Remiss Betänkandet Innovativa processer (SOU 2003:90) RS/ Ärendebeskrivning:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2004-05-06 5.3. Remiss Betänkandet Innovativa processer (SOU 2003:90) RS/040069. Ärendebeskrivning:"

Transkript

1 Ärendebeskrivning: Region Skåne har beretts tillfälle att senast lämna synpunkter till Utbildningsdepartementet på betänkandet Innovativa processer (SOU 2003:90). Remiss Betänkandet Innovativa processer (SOU 2003:90) RS/ Utredningen Innovativa processer ger fem förslag. Fyra av dessa syftar till att genom nyskapande på olika sätt stärka verksamheter inom kommuner och landsting. Det femte förslaget handlar om att stärka tillväxten, vilket leder till mer resurser för att bland annat finansiera kommunala och landstingskommunala välfärdstjänster. Ordförandens förslag: Regionstyrelsen beslutar att uppdra åt regionstyrelsens arbetsutskott att, efter hörande av regionala utvecklingsnämnden, avge yttrande till Utbildningsdepartementet. Bilagor: 1. Remiss från Utbildningsdepartementet 2. Sammanfattning av betänkandet 3. Förslag till yttrande

2 RS/ Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Stockholm Betänkandet SOU 2003:90 Innovativa processer Sammanfattning och övergripande synpunkter Regionstyrelsen i Region Skåne är positiv till att betänkandet lyfter fram frågor kring tillväxt och innovativa processer och hur detta kan utvecklas inom kommuner och landsting. Betänkandet tar fram idéer och åtgärder som framstår som nyskapande och man lyfter fram värdet av tvärvetenskaplighet. Regionstyrelsen är vidare positiv till att betänkandet tydliggör kommuner och landsting som viktiga kunskapsorganisationer, men ställer sig frågande till att befintliga lokala och regionala FoU-enheters verksamhet inte lyfts fram mer som en innovativ utvecklingspotential. Betänkandet innehåller förslag till nya angreppssätt för att få igång innovativa processer. Regionstyrelsen uppfattning är att i nästa steg behövs betydligt större konkretion. Regionstyrelsen har också svårt att se hur betänkandets empiriska underlag leder fram till förslagen. Betänkandet anger att innovationspolitik ska finnas som en kärna i alla politikområden, vilket bl.a. bygger på EU:s skrift om Innovation Tomorrow (2002). Regionstyrelsen menar att denna åtgärd är i sig konstruktiv, men erfarenheter visar från andra områden att s.k. mainstreaming 1 kan leda till att ingen känner ett tydligt ansvar för området. Ofta anses det att det är en utmaning att hantera områden som har karaktären av main-streaming. I likhet med Innovation Tomorrow och dess idéer och vad som anges i betänkandet anser regionstyrelsen att åtgärder behöver vidtas som säkerställer att alla politikområden inser innovativa processers betydelse. Avseende den angivna finansieringen är Regionstyrelsen tveksam till att den finansiering och de åtgärder som betänkandet anför är tillräckliga för att få igång tillväxt och innovativa processer. Regionstyrelsen anser att initialt bör ytterligare ekonomiska medel tillföras, utöver de medel som anges av betänkandet. Alternativt att andra stimulansåtgärder kommer på agendan. 1 Mainstreaming; integrering och införlivandet av nya idéer och tillvägagångssätt i politik och praxis.

3 2 Regionstyrelsen instämmer i vissa delar avseende de fyra första förslagen. Något förslag avstår regionstyrelsen att ta ställning till. Regionstyrelsen tar avstånd från det femte förslaget som innebär bildande av Innovative Sweden Agency. Regionstyrelsen menar att det är att bygga upp en struktur som redan finns. Utöver vad som anförts ovan anger regionstyrelsen sammanfattningsvis i punkter sina instämmanden och det som regionstyrelsen tar avstånd ifrån. Regionstyrelsen instämmer i att det innovativa ledarskapet är betydelsefullt, men lyfter även fram det innovativa medarbetarskapet, Regionstyrelsen instämmer i inrättandet av medborgarvärdesprogram, men anför att de ska inrättas för mer än vård, skola och omsorg, Regionstyrelsen instämmer i att vidare utredning behövs avseende internetbaserade portaler/ny erfarenhetsbank, Regionstyrelsen instämmer i bildandet av kompetenscentra, men föreslår att en del knyts till medborgarvärdesprogrammen och att kopplingen till befintliga lokala och regionala fou-enheter tydliggörs, Regionstyrelsen avstår att ta ställning till inrättande av grundforskningscentra, då det främst är en universitetsfråga och oklarhet råder avseende begreppet grundforskning, Regionstyrelsen instämmer i att den tredje meritportföljen inrättas, men förordar ytterligare utredning för att samverkansuppgiften ska bli mer interaktiv samt att hur uppgiften ska finansieras. Regionstyrelsen tar avstånd från förslaget om Innovative Agency Sweden, eftersom regionstyrelsen menar att det är att bygga upp en struktur som redan finns. De fem olika förslagen behandlas mer ingående nedan. Överväganden och synpunkter på innehållet i betänkandet Förslag 1: Medborgarvärdesprogram Innovativt ledarskap och medarbetarskap Betänkandet anger att en utgångspunkt för att få ett gott medborgarvärdet krävs ett innovativt ledarskap. I likhet med vad betänkandet anför, anser regionstyrelsen att innovativa processer inte enbart kan hänskjutas till en innovativ ledarkultur. Lika betydelsefullt är det innovativa medarbetarskapet. Regionstyrelsen instämmer därför i betänkandets skrivning: En grundbult för att utveckla innovativa processer är att frigöra personalens kreativitet genom innovativt ledarskap (s 22). Att det innovativa ledarskapet har betydelse för att frigöra den innovativa energin hos medarbetarna menar således regionstyrelsen är av avgörande betydelse.

4 3 Medborgarvärdesprogram Betänkandet föreslår inrättande av medborgarvärdesprogram. Betänkandets förslag innebär att nationellt utlyses ett antal medborgarvärdesprogram (se ruta nedan) inom vård, skola omsorg och infrastruktur. Utdrag ur betänkandet: s 23 Prioritet bör ges till åt förnyelseprogram/medborgarvärdesprogram som på ett substantiellt sätt a. har förutsättningar att ge lösningar som kombinerar ett avsevärt lägre behov av ekonomiska och personella resurser med förbättrad eller bibehållen kvalitet och likvärdig servicenivå inom verksamheten i ett sakområde, b. leder till ett markant ökat värde för medborgarna inom ramen för samma resurser som tidigare (t.ex. betydande ökning av servicenivå) eller, c. bedöms ha en tydlig tillväxtfrämjande roll för regionen eller kommunen. Regionstyrelsen instämmer i behovet av att inrätta medborgarvärdesprogram, men menar att programmen inte bör begränsas enbart till vård, skola omsorg och infrastruktur. Program som samverkar med all offentlig verksamhet såväl på nationell, regional som på lokal nivå är angeläget. De invändningar som regionstyrelsen har handlar om den kraftiga betoningen som betänkandet har avseende att programmen ska kombinera ett avsevärt lägre behov av ekonomiska och personella resurser med förbättrad eller bibehållen kvalitet (punkt a ovan). Regionstyrelsen vill hellre lyfta fram att förnyelseprogrammen ska utgöra ett gott exempel på innovativa processer som främjar att nya kartor ritas och att vidgade frihetsgrader skapas. Betänkandet ger som förslag att finansieringen handlar om 10 miljoner kronor årligen under 10 år samt att detta kräver motfinansiering på lika stora belopp. Betänkandet anger att ambitionen är att 10 sådana program skulle initieras och att detta skulle ge en stark förändringssignal till kommuner och landsting, samt att programmen skall bli förebildande. Satsningen på att programmen ska omfatta en 10-årsperiod visar på en långsiktighet, som ofta hittills har saknats avseende förändringsprocesser inom kommuner och landsting. Regionstyrelsen menar att det är viktigt att det byggs in incitament i programmen som leder till ett nationellt lärande. Av denna anledning kan de av betänkandet föreslagna kompetenscentra knytas till några av medborgarvärdesprogrammen. Region Skånes genomgripande förändringsarbete av hälso- och sjukvården genom Skånsk Livskraft vård och hälsa har ett tydligt fokus på medborgarvärdet och genomförandet ska utgå från medarbetarnas engagemang och involvering. Regionstyrelsen vill peka på att genomförandet av Skånsk Livskraft vård och hälsa har stora potentialer för att kunna utvecklas till ett medborgarvärdesprogram.

5 4 Förslag 2: Ny erfarenhetsbank För att gynna utvecklingen av innovativa processer fordras att erfarenheter bryts mot varandra i ett lärande perspektiv. Betänkandet föreslår att ett stärkt lärande i kommuner och landsting kan ske genom inrättande av internetbaserade portaler. Många försök pågår i landet i denna riktning. Regionstyrelsen anser att det är väsentligt att interaktiva internetbaserade lärsystem utvecklas för den offentliga sektorn. Regionstyrelsen menar emellertid att det behövs en metodutveckling inom området avseende hur människor och organisationer lär via internetbaserade system. Vidare behövs strukturer för hur individen möter den enorma kunskapsmängd som finns tillgängligt via internetbaserade sökmotorer. Av denna anledning instämmer regionstyrelsen i betänkandets förslag om att vidare utredning behövs. Förslag 3: Nya kompetenscentra i regionerna och två nya grundforskningscentra med forskarskolor Kompetenscentra Betänkandet föreslår nya arenor för innovativa processer i form av kompetenscentra, som kan stimulera utvecklingen inom kommuner och landsting. Regionstyrelsen föreslår ovan att några kompetenscentra kan kopplas till medborgarvärdesprogrammen. På så sätt skulle nya aktörer kunna utvecklas avseende mer avancerad kunskapsutveckling. Detta förhindrar inte en nära samverkan med universitet och högskolor där så är aktuellt. Regionstyrelsen efterlyser dock en koppling till befintliga lokala och regionala FoU-enheter. I föreliggande förslag finns en risk att påverkan på kunskapsutvecklingen förskjuts från kommuner och landsting till universitet och högskolor. Grundforskningscentra Avseende betänkandets förslag om att inrätta två grundforskningscentra med en tioårig finansiering som är inriktade mot innovativa processer har regionstyrelsen svårare att ta ställning till. Regionstyrelsen menar att detta är främst en fråga för universitet och högskolor. Av denna anledning avstår regionstyrelsen för att kommentera nämnvärt denna del i betänkandet. Regionstyrelsen vill snarare rikta uppmärksamheten på vissa områden. (1) Avseende begreppet grundforskning råder det olika uppfattningar om vad det innebär, vilket försvårar förståelsen av förslaget. (2) Vidare är det universitet och högskolor som har att hantera forskarutbildning och utbildningen styrs av högskolelagen. (3) Regionstyrelsen ser gärna att de föreslagna forskningscentra riktar sin forskning mot innovationer kopplat till storstadsproblematik, mellanstadsproblematik, glesbygdsproblematik. För Region Skånes del vore det intressant att utveckla forskning kring innovativa processer i samarbete med Malmö högskola och utifrån den storstadsproblematik som råder i Malmö med hög grad av invånare med utomnordisk härkomst.

6 5 Doktorander som gränsöverskridare Likaledes har regionstyrelsen svårt att yttra sig om att doktoranderna som knyts till ovannämnda grundforskningscentra ska förlägga 20 % av sin verksamhet till företag, skolor, socialkontor etc. för att därmed utveckla yrkeskunnandet parallellt med forskarstudier. Regionstyrelsen ser det som en universitetsfråga. Regionstyrelsen vill framhålla att man rent principiellt är positiv till konstruktioner som gör doktorander till gränsöverskridare. I Skåne finns det erfarenheter av denna typ av verksamhet såsom; industridoktorander inom Medicon Valley Academy, doktorander som har ett nära samarbete med livsmedelsindustrin inom forskningsprogrammen vid Functional Food Sceince Centre/Lunds universitet samt tillväxtdoktorander vid Högskolan Kristianstad.. Förslag 4: Den tredje meritportföljen Samspelet mellan högskola/universitet och kommuner samt landsting anges av betänkandet vara i en mening oproblematisk eftersom det är lagstadgat i högskolelagen 2 Högskolorna skall också samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet (ofta benämnd den tredje uppgiften). Paragrafen är inte särskilt uppfodrande. Regionstyrelsens erfarenhet är att tredje uppgiften hittills oftast har handlat om information om universitets och högskolors verksamhet. Samverkan av mer djupgående karaktär har ofta satts åt sidan. En del av problematiken är troligtvis att universitet/högskolor inte har särskilda medel för denna uppgift. Regionstyrelsen föreslår därför en utredning om hur den s.k. tredje uppgiften kan finansieras. Betänkandet föreslår som en förbättringsåtgärd att en tredje meritportfölj inrättas för anställda inom universitet/högskolor. Liknande åtgärder har vidtagits avseende att ge pedagogiska kompetenser ökat meritvärde. Även om processen har varit långsam för att få genomslagskraft för den pedagogiska meritportföljen, är det en åtgärd som på sikt har gett och ger effekter. Av denna anledning instämmer regionstyrelsen i betänkandets förslag om att införa den tredje meritportföljen avseende information och samverkan i enlighet med tredje uppgiften. Regionstyrelsen önskar dock att betänkandet hade tagit ett mer kraftfullt tag för att få samverkansuppgiften mer interaktiv. Förslag 5: Innovative Sweden Agency Det femte förslaget handlar om en nationell kraftsamling med syfte att offensivt och effektivt locka stjärnföretag i olika länder att etablera sin verksamhet i svenska kommuner och regioner. Det direkta resultatet skulle bli ökad tillväxt. Betänkandet anför att sammantaget ska förslaget ge nytillskott av resurser, med vilka man bl.a. kan finansiera välfärden. I betänkandet föreslås inrättande av Innovative Sweden Agency med syfte att attrahera utländska framtidsföretag till svenska kommuner för att säkra den ekonomiska tillväxten. I Sverige finns sedan början av 1990-talet en svensk myndighet, Invest in Sweden Agency, ISA, med syfte att attrahera utländska företag till Sverige bl. a. inom ett antal branscher där Sverige har stark internationell konkurrenskraft. Som exempel kan nämnas, biovetenskap, IT, logistik och fordonsbranschen. Arbetet bedrivs i ett flertal projekt tillsammans med regionala investeringsorganisationer och kommuner med syfte att attrahera utländska företag till Sverige. ISA

7 6 bedriver också ett aktivt kompetensutvecklingsarbete tillsammans med den regionala och lokala nivån för att kontinuerligt förbättra budskapen om Sverige som investeringsplats och lokaliseringsorganisationerna ute i regionerna. Position Skåne AB (och tidigare Regionförbundet Skåne och Region Skåne) medverkar sedan ett flertal år tillsammans med ISA att attrahera utländska företag till Skåne. Regionstyrelsen vill därför också rikta uppmärksamheten mot Position Skåne. Verksamheten vid Position Skåne inkluderar bl.a. åtgärder som att ge generell och specifik information om företags möjligheter att etablera sig i regionen, besöksprogram för utländska företag som vill besöka regionen, kontakter med potentiella samarbetspartners inom industri- och universitetsmiljö, kontakt med potentiella riskkapitalföretag och andra investerare samt kontakt med samtliga kommuner i regionen. Sammanfattningsvis tar således regionstyrelsen avstånd från femte förslaget och menar att det är bättre att skapa förutsättningar för tillväxt genom att satsa på redan befintliga strukturer. Finansiering Betänkandets förslag bygger på att ökad tillväxt ska skapa underlag för ökad välfärd och vara en motor för förslagens genomförande. Vidare ska de innovativa processerna få energi från (1) innovativt ledarskap som frigör medarbetarnas innovativa energi, (2) ett stärkt lärande mellan kommuner och landsting, (3) ökad kunskap om innovativa processer i kommun- och landstingskontexter samt (4) stärkt incitament för forskare att arbeta med samverkansuppgiften/tredje uppgiften. Regionstyrelsen är tveksam till om denna typ av åtgärder är tillräckliga för att få igång tillväxt och innovativa processer. Regionstyrelsen anser därför att initialt bör ekonomiska medel tillföras, utöver de medel som tillförs. Även andra nya ingångssättningsmekanismer bör övervägas. Beredning Yttrandet har beretts av forsknings- och utvecklingsenheten i samverkan med hälso- och sjukvårdsledningen, näringslivsenheten i Region Skåne samt Position Skåne AB. Uno Aldegren Regionstyrelsens ordförande Mats Welff Regiondirektör

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

2004-05-06 2.1. Remiss Internationella kulturutredningen. Ärendebeskrivning:

2004-05-06 2.1. Remiss Internationella kulturutredningen. Ärendebeskrivning: 2004-05-06 2.1 Ärendebeskrivning: Region Skåne har beretts tillfälle att senast 2004-05-12 lämna synpunkter till Kulturdepartementet på betänkandet Internationella kulturutredningen 2003 (SOU 2003:121)

Läs mer

2004-06-10 2.3. Stiftelsen Skånska Landskap stiftelse för skånsk naturoch. Ärendebeskrivning:

2004-06-10 2.3. Stiftelsen Skånska Landskap stiftelse för skånsk naturoch. Ärendebeskrivning: 2004-06-10 2.3 Ärendebeskrivning: Regionfullmäktige beslöt 2002-12-09 10 i samband med beslut om budget att uppdra åt miljö- och naturvårdsnämnden att utarbeta förslag till bildande av stiftelse för regionens

Läs mer

2004-08-31 5.13. Grafisk Profil för Region Skåne (RF) RS/040101. Ärendebeskrivning:

2004-08-31 5.13. Grafisk Profil för Region Skåne (RF) RS/040101. Ärendebeskrivning: 2004-08-31 5.13 Ärendebeskrivning: Förslag till regionfullmäktige beträffande revidering av Region Skånes grafiska profil. Grafisk Profil för Region Skåne (RF) RS/040101 Ärendet har varit föremål för samverkan

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 Ärendet Som ett led i att säkra den framtida kompetensförsörjningen

Läs mer

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Handläggare: Sebastian Lagunas Rosén Datum: 2017-03-22 Dnr: PA2-3/1617 Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Sveriges förenade

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 PM 2013:47 RI (Dnr 001-118/2013) Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) (RS/80/2015)

Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) (RS/80/2015) Förslag till beslut Regionstyrelsen 1(2) Samordningskansliet 2015-01-16 Tfn: 063-14 76 36 E-post: helge.jonsson@regionjh.se Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45)

Läs mer

Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60)

Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Landstingsstyrelsen 1 (4) Näringsdepartementet Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Sammanfattning Stockholms läns landsting är i

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

2004-10-20 5.2. Upphandling bredband Redovisning av BASprojektet. Ärendebeskrivning:

2004-10-20 5.2. Upphandling bredband Redovisning av BASprojektet. Ärendebeskrivning: 2004-10-20 5.2 Ärendebeskrivning: Regionstyrelsen beslöt 2003-06-18 att anta Sydkraft Bredband AB som leverantör för att tillhandahålla ortssammanbindande IT-infrastruktur i Skåne. I uppgörelsen ingår

Läs mer

En inkluderande kulturskola på egen grund, SOU 2016:69. Svar på remiss från Kulturdepartementet

En inkluderande kulturskola på egen grund, SOU 2016:69. Svar på remiss från Kulturdepartementet Sida 1 (7) 2017-02-17 Handläggare Marion Hauge-Lindberg Telefon: 08 508 31 841 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden godkänner och överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län (RJL) har getts möjlighet att yttra sig över remissen Regional indelning tre nya län. Regionen har tagit

Läs mer

Kulturdepartementet STOCKHOLM

Kulturdepartementet STOCKHOLM Yttrande Vårt Dnr 294/5/103 Ert Dnr Ku2015/02481/KL Datum 2016-03-11 Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM ku.remissvar@regeringskansliet.se Gestaltad livsmiljö (SOU 2015: 88) Kulturdepartementet har översänt

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-31 S2017/02040/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mer

Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu

Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu Sida 1(5) 2017-06-26 Dnr 2017/KS0322 Avd: Kvalitet och utveckling Handläggare: Johan Olovson 2017:23 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Forskningspolicy Region Skåne

Forskningspolicy Region Skåne Forskningspolicy Region Skåne Förutsättningar för forskning och utveckling i Skåne Den växande globala konkurrensen ställer höga krav på utvecklingen av forskningen och innovationsförmågan. Skåne har potential

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över Framtidens specialistsjuksköterska en ny roll, nya möjligheter.

Universitetskanslersämbetets yttrande över Framtidens specialistsjuksköterska en ny roll, nya möjligheter. YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Utredare Yvonne Fors 08-563 085 88 yvonne.fors@uka.se Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Universitetskanslersämbetets yttrande över

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

Remissvar betänkandet Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88), Ku2015/02481/KL

Remissvar betänkandet Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88), Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet Stockholm 10 mars 2016 103 33 Stockholm Ert dnr Ku2015/02481/KL Vårt dnr 1-110/15 Remissvar betänkandet Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88),

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag Handläggare Beate Eellend, Jonas Nordin Datum 2018-06-18 Dnr 1.3-2018-322 Universitetskanslersämbetet Box 7703 103 95 Stockholm Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Krehla Runa 2017-02-13 KTN-2016-0412 Sundequist Karin Kulturnämnden Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolor fungerar överraskande väl Bristerna i innovationsstödsystemet är omfattande men

Den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolor fungerar överraskande väl Bristerna i innovationsstödsystemet är omfattande men Direktiven: Analys skapa en samlad nationell bild av hur innovationsstödjande åtgärder ser ut vid universitet och högskolor Analys under vilka förutsättningar förvaltar, bevakar och utbyter lärosätena

Läs mer

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-08 Ulrica Dyrke N2015/2421/IF Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52)

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52) 2017-10-10 2017/2172 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun 78181 BORLÄNGE Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Sofia Kuoppa sofia.kuoppa@borlange.se Adress Justitiedepartementet

Läs mer

Sammanträdesplanering. Ärendebeskrivning: 2005: (RF) RS/040138

Sammanträdesplanering. Ärendebeskrivning: 2005: (RF) RS/040138 00-0-. Ärendebeskrivning: Regionkansliet har tagit fram förslag till sammanträdesdagar 00 för regionfullmäktige, regionstyrelsen, arbetsutskottet, hälso- och sjukvårdsnämnden och regionala utvecklingsnämnden.

Läs mer

Remiss : Regional FOU - strategi för Mittsverigeregionen

Remiss : Regional FOU - strategi för Mittsverigeregionen 2006-09-23 Sidan 1 av 5 Dnr [nr] Kommunledningskontoret Björn Amnow Telefon: 0611 348050 Utskott 1 Remiss : Regional FOU - strategi för Mittsverigeregionen Inledning Genom initiativ från Europa Forum Norr

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Remissyttrande gällande Regional indelning - tre nya län (SOU 2016:48)

Remissyttrande gällande Regional indelning - tre nya län (SOU 2016:48) Sid 1 (3) Remissyttrande Fi 2016/02568/K Dnr 16KS321-7 2016-10-04 Finansdepartementet fi.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande gällande Regional indelning - tre nya län (SOU 2016:48) Gävle kommun

Läs mer

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV 2018-12-10 1 STY-2018/330 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71,

Läs mer

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård Ett lyft för befolkningens bästa Kent Ögren Landstingsstyrelsens ordförande Landstinget i Norrbotten har stora

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104)

Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104) Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning YTTRANDE Datum 2018-05-21 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 14-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn

Läs mer

Betänkande Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72)

Betänkande Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-01-09 Sektionen för lokal och regional utveckling Eva Marie Rigné Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkande Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72)

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Förvaltningsyttrande Sida 1 (6) 2017-06-19 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-08-22 Välfärdsutredningens

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017

Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017 PM 2017:217 RVI+VIII (Dnr 110-1132/2017) Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Starka tillsammans. Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier. Stockholm 2013 SOU 2013:87

Starka tillsammans. Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier. Stockholm 2013 SOU 2013:87 Starka tillsammans Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier Stockholm 2013 SOU 2013:87 Sammanfattning Uppdraget Utredningens uppdrag har varit att föreslå ett system för nationell

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Yttrande över Bättre samverkan Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring

Yttrande över Bättre samverkan Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring Landstingsstyrelsens förvaltning Övergripande Vårdfrågor Produktionssamordning 1 (6) Handläggare: Britt Arrelöv Landstingsstyrelsen Yttrande över Bättre samverkan Några frågor kring samspelet mellan sjukvård

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland - 2014

Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland - 2014 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-10-01 RS130382 Ann-Mari Bartholdsson, Verksamhetschef Näringsliv 035-179887 Regionstyrelsen Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland

Läs mer

Rektorn och styrkedjan

Rektorn och styrkedjan Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-02 Handläggare Lars Brandt Telefon: 08-508 331 99 Till Utbildningsnämnden 2015-08-20 Rektorn och styrkedjan Svar på remiss

Läs mer

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden?

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Svensk förening för Glesbygdsmedicin den 7 april 2016 Agneta Karlsson Statssekreterare Vården står inför stora utmaningar Allt fler äldre med kronisk sjukdom

Läs mer

13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning.

13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-01-22 LS-LED06-431 13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning. Remissvar

Läs mer

1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Föredragande: Per Larsson

1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Föredragande: Per Larsson PROTOKOLL LINKÖPINGS UNIVERSITET Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Dekanus Närvarande: Ulf Nilsson dekanus Per Larsson föredragande Maria Boberg sekr 1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Remissyttrande avseende God och nära vård

Remissyttrande avseende God och nära vård Regionstyrelsen Protokoll 5 (73) Sammanträdesdatum: 2018-10-30 231/18 Dnr LS2018-0439 Remissyttrande avseende God och nära vård Beslut Regionstyrelsens beslut Remissyttrande till Socialdepartementet avseende

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 PM 2014: RVII (Dnr 001-450/2014) En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter

Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter 1 (4) Remissyttrande Diarienummer RS 2019 00573 Utbildningsdepartementet Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter Västra Götalandsregionen har beretts

Läs mer

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77)

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) YTTRANDE Datum Diarienummer 2019-02-11 1.1.3-2018-07140 GD-2019-25 Handläggare Jeanette Johansen Ert diarienummer U2018/04219/UH Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se Framtidens specialistsjuksköterska

Läs mer

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård (Ds 2016:29)

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård (Ds 2016:29) 2016 YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/04412 2016-11-18 Ert dnr: S2016/05391/FS Sektionen för ekonomisk analys Nils Mårtensson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

För Sveriges landsbygder

För Sveriges landsbygder s slutbetänkande För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd SOU 2017:1 Därför behövs ny sammanhållen landsbygdspolitik Det behövs tydliga mål för olika. politikområdens

Läs mer

För Sveriges landsbygder

För Sveriges landsbygder s slutbetänkande För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd SOU 2017:1 Kommitténs uppdrag Regeringen tillsatte i juni 2015 en Parlamentarisk Landsbygdskommitté

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 2019-1314 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1314 Hälso- och

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-04-09 LJ2012/97. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-04-09 LJ2012/97. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 2012-04-09 LJ2012/97 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remiss - Förslag avseende landsting, regioner och kommuners samarbete inom ehälsoområdet Landstinget i Jönköpings län har av Sveriges Kommuner

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2016-02-23 N2015/08335/ITP Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) Statskontoret

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Yttrande med anledning av EU-Kommissionens meddelande angående Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Utbildningsdepartementet Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för som Sverige håller ihop Investeringar för bättre mottagande & snabbare etablering

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

Statens kulturråd. Utbildningsdepartementet Dnr KUR 2004/ Stockholm 1(4) YTTRANDE. KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129)

Statens kulturråd. Utbildningsdepartementet Dnr KUR 2004/ Stockholm 1(4) YTTRANDE. KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) Statens kulturråd SWEDISH NATIONAL COUNCIL FOR CULTURAL AFFAIRS Utbildningsdepartementet 04-05-26 Dnr KUR 2004/388 103 33 Stockholm 1(4) YTTRANDE KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) Kulturrådet

Läs mer

Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen. 8 april 2014

Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen. 8 april 2014 Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen 8 april 2014 1 (1) Föredragningslista Sammanträde med regionstyrelsen den 8 april 2014 Plats: Sessionssalen, Residenset,

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik Regeringsbeslut IV:2 2015-03-12 S2015/1856/SAM Socialdepartementet Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Box 894 101 37 Stockholm Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-10 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Betänkande

Läs mer

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde Västra Götalands län Introduktion I Västra Götaland är den regionala utvecklingsstrategin vägledande för allt utvecklingsarbete. Tillväxtavtalet, som utgör ett av de viktiga verktygen i denna strategi,

Läs mer

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-05-09 ERT DATUM 2019-02-08 DIARIENR 2019/35-4 ER BETECKNING Fi2018/03212/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet Yttrande Dnr 16-0096 12 januari 2017 TCO Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående slutbetänkandet från Entreprenörskapsutredningen

Läs mer

Remissvar En långsiktig och samordnad dialogbaserad styrning av högskolan SOU 2019:6

Remissvar En långsiktig och samordnad dialogbaserad styrning av högskolan SOU 2019:6 1 (5) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning FoU, Mats G Karlsson 2019-06-11 19RS2110 Utbildningsdepartementet Remissvar En långsiktig och samordnad dialogbaserad styrning av högskolan SOU 2019:6

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

I l) ~ landstinget 103 33 STOCKHOLM

I l) ~ landstinget 103 33 STOCKHOLM I l) ~ landstinget DALARNA 237 Datum BeleckningJdiarienr 1(6) Ert datum Er beteckning Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet "Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Nyhetsbrev regionstyrelsen Kristianstad 2004-12-16

Nyhetsbrev regionstyrelsen Kristianstad 2004-12-16 Nyhetsbrev regionstyrelsen Kristianstad 2004-12-16 Denna information redogör kortfattat för regionstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades vid regionstyrelsens sammanträde den 16 december 2004. På

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-11. Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statens egendom Harpsund och Sagerska huset

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-11. Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statens egendom Harpsund och Sagerska huset 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-11 Närvarande: F.d. justitieråden Dag Victor och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statens egendom

Läs mer

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige Förbättra patienternas

Läs mer