S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E"

Transkript

1 Diarienummer 224/ ANTAGANDEHANDLING Miljö- och byggnämnden S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Tillhörande Detaljplan för del av SVÄM 1:1 M.FL. i Ödeshögs kommun. Miljö- och byggenheten den 21 mars 2014 Antagen i Kommunfullmäktige: Beslutet har vunnit laga kraft: (Mark- och miljödomstolens beslut)

2 Sid 2 (18) HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Detaljplanen har varit på samrådsremiss mellan den 29 oktober och den 26 november Annonsering har skett i lokaltidning. Samråd har skett genom remissförfarande med berörda statliga och kommunala instanser samt sakägare. Planhandlingarna, daterade , har varit tillgängliga för allmän granskning på kommunkontoret/byggenheten i Ödeshög och biblioteket i Ödeshög. Handlingarna har även varit tillgängliga på kommunens hemsida, Ett samrådsmöte för utbyte av information och synpunkter anordnades den 30 oktober 2012 på kommunkontoret i Ödeshög. Under samrådstiden har följande yttranden inkommit till byggenheten. Länsstyrelsen, enligt skrivelse Trafikverket, enligt skrivelse Lantmäteriet, enligt skrivelse Kommunstyrelsen, enligt skrivelse Barn- och utbildningsnämnden, enligt skrivelse Socialnämnden, ingen erinran enligt skrivelse Ödeshögs Partiet, enligt skrivelse Vattenfall Eldistribution AB, enligt skrivelse TeliaSonera Skanova, ingen erinran enligt skrivelse M. Elving Tegnebo, Tegneby/Erlandsgården Sväm, enligt skrivelse T. och J. Jingland, Sväm 1:7, enligt skrivelse SAMMANFATTNING AV ÄNDRINGAR I SAMRÅDSHANDLINGARNA Med anledning av inkomna synpunkter under samrådsförfarandet har främst följande förändringar skett av Detaljplan för del av SVÄM 1:1 M.FL., samrådshandling, daterad Plankartan har omarbetats efter samrådsversionen med justeringar/kompletteringar, bl a utifrån dialog med Länsstyrelsen. Bl a innebär det färre antal tomter, färre tomter inom riksintresset för naturvården och inom strandskyddsområde. Likaså har planbeskrivningen justerats/kompletterats utifrån detta. - Skötselplan upprättas för området. Planbeskrivningen har kompletterats angående detta. - Planhandlingarna har kompletteras med att arkeologisk utredning etapp 1 behöver göras och att den bör vara klarlagd innan antagande av planen. - Planbeskrivningen har kompletterats avseende vattenrörelser från befintlig damm mm samt att bedömningen är att anmälan om vattenverksamhet genom planeringen inte behövs.

3 Sid 3 (18) - Planbeskrivningen har kompletterats avseende siktkrav, eventuella åtgärder mm vid korsningen med Grännavägen. Likaså angående fortsatt dialog med Trafikverket. - Planbeskrivningen har kompletterats angående gång- och cykelväg längs Grännavägen, till hållplats mm. Likaså har planbeskrivningen kompletterats med hänseende till eventuell gång- och cykelväg norrut genom Orrnäs 2:1, Orrnäs 2:8 mm i kombination med Östgötaleden. Dessutom har planhandlingarna kompletterats kring eventuella avtal och överenskommelser med berörda som kan behövas enligt ovan, liksom behov av dialog med Trafikverket. - Plankartan har kompletterats med koordinater, ljusare höjdkurvor samt justering av text till fastighetsstorlek i bestämmelselistan. - Plankartan har justerats så att g-område (gemensamhetsanläggning) utgått. Även planbeskrivningen har justerats utifrån detta. - Planbeskrivningen har förtydligats kring eventuell pumpstation och körväg till denna. - Plankartan har justerats så att större naturområde i väster mm utgått. Planbeskrivningen justeras utifrån detta samt kring huvudmannaskap/ansvar för den allmänna platsmarken. - På plankartan har under rubriken "Upplysningar" införts informationstext angående områdets terrängförhållanden med branta partier mm. Även planbeskrivningen har kompletterats kring detta. - Plats för utsiktstorn för allmänheten, parkeringsplats för besökare, område för lek, gångstigar mm har kompletterats på plankartans illustration. Även planbeskrivningen har kompletterats utifrån detta. - Planbeskrivningen har kompletterats angående hänsynstagande till befintliga elledningar i mark mellan Grännavägen och Bosgården mm. - På plankartan har E-område för transformatorstation har flyttats söderut. - Planbeskrivningen har kompletteras med att exploatören betalar kostnaden vid eventuell flytt/förändring av befintliga elanläggningar. - Planbeskrivningen har kompletterats angående närliggande Sväms gamla kyrka. - Planbeskrivningen har kompletterats med att närliggande hus står på betongrör, angående sprängningar mm. Planhandlingarna har i övrigt endast kompletterats redaktionellt.

4 Sid 4 (18) SAMRÅDSYTTRANDEN Nedanstående är ett sammandrag av inkomna skriftliga synpunkter följt av kommentarer till yttrandena. Yttrandena i sin helhet finns att ta del av på kommunen. Skriftliga yttranden har inkommit från följande: Myndigheter, kommunala instanser m fl Länsstyrelsen: Enligt skrivelse Länsstyrelsen beskriver inledningsvis att gällande översiktsplan för Ödeshögs kommun anger delar av området som ett utvecklingsområde för bebyggelsen. Länsstyrelsen har i granskningsyttrandet för översiktsplanen angett att området behöver föregås av noggranna utredningar för att klargöra om en exploatering är förenlig med berörda riksintressens syften. Länsstyrelsen anser att planförslaget i nuvarande utformning riskerar att påtagligt skada riksintresset för naturvården. Justeras förslaget ej kan Länsstyrelsen komma att överpröva detaljplanen enligt 11 kap. plan- och bygglagen. Man kan acceptera ca hälften av föreslagna tomterna om de anpassas till riksintressanta naturvärden. Tomter i norra delen måste utgå med hänsyn till naturvärden. Vätternstranden är riksintresse för unika naturmiljön och för naturvärdena är det avgörande att landskapet i stort bevaras. Exploateringar kan skada naturvärden och påverka växt- och djurlivets passage- och spridningsmöjligheter och därigenom landskapet som helhet. Även hänsyn till landskapsbilden och upplevelsevärden motiverar en justering till färre tomter. Befintlig bebyggelse i norr accepteras, men endast i den omfattning som marken redan är ianspråktagen som tomtområde. För oexploaterade delar av dessa bör övervägas att införa planbestämmelser som stödjer bevarandet av förekommande naturvärden. Kommentar: Föreslagen ny bebyggelse i norra/nordöstra delen tas bort enligt Länsstyrelsens önskan. Befintliga bostadstomter (inklusive Sommarhem) i norra delen utgår i planläggningen då en förändring/utökning av bebyggelse inom fastigheterna inte accepteras av länsstyrelsen. Någon önskan om utökad byggrätt har heller ej framförts av fastighetsägarna. Om ändring i synen på detta från fastighetsägarna inkommer under granskningsskedet får frågan tas upp i fortsatta planarbetet. Utöver ovan nämnda tas även några tomter bort strax söder därom närmast branta markpartiet. Bestämmelse "Natur" omfattar vissa delar där särskilda naturvärden noterats. Planens utformning har tagit hänsyn till ett flertal av de naturvärden som har inventerats. Ytterligare hänsyn tas till de naturvärden som finns i de justerade handlingarna som ska granskas/ställas ut, bl a genom borttagande av tomter i norr. Inga naturvärden av

5 Sid 5 (18) "Naturvärdesklass A" (klass1-3), högre naturvärden, ianspråktas av tomtmark enligt nuvarande förslag. Även det hydrologiskt viktiga område i norr enligt naturinventeringen berörs i nu förändrat förslag endast i mycket liten grad i jämförelse med samrådsversionen. Det bör även poängteras att de naturvärden som berörs något av planförslaget är samtliga av "Naturvärdesklass B" (klass 4), lägre naturvärden. Tillräckliga studier av naturvärden bedöms ha gjorts, liksom att acceptabel hänsyn tagits till naturvärden. I sydöstra delen, vid första infarten från befintlig grusväg till föreslagen bebyggelse, införs nu 7 tomter i granskningsskedets förslag. Vissa av tomterna är inom riksintresset för naturvården. Justeringarna/Kompletteringarna har diskuterats med Länsstyrelsen som accepterat föreslagen förändring. Noterbart att det totalt är 10-talet färre tomter inom riksintresset för naturvården i granskningsskedets förslag jämfört med samrådsversionen. Planhandlingarna justeras/kompletteras utifrån ovan. En del tomter centralt i området behöver detaljstuderas med hänsyn till naturvärden. Tomterna gränsar till värdefulla naturområden som identifierats i naturinventeringen. Naturvärdena och dess utbredning behöver preciseras, t ex genom inmätning av värdefulla träd som markeras på planen. Detaljstudierna få ge svar på om det är möjligt att anpassa tomter till naturvärdena och eventuella behov av hänsynsbestämmelser inom tomterna. Illustrationer av tomter och bebyggelsens terränganpassning bör tas fram. Tomter i planområdets södra del, som ligger utanför riksintresse för naturvården, accepteras. Kommentar: Se kommunens kommentar till Länsstyrelsens yttrande ovan. En detaljstudie har utförts och tomterna har justerats ytterligare. För att långsiktigt säkerställa allmänna platsmarkens natur- och rekreationsvärden behöver skötselplan upprättas i samband med planläggningen. Frågor om löpande skötsel, inledande insatser som behövs för att utveckla kvalitéerna behandlas. Viktigt är att klargöra hur området mellan tomter och Vättern tas omhand samt hur natur som omgärdas av tomter bäst bevaras. Vid stranden finns äldre skogsmiljöer med värden knutna till gamla träd och lundartad flora. Inriktningen bör vara att värdena ska bevaras och utvecklas. I öppnare områden som omgärdas av bebyggelse är det viktigt att skötseln säkerställer naturvärden samtidigt som områdena ska ha en rekreativ funktion. Mot bakgrund av skyddsvärda naturmiljöer är det av vikt att man i planläggningen hittar lösningar för att ordna en långsiktigt uthållig förvaltning av allmän platsmark. Kommunens avsikter avseende huvudmannaskap och löpande förvaltning bör preciseras i planarbetet.

6 Sid 6 (18) Kommentar: Skötselplan görs för naturområden inom planområdet, med kommunen som huvudman, samt för närliggande natur som ej planläggs. Skötselplanens slutliga utformning skall finnas till antagandet av detaljplanen. Planbeskrivningen kompletteras angående skötselplan. Större delen "Natur" utgår i planen. För de delar som utgår, bl a större naturområden inom riksintressant natur och strandskyddszon, bör ansvarsoch skötselfrågan hanteras av Länsstyrelsen tillsammans med privata markägaren. På så sätt ges möjlighet till Länsstyrelsen att råda över hur lämpligaste hanteringen av marken kan ske med anledning av statens anvisning av området som riksintresse. Länsstyrelsen kan acceptera att strandskyddat område tas i anspråk i begränsad omfattning under förutsättning att bättre naturhänsyn tas i området. Kommentar: Strandskyddsområdet tas i anspråk i mycket begränsad omfattning. I granskningsskedet (utställningen) ändras detaljplanen så att det endast är 2 bostadstomter som hamnar inom strandskyddsområde, vilket är 5 st tomter färre inom strandskyddsområde jämfört med i samrådsversionen. Lämplig naturhänsyn anses har tagits i området. Se tidigare yttranden från Länsstyrelsen och kommunens kommentarer ovan. Under rubriken "Rådgivande" anger Länsstyrelsen att man anser liksom Trafikverket att trafiksäkerhetsfrågorna behöver beaktas i fortsatt planarbete. Behov uppstår att trafiksäkert kunna nå busshållplats samt via cykel nå Ödeshög. Anslutningspunkten med Lv 918 behöver ses över, se vidare under Trafikverkets yttrande. Kommentar: Se kommentar till Trafikverket nedan. Under rubriken "Rådgivande" anger länsstyrelsen att planförslaget i sin nuvarande utformning kan komma att ge upphov till betydande miljöpåverkan med anledning av risk för påtaglig skada på riksintresset för naturvården. Vid en omarbetning av planen i enlighet med ovan synpunkter anser man att en betydande miljöpåverkan kan undvikas. Kommentar: Planen har nu omarbetats efter samrådsversionen. Justeringarna/Kompletteringarna har diskuterats med Länsstyrelsen som accepterat föreslagen planbild. Kommunen bedömer därmed bl a att planförslaget inte ger upphov till betydande miljöpåverkan. Som upplysning anger Länsstyrelsen att en arkeologisk utredning etapp 1 behöver göras med anledning av fornlämningar i närområdet samt ett torp som finns på Häradskartan från 1870-talet kan beröras av planen.

7 Sid 7 (18) Kommentar: Planhandlingarna kompletteras utifrån ovan. Arkeologisk utredning enligt ovan beställs av kommunen och bör vara klarlagd innan antagande av planen. Man meddelar att eventuella ingrepp i miljöer som i planen omnämnts som hydrologiskt intressanta kan innebära vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken. Kommentar: Föreslagen ny bebyggelse i norra/nordöstra delen tas bort. Det hydrologiskt viktiga området i norr enligt naturinventeringen berörs därmed endast i mycket ringa grad i jämförelse med samrådsversionen. Dammen i öster och våtmark i söder som är hydrologiskt viktiga enligt naturinventeringen sparas via bestämmelse Natur. Dammen ligger på minst lika hög nivå som omgivande föreslagna tomter, därför bör vattenrörelser till och från dammen inte påverkas. Vattenrörelser torde idag leda från dammen vidare norrut. En bergformation som finns strax norr om dammen torde tvinga vatten att ledas vid sidan om denna formation ut mot grusvägen. I projekteringsarbete bör detta beaktas och styrning av eventuella vattenrörelser bör ske till befintliga grusvägen för vidare sträckning norrut mot hydrologiskt viktigt område. Bedömningen är utifrån ovan förhållanden och åtgärder att anmälan om vattenverksamhet inte behövs. Planbeskrivningen kompletteras utifrån ovan. Trafikverket: Enligt skrivelse Man upplyser att Länsväg 918 har ett trafikflöde på ca 1050 fordon och därav ca 90 lastbilar per årsdygn (mätår 2004) och skyltad hastighet är 80 km/h. Vidare anges att anslutningspunkten med länsväg 918 behöver ses över och skall utformas enligt VGU med god standard vad gäller sikt, vilplan och vägskälsutformning mm. Kommentar: Kommunen anser att hastighetsbegränsningen på Grännavägen bör sänkas till 60 km/h från anslutningen av planområdet vid Grännavägen (från 80 km/h) när planen med nya bostäder genomförs. Hastighetssänkning påtalas i handlingen. Enligt VGU är "minsta önskvärda längd" för sikt vid korsning och 60 km/h ca 140 m. "Minsta godtagbara längd" enligt VGU är drygt 100 m vid 60 km/h. Eventuellt kan ett fåtal mindre träd (äppelträd e dyl) på grannfastigheten norr om korsningen (Sväm 5:2>4) behöva tas ned för att få helt fri sikt norrut, en åtgärd som då behöver avtalas med fastighetsägaren. En förprojektering är utförd i korsningen som tillgodoser trafikverkets krav. Dialog med trafikverket kommer ske fortlöpande.

8 Sid 8 (18) Planhandlingarna kompletteras utifrån ovan. Utbyggnaden innebär även behov av att trafiksäkert kunna nå busshållplatser samt att trafiksäkert via cykel kunna nå centrum och servicefunktioner i Ödeshög. Detta behöver säkerställas i den kommande detaljplaneprocessen och eftersom det är en ny exploatering kommer kostnaderna till stor del att belasta kommunen/exploatören. Kommentar: Kommunen har parallellt med planarbetet ansökt om statlig medfinansiering till förbättrande åtgärder för busshållplats vid Grännavägen liksom utbyggnad av gång- och cykelväg längs Grännavägen/Vätterstranden till Ödeshögs tätort. Utbyggnaden kan bli en del av ett övergripande gång- och cykelnät för utveckling av Vätterstranden längre söderut samt även för turistutvecklingen. En gång- och cykelväg utmed Grännavägen till Ödeshög vore fördelaktigt ur flera synpunkter, t ex för trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter till planområdet, och även till busshållplatsen ca 250 m söder om korsningen med Grännavägen. Eventuellt kan flytt av befintlig busshållplats på Grännavägen närmare korsningen till planområdet vara lämplig. Frågan kommer i genomförandet att diskuteras med Trafikverket. En separat gång- och cykelväg från planerad bebyggelse utmed tillfartsvägen (planlagd Lokalgata) till Grännavägen torde ej behövas, med motiveringen att det är en mindre lokaltrafik (ca 250 fordonsrörelser/dygn) som kommer att ledas på tillfartsvägen vid en utbyggnad i området. I stället bör möjlighet till gång- och cykelväg från planområdet vidare norrut genom Orrnäs 2:1, och via befintlig väg genom Orrnäs 2:8, i kombination med Östgötaledens sträckning till Orrnäs, studeras utöver detta planarbete. Denna sträckning kräver dock överenskommelse med inblandade fastighetsägare mm. Planbeskrivningen kompletteras med en översiktlig bild med detta förslag. Avtal bör vid detta alternativ skrivas om att gång- och cykelväg anordnas i samband med genomförandet av planen. Lantmäteriet: Enligt skrivelse Grundkartan är svårläst med alla höjdkurvor samt att det är smått och plottrigt. Det finns koordinatsystem men inga koordinater eller rutnätspunkter på kartan. Kommentar: Området är kuperat vilket innebär att flera höjdkurvor redovisas (1-metersekvidistans). Dessa redovisas utifrån inmätt grundkarta. Höjdkurvorna justeras dock till en ljusare nyans på plankartan för att få

9 Sid 9 (18) bättre läsbarhet. Plankartan är upprättad i A1-format i skala 1:2000, ett format som kartan bör läsas i för att få bästa läsbarhet. Inmätt grundkarta saknar koordinater/kryss. Enstaka koordinater/kryss införs på plankartan enligt önskemål. Sväm 1:6 och 1:7 har servitut för väg, dessa syns inte på kartan. Likaså har de en gemensamhetsanläggning, Sväm ga:1, vilken inte är inlagd i kartan. Däremot finns ett g-område inlagt i planen. Servitut för Sväm 1:5 är ej inlagt. Sväm s:1 går inte in på Sväm 1:1, utan slutar vid gränsen mot Sväm 1:1. Kommentar: Grundkartan är upprättad av Metria. Bristerna i grundkartan får klarläggas under granskningsskedet och rättas till utifrån nu upprättad detaljplan. Metria meddelas om detta under granskningsskedet. Såväl befintliga fastigheter (t ex Sväm 1:6/1:7) som föreslagen bebyggelse i norra delen utgår nu i planläggningen. Införd g-bestämmelse (gemensamhetsanläggning) i den delen på planen försvinner likaså. Något behov torde därmed inte längre finnas av redovisning av gemensamhetsanläggning för Sväm 1:6/1:7. Noterbart är att eventuell körväg till föreslagen pumpstation (se illustration) är inom Sväm 1:1 och i så fall bör ingå i servitutsvägen till Sväm 1:6/1:7. Förtydligande angående detta görs i planbeskrivningen. Man har inga synpunkter på fastighetsförteckningen då den saknas. Fastighetsförteckning kan beställas från Lantmäteriet som ett uppdrag. Kommentar: Fastighetsförteckning upprättas vid granskningsförfarandet. Kommunen beställer förteckningen av Lantmäteriet. Man undrar över om hela västra delen av Sväm 1:1 mot Vättern verkligen ska planläggas, område som är utlagt som NATUR i planen. Konsekvensen blir att man kan yrka på att man lägger ut det som en gemensamhetsanläggning för de avstyckade lotterna. Lämpligheten angående detta kan ifrågasättas. Den marken antas utgöra jord- och skogsbruk idag. Kommentar: Den västra delen av Sväm 1:1 mot Vättern utgår ur planläggningen. Planhandlingarna justeras i övrigt angående omfattningen av Natur samt kring huvudmannaskap/ansvar för den allmänna platsmarken. Se även Länsstyrelsens yttrande samt kommunens kommentar ovan angående naturmark, skötselansvar mm.

10 Sid 10 (18) Det är bättre att skriva minsta fastighetsstorlek istället för minsta tomtstorlek. Det står fastighet i övrigt under "Utnyttjandegrad". Kommentar: Plankartan justeras utifrån ovan önskemål. Det står att lantmäteriet lämnar besked om ytterligare servitut, ledningsrätter mm. Dessa ska stå med i fastighetsförteckningen och ska vara med i utskicket för samrådet. Detta kan beställas från Lantmäteriet som ett uppdrag. Kommentar: Se ovan under lantmäteriets yttranden. Kommunstyrelsen: Enligt skrivelse Man beslutar att godkänna förslag till Sväm 1:1 m.fl. men att den privata markägaren ska betala för sin del av kostnaden för planarbetet. Noterbart: Reservation från miljöpartiet (MP) som anser att strandskyddet ska utökas till 300 m längs Vätterstranden. Även Ödeshögs Partiet (ÖP) reserverar sig mot beslutet. Se vidare nedan för yttrande från Ödeshögs Partiet. Kommentar: Kostnader för planarbetet mellan kommunen och privata markägaren regleras lämpligast via avtal mellan parterna innan planen antas. Kommunens uppfattning är att gällande strandskyddsavstånd 150 meter skall gälla. Barn- och utbildningsnämnden: Enligt skrivelse Nämnden anser att cykelväg ska byggas in till tätorten, då syftet är att bebygga området med 55 nya bostadstomter, sannolikt inklusive barnfamiljer. Kommentar: Synpunkten noteras. Planbeskrivningen tar upp frågan angående cykelväg till Ödeshög. Se planhandlingarna. Se även i yttrandet från Trafikverket i frågan samt i denna samrådsredogörelse i övrigt. Socialnämnden: Ingen erinran enligt skrivelse Kommentar: Synpunkten noteras.

11 Sid 11 (18) Ödeshögs Partiet: Enligt skrivelse Partiet har skriftligen reserverat sig mot kommunstyrelsens majoritetsbeslut om att inköpa fastigheten Sväm 1:1, till förmån för eget förslag om avslag. Partiet reserverade sig i kommunfullmäktige när beslut om köpet togs. Anledningen till avslagsyrkande var att det saknades uppgifter om marknadsunderökning, befintlig tomtkö, kostnader för vägar och VA samt förhandskalkylerade tomtpriser i detta svåra bergsområde. Vid den tidpunkten fanns 37 st kommunägda billiga, lediga tomter för försäljning. Gator och VA var framdraget. Även villor fanns till salu. Svämprojektet ansåg partiet som ekonomiskt äventyrligt och avsaknad av analys. Partiets ståndpunkt kvarstår idag då inga nya fakta tillkommit. Kommentar: Motiv och syfte med detaljplanen finns redovisat i planbeskrivningen. Planen är upprättad utifrån detta med stöd av det majoritetsbeslut som är taget i kommunen. Genomförandet av planen kommer att föregås av kalkyler och finnas som underlag för politiska beslut. Området, som kostat kommunen 1,8 miljoner kronor, är mycket otillgängligt bergsområde och olämpligt för villabebyggelse. Det blir höga exploateringskostnader. Barnsäkerheten, m t p m stup mot Vättern, har inte omnämnts i beskrivningen. Detta måste tydliggöras för eventuella köpare. Kommentar: Se ovan angående kostnader. På plankartan införs under rubriken "Upplysningar" informationstext angående områdets terrängförhållanden med branta partier mm. Även planbeskrivningen kompletteras kring detta. Planbeskrivningen omfattar inte bara den del som köpts av kommunen, utan även övriga delar av fastigheten. Detta är otydligt i beskrivningen. Det är ej möjligt att veta var villatomter planeras i området. En utmärkning av kommunens delar i detaljplanen måste tillföras. Kommentar: Detaljplanens möjlighet att märka ut eventuell kommunal del i området är inte en planfråga utan sker lämpligast via avtal mellan kommunen och markägare. Vid kommunfullmäktiges beslut om köp beräknades tomter i området. Nu nämns en ökning till 55 tomter i handlingarna. Planläggningen omfattar därmed större område än vad som köpts av kommunen, vilket man undrar varför och vem som bekostar extra

12 Sid 12 (18) kostnaderna av planläggning även på privat mark samt om denne privat person är medveten om kostnaderna för planläggningen. Kommentar: Kommunfullmäktiges beslut är som beskrivet det antal tomter kommunen beräknade att köpa. Siffran 55 är inte kopplat till fullmäktiges beslut. Det är den totala siffran tomter inom planområdet. Noterbart att antalet tomter är ca 47 st i granskningsskedets förslag jämfört med ca 55 i samrådsversionen. Man ser inte någonstans beskrivet i handlingarna vad för sorts villabyggnation det är frågan om och man förutsätter att tomterna är för åretruntboende. Man emotsätter sig fritidsboende vilket anses ska tillföras planen. Kommentar: Syftet med planen är att medge villabebyggelse. Kommunens avsikt är att skapa möjlighet till ett bostadsområde för permanentboende i området. Se motiv och syfte i planhandlingarna. Det går dock ej i en detaljplan att styra om man ska bo permanent i bostaden eller använda den till fritidsboende. Bebyggelsen är avsedd för friliggande enbostadshus för permanent boende. Se i planhandlingarna i övrigt. Planbeskrivningen anger att planområdet ligger inom riksintresse enligt 4 kap 2 MB "Vättern med öar och strandområden" samt att närliggande Vättern är av Natura Samtidigt anser kommunens utredare att en villabyggnation i området inte utgör en betydande påverkan på miljön. Partiet anser att exploateringen utgör en betydande stark påverkan på miljön, då 40-talet tomter ligger inom område av riksintresse. Området kan inte bli opåverkat när över 50 tomter planeras med sprängningar av berg för att klara schaktning av tomter, dragning av vägar, vatten och avlopp. En betydande del av området kommer få förändrad karaktär och man anser att en miljökonsekvensbeskrivning ska göras. Det som även talar för denna ståndpunkt är hur grannfastigheters natur av riksintresse belastas med 50-talet tomter. Följden blir en ökad befolkning som finner nya strövområden för friluftsliv i närområdet. Denna beskrivning saknas i handlingarna och bör tillföras. Kommentar: Konsekvenser och påverkan sker naturligt genom planering i nya områden. Konsekvenser och påverkan är väl beskrivet i planhandlingarna, t ex avsnittet "Inverkan på miljön" i planbeskrivningen. Samt i behovsbedömningen. Kommunen anser att det inte är frågan om betydande påverkan och att en miljökonsekvensbeskrivning inte behöver upprättas. Se även Länsstyrelsens yttrande och syn på påverkan på miljön. Samt kommunens kommentarer angående detta ovan.

13 Sid 13 (18) 50 nya tomter betyder ökad befolkning och troligtvis barn i området. Man saknar i beskrivningen utrymme för lekplatser, parkeringsplatser för besökare. Detta bör tillföras i handlingarna. Kommentar: I planen har flera och större naturområden sparats vilka kan användas för lek mm. I planbeskrivningen redovisas att det inne i kvarteret sparas ett flertal naturområden, vilka kan användas för lek och rekreation samt värdefullt inslag av natur intill bostäder. Plats för utsiktstorn för allmänheten kompletteras på plankartan. Likaså görs komplettering av text kring parkering för besökare i planbeskrivningen. Förslag på platser för framförda önskemål redovisas på plankartan. Därutöver är tanken att man i området där dammen ligger skall kunna anlägga en bostadspark för de boende. Ett område med lekplats och promenadvägar som ansluter även till föreslagna utsiktstornet samt gångväg ned till Vätterstranden. Planen är kompletterad med allt detta. I planförslaget redovisas att Ödeshögs tätort till stora delar högriskområde för radon enligt SGI:s undersökning, men att denna ej täcker aktuellt område vid Sväm. Planbestämmelse om att radonsäkert byggande föreslås. Detta ser partiet som en förutsättning för en exploatering i området. Detsamma gäller den geotekniska undersökning som planeras att göras under planprocessen. Partiet anser att dessa undersökningar ska göras innan planområdet börjar exploateras för att slippa framtida problem vid byggnationer. Kommentar: Planhandlingarna förespråkar radonsäkert byggande samt geoteknisk undersökning redan under planprocessen. Se planhandlingarna. Man anser att upphävande av strandskyddet ej får göras. Planförslaget måste ändras så inget upphävande av strandskyddet inte behöver ske. Kommentar: Kommunen delar ej uppfattningen. Upphävande av strandskyddet måste ske för vissa mindre delar utifrån planens uppbyggnad. Se även Länsstyrelsens yttrande samt kommunens kommentarer angående detta ovan. Inom och omkring planområdet finns sedan urminnes tider jaktmarker, med arrendatorer som bedriver jakt. Genom föreslagen exploatering kommer jakträtten att bli betydligt inskränkt för arrendatorer. Detta nämns ej i planförslaget. Kommentar: Planhandlingarna anger att jakträtt ej kommer att gälla inom detaljplanelagt område, liksom att frågan bör klarläggas mellan berörda i samband med genomförandet av planen. Se planhandlingarna.

14 Sid 14 (18) Vattenfall Eldistribution AB: Enligt skrivelse Man informerar om att man har en 0,4 kv luftledning inom planområdet. Kommentar: Såväl befintlig som föreslagen ny bebyggelse i norra delen tas bort i planförslaget till granskningsskedet (utställningen). Därmed hamnar inga luftledningar inom planområdet längre. Utifrån den karta Vattenfall bifogat sitt yttrande finns markledningar längs tillfartsvägen från Lv 918 och till Bosgården, Erlandsgården och Västergården. Planbeskrivningens avsnitt Genomförandefrågor kompletteras angående att dessa beaktas vid åtgärder på tillfartsvägen (Lokalgata mot Lv 918 på planen). För att klara att strömförsörja området behövs nya underjordiska 0,4 kvsamt 10 kv-kablar i området. Man yrkar på u-område för tillkommande 10 kv-kabel i enlighet med bifogad, omarbetad plankarta om den hamnar inom kvartersmark. Kommentar: Nya ledningar torde kunna förläggas inom allmän platsmark, Lokalgata eller Natur, vid ett genomförande utifrån Vattenfalls önskemål på bifogad karta till yttrandet. Därav införs inget u-område på planen för nya ledningar. Noterbart att planförslaget har ändrats något till granskningsskedet/utställningen. Horisontellt avstånd mellan nätstation och brännbar byggnadsdel eller brännbart upplag ska uppgå till minst 5 m. Tillfartsväg för arbetsfordon måste finnas. Kommentar: Planförslaget har ändrats något till granskningsskedet/utställningen. E-område för transformatorstation har flyttats till annan plats längre åt söder. Avståndet mellan byggrätt för nätstation och byggrätt inom kvartersmark för bostäder är mer än 5 m enligt upprättad plan. Lokalgata leder fram till E-område. Enligt gällande starkströmsföreskrifter får en luftledning för lågspänning (0,4 kv) vara framdragen över eller invid en byggnad under förutsättning att den endast med särskilda hjälpmedel kan nås fån fönster, balkonger eller tak. Kommentar: Luftledningen leder vid Sommarhem och vidare till Sväm 1:6/1:7. Såväl befintlig som föreslagen ny bebyggelse i norra delen tas bort i planförslaget till granskningsskedet (utställningen). Därmed hamnar inga luftledningar inom planområdet. Enligt Nät 2009 K 7.3 får inte byggnader uppföras, marknivån ändras, eller andra åtgärder vidtas som äventyrar funktionen eller driften av nätägarens anläggningar.

15 Sid 15 (18) Kommentar: Synpunkterna noteras. Vid eventuell flytt/förändring av befintliga anläggningar betalas kostnaden av exploatören. Kommentar: Planbeskrivningens del "Genomförandefrågor" kompletteras utifrån detta. Om anläggningsflytt behövs yrkar Vattenfall på att ett avtal, där kostnader och ansvar regleras, finns upprättat innan detaljplanen antas. Detta ska framgå av planhandlingarna. Kommentar: Kommunen bedömer att ingen anläggningsflytt krävs. Dock måste befintliga anläggningar enligt ovan beskrivna beaktas. Vid arbete nära våra anläggningar krävs bevakning. Vid markarbeten skall kabelutsättning i fält alltid begäras. Kabelutsättning beställs hos vår kundtjänst och är kostnadsfritt om beställning görs minst fem arbetsdagar i förväg. Under förutsättning att ovanstående uppfylls tillstyrker Vattenfall planen. Vattenfall önskar ta del av den antagna detaljplanen. Kommentar: Synpunkterna noteras. TeliaSonera Skanova: Ingen erinran enligt skrivelse Kommentar: Synpunkterna noteras. Noterbart att planförslaget har ändrats något till granskningsskedet/utställningen. M. Elving Tegnebo, Tegneby/Erlandsgården Sväm: Enligt skrivelse Man menar att trafiken redan idag är intensiv på den gata som avses bli lokalgata och har svårt att se att vägen kan svälja det antal fordon som beräknas. Hänsyn måste även tas till befintlig trafik till verkstäderna på Bosgården, både tung trafik och besökande kunder. Vidare finns en jordbrukstrafik och tunga fordon för leveranser, hämtning av slaktdjur mm. Sommartid kommer även besökare till Östgötaleden och kyrkobesökare vid Sommarhemmet. Kommentar: Planbeskrivningen tar bl a upp frågan om att gator bör upprätthålla en standard så att underhållsfordon, sopbilar och räddningsfordon samt jordbruksmaskiner utan svårigheter kan komma fram,

16 Sid 16 (18) samt att detta innebär att en viss standardhöjning anordnas av befintlig väg. Mötesplatser planeras att byggas. Planbeskrivningen upp frågan om djur som passerar till närbelägen lantgård, liksom samordning med djurhållaren samt att skyltning om detta. Se i planbeskrivningen. Planområdet är i närheten av Sväms gamla kyrka. Särskild hänsyn bör till detta området då kyrkomiljön är mycket gammal och s k Eskilstuna hällar kommit i dagern. Till Sväms by kommer bl a universitetet för att titta på den unika bymiljön. Kommentar: Planbeskrivningen kompletteras med att miljön för närliggande Sväms gamla kyrka bör beaktas. Vidare avses arkeologisk utredning beställas under planarbetet. Det förutsätts i utredningen att det ges en mer exakt läge var den gamla kyrkan är belägen. Det vore lämpligt att även verkstadsområdet omfattas av detaljplanen för att inte de olika syftena i området ska motverka varandra. Kommentar: Kommunen anser att verkstadsområdet ej behöver inbegripas i planområdet eftersom avståndet är på mer än 150 m avstånd till föreslagen bostadsbebyggelse. Ingen påtaglig störning, risk eller motsättning bedöms uppstå mellan planområdets inriktning mot bostäder och verkstadsområdet som hänsyftas till. Lokalgata förbi befintlig bebyggelse vid Bosgården mm förslås i planen däremot. Se angående detta ovan samt i planbeskrivningen. Området är på bra cykelavstånd från tätorten. En sänkning av hastigheten på Lv 918 förordas från backkrönet som skymmer busshållplatserna, fram till tätorten. Belysning på återstående sträcka fram till lokalgatan och busshållplatserna är ett bra alternativ. I andra hand är gång- och cykelbana längs gamla riksettan i dess norra sträckning ett annat alternativ. Gångbanor till busshållplatser bör i första hand ske genom befintliga vägar i byn. Söder om planområdet finns en byväg som leder rakt upp till busshållplatserna i båda riktningar. Kommentar: Synpunkten noteras. Planbeskrivningen tar upp frågan angående cykelväg till Ödeshög liksom gångvägar till busshållplats mm. Även sänkning av hastighetsbegränsningen förordas i planbeskrivningen. Se planhandlingarna. Se även i yttrandet från Trafikverket i frågan samt i denna samrådsredogörelse i övrigt. Då vägen kommer att göras om till lokalgata anser man att vägen ska lösas in av kommunen och äganderättsförhållandena avseende gatan blir tydliga. Detta skall regleras via lantmäteriförrättning.

17 Sid 17 (18) Kommentar: Planbeskrivningen tar bl a upp frågan om samfälligheten. Bl a att andelstalen i vägsamfälligheten (som bl a omfattar tillfartsväg till planområdet från Grännavägen) behöver omprövas i samband med förrättning vid planens genomförande, då delar av samfälligheten övergår till kommunal lokalgata. T. och J. Jingland, Sväm 1:7: Enligt skrivelse Man förvärvade fastigheten för det unika laxfisket, lugna miljön och vackra naturen. Liksom för det enskilda, ostörda läget, vilket försvinner vid en eventuell byggnation. Kommentar: Gällande översiktsplan för Ödeshögs kommun antogs av kommunfullmäktige. Aktuell planering, med inriktning mot bostäder, är i linje med översiktsplanens riktlinjer. Översiktsplanen anger område i Sväm som Utvecklingsområde, bebyggelse. En utveckling som föreslås i översiktsplanen och i aktuell detaljplan ger ofrånkomligt en viss förändring och påverkan för befintliga bostäder i närheten. Bedömningen är att föreslagen utveckling i området är lämplig. Noterbart att planen har omarbetats efter samrådsversionen. Såväl befintliga bostadstomter (Sväm 1:6 och 1:7) som föreslagen ny bebyggelse i norra delen tas bort i planförslaget till granskningsskedet (utställningen). Några tomter tas även bort strax sydväst om Sväm 1:7. Denna justering i planen torde mildra påverkan för boenden inom befintliga tomter. När isen går upp i Vättern känner man vibrationen i fastigheten, vilken står på betongrör. Man undrar vad som händer vid eventuella sprängningar i närområdet, om sättningar kommer att uppstå. Man har kännedom om hur sprängningar kan skada fastigheter med hänsyn till mer än 25 års erfarenhet från byggbranschen. Kommentar: Kommunen och den eventuella framtida exploatören ska ta ansvar för eventuella komplikationer som kan uppstår vid sprängning. Vid eventuella sprängningsarbeten i samband med uppförandet av nya bostäder är exploatören av området skyldig att upprätta en riskanalys innan eventuella sprängningsarbeten tar vid. Riskanalysen skall utreda eventuella risker, komplikationer och utföra begränsande åtgärder. Det fortsätta planarbetets intention är att utreda om det föreligger någon risk för skador på annans egendom. Någon geoteknisk undersökning är inte genomförd, men avses att genomföras under det fortsatta planarbetet. Planbeskrivningen kompletteras med att närliggande hus står på betongrör samt i tillämpliga delar utifrån redovisningen i denna kommentar. Man vill veta om man tvingas att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp med höga kostnader och avgifter som följd.

18 Sid 18 (18) Kommentar: Om det blir kommunalt vatten och avlopp (VA) i området behöver beslut tas om att området ska ingå i s k "verksamhetsområde för VA". Om området beslutas ingå i verksamhetsområde för VA blir kommunen skyldiga att anordna VA. Tomtägare blir samtidigt skyldiga att vara med och bekosta detta. Sannolikt avses befintliga tomter - sträckan från reningsverket mm i Ödeshög - till planområdet, i så lång utsträckning som möjligt anslutas till kommunalt VA. De som kommer att ingå i verksamhetsområdet för VA blir då skyldiga att anslutas till kommunalt VA. Anslutningsavgift för vatten och avlopp kommer att tas ut enligt gällande taxa. Man accepterar inte byggnation av fastigheterna söderut (1 st) och fastigheterna österut (4 st), närmast Sväm 1:7. Kommentar: Planen har omarbetats efter samrådsversionen. Se vidare ovan i första kommentaren från kommunen till detta yttrande. För övrigt protesterar man mot villabyggnationerna över huvudtaget på de unika hällskogsmarkerna. Fiskgjusen häckar i områdets närhet, havsörnen flyger ofta över fastigheten och kanske även häckar närheten. Kommentar: Kommunen anser att föreslagen planering är möjlig utan att betydande påverkan sker på djur- och fågelliv i området. Större sammanhängande naturmark finns i omgivningen, ett större avstånd hålls mellan föreslagen bebyggelse och Vättern mm. Vidare anser kommunen att rimlig hänsyn har tagits till naturvärden, enligt naturinventeringen mm, som finns i naturen med hällmarksskog mm. Övrigt Område för pumpstation utgår till granskningsskedet. I samband med projektering och genomförande av planen får lämplig plats för detta ändamål utredas. Det bör observeras att pumpstationen och tillhörande ledningar kan komma att hamna inom strandskyddsområde. Dispens för upphävande av strandskyddet avseende VA-anläggningar behöver då sökas hos Länsstyrelsen. MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN/KONSULT Denna samrådsredogörelse har upprättats via Bengt Gustavsson, Planteamet i Norrköping AB samt Johannes Nilsson, AG Arkitekter AB i samarbete med Ödeshögs kommun. Ödeshög den 21 mars 2014 Emil Wissman Byggchef

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E GRANSKNINGSHANDLING Miljö- och byggnämnden Dnr 437/2011-214 S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Tillhörande Detaljplan för del av ÅBY 6:26 och ÅBY 6:142 i Ödeshögs kommun. Miljö- och byggenheten den 2

Läs mer

HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 26 januari 2012 har varit på samrådsremiss under tiden 2012-02-02 t om 2012-02-24.

HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 26 januari 2012 har varit på samrådsremiss under tiden 2012-02-02 t om 2012-02-24. GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2012-03-28 Detaljplan för KOSKULLSKULLE 1:81 GÄLLIVARE KOMMUN NORRBOTTENS LÄN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 26 januari 2012 har varit

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. GRANSKNINGSUTLÅTANDE (Enkelt planförfarande) Detaljplan för LIMHALLEN 3 M.FL. Diarienummer 62/13-214.

ANTAGANDEHANDLING. GRANSKNINGSUTLÅTANDE (Enkelt planförfarande) Detaljplan för LIMHALLEN 3 M.FL. Diarienummer 62/13-214. Diarienummer 62/13-214 ANTAGANDEHANDLING Miljö- och byggnämnden GRANSKNINGSUTLÅTANDE (Enkelt planförfarande) tillhörande Detaljplan för LIMHALLEN 3 M.FL. i Ödeshögs kommun. Miljö- och byggenheten den 4

Läs mer

HANDEL OCH VERKSAMHETER NORR OM NORRKÖPINGSVÄGEN (RIKSVÄG 51) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

HANDEL OCH VERKSAMHETER NORR OM NORRKÖPINGSVÄGEN (RIKSVÄG 51) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr 2011.0028.214 Samrådsredogörelse 2011-05-18 1 (5) Detaljplan för HANDEL OCH VERKSAMHETER NORR OM NORRKÖPINGSVÄGEN (RIKSVÄG 51) Hårstorp 1:1 m.fl Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Diarienummer 499/12-214 ANTAGANDEHANDLING Miljö- och byggnämnden G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Tillhörande Detaljplan för del av ÅBY 6:26 (Fårbetet) i Ödeshögs kommun. Miljö- och byggenheten

Läs mer

Inkomna synpunkter. Dnr KS/2015:180. Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden

Inkomna synpunkter. Dnr KS/2015:180. Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden Dnr KS/2015:180 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2016-06-17 2016-07-15. Nedan följer en sammanfattning av inkomna synpunkter under plansamrådet med s kommentarer. Inför granskningsskedet

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE Tegsnäset 8:4 mfl Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Sweco Architects SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2017-11-14 Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling. Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling. Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Utställningshandling Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. DETALJPLAN Upprättat av Britta Lundgren den 2012-02-20 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun.

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. Granskningsutlåtande 2017-10-31 KS 2017/00504 214 Kommunstyrelsen GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Förslag till ny detaljplan för del av Hamnholmen (Ytterbyn 86:1 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län

Förslag till ny detaljplan för del av Hamnholmen (Ytterbyn 86:1 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län 1 Förslag till ny detaljplan för del av Hamnholmen (Ytterbyn 86:1 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planförslagets syfte Planområdet är beläget på Hamnholmen som är en halvö med förbindelse

Läs mer

Kolstad Solklint fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:29-2:49 m.fl) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

Kolstad Solklint fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:29-2:49 m.fl) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande 2011.0303.214 Samrådsredogörelse Datum 2012-03-06 1 (8) Detaljplan för Kolstad Solklint fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:29-2:49 m.fl) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN VÄNNÄS 51:1 PÅ VÄSTRA INDUSTRIOMRÅDET I VÄNNÄS TÄTORT

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN VÄNNÄS 51:1 PÅ VÄSTRA INDUSTRIOMRÅDET I VÄNNÄS TÄTORT Dnr: POM 14/872 214 20 FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN VÄNNÄS 51:1 PÅ VÄSTRA INDUSTRIOMRÅDET I VÄNNÄS TÄTORT Hur samrådet har bedrivits Detaljplaneprövningen handläggs med normalt planförfarande

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Dnr: LKS 11-94-214 Upprättad: 2013-01-07 Justerad: 2013-02-28, 2013-05-22 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för GULLMARSSTRAND Skaftö-Fiskebäck 1:480 m.fl. Fiskebäckskil, kommun ANTAGANDE Planen är antagen

Läs mer

Tidpunkten för laga kraft beslutet förutsätter att ett överklagande av detaljplanen inte sker.

Tidpunkten för laga kraft beslutet förutsätter att ett överklagande av detaljplanen inte sker. Detaljplan för småindustri Del av HÖGENORUM 1:12 Stenungsunds kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling 2010-03-02 justerad 2010-06-09 ORGANISATORISKA FRÅGOR Allmänt Målsättningen med detaljplanen

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Munkedal, Västra Götalands län. Detaljplan för. Upprättad , rev

Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Munkedal, Västra Götalands län. Detaljplan för. Upprättad , rev Antagen av Kommunstyrelsen, enl. beslut 2011-06-14, 93. Laga kraft, 2011-07-26. Detaljplan för Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. Munkedal, Västra Götalands län Upprättad 2011-04-14, rev 2011-06-01 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl ANTAGANDEHANDLING UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerad

Läs mer

Förslag till detaljplan för del av Björkfors 1:450 och 1:598 i Hemavan, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad 27 mars 2012

Förslag till detaljplan för del av Björkfors 1:450 och 1:598 i Hemavan, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad 27 mars 2012 Förslag till detaljplan för del av Björkfors 1:450 och 1:598 i Hemavan, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad 27 mars 2012 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rubricerat detaljplaneförslag har varit utsänt för

Läs mer

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun 2013-10-18 Reviderad 2013-11-18 Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun Planbeskrivning HANDLINGAR Planförslaget består av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser.

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för. Rälla 1:17 Järnnian. Borgholms kommun PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING. Antagandehandling

SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för. Rälla 1:17 Järnnian. Borgholms kommun PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING. Antagandehandling SAMHÄLLSBYGGNAD Ändring av detaljplan för Borgholms kommun PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2016-12-01 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta med bestämmelser 6 Genomförandebeskrivning

Läs mer

HALLERNA ETAPP II GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Detaljplan för. Stenungsunds kommun, Västra Götaland

HALLERNA ETAPP II GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Detaljplan för. Stenungsunds kommun, Västra Götaland Antagandehandling Detaljplan för HALLERNA ETAPP II Stenungsunds kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB, Mark och exploatering Uppdragsnummer: 215 550 2 1 INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE 2009-04-02 Rev. 2009-10-20 Diarienummer: MBN0063/08 Specifikationsnummer:

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser (separat karta) denna planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅD Samråd har hållits under tiden 26 april till 17

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling Datum 2014-02-03 Diarienummer 0901/07 Sida 1/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling DETALJPLAN FÖR RÖRÖ 1:108 M FL RÖRÖ, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2014-02-03 Diarienummer 0901-11 Sida 2/5 BAKGRUND En genomförandebeskrivning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde

Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna

Läs mer

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson Diarienummer PBN 2008/0008 214 Detaljplan för SKOGSHÖJD, SÄTILA 2:90 M FL, Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

MBN 80 Förslag på granskningsutlåtande för detaljplan av Inre Hansens backar

MBN 80 Förslag på granskningsutlåtande för detaljplan av Inre Hansens backar 1(6) Miljö- och byggnadsnämnden 2018-08-31 MBN 80 Förslag på granskningsutlåtande för detaljplan av Inre Hansens backar Dnr 2016/36.214 Redovisning av detaljplaneprocessen Kommunstyrelsen arbetsutskott

Läs mer

Inkomna yttranden Under samrådet inkom tre skriftliga yttranden. Yttranden redovisas sammanfattade eller i sin helhet och kommenteras.

Inkomna yttranden Under samrådet inkom tre skriftliga yttranden. Yttranden redovisas sammanfattade eller i sin helhet och kommenteras. 2013-10-03 DETALJPLAN FÖR KORPILOMBOLO 8:22, Samrådsredogörelse Hur samrådet har bedrivits Förslag till detaljplan har varit på samråd 2013-09-11 t.o.m. 2013-10-03. Detaljplaneförslaget handläggs med normalt

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelsen Dnr: LKS 11/253/214 Datum: 2011-11-04 SAMRÅDHANDLING Detaljplan för BANSVIKSBROTTET Del av Kronberget 1:82, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

1/5 ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006.

1/5 ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006. 1/5 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län Dnr 2006.0534 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2007-11-22 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Under samrådstiden har sju yttranden inkommit. Dessa redovisas och kommenteras här nedanför. Länsstyrelsens yttrande återges i sin helhet.

Under samrådstiden har sju yttranden inkommit. Dessa redovisas och kommenteras här nedanför. Länsstyrelsens yttrande återges i sin helhet. Detaljplan för del av Fastigheten Läkaren 1, Gällivare sjukhus Gällivare kommun Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Samråd angående förslaget till detaljplan har hållits under tiden

Läs mer

Älvdalens kommun Dalarnas län. Upprättat i juni SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Älvdalens kommun Dalarnas län. Upprättat i juni SAMRÅDSREDOGÖRELSE UTSTÄLLNINGSHANDLING 1(5) Detaljplan Idre 11:3 Älvdalens kommun Dalarnas län Upprättat i juni 2011. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur utställningen bedrivits Inkomna yttranden Detaljplanen har varit på samråd i form

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/5 Planområd G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling 2010-08-16, reviderad 2011-03-25 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

Läs mer

6.10 PLANBESKRIVNING. GAMLA SKOLAN I HARGSHAMN gällande fastigheterna Braxenbol 1:94 och 1:110. i Östhammars kommun, Uppsala län

6.10 PLANBESKRIVNING. GAMLA SKOLAN I HARGSHAMN gällande fastigheterna Braxenbol 1:94 och 1:110. i Östhammars kommun, Uppsala län Dnr 2011SBN1437 1 (6) Samhällsbyggnadsnämnden PLANBESKRIVNING GAMLA SKOLAN I HARGSHAMN gällande fastigheterna Braxenbol 1:94 och 1:110 i Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad den 19 januari 2012 Reviderad

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Dingle förskola, DINGLE 4:33, 1:84 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Munkedal, Västra Götalands län. Detaljplan för. Upprättad , rev

Dingle förskola, DINGLE 4:33, 1:84 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Munkedal, Västra Götalands län. Detaljplan för. Upprättad , rev Antagen av Kommunstyrelsen, Munkedals kommun enl. beslut 2012-08-08, 102. Laga kraft, 2012-09-04. Detaljplan för Dingle förskola, DINGLE 4:33, 1:84 m fl Munkedal, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20 Antagandehandling Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl, Västra Götalands län 2008-11-20 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Norconsult AB Ref: 1415001 2 (7) INLEDNING En genomförandebeskrivning redovisar

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Sankt Johannes 2:1 med närområde (Södra Vrinnevi) inom Vrinnevi och Kårtorp i Norrköping, fysisk planering den 24 mars 2011 reviderad den 2 mars och den

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/6 Planområdet G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling, 2009-12-14, reviderad 2010-07-14 Laga kraft, 2010-08-30 DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands

Läs mer

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar utgör förslaget: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET Bollebygds kommun, Västra Götalands län Samrådshandling 2009-01-20 Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Datum Diarienummer Sida 2006-05-03 (F701/99) 1/5 Charlotte Olsson, fastighetskontoret Tfn 031-61 15 18 UTSTÄLLNINGSSHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER VID ELINSBERGSSTIGEN inom stadsdelen Torslanda i Göteborg

Läs mer

Granskningsutlåtande. Normalt planförfarande. Detaljplan för. Gröningen" i Beddingestrand Trelleborgs kommun GRANSKNINGSHANDLING

Granskningsutlåtande. Normalt planförfarande. Detaljplan för. Gröningen i Beddingestrand Trelleborgs kommun GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-06-12 Diarienummer PB-2013-113 DP 200 Detaljplan för Lilla Beddinge 21:3 och 35:2 Gröningen" i Beddingestrand Trelleborgs kommun Normalt planförfarande Granskningsutlåtande PLANHANDLINGAR

Läs mer

Datum Förslag till Detaljplan för del av Björkfors 1:239, ny anslutningsväg Avavägen

Datum Förslag till Detaljplan för del av Björkfors 1:239, ny anslutningsväg Avavägen Förslag till Detaljplan för del av Björkfors 1:239, ny anslutningsväg Avavägen Förslag till Detaljplan för del av Björkfors 1:239, ny anslutningsväg Avavägen, upprättad 2018-05-25. Syfte med den nya planen

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

Utlåtande efter utställning

Utlåtande efter utställning 1 (8) Antagandehandling 2013-06-10 Detaljplan för Södra Kärr m.fl, Torsås kommun, Kalmar län Utlåtande efter utställning Samråd Förslaget till detaljplan har varit föremål för samråd under tiden 2011-12-05

Läs mer

Genomförandetid Genomförandetiden är tio år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft.

Genomförandetid Genomförandetiden är tio år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft. Datum Diarienummer Sida 2013-05-15 1/5 Samrådshandling Detaljplan för Ulvesunds Marina Ulvesund 1:206 m fl i Ljungskile Uddevalla kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Sannakajen (fd Inre hamnen)

Sannakajen (fd Inre hamnen) 2018-05-09 Dnr: Ks/2017:182 Kommunledningsförvaltningen Planeringsavdelningen Granskningshandling 2 Planbeskrivning för Sannakajen (fd Inre hamnen) Ändring av detaljplan Planbeskrivningen är framtagen

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling Utställningstid 13 mars - 10 april 2018 Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala Upprättad i november 2017 2004/P016 D421 Handlingar

Läs mer

Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening

Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening Förslag till detaljplan för del av fastigheten Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening Orust kommun Västra Götalands län Upprättad 14 november 2016 av Förvaltningsområde samhällsutveckling, Orust kommun

Läs mer

Förslag till detaljplanen har varit på samråd från och med den 24 maj 2010 till och med den 6 juni 2010.

Förslag till detaljplanen har varit på samråd från och med den 24 maj 2010 till och med den 6 juni 2010. DETALJPLAN FÖR DEL AV SÅGENOMRÅDET Utökning av industriverksamhet Pajala kommun Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅD BEDRIVITS Förslag till detaljplanen har varit på samråd från och med den 24

Läs mer

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E 2

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E 2 G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E 2 Detaljplan för Snokebo 1:49, del av, norra sidan av sjön Snesaren, Vimmerby Kommun, Kalmar län 2013-05-02 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har varit utställd

Läs mer

Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län

Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län Upphävande av del av Detaljplan för del av Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2013-12-02 till 2014-01-12

Läs mer

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-09-21 NORMALT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik Tjörns Kommun, Västra Götaland 2/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra nybyggnation av bostäder i form av villor i anslutning till

Läs mer

Inre hamnen (Båtsmansgatan)

Inre hamnen (Båtsmansgatan) 2018-05-09 Dnr: Ks/2017:182 Kommunledningsförvaltningen Planeringsavdelningen Granskningshandling 2 Planbeskrivning för Inre hamnen (Båtsmansgatan) Ändring av detaljplan Planbeskrivningen är framtagen

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN. Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård)

PLANBESKRIVNING. Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN. Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård) Datum Diarienr 2011-09-26 KS 23/11 Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Planområdet

Läs mer

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr: 0324/09 Genomförandebeskrivning Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7 Tillhör kommunfullmäktiges i Stenungsunds kommun beslut 2012-11-19 200...

Läs mer

Inre hamnen (Båtsmansgatan)

Inre hamnen (Båtsmansgatan) 2018-02-28 Dnr: Ks/2017:182 Kommunledningsförvaltningen Planeringsavdelningen Granskningshandling Planbeskrivning för Inre hamnen (Båtsmansgatan) Ändring av detaljplan Planbeskrivningen är framtagen av

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 8:30 m fl Gråbo Centrum i Lerums kommun

Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 8:30 m fl Gråbo Centrum i Lerums kommun KS10.431 Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 8:30 m fl Gråbo Centrum i Lerums kommun Genomförandebeskrivning samrådshandling 2012-05-22 Genomförandebeskrivning En genomförandebeskrivning redovisar de

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Mark- och exploateringsenheten 2009-09-13 1 (6) Referens: Sigvard Andersson GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för kv. Dynamiten i Uttran, Botkyrka kommun Mark- och exploateringsenheten 2009-09-13 2 (6)

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan LB5, del Stenkullen LERUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan LB5, del Stenkullen LERUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN KS12.1082 Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan LB5, del Stenkullen Redogörelse för samråd Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2013-03-11 2 Innehåll Hur samrådet har genomförts 4 Inkomna synpunkter

Läs mer

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling Dnr 0461/05 Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl Bostäder i Nya Kristinedal Stenungsunds kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning, antagandehandling 2013-09-19 1 INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun UPPRÄTTAD: Diarienr: MN 2016/56 STANDARDFÖRFARANDE PLANUPPDRAG SAMRÅD Granskning ANTAGANDE LAGAKRAFT Plan-

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan: Saturnus. Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan: Saturnus. Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan: Saturnus Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017 HUR UTSTÄLLNINGEN BEDRIVITS INKOMNA YTTRANDEN Detaljplanen har varit på samråd i form av utställning under

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten Detaljplan för SÄTER 5:4, del av Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2009-09-08 Planenheten Antagen BN 2009-09-17 Laga kraft 2009-10-12 Detaljplan för Säter 5:4, del

Läs mer

Detaljplan för Bukärr 22:28 m fl, i Släp Kungsbacka kommun

Detaljplan för Bukärr 22:28 m fl, i Släp Kungsbacka kommun Över Planbeskrivning, Samrådshandling Bukärr Detaljplan för Bukärr 22:28 m fl, i Släp Kungsbacka kommun mmun Skala 1:20000 Upprättad i februari 2015 0 2014/P029 D 228 Handlingar: Planbeskrivning, denna

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1(5) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 m.fl. Tanums Kommun, Västra Götalands län 2012-12-30 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR TIDPLAN Förslag till tidplan för detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Ändring av detaljplan och fastighetsplan för Getskär - Valeberget Ändringen avser fastigheten Höga 1:68 Stenungsund kommun Västra Götalands län

Ändring av detaljplan och fastighetsplan för Getskär - Valeberget Ändringen avser fastigheten Höga 1:68 Stenungsund kommun Västra Götalands län 1 Dnr 0499/08 Samrådshandling 2014-11-07 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av detaljplan och fastighetsplan för Getskär - Valeberget Ändringen avser fastigheten Höga 1:68 Stenungsund kommun Västra Götalands län

Läs mer

PLANHANDLING. ADOLFSSTRÖM 1:7, del av DETALJPLAN. Samrådshandling 2015-01-30 MBR 2014/472. Arjeplogs kommun. Arjeplogs kommun, Norrbottens län

PLANHANDLING. ADOLFSSTRÖM 1:7, del av DETALJPLAN. Samrådshandling 2015-01-30 MBR 2014/472. Arjeplogs kommun. Arjeplogs kommun, Norrbottens län Arjeplogs kommun Samrådshandling 2015-01-30 MBR 2014/472 PLANHANDLING ADOLFSSTRÖM 1:7, del av DETALJPLAN Arjeplogs kommun, Norrbottens län Upprättat av GG-arkitekter i Piteå Förslag till detaljplan för

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Sida 3 av 17 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-03-23 Dnr: KS 2017/115 Kommunstyrelsen Ändring av detaljplan för Löddeköpinge

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR. Antagandehandling. Allmänt. Planprocessen. Tidplan. Grebbestad, Tanums kommun

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR. Antagandehandling. Allmänt. Planprocessen. Tidplan. Grebbestad, Tanums kommun 1(7) Antagen av miljö- och byggnadsnämnden, Tanums kommun, 2014-07-01, 151 Laga kraft 2015-04-02 Detaljplan för del av fastigheten TANUMS RÖRVIK 1:141 m fl Grebbestad, Tanums kommun Dnr: 1999.0377-314

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun. Granskningshandling. Detaljplan för. Samrådsredogörelse

Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun. Granskningshandling. Detaljplan för. Samrådsredogörelse Granskningshandling Detaljplan för Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun Samrådsredogörelse Plan- och byggenheten i Karlsborg dec 2013 Karlsborgs kommun, Byggnadsnämnden, Storgatan 16, 546

Läs mer