Vasa stads utbildning på andra stadiet PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING. Utveckling av läroanstalternas verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vasa stads utbildning på andra stadiet PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING. Utveckling av läroanstalternas verksamhet"

Transkript

1 Dat Formell granskning Dat Planen godkänd Dat Godkänd av utbildningsnämnden för andra stadiet Dat Utarbetare Hillevi Kivelä Hillevi Kivelä Utvecklingschef Timo Kantokari Ledande rektor Sekreterare Irma Rinta-Jaskari Vasa stads utbildning på andra stadiet PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Utveckling av läroanstalternas verksamhet 2011

2 Uppgifter i anslutning till planen Datum, diarienummer eller paragraf Central författningsgrund Lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/ ) Lagen om likabehandling ( /21, 4 ) Godkänd i utbildningsnämnden för andra stadiet Träder i kraft Uppdatering Läroanstalternas gemensamma jämställdhets- och likabehandlingsplan med gemensamma riktlinjer uppdateras vid behov. De läroanstaltspecifika jämställds- och likabehandlingsplanerna uppdateras med tre års mellanrum Ersätter planen för jämställdhet och likabehandling som har godkänts i nämnden för utbildning på andra stadiet Annat , 75 Kontaktpersoner för jämställdhets- och likabehandlingsarbetsgrupperna har uppdateterats Hillevi Kivelä.

3 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LÄROANSTALTERNAS PLANER FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING... 2 MÅLEN FÖR JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSPLANEN... 2 JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSPLANENS UTFORMNING... 2 Planens utarbetande... 2 Hur är de studerande med i utarbetandet av planen?... 3 Insamling av faktaunderlag... 4 Val, planering och utvärdering av verksamhetslinjer samt åtgärder... 4 Information om planen... 5 Genomförandet av planen... 5 Uppföljning av genomförandet av planen... 5 BILAGA 1 Direktiv för förebyggande och avlägsnande av sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön BILAGA 2 Läroanstaltsspecifik blankett för utarbetande av plan för jämställdhet och likabehandling (tom).

4 VASA STADS UTBILDNING PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2 PÅ ANDRA STADIET Utveckling av läroanstalternas verksamhet LÄROANSTALTERNAS PLANER FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING MÅLEN FÖR JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSPLANEN Det här är en plan för jämställdhet och likabehandling i Vasa stads läroanstalter på andra stadiet. Planen visar de praktiska åtgärder genom vilka läroanstalterna främjar jämställdheten mellan könen och likabehandling av människorna. Särskild uppmärksamhet fästs vid att kraven på jämställdhet tillgodoses när studerande antas, undervisning ordnas och studieprestationer bedöms samt vid åtgärder som avser att förebygga och undanröja sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön. Ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd eller av någon annan orsak som gäller hans eller hennes person. Jämställdhets- och likabehandlingsperspektivet är en del av läroanstaltens dagliga verksamhet. JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSPLANENS UTFORMNING Planen utformas av följande delar: 1. Planens utarbetande 2. På vilket sätt är de studerande med i utarbetandet av planen? 3. Insamling av faktaunderlag 4. Val, planering och utvärdering av verksamhetslinjer samt åtgärder 5. Information om planen 6. Genomförandet av planen 7. Uppföljning av planens genomörande Planens utarbetande Vasa stads läroanstalter på andra stadiet tillämpar gemensamma riktlinjer vid utarbetandet av de läroanstaltsspecifika jämställdhets- och likabehandlingsplanerna. Läroanstalterna på andra stadiet är Vasa vuxenutbildningscenter, Vasa yrkesinstitut, Vaasan lyseon lukio, Vasa gymnasium och Vasa svenska aftonläroverk. Läroanstalternas gemensamma plan består förutom av dess riktlinjer, av ett gemensamt direktiv om förebyggande och avlägsnande av sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön (bilaga 1).

5 VASA STADS UTBILDNING PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 3 PÅ ANDRA STADIET Utveckling av läroanstalternas verksamhet De gemensamma riktlinjerna för jämlikhets- och likabehandlingsplanen, direktivet om förebyggande och avlägsnande av sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön samt de läronstaltsspecifika planerna godkänns av Vasa stads utbildningsnämnd för andra stadiet. De läroanstaltsspecifika planerna utarbetas med tre (3) års mellanrum och de följs årligen upp, också i utbildningsnämnden. De läroanstaltsspecifika planerna utarbetas med tre (3) års mellanrum och tillämpningen av dem följs årligen upp vid läroanstalterna. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare om hur och när planen utarbetas och vem som ansvarar för detta. För arbetet med planen grundar varje läroanstalt en arbetsgrupp, där medlemmar är förutom rektorn eller rektorns representant, representanter för undervisningspersonalen och de studerande. I arbetsgruppen ska finnas både män och kvinnor, personer i olika åldrar, i olika livssituationer samt studerande från olika branscher, olika linjer eller studerande som i sina studier har orienterat sig på olika sätt. Rekommenderad storlek för arbetsgruppen är 6-8- personer. För grundandet av en jämställdhets- och likabehandlingsarbetsgrupp ansvarar ledningen för respektive läroanstalt. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare vem som ansvarar för grundandet av arbetsgruppen, hur och när arbetsgruppen väljs och hur ofta man granskar arbetsgruppens sammansättning. Läroanstaltens rektor gör ett beslut om grundandet av arbetsgruppen. Arbetsgruppens medlemmar introduceras i sin uppgift läroanstaltsvis. Som instroduktionsmaterial används anvisningar och lagstiftning av utbildningsstyrelsen och jämställdhetsombudsmannens byrå. Dessutom introduceras medlemmarna i de av Vasa stads läroanstalter på andra stadiet gemensamt överenskomna riktlinjer samt redan utarbetade jämställdhets- och likabehandlingsplaner. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare vem som ansvarar för introduktionen samt hur och när detta sker. Respektive läroanstalts ledning ansvarar för att läroanstaltens studerande samt undervisningspersonal blir underrättade om planens utarbetningsprocess. Informationskanaler kan t.ex. vara personalmöten, avdelningsmöten, Intranets anslagstavla, e-post m.m. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare vem som ansvarar för informationen samt hur och när detta sker. Hur är de studerande med i utarbetandet av planen? De studerande tas med i utarbetandet av jämställdhets- och likabehandlingsplanen enligt följande: - De studerande informeras om utarbetandet av planen. - Vid behov ordnas diskussionstillfällen om ämnet för de studerande.

6 VASA STADS UTBILDNING PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 4 PÅ ANDRA STADIET Utveckling av läroanstalternas verksamhet - De studerande är representerade i läroanstaltens arbetsgrupp för jämställdhet och likabehandling. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare hur de studerande deltar i utarbetandet av planen. Insamling av faktaunderlag Genom insamlingen av faktaunderlaget klarläggs läroanstaltens situation, förväntningar, åsikter och önskemål. Genom utredningen kartläggs om jämställdhet och likabehandling förverkligas - vid antagning av studerande - vid ordnande av undervisningen - vid bedömning av studieprestationer. Utredningarna genomförs enligt följande: a. Uppgifterna som gäller val av studerande samt bedömning av studieprestationer samlas in från studerandestatistik. I utredningarna görs specifikationerna enligt kön. Som faktaunderlag samlas ur statistiken - studerandenas val av läroämnen, kurser och lärokurser och - andra uppgifter som läroanstalten bestämt. b. Dessutom utarbetas en jämlikhets- och likabehandlingsförfrågan åt de studerande och lärarna, vilken genomförs i samarbete med alla läroanstalter. Förfrågan genomförs som en separat förfrågan. Som bakgrundsinformation insamlas uppgifter om kön, ålder och utbildning. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare vem som ansvarar för insamlingen av faktaunderlaget samt hur och när det sker. Val, planering och utvärdering av verksamhetslinjer samt åtgärder På basen av utredningar som gjorts väljs verksamhetslinjerna och överenskoms åtgärderna. Läroanstaltens arbetsgrupp för jämställdhet och likabehandling väljer ut och föreslår för läroanstaltens ledning vilka åtgärder som vidtas och hur de tidsanpassas. Vid valet av åtgärder används de uppgifter som insamlats (om de finns tillgängliga på en acceptabelt allmän nivå!) från studerandestatistiken samt från feedbacken av enkäter. Måluppfyllelsen följs årligen upp enligt en läroanstaltsspecifik tidtabell. Resultaten behandlas med personalen och de studerande. Jämställdhets- och likabehandlingsarbetsgruppen antecknar åtgärderna, tidtabellerna och uppföljningen på en läroanstaltsspecifik planeringsblankett (bilaga 2).

7 VASA STADS UTBILDNING PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 5 PÅ ANDRA STADIET Utveckling av läroanstalternas verksamhet I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare vem som ansvarar för insamlingen av faktaunderlag samt hur och när detta sker Information om planen Studerande, personal samt målsmän till minderåriga studerande informeras om jämställdhets- och likabehandlingsplanen. Planen och dess förverkligande behandlas på personalmöte och i studerandegrupper vid varje läsårs början. Dessutom publiceras den gemensamma planen för läroanstalterna på andra stadiet på läroanstalternas webbsidor samt på intranet. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare vem som ansvarar för informationen av planen samt hur och när detta sker. Genomförandet av planen De åtgärder som slagits fast i jämställdhets- och likabehandlingsplanen beaktas i läroanstaltens årsplanering, läroplaner, studerandenas studiehandböcker samt genom att ordna olika tillfällen och möten om teman, som valts som utvecklingsobjekt. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare vem som ansvarar för verställandet av planen samt hur och när detta sker. Uppföljning av genomförandet av planen Genomförandet av jämställdhets- och likabehandlingsplanen följs årligen upp utgående från de mål och mätare som läroanstalten har satt upp. Läroanstaltens jämställdhets- och likabehandlingsarbetsgrupp behandlar målen och förverkligandet samt rapporterar om resultaten till ledningen, som ansvarar för informeringen av resultaten till personalen och studerandena. I rapporteringen konstateras vad som har uppnåtts och vad som ännu ska göras. Uppföljningskriterierna definieras i den läroanstaltsspecifika planen och uppföljningen görs läsårsvis. I de läroanstaltsspecifika planerna bestäms närmare vem som ansvarar för uppföljningen av hur planen genomförts samt på vilket sätt och när detta sker.

8 ANDRA STADIETS UTBILDNING VID VASA STAD HANDLINGSPLAN Bilaga till läroinrättningarnas plan för jämställdhet och likabehandling Godkänd av utbildningsnämnden för andra stadiet FÖREBYGGANDE OCH AVLÄGSNANDE AV SEXUELLA OCH KÖNSMÄSSIGT KRÄNKANDE TRAKASSERIER Avsikten med denna handlingsplan är att förbättra jämställdhet och likabehandling vid följande läroinrättningar: Vaasan lyseon lukio, Vasa Gymnasium, Vasa svenska aftonläroverk, Vasa vuxenutbildningscenter och Vasa yrkesinstitut. Enligt lagen om jämställdhet (609/1986) bör man fästa särskild uppmärksamhet vid förebyggandet och avlägsnandet av sexuella och könsmässigt kränkande trakasserier. I lagen om likabehandling (21/2004) förbjuds också diskriminering på grund av sexuell läggning. Jämlikhet och likabehandling är en del av läroinrättningens dagliga verksamhet. Ingen bör godkänna ett bemötande som är sårande. Läroinrättningen bör se till att inte någon av de studerande i inlärningssituationer blir föremål sexuella eller könsmässigt kränkande trakasserier. Detta direktiv har utarbetats för dem som blivit utsatta för könsmässigt kränkande trakasserier men också för läroinrättningarnas rektorer och ledare samt för alla förmän, vilka omedelbart bör ingripa om detta sker. Vad är sexuella och könsmässigt kränkande trakasserier? Med sexuella trakasserier avses någon form av oönskat verbalt, icke-verbalt eller fysiskt beteende av sexuell natur som syftar till eller leder till att en persons psykiska eller fysiska integritet kränks, särskilt när en hotfull, fientlig, förnedrande, förödmjukande eller tryckande stämning skapas. Sexuella trakasserier kan visa sig på följande sätt: - kränkande eller oförskämda dokument, brev, telefonmeddelanden, e-post meddelanden, tal, vitsar, miner eller gester - osakliga observationer och frågor som rör en persons kön eller sexualitet - oönskade förslag om sexuellt umgänge, hot eller krav med utnyttjande av makt eller förtroendeställning - tafsande eller annan oönskad fysisk beröring Med trakasserier på grund av kön avses någon form av oönskat beteende som har samband med en persons könstillhörighet och som inte är av sexuell natur Trakasserier på grund av kön kan visa sig på följande sätt: - nedsättande tal om det andra könet - förnedra det andra könet - mobbning då den grundar sig på den mobbades kön Trakasserier kränker den studerandes studie- och arbetsro samt individens frihet och självbestämmanderätt. Den könsmässiga uppmärksamheten blir till trakasserier om man fortsätter med den trots att den som utsätts uppger sig anse det vara kränkande eller motbjudande. Mobbaren kan vara en annan studerande, lärare eller en person ur personalen, en arbetsplatshandledare vid arbetspraktiken eller under perioden för inlärning i arbete eller någon annan person t.ex. en person som anknyter till en friluftsdag eller annat evenemang. Trakasserierna upplevs på olika sätt beroende av individen, situationen, parternas samspel och tidigare erfarenheter.

9 ANDRA STADIETS UTBILDNING VID VASA STAD HANDLINGSPLAN Bilaga till läroinrättningarnas plan för jämställdhet och likabehandling Godkänd av utbildningsnämnden för andra stadiet Förebyggande Alla läroinrättningar för andra stadiets utbildning vid Vasa stad är förbundna att förebygga könsmässigt kränkande trakasserier och ofredande. Följande åtgärder underlättarförebyggandet: - personal och studerande introduceras i läroinrättningarnas värden, ordningsregler samt i jämställdhets- och likabehandlingsplanen - Instruktioner för förebyggande och avlägsnande av sexuella och könsmässigt kränkande trakasserier finns tillgängligt för alla på läroinrättningarnas Internet-sidor - man informerar om påföljderna av trakasserier - man följer upp förekomsten av trakasserier genom enkäter, genom att dokumentera och statistikföra resultaten av enkäterna, genom att behandla resultaten och genom att på basen av dem välja åtgärder och genom uppföljda åtgärder åstadkomna förändringar - läroinrättningarnas personal ingriper omedelbart i trakasserier som varseblivits Tillvägagångssätt vid trakasserier Ett uppförande som anknyter till sexuella och könsmässiga trakasserier behöver ingen tåla, och inte heller bära skulden för. Den som blir föremål borde handla enligt följande: - Man bör tydligt tala om, för den som gör sig skyldig till trakasserier, hur det känns att vara föremål för detta och be att han/hon slutar trakassera. - Om den som blir föremål för trakasserier inte kan eller vill kontakta den som mobbar eller om trakasserierna fortsätter trots förbud, kontaktas i första hand den egna grupphandledaren eller rektorn (i vuxenutbildningen kontaktas ansvarig utbildare, rektorn eller studiehandledaren). - Det är bra att föra dagbokvid upprepade trakasserier. I den antecknas tid och plats för trakasserierna samt vad som skedde och vilka som var närvarande. Dagboksanteckningarna kan vara till hjälp vid eventuella senare åtgärder. - Läroinrättningens ansvar börjar då man fått kännedom om trakasserierna Ansvar och påföljder Den som mobbar bär i första hand själv ansvaret för trakasserier och ofredande. Man har i lagen definierat läroinrättningarnas ansvar för sina studerande och den undervisning och handledning som ska tillhandahållas dem. Personalen bör se till att de studerande inte i dessa situationer blir föremål för trakasserier. Om personalen vid läroinrättningarna lägger märke till trakasserier och ofredande mellan studerande under studietiden bör man omedelbart ingripa. Trakasserierna utreds vid ifrågavarande läroinrättning i enlighet med dess praxis genom att använda följande metoder: - Helt konfidentiella diskussioner vilkas mål är att få ett slut på trakasserierna förs: o 1.skedet: Grupphandledaren diskuterar i enrum både med den som blivit föremål för trakasserier och med den som mobbat. Vardera parten kan vid behov även tillkalla en person som vittne. Grupphandledaren ansvarar för att anteckningar förs under diskussionen. o 2.skedet: Ett diskussionstillfälle hålls i vilket alla parter deltar, grupphandledaren, den som blivit föremål för trakasserier och den som mobbat. Rekommendabelt är, att förutom grupphandledaren, också en annan person deltar i diskussionen till exempel en representant för studerandevården. Både den som blivit föremål för trakasserier och den som mobbat kan be en annan person delta i diskussionstillfället. Vårdnadshavaren deltar i ärendets behandling då det handlar om minderårig studerande. Grupphandledaren svarar för att föra anteckningar under diskussionen. Om man inte får ett slut på trakasserierna med hjälp av diskussioner, går man vidare enligt vad lagen och författningarna förutsätter.

10 ANDRA STADIETS UTBILDNING VID VASA STAD HANDLINGSPLAN Bilaga till läroinrättningarnas plan för jämställdhet och likabehandling Godkänd av utbildningsnämnden för andra stadiet Kontaktpersoner för jämställdhets- och likabehandlingsarbetsgrupperna är Vaasan lyseon lukio Kontaktperson kurator Heli Kruger Tfn E-post: heli.kruger(at)vaasa.fi Vasa Gymnasium Kontaktperson lärare Kenneth Åberg Vasa svenska aftonläroverk Tfn (06) E-post: kenneth.aberg(at)vaasa.fi Vasa vuxenutbildningscenter Kontaktperson utbildningschef Jaana Väre-Hautala Tfn E-post: jaana.vare-hautala(at)vaasa.fi Vasa yrkesinstitut Kontaktperson utvecklingschef Hillevi Kivelä Tfn E-post: hillevi.kivela(at)vaasa.fi

11 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 9 Läroanstaltsspecifik Bilaga 2 Läroanstalt Behandlats i arbetsgruppen för jämställdhet och likabehandling / 20 Godkänd i andra stadiets utbildningsnämnd / 20. sihteeri UTARBETANDE AV PLANEN Hur utarbetas När utarbetas GRUNDANDE AV ARBETSGRUPP Hur grundas När grundas Granskning av arbetsgruppens sammansättning INTRODUKTION AV ARBETSGRUPPEN Hur instroduceras När instroduceras HUR ÄR STUDERANDE MED I UTARBETANDET AV PLANEN Hur är studerande med När är studerande med INSAMLING AV FAKTAUNDERLAG Hur insamlas ett faktaunderlag När insamlas ett faktaunderlag Hur genomförs förfrågan När genomförs förfrågan VAL AV ÅTGÄRDER Hur väljs åtgärder När väljs åtgärder

12 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 10 Läroanstaltsspecifik Bilaga 2 Åtgärder Tidpunkt Parameter Mätta resultat Målvärde Mätning 2010: 2011: 2012: 2013: INFORMERING AV PLANEN Hur informeras När informeras GENOMFÖRANDET AV PLANEN Hur genomförs planen När genomförs planen UPPFÖLJNING AV PLANENS GENOMFÖRANDE ansvarsperson Hur uppföljs genomförandet När uppföljs genomförandet

Finlex/Justitieministeriet och

Finlex/Justitieministeriet och Diskussion om jämställdhetslagens förankring i vår skola Syfte: Att tillsammans i t.ex. lärarkollegiet, jämställdhetsgruppen, likabehandlingsutskottet eller i det mobbningsförebyggande teamet reflektera

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition Snösätraskolan 2012 Likabehandlingsplan Bakgrund Denna likabehandlingsplan utgår från Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Jämställdhet behövs. Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund Ingeborg Rask, Utbildningsstyrelsen

Jämställdhet behövs. Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund Ingeborg Rask, Utbildningsstyrelsen Jämställdhet behövs Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund Ingeborg Rask, Utbildningsstyrelsen Bakgrund INTRESSE Forskning, intresse och offentliga diskussioner kring ojämställdhet och utbildning har ökat

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

En uniform, många olika finländare likabehandlingsärende för beväringar

En uniform, många olika finländare likabehandlingsärende för beväringar En uniform, många olika finländare likabehandlingsärende för beväringar Likabehandling och jämlikhet under beväringstjänsten Då man talar om likabehandling och jämlikhet bland beväringar med olika bakgrund,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolans vision På Eksjö Gymnasium respekterar alla varandra och ges möjlighet att utvecklas som människa utifrån egna förutsättningar. Mål 1. Vi arbetar

Läs mer

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika.

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika. Likabehandlingsplan för Eksjö gymnasium justerad 060829 Definitioner av nyckelbegrepp Diskriminering är ett övergripande begrepp för negativ och därmed kränkande behandling av individer eller grupper av

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Plan för jämställdhet och likabehandling i Närpes stads skolor

Plan för jämställdhet och likabehandling i Närpes stads skolor Plan för jämställdhet och likabehandling i Närpes stads skolor Uppgifter i anslutning till planen Central författningsgrund: Lag om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) Lag om ändring av lagen

Läs mer

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Uppdaterad 2015-03-10 Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Mål vid Morups Friskola Ingen mobbning, trakasserier eller annan särbehandling på grund av

Läs mer

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling.

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever 1 i skolan anger att varje verksamhet ska upprätta en likabehandlingsplan. Detta

Läs mer

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård Studerandevård Studerandevården är en allt viktigare del av gymnasiets grundverksamhet. Med studerandevård avses främjande

Läs mer

HANDLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/19

HANDLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/19 HANDLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/19 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Definitioner 3 Vad är diskriminering? 3 Vad är trakasserier? 3 Vad är kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uddevalla Gymnasiesärskola 2016-2017 Innehållsförteckning Handlingsplan... 0 Bakgrund...2 Lagar och styrdokument...2 Definitioner och begrepp... 3 Gymnasiesärskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel Likabehandlingsplan för trygghet och trivsel Innehåll Innehåll Lagar och styrdokument... Värdegrund... Mål för likabehandlingsarbete... Vad är diskriminering och trakasserier?... Kränkande behandling...

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan. Donnerska skolan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan. Donnerska skolan Jämställdhets- och likabehandlingsplan Donnerska skolan 1. Jämställdhetsarbetet är hela skolans sak Ø Först utser man vilka personer som ansvarar för processen med planen och hur samarbetet mellan eleverna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum Sida 1 av 6 Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum Reviderad 2014-08-19 Inledning Hässleholms Gymnasium skall vara en plats där alla behandlas lika och där diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Växthuset 2010-06-15

Likabehandlingsplan. Förskolan Växthuset 2010-06-15 Likabehandlingsplan Förskolan Växthuset 2010-06-15 Tankarna nedan utgör förskolans värdegrund och ska synas i det dagliga arbetet. De tillsammans med lagtexter (se nedan) bildar tillsammans grunden för

Läs mer

Sakligt uppförande är tillåtet

Sakligt uppförande är tillåtet Sakligt uppförande är tillåtet Industrifacket 1 2 Industrifacket Olämpligt beteende och trakasserier hör inte till arbetslivet Ingen ska behöva vara rädd för att utsättas för olämpligt bemötande och trakasserier

Läs mer

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Dnr 2018/000143 Id Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Behandla dina arbetskamrater väl. Antagen av Kommunfullmäktige 2018-03-26 49 1 Mål Vimmerby

Läs mer

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin VÄSTERÅS STAD Reviderad 2017-10-11 Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. ROMFARTUNA

Läs mer

Särskild utbildning för vuxnas plan

Särskild utbildning för vuxnas plan Särskild utbildning för vuxnas plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Lärcenter Falköping, maj 2013. Kontaktpersoner personal: Kerstin Larsson

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2016 2017 1. Bakgrund l januari 2009 skärptes kraven på skolan i både skollagen 14 kap och diskrimineringslagen. Den som ansvarar

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH JÄMSTÄLLDHET INOM SMÅBARNS- PEDAGOGIKEN

PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH JÄMSTÄLLDHET INOM SMÅBARNS- PEDAGOGIKEN PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH JÄMSTÄLLDHET INOM SMÅBARNS- PEDAGOGIKEN 1.1.2017 Innehåll INTRODUKTION... 2 1 GRUNDER... 3 2 BEGREPP... 3 3 PRINCIPERNA FÖR PLANEN AV LIKABEHANDLING OCH JÄMSTÄLLDHET INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN...

Läs mer

Likabehandlingsplan 2016

Likabehandlingsplan 2016 SFI SÖDERORT ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 Likabehandlingsplan 2016 2 Innehållsförteckning 1 Mål... 3 2 Skolans policy... 3 3 Styrdokument... 3 4 Ansvar... 4 5 Åtgärdsplan... 4 6 Åtgärdsrutiner... 5 6.1

Läs mer

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen Likabehandlingsplan Årlig plan för vuxenutbildningen Vuxenutbildningen NVU 2015 1 Lagstiftning I diskrimineringslagen finns idag sju diskrimineringsgrunder. Lagen är till för att förhindra diskriminering

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

2015-2016. Datum: 2015-08-13

2015-2016. Datum: 2015-08-13 Datum: 2015-08-13 Mönsteråsgymnasiets Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling (gäller både gymnasieskolan och vuxenutbildningen) 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet Läsåret 2014-2015 Inledning En grundläggande faktor för framgångsrikt lärande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HYLTEBYGDENS LÄRCENTRUM LÄSÅRET 2016/2017

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HYLTEBYGDENS LÄRCENTRUM LÄSÅRET 2016/2017 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HYLTEBYGDENS LÄRCENTRUM LÄSÅRET 2016/2017 Planen utgår från lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling, enligt 6 kap. skollag 2010:800 samt kommunens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna HANDLINGSPLAN 1(6) 2012-06-11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna På Vuxenutbildningen i Skara ska ingen känna sig diskriminerad eller kränkt. Personal

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN 2011-2012 Vision Fröviskolan strävar efter att hela verksamheten ska genomsyras av Kunskap Glädje Gemenskap Trygghet Respekt För att uppnå denna vision krävs det att alla

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Sirkkala skolas plan för likabehandling

Sirkkala skolas plan för likabehandling Sirkkala skolas plan för likabehandling Inledning En jämställd och jämlik verksamhetskultur i skolan främjar allas delaktighet. Oberoende av kön eller andra personliga egenskaper behandlas alla lika. Enligt

Läs mer

Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006

Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006 Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006 Borlänge Kommun Godkänd av Personalutskottet 2006-03-21 Att bli utsatt för sexuella trakasserier... 1 - Trakasserier grundade på kön... 1 - Trakasserier av sexuell

Läs mer

Datum 2014-12-18. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15.

Datum 2014-12-18. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15. Brogårdsgymnasiet Datum 2014-12-18 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer

Läs mer

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 1 Innehållsförteckning Inledning..3 Sundbybergs folkhögskolas förhållningssätt.3 Diskrimineringslagen...4 Ansvarsfördelning för vår likabehandlingsplan...7 Handlingsplan...8 2 Inledning

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan -mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling 2019-04-16 Inledning Denna handlingsplan avser att vara ett stöd för alla den drabbade, den

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola För alla elevers trygghet, trivsel, lika rättigheter och möjligheter Inom Vuxenutbildningen/Karlsborgs Gymnasieskola ska vi förebygga och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever.

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. LIKABEHANDLINGSPLAN Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

Rekommendation om åtgärder för att förebygga osakligt bemötande och trakasserier

Rekommendation om åtgärder för att förebygga osakligt bemötande och trakasserier Rekommendation om åtgärder för att förebygga osakligt bemötande och trakasserier Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf, Kyrkfackets union

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821 Denna skrift är ett resultat utifrån våra tankar

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi) HANDLINGSPLAN 1(6) 2012-08-14 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi) På sfi ska ingen känna sig diskriminerad eller kränkt. Personal och studerande på

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP SID 1 (7) 2015-0605 Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 Bakgrund Denna likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA 1 Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta

Läs mer

Syfte: Vårt syfte är att skapa en trygg lärandemiljö.

Syfte: Vårt syfte är att skapa en trygg lärandemiljö. Byavångsskolans plan för att främja likabehandling och förebygga trakasserier, diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011/12 (grundskola, särskola, fritidshem och förskoleklass). Syfte: Vårt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg, 2018 Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se Inledning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tallbo Särskola Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tallbo Särskola Läsåret BARN&UNGDOM Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tallbo Särskola Läsåret 2013-2014 Nasse gick försiktigt närmare Nalle Puh, Nalle Puh! viskade Nasse. Ja Nasse? Ingenting, sa Nasse och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling HJO KOMMUN Barn och Utbildning Vuxenutbildningen Hjo Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vuxenutbildningen Läsår 2016/2017 Fastställd juni 2016 av Skolledning Personal Lagråd Upprättad:

Läs mer

Läsåret :s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan

Läsåret :s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan Läsåret 2016-2017:s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan Varje Kunskapsskola/Kunskapsgymnasium skall vara en frizon mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Läs mer

Policy mot diskriminering och trakasserier

Policy mot diskriminering och trakasserier 1/5 Beslutad 2014-04-10 Dnr 393/2.2.7/2014 Innehåll Policy mot diskriminering och trakasserier... 1 Ansvar... 1 Förebyggande åtgärder... 2 Anvisningar vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Erikslunds resultatenhet

Likabehandlingsplan. Erikslunds resultatenhet Likabehandlingsplan Erikslunds resultatenhet 2009-2010 Innehåll Syfte Mål Handlingsplanens omfattning Deltagare i arbetsgruppen Definition kränkning Definition mobbning Förebyggande åtgärder Arbetsgång:

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Vuxenutbildningen vid Lapplands lärcentra består av följande verksamheter:

Vuxenutbildningen vid Lapplands lärcentra består av följande verksamheter: Plan för diskriminering och kränkande behandling Lapplands Lärcentra Gällivare 2019 1 Inom vuxenutbildningen vid Lapplands lärcentra arbetar vi för allas rätt till en trivsam och trygg miljö där alla mår

Läs mer

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1. Bakgrund och lagtext Vårt mål är att Globala gymnasiet ska vara fritt från förekomst av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ Agneta Ericsson TF. Likabehandlingsplan vid Komvux Värmdö Verksamheten vid Komvux utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värden där var och en, verksam

Läs mer

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor Jönköping Planen gäller från 2015-01-01 till 2015-12-31 Ansvarig för planen: Rektor 1 Innehållsförteckning 1. Begreppsförklaring... 3 2. Vår vision... 4 3. Delaktighet i framtagande av plan..... 4 4. Förankring

Läs mer

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Vision På Tanneforsskolan ska alla känna sig trygga. Genom denna trygghet skapas förutsättningar för ett allsidigt lärande. Uppdraget Ny lag: Från 2006-04-01

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Verksamhetsåret 2014/2015 Kunskapsskolan Saltsjöbaden Innehåll: Inledning s. 2 Definitioner s. 3 Främjande och förebyggande arbete s. 4 Nulägesbeskrivning

Läs mer

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Datum: 2015-12-28 Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Innehåll: 1. Inledning 2. Likabehandlingsplanens syfte 3. Definitioner 4.

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.: 0583-810 00

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Danderyds gymnasium. Likabehandlingsplan

Danderyds gymnasium. Likabehandlingsplan Danderyds gymnasium Likabehandlingsplan läsåret 2018-2019 1. Vision Ambition, engagemang och gemenskap genomsyrar verksamheten på Danderyds gymnasium. Tillsammans arbetar vi i en anda av glädje, ansvarstagande

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Diskriminering, trakasserier och kränkningar 1. Bakgrund Vid UFL tolereras inte någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkningar.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling

LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Onsala Montessoriskola Reviderad sept -15 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G 1. Introduktion Del 1 2. Lagar och

Läs mer

Individuella Gymnasiet Ekerö

Individuella Gymnasiet Ekerö Individuella Gymnasiet Ekerö Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Läsåret 2013/14 Uppdaterad 2014-03-31 med handlingar från BUN-kontoret med kommunala rutiner och blanketter. 1 Innehåll

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Denna policy och handlingsplan för att förebygga och motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett av flera

Läs mer

ABF Komvux Stockholm. Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling

ABF Komvux Stockholm. Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling 1 Gäller t.o.m. 2014-06-30 ABF Komvux Stockholm Läsåret 2013/2014 Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Inledning Vision ABF Komvux Stockholm rustar eleverna för framtiden. I detta ingår

Läs mer

TRIVSEL- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR MATTLIDENS GYMNASIUM

TRIVSEL- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR MATTLIDENS GYMNASIUM 15.8.2019 TRIVSEL- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR MATTLIDENS GYMNASIUM I vår skola har vi en trivselgrupp som jobbar bl.a. med förebyggande och ingripande antimobbningsarbete och jämställdhetsfrågor samt producerar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Kungsbacka läsåret 2013/2014 Planen omfattar både arbetet med likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 1 Rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för elever och personal i Tanums rektorsområde. Tanumskolan åk 3-6, åk 7-9 och fritidshemmet

Plan mot kränkande behandling för elever och personal i Tanums rektorsområde. Tanumskolan åk 3-6, åk 7-9 och fritidshemmet Plan mot kränkande behandling 2013-2014 för elever och personal i Tanums rektorsområde Tanumskolan åk 3-6, åk 7-9 och fritidshemmet Nyfikenhet Engagemang Trygghet Tolerans 1 Innehållsförteckning sid Till

Läs mer

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N L I K A B E H A N D L I N G S P L A N Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Onsala Montessoriskola Reviderad nov - 12 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G 1. Introduktion...

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Romfartuna skola Biträdande rektor Lena Godö Cronert Reviderad 2018-10-03 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018/2019 ROMFARTUNA SKOLA Mål Romfartuna skolas elever har rätt

Läs mer

Rektor, Hagaskolan Dals Ed LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

Rektor, Hagaskolan Dals Ed LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 1 BAKGRUND Syfte Alla elever har samma rättigheter och skyldigheter flickor som pojkar och oavsett ålder, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder

Läs mer