Energikartläggning NAMN PÅ GÅRD OCH LANTBRUKARE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energikartläggning NAMN PÅ GÅRD OCH LANTBRUKARE"

Transkript

1 Energikartläggning NAMN PÅ GÅRD OCH LANTBRUKARE

2 Företag: Brukare: Adress: Postadress: Telefon: E-post: Datum för rådgivning: Rådgivare Nils Helmersson, HIR Malmöhus ENERGIRÅDGIVNING MÅL OCH OMFATTNING Rådgivningen omfattar kartläggning av företagets direkta energianvändning (el, diesel mm). Dessutom görs en översiktlig genomgång av den indirekta energianvändningen samt företagets möjligheter att byta till och utveckla förnybara energikällor. KARTLÄGGNING METOD OCH AVGRÄNSNINGAR Energikartläggningen genomfördes genom faktainsamling och ett gårdsbesök som resulterades i ett rådgivningsbrev innehållande en åtgärdsplan. Avgränsningar Gränserna för energianvändning i djurproduktionen har satts på följande sätt. Det räknas från och med uttagning av foder från lager, (spannmålsficka, foderficka, plansilo, rundbal, etc.) uttagning av strö från lager samt till och med uttransport av gödsel till lager, mjölken finns kyld i tanken eller producerade djur lämnar gården. Energi för stängsling eller skötsel av beten och flyttning av djur räknas också in. Skörd och inläggning av foder ingår inte och inte heller uttransport och spridning av stallgödsel. Detta räknas här till växtodlingen. Ingen fördjupning i energianvändning för växtodling. Begränsningar vad gäller indirekt energi, se nedan. Om uträkningar och antaganden Fördelningen mellan de olika momenten inom djurproduktionen (utfodring, belysning etc) bygger på antagna driftstider, märkeffekt samt uppskattad verkningsgrad. I de fall det inte gick att finna uppgift om märkeffekt har antaganden gjorts utifrån fysisk storlek på motorn. I några fall har energianvändning beräknats utifrån schabloner och nyckeltal. Sida 2(12)

3 KORT BESKRIVNING AV GÅRDEN OCH DESS ENERGIANVÄNDNING Grisproduktion med 200 suggor i produktion (SIP). Produktionen innefattar både smågrisproduktion och slaktsvinproduktion. Produktionen är helintegrerad. Grisproduktion Grisproduktionen innefattar 200 suggor som föder upp 4300 grisar. Produktionen är helintegrerad. Nedan beskrivs grisproduktionen men är sedan uppdelad i smågrisproduktion och slaktsvinproduktion. Stallsystemet i verksamheten är tillväxtsystem, dvs BB och tillväxt är i olika avdelningar. BB- och sinsuggstall är byggt Tillväxt- och slaktsvinstall är byggt Utfodring Allt foder köps in som färdigfoder. Det finns både torrutfodring och blötfodring på gården. Det eget foderkök. Det är en hammarkvarn med sug och tryck. Hammarkvarnen är på 10 kw. Utfodringen är gemensam till både smågrisar och slaktgrisar. Ventilation Undertrycksventilation med spänningsreglerade fläktar. En fläkt är spänningsreglerad och medan ytterligare fläkt har on/off-styrning och är en trefasfläkt. Ventilationssystemet är ett Primavent Samma ventilation i alla stallar. Belysning Genomgående lysrör, T8 2*36W i alla stallar alternativt 1*36W. Viss belysning är timerstyrd. Dubbla brytare används ej. Har provat LED-lysrör i personalrum. Stall Ant armaturer Brinntid (h/dygn BB 24 st 1*36W 10 Tillväxt 40 st 2*36W 13 Sinsuggstall 43 st 2*36W 17 Slaktsvinstall 80 st 2*36W 9 Uppvärmning Tillväxt- och slaktsvinstall värms upp med värmepump med slinga i gödselränna. BB värms upp med hjälp av värmefläktar och värmelampor. En spannmålspanna används för uppvärmning av boningshuset. Sida 3(12)

4 Utgödsling Vakuumutgödsling i tillväxt och slaktsvinstall. BB-stall har skrapor. Sinsuggstall har lösdrift, ströad liggyta. Flytgödsel vidare ut till pumpbrunnar och sedan till gödselbehållare. Det finns 4 st gödselbehållare på gården med olika storlek l, 1500 l, 600 l, och 300 l. Den största på 2500 l har elektriskt omrörning. De övriga rörs om med dieseldriven omrörare. Gemensam el- och dieselförbrukning Hit räknas elanvändning till ytterbelysning, gårdsverkstad, kontor och omklädningsrum. Sam även den elektriska gödselomröraren. Hit räknas också dieselanvändning för snöskottning, vägunderhåll och företagsbilar. Den största mängden diesel används till gödselomrörning (2 m3) och legokörning (1,3 m3). Legokörningen består av spridning av egen gödsel. Indirekt energi Den indirekta energin har inte dokumenterats. Sida 4(12)

5 RESULTAT Tabell 1; Energianvändning på gården. Energislag El Dieselolja not Nordisk medel 5 el% RME Enheter enhet kwh/år m3/år Kvantitet inköpt enheter/år ,5 Avdrag privat användning enheter/år Användning i företaget enheter/år ,5 Värmevärde, kwh/enhet kwh/enhet Summa Företagets energianvändning kwh/år kwh/år Kostnader kr/enhet 0, kr/kwh 0,85 0,92 Summa kr/år kr/år Genomsnittlig energikostnad 0,86 kr/kwh Emission, koldioxid kg CO 2 e/enhet 0, Summa (biobränslen är CO2-neutrala) kg CO 2 e/år Energiavändning Gemensamt för företaget El Dieselolja enheter/år ,200 SUMMA summa kwh/år kwh/år summa kr/år kr/år Slaktsvinsproduktion 144,1 (flik Slsvn) Drivmedel för ev. inlejda maskiner ingår inte El Dieselolja 1 UTFODRING VENTILATION UTGÖDSLING BELYSNING Nyckeltal 5 UPPVÄRMNING ,5 kwh/gris 6 ÖVRIGT ,200 summa enheter/år ,200 SUMMA summa kwh/år kwh/år summa kr/år kr/år Smågrisproduktion 246,7 (flik Smgrs) Drivmedel för ev. inlejda maskiner ingår inte El Dieselolja 1 UTFODRING VENTILATION UTGÖDSLING ,200 Nyckeltal 4 BELYSNING ,4 kwh/smågris 5 UPPVÄRMNING ÖVRIGT ,900 SUMMA summa enheter/år ,100 Smågrisproduktion summa kwh/år kwh/år summa kr/år kr/år Sida 5(12)

6 NYCKELTAL OCH KOMMENTARER Smågrisproduktion Tabell 2; Företagets produktion Antal suggor 200 st Årsproduktion 4300 smågrisar/år Stallsystem Integrerat med BB och tillväxt separerat. De jämförbara gårdarna producerar i genomsnitt smågrisar per år och använder 33,2 kwh/smågris. Den egna gården använder 48,8 kwh/smågris. Enligt Neuman (2009) använder företag med integrerad produktion i medeltal 45,7 kwh/smågris. Den egna gården använder något mer till belysning och uppvärmning. Figur 1; Energianvändningen kwh/smågris och fördelning på de jämförbara gårdarna. Den egna gården är stapeln längst till höger. Stapeln näst längst till höger visar genomsnittet av de jämförbara gårdarna. Utfodringen sker med hammarkvarn med sug och tryck. Studier visar att det mer energikrävande jämfört med hammarkvarn utan lufttransport. Uppvärmningen i BB består av värmefläktar och värmelampor. Det finns 52 värmelampor. De som används är 100W. Värmelamporna tänds i genomsnitt 1 vecka innan grisningen och är sedan tända 3 veckor under vintertid och 2 veckor under Sida 6(12)

7 sommartid. Varje suggomgång/grisningsomgång är 37 dagar inklusive tomdagar. Detta ger 10 suggomgångar per år. Det finns ingen reduceringsknapp eller möjlighet till dimmring av värmelamporna. Det finns hemmabyggda tak över några smågrishörnor. Bara värmelamporna beräknas använda 8 kwh/smågris. Det är inte ovanligt att värmelamporna använder kwh/smågris. Men det finns de som inte använder mer än 2 kwh/smågris. Figur 2; Fördelning av energianvändningen. Den egna gården till höger och de jämförbara gårdarna till vänster. Belysningen är något högre än jämförbara gårdar. Orsaken till detta framkommer inte i denna sammanställning. Det är inte gjort några ljusmätningar och bedömning av storleken av naturliga ljusinsläpp. Sida 7(12)

8 Slaktsvinproduktion Gården producerar slaktsvin per år. De jämförbara gårdarna som visas i de vänstra staplarna i figuren ovan har en produktion i medeltal slaktsvin per år och använder 22,7 kwh/gris. Den egna gården använder 33,5 kwh/slaktsvin. Enligt Neuman (2009) använder företag med smågris och slaktsvinproduktion 31,3 kwh/smågris i medeltal. Figur 3; Energianvändningen kwh/slaktsvin och fördelning på de jämförbara gårdarna. Den egna gården är stapeln längst till höger. Stapeln näst längst till höger visar genomsnittet av de jämförbara gårdarna. Utfodringen är inte procentuellt högre men är däremot högre i antalet kwh. Vilket kan förväntas med tanke på att det används en hammarkvarn med sug och tryck. Belysningen är högre än jämförbara gårdar. Belysningen har fler brinntimmar jämfört med jämförbara gårdar. Om det finns någon skillnad i mängd ljus framkommer inte i denna sammanställning. Ventilation är något lägre i procent men inte i antal kwh. Den energi som används till utfodring och ventilation är svår att beräkna. Sida 8(12)

9 Figur 4; Fördelning av energianvändningen. Den egna gården till höger och de jämförbara gårdarna till vänster. Sida 9(12)

10 ÅTGÄRDSPLAN Generella rekommendationer Var noga med att sköta underhåll och rengöring av motorer och maskiner, det förlänger livslängden och spar energi Rengör fönster och övriga dagsljusinsläpp. På så sätt kan det finnas möjlighet att minska behovet av elektriskt ljus. Nedan redovisas förslag till åtgärder för att spara energi. Investeringstak har beräknats utifrån antagande om kalkylränta 4% och avskrivningstid på 5 år. Energipris är satt detsamma som i tabell ovan. Tabell 3; Åtgärd 1 Rengöra ventilation 2 Tak och styrning i smågrishörnan. Åtgärdsplan Beskrivning Men regelbunden rengöring av ventilation kan man spara 5%. Med styrning och tak i smågrishörnan bedöms det användas 30% mindre energi. 3 LED-belysning LED-belysning i betäckningsavd. Sparpot. (kwh/å r) Inv.- tak (kr) Sparpot. (kg CO2- ekv) Rak Payof f (år) LED-lysrör LED-lysrör i tillväxtstall Sparsam körning Sparsam körning bedöms kunna ge en besparing på Eldriven gödselomrörar e 7 Mätning av energi 8 Byta lufttransport av foder 3%. Byta till elektrisk gödselomrörare ger en 30% besparing. Mäta ger kunskap. Kunskap som kan omsättas till effektiviseringsåtg. Mätning rekomenderas främst av utfoder och ventilation. Åtg förväntas spara 3%. Byta lufttransport av foder till skruvtransport. Studier visar på en potentiell halvering av energi. Räknar med 30% Sida 10(12)

11 Summa Total energianvändning Besparing i procent 16% 18% Sida 11(12)

12 Hör gärna av dig om du har frågor. Med vänlig hälsning, Nils Helmersson Borgeby Slottsväg Bjärred , Sida 12(12)

Bäckens gård. Västra Götaland ENERGIFAKTA

Bäckens gård. Västra Götaland ENERGIFAKTA ENERGIFAKTA Bäckens gård Västra Götaland På Bäckens gård satsar man på att vara självförsörjande på energi. Här produceras slaktsvin, grödor till foder och avsalu och 2 89 kwh produceras årligen från vind,

Läs mer

Energi i lantbruk. Nils Helmersson, HIR Malmöhus

Energi i lantbruk. Nils Helmersson, HIR Malmöhus Energi i lantbruk Nils Helmersson, HIR Malmöhus Växtodling HIR Malmöhus En stark konsultgrupp med 36 rådgivare Som hjälper dig att öka lönsamheten i din verksamhet med oberoende rådgivning Energi Bär &

Läs mer

Energikollen Modul 21C

Energikollen Modul 21C kwh per år Energikollen Modul 21C SAM nr: Brukare: Adress: Postadress: Telefon: E-post: Datum för rådgivning: 2012-11-19 Sammanfattning 140 000 120 000 100 000 80 000 60 000 40 000 Diesel RME el 20 000

Läs mer

Dagordning 2015-04-29

Dagordning 2015-04-29 Dagordning 2015-04-29 Bakgrund till projektet Presentation av resultaten: energieffektivisering potentialen energinyckeltal utbildning och kalibrering av energikartläggare På gång inom Greppa Näringen

Läs mer

Utf. Drivm. Utg, el. Fördelning baserat på medeltal för 35 företag med slaktsvinsproduktion. Utg. Drivm. Källa: HIR Skåne

Utf. Drivm. Utg, el. Fördelning baserat på medeltal för 35 företag med slaktsvinsproduktion. Utg. Drivm. Källa: HIR Skåne Energi i lantbruk Program Nils Hmersson, HIR Skåne 010-476 22 28 Grisproduktion och Fjäderfä Värme, värmeåtervinning, bysning, foderberedning, utgödsling. Smågris Slaktsvin på medtal för 35 smågrisproduktion.

Läs mer

Bleka gård. Jämtland ENERGIFAKTA

Bleka gård. Jämtland ENERGIFAKTA ENERGIFAKTA Bleka gård Jämtland Bleka gård är en ekologisk dikoproduktion. Miljö är ett varumärke och målet är att producera minst hälften av elbehovet på gården. Idag finns flera solpaneler installerade

Läs mer

Gruppträff två är planerad till den: XX månad i Y Folkets hus. Förslag energieffektivisering- generella rekommendationer

Gruppträff två är planerad till den: XX månad i Y Folkets hus. Förslag energieffektivisering- generella rekommendationer kwh per år Besöksdatum SAM-nr Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Energikollen Modul 21C Gruppträff två är planerad till den: XX månad i Y Folkets hus Sammanfattning Förslag energieffektivisering-

Läs mer

Kulbäckslidens lantbruk Västerbotten

Kulbäckslidens lantbruk Västerbotten ENERGIFAKTA Kulbäckslidens lantbruk Västerbotten På Kulbäckslidens lantbruk produceras mjölk, kött samt el vid en biogasanläggning. Företaget ligger bra till vad gäller energianvändning per kg mjölk beroende

Läs mer

Energikollen modul 21C

Energikollen modul 21C Energikollen modul 21C SAM nr: Brukare: Adress: Postadress: Telefon: E-post: Datum för rådgivning: Datum för gruppträff två kl xx den 00 månad i XX-hus Sammanfattning av rådgivningen Företaget använde

Läs mer

Att beställa och genomföra energikartläggningar

Att beställa och genomföra energikartläggningar Datum 1 (10) Att beställa och genomföra energikartläggningar Lantbruk EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Datum 2 (10) Att beställa och genomföra energikartläggning lantbruk Här presenteras information om vad som

Läs mer

Energieffektivisering - - varför det?

Energieffektivisering - - varför det? Energieffektivisering - - varför det? Energieffektivisering Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare,, Ulricehamn tidigare även maskinkonsulent, lärare, landsbygdsutvecklare från 2006 Energikollen underlag

Läs mer

Energieffektivisering. - varför det?

Energieffektivisering. - varför det? Energieffektivisering - varför det? Energieffektivisering Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare,, Ulricehamn tidigare: maskinkonsulent, lärare, landsbygdsutvecklare från 2006 Energikollen underlag för

Läs mer

kunskap till landsbygdens näringar.

kunskap till landsbygdens näringar. Karin Eliasson Energirådgivare Hushållningssällskapet Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap till landsbygdens näringar. 300 miljoner till energieffektivisering Solcellsstöd Solvärmestöd

Läs mer

Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare, LRF Konsult, Ulricehamn

Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare, LRF Konsult, Ulricehamn Energieffektivisering och minskad drivmedelsanvändning Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare, LRF Konsult, Ulricehamn tidigare även maskinkonsulent m.m. LRF Konsult från 2006 utveckling energikartläggning

Läs mer

HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING

HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING Del 1 Grunderna i energieffektivisering på lantbruk 2013 Lars Neuman, LRF Konsult 1 Författare Författare till detta avsnitt är Lars Neuman, teknikagronom och energirådgivare

Läs mer

Karin Eliasson. Hushållningssällskapet/ Rådgivarna. Karin.eliasson@radgivarna.nu. www.hush.se

Karin Eliasson. Hushållningssällskapet/ Rådgivarna. Karin.eliasson@radgivarna.nu. www.hush.se Karin Eliasson Energirådgivare Hushållningssällskapet/ Rådgivarna 0325 618 612 Karin.eliasson@radgivarna.nu Jordbruket en energiomvandlare Sol energi Värme från djur, människor, maskiner och energiomvandling

Läs mer

Energikollen modul 21C XXX Mjölk AB. Kort beskrivning av gården. SAM nr: Brukare: Adress: Postadress: Telefon: E-post: Datum för rådgivning:

Energikollen modul 21C XXX Mjölk AB. Kort beskrivning av gården. SAM nr: Brukare: Adress: Postadress: Telefon: E-post: Datum för rådgivning: Sida 1(5) Energikollen modul 21C XXX Mjölk AB SAM nr: Brukare: Adress: Postadress: Telefon: E-post: Datum för rådgivning: Kort beskrivning av gården Produktionen: Mjölkproduktion med ca 220 mjölkkor samt

Läs mer

Sammanställning av Energikartläggningar med energiloggning.

Sammanställning av Energikartläggningar med energiloggning. Sammanställning av Energikartläggningar med energiloggning. Författare: Helmersson Nils, Jamieson Max, HIR Skåne. Denna skrift är framtagen med medel från Jordbruksverket och EU. Det är ett samarbetsprojekt

Läs mer

Foto: Janne Andersson

Foto: Janne Andersson Praktiska Råd greppa näringen Energisnål grisproduktion SAMMANFATTNING 2013 Nr 21 Samreglera värme och ventilation Rengör ventilation, lampor och fönster regelbundet Byt till EC-fläktar för att reglera

Läs mer

Energinyckeltal inom lantbruket och potentialen att spara energi utifrån energikartläggningar

Energinyckeltal inom lantbruket och potentialen att spara energi utifrån energikartläggningar Energinyckeltal inom lantbruket och potentialen att spara energi utifrån energikartläggningar Författare: Elmquist Helena 1, Neuman Lars 2, Hårsmar David 3 och Helmersson Nils 4. 2015-02-28 Denna skrift

Läs mer

Stödmaterial till regel 1.3 Bas (Ny regel 2011) En energikartläggning ska göras

Stödmaterial till regel 1.3 Bas (Ny regel 2011) En energikartläggning ska göras Stödmaterial till regel 1.3 Bas (Ny regel 2011) En energikartläggning ska göras Energibesparingar är bra både för miljön och plånboken. Genom att göra en energikartläggning är det lättare att identifiera

Läs mer

Energikollen modul 21C XXX Mjölk AB. Sammanfattande råd: Kort beskrivning av gården. Besöksdatum SAM-nr Rådgivare:

Energikollen modul 21C XXX Mjölk AB. Sammanfattande råd: Kort beskrivning av gården. Besöksdatum SAM-nr Rådgivare: Besöksdatum SAM-nr Rådgivare: Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Datum för andra gruppträffen: Energikollen modul 21C XXX Mjölk AB Sammanfattande råd: De viktigaste åtgärderna: 1. Gå kurs i sparsam

Läs mer

SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet

SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet Uppföljning av energianvändning och miljöpåverkan SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet Per Holm Fakta Skåneinitiativet - anslutna företag per 2012-01-01 Antal anslutna företag 106 Totalt antal lägenheter

Läs mer

Hållbarhet i svensk grisnäring på gårdsnivå Håkan Wahlstedt, Hidinge Gård

Hållbarhet i svensk grisnäring på gårdsnivå Håkan Wahlstedt, Hidinge Gård Hållbarhet i svensk grisnäring på gårdsnivå Håkan Wahlstedt, Hidinge Gård 2015-11-19 1 Hidinge Gård växtodling: spannmål, oljelin ärter, potatis (7ha) totalt 180 ha mulljord potatis skog Förklaring Invallat

Läs mer

Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp

Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp Sammanfattning Materialet är en beskrivning av de smågrisproducerande besättningar inom Farmek som använder Rasp

Läs mer

Nils Helmersson. HIR Malmöhus 046-71 36 31 nils.helmersson@hushallningssallskapet.se. www.hirmalmohus.se

Nils Helmersson. HIR Malmöhus 046-71 36 31 nils.helmersson@hushallningssallskapet.se. www.hirmalmohus.se Nils Helmersson HIR Malmöhus 046-71 36 31 nils.helmersson@hushallningssallskapet.se Sveriges utsläpp av växthusgaser 2007 ~15 % Koldioxidekvivalenter (CO 2 -ekv) 1 kg koldioxid = 1 kg CO 2 -ekv 1 kg metan

Läs mer

utsläpp av klimatgaser Jan Eksvärd, LRF

utsläpp av klimatgaser Jan Eksvärd, LRF Klimatkollen 27 okt 2010 Potentialer ti och möjligheter att minska utsläpp av klimatgaser Jan Eksvärd, LRF Innehåll Konkurrensläget Klimatfrågan Energipriserna gp Energi och klimat LRFs strategier Livsmedel

Läs mer

Ventilationssystem och energiåtgång i slaktgrisstallar

Ventilationssystem och energiåtgång i slaktgrisstallar Nr 48. Oktober 2010 Ventilationssystem och energiåtgång i slaktgrisstallar Barbro Mattsson, Svenska Pig, 532 89 Skara www.svenskapig.se Sammanfattning Elförbrukning för ventilationen är den enskilt största

Läs mer

Förändringar i IP SIGILL Gris, tillvalsregler för klimatcertifiering

Förändringar i IP SIGILL Gris, tillvalsregler för klimatcertifiering Ändringar i IP SIGILL Gris_tillvalsregler klimat_111215.doc Förändringar i IP SIGILL Gris, tillvalsregler för klimatcertifiering Nummer Befintlig regeltext/verifiering Ny formulering 1 K Rubrik: 1K Energianvändning

Läs mer

Energieffektivisering djurhållning

Energieffektivisering djurhållning Energieffektivisering djurhållning A - Kontrollobjekt Namn Person-/organisationsnummer Adress Telefonnummer Mobiltelefonnummer Fastighetsbeteckning Anläggningsnummer Verksamhetskod & Prövningsnivå (B,

Läs mer

Ändringar i IP SIGILL Frukt & Grönt, tillvalsregler för klimatcertifiering. Verifiering:

Ändringar i IP SIGILL Frukt & Grönt, tillvalsregler för klimatcertifiering. Verifiering: Ändringar i IP SIGILL Frukt Grönt_tillvalsregler klimat_111215.doc Ändringar i IP SIGILL Frukt & Grönt, tillvalsregler för klimatcertifiering Sida Nummer Befintlig regeltext/verifiering 1 K Rubrik: 1K

Läs mer

Ekologisk mjölk- och grisproduktion

Ekologisk mjölk- och grisproduktion Ekologisk mjölk- och grisproduktion Introduktionskurs för rådgivare Linköping, 2015-10-13 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Utvecklingen

Läs mer

AGROTEKTBYRÅN -projektering av lantbruksbyggnader

AGROTEKTBYRÅN -projektering av lantbruksbyggnader AGROTEKTBYRÅN -projektering av lantbruksbyggnader Belysning Linköping, 20 maj 2019 Helena Olsson Hägg, Agrotektbyrån helena@agrotektbyran.se 0703-680866 Åtgärder Belysning Utnyttja naturligt ljus Rengör

Läs mer

Bra teknik för att spara energi i djurproduktion

Bra teknik för att spara energi i djurproduktion Bra teknik för att spara energi i djurproduktion Ett delprojekt inom projekt Underlag energieffektivisering för att försöka besvara frågan: Hur bra nyckeltal i energieffektivitet är det möjligt att nå?

Läs mer

Framtidens stall -Smågris. Projektägare: Mattias Espert, Grisföretagare

Framtidens stall -Smågris. Projektägare: Mattias Espert, Grisföretagare Framtidens stall -Smågris Projektägare: Mattias Espert, Grisföretagare Mattias Espert 2000 suggor i SIP (Smågris Syd AB) 350 ha växtodling start 2012 Grisproduktion startade 2005 Salmonella 2009 31,8 avvanda

Läs mer

Kartläggningen ska kunna styrkas med fakturor eller liknande. a) använd mängd direkt energi i relation till areal för växtodlingen (kwh per hektar)

Kartläggningen ska kunna styrkas med fakturor eller liknande. a) använd mängd direkt energi i relation till areal för växtodlingen (kwh per hektar) Ändringar i IP SIGILL Mjölk_tillvalsregler klimat_111215.doc Förändringar i IP SIGILL Mjölk, tillvalsregler för klimatcertifiering Nummer Befintlig regeltext/verifiering Ny formulering 1 K Rubrik: 1K Energianvändning

Läs mer

HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING. Utgödsling

HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING. Utgödsling HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING Del 7 Utgödsling 2013 David Hårsmar, Rådgivarna i Sjuhärad Författare Huvudförfattare till denna del är David Hårsmar, teknikagronom och energirådgivare vid Rådgivarna i

Läs mer

Upplägg. Beräkningarna. Vanliga fallgropar Körslor

Upplägg. Beräkningarna. Vanliga fallgropar Körslor Beräkningarna Vanliga fallgropar Körslor Upplägg Resultatet/Tolkning Vad är normalt? Nyckeltal Kolets och kvävets kretslopp Övriga klurigheter och frågor Rådgivningstillfället och sälja in Klimatkollen

Läs mer

Datainsamling för djurgård

Datainsamling för djurgård Besöksdatum SAMnr Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Klimatkollen (20B) Hej! Här kommer en sammanställning från vårt besök på gården. Syftet med Klimatkollen är att du ska få en grov uppskattning

Läs mer

Energinyckeltal. inom. Äggproduktion

Energinyckeltal. inom. Äggproduktion Energinyckeltal inom Äggproduktion Författare: Helmersson Nils, Jamieson Max, HIR Skåne. Denna skrift är framtagen med medel från Jordbruksverket och EU. Det är ett samarbetsprojekt mellan HIR Skåne och

Läs mer

Energisatsningar på gårdsnivå

Energisatsningar på gårdsnivå Energisatsningar på gårdsnivå Det går inte att visa bilden. Det finns inte tillräckligt med ledigt minne för att kunna öppna bilden eller så är bilden skadad. Starta om datorn och öppna sedan filen igen.

Läs mer

Klimatrapport 2013. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se

Klimatrapport 2013. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Klimatrapport 2013 IFL Kämpasten AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Företagsuppgifter IFL Kämpasten AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta Axelsson Denna rapport

Läs mer

Ett projekt om energieffektivisering av halländska företag

Ett projekt om energieffektivisering av halländska företag En Effekt - Ett projekt om energieffektivisering av halländska företag Region Halland har våren 2009 initierat projektet En Effekt. Syftet med projektet är att miljökontor och energistrateg i varje kommun

Läs mer

Omläggning till ekologisk svinproduktion

Omläggning till ekologisk svinproduktion Omläggning till ekologisk svinproduktion Ingela Löfquist HS Kristianstad Tel 0708-945351 www.hush.se/l Vilka mål finns inom ekologisk svinproduktion *Växtodling och djurhållning i harmoni, integrerad produktion.

Läs mer

Förändringar i IP SIGILL Lamm, tillvalsregler för klimatcertifiering

Förändringar i IP SIGILL Lamm, tillvalsregler för klimatcertifiering Ändringar i IP SIGILL Lamm_tillvalsregler klimat_111215.doc Förändringar i IP SIGILL Lamm, tillvalsregler för klimatcertifiering Nummer Befintlig regeltext/verifiering Ny formulering 1 K Rubrik: 1K Energianvändning

Läs mer

Praktiska Råd. greppa näringen. Energieffektivisering lönar sig. 2012 Nr 19

Praktiska Råd. greppa näringen. Energieffektivisering lönar sig. 2012 Nr 19 Praktiska Råd greppa näringen Energieffektivisering lönar sig Sammanfattning 2012 Nr 19 Jordbruket använder nästan lika mycket energi indirekt (före gården) som direkt (på gården). Utnyttja näringen i

Läs mer

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Energieffektiva företag i samverkan Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Fosieby Företagsgrupp 180 medlemsföretag med olika verksamheter, från tillverkande industri till kontor Uppfört 1970-1980-talet Använder

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Håkan Linné Fastighetsbeteckning: Källsätter 3:2 Adress: Ringstorp Banvaktsstugan 1 Postadress: 58594 Linköping Fastighetsteknik Östgöta AB Uppvärmd area:

Läs mer

Checklista energitillsyn

Checklista energitillsyn Checklista energitillsyn A. Uppgifter om företaget Företagsnamn: Fastighetsbeteckning Organisationsnummer: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: Telefonnummer: Faktureringsadress: B. Allmänna uppgifter

Läs mer

HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING. Grisproduktion

HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING. Grisproduktion HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING Del 9 Grisproduktion 2013 Nils Helmersson, HIR Malmöhus Lars Neuman, LRF Konsult Författare Huvudförfattare till denna del är Nils Helmersson, ekoingenjör och energirådgivare

Läs mer

RAPPORT. Energikartläggning Handlarn Bastuträsk NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION]

RAPPORT. Energikartläggning Handlarn Bastuträsk NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION] NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET Energikartläggning Handlarn Bastuträsk UPPDRAGSNUMMER 4022182003 [DESCRIPTION] [STATUS] [CITY] SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ 1 (9) S wec o Västra Norrlandsgatan 10

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Aktuellt inom landsbygdsprogrammet inom området Minskad klimatpåverkan och förnybar energi med fokus kompetensutveckling Anna Hagerberg Rådgivningsenheten söder Alnarp Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet

Läs mer

Jordbrukets klimatpåverkan och det ekologiska jordbrukets utmaningar

Jordbrukets klimatpåverkan och det ekologiska jordbrukets utmaningar Jordbrukets klimatpåverkan och det ekologiska jordbrukets utmaningar Maria Berglund HS Halland maria.berglund@hushallningssallskapet.se tel. 035-465 22 KOLDIOXID från fossila bränslen Koldioxid från fossil

Läs mer

Blankett. Energikartläggning & Energiplan. Företag: Anläggning: Fastighetsbeteckning: Kontaktperson energifrågor: Tfn: E post:

Blankett. Energikartläggning & Energiplan. Företag: Anläggning: Fastighetsbeteckning: Kontaktperson energifrågor: Tfn: E post: Blankett Energikartläggning & Energiplan Företag: Anläggning: Fastighetsbeteckning: Kontaktperson energifrågor: Tfn: E post: Energikartläggningen är utförd av: Datum: Underskrift av juridiskt ansvarig:

Läs mer

Redovisning av projekt: ELBP Energieffektivisering i lantbrukets byggprojekt. 14 maj 2013 Uddevalla, Skara, Halmstad, Kristianstad, Kalmar

Redovisning av projekt: ELBP Energieffektivisering i lantbrukets byggprojekt. 14 maj 2013 Uddevalla, Skara, Halmstad, Kristianstad, Kalmar Redovisning av projekt: ELBP Energieffektivisering i lantbrukets byggprojekt 14 maj 2013 Uddevalla, Skara, Halmstad, Kristianstad, Kalmar Program 9:00 Kaffe 9.15 Introduktion presentation av deltagare

Läs mer

Total investering Tkr: Information om specifika åtgärder, investeringar, besparingar samt LCC, se avsnitt 1 7.

Total investering Tkr: Information om specifika åtgärder, investeringar, besparingar samt LCC, se avsnitt 1 7. Rapport Energikartläggning Projekt (fastighet) Ansvarig EEF-samordnare (namn och företag) Beställare (namn och företag) Telefon, EEF-samordnare Telefon, beställare E-post, EEF-samordnare E-post, beställare

Läs mer

SKIOLD datamix. allt for grisstallet. SKIOLD GöR HELA SKILLNADEN!

SKIOLD datamix. allt for grisstallet. SKIOLD GöR HELA SKILLNADEN! SKIOLD datamix allt for grisstallet SKIOLD GöR HELA SKILLNADEN! den kompletta leverantören Komplett leverantör Hög teknisk kompetens Nära till service Flexibla lösningar SKIOLD datamix är din kompletta

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU); Stiftelsen Lantbruksforskning; Jordbruksverket (SJV)

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU); Stiftelsen Lantbruksforskning; Jordbruksverket (SJV) Bibliografiska uppgifter för Arbetstidsstudie i svensk grisproduktion - vart tog tiden vägen? Tidskrift/serie SLF Rapport Utgivare Utgivningsår 2004 Nr/avsnitt 68 Författare Mattson B. Adress Sveriges

Läs mer

Kurs om Energikollen på lantbruks- och trädgårdsföretag

Kurs om Energikollen på lantbruks- och trädgårdsföretag Kurs om Energikollen på lantbruks- och trädgårdsföretag Tvådagarskursen Energikollen rustar alla som vill göra energieffektiviseringsrådgivning inom Greppa Näringen som energi, klimat eller byggrådgivare.

Läs mer

Klimatsmart Affärssmart

Klimatsmart Affärssmart Klimatsmart = Affärssmart FAS 2 Viktiga steg till stärkta affärer! - med hållbarhet i fokus! Frågeformulär för djupintervjuer I samverkan med: IUC Norrbotten, LTU Affärsutveckling (f d Centek) och Almi

Läs mer

Samlingsrapport energianalys/energideklaration

Samlingsrapport energianalys/energideklaration Samlingsrapport energianalys/energideklaration Ägarens namn: Brf Edsbacka Port Fastighetsbeteckning: Slupen 6 Adress: Hagvägen 2B Postort: Sollentuna Företag som utfört energiutredningen: Saltsjö-Boo Verket

Läs mer

Energianalys/energideklaration per byggnad

Energianalys/energideklaration per byggnad Energianalys/energideklaration per byggnad Ägarens namn: Brf Berget Fastighetsbeteckning: Gustavsberg 1:12 Adress: Trallbanevägen 2-16 Postort: Gustavsberg Företag som utfört energiutredningen: Acc Byggkonsult

Läs mer

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson Energismarta affärer 7 november 2013 Karlskrona Peter Karlsson Hinder för energieffektivisering Ogynnsamma avtal mellan fastighetsägare och hyresgäst Ventilation belysning m.m. ingår i hyran Samfällighet

Läs mer

Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar

Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar Maria Berglund Hushållningssällskapet Halland maria.berglund@hushallningssallskapet.se tel. 035-465 22, 076-105 73 45 Koldioxid från fossil energi Jordbrukets

Läs mer

Energianalys av verkstad samt kontor på Luleå Lokaltrafik AB. Mars 2007

Energianalys av verkstad samt kontor på Luleå Lokaltrafik AB. Mars 2007 Etablering och marknadsutveckling för Energieffektivt företagande i Norrbotten Energianalys av verkstad samt kontor på Luleå Lokaltrafik AB Mars 2007 Genomförandegrupp: Per-Erik Andersson Leif Aasa Roland

Läs mer

Växtodling. Nyckeltalen växtodling (många)

Växtodling. Nyckeltalen växtodling (många) Växtodling Nyckeltalen växtodling (många) Hög jämn skörd över åren (precisionsodling, sort, dränering, växtskydd...) Effektivt N utnyttjande Effektivt utnyttjande av N i organiska gödselmedel Låg insats

Läs mer

Energihushållning i jordbruk

Energihushållning i jordbruk Energihushållning i jordbruk En vägledning för bästa teknik 1 Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se, eller beställas via e-post till energimyndigheten@arkitektkopia.se.

Läs mer

Energieffektivisering Hö nserier

Energieffektivisering Hö nserier Referat kursdag, Sandviken 2014-11-13 Energieffektivisering Hö nserier Energilots 2.0 bjöd 13 november in Dalarnas och Gävleborgs hönserier till en kursdag som syftade till att ge kunskaper och skapa en

Läs mer

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19 Uppföljning energieffektivisering A Lind Maskin AB 2013-10-19 Peter Eriksson, ProjTek, Älvsbyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 Beskrivning av företaget... 3 Lokaler... 3 Bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

ENERGIFÖRBRUKNING I JORDBRUKETS DRIFTBYGGNADER Av Torsten Hörndahl, Univ, adjunkt. JBT. SLU Alnarp

ENERGIFÖRBRUKNING I JORDBRUKETS DRIFTBYGGNADER Av Torsten Hörndahl, Univ, adjunkt. JBT. SLU Alnarp ENERGIFÖRBRUKNING I JORDBRUKETS DRIFTBYGGNADER Av Torsten Hörndahl, Univ, adjunkt. JBT. SLU Alnarp Det svenska jordbruket uppskattas använda ungefär 3,7 TWh per år i form av el, eldningsoch dieselolja.

Läs mer

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Vad är en energikartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Innehåll Energikartläggning................................ sid 3 Varför göra en energikartläggning?............ sid

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Horst Kampner Fastighetsbeteckning: Ormboet 5 Adress: Heidenstams Gata 8 Postadress: 58437 Linköping Fastighetsteknik Östgöta AB Uppvärmd area: Uppvärmning:

Läs mer

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken Martina Berg martina.berg@energimyndigheten.se 016-544 23 10 Energimyndighetens tillsynsvägledning enligt miljöbalken Vägledning kring hushållning av energi

Läs mer

Handbokl 1om Belysning. Energieffektivisering i2013. Utgödsling HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING.

Handbokl 1om Belysning. Energieffektivisering i2013. Utgödsling HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERING. HANDBOK I ENERGIEFFEKTIVISERI BOK I ENERGIEFFEKTIVISERING Spannmålskonservering, spannmålstorknin Ventilat Del 1 rstallar Del 4 derna i energieffektivisering på lantbruk 2013 2013 David Hårsmar, Rådgivarna

Läs mer

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Mats Strid, Harry Sjögren AB och Karin Wilson, Swerea IVF AB Fastighetsinformation Fastigheten är byggd 1987

Läs mer

Kort introduktion till

Kort introduktion till Kort introduktion till beräkningsverktyget Maria Berglund HS Halland maria.berglund@vxa.se tel. 035-465 22 En del i Klimatkollen Förenklat Carbon footprint av en hel gård (ton CO 2 -ekv) Vad stort/smått,

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Tre dimensioner av hållbarhet Ekonomisk hållbarhet/lönsamhet/ekonomisk tillväxt BRF har inga vinstkrav Bästa investeringen för

Läs mer

Kommun. Är byggnaden belägen i ett område där fjärrvärme distribueras eller avses bli distribuerad? Ja Nej. Postnummer. E-post

Kommun. Är byggnaden belägen i ett område där fjärrvärme distribueras eller avses bli distribuerad? Ja Nej. Postnummer. E-post Ansökan lämnas till länsstyrelsen. Läs informationsbladet om investeringsstödet innan du fyller i ansökan. Ansökan om stöd till investeringar i energieffektivisering och konvertering till förnybara energikällor

Läs mer

Klimatkollen växtodlingsgård 20A

Klimatkollen växtodlingsgård 20A Besöksdatum SAMnr Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Klimatkollen växtodlingsgård 20A Sammanfattning På en växtodlingsgård är det kväveeffektivitet och energieffektivitet som är riktigt viktigt att

Läs mer

Byggplanering (30C) Planeringsförutsättningar Ca 13 dikor med kalvar. Energibesparing

Byggplanering (30C) Planeringsförutsättningar Ca 13 dikor med kalvar. Energibesparing Besöksdatum SAMnr Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Byggplanering (30C) Hej! Jag har gjort ett grovt skissförslag över hur befintlig ladugård skulle kunna ändras och byggas till samt skrivit kommentarer

Läs mer

Anmälan av C-anläggning -Lantbruk över 100 djurenheter Enligt punkt 1.20 i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av C-anläggning -Lantbruk över 100 djurenheter Enligt punkt 1.20 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljönämnden Anmälan av C-anläggning Enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Anmälan av C-anläggning -Lantbruk över 100 djurenheter Enligt punkt 1.20 i miljöprövningsförordningen

Läs mer

2014/2015 TeknoDetaljer AB

2014/2015 TeknoDetaljer AB TeknoDetaljer AB Ett energismart verkstadsföretag i Järfälla med hållbar utveckling och miljötänk som ambition. Om TeknoDetaljer Två affärsområden - maskinbyggnad och kontraktstillverkning. Antal anställda

Läs mer

Rapporteringsformulär Energistatistik

Rapporteringsformulär Energistatistik Rapporteringsformulär Energistatistik Del 1 Företagsinformation 1. namn: 2. a. Anläggning: b. Dossiernr: 3. Adress: 4. Kontaktperson energifrågor: 5. Telefonnr: E-post: 6. Rapporteringsår 7. Bruksarea

Läs mer

Studie nybyggnation Ulfsgården, Gillstad

Studie nybyggnation Ulfsgården, Gillstad Studie nybyggnation Ulfsgården, Gillstad 1. BAKGRUND Götesjö Djur & Jord bedriver idag ekologisk (KRAV) mjölkproduktion med ca 30 kor och rekrytering på Ulfsgården, Gillstad. Ett nytt stall med plats för

Läs mer

Resultatrapport. Distribution Koldioxid,

Resultatrapport. Distribution Koldioxid, Info Kom igång Resultatrapport Produkt IN Produktsök Produkt UT Dieselförbrukning Djurhållning Distribution Koldioxid, Lustgas Lustgas Metan lustgas, metan Lagringsteknik Spridning N-Förlust Referenser

Läs mer

Produktiviteten, effektiviteten och klimatet

Produktiviteten, effektiviteten och klimatet Produktiviteten, effektiviteten och klimatet Maria Berglund Hushållningssällskapet Halland Jordbrukets klimatpåverkan är inte som andras påverkan Koldioxid från Kol i Lustgas Metan från Utsläpp från fossil

Läs mer

Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar. Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012

Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar. Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012 Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012 Agenda - Ängelholm 23 maj 2012 Introduktion Partners & deltagare Ny hemsida Stoppsladd resultat fas 1-2 Energianvändning

Läs mer

HUR EKONOMIN I SVINPRODUKTION PÅVERKAS AV PRISFÖRÄNDRINGAR

HUR EKONOMIN I SVINPRODUKTION PÅVERKAS AV PRISFÖRÄNDRINGAR Examensarbete inom Lantmästarprogrammet 2004:08 HUR EKONOMIN I SVINPRODUKTION PÅVERKAS AV PRISFÖRÄNDRINGAR Fredrik Kvantenå Handledare: Jan Larsson Examinator: Jan Larsson Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer

Från bra till bäst. Christine Andersson, Ingvar Eriksson och Susanna Humble. Ekonomigruppen. Hur blir man en framgångsrik grisföretagare?

Från bra till bäst. Christine Andersson, Ingvar Eriksson och Susanna Humble. Ekonomigruppen. Hur blir man en framgångsrik grisföretagare? Från bra till bäst Hur blir man en framgångsrik grisföretagare? Ekonomigruppen Christine Andersson, Ingvar Eriksson och Susanna Humble Så här har vi gjort Beräkning av produktionskostnad per gris på utvalda

Läs mer

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Hållbar utveckling Väst Västra Götalands regionala energikontor Joakim Achim Friedrich 031 3891483 joakim.friedrich@hallbarutvecklingvast.se Vad är en

Läs mer

LCC-lantbruk Bilaga 3

LCC-lantbruk Bilaga 3 val enhet 5 kr/h Elkostnad,8 kr/kwh ex. moms och skatt Dieselpris kr/liter ex. moms och skattered Biobränslepris per ton kr/ton lathund för kwh/m3 etc bör finnas 3 % Gula rutor kan ändras Syftet med denna

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelser i andra än de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. Datum för inspektionen Dokumentets nummer DJURSKYDDSINSPEKTION SVIN En utredning enligt 48 i djurskyddslagen (247/1996)

Läs mer

Förklaringar till produkter i grisstallar UTFODRING/FODERBEREDNING

Förklaringar till produkter i grisstallar UTFODRING/FODERBEREDNING Förklaringar till produkter i grisstallar UTFODRING/FODERBEREDNING Blötfodersystem Normalt foder med ts-halten 25-27 %. Rundpumpning är idag det vanligaste blötutfodringssystemet. Här står fodret kvar

Läs mer

Energiförbrukning i jordbrukets driftsbyggnader

Energiförbrukning i jordbrukets driftsbyggnader LANDSKAP TRÄDGÅRD JORDBRUK Rapportserie Energiförbrukning i jordbrukets driftsbyggnader En kartläggning av 16 gårdar 2005-2006 kompletterat med mätningar på två gårdar 2010-2012 Torsten Hörndahl Lars Neuman

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping Välkommen till informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Daniel Boström Enköping Kvällens agenda: Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Utveckling av solceller i världen, Sverige och

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Lövekulle 1:74 Besiktningsuppgifter Datum: 2017-01-25 Byggnadens adress: Svallåsvägen 125 44144 Alingsås Utetemperatur: 5 C Expert:

Läs mer

Jonas Möller Nielsen. ä ö

Jonas Möller Nielsen. ä ö Jonas Möller Nielsen ä ö Energin i svensk växthusgrönsaksodling 2009 2009 Jonas Möller Nielsen Cascada AB Georgs väg 1 430 16 Rolfstorp Telefon: 0709-68 63 93 Hemsida: cascadaab.se E-post: jonas.moller.nielsen@cascadaab.se

Läs mer

Energikartläggning. Företag: Edita Bobergs AB

Energikartläggning. Företag: Edita Bobergs AB Bilaga: Enkät för energieffektivisering Energikartläggning Företag: Edita Bobergs AB Anläggningsnummer:... Verksamhet A B C Branchkod: 18122 (SNI 2007) Miljöledningssystem: ISO 14001 Kontaktperson energifrågor:

Läs mer

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Idrottsarenor och energi i media Om sportens energislöseri - fotboll på vintern och hockey på sommaren. Idrottsanläggningar är stora energislukare, särskilt de som skapar

Läs mer

LCC - livscykelkostnadsanalys

LCC - livscykelkostnadsanalys LCC - livscykelkostnadsanalys Allmänna uppgifter Uppdragsnummer 117 Uppdragsbenämning By 2-6 projektering Handläggare Claes Regander Pontus Magnusson Kalkylen utförd 216-11-17 Kalkylen avser Geoenergianläggning

Läs mer