Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Råsundagårdens förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Råsundagårdens förskola"

Transkript

1 Likasplan och plan mot kränkande

2 Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel och lärande högt där alla känner sig sedda och inkluderade. Tillsammans utvecklar vi förskolor där alla barn ska kunna lyckas i sitt tillägnande av nutidens och framtidens viktiga kunskaper. Vår målsättning är att ge alla barn och elever kunskaper som rustar dem för livet.

3 Inledning Likasarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg, utbildning, regler, rutiner och ett normkritiskt förhållningssätt. All personal i förskolan, barnen och vårdnadshavare ska involveras i likasarbetet. I utgår likasarbetet från skollagen, förskolans uppdrag och värdegrund och FN:s barnkonvention. Förskolans värdegrund bottnar i förskolans läroplan (Lpfö 2010). Vår vision och vårt övergripande mål är att vi ska skapa förutsättningar för att alla barn ska nå sin fulla potential. För att barnen ska nå sin fulla potential behöver barnen känna trivsel och trygghet i en lärande miljö där alla barn känner sig sedda och inkluderade. Systematiskt och målinriktat likasarbete Vår vision visar vårt övergripande och långsiktiga mål för likasarbetet. I vår likasplan och plan mot kränkande synliggörs hur vi arbetar systematiskt, långsiktigt, kontinuerligt och målinriktat. Vårt systematiska likasarbete följer bestämda steg under året. Samma steg återkommer sedan nästa år. Vi har alltså en inarbetad struktur i likasarbetet. Vår plan är ett levande och viktigt verktyg i vår vardag. Personal, vårdnadshavare och barn deltar i utformningen av planen och likasarbetet i stort. Vi ser delaktighet också som ett sätt att aktivt främja lika rättigheter och förebygga kränkande.

4 Främja, förebygga och åtgärda Vårt likasarbete är en kombination av främjande insatser, förebyggande och åtgärdande arbete i verksamheten. Vi sätter upp konkreta utvärderingsbara mål och insatser för att säkerställa en trygg och trivsam lärmiljö i vår förskola. Det är en skillnad mellan främjande, förebyggande och åtgärdande arbete. Här beskriver vi skillnaden: Främjande arbetet: handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för lika i verksamheten. Det främjande arbetet genomförs oavsett om det finns aktuella problem eller inte och riktar sig till alla barn. Förebyggande arbetet: handlar om att avvärja de risker för kränkande som finns i verksamheten. Vårt förebyggande arbete utgår från konkreta problem som har synliggjorts vid kartläggningen av situationen i vår verksamhet. Åtgärdande arbetet: handlar om att upptäcka, utreda och eventuellt åtgärda när ett barn har blivit utsatt för kränkande. Vi har tydliga rutiner som beskriver hur vi ska arbeta när personal i verksamheten får kännedom om att kränkande har skett.

5 Nuläge Alla avdelningar delar in barnen i mindre grupper där vi bland annat arbetar med kompisrelationer. I mindre grupper får alla större möjlighet att bli sedda och hörda. Vi uppmuntrar barnen till att lyssna på varandra och vi lyfter värdet av likheter och olikheter. På yngrebarnsavdelningarna dramatiserar pedagogerna olika händelser och situationer för barnen. På äldrebarnsavdelningarna får barnen vara delaktiga i rollspelet. På så sätt tydliggör vi och möjliggör vi för barnen att kunna sätta sig in i andras känslor. Dessa arbetssätt upplever vi har varit bra för att få barnen delaktiga i att utveckla sina kompisrelationer och få större förståelse för människors lika värde. Vi bestämde att vi inte skulle ha en speciell kamratvecka som skrev i förra Likasplanen. Vi kände att kamratskapet är ett så viktigt område att det ständigt ska ha stort fokus i det dagliga arbetet med barnen. Kartläggning Vi använder diskrimineringsombudsmannens kartläggningsverktyg som kallas för husmodellen. Kartläggningen visar var och när det finns risk för kränkande i vår verksamhet. Den kunskapen ligger sedan till grund för vårt främjande, förebyggande och åtgärdande arbete. Andra kartläggningsmetoder vi använder är: Planerade samtal Enkäter Trygghetsvandringar Socialgemenskap Språkbruk Förskolans arbetssätt, rutiner och regler Attityder och värderingar Trygghet och vuxennärvaro Regler Utflykter/aktiviteter

6 Främjande arbete Mål Trygghet - Att alla ska vara trygga och trivas på förskolan Empati - Att alla visar respekt för varandra, för varandras likheter och olikheter Delaktighet - Att alla känner sig sedda och lyssnade till Strategier Genom ett positivt bemötande bygger vi trygghet och respekt för varandra Genom att erbjuda en miljö med tydlig struktur och lustfyllda lärandesituationer kan vi öka tryggheten och trivseln på förskolan Genom att arbeta i smågrupper får alla större möjlighet att bli sedda och hörda Genom att informera om Likasplanen till alla berörda på förskolan ökar vi möjligheterna till att nå våra mål Aktiviteter Vi hälsar på varandra varje dag, såväl barn som vuxna, och på sätt blir alla sedda och bekräftade. Vi gör trivselregler tillsammans för att få en vi-känsla och för att alla känna delaktighet i gruppen. I smågrupper diskuterar vi hur vi ska vara mot varandra och använder oss av lekar och övningar, t.ex. sagor och rollspel för att utveckla den empatiska förmågan. Mätmetoder för mätning av måluppfyllelse Daglig kontakt Observationer Barnintervjuer Föräldradialog Utvecklingssamtal

7 Fördelning av roller och ansvar Avdelningsansvarig förskollärare på respektive avdelning Aktivitet Genom arbetet i våra smågrupper lär sig barnen turtagning, samarbete, identifiera och kunna sätta ord på sina egna känslor, och kunna avläsa andras känslor. Utvärdering Utvärdering sker inom ramen för vårt systematiska likasarbete och kvalitetsarbete. Resultatet av utvärderingen analyseras och vävs samman i nulägesbeskrivningen.

8 Förebyggande arbete Det förebyggande arbetet handlar om att avvärja de risker för kränkande som finns i vår verksamhet och för att göra detta riktas vårt arbete mot de risk- och problemområden som vi har identifierat i vår kartläggning. Vårt förebyggande arbete utvecklas ständigt. Varje år kartläggs nuläget på förskolan genom verktyget husmodellen och föregående års insatser följs upp och utvärderas. Den analysen och nuläge ligger sedan till grund för det förebyggande arbetet under kommande år. Genom att vara närvarande och engagerade i olika situationer kan vi uppmuntra till samspel och samarbete Genom att arbeta med empatiövningar och dramatisering kan vi öka förståelsen för varandra och utveckla förmågan att sätta oss in i andras situationer Genom att ha samtal om etiska frågor ökar vi förståelse för varandra Nolltolerans mot kränkningar, gällande i ord och handling Mål Goda förebilder - Genom att vara positiva och inspirerande förebilder för varandra kan vi få ett trivsamt och respekterande klimat Nolltolerans mot kränkningar Alla vuxna ska agera när situationer uppstår när någon blir krnkt genom ord eller handling Fördelning av roller och ansvar Avdelningsansvarig förskollärare på respektive avdelning Aktivitet Genom att ha trygghetsvandringar både inomhus och utomhus kan vi minimera riskområden där kränkande skulle kunna förekomma Trivselenkät inför varje utvecklingssamtal Utvärdering Utvärdering sker inom ramen för vårt systematiska likasarbete och kvalitetsarbete. Resultatet av utvärderingen analyseras och vävs samman i nulägesbeskrivningen.

9 Åtgärdande arbete Vi agerar alltid vid misstanke om att ett barn har blivit utsatt för kränkande. Vi ser också snabbt till att förhindra fortsatta kränkningar. Därför har vi väl fungerande rutiner för att hantera situationer där kränkande har skett. Se i bilaga nr 1 våra rutiner och arbetsgång. Mål All personal i verksamheten kan rutinerna om kränkande. All personal har kunskap i hur man arbetar när ett barn blivit utsatt för kränkande. Vårdnadshavare har fått ta del av rutinerna och vår arbetsgång vid kränkande. Fördelning av roller och ansvar Avdelningsansvarig förskollärare på respektive avdelning Aktivitet Genom att delta i alla aktiviteter under dagen kan vi uppmärksamma när olika situationer uppstår som kränkande Genom samtal och empatiövningar kan vi lyfta fram olikheter och därmed öka förståelsen för varandra och utveckla förmågan att sätta oss in i andras situationer Utvärdering Utvärdering sker inom ramen för vårt systematiska likasarbete och kvalitetsarbete. Resultatet av utvärderingen analyseras och vävs samman i nulägesbeskrivningen.

10 Bilaga 1 I skollagen (2010:800) finns bestämmelser om kränkande som innebär att förskola har långtgående föreskriven skyldighet att motverka diskriminering och kränkande. Dessa skyldigheter utgår ifrån barns rättigheter som grundas på samhällets grundläggande principer om mänskliga rättigheter. 1 Vad är kränkande? Kränkande är handlingar som kränker barns värdighet. Kränkande kan vara när ett barn gör något som får det andra barnet att bli ledsen och må dåligt. Kränkande är alltså negativa handlingar som kan vara synliga eller dolda. Med kränkande avses till exempel nedsättande tilltal, ryktesspridning, förlöjliganden, fysiskt våld, utfrysning eller hot. Kränkande kan inträffa vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. 2 Diskriminering innebär att ett barn missgynnas direkt eller indirekt med koppling till någon av diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Diskriminering innebär att någon missgynnas och förutsätter att personen som utsätter har någon makt det vill säga maktutövande position. I förskola kan endast huvudmannen eller personal anses skyldig för diskriminering i juridisk bemärkelse. 3 Barnens rättigheter i förskolan I skollagen tydliggörs barnens rättigheter där utbildningen ska gestalta de grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Likaså anges all verksam personals skyldighet att aktivt motverka all form av kränkande och främja de mänskliga rättigheterna. 4 Barnets bästa ska vara utgångspunkt för all utbildning och annan verksamhet. Bestämmelsen har sin utgångspunkt i FN barnkonventionen artikel 3 och 12 som innebär att alla åtgärder som rör barn ska vidtas med barnets bästa i första rummet samt att barn ska få möjlighet att vid frågor som de berörs av ges möjlighet att få uttrycka sina åsikter oavsett ålder och mognad. 5 Ansvarsfördelning Huvudmannen (nämnden) är ytterst ansvarig för att utbildningen genomförs i enlighet med de bestämmelser som anges bland annat i skollagen och även i andra författningar. 6 I skollagen anges vidare att det pedagogiska arbetet vid en förskolenhet ska ledas och samordnads av en förskolechef som huvudansvarig. 7 Kränkande Huvudmannens och förskolechefens skyldigheter vid kränkande syftar till att säkerställa att varje barn får en trygg och säker förskolemiljö där varje barns behov ska tillvaratas. Huvudmannen är skyldig att ta fram åtgärder för att förebygga och förhindra att barn utsätts för kränkande. Som en del av det förebyggande arbetet ska huvudmannen se till att det årligen upprättas plan mot kränkande i varje förskola. 8 Plan mot kränkande Varje år ska respektive förskola inom en förskoleenhet upprätta en plan mot kränkande. Planen ska 1 6 kap skollagen 2 Skolverkets allmänna råd, Arbetet mot diskriminering och kränkande s. 9 3 Skolverkets allmänna råd, Arbetet mot diskriminering och kränkande s kap. 5 skollagen 5 1 kap. 10 skollagen 6 2 kap. 8 skollagen 7 2 kap. 9 skollagen 8 6 kap. 7 skollagen

11 innehålla konkreta mål som grundas på slutsatserna av kartläggningar och beskrivningar av de insatser som ska genomföras under året i syfte att förebygga diskriminering och kränkande. Planen ska även innehålla rutiner för hur personalen ska agera, hur barn och vårdnadshavare ska anmäla, ansvarsfördelning samt hur händelser ska utredas, dokumenteras och åtgärdas. I planen är det viktigt att det framgår vilka åtgärder som behöver vidtas för att motverka kränkande. I efterföljande års plan ska förra årets åtgärder redovisas och nya åtgärder tas fram. 9 Anmäla, utreda och vidta åtgärder Om ett barn blivit utsatt för kränkande i samband med verksamheten är förskollärare eller annan personal skyldig att anmäla detta till förskolechefen. Därefter är förskolechefen skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är sedan skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring uppgivna kränkningar. 10 Detta innebär att förskolans personal ska ta varje uppgift om kränkande på allvar och på delegation av huvudmannen utreda vad som har hänt. Utredningens omfattning beror helt på omständigheterna i det enskilda fallet. Om utredningen visar att kränkning skett ska förskolan vidta de åtgärder som krävs så att kränkningarna upphör. Åtgärderna ska följas upp och utvärderas för att säkerställa att kränkande upphört. Om det visar sig vid uppföljning och utvärdering att insatta åtgärder inte får kränkningarna att upphöra ska förskolan sätta in nya eller kompletterande åtgärder. Förskolan är således skyldig att organisera sin verksamhet på så sätt att barn inte utsätts för kränkande. 11 Vid kännedom om att kränkning inträffat ska uppgifterna hanteras på följande sätt: 1. Personal, barn eller vårdnadshavare får kännedom om att kräkning skett. 2. Uppgifterna anmäls till förskolechef. 3. Förskolechef anmäler till huvudman. 4. På delegation av huvudmannen ska förskolan skyndsamt utreda anmälan och eventuellt vidta åtgärder. Ansvarsfördelning vid kränkande Personal på förskolan har anmälningsplikt till förskolechef om de får kännedom om att ett barn anser sig ha blivit utsatt för kränkande. Förskolechef ansvarar för att utöva ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering och kränkande samt aktivt främja barns lika rättigheter. Förskolechef ska tillsammans med personal, barn och vårdnadshavare upprätta, genomföra, följa upp samt årligen utvärdera skolans plan mot diskriminering och kränkande. Förskolechef ansvarar för att skyndsamt utreda omständigheterna kring de angivna kränkningarna och se till att åtgärder vidtas tills kränkningarna upphört. Förskolechef ansvarar för att en anmälan om kränkande rapporteras till barn- och utbildningsnämnden. Personal på förskolan ska aktivt arbeta för att motverka diskriminering och kränkande samt aktivt främja barns lika rättigheter. När ska förskollärare eller övrig personal anmäla till förskolechef? Personal på förskolan är skyldiga anmäla till sin förskolechef om de får kännedom om att kränkande skett. Anmälningsskyldigheten till förskolechef anses gälla vid all kännedom om att kräkning skett. Även de mer bagatellartade händelserna. Förskolechef med sitt huvudansvar avgör då hur händelsen ska hanteras. Bedömningen om vad som kan anses som bagatellartad kränkning vilar hos respektive förskoleenhet. 12 När ska vårdnadshavarna bli informerade? Det finns inga särskilda bestämmelser som anger att vårdnadshavare ska kontaktas vid kränkande. Däremot genomsyras skollagen och läroplanen för förskola av att förskola ska samarbeta med hemmen. I Lpfö-98 kap anges att förskolans arbete med barnen ska ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Detta innebär att förskolan ska vid kännedom att kränkande skett kontakta barnens vårdnadshavare. 9 Skolverkets allmänna råd, Arbetet mot diskriminering och kränkande s kap. 10 skollagen 11 Barn- och elevombudets beslut med dnr 2012: kap. 10 skollagen

12 Arbetsgången vid kränkande Arbetsgången vid kännedom om att kränkande skett är följande. 1. Uppgifter om att kränkning skett kan komma från till exempel barn, förskollärare, vårdnadshavare, anonym eller annan personal i verksamheten. Personal som mottar uppgifter om kränkande ska fylla i blankett 1: Anmälan och utredning om befarad kränkande och diskriminering. 2. När personal sammanställt uppgifter från berörda barn ska förskolechef avgöra om utredningen ska avslutas eller om eventuellt ytterligare utredning med åtgärder och uppföljning behöver vidtas. I detta läge behöver förskolechef bedöma om kränkning skett eller inte. Om inte, avslutas ärendet. Om utredningen visar att kränkning skett ska förskolechef rapportera till huvudman (nämnden). Ärendet kan avslutas om kränkningen var av mildare form och om det var en engångsföreteelse. Oavsett bedömning av kränkningens form ska förskolechef eller ansvarige för utredningen kontakta vårdnadshavare för berörda barn och informera om händelsen och hur förskolan arbetar med händelsen. Om fler barn blivit utsatta i aktuell händelse ska en anmälan och utredning upprättas för respektive barn. 3. Vid allvarligare form av kränkning/upprepad kränkning ska förskolechef utse ansvarig personal som ska fylla i blankett 2: Åtgärder och uppföljning/utvärdering och ansvara för ärendet. Ansvarig personal ska eventuellt utreda händelsen ytterligare genom att samtala med berörda barn. Med berörda barn avses i första hand utsatt barn och den/de som utsatt barnet för kränkande. I detta skede finns utrymme för förskolechef att vidga utredningen så att fler får återge sina iakttagelser om aktuell händelse. Det är dock viktigt att se till att händelsen blir utredd i den utsträckning att förskolechefen kan få en helhetsbild av vad som hänt. Utredning ska genomföras även om barn eller vårdnadshavare uppger att de inte vill att händelsen ska utredas Förskolechef eller den förskolechef utser som ansvarig för utredning av anmälan ska i blankett 2: Åtgärder och uppföljning/utvärdering ta fram åtgärder som leder till att kränkningarna upphör och blir varaktigt lösta. Utredningen samt framtagandet av åtgärder mot kränkande bör göras i samråd med arbetslaget. 5. Förskolechef eller den förskolechef utser som ansvarig för utredning ska följa upp och utvärdera insatta åtgärder minst 1 gång per vecka i två veckor. Detta ska genomföras med det barn som blivit utsatt och den eller de barn som utsätter. Uppföljning/utvärdering ska dokumenteras i blankett 2: Åtgärder och uppföljning/utvärdering. Om det framkommer vid uppföljning att kränkningarna upphört kan ärendet avslutas. Om inte, ska ansvarig personal fylla i en ny blankett 2: Åtgärder och uppföljning/utvärdering. I detta läge är det av yttersta vikt att finna nya lösningar i form av åtgärder för att få stopp på kränkningarna. Det är då viktigt att se över barnens hela situation i förskolan, både för den som blir utsatt och den/de som utsätter. Det är även viktigt att samarbete sker mellan berörda förskollärare, barnskötare samt förskolechef för att kartlägga respektive barns situation i förskolan. Med hjälp av fler insatta åtgärder finns större möjligheter att få stopp på kränkningarna. 6. I utredningsprocessen av åtgärder mot kränkande är det viktigt att sätta in effektiva åtgärder som ger direkt verkan och får stopp på kränkningen. Förskolechef ska varje månad sammanställa och gå igenom befintliga anmälningar och utredningar. Detta för att kartlägga om det finns något mönster bland utsatta barn som inte uppmärksammats tidigare. Om förskolechef vid genomgång får fram dold upprepad kränkning ska åtgärder vidtas omgående enligt ovanstående rutiner. 13 Skolverkets allmänna råd, Arbetet mot diskriminering och kränkande s.32

13 Offentlighets- och sekretesslagen, OSL Uppgifter om kränkande bör betraktas som känsliga uppgifter och sekretesskyddas enligt offentlighets- och sekretesslagen. Sekretess till skydd för den enskilde i utbildningsverksamhet för barn finns i 23 kap 1 OSL.

14 Bilaga 2 Definition av diskriminering, trakasserier och kränkande Direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation. Om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med ett visst kön., viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssätet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämliga och nödvändiga för att uppnå syftet. Trakasserier: ett uppträdande som kränker någon värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Kränkande : är ett uppträdande som kränker ett barns värdighet, men som inte har samband med diskrimineringsgrund. Det kan tillexempel handla om retas, frysa ut någon eller förstöra en kamrats leksak. Anställda kan kränka ett barn genom en handgriplig och hårdhänt tillsägelse. Fastställd av barn- och utbildningsnämnden

15 Bilaga 3 Skyldigheten att utreda om någon har utsatts för trakasserier eller kränkande träder in så snart någon i verksamheten fått kännedom om att ett barn eller elev blir eller anser sig ha blivit utsatt för detta. Det krävs alltså inga bevis för att påbörja en utredning och det är det enskilda barnets eller elevens uppfattning som förskolan eller skolan ska utgå ifrån. Varje ärende ska utredas och handläggas skyndsamt. Ansvarig för detta är rektor eller förskolechef och ytterst ansvarig är huvudmannen, BUN. Om ett barn eller elev utsätts för diskriminering, trakasserier eller kränkande av en vuxen följs nedanstående plan: Arbetsgång Ansvarig 1. Anmälan lämnas till rektor eller förskolechef 2. Anmälan anmäls till huvudman via chef skola eller chef förskola. Rektor eller förskolechef Rektor eller förskolechef Eventuell anmälan till annan myndighet diskuteras. 3. Vårdnadshavaren informeras samma dag som rektor eller förskolechef får anmälan. Rektor eller förskolchef Fastställd av barn- och utbildningsnämnden

16 4. Utredning genomförs (blankett för utredning). a. Separata utredningssamtal förs med samtliga berörda parter. Om medarbetaren önskar kan en facklig representant medverka. Rektor eller förskolchef b. Lämpliga åtgärder vidtas. Åtgärder som sätts in ska leda till långsiktiga och hållbara lösningar för barn eller elev och vuxen. Fastställd av barn- och utbildningsnämnden

17 c. Under utredningstiden har rektor eller förskolechef kontakt med sin närmaste chef, den berörde vuxne och vårdnadshavare. d. I samråd med barn- och utbildningsförvaltningens HRavdelning fattas beslut om eventuella arbetsrättsliga åtgärder enligt AB. Facklig part kopplas in. 5. Uppföljning och utvärdering (blankett för uppföljning och utvärdering). a. Följa upp med barn eller elev och vårdnadshavare. Det bör alltid övervägas om åtgärder också ska vidtas i syfte att förändra strukturer och förhållanden på grupp- och verksamhetsnivå. b. Uppföljning och utvärdering av berörd vuxen. c. Rektor eller förskolechef beslutar att åtgärder fungerar. Rektor eller förskolechef 6. Utredning avslutas Rektor eller förskolechef 7. Dokumentation och beslut diarieförs löpande och återrapporteras till huvudregistrator på central förvaltning via skoladministratörerna. Rektor eller förskolechef och central förvaltning. Detta för att säkerställa återrapporteringen av delegationsbesluten till nämnden/huvudman (BUN).

18 Bilaga 4 blanketter Diarienummer Anmälan och utredning om befarad kränkande /diskriminering Den här blanketten fylls i av den personal som får till sig uppgifter om att kränkande /diskriminering skett. Alla uppgifter ska fyllas i för att förskolan på bästa sätt ska kunna följa upp det som hänt och vidta eventuella åtgärder. Det utsatte barnet Personnummer Avdelning Datum Anmälare Anmälarens e-postadress Person eller personer som utfört den befarade kränkande en och diskriminering Tidpunkt och plats när befarade kränkningen ägde rum Personer som såg vad som hände, utöver den utsatte UTREDNING (det här har hänt) 1)Anmälarens beskrivning av händelseförloppet, utöver den utsatte även de som har sett situationen. 2)Den/ de som blivit utsatt, 3) den/de som utfört 4) de övriga Forts. Vårdnadshavare har blivit informerad av: Namn: Datum / 20 Sätt x och datum: Utredningen avslutas (kränkning ej ägt rum/kränkning av mildare form eller engångsföreteelse) Kränkning har ägt rum och utredningen fortsätter (upprepad eller allvarligare form av kränkning). Förskolechef utser ansvarig person för åtgärder, uppföljning och utvärdering. *Se blankett 2 Åtgärder, uppföljning och utvärdering av kränkande och diskriminering. Ansvarig för åtgärder, uppföljning och utvärdering: Underskrift förskolechef.

19 Diarienummer Åtgärder, uppföljning och utvärdering av kränkande och diskriminering Sekretess 23 kap. 1 OSL Den här blanketten fylls i av den personal som förskolechef utsett som ansvarig för utredning av kränkande och diskriminering. Det utsatte barnet Personnummer Avdelning Datum Ansvarig E-postadress Ev. ytterligare utredning/kartläggning av händelsen Åtgärder (hur, när och av vem ska åtgärder genomföras) Uppföljning/utvärdering (hur, när och av vem ska uppföljning/utvärdering genomföras) Har kränkningen/kränkningarna upphört? JA NEJ Om JA: avslutas ärendet (datum) Om NEJ: nya åtgärder (datum) * fyll i ny blankett nr 2 Ansvarig för åtgärder och uppföljning: Underskrift förskolechef:

20

Rutiner vid kränkande behandling i i förskola

Rutiner vid kränkande behandling i i förskola I skollagen (2010:800) finns bestämmelser om kränkande behandling som innebär att har långtgående föreskriven skyldighet att motverka diskriminering och kränkande behandling. Dessa skyldigheter utgår ifrån

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Råsundagårdens förskola 2017

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Råsundagårdens förskola 2017 Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande 2017 Likasplan och plan mot kränkande Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi vill skapa en trygg plats

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sjötungans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Sjötungans förskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sjötungans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Sjötungans förskola Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Näckrosens förskola. Näckrosens förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Näckrosens förskola. Näckrosens förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande 2015-2016 Inledning Likasarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg, utbildning, regler, rutiner och ett normkritiskt förhållningssätt.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stråkets förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stråkets förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande 2017 Likasplan och plan mot kränkande Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Sagolandets förskola 2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Sagolandets förskola 2016 Likabehandlingsplan och plan mot Barn- och utbildningsförvaltningen Likabehandlingsplan och plan mot 2016 Fastställd av förskolechef Annikki Lensu Larsson 2016-03-01 1 Likabehandlingsplan och plan mot

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Blomgatans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Blomgatans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel och lärande högt där alla känner sig sedda och inkluderade. Tillsammans

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Lottagatans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Lottagatans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande 1 Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel och lärande högt, där alla känner sig sedda och inkluderade. Tillsammans

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Öppna förskolorna i Solna stad 2016-2017 Innehållsförteckning Vision... 2 Inledning... 3 Systematiskt och målinriktat likabehandlingsarbete... 3 Främja,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Juvelens förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Juvelens förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likasplan och plan mot kränkande 2017 Inledning Likasarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg, utbildning, regler, rutiner och ett normkritiskt förhållningssätt. All

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tunets förskola 2017

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tunets förskola 2017 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tunets förskola 2017 Reviderad 2016-10-12 1 Innehållsförteckning Vision... 3 Inledning... 3 Systematiskt och målinriktat likabehandlingsarbete... 3

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Klöverns förskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Klöverns förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling År 2017 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vision så här kan du se att vi

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Fyrklöverns förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Fyrklöverns förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande År 2017 Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Så här kan du se att vi jobbar med värdegrunden Personal på varje avdelning ansvarar för alla

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Paprikans förskola. Paprikans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Paprikans förskola. Paprikans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Paprikans förskola Likabehandlingsplan och plan mot 2015-2016 Innehåll Inledning... 3 Systematiskt och målinriktat likabehandlingsarbete... 3 Nuläge... 5 består av ca 130 barn fördelat på 7 grupper. Fem

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Näckrosens förskola. Näckrosens förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Näckrosens förskola. Näckrosens förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande 2016-2017 Inledning Likasarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg, utbildning, regler, rutiner och ett normkritiskt förhållningssätt.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Påfågelns förskola. Påfågelns förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Påfågelns förskola. Påfågelns förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande 2016-2017 Inledning Likasarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg, utbildning, regler, rutiner och ett normkritiskt förhållningssätt.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sagolandets förskola 2017

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sagolandets förskola 2017 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sagolandets förskola 2017 Reviderad 2016-10-28 1 Innehållsförteckning Vision... 3 Inledning... 3-4 Nuläge... 4 Kartläggning... 4 Främjande arbete...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Backens förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Backens förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande 2017 Likasplan och plan mot kränkande Vision Vi planerar och ska lyfta fram vårt arbete med likaspalnen till barnen och vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Augustendal

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Augustendal Likasplan och plan mot kränkande Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel och lärande högt där alla känner sig sedda och inkluderade. Tillsammans

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Järvens förskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Järvens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Järvens förskola 2017-2018 1 Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel och lärande högt där

Läs mer

Taurus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Taurus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Taurus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Lottagatan

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Lottagatan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Lottagatan 2016-2017 Reviderad 2016-10-26 1 Innehållsförteckning Vision... 3 Inledning... 3 Systematiskt och målinriktat likabehandlingsarbete... 3

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Stenbacka. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Stenbacka

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Stenbacka. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Stenbacka Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Blomgatans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Blomgatans förskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Blomgatans förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Blomgatans förskola Likasplan och plan mot kränkande 2017 Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet, trivsel och lärande högt där alla känner sig sedda och inkluderade. Tillsammans

Läs mer

Tellus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tellus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tellus förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Tellus förskola Läsår: 2016/ 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Tellus

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling År 2016 2017 Inledning Likabehandlingsarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg, utbildning, regler, rutiner och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande 2016/2017 Likasplan och plan mot kränkande Inledning Likasarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ringens förskola Bagartorps förskoleområde 2016-2017 Innehållsförteckning Vision...2 Inledning...3 Systematiskt och målinriktat likabehandlingsarbete...3

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Fantasia. Läsår 2015/16

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Fantasia. Läsår 2015/16 Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande Läsår 2015/16 Likasplan och plan mot kränkande Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential. Vi värderar trygghet,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING SKOGSKOJANS FÖRSKOLA

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING SKOGSKOJANS FÖRSKOLA Jan.2018 HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING SKOGSKOJANS FÖRSKOLA En trygg förskola för alla! Vårt gemensamma ansvar! barn - personal föräldrar 1. Inledning I skollagen (2010:800)

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande 2016-2017 Likasplan och plan mot kränkande Inledning Likasarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Yllestad förskola Verksamhetsåret 2018-2019 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2 2. Mål 2 3. Inledning 2 4. Ansvarsfördelning 3 5. Utvärdering av föregående

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef Trygghetsplan 2016-06-09 för Förskola och pedagogisk omsorg i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Giltighetstid för denna plan: 2016-06-01 2017-12-31 Fastställd av Förskolechef Kristina Hellman

Läs mer

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Djuptjärns förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likasplan och plan mot kränkande Likasplan och plan mot kränkande Läsår 2016/17 Likasplan och plan mot kränkande Inledning Likasarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg,

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Gammelgårdens förskola 2018 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Hagen

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Hagen Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Hagen Planen gäller under kalenderåret 2017 Upprättad i december 2016 Vår vision Verksamheten ska bygga på demokratiska former där en god självkänsla

Läs mer

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Nystads förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen Lilla Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning:

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning: Trygghetsplan 2011-2012 Förskolan Alsalam Inledning: 1 En av målsättningarna på Alsalam förskola är att både barn och vuxna, känner sig trygga. Vi tar avstånd mot alla former av kränkningar och trakasserier

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Personalen Datum: 2017-10-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Upprättad 16-01-15 1 Innehållsförteckning Mål

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kristallen Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kungsfågeln Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP 1 FÖRSKOLAN DUNDERKLUMPENS LIKABEHANDLINGSPLAN En plan mot kränkande behandling Från 1 april, 2006 gäller en ny lag om

Läs mer

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Ansvarsfördelning... 4 Revidering av planen... 5 Främjande arbete

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Äppelgården Vision På Äppelgården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Att med glädje och engagemang våga och vilja lära tillsammans nu och för framtiden Änggårds förskolor 1 1. Mål/Vision... 3 2. Giltighetstid

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan Fagerhults förskola 2014-2015 1 Innehåll 1.Inledning....3 2. Vision... 4 3. Kartläggning och nulägesanalys...4 3.1 Kartläggning...4 3.2 Nulägesanalys...5 4. Mål utifrån kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Sikelvingen Antagen: 2014-11-05 1 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Lagstiftning och styrdokument 4. Anmälningsskyldighet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Bullerbyns förskola Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vision... 2 Lagutrymmen /Definitioner av begrepp... 2 Utvärdera

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 2014-10-08 Trygghetsplan för Fylsta områdets förskolor: Duvan, Trädgården och Kvarngården Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 Förskolan

Läs mer

Förskolan Myran läsåret

Förskolan Myran läsåret PLAN Plan mot kränkande behandling Myrans förskola Lyckåkers förskoleområde Förskolan Myran läsåret 2018-2019 Plan för att främja likabehandling, samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier

Läs mer

Enerbackens förskola 2013-2014

Enerbackens förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2013-2014 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Enerbackens pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på Enerbackens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Logårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud mot kränkande behandling samt Skolverkets allmänna råd

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2016-2017 Solbackens förskola Reviderad 2017-02 INNEHÅLL Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av plan Definitioner Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Alla barn har rätt att vistas i förskolan utan att utsättas för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Alla barn är lika olika

Alla barn är lika olika Alla barn är lika olika Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola Alla barn på förskolan skall känna sig trygga, respekterade och värdefulla. Förskolans ledning och personal

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Prästkragen Vision På förskolan Prästkragen förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2017-2018 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Syfte med planen mot diskriminering

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stadsskogen Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bergknallen Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lysmasken 2016/2017 Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Förskolan Dal-Jerk Vision På förskolan Dal-Jerk förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer