principen om familjens enhet i asylärenden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "principen om familjens enhet i asylärenden"

Transkript

1 1 (11) Rättsavdelningen SR 57/2016 Rättsligt ställningstagande angående principen om familjens enhet i asylärenden Sammanfattning I varje asylärende måste det göras en individuell bedömning av en sökandes skyddsbehov. Både vad gäller egna skäl och skäl hänförliga till familjemedlem. Det förhållande att en familjemedlem beviljats uppehållstillstånd som skyddsbehövande utgör bevisning som ska beaktas vid den samlade bedömningen om även den sökande gör sannolikt ett skyddsbehov. Principen om familjens enhet syftar i svensk asylrätt till att hålla samman familjen. Om ärendet gäller enbart statusförklaring och den sökande redan har uppehållstillstånd uppkommer inte frågan om familjesplittring. Principen om familjens enhet är därmed inte tillämplig i sådana fall. Om uppehållstillstånd inte kan meddelas en sökande p.g.a. skyddsbehov kan upphållstillstånd beviljas den sökande på samma skyddsgrund som familjemedlem. Då kan en derivativ rätt till uppehållstillstånd finnas utifrån principen om familjens enhet. Detta under förutsättning att det är fråga om en familj utifrån såväl UNHCR:s handbok som utifrån artikel 8 i Europakonventionen. Den sökande ska då också beviljas statusförklaring. Om det saknas utrymme att tillämpa principen om familjens enhet (exempelvis då en sökande har ett annat medborgarskap), kan uppehållstillstånd inte beviljas enligt 5 kap. 1-2 utlänningslagen (2005:716). Det får utredas om den sökande kan erhålla uppehållstillstånd enligt någon annan bestämmelse.

2 2 (11) 1. Bakgrund/syfte Detta rättsliga ställningstagande syftar till att ge vägledning kring hur principen om familjens enhet bör tillämpas i asylärenden. Principen om familjens enhet är ett vedertaget begrepp inom asylrätten. Principen har kommit till uttryck i UNHCR:s handbok om förfarandet och kriterierna vid fastställande av flyktingars rättsliga ställning enligt 1951 års konvention och 1967 års protokoll angående flyktingars rättsliga ställning 1, artiklar Migrationsöverdomstolen har i framförallt tre avgöranden lämnat vägledning kring hur principen ska tillämpas i asylärenden. Dessa är MIG 2013:16, MIG 2015:18 och 2016:7. Med anledning av rättsfallen har frågetecken uppkommit kring hur principen om familjens enhet ska användas och tillämpas. 2. Rättslig bedömning 2.1. Allmänt om principen om familjens enhet i rättskällor Principen om familjens enhet används inom utlänningsrätten i två olika betydelser. Den första är att familjemedlem till en flykting normalt ska erhålla samma skyddsstatus som flyktingen. Principen tillämpad på detta sätt har, i och med att Genèvekonventionens skrivningar och UNHCR:s handbok tolkats och utvecklats, inom asylrätten benämnts som derivativ status 2. Detta innebär att familjemedlemmar ska kunna åtnjuta samma skydd och status i mottagarlandet. 3 UNHCR tillämpar principen på detta sätt i sina bedömningar. Man gör då skillnad på flyktingstatus p.g.a. individuella skäl (refugee status) och flyktingstatus p.g.a. att familjemedlem har sådana skäl (derivative refugee status). 4 1 Hädanefter benämnd UNHCR:s handbok. 2 Ordet derivativ är synonymt med ordet härledd. I en asylrättslig kontext betyder det att en sökande härleder sin rättsliga status från en annan sökande. 3 UNHCR, Guidance note on refugee claims relating to female genital mutilation, May 2009, avsnitt 11; Global consultations on international protection, Geneva Expert roundtable 8-9 November 2001, Summary conclusion on Family Unity, paragraph 7; Family Unity and refugee protection, Global consultations on international protection (October 2001, background paper to Geneva Expert roundtable 8-9 November 2001), s. 9 och UNHCR, Procedural standards for refugee status determination under UNHCR s mandate, unit 5, processing claims based on the right to family unity.

3 3 (11) I den andra betydelsen handlar det om att undvika familjesplittring. Frågan rör då inte statusförklaring utan huruvida familjemedlemmen, som saknar egna skäl för asyl, ändå bör få uppehållstillstånd i Sverige. Detta om ett beslut om avvisning/utvisning eller ett beslut att avslå ansökan om uppehållstillstånd, vilket innebär att familjen inte hålls samman, är oproportionerligt enligt artikel 8 Europakonventionen. Principen om familjens enhet är således ett vedertaget begrepp, men används och tolkas olika inom den internationella asylrätten. Migrationsöverdomstolen har i tre rättsfall 5 uttalat sig om principen om familjens enhet. Nedan följer sammanfattningar av domarna MIG 2016:7 En man som var medborgare i Staten Palestina hade beviljats flyktingstatusförklaring i Sverige. Frågan var om hans barn, som hade dubbelt medborgarskap i Staten Palestina och Rumänien, kunde beviljas flyktingstatusförklaring och resedokument. Migrationsöverdomstolen redogör först för olika rättskällor och praxis och finner att en familjemedlem till en flykting inte har någon ovillkorlig rätt till flyktingstatusförklaring och resedokument enbart på grund av sin relation till flyktingen. I UNHCR:s handbok, avsnitt , anges att personer med dubbelt medborgarskap är undantagna från flyktingskap, om de kan åtnjuta skydd i ett av medborgarskapsländerna. Nationellt skydd genom medborgarskap har företräde framför internationellt skydd. Barnen hade genom sitt rumänska medborgarskap ett tillgängligt nationellt skydd och kunde därför inte anses ha behov av internationellt skydd. De kunde därför inte anses vara flyktingar och hade därför inte rätt till flyktingstatus och resedokument. Migrationsöverdomstolen konstaterar slutligen att principen om familjens enhet syftar till att hålla samman familjen och att frågan om familjesplittring inte aktualiserades i målet eftersom barnen hade beviljats permanent uppehållstillstånd MIG 2015:18 Den sökandes minderåriga dotter hade beviljats uppehållstillstånd och flyktingstatus. Frågan i målet var om detta innebar att även den sökande skulle beviljas flyktingstatus. Den sökande hade redan uppehållstillstånd i Sverige. 5 Även i MIG 2012:14 har Migrationsöverdomstolen berört frågan, men rättsfallet tas inte upp närmare här.

4 4 (11) Migrationsöverdomstolen konstaterade att ordalydelsen i 4 kap. 1 utlänningslagen innebär att det krävs att den sökande har ett skyddsbehov för att han eller hon ska anses som flykting. En individuell bedömning av risken för förföljelse och annan skyddsgrundande behandling måste därmed alltid göras av varje person som ansöker om asyl. Om skyddsskäl då saknas och om det därtill saknas risk för att den förföljelse som en flykting riskerar att utsättas för ska drabba även flyktingens familjemedlemmar finns det ingen anledning att betrakta också dem som flyktingar. Eftersom den sökande inte kunde beviljas flyktingstatus på grund av de skyddsskäl hon själv åberopat och inte heller riskerade förföljelse på grund av dotterns skäl (risk för könsstympning), saknades anledning att bevilja henne flyktingstatusförklaring MIG 2013:16 I MIG 2013:16 hade en kvinna beviljats status som flykting. Frågan var om hennes medsökande vuxne son skulle beviljas uppehållstillstånd och vilken betydelse principen om familjens enhet har. Migrationsöverdomstolen fann att de egna skäl som sonen anfört inte kunde ligga till grund för skyddsbehov och att det heller inte gjorts sannolikt att han riskerade förföljelse på grund av relationen till modern. Domstolen bedömde därefter, på grundval av att sonen tillhört och tillhör samma hushåll som modern samt då de har en mycket nära relation, att han och hans mor fick anses utgöra en familj utifrån bestämmelserna i UNHCR:s handbok och i Europakonventionens mening, för vilken därmed principen om familjens enhet var tillämplig. Eftersom sonen fick uppehållstillstånd på grund av familjerelationen med modern, beviljades han permanent uppehållstillstånd med stöd av 5 kap. 1 utlänningslagen. Därmed beviljades han också flyktingstatusförklaring och resedokument Rättsliga slutsatser med anledning av Migrationsöverdomstolens domar En individuell utredning och bedömning måste göras i varje asylärende MIG 2015:18 klargör att en individuell bedömning måste göras i varje asylärende. Utöver att den sökande alltid har rätt att få sitt åberopade skyddsbehov prövat, är det viktigt mot bakgrund av Migrationsverkets skyldighet att utreda eventuella skäl för uteslutande Att en familjemedlem riskerar förföljelse utgör stark bevisning för att även den sökande riskerar förföljelse

5 5 (11) Migrationsöverdomstolen framhåller i MIG 2015:18, bland annat med hänvisning till punkt 36 i ingressen till Skyddsgrundsdirektivet, att familjemedlemmar normalt kan komma att utsättas för förföljelse på grund av sin relation till flyktingen. Det som en flykting riskerar att utsättas för vid ett återvändande kan ofta komma att drabba familjemedlem. Detta gäller särskilt då flyktingen är en vuxen person, men kan också förekomma när ett barn är flykting. Slutsats kan härvid dras att det inte bör ställas höga krav på bevisning för att en medsökande ska kunna göra sannolikt att han eller hon riskerar förföljelse eller annan skyddsgrundande behandling på grund av sin relation till en familjemedlem som är flykting eller annan skyddsbehövande Principen om familjens enhet syftar i svensk asylrätt till att hålla samman familjen Migrationsöverdomstolen har i rättsfallen MIG 2015:18 och MIG 2016:7 kommit fram till att principen om familjens enhet inte aktualiseras. Detta då frågan om familjesplittring inte var för handen. Rättsfallen illustrerar att principen om familjens enhet i svensk rätt anses vara frågan om familjesplittring. I MIG 2015:18 hade modern redan ett uppehållstillstånd varför en utvisning inte kunde bli aktuell. Samma förutsättningar fanns i MIG 2016:7; barnen hade redan uppehållstillstånd. I inget av dessa mål förelåg det någon risk för oproportionerlig familjesplittring, och det fanns då inget behov att göra någon bedömning av familjens enhet. Migrationsöverdomstolen konstaterar att prövningen inte avsåg frågan om deras rätt att leva tillsammans i Sverige Bedömning av om principen om familjens enhet är tillämplig i ett ärende görs inom ramen för bestämmelserna om uppehållstillstånd p.g.a. skyddsbehov, d.v.s. 5 kap. 1-2 utlänningslagen Migrationsöverdomstolen skriver i MIG 2015:18 att det avgörande i MIG 2013:16 var att ett eventuellt avslag på uppehållstillstånd för den vuxne sonen medförde risk för att familjen inte skulle hållas samman. Det uttalas också att 4 kap. 1 utlänningslagen inte medger en tolkning som innebär att en person som saknar egna skäl har rätt till status enbart av den anledningen att en nära anhörig är flykting. Man utesluter dock inte att andra anledningar kan leda till den slutsatsen, såsom risk för familjesplittring. I MIG 2013:16 bedömdes den vuxne sonen ingå i samma familj som sin mor. Han hade inte uppehållstillstånd, varför ett avslag på uppehållstillstånd skulle komma att förenas med ett utvisningsbeslut. Migrationsöverdomstolen ansåg då att det i denna situation vore oproportionerligt med en familjesplittring vilket skulle bli följden av ett utvisningsbeslut.

6 6 (11) Det fanns ju ingen möjlighet för familjen att leva tillsammans i hemlandet då modern var flykting. I syfte att undvika en familjesplittring valde domstolen att tillämpa första möjliga grund för uppehållstillstånd, vilket i detta fall var bestämmelsen som avser flyktingar i 5 kap. 1 utlänningslagen, eftersom modern hade beviljats uppehållstillstånd som flykting. Slutsatsen blir att Migrationsöverdomstolen i MIG 2013:16 har gjort en bedömning av principen om familjens enhet i linje med UNHCR:s handbok och Europadomstolens praxis gällande artikel 8 i Europakonventionen. Mannen och modern betraktades som en familj såväl enligt UNHCR:s handbok som i Europakonventionens mening. Därmed kunde principen om familjens enhet tillämpas, varför mannen beviljades uppehållstillstånd på samma grund som modern, dvs. som flykting enligt 5 kap. 1 utlänningslagen. I ett sådant fall finns alltså en derivativ rätt till uppehållstillstånd. Den vuxne sonens rätt till uppehållstillstånd som flykting kommer sig inte av att det finns individuella skäl, utan härleds från en familjemedlem som har sådana skäl För att en derivativ rätt till uppehållstillstånd ska bli aktuellt förutsätts att inget av undantagen i rättskällor från UNHCR är för handen I MIG 2015:18 och 2016:7 hänvisar Migrationsöverdomstolen till UNHCR:s handbok och konstaterar att där uttrycks flera fall där personer är undantagna från flyktingskap. Det måste inledningsvis de facto vara fråga om en familj såväl i enlighet med bestämmelserna i UNHCR:s handbok 6 som i Europakonventionens 7 mening. Det har ingen betydelse om det är en förälder eller ett barn som har de huvudsakliga individuella asylskälen. I det fall föräldrar söker asyl på grund av rädsla för att deras barn ska förföljas anses barnet normalt vara huvudsökande. 8 Det anses inte finnas en derivativ rätt till uppehållstillstånd när den sökande har ett annat medborgarskap än familjemedlemmen. 9 6 UNHCR:s handbok artikel 185 f. 7 För vägledning avseende familjebegreppet, se SR 24/2016, Rättsligt ställningstagande angående innebörden av svenskt konventionsåtagande och artikel 8 vid tillämpning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige och RCI 09/2011, Rättsligt ställningstagande angående bedömningar av rätten till familjeliv enligt artikel 8 i Europakonventionen. 8 MIG 2015:18 och UNHCR, Guidelines on international protection: Child asylum claims under articles 1 (A) 2 and 1 (F) of the 1951 Convention and/or 1967 Protocol relating to the status of refugees, avsnitt 9. 9 UNHCR:s handbok, artikel184 och MIG 2016:7.

7 7 (11) En annan situation är när det är fråga om exklusion. I och med att en sökande utesluts från att anses som flykting eller annan skyddsbehövande, erhåller inte den personen skydd. Därmed kan inte familjemedlemmar till den personen härleda ett uppehållstillstånd på skyddsgrund mot bakgrund av principen om familjens enhet. Vid sådana omständigheter måste ett individuellt skyddsbehov föreligga för att familjemedlemmarna ska erhålla uppehållstillstånd enligt 5 kap. 1-2 utlänningslagen. 10 Det kan finnas andra situationer då det på grund av omständigheterna inte bedöms föreligga en derivativ rätt till uppehållstillstånd. 11 Ett exempel på en sådan situation skulle kunna vara en flicka som anses vara flykting på grund av risk för könsstympning vid ett återvändande. Fadern/modern i familjen bör inte erhålla skydd på samma grund som familjemedlemen om det i utredningen framkommer att de inte motsätter sig att dottern utsätts för ingreppet. Likaså ett fall då en kvinna från exempelvis Afghanistan erhåller skydd på grund av risken vid ett återvändande med anledning av avsaknad av manligt nätverk. Om maken senare ansöker om asyl, och det saknas ett individuellt skyddsbehov, bör han inte erhålla skydd på samma grund såsom familjemedlem Sammanfattande analys, konsekvenser för prövningen Den individuella bedömningen I ärenden om statusförklaring och där den sökande redan innehar uppehållstillstånd finns ingen risk för att ett avslag medför familjesplittring. Därmed kan principen om familjens enhet inte tillämpas i sådana fall. Detta framgår av MIG 2015:18 och MIG 2016:7. En individuell bedömning får göras av om den sökande är skyddsbehövande. Principen om familjens enhet kan således inte heller användas för att bevilja resedokument till en sökande som redan innehar uppehållstillstånd. I sammanhanget bör nämnas att för det fallet att Migrationsöverdomstolen i MIG 2015:18 hade att pröva även frågan om uppehållstillstånd för modern, hade förutsättningar funnits för att bevilja henne flyktingskap utifrån en derivativ rätt till uppehållstillstånd. I varje ärende om uppehållstillstånd och där skyddsskäl åberopas måste det dock först göras en bedömning av om den sökande kan anses vara flykting utifrån de individuella skäl som åberopas. 10 UNHCR, Procedural standards for refugee status determination under UNHCR s mandate, unit Undantagen i UNHCR:s handbok artiklar bör inte ses som en uttömmande uppräkning, jfr MIG 2015:18, avsnitt 3.

8 8 (11) Oavsett om det är fråga om uppehållstillstånd eller enbart statusförklaring innebär den omständigheten att en familjemedlem är skyddsbehövande bevisning till stöd för att även den sökande är i behov av skydd. Hur stor vikt detta förhållande ska tillmätas i bevishänseende är bland annat beroende av vem i familjen som har de huvudsakliga skälen samt vilka skäl som ligger till grund för det konstaterade skyddsbehovet. I enlighet med MIG 2015:18 är emellertid den förföljelse eller annan behandling som en flykting eller annan skyddsbehövande riskerar att utsättas för ofta av sådan karaktär att även familjemedlemmar kan komma att drabbas. Särskilt vanligt kan detta antas vara då den i familjen med det konstaterade skyddsbehovet är en vuxen person Om individuella skäl för uppehållstillstånd enligt 5 kap. 1-2 utlänningslagen saknas Om en sökande inte riskerar förföljelse vare sig på grund av för egen del anförda skäl eller skäl hänförliga till familjemedlem uppkommer frågan om det finns anledning att ändå, med anledning av att familjemedlem beviljats uppehållstillstånd enligt 5 kap. 1 eller 2 utlänningslagen, bevilja den sökande uppehållstillstånd. Mot bakgrund av Migrationsöverdomstolens tolkning av hur principen om familjens enhet ska tillämpas i fall där man anser att en familj bör hållas samman uppkommer en derivativ rätt till uppehållstillstånd. Bedömningen utifrån principen om familjens enhet ska göras inom ramen för bestämmelserna i 5 kap. 1-2 utlänningslagen. Man ska alltså inte bedöma förutsättningarna för uppehållstillstånd p.g.a. anknytning enligt 5 kap. 3 och 5 kap. 3 a utlänningslagen innan frågan om derivativ status uppkommer. Anledningen till detta är att gällande rätt säger att ordningen för prövningen ska följa den kronologi som återfinns i 5 kap. utlänningslagen. 12 En annan anledning till att det finns skäl till att inte gå vidare och bedöma rätten till uppehållstillstånd enligt andra bestämmelser i 5 kap. utlänningslagen innan rätten till derivativ status prövas, är att en sådan ordning skulle kunna få till följd att bedömningen av vem som är flykting blir beroende av hur de nationella reglerna kring anknytning och humanitära skäl utformas och tillämpas. I ljuset av den internationalisering och harmonisering kring skyddsbedömningen som skett kan det inte vara motiverat att inrätta en ordning där vem som bedöms som flykting påverkas av hur ett land exempelvis tillämpar försörjningskravet vid anhöriginvandring. Risken för familjesplittring behöver inte vara konkret i den betydelsen att samtliga möjliga grunder för uppehållstillstånd enligt 5 kap. utlänningslagen måste bedömas innan man når ett sådant konstaterande. 12 MIG 2007:33 I och II samt MIG 2016:8.

9 9 (11) Det väsentliga är om åtgärden (avvisning/utvisning eller ett avslag på en framställan om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 2 utlänningslagen) innebär att en familj som i enlighet med principen om familjens enhet bör hållas samman, riskerar att splittras Vilken skyddsstatus ska familjemedlemmen erhålla? I samband med en familjs ansökan om asyl kan det, efter att en individuell bedömning gjorts av varje familjemedlems ansökan, förhålla sig så att en i familjen är flykting medan övriga inte riskerar flyktinggrundande förföljelse. Frågan om flyktingskap ska alltid prövas först, dvs. före alternativa skyddsgrunder. Om det utifrån principen om familjens enhet finns en derivativ rätt till uppehållstillstånd som flykting, bör den sökande därmed beviljas uppehållstillstånd som flykting. Detta även om den sökande skulle vara alternativt skyddsbehövande på individuell grund Är principen om derivativ status tillämplig även när huvudsökanden är alternativt eller övrig skyddsbehövande 13? UNHCR:s handbok avser ge vägledning till 1951 års konvention, vilken endast omfattar flyktingskap. Det bedöms dock som rimligt att principen skulle omfatta även familjemedlem till sökande som anses vara alternativt eller övrigt skyddsbehövande När blir principen om familjens enhet inte tillämplig? I de situationer då det inte finns anledning att tillämpa principen om familjens enhet i avsnitt finns ingen rätt till derivativ status. I ett sådant ärende får man gå vidare och se om det finns förutsättningar att bevilja uppehållstillstånd enligt någon annan bestämmelse i 5 kap. utlänningslagen. Principen om familjens enhet i enlighet med detta rättsliga ställningstagande kan endast tillämpas då en familjemedlem erhållit uppehållstillstånd på skyddsgrund, d.v.s. enligt 5 kap. 1-2 utlänningslagen. Derivativ rätt till uppehållstillstånd kan inte bli aktuellt i ärenden där en sökande exempelvis fått uppehållstillstånd enligt bestämmelsen i 5 kap. 6 utlänningslagen. 13 I enlighet med 3 lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, ska bestämmelsen om övrig skyddsstatusförklaring i 4 kap. 3 a andra stycket utlänningslagen inte tillämpas. I 4 samma lag framgår att uppehållstillstånd enligt 5 kap. 1 utlänningslagen inte ska beviljas en utlänning som är övrig skyddsbehövande. 14 Wikrén, Gerhard och Sandesjö, Håkan, Utlänningslagen med kommentarer, tionde upplagan, s. 160.

10 10 (11) I dessa fall får prövas om det finns rätt till uppehållstillstånd för en familjemedlem i enlighet med prövningsordningen i 5 kap. utlänningslagen. Om den sökande familjemedlemmen har yrkat uppehållstillstånd på exempelvis anknytning, bör denna grund prövas först. 15 Detta rättsliga ställningstagande har beslutats av undertecknad rättschef efter föredragning av rättsliga experterna Ställningstagandet ersätter SR 15/2016 som härmed upphävs. Rättschef Bilaga: Översiktlig metod för prövningen. 15 Jfr MIG 2010:23 och MIG 2013:6.

11 11 (11) Bilaga till SR 57/2016 Översiktlig metod för prövningen eller 1. Föreligger individuella skäl för flyktingskap? A) individuella skäl utifrån egna anförda skäl B) individuella skäl utifrån relationen till familjemedlem som är skyddsbehövande (se avsnitt ). Om svaret på fråga 1 är JA: Den sökande beviljas uppehållstillstånd enligt 5 kap. 1-2 utlänningslagen på individuell grund. Om svaret på fråga 1 är NEJ: 2. Föreligger flyktingskap (alternativt eller övrig skyddsbehövande om familjemedlem bedömts som detta) utifrån en derivativ rätt? och A) Ingår den sökande i familjekretsen enligt UNHCR:s handbok och artikel. 8 i Europakonventionen (jfr MIG 2013:16 och SR 24/2016). B) Inget av undantagen i UNHCR:s handbok (t.ex. exklusion eller dubbelt medborgarskap) är för handen. Om 2 A och B är uppfyllt: Derivativ rätt till flyktingskap eller annat skyddsbehov utifrån principen om familjens enhet. Om 2 A eller B inte är uppfyllt: Ingen derivativ rätt till uppehållstillstånd. Prövning om den sökande kan beviljas uppehållstillstånd enligt någon annan bestämmelse i 5 kap. utlänningslagen.

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 1 (5) Rättsavdelningen 2018-03-29 SR 13/2018 Rättsligt ställningstagande angående prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 Bakgrund

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:18 Målnummer: UM9720-14 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-11-30 Rubrik: Flyktingstatusförklaring kan inte beviljas en utlänning enbart på grund av

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-11-30 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9720-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: Advokat ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3714-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER Ombud offentligt biträde: Advokat ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens

Läs mer

Utfärdande och återlämnande av resedokument

Utfärdande och återlämnande av resedokument 2 (5) 2. Bakgrund och frågeställning Det förekommer att utlänningar som har beviljats resedokument begär att få tillbaka sitt inlämnade hemlandspass samt att utlänningar som ansöker om resedokument, efter

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 Målnummer: UM3714-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-07 Rubrik: Det finns inte skäl att bevilja två minderåriga barn flyktingstatusförklaring

Läs mer

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11)

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Bfd22 080929 1 (5) Rättslig styrning 2013-06-26 RCI 12/2013 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Möjligheten att bevilja ny

Läs mer

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap.

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap. 1 (13) Rättsavdelningen 2019-08-30 SR 24/2019 Rättsligt ställningstagande angående tillämpningen av 12 kap. 18-19 utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5

Läs mer

DOM 2013-09-18 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-09-18 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-09-18 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 795-12 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

Rättschefen tog senast ställning till säkerhetsläget i Syrien den 2 september 2013.

Rättschefen tog senast ställning till säkerhetsläget i Syrien den 2 september 2013. 2 (6) Presumtionen vid prövningen är att uppehållstillstånd ska beviljas. Därför är det av stor vikt att hemvist/medborgarskap och faktorer som ger misstanke om att sökanden begått krigsbrott eller annan

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 1 (6) Rättsavdelningen 2017-03-24 SR 07/2017 Rättslig kommentar angående Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 Bakgrund Migrationsöverdomstolen meddelade den 17 mars 2017 dom i mål UM 911-16 (MIG

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9 Målnummer: UM9681-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-06-11 Rubrik: Om det finns ett land som uppfyller kriterierna för ett s.k. säkert tredjeland

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning.

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning. 2 (7) Om beslutet har förenats med ett återreseförbud med längre giltighetstid, upphör beslutet om avvisning eller utvisning att gälla först när tiden för återreseförbudet går ut. I praktiken torde det

Läs mer

Könsstympning som skäl för asyl

Könsstympning som skäl för asyl Könsstympning som skäl för asyl Presentation Migrationsverket Migrationsrättsenheten *Maria Stutzinsky maria.stutzinsky@migrationsverket.se *Anette Ivarsson anette.ivarsson@migrationsverket.se Innehåll

Läs mer

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Foto UNHCR/Markel Redondo Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

Rättsavdelningen SR 44/2017

Rättsavdelningen SR 44/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-12-28 SR 44/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd vid anknytning till en anhörig med uppehållsrätt Sammanfattning Uppehållstillstånd kan inte

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3616-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 25 april 2013 i mål

Läs mer

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (22) Rättsavdelningen 2019-07-01 SR 21/2019 Rättsligt ställningstagande angående kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande den 1 juni 2016 i mål UM , MIG 2016:13

Migrationsöverdomstolens avgörande den 1 juni 2016 i mål UM , MIG 2016:13 1 (5) Sammanfattning 2016-06-08 Migrationsöverdomstolens avgörande den 1 juni 2016 i mål UM 8907-14, MIG 2016:13 Migrationsöverdomstolen uttalar sig om familjeåterförening, bevislättnad gällande identiteten,

Läs mer

2 (5) Begreppet välgrundad fruktan kommenteras i handboken under p I förevarande sammanhang finns skäl att återge följande kommentarer:

2 (5) Begreppet välgrundad fruktan kommenteras i handboken under p I förevarande sammanhang finns skäl att återge följande kommentarer: 2 (5) Migrationsöverdomstolen har också uttalat att handboken är en viktig rättskälla rörande förfarandet att fastställa skyddsbehov (MIG 2006:1 och MIG 2007:12). Begreppet välgrundad fruktan kommenteras

Läs mer

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt 2 Enligt samma bestämmelse ska offentligt biträde däremot inte utses om det måste antas att behov av biträde saknas. Paragrafen har därför tolkats på så sätt att det anses föreligga en presumtion för att

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer

1. Syfte och bakgrund

1. Syfte och bakgrund 2 (8) Föreligger inte en situation av urskillningslöst våld som självständigt utgör ett allvarligt och personligt hot mot personens liv och lem ska istället sökandens individuella skäl beaktas mot bakgrund

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-06-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8098-16 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 Målnummer: UM6351-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-01-04 Rubrik: Migrationsöverdomstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd i en asylsökandes

Läs mer

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1590-13 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20 Målnummer: UM7173-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-10-26 Rubrik: En asylansökan från ett i Sverige fött utländskt barn, vars mor beviljats

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-03-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2504-13 1 KLAGANDE 1. 71 2. 77 3. 99 4. 05 Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall.

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall. Bfd22 080929 1(4) Rättsavdelningen 2015-09-30 SR 37/2015 Rättslig kommentar angående förordnande av offentligt biträde i asylärenden 1. Sammanfattning Som huvudregel ska offentligt biträde förordnas så

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

Behov av internationellt skydd utlänningslagen

Behov av internationellt skydd utlänningslagen Svensk migrationsrätt JUFN21 Behov av internationellt skydd utlänningslagen Kopplingar till internationell/europeisk rätt Tolkning av flyktingbegreppet/skyddsbehov påverkas av Flyktingkonventionen EKMR

Läs mer

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8)

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8) 2 (8) Det är av flera anledningar viktigt att försöka klargöra identiteten tidigt i asylprocessen. Vi bör därför informera den asylsökande om vikten av att han eller hon styrker sin identitet genom att

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 Målnummer: UM2929-15 UM2930-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-12-07 Rubrik: En ansökan om uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl får inte

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-03-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 409-11 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde efter substitution: Advokaten MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg,

Läs mer

Rättsavdelningen SR 15/2017

Rättsavdelningen SR 15/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-05-11 SR 15/2017 Rättsligt ställningstagande angående situationen i Burundi 1. Syfte och bakgrund Syftet med denna kommentar är att ge en rättslig bedömning av situationen i

Läs mer

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen Bfd12 20141107 1 (11) Rättsavdelningen 2016-12-12 SR 60/2016 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

Behov av internationellt skydd individuella grunder

Behov av internationellt skydd individuella grunder Svensk migrationsrätt JUFN21 Behov av internationellt skydd individuella grunder Internationella kopplingar Tolkning av flyktingbegreppet/skyddsbehov Genèvekonventionen Skyddsgrundsdirektivet ECJ-praxis

Läs mer

Det finns med anledning av domarna ett behov av att klarlägga när Migrationsverkets utredningsansvar inträder.

Det finns med anledning av domarna ett behov av att klarlägga när Migrationsverkets utredningsansvar inträder. 2 (6) Migrationsöverdomstolen fann den 20 januari 2012 (MIG 2012:2) att en migrationsdomstols utredningsansvar aktualiserats när den utlänning målet rör gett in ett läkarintyg till migrationsdomstolen

Läs mer

MIG 2007:33 II MIG 2008:20 MIG 2009:4

MIG 2007:33 II MIG 2008:20 MIG 2009:4 Migrationsöverdomstolen MIG 2013:2 Målnummer: UM2953-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-02-11 Rubrik: Frågan om ett internt flyktalternativ föreligger ingår som en del i prövningen av om en person är

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: Advokaten. SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM. Ombud och offentligt biträde: Advokaten. SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokaten MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19 Målnummer: UM3009-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-10-18 Rubrik: Om en anknytningsperson med tidsbegränsat uppehållstillstånd och status som

Läs mer

god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas

god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas Bfd22 080929 1 (6) Rättslig styrning 2014-01-14 RCI 07/2014 Rättsligt ställningstagande angående god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20 Målnummer: UM3524-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-12-06 Rubrik: Lagrum: En utlänning kan inte få status som flykting, alternativt skyddsbehövande

Läs mer

Rättsavdelningen SR 05/2017

Rättsavdelningen SR 05/2017 1 (15) Rättsavdelningen 2017-02-28 SR 05/2017 Rättsligt ställningstagande angående övergångsbestämmelserna i den tillfälliga lagen Sammanfattning Undantaget från tillämpning av lagen (2016:752) om tillfälliga

Läs mer

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 BFD12 080926 1 (5) Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadsförfattare 1 Bakgrund Med fristadsförfattare avses författare som i sina

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART statslös ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 1 augusti 2007 i mål nr

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM DOM 2019-02-27 Meddelad i Stockholm Sida 1 (10) Mål nr UM 1349-18 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokat Ombud: Biträdande jurist MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16 Målnummer: 8834-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-09-20 Rubrik: Uppehållstillstånd med stöd av bestämmelsen i 5 kap. 6 utlänningslagen jämfört

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1 Målnummer: UM1349-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-02-27 Rubrik: En asylsökandes skyddsbehov ska prövas även i sådana fall där personens identitet

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm BESLUT 2016-12-21 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 5663-16 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokat MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolens

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2018-10-18 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3009-18 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud: Jur.kand. MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolens dom 2018-02-07

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-10-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 7173-15 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18 Målnummer: UM5928-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-04-25 Rubrik: Fråga om vilka krav som kan ställas på parterna när det gäller att presentera

Läs mer

Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas.

Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas. 2 En prövning av förutsättningarna för verkställighet av avlägsnandebeslutet göras när beslut om förvar fattas med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 2 och tredje stycket (sannolikhetsförvar), även om frågan

Läs mer

REMISSYTTRANDE. Regeringskansliet Justitiedepartementet Stockholm. EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning

REMISSYTTRANDE. Regeringskansliet Justitiedepartementet Stockholm. EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning REMISSYTTRANDE Datum 2016-09-29 Ert datum 2016-08-31 Dnr FST 2016/234 Ert diarienr Ju2016/05297/EMA Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning

Läs mer

förutsättningarna för att återkalla en skyddsstatusförklaring

förutsättningarna för att återkalla en skyddsstatusförklaring 1 (38) Rättsavdelningen 2018-05-18 SR 19/2018 Rättsligt ställningstagande angående förutsättningarna för att återkalla en skyddsstatusförklaring Innehåll 1. Syfte, bakgrund och avgränsning... 3 2. Gällande

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande 1 (12) Rättsavdelningen 2017-06-01 SR 24/2017 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn Detta ställningstagande innehåller vägledning för dig som arbetar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (2006:97); SFS 2009:1549 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 17 december 2009. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning Hänsyn till skolbarn Vid förlängning av tidsfristen på grund av att det finns skolbarn är barnets ålder av stor vikt vid bedömningen av hur länge tidsfristen ska förlängas. Om sökande ska slutföra sina

Läs mer

försörjningskravet vid anhöriginvandring

försörjningskravet vid anhöriginvandring 1 (15) Rättsavdelningen 2016-02-13 SR 03/2017 Rättsligt ställningstagande angående försörjningskravet vid anhöriginvandring Sammanfattning Vid anhöriginvandring är det den person som bor i Sverige som

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-08-31 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5454-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom den 18 juni 2014 i mål

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-12-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 623-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 19 december 2014

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5 Målnummer: UM12194-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-04-10 Rubrik: Om det bedöms finnas skälig anledning att anta att en utlänning i det land

Läs mer

1. Bakgrund och syfte

1. Bakgrund och syfte 2 (29) En sökande vars ansökan ska prövas enligt lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den tillfälliga lagen) får endast beviljas uppehållstillstånd enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar

skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar Bfd22 080929 1 (8) Rättslig styrning 2014-04-24 RCI 12/2014 Rättsligt ställningstagande angående skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:13 Målnummer: UM9395-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-08-29 Rubrik: Lagrum: Praktiska eller legala hinder för en palestinsk flykting mot att återvända

Läs mer

MOTPART Imad Kassan Wenas, 630914-8796 Ovanbygränd 20 163 70 Spånga

MOTPART Imad Kassan Wenas, 630914-8796 Ovanbygränd 20 163 70 Spånga Sida l (8) KAMMARRÄTTEN T^ /TIV /T JJUIVL ^ål m UM 5495 ~! 2011-06-13 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Imad Kassan Wenas, 630914-8796 Ovanbygränd 20 163 70 Spånga ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik Gerhard Wikren Hakan Sandesjö Utlänningslagen med kommentarer Attonde upplagan Norstedts Juridik Innehält Förord 9 Förord till tredje upplagan 9 Förord till attonde upplagan 10 Inledning 13 Tidigare utlänningslagstiftning

Läs mer

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1836-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

KLAGANDE Nurnisa Karimova, Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Christian Nordin Advokatfirman W&Ö HB Box Stockholm

KLAGANDE Nurnisa Karimova, Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Christian Nordin Advokatfirman W&Ö HB Box Stockholm Sida l (10) KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM T\ /^ A /T UU1V1 Mål nr UM 10190-10 Migrationsöverdomstolen 2011-05-31 Avdelning l Meddelad i Stockholm KLAGANDE Nurnisa Karimova, 280315 Ombud och offentligt biträde:

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-11-03 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5817-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER Ombud och offentligt biträde för 1-2: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens

Läs mer

Rättschefen tog senast ställning till situationen i Gaza den 13 november 2014.

Rättschefen tog senast ställning till situationen i Gaza den 13 november 2014. 2 Något beslut om avvisning eller utvisning bör i regel inte fattas i samband med att tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder meddelas. 1. Bakgrund Rättschefen tog senast ställning

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 Målnummer: UM895-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2008-05-29 Rubrik: Lagrum: För att beviljas uppehållstillstånd som tredjelandsmedborgare med ställning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-06-14 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8090-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART 1., 79 2. 03 3. 05 Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:18 Målnummer: UM721-06 Avdelning: 5 Avgörandedatum: 2007-04-20 Rubrik: I mål om uppehållstillstånd, där klaganden åberopat anknytning till vuxet barn

Läs mer

3. Gällande rätt m.m. 2 (11)

3. Gällande rätt m.m. 2 (11) 2 (11) Direktivets huvudsakliga syfte är att tredjelandsmedborgare som varit bosatta i en medlemsstat under en längre tid ska kunna få en särskild rättslig ställning vilken bland annat innebär att de ska

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 Målnummer: UM4563-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-19 Rubrik: Lagrum: Ett utländskt barn kan inte beviljas uppehållstillstånd på grund av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-02-11 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2953-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: Ombud och offentligt biträde genom substitution: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning 2 (10) 3. Rättslig bedömning 3.1 Prövning av asylskäl När en person ansöker om asyl i Sverige ska Migrationsverket pröva om han eller hon vid ett återvändande till sitt medborgarskapsland eller, för statslösa,

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 (8) Asylprövningsenhet 2 i Göteborg Beslut 2010-06-30 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande,, medborgare i Somalia Adress: Språk: somaliska Beslut Migrationsverket beslutar att - bevilja

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16 Målnummer: UM8366-09 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-10-08 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: Dublinförordningen ska tolkas så att ett återkallande av

Läs mer

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. HFD 2017 ref. 33 Den som håller sig gömd i syfte att undandra sig verkställighet av ett avvisningsbeslut har inte rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen. 4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer BFD12 080926 1 (5) Rättsavdelningen 2015-05-12 SR 19/2015 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1. Bakgrund Med fristadskonstnärer avses här konstnärliga utövare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande Bfd22 080929 1 (12) Rättslig styrning 2014-12-19 RCI 19/2014 Rättsligt ställningstagande angående avvisning med omedelbar verkställighet till hemlandet enligt 8 kap. 19 utlänningslagen 1. Sammanfattning

Läs mer

Rättsavdelningen SR 33/2016

Rättsavdelningen SR 33/2016 Bfd22 141107 1 (5) Rättsavdelningen 2016-07-06 SR 33/2016 I detta styrdokument finns hänvisningar av relevans för lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-06-23 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9778-14 1 KLAGANDE Polismyndigheten Box 1804 701 18 Örebro MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborg; migrationsdomstolens

Läs mer