Redovisning av uppdraget att fördela medel för att utveckla riktat föräldrastöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av uppdraget att fördela medel för att utveckla riktat föräldrastöd"

Transkript

1 GENERALDIREKTÖREN HFÅ 2010/69 Socialdepartementet Stockholm Redovisning av uppdraget att fördela medel för att utveckla riktat föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/5353/FH) Statens folkhälsoinstitut överlämnar härmed delredovisning för uppdraget att fördela medel för att utveckla riktat föräldrastöd. Statens folkhälsoinstitut fick den 15 juli 2010 i uppdrag av regeringen att fördela kronor till ett eller två lärosäten som bedriver relevant forskning och som i samarbete med en kommun ska utveckla, följa upp och utvärdera riktat föräldrastöd. Projekttiden är tre år, och institutet ska lämna in delrapport till regeringen senast den 15 maj 2011 om hur arbetet framskrider, vilka resultat som hittills har uppnåtts och hur försöksverksamheten integrerats i kommunens ordinarie verksamhet. Uppdraget ska slutredovisas den 15 maj Folkhälsoinstitutet genomförde utlysning av medel under tiden augusti till oktober Bland sju forskningslärosäten valdes två lärosäten med samarbetande kommun ut. Beredning och beslut utfördes under tiden oktober 2010 januari 2011och utbetalning av medel skedde i mars och maj Folkhälsoinstitutet har i proceduren med utlysning och urval av lärosäte samverkat med Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS). Samarbetsavtal mellan Folkhälsoinstitutet och respektive lärosäte har tecknats och projekten har påbörjat sitt arbete enligt projektplanerna. Projektorganisationer med representanter från lärosäten, kommuner, regionala aktörer och brukarorganisationer finns på plats och aktivitetsplaner finns framtagna. Statens folkhälsoinstitut följer projektens arbete och planerar att under hösten 2011 samla de två projekten, dels för utbyte av erfarenheter och kunskaper mellan projekten, dels för att diskutera eventuella gemensamma kommunikationsinsatser i samverkan med Folkhälsoinstitutet. Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektören Sarah Wamala efter föredragning av utredare Anja Bloss som också varit huvudansvarig för uppdragets genomförande. I ärendets slutliga avgörande har också avdelningschef Anna Bessö deltagit. Sarah Wamala Bilagor: 1. Ekonomisk redovisning 2. Reviderade projektplaner Anja Bloss

2 Sammanfattning Statens folkhälsoinstitut fick den 15 juli 2010 i uppdrag av regeringen att fördela kronor till ett eller två lärosäten som bedriver relevant forskning och som i samarbete med en kommun ska utveckla, följa upp och utvärdera riktat föräldrastöd. Projekttiden är tre år, och institutet ska lämna in delrapport till regeringen senast den 15 maj 2011 om hur arbetet framskrider, vilka resultat som hittills har uppnåtts och hur försöksverksamheten integrerats i kommunens ordinarie verksamhet. Uppdraget ska slutredovisas den 15 maj Statens folkhälsoinstitut genomförde utlysning av medel under tiden augusti till oktober Bland sju forskningslärosäten valdes två lärosäten med samarbetande kommun ut: Göteborgs universitet/göteborgs kommun som fick kronor samt Högskolan i Jönköping/Jönköpings kommun som fick kronor. Urval av lärosäten gjordes enligt fem fastställda kriterier och bedömning av ansökningarna gjordes av externa vetenskapliga experter. Beredning och beslut utfördes under tiden oktober 2010 januari 2011 och utbetalning av medel skedde i mars och maj Folkhälsoinstitutet har i proceduren med utlysning och urval av lärosäte samverkat med Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS). Statens folkhälsoinstitut har i tidigare uppdrag inom föräldrastöd bildat en samverkansgrupp och i den ingår representanter från Socialstyrelsen (SoS) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Folkhälsoinstitutet har med anledning av uppdraget om riktat föräldrastöd utökat samverkansgruppen med en ledamot från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) och experter inom uppdragsområdet. Samråd med Socialstyrelsen, SBU och SKL sker genom denna grupp och två träffar har genomförts sedan institutet fick uppdraget om riktat föräldrastöd. Då projekten inte fick hela beloppet de ansökte om har de till Folkhälsoinstitutet lämnat in reviderade projektplaner. Samarbetsavtal mellan Folkhälsoinstitutet och respektive lärosäte har skrivits under och projekten har påbörjat sitt arbete enligt projektplanerna. Projektorganisationer med representanter från lärosäten, kommuner, regionala aktörer och brukarorganisationer finns på plats och aktivitetsplaner finns framtagna. Statens folkhälsoinstitut följer projektens arbete och planerar att under hösten 2011 samla de två projekten, dels för utbyte av erfarenheter och kunskaper mellan projekten, dels för att diskutera eventuella gemensamma kommunikationsinsatser i samverkan med Folkhälsoinstitutet. 2 (12)

3 Innehållsförteckning 1. Uppdraget 4 2. Bakgrund 4 3. Utlysning och urval av lärosäte 5 4. Samverkansgrupp för föräldrastöd 5 5. Delredovisning av projektperioden 1 januari 31 mars Göteborgs universitet/göteborgs kommun Beskrivning av projektet Organisation Aktivitetsplan Samarbete med projektkommunen Samverkan med andra aktörer Högskolan i Jönköping/Jönköpings kommun Beskrivning av projektet Organisation Aktivitetsplan Samarbete med projektkommunen Samverkan med andra aktörer Statens folkhälsoinstituts planering och åtagande Avslutande kommentarer 12 3 (12)

4 1. Uppdraget Regeringen gav den 15 juli 2010 Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att fördela kronor till ett eller två lärosäten som bedriver relevant forskning och som i samarbete med en kommun ska utveckla, följa upp och utvärdera riktat föräldrastöd. Uppdraget ska utgöra ett komplement till det universella föräldrastöd som utvecklas inom ramen för Nationell strategi för föräldrastöd En vinst för alla. Försöksverksamheten ska pågå till och med Folkhälsoinstitutet ansvarar för urval av lärosäte. Proceduren med utlysning och urval av lärosäte ska ske i samverkan med Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS). Folkhälsoinstitutet ska i fördelningen av medlen särskilt beakta projekt där goda förutsättningar finns för att utveckla föräldrastödet till föräldrar till barn med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Arbetet som lärosätet bedriver med att utveckla föräldrastöd ska ske i samråd med andra berörda aktörer såsom Statens folkhälsoinstitut, Socialstyrelsen (SoS), Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). 2. Bakgrund En nationell strategi för ett utvecklat föräldrastöd En vinst för alla, är en del av regeringens samlade långsiktiga satsning på att främja hälsa och att förebygga ohälsa bland barn och ungdomar. Strategin är tänkt att dels inspirera kommuner, och landsting, att utveckla stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap, dels utgöra ett praktiskt stöd i det organisatoriska planerings- och utvecklingsarbetet. Den nationella strategin för föräldrastöd är en strategi för ett universellt förebyggande föräldrastöd, dvs. att alla föräldrar erbjuds samma möjligheter till stöd och hjälp. Målsättningen med ett universellt förebyggande föräldrastöd är att via föräldrar främja barns hälsa och positiva utveckling och maximera barnets skydd mot ohälsa och sociala problem. Statens folkhälsoinstitut har flera regeringsuppdrag inom ramen för Nationell strategi för ett utvecklat föräldrastöd En vinst för alla. Under 2009 fördelade Statens folkhälsoinstitut kronor till kommuner för utveckling av kommunala strategier för föräldrastöd i enlighet med definitionen av föräldrastöd i Nationell strategi för ett utvecklat föräldrastöd En vinst för alla. Under 2010 gav regeringen Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att fördela ytterligare kronor till ett urval av kommuner. Syftet var att behandla ett antal frågeställningar som identifierats som viktiga för att uppfylla de mål och delmål som omfattas av föräldrastödsstrategin. Utöver de universella stöd som utvecklas inom ramen för den nationella strategin framhåller regeringen att insatser bör riktas till föräldrar i behov av särskilt stöd i sitt föräldraskap. I juli 4 (12)

5 2010 fick Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att fördela kronor till att utveckla riktat föräldrastöd. 3. Utlysning och urval av lärosäte Folkhälsoinstitutet genomförde en utlysning av medel under tiden augusti till oktober Behöriga att söka var forskningslärosäten i samarbete med en kommun och resultatet blev sju ansökningar. Folkhälsoinstitutet anlitade externa vetenskapliga experter för granskning och bedömning av ansökningarna. Bedömningen gjordes enligt fem kriterier: 1. Projektets relevans: hur väl projektet bidrar till att uppfylla utlysningens syfte. 2. Vetenskaplig kvalitet: hur väl projektet bidrar till den vetenskapliga utvecklingen inom utlysningens ämnesområde. 3. Bedömning av hur väl projektet bygger upp en mer systematisk kunskap och kompetens inom området och leder till utveckling av evidensbaserad kunskap. 4. Bedömning av hur vald metodik kommer att bidra till genomförandet av projektets syfte. 5. Forskarguppens kompetens inom området samt kapacitet att genomföra projektet. Detta omfattar dels en bedömning av forskargruppens vetenskapliga kompetens, dels en bedömning av metodik och angreppssätt, inklusive realismen i projektplan och projektbudget. Två lärosäten valdes ut att dela på kronor: Göteborgs universitet i samarbete med Göteborgs kommun, kronor Högskolan i Jönköping i samarbete med Jönköpings kommun kronor. Beredning och beslut genomfördes under tiden oktober 2010 till januari Folkhälsoinstitutet har i proceduren med utlysning och urval av lärosäte samverkat med Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Förhållandet mellan Statens folkhälsoinstitut och respektive utvalt lärosäte har reglerats i särskilt samarbetsavtal, där det framgår att lärosätena är mottagare av utbetalda medel och att lärosätena själva ansvarar för att reglera förhållandet med kommunen man samarbetar med. 4. Samverkansgrupp för föräldrastöd Statens folkhälsoinstitut har i tidigare uppdrag inom föräldrastöd bildat en samverkansgrupp. Den är ett stöd i arbetet med att sammanställa och sprida kunskap om universellt förebyggande föräldrastödjande modeller, metoder och program vars syfte överensstämmer med den definition på föräldrastöd som anges i den nationella strategin. I denna grupp ingår representanter från SoS och SKL och Folkhälsoinstitutet har med anledning av uppdraget om riktat föräldrastöd utökat 5 (12)

6 samverkansgruppen med en ledamot från SBU och experter inom uppdragsområdet. Samråd med SoS, SKL och SBU sker genom denna grupp och två träffar har genomförts sedan institutet fick uppdraget om riktat föräldrastöd. 5. Delredovisning av projektperioden 1 januari 31 mars Göteborgs universitet/göteborgs kommun Beskrivning av projektet Projektets titel: Stöd till föräldrar som har barn med funktionshinder ett komplement till den nationella strategin för föräldrastöd. Övergripande syfte: Jämföra det stöd som ges till familjer som har barn med funktionshinder (det generella stödet och det funktionshinderspecifika stödet) i Göteborg, Kungälvs och Tjörns kommuner, med det stödbehov som uttrycks av familjerna och professionella. Målgrupp: Föräldrar till barn med funktionsnedsättning enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) i Göteborg, Kungälv och Tjörns kommun, ca barn. Ansvarig forskare: Malin Broberg, docent och legitimerad psykolog. Vad ska undersökas/göras? Identifiera och beskriva evidensbaserade modeller och program för att stödja föräldrar som har barn med funktionshinder. Studera interaktionen och ansvarsfördelningen mellan olika aktörer (t.ex. kommun, region och stiftelser) och hur stöd används och fördelas mellan olika behovsgrupper (t.ex. olika diagnosgrupper, etniska minoritetsgrupper och föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar). Baserat på resultaten kommer förslag på förbättringsinsatser att utvecklas genom att använda goda exempel och utifrån ej mötta stödbehov. Riktlinjer för föräldrastöd kommer att utvecklas och förbättringsinsatser kommer att implementeras och utvärderas i kommunerna. Studera effekter avseende föräldrakompetens, stress, hälsa, tillfredställelse i föräldrarollen och tillfredställelse med själva interventionen hos föräldrar som deltar i något av programmen: 1. Ågrenskas familjeveckor föräldrar som har barn med sällsynta diagnoser. 2. Alternativ och Kompletterande Kommunikation tidig intervention till föräldrar som har barn med kommunikationssvårigheter (AKKTIV). 3. Bräcke Diakoni föräldrar som har barn med flerfunktionsnedsättningar. 4. Parenting Young Children utbildning för föräldrar med inlärningssvårigheter. 6 (12)

7 5.1.2 Organisation En operativ projektgrupp bestående av projektledare, biträdande projektledare, en doktorand och en projektassistent har bildats. Även en referensgrupp har bildats, bestående av representanter från Göteborgs stad, Forsknings- och utvecklingsenheten i Väst, Kungälvs kommun, Tjörns kommun, habiliteringen i Göteborg och Södra Bohuslän, Ågrenska, Bräcke Diakoni och flera brukarorganisationer. Det finns också en konsulterande forskargrupp bestående av forskare som är engagerade i projekten med universellt föräldrastöd. Inom Göteborgs kommun har kontakter på stadsdelsnivå etablerats för att diskutera det praktiska genomförandet av studien Aktivitetsplan 2011 Aktivitet Tidpunkt (start-slut) Syfte med aktiviteten Målgrupp för aktiviteten Möte med alla deltagande verksamheter April 2011 Att planera datainsamling Etikansökan April-juni 2011 Etisk prövning av projektet Färdigställande av enkät och intervjumaterial April-juni 2011 Att påbörja datainsamling Referensgruppsmöte Maj 2011 Att samordna och diskutera projektet Referensgruppsmöte Juni 2011 Att samordna och diskutera projektet Datainsamling och utvärdering av nuvarande stöd September mars 2012 Jämföra nuvarande stöd med stödbehov bland föräldrar och professionella Konferens Augusti 2011 Inspiration/kunskap om stöd till föräldrar som har barn med funktionshinder Referensgruppsmöte Oktober 2011 Att samordna och diskutera projektet Kommunerna, Bräcke, Ågrenska, Parenting Young Children och AKKTIV Projektledare Projektgrupp Referensgruppen Referensgruppen Föräldrar med barn som har funktionshinder, professionella i kommunerna Projektgrupp, referensgrupp, professionella i kommunerna Referensgruppen Samarbete med projektkommunen På Göteborgs kommun har två ansvariga personer utsetts och samarbete sker genom personliga möten, referensgruppsmöten, telefonkontakter och mejlkontakter. 7 (12)

8 Samverkan med andra aktörer Projektet har påbörjat samverkan med Forsknings- och utvecklingsenheten i Väst, Kungälvs kommun, Tjörns kommun, habiliteringen i Göteborg och Södra Bohuslän, Ågrenska, Bräcke Diakoni och flera brukarorganisationer. 5.2 Högskolan i Jönköping/Jönköpings kommun Beskrivning av projektet Titel: Riktat föräldrastöd stöd till familjer vars barn har lindrig utvecklingsstörning. Målgrupp: Barn och ungdomar med lindrig utvecklingsstörning och deras föräldrar i Jönköpings kommun och Vetlanda kommun, totalt ca 175 familjer. Yrkesverksamma i kommunerna inom Barn- och Ungdomshabiliteringen i Jönköpings län, ca 50 personer. Ansvarig forskare: Mats Granlund, professor i handikappvetenskap. Övergripande syfte: Kartlägga behovet av stöd hos barn med lindrig utvecklingsstörning och deras föräldrar samt utveckla och utvärdera riktat stöd till dem. Vad ska undersökas/göras? Strukturerad intervju-undersökning av barn med lindrig utvecklingsstörning och deras föräldrar avseende de upplevda behoven av stöd. Föräldrarna ska svara på frågor om deras kunskaper om nuvarande stöd, om lindrig utvecklingsstörning samt om hur de uppmuntrar sina barn att delta i fritidsaktiviteter. Barnen frågas om deras begränsningar till en aktiv vardag samt deras kunskaper om lindrig utvecklingsstörning. Barn som särskilt efterfrågar fritidsaktiviteter kommer att intervjuas om det. Kartläggning av kunskaper om gemensam problemlösning och lindrig utvecklingsstörning bland yrkesverksamma i kommunerna och habiliteringen. Fortbildning av yrkesverksamma avseende gemensam problemlösning, lindrig utvecklingsstörning och hur barn uppmuntras att delta i fritidsaktiveter. Erbjuda stöd till berörda familjer genom uppsökande verksamhet. Fokus på att öka föräldrars kunskaper om tillgängligt stöd och lindrig utvecklingsstörning. Även fokus på hur föräldrar själva kan ta initiativ till att begära stöd och hur lindrig utvecklingsstörning kan kompenseras hos föräldrar och barn. Utvärdering av insatsernas effekter. Hur ser det ut med yrkesverksammas kunskaper och färdigheter i gemensam problemlösning, föräldrars nyttjande av service på eget initiativ, föräldrars och barns kunskaper om utvecklingsstörning? Det kommer även att utvärderas om barnen blivit mer aktiva på fritiden. 8 (12)

9 5.2.2 Organisation En projektgrupp bestående av projektledare, projektkoordinator, doktorand, adjunkt, filosofie doktor samt medarbetare i Vetlanda kommun har bildats. Även en referensgrupp bestående av representanter från Jönköpings kommun, Vetlanda kommun, habiliteringen Jönköpings län samt Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) Aktivitetsplan 2011 Aktivitet Tidpunkt (start-slut) Syfte med aktiviteten Målgrupp för aktiviteten Färdigställande av utvärderings- och kartläggningsmaterial Etisk prövning av projektet Utveckling av kursmaterial Fortbildning av projektmedarbetare Rekrytering av deltagande professionella från kommunerna Mars-maj 2011 Maj-augusti 2011 April-september 2011 April-juni 2011 Mars-september 2011 Utveckla det material som ska användas för att utvärdera insatser Ha en godkänd etisk prövning av projektet Material till utbildning av personal Utbilda medarbetare som svara för utvärdering Personer som ska genomföra projektet under ordinarie arbete finns Referensgruppsmöte Maj 2011 Referensgrupp informerade om och godkänt vårens arbete Fortbildning av socialtjänstens medarbetare Bjuda in familjer Kartläggning av behov samt förmätning utvärderingen genom strukturerade intervjuer Oktober-december 2011 September-december 2011 Oktober 2011-mars 2012 Mars-oktober 2013 Kommunens deltagare utbildade i familjestöd Familjer för insats identifierade Deltagande föräldrar intervjuade i början och slutet av insatsperiod Projektmedarbetare Mats Granlund samt regional etisk nämnd Projektmedarbetare Projektmedarbetare Kommunanställda i Jönköping och Vetlanda Referensgruppens medlemmar Kommunanställda samt habiliteringsanställda Familjer med barn med lindrig utvecklingsstörning Familjer med barn med lindrig utvecklingsstörning 9 (12)

10 Aktivitet Tidpunkt (start-slut) Syfte med aktiviteten Målgrupp för aktiviteten Referensgruppsmöte December 2011 Referensgrupp info. + godkännande höstens arbete Referensgruppens medlemmar Samarbete med projektkommunen Samarbetet mellan lärosäte och kommun sker genom regelbundna möten i projektgruppen och referensgruppen. Projektgruppens medlemmar inklusive delar av referensgruppen och kontaktpersoner i grundsärskolan ska genomgå internutbildning avseende projektets innehåll Samverkan med andra aktörer Projektet samverkar med utvecklingsansvariga på socialtjänsten samt LSS ansvariga i kommunerna. Under våren 2011 ska anställda i socialtjänsten rekryteras till projektet och deras medverkan ska ske på avsatt tid inom ramen för deras nuvarande tjänster. Detta för att behålla kompetensen efter projektets genomförande. Projektet har även möten inplanerade med ansvariga för grundsärskolan. 6. Statens folkhälsoinstituts planering och åtagande Ansvarig utredare på Folkhälsoinstitutet svarar för att följa lärosätenas arbete, är institutets kontaktyta gentemot aktörerna och koordinerar institutets insatser i detta uppdrag. Hitintills har kontakterna mellan institutet och lärosätena handlat om revideringar av projektplaner, avtalsfrågor, utbetalning av medel och återrapportering av projektens arbete inför delredovisning av uppdraget i maj Aktivitetsplan 2011 Aktivitet Tidpunkt (startslut) Urval lärosäten Oktober januari 2011 Information om projekten på Folkhälsoinstitutets webb Januari fortlöpande Syfte med aktiviteten Underlag till beslut om vilka lärosäten som ska få medel Sprida information, kunskap och erfarenheter om projekten Målgrupp för aktiviteten Sju forskningslärosäten som ansökte om medel Aktörer på nationell, regional och lokal nivå samt allmänheten 10 (12)

11 Aktivitet Diskussion kring revidering av projektplaner Diskussion kring samarbetsavtalen Tidpunkt (startslut) Februari- mars 2011 Mars-april 2011 Syfte med aktiviteten Godkänna reviderade projektplaner Att få samarbetsavtal tecknade Målgrupp för aktiviteten De två forskningslärosäten som beviljats medel De två forskningslärosäten som beviljats medel Utbetalning av medel Mars-april 2011 Tilldela lärosätena medel De två forskningslärosäten som beviljats medel Konferens för forskare kring föräldrastöd Information för projektledare inom universella stödet Medverkan i Konferensen Egen växtkraft Projektträff inom regeringsuppdraget riktat föräldrastöd Gemensam projektträff med projekten inom regeringsuppdraget utvärdering och utveckling av föräldrastöd Möte samverkansgruppen föräldrastöd Mars 2011 April 2011 September 2011 September 2011 Oktober 2011 Oktober 2011 Utbyte av erfarenheter, kunskaper om kriterier för vetenskapligt stöd samt hur vetenskaplig forskning kan ge stöd till den praktiska verksamheten. Sprida information om uppdraget kring riktat föräldrastöd samt vilka projekt som beviljats medel Sprida erfarenheter och kunskaper från utvecklingsarbetet i projekten Utbyte av erfarenheter och kunskaper mellan de två projekten. Planera för ev. gemensamma kommunikationsinsatser Utbyte av erfarenheter och kunskaper mellan projekt med riktat föräldrastöd och universellt föräldrastöd. Stöd i Folkhälsoinstitutets uppdrag att sammanställa och sprida kunskap om föräldrastöd Forskare kring föräldrastöd Projektledare inom universella stödet (utveckling av kommunala strategier) Deltagare på konferensen Egen växtkraft. Projektledare/medarbetare Göteborgs universitet och Högskolan i Jönköping samt Folkhälsoinstitutet. Projektledare/medarbetare inom riktat föräldrastöd och universellt föräldrastöd. Folkhälsoinstitutet Samverkansgruppens deltagare 11 (12)

12 7. Avslutande kommentarer Då projekten inte fick hela beloppet de ansökte om har de till Folkhälsoinstitutet lämnat in reviderade projektplaner. Samarbetsavtalen mellan Folkhälsoinstitutet och respektive lärosäte har skrivits under och projekten har precis påbörjat sitt arbete enligt projektplanerna. Projektorganisation med representanter från lärosäten, kommuner, regionala aktörer och brukarorganisationer finns på plats och aktivitetsplaner finns framtagna. Nästa delredovisning till regeringen ska lämnas in den 15 maj (12)

Redovisning av uppdraget att fördela medel för att utveckla riktat föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/5353/FH)

Redovisning av uppdraget att fördela medel för att utveckla riktat föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/5353/FH) GENERALDIREKTÖREN 2012-05-08 HFÅ 2010/69 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdraget att fördela medel för att utveckla riktat föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/5353/FH) Statens folkhälsoinstitut

Läs mer

FoU Hera Nowak David Norlin Elisabeth Beijer. GU Malin Broberg (Psyk.) Mikaela Starke (Soc.arb) www.grkom.se/fouivast

FoU Hera Nowak David Norlin Elisabeth Beijer. GU Malin Broberg (Psyk.) Mikaela Starke (Soc.arb) www.grkom.se/fouivast FoU Hera Nowak David Norlin Elisabeth Beijer GU Malin Broberg (Psyk.) Mikaela Starke (Soc.arb) Samarbetspartners Medel till riktat föräldrastöd På uppdrag av regeringen har Statens folkhälsoinstitut fördelat

Läs mer

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd GENERALDIREKTÖREN 2011-06-30 NKC 2010/44 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Regeringsuppdrag Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende

Läs mer

Delredovisning av projektperioden 1 januari 2011 31 mars 2012

Delredovisning av projektperioden 1 januari 2011 31 mars 2012 Bilaga 1 Delredovisning av projektperioden 1 januari 2011 31 mars 2012 Göteborgs universitet/göteborgs kommun Projektet: Stöd till föräldrar som har barn med funktionshinder ett komplement till den nationella

Läs mer

Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa. 2011-05-05 Sid 1

Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa. 2011-05-05 Sid 1 Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa 2011-05-05 Sid 1 Folkhälsopolitiken Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

Delredovisning av projektperioden 1 januari mars 2012

Delredovisning av projektperioden 1 januari mars 2012 Bilaga 2 Delredovisning av projektperioden 1 januari 2011 31 mars 2012 Högskolan i Jönköping/Jönköpings kommun Projektet: Riktat föräldrastöd stöd till familjer vars barn har lindrig utvecklingsstörning.

Läs mer

Slutrapport. uppdrag att fördela medel för att utveckla stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning

Slutrapport. uppdrag att fördela medel för att utveckla stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Slutrapport uppdrag att fördela medel för att utveckla stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Ärendenummer:00513/2014 (tidigare HFÅ 2010/69) Innehållsförteckning Sammanfattning... 4

Läs mer

Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under

Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under 2009-2014 MFoF avser att initiera en uppföljande undersökning av arbetet i de kommuner som under

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Redovisning av uppdraget att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/3577/FH)

Redovisning av uppdraget att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/3577/FH) GENERALDIREKTÖREN 2012-06-18 NKC 2010/44 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdraget att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/3577/FH)

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap. Dir. 2008:67

Kommittédirektiv. Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap. Dir. 2008:67 Kommittédirektiv Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap Dir. 2008:67 Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet

Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet Camilla Pettersson Örebro län Länsstyrelsernas uppdrag ska under åren 2014-2017 stödja kommuner, landsting och andra föräldrastödjande i arbetet med

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (5)

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (5) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET SAMVERKAN OCH STYR- NING UTIFRÅN EFFEKTER FÖR MÅLGRUPPEN SAMORDNAD VÅRDPLAN FÖR

Läs mer

NYHETSBREV. Det finns 3 olika arbetsgrupper ÖPP, Active Parenting och Riktade insatser.

NYHETSBREV. Det finns 3 olika arbetsgrupper ÖPP, Active Parenting och Riktade insatser. 1 (6) Det här är första Nyhetsbrevet från Föräldrautvecklingsprojektet Värme & Ramar i Oskarshamn. Ambitionen är att det fr o m hösten ska komma ut ett (1) Nyhetsbrev per månad om vad som är på gång i

Läs mer

Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs

Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs MOTIONSUTLÅTANDE 2010-09-28 Kommunstyrelsen/Kommunfullmäktige Sid 1 (5) Dnr 77936 Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 30 mars

Läs mer

Projektplan Barn och Unga Fyrbodal

Projektplan Barn och Unga Fyrbodal 2012-04-26 Projektplan Barn och Unga Fyrbodal Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har 2011-01-27 undertecknat en överenskommelse om stöd till en evidensbaserad praktik inom den

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun Föräldrastöd - en investering för framtiden Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun 2011-2014 Inledning Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv. Föräldrar har som

Läs mer

Genomförande. Möjligheternas ö

Genomförande. Möjligheternas ö Genomförande Implementera den nationella strategin Förankra och formulera en gemensam modell kring lokal strategi för föräldrastöd i HSN 4 med följande nyckelord; föräldrars behov, tillgänglighet och hållbarhet

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET FÖRÄLDRASTÖDSLINJEN I HÄSSELBY VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALT- NING

UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET FÖRÄLDRASTÖDSLINJEN I HÄSSELBY VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALT- NING SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (5) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET FÖRÄLDRASTÖDSLINJEN I HÄSSELBY VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALT- NING Att söka bidrag

Läs mer

Förord. Linköping 9 april 2013. Doris Nilsson Docent i psykologi Linköpings Universitet

Förord. Linköping 9 april 2013. Doris Nilsson Docent i psykologi Linköpings Universitet Förord Den här boken vill förmedla vikten av att våga se och bemöta det potentiella våld som barn och ungdomar kan vara utsatta för. Det gäller både det våld ett barn kan bevittna samt egen våldsutsatthet.

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Bakgrund: Projekt Oberoende är ett samverkansprojekt mellan Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och A Non Smoking Generation

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING SBU nationellt kunskapscentrum för hälso- och sjukvård och socialtjänst Gunilla Fahlström & Pernilla Östlund FoU Välfärds konferens 2016 FoU så in

Läs mer

Jenny Norén. Avd för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avd för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 07:36 Diarienr: 07/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2007-07-03 Mottagare: Rubrik: Sektionen för hälsa och jämställdhet Kommunstyrelsen Kommundirektörer Individ-

Läs mer

Försöksverksamheter i kommuner. Konferens Funktionshinder i tiden Seminarium onsdag den 2 april 2014. Projektledare Birgitta Greitz Socialstyrelsen

Försöksverksamheter i kommuner. Konferens Funktionshinder i tiden Seminarium onsdag den 2 april 2014. Projektledare Birgitta Greitz Socialstyrelsen Försöksverksamheter i kommuner Konferens Funktionshinder i tiden Seminarium onsdag den 2 april 2014 Projektledare Birgitta Greitz Socialstyrelsen Sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2016-03-15 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2016-03-15 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (6)

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (6) SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (6) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR PROCESSUTVÄRDERING AV INFÖRANDET AV SINGLE SYSTEM DESIGN (SSD) HOS BOENDESTÖDJARE INOM UTFÖRARENHETEN SOCIALPSYKIATRIN

Läs mer

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB)

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) 1 Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) FMB är ett vetenskapligt nätverk i Västra Götaland som arbetar med forsknings, utvecklingsoch utbildningsfrågor inom området riskbruk, missbruk

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

AVTAL MELLAN STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT OCH STOCKHOLMS STAD AVSEENDE NATIONELL SAMORDNING OCH FÖRVALTNING AV ALLA BARN I CENTRUM (ABC)

AVTAL MELLAN STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT OCH STOCKHOLMS STAD AVSEENDE NATIONELL SAMORDNING OCH FÖRVALTNING AV ALLA BARN I CENTRUM (ABC) AVTAL MELLAN STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT OCH STOCKHOLMS STAD AVSEENDE NATIONELL SAMORDNING OCH FÖRVALTNING AV ALLA BARN I CENTRUM (ABC) AVTAL OM ALLA BARN I CENTRUM - ABC Detta Avtal ( Avtalet ) har denna

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en

Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en Projektplan 1 (8) -06-22 Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en Bakgrund En kartläggning av befintligt stöd till målgruppen som bor i Hudiksvalls

Läs mer

UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PELARBACKENS VERKSAMHETER FÖR HEMLÖSA

UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PELARBACKENS VERKSAMHETER FÖR HEMLÖSA SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (6) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PELARBACKENS VERKSAMHETER FÖR HEMLÖSA Att söka bidrag Utvecklingsenheten vid Socialförvaltningen

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Som. satsning på. Socialstyrelsen. inom. Inom. visass senast den I:4. implementering. Postadress Stockholm

Som. satsning på. Socialstyrelsen. inom. Inom. visass senast den I:4. implementering. Postadress Stockholm Regeringsbeslut 2012-05-24 I:4 S2012/3905/FS (delvis) Socialdepartementet 106 30 Stockholm Uppdrag om insatser inom området psykisk ohälsa Regeringens beslut Som ett led i regeringens satsning på insatser

Läs mer

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Malin Broberg, Leg psykolog och professor i psykologi Malin.broberg@psy.gu.se Vad är en bra förälder? Hur kan vi ge föräldrar förutsättningar att

Läs mer

Föräldrastöd i samverkan

Föräldrastöd i samverkan Föräldrastöd i samverkan Johanna Ahnquist & Elsa Rudsby Strandberg Avd. för barns och äldres hälsa Statens folkhälsoinstitut Upplägg Introduktion till nationella föräldrastödsstrategin Är föräldrastödsprogram

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Dnr: RS 2013-541 Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Strategi och handlingsplan för Jämtlands län 2014-2015 Susanne Olsson 2014 Utvecklingsledare Ingegerd

Läs mer

Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn

Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn 2014-10-14 Dnr 3.1-39020/2014 1(7) Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn Öppningsdatum: 2014-10-15 Sista dag för intresseanmälan: 2014-10-31 Sista ansökningsdag: 2014-12-17

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Uppföljning av Åsa Ryegårds kartläggning från Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet

Uppföljning av Åsa Ryegårds kartläggning från Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet Uppföljning av Åsa Ryegårds kartläggning från 2013 Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet Med pedagogisk meriteringsmodell avses "en modell för hur lärare kan meritera sig

Läs mer

Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011

Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011 2012-04-20 Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011 Sammanfattning Under hösten 2011 genomförde Statens folkhälsoinstitut en kartläggning av arbetet med föräldrastöd i landets

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Kommunförbundet Skåne Hälsa och social välfärd

Kommunförbundet Skåne Hälsa och social välfärd Kommunförbundet Skåne Hälsa och social välfärd Regional samverkans och stödstruktur, RSS i nationell kunskapsstyrning Nicolina Fransson FoU-strateg Hälsa och Social välfärd Ett nytt nationellt system för

Läs mer

Projektförslag. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv.

Projektförslag. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv. Författare: Camilla Petersson Thomas Larsen Godkänt av (förvaltningschefer):eva Åström Kerstin Melen-Gyllensten Datum för godkännande: 1. Bakgrund

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen. Utdrag Protokoll I:8 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8975/FS (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om ett handlingsprogram för att utveckla kunskapen om och vården av

Läs mer

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Marie Cesares Olsson Utvecklingsledare barn och unga Region Örebro län marie-cesares.olsson@regionorebrolan.se 019-602 63

Läs mer

Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet

Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet Behörig att anställas som professor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete Socialdepartmentet 103 33 Stockholm Handläggare Elsa Rudsby strandberg Vårt ärendenummer 03984-2014 Ert ärendenummer S2014/4634/FST Datum 2016-05-01 Sida 1 (10) Folkhälsomyndighetens återrapportering av

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (5) Svar på regeringsuppdrag Delredovisning av regeringsuppdraget Bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården Försäkringskassan och Socialstyrelsen Bättre dialog mellan Försäkringskassan

Läs mer

Föräldrastöd: Hur kan vi stödja föräldrar som är nya i Sverige

Föräldrastöd: Hur kan vi stödja föräldrar som är nya i Sverige Föräldrastöd: Hur kan vi stödja föräldrar som är nya i Sverige Camilla Pettersson Länsstyrelsen i Örebro län Örebro universitet Illustration: MostPhotos Varför bör vi utveckla stödet till föräldrar? Nationell

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Föräldrastödsprojektet 16-25

Föräldrastödsprojektet 16-25 Föräldrastödsprojektet 16-25 Ett treårigt stadsdelsöverskridande projekt i Göteborgs stad i samverkan med DART Startade 1/4-2013 Finansierat av Göteborgs stads särskilt avsatta medel för insatser riktade

Läs mer

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018 Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan Informationsmöte 31 maj 2018 Bakgrund Uppdraget Lokal och regional kapacitetsutveckling kom 2016. Syftar till att

Läs mer

Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd

Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd Sida: 1 (5) Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd 1. BESTÄLLNING Godkännande Projektdirektivet godkänt av: Uppdragsgivare/Beställare: Projektledare: Anders Byström barn- och utbildningschef XXXX projektledare

Läs mer

Verksamhetsutvecklingsprojekt

Verksamhetsutvecklingsprojekt Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Vuxenhabiliteringen Göteborg Kompetensteam Ryggmärgsbråck Rapport etapp 1. 2010-08-02-2011-02-28 2011-02-28 Projektledare Kjell

Läs mer

Föräldrastöd till barn med funktionshinder Finansierat av Folkhälsoinstitut

Föräldrastöd till barn med funktionshinder Finansierat av Folkhälsoinstitut Children, Health, Intervention, Learning and Development Föräldrastöd till barn med funktionshinder Finansierat av Folkhälsoinstitut Universitetslektor Elisabeth Elgmark Adjunkt Michael Sjökvist Doktorand

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Exempelsamling Logikmodeller

Exempelsamling Logikmodeller Exempelsamling Logikmodeller Ett sätt att åskådliggöra kopplingen mellan övergripande mål, delmål, aktiviteter och mätpunkter (indikatorer) är att strukturera i en logikmodell (tabell 1). För att nå tillräcklig

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR 3.2-0594/2011 SID 1 (5) 2011-10-17

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR 3.2-0594/2011 SID 1 (5) 2011-10-17 SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING DNR 3.2-0594/2011 SID 1 (5) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV INFÖRANDET OCH ANVÄNDANDET AV STRENGTHS AND DIFFICULTIES QUES- TIONNAIRE

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2002-09-02 DNR 510-597/02 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Dubbeldiagnosprojektet

Läs mer

Nationell konferens om kompetens 2014 Nya publikationer och uppdrag

Nationell konferens om kompetens 2014 Nya publikationer och uppdrag Nationell konferens om kompetens 2014 Nya publikationer och uppdrag Ulla Essén Annika Jalap Hermanson 2014-05-21 Några nya publikationer från Socialstyrelsen Allmänna råd och meddelandeblad Allmänna råd

Läs mer

Forskning om åldrande och hälsa 2019

Forskning om åldrande och hälsa 2019 Forskning om åldrande och hälsa 2019 För att stärka forskningen inom områden med betydande behov och samhälleliga utmaningar utlyses projekt- och postdok-medel inom Åldrande och hälsa. Utlysningen ska

Läs mer

Vad händer i omvärlden? Ylva Branting

Vad händer i omvärlden? Ylva Branting Vad händer i omvärlden? Ylva Branting EU EU:s definition av sällsynta sjukdomar Kodning och klassificering Omfattar fem gånger så många individer. Europeisk förteckning Standards av hjälpmedel hygienhjälpmedel

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Bakgrund Regeringen fattade den 24 april 2008 beslut om en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer 2019-07-30 Dnr 9.1-22898/2019 1(7) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer Regeringen har gett Socialstyrelsen

Läs mer

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Malin Broberg, Leg psykolog och professor i psykologi Malin.broberg@psy.gu.se Vad är en bra förälder? Hur kan vi ge föräldrar förutsättningar att

Läs mer

Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård. Antagen , uppdaterad

Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård. Antagen , uppdaterad Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård Antagen 2007-09-21, uppdaterad 2016-01-22 Värdegrund Alla barn har rätt till goda och trygga uppväxtvillkor. Verksamhetsmål

Läs mer

INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Inbjudan 2014-05-20 Diarienummer 801-8904-2014 Sida 1(7) INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Länsstyrelsen i

Läs mer

Parenting Young Children. Ett föräldrautbildningsprogram

Parenting Young Children. Ett föräldrautbildningsprogram Parenting Young Children Ett föräldrautbildningsprogram Föräldrautbildningsprogrammet Parenting Young Children (PYC) Evidensbaserad Designad för föräldrar med intellektuella svårigheter Barn upp till sju

Läs mer

Föräldrastödets Röda Tråd. Föräldrastöd - en vinst för alla

Föräldrastödets Röda Tråd. Föräldrastöd - en vinst för alla Föräldrastödets Röda Tråd Föräldrastödsutredningen betänkande presenterades 22 janauari av Inger Davidsson Föräldrastöd - en vinst för alla Föräldrastöd är ett brett utbud av insatser som föräldrar erbjuds

Läs mer

Återrapportering av 2015 års utvecklingsmedel för kvalitetsarbete mot våld i nära relationer

Återrapportering av 2015 års utvecklingsmedel för kvalitetsarbete mot våld i nära relationer Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens utvecklingsenhet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Jessica Oldin Lazaroff Telefon: 08-508 12 581 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-04-14

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av projektredovisning. styrning och uppföljning 2004-05-18. Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av projektredovisning. styrning och uppföljning 2004-05-18. Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Granskning av projektredovisning styrning och uppföljning Landstinget Halland 2004-05-18 Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 1. Uppdrag...2 2. Syfte och metod...2

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET BOSTAD FÖRST I STOCK- HOLMS STAD

UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET BOSTAD FÖRST I STOCK- HOLMS STAD SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN PRE VENTIONSCENTRUM/E UROPAFORUM SID 1 (6) 2010-09-19 UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET BOSTAD FÖRST I STOCK- HOLMS STAD Att söka bidrag

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser för barn och ungdomar i riskzonen en samverkansmodell för skola, socialtjänst och barnpsykiatri.

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser för barn och ungdomar i riskzonen en samverkansmodell för skola, socialtjänst och barnpsykiatri. ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN SID 1 (6) 2009-04-07 Till Länsstyrelsen i Stockholms län Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser för barn och ungdomar i

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Folkhälsomyndigheten får årligen i uppdrag att fördela 40 miljoner kronor till projekt som ska utveckla det ANDT-förebyggande arbetet i landet.

Folkhälsomyndigheten får årligen i uppdrag att fördela 40 miljoner kronor till projekt som ska utveckla det ANDT-förebyggande arbetet i landet. 1 2 3 Folkhälsomyndigheten får årligen i uppdrag att fördela 40 miljoner kronor till projekt som ska utveckla det ANDT-förebyggande arbetet i landet. Medlen kan sökas av idéburna organisationer, kommuner,

Läs mer