Vi är där när idrotten lär! Möt oss våren 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi är där när idrotten lär! Möt oss våren 2011"

Transkript

1 Vi är där när idrotten lär! Möt oss våren 2011

2

3 Vi är där när idrotten lär! SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. Vi erbjuder utbildning som stärker och utvecklar olika områden inom idrotten. Styrelser, tränare, föräldrar, funktionärer, laget, aktiv idrottare och föreningen. Vi lyssnar in era behov och utifrån vår unika kompetens anpassar vi utbildningens form och innehåll. Exempel på områden som föreningar arbetar med är föreningslära för styrelser och kommittéer, värderingsfrågor, träningslära, ledarskap, kost och mycket mer. SISU Idrottsutbildarna har lång erfarenhet av både utbildning och idrott. Vi hjälper gärna till att kartlägga just din förenings utvecklingsbehov. Till vår hjälp har vi folkbildningens pedagogik där vi använder alla möjligheter som den kan erbjuda. Inom SISU Idrottsutbildarna, finns följande verksamhetsformer, inom ramen för den rapporterbara statsbidragsberättigade verksamheten: Lärgrupp Kurs Föreläsning Process-/utvecklingsarbete Kulturprogram exklusive föreläsning Vår arbetsmetod är uppsökande verksamhet, där vi via samtal med ledare och styrelse kartlägger och kommer överens om föreningens behov av utbildning och utveckling, och vilket stöd vi kan vara. Vid årsskiftet lanserar vi en ny hemsida. Välkommen att besöka oss på Vad behöver du utveckla? Förutom våra gränsöverskridande utbildningar som du hittar i denna folder, genomför vi även satsningar idrottsvis. Kontakta din utbildningskonsulent, så berättar vi mer!

4 Träningsplanering - en förutsättning för att lyckas Våren 2010 genomförde Rickard Nilsson, i samarbete med SISU Idrottsutbildarna, en mycket uppskattad föreläsning om fysisk träning i Västerås. Nu är han tillbaka för att lära oss vikten av god träningsplanering. Att planera träningen på kort sikt genom att vara förberedd till nästa träningspass, eller på längre sikt genom att ha ett träningsupplägg som gäller hela säsongen, är viktigt för att kunna få en kontinuitet i verksamheten. Utveckling tar tid och träning måste planeras för att få ut mesta möjliga av den tiden. Rickard ger oss en inblick i hur en säsongsplanering kan se ut och hur de olika fysiska kapaciteterna kan byggas upp i samråd med den grenspecifika träningen. Han berättar också om vikten av att den aktive vet vad den tränar och varför. Datum, tid och plats Onsdagen den 9 februari 2011 kl Kaffe och smörgås serveras kl ABB Arena Nord, Rocklunda i Västerås Föreläsare Rickard Nilsson Kostnad 300 kr/deltagare. Faktura skickas till din förening. 200 kr/deltagare finansieras genom Idrottslyftets Ledarförsörjning. Föreningen får en faktura på avgiften från SISU Idrottsutbildarna och får en utbetalning på samma belopp från Riksidrottsförbundet. Anmälan Senast den 31 januari till Margareta Hofgaard, margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se tfn: Observera att anmälan är bindande. Om du uteblir utan att anmäla förhinder senast tre dagar innan aktuellt utbildningsdatum, debiteras hela deltagaravgiften. Rickard Nilsson Rickard Nilsson är träningsrådgivare och skapare av Fysprofilen. Han arbetar idag som test- och träningsrådgivare åt Sveriges Olympiska Kommittés topp- och talangprogram, men även med friidrottslandslaget, boxningslandslaget, brottningslandslaget och inom alpin skidåkning, handboll och basket. Rickard har stor erfarenhet av att arbeta med både lag och individuella idrotter. Boktips! I Idrottens träningslära finns svaren på hur du lägger upp rolig och effektiv träning. Boken behandlar träningsläran utifrån ett helhetsperspektiv, där både fysiska, psykiska och sociala faktorer är av betydelse. De träningsprinciper, träningsmetoder och träningsplaneringar som beskrivs i boken är i hög grad konkretiserade med praktiska exempel. Din utbildningskonsulent berättar gärna hur du använder boken i din förening.

5 Armbryterskan från ensamheten Heidi Andersson kommer från byn Ensamheten i Västerbottens inland med 16 invånare där alla är släkt med varandra. 11 år gammal började hon med armbrytning hemma i ladugården. Idag har hon åtta VM-guld på meritlistan och tränar 5-12 pass i veckan, efter eget program. Den 24 februari gästar Heidi Arboga, där hon personligt berättar om armbrytning, byn Ensamheten, om vikten av att göra val, tro på sig själv och följa sitt hjärta. Datum och tid Torsdagen den 24 februari kl Plats Vasagymnasiets aula i Arboga Kostnad Kostnadsfritt Anmälan Senast den 14 februari till Margareta Hofgaard, margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se tfn: Observera att anmälan är bindande. Frågor Mats Vennberg, mats.vennberg@sisu.vstm.rf.se, tfn: Arrangemanget är ett samarrangemang mellan Arboga kommun, Arboga atletklubb och SISU Idrottsutbildarna Välkommen!

6 Plattformen Plattformen är en gränsöverskridande barn- och ungdomsledarutbildning och är gemensam för hela idrotten. Plattformen belyser din roll som ledare för barn och ungdomar i främst 7-15 års ålder. Du lär dig grunderna för hur du blir en positiv och självständig idrottsledare, dessutom ges möjlighet att knyta nya kontakter med ledare från olika idrotter. Utbildningen omfattar tre tillfällen. Deltagare/målgrupp: Kursen kräver inga förkunskaper och vänder sig dels till dig som vill utveckla ditt ledarskap med målet att själv leda barn och ungdomar inom en idrottsförening, men även till dig om varit ledare under många år och vill lära dig mer om ledarskap och barn och ungdomars utveckling. Kursinnehåll: Barn och ungdomars fysiska, psykiska och sociala utveckling Ledarskap - pedagogik Barnet/ungdomen i centrum Praktiskt ledarskap Tid och lokal tillfälle 1 Västerås: februari kl mars kl Quality Hotel, Vallbyinstitutet i Västerås Kostnad: kr/deltagare inkl. lunch, kaffe, material och kursintyg (krävs100% närvaro) kr/deltagare finansieras genom Idrottslyftets Ledarförsörjning. Föreningen får en faktura på avgiften från SISU Idrottsutbildarna och får samtidigt en utbetalning på samma belopp från Riksidrottsförbundet. Anmälan: Anmälan senast den 11 februari resp. 25 mars till margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se tfn: Anmälan är bindande. Förening som uteblir utan att anmäla förhinder senast tre dagar före aktuellt utbildningsdatum, debiteras halva deltagaravgiften. Tid och lokal tillfälle 2 Västerås: 2-3 april kl april kl Quality Hotel, Vallbyinstitutet i Västerås

7 Idrottens grundtränarutbildning Siktar du på en framtid som tränare och vill du vara med och utveckla svensk idrott i framtiden? Då är grundtränarutbildningen en bra start. Utveckla dig som tränare och byt erfarenheter med tränare inom andra idrotter. På uppdrag av specialidrottsförbunden genomför SISU Idrottsutbildarna en gränsöverskridande tränarutbildning med ett gemensamt innehåll oavsett i vilket distrikt utbildningen genomförs. Utbildningens syfte är att ge ökade kunskaper om ungdomars utveckling i åldern år, positivt inlärningsklimat och vikten av ett varierat och anpassat träningsinnehåll. Förkunskaper: Plattformen eller motsvarande utbildning via ditt specialdistriktsförbund, samt aktivt tränarskap Datum och tid: mars kl båda dagarna Plats: Skallbergsskolan i Västerås Kostnad: kr/deltagare Kurslitteratur samt kaffe och lunch båda dagarna ingår kr/deltagare finansieras genom Idrottslyftets Ledarförsörjning. Föreningen får en faktura på avgiften från SISU Idrottsutbildarna och får samtidigt en utbetalning på samma belopp från Riksidrottsförbundet. Anmälan: Anmäl dig senast den 4 mars till margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se tfn: Anmälan är bindande. Förening som uteblir utan att anmäla förhinder senast tre dagar före aktuellt utbildningsdatum, debiteras halva deltagaravgiften.

8 Lär dig rädda liv! I Sverige drabbas cirka personer varje år av plötsligt hjärtstopp. Det innebär cirka 30 personer om dagen. En av dem kan vara dina aktiva barn och ungdomar som du är ledare för. Vet du vad du ska göra då? Om du gör något, och snabbt, finns stor möjlighet att den drabbade klarar sig bra, kanske helt utan skador. Om du gått en kurs i HLR, kan du tryggt ta hand om och hjälpa en person som fått hjärtstopp tills ambulansen kommer. SISU Idrottsutbildarna i samarbete med Civilförsvarsförbundet välkomnar medlemmar i länets idrottsföreningar till en livsviktig utbildning. Innehåll: Utbildningen pågår i tre timmar och ger kunskap om HLR och första hjälpen Datum och tid 24 mars kl Plats Idrottens hus, Ånghammargatan 4, Bäckby i Västerås Kostnad Utbildningen är kostnadsfri Anmälan: Anmäl dig till margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se tfn: , senast den 17 mars. Observera att anmälan är bindande. Utbildningen tar max 25 deltagare. Är ni många i föreningen som behöver utbildas? Kontakta i så fall SISU Idrottsutbildarna, för att boka ett eget tillfälle för er förening.

9 Vårens utbildnigar Med IdrottOnline erbjuds din idrottsförening en kostnadsfri och modern hemsideslösning för att hantera och publicera information, skapa lagsidor med aktivitetskalendrar, administrera medlemsregister, söka LOK-stöd och mycket mer. IdrottOnline - hemsida grund ger en introduktion om hantering av hemsidor i IdrottOnline. IdrottOnline - hemsida - fortsättning vänder sig till er som har kommit i gång med hemsidan. Utbildningen innehåller bland annat bildredigering i ImageVault, domänhantering, behörighet och sorteringsindex. Ni kommer att jobba med era egna hemsidor under kvällen, så det är viktigt att ni har era inloggningsuppgifter med er. IdrottOnline medlemsregistret -grund Vi går bland annat igenom medlemsregistret och LOK-stödsmodulen. Ni kommer att jobba med era egna hemsidor under kvällen, så det är viktigt att ni har era inloggningsuppgifter med er. IdrottOnline medlemsregistret - fortsättning vänder sig till föreningar som vill börja eller har börjat med digitala närvarokort. Vi går också igenom kalenderfunktionen. Ni kommer att jobba med era egna hemsidor under kvällen så det är viktigt att ni har era inloggningsuppgifter med er. IdrottOnline utbildningsmodulen - Utbildningsmodueln är idrottens rapporteringsverktyg för utbildning. I utbildningsmodulen kan föreningen själva anmäla sin lärgrupp, kurs, utvecklingsarbete etc. och på ett enkelt sätt hämta upp gruppen/laget till sin utbildning från medlemsregistret. Ni kommer att jobba med era egna hemsidor under kvällen, så det är viktigt att ni har era inloggningsuppgifter med er. Datum och tid: IdrottOnline - hemsida grund 1 mars kl , Västerås IdrottOnline hemsida fortsättning 21 mars kl , Västerås IdrottOnline medlemsregistret -grund 1 februari kl , Västerås 5 april kl , Västerås IdrottOnline medlemsregistret - fortsättning 3 februari kl , Västerås 24 maj kl , Västerås IdrottOnline utbildningsmodulen 11 april kl , Västerås 10 maj kl , Fagersta 19 maj kl , Köping Kostnad: 750 kronor/deltagare inklusive fika. Deltagaravgiften finansieras genom Idrottslyftets Ledarförsörjning. Föreningen får en faktura på avgiften från SISU Idrottsutbildarna och får samtidigt en utbetalning på motsvarande belopp från Riksidrottsförbundet. Anmälan: Anmäl dig till margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se tfn: senast tre dagar före aktuellt utbildningsdatum. Anmälan är bindande. Om du uteblir utan att anmäla förhinder senast tre dagar innan aktuellt utbildningsdatum, debiteras halva deltagaravgiften.

10 Akut omhändertagande och tejpning Uppdatera dina kunskaper om idrottsskador Ett optimalt omhändertagande vid en idrottsskada på led respektive muskel förkortar skadeperioden avsevärt. En kunskapsorientering om hur du på bästa möjliga sätt agerar när skador inträffar. Här får du en förklaring om skademekanismer och riskfaktorer för de vanligaste skadorna. Innehåll Teori och praktik om akut omhändertagande och tejpning av de vanligast förekommande skadorna vid idrottsutövning. Tejpning av fot-, knä-, finger- och handled samt andra vanligt förekommande ledskador. Både vid skada och i preventivt syfte. Föreläsare Pentti Pitkänen, sjukgymnast Datum och tid Tisdagen den 15 mars kl Plats Utbildningen genomförs i Västerås. Lokal meddelas vid kallelse Kostnad 250 kr/deltagare. Faktura skickas till din förening Anmälan Senast den 4 mars till Margareta Hofgaard, tfn: , margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se Observera att anmälan är bindande. Om du uteblir utan att anmäla förhinder senast tre dagar innan aktuellt utbildningsdatum, debiteras hela deltagaravgiften Frågor: Besvaras av Lotta Ohde Tömmervik, tfn: , lotta.tommervik@sisu.vstm.rf.se

11 Att läka idrottsskador Skadeförebyggande åtgärder och lämpliga träningsmoment En del idrottsskador kan förebyggas med en anpassad och riktad träning. Skador kan läkas bättre om vi har en idé hur vi skall belasta och stegra belastningen när vi har en skadad vävnad. Denna utbildning innehåller både praktisk genomgång och träning på lämpliga övningar som kan vara avgörande för att minska risken för skador under idrottsutövning. Innehåll: Praktik och teori av träningsmoment som är skadeläkande vid vanligt förekommande idrottsrelaterade skador. Balans, funktionell styrka och koordination för bland annat: fot, knäled, hälsena, vad- och lårmuskel, ljumske, rygg samt bål och skuldra. Föreläsare Pentti Pitkänen, sjukgymnast Datum och tid Torsdagen den 13 april mars kl Plats Utbildningen genomförs i Västerås. Lokal meddelas vid kallelse Kostnad 250 kr/deltagare. Faktura skickas till din förening Anmälan Senast den 4 april till Margareta Hofgaard, tfn: , margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se Observera att anmälan är bindande. Om du uteblir utan att anmäla förhinder senast tre dagar innan aktuellt utbildningsdatum, debiteras hela deltagaravgiften Frågor: Besvaras av Lotta Ohde Tömmervik, tfn: , lotta.tommervik@sisu.vstm.rf.se

12 Prestationspsykologi i praktiken Om att skapa glädje runt träningar och en gynnsam miljö att presetera i Hur blir du som ledare bättre på att skapa prestationsmiljöer? Miljöer där barn och ungdomar trivs och tycker det är roligt att komma till. SISU Idrottsutbildarna välkomnar dig till en föreläsning med Johan Plate, om grunderna i idrotts-/ prestationspsykologi. En mängd exempel från idrottslivet presenteras och diskuteras. Speciellt fokus riktas mot att lära sig hantera redskapen i den psykologiska redskapsboden. Praktiska och konkreta tips för dig som ledare att använda i din vardag bland barn och ungdomar. Föreläsningen innehåller både diskussioner och möjligheter att prova på kopplingen mellan tanke och prestation. Datum och tid Lördagen den 7 maj kl Plats ABB Arena Nord, Rocklunda i Västerås Föreläsare Johan Plate Kostnad 400 kr/deltagare. Faktura skickas till din förening. 300 kr/deltagare finansieras genom Idrottslyftets Ledarförsörjning. Föreningen får en faktura på avgiften från SISU Idrottsutbildarna och får en utbetalning på samma belopp från Riksidrottsförbundet. Johan Plate Dalslänning som flyttade till Stockholm för att studera och blev utexaminerad gymnastikdirektör Johan har arbetat som idrottslärare på samtliga skolstadier och har varit anställd på Bosön Elitidrottscentrum. Numer konsult och mental rådgivare på heltid. Har studerat pedagogik, sociologi och psykologi sedan Anmälan Senast den 27 april till Margareta Hofgaard, tfn: , margareta.hofgaard@sisu.vstm.rf.se Observera att anmälan är bindande. Om du uteblir utan att anmäla förhinder senast tre dagar innan aktuellt utbildningsdatum, debiteras hela deltagaravgiften. Frågor Frågor besvaras av Andreas Svensson, tfn: Forskarutbildad på Lärarhögskolan i Stockholm. Tog 1997 initiativet till att starta Forskningsgruppen för Idrottspsykologi i Stockholm. En av grundarna till SIPF, Svensk Idrottspsykologisk Förening, som grundades Inom idrotten är prestationen central och paralleller går att dras till alla yrkesuppgifter som kräver någon form av prestation per tidsenhet. Dessutom har de flesta människor någon erfarenhet av idrott, antingen som konsument eller aktiv utövare, varför exempel från idrottsområdet ofta känns nära och relevanta. Johan Plate har skrivit elva böcker. Bland annat Lek med tanken.

13 Värdefullt SISU Idrottsutbildarna startar nu en utbildningssatsning på värderingsfrågor inom idrotten. Syftet är att få idrottsföreningar runt om i landet att samtala och fundera över vad som är vikigt och värdefullt inom barn- och ungdomsidrotten. Vad ni som förening vill stå för och förknippas med för värden. Kontaktperson Idrottens föreningslära Thomas Sällström thomas.sallstrom@sisu.vstm.rf.se Den svenska idrottsrörelsens gemensamma vision är Svensk idrott - världens bästa. SISU idrottsutbildarna har en mängd material som kan underlätta när ni ska samtala och fundera över hur ni vill ha det i just er förening. Läs mer på sidan om Värdefullt på

14 Boka en föreläsning! Nu har du och din förening möjlighet att boka en egen föreläsning med temat Världens Bästa Coach, som är den del av satsningen Värdefullt. Föreläsningen bokas via din utbildningskonsulent och kan subventioneras med medel ur Idrottslyftet ledarförsörjning. Vi utbildar världens bästa coacher! Patrik Sellgren Tidigare långdistanslöpare och aktiv inom diverse lagsporter som ung. Numer aktiv inom fallskärmssport. Läser idrottspsykologi och arbetar som ledarskapscoach gentemot personligt ledarskap och företagsledning. Brinner för kost och hälsa, värderingsfrågor och målstrategier Magnus Nyström Magnus har sin bakgrund inom fotbollen, där han har spelat i såväl Arboga Södra IF, KFUM Arboga, Värhulta AIS och IFK Arboga. Ledare inom fotboll och innebandy. Inom ramen för Världens Bästa Coach arbetar han gärna med att lära ut hur du fyller på må bra -kontot, skapar laganda, och är en stödjande idrottsförälder.

15 Per Östman Mångsysslare som ung, med bland annat fotboll, friidrott, bordtennis, badminton och gymnastik. Sedan blev det friidrott för hela slanten upp till 19 års ålder. Har varit innebandytränare i två år, där han idag hjälper till med löpteknik och skadeförebyggande träning. Att alla ska trivas i laget, bli sedda och ges möjlighet att träna utifrån sina egna förutsättningar är frågor som ligger Per varmt om hjärtat. Daniel Watkinson Har sysslat med idrott sedan fem års ålder och har spelat i länslaget inom både ishockey och fotboll. Daniel har svart bälte i HaeDong Kumdo där han även är instruktör. Aktiv inom innebandy, fotboll och amerikansk fotboll. Anser att idrotten är den arenan som ger bäst grund för socialt samarbete, känsla av tillhörighet och vill motverka att ungdomar tappar intresset för idrott. Anders Eriksson Startade sin idrottskarriär i Arboga Atletklubb och nådde elitnivå med internationella uppdrag för svenska landslaget i brottning. Idag är Anders ungdomsansvarig inom brottningen, men även personlig tränare för landslagsbrottare. Brinner för att alla barn och ungdomars rätt att delta i idrotten utifrån sina egna förutsättningar. Som förälder lyfter Anders gärna fram kapitlet Den stödjande föräldern. Föreläsarna bokas via din utbildningskonsulent!

16 Idrottens föreningslära Idrottens föreningslära (IFL) är både ett koncept och samlingsnamn för utbildningar för styrelsemedlemmar och andra föreningsledare som vill utveckla sig och sin förening. Här får du chansen att vässa dina kunskaper och lära dig mer om vad som gäller för den ideella föreningen, viktigheter när föreningen och verksamheten vill utvecklas och mycket mer. Vi kommer gärna till din förening och genomför ett arbete inom något av följande område. IFL grund är en introduktion och inspiration kring föreningslära - grund. Utbildningen riktar sig till organisationsledare och pågår i tre timmar. Innehållet tar upp bl.a. meningen med föreningen, vikten av att ha en verksamhetsidé, värdegrund, vision och verksamhetsplan. Vidare tar vi upp medlemsavtal, årsmöte, valberedningens roll. Organisationsledare: styrelse, kommittéer. IFL fortsättning ska ge styrelse och arbetsgrupper både kunskap och redskap för att bättre kunna leva upp till sina uppdrag. Utbildningspaket som fokuserar på fem områden: Föreningsjuridik, organisations och verksamhetsutveckling, styrelse och valberedningsarbete, praktisk föreningsekonomi samt varumärkes arbete och kommunikation. Allt kommunicerar om konsten att nå rätt målgrupp med rätt budskap. Att kommunicerar handlar om vad du och föreningen behöver tänka på, vara medveten om och göra när ni vill kommunicerara och marknadsföra er verksamhet och ert varumärke, såväl internt som externt. Föreningar som vill aktivt arbeta med sin kommunikation behöver därför arbeta med sitt varumärke och sin identitet, profil. Förening i rörelse guide för utveckling. En utbildningskväll som kretsar kring det som inledningsvis utgör fröet och så småningom kärnan i alla föreningar, förbund, klubbar, sällskap eller organisationer. Organisationer har en sak gemensamt om de skall fortleva eller överleva, måste de vattna fröet och vara rädd om sin kärna, ständigt ställa sig frågan: - Varför och för vem finns vi till? - Vad är det som berättigar vår existens? - Vad vill vi vara? Organisations- och föreningsutveckling sker genom att man bearbetar begreppet som verksamhetsidé, inriktning, mål, värdegrund, mål och vision. Utarbetar strategier och handlingsplaner för föreningens verksamhet.

17 Offensivt styrelsearbete Vad bör en nyvald styrelse eller omvald arbeta med för att vara förberedd på som den aktiva idrottaren inför kommande problem som kan uppstå. Styrelsen har medlemmarnas förtroende att leda föreningen mellan årsmötena. För att kunna göra detta på ett lustfyllt sätt, behöver ledamöterna: - Känna till varför de är med i styrelsen - Veta vilket uppdrag de fått - Vad förväntar sig omvärlden av styrelsen - Hitta rätt balans och göra saker rätt - Se till väsentligheter meningsfulla och effektiva möten Offensivt styrelsearbete tar även upp valberedningens roll. Praktisk föreningsekonomi Det finns många åsikter om ekonomi. En sak är dock klar; oavsett verksamhet berörs vi av ekonomi ur ett vardagligt perspektiv. Vi tar upp sådant som privatlivet, arbetet och i allt högre grad idrottslivet. Tema träffen tar upp ekonomin ur ett övergripande perspektiv. Vi tar upp sådant som alla i föreningen behöver känna till och fundera kring. Vår förening om demokrati och föreningskunskap För att verksamheten i en demokratisk förening ska kunna leva och växa, krävs att helst alla medlemmar har grundläggande föreningskunskaper. Har man fått förtroendet av årsmötet att leda föreningen, så måste man besitta kunskaper och färdighet i föreningskunskap. Denna tema kväll fördjupar vi oss i begrepp och områden som samverkansformer, medlemsavtalet, demokratiska principer, styrelsens roll och ansvar, årsmöten med mera. Valberedning/Revisorer Två viktiga förtroendeuppdrag som ofta glöms bort i föreningsarbetet men ack så viktiga för föreningens välbefinnande. Årsmötet utser valberedning och revisorer som på medlemmarnas uppdrag skall följa arbetet mellan årsmötena och på medlemmarnas uppdrag, kontrollera att styrelsen följer beslut tagna på årsmötet. Kontaktperson Idrottens föreningslära Thomas Sällström !thomas.sallstrom@sisu.vstm.

18

19

20 Vi kommer till dig! En uppskattad del av SISU Idrottsutbildarnas arbete är föreningsbesök, där vi kostnadsfritt kommer ut och besöker din förening. Under besöket diskuterar vi föreningsönskemål och behov av utbildning och utveckling. Därefter anpassas utbildningar och utvecklingsinsatser efter era önskemål och behov. Vi skräddarsyr helt enkelt! Välkommen att kontakta oss! Utbildningskonsulenter Sven Göran Gustafson , Lars Kjellstrand , Anna Iderbring Johansson , Sofia Lyckman , Kerstin Rofelt , Anna Smedberg , Andreas Svensson , Thomas Sällström , Lotta Ohde Tömmervik , Mats Vennberg , Du finner mer info på vår hemsida:

Vi är där när idrotten lär! Möt oss våren 2012. Vad behöver du utveckla?

Vi är där när idrotten lär! Möt oss våren 2012. Vad behöver du utveckla? Vi är där när idrotten lär! Möt oss våren 2012 Vad behöver du utveckla? Vi är där när idrotten lär! SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. Vi erbjuder utbildning som stärker och utvecklar

Läs mer

Vi är där när idrotten lär!

Vi är där när idrotten lär! Möt oss hösten 2012 Utbildningskatalog Västmanland Vi är där när idrotten lär! Vi är där när idrotten lär! SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. Vi erbjuder utbildning som stärker och utvecklar

Läs mer

Vi är där när idrotten lär!

Vi är där när idrotten lär! Möt oss våren 2013 Utbildningskatalog Västmanland Vi är där när idrotten lär! Vi är där när idrotten lär! SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. Vi erbjuder utbildning som stärker och utvecklar

Läs mer

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 Ta kontakt med din förenings SISU-konsulent för hjälp med genomförandet. SISU Idrottsutbildarna kan också hjälpa till med vissa kostnader

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 29-30 oktober 2016 Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 Ta kontakt med din förenings SISU-konsulent för hjälp med genomförandet. SISU Idrottsutbildarna kan också hjälpa till med vissa kostnader

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 29-30 oktober 2016 Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

Möt oss våren 2016. rf.se/vastmanland sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland

Möt oss våren 2016. rf.se/vastmanland sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland Möt oss våren 2016 rf.se/vastmanland sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland Följ sisuovif på Instagram Gilla sisuovif på Facebook Kalendarium Januari 27 IdrottOnline admin grund, Västerås Februari 3 Lär

Läs mer

SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS. Foto: Fredrik Petersson

SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS. Foto: Fredrik Petersson SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS Foto: Fredrik Petersson VÄLKOMMEN TILL SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG! Utbildningshelgen är en ny och stor satsning

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Världens bästa coach Hur kan du som ledare göra för att stötta unga idrottare att bli vinnare både i livet och i idrotten? En föreläsning som utvecklar dig i ditt

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

Ju mer du vet, desto mer vet du att du inte vet

Ju mer du vet, desto mer vet du att du inte vet Ju mer du vet, desto mer vet du att du inte vet Starkt stöd från SISU Idrottsutbildarna Om SISU Idrottsutbildarna Era erfarenheter av SISU Idrottsutbildarna Gränsöverskridande utbildningar Utbildningssatsning

Läs mer

UTBILDNINGS 2011 PROGRAM HÖSTEN STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND. Foto: Lena Fredén

UTBILDNINGS 2011 PROGRAM HÖSTEN STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND. Foto: Lena Fredén Foto: Lena Fredén UTBILDNINGS 2011 PROGRAM HÖSTEN STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND Höstens utbildningsutbud hos SISU Idro LEDARSKAP OCH TRÄNARSKAP Plattformen/Plattformen Unga

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/uppland UTBILDNINGSBROSCHYR HÖSTEN 2012 - Ett axplock av våra kurser och föreläsningar

www.sisuidrottsutbildarna.se/uppland UTBILDNINGSBROSCHYR HÖSTEN 2012 - Ett axplock av våra kurser och föreläsningar www.sisuidrottsutbildarna.se/uppland UTBILDNINGSBROSCHYR HÖSTEN 2012 - Ett axplock av våra kurser och föreläsningar Innehållsförteckning Om SISU Idrottsutbildarna 3 Administration & IT 4 Föreningsutveckling

Läs mer

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska muaythai förbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i 2 steg. Därutöver finns ett steg 3 som riktar

Läs mer

Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning

Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning Svenska triathlonförbundets barn och ungdomsledarutbildning riktar sig till föreningsledare för åldrarna 7-15 år. Utbildningen består av tre olika delkurser;

Läs mer

I vårt kursutbud finner du allt från allmän föreningskunskap till utbildning i olika specialfunktioner. Vi lyfter även värdet av

I vårt kursutbud finner du allt från allmän föreningskunskap till utbildning i olika specialfunktioner. Vi lyfter även värdet av SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera till människors lärande. I detta arbete möter

Läs mer

Utbildningskatalog. hösten Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Halland

Utbildningskatalog. hösten Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Halland Utbildningskatalog hösten 2017 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Halland INNEHÅLL Inledning... 3 Leda och utveckla en ideell förening.. 4 Arbetsgivar- och Skatteutbildning... 5 Valberedningen - en

Läs mer

STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄRMLAND

STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄRMLAND STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄRMLAND utbildningsprogram vår 2018 IdrottOnline Klubb Idrottens föreningslära Mötesplatser/träffar IdrottOnline är ett kostnadsfritt gemensamt verksamhetssystem

Läs mer

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll vecka 9-14 okt. 2017 IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Foto: Emilia Bergmark-Jiménez Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll 41 Foto: Om inget annat anges

Läs mer

Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel

Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel VI UTBILDAR OCH UTVECKLAR IDROTTEN! Hälsinglands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Hälsingland har som uppgift att utveckla, inspirera och stödja all idrott i distriktet. En stödjande organisation

Läs mer

Kurskatalog SISU Idrottsutbildarna Västernorrland - 2 -

Kurskatalog SISU Idrottsutbildarna Västernorrland - 2 - - 2 - Innehållsförteckning Allmänt om utbildningarna sid. 4 Aktivitetsledare sid. 5-12 Plattformen Grundtränarutbildningen Idrottsskador och dess behandling Grundläggande massagekurs Grundläggande tejpkurs

Läs mer

Utbildningsbroschyr. Ett axplock av våra kurser och föreläsningar

Utbildningsbroschyr. Ett axplock av våra kurser och föreläsningar Utbildningsbroschyr Ett axplock av våra kurser och föreläsningar INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämne Sid Om SISU Idrottsutbildarna 3 Administration och IT 4-5 Föreningsutveckling 6 Idrottspsykologi och mental träning

Läs mer

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt?

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt? SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera till människors lärande. I detta arbete möter

Läs mer

Tisdag 18 sept 2012 Kl Guldsmeden, sal A Trädgårdsgatan 4. Onsdag 26 sept 2012 Kl Kulturens Hus Oxtorget 4

Tisdag 18 sept 2012 Kl Guldsmeden, sal A Trädgårdsgatan 4. Onsdag 26 sept 2012 Kl Kulturens Hus Oxtorget 4 Grunden för en bra verksamhet i en förening är en fungerande organisation och en kontrollerad ekonomi. SISU Idrottsutbildarna anordnar därför en grundläggande utbildning som passar alla föreningar. Utbildningen

Läs mer

Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan!

Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan! Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan! Är ni flera i föreningen som behöver fylla på kunskap? Då kan en utbildning på plats hos er vara ett utmärkt alternativ till de öppna kurserna

Läs mer

UTBILDNINGAR FYRBODAL OCH LILLA EDET VÅREN 2016

UTBILDNINGAR FYRBODAL OCH LILLA EDET VÅREN 2016 UTBILDNINGAR FYRBODAL OCH LILLA EDET VÅREN 2016 UTBILDNINGSPROGRAM VÅREN 2016 Åmål och Lysekil Plattformen Unga ledare Utbildningen riktar sig till aktivitetsledare för barn och ungdomar i åldern 7-15

Läs mer

GTU 2. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning

GTU 2. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning GTU 2 Utbildarhandledning 1 GTU 2 Utbildarhandledning Tack! Vi vill börja med att rikta ett tack till dig som är en av utbildarna i GTU Tack vare dig har vi möjlighet att klara vårt uppdrag gentemot idrottsrörelsen,

Läs mer

Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan!

Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan! Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan! 1. Är ni flera i föreningen som behöver fylla på kunskap? Då kan en utbildning på plats hos er vara ett utmärkt alternativ till de öppna kurserna

Läs mer

UFO - Utbildning För Organisationsledare

UFO - Utbildning För Organisationsledare Köpings Idrottsliv - Sveriges bästa? Aktiviteter 2013 UFO - Utbildning För Organisationsledare För a kunna leda och utveckla föreningslivet krävs god kompetens och sunda värderingar. Den här utbildningen

Läs mer

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt?

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt? SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera till människors lärande. I detta arbete möter

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer

sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland rf.se/vastmanland facebook.com/sisuovif Följ sisuovif på Instagram

sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland rf.se/vastmanland facebook.com/sisuovif Följ sisuovif på Instagram Möt oss hösten 2015 sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland rf.se/vastmanland facebook.com/sisuovif Följ sisuovif på Instagram Kalendarium Augusti 25 Sista dagen att söka LOK-stöd 29-30 Plattformen i Norberg

Läs mer

Idrottslyftet 2014 Stockholms Fotbollförbund

Idrottslyftet 2014 Stockholms Fotbollförbund Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015 2014-12-10 I denna utbildningsplan finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne Kurser: Träningsläger för styrelsen Plattformen Grundläggande tränarutbildning GTU Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Idrottspsykologi för barn

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2017 STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄSTRA GÖTALAND

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2017 STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄSTRA GÖTALAND UTBILDNINGSPROGRAM Våren 2017 STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄSTRA GÖTALAND FÖRENINGS- OCH FÖRBUNDSUTVECKLING Idrottens affärsmannaskap Bygg föreningens varumärke Workshop där du får en helhetssyn

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna utbildar och utvecklar idrotten!

SISU Idrottsutbildarna utbildar och utvecklar idrotten! Möt oss hösten 2014 SISU Idrottsutbildarna utbildar och utvecklar idrotten! SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten och verkar för att stimulera

Läs mer

hösten Södermanland Kurser Sörmlandsidrotten

hösten Södermanland Kurser Sörmlandsidrotten hösten 2015 Södermanland Kurser Sörmlandsidrotten KONTAKTA DIN IDROTTSKONSULENT e s k i l s t u n a Conny Dahlqvist Eskilstuna, Strängnäs 010-476 42 65 conny.dahlqvist@sormland.rf.se Torbjörn Berglund

Läs mer

Informationsblad utbildningar 2012 www.kampsportvast.se

Informationsblad utbildningar 2012 www.kampsportvast.se DISTRIKT VÄST SVENSKA BUDO & KAMPSPORTSFÖRBUNDET Informationsblad utbildningar 2012 www.kampsportvast.se Kursplan SB&K klubbinstruktör 1. Innehåll Distrikt Väst har i samarbete med SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2015 STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2015 STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND UTBILDNINGSPROGRAM Våren 2015 STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND ADMINISTRATION OCH IT IdrottOnline är ett kostnadsfritt gemensamt verksamhetssystem för svensk idrott och utgör

Läs mer

DIPLOMERAD FÖRENING - Kriterier och fördjupning

DIPLOMERAD FÖRENING - Kriterier och fördjupning DIPLOMERAD FÖRENING - Kriterier och fördjupning 1. Inriktning och ledning En framgångsrik förening har en tydlig gemensam syn på vad syftet med föreningen är och vilka värderingar verksamheten ska bygga

Läs mer

Möt oss hösten rf.se/vastmanland sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland

Möt oss hösten rf.se/vastmanland sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland Möt oss hösten 2016 rf.se/vastmanland sisuidrottsutbildarna.se/vastmanland Följ sisuovif på Instagram Gila sisuovif på Facebook SISU Idrottsutbildarna utbildar och utvecklar idrotten! SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAM. Hösten 2015 STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND

UTBILDNINGSPROGRAM. Hösten 2015 STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND UTBILDNINGSPROGRAM Hösten 2015 STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND FÖRENINGS- OCH FÖRBUNDSUTVECKLING Idrottens föreningslära är till för styrelsemedlemmar och ledare i organisationen

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 6. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 januari 2013.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 6. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 januari 2013. Inriktning Föreningsutveckling Föreningslyftet (12 månader) Är ni en förening som leder er egen utveckling? Vart är ni på väg? Vad har ni för mål? Hur ska ni lägga upp föreningens långsiktiga arbete för

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET Föreningslokaler och klubbstugor är SISU Idrottsutbildarnas hemmaplan. SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se TÄNK HUND 2014 studieframjandet.se Studiefrämjandet hundorganisationernas självklara studieförbund! Studiefrämjandet har även 2014 valt att satsa extra på samarbetet med Sveriges stora hundorganisationer:

Läs mer

Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Idrottslyftet. Ansvarsfördelning mellan SF och DF

Idrottslyftet. Ansvarsfördelning mellan SF och DF Idrottslyftet Ansvarsfördelning mellan SF och DF Fem utgångspunkter i Nya programmet 1. Koppling till strategiarbetet. 2. Föreningsidrottens egenvärde. 3. RF och SF ledande roll. 4. Stödorganisationer

Läs mer

www.swedewrestling.se Informationsblad Utbildning

www.swedewrestling.se Informationsblad Utbildning www.swedewrestling.se Informationsblad Utbildning Innehåll Brottning Grund...3 Plattformen...4 Idrottens föreningslära - IFL...5 Föreningskompetens...6 Teknikpasset...7 Instruktionspasset...8 Specialtränarutbildning

Läs mer

SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Föreningens namn:

SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Föreningens namn: SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET namn: SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Detta är ett arbetsunderlag som ska vara

Läs mer

FÖRENINGS- OCH FÖRBUNDSUTVECKLING

FÖRENINGS- OCH FÖRBUNDSUTVECKLING ADMINISTRATION OCH IT IdrottOnline är ett gemensamt verksamhetssystem för svensk idrott och utgör basen för all kommunikation och administration mellan medlem, förening och förbund. Systemet är byggt utifrån

Läs mer

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt?

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt? SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera till människors lärande. I detta arbete möter

Läs mer

Inspirationsdagen november

Inspirationsdagen november Inspirationsdagen 2010 12-13 november Västmanlands- och Södermanlands Ridsportförbund hälsar dig hjärtligt välkommen till årets Inspirationsdag för ridsport- ledare i Västmanland & Södermanland. Här har

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Pengar till klubben. verksamheten avgör. Petra Lindström och Johanna Ericsson Svenska Golfförbundet

Pengar till klubben. verksamheten avgör. Petra Lindström och Johanna Ericsson Svenska Golfförbundet Pengar till klubben verksamheten avgör. Petra Lindström och Johanna Ericsson Svenska Golfförbundet Presentation: Namn Din roll på klubben Vilken klubb kommer du ifrån Golfspelare nuläge Nuläge - Juniorer

Läs mer

Vansinnigt Viktiga Vägval. En plan för arbete med Föreningens framtid.

Vansinnigt Viktiga Vägval. En plan för arbete med Föreningens framtid. Vansinnigt Viktiga Vägval. 1 2 3 4 En plan för arbete med Föreningens framtid. Tillsammans mot framtidens idrott Med ett gott stöd av SISU Idrottsutbildarna Örebro kan din förening ta ett helhetsgrepp

Läs mer

Idrottens nya tränarutbildningar

Idrottens nya tränarutbildningar Idrottens nya tränarutbildningar för tränare inom alla idrotter och målgrupper INFORMATION TILL SPECIALIDROTTSFÖRBUND OCH DISTRIKT www.sisuidrottsutbildarna.se Innehåll Introduktionsutbildning 4 Grundutbildning

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2011

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2011 UTBILDNINGSKATALOG SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2011 10-14 år DEL 1 Tid: DEL 1, 26-27 mars 2011, kl. 09.00-16.00. Pris: 2000 kr. Bidrag för alla deltagare som gått både del 1och del 2 betalas ut via

Läs mer

Idrottens föreningslära. Ledare + Föräldrar + Aktiva = FÖRENINGEN

Idrottens föreningslära. Ledare + Föräldrar + Aktiva = FÖRENINGEN Ledare + Föräldrar + Aktiva = FÖRENINGEN Vi är där när idrotten lär SISU Idrottsutbildarna har 21 distrikt runt om i landet som arbetar med att utveckla de idrottsföreningar som finns runt om i Sverige.

Läs mer

Möt oss våren 2018 Gilla oss på Facebook: facebook.com/sisuovif på Instagram

Möt oss våren 2018 Gilla oss på Facebook: facebook.com/sisuovif på Instagram Möt oss våren 2018 Gilla oss på Facebook: facebook.com/sisuovif Följ @sisuovif på Instagram Idrotten gör Västmanland starkare! SISU Idrottsutbildarna och Västmanlands Idrottsförbund har som uppgift att

Läs mer

Idrottens föreningslära TEMA

Idrottens föreningslära TEMA Idrottens föreningslära TEMA Testa om ni har koll på läget! Idrottens föreningslära innehåller vad föreningar och förbund och dess ledare behöver känna till och kunna för att skapa de bästa av förutsättningar

Läs mer

Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg

Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera

Läs mer

Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg

Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015 2015-08-19 I denna utbildningsfolder finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND

STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND STUDIEFÖRBUNDEN SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄST OCH VÄSTERGÖTLAND ADMINISTRATION OCH IT Idrotten har ett administrativt system som heter IdrottOnline. Det innebär enklare hantering av bland annat medlemsregister,

Läs mer

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott)

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) 1 Introduktion till friidrott Friidrottens föräldrautbildning är en nätbaserad utbildning för föräldrar till

Läs mer

SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG HÖSTEN 2013-VÅREN 2014

SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG HÖSTEN 2013-VÅREN 2014 SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG HÖSTEN 2013-VÅREN 2014 Vi utbildar och utvecklar idrotten SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund. Vi jobbar med bildning och utbildning inom

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014 2014-08-20 I denna utbildningsplan finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2 KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2 Svenska skidförbundet, alpint, version 4 Basdata Omfattning: 7 dagar plus instuderingsuppgifter, hemuppgifter och praktik uppdelat på två kurstillfällen. Del 1

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna en resurs för Korpen

SISU Idrottsutbildarna en resurs för Korpen en resurs för Korpen en resurs och samarbetspartner för hela Korpen Att samarbeta med är enkelt Vad gör? är en stödorganisation för svensk idrott som finns i 21 distrikt över hela landet. SISU:s konsulenter

Läs mer

Om Idrottsforum Vad är du intresserad av? Det finns sju olika utbildningsspår att välja bland.

Om Idrottsforum Vad är du intresserad av? Det finns sju olika utbildningsspår att välja bland. Om Idrottsforum 2012 Helgen 20-21 oktober är det premiär för Idrottsforum i Norrbotten. Det är Norrbottens Idrottsförbunds och SISU Idrottsutbildarnas stora satsning på att stärka idrotten i Norrbotten.

Läs mer

Hälsingland. Forsa Folkhögskola

Hälsingland. Forsa Folkhögskola Hälsingland Forsa Folkhögskola Hösten 2012 tas ett samlat grepp kring innebandyutbildningar i Hälsingland. Under en helg, 15-16 september har vi förmånen att erbjuda ett flertal kurser kring ämnesområden

Läs mer

Barnens spelregler. Lärgruppsplan

Barnens spelregler. Lärgruppsplan Barnens spelregler Lärgruppsplan Idrott ska vara roligt! Alla barn och ungdomar har rätt att må bra utvecklas och känna sig välkomna i en trygg gemenskap. Barnens spelregler sammanfattar sju enkla och

Läs mer

Svenska Fäktförbundets utbildningsplan

Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Verksamhetskonferens 29-30/10, 2011 Peter Ejemyr Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Ny sammanhållen studieplan Nya utbildningar Högre ambitioner högre krav Koordinerad

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖRENING

HANDLINGSPLAN FÖRENING HANDLINGSPLAN FÖRENING vad är diplomerad förening? Diplomerad förening kan beskrivas som en paketering av fotbollens föreningsutveckling där det har skapats en struktur för föreningar att arbeta med sin

Läs mer

Idrottslyftets syfte och mål Riksidrottsstyrelsen beslutade i juni 2015 att Idrottslyftet ska ha följande syfte och mål under perioden :

Idrottslyftets syfte och mål Riksidrottsstyrelsen beslutade i juni 2015 att Idrottslyftet ska ha följande syfte och mål under perioden : Idrottslyftet 2017 Bakgrund Riksidrottsförbundet (RF) gav (SBF) och alla andra specialidrottsförbund i uppdrag att under 2016 genomföra en kartläggning och en analys av verksamheten för barn och unga 7

Läs mer

Blossom Tainton-Lindqvist

Blossom Tainton-Lindqvist Åsa Barrén Åsa är utbildad Hälsopedagog och har jobbat 15 år på SK/SUT med träning, kost, hälsoprofiler och rehab. Hon älskar träning, framför allt alla former av jympa och stavträning. Är en glad och

Läs mer

FOTBOLLSUTVECKLING DALSLAND

FOTBOLLSUTVECKLING DALSLAND FOTBOLLSUTVECKLING DALSLAND Fotbollsutveckling Dalsland är en satsning för att erbjuda möjligheter till en varaktig och utvecklande verksamhet i er förening. Idrottslyftet år 2017 ger er möjlighet att

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 - Fokusområden och ekonomisk plan 2014-15 - Mål 2014 1 RESURSERNA 2 RF- resp. SISU-stämman fattade 2013 beslut om Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan för perioden 2014-15.

Läs mer

SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG

SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG HÖSTEN 2015-VÅREN 2016 VÅRA UTBILDNINGAR FÖRENINGSUTVECKLING Kurser Framtidens idrottsförening...5 Idrottens föreningslära - Grund...6 Idrottens föreningslära

Läs mer

Svenska Boxningsförbundet Utbildningsstruktur för tränare

Svenska Boxningsförbundet Utbildningsstruktur för tränare Svenska Boxningsförbundet Utbildningsstruktur för tränare För att lättare kunna se hur du som tränare/ledare kan utveckla dig inom SBF, SISU och, som en struktur i utbildningsledet, du kan se den som en

Läs mer

Mycket trevlig helg med många nya kontakter från andra föreningar och andra idrotter

Mycket trevlig helg med många nya kontakter från andra föreningar och andra idrotter Välkommen till SISU-helgen den 29-30 september 2012! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande och duktiga föreningsmänniskor

Läs mer

Innebandyn Vill. Lärgruppsmaterial för aktiva 7-11 år

Innebandyn Vill. Lärgruppsmaterial för aktiva 7-11 år Innebandyn Vill Lärgruppsmaterial för aktiva 7-11 år Det här är ett lärgruppsmaterial som du som ledare kan använda till att leda samtal om Innebandyn Vill med de spelare som du utbildar. Gör ni som Innebandyn

Läs mer

Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011

Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011 Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011 Syftet med resan är att stärka föreningslivets drivande aktivitets- och organisationsledare. SISU avser att stimulera med utbildning och utvecklingsarbete där

Läs mer

SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG

SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG SISU IDROTTSUTBILDARNA SKÅNE UTBILDNINGSKATALOG HÖSTEN 2014-VÅREN 2015 VÅRA UTBILDNINGAR FÖRENINGSUTVECKLING Kurser Idrottens föreningslära - Grund...5 Idrottens föreningslära Fortsättning - Vår förening...6

Läs mer

Det här är SISU Idrottsutbildarna

Det här är SISU Idrottsutbildarna Det här är SISU Idrottsutbildarna Utvecklar och utbildar idrotten SISU Idrottsutbildarna är en resurs för alla idrottsföreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet. Vi har uppdraget att utbilda

Läs mer

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 3

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 3 KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 3 Svenska skidförbundet, alpint, version 5 Basdata Omfattning: 8 dagar plus instuderingsuppgifter, hemuppgifter och praktik uppdelat på två kurstillfällen. Del 1

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 UTBILDNINGSKATALOG SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 Illustrationerna & omslagen ovan är hämtade ur Friidrott för barn samt Grundträning i friidrott 10-14 år från SISU Idrottsböcker. UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

VERKSAMHETS INRIKTNING 2015

VERKSAMHETS INRIKTNING 2015 VERKSAMHETS INRIKTNING 2015 IDROTTEN I SAMHÄLLET Idrotten är i särklass Sveriges största folkrörelse. Idrotten erbjuder aktiviteter för alla åldrar och bidrar till att både glesbygd och tätorter blir

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

PAKETFÖRSLAG Idrottslyftet år 1

PAKETFÖRSLAG Idrottslyftet år 1 PAKETFÖRSLAG Idrottslyftet år 1 Örebro Läns FF har satt ihop 6 färdiga utvecklingspaket som föreningen kan ansluta sig till. Paketen är skapade utifrån samlad erfarenhet och med anpassning till årets inriktning

Läs mer

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna Lärgruppsplan Allt kommunicerar Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Allt kommunicerar.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖRENING

HANDLINGSPLAN FÖRENING HANDLINGSPLAN FÖRENING vad är diplomerad förening? Diplomerad förening kan beskrivas som en paketering av fotbollens föreningsutveckling där det har skapats en struktur för föreningar att arbeta med sin

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Din karriär inom idrotten börjar nu! Plugga och bo på Bosön - idrottens viktigaste

Läs mer

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby Idrottslyftsinformation 2018 Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby Bakgrund Idrottslyftet Den största satsning som någonsin gjorts på barn- och ungdomsidrott i Sverige 500 miljoner kronor årligen 2004

Läs mer