Robert Sandgren (m) Rickard Gutenberg (m)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Robert Sandgren (m) Rickard Gutenberg (m)"

Transkript

1 Samhällsbyggnadsnämnden 23 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 23 mars 2004 kl Elwe Nilsson (m) ordförande Ove Ekström (c) vice ordförande Claes Ericsson (m) Lage Jansson (m) Maj Birgersson (kd) Ragnar Dahl (fp) Ove Larsson (s) Tore Pettersson (s) Robert Sandgren (m) Rickard Gutenberg (m) Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Kristina Gewers, chef för Plan- och exploatering Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare Ove Larsson Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Sekreterare Katarina Brundell Paragrafer Ordförande Elwe Nilsson Justerande Ove Larsson BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Underskrift 1 (62)

2 Innehållsförteckning: Justerande.1 Oxundaåns vattenvårdsprojekt, antagande av samverkansavtal mellan kommunerna remiss4 Avtal om försäljning av Kragsta 1: Köpeavtal för del av Bällsta 2:18 i Fågelsångens företagspark...9 Yttrande över ansökan om skyltuppsättning...11 Detaljplan för Bällsta 2:134, samråd, enkelt planförfarande...13 Detaljplan för del av Karby 3:2 Brittas backe, samråd...14 Statsbidrag för trafiksäkerhetsåtgärder, svar på tidigare ansökan...15 Trafikolyckor 2003, information...16 Önskemål om vägvisning till företag...18 Begäran om genomfartsförbud/avstängning, 30 km/tim samt hastighetsdämpande åtgärder på Gamla Karlbergsvägen...19 Trafikåtgärder i Snapptuna...21 Trafiksäkerhetsåtgärder samt 30km/tim på Uthamravägen km/tim på Blekingevägen och Lindholmsvägen...25 Bällsta 2:19, Murkelvägen, ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus...28 Karby 3:113, Sunnerstavägen 132, avvikelse från bygglov...30 Näle 7:1, Näle gård, ansökan om förhandsbesked för tillbyggnad...32 Vallentuna-Rickeby 1:114, Åby gata 2, ansökan om förhandsbesked för tillbyggnad av före detta Lokstallet...35 Uthamra 1:21, Uthamravägen 31 J, tidigare beviljat bygglov som är undanröjt och återförvisat till samhällsbyggnadsnämnden för ny prövning...37 Stångberga 2:19, Uggletorpsvägen 10, ansökan om förhandsbesked om att stycka fastigheten i två delar samt uppföra en ny byggnad om 140 m Vada Prästgård 1:1, väg 970 Vadavägen, yttrande till Länsstyrelsen med anledning av överklagat beslut...41 Lövsättra 1:2, Lövsättravägen, ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av fyra stycken enbostadshus...42 Utökning av verksamhetsområde för VA i Ormsta med fastigheterna Ormsta 1:794 och Vallentuna Åby 1: Vallentuna-Mörby 1:285, anläggningsavgift...46 Avskrivning av fordringar...47 Uppföljning av 2003 års internkontrollplan...48 Internkontrollplan 2004 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö...49 Verksamhetsberättelse för Sid 2 (62)

3 Bostadsutveckling vid Lindvägen i Karby...52 Gång-och cykelväg längs länsväg 268 delen Glädjen Grana, information...55 Utbyggnad Stockholmsvägen, delen G:a Karlbergsvägen Täbygränsen...56 Månadsuppföljning, februari...57 Överflyttning av VA-handlingar till Roslagsvatten AB...58 Fråga från Maj Birgersson (kd) om seniorboende...59 Fråga från Maj Birgersson (kd) om information från samhällsbyggnadsnämnden till handikapprådet...60 Anmälningar...61 Nedmontering av belysningsanläggningar i Karby, Brottby och Angarn - information (62)

4 Oxundaåns vattenvårdsprojekt, antagande av samverkansavtal mellan kommunerna remiss SBN 18 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar föreslå kommunstyrelsen att anta avtalet om samverkan mellan kommunerna inom Oxundaåns vattenvårdssamarbete samt anslå medel för projektet. Detta under förutsättning att kostnaderna för projektet i sin helhet belastar kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen anhåller om yttrande beträffande antagande av samverkansavtal mellan kommunerna i projektet. Bakgrund Oxundaåns vattenvårdsprojekt startade 1999 mellan Sigtuna, Sollentuna, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna kommuner. Respektive kommunstyrelse tog beslut om att tillsätta en politisk ledningsgrupp för projektet och beviljade medel för projektet. Vattenvårdsprojektets syfte är att utifrån ett gemensamt synsätt och gemensamma mål prioritera och föreslå kostnadseffektiva åtgärder för vattenvården inom Oxundaåns avrinningsområde. Målet är att minska miljöbelastningen på vattendrag och sjöar till en nivå där de nationella vattenknutna miljömålen och de regionella miljömålen för vattentäkten Mälaren kan nås inom en generation. En viktig uppgift för projektet är att genom kunskapsspridning och information till boende och verksamma inom avrinningsområdet öka medvetenheten och ansvarstagandet för vatten som en gemensam resurs. Ett av flera konkreta mål är bl.a. att stoppa föroreningspåverkan vid källan, vilket i längden är den mest ekologiska och ekonomiska åtgärden. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Samhällsbyggnadsförvaltningen har de senaste åren i sin ordinarie budget bekostat medlemsavgiften vilket för 2003 uppgick till 75 tkr. Därutöver tillkommer personalkostnader för deltagande vid möten etc. Som en följd av besparingskrav i driftramen för 2004 beslutade SBN och MTM i verksamhetsplan för att inte delta i samarbetsprojektet under 2004 med hänvisning till att besparingar inom den operativa miljötillsynen och annan myndighetsutövning inom området inte bedömdes som möjliga. Att kommunen inte skulle delta i samarbetsprojektet har resulterat i en hel del reaktioner från medlemskommuner som själva har för avsikt att fortsätta delta i projektet. Dessutom är Vallentunasjön av 4 (62)

5 stor betydelse för de boende i Vallentuna. Detta märktes bland annat på den uppmärksamhet fiskdöden i dagvattendammen vid Ormstaåns mynning fick hos allmänheten och i lokaltidningarna hösten Oavsett besparingsåtgärder anser miljö- och bygglovenheten att Oxundaåns vattenprojekt måste fortsätta även om förvaltningen för närvarande har begränsade personalresurser att delta i det praktiska arbetet. Som skäl för fortsatt deltagande anförs bl.a. följande; EG:s ramdirektiv för vatten innebär att det för varje avrinningsområde ska göras utredningar och övervakningsprogram, som så småningom leder till åtgärdsprogram. En stor del av detta arbete kommer att falla på kommunerna. Eftersom arbetet ska utföras avrinningsområdesvis krävs samarbete mellan kommunerna. Det finns i regeringens proposition ingen skyldighet till kommunsamarbete, men detta är en praktisk nödvändighet. Oxundaånprojektet är idag ett fungerande samarbete som omnämnts av länsstyrelsen som ett gott exempel. Det är därför olämpligt att gå ur detta projekt just som EG:s ramdirektiv implementeras i svensk lagstiftning och arbetet börjar på allvar. Vallentunasjön är en kraftigt övergödd sjö som ingår i Oxundaånprojektets avrinningsområde och inom ramen för projektet har ett åtgärdsprogram tagits fram för att komma tillrätta med övergödningen. Arbetet med att förbättra vattenkvaliteten i sjön är av stort intresse inte bara för Vallentunaborna utan även för kranskommunerna. Genom Oxundaånprojektet har vi tillgång till en bredare kompetens och större resurser än vad Vallentuna på egen hand kan åstadkomma. Projektet har därför stor betydelse för möjligheten att komma vidare i naturvårdsarbetet inom kommunen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden/myndighetsnämnden för teknik och miljö beslutar föreslå kommunstyrelsen att anta avtalet om samverkan mellan kommunerna inom Oxundaåns vattenvårdssamarbete samt anslå medel för projektet. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 januari återremitterat ärendet och uppdragit åt förvaltningen att återkomma med en redovisning av aktuella diskussioner i projektgruppen samt framtida investeringar. Arbetsutskottet har den 9 mars 17 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag under förutsättning att kostnaderna för projektet i sin helhet belastar kommunstyrelsen. 5 (62)

6 Handlingar i ärendet 1. Remiss, daterad Förslag om antagande av samverkansavtal daterat Avtalsförslag 4. Arbetsutskottets protokoll (62)

7 Avtal om försäljning av Kragsta 1:14 SBN 19 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar anta anbudsgivaren U J Johansson AB och godkänner avtal om försäljning av fastigheten Kragsta 1:14 för en miljon kronor och med tillträde Bolaget har lämnat ett förslag till utformning av bostäder med sammanlagt åtta lägenheter i en byggnad i två plan på fastigheten. Kommunen har inbjudit fem företag att redovisa kalkyl med boendekostnad och utformningsförslag för utbyggnad av Kragsta 1:14 enligt gällande detaljplan. Fastigheten, som är m 2, får enligt detaljplanen bebyggas med max åtta lägenheter i bostadshus med högst två våningsplan med högst 500 m 2 BTA och 350 m 2 BYA. Ett markpris om en miljon kronor, gatukostnad om kronor, anläggningsavgift (enligt ny VA-taxa) om kronor samt del i bullerskydd om kronor ingick i de ekonomiska förutsättningarna. Vid anbudstiden utgång hade två förslag kommit in. Tre företag hade avstått från att lämna förslag varav två motiverat sina ställningstaganden. Ett av de två inlämnade förslagen hade sådana brister i utformning av situationsplan och planlösningar att förvaltningen inte funnit det meningsfullt att begära in kompletteringar. Det andra förslaget har efter kompletteringar befunnits vara väl genomförbart både ekonomiskt och tekniskt/praktiskt. Den tillåtna byggrätten enligt gällande detaljplan utnyttjas helt och placering av bostadshus, sophus, förråd och p-platser tar väl tillvara fastighetens möjligheter. Enligt förslaget kommer en bostadsrättsförening att bildas för de åtta lägenheterna. Varje lägenhet är 56 m 2 och innehåller två rum och kök. Köpeskillingen per lägenhet är kronor eller drygt /m 2. Med 15 % i kontantinsats blir boendekostnaden inkl låneränta, värme och varmvatten kronor per månad efter ränteavdrag. Förslag till avtal omfattar försäljning av fastigheten Kragsta 1:14 med tillträde En handpenning om kronor skall erläggas när avtal växlas mellan parterna, resterande kronor av köpeskillingen skall erläggas på tillträdesdagen, då även gatukostnaden om kronor förfaller till betalning. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar anta anbudsgivaren U J Johansson AB och godkänner avtal om försäljning av fastigheten Kragsta 1:14 för en miljon kronor och med tillträde (62)

8 Bolaget har lämnat ett förslag till utformning av bostäder med sammanlagt åtta lägenheter i en byggnad i två plan på fastigheten. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 18 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1.Tjänsteskrivelse 2. Köpeavtal 8 (62)

9 Köpeavtal för del av Bällsta 2:18 i Fågelsångens företagspark SBN 20 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden godkänner avtal om försäljning av cirka m 2 av fastigheten Bällsta 2:18 till Hans Frejborg AB med tillträde Området ligger sydväst om företaget Diskteknik i Fågelsångens företagspark. Köpeskillingen utgör 500 kr/m 2 eller kronor. Anläggningsavgift för anslutning till VA-nätet skall betalas enligt vid anslutningstillfället gällande taxa. Kommunen ansöker om och bekostar avstyckning av området samt bygger en provisorisk anslutningsväg och VAledningar innan utbyggnad av allmänna anläggningar. Detaljplan för området Fågelsången har tagits fram och föreläggs samhällsbyggnadsnämnden för godkännande Bifogat avtalsförslag reglerar försäljning av ca m 2 av fastigheten Bällsta 2:18 med tillträde Köpeskillingen utgör kronor, som skall betalas på tillträdesdagen. Enligt avtalet har bolaget dock rätt att disponera området för förberedelser för byggnation omedelbart efter att avtalet växlats mellan parterna. Kommunen ansöker om och bekostar avstyckning av det överlåtna området. Eventuell avvikelse från den areal som anges i köpeavtalet skall inte föranleda ändring i avtalad köpeskilling. Kommunen åtar sig även att utföra och bekosta en provisorisk anslutningsväg för utfart genom området i avvaktan på utbyggnad av allmän gata samt provisorisk VA-anslutning i avvaktan på utbyggnad av det allmänna VA-nätet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner avtal om försäljning av cirka m 2 av fastigheten Bällsta 2:18 till Hans Frejborg AB med tillträde Området ligger sydväst om företaget Diskteknik i Fågelsångens företagspark. Köpeskillingen utgör 500 kr/m 2 eller kronor. Anläggningsavgift för anslutning till VA-nätet skall betalas enligt vid anslutningstillfället gällande taxa. Kommunen ansöker om och bekostar avstyckning av området samt bygger en provisorisk anslutningsväg och VAledningar innan utbyggnad av allmänna anläggningar. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 19 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. 9 (62)

10 Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Köpeavtal 10 (62)

11 Yttrande över ansökan om skyltuppsättning SBN 21 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden avslår ansökan om uppsättning alternativt bidrag till skyltar för byadresser. Skyltning på enskilda vägar åligger väghållaren. Nämnden beslutar dessutom översända ärendet till kulturnämnden för eventuell handläggning. Samhällsbyggnadsförvaltningen har mottagit en ansökan om uppsättning, alternativt bidrag till, skyltar för byadresser från Yvlinge- Markim Ka VSF med anledning av att bynamn numera skall ingå i belägenhetsadresser i det rikstäckande basadressregistret. Enligt ansökan belastas fastighetsägare inom vägsamfällighetens område dubbelt då dessa förutsätts dels bekosta skyltning av bynamn genom delaktighet i vägsamfällighet dels via skattsedeln deltar i betalning av skyltar i tätorten. Den bedömda kostnaden för fyra byadressomeåden med åtta skyltar uppges till kronor. Ett argument för kommunens åtagande är enligt sökande att det torde vara i kommunens intresse att skyltarna utförs på ett fackmannamässigt sätt eftersom trakten är en kulturminnesbygd. Samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterar att det inte finns någon skyldighet att skylta. På allmän väg sätter vägverket upp vägmärken efter bedömning av behov. På enskilda vägar svarar väghållaren för skyltning av nya vägnamn och byadressområden. Skyltning av nya adresser skall göras dels av fastighetsägare med adressnummer i anslutning till den byggnad eller verksamhet, som erhållit belägenhetsadress. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden avslår ansökan om uppsättning alternativt bidrag till skyltar för byadresser. Skyltning på enskilda vägar åligger väghållaren. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 20 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Yrkanden Ove Ekström (c) tilläggsyrkar att ärendet översänds till kulturnämnden för eventuell handläggning. 11 (62)

12 sgång Ordförande Elwe Nilsson ställer proposition på arbetsutskottets förslag med Ove Ekströms tilläggsyrkande och finner att nämnden beslutar så. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Ansökan 3. Karta 12 (62)

13 Detaljplan för Bällsta 2:134, samråd, enkelt planförfarande SBN 22 Syst f plan Detaljplanen sänds ut på samråd. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 15 maj att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att genomföra planändring i syfte att dela fastigheten Bällsta 2:134. Fastighetsägaren står för alla kostnader genom planavtal. Förvaltningen har anlitat Lantmäteriet i Stockholms län för utarbetande av planhandlingar. Detaljplanen handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen 5 kap 28. Lantmäteriet har i samverkan med samhällsbyggnadsförvaltningen upprättat samrådshandlingar för den föreslagna planändringen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Detaljplanen sänds ut på samråd. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 21 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Plankarta med planbestämmelser 2. Illustration 3. Planbeskrivning 4. Genomförandebeskrivning 13 (62)

14 Detaljplan för del av Karby 3:2 Brittas backe, samråd SBN 23 Syst f plan Detaljplanen sänds ut på samråd med sista dag för yttrande den 28 maj Program för del av Karby 3:2 Brittas backe var enligt samhällsbyggnadsnämndens beslut den 17 juni utsänt för programsamråd till och med den 4 september Inkomna yttranden framgår av samhällsbyggnadsförvaltningens redogörelse. Detaljplanen omfattar 22 bostäder i form av parhus. Samhällsbyggnadsförvaltning har i samarbete med Grappa Arkitektur & Form AB tagit fram Plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan. Samhällsbyggnadsförvaltninge har utarbetat planbeskrivning, genomförandebeskrivning och redogörelse för programsamråd. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Detaljplanen sänds ut på samråd med sista dag för yttrande den 28 maj s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 22 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan 2. Planbeskrivning 3. Genomförandebeskrivning 4. Redogörelse för programsamråd 14 (62)

15 Statsbidrag för trafiksäkerhetsåtgärder, svar på tidigare ansökan SBN 24 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bygga ut och hkp-anpassa busshållplatsen vid Rosengården samt att ta emot statsbidraget för hkp-anpassningen. Åtgärden finansieras med investeringskontot för trafiksäkerhetsåtgärder. Samhällsbyggnadsförvaltningen har sökt statsbidrag för trafiksäkerhetsåtgärder på Lindholmsvägen och Lagerfeldts väg samt för hkpanpassning av Rosengårdens busshållplats. Förvaltningen har även sökt bidrag för den ut- och ombyggnad som är en förutättning för hkpanpassningen och som även behövs för hållplatsens funktion i övrigt. Vägverket har dock meddelat att denna del av åtgärden inte är bidragsberättigad, utan endast merkostnaden för hkp-anpassningen. Förvaltningen bedömer att om-/utbyggnaden av hållplatsen kommer att kosta cirka 1 mkr. Merkostnaden för hkp-anpassningen är beräknad till 168 tkr, bidrag är beviljat med 50%, dvs 84 tkr. Innevarande år är sista året som bidrag för hkp-anpassning av kollektivtrafikanläggningar delas ut. Rosengårdens busshållplats är i mycket dåligt skick och den är ursprungligen endast byggd för en normalbuss. I dagsläget trafikeras den ofta av två ledbussar samtidigt. Inte ens med en buss inne på hållplatsen blir angöringen vid hållplatsen bekväm och säker. En olycka vid avstigning har polisrapporterats. Med möjligheten för bussar att passera varandra inne på vändslingan öppnas även möjligheten för bussen till Upplands-Väsby att trafikera Rosengården. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 23 förslagit samhällsbyggnadsnämnden att delegera till arbetsutskottet att besluta om mottagande av bidrag, om besked om statsbidrag till trafiksäkerhets- och tillgänglighetsåtgärder inte föreligger vid nämndens sammanträde. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bygga ut och hkp-anpassa busshållplatsen vid Rosengården samt att ta emot statsbidraget för hkp-anpassningen. Åtgärden finansieras med investeringskontot för trafiksäkerhetsåtgärder. sgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. 15 (62)

16 Trafikolyckor 2003, information SBN 25 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. Samhällsbyggnadsförvaltningen har i en rapport redogjort för antalet inträffade trafikolyckor i Vallentuna kommun under Samtliga olyckor Totalt inträffade 125 olyckor i Vallentuna under Av dessa inträffade 41 inom tättbebyggt område, kommunen är väghållare där 26 av olyckorna inträffade. I fyra av olyckorna var alkohol inblandat. Sammanlagt 39 olyckor medförde personskada. I dessa olyckor dödades 1 person, 11 personer skadades svårt och 39 personer skadades lindrigt. Tätorter Inom Vallentunas tätorter inträffade 20 olyckor med personskador, i dessa olyckor skadades 3 personer svårt och 21 personer lindrigt. Vägar/platser med flest personskadeolyckor: Angarnsvägen 5 olyckor (7 lindrigt skadade) Banvägen 2 olyckor (2 lindrigt skadade) Väsbyvägen 2 olyckor (3 lindrigt skadade) Olyckorna med svåra personskador inträffade på Lindholmsvägen, Tallhammarsvägen (singelolyckor) och Runristarvägen (cykelolycka). Landsbygd Utanför tättbebyggt område inträffade 19 olyckor med personskador Vägar med flest personskadeolyckor Arningevägen 3 olyckor (3 svårt och 3 lindrigt skadade) E 18 5 olyckor (1 svårt och 4 lindrigt skadade) Analys Merparten av de polisrapporterade trafikolyckorna har inträffat utanför tättbebyggt område. Högre hastigheter bidrar till att fler olyckor inträffar och fler/allvarligare personskador. Mörkertalet vad gäller polisrapporterade olyckor är dock stort. Olyckor med oskyddade trafikanter rapporteras mer sällan än exempelvis viltolyckor. Endast cirka 10 % av alla cykelolyckor rapporteras till polisen medan cirka 90 % av viltolyckorna rapporteras. Detta snedvrider sannolikt statistiken vad gäller förhållandet tätort/landsbygd. 16 (62)

17 Det är glädjande att det i endast fyra olyckor har rapporterats att alkohol har varit inblandat. Detta har tidigare varit ett stort problem. Alkohol kan dock ha varit inblandat i de olyckor där en förare har avvikit från platsen (10 rapporter).förändringar inom polisverksamheten kan avspegla sig i antalet olyckor med alkohol inblandat. Tätort Inom tätorterna så är det olyckor på det större vägnätet Antalet olyckor på Stockholmsvägen har dock minskat, endast en olycka med lindrig personskada mot tidigare år flera olyckor med svåra personskador eller dödsfall. Även i övrigt så har de svåra olyckorna minskat. I korsningen Angarnsvägen/Lindholmsvägen har fem olyckor, varav fyra med personskador, inträffat. Kan vara ett tecken på att den låga framkomligheten leder till ökat risktagande. Singelolyckorna, som nästan alltid beror på för hög hastighet, ibland tillsammans med alkohol, har minskat. Ombyggnad av vägar med landsvägskaraktär till tätortsgator är en viktig åtgärd för att minska denna typ av olyckor. Åtgärder som nästan alltid även gynnar de oskyddade trafikanterna. Olycksdrabbade platser som även tidigare drabbats av många olyckor med personskador Väsbyvägen/Teknikvägen 2 olyckor med totalt 3 lindrigt skadade Väsbyvägen/ 1 singelolycka med svår Tallhammarsvägen personskada G:a Norrtäljevägen/ 1 olycka med 1 lindrigt skadad E 18 i Karby Utanför tättbebyggt område På E 18 har de svåra olyckorna minskat kraftigt sedan den byggdes om till körfält. Under 2003 inträffade fem singelolyckor med personskada varav en med svår skada. Att jämföra med 2001 och 2002 då 12 olyckor inträffade med personskador varje år, ofta svåra skador eller dödsfall. Under 90-talet dödades i genomsnitt 1-2 personer per år på E 18 i Vallentuna. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 24 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse (inklusive diagram över redovisad olycksstatistik ) 17 (62)

18 Önskemål om vägvisning till företag SBN 26 Dnr I avvaktan på att området blir mer exploaterat beslutar samhällsbyggnadsnämnden bevilja tillfällig skylt. Elverket får själv sätta upp skylten på egen bekostnad efter anvisning från samhällsbyggnadsförvaltningen. Elverket Vallentuna AB har ansökt om att få vägvisning monterad, eller att själva få montera, vägvisning i korsningen Moränvägen/ Okvistavägen eftersom de har märkt att många besökare har svårt att hitta dem längst in på Moränvägen. Endast den som är väghållare får montera vägvisning och vägmärken. Om det görs på någons begäran skall den som begär det stå för kostnaden, inkl. framtida underhåll (vägmärkesförordningen 82). Vägvisning till inrättningar och större företag sätts normalt endast upp på landsbygden där gatuadress saknas och om inrättningen inte syns från närmaste allmänna väg. Industriområden vägvisas oftast från närmaste länsväg. Okvista är vägvisat från både Angarnsvägen och Arningevägen. Elverket är beläget på Moränvägen 12, adressen framgår av telefonkatalogen, däremot finns den inte angiven på elverkets brevpapper. Moränvägen är utsatt på telefonkatalogens karta och på taxikartan. Det borde inte vara någon större svårighet att hitta adressen från korsningen Moränvägen/Okvistavägen. Okvistaområdet växer kontinuerligt, fler och fler företag etablerar sig. Om ett företag medges vägvisning kan det bli svårt att neka andra vilket på sikt medför att det, förutom gatunamnsskylt, skulle kunna bli en skog av skyltar i varje korsning. Något som inte underlättar orienterigen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Elverket Vallentuna AB beviljas inte någon egen vägvisning. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 25 föreslagit att nämnden beslutar bevilja tillfällig skylt I avvaktan på att området blir mer exploaterat Elverket får själv sätta upp skylten på egen bekostnad efter anvisning från samhällsbyggnadsförvaltningen. 18 (62)

19 Begäran om genomfartsförbud/avstängning, 30 km/tim samt hastighetsdämpande åtgärder på Gamla Karlbergsvägen SBN 27 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden avslår ansökan om farthinder. Lennart och Eva Dahlin boende på Gamla Karlbergsvägen har ansökt om genomfartsförbud på Gamla Karlbergsvägen för trafik mellan Karlbergsvägen och Stockholmsvägen/Bällstalundsvägen, farthinder samt 30 km/tim alternativt att vägen stängs vid järnvägsövergången. Ansökan har kompletterats med önskemål om att själva få sätta ut och bekosta blomlådor. Som motiv anger de att de blivit lovade att trafiken skulle minska, att det skulle bli 30 km/tim och farthinder. De uppger också att det är farligt för fotgängare genom viadukten eftersom vägen används som smitväg och folk kör för fort. Samhällsbyggnadsföravaltningens bedömning Innan Karlbergsvägens förlängning byggdes ut uppmättes trafiken på den aktuella sträckan till knappt 2000 fordon per dygn, medelhastigheten till 50 km/tim och 85percentilen till 59 km/tim. Efter öppnandet av den nya vägsträckan uppmättes på Gamla Karlbergsvägen drygt 1300 fordon per dygn, medelhastigheten 35 km/tim och 85percentilen 40 km/tim. Det vill säga en minskning av trafiken med 32 % och en mycket kraftig sänkning av hastigheterna (lägre än på flera vägar med 30- begränsning och/eller åtgärder). Den nyöppnade delen av Karlbergsvägen trafikeras av knappt 1700 fordon/dygn. För Gamla Karlbergsvägen gäller fastställd arbetsplan. En avstängning eller ett genomfartsförbud som motsvarar en avstängning strider mot arbetsplanen och kräver därför planändring. En avstängning eller ett genomfartsförbud enligt förslaget skulle leda till omvägar och en omflyttning av trafik t ex till Manhemsvägen 1 vilket inte är eftersträvansvärt. Kundunderlaget för Statoilmacken skulle minska. Gamla Karlbergsvägen har idag en god trafiksäkerhetsstandard öster om järnvägen med gångbana och friliggande gång- och cykelväg som alternativ. Endast en direktutfart via gc-vägen - finns mot Gamla Karlbergsvägen. Förvaltningen anser att det inte finns något behov av hastighetssänkning eller hastighetsdämpande åtgärder. Vägen liknar inte heller de lokalgator där villaföreningar eller motsv. har fått 1 Exempelvis för trafik från Bällstlund till Karlbergsskolan eller från Statoil till Östra Bällsta. 19 (62)

20 tillstånd att på egen bekostnad sätta ut blomlådor eller anlägga gupp. För att få sätta ut blomlådor krävs en förening som avtalspart. I statsbidragsansökan för fortsatt ombyggnad av Stockholmsvägen finns även gångbana på den västra delen av Gamla Karlbergsvägen med. Den skarpa kurvan öster om järnvägen bidrar till att, jämfört med tidigare, sänka hastigheten under viadukten. Tyvärr är det för smalt för att anlägga gångbana under järnvägsviadukten. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott avslår ansökan om genomfartsförbud och 30km/tim. Samhällsbyggnadsnämnden avslår ansökan om farthinder. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 26 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Karta 20 (62)

21 Trafikåtgärder i Snapptuna SBN 28 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden erbjuder Snapptuna IK att teckna avtal om utsättande av blomlådor förutsatt att föreningen kan visa att de representerar en majoritet av de fastighetsägare som berörs. Snapptuna IK (SIK) har skrivit och begärt 30 km/tim på Ljungvägen samt åtgärder vid tillfarten till den lilla idrottsplatsen (bollplanen) belägen mellan Ljungvägen 16 och 18, cirka 250 m norr om Snapptunavägen. Som skäl anger de att många barn i området, SIK:s medlemmar samt skolor och daghem använder idrottsplatsen. Ljungvägen är cirka 800 m lång och i stort sett rak. Föreningen uppger att det dagligen är tillbud när barnen skall till idrottsplatsen på grund av bilisternas höga hastighet. En del tillbud vid utfart från fastigheter samt olyckor med påkörda husdjur har också inträffat. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedöming Ljungvägen slingrar sig svagt med c:a 200 m långa raksträckor de första fem hundra metrarna och blir därefter krokigare. Körbanan är sex meter bred och de första 520 metrarna finns det gångbanan på båda sidor. För att vara en lokalväg är detta hög standard både för biltrafiken och för fotgängare längs med vägen. Den breda körbanan och den goda sikten kan dock inbjuda till höga hastigheter. Flera fastighetsägare har höga häckar som kan skymma sikten vid utfart från respektive fastighet. Det är varje fordonsförares/fastighetsägares skyldighet att ta hänsyn till/åtgärda detta. De erfarenheter och rekommendationer som finns kring 30 km/tim är att det är svårt att få efterlevnad framförallt på längre sträckor om den fysiska utformningen inte stöder en låg hastighet. Det rekommenderas också att det längsta avståndet mellan målpunkt och väg med 50 km/tim inte överskrider 400 meter. I huvudsak har Vallentuna begränsat 30 sträckor till genomfartsvägar (huvudvägar) förbi skolor och liknande anläggningar. Idrottsplatsen/bollplanen och Ljungvägen kan inte jämföras med dessa platser. I några bostadsområden finns 30-begränsning i kombination med farthinder. På lokalvägnätet har föreningar, enligt trafikplanen, möjlighet att teckna avtal med kommunen för att själva bekosta och anlägga gupp 21 (62)

22 eller sätta ut blomlådor enligt kommunens anvisningar. Gupp kan vara permanenta asfaltgupp eller mobila gummigupp som tas in vintertid. Om SIK representerar flertalet av de berörda fastighetsägarna kan de erbjudas att sätta ut blomlådor eller att själva anlägga gupp. Denna typ av åtgärder bedöms ha större effekt på hastigheten på Ljungvägen än en reglering till 30 km/tim. Åtgärden kombineras med skyltning lågfartsväg (blå 30). SIK borde också genom sina medlemmar kunna bidra till en bra hastighetsanpassning. Till bollplanen leder en gångstig som inte ingår i kommunens gcvägnät. Vid anslutningen med Ljungvägen finns en s.k. betonggris som vintertid sätts åt sidan. För cyklister kan denna typ av hinder utgöra en allvarlig risk, men eftersom det här inte är frågan om en korsande cykelväg bör den kunna vara kvar. I stigens förlängning finns resterna av ett gammalt övergångsställe. Dessa rester bör av säkerhetsskäl tas bort (liksom övriga rester av övergångsställen inom området). Enligt trafikplanen skall övergångsställen på lokalvägar på sikt tas bort. Vägmärkena i Snapptuna är så gamla att de upphörde att gälla för cirka 15 år sedan. Förvaltningen bedömer att det inte behövs några ytterligare åtgärder vid stigen till bollplanen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott avslår ansökan om 30 km/tim på Ljungvägen. Samhällsbyggnadsnämnden erbjuder Snapptuna IK att teckna avtal om utsättande av blomlådor eller anläggande av gupp förutsatt att föreningen kan visa att de representerar en majoritet av de fastighetsägare som berörs. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 27 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag men strukit anläggande av gupp ur förslaget. 22 (62)

23 Trafiksäkerhetsåtgärder samt 30km/tim på Uthamravägen SBN 29 Dnr och Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att eventuella byggnadstekniska åtgärder i samband med utbyggnaden av Uthamravägens nya sträckning utreds. Ett antal fastighetsägare på Uthamrahöjden anser att någon typ av fartbegränsande åtgärder snarast bör göras, bl a med tanke på pågående byggnadsarbeten. De anser även att 50 km/tim är för hög hastighet på Uthamravägen. Villaägare längs Uthamravägen har skrivit och begärt 30 km/tim och cykel- och gångbana längs hela Uthamravägen samt två upphöjda övergångsställen, ett i östra och ett i västra änden. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning I Vallentuna har 30 km/tim främst införts på korta sträckor förbi skolor eller liknande anläggningar. Detta för att uppmärksamma genomfartstrafiken på de speciella förhållandena. 30-sträckor bör vara korta för att få önskad effekt. Uthamravägen skiljer sig inte från andra liknande vägar, där finns inte heller någon verksamhet (skola, daghem) som särkilt bör uppmärksammas av trafikanterna. om tillfällig 30-begränsning har tagits på den sträcka som berörs av byggtrafik under den tid som utbyggnaden av Uthamrahöjden pågår (delegationsbeslut). Skanska är också noga med att för sina egna chaufförer påpeka att de skall visa hänsyn mot dem som bor i området. Övergångsställen är inte någon trafiksäkerhetsåtgärd, de anläggs där trafikintensiteten är så hög att det kan bli svårt att passera vägen om inte bilarna lämnar företräde. Övergångsställe förutsätter också att det finns gångbanor eller anslutande gång- och cykelvägar på båda sidor om vägen. När hela Uthamraområdet är färdigutbyggt är det troligt att det kommer att behövas ett par övergångsställen på den östra delen av Uthamravägen. Något behov av övergångsställe i Uthamravägens västra ände (nere vid sjön) föreligger inte. Uthamravägens nya sträckning, inklusive gång- och cykelväg, kommer sannolikt att byggas ut 2006 i samband med ombyggnad av Stockholmsvägen. Längs de äldre delarna av Uthamravägen saknas utrymme för separat gång- och cykelväg. Enligt trafikplanen skall kommunen vidta trafiksäkerhetsåtgärder (till exempel hastighetsdämpande åtgärder) bland annat på platser där stora gc-stråk korsar huvudvägnätet. Förvaltningen föreslår att 23 (62)

24 behovet av åtgärder på Uthamravägen utreds i samband med att Uthamravägens nya del byggs samt genomförandet av återstående detaljplaner i Uthamra. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott avslår begäran om 30 km/tim på hela Uthamravägen. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att byggnadstekniska åtgärder genomförs i samband med utbyggnaden av Uthamravägens nya sträckning. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 28 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson yrkar att eventuella byggnadstekniska åtgärder i samband med utbyggnaden av Uthamravägens nya sträckning utreds. sgång Ordförande Elwe Nilsson ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att nämnden beslutar så. 24 (62)

25 30 km/tim på Blekingevägen och Lindholmsvägen SBN 30 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden föreskriver med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 10 och 3 första stycket 1 c trafikförordningen (1998:1276): På Lindholmsvägen mellan en punkt cirka 30 meter norr om anslutningen med Ormstavägen och en punkt cirka 75 meter söder om anslutningen med Disavägen får fordon inte föras med högre hastighet än 30 kilometer i timmen. Föreskriften gäller under pågående skoltermin mellan kl och vardagar utom dag före sön- och/eller helgdag. Samtidigt hävs Länsstyrelsens föreskrift gällande 30 km/tim på Lindholmsvägen. Anette Barnå (kd) har i samhällsbyggnadsnämnden uttryckt önskemål om införande av 30 km/tim på Blekingevägen vid Ormstaskolan. Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att återkomma i frågan till arbetsutskottet. Arbetsutskottet har även önskat att 30-begränsningen på Lindholmsvägen förlängs norrut så att den även omfattar gc-tunneln och korsningen med Blekingevägen. Samhällsbyggnadsnämndens bedömning Lindholmsvägen Nuvarande 30-begränsning kom till för att förbättra säkerheten för de barn som inte kan nyttja gångtunneln utan passerar Lindholmsvägen vid Disavägen. Dåtidens övervakningsutrustning medförde att sträckan måste vara längre än vad som är optimalt för att få god hastighetsefterlevnad. Hastigheterna vid detta övergångsställe har genom åren också varit alltför hög (under skoltid cirka 45 km/tim). Idag har polisen utrustning som möjliggör övervakning på korta sträckor. Av dem som korsar Lindholmsvägen vid Blekingevägen använder 85 % gångtunneln. Nyttjandet är störst bland barn i låg- och mellanstadieåldrarna. Hälften av dem som gick över körbanan var vuxna och 63 % var på väg till/från buss. Barn på väg till bussen hade ofta bråttom till de väntande bussarna. Förvaltningen anser att säkerheten för de skolbarn som korsar Lindholmsvägen vid Ormstaskolan i stort sett tillgodoses med den gångtunnel som finns och som den absoluta majoriteten av barnen använder. För att få fler att använda gångtunneln har Vägverket tagit fram förslag på ombyggnadsåtgärder. 25 (62)

26 En sänkning av hastigheten till 30 km/tim inbjuder till att korsa körbanan. Det kan medföra att fler, och även yngre, väljer att korsa körbanan vilket försämrar säkerheten, speciellt som efterlevnaden förväntas förbli låg. Skolpersonal bör, i likhet med Trafiksäkerhetsverkets rekommendationer, följa barnen till skolbussen och se till att de har tillräcklig tid på sig för att inte frestas att springa över vägen. Denna rutin finns på andra skolor i Vallentuna. Förvaltningen föreslår att 30-sträckan på Lindholmsvägen förkortas så att den tydligt omfattar övergångsstället vid Disavägen, detta skulle sannolikt sänka hastigheten på övergångsstället och därmed öka säkerheten för det relativt stora antal barn som har detta som enda skolvägsalternativ. Blekingevägen Trafiken på Blekingevägen ner mot skolan utgörs till största delen av personal, föräldrar och transporter till skolan. Flertalet håller låg hastighet, medelhastighet 34 km/tim (mätt alla dagar, hela dygnet). I Vallentuna har 30 km/tim i huvudsak reserverats för större vägar intill skolor. Återvändsgator/infarter har normalt inte reglerats eftersom höga hastigheter sällan förekommer och förhållandena i övrigt är kända för trafikanterna. Det finns inget som tyder på att höga hastigheter skulle vara ett problem på Blekingevägen i övrigt, varken under skoltid eller övrig tid. Om 30 införs på Blekingevägen kommer det sannolikt att öka efterfrågan på 30 km/tim på andra lokalvägar. Polisens yttrande Polisen förordar att 30 begränsningen förlängs norrut på Lindholmsvägen ifall några barn i glömska eller oförstånd korsar vägen över körbanan istället för genom tunneln. De anser även att Blekingevägen skall omfattas av 30 km/tim eftersom det skulle harmoniera med resten av Ormstaområdet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden föreskriver med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 10 och 3 första stycket 1 c trafikförordningen (1998:1276): På Lindholmsvägen mellan en punkt cirka 30 meter norr om anslutningen med Ormstavägen och en punkt cirka 75 meter söder om anslutningen med Disavägen får fordon inte föras med högre hastighet än 30 kilometer i timmen. Föreskriften gäller under pågående skoltermin mellan kl och vardagar utom dag före sön- och/eller helgdag. Samtidigt hävs Länsstyrelsens föreskrift gällande 30 km/tim på Lindholmsvägen. 26 (62)

27 s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 29 lämnat ärendet vidare till samhällsbyggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Handlingar i ärendet 1. Utdrag ur utredning (4 sidor) 2. Kartor (2st) 27 (62)

28 Bällsta 2:19, Murkelvägen, ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus SBN 31 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden beslutar bevilja bygglov med mindre avvikelse från bestämmelserna i detaljplanen. et fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Sökande Dnr L 0005/04, JM AB, Box 1334, Uppsala Ansökan inkom och avser nybyggnad av 5 stycken 3-vånings flerbostadshus med totalt 45 lägenheter om 1-4 rum och kök. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande De 5 flerbostadshusen ingår i den fortgående utbyggnaden av Bällstaberg 2. Enligt gällande detaljplan D skall bebyggelsen för hela området omfatta högst 60 lägenheter i 3-vånings flerbostadshus. Tanken är att 3-våningshus ska utgöra en markering vid de tre små torgen längs Murkelvägen. I en tidigare etapp, intill det första torget, finns redan 30 lägenheter i 3-våningshus. Med de aktuella 45 lägenheterna vid det andra torget kommer det totala antalet att nu bli 75 lägenheter. Intill det tredje och sista torget i en kommande etapp planeras ytterligare flerfamiljshus i 3 våningar, vilket gör att det totala antalet kommer att stiga ytterligare. Motivet till att aktuellt ärende innehåller enbart 3-våningshus i stället för blandat med 2-våningshus är enligt sökanden att man vill spara så mycket naturmark som möjligt på fastigheten, men ändå utnyttja befintlig byggrätt. Inga ytterligare avvikelser från planbestämmelserna har konstaterats. Bostadshusen har en tilltalande utformning och lägenheterna är vällösta med fönster åt tre väderstreck och med soliga balkonger/uteplatser mot söder och väster. Alla hus har hiss. Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att avvikelsen med totalt 75 lägenheter i 3-våningshus i stället för 60 kan accepteras och ses som en mindre avvikelse från planbestämmelserna. Inga berörda grannar finns ännu eftersom omgivande fastigheter är under byggnation. 28 (62)

29 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar bevilja bygglov med mindre avvikelse från bestämmelserna i detaljplanen. et fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 30 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Karta 2. Situationsplan Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 29 (62)

30 Karby 3:113, Sunnerstavägen 132, avvikelse från bygglov SBN 32 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden beslutar förelägga fastighetsägarna att inom tre månader från delgivning av beslutet ändra altanen så att den överensstämmer med gällande bygglov. Någon särskild avgift tas inte ut. Fastighetsägare Conny Karlsson och Maria Pettersson, Sunnerstavägen 132, Brottby Planer med mera Fastigheten ligger inom detaljplan D Enligt planen får bygglovpliktiga åtgärder inte utföras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Bygglov får beviljas för åtgärder närmare tomtgräns om berörda grannar medger detta. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande beviljades på delegation bygglov för en tillbyggnad av en altan på fastigheten. Enligt ansökan var tillbyggnadens längd 11 m, bredd 4,4 m och höjd varierande mellan ca 0,5 1,14 m. Eftersom altanen låg närmare tomtgräns än 4,5 m erfordrades berörda grannars godkännande, vilket skriftligt hade ordnats genom sökandens försorg. Området består av parhus som ligger i rader med mellanliggande cirka tre meter bred allmänning. Nivåskillnaden mellan husraderna är cirka 2 meter, de flesta fastighetsägarna har reducerat denna med en markuppfyllning kombinerad med en stödmur av varierande höjd samt en planterad häck i anslutning till tomtgränsen. I det aktuella ärendet har fastighetsägarna valt att istället för att bygga en stödmur och häck, bygga ett trädäck med ett cirka 1 meter högt räcke samt ett plankliknande insynsskydd under altanen. En av grannarna har anmält till förvaltningen att den utförda altanen förefaller vara större och högre än den altan som redovisades för honom i bygglovansökan. Vid mätning på platsen har konstaterats att altanens mått är cirka 11,5 meter lång och 4,6 meter bred samt 1,8 meter hög. Altanens mått avviker således från de mått som angivits i bygglovet. Enligt plan- och bygglagen 10 kap. 6 skall särskild avgift tas ut om arbete utförs i strid mot något beslut som samhällsbyggnadsnämnden har meddelat enligt plan- och bygglagen. Den särskilda avgiften skall 30 (62)

31 bestämmas till minst 200 och högst 1000 kronor. Är överträdelsen ringa, behöver någon avgift inte tas ut. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar förelägga fastighetsägarna att inom tre månader från delgivning av beslutet ändra altanen så att den överensstämmer med gällande bygglov. Frågan om att ta ut särskild avgift diskuteras på sammanträdet. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 31 förslagit amhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag och att särskild avgift inte ska tas ut. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Sektion Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 31 (62)

32 Näle 7:1, Näle gård, ansökan om förhandsbesked för tillbyggnad SBN 33 Syst f bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: - Tillbyggnaden får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 200 respektive 250 m2. - Erforderliga åtgärder skall vidtas så att högsta godtagbara bullernivåer inomhus inte överskrids. - Utformningen till byggnadens fasader, yttertak och färgsättning skall anpassas till den ursprungliga byggnaden. - Avloppsanläggningens placering och erforderliga servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Sökande Dnr 425/02, Bo Grönborg, Näle gård, Vallentuna Ansökan Inkom: avser förhandsbesked om möjligheten att bygga till befintlig torpstuga. Planer med mera Fastigheten är belägen: Utanför detaljplanerat område. Inom område av riksintresse för kulturminnesvård. Enligt Luftfartsverket inom Stockholm-Arlanda flygplats influensområde. Enligt Vägverket ligger fastigheten i närheten av vägkorridoren för ny sträckning av väg 268 på sträckan Grana-Hammarby. Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom sammanhängande bebyggelse i kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. Remissyttranden - Elverket har ingen erinran. - Vägverket framför att i länsplan som skall gälla för är objekt Hammarby-Grana inte med i 100 % alternativet av preliminär plan men är medtagen i 150 % alternativet. Det föreligger med andra ord en mycket stor osäkerhet när objektet 32 (62)

33 kan bli aktuellt för genomförande. Vidare vägplaneringsprocess med att ta fram vägutredning och arbetsplan som mer exakt visar hur vägen ska gå kommer inte att påbörjas förrän medel finns tillgängliga. Vägverket gör därmed bedömningen att tillstånd till bygglov för komplettering av befintlig byggnad kan ges men att det måste förtydligas att fastigheten ligger i anslutning till en planerad vägsträckning (enligt gällande övesiktsplan). - Kulturnämnden avstyrker ansökan. En tillbyggnad av torpet skulle negativt påverka inte bara det befintliga torpets kulturhistoriska värde utan även landskapsbilden och kulturmiljövärdena. - Luftfartsverket har tidigare avstyrkt ansökan om nytt enbostadshus i anslutning till den befintliga torpstugan. Att bygga till torpet i syfte att ändra användningssättet till permanentboende är enligt Luftfartsverket att jämställa med uppförandet av ett i sin helhet nytt bostadshus vilket från Luftfartsverkets synpunkt innebär att de tilltänkta byggnadsåtgärderna strider mot skyddet för riksintrsset Stockholm-Arlanda flygplats. Vid denna bedömning skall risken för prejudicerande verkan beaktas. Med hänvisning till det anförda avstyrker Luftfartsverket ansökan såväl i dess ursprungliga innehåll som i utformningen efter tillägget. - Myndighetsnämnden bedömer det möjligt att ordna enskilt avlopp inom fastigheten. Yttrande från sakägare Ingen granne har inlämnat yttrande. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Enligt plan- och bygglagen har fastighetsägaren rätt att underhålla samt även göra en mindre tillbyggnad utan bygglov och därmed öka möjligheten att utveckla torpet för permanentboende. Förvaltningen anser i princip att obebyggda relativt nyligen bildade fastigheter inom Stockholm-Arlanda flygplats influensområde bör kunna få bebyggas under förutsättning att särskilda åtgärder vidtas mot flygbuller. När det gäller äldre bebodda fastigheter bör dessa kunna byggas till om särskilda åtgärder vidtas mot flygbuller. Den aktuella fastigheten har enligt sökanden varit bebodd året runt de senaste 7-8 åren, dock inte för närvarande. Fastigheten består av en torpstuga som bedöms ha 1 rum och kök och vara cirka 40 kvadratmeter samt uppförd i slutet av 1800-talet. Den har enkel standard, i dåligt skick och knappast lämplig för permanentboende i sitt nuvarande skick. Fastigheten är avstyckad Med hänvisning till ovanstående redovisning och fastighetens läge i förhållande till flygbuller och eventuell framtida vägsträckning gör att förvaltningen anser att ansökan om en större utbyggnad på fastigheten inte bör tillåtas. 33 (62)

34 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 mars 32 föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att meddela sökanden att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kap. 2. Arbetsutskottet har dessutom föreslagit att samhällsbyggnadsnämnden beslutar uttala att nämnden principiellt är positiv till en tillbyggnad på fastigheten men att nämnden med hänsyn till luftfartsverkets remissuttalande inte kan meddela positivt förhandsbesked. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson yrkar att nämnden beslutar lämna positivt förhandsbesked. sgång Ordförande Elwe Nilsson ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att nämnden beslutar så enligt följande: Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: - Tillbyggnaden får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 200 respektive 250 m2. - Erforderliga åtgärder skall vidtas så att högsta godtagbara bullernivåer inomhus inte överskrids. - Utformningen till byggnadens fasader, yttertak och färgsättning skall anpassas till den ursprungliga byggnaden. - Avloppsanläggningens placering och erforderliga servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 34 (62)

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 23 mars 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 23 mars 2004 Samhällsbyggnadsnämnden 23 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 23 mars 2004 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 19 september 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 19 september

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden 13 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Måndagen den 22 maj 2006, kl 19.00. Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

PROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2010-07-07 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden Tekniska nämnden 1 (17) Plats och tid Hellqvistsalen, torsdagen den 17 juni 2010, klockan 16.00 18.30 ande Görel Nilsson (S) Lennart Pettersson (S) Börje Andersson (C), ordförande Lars Andersson (C) Hans

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer 2010-06-30 1 (8) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2267-2272 Sekreterare Ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9 1 (12) Paragrafer 1-9 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-17:00 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 1-2, 4-9 Christer Persson (M) (1:e vice ordförande) (ordförande 3) Ralf Scott (SD)

Läs mer

Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 6 juli 2006, kl

Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 6 juli 2006, kl Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 6 juli 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 6 juli 2006, kl 09.00 10.05 Elwe Nilsson

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 3 mars 2009, kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 3 mars 2009, kl Barn- och ungdomsnämnden 2009-03-03 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 3 mars 2009, kl. 19.00-20.40 Beslutande Ersättare Raimo Vuojärvi (M) ordförande

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 27 januari 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 27 januari 2004 Kulturnämnden 27 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 27 januari 2004 kl 19.00 Kallade tjänstemän Heidi Viman, kultursekreterare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden, arbetsutskottet Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 augusti 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15 Ledamöter

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-11-22 kl 08.30-14:45 Beslutande Robert Yngve (KD) ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna kl 19.00 19.30 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M) ordförande, Erika NordelI (C), Lage Jansson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 13 juni 2002 kl 18.00 21.40

Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 13 juni 2002 kl 18.00 21.40 Samhällsbyggnadsnämnden 13 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 13 juni 2002 kl 18.00 21.40 Beslutande Bo Ivgren (m) ordförande Lage

Läs mer

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00 Kulturnämndens arbetsutskott 14 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, klockan 13.00 15.00 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Arne Olsson (M), ordförande Thomas Waldenström (M), ersättare för Maria Widlund (M) Lennart Einarsson

Läs mer

Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) 2010-04-20

Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) 2010-04-20 Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 18.30-19.52 Paragrafer 47-57 ande Gösta Eberstein (m) ordförande Eva Wretman (m) Bertil Salomonsson (m) Peter Sjöblom

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och miljöutskott

Kommunstyrelsens plan- och miljöutskott Plats och tid ande närvarande Bällstarummet kl 13:00-14:00 Gustav Elfström (S) (2:e vice ordförande), Parisa Liljestrand (M) (ordförande), Ylva Mozis (L) (vice ordförande), Torbjörn Einarsson (C) ersätter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2029-2035 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Bonaren, tisdagen den 14 mars 2017 kl 17:00 19:00 ande Gunnel Johansson (S), Ordförande Kenth Wengholm (M), 1:e vice ordförande Jan Holm (S) Jan Gustafsson (C) Janeric Dahlin (L) Jan Lundqvist

Läs mer

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24 PROTOKOLL Tekniska nämnden 22-24 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 6 mars 2012 22 Granskning, detaljplan för idrott m m vid Mjörngatan 23 Remiss plansamråd, bostäder vid Simmenäsvägen

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2009 08 27 89 261 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 08 13 153 373 Dnr 2007/257.511 Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen Ärendebeskrivning Skurholmsgatans

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sida (11) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (11) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2010-11-19 1 (11) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2433-2441

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 18 mars 2010, kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 18 mars 2010, kl Utbildningsnämnden 2010-03-18 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 18 mars 2010, kl. 19.00 21.10 Beslutande Ersättare Elisabeth Rydström (C),ordförande

Läs mer

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-06-04 BYGG.2016.6039 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Handläggare Tjänsteskrivelse BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 1(19) Tid och plats 2016-05-30 - Kommunhuset klockan 13.30-15.05 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Bjarne Daa (S) - andre vice ordförande Övriga deltagande Justering Justerare Kristian Swärd,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Sessionssalen kl 16:00 Beslutande Övriga deltagare (S) Magnus Nyström, ordförande (S) Leif Danielsson (S) Anna-Karin Lundström (S) Kjell Lidman (S) Tomas Eklund (S) Isabella

Läs mer

Anna Engström och Arne Jönsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anna Engström och Arne Jönsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1 1 Pats och tid Stadshuset rum 429, klockan 17.00 19.20 Beslutande Övriga närvarande Rune Johansson (m), ordförande Jan Magnusson (Fp) Christer Hansson (S) Christer Sandberg (M) tjg ersättare f ör Bertil

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Hans Furn (C) Lars-Erik Liss (S), ersättare för Markus Gavatin (M) Kjell Wikström (S) Britt-Marie Essell (S) Susanne Säbb-Danielsson (L)

Hans Furn (C) Lars-Erik Liss (S), ersättare för Markus Gavatin (M) Kjell Wikström (S) Britt-Marie Essell (S) Susanne Säbb-Danielsson (L) 1(2) Plats och tid Kommunhusets flygelbyggnad 08:30-10:15 Beslutande Hans Furn (C) Lars-Erik Liss (S), ersättare för Markus Gavatin (M) Kjell Wikström (S) Britt-Marie Essell (S) Susanne Säbb-Danielsson

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) 1 (12) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 30 augusti 2017 kl 09:00-11:00 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare 2013-01-28 i Kommunhuset. Martin Gustavsson (C) - ordförande Henrik Nilsson (M) - 1:e vice ordförande Bjarne Daa (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2014-06-16 Samhällsbyggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2014-06-16 Samhällsbyggnadsnämnden 1(13) Tid och plats 2014-06-16 - i Kommunhuset klockan 14.00. Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare Martin Gustavsson (C) - ordförande Bjarne Daa (S) - 2:e vice ordförande Erkki Ekman (FP) -

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 20 april 2010, kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 20 april 2010, kl Barn- och ungdomsnämnden 2010-04-20 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 20 april 2010, kl. 19.00 21.10 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordförande Jerker

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Justerare Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kl 09.00- Örjan Lid (M), ordförande Elisabeth Rydström

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-02-21 1 (22)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-02-21 1 (22) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-02-21 1 (22) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 21 februari 2013, kl 9.00 11.15. Beslutande John Sundström (S), ordförande Anders Burman

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-04-28. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 55, 56 omedelbar justering

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-04-28. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 55, 56 omedelbar justering Samhällsbyggnadsnämnden 2009-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-23 2018-0539 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kumlet 1 Sökande: Obos Sverige AB Ärende: Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(9) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik

Läs mer

Angarnsrummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 17 november kl

Angarnsrummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 17 november kl Utbildningsnämnden 2005-11-17 Plats och tid för sammanträdet Angarnsrummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 17 november kl.19.00 21.00 ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Elisabeth

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat Kulturnämnden 15 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 15 mars 2005, kl 19.00 Ingrid Ullman, kulturchef Pernilla

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (19)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (19) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (19) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna kl 19.00 19.35 ande Ersättare Övriga närvarande Erika NordelI (C) ordförande, Eva Thorin (M), Anders Idermark

Läs mer

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 198 kl. 14:00-18:10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Thomas Pettersson (C) (ordförande) Bo Olsson

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 96-103 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.00 15.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, fredagen den 11 januari 2013, kl 9.00 10.00. Beslutande John Sundström (S), ordförande Anders

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1 (12) Paragrafer 112-120 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (11) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Bo Höglander Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (11) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Bo Höglander Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (11) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 15.30 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Margareta Jender (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer