Uppföljning social beredskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning social beredskap"

Transkript

1 B Gunnar Andersson Uppföljning social beredskap Sammanfattning Kommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna och Österåker och städerna Lidingö och Vaxholm har ett avtal sedan om social beredskap. Den sociala beredskapen avser ärenden rörande barn och ungdom, familjerelaterat våld samt akut omhändertagande enligt lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Avtalet gäller tills vidare med en uppsägningstid för varje deltagande kommun på sex månader. Under den tid den sociala beredskapen pågår ska två socialsekreterare vara i beredskap varav den ena tar emot samtalen i första hand. Varje kommun bidrar med personal till den sociala beredskapen i proportion till sin befolkning. De socialsekreterare som är i beredskap svarar för verksamheten för samtliga deltagande kommuner. För att beslut ska kunna fattas finns en politiker i beredskap i varje kommun. Som ett led i att följa upp hur den sociala beredskapen fungerat har enkäter skickats ut till socialsekreterare som haft beredskap samt till politiker som haft uppdrag att vara i tjänst då beredskapen pågått. Utifrån svaren på enkäterna kan man konstatera att de flesta tycker att verksamheten fungerat bra och de allra flesta besitter den kompetens som behövs. Även samverkan mellan grupper har fungerat bra även om det är tydligare hos politikerna än tjänstemännen. De flesta tycker att rätt målgrupper ingår men vissa socialsekreterarna anser att fler grupper bör ingå och då främst hemlösa. Båda grupperna anser att de inte alltid får den information de behöver då de har beredskap och detta är tydligare för socialsekreterarna. Även cheferna för IFO-verksamheten har lämnat synpunkter vid ett möte och från det framgår att de anser verksamheten fungerat bra men att det finns punkter som bör förbättras. Det gäller bl.a. teknisk utrustning, rutiner och samverkan med polisen. Socialcheferna har tagit del av och lämnat synpunkter på frågor som behandlas i uppföljningen. Av denna uppföljning kan man konstatera att de som lämnat synpunkter anser att den fungerar bra men att det finns vissa områden att utveckla. Det gäller bl.a. information till berörda vid beredskap, viss introduktion samt kunskap om tvångslagarna. Den tekniska utrustningen behöver ses över samt vissa administrativa rutiner. \\web02\inetpub\danderyd.yourvoice.se\work\soc\ \dagordning\ärende 9.doc

2 2(7) Bakgrund Kommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna och Österåker och städerna Lidingö och Vaxholm har ett avtal sedan om social beredskap. Den sociala beredskapen avser ärenden rörande barn och ungdom, familjerelaterat våld samt akut omhändertagande enligt lag om vård av missbrukare (LVM). Avtalet gäller tills vidare med en uppsägningstid för varje deltagande kommun på sex månader. Enligt avtalet ska en utvärdering göras efter ett år sedan avtalet trätt i kraft. Verksamheten startade i april Den sociala beredskapen avser årets samtliga dagar, vardagar från kl till kl påföljande dag samt helger från kl fredag till kl måndag. För längre helger gäller ett schema som fastställs årligen. Täby kommun administrerar den sociala beredskapen. För att följa upp verksamheten har IFO-cheferna i de deltagande kommunerna sammanställt sina erfarenheter. Dessutom har två olika men snarlika enkäter besvarats av socialsekreterare som haft beredskap i de deltagande kommunerna samt av politiker som varit i beredskap. Organisation Under den tid den sociala beredskapen pågår ska två socialsekreterare vara i beredskap varav den ena tar emot samtalen i första hand. Varje kommun bidrar med personal till den sociala beredskapen i proportion till sin befolkning. De socialsekreterare som är i beredskap svarar för verksamheten för samtliga deltagande kommuner. Då en kommun har ansvaret för beredskapen kan de socialsekreterare som tjänstgör vara personal i den egna organisationen eller en inhyrd person. Antalet personer som delar på beredskapen i respektive kommun varierar. För att beslut ska kunna fattas finns en politiker i beredskap i varje kommun. Antalet politiker som delar på uppdraget i sin kommun kan se olika ut. För att kommunikationen ska fungera under beredskapen finns för socialsekreterarna i respektive kommun två mobiltelefoner som alla har ett gemensamt telefonnummer. Till de politiker som är i tjänst ska beredskapen ha telefonnummer. Då vissa beslut kan kräva att handlingar överförs mellan tjänstemännen i beredskap och politiker ska dessa ha tillgång till fax. Enkät Som ett led i att följa upp hur den sociala beredskapen fungerat har dels en enkät skickats ut till de socialsekreterare som haft beredskap samt till de politiker som haft uppdrag att vara i tjänst då beredskapen pågått. Uppgifter om vilka dessa personer har varit har inhämtats från respektive kommun.

3 3(7) Enkäterna genomfördes som en e-postundersökning. Enkäterna med en sammanställning av svaren bifogas. Tjänstemannaenkäten - socialsekreterare Enkäten skickades ut till 20 personer och besvarades av 16. Svar inkom från tjänstemän från samtliga deltagande kommuner. I något fall har en tjänsteman representerat fler kommuner. Majoriteten av tjänstemännen har haft beredskap mer än fem pass och de flesta anser sig ha den kompetens som behövs för uppdraget. Några anser dock att kompetensen bör höjas kring LVU och LVM. När det gäller den information tjänstemännen får då de har beredskap framgår det att detta är ett område som skulle kunna utvecklas. Beredskapen omfattar tre målgrupper. När det gäller grupperna barn och ungdom och familjerelaterat våld anser samtliga svarande att de är rätt målgrupper medan det hos några finns tveksamheter till att LVM ska ingå. Samtidigt anser sju svarande att det skulle ingå fler målgrupper och fyra svarande svarade vet ej. I svaren lyfts bl.a. frågan om hemlöshet, LVM och någon form av handkassa fram. Av de svar som redovisats när det gäller samverkan med polisen framgår att informationen behöver förtydligas vad beredskapen har för uppdrag och resurser. Detta gäller även samverkan med socialjouren i Stockholm. När det gäller samverkan med politiker finns en spridning i svaren där de flesta tycker det fungerar bra medan vissa tycker det fungerar dåligt /mycket dåligt. Vissa tjänstemän har lämnat förslag till förbättringar. Där framförs bl.a. behov av fungerande faxar hos alla politiker, att de alltid är anträffbara, men också att det för många fungerat bra. Behov av samverkan samt frågan om en professionell jour har också framförts. Politikerenkäten Enkäten har skickats till 24 politiker som varit tjänstgörande i de deltagande kommunerna och 17 har svarat. Svar finns från politiker i alla deltagande kommuner. De flesta har haft uppdraget minst 10 gånger. Även de flesta politiker anser att de har den kunskap och kompetens som behövs för uppdraget. Men några efterfrågar mer kunskap t.ex. om äldre och personer med psykisk funktionsnedsättning.

4 4(7) När det gäller den information som behövs för uppdraget anser de flesta att den är tillräcklig men några svarande framför behov av mer information. En svarande saknar återkoppling. Beredskapen omfattar tre målgrupper. När det gäller grupperna barn och ungdom och familjerelaterat våld anser samtliga svarande att de är helt eller ganska rätt målgrupper medan det hos några finns tveksamheter till att LVM ska ingå. En svarade att det borde ingå fler målgrupper och fyra hade ingen uppfattning. När det gäller samverkan med polisen framkommer inget negativt men kontakterna verkar ha varit få. Detta gäller även frågan om samverkan med socialjouren i Stockholm. Samarbetet med de socialsekreterare som haft beredskap anser de flesta har fungerat bra men att det funnits tillfällen då vissa socialsekreterare visat osäkerhet eller varit oklara över sitt uppdrag. När det gäller förslag på förbättringar har synpunkter kommit från sju svarande och där framkommer behov av gemensamma träffar, förbättring kring teknik och blanketter samt kunskap kring tvångslagstiftningarna LVU och LVM. Socialchefer/IFO-chefers synpunkter Ansvariga chefer för individ och familjeomsorg hade i juni 2009 ett möte då de diskuterade erfarenheter av den sociala beredskapen och vid detta möte framkom bl.a. följande. I stort anser de att det fungerat bra under året med utökning av antal kommuner. Det är ganska ofta svårigheter att få tag på politikerna som har beredskap. Ibland vet inte den politiker som socialsekreteraren ringt upp att den har beredskap. De flesta kommuner har ett rullande schema för politikerna i beredskapen och det anser inte cheferna fungerar optimalt. Det anser det lämpligt att varje kommuns politikergrupp har en beredskapstelefon som vandrar till den som har beredskap så att socialsekreterarna är säkra på att de kommer till den som faktiskt har beredskapen. Alla politiker har inte fax, vilket är ett måste för att få arbetet att gå smidigt. Det händer även att faxar inte fungerar och de anser det bör finnas backup funktioner. Det finns önskemål om att polisen kontrollerar folkbokföringsorten innan de kontaktar beredskapen. Det finns gånger då det är folkbokföringsort och inte vistelseort som är avgörande för hur ärenden ska hanteras.

5 5(7) Socialjouren i Stockholm har haft svårigheter att veta hur beredskapssystemet fungerar samt att nordostkommunerna bara tar ärenden som avser barn, LVM och kvinnofrid. De får många andra förfrågningar till sig och de har svårt att avvisa personer som de anser är i behov av socialtjänst. Det kommer in många frågor om pengar, boende samt en stor del om äldreomsorg. Cheferna anser att alla kommuner lämnar jouruppgifter för hantering av äldre personer till respektive beredskapspärm. Cheferna har önskemål om att man har en jour som tillhandahåller sociala tjänster utanför kontorstid på ett professionellt sätt. Vidare anser de att rutinerna för statistik måste förbättras liksom för vissa andra rutiner Statistik I samband med den sociala beredskapen ska socialsekreteraren lämna viss statistik och underlag över ärenden m.m. som varit aktuella under ett den tid de haft beredskapen. För detta finns en särskild blankett. Det visar sig att de uppgifter som lämnas ibland är ofullständiga varför den statistik som finns tillgänglig inte ger en fullständig bild över verksamheten. Här ges ett sammandrag av den tillgängliga statistiken som avser tiden 1 april 2008 till 19 september Antal ärenden per kommun Danderyd 33 Vaxholm 14 Lidingö 64 Österåker 76 Täby 100 Annan 17 Vallentuna 66 Totalt antal ärenden 370 Fram till den 19 september innebär det i snitt cirka 0.7 ärende per beredskapsdag. Ärendet aktualiserat via Polis 88 Sjukvård 45 Anhörig 71 Soc jour Sth 18 Sökande 28 Annan 121 Totalt 371

6 6(7) Arbetssätt Via telefon 316 Utryckning 42 Totalt 358 Problemområden Barn/ungdom 201 Kriminalitet 22 Psyk.probl 24 Vårdn/umg 28 Kvinnomisshand/ Saknar pengar 1 hot/våld 26 Missbruk 40 Äldrefrågor 6 Hemlöshet 6 Övrigt 13 Totalt 379 Enligt avtalet är antalet veckor som respektive kommun svarar för beredskapen med socialsekreterare fördelad utifrån antalet invånare i respektive kommun. Den fördelningen är fortfarande giltig trots vissa förändringar i befolkningen. Om en fördelning av beredskapspassen skulle fördelas utifrån antalet aktualiserade ärenden från respektive kommun skulle Vallentuna och Österåker ha fler pass, Danderyd, Lidingö och Vaxholm färre och Täby oförändrat. Förslag till åtgärder Ett underlag till uppföljningen har diskuterats vid möten med socialcheferna och utifrån detta och vad som framkommit i enkäter och från IFO-cheferna kan följande sammanfattning göras och förslag till åtgärder redovisas. Den gemensamma sociala beredskapen fungera i stort bra men idealet skulle vara en professionell beredskap med fast personal. Men utifrån det nu aktuella antalet ärenden kan det inte anses ekonomiskt försvarbart. Kontakter har tagits med de kommuner i nordväst som har en sådan jour men där finns inte intresse att nu samverka. Norrtälje kommun har uttryckt intresse att vara med i samverkan men i det fall det skulle vara aktuellt måste den frågan vidare utredas. Då befolkningen förändras i de medverkande kommunerna kan det finnas skäl att följa fördelningen av antalet beredskapspass som respektive kommun har men för närvarande föreligger inte något behov att ändra fördelningen. Det finns dock vissa delar i verksamheten som bör kunna utvecklas och förtydligas för att förbättra verksamheten.

7 7(7) Frågan om hemlösa ska ingå i beredskapen har lyfts fram och den frågan bör utredas vidare men i avvaktan på det bör det lämpligen skrivas in i beredskapspärmen om någon kommun har särskilda åtgärder för den gruppen. Detta gäller även frågor som rör äldre. Det innebär att för närvarande är det inte aktuellt att ändra målgrupperna. Uppföljningen visar att det finns behov av introduktion då nya socialsekreterare och politiker tillkommer. Ansvaret för detta bör åligga respektive kommun och i detta ligger då att förvissa sig om att de som har beredskap har kunskap om verksamheterna och aktuell lagstiftning. Frågan om en årlig informationsdag framkommer från vissa som svarat på enkäten. Behovet av detta bör socialcheferna tillsammans med IFOcheferna kunna avgöra utifrån hur verksamheten utvecklas. Det framkommer att det finns behov av att utveckla vissa administrativa rutiner, statistik, återkoppling lediga jourhem m.m. Detta bör uppdras till IFO-cheferna att utforma tillsammans med berörda i Täby kommun. Varje kommun bär ansvar för att de politiker som har beredskap har tillgång till fungerande faxar samt mobiltelefon med nummer som är känt av alla berörda.

Verksamhetsplan Socialjouren Nordost SN

Verksamhetsplan Socialjouren Nordost SN Verksamhetsplan Socialjouren Nordost 2017 12 SN 2017.061 89 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2017-04-21 DNR SN 2017.061 MARTIN FROM SID 1/1 NÄMNDSEKRETERARE MARTIN.FROM@VALLENTUNA.SE

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Strängnäs kommun och Eskilstuna kommun angående socialjour

Samarbetsavtal mellan Strängnäs kommun och Eskilstuna kommun angående socialjour TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2016:4-769 Individ- och familjeomsorgen 2016-08-16 1/2 Handläggare Annica Westling Tel. 0152-296 80 Socialnämnden Samarbetsavtal mellan Strängnäs kommun och Eskilstuna

Läs mer

Verksamhetsberättelse socialjouren 2016

Verksamhetsberättelse socialjouren 2016 Verksamhetsberättelse socialjouren 2016 Kommungemensam socialjour Essunga, Grästorp, Gullspång, Götene, Falköping, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Uppföljning, tertialrapport Socialjouren Nordost SN

Uppföljning, tertialrapport Socialjouren Nordost SN Uppföljning, tertialrapport Socialjouren Nordost 217 18 SN 217.61 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 217-11-7 148 Uppföljning tertialrapport 2 Socialjouren nordost (SN

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (19)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (19) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (19) Socialnämndens arbetsutskott 2015-05-11 52 Verksamhetsberättelse 2014 Socialjouren Nordost (SN 2015.077) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 6 (21) Socialnämndens arbetsutskott 2016-05-03 71 Verksamhetsberättelse Socialjouren Nordost 2015 (SN 2016.092) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Verksamhetsberättelse Socialjouren Nordost SN

Verksamhetsberättelse Socialjouren Nordost SN Verksamhetsberättelse Socialjouren Nordost 2016 11 SN 2017.062 81 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2017-04-21 DNR SN 2017.062 CHRISTINE CARLSEN SID 1/1 CHRISTINE.CARLSEN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

AVTAL OM GEMENSAM SOCIAL JOUR OCH BEREDSKAP

AVTAL OM GEMENSAM SOCIAL JOUR OCH BEREDSKAP 1(4) AVTAL OM GEMENSAM SOCIAL JOUR OCH BEREDSKAP Nämnderna ansvariga för socialtjänsten i Trelleborg och Vellinge har 2014-11-30 träffat avtal om gemensam social jourverksamhet enligt följande. Inledande

Läs mer

Avtal mellan Uppsala läns kommuner och socialnämnden avseende socialjour

Avtal mellan Uppsala läns kommuner och socialnämnden avseende socialjour SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-11-23 Diarienummer SCN-2015-0370 Socialnämnden Avtal mellan Uppsala läns kommuner och socialnämnden avseende socialjour Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Revisionsrapport. Sociala jouren ALVESTA KOMMUN. 11 juni 2012. Jard Larsson. Certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Sociala jouren ALVESTA KOMMUN. 11 juni 2012. Jard Larsson. Certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Sociala jouren ALVESTA KOMMUN 11 juni 2012 Jard Larsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag... 1 2 Revisionsfråga och kontrollmål... 1 3 Metod... 1

Läs mer

Avtal mellan Uppsala läns kommuner och socialnämnden avseende socialjour,

Avtal mellan Uppsala läns kommuner och socialnämnden avseende socialjour, SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2017-11-02 Diarienummer SCN-2017-0512 Socialnämnden Avtal mellan Uppsala läns kommuner och socialnämnden avseende socialjour, 2018-01-01-2019-12-31

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Socialjouren Nordost 8 SN

Verksamhetsberättelse 2017 Socialjouren Nordost 8 SN Verksamhetsberättelse 2017 Socialjouren Nordost 8 SN 2018.026 100 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 2018-02-20 28 Verksamhetsberättelse 2017 Socialjouren nordost (SN

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm.

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm. Socialnämndens arbetsutskott 25 oktober 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.4.1-634/2015 Sida 1 (8) 2015-10-16 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-50825611 Till Socialnämnden Utvärdering av kvalitetsgarantin

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FRITIDSFÖRVALTNING 2014-11-18 DNR FN 2014.082 INGELA JANSSON SID 1/2 ENHETSCHEF IDROTT OCH FRILUFT INGELA.JANSSON@VALLENTUNA.SE FN Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning,

Läs mer

IFO-plan för Ydre kommun

IFO-plan för Ydre kommun IFO-plan för Ydre kommun 2009-2014 Antagen i Kommunfullmäktige 2008-12-15 66 1 Innehåll sida 1. Inledning 3 2. Mål 3 3. Nuläge 3 4. Särskilda grupper och områden 4 5. Samverkan 5 6. Framtida utmaningar

Läs mer

Skurups kommun. Granskning av kompletterande beslutanderätt inom myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg

Skurups kommun. Granskning av kompletterande beslutanderätt inom myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg Skurups kommun Granskning av kompletterande beslutanderätt inom myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Företagsklimatet i Haninge kommun 2018

Företagsklimatet i Haninge kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Nacka kommun 2018

Företagsklimatet i Nacka kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser 2009-03-18 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser Projekt: Barncentrum nordost I samverkan mellan kommunerna Täby, Vallentuna,

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-01-26

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-01-26 Socialnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 26 januari 2010, kl. 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

Rutiner för rapportering av Lex Sarah enligt 14 kap 3-7 SoL och 24 b-g LSS

Rutiner för rapportering av Lex Sarah enligt 14 kap 3-7 SoL och 24 b-g LSS Rutiner för rapportering av Lex Sarah enligt 14 kap 3-7 SoL och 24 b-g LSS Antagen av socialnämnden 2014-01-13 1 Lex Sarah Bakgrund Nya bestämmelser om Lex Sarah gäller från och med 1 juli 2011. I SoL

Läs mer

Dorothea Hårleman (KD) Margareta Heimer, socialdirektör Britt-Marie Ekström, avd chef

Dorothea Hårleman (KD) Margareta Heimer, socialdirektör Britt-Marie Ekström, avd chef 1(12) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 18:30-18:55 Paragrafer 1-11 Beslutande Carina Erlandsson (M) Ersättare Birgitta Lindgren (L) Anita Dath (M) Ruby Rosén (MP) Elisabeth Frostell

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-02-14 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 10 januari 2012, klockan

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN

SOCIALNÄMNDEN K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-05-17 Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, Socialförvaltningen, Vallentuna Kallade tjänstemän Inga-Lill Björklund, socialchef Karin Peters och Monika Fernlund, avdelningschefer

Läs mer

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Anmälan kan komma till kommunens kännedom på flera sätt: 1. Anmälan lämnas till en förskola/skola/gymnasieskola av personal eller enskild

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, socialförvaltningen, Vallentuna, klockan 16.00 17.30 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S) Övriga närvarande

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Slutrapport från projektet unga vuxna i hemlöshet eller i riskzon för hemlöshet

Slutrapport från projektet unga vuxna i hemlöshet eller i riskzon för hemlöshet SOCIALFÖRVALTNINGEN SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-0012/2011 SID 1 (5) 2012-01-23 Handläggare: Nina Mörman Aldunge Telefon: 508 25 006 Till Socialnämnden Slutrapport från projektet unga

Läs mer

Hur kunde det bli så här?

Hur kunde det bli så här? Hur kunde det bli så här? Det nya landskapet Restriktivare bedömningar fler som blir åldersuppskrivna och får avslag på sin asylansökan Ny LMA inget bistånd av Mig efter 18-årsdagen vid avslag Socialtjänsten

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Utfärdande: Landstinget och kommunerna

Läs mer

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Lill Grimani (KD) Lena Linke (MP)

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Lill Grimani (KD) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.30-10.30. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Lill Grimani

Läs mer

Social- och äldrenämndens delegationsförteckning 2017

Social- och äldrenämndens delegationsförteckning 2017 Tjänsteutlåtande Kvalitets- och utvecklingsledare 2016-11-07 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr: carin.erlandengman@upplandsvasby.se SÄN/2016:89 10092 Social- och omsorgskontoret Social- och äldrenämndens

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala

Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala Socialförvaltning, Motala kommun Beslutsinstans: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Minnesanteckning Färgelanda, 2017-06-02, 9.00-15.00 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda 9.00-9.30 Information och kommunikation Närvarande: Irene Svenningsson, Johan Lundh, Maria Lobrandt, Peter Eliasson,

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Rapport Social jour/beredskap

Rapport Social jour/beredskap Diarienummer: Rapport Social jour/beredskap Utarbetad av: Linda Farkas, Ljungby kommun Anna Malmhav, Tingsryd kommun Anna-Carin Pålsson, Markaryd kommun 1 av 15 Innehållsförteckning Rapport... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

1. Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 6 maj Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl

1. Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 6 maj Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl Socialnämnden 6 maj 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Britt-Marie Johansson, (s) ordförande Ann-Marie Flink, (s) Siw Karlsson, (s) Maud Oskarsson, (m) Anna-Karin Kindgren (c)

Britt-Marie Johansson, (s) ordförande Ann-Marie Flink, (s) Siw Karlsson, (s) Maud Oskarsson, (m) Anna-Karin Kindgren (c) 1(15) Plats och tid Beslutande Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan 09.00-12.30 Britt-Marie Johansson, (s) ordförande Ann-Marie Flink, (s) Siw Karlsson, (s) Maud Oskarsson, (m) Anna-Karin Kindgren

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december.

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. se bifogat. Med vänlig hälsning Vesna Casitovski SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19(19) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-12-11 Handlingsplan

Läs mer

Ändringsförslag delegationsbestämmelser

Ändringsförslag delegationsbestämmelser TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Eva A Lindholm Rebecka Modin Agneta Rönnkvist Datum Dnr Sid 2017-10-30 SN-2015-5 1 (8) delegationsbestämmelser Socialförvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Företagsklimatet i Nykvarns kommun 2017

Företagsklimatet i Nykvarns kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Resvanor i Stockholms län 2015

Resvanor i Stockholms län 2015 1 Resvanor i Stockholms län 2015 Nykvarns kommun 2 Resvanor i Stockholms län 2015 Resvaneundersökning under hösten 2015 Enkätundersökning till drygt 129 000 invånare i Stockholms län i åldern 16-84 år

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Nadden, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 12 december 2017, kl

Nadden, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 12 december 2017, kl a 2017-12-12 1 (18) Plats och tid Nadden, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 12 december 2017, kl. 13.05-15.19 Beslutande Solveig Johansson (S), ordförande Cecilia Östergren (S) Inge Larsson (C) Peter Tuike

Läs mer

Socialkontoret, Mörby centrum

Socialkontoret, Mörby centrum 1(7) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 15:00-18:55 Paragrafer 29-34 Beslutande Carina Erlandsson (M) Ersättare Birgitta Lindgren (FP) Maria Edwall (M) Mikael Adersteg (MP) Elisabeth

Läs mer

Företagsklimatet i Nynäshamns kommun 2017

Företagsklimatet i Nynäshamns kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Resvanor i Stockholms län 2015

Resvanor i Stockholms län 2015 1 Resvanor i Stockholms län 2015 Haninge kommun 2 Resvanor i Stockholms län 2015 Resvaneundersökning under hösten 2015 Enkätundersökning till drygt 129 000 invånare i Stockholms län i åldern 16-84 år Drygt

Läs mer

Socialtjänst och socialförsäkringar

Socialtjänst och socialförsäkringar 18 Socialtjänst och socialförsäkringar Socialtjänst och socialförsäkringar Socialstyrelsen ansvarar sedan den 1 juni 1994 för den officiella socialtjänststatistiken. Tidigare ansvarade Statistiska centralbyrån

Läs mer

Rapporterande verksamheter

Rapporterande verksamheter SAMMANSTÄLLNING 2-9-6 AVVIKELSER I SAMVERKAN MELLAN KOMMUN OCH REGION I GÖTEBORGSOMRÅDET: Temagrupp Psykiatri Bakgrund Hösten 2 och våren 2 genomfördes en Rapportera mera kampanj med syfte att sprida kunskap

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 nämnden är kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten styrs av lagen om

Läs mer

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan Skolnämnden 2017 05 19 Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

Kartläggning av landets socialjourer 2009.

Kartläggning av landets socialjourer 2009. Kartläggning av landets socialjourer 2009. Bakgrund Vid BRIS Operativa enhets planeringsmöte i september 2009 fattades beslut om att BRIS skulle försöka göra en kartläggning av landets socialjourer. Detta

Läs mer

Tillägg och ändringar i delegationsordningen

Tillägg och ändringar i delegationsordningen Tjänsteskrivelse 1 (2) SOCIALFÖRVALTNINGEN 2019-08-20 SOCN/2019:23-002 Handläggare Thomas Brandels Tillägg och ändringar i delegationsordningen Socialförvaltningens förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour

Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour B E S L U T S - O C H D E L E G A T I O N S F Ö R T E C K N I N G S O C I A L J O U R B E S L U T S - O C H D E L E G A T I O N

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen 2018-04-27 Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen Samordningsförbundet Roslagen (nedan kallat samordningsförbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(9) Plats och tid Kommunhuset, lokal Roten kl. 14.15 15.40 Beslutande Krister Olsson (S) ordförande Pernilla Ekelund (FP) tjänstgörande ersättare för Thomas Löfgren (M)

Läs mer

Socialnämnden. Susanna Karlsson (S), Linda Söder Jonsson (S), Elisabeth Järvinen (MP), Lena Norstedt (C), Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Susanna Karlsson (S), Linda Söder Jonsson (S), Elisabeth Järvinen (MP), Lena Norstedt (C), Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 mars 2015, klockan 15:00-18.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S), Marita Pettersson (S),

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-10-16 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är

Läs mer

Eric Henriksson, S Mikael Olsson, S Åsa Törnkvist, FP Vanja Persson, FP. Niklas Hartwig, S Mathias Andersson, S Birgitta Johansson, C

Eric Henriksson, S Mikael Olsson, S Åsa Törnkvist, FP Vanja Persson, FP. Niklas Hartwig, S Mathias Andersson, S Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-09-23 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Älven klockan 16:00-19:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Mikael Olsson, S Åsa Törnkvist, FP Vanja Persson, FP Tjänstgörande

Läs mer

Elisabeth Frostell (M) Mattias Sjödin (M) Mårten Berglund (M) Stephanie Hsieh Albrektsson (M) Birgitta Gottfries Dahlberg (L)

Elisabeth Frostell (M) Mattias Sjödin (M) Mårten Berglund (M) Stephanie Hsieh Albrektsson (M) Birgitta Gottfries Dahlberg (L) DANDERYDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Klingsta vård- och omsorgsboende, Soltorpsvägen 20C, 182 33 Danderyd, kl. 18.30-20.15 Paragrafer 70 81 Beslutande Ersättare Tjänstemän Övriga

Läs mer

Företagsklimatet i Nacka kommun 2017

Företagsklimatet i Nacka kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts genom

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (21) Plats och tid Frösundarummet, 08.30-12.45 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C), ordförande, Maya Mallo (M), Ing-Marie Elfström (S) Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Vildana Zorlak,

Läs mer

Rapport om arbetet åren

Rapport om arbetet åren Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (7) 2019-04-04 Handläggare Lii Drobus Telefon: 08 508 25252 Till Socialnämnden 2019-04-16 Handlingsplan för förbättrad arbetssituation

Läs mer

3. Stöd vid riskbruk, missbruk och beroende av alkohol och andra droger

3. Stöd vid riskbruk, missbruk och beroende av alkohol och andra droger Förfrågningsunderlag 2012-05-31 Upphandlingsansvarig Solna Stad Upphandling Företagshälsovård Christina Kalnas 2012:28 Sista anbudsdag: 2012-07-03 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller krav som måste

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning april 2014

BoInvent1 Kartläggning april 2014 BoInvent1 Kartläggning april 2014 Innehållsförteckning Sid 2 (15) Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Resultat... 5 Antal hushåll och dess sammansättning... 5 Kön och ålder...

Läs mer

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) 2015-01-07 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-50815024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29 familjeomsorgen

Läs mer

Plan för Psykisk Och Socialt OMhändertagande (POSOM) vid extraordinära händelser och andra allvarliga händelser

Plan för Psykisk Och Socialt OMhändertagande (POSOM) vid extraordinära händelser och andra allvarliga händelser Plan för Psykisk Och Socialt OMhändertagande (POSOM) vid extraordinära händelser och andra allvarliga händelser Antagen av kommunstyrelsen 2006-06-26 1 1. Allmänt POSOM är en ledningsfunktion för ledning

Läs mer

Företagsklimatet i Stockholms stad 2017

Företagsklimatet i Stockholms stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2014-06-18 (58)78 Plats och tid Anhörigcentrum Vingåker, onsdagen den 18 juni, klockan 16.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Anneli Bengtsson (S), ordf Bo Sävhammar (KD) Sari Thorén (M)

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar.

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-02-03 Reviderad 2017-02-14 Socialnämnden Dnr Son 2017/2 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar

Läs mer

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen).

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen). Bilaga 2 Lokal överenskommelse rörande samverkan kring personer under 18 år med psykisk funktionsnedsättning/psykisk sjukdom eller riskerar utveckla psykisk ohälsa. Region Skåne har tecknat ramöverenskommelse

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-02-27 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Erik Mali (s) Lena Brolin (m) Stefan Algebäck (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Centrum för samhällsorientering

Centrum för samhällsorientering VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-10-23 DNR SN 2012.193 DAVID MATSCHECK SID 1/2 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Centrum för samhällsorientering

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69 Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018 Ursprungligt uppdrag Regeringen beslutade den 6 april

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2008-09-24 2 SN 117 Dnr 110.08 700 Muntlig information Lessebo hemtjänstområde Personal och enhetschef på Berghälla servicehus informerade om arbetet inom hemtjänsten och nämndens ledamöter

Läs mer

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Arbetssättet

Läs mer

Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta Lagerlöf (M), tjänstgörande ersättare

Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta Lagerlöf (M), tjänstgörande ersättare ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 13.00 16.00 ande Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2012-03-28 2 SN 43 Dnr 144.11 730 Arbetslagsutbildning för Lessebo hemtjänstområde Ingmar Bernthsson har fått i uppdrag att utföra arbetslagsutbildning för hemtjänstpersonal inom Lessebo

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser

Läs mer

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande 2011-04-14 1(5) Socialnämnden den 24 maj 2011 SN 2011/0028 Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-12-01 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00-12.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

Plan för krisstödssamordning

Plan för krisstödssamordning Plan för krisstödssamordning POSOM Mönsterås och Högsby kommun 2017 Dokumentet har antagits av kommunstyrelserna i Mönsterås och Högsby Bakgrund Landstingets och sjukvårdens planering för allvarliga händelser

Läs mer

Ungdomar med kriminellt beteende och missbruksproblem- tillämpning av LVU

Ungdomar med kriminellt beteende och missbruksproblem- tillämpning av LVU Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-02 Handläggare Anna Forsström Telefon: 08-50825085 Carolina Morales Telefon: 08-50825146 Till Socialnämnden

Läs mer

Egenkontroll av delegationsbeslut Ärende 9 SN 2017/54

Egenkontroll av delegationsbeslut Ärende 9 SN 2017/54 Egenkontroll av delegationsbeslut Ärende 9 SN 2017/54 Sida 34 av 123 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-12-04 Dnr: SN 2017/54 Socialnämnden Egenkontroll av delegationsbeslut Förslag till beslut Socialnämndens

Läs mer

Fördjupad granskning verksamhetssystem

Fördjupad granskning verksamhetssystem Fördjupad granskning verksamhetssystem Täby kommun KPMG AB Antal sidor 9 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning/bakgrund 2 2.1 Syfte och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling

Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling PM Tyresö kommun 2015-02-09 Socialförvaltningen 1 (7) Sara Strandberg Bengt Isaksson Diarienummer 2015/SN 0030-010 Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling

Läs mer