Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 2 oktober - december Ert dnr Y

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 2 oktober - december 2003. Ert dnr Y3041-70-03"

Transkript

1 ÅNGE KOMMUN Sida 1 (8) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 2 oktober - december Ert dnr Y Verksamhetsmål och resultat Projektets mål är att uppnå ett mer diversifierat näringsliv med fler och växande företag, uppnå en positiv attityd till företagande och utbildning, utveckla samverkans- och samarbetsformer. Utvärdering av projekt Länsstyrelsen har som villkor för beslut om medfinansiering sagt att projektägaren ska upphandla utvärdering av projektet i startskede för att sedan följa hela projektet till slut. Syftet är att nå en lärande process. Ånge kommun har ramavtal med Öhrlings PriceWaterHouseCoopers KomRev om Konsulttjänster inom revisionsområdet (ramavtalet bifogas). Kontakt har tagits med Torbjörn Stark på KomRev och arbetet har inletts (bekräftelse bifogas). Befintligt företagande Övergripande mål Ge långsiktigt stabila företag Ge ökad samverkan Förbättrad lönsamhet och sysselsättning Ett stärkt, diversifierat och förnyat näringsliv Skapa företagssamverkan och nätverk Rådgivning och analys Kvantitativa mål Definiera och ta fram 8 potentiella tillväxtföretag per år Bidra till minst 8 arbetstillfällen per år Resultat 6 olika företagsträffar med 63 deltagare. Rådgivning och analys har genomförts/genomförs vid 5 företag där det kan finnas potential för tillväxt. 4 nya arbetstillfällen har skapats där vi på ett eller annat sätt bidragit.

2 ÅNGE KOMMUN Sida 2 (8) Nyföretagande Övergripande mål Stimulera och hjälpa till med start och utveckling av nya företag i Ånge kommun och därvid bredda och öka mångfalden i Ånge näringsliv. Att under projektperioden medverka till en rekrytering till nyföretagandet så att hög överlevnad kan uppnås. Att arbeta mot målgrupper på kort och lång sikt för rekrytering och att starkt samverka med skola, näringsliv och organisationer. Delmål Alla som startar egna företag i kommunen ska veta företagandets villkor Stimulera företagsstarter inom för kommunen nya branscher Undvika företagsstarter inom i kommunen överetablerade branscher Minimera antalet nyföretagare som kommer på obestånd Skapa bra företagsklimat i kommunen Arbeta mot ett entreprenörskapskoncept typ OFB Ökat och intensifierat samarbete med Företagsamhet i skolan Kvantitativa mål Att medverka till företagsstarter på årsbasis med målsättningen att ha en överlevnad på 90 %. (snitt överlevnaden i Västernorrland är %) Resultat Under perioden oktober till december så har minst 129 företagskontakter ägt rum. Bokade rådgivningar har uppgått till 41 stycken och projektledaren har medverkat till 6 företagsstarter under Information om företagandets villkor har hållits för 40-talet högstadieelever på studiebesök samt för Arbetsförmedlingens Jobblinje. Intresseorganisationer i kommunen har också muntligen informerats om den hjälp som erbjuds vid nystart av företag. Projektledaren deltar i UF:s (Ung Företagsamhet) styrgrupp lokalt, Björkbackaskolans entreprenöriella råd samt är juryordförande i uppfinnartävlingar för grundskoleelever. Etablering Delprojektets mål är att rekrytera nya företag till kommunen. Tillväxt i befintliga företag och nyföretagandet räcker inte för att bibehålla antalet arbetstillfällen i kommunen. Mål för indikatorerna under treårsperioden är att åtta företag etablerar sig och att 50 arbetstillfällen nyskapas. Under perioden har två företag beslutat att etablera sig i kommunen.

3 ÅNGE KOMMUN Sida 3 (8) Marknadsföring Den övergripande målsättningen för projektet är lyfta fram och skapa incitament för att vilja arbeta, leva och bo i Ånge kommun. För marknadsföringen innebär det: Att sätta Ånge kommun på kartan. Att verka för en större inflyttning än utflyttning. Att få de som redan bor i kommunen att se möjligheter i jobb och levnadsvillkor så att de fortsätter att bo kvar här. Att nå ut externt till olika definierade målgrupper som kan vara intressanta att fånga upp i ledet att uppnå ökad inflyttning. Resultatet under perioden oktober till december 2004 har varit följande. Fortsatt arbete med intern förankring och spridning av projektet i viktiga kretsar både inom och utanför kommungränserna genom möten och dragningar. Redaktionell täckning i media genom aktivt arbete med media. Reportage har skrivits både om projektet och om resultatet av vårt arbete. (Etablering av företag där projektledare kopplades in av projektledaren för etablering för att hjälpa till att skapa positiva rubriker av en känslig etablering i kommunen) Upphandling av reklambyråtjänster har ägt rum. Ett led i arbetet med att kunna skapa en långsiktig hållbar profil och verktyg för oss att arbeta med. Produktion av tidningen Framtid Ånge nr 3 år Marknadsplan under perioden har marknadsplan arbetats fram och förankrats i styrgrupp. 42 svar från webb-enkät som lagts ut under perioden för att fånga upp intressenter har kommit in. Av dessa 42 har 13 st (ca 30%) haft konkreta önskemål om jobb inom specifik bransch. De övriga 29 (ca 70%) har velat få löpande information i framtiden från kommunen om vad som händer där. Hemvändarkampanj under perioden inleddes en kampanj med fokus på att fånga upp potentiella hemvändare under julhelgerna som kan gå i tankarna på att vilja flytta hem igen. Periodens verksamheter och kostnader Befintligt företagande Totalt har under perioden oktober december har 126 företagskontakter (företagsbesök och telefonkontakter) förekommit. Lunchträff med Företagsgruppen med 7 deltagare, studieresa till Botniabanan med 7 deltagare, informationsmöte med köpmännen i Fränsta med 3 deltagare, samverkansträff med Arbetsförmedlingen med 5 deltagare, informationsmöte med Kraftsamling Fränsta med 13 deltagare, besök på Elmiamässan tillsammans med 3 företag, möte med callcenterföretagen med 6 deltagare, Mål 3 information 4 deltagare dessutom har det varit projektmöten med Reg- IT och Botniabanan databas där vi är medfinansiärer. I november genomförde vi också en uppstart på cadutbildning tillsammans med Reg-IT projektet med 15 deltagare. Utbildningen genomförs i januari-februari 2004 genom reg-it projektet med LTCK Kramfors som genomförare.

4 ÅNGE KOMMUN Sida 4 (8) I övrigt har också samverkansmöten genomförts med Företagarna (FR) och Svensk Handel i Ånge. Projektledarna har också deltagit i konferenser som Det gröna bältet i Östersund och Design Västernorrland. Informationsmöten med Länsstyrelsens stödgrupp, BIC. Projektledaren har också medverkat som adjungerande i Ljunganstiftelsen och som styrelseledamot i Ung Företagsamhet i Västernorrland. Nyföretagande Under oktober-december 2003 så har minst 129 företagskontakter förekommit via rådgivning, företagsbesök, telefon eller e-post. Antalet bokade rådgivningar har uppkommit till hela 41 stycken! Information till nyföretagarprocessen har hållits varannan vecka och Information till Jobblinjen har hållits i oktober och november. Under perioden så har tre grupper med nyföretagare (totalt 19 personer) genomgått utbildningen Nyföretagarprocessen. Oktober månad kännetecknades av många presentationer om projektet och vad nyföretagande projektet kan bidra med till kommunen. Bland annat så hölls information för Kommunstyrelse, Rotary, lokalpress (ST, Dagbladet och Västra Kuriren), Länsstyrelsen, Företagsgruppen, Våga Växa Västernorrland samt Intresseorganisationen Kraftsamling Fränsta. Eget Företag Mässan i Stockholm besöktes under oktober månad. Där knöts många värdefulla kontakter och projektledaren fick en större insikt i det stora utbud av produkter och tjänster som riktar sig till nystartade företag. I november så hölls en Inspirationskväll med Årets företagare i Sundsvall, Anders Hellberg samt en informationsträff med Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten. I november så hölls också ett frukostmöte på temat En relativt ny nyföretagare berättar. Under november månad så har projektledaren haft studiebesök av niondeklasser vid fem tillfällen. Vid dessa besök så har en kort introduktion av verksamheten hållits samt att eleverna har fått spela ett företagsspel med en egen affärsidé som bas. I november så hölls också Öppet Hus under skyltsöndagen med tiotalet besökare. Den lokala UF-mässan samt en Erfa-träff i Kramfors besöktes i december. Under Erfa-träffen fick projektledaren mer kännedom hur de övriga kommunerna i länet arbetar i nyföretagarfrågor. I december så hölls också jurysammanträden och prisutdelning i uppfinnartävlingen Finn-Upp. Varje tisdag under perioden har projektledaren haft drop-in dagar tillsammans med Arbetsförmedlingen i Ånge. Detta samarbete har fungerat utomordentligt bra och det har lett till att presumtiva nyföretagare har fått rådgivning och hjälp snabbare och effektivare. Etablering Under tidsperioden har två företag beslutat att etablera sig i kommunen. Ragn-Sells Avfallsbehandling AB har beslutat att påbörja en miljöprövning för att få tillstånd att lagra, rena och deponera förorenad jord. Anläggningen ska ligga i Hallsta och etableringen sker i samarbete med Mattssons Transport. En miljöprövning tar lång tid, månader.

5 ÅNGE KOMMUN Sida 5 (8) Sportreseföretaget Steve Perryman Sport Travel beslöt strax före jul att etablera sig i Sonera Juxtos gamla lokaler i Fränsta. Kraftsamling, som tog över all utrustning i lokalen, har spelat en stor roll i arbetet med denna etablering. Man räknar med driftsstart under mars månad /10 deltog projektledaren på en konferens i Oslo om vilka möjligheter det finns att stimulera utbytet mellan svenska och norska företag. Exportrådet, ISA, Sveriges ambassad i Oslo och Inlandsdelegationen stod som arrangörer. Under november månad gjorde projektledaren ett besök på Underleverantörsmässan på Elmia i Jönköping. Vidare besökte hon Återvinningsindustriernas temadagar 13-14/11 för att lära sig mer om branschen och skapa fler kontakter. Under perioden har konstruktiva diskussioner förts om ett samarbete kring etableringsfrågor med representanter för Sundsvalls, Timrå och Härnösands kommuner. Dessutom har projektledaren representerat Ånge kommun i projektet Position Västernorrland, som länsstyrelsen och ISA driver. En workshop ägde rum 21/10. Syftet med projektet är att upparbeta en bättre kompetens i länet för att kunna attrahera utländska investeringar. Marknadsföring Verksamheten för marknadsföring t o m december månad kan sammanfattas med följande: Marknadsarbete Marknadsplan utifrån nulägesanalys har marknadsplan arbetats fram. Det har tagit en hel del tid där resultatet presenterades för styrgruppen för projektet i slutet av året där den togs emot positivt. Marknadsplanen ligger till grund för arbetet under kommande år där koppling sker mot konkreta aktiviteter och budget. Reklambyråupphandling vid start av projektet hade kommunen inga ramavtal skrivna med någon reklambyrå. Projektledare har under perioden genomfört upphandling av reklambyråtjänster. Inflyttningskampanj under julhelgen är det många som kommer hem igen för att hälsa på vänner, släkt och familj. Här finns möjligheten att knyta kontakt med dom som går i tankarna på att kanske flytta hem igen. En kampanj skapades med tema Kom närmare! För att få spridning i kommunen så sattes den upp på ett 40-tal utvalda ställen runt om hela kommunen. På så sätt har den även fått ett internt värde där man knyter alla som bor i kommunen närmare varandra. Hemsidan Här har under perioden en enkät lagts ut för att fånga upp intressenter. De som vill få löpande information och de som konkret vill prata närmare gällande möjligheter till arbetsliv och boende i kommunen. De svar som kommit in har behandlats antingen via att de får en tidning skickad till sig (senaste numret av Framtid Ånge), de som haft konkreta jobbförfrågningar har tagits kontakt med via mejl eller telefon. Koordinering har även skett med arbetsförmedlingen.

6 ÅNGE KOMMUN Sida 6 (8) Media Aktiv bearbetning av media har skett under perioden. Det har resulterat i bra artiklar (se bifogade) där projektet profileras och produkten mötesplatsen FöretagarCentrum. Konkret pressmeddelande jobbades fram i samband med en känslig etablering i kommunen vilket även det resulterade i positiva rubriker med framtidstro. Webben uppdatering av webben har skett utifrån initierade kampanj Kom Närmare! (hemvändarkampanj) Trycksaker Framtid Ånge nr 3 tidningen som ges ut fyra gånger per år till alla hushåll och företag i kommunen samt till de ca st som inte bor i kommunen idag men har någon form av anknytning till kommunen. (= potentiella hemflyttare). Ett viktigt media där vi kan få ut en hel del om möjligheterna i kommunen vad gäller boende, företagande och upplevelser. Skyltar bygglovsansökan för skylt längs E14 har lämnats in. Fasadskylt och entréskylt till FöretagarCentrum har producerats och levererats. Standardtrycksaker visitkort och korrespondenskort till FöretagarCentrum har producerats. Presentreklam Under perioden har beställts och producerats reflexer för att kunna använda t ex vid Öppet Hus av FöretagarCentrum. Aktiviteter & möten Potentiell etablering - Upplägg och profilering av kommunen till utländskt företag som funderar på att etablera sig i kommunen. Inför EU-mässa Mål 1 i februari har en hel del möten skett hos Länsstyrelsen. Länsstyrelsen i Ånge har träffats projektbeskrivning. Kommunstyrelsen projektbeskrivning. Skola möten med gymnasieskolan och studie och yrkesvägledare har ägt rum. Deltagande på Industridesign i Västernorrland möte. Presentation av projektet skedde i samband med att handelslinjen Det goda vardagslivets län hade möte. Möte med lokala företagare. Rotary i Ånge projektpresentation. Arbetsförmedlingen upplägg samarbete inflyttning/ jobbsökare. Chefsträff på kommunhuset här presenterades projektet och exempel på aktiviteter som vi har genomfört. Inflyttarservice nätverk i alla kommuner i länet finns det personer som arbetar med inflyttning. Vi har haft ett möte under perioden för att bolla idéer och tankar på hur vi arbetar med inflyttningsfrågor. En tanke finns att tillsammans profilera oss i Stockholm i slutet av april år Kommunfullmäktige i december- presentation av projektet och lansering av hemvändarkampanj.

7 ÅNGE KOMMUN Sida 7 (8) Uppsättning av kampanj tid dedikerades till att sätta upp kampanjen runt om i kommunen. Fick då även tillfälle att lära känna lokala ansikten och presentera mig själv. Ytterligare ett led i förankring av mitt arbete. Tidsplan Befintligt företagande Vi följer tidsplanen. Nyföretagande Följer i stort sett tidsplanen. Etablering Delprojektet följer i stort sett upprättad tidsplan. Marknadsföring Delprojektet följer i stort upprättad tidsplan. Fokus har legat mest på grundarbetet som krävs för att det ska bli ett lyckat projekt. Parallellt med grundarbetet har konkreta utåtriktade aktiviteter skett i form av enkät via webben och kampanj. Nationell offentlig direktfinansiering Den nationella offentliga direktfinansieringen består av ALMI Företagspartners rådgivningsinsatser för företagen i kommunen. Under år 2004 kommer fler insatser att krävas från ALMI:s sida. Informationsinsatser och skyltning av projektet Muntlig information om projektet har ägt rum vid kontakter. Att finansiering sker via EU:s regionala fond framgår i annonser. Dekal på projektledarnas dörrar ger tydligt besked om att det pågår ett EU-projekt Frågor eller förändringar av projektet Begäran om omfördelning i projektbudget. Förslag till ny kostnadsbudget och finansiering genom omfördelning av medel bifogas. Det nya förslaget innebär ingen förändring totalt under hela projekttiden utan enbart omfördelning mellan budgetår och viss fördelning mellan kostnadsslag. Anledning till begäran är följande Projektet har startdatum 1 juli Genomförande av annonsering, anställningshandläggning och uppsägningsförfaranden medförde att tre av de projektanställda inte tillträdde sina tjänster förrän i slutet av augusti respektive första oktober. Personalkostnaderna kommer därmed inte att upparbetas enligt tidigare budget. Medlen kommer däremot att delvis förbrukas inom projektperioden eftersom löneläget är något högre än budgeterat.

8 ÅNGE KOMMUN Sida 8 (8) Externa tjänster, främst inom marknadsföring, kräver tid för upphandling av reklambyråtjänster. För att få ut så mycket som möjligt är det viktigt att det finns en röd tråd i all marknadskommunikation och allt material, så att vi får så stor genomslagskraft som möjligt i de satsningar vi gör. Vid igångsättning av projektet fanns inga ramavtal tecknad med reklambyråer vilket gjort att tiden gått innan beslut. En grundprofil, vilket ligger inom tänkt ram för budgeten lagd år 2003, har alltså ej kunnat användas än men kommer att behövas så snart upphandling är på plats. Det är här riktlinjer för profil och olika paket produceras och paketeras i rätt media till rätt målgrupp. Under åren beräknas återhämtning av 2003 års budgeterade medel ske. Lokalkostnader har räknats för lågt i budget. Till detta kostnadsslag behöver vi föra över medel från bl a kostnadsslaget personal. Investeringar. På grund av FöretagarCentrums lokalutseende krävdes fler möbler, bl a bokhyllor och en liten sittgrupp, än vad som beräknats. Uppbyggnaden av kuvösen har också krävt mer datautrustning än planerat. Övriga kostnader. Den tappade tiden med igångsättningen av projektet har också påverkat detta kostnadsslag. Den just nu avslutade upphandlingen inom marknadsföringen kommer att generera kostnader i annonsering och trycksaker kommande år. Med vänliga hälsningar Lars Arkegren, projektledare befintligt företagande Sarah Holmlund, projektledare nyföretagande Gunilla Mellgren, projektledare etablering Anna Johansson, projektledare marknadsföring Sten-Ove Danielsson, kommunalråd

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 4 april - juni 2004. Ert dnr Y3041-70-03

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 4 april - juni 2004. Ert dnr Y3041-70-03 ÅNGE KOMMUN 2004-09-17 Sida 1 (6) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 4 april - juni 2004.

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 1 juli september 2003. Ert dnr Y3041-70-03

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 1 juli september 2003. Ert dnr Y3041-70-03 ÅNGE KOMMUN 2003-10-14 Sida 1 (6) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 1 juli september

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 3 januari mars 2004. Ert dnr Y3041-70-03

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 3 januari mars 2004. Ert dnr Y3041-70-03 ÅNGE KOMMUN 2004-06-21 Sida 1 (9 ) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 3 januari mars

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 5 juli september 2004. Ert dnr Y3041-70-03

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 5 juli september 2004. Ert dnr Y3041-70-03 ÅNGE KOMMUN 2003-10-14 Sida 1 (7) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 5 juli september

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 7 januari mars 2005. Ert dnr Y3041-70-03

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 7 januari mars 2005. Ert dnr Y3041-70-03 ÅNGE KOMMUN 2005-05-16 Sida 1 (6) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 7 januari mars 2005.

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 11 januari - mars 2006. Ert dnr Y3041-70-03

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 11 januari - mars 2006. Ert dnr Y3041-70-03 ÅNGE KOMMUN 2006-06-07 Sida 1 (7) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 11 januari - mars

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 10 oktober december 2005. Ert dnr Y3041-70-03

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 10 oktober december 2005. Ert dnr Y3041-70-03 ÅNGE KOMMUN 2006-03-07 Sida 1 (7) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 10 oktober december

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 6 oktober december Ert dnr Y

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 6 oktober december Ert dnr Y ÅNGE KOMMUN 2005-02-17 Sida 1 (7) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 6 oktober december

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 8 april juni Ert dnr Y

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 8 april juni Ert dnr Y ÅNGE KOMMUN 2005-08-15 Sida 1 (8) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 8 april juni 2005.

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Föredragningslista Näringslivsutskottet

Föredragningslista Näringslivsutskottet Plats och tid för sammanträdet Föredragningslista Näringslivsutskottet Ånge kommunkontor, rum Myckelmyrberget (363), torsdag 25 november 2004 kl 08.00-12.00. Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Föregående

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

UTKAST. Innehållsförteckning. Handling för tillväxt... 2

UTKAST. Innehållsförteckning. Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström Plats och tid Beslutande 2007-10-03 Sidan 1 av 12 Konferensrummet, Mec & Teck, Ängsvägen 5, Ånge, onsdag 3 oktober 2007 kl 08.00-12.00. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Anders Udd

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Anders Udd Plats och tid ande 2007-01-24 Sidan 1 av 9 Ljungafors Fastigheter AB, Ljungaverk, onsdag 24 januari 2007 kl 08.30-12.10. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Övriga deltagande Margareta Lindblom,

Läs mer

Föredragningslista Näringslivsutskottet

Föredragningslista Näringslivsutskottet Föredragningslista Näringslivsutskottet Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, rum Myckelmyrberget (363), onsdag 26 maj 2004 kl 08.00-12.00. Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Föregående protokoll

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Marie Sjövall Västra Götalandsregionen 1. Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser Inriktning på insatserna utifrån regionala behov

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Grafisk profil/glasets Hus Datum: 20150531... Journalnummer: Projekttid: 20150301-20150531. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om

Läs mer

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014 Dnr KS-2013-137 Dpl 06 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutveckling & universitet Tjänsteyttrande 2013-05-02 Rose-Marie Andersson, 054-540 12 95 rose-marie.andersson@karlstad.se

Läs mer

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4 Verksamhetsplan FöretagsCentrums verksamhetsplan antogs av styrelsen 20 oktober 2011 och gäller tills vidare. Planen följs upp fortlöpande och revideras vid behov (senast 2013-12-12). INNEHÅLL 1 FÖRETAGSCENTRUMS

Läs mer

Lägesrapport. Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB. Projektnamn Livskraftigt företagande. Åtgärd 1.2 Bilaga nr.(till ansökan om utbetalning) 1

Lägesrapport. Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB. Projektnamn Livskraftigt företagande. Åtgärd 1.2 Bilaga nr.(till ansökan om utbetalning) 1 Lägesrapport Projektnamn Livskraftigt företagande Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB Ärende ID 27459 Tidsperiod 1/1-08 31/3-08 Rapport nr. 1 Åtgärd 1.2 Bilaga nr.(till ansökan om utbetalning) 1

Läs mer

Nyföretagarcentrum. Haparanda stad har sedan 2001 bedrivit ett projekt där d r nyföretagande var en del av de genomförda aktiviteterna.

Nyföretagarcentrum. Haparanda stad har sedan 2001 bedrivit ett projekt där d r nyföretagande var en del av de genomförda aktiviteterna. Nyföretagarcentrum Haparanda stad har sedan 2001 bedrivit ett projekt där d r nyföretagande var en del av de genomförda aktiviteterna. Det projektet har skapat 230 nya företag f och 300 nya arbetstillfällen

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen 2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

Slutrapport. Version 2.2 111013. 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten

Slutrapport. Version 2.2 111013. 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten Slutrapport Version 2.2 111013 Projektnamn Ärende-ID 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten 2. Nyskapande och innovativitet Beskriv vad som är nyskapande och innovativt

Läs mer

Projektansökan 2011-10-20

Projektansökan 2011-10-20 Projektansökan 2011-10-20 Projektidé Vad skall ni göra för vem och varför? Beskriv i en till två meningar. Etablera IFS Rådgivning inom Almi Företagspartner Halland för företagarrådgivning till utlandsfödda

Läs mer

Föredragande Ärendeförteckning Sida

Föredragande Ärendeförteckning Sida 1 Plats och tid för sammanträde Ånge Medborgarhus, rum Gillet, Ånge, onsdag 26 januari 2011, kl 8.00-12.00 Föredragande Ärendeförteckning 1. Upprop och justering 1 2. Föregående protokoll (Dnr: ) 2 3.

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Revisionsrapport. Näringslivskontoret. Östersunds kommun. 2009-11-27 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Näringslivskontoret. Östersunds kommun. 2009-11-27 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Näringslivskontoret Östersunds kommun 2009-11-27 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Revisionsfrågor...2

Läs mer

Lägesrapport Slutrapport

Lägesrapport Slutrapport 7-01-15 1 Lägesrapport Slutrapport x Allmänna uppgifter Projektägare: Haparanda stad Diarienummer Mål 1: 304-3745-05 Diarienummer Länsstyrelsen: Projektet bedrivs under tiden: 6-01-01 7-02-28 Projektnamn:

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen 2018 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Föredragningslista Näringslivsutskottet tema EUprojekt

Föredragningslista Näringslivsutskottet tema EUprojekt Plats och tid för sammanträdet Föredragningslista Näringslivsutskottet tema EUprojekt Ånge kommunkontor, rum Myckelmyrberget (363), fredag 31 januari 2003 kl 13.00-16.00. OBS flyttning av dag! Föredragande

Läs mer

Förstudie för utveckling av Stjärnsund

Förstudie för utveckling av Stjärnsund Förstudie för utveckling av Stjärnsund Rune Dahlén informerar om bosättningsmöjligheter vid lördagsmarknaden i Stjärnsund. Projektägare: Stjärnsunds Byggrupp, ideell förening Projektledare: Rune Dahlén

Läs mer

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Studiebesök vid Stall Hammarhagen i Sala. Projektägare: Företagarcentrum i Sala, ekonomisk förening Projektledare: Ingela Hedström Kommun:

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015

Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015 Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015 Inledning Att få företag att etablera sig och växa i Nordmalings kommun är angeläget. Företagande driver tillväxt,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Cecilia Linder Datum 2018-05-24 Diarienummer KSN-2018-1295 Kommunstyrelsen Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att

Läs mer

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde Västra Götalands län Introduktion I Västra Götaland är den regionala utvecklingsstrategin vägledande för allt utvecklingsarbete. Tillväxtavtalet, som utgör ett av de viktiga verktygen i denna strategi,

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun

Näringslivsplan för Trosa kommun Näringslivsplan för Trosa kommun 2019-2022 Näringslivsenheten är till för företagen och för att fånga upp näringslivets behov. Näringslivsenheten är en förmedlande länk till kommunens organisation och

Läs mer

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna . SAMMANFATTNING Entrecoop i Dalarna har under projektperioden bidragit till att 7 företag bildats och där associationsformen är ekonomisk

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14

Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14 Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14 On-going evaluation Lärande utvärdering Följeforskning Utvärderingen ska vara användbar under resans gång Löpande återkoppling av iakttagelser/

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

Kompetenskontraktet. Statusrapport

Kompetenskontraktet. Statusrapport Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Kristina Rådberg, samverkansavdelningen 2013-03-26 Kompetenskontraktet Statusrapport Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Mera Mjölk i Jönköpings län Journalnummer: 2010-4423 Namn på myndighet

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Tage Påhlsson (c) Tage Påhlsson

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Tage Påhlsson (c) Tage Påhlsson Plats och tid ande 2006-12-12 Sidan 1 av 16 Floore Produktion AB, Mejselgatan 3, Ånge, tisdag 12 december 2006 kl 08.00-12.10. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Tage Påhlsson (c) Övriga deltagande Margareta

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2013 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT

Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT Vilka är det som arbetar med projektet? Ev. andra nationella aktörer så som ex branschorganisationer Blekinge, Kalmar & Kronobergs

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12 PROTOKOLL Nummer 15 25.6.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Byråchef Susanne

Läs mer

E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E

E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E FÖRETAGARES BEHOV AV STÖD E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E A V A T T I T Y D I K A R L S T A D A B P Å U P P D R A G A V D E T

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr Turismsamverkan Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. Projektägare: Nedre Dalälvens Utvecklings AB Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela området Dnr: 30 Jnr: 2009-2129

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Lägesrapport. Grunden i projektets verksamhet börjar kännas väldigt bra och stabil då anställningar och upphandlingar varit väldigt lyckade.

Lägesrapport. Grunden i projektets verksamhet börjar kännas väldigt bra och stabil då anställningar och upphandlingar varit väldigt lyckade. Lägesrapport Projektnamn Livskraftigt företagande/ Driveget Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB Ärende ID 27459 Tidsperiod 1/5-08 31/5-08 Rapport nr. 3 Åtgärd 1.2 Bilaga nr.(till ansökan om utbetalning)

Läs mer

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2017

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft.

SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft. Sammanfattning slutrapport SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft. 1 Sammanfattning En förstudie genomfördes sommaren

Läs mer

Destination Visit Bollnäs

Destination Visit Bollnäs Destination Visit Bollnäs Bakgrund: I spåren av det arbete som Region Gävleborg initierat via projektet Nu kör vi har vår förening Bollnäsdraget ekonomisk förening beslutat oss för att ta taktpinnen och

Läs mer

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung Vi vill verka för att bra kommunikation, med ett omvärldsperspektiv, samordnas och integreras i organisationen för Trosa kommun. Genom

Läs mer

- en del i programmet Att främja kvinnors företagande

- en del i programmet Att främja kvinnors företagande Slutrapport Projekt Företagsamma kvinnor i Karlskrona - en del i programmet Att främja kvinnors företagande Under åren 2007 2009 har Tillväxtverket samordnat och genomfört ett nationellt program vars syfte

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se Vägledning

Läs mer

Lägesrapport. Barbro Trum är via sitt företag Trum Management projektledare för Kan hon kan jag (kvinnors företagande).

Lägesrapport. Barbro Trum är via sitt företag Trum Management projektledare för Kan hon kan jag (kvinnors företagande). Lägesrapport Projektnamn Livskraftigt företagande/ Driv eget Sökande Falun Borlänge-regionen AB (Bolaget hette tidigare Utvecklingsbolaget MittDalarna AB.) Ärende ID 27459 Tidsperiod 1/4-09 31/5-09 Rapport

Läs mer

Lägesrapport. Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB. Projektnamn Livskraftigt företagande Driveget

Lägesrapport. Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB. Projektnamn Livskraftigt företagande Driveget Lägesrapport Projektnamn Livskraftigt företagande Driveget Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB Ärende ID 27459 Tidsperiod 1/4-08 30/4-08 Rapport nr. 2 Åtgärd 1.2 Bilaga nr.(till ansökan om utbetalning)

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr Lustfylld mat Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn. Projektägare: Skördefest i Dalarna, ideell förening Projektledare: Olle Bengtsson Kommuner: Säter,

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249 Näringslivsstrategi för Staffanstorps kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2016-10-31 136, Dnr 2016-KS-249 Innehåll 1 Inledning... 3 Ett strategiskt läge i en attraktiv region... 3 Samarbete för ett bättre

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Anders Udd

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Anders Udd Plats och tid Beslutande 2007-05-30 Sidan 1 av 11 Ånge kommunkontor, rum Myckelmyrberget (363), onsdag 30 maj 2007 kl 08.00-11.55. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Övriga deltagande Margareta

Läs mer

Lägesrapport. Utveckling av Kustvägen 117302. Kustvägens ekonomiska förening 769618-5243. Redovisningsperiod Total projektperiod Lägesrapport nr.

Lägesrapport. Utveckling av Kustvägen 117302. Kustvägens ekonomiska förening 769618-5243. Redovisningsperiod Total projektperiod Lägesrapport nr. Lägesrapport Version 2.0 090911 Projektnamn Ärende-ID Utveckling av Kustvägen 117302 Stödmottagare Organisationsnummer Kustvägens ekonomiska förening 769618-5243 Redovisningsperiod Total projektperiod

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Näringsliv

Årsredovisning verksamheter 2013. Näringsliv Årsredovisning verksamheter 2013 Näringsliv Näringsliv, Årsredovisning verksamheter 2013 2(8) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Verksamhetområdet för näringslivseneheten omfattar till största delen stöd till befintliga

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831 Slutrapport Projektnamn Ärende-ID Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167 Stödmottagare Organisationsnummer Årjängs kommun 2120000-1835 Datum för slutrapport Beslutad projekttid 20130831 20120401-20130831

Läs mer

Projektbeskrivning

Projektbeskrivning Sid 1 (5) Projektbeskrivning 191001 Projektnamn: Möbelriksdagen 2020 Projektägare: Interior Cluster Sweden AB Projektledare: Samverkan med näringslivskontoret Växjö Kommun, Växjö & co och TMF Projektperiod:

Läs mer

Ägardirektiv ALMI Företagspartner Stockholm Sörmland AB

Ägardirektiv ALMI Företagspartner Stockholm Sörmland AB 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-29 LS 1209-1261 Handläggare: Roland Engkvist Landstingsstyrelsens arbetsutskott Ägardirektiv ALMI Företagspartner

Läs mer

Projektplan Industriell Dynamik

Projektplan Industriell Dynamik Projektplan Industriell Dynamik Innehåll 1. Information om projektet... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Avgränsning och utveckling... 2 1.3 Projektets syfte... 3 1.4 Projekt tid... 3 2. Projektets mål... 4 2.1

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM BJURHOLM FÖRETAGSAMHET & ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN

HANDLINGSPROGRAM BJURHOLM FÖRETAGSAMHET & ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN HANDLINGSPROGRAM BJURHOLM FÖRETAGSAMHET & ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN INLEDNING Skolchef, ansvarig projektledare inom PRIOPOL och näringslivsrepresentant från Bjurholms kommun har haft i uppdrag att under

Läs mer

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Bakgrund Denna handlingsplan är kopplad till Ronneby kommuns landsbygdspolitiska program och är framtagen efter en

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer