Varje kompetens är en viktig byggsten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varje kompetens är en viktig byggsten."

Transkript

1 HOLY DIVER jm entreprenad JM Entreprenad AB Stockholm Besöksadress: Strandbergsgatan 57 Tel: Fax: JM Entreprenad ingår i JM-koncernen Varje kompetens är en viktig byggsten.

2 Vi arbetar inte åt dig. Vi arbetar med dig. Vår långa erfarenhet visar nämligen att resultatet blir bättre när samtliga berörda är involverade under hela processen. På så sätt maximerar vi projektets samlade kompetens och når snabbare resultat. Denna insikt färgar alla våra relationer. Många av våra medarbetare har arbetat länge hos oss och vi har långvariga samarbeten med kunder, konsulter och underleverantörer. Tillsammans har vi genomfört projekt under många år vilket i sin tur ger nya framgångsrika projekt som känne tecknas av högkvalitativa och långsiktigt hållbara lösningar. Med återkommande kunder som följd. Kort sagt: Med vår samverkansmodell blir alla snarare kollegor och arbetskamrater med projektet AB som gemensam arbetsgivare, än beställare och leverantör. Allt för att vi tillsammans ska få en enklare resa till färdigt projekt.

3 vår process Projektstart Projektering & planering Genomförande Projektavslut Kompetensbehov Fastställa kompetensbehov. Skapa organisation Bemanna projektet. Rollfördelning Fördela ansvar och uppgifter. Riskinventering Identifiera kritiska skeden. Produktdefinition Fastställa krav och hitta bästa tekniska lösning. Prognosticering Kostnadsberäkning och kalkylering. Bygghandlingsprojektering Projektera de större delsystemen. Styrningsverktyg Styrande dokument för att uppnå målen. Produktion Planera, producera, möta och hantera avvikelser. Slutprovning Planeras så tidigt som möjligt. Drift Driftsättning och uppföljning. Projektuppföljning Alla parter samlas för uppföljning och erfarenhetsåterföring.

4 1. Projektstart Storverk bygger på skräddarsydda kompetenser. Ett mästerligt stycke musik eller en målning kan möjligen vara en mans eller en kvinnas verk. Men i vår värld är det precis tvärt om. I vår värld bygger storverk på ett givande och ett tagande, ömsesidig respekt och förtroende. Nära samarbete kort sagt. Utöver de självklara, professionella egenskaperna. Därför är organisationens uppbyggnad den viktigaste beståndsdelen i ett samverkansprojekt. Eftersom varje projekt skräddarsys utifrån sina egna unika förutsättningar, skiljer sig sättet att organisera sig från traditionella uppdrag. Därför utgår vi uteslutande från vilka kompetenser som behövs och när de behövs. Standardlösningar finns inte på kartan. Vad det hela handlar om är unika kompetenser i samverkan. Därför börjar vi med en kompetensinventering som mynnar ut i en så kallad kompetenskarta. Den visar vilka kunskaper och egenskaper som är nödvändiga i projektet. Kartan ger dessutom en överskådlig bild av hur resursbehovet kommer att variera under projekttiden. Utifrån detta väljs rätt medarbetare från alla inblandade företag. När detta är gjort så börjar arbetet med att skapa öppenhet och förtroende inom projektgruppen. Här läggs stor vikt vid att alla lär känna varandra och att vi formulerar gemensamma värderingar och mål. Efter denna inledning ingår projektets samtliga medlemmar en överenskommelse som går ut på att vi arbetar gemensamt för projektets bästa. Stora och tunga projekt kräver fingertoppskänsla. Eftersom ett samverkansprojekt bygger på nära samarbete, ser vi även sociala egenskaper som en del i den generella kompetensen. Genom att sätta upp en arbetsstruktur blir alla roller tydliga. Likaså behövs kommunikationsmodeller, mötesstruktur samt en konflikthanteringsmodell för projektet. Det är dessutom viktigt att parterna kommer överens om hur affärsrisker såväl som vinster ska fördelas. Till exempel avseende driftskostnader eller totalkostnad i förhållande till försäljningsintäkt eller fastighetsvärdet vid projektets slut.

5 2. Projektering & planering Produktdefinition. Produktdefinitionen, som utgår från grova skisser och behovsinventeringar, pågår fram till att projekteringsgruppen presenterar färdiga bygghandlingar. I god samverkanstradition bidrar samtliga till att hitta den ultimata lösningen. Projekteringsgruppen ansvarar för den tekniska funktionen hos de samverkande systemen samt optimering avseende drift- och underhållskostnader inklusive driftsäkerhet. Planeringen för själva genomförandet ligger på produktionsgruppens bord, och sker samtidigt som det tekniska systemet arbetas fram. Produktionsgruppen gör metodval och produktionsstrategiska bedömningar samt ser till att lösningarna utgör ett robust och funktionellt system. Prognosticering. Ekonomistyrningsgruppen i sin tur gör kontinuerliga kostnadsbedömningar för både drift och produktion av de tekniska systemen. Allteftersom projekteringen går framåt adderas den nya informationen till kostnadsbedömningen och varje metod- eller systemval kalkyleras för att se vilka konsekvenser de får på projektkostnaden. Via gemensamma projektkontor och konferensutrymmen ser vi till att alla inblandade alltid finns tillgängliga. Det ger ett smidigare informationsflöde, samtidigt som vi slipper produktionsbortfall och väntetider. Redan i detta skede kan projekt-, produktions- och driftskostnad prognosticeras med en relativt stor säkerhet. Vårt mål är att ligga inom +/-2 procent från projektets slutkostnad. Bygghandlingsprojektering. Projekteringen fortsätter med ökad detaljeringsnivå. Nästa steg är att ytterligare involvera leve rantörer av de stora ingående delsystemen, till exempel pålning, lansering, prefabricerade betongelement, glasfasader, installationer med mera. Eftersom att dessa utgör den största delen av projektkostnaden, påverkar de all planering och även ekonomistyrningen. Samverkan i detta skede handlar i stor utsträckning om att fokusera på detaljer, för att se hur dessa samverkar mellan de olika tekniska systemen. Projekteringsledare och projektörer inleder i regel arbetet var och en för sig, för att sedan granska de kritiska gränssnitten gemensamt. Styrningsverktyg. Produktionsgruppen upprättar nu styrdokument för själva produktionsprocessen. Dessa samlas i en projektgenomförandeplan i enlighet med vårt ISO-certifierade verksamhetssystem och vår egen projektstyrningsinstruktion. Samtidigt tar ekonomistyrningsgruppen fram en detaljerad slutkostnadsprognos. Tack vare den blir riskbedömningar och eventuella osäkerheter tydliga och därmed enkla att justera i god tid. Slutfasen pågår till stor del samtidigt med produktionsprocessen. Resterande bygghandlingar färdigställs och tekniska detaljlösningar tas fram i samråd med produktionsgruppen. Under tiden hålls regelbundna uppföljningsmöten.

6 3. Genomförande För vår del fortsätter genomförandefasen även efter att anläggningen är färdig att tas i bruk. Vårt ansvar sträcker sig nämligen långt efter inflyttningsdatum, närmare bestämt i fem år till. Så för att garantera att innemiljö, de valda tekniska lösningarna samt alla driftstekniska aspekter med mera, håller konstant högsta standard, är vi med hela tiden. Vi delar in våra projekt, som ofta löper över flera år, i tre delar: Produktion. Utifrån vår processmodell som innehåller Planera, Kommunicera, Genomför och Följ upp styr vi kontinuerligt mot våra projektmål. Därmed är målstyrning ett effektivt verktyg för att säkerställa långsiktig framgång. Slutprovning. Planeringen av slutskedet bör ske så tidigt som möjligt. Produktionsprocessen brukar vara som mest intensiv 4 6 månader innan projektet överlämnas. Därför vill vi redan från början definiera när samtliga funktioner ska provas, driftsättas och samtrimmas. Drift. Dagens kontorsmiljöer har blivit allt mer installationstäta samtidigt som styr- och reglerfunktionerna blir mer komplicerade. Dessutom samverkar de olika systemen på en rad olika sätt. Därför har vi infört en egen driftsättningsprocess som pågår upp till sex månader efter slutbesiktning. Med minskade driftskostnader och ökad systemförståelse som resultat.

7 Hekla 3 Hus 10 Green Building 4. Projektavslut O m fat t n i n g : Kontorsfastighet Kista Terrass BTA kvm Byggtid: Entreprenadform: Totalentreprenad Beställare: Vasakronan P ro j e k t b e s k r i v n i n g : Projektet omfattar nybyggnad av Hekla 3 Hus 10 Kista Terrass, en ny miljövänlig stadsdel. JM Entreprenad har tillsammans med Vasakronan lyckats få projektet klassat som GreenBuilding. Projektuppföljning. Ett samverkansprojekt avslutas på samma sätt som det påbörjades; vi samlas för att analysera mål och resultat. Genom en grundlig uppföljning får vi erfarenhetsåterföring som borgar för fortsatt samarbete med samma höga standard. DRAMATISKA INSTITUTET O m fat t n i n g : Nyproduktion av undervisningslokaler för dramatiska institutet. Storlek ca kvm. byggtid: Entreprenadform: Totalentreprenad Beställare: Akademiska Hus i Stockholm p ro j e k t b e s k r i v n i n g : Stora delar av lokalerna inrymmer film-,tv-, studio-, radio- och teaterlokaler.

8 Så här bygger vi framgång. IGELSTA Omfattning: Ett miljardprojekt med ett flertal delentreprenader Byggtid: Entreprenadform: Utförandeentreprenad Beställare: Söderenergi AB Rekrytering i samverkansprojekt. Via djupintervjuer och referenstagning kombineras kompetenser, drivkrafter och personligheter till en så effektiv och kompetent organisation som möjligt. På så sätt skapas ett virtuellt företag Projekt NN AB på samma sätt som vilket annat litet eller stort företag som helst. Med rätt kompetenser i samverkan blir sannolikheten att överträffa målen större. Projektbeskrivning: Delentreprendaderna omfattade schakt, grundläggning och grovschakt samt sprängning, inklusive grovterrassering, betongarbeten, betongplatta inklusive fundament, kulvertar och plintar. Dessutom utfördes turbin- och skorstensfundament, installationer, ledningsdragningar samt VA under platta. Arbetet inkluderade även uppförande av huvudbyggnad, inklusive stomme och stomkomplettering, samt kaj- och yttre bränsleanläggning. Finplaneringsarbeten invid Igelstaverket innefattade bland annat beläggning, plantering, markvärme och markarbeten för belysning samt smide. Utbildning för samverkan. I ett samverkansprojekt är det medarbetarnas skicklighet inom sina respektive ansvarsområden som avgör hur framgångsrikt projektet blir. Att varje projektmedlem har den kompetens som krävs, minst, är en hygienfaktor. Utöver detta ska han eller hon även förstå innebörden av samverkansformen, med allt vad det innebär av öppenhet, kommunikation och dialog etc. JM Entreprenad har här ett mycket ambitiöst utbildningspaket. Våra medarbetare. Våra fokusområden är teknisk kompetens, byggproduktionsprocessen samt ledarskap. För med - arbetare som gärna arbetar i samverkansprojekt genomförs samverkansutbildningar, för att medarbetarna till fullo ska förstå de verktyg som används, samt vad som skiljer samverkansprojekt från mer traditionella uppdrag. Exempel på utbildning. Installationsteknik Byggfysik samt konstruktionsteknik Lean Construction Byggstyrning Rotationsplanering för arbetsledare mellan olika typer av projekt Ledarskapsprogrammet JM Akademin Konflikthantering

Introduktion till Riktlinje för Partnering. Henrik Erdalen

Introduktion till Riktlinje för Partnering. Henrik Erdalen Introduktion till Riktlinje för Partnering Henrik Erdalen 2018-02-28 Vägen till en riktlinje för partnering Historik Erfarenheter från genomförda projekt Arbetsgrupp Partnering Författande av Riktlinje

Läs mer

VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER?

VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER? Serien - Byggherrens betydelse Hur konsulterna vill utveckla byggsektorn i samarbete med byggherrarna VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER? Seminarium 25 september 2003 LILJEWALL arkitekter ab Göteborgsregionens

Läs mer

Peabs kundsamverkan.

Peabs kundsamverkan. Peabs kundsamverkan. I Peabs Partnering deltar alla parter lika mycket Alla vinner på samverkan. Högre kvalitet. Lägre kostnader. Effektivare process. Roligare samarbete. Bättre information. Större engagemang.

Läs mer

1. Försäkringstagare (den som tecknar försäkringen och betalar premien)

1. Försäkringstagare (den som tecknar försäkringen och betalar premien) 1/6 Ansökan byggförsäkring Offert/beställning Offert önskas på byggförsäkring för nedan projekt Byggförsäkring beställs för nedan beskrivna byggprojekt (vid detta val skickas premiefaktura utan föregående

Läs mer

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga Idéer om en park Gröna ytor på ett annorlunda sätt Kontor Helsingborg Egnahemsvägen 64 260 34 Mörarp Kontor Halmstad Lilla Böslid 146 310 31 Eldsberga Telefon: 042-400 80 90 Fax: 042-716 70 Email: info@parksyd.se

Läs mer

Insikt. kräver kunskap, erfarenhet och förståelse

Insikt. kräver kunskap, erfarenhet och förståelse Insikt kräver kunskap, erfarenhet och förståelse Målet är utveckling... håller inte måttet Företag med teknologibaserad utveckling står idag inför många utmaningar. Den viktigaste är utan tvekan förmågan

Läs mer

Upphandlingsstrategier

Upphandlingsstrategier Upphandlingsstrategier Baserad på Eriksson och Hane 2014 Construction Management Val av upphandlingsstrategi Analys Bestämma vad som är prioriterat Beställarens riskbeteende Val Utvärdera olika alternativ

Läs mer

Med partnering når vi tillsammans bättre resultat.

Med partnering når vi tillsammans bättre resultat. Med partnering når vi tillsammans bättre resultat. Fördelarna med partnering. Partnering minskar riskerna i projektet. Partnering ger ökat fokus på den gemensamma projektekonomin. Partnering ökar utrymmet

Läs mer

ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell

ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Fuktsäkerhet i byggprocessen 2007 kom FoI rapporten om ByggaF 2008 lanserades ByggaF Bakgrund 2012-2013 vidareutvecklades ByggaF till svensk branschstandard Vissa

Läs mer

Fuktcentrumdagen, Stockholm ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell. Fuktsäkerhet i byggprocessen

Fuktcentrumdagen, Stockholm ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell. Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF, 1 Bakgrund 2007 kom FoI rapporten om ByggaF 2008 lanserades ByggaF 2012-2013 vidareutvecklades ByggaF till svensk branschstandard

Läs mer

Kalkylprocessen i praktiken

Kalkylprocessen i praktiken Kalkylprocessen i praktiken Roller i kalkylprocessen Installationsledare/samordnare Anbudsingenjör Marknad Projekteringsledare Inköpare Miljö Entreprenadingenjör 3D-projektör Partneringledare Projektchef

Läs mer

ATT BYGGA FÖRTROENDE

ATT BYGGA FÖRTROENDE ATT BYGGA FÖRTROENDE Vissa saker är svårare att skapa än andra, även för oss specialister. I byggindustrin är ett starkt förtroende en av de allra svåraste sakerna att bygga upp. Det kräver en ärlighet,

Läs mer

Effektivare produktionsprocess Hur får vi det?

Effektivare produktionsprocess Hur får vi det? Agenda Effektivare produktionsprocess Hur får vi det? 0. Entreprenörens drivkraft 1. Förutsättningar 2. Kompetens och kapacitet 3. Entreprenadavtalet 4. Effektiviseringsåtgärder 5. System för erfarenhetsåterföring

Läs mer

Totalentreprenader Ett efterlängtat lyft för anläggningsbranschen Äntligen

Totalentreprenader Ett efterlängtat lyft för anläggningsbranschen Äntligen Totalentreprenader Ett efterlängtat lyft för anläggningsbranschen Äntligen Totalentreprenad med funktionsansvar och DoU i 20 år. Projekt E4 Sundsvall, delen Myre-Skönsmon 16 km väg varav 1,5 km bro. 1

Läs mer

Ett byggföretag i tiden

Ett byggföretag i tiden Ett byggföretag i tiden Vår vision K360 tänker ständigt nytt, bygger förtroenden och överträffar kundens förväntningar, för att skapa framgång och bidra till en bättre värld. Våra kärnvärden Nytänkande

Läs mer

NCC Partnering. - det framgångsrika lagbygget

NCC Partnering. - det framgångsrika lagbygget NCC Partnering - det framgångsrika lagbygget I ett partneringprojekt befinner vi oss alla i samma lag. Vi spelar tillsammans mot ett gemensamt mål. Alla våra olika kompetenser och positioner är viktiga

Läs mer

Kvalitet i alla led. en vision om kundservice. Ett unikt samverkansprojekt där vi tillsammans skapar en grund för bättre kundservice och kvalitet!

Kvalitet i alla led. en vision om kundservice. Ett unikt samverkansprojekt där vi tillsammans skapar en grund för bättre kundservice och kvalitet! Kvalitet i alla led Ett unikt samverkansprojekt där vi tillsammans skapar en grund för bättre kundservice och kvalitet! Copyright Kvalitet i alla led Kvalitetsmodellen Vision och gemensamma mål Verktyg

Läs mer

Citylabs utbildningar

Citylabs utbildningar Citylabs utbildningar VAD ÄR CITYLAB? Citylab är ett svenskt certifieringssystem för hållbar stadsutveckling skapat Sweden Green Building Council (SGBC) och dess medlemmar. Utgångspunkten för Citylab är

Läs mer

UTBILDNING: Leda människor i projekt

UTBILDNING: Leda människor i projekt UTBILDNING: Leda människor i projekt Introduktion Kursen ger projektledare en unik möjlighet att utveckla god kompetens i att leda och hantera människor i projekt. Kursen ger dig insikter, väl beprövade

Läs mer

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning?

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Den här broschyren vänder sig till dig som har ett arbetsmiljöansvar inom bygg- och anläggning. Här kan du läsa om vad som behöver göras under olika skeden

Läs mer

Den Renodlade Beställarrollen, hur fungerar den? Åsa Markström Inköpschef syd, Trafikverket

Den Renodlade Beställarrollen, hur fungerar den? Åsa Markström Inköpschef syd, Trafikverket Den Renodlade Beställarrollen, hur fungerar den? Åsa Markström Inköpschef syd, Trafikverket Varför har Trafikverket valt att bli Renodlad Beställare? 2 2014-06-03 Nya förutsättningar ger nya möjligheter

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG

PROTOKOLLSUTDRAG PROOKOLLUDRAG 2018-02-20 Kommunstyrelsen 46 Ökad kostnad för byggnation av vattentorn K/2015:311 340 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige 1. besluta om utökat investeringsanslag

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Kontrollplan enligt PBL 2010

Kontrollplan enligt PBL 2010 Kontrollplan enligt PBL 2010 Kontrollplanens ändamål På ett ändamålsenligt sätt säkerställa att kraven som avses i 8 kap. 4, 13, 17, 18 uppfylls. Kontrollplanens styrning Säkerställandet sker genom 1.

Läs mer

Upphandlingsperspektivet. Små och stora projekt. och lite ÄTA

Upphandlingsperspektivet. Små och stora projekt. och lite ÄTA Upphandlingsperspektivet Små och stora projekt. och lite ÄTA Föredrag 2016-04-11 på Nalen Svensk Byggtjänst Advokat John Hane, Foyen Advokatfirma 2 KKV:S FÖRHANDSUPPFATTNING OCH UPPDRAGSDEFINITION För

Läs mer

Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1

Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1 Anvisningar för robust fiber Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1 Innehållsförteckning 1. BESKRIVNING AV FIBERANLÄGGNINGSPROJEKT... 4 1.1 Planera... 4 1.1.1 Bestämma område... 4 1.1.2 Kontrollera

Läs mer

Energieffektivitet och innemiljö, VBFF ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Lars-Erik Harderup (Kristina Mjörnell)

Energieffektivitet och innemiljö, VBFF ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Lars-Erik Harderup (Kristina Mjörnell) ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Lars-Erik Harderup () Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF,, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 1 Bakgrund 2007 kom FoI rapporten om ByggaF 2008 lanserades ByggaF

Läs mer

Melin Förvaltnings AB etablerades i början av 1980-talet och äges allt sedan starten av familjen Melin. Bolaget och dess dotterbolag äger och

Melin Förvaltnings AB etablerades i början av 1980-talet och äges allt sedan starten av familjen Melin. Bolaget och dess dotterbolag äger och Melin Förvaltnings AB etablerades i början av 1980-talet och äges allt sedan starten av familjen Melin. Bolaget och dess dotterbolag äger och förvaltar mer än 650 lägenheter och c:a 20 000 m2 lokaler i

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.1 Planera 3 1.1.1 Bestämma område 3 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner 3 1.1.3 Undersöka samförläggning 3 1.1.4

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.3 1 2 INNEHÅLL 1.1 Planera... 5 1.1.1 Bestämma område... 5 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner... 5 1.1.3 Undersöka samförläggning... 5

Läs mer

Magnus Lundberg Projektchef, E4 Sundsvall

Magnus Lundberg Projektchef, E4 Sundsvall Magnus Lundberg Projektchef, E4 Sundsvall E4 Sundsvall En ny väg. 1000 nya möjligheter. Struktur Innehåll: a. E4 Sundsvall nya affärsformer b. Upphandling c. Granskning d. Verifiering e. Godkännande f.

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Systematisk gemensam riskhantering i byggprojekt. Ekaterina Osipova Byggproduktion Luleå tekniska universitet

Systematisk gemensam riskhantering i byggprojekt. Ekaterina Osipova Byggproduktion Luleå tekniska universitet Systematisk gemensam riskhantering i byggprojekt Ekaterina Osipova Byggproduktion Luleå tekniska universitet Bakgrund och syfte Riskhantering blir allt viktigare i dagens byggbransch. Snabba förändringar

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

att besluta om utökat investeringsanslag för byggnation av vattentorn ifrån 41,8 MSEK till 58,6 MSEK i 2018 års budget från eget kapital.

att besluta om utökat investeringsanslag för byggnation av vattentorn ifrån 41,8 MSEK till 58,6 MSEK i 2018 års budget från eget kapital. KRIVL 2018-01-29 Kommunstyrelsen Dan Godman VA-ansvarig elefon 08 555 010 93 dan.godman@nykvarn.se byggnation av vattentorn K/2015:311 Beslut ökad kostnad för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Välkommen till en enklare vardag!

Välkommen till en enklare vardag! Thermotech utvecklar, tillverkar och levererar kund anpassade och hållbara värme- och rörsystem. Vi brinner för att förenkla din vardag och sätter stolthet i att ha en god och nära relation med både leverantörer

Läs mer

Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13

Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13 UPPDRAGSNUMMER: 10164564 Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13 Tommy Sandberg WSP Management Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7

Läs mer

Upphandling av byggprojekt. Varför Organisation? Organisation

Upphandling av byggprojekt. Varför Organisation? Organisation Upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal individer som

Läs mer

Vi bygger på bra relationer.

Vi bygger på bra relationer. Vi bygger på bra relationer. Vi är Servicekuben. Servicekuben är ett mångsidigt byggföretag som hjälper dig genom hela ditt byggprojekt. Hos oss är du i trygga händer. Vi hanterar allt från byggservice

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

RETAIL. Att äga, förvalta och utveckla en handelsfastighet UNITED BY OUR DIFFERENCE

RETAIL. Att äga, förvalta och utveckla en handelsfastighet UNITED BY OUR DIFFERENCE WSP och GENIVAR har gått samman och bildar tillsammans ett av världens ledande analys- och teknikkonsultföretag. Vi erbjuder tjänster för hållbar samhällsutveckling inom Hus & Industri, Transport & infrastruktur

Läs mer

Kalix kommuns ledarplan

Kalix kommuns ledarplan Kalix kommuns ledarplan Inledning Dagens ledarskap handlar till stor del om att styra genom mål och visioner, att vara tydlig och att kunna föra en dialog med medarbetare och kunna delegera. Arbetsmiljön,

Läs mer

Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument

Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument Riktlinjer och rutiner för dokumenthantering vid planering, projektering, byggande och förvaltning. Sida 1(8) 1. GRUNDLÄGGANDE OM INFORMATIONSMODELLEN... 3 1.1. Inledning... 3 2. HANDLINGAR... 5 3. TILLÄMPNING...

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0

TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 2 Vi bidrar till samhällsutvecklingen! VÅR ORGANISATION 6500 medarbetare 5 Verksamhetsområden centrala 7funktioner Projekt ERTMS 3 UTRULLNINGS ANSVAR Delprojekt Utrullning

Läs mer

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Samarbetskommittén 14.4.2014 Personalsektionen 12.5.2014 Kommunstyrelsen 16.6.2014 Kommunfullmäktige 22.9.2014 I Korsholms kommun sätter vi ribban högt. Vi

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Upptäck fördelarna med underhållssystemet MaintMaster.

Upptäck fördelarna med underhållssystemet MaintMaster. Upptäck fördelarna med underhållssystemet MaintMaster. I en tid som genomsyras av effektivisering krävs ett underhållssystem som kan hantera alla tänkbara situationer. Därför har vi tagit fram MaintMaster.

Läs mer

Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor

Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor REDOVISNING AV FRAMDRIFIT Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor Regeringsuppdrag N2017/00208/TIF, N2016/06825/TIF Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Byggproduktion inledning

Byggproduktion inledning Byggproduktion inledning Byggproduktion historisk tillbakablick Tiden före 1850 Skråverksamhet från bondesamhället Fortifikationsingenjörer/arkitekterförsvarsanläggningar och statliga anläggningarmilitärteknologi

Läs mer

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET 2 HEJSAN! I denna lilla bok kan du läsa om oss på TL Bygg. Vilka vi är, vad vi gör och varför vi går upp varje morgon och gör det vi gör - och det alltid med ett stort engagemang.

Läs mer

VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar

VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT VAD Vår KAN strategi JAG GÖRA FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar VÅR ÄNDAMÅLSPARAGRAF Stiftelsen skall i samverkan med Svenska kyrkans församlingar och andra, i

Läs mer

BESKRIVNING ENTREPRENAD

BESKRIVNING ENTREPRENAD BESKRIVNING ENTREPRENAD MARKENTREPRENAD AB04 (Markarbeten och Grundläggning) MÖRTNÄS 1:728 ENFAMILJSHUS FÖRFRÅGNINGSHANDLING V6.0-F 2015-12-07 Innehållsförteckning 1. Allmän Information... 3 2. Beskrivning

Läs mer

Välkommen hem. Din guide i din byggprocess

Välkommen hem. Din guide i din byggprocess Välkommen hem Din guide i din byggprocess l J f H Välkommen till Berg! Varmt välkommen till oss på miljö- och byggenheten i Bergs kommun. Vi finns här för att hjälpa dej i ditt byggprojekt. En del av vårt

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Välkommen till Frösunda

Välkommen till Frösunda Välkommen till Frösunda Informationsmöte Eva Ingemarsdotri Affärsområdeschef 010-130 57 10 eva.ingemarsdotri@frosunda.se Frösunda Omsorg Startade 1994 Över 8 000 medarbetare En av de största privata aktörerna

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

Viktigast för oss 2018

Viktigast för oss 2018 Viktigast för oss 2018 Anläggning Standardisering Implementera CoClass i skarpa projekt IFC för Infra Hitta rätt nivå projekt Möjligheter vs. Rimlighet Trimma in organisationen Individuella mål Digitalisering

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

Vem ska man välja som byggpartner?

Vem ska man välja som byggpartner? DET ÄR VI SOM BYGGER. Vem ska man välja som byggpartner? En medelstor aktör i Stockholm. Ett alternativ på din lista. I Sverige fanns det 2010 enligt svenskt Näringslivs Ekonomifakta 81 449 företag inom

Läs mer

Projekt Slussens val av upphandlingsform baserat på risker och möjligheter. Mats Ricknäs 2014-04-11

Projekt Slussens val av upphandlingsform baserat på risker och möjligheter. Mats Ricknäs 2014-04-11 Projekt Slussens val av upphandlingsform baserat på risker och möjligheter Mats Ricknäs 2014-04-11 Agenda Kort presentation av projektet Beskrivning av projektets förutsättningar Entreprenader inom delområden

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Nyckeln till framgång

Nyckeln till framgång Nyckeln till framgång 1 2 En liten bok om Industrilås värderingar att bära nära hjärtat. 3 När vi på Industrilås ville formulera vilka vi är och vad vi står för skapade vi begreppet En filosofi, många

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

Onsdagsfrukost BIM-nyttor från kalkyl till produktion

Onsdagsfrukost BIM-nyttor från kalkyl till produktion Onsdagsfrukost BIM-nyttor från kalkyl till produktion 2019-04-03 Välkommen till onsdagsfrukost med BIM! Första onsdagen i varje månad Klart i god tid innan klockan 9 Mingla, träffa BIM-kollegor, lyssna

Läs mer

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef Chef i Mjölby kommun KS/2016:172 Dokumentansvarig: Personalchef Inledning Att vara chef är ett av de viktigaste uppdragen i Mjölby kommun. Uppdraget är utmanande och stimulerande, med fokus på att nå goda

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen 2011-11-16 David Arvidsson KFKS 2007/79-251 Sammanfattning Syfte med projektet var att reglera byggrätter med tillfartsvägar och

Läs mer

Modiga sammanfattning och exempel

Modiga sammanfattning och exempel Modiga sammanfattning och exempel JULI 2010 Summering av arbetet i utvecklingsgrupperna Modiga - sammanfattning och exempel 1 Modiga sammanfattning och exempel Mod handlar ofta om att utmana på något sätt.

Läs mer

Projektbeställning Tillbyggnad och ombyggnad F-6 skola i Lilla Alby. 1. Bakgrund

Projektbeställning Tillbyggnad och ombyggnad F-6 skola i Lilla Alby. 1. Bakgrund Projektbeställning Tillbyggnad och ombyggnad F6 skola i Lilla Alby 1. Bakgrund Barn och utbildningsförvaltningen har med hjälp från Stadsbyggnads och miljöförvaltningen utarbetat ett program för tilloch

Läs mer

Personligt anpassat ledarstöd eller coaching

Personligt anpassat ledarstöd eller coaching Personligt anpassat ledarstöd / coaching 2018 Inledning Personligt anpassat ledarstöd / coaching Personligt anpassat ledarstöd eller coaching är en möjlighet att utvecklas utifrån dina egna unika förutsättningar.

Läs mer

Vi Projekterar, levererar och installerar optimala system för stofthantering

Vi Projekterar, levererar och installerar optimala system för stofthantering Vi Projekterar, levererar och installerar optimala system för stofthantering Vår affärsidé Att projektera, leverera och installera optimala system för stofthantering till industrin med bästa funktions-

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9144, Sicklaön 202:9 del av Ektorps Centrum

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9144, Sicklaön 202:9 del av Ektorps Centrum Bilaga 2 Sicklaön 202:9 del av Ektorps Centrum Slutrapport Nabiha Shahzad 2010-11-11 Sammanfattning Planområdet är beläget i Ektorp på Sicklaön och avgränsas av Ektorpsvägen, Lasarettsvägen och Värmdövägen.

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Projekt Norrbotniabanan - entreprenadstrategi Umeå-Dåva

Projekt Norrbotniabanan - entreprenadstrategi Umeå-Dåva Projekt Norrbotniabanan - entreprenadstrategi Umeå-Dåva Projekt Norrbotniabanan har tagit fram en entreprenadstrategi för kommande byggskede delen Umeå-Dåva som överensstämmer med Trafikverkets övergripande

Läs mer

Kontroller enligt entreprenadavtal

Kontroller enligt entreprenadavtal Kontroller enligt entreprenadavtal Roger Persson Teknik och Metodutvecklingschef Chef Komptenscentra Stommar 2015-12-01 NCC Construction Sverige AB 1 Kontroll av projekteringen och utförandet NCC Projektstyrning

Läs mer

DIN LEVERANTÖR AV EL- OCH VVS-ARTIKLAR

DIN LEVERANTÖR AV EL- OCH VVS-ARTIKLAR DIN LEVERANTÖR AV EL- OCH VVS-ARTIKLAR MARKNADSLEDANDE I BRANSCHEN Amiga AB grundades i augusti 2000 och är idag en av Sveriges ledande el- och VVS-grossister för proffsoch konsumentfackhandeln. Verksamheten

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Rekommendation Tidig marknadsdialog

Rekommendation Tidig marknadsdialog Till Medlemmarna i Anläggningsforum Föreslagna aktiviteter i denna Rekommendation är omhändertagna genom att de är införda i Trafikverkets Verksamhetssystem. Uppföljning genomförd 2019-02-12 Rekommendation

Läs mer

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Krav på en projektplan Beskriver

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

Vi Projekterar, levererar och installerar optimala system för stofthantering

Vi Projekterar, levererar och installerar optimala system för stofthantering Teknik & Filtersystem AB Maskingatan 10 702 86 Örebro www.tfsystem.se 019-22 31 55 info@tfsystem.se Vi Projekterar, levererar och installerar optimala system för stofthantering TF System tar ett helhetsansvar

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Gillar du överraskningar? Då ska du inte jobba med oss.

Gillar du överraskningar? Då ska du inte jobba med oss. Gillar du överraskningar? Då ska du inte jobba med oss. De allra flesta människor gillar överraskningar, men när det gäller byggprocesser är det precis tvärtom. Det ska bli i klart i tid, inom given budget

Läs mer

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 2017-09-13 2 Innehållsförteckning 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun... 3 2 Chefens ansvarsområde... 4 3 Ledningsstruktur

Läs mer

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 1a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt

Organisation och upphandling av byggprojekt Organisation och upphandling av byggprojekt En avancerad shoppingtur! Välkomna! Anne Landin den 30:e januari 2014 Varför Organisation?» Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än

Läs mer

Samverkan i Trafikverkets projekt Bas Kontraktsmodell Hög Göran Domås, inköpsstrateg

Samverkan i Trafikverkets projekt Bas Kontraktsmodell Hög Göran Domås, inköpsstrateg Samverkan i Trafikverkets projekt Bas Kontraktsmodell Hög Göran Domås, inköpsstrateg 1 Innehåll Affärsstrategi Samverkan Bas Samverkan Hög 2 Affärsformer för typprojekt entreprenad som är vanliga i Trafikverket

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

ramgångsrika öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling.

ramgångsrika öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling. F ramgångsrika F öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling. Region Skånes nya satsning på kvinnor som äger och driver företag inom vård och omsorg i Skåne

Läs mer

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking.

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Garageytor Pacific LED Green Parking Modernisera ditt garage. Nya innovativa. Stora energibesparingar, minskat underhåll, längre livslängd och enkel installation. 80 Besparingar besparingar* *Reducerade

Läs mer

Vi tar hand om era knepiga avloppsproblem! Från förslag till färdigt system. Skandinavisk Kommunalteknik AB www.kommunalteknik.se

Vi tar hand om era knepiga avloppsproblem! Från förslag till färdigt system. Skandinavisk Kommunalteknik AB www.kommunalteknik.se Vi tar hand om era knepiga avloppsproblem! Från förslag till färdigt system. Skandinavisk Kommunalteknik AB www.kommunalteknik.se FÖRETAGET Skandinavisk Kommunalteknik AB Skandinaviens största leverantör

Läs mer

Sundstorgsgaraget HELSINGBORG ANLÄGGNING

Sundstorgsgaraget HELSINGBORG ANLÄGGNING ANLÄGGNING HELSINGBORG Jurymotivering: De senaste åren har sett ett flertal kreativa och mer eller mindre innovativa lösningar för parkeringsgarage. Ett attraktivt, öppet och ljust exempel är Sundtorgsgaraget

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Projektplanering. Projektplanen. Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas

Projektplanering. Projektplanen. Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Beskriver hur projektet ska utföras

Läs mer

Upphandling av samverkansprojekt inom driftverksamhet

Upphandling av samverkansprojekt inom driftverksamhet Upphandling av samverkansprojekt inom driftverksamhet Ett utvecklingsprojekt inom ramen för verksamhetsnära utvecklingar Författare: Hawzheen Karim, Verksamhetsutvecklare, Svevia Jenny Sandberg, Verksamhetsutvecklare,

Läs mer

Marinel och elektronik

Marinel och elektronik Marinel och elektronik Ämnesplan: Marinel och elektronik Kurser: Båtel 1-2, Marinelektronik 1-2, Motorelektronik 1-2, Marinel och elektronik Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinel och elektronik ska

Läs mer

Kontrollerad mobilitet

Kontrollerad mobilitet Kontrollerad mobilitet Kommunala fordon Med fokus på Arbetsmaskiner Lant- och skogsbruk Transport och logistik Övertygande Mobil styrteknik fungerar tack vare att alla komponenter är perfekt samtrimmade.

Läs mer

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall nackavattenavfall.se Varumärket Nacka vatten och avfall att bygga och utveckla ett starkt och framgångsrikt varumärke är ett kontinuerligt arbete som kräver

Läs mer