Löfte 1: Vi ska leda företaget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Löfte 1: Vi ska leda företaget"

Transkript

1 Planeten ska med

2 Löfte 1: Vi ska leda företaget Vi utvecklar och driver företaget så att vi är ledande och den tydligast lysande stjärnan inom hållbara boendemiljöer. Vi arbetar fokuserat med att utveckla ledarskapet i organisationen och vi deltar i ett flertal stora forskningsprojekt som ligger i framkant när det gäller bostäder och hållbarhet.

3 Hållbarhetsfrågor är integrerade i ledningssystemet Så här arbetar vi Sedan 2009 är Riksbyggens verksamhet certifierad enligt miljöstandarden SS-EN ISO 14001:2004 och kvalitetsstandarden SS-EN ISO 9001:2000. Det innebär att oberoende externa ackrediterade revisorer regelbundet kontrollerar att våra arbetssätt uppfyller alla de högt ställda krav som standarderna kräver. Vår filosofi är enkel kvalitet lönar sig. Och vårt miljöarbete är en integrerad del av kvalitetsarbetet. För att dagligdags kunna arbeta strukturerat med miljö- och kvalitetsfrågor har vi utvecklat ett integrerat ledningssystem, Så här arbetar vi, som hjälper oss att säkerställa arbetet genom hela organisationen.

4 Vi har en hållbarhetschef i ledningsgruppen Sedan 1 december 2014 ingår Riksbyggens hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski i Riksbyggens ledningsgrupp. Hållbarhet handlar idag om mycket mer än bara miljöfrågor. Det handlar också om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt och att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle som uppfyller grundläggande mänskliga behov. För Riksbyggen, som har ambitionen att bidra till samhällets utveckling, är hållbarhetsarbetet högt prioriterat. Det gör det naturligt att låta hållbarhetschefen Charlotta Szczepanowski ta plats i företagsledningen, för att säkerställa att hållbarhetsarbetet genomsyrar allt vi gör.

5 Hållbarhet är integrerat i premiesystemet för våra medarbetare All personal hos Riksbyggen har möjlighet att ta del av organisationens goda resultat. Tillsammans har vi skapat ett poängsystem som innebär att alla medarbetare på Riksbyggen får en extra bonus i form av pengar om vi når våra uppsatta mål. Systemet bygger på parametrarna kundnöjdhet och hållbarhet.

6 Antalet kvinnor Antalet kvinnor på chefsnivå var den 31 december 2013 strax över 31 procent, vilket är en liten ökning jämfört med året innan. Målet är 40 procent kvinnliga chefer vid 2017 års utgång, enligt Riksbyggens mångfalds- och jämställdhetsplan. För att nå dit ska vi sträva efter att öka jämställdhet och mångfald i våra rekryteringar. Vid rekryteringar bör det också alltid finnas en slutkandidat från det underrepresenterade könet.

7 Hållbara inköp med Code of conduct Av 127 centralt upphandlade leverantörer är 75 procent certifierade enligt ISO 14001, 75 procent certifierade enligt ISO 9001, 93 procent godkända avseende miljö enligt Riksbyggens leverantörsbedömning och 95 procent godkända avseende kvalitet enligt Riksbyggens leverantörsbedömning.

8 Vad är social hållbarhet? Riksbyggens ambition är att bli ledande inom hållbara boendemiljöer. För att på bästa sätt kunna stödja medlemmar och kunder till ett mer socialt hållbart boende behöver vi arbeta utifrån en definition av vad social hållbarhet är i en bostadsrättsförening i ett hållbart samhälle. Definitionen är utvecklad i samarbete med Göteborgs universitet. Enligt definitionen fungerar en socialt hållbar bostadsrättsförening så här: I vår Bostadsrättsförening har du möjlighet till att påverka I vår Bostadsrättsförening skapar vi gemensam nytta I vår Bostadsrättsförening samverkar vi med omgivningen I vår Bostadsrättsförening är vi med och utvecklar samhället

9 Vi är delägare i SUST Riksbyggen är medlemmar i Föreningen för energieffektivisering, som 2008 startade företaget Sustainable Innovation AB (Sust). Tanken är att Sust ska fungera som ett nationellt centrum för energieffektivisering i vardagslivet. Dels genom att driva utvecklingsprojekt inom energiområdet, dels genom att bidra till informations- och kunskapsspridning med energieffektivisering som tema. Utgångspunkten är att förändringar i människors vardagsvanor kan skapa stora effekter, något som kräver ökad medvetenhet om såväl energianvändning som nya tekniska lösningar för energianvändning.

10 Vi deltar i lokala hållbarhetsinitiativ Riksbyggen samverkar för ökad hållbarhet även på lokal nivå. Två exempel på lokala hållbarhetsinitiativ är Uppsala klimatprotokoll och Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat. Uppsala klimatprotokoll: Tillsammans når vi längre! Uppsala klimatprotokoll är en arena för företag, föreningar och offentliga organisationer som vill samverka och inspirera varandra (och andra) till klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling. I dagsläget består nätverket av 29 lokala aktörer, som tar aktivt ledarskap i klimatfrågan för att gemensamt minska utsläppen och aktivt bidra till ett mer hållbart Uppsala. Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat I Umeå startade 2008 ett nätverk för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat. Nätverket består av företag, organisationer och myndigheter inom hela bygg- och förvaltningskedjan, med målet att skapa en marknad för hållbart byggande och förvaltande. Man vill skapa handling och bidra till snabbare omställning till nya tekniker i hela branschen, genom att tillsammans öka kunskapen om hållbart byggande och förvaltande i kalla klimat. Visionen är att regionen senast år 2020 ska vara världsledande inom området.

11 Den goda staden Med Riksbyggens jubileumsfond Den goda staden stödjer vi forskning, utveckling och utbildning för bättre bomiljö inom områden som arkitektur, byggnadsteknik, fastighetsförvaltning, energiförsörjning, miljövård, samhälls- och trafikplanering. Mellan år 1991 och 2014 har fonden delat ut 135 stipendier till ett värde av cirka 10 miljoner kronor. År 2015 kommer fonden att dela ut minst kronor, fördelat på minst 4 stipendier.

12 Tornet Riksbyggen strävar efter nära samarbeten med aktörer som bidrar till att vi kan skapa mer hållbara samhällen gick vi därför in som delägare i det nystartade fastighetsbolaget Tornet Bostadsproduktion AB, som bygger och förvaltar hyresfastigheter för att utveckla och behålla dem. Engagemanget gör oss delaktiga i produktion av hyresrätter runt om i landet, projekt som har stor betydelse för såväl dagens samhälle som för kommande generationer. Tornet verkar för energieffektivt byggande, resurseffektivt materialutnyttjande samt hållbara och hälsosamma produktval.

13 Löfte 2: Vi ska göra rätt Alla vi på Riksbyggen arbetar enligt tydliga riktlinjer och alla har tillräcklig kompetens för att oavsett roll i företaget kunna bidra till en mer hållbar utveckling. Vi ser med andra ord kunskap och gemensamma arbetssätt som en nyckel till att verkligen lyckas med ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

14 Minska klimatpåverkan Under åren minskade Riksbyggen CO2-utsläppen med 35 procent, vilket var mer än det uppsatta målet på 30 procent så fortsatte utsläppen att minska med ytterligare två procent. Från och med 2014 så redovisar Riksbyggen, till skillnad från tidigare år, CO2 utsläpp från hela livscykeln, dvs inklusive produktion och distribution av bränslen. Tidigare har Riksbyggen energioptimerat det egna fastighetsbeståndet och investerat i miljöbilar, vindkraft och videokonferensanläggningar. Exempel på anledningar till de senaste årens minskningar är att den fjärrvärme som används för uppvärmning av beståndet blivit bättre, minskad användning av drivmedel samt ett rikstäckande videokonferenssystem som bidrar till minskat resande.

15 Minska klimatpåverkan från våra transporter Av Riksbyggens totalt 679 servicebilar/företagsbilar är idag 501 är miljöbilar enligt Trafikverkets normer. Resterande 178 bilar drivs med bensin/diesel. Siffrorna är hämtade från Autoanalys Kontinuerlig uppföljning garanterar att vi kör våra miljöbilar på rätt drivmedel, gränsen för godkänt är minst 75 procent alternativt drivmedel.

16 Vi har köpt en vindkraftspinne Riksbyggen är delägare i vindparken Fredrikstad, som sköts av Bixias systerbolag Bixia ProWin AB. Tanken är att Riksbyggen ska producera lika mycket el som vi konsumerar.

17 Vi klimatkompenserar alla flygresor Trots miljömedvetenhet och rikstäckande videokonferenssystem, som bidrar till minskat resande, måste vi på Riksbyggen ibland flyga. Vi bidrar då till flygplanens utsläpp av koldioxid. Total klimatpåverkan för Riksbyggens resor var år ton CO2. Vi har valt att klimatkompensera för den koldioxid vi då släpper ut med hjälp av Vi-skogen, som hjälper bönder att plantera träd i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Fyra länder hårt drabbade av avskogning och dess förödande effekter för människor och natur. Vi-skogen styr sina resurser till människor som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Den som planterar träd omvandlar inte bara koldioxid till kol och syre: Träd gör att livlösa jordåkrar återfår sin naturliga bördighet. Träd skyddar mot erosion och brännande sol. Träd ger också frukter, näring och mat på borden.

18 Riksbyggens medarbetare kan hållbarhet Riksbyggen ska vara ett företag där alla medarbetare känner engagemang och drar åt samma håll. Den goda affären är Riksbyggens utvecklingsprogram i fyra etapper som syftar till att öka medarbetarnas förståelse för och insikt om organisationens strategiska plan. En process och ett systematiskt arbetssätt som stärker den gemensamma värdegrunden, ökar medvetenheten om målen och bygger kompetens. Etapp två behandlade hållbarhet. Utbildningssatsningen avslutades 2014 och har omfattat samtliga medarbetare runt om i hela landet.

19 Bistånd Riksbyggen har i över 40 år varit medlem i biståndsorganisationen We Effect (tidigare Kooperation utan gränser). We Effect arbetar långsiktigt och lokalt, för att förändringar ska bestå. Ledstjärnan är hjälp till självhjälp och främsta fokus är mänskliga rättigheter, landsbygdsutveckling, värdiga bostäder, jämställdhet och tillgång till mark. Genom medlemskapet har vi kunnat bidra till många positiva insatser i olika utvecklingsländer. På senare år har vi ökat vårt engagemang och tillsammans med We Effect riktar vi nu vårt stöd till bostadskooperationen i El Salvador. År 2013 bidrog Riksbyggen med kronor i bistånd för bostadskooperativ utveckling genom We Effect. Se insamlingsresultat Läs mer på weeffect.se

20 Läxhjälpen Sedan år 2012 har Riksbyggen ett avtal med stiftelsen Läxhjälpen. Vi har allt eftersom utökat vårt samarbete med stiftelsen och är sedan 2013 en huvudpartner till Stiftelsen Läxhjälpen. Riksbyggen bidrar med kr per år. Läs mer på laxhjalpen.se

21 Löfte 3: Vi ska utveckla kunderbjudandet Genom ett stort mått av nytänkande utvecklar vi nya koncept, projekt och tjänster som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Vårt engagemang stannar inte vid att vi själva vet att allt är utvecklat ur ett hållbarhetsperspektiv våra kunder ska verkligen uppleva att vi adderar ett mervärde som gör att de känner sig trygga med Riksbyggen.

22 Riksbyggenbostaden För att säkerställa att vi möter alla moderna kvalitetskrav på bostäder har vi utvecklat något vi kallar för Riksbyggenbostaden vår modell för en god bostad. Riksbyggenbostaden tar hänsyn till såväl boendes önskemål som samhällets krav på bland annat energieffektivitet, funktionalitet, tillgänglighet och trygghet.

23 Riksbyggenmodellen Att utveckla hållbara boendemiljöer handlar om att tänka utanför hemmets fyra väggar. Det gäller att se helheten och försöka förstå hur livet och samhället kommer att utvecklas i framtiden. Riksbyggen har därför utvecklat en modell för bostadsutveckling, Riksbyggenmodellen. Det är ett förhållningssätt till att utveckla långsiktigt hållbara miljöer och attraktiva områden där människor trivs. Modellen är uppbyggd kring sex principer: Utgå från människors livsmönster Planera för service och funktioner Tänk på miljöfrågorna från början Ta vara på platsen alla möjligheter Organisera privata och offentliga rum Koppla samman området med omvärlden Med Riksbyggenmodellen som grund för alla våra nya bostadsprojekt, vet vi att vi tar hand om de allra mest centrala erfarenheterna vi har för att utveckla hållbara stadsdelar även i framtiden.

24 Ekosystemtjänster Av naturen får vi vissa gratistjänster, så kallade ekosystemstjänster, som vi inte kan leva utan. Några exempel på ekosystemstjänster är rening av luft och vatten, produktion av bördig jord, pollinering av grödor och havens förmåga att producera fisk. Enligt en forskningsstudie från FN (Millennium Ecosystem Assessment) är 60 procent av jordens ekosystemstjänster idag förstörda eller har använts ohållbart. Riksbyggen har tillsammans med Sweco utvecklat ett verktyg för att kunna bedöma hur vi bäst kan bevara (och förstärka) naturens tjänster vid utveckling av nya områden för bostäder. Med hjälp av verktyget bedömer vi alla markområdens hållbarhet utifrån ett ekosystemstjänstperspektiv. När vi vet hur planerade byggaktiviteter kan komma att påverka ekosystemstjänsterna kan vi också förebygga och/eller återställa eventuella skador.

25 Miljöbyggnad Alla byggnader som byggs enligt Riksbyggenbostaden vår modell för en god bostad ska certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Silver. Certifieringssystemet baseras på svenska bygg- och myndighetsregler och svensk byggpraxis. Miljöbyggnad ger ett kvitto på byggnaders kvaliteter vad gäller energi, inomhusmiljö och material. Granskning och certifiering utförs av Sweden Green Building Council.

26 Positive Footprint Housing Positive Footprint Housing är Riksbyggens forsknings- och bostadsprojekt i samarbete med bl.a Chalmers, Johanneberg Science Park och Göteborgs universitet. Syftet är att skapa ett helhetstänkande kring hållbar bostadsoch stadsutveckling med människan i centrum. I fokus står social hållbarhet, energieffektivitet och minskad miljöpåverkan. Projektet startade 2012 med att Riksbyggen finansierar forskare och doktorander från Chalmers och från institutionen för Socialt arbete vid Göteborgs Universitet. Forskarna arbetar med att ta reda på dels vad som krävs för att boendet ska fungera långsiktigt för människor i olika skeden av livet, dels vad som gör att man trivs i ett bostadsområde. Målet är ett så ekologiskt och socialt hållbart bostadshus som möjligt, som forskarna sedan ska kunna fortsätta följa. Huset kommer att bli granne med Chalmers, vilket gör det möjligt för forskare och studenter att på plats kunna studera hur visionerna möter verkligheten när huset är färdigt och människor flyttat in. Planerad säljstart är i början av 2016 och planerad byggstart i slutet av Planerad inflyttning är tänkt att ske med start i början av 2018.

27 Klimatanpassningsprojektet Riksbyggen arbetar med klimatanpassning på flera olika sätt, i såväl nyproduktion som i förvaltning. En del av arbetet handlar om att genomföra analyser av ekosystemstjänster. Några exempel på ekosystemstjänster är naturens förmåga att rena luft och vatten, pollinera grödor och producera såväl fisk som bördig jord. Med hjälp av analyserna kan vi kartlägga risker med bland annat vattenreglering och jorderosion vid olika projekt. När vi vet hur riskerna för ett projekt ser ut kan vi minimera dem, genom att förebygga och/eller återställa eventuella skador. Sedan 2014 samarbetar Riksbyggen med Lunds Universitet för att identifiera riskområden kopplade till klimatförändringar. Resultaten ger sedan underlag för åtgärdspaket, som kan innehålla satsningar på olika ekosystemtjänster eller byggnadstekniska åtgärder för att skydda bostadsrättsföreningar mot skyfall, översvämningar och andra skador. Under våren 2015 har också en tvärvetenskaplig grupp satts samman, med åtta studenter vars examensarbeten är kopplade till detta.

28 Innovativ parkering Tillsammans med bland andra KTH genomför Riksbyggen ett omfattande forskningsprojekt för att studera vilka effekter nya transportmöjligheter (som fraktcykelpooler, elcyklar och bilpooler) har på behovet av bilar. Syftet är att öka möjligheten att leva en vardag utan bil, minska kostnaderna för parkeringsplatser och bidra till hållbar stadsutveckling. En del av forskningsprojektet är lådcykelprojektet, som genomfördes under 2013 för att se om lådcyklar kan ersätta bilåkande och därmed minska behovet av parkeringsyta. Resultatet kan leda till nya lösningar för parkering och mobilitet. Läs mer om projektet på

29 Energiklivet Med vår satsning Energiklivet hjälper vi bostadsrättsföreningar att bli mer energieffektiva. Vi har specialutbildat drifttekniker till energijägare, som söker onödiga energiläckage i fastigheter. Ett exempel på resultat är brf Husqvarnahus 2 som på fyra år minskat sin energiförbrukning med 44 procent och fjärrvärmeförbrukning med 23 procent. Under 2013 utbildade vi 16 nya energijägare, vilket innebär att vi i dagsläget har 35 stycken. Möjligheten till energibesparingar med hjälp av individuell mätning rymmer stor potential, beräkningar visar på besparingar om cirka procent.

30 Riksbyggens renoveringsverkstad När bostadsrättsföreningar renoverar finns stor potential att spara resurser och bidra till att nå energimålen. Därför drev vi tillsammans med KTH och Sust (Sustainable Innovation AB) under projektet Riksbyggens renoveringsverkstad, som resulterade i 15 goda exempel som bostadsrättsföreningar kan använda när de planerar renoveringsprojekt. Sveriges nationella målsättning är att halvera energianvändningen mellan 2007 och Under projektets gång kunde vi dock se att siktet 50 procent energibesparing till 2050 var svårt för föreningarna. Så stora besparingar kräver mer omfattande och kostsamma åtgärder, vilket innebär större risker. Riksbyggens renoveringsverkstad 2 undersöker nu hur det kan gå att komma tillrätta med problemet genom satsningar på olika områden. Går det till exempel att införa standardiserade åtgärdspaket, som kan tillämpas brett vid omfattande renoveringar? Kan banker och försäkringsbolag ge bättre villkor om föreningarna integrerar renovering och effektivisering i sin underhållsplan? Ytterligare ett uppslag är att föreslå nya styrmedel skatter eller lånegarantier.

31 Lådcykelprojekt I samarbete med KTH och Trafikutredningsbyrån genomförde Riksbyggen 2013 ett forskningsprojekt med lådcyklar, för att se om de skulle kunna ersätta bilåkande och därmed minska behovet av parkeringsyta. Resultatet kan leda till nya lösningar för parkering och mobilitet. Läs mer om projektet på

32 Löfte 4: Vi ska inspirera omvärlden Riksbyggen har djup kunskap och lång erfarenhet av att skapa förutsättningar för ett mer hållbart liv. Och det är något som vi lovar att använda i så många sammanhang som möjligt för att inspirera oss själva och vår omvärld medlemmar så klart, men även andra människor omkring oss. Målet är att vi ska vara en inspirationskälla och förebild för hela samhället när det gäller att utveckla, förbättra och förvalta de miljöer som vi lever och arbetar tillsammans i.

33 Vårt hållbarhetsarbete i En hållbar berättelse Sedan 2010 har vi rapporterat vårt hållbarhetsarbete i En hållbar berättelse, enligt Global Reporting Initiative (GRI). GRI är en nätverksbaserad organisation som utvecklat ett av världens mest använda ramverk för hållbarhetsrapportering. Kärnan i verksamheten är riktlinjer för hållbarhetsrapportering, så kallade Sustainability Reporting Guidelines. För att garantera så hög trovärdighet och teknisk kvalitet som möjligt är ramverket utvecklat i samverkan mellan näringsliv, civilsamhälle, fackföreningar och akademi. Ramverket bygger på principer och indikatorer som organisationer kan använda för att mäta och rapportera sitt ekonomiska, miljömässiga och sociala uppförande. Rapporteringen till GRI är frivillig.

34 Riksbyggens enkla miljöidéer Riksbyggens enkla miljöidéer är ett sätt för oss att underlätta miljöarbetet för våra medlemmar och kunder. Materialet omfattar idéer i tre olika kategorier: enkla, enklare och de allra enklaste miljöidéerna. De allra enklaste handlar exempelvis om att byta till lågenergilampor i olika utrymmen. De lite mer avancerade idéerna kan handla om lite mer krävande insatser, som att arbeta med energioptimering. Föreningarna kan samla poäng för varje åtgärd de genomför. År 2013 samlade föreningar runt om i landet in poäng och överträffade det uppsatta målet om poäng!

35 Årets hållbarhetsförening För att sprida goda exempel och uppmuntra fler bostadsrättsföreningar att arbeta med att bli en mer hållbar förening, både miljömässigt, socialt och ekonomiskt, utser vi vartannat år årets hållbarhetsförening. År 2015 genomför vi för tredje gången tävlingen Riksbyggens hållbarhetsförening. Mängden bidrag som håller allt högre kvalitet växer kontinuerligt, vilket alla tjänar på. Därför har vi i år valt att förutom att utse en övergripande vinnare, även ha flera andra priser. Bland annat får samtliga deltagare rådgivning om hur de kan utveckla sin förenings hållbarhetsarbete ytterligare. På så sätt blir alla som deltar vinnare! Vartannat år arrangeras även tävlingar på lokal nivå, så kolla på din ort om det är någon som din förening kan delta i. Ju fler som är med och jobbar med hållbarhet, desto bättre!

36 Miljöskolan Över personer har redan gått Riksbyggens miljöskola, en utbildning som innehåller tips om enkla åtgärder för att minska miljöbelastningen och energiförbrukningen i bostadsrättföreningar. Under 2013 utvecklades utbildningen med två nya moduler: Handla mat och Kemikalier i hemmet.

37 BRF Framtiden Tillsammans med de förtroendevalda i föreningarna har vi tagit fram en arbetsbok med råd och övningar som utvecklar och breddar engagemanget i en bostadsrättsförening. Målet är att göra fler delaktiga i såväl den vardagliga skötseln som den långsiktiga utvecklingen av bostadsrättsföreningen.

38 Nyhetsbrev om miljö/energi till våra kunder Riksbyggen skickar varje år ut nyhetsbrev med temat miljö/ energi. Utskicket går till samtliga energi- och miljöansvariga i våra bostadsrättsföreningar.

39 Utbildning till förtroendevalda Riksbyggen satsar centralt cirka fyra miljoner kronor på stöd och utbildning i föreningsfrågor till förtroendevalda i intresse- och bostadsrättsföreningar.

40 MABO MABO står för Miljöanpassad Avfallshantering i Boendesektorn en samverkansgrupp som verkar för ett miljöanpassat, väl fungerande och kostnadseffektivt avfallshanteringssystem för flerfamiljsbostadshus. Samverkansgruppen består av HSB, SABO, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Riksbyggen. Den gemensamma visionen är att minska miljöpåverkan genom att verka för ett miljöanpassat kretsloppssamhälle, bland annat genom att underlätta sorteringen av avfall och stärka människors miljömedvetande samt ökat producentansvar för att minska sopberget.

41 Nils Holgersson Nils Holgersson är en årlig rapport som jämför kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets olika kommuner. Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan kommunerna och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna. Nils Holgersson-rapporten produceras av Avgiftsgruppen där Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO ingår. Läs mer om Nils Holgersson på

42 KLOT KLOT (klimat, ombyggnad, tillgänglighet) är ett projekt som vi driver i samarbete med HSB. Projektet behandlar klimat och tillgänglighet i boendet och vi arbetar tillsammans för att skapa incitament för energieffektivisering och modernisering i svenska bostäder.

PLANETEN SKA MED Augusti 2011. Planeten ska med. Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara

PLANETEN SKA MED Augusti 2011. Planeten ska med. Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara Planeten ska med Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara 2 På vår resa ska planeten med n Vår resa mot framtiden bygger just nu på sju åtaganden som vi ska

Läs mer

Hållbarhet. Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar.

Hållbarhet. Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar. Hållbarhet Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar. Hållbarhetsarbetet har alltid varit en naturlig del av Castellums verksamhet.

Läs mer

Hållbarhet i flygbranschen

Hållbarhet i flygbranschen Hållbarhet i flygbranschen Framtidens lösning - vi kommer inte flyga mindre, vi kommer flyga grönare Flygets globala miljömål 2010-2020 ska bränsleeffektiviteten öka med 1,5% per år (just nu överträffar

Läs mer

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid Riksbyggenmodellen Eftertänksamhet för en bättre framtid Vi tänker efter, före I handen håller du en idéskrift om Riksbyggen- Modellen. Materialet har arbetats fram av Riksbyggen i samarbete med danska

Läs mer

Vi bygger framtiden. Charlotta Szczepanowski

Vi bygger framtiden. Charlotta Szczepanowski Vi bygger framtiden Charlotta Szczepanowski 2018-02-05 Kort om Riksbyggen ur ett SDG-perspektiv Vi skapar värde Vi bidrar negativt När vi förvaltar hjälper vi våra kunder att minska sin energianvändning

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Projektledare Harry Jonsson Individuell mätning är en del av Life+projektet Green Citizens of Europe, Sustainable living

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

Brf Viva. Therese Berg

Brf Viva. Therese Berg Brf Viva Therese Berg 2017-10-06 Positive Footprint Housing - ett hållbart utvecklingsprojekt inom Riksbyggen Ett bostads- och forskningsprojekt med ett helhetstänkande kring hållbar bostads- och stadsutveckling

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE STEG 1 BESTÄM VILKA OMRÅDEN NI SKA ARBETA MED Börja med att ta reda på vilka interna och externa krav och önskemål som finns. När ni har gjort det kan ni välja

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Lönsam energieffektivisering 2015

Lönsam energieffektivisering 2015 Lönsam energieffektivisering 2015 Galären tolkar hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt, arkitektoniskt, tekniskt och socialt. Men vi måste göra det långsiktigt hållbart.

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Hållbarhetsredovisning 2009

Hållbarhetsredovisning 2009 09 Hållbarhetsredovisning 2009 Hertz är Sveriges ledande hyrbilsföretag. Med en så stark position följer ett stort ansvar gentemot miljön och företagets intressenter. Hertz arbetar därför sedan länge med

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöcertifiering Miljöcertifiering En miljöcertifiering är en bedömning av hur miljömässigt hållbar en byggnad är. Utifrån ett certifieringssystem får en byggnad ett certifikat som visar dess miljöprestanda.

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

Välkommen till Sveriges mest innovativa bostadsprojekt

Välkommen till Sveriges mest innovativa bostadsprojekt 1 Välkommen till Sveriges mest innovativa bostadsprojekt Chalmers arkitektur CBA 2016-03-22 Positive Footprint Housing - ett hållbart utvecklingsprojekt inom Riksbyggen Ett bostads- och forskningsprojekt

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte HÅLLBARHETSPOLICY Lansa Fastigheter AB Fastställd vid styrelsemöte 2019-05-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ansvar och styrning... 3 2. Hållbarhetspolicy... 3 2.1.

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Stockholm juni 2017 Swedisols vision, prioriteringar och åtgärdsprogram för de hållbara utvecklingsmålen, agenda 2030. Swedisol driver frågor av branschgemensam

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Ledarskap och strategier för hållbara fastigheter. Mari Broman 2014-09-18

Ledarskap och strategier för hållbara fastigheter. Mari Broman 2014-09-18 Ledarskap och strategier för hållbara fastigheter Mari Broman 2014-09-18 Det här är Riksbyggen Riksbyggen är samhällsutvecklaren för hållbara boendemiljöer med bostadsrätt Kort om Riksbyggen Grundades

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Riksbyggens Renoveringsverkstad

Riksbyggens Renoveringsverkstad Riksbyggens Renoveringsverkstad Jan Kristoffersson 2011-09-21 Sustainable Innovation Utveckling inom energieffektivisering www.sust.se 1 Sustainable Innovation Startade 2008 Kontor i Stockholm, åtta anställda

Läs mer

Positive Footprint Housing

Positive Footprint Housing Positive Footprint Housing - ett hållbart utvecklingsprojekt inom Riksbyggen SABO Energikick 2013-11-06 Mikael Ahlén Riksbyggen ekonomisk förening Riksbyggen har sedan starten 1940 utvecklat bostadsområden

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

SPP skapar möjligheter. Hållbara pensionslösningar för företag och anställda

SPP skapar möjligheter. Hållbara pensionslösningar för företag och anställda SPP skapar möjligheter Hållbara pensionslösningar för företag och anställda Du behöver inte kunna allt. Det gör vi. SPP hjälper dig att ta bra beslut om pensioner. Att ha hand om människors pensionspengar

Läs mer

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör Hållbarhetspolicy Vårt uppdrag Bolagets verksamhet skall drivas på affärsmässiga grunder och utifrån kundernas behov erbjuda fjärrvärme och fjärrkyla, med tillhörande energilösningar och tjänster, till

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät

SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät 2013-10-04 SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät SABOs miljöenkät 2012 har besvarats av 176 SABO-företag. Det motsvarar 61 % av företagen. Det är i större utsträckning de medelstora och stora

Läs mer

Hållbarhetscertifiering vad innebär det i praktiken?

Hållbarhetscertifiering vad innebär det i praktiken? Hållbarhetscertifiering vad innebär det i praktiken? Maria Skarrie, 2014-10-06 www.boras.se/norrbyvaxer Hur görs valet? Pris Egenskaper/Funktion Miljömärkning Miljömärkning Kund Försäkran att det är en

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015

Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 2013-03-11 Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Bakgrund Som en viktig del av miljöarbetet ska Högskolan ha miljömål som: Är mätbara, tidsatta och möjliga att följa upp Har en klart uttalad ansvarig

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019 SHH BOSTAD Hållbarhetspolicy 2019 Introduktion Denna hållbarhetspolicy anger ramverket för hur SHH Bostad AB (SHH) ska bedriva ett hållbart företagande. Syftet är att beskriva SHH:s miljömässiga, sociala,

Läs mer

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen. 2010 AFFÄRSPLAN 2013 AB Stora Tunabyggen Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.se BESÖK Vasagatan 27 TEL 0243-733 00 FAX 0243-733 70 E-POST info@tunabyggen.se BANKGIRO 465-2566 POSTGIRO 46 26 58-6 ORG

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET 2 HEJSAN! I denna lilla bok kan du läsa om oss på TL Bygg. Vilka vi är, vad vi gör och varför vi går upp varje morgon och gör det vi gör - och det alltid med ett stort engagemang.

Läs mer

Så blir hållbarhet ett stort plus för dig

Så blir hållbarhet ett stort plus för dig Så blir hållbarhet ett stort plus för dig Utan hållbarhet ingen utveckling. Oavsett hur dina projekt ser ut kan du räkna med att Ebab har såväl engagemanget som kunskapen för att förstå dig och din affär.

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Hållbarhetspolicy. - Agenda för den hållbara affären Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018.

Hållbarhetspolicy. - Agenda för den hållbara affären Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018. Hållbarhetspolicy - Agenda för den hållbara affären 2030 Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Omfattning...

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

Solenergiteknik i den hållbara staden

Solenergiteknik i den hållbara staden Solenergiteknik i den hållbara staden Charlotta Winkler WSP Environmental 2015-06-23 2 Det går inte att visa den här bilden just nu. Värderingar 3 Hållbarhet 4 "En hållbar utveckling är en utveckling som

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Klimatbokslut 2014 Maj 2015

Klimatbokslut 2014 Maj 2015 Klimatbokslut 2014 Maj 2015 FÖRORD Vi skapade 2050 för att bättre kanalisera vårt engagemang, vår kompetens och vårt driv i miljö- och klimatfrågorna med syftet att bidra till att skapa hållbara affärer

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

Johanneberg Science Park

Johanneberg Science Park Johanneberg Science Park Vi är en samverkansmiljö för idé- och kunskapsutbyten mellan akademin, näringsliv och samhällsaktörer på Chalmersområdet i centrala Göteborg. Profilområden: Samhällsbyggnad, Energi,

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

Energisessionen 2006 Energilösningar i Bebyggelse Trollhättan 8-9 februari 2006

Energisessionen 2006 Energilösningar i Bebyggelse Trollhättan 8-9 februari 2006 Bygga-bo-dialogen i ett regionalt perspektiv Yogesh Kumar Bygga-bo-dialogens sekretariat Energisessionen 2006 Energilösningar i Bebyggelse Trollhättan 8-9 februari 2006 Vision En hållbar bygg- och fastighetssektor

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET HÅLL SVERIGE RENTS EXEMPELSAMLING Lektionsupplägg: Tusen år i ett växthus I Sverige har vi ett övergripande mål för miljöpolitiken som kallas. Det handlar om vilket samhälle

Läs mer

Kooperativa hyresrätter för unga vuxna. Positive Footprint Housing

Kooperativa hyresrätter för unga vuxna. Positive Footprint Housing Kooperativa hyresrätter för unga vuxna Positive Footprint Housing 213 000 skäl för oss att jobba hårdare Hundratusentals kan inte flytta hemifrån Boverket rapporterar att bristen på hyreslägenheter ökar

Läs mer

LKAB:S STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING 2013 2020

LKAB:S STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING 2013 2020 LKAB:S STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING 2013 2020 VÅR AMBITION LKAB skapar välstånd genom att vara ett av de mest innovativa och resurseffektiva gruvföretagen i världen. 2 AMBITIONEN INNEBÄR ATT: LKAB

Läs mer

Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM

Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM Kort om Riksbyggen Bygger fastigheter med bostadsrätt Skapar bostadsrättsföreningar Förvaltar fastigheterna åt bostadsrättsföreningarna Antal anställda ca 2

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. PRIO-lektion november Nu börjar nedräkningen inför FN:s klimatmöte i Paris, som ska pågå mellan den 30 november och 11 december. Världens länder ska då enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2012

MILJÖREDOVISNING 2012 MILJÖREDOVISNING 2012 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

MED SIKTE PÅ ATT FÖRÄNDRA DRIVKRAFTERNA. Miljötillståndsdagen 2018 Malmö Marcus Carlsson Reich

MED SIKTE PÅ ATT FÖRÄNDRA DRIVKRAFTERNA. Miljötillståndsdagen 2018 Malmö Marcus Carlsson Reich MED SIKTE PÅ ATT FÖRÄNDRA DRIVKRAFTERNA Miljötillståndsdagen 2018 Malmö Marcus Carlsson Reich Sveriges miljömål bidrar till de globala målen Sveriges Miljömål konkretiserar Sveriges genomförande av den

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna

Miljömål för Högskolan Dalarna Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Beslut: Rektor 2013 03 11 Reviderad: 2014 02 25 Dnr: DUC 2013/494/10 Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig för uppdatering: Miljörådet 1 Bakgrund Miljömålen

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Allmänt om bostadsrätt som boendeform

Allmänt om bostadsrätt som boendeform Sidan 1 av 5 Allmänt om bostadsrätt som boendeform Det finns idag några olika boendeformer. Man kan bl.a. bo i villa, radhus, ägarlägenhet, bostadsrätt eller hyresrätt. Det finns även andra boendeformer

Läs mer

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete Universiteten har en nyckelroll KI har tillsammans med andra universitet och lärosäten världen över en nyckelroll i arbetet att nå en hållbar utveckling.

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

HÅLLBART LEDARSKAP. från kunskap till handling

HÅLLBART LEDARSKAP. från kunskap till handling HÅLLBART LEDARSKAP från kunskap till handling Det blir allt mer centralt att integrera hållbarhetsfrågor i verksamheten men hur får man alla i organisationen att ta ansvar? Hur kan man omvandla komplexa

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Trelleborgs Fjärrvärme AB

Trelleborgs Fjärrvärme AB Trelleborgs Fjärrvärme AB Rapport till lekmannarevisorerna Granskning av ändamålsenlighet December 2010 Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Sammanfattning och kommentarer Efter genomförd granskning och gjord

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Sustainable Energy. En utveckling av Sustainable Småland

Sustainable Energy. En utveckling av Sustainable Småland Sustainable Energy En utveckling av Sustainable Småland Sustainable Småland vem? Bildades 2010 En ekonomisk förening med 13 medlemmar Kärnområden: bioenergi och hållbara byggnader/hållbart boende Trippel-Helix

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer