Erfarenheter och utformning av felmeddelanden vid insamling av matavfall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Erfarenheter och utformning av felmeddelanden vid insamling av matavfall"

Transkript

1 Erfarenheter och utformning av felmeddelanden vid insamling av matavfall

2

3 Förord Samtliga kommuner med insamling av matavfall har tillfrågats om utformning av felsorteringslappar samt korta erfarenheter kring införandet av insamlingssystemet. Knappt hälften svarade. Dokumentet innehåller en kort sammanställning av de tillfrågades erfarenheter av vanliga frågor från abonnenter vanliga fel som abonnenter gör övriga tips och synpunkter Sist i dokumentet finns exempel på utformning av felsorteringslappar från olika kommuner och kommunala bolag. Hoppas detta är en hjälp på vägen när ni ska införa ett system för matavfall! Hanna Hellström, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Angelika Blom, Avfall Sverige

4 1. Vanligaste frågorna från abonnenter Här redovisas vanliga frågor från kunder som uppkommit både innan systemet infördes samt efteråt. Frågorna redovisas uppdelat för de respektive insamlingssystemen nedan. 1.1 Separata kärl Frågor kring det ventilerade kärlet är vanliga. Det finns en rädsla för att det ska börja lukta mer än vanligt och att det drar till sig flugor. Kommunen lägger en hel del energi på att informera om vikten av att hantera påsarna rätt. Påsarna ska förslutas väl så att matavfall inte läcker ut i kärlet, kärlet hålls rent etc. En del tycker att en behållare till under diskbänken tar mycket utrymme i anspråk samt är oroliga för att det ska lukta i köket eller i soprummet. Vad är matavfall? Hur fungerar det? Är det värt att köra matavfallet så långt istället för att bränna upp det? Hur blir det med luktproblem & attraktion av vilda djur, t ex björn? Kommer detta att kosta mer? Vilka påsar ska användas? Vad får kastas i påsen för matavfall? Hur gör man när påsarna tar slut? Hur ska man göra för att papperspåsen ska fungera? Den går sönder och läcker. 1.2 Optisk sortering Många frågor handlade om vad som skulle sorteras i vilken påse - sorteringsguiden var detaljerad men inte komplett nog. Hur gör man när påsarna tar slut? Var får jag tag på nya? Kunderna var tvungna att teckna ett avtal för att börja sortera. En klar majoritet av frågorna berörde just dessa avtal. Nästa stora fråga har rört påsutdelningen. Viktigt att veta då är att vi för ett knappt år sedan gick över till att låta posten dela ut påsarna. Sen är det ärenden som rör rena sorteringsfrågor. Sen är det bara lite ströfrågor om priser, extrahämtning, byte av storlek på kärl o.s.v.

5 1.3 Flerfackssystem Många frågor om hur hanteringen går till gällande fordonens uppbyggnad samt vid lossning/ efterbehandling. (Det märks väldigt tydligt att människor är väldigt intresserade av att det avfall som sorteras ut verkligen återvinns) Flera frågor kring hur kärlen ska få plats samt hur man sorterar. Kunderna är mestadels positiva till fyrfack, men vissa menar att plasten inte ryms, att det är för stor plats för matavfallet samt ibland för liten för restavfall. (Kommunens kommentar: För restavfallet finns det dock en lösning - man kan abonnera på mera volym för restavfall, dock till en högre kostnad.) Under sommaren kommer frågor kring larver och skadedjur och under vintern kring fastfrysning av påsar. Ytterligare frågor handlade om abonnemangskostnaden och transportsträckor. Någon var orolig för att avfall blandas eller hävdade att man inte har matavfall respektive utnyttjar återvinningsstationerna. Varför har ni valt denna indelning av facken? Kan man själv ändra indelningen av facken? Vilket material ska ligga i vilket fack? Var slänger man mjukplasten? Kan man få ett extrakärl för restavfallet? Kommer bilen fram till min fastighet? Vilken blir min tömningsdag? Varför kostar det så mycket? Varför får vi inte billigare taxa när vi gör allt jobb med sortering? Varför ska man betala mer för att sortera? (denna kommun tar ut en extraavgift för de som väljer flerfackssystemet, författarens kommentar) Detta kommer inte att fungera facken är för små, tidningsfacket är för litet! (Kommunens kommentar: facket är vanligtvis tillräckligt stort) Plastfacket räcker inte till det blir fullt efter en vecka (Kommunens kommentar: abonnenterna ska uppmanas att pressa ut luften och packa hårdplastförpackningarna så att det blir mer plats)

6 2. De vanligaste felen som abonnenterna gör I detta avsnitt redovisas svar på frågan om vilka fel som abonnenterna gör vid sortering av matavfall. Svaren redovisas uppdelat för de respektive insamlingssystemen nedan. 2.1 Separata kärl Felplacerade kärl Felsorterat (sällan) Endast lite matavfall i kärlet, dvs att en del matavfall läggs bland det brännbara avfallet Att det ligger brännbart avfall i kärlen för matavfall Att kärlen är felvända trots att kärlen har lock-i-lock Att kärlen är för tunga Mycket blött avfall i papperspåsen orsakar fastfrysning Alldeles för mycket mat (och förpackningar) i det brännbara kärlet Plastpåse runt papperspåse ibland Trädgårdsavfall i matavfallet (Kommunens kommentar: detta försvårar tömning och trädgårdsavfallet kan inte rötas) 2.2 Optisk sortering Ibland felsorterat i matavfallsfraktionen Fel färg används på påsarna Löst avfall i kärlet Överfullt kärl För tungt kärl För löst knutna påsar De vanligaste felen hos kund är relaterat till framkomligheten. Att det är dåligt snöröjt eller sandat. Sen händer det någon gång ibland att det ligger löst avfall i kärlet eller felaktigt avfall (t.ex. trädgårdsavfall). Det förekommer även (dock väldigt sällsynt) att en kund använder en enda påsfärg för allt sitt avfall (t.ex. slänger allt sitt avall i gröna påsen för matavfall).

7 2.3 Flerfackssystem Flera abonnenter hade problem med att hitta en bra plats för två stora kärl i stället för ett litet, detta gav problem med placeringen (samt vilket håll de stod på). Flera abonnenter hade också åsikter om matavfallsinsamling, påsar, lukt och flugor Felplacerade kärl (de står ej med handtagen ut mot gatan) Felsorterat avfall och då är det främst matavfallet som inte är förpackat i papperspåsar eller innehåller restavfall. Felsorterat material. Det vanligaste felet är att man lägger icke-förpackningsmaterial i facken t ex plastleksak i hårdplast, en sax, kedjor eller skruv i metallfacket. Felsorterat: Framförallt att det ligger brännbart avfall i facket/kärlen för återvinningsmaterial. Om mjukplast läggs ibland hårdplasten och inte slängs i restavfall/brännbart faller mjukplasten lätt över i de andra facken vid tömning och förorenar de fraktionerna. Att kärlet inte är framtaget Hinder framför kärlet Trasiga kärl (Kommunens kommentar: tyvärr verkar kvaliteten på dessa ha blivit sämre) Problem med plasten. (Kommunens kommentar: En 30-liters behållare används för plasten) Att matavfallet fryser fast. Det har frusit fast innan också i delade kärl man hade, men det fanns plats (120 liter). Nu har vi 60 L till matavfallet i insatsen och om det inte töms då blir det problem eftersom man inte har plats till mer matavfall. Överfullt matavfall (de har 30 L per vecka och ibland räcker det inte till) Sortering av matavfallet blev bra med fyrfackskärl men det finns folk som använder biopåsar och då får det en hängare på kärlet att det är felsorterat.

8 3. Övriga tips och synpunkter Kommunerna fick också möjlighet att dela med sig av tips och erfarenheter. Dessa redovisas uppdelat för de respektive insamlingssystemen nedan, men vissa av dem är applicerbara även på andra system. 3.1 Separata kärl Satsa gärna på muntlig information, typ möten, vilket hos oss gav oväntad stor uppslutning. Vi tror att det lönar sig. Genom införande av utökad sortering av matavfall brukar följden bli att även utsortering av övriga fraktioner ökar. Därmed fylls återvinningsstationerna snabbare och FTI hinner därmed inte med att tömma. Om man inför möjligheten att hemkompostera själv istället för ett extra kärl för matavfall och/eller andra valmöjligheter, så ökar antalet ärenden som skall handläggas av miljökontoret. Handläggare bör därför förvarnas om detta. Om fel upptäcks vid flerbostadshus kontaktas kunden via telefon eller e-post för att informera om problemet. Detta kompletteras av informationsblad till de boende, skyltar till soprummen/sopskåp samt besök på plats för att se hur kärlen är placerade eller om det finns något annat att förändra i soprum eller sopskåp. Skyltning är viktig så att de boende vet var de ska slänga sitt avfall och placering av kärl kan hjälpa till att skapa en bättre utsortering. Matavfallskärlet bör inte placeras som det första kärlet i utrymmet då det blir lätt gjort att slänga fel påse där. Från att tidigare ha arbetat aktivt med felsorteringar har kommunen gått över till att arbeta mer med information och ett tätare samarbete mellan oss och fastighetsägare samt även med de chaufförer som tömmer matavfallet. En felsorteringsavgift finns fortfarande i taxan. Kommunen deltar ibland vid tömningarna för att få en uppfattning om problemen och även för att föra en dialog med chaufförerna om bland annat bedömningar, dvs vad är fel? Chaufförerna rapporterar dagligen in de adresser som har en stor mängd felsorterat avfall, tomma soptunnor etc. Det är viktigt att se till att alla har tillgång till de påsar som är avsedda för matavfallet. Hos oss ligger det ansvaret på fastighetsägaren. En bra dialog med fastighetsägarna och entreprenören är också viktig. En annan sak som kommunen i efterhand har behövt ta ställning till är hur utrustningen i bl.a. storkök och restauranger ska se ut. Från början har kommunen velat införa samma typ av utrustning i restauranger och storkök som för vanliga hushåll dvs papperpåsar för matavfall till storkök och ventilerade kärl utan innersäck. Det fungerar dock inte. Innersäck behövs och även anpassade påsar i köket då matavfallet inte får hällas löst i storsäcken. I dagsläget kan kommunen inte erbjuda anpassade påsar till storköken genom abonnemanget och de måste därför köpa in dem själva. Resultatet har blivit att några valt att inte ansluta sig pga. att kostnaden för att själva köpa in påsarna blir stor. Kommunen delade ut information till samtliga kunder i samband med att vi källsortering infördes, men det kan inte nog ofta repeteras. Värt att notera är att det inte var mer än några procents skillnad (runt 30%) på matavfallsinnehållet i det brännbara kärlet oavsett om man valt hem- eller hämt -kompost Kommunen ringer upp fastighetsägaren och förklarar problemet kring felsortering om det är ett flerfamiljshus. Kommunen påtalar vikten av rätt sorterat och att man verkligen sorterar ut matavfallet. Fastighetsägaren får sedan information att dela ut till hyresgästerna och kommunen erbjuder sig att komma ut och informera om det var länge sedan sist. Till villakunder skickas ett brev där problemet med felsortering förklaras alternativt om kärlet inte används. Kommunen meddelar att kärlet dras tillbaka liksom rabatten på avfallstaxan om sorteringen inte följs och ber dem återkomma inom en viss tid. Det krävs kontinuerlig och noggrann uppföljning av kvalitén och volymer. Inom kommunen finns idag en person som arbetar med bl a dessa frågor.

9 Det behövs en enkel folder kring vad matavfall är och hur sorteringen fungerar. Kommunens folder var lite för komplicerad och hade för mycket miljötänk. Bättre att börja med tydliga instruktioner om vad som är matavfall, hur man gör och hur kärlet bäst sköts under sommar och vinter. Efterhand kan man sedan informera om vad som händer med avfallet och hur det påverkar miljön på ett positivt sätt. 3.2 Optisk sortering Många har än i dag svårt att förstå att separationen sker via optisk avläsning De allra flesta har varit positiva och skulle gärna vilja att kommunen hade full sortering vid fastighet Vår rekommendation är att man taggar kärlen och får in uppgifterna direkt i en bildator. När vi började med detta så valde vi att endast märka med streckkod och att använda handdator. Tekniken var inte klar i det läget men idag finns det ett antal kompletta system. När det visar sig att vi fått in anmärkningar vid flera tillfällen från samma adress så får kunden ett varningsbrev och en månad på sig att åtgärda om man då inte har bättrat sig så hämtas avfallet med en bil som kör brännbart avfall och kunden får en straffavgift på 250:- för varje kärl. Det är väldigt ovanligt att vi kan konstatera felsortering från villor, då det vanligtvis ligger svarta o vita påsar i bra ordning. Innehållet i påsarna har vi svårt att se. Däremot kan man se mer från hyreshusen. Vi får ibland klagomål på att soppåsens svetsfog inte är helt ok, och då omedelbart tilldelar vi ersättningspåsar och från renhållarens sida blir det en påsleverantörs reklamation. Vi rekommenderar för kommuner som vill införa systemet att kosta på ett riktigt bra, kundmotiverande informationsmaterial där det tydligt framkommer vad som händer med de olikfärgade påsarna och dess innehåll, alltså tills det blir fordonsbränsle och biogödsel, respektive grön el och fjärrvärme. Vi betonar regelbundet att det är viktigast att farligt och el-avfall inte hamnar i gröna (matavfall) påsar. 3.3 Flerfackssystem Internt är det viktigt tänka ut hur avfallsslagen ska fördelas mellan facken. Det är viktigt att arbeta mycket med information till abonnent för att lyckas. Framkomligheten till fastigheter med små vägar måste lösas. Bygg upp en bra projektorganisation, planera hela processen och ha en tilltro till systemet. För att enkelt förklara begreppet förpackningsmaterial används uttrycket något som haft något i sig. Kommunen genomför demonstrationer med två fordon. Det ena aanvänds för att visa hur själva tömningen går till och det andra öppnas för att visa att avfallet visst hålls separerat trots att det hämtas med samma fordon. Reaktionen blir alltid väldigt positiv samt att abonnenterna blir imponerade över den tekniska lösningen. Inför systemet i små områden i taget samt följ upp med informera och demonstration hos kunderna. Viktigt är att utbilda sin egen personal och få dem att vara experter samt känna stolthet över att få köra fyrfackssystem. De tekniska hinder kommunen haft har varit viktigt att lösa i samråd med våra chaufförer. Att lyssna på kunder samt chaufförer samt att vara öppen för justeringar är absolut viktigast. Om kunden felsorterat flera gånger trots information om detta, så hämtas inte kärlet. Detsamma gäller om matavfallet ligger i plastpåsar. Om kärlet är överfullt hämtar chauffören det, men ber oss kontakta kunden för att utöka antalet kärl. Avvikelser registreras i bilens dator och kommunen får in det i sitt datasystem. Plasten töms inte tillräckligt ofta. (Satsa minst på 60-liters behållare på plasten).

10 Kräv hårdgjord yta där kärlen töms Informera om att man inte får ställa kärlen på trottoar och gata (Trafikkontoret hade synpunkter på detta, bl a på grund av att detta förfular staden) Ta bort möjlighet till dragvägar Kommunen hade en omfattande informationskampanj med både utskick och besök så att kommuninvånarna kunde se bilen och dess fyra fack. Det gav svar på många frågor. Det behövs också mycket info om fördelningen av abonnemangskostnaden, återvinningscentraler, administration, hämtning etc. Den kombinerade lamp- och batteribehållaren är en succé - kunderna är nöjda att bli av med lamporna på ett enkelt sätt Kärlen kan vara svåra att hantera på vinter om det är mycket snö Matavfallspåsen fryser fast på vintern och det uppkommer problem med maskar och flugor på sommaren. Detta kan åtgärdas med en biohylla som SRV ska göra ett försök kring Eftersom kärl 2 töms så sällan (1 gång i månaden) så glömmer abonnenterna ibland att ställa ut det Kunderna kan också ställa ut påsen utanför dörren så att påsen fryser på vintern. Det är också viktigt att täcka över påsen med t ex upp- och nervänd hink så att djur inte kommer åt den. När påsen har frusit så är den svår att packa Ca 5 procent har återlämnat kärlen p g a problem kring hanteringen av matavfallet (dvs inte p g a priset. (Kommunen har gått från osorterat till flerfack samt tar ut en extraavgift på 900 kr för flerfackslösningen) Fyrfackskärl har 3 hjul så det är inga problem om kärlen inte står med handtaget utåt utan de får stå så bara underlaget är hårt och det finns inte något i vägen. Tips och idéer För fler tips och idéer kring insamling av matavfall rekommenderas Avfall Sveriges och Waste Refinerys rapport: U 2011:19 Hjälpmedel för introduktion av system för insamling av källsorterat matavfall Hjälpmedlen i denna rapport består dels av en informationsdel om vilka olika insamlingssystem som finns på marknaden idag samt vad som utmärker dem i form av utrustningsbehov, hämtningsintervall, fordon, arbetsmiljö, merkostnad etc. Separata kärl, flerfackskärl och optisk sortering av olikfärgade påsar har kategoriserats som huvudsystem för insamling av matavfall från hushåll. De kompletteras i huvudsak av underjordbehållare, sopsug och köksavfallskvarnar, men andra system förkommer. För sorteringen i köket används påsar av papper, bioplast eller plast. I verksamheter används framför allt separata kärl eller köksavfallskvarnar kopplat till tank för insamling av källsorterat matavfall. Den andra delen är en guide som ska hjälpa aktörerna att planera införande av ett källsorteringssystem för matavfall. Här kan man läsa om tidsplanering, utredningar, upphandling av entreprenörer etc. Även vikten av kontinuerlig dialog mellan den insamlande organisationen och aktuell organisation för efterföljande behandling framhålls i denna del. Enligt den tidsaxel som tagits fram krävs minst tre år från inledande utredningar till dess att insamlingssystem för matavfall är på plats, men oftast avsevärt mycket längre tid. Tredje delen består av djupinterjuver med ett antal kommuner som redan har infört ett insamlingssystem för matavfall. Kommunerna delar med sig av sina goda och mindre goda erfarenheter, vilka sammanställts som kritiska framgångsfaktorer dvs. det som har haft en avgörande betydelse för de resultat som sedan uppnåtts. Det är främst generella mjuka faktorer såsom planering, tillräckliga personella resurser, information samt uppföljning och kontroll som lyfts av kommunerna. Faktorer som egentligen inte är kopplade till ett specifikt insamlingssystem. En slutsats som kan dras av detta är att hur man arbetar med systemet, både vid införandet och under drift, är viktigare än vilket insamlingssystem som väljs. Olika insamlingssystem har sina för och nackdelar, det viktigaste är att systemen är väl anpassade till aktuell kommun.

11 4. Felsorteringslappar från olika kommuner och kommunala bolag 4.1 Separata kärl AVVIKELSERAPPORT Vi har hämtat era sopor men har registrerat avvikelse enligt nedan. Vi har inte hämtat era sopor på grund av nedanstående. För beställning, ring:

12

13

14 TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Va/Renhållning Angående hämtning av hushållsavfall vid fastighetsbeteckning Ert sopkärl skulle ha tömts igår, datum, men då uppmärksammades det att det låg osorterat avfall i kompostkärlet. Jag skickar med en sorteringsguide, så kanske det underlättar sorteringen framöver. Nästa gång kärlet ska tömmas är datum. Om det är felsorterat i kärlet även då, kommer vi att byta ut ditt abonnemang till ett osorterat abonnemang. Detta kommer att innebära ungefär en fördubbling av årskostnaden. Har du frågor kring ditt abonnemang är du välkommen att ringa till oss Med vänlig hälsning Debitering för VA och Renhållningsavdelningen Tekniska förvaltningen Karlskrona Tel: Fax: E-post: vaverket.debitering@karlskrona.se

15

16

17

18 4.2 Optisk sortering

19

20

21

22

23

24 Framsida och baksida

25 Framsida och baksida

26 4.3 Flerfackssystem

27

28

29 Ajdå, det här går inte På grund av att ditt kärl innehållit mycket felsorterat material har det inte tömts eftersom det då förstör lasten i bilen. För att få det tömt kommer en avgift tas ut. Denna avgift är på 643 kr per påbörjad timme när Ragn- Sells kör från Eslöv för att tömma kärlet med ett annat soptömningsfordon än ordinarie fordon. För att få det tömt ring Ring till miljöinformationsansvarige på MERAB om du har några frågor: el Med vänliga hälsningar Ibland blir det fel Ditt kärl har innehållit felsorterat material vid senaste tömningen eller så har matavfallet legat i plastpåsar. Matavfall ska ligga i papperspåsar. Sopbilen har tömt det denna gång men vi vill göra er uppmärksamma på att det är viktigt att följa sorteringsanvisningarna så att det inte blir fel i lasten i sopbilen. Om det är felsorterat kan inte Ragn-Sells tömma det och måste köra ut med ett annat soptömningsfordon och då tillkommer en avgift. Denna avgift är på 643 kr per påbörjad timme när Ragn-Sells kör från Eslöv för att tömma kärlet. Om ni är osäkra på hur man sorterar i kärlet ring till miljöinformationsansvarige på MERAB: el så hjälper vi er. Med vänliga hälsningar \s

30

31

32 Flaggan hängs på kärlet med gummisnodd om vi vill meddela något till kunden. Den är ca 20 x10 cm

33

34 Avfall Sverige AB Adress Prostgatan 2, Malmö Telefon Fax E-post Hemsida

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med liten sopbil Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett

Läs mer

Dina nya sopkärl är på väg

Dina nya sopkärl är på väg Dina nya sopkärl är på väg Nu är det snart dags för leverans av fyrfackskärlen. Här hittar du mer information om dina nya kärl och hur de hämtas. Ett bra val Du har valt fyrfackskärl - då har du även gjort

Läs mer

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS Ett viktigt val Dags för er att välja nytt abonnemang Från den 1 november 2015 inför Danderyds

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur!

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! NU BÖRJAR VI SAMLA IN MATAVFALL Du kan göra en insats för miljön genom att sortera ut ditt matavfall och lämna det för hämtning. Varför ska vi börja samla in matavfall?

Läs mer

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur!

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! NU har vi BÖRJAt SAMLA IN MATAVFALL Du kan göra en insats för miljön genom att sortera ut ditt matavfall och lämna det för hämtning. Varför ska vi börja samla in

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter 2014

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter 2014 MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter 2014 VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? Vi har ett nationellt mål i Sverige som innebär att minst 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt

Läs mer

Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter

Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter Lämna ditt matavfall till oss Sverige har som mål att samla in 35 procent av matavfallet och behandla det biologiskt. Nacka kommun

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? Vi har ett nationellt mål i Sverige som innebär att minst 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas

Läs mer

dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang.

dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang. dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang. Snart inför Sigtuna kommun utsortering av matavfall. Det medför att du måste välja

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Information för bostadsrättföreningar och hyreshus

Information för bostadsrättföreningar och hyreshus Information för bostadsrättföreningar och hyreshus Varför samlar vi matavfallet? När vi slänger matavfallet i den brännbarapåsen slänger vi inte bara mat utan också en värdefull resurs. Matavfallet innehåller

Läs mer

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 ESIÖVS KOMMUN Höörs kommun HÖRBY KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med fyrfacksbilen ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappers förpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Fastighetsnära insamling. - det nya sopsorteringssystemet! FNI

Fastighetsnära insamling. - det nya sopsorteringssystemet! FNI Fastighetsnära insamling - det nya sopsorteringssystemet! Nu ghe komm ts er till d nära in s itt o mrå amling de. Fast i tt tt Lä t at FNI ä ar g ör ad Ök r se l e vic iljö t rik M ig a tv Fastighetsnära

Läs mer

Fastighetsnära insamling. - det nya sopsorteringssystemet! FNI

Fastighetsnära insamling. - det nya sopsorteringssystemet! FNI Fastighetsnära insamling - det nya sopsorteringssystemet! Nu ghe komm ts er till d nära in s itt o mrå amling de. Fast i tt tt Lä t at FNI ä ar g ör ad Ök r se l e vic iljö t rik M ig a tv Fastighetsnära

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 5, 2019 (tvåfackskärl)

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 5, 2019 (tvåfackskärl) Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 5, 2019 (tvåfackskärl) Hej! Under hösten 2018 valde du nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart ditt/dina

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018 Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018 Hej! Under hösten 2017 fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart ditt/dina nya kärl.

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus

MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus Varför samlar vi in matavfall? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Insamling av matavfall. Så ansluter ni er fastighet

Insamling av matavfall. Så ansluter ni er fastighet Insamling av matavfall Så ansluter ni er fastighet 1 Vad gör du med dina 74 kilo? Varje år genererar en person ca 74 kilo matavfall varav 22 kg är onödigt matsvinn. Att ta tillvara på denna resurs och

Läs mer

Ett internt dokument för personalen

Ett internt dokument för personalen HUR STORA ÄR KÄRLEN? HUR OFTA TÖMS KÄRLEN? Ett internt dokument för personalen HUR SKA JAG SORTERA? Innehåll 1. Kort om fyrfackssystemet... 3 2. För vilka?... 4 3. Syfte... 4 4. Införande... 5 5. Kärlen...

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

VAL AV AVFALLSABONNEMANG

VAL AV AVFALLSABONNEMANG 2015-03-10 VAL AV AVFALLSABONNEMANG I Emmaboda kommun är matavfallsinsamling infört i de områden som har tätortstömning. Genom att välja abonnemang för avfallshämtning kan ni göra en insats för miljön.

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017 Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017 Hej! Under hösten fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart ditt/dina nya kärl. I

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2019

Kortversion avfallstaxan 2019 Kortversion avfallstaxan 2019 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? Vi har ett nationellt mål att minst 50 % av allt matavfall ska sorteras

Läs mer

Så funkar det med sopkärl!

Så funkar det med sopkärl! Så funkar det med sopkärl! Fakta och goda råd inför bytet från säck till kärl. Därför byter vi sopsäckarna till kärl. Nu byter vi ut sopsäcken mot kärl av plast, etapp för etapp, i Lysekils kommun. De

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas 1 Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller en råvara med möjligheter. Lerums kommun väljer att satsa

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en resurs. Partille kommun väljer att se matavfallet som

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med fyrfacksbilen ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappersförpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning restavfall

Läs mer

Frågor och svar om avfallstaxan 2018

Frågor och svar om avfallstaxan 2018 Frågor och svar om avfallstaxan 2018 Detta PM med frågor och svar är ett komplement till beslutsunderlaget om avfallstaxan, som ska beslutas i medlemskommunerna under hösten 2017. Hör gärna av er med ytterligare

Läs mer

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ!

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ! Dags att välja avfallsabonnemang Du kan välja mellan tre alternativ! t nas e s al 13! v t t 0 r di ari 2 ö u G S! 1 jan B O en 3 d Avfallshantering valbroschyr.indd 1 2012-12-19 10:41:53 Nu är det dags

Läs mer

Etapp NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med liten sopbil

Etapp NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med liten sopbil Etapp 2 NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med liten sopbil ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappers förpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning

Läs mer

VI VILL HA DINA MATRESTER

VI VILL HA DINA MATRESTER VI VILL HA DINA MATRESTER Återvinn din mat Uppsamling Transport Rötning Drivmedel Matrester - en värdefull resurs Det mesta av vårt avfall går att återvinna. Med insamling av matavfall tar Österåker ett

Läs mer

Råd och tips om dina avfallskärl. För dig som bor i villa eller radhus

Råd och tips om dina avfallskärl. För dig som bor i villa eller radhus Råd och tips om dina avfallskärl För dig som bor i villa eller radhus ABONNEMANG Välj gärna abonnemang med sortering av matavfall. AVFALLSABONNEMANG FÖR VILLOR Du som bor i villa eller radhus ska ha ett

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Hej! Under hösten fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart dina nya kärl. I denna broschyr får du

Läs mer

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL från APRIL KÄLLSORTERAR Vi även matavfall START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL FÖR EN BÄTTRE MILJÖ Tack vare att du källsorterar kan avfall återvinnas till nya produkter. Därför har återvinningsstationer

Läs mer

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl RENHÅLLNINGSTAXA 2014 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska kommunen också ta ut ersättning av

Läs mer

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar i n d r a ng ti plast metall pappersförpackningar Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Det ska vara lätt att göra rätt! I Sverige är vi ganska bra på återvinning av förpackningar

Läs mer

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus orebro.se/avfall Sortering i köket 1. Vik ut påsen, platta till den i botten och placera den i

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter Ny kommunal avfallstaxa för flerfamiljshus och verksamheter 1 Varsågod Ny avfallstaxa gäller från 1 april 2012. Här kommer information till dig som fastighetsägare om den nya avfallstaxan som gäller för

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I VILLA OCH VILLASAMFÄLLIGHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring

Läs mer

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 198. Gäller from 2018-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 och i Falkenberg 2014-12-16, att gälla från och med 2015-01-01 Kundtjänst Telefon 0757-27 40

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

Anvisningar för utsortering av matavfall

Anvisningar för utsortering av matavfall Anvisningar för utsortering av matavfall Bakgrund Enligt gällande avfallsplan ska de resurser som finns i avfallet tas tillvara och utnyttjas bättre. Mot bakgrund av denna plan har beslutats att införa

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad 2013-09-04 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad Beslutsunderlag Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad. s skrivelse den 4 september 2013. Sammanfattning

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling RENHÅLLNINGSTAXA gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby. Avgifter för denna hantering

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett nytt insamlingssystem för hushållssopor

Läs mer

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv.

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Dags att sortera ut matavfallet Varje bananskal spelar roll! För varje kilo matavfall som rötas

Läs mer

Information från Ystads kommun

Information från Ystads kommun Här hittar du information om hur sophanteringen ser ut och fungerar i Ystads kommun Tveka inte! Öppna broschyren och låt dig inspireras och informeras Hälsningar/Avfallsenheten Information från Ystads

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen Varför samlar vi in matavfall? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? Vi har ett nationellt mål att minst 50 % av allt matavfall ska sorteras

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, 76. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17 224. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Försöket Bruna påsen. Test av optisk sortering av matavfall med papperspåse. Sammanfattning av Maria Arveström, projektledare 2015-09-01

Försöket Bruna påsen. Test av optisk sortering av matavfall med papperspåse. Sammanfattning av Maria Arveström, projektledare 2015-09-01 Försöket Bruna påsen Test av optisk sortering av matavfall med papperspåse Sammanfattning av Maria Arveström, projektledare 2015-09-01 Summering av försöket med Bruna påsen våren 2015 Under våren 2015

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Rimbo

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Rimbo TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Mattias Andersson, Avfallsutredare Telefon: 0176-71355 E-post: mattias.andersson@norrtalje.se Dnr: KLML 15-359 Till Teknik och klimat nämnden Insamlingssystem för fastighetsnära

Läs mer

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen!

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Dina matrester blir biogas och biogödsel Av alla sopor du slänger är nästan hälften matrester, det kan vara till exempel potatisskal, fiskben eller kaffesump.

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen består

Läs mer

Insamling av matavfall. Så ansluter ni er fastighet

Insamling av matavfall. Så ansluter ni er fastighet Insamling av matavfall Så ansluter ni er fastighet Tack för maten! Vad gör du med dina 100 kilo? Varje år genererar en person ca 100 kilo matavfall. 100 kilo! Att ta tillvara på denna resurs och låta det

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

RAPPORT B2009:01. Insamlade mängder matavfall i olika insamlingssystem i svenska kommuner Nyckeltal och förutsättningar för insamlade mängder

RAPPORT B2009:01. Insamlade mängder matavfall i olika insamlingssystem i svenska kommuner Nyckeltal och förutsättningar för insamlade mängder RAPPORT B2009:01 Insamlade mängder matavfall i olika insamlingssystem i svenska kommuner Nyckeltal och förutsättningar för insamlade mängder ISSN 1103-4092 Förord Denna rapport har utförts inom utvecklingssatsningen

Läs mer

t.ex. 1939, 1935 MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus

t.ex. 1939, 1935 MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus ny bild till framsidan (använd den eventuellt inne i broschyren) t.ex. 1939, 1935 alt. ta nya, alt. bildkollage MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus Varför samlar vi in matavfall? Vi har ett nationellt mål

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Heby kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Heby kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Heby kommun Avfallstaxa Heby kommun Antagen av Heby kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2017-01-01 I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter Hantering av sopkärl stockholm.se/avfall Kärltyper För boende i Stockholms stad finns det fyra kärlvarianter: 140-liters kärl 140-liters matavfallskärl 190-liters

Läs mer

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det nya sättet att

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Insamling av matavfall. Så ansluts företag/verksamheter

Insamling av matavfall. Så ansluts företag/verksamheter Insamling av matavfall Så ansluts företag/verksamheter Välj att källsortera matavfall I alla verksamheter uppkommer matavfall - exempelvis skal, kaffesump och matrester. Mängden matavfall som genereras

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE

RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt

Läs mer

Herrljunga kommun. Taxa Renhållning Antagen av Kommunfullmäktige , 62

Herrljunga kommun. Taxa Renhållning Antagen av Kommunfullmäktige , 62 Herrljunga kommun Taxa Renhållning 2017 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-05-10, 62 1 ALLMÄNT Kommuner får meddela föreskrifter om att avgift ska betalas för insamling, transport, återvinning och bortskaffande

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan

Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan DANDERYDS KOMMUN Tack för maten Den 1 november 2015 inför Danderyds kommun en ny avfallstaxa för verksamhetsutövare och fastighetsägare

Läs mer

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018 PM Ny avfallstaxa Järfälla Kommun Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen AB Kopparbergsvägen 8 722 13 Västerås Telefon: 073-980 37 20 E-post: info@milav.se Org.nr: 556864-6870 Bankgiro: 803-3128 www.milav.se

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Köping kommun Avfallstaxa Köpings kommun Antagen av Köpings kommunfullmäktige Taxan gäller från och med 2018-05-01 Allmänt I den här avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'...

. ~ i.'\ ~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'... ." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNK Förslag till Avfallstaxa Nora kommun 2016..!:'... nnehål lsförtecknin g Allmänt,,'..,... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift......

Läs mer

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Dags att välja abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det

Läs mer

Taxa för hämtning av hushållsavfall. Gäller för småhus, flerbostadshus, institutioner och verksamheter

Taxa för hämtning av hushållsavfall. Gäller för småhus, flerbostadshus, institutioner och verksamheter Taxa för hämtning av hushållsavfall Gäller för småhus, flerbostadshus, institutioner och verksamheter Antagen av Kommunfullmäktige 2015-06-17 Gäller från och med den 1 juli 2015 Knivsta kommuns taxa för

Läs mer

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det nya sättet att

Läs mer

Bakgrund GRÖN PÅSE BRÄNNBAR PÅSE FARLIGT AVFALL

Bakgrund GRÖN PÅSE BRÄNNBAR PÅSE FARLIGT AVFALL Bakgrund Nuvarande system för utökad källsortering av hushållsavfall startade år 2000 och är gemensamt för kommunerna Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Färgelanda och Mellerud. Sedan dess har vi vartannat

Läs mer

SÅ FUNKAR DIN AVFALLSHANTERING

SÅ FUNKAR DIN AVFALLSHANTERING AVFALLSGUIDEN ALLT DU BEHÖVER VETA OM DIN AVFALLSHANTERING DET SKA VARA LÄTT ATT GÖRA RÄTT I denna broschyr får du koll på allt som rör din avfallshantering. Från matavfallspåsar till placering av dina

Läs mer

Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun

Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av kommunfullmäktige i Skinnskatteberg att gälla från och med 2019-01-01. Allmänt Taxan grundar sig på avgiftsprinciperna i Miljöbalken (SFS 1998:808).

Läs mer

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Dags att välja abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen Varför samlar vi in matavfall? Vi har ett nationellt mål i Sverige som innebär att 50 procent av matavfallet ska sorteras

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Förutom tömning av kärl och hämtning av säck så ingår behandling av kyl- och frysskåp i taxan. Transportavgift tillkommer. Information Grundavgift

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka.

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka. RENHÅLLNINGSTAXA 2010 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska det också tas ut ersättning av fastighetsägaren

Läs mer

Herrljunga kommun. Taxa Renhållning Antagen av Kommunfullmäktige , 133

Herrljunga kommun. Taxa Renhållning Antagen av Kommunfullmäktige , 133 Herrljunga kommun Taxa Renhållning 2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-12-12, 133 1 ALLMÄNT Kommuner får meddela föreskrifter om att avgift ska betalas för insamling, transport, återvinning och bortskaffande

Läs mer

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Avfallstaxan 2016 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller lägenhet

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER Gäller från 1 januari 2014 Hushållsavfall Grundpris Priset omfattar tömning, kärlhyra och moms. Utöver detta tillkommer avgifter för olika tillägg (se tabell Tillägg) beroende

Läs mer