Bern. Landpromemoria Liechtenstein

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-05-19. Bern. Landpromemoria Liechtenstein"

Transkript

1 Bern Landpromemoria Liechtenstein Officiellt namn: Furstendömet Liechtenstein Huvudstad: Vaduz (5 425 invånare, årsslut 2014) Officiellt språk: tyska, umgängesspråket är en alemannisk dialekt. Yta: 160 km² Folkmängd: invånare (årsslut 2014), varav 33,7 procent utlänningar: i huvudsak schweizare, tyskar, österrikare och italienare. Nationaldag: 15 augusti. Religion: 75,9 % av befolkningen tillhör den romersk-katolska kyrkan, 8,5 % är protestanter, 5,4 % är muslimer och 10,2 % av befolkningen tillhör andra religioner eller är konfessionslösa (2010). Statskick: Furstendöme med konstitutionell monarki Statschef: Hans Adam II von und zu Liechtenstein Parlament: Landtag med en kammare med 25 ledamöter som sitter på fyraårsmandat. Partier i parlamentet: Fortschrittliche Bürgerpartei (FBP): 10 mandat; Vaterländische Union (VU): 8 mandat; Freie Liste (FL): 4 mandat och Die Unabhängigen (DU): 3 mandat. Regeringschef: Adrian Hasler (FBP) Regeringspartier: Fortschrittliche Bürgerpartei (FBP) och Vaterländische Union (VU). Senaste/nästa allmänna val: 3 februari 2013/januari el. februari Valuta: schweizerfranc, (1 CHF = 8,6 SEK, mars 2015). BNP och tillväxt: MCHF resp. +6,7 % (2013). Inflation: -0,2 % (2013). Arbetslöshet: 2,5 % (april, 2015). Bistånd: 0,69 % av BIP (2012) Viktigaste handelspartners: EU (i synnerhet Tyskland, Österrike och Frankrike)samt Schweiz. Export/import: 3,4 miljarder CHF/1,9 miljarder CHF (2013; undantar till Schweiz). Exportvaror: maskiner, delar till elektronikindustrin och optisk utrustning. Importvaror: jordbruksprodukter, råvaror och maskiner. Statsskuld: 0 (2014)

2 2(7) Historia Liechtenstein uppstod år 1719 då den tysk-romerske kejsaren Karl VI upphöjde grevskapen Schellenberg och Vaduz till det gemensamma furstendömet Liechtenstein. De båda grevskapen hade förvärvats av fursten Johann Adam Andreas 1699 och Namnet Liechtenstein kom från ättens slott i Österrike. Efter det tysk-romerska rikets upplösning 1806 blev landet en del av Rhenförbundet och därigenom också erkänt som självständig stat blev landet medlem av Tyska förbundet och förblev så till ingick Liechtenstein i en tull- och myntunion med Österrike. Denna upplöstes 1919 varefter Liechtenstein istället närmade sig Schweiz med vilket man sedan 1924 har en mynt- och tullunion. Geografi och klimat Liechtenstein ligger i Alperna med gräns mot Österrike i öster och Schweiz i väster och är en s.k. doubly landlocked stat, vilket innebär att två länder skiljer det från havet. Den övre delen av floden Rhen utgör i en bördig dalgång gränsen mot Schweiz. Från Rhen höjer sig landet mot öster. Berget Drei Schwestern med Liechtenstines högsta topp Vorder Grauspitz har en höjd på m.ö.h. Klimatet är milt med en genomsnittlig temperatur omkring fryspunkten vintertid och cirka plusgrader sommartid. I de högre belägna områdena är temperaturen lägre, ofta med rikliga snöfall vintertid. Hastiga temperaturväxlingar kan förekomma p.g.a. Alperna. 41 procent av landets yta upptas av skog och 33 procent av jordbruksmark. Statsskick 1921 reviderades furstendömets författning och makten har sedan dess delats mellan fursten och parlamentet. Liechtenstein är en konstitutionell monarki där furstetiteln går i arv på den manliga sidan. Sedan furstens redan tidigare långtgående befogenheter stärktes ytterligare 2003 är landet i dag Europas enda monarki där makten i stor utsträckning de facto ligger hos monarken. Fursten har rätt att både tillsätta och avsätta regeringen och hans godkännande krävs för att parlamentets val av domare ska gälla. Fursten kan därtill lägga in sitt veto mot lagar antagna av parlamentet samt mot beslut efter folkomröstningar. Tidigare kunde parlamentet överklaga till domstol om det var oenigt med fursten om hur författningen skulle tolkas men den möjligheten är nu avskaffad. Statsskicket betecknas som dualistiskt. Mot en stark furstemakt står en stark folkmakt där medborgarna i teorin har möjlighet att rösta bort fursten.

3 3(7) Parlamentet Liechtensteins parlament (Landtag) består av 25 representanter som väljs av medborgarna genom proportionerliga och hemliga val i två valkretsar. Mandatperioden för ledamöterna i Landtag är fyra år. Parlamentets huvudsakliga funktion är att anta lagar, godkänna internationella överenskommelser, godkänna budgeten, rekommendera regeringsledamöter samt utse domare. Furstens vetorätt begränsar parlamentets makt vilken å andra sidan motverkas av att medborgarna har vittgående politiska rättigheter och själva kan lägga fram lagförslag i parlamentet förutsatt att personer eller tre av de elva kommunerna står bakom dem (för förslag till författningsändringar fordras ett initiativ av personer eller fyra kommuner). Kvinnlig rösträtt infördes på nationell nivå år De sista kommunerna att införa kvinnlig rösträtt gjorde så Statschefen Fursten Hans-Adam II efterträdde 1989 sin far sedan denne avlidit. Hans- Adam II är fortfarande statschef men överlät 2004 en stor del av de faktiska statschefsfunktionerna till sin son kronprins Alois von und zu Liechtenstein. Kronprinsen är i egenskap av furstens ställföreträdare den som representerar Liechtenstein i relationerna med utlandet samt utser regeringen på rekommendation av parlamentet. Furstefamiljen är också verksam inom finanssektorn och äger bland annat finansbolaget och banken LGT Group med närmare anställda världen över. Banken förvaltade över 100 miljarder CHF år Furstens privata förmögenhet uppskattas uppgå till ca fem miljarder CHF. Furstens stora maktbefogenheter har varit omdebatterade och det har tidvis rått oenighet mellan honom och parlamentet vägrade Hans-Adam II i strid med Landtags vilja att utnämna en viss domare som chef för den lokala förvaltningsdomstolen. Samma domare hade tidigare ifrågasatt monarkens starka inflytande över landets lagstiftning. Hans-Adam II dömdes 1999 av Europadomstolen för mänskliga rättigheter att betala skadestånd för att ha kränkt domarens yttrandefrihet. Frågan huruvida statsskicket, där furstehusets inflytande på landets styre är betydande, kan anses förenligt med Europarådets stadga har tagits upp av flera enskilda parlamentariker i Europarådets parlamentariska församling. För att få ett slut på tvisterna om furstens maktbefogenheter utlyste Hans-Adam II i mars 2003 en folkomröstning om ändringar i författningen vilka skulle stärka hans makt ytterligare. Inför folkomröstningen hotade Hans-Adam II att lämna furstendömet och flytta till sitt residens i Österrike om han inte fick som han ville. Folkomröstningen föregicks av en livlig debatt och resulterade i att nästan två tredjedelar av väljarna stödde hans förslag. Furstens vetorätt

4 4(7) togs upp i en folkomröstning i juli 2012 vilken också resulterade i att medborgarna slöt leden bakom honom och fursten åtnjuter därmed fortsatt vetorätt (vilken han dock sällan använder). Inrikespolitik Furstendömet styrs av en kollegialt sammansatt femhövdad regering ledd av en premiärminister. Två partier har dominerat den inrikespolitiska scenen under och 2000-talen. Fortschrittliche Bürgerpartei (FBP) var det dominerande partiet i parlamentet i över fyra decennier fram till valet 1970 som vanns av Vaterländische Union (VU). Sedan dess har de båda växlat i rollen som största parti och de har över lång tid bildat regering tillsammans tog sig det då nya vänsterinriktade gröna partiet Freie Liste (FL) in i parlamentet och på senare år har även ett par oberoende parlamentsledamöter vunnit mandat. Efter att ha varit relativt lite utmanade under en lång tid förlorade VU och FBP båda mandat i det senaste valet i februari 2013 men bibehåller trots det sin trygga regeringsställning med ett stöd från 74 procent av väljarkåren och 18 av 25 mandat i parlamentet. De båda regeringspartierna ses som kristliga center-högerpartier. Valet innebar samtidigt en förändring i det politiska landskapet i Liechtenstein eftersom det nu för första gången finns en reell opposition i Landtag. Detta kan möjligen vara ett tecken på att de traditionella partiernas hegemoni kan vara på väg att brytas. Regeringen består sedan valet i februari 2013 av följande personer: Regeringschef och finansminister: Adrian Hasler (FBP) Stf regeringschef samt inrikes-, justitie- och näringslivsminister: Thomas Zwiefelhofer (VU) Infrastruktur-, miljö- och sportminister: Marlies Amann-Marxer (VU) Hälso-, jämställdhets- och socialminister: Mauro Pedrazzini (FBP) Utrikes-, kultur- och utbildningsminister: Aurelia Frick (FBP) Utrikes- och säkerhetspolitik Liechtenstein ingår i en mynt- och tullunion med Schweiz. Schweiziska tullsatser gäller i båda länderna och gränsstationerna mot Österrike bemannas med schweizisk personal. Schweiz svarar dessutom för Liechtensteins officiella representation i de flesta länder. Furstendömet har dock egna beskickningar i Bern, Berlin, Bryssel, Washington, Wien, Genève, New York och vid Europarådet i Strasbourg. Liechtenstein blev medlem av EFTA 1960, Europarådet 1978 och FN Väljarna i Liechtenstein röstade (till skillnad från de i Schweiz) ja till EESavtalet 1992 vilket ger furstendömet tillträde till större delen av EU:s inre marknad. Det blev därför nödvändigt att omförhandla bl.a. Liechtensteins tullunionsavtal med Schweiz innan furstendömet 1995 anslöt sig till EES.

5 5(7) Liechtenstein har en positiv inställning gentemot EES-avtalet och landet är ett av de bästa EES/EFTA-länderna v.g. att införa dess lagstiftning på nationell nivå. Sedan år 2011 deltar Liechtenstein i Schengensamarbetet. Liechtenstein är medlem i Europarådet och har ratificerat den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Liechtenstein har även ratificerat Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen. Landet är dock inte med i internationella arbetsorganisationen (ILO) och har därför inte ratificerat ILO:s åtta centrala konventioner (core labour standards) om mänskliga rättigheter. En längre uppställning av de FN-konventioner som Liechtenstein har ratificerat återfinns i ambassadens rapport om de mänskliga rättigheterna i Liechtenstein. Liechtenstein ingår i S5-gruppen som försöker förbättra FN:s säkerhetsråds arbetsmetoder. Landet stödjer i allmänhet den utrikespolitiska linje som EU antagit (inklusive åtgärder). Rättsväsende Första allmänna domstolsinstans är Fürstliches Landgericht. Möjlighet finns att överklaga domar till Fürstliches Obergericht och därefter till den högsta instansen Fürstlicher Oberster Gerichtshof. För efterlevnaden av den offentliga rätten finns den administrativa domstolen Verwaltungsgerichtshof samt den konstitutionella domstolen Staatsgerichtshof. Den administrativa domstolen handhar överklaganden av beslut från regeringen samt från dess kommissioner eller något av dess råd. Den administrativa domstolens domar kan inte överklagas. Den konstitutionella domstolen behandlar frågor av konstitutionell natur samt rättigheter garanterade i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och andra internationella konventioner. Försvar Liechtenstein har sedan avskaffandet av militären 1868 ingen stående armé men vid krissituationer kan alla män under 60 år inkallas till militärtjänst. I övrigt förlitar sig landet på Schweiz för sitt försvar. Ekonomi Liechtenstein är ett av världens rikaste länder med en av de högsta nivåerna på BNP per capita. Dessa siffror är dock något missvisande eftersom en stor andel av den arbetsföra befolkningen bor utanför landet. Totalt rör sig ungefär hälften av landets arbetskraft in och ut genom landets gränser varje dag. Den arbetsföra inhemska befolkningen uppgår till drygt personer och ungefär lika många pendlare kommer från andra länder samtidigt som ca pendlar från Liechtenstein (uppgifter från 2012).

6 6(7) P.g.a. valutaunionen med Schweiz är Liechtensteins ekonomi starkt kopplad till den schweiziska ekonomin; länderna delar myntväsen. Liechtenstein har ett eget postväsen sedan Med en inflationstakt om -0,2 procent (2013), en arbetslöshetsnivå på 2,4 procent (genomsnitt 2012), en BNP-tillväxt om 6,7 procent (2013) och avsaknad av statsskuld står sig Liechtensteins ekonomi mycket bra i en internationell jämförelse. Landet har sedan 1950-talet i regel haft ett budgetöverskott. De senaste åren (sedan 2010) har landet dock haft budgetunderskott. Liechtenstein har under efterkrigstiden utvecklats från ett jordbruksdominerat land till en högindustrialiserad och specialiserad ekonomi och numera arbetar endast en dryg procent av befolkningen inom jordbruket. Medianlönen låg 2010 för män på drygt CHF (ca SEK) per månad och för kvinnor på CHF(ca SEK). Detta är en bruttosiffra före obligatoriska egenavgifter, därutöver behöver betalar man en privat sjukförsäkring. De viktigaste exportprodukterna är högteknologiska ingenjörsprodukter och maskiner (t.ex. Hilti), datalagringslösningar, kemikalier och farmaprodukter (t.ex. är Liechtenstein världsledande i tandproteser). Liechtensteins industriella sektor står för ca 38 procent av landets BNP (2012). Finansföretag har länge lockats till Liechtenstein genom låga skatter och en banksekretess som varit en av världens strängaste. Trots att landet är ett av Europas allra minsta huserade det banker, 40 försäkringsföretag samt 557 investeringsföretag. 84 procent av arbetskraften är sysselsatt inom servicenäringar, vilket inkluderar den viktiga bank- och finanssektorn som står för en tredjedel av BNP. Dessutom finns i landet ett stort antal utländska s.k. brevlådeföretag som etablerats av skatteskäl. Avgifter på deras verksamhet står för uppemot en tredjedel av furstendömets inkomster varje år. Tidigare har Liechtenstein haft ett rykte om sig som skatteparadis. Denna bild kan emellertid vara på väg att ändras. I november 2013 meddelade regeringen att Liechtenstein kommer att samarbeta med andra länder inom ramen för OECD:s bestämmelser om automatiskt informationsutbyte inom skatteområdet. Det automatiska informationsutbytet kommer att inledas Bistånd Den liechtensteinska biståndsbudgeten var 26,8 miljoner CHF för år Liechtenstein har som ambition att nå den biståndsnivå om 0,7 procent av BNI som satts upp inom FN:s s.k. Milleniemål och låg år 2011 på en nivå om 0,69 procent.

7 7(7) Liechtensteins utvecklingssamarbete koordineras och allokeras genom Liechtensteinischer Entwicklungsdienst (LED) som till sin karaktär är en privaträttslig stiftelse. LED är en liten organisation som under 2014 har tre fackspecialister utsända i olika projekt. Under 2014 hade LED projekt i 12 länder, de flesta i Afrika men även i Sydamerika, Asien samt Moldavien i Europa. Kommunikationer Vägnätet är väl utbyggt från huvudstaden Vaduz till furstendömets andra städer och byar. Flera vägar kopplar samman Liechtenstein med grannländerna Schweiz och Österrike. En järnvägslinje mellan dessa båda länder går igenom Liechtenstein som inte har någon egen flygplats. Relationerna mellan Sverige och Liechtenstein Förbindelserna mellan Sverige och Liechtenstein är goda. Den 18 november 1919 slöt Sverige och Schweiz ett avtal gällande omhändertagandet av Liechtensteins intressen i Sverige. Detta avtal gäller fortfarande och Schweiz ambassad i Stockholm representerar således även Liechtenstein. Förutom avtalet från 1919 finns ett avtal från 1924 i form av en skriftväxling med Schweiz om tillämpligheten i Liechtenstein av de bestämmelser som reglerar handelsförbindelserna mellan Sverige och Schweiz, samt ett avtal från 1979 i form av skriftväxling om utsträckning till Liechtenstein av det internationella vägtransportavtalet mellan Sverige och Schweiz från Det finns sedan sommaren 2011 ett nordisk-liechtensteinskt avtal om informationsutbyte i skatteärenden där upplysningar ska lämnas ut på begäran av det andra landets myndigheter. Hugo Quaderer, vid tillfället minister för utbildning, rättsliga frågor och sport, besökte Sverige den 2-4 december 2012 och hade bl.a. möte med statssekreterare Bertil Östberg. Quaderers besök hade huvudsakligt fokus på det svenska systemet med skolpeng. I Liechtenstein bor cirka svenskar. Ambassaden i Bern bevakar Sveriges intressen i Liechtenstein då ambassadören i Schweiz även är sidoackrediterad i Liechtenstein. Under ambassaden lyder ett honorärkonsulat i Vaduz, lett av Doris Jäggi-Lind. HARTOG-HOLM

Landpromemoria Liechtenstein

Landpromemoria Liechtenstein 2016-05-13 BERN Landpromemoria Liechtenstein Officiellt namn: Furstendömet Liechtenstein Huvudstad: Vaduz (5 421 invånare, årsslut 2014) Officiellt språk: tyska, umgängesspråket är en alemannisk dialekt.

Läs mer

2013-09-18. Bern. Landpromemoria Liechtenstein

2013-09-18. Bern. Landpromemoria Liechtenstein 2013-09-18 Bern Karin Johansson, praktikant Landpromemoria Liechtenstein Officiellt namn: Fürstentum Liechtenstein Huvudstad: Vaduz (5 241 invånare, juni 2012) Officiellt språk: tyska, umgängesspråket

Läs mer

Liechtenstein. Geografi. Klimat

Liechtenstein. Geografi. Klimat Liechtenstein https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/liechtenstein/ Inklämt mellan Schweiz och Österrike i Alperna ligger det lilla furstendömet Liechtenstein. Ställningen som finanscentrum

Läs mer

20120918 AmnrBern - landpromemoria Liechtenstein

20120918 AmnrBern - landpromemoria Liechtenstein 2012-09-21 Bern 20120918 AmnrBern - landpromemoria Liechtenstein Officiellt namn: Fürstentum Liechtenstein Huvudstad: Vaduz (5 207 invånare) Officiellt språk: tyska, umgängesspråket är en alemannisk dialekt.

Läs mer

Liechtenstein är inte med i ILO och har inte ratificerat ILO:s åtta centrala konventioner (core labour standards) om mänskliga rättigheter.

Liechtenstein är inte med i ILO och har inte ratificerat ILO:s åtta centrala konventioner (core labour standards) om mänskliga rättigheter. Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Liechtenstein 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Läget beträffande respekten för de mänskliga rättigheterna i Liechtenstein är gott.

Läs mer

Demokrati. Folket bestämmer

Demokrati. Folket bestämmer Demokrati Folket bestämmer Demokratins grundpelare Alla människors lika värde Regelbundna och allmänna val Rättssäkerhet Fri opinionsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet Majoritetsprincipen Hänsyn

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Utrikesdepartementet Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114 Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 76 RELEX 1114 UTKAST TILL PROTOKOLL Ärende: 3587:e mötet i Europeiska unionens råd (utrikes frågor)

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Innehåll. EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende

Innehåll. EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende Innehåll EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende 1 Från kol och stål till en inre marknad EEG (Romfördraget) Euratom 1958 Gemensam

Läs mer

d) För att man lättare ska kunna ta hand om lokala problem där de som situationen rör får bestämma.

d) För att man lättare ska kunna ta hand om lokala problem där de som situationen rör får bestämma. 1. a) En statschef definieras internationellt som landets främsta företrädare att representera landet. I Sverige har Statschefen ej någon politisk makt, däremot i exempelvis USA är den folkvalda presidenten

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

Uppgift 2. Redogör kort för följande begrepp:

Uppgift 2. Redogör kort för följande begrepp: Uppgift 2 Redogör kort för följande begrepp: 1) EU-rättens företräde 2) Direktivens spärrverkan 3) Estoppel effekt 4) Principen om direktivkonform tolkning 5) Direktivens horisontella direkta effekt Uppgift

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

2. Ratifikationsläget beträffande de mest centrala konventionerna om mänskliga rättigheter samt rapportering till FN:s konventionskommittéer

2. Ratifikationsläget beträffande de mest centrala konventionerna om mänskliga rättigheter samt rapportering till FN:s konventionskommittéer Utrikesdepartementet Denna rapport är en översiktlig sammanställning över hur de mänskliga rättigheterna efterlevs, grundad på den svenska ambassadens bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0243/2017 31.3.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION som avslutning på debatten om förhandlingarna med Förenade kungariket efter landets anmälan om sin avsikt att utträda

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP GUIDE TILL DET AKTIVA MEDBORGARSKAPET Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EUmedborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND BESKRIVNING

RÄTTSLIG GRUND BESKRIVNING MELLANSTATLIGA BESLUTSFÖRFARANDEN Inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, liksom på flera andra områden såsom fördjupat samarbete, vissa utnämningar och översyn av fördragen, ser beslutsförfarandet

Läs mer

För delegationerna bifogas ovannämnda dokument för vilket säkerhetsskyddsklassificeringen tagits bort.

För delegationerna bifogas ovannämnda dokument för vilket säkerhetsskyddsklassificeringen tagits bort. Europeiska unionens råd Bryssel den 10 juni 2015 (OR. en) 10817/10 DCL 1 FREMP 27 JAI 523 COHOM 153 COSCE 17 BORTTAGANDE AV SÄKERHETSSKYDDSKLASSIFICERING för dokument: 10817/10 av den: 8 juni 2010 Ny status:

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Utrikesdepartementet Denna rapport är en översiktlig sammanställning över hur de mänskliga rättigheterna efterlevs, grundad på den svenska ambassadens bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET. Sektorsanpassningar för Liechtenstein - översyn

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET. Sektorsanpassningar för Liechtenstein - översyn EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.8.2015 COM(2015) 411 final MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET Sektorsanpassningar för Liechtenstein - översyn SV SV 1. INLEDNING Enligt

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Tanzania har ratificerat FN:s konvention om avskaffandet av all slags diskriminering av kvinnor och officiellt förklarar sig landet

Läs mer

2013-12-16. Land-PM Irland. Basfakta

2013-12-16. Land-PM Irland. Basfakta Promemoria 2013-12-16 Utrikesdepartementet Ambassaden Dublin p.t.stockholm och Enheten för Europeiska unionen Land-PM Irland Basfakta Officiellt namn: Irland/Eire Huvudstad: Dublin (1,2 miljoner) Språk:

Läs mer

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Malta 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Malta är en konstitutionell republik och en parlamentariskt uppbyggd rättsstat. Domstolsväsendet

Läs mer

RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING. Stadgar. Reviderade

RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING. Stadgar. Reviderade RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING Stadgar Reviderade 2016-07-16 1 Föreningens Benämning 1:1 Föreningen är en ideell, politisk, och religiöst obunden Riksförening som skall benämnas RISK STOPPA

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Europaparlamentet 2014 2019 Utskottet för framställningar 7.6.2019 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 1315/2015, ingiven av Zoltan Lomnici, ungersk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet SÖ 2013:20 Nr 20 Protokoll om det irländska folkets oro rörande Lissabonfördraget Bryssel den 13 juni 2012 Regeringen

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Utrikesdepartementet Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information

Läs mer

585 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - Protokoll in schwedischer Sprache (Normativer Teil) 1 von 5 PROTOKOLL

585 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - Protokoll in schwedischer Sprache (Normativer Teil) 1 von 5 PROTOKOLL 585 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - Protokoll in schwedischer Sprache (Normativer Teil) 1 von 5 PROTOKOLL OM ÄNDRING I AVTALET MELLAN REPUBLIKEN ÖSTERRIKE OCH KONUNGARIKET SVERIGE FÖR UNDVIKANDE

Läs mer

1. Grundläggande rättigheter i Europeiska unionen *

1. Grundläggande rättigheter i Europeiska unionen * 1. Grundläggande rättigheter i Europeiska unionen * A5-0064/2000 Europaparlamentets resolution om utarbetandet av en stadga om grundläggande rättigheter i Europeiska unionen (C5-0058/1999-1999/2064(COS))

Läs mer

EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget. Jörgen Hettne, Sieps

EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget. Jörgen Hettne, Sieps EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget Jörgen Hettne, Sieps Unionens yttre åtgärder EU-fördraget: Allmänna bestämmelser om unionens yttre

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Rekommendation till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Rekommendation till RÅDETS BESLUT SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Rekommendation till RÅDETS BESLUT Bryssel den 16.10.2009 KOM(2009) 570 slutlig 2009/0158 (CNB) om Europeiska gemenskapens ståndpunkt vid omförhandlingen av

Läs mer

PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER

PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER C 202/266 Europeiska unionens officiella tidning 7.6.2016 PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER DE HÖGA FÖRDRAGSSLUTANDE PARTERNA, SOM BEAKTAR att, i enlighet med artikel 343

Läs mer

CIVILRÄTTSLIGT SAMARBETE

CIVILRÄTTSLIGT SAMARBETE CIVILRÄTTSLIGT SAMARBETE Den fria rörligheten för varor, tjänster, kapital och människor ökar ständigt. Detta leder oundvikligen till att de gränsöverskridande förbindelserna utvecklas, vilket i sin tur

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND BESKRIVNING

RÄTTSLIG GRUND BESKRIVNING MELLANSTATLIGA BESLUTSFÖRFARANDEN Inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, liksom på flera andra områden såsom fördjupat samarbete, vissa utnämningar och översyn av fördragen, ser beslutsförfarandet

Läs mer

Artikel 103 EES i ett förvaltningsrättsligt perspektiv

Artikel 103 EES i ett förvaltningsrättsligt perspektiv Artikel 103 EES i ett förvaltningsrättsligt perspektiv Jur.dr.des.(HSG), jur.kand. Magnus Schmauch Rättssekreterare Domare Páll Hreinsson EFTA-domstolen Detta föredrag uttrycker endast personliga åsikter

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Nr 11 Nr 11 LAG om ändring av självstyrelselagen för Åland Föredragen för Republikens President den 20 januari 2004 Givet i Helsingfors den 30 januari 2004* Utfärdad i Mariehamn

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer

Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen

Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen 10.2. 2010 Publikationens titel Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen Författare Justitieministeriets publikation Kommittén för en översyn av grundlagen Ordförande: minister, kansler Christoffer

Läs mer

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2013 Danmark

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2013 Danmark Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte 14.-15. november 2013 Danmark Nyckeltal för Island Folkmängd 325.010 Förväntad BNP-utveckling 2,2 % Inflationstakt 3,5 % Arbetslöshet 4,8 % Styrränta 7,0 % Bolåneskuld

Läs mer

Intyg om verklig huvudman Information om ägare

Intyg om verklig huvudman Information om ägare Kundkännedom Vi är enligt lag skyldiga att förebygga och försvåra förekomsten av penningtvätt och finansiering av terrorism genom att bl a ha god kundkännedom. Som ett led i att uppnå kundkännedom behöver

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0276/2017 24.4.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om situationen i Venezuela

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.3.2017 COM(2017) 111 final 2017/0047 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande

Läs mer

FOU VÄLFÄRD KARLSTAD 3-4 SEPTEMBER 2015

FOU VÄLFÄRD KARLSTAD 3-4 SEPTEMBER 2015 FOU VÄLFÄRD KARLSTAD 3-4 SEPTEMBER 2015 Hur påverkas välfärden av relationen mellan staten och kommunerna -vilken roll spelar politiken för vår välfärd? Hans Karlsson Kommuner, landsting och regioner 290

Läs mer

Åtgärder för kundkännedom Investerare (juridisk person)

Åtgärder för kundkännedom Investerare (juridisk person) Åtgärder för kundkännedom Investerare (juridisk person) Denna blankett ska fyllas i vid teckning överstigande 15 000 EUR (ca 150 000 SEK) Vi är enligt regelverket om åtgärder mot penningtvätt och terrorismfinansiering

Läs mer

EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version

EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version I. INLEDNING i) Förenta nationerna har bl.a. i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), konventionen

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Ds 2019:4

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Ds 2019:4 Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige Sammanfattning Utredaren Lise Bergh har haft i uppdrag att föreslå hur en nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institution)

Läs mer

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras Vänsterpartiet i EU Fotograf: GUE/NGL Vi i Vänsterpartiet är kritiska till hur Europeiska unionen fungerar idag. Därför kämpar vi för att påverka utvecklingen inom EU till det bättre. Våra tre främsta

Läs mer

Österrike. Österrikes huvudstad är Wien, några andra stora städer är Salzburg, Linz, Graz och Innsbruck.

Österrike. Österrikes huvudstad är Wien, några andra stora städer är Salzburg, Linz, Graz och Innsbruck. Österrike Österrike Österrike ligger i den centrala delen av Europa och grannländerna är Tyskland, Schweiz, Italien, Liechtenstein, Slovenien, Ungern, Slovakien och Tjeckien. Österrikes huvudstad är Wien,

Läs mer

Nordöstra Skåne röstar

Nordöstra Skåne röstar Nordöstra Skåne röstar Europa Direkt Hässleholm En del av EU-kommissionens informationsnätverk på lokal och regional nivå. Informerar om EU:s lagar, politik, program och fonder. Fokusområden för kontoret

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna och trendanalys

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna och trendanalys Utrikesdepartementet Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter SMGC01 2015 Leif Lönnqvist leif.lonnqvist@kau.se Vad är en mänsklig rättighet? Mänskliga rättigheter Kan man identifiera en mänsklig rättighet? Vem bestämmer vad som skall anses vara

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA RÖSTA PÅ KD GÖR EU LAGOM IGEN

LÄTTLÄST SVENSKA RÖSTA PÅ KD GÖR EU LAGOM IGEN RÖSTA PÅ KD LÄTTLÄST SVENSKA GÖR EU LAGOM IGEN SARA SKYTTEDAL och DAVID LEGA är högst upp på vår lista i EU-valet. De är båda två allt annat än lagom. Sara och David är två starka topp-kandidater. De ska

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 december 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 december 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 december 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0286 (NLE) 15495/15 FÖRSLAG från: inkom den: 11 december 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: FISC 192 ECOFIN

Läs mer

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I P7_TA-PROV(2010)0469 Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 14 december 2010 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

C 326/266 Europeiska unionens officiella tidning 26.10.2012. PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER

C 326/266 Europeiska unionens officiella tidning 26.10.2012. PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER C 326/266 Europeiska unionens officiella tidning 26.10.2012 PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER DE HÖGA FÖRDRAGSSLUTANDE PARTERNA, SOM BEAKTAR att, i enlighet med artikel

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation?

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? Europeiska Unionen Historia 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? EKSG Dämpa möjligheter till konflikter Kotroll av råvaror som kriget kräver Kol

Läs mer

Europeiska unionen som ekonomisk enhet. Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten

Europeiska unionen som ekonomisk enhet. Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten Europeiska unionen som ekonomisk enhet Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten 1 Europeiska unionen som ekonomisk enhet Den ekonomiska och monetära unionen 2 Den ekonomiska och

Läs mer

Riksdagens EU-arbete

Riksdagens EU-arbete Riksdagen och EU 2 Riksdagen och EU Riksdagens EU-arbete Sveriges riksdag arbetar på olika sätt med EU-frågor. I riksdagens kammare hålls debatter om EU-frågor, och utskotten granskar EU-initiativ och

Läs mer

5b var lägre än beräknat

5b var lägre än beräknat FINLANDS MEDLEMSAVGIFTER TILL EU ÅR 2007 VAR LÄGRE ÄN BERÄKNAT 1/5 Finlands kalkylmässiga nettobetalning till Europeiska unionen var 172 miljoner euro 2007, dvs. 32 euro per invånare. Nettobetalningen

Läs mer

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper 1 Förbundets namn 1.1 Förbundets namn är Unga Republikaner. 2 Ändamål 2.1 Unga Republikaner är en partipolitisk obunden förbund som skall verka för att Sverige skall införa ett demokratiskt valt statsskick.

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

Praktikrapport. Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 + 372 640 56 00. Sveriges ambassad. Pikk 28, 150 55 Tallinn, Estland

Praktikrapport. Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 + 372 640 56 00. Sveriges ambassad. Pikk 28, 150 55 Tallinn, Estland Praktikrapport Praktikplats Ambassaden Tallinn Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 Handledare Kontaktuppgifter Anna Hamrell anna.hamrell@foreign.ministry.se + 372 640 56 00 Sveriges

Läs mer

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013 Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013 Nyckeltal för Island 2013. Folkmängd 321.857 Förväntad BNP-utveckling 1,9 % Inflationstakt 4,2 % Arbetslöshet 4,9 % Styrränta 7,0 % Bolåneskuld

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN OM KOMMITTÉERNAS ARBETE UNDER {SWD(2015) 165 final}

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN OM KOMMITTÉERNAS ARBETE UNDER {SWD(2015) 165 final} EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.9.2015 COM(2015) 418 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN OM KOMMITTÉERNAS ARBETE UNDER 2014 {SWD(2015) 165 final} SV SV RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN OM KOMMITTÉERNAS ARBETE

Läs mer

Mats Persson. Den europeiska. skuldkrisen. SNS Förlag

Mats Persson. Den europeiska. skuldkrisen. SNS Förlag Mats Persson Den europeiska skuldkrisen SNS Förlag SNS Förlag Box 5629 114 86 Stockholm Telefon: 08-507 025 00 Telefax: 08-507 025 25 info@sns.se www.sns.se SNS Studieförbundet Näringsliv och Samhälle

Läs mer

EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt

EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt Politiskt instrument för att finansiera långsiktiga prioriteringar

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för internationell handel 2016/0052(NLE) 7.6.2016 *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om förslaget till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen,

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Indiska oceanens tonfiskkommission

Läs mer

EUROPEISKA KONVENTET SEKRETARIATET. Bryssel den 31 maj 2002 (3.6) (OR. fr) CONV 72/02

EUROPEISKA KONVENTET SEKRETARIATET. Bryssel den 31 maj 2002 (3.6) (OR. fr) CONV 72/02 EUROPEISKA KONVENTET SEKRETARIATET Bryssel den 31 maj 2002 (3.6) (OR. fr) CONV 72/02 NOT från: till: Ärende: António Vitorino Konventsledamöterna Mandat för arbetsgruppen för stadgan Nedan bifogas en not

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för transport och turism 27.5.2011 2008/0161(NLE) *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och

Läs mer

6426/15 ehe/ee/ab 1 DG B 3A

6426/15 ehe/ee/ab 1 DG B 3A Europeiska unionens råd Interinstitutionellt ärende: 2014/0258 (NLE) 2014/0259 (NLE) Bryssel den 26 februari 2015 (OR. en) 6426/15 SOC 91 EMPL 43 MIGR 11 JAI 103 A-PUNKTSNOT från: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Anmälan av ny kund Tellus Investmentbolag (juridisk person)

Anmälan av ny kund Tellus Investmentbolag (juridisk person) Anmälan av ny kund Tellus Investmentbolag (juridisk person) Vi är enligt regelverket om åtgärder mot penningtvätt och terrorismfinansiering skyldiga att inhämta nedanstående uppgifter från er. Vänligen

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Rekommendation till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Rekommendation till RÅDETS BESLUT SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Rekommendation till RÅDETS BESLUT Bryssel den 16.10.2009 KOM(2009) 572 slutlig 2009/0159 (CNB) om Europeiska gemenskapens ståndpunkt vid omförhandlingen av

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.3.2019 COM(2019) 101 final 2019/0050 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Kommissionen för bevarande och

Läs mer

Bryssel den 12 september 2001

Bryssel den 12 september 2001 Bryssel den 12 september 2001 Enligt Anna Diamantopoulou, kommissionens ledamot för sysselsättning och socialpolitik, genomgår EU:s arbetsmarknader en omvandling. Resultaten har hittills varit positiva,

Läs mer

Nya eller reviderade bestämmelser i tredje delen

Nya eller reviderade bestämmelser i tredje delen EUROPEISKA KONVENTET SEKRETARIATET Bryssel den 11 juni 2003 (11.6) (OR. fr,en) CONV 805/03 NOT från: till: Ärende: Presidiet Konventet Nya eller reviderade bestämmelser i tredje delen För konventets ledamöter

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Per-Ola Ohlsson A right in its fundamental sense, is power held by the powerless (Hunt Federle 1994) Mänskliga rättigheter Vad är en mänsklig rättighet? Kan man identifiera en mänsklig

Läs mer

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt Ekonomi betyder hushållning Att hushålla med pengarna på bästa sätt Familjeekonomi Det är många saker man behöver i en familj, t ex kläder, men hyran höjs! Kanske kommer företaget att dra ner på skiftarbete

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.8.2016 COM(2016) 508 final 2016/0248 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om fastställande av den ståndpunkt som ska intas av unionen när det gäller ändringarna av bilagorna

Läs mer

Anmälan av ny kund (juridisk person)

Anmälan av ny kund (juridisk person) Anmälan av ny kund (juridisk person) Vi är enligt regelverket om åtgärder mot penningtvätt och terrorismfinansiering skyldiga att inhämta nedanstående uppgifter från er. Vänligen säkerställ att de uppgifter

Läs mer

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1 Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa Bryssel den 17-18 september 2001 DT\441996.doc PE 302.062 PE 302.062

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning. Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning. Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Myndighetsutövning Myndighetsutövning ett begrepp som egentligen inte är definierat

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Interinstitutionellt ärende: 2015/0097 (NLE)

Interinstitutionellt ärende: 2015/0097 (NLE) Europeiska unionens råd Bryssel den 6 maj 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0097 (NLE) 8587/15 EEE 16 ENV 262 ENT 77 FÖRSLAG från: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 20.10.2014 2013/0418(NLE) *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om Europeiska unionens anslutning

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer