Sveriges utvecklingssamarbete med Guatemala: Resultat och utmaningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges utvecklingssamarbete med Guatemala: Resultat och utmaningar"

Transkript

1 Promemoria Sid. 1(6) Guatemala City Första ambassadsekreterarna Mats Ottosson och Jocke Nyberg Sveriges utvecklingssamarbete med Guatemala: Resultat och utmaningar 1. Bakgrund Sverige har bedrivit utvecklingssamarbete i Guatemala sedan tidigt 1980-tal. Första årtiondet gav Sverige främst humanitärt stöd till offren i den interna väpnade konflikten. Från slutet av 1980-talet bidrog Sverige till att regeringen och gerillasamordningen URNG inledde fredsförhandlingar, småningom med FN som medlare. Sveriges breda kontaktyta med politiker, militärer, civilsamhället, näringslivet och akademiska kretsar var avgörande för att kunna spela denna konstruktiva roll. Biståndet fungerade som en hävstång i det politiska och diplomatiska engagemanget. De tolv fredsavtalen signerades slutgiltigt 1996 (varav ett i Stockholm) och gjorde slut på den 36 år ( ) långa interna väpnade konflikten samt skapade förutsättningar för försoning och fördjupad demokratisering. (De första demokratiska valen hölls 1985.) 2. Det aktuella utvecklingssamarbetet Nedanstående beskrivning utgör ett urval av insatser i det svenska utvecklingssamarbetet med Guatemala. Det har under slutet av 1990-talet och 2000-talet varit inriktat på att bidra till fredsavtalens genomförande, med fokus på försvaret av de mänskliga rättigheterna och rättsstatens upprätthållande och konsolidering. Biståndet har hittills uppgått till cirka 170 miljoner kronor årligen och är uppdelat i tre sektorer: demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter (57 procent), hälsa (23 procent) och hållbar fattigdomsorienterad ekonomisk tillväxt i fattiga regioner (20 procent).

2 2(6) Det styrande instrumentet är regeringens samarbetsstrategi för Guatemala Strategins övergripande mål är att skapa förutsättningar för fortsatt fred och fattigdomsbekämpning utifrån ett rättighetsperspektiv och fattiga människors perspektiv på utveckling. Specifika mål är mätbara, tydliga framsteg för fred, försoning, respekt för de mänskliga rättigheterna, bekämpning av den utbredda fattigdomen, politiskt deltagande samt jämställdhet mellan könen. Kvinnor, barn och urfolk är prioriterade målgrupper. Rättighetsperspektivet och de fattigas perspektiv genomsyrar insatserna i de tre sektorerna. Inom sektorn för demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter är ett viktigt mål minskad straffrihet och ett stärkt rättsväsende. Sverige är näst största givare (av 13 länder, 2011) till den internationella kommissionen mot straffrihet (CICIG), som sedan 2007 verkar på ett mandat överenskommet mellan FN:s generalsekreterare och Guatemalas president. Andra samarbetspartners är Riksåklagarämbetet, UNDP, Polisens historiska arkiv, den rättsantropologiska stiftelsen FAFG (som gör utgrävningar av bland annat massgravar), UNDP-programmet PAJUST för övergångsrättvisa, UNICEF och FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter. Stöd ges också till flera organisationer inom civilsamhället som utbildar medborgarna i mänskliga rättigheter och deltar i rättsprocesser. Inom sektorerna för hälsa och hållbar fattigdomsorienterad tillväxt är insatserna geografiskt inriktade på några av de fattigaste regionerna på landsbygden där majoriteten är urfolk. Ambassadens dialogplan betonar följande fyra frågor: bekämpandet av straffriheten; vikten av skattereformer; bekämpandet av könsbaserat våld samt främjandet av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Sommaren 2011 genomfördes en halvtidsöversyn av strategin. Slutsatsen var att strategin och kopplingen till 1996 års fredsavtal är fortsatt relevant med hänsyn till den i flera avseenden prekära post-konfliktsituation som fortfarande karaktäriserar Guatemala, och där den organiserade transnationella brottsligheten hotar rättsstaten och ger upphov till ett utbrett våld. 3. Samarbetets resultat per sektor 3.1 Demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter Att minska straffriheten är en central fråga för Guatemala. Den är också ett sektormål i det svenska utvecklingssamarbetet. Sedan den nya riksåklagaren Claudia Paz y Paz tillträdde i december 2010 har viktiga framsteg gjorts, men betydande utmaningar kvarstår.

3 3(6) CICIG har i nära samarbete med riksåklagaren avslöjat, brutit sönder och lagfört nätverk som ägnar sig åt organiserad brottslighet, inte minst narkotikasyndikat med förgreningar till statliga funktionärer och företrädare för näringslivet. Ytterligare ett resultat är att civilsamhället och staten ökat sitt samarbete för att få fram bevis i brott som begåtts under den interna väpnade konflikten. Enskilda organisationer har också i samarbete med åklagarämbetet hjälpt till att lagföra militärer som deltog i och ansvarade för massakrer och andra utomrättsliga avrättningar på civila under den väpnade konfliktens våldsammaste period ( ). På andra områden har Sverige bidragit till en mer välutvecklad statlig jämställdhets- och anti-diskrimineringspolitik med tillhörande lagstiftning, vilket också medfört en ökad kunskap hos främst urfolk och kvinnor om deras rättigheter samt hur dessa kan utkrävas. Stödet kanaliseras via presidentens eget jämställdhetssekretariat SEPREM samt ombudsmannen för urbefolkningskvinnor, DEMI. Sveriges stöd till det civila samhället har bidragit till en större medvetenhet och kunskap om det omfattande könsrelaterade våldet i samhället och hur det bör bekämpas samt bidragit till en ökad efterfrågan på SRHR bland de fattigaste kvinnorna och tonårsflickorna på landsbygden, som ofta är bland de mest utsatta och diskriminerade. Samarbetspartner är UNFPA. Stödet till valmyndigheten (TSE) bidrog till att röstlängden inför president-, kongress- och kommunalvalen 2011 ökade med över 20 procent (1,2 miljoner människor), vilket vida överskred valmyndighetens egna mål. Mobila röstregistreringsteam på landsbygden var nyckeln till denna framgång för demokratin. Ökningen var störst bland mayakvinnor och ungdomar. I den viktiga frågan om skattereformer och statens ökade intäkter för att kunna finansiera sina huvuduppgifter och landets utveckling stödjer Sverige som enda givare det välrenommerade skatteinstitutet ICEFI, som har varit regeringen behjälplig i det senaste skattereformsförslaget. Det behandlas för närvarande i kongressen. Den nya lagstiftningen skulle öka skatteuppbörden från blygsamma 10 procent av BNI till cirka 12 procent. Vad gäller barns rättigheter har det svenska stödet bidragit till att förbättra lagstiftningen för skydd av barn. För att stödja lagens genomförande har Sverige bidragit till att förbättra samordningen mellan sociala myndigheter, polis, åklagare och domstolar. Stöd har också gått till informationskampanjer som haft stort genomslag i nationella medier i syfte att föra upp barnrättsfrågor på den politiska agendan och till allmän debatt. Det svenska stödet till UNICEF har på ett konkret sätt bidragit till en kraftig minskning av antalet internationella olagliga adoptioner. Frågan är kopplad till en tidigare omfattande korruption inom domstolsväsendet, socialtjänsten och sjukvården.

4 4(6) 2.2 Hälsa Målet inom hälsosektorn är förstärkt primärhälsovård, särskilt ökad tillgång till barn- och mödrahälsovård i regioner med utbredd fattigdom, inklusive extremt höga indikatorer för kronisk undernäring. Sverige har sedan 2003 gett stöd till sektorn. Bland de konkreta resultaten finns utökad tillgång till information om sexuell och reproduktiv hälsa, inklusive information om preventivmedel och familjeplanering; utökad tillgång på hälsovårdscentraler till vatten och sanitet; utökad tillgång till medicinskt utbildad personal, utökad tillgång till hälso- och barnavårdscentraler samt stärkt hälsoförvaltning på lokal nivå. Medan behovet av att minska barndödligheten och förbättra mödrahälsan är stort har de framsteg Hälsoministeriet kunnat visa på området varit få under de senaste åren. Sverige har bedömt att den största möjligheten att nå framgång är att arbeta mot Millenniemålen genom att decentralisera stödet till fem regionala hälsoadministrationer, där den högsta andelen fattiga och urinvånare finns. Mot den bakgrunden har Sverige tecknat ett nytt avtal med Hälso-ministeriet för en period på tre år ( ) med ett totalt belopp av 75 MSEK. Stödet går till de statliga hälsoadministrationerna (motsvarande landsting) i regionerna Huehuetenango, El Quiché, Ixil, Ixcán och Alta Verapaz. Programbiståndet kompletteras med ett speciellt stöd till PAHO och UNFPA som ger teknisk assistans i syfte att stärka de nationella myndigheternas kompetens om primärhälsovård och SRHR. Det är ännu för tidigt att fastställa uppnådda resultat i detta program. 2.3 Fattigdomsorienterad ekonomisk tillväxt i fattiga regioner De svenska stöden inom sektorn har bidragit till att förbättra de ekonomiska villkoren för fattiga, särskilt för kvinnor och urfolk på landsbygden, genom att underlätta tillgången till krediter för bostäder och näringslivsinriktad verksamhet, vilket gör det lättare för hushållen att generera inkomster. Mikrokreditsprogrammet FDLG har genom 13 mikrokreditorganisationer förmedlat lån för husförbättringar och lån för småföretagande. I kvantitativa termer överskreds årsmålen. Lånen bidrog till drägligare levnadsförhållanden (bättre bostäder och ökade inkomster genom fler småföretag) för personer. Särskilt kvinnor tillhörande urfolken är låntagare. FDLG är ett exempel på att bistånd kan skapa egen bärkraft då programmet skapat ett ackumulerat kapital (cirka 125 MSEK) som 2012 kommer att övergå till en nyskapad guatemalansk stiftelse som ska fortsätta verksamheten.

5 5(6) Programmet PRODEL samfinansierat med tyska GTZ - för kapacitetsutveckling av kommunalt ledarskap och förvaltning har bidragit till ökade skatteintäkter i många kommuner liksom förbättring av vattenkvalitén i ledningsnät, reducerade skulder, ökad medborgardeltagande i planering och en större satsning på fattiga segment i kommunala verksamheter. Under slutet av 2010 inleddes ett gemensamt FN-stöd med tre genomförande FN organisationer (PAHO, FAO samt UNDP) i kommuner i departementet San Marcos, där 97 procent av befolkningen lever i fattigdom. Insatsen syftar till att bekämpa den omfattande fattigdomen genom att bidra till ökad produktion av grödor, stärka kvalitén i djurhushållning, förbättra tillgången till primärhälsovård samt stärkt lokal demokrati. Under 2012 har ambassaden tecknat avtal med den svenska enskilda organisationen Kooperation utan Gränser för en ny insats om landsbygdsutveckling med fokus på att förstärka produktionskedjor och lokal marknadsföring i syfte att bidra till ökad tillväxt och minskad fattigdom, särskilt genom ökad livsmedelssäkerhet i rurala områden. 2.4 Humanitärt stöd Under 2009, 2010 och 2011 drabbades Guatemala av ett flertal naturkatastrofer i form av torka, översvämningar och vulkanutbrott. Liksom övriga Centralamerika är landet sårbart för de oväder och temperaturförändringar som följer av klimatförändringarna. Sverige har svarat positivt på flera flash appeals från FN-systemet under 2010 och 2011 och givit bidrag motsvarande 17 MSEK till bland annat livsmedel ( food-for-work ), jordbruksstöd samt hälsobistånd till de mest drabbade områdena. 3. Andra svenska aktörer Flera svenska enskilda organisationer som är verksamma i Guatemala får stöd från Sverige, antingen via landramen (som är delegerad till ambassaden) eller via Sidas anslagspost för stöd till organisationer i civilsamhället. Diakonia och Kooperation utan gränser är de största mottagarna och har lokala kontor i landet med guatemalansk personal. Svensk personal har Kristna Fredsrörelsen, Individuell Människohjälp och Plan Sverige. Svenska kyrkan har via Lutherska Världsförbundet program i Centralamerika med svenskt stöd, däribland också Guatemala. Några resultat i detta bistånd är att exkluderade och marginaliserade grupper särskilt på landsbygden har stärkt kapaciteten att organisera sig (inte minst kvinnor och ungdomar). Detta har bland annat medfört ökat politiskt deltagande i de lokala utvecklingsråd som borgmästare och guvernörer enligt lag måste inrätta och där lokala utvecklingsplaner behandlas.

6 6(6) Andra resultat är förbättrade inkomster för fattiga och ökade kunskaper om mänskliga rättigheter, inte minst kvinnors rättigheter, och hur dessa utkrävs. Alla svenska organisationer prioriterar arbetet för ökad jämställdhet mellan könen. 4. Utmaningar Ett flertal intressanta utmaningar föreligger för utvecklingssamarbetet. Några av dem är att ytterligare förbättra uppföljning av insatserna i fält (nära målgrupperna), resultatstyrning och resultatredovisning, bedöma effektivitet och bärkraftighet samt utveckla dialogen med relevanta interlokutörer. Inte minst gäller det att vara fortsatt uthållig och hålla fast anknytningen till de relevanta delar av fredsavtalen från 1996 som återstår att genomföra. Dessa har direkt bäring på stödet till en fortsatt demokratisering och landets ansträngningar att få bukt med straffriheten och de allvarliga nya hot mot rättsstatens upprätthållande som den organiserade transnationella brottsligheten innebär../.

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Guatemala Stockholm Tel: Webb: Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Guatemala Stockholm Tel: Webb:   Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Guatemala 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.052 Regeringsbeslut för Guatemala togs 2016-10-06.

Läs mer

Strategirapport för Guatemala september 2011 september 2012

Strategirapport för Guatemala september 2011 september 2012 Strategirapport för Guatemala september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sveriges utvecklingssamarbete med Guatemala följer den gällande samarbetsstrategin och framsteg har gjorts för att nå sektormålen

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Mali Stockholm Tel: , Webb: Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Mali Stockholm Tel: , Webb:  Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.regeringen.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.032 Regeringsbeslut för Mali togs 2016-06-16. Strategi

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Bolivia Stockholm Tel: Webb: Artikelnr: UD

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Bolivia Stockholm Tel: Webb:  Artikelnr: UD Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Bolivia 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Artikelnr: UD 16.051 Regeringsbeslut för Bolivia togs 2016-10-06. Strategi för Sveriges

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

inom hållbar social utveckling

inom hållbar social utveckling Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar social utveckling 2018 2022 Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Utbetalda medel jan-aug (MSEK) Delegerade medel 2010(MSEK)

Utbetalda medel jan-aug (MSEK) Delegerade medel 2010(MSEK) PROMEMORIA 1(13) 22 oktober, 2010 Strategirapport för Guatemala 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Guatemala september 2008 - december 2012 som är i linje med de guatemalanska

Läs mer

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Moçambique 2015 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.019 Regeringsbeslut

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete 2015 Europaåret för utvecklingssamarbete vår värld vår värdighet vår framtid 1 2015 är ett avgörande år för det globala utvecklings samarbetet. Millenniemålen från 2000 ska uppnås och nya globala utvecklingsmål

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Demokratiska republiken Kongo

Demokratiska republiken Kongo Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Demokratiska republiken Kongo 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr:

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso 2018 2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda 2018 2023 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda 2018 2023 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Kambodja januari 2012 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet 2012-03-08 Enheten för Asien och Oceanien Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 1. Förväntade resultat Resultatstrategin styr

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia 2018-2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa

Läs mer

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Inledning I millenniemålen fick funktionshinderperspektivet inget större utrymme. Ett talande exempel är området utbildning. Där kunde stora

Läs mer

Strategi hållbar fred

Strategi hållbar fred Strategi hållbar fred 2017 2022 Strategi Hållbar fred 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom

Läs mer

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Zambia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.014

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform

Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform 1. Processen... 2 2. Målformuleringar i plattformen... 2 2.1 Övergripande mål... 2 2.2 Delmål 2: Förbättrade möjligheter för människor

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Myanmar 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.024 Resultatstrategi

Läs mer

Rwanda. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Rwanda. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Rwanda 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.029 Regeringsbeslut

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

Afghanistan. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Afghanistan. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.030

Läs mer

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sociala frågor och miljö 2 oktober 2003 ARBETSDOKUMENT om fattigdomsrelaterade sjukdomar och reproduktiv hälsa i AVS-länderna inom ramen för

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Etiopien. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Etiopien. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Etiopien 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.regeringen.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2016 Artikelnr: UD 16.016 Regeringsbeslut

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt

Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt Promemoria 2016-08-31 Utrikesdepartementet Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt De humanitära behoven i världen är enorma. Regeringen föreslår i höständringsbudgeten för 2016, som bygger på en

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya 2016-2020 1. Inriktning Svenskt utvecklingssamarbete med Kenya inom ramen för denna strategi ska bidra till en förbättrad miljö, begränsad klimatpåverkan

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Colombia Stockholm Tel: Webb: Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Colombia Stockholm Tel: Webb:  Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Colombia 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.040 Regeringsbeslut för Colombia togs 2016-09-15 Strategi

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Liberia

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Liberia Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Liberia 2016-2020 1. Inriktning Svenskt utvecklingssamarbete med Liberia inom ramen för denna strategi ska bidra till freds- och statsbyggande. Syftet är

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Avseende regerings skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform

Avseende regerings skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform Plan Sverige Utrikesdepartementet Remissvar Avseende regerings skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Plan Sverige välkomnar att regeringen, genom den Biståndspolitiska plattformen,

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zimbabwe

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zimbabwe Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zimbabwe 2017 2021 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zimbabwe 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013

SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013 SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013 Sverige har en lång historia och erfarenhet av humanitärt bistånd både vad gäller policy och finansiering. Det humanitära biståndet skiljer sig från utvecklingssamarbetet

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Strategi för Sveriges stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i. Ryssland. januari 2010 december 2013

Strategi för Sveriges stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i. Ryssland. januari 2010 december 2013 Strategi för Sveriges stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland januari 2010 december 2013 Bilaga till regeringsbeslut UF2010/37579/EC 2010-09-23 Strategi för stöd till demokrati och mänskliga

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2009-2011

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2009-2011 Bilaga till regeringsbeslut UF2009/27888/UP Promemoria 2009-04-23 Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2009-2011 Sammanfattning Denna strategi styr Sidas genomförande

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Guatemala. september 2008 december 2012

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Guatemala. september 2008 december 2012 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Guatemala september 2008 december 2012 Utrikesdepartementet Bilaga till regeringsbeslut UD2008/29330/AME 2008-09-15 Strategi för utvecklingssamarbetet

Läs mer

Strategirapport för Guatemala 2016

Strategirapport för Guatemala 2016 Strategirapport för Guatemala 2016 Ärendenummer: 17/ 000710 Sammanfattning av utvecklingen mot strategiresultaten och insatsportföljens genomförande Övergripande bedömning av utvecklingen mot strategiresultaten

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-05-15 UF2014/32091/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för socialt hållbar

Läs mer

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service

Läs mer

Palestina. Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i

Palestina. Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i Palestina 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.054

Läs mer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Bilaga till regeringsbeslut 2018-03-08 (UD2018/04249/FMR) Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016-2020 1. Inriktning Demokratistödet genom svenska partianknutna

Läs mer

Regeringens skrivelse 2008/09:189

Regeringens skrivelse 2008/09:189 Regeringens skrivelse 2008/09:189 Biståndets resultat Skr. 2008/09:189 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 7 maj 2009 Mats Odell Gunilla Carlsson (Utrikesdepartementet)

Läs mer

12759/18 mm/ub 1 RELEX.1.B

12759/18 mm/ub 1 RELEX.1.B Europeiska unionens råd Luxemburg den 15 oktober 2018 (OR. fr) 12759/18 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Centralafrikanska republiken Rådets slutsatser (den 15

Läs mer

)XXHIQSOVEXMSGL VÇXXMKLIXWTIVWTIOXMZMWZIRWOX YXZIGOPMRKWWEQEVFIXI rzehhixçvsglzehhixjåvj VOSRWIOZIRWIV 7ITXIQFIV 9XVMOIWHITEVXIQIRXIX 78=6)07)2*Ó6-28)62%8-32)008 98:)'/0-2+77%1%6&)8) %ZHIPRMRKIRJ VHIQSOVEXMSGLWSGMEPYXZIGOPMRK

Läs mer

I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE

I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE 2018 2022 Svenska kyrkan Adress: 751 70 Uppsala, Sverige Tel: 018-16 96 00 E-post: info@svenskakyrkan.se Med rätt

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Tanzania 2013 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.015

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

Bistånd för hållbar utveckling

Bistånd för hållbar utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3082 av Kerstin Lundgren m.fl. (C) Bistånd för hållbar utveckling Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Här står vi. Dit går vi.

Här står vi. Dit går vi. december 2006 Färdriktning för Sida Här står vi. Dit går vi. Tid för förändring Utvecklingssamarbetet omvandlas. FN har satt Millenniemål. Sverige har fått en Politik för Global Utveckling, PGU, som gäller

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 Strategi fo r sa rskilt demokratisto d genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 1. Inriktning Demokratistödet

Läs mer

Utfasningsstrategi för det svenska stödet till. Nicaragua. juni 2008 december 2011

Utfasningsstrategi för det svenska stödet till. Nicaragua. juni 2008 december 2011 Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Nicaragua juni 2008 december 2011 Regeringsbeslut III:1 UD2008/18872/AME Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande. 1. Övergripande bedömning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande

Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande. 1. Övergripande bedömning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande Strategirapport för 2014 avseende strategin för utvecklingssamarbetet med Guatemala, september 2008 december 2012, förlängd till och med den 31 december 2015 Ärendenummer: 14/000770 Sammanfattning av måluppfyllelse

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier:

Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier: 2007 12 19 Utrikesdepartementet Strategi för globala utvecklingsinsatser 2008-2010 1. Inledning Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier:

Läs mer

Strategi för biståndsinsatser i. Zimbabwe. januari 2011 december 2012

Strategi för biståndsinsatser i. Zimbabwe. januari 2011 december 2012 Strategi för biståndsinsatser i Zimbabwe januari 2011 december 2012 STRATEGI FÖR BISTÅNDSINSATSER I ZIMBABWE 1. Inledning Den politiska, ekonomiska, humanitära och sociala situationen i Zimbabwe har

Läs mer

Strategirapport för Guatemala 2015

Strategirapport för Guatemala 2015 Strategirapport för Guatemala 2015 Ärendenummer: 15/000992 1. Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande Övergripande bedömning av måluppfyllelse Övergripande bedömning av insatsportföljens

Läs mer

PARTNERSKAPSAVTAL MELLAN REPUBLIKEN FINLAND OCH ISLAMISKA REPUBLIKEN AFGHANISTAN

PARTNERSKAPSAVTAL MELLAN REPUBLIKEN FINLAND OCH ISLAMISKA REPUBLIKEN AFGHANISTAN PARTNERSKAPSAVTAL MELLAN REPUBLIKEN FINLAND OCH ISLAMISKA REPUBLIKEN AFGHANISTAN Regeringarna för Republiken Finland och Islamiska republiken Afghanistan (nedan kallade parterna), som utgår från principerna

Läs mer

www.sida.se Svenskt bistånd och utvecklingssamarbete Så fungerar det

www.sida.se Svenskt bistånd och utvecklingssamarbete Så fungerar det www.sida.se Svenskt bistånd och utvecklingssamarbete Så fungerar det Vad är svenskt bistånd och utvecklingssamarbete? Sverige arbetar med både kortsiktigt humanitärt bistånd och långsiktigt utvecklingssamarbete.

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

SMRs syn på utvecklingssamarbete

SMRs syn på utvecklingssamarbete SMRs syn på utvecklingssamarbete SMR tror att utvecklingssamarbete bäst sker utifrån en stabil grund och en tydlig identitet. För SMR är det vår värdegrund som inspirerar och vägleder oss när vi försöker

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2019 1 Inledning Internationella Kvinnoföreningen

Läs mer

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag oktober 2006 Avdelningen för samverkan med enskilda organisationer, humanitärt bistånd och konflikthantering Riktlinjer Smärre humanitära rambidrag Dessa riktlinjer anger förutsättningarna för svenska

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Afrika söder om Sahara

Afrika söder om Sahara Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara 2016 2021 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.regeringen.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.034 Regeringsbeslut

Läs mer

1. Allmänna synpunkter och slutsatser

1. Allmänna synpunkter och slutsatser 2016-06-27 Svar på remiss av regeringens skrivelsen Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Ambassaden i har mottagit förslaget till nytt Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper

Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper Prioritetsområde I: KVINNORS OCH FLICKORS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER HAR FÖRBÄTTRATS Projektet/programmet

Läs mer