KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull."

Transkript

1 KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD FOTO: Per Magnus Persson/Johnér Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull.

2 TESTAD OCH MILJÖGODKÄND. Mulltoa är den enda testade och miljögodkända svensktillverkade toaletten. MullToa 60 är testad och miljögodkänd enligt de kriterier som fastslagits av Naturvårdsverket, Socialstyrelsen och Konsumentverket. I kriterierna kräver man att toaletten skall klara en belastning av fyra personer vid permanent bruk. Testen och rapporten finns i sin helhet tillgänglig på Vad innebär det att en toalett är Svanenmärkt? Testen för miljömärkning sker genom både laboratorietest och fälttest. Testen genomförs hos en oberoende och utsedd testanläggning. Detta är det mest omfattande test man kan göra och blir därför både en miljötest och en kvalitetskontroll på produkten. Följande kontrolleras: Kvalitet. Man kontrollerar täthet, mekaniska och elektriska komponenter, ventilation, slitage. Lukt. Ingen lukt inomhus och inte heller lukt utomhus på markplanet vid fastighet. Skötsel. Krav på att skötseln skall vara hygienisk och lätt att utföra. Kapacitet. Man tillsätter avfall (urin och fekalier) i mängd motsvarande fyra personer vid permanent bruk och ett par perioder med dubbel helgbelastning. Detta gör man under en längre period för att sedan undersöka slutprodukten. Miljö. Slutprodukten testas så att den är hygienisk att hantera och miljövänlig. Man har där normer för vad som får finnas kvar i form av bakterier och vad som skall finnas kvar av närsalter. Följande har kontrollerats: koliforma bakterier, ph, kväve, lukt och konsistens. I testen tillförs under 8 veckor, som motsvarar normal årsbelastning i ett fritidshus (och permanentbruk), 51,2 kg fekalier, 336 liter urin och ca 60 rullar toalettpapper. Därefter tar man ut mullådan med 12 liter kompost som är ett jordförbättringsmedel. I t ex separeringstoaletter skall man blanda ut urinen 8 ggr med vatten innan man kan vattna med den. Det blir 2688 liter (336 liter urin x 8) och ca 50 kg fekalier, förutom allt toalettpapper, att ta reda på. Installations- & skötselanvisningar. De skall vara tydliga och enkla att följa. Ekonomi. Toaletten klarar med marginal de gränsvärden som fastställts, tack vare termostatstyrd värme som anpassas efter belastning.

3 VÄLJ MODELL EFTER BEHOV. MullToa ser ut som en vanlig toalett och är både snygg och lättplacerad. Du väljer modell efter hur bekvämt du vill ha det och hur många ni är som ska använda toaletten. Det är bättre att välja en modell med lite för stor kapacitet än en som ligger precis på gränsen för behoven. Alla modeller tål givetvis viss överbelastning under kortare tid. Elförbrukningen är liten och driftskostnaden blir låg. MullToa kan inte rosta eller frysa sönder. Den är tillverkad i slagtålig plast. Fläkten för ner varmluft under komposten via luftkanalerna. Detta gör att hela komposten får en ordentlig syretillförsel och värms upp till idealisk temperatur för att påskynda komposteringen. Den effektiva omröringen med roterande rakor ser till att komposten blandas ordentligt. Den färdiga mullen ligger i en låda som är lätt att dra ut och tömma. Ventilationsröret leder ut fuktig luft. Det är därför viktigt att rördragningen är isolerad från innertak och upp till toppen av röret, för att undvika kondens. Dessutom ventileras hela toalettrummet genom MullToan och är därför luktfritt. Se till att tillräckligt med luft kommer in i utrymmet via en ventil. Termostaten och den patenterade funktionen med uppvärmd cirkulerad luft gör att driftskostnaden blir mycket låg. Termostaten kan ställas in efter utnyttjandet så att avdunstning och nedbrytning sker så effektivt som möjligt. Alla modeller har insynsskydd och är vid korrekt installation luktfria.

4 MULLTOA! SVERIGES MEST KÖ MULLTOA 10 En ekonomimodell, vilket betyder att man får göra lite mer själv och vara mer uppmärksam med skötseln. Efter varje användning vrider man ett par varv på handtaget så att de två rakorna blandar komposten och skrapar ner mullen i lådan. Med en reglerbar termostat anpassar man kapaciteten till användningen. Fläkten evakuerar luften från toaletten. MULLTOA 20 Bygger på samma principer som MullToa 10. Den viktiga omrörningen sker automatiskt efter varje toalettbesök. Då startar en elektrisk motor som vrider runt rakorna ett varv, blandar komposten och skrapar ner den i lådan. Ingen risk att den viktiga omrörningen missas av t ex gäster och barn. En reglerbar termostat styr uppvärmningen och fläkten evakuerar luften från toaletten. Kapacitet: 3-4 personer i fritidsbruk Max effekt: 250 W Mått: H 65xB 55x D 71 cm erforderlig golvyta* 55x110 cm Kapacitet: 3-4 personer i fritidshus Max effekt: 300 W Mått: H 65xB 55x D 71 cm erforderlig golvyta* 55x110 cm *Erforderlig golvyta = toaletten + det utrymme som behövs för att få ut mullådan.

5 PTA BIOLOGISKA TOALETT! MULLTOA 45 MullToa 45 har ett effektivt system för omrörning med tre rakor. MullToa 45 har en ny spjällfunktion. Efter varje toalettbesök startas omrörningen automatiskt och då öppnas gallret så att kompost kommer ner i mullådan. Gallret hålls sedan stängt för att ge en bättre fukthalt i komposten. Dessutom underlättar det vid tömning då spjället förhindrar att avfallet faller ner när lådan tas ut. MullToa 45 har två värmeelement ett som värmer luften och ett som tillför komposten värme underifrån. Vätskenivån i mullådan kontrolleras automatiskt med en flottör. MULLTOA 60 Marknadens enda svensktillverkade godkända biologiska toalett. MullToa 60 har genomgått och klarat den mest omfattande test som finns för att miljö-, funktions- och kvalitetssäkra en toalett. MullToa 60 är identisk med MullToa 45 förutom att MullToa 60 har 40% större komposteringsvolym än MullToa 45; detta innebär att man får större kapacitet, både vid vanlig användning och vid tillfällig överbelastning. En förutsättning för Svanengodkännandet är att toaletten skall klara fyra personer vid permanent bruk, dvs helårsboende. Ingen annan modell har kapacitet att klara detta, men de bygger på samma principer. Testkriterier och rapport finns i sin helhet på Kapacitet: 4 personer vid fritidsbruk Max effekt: 355 W Mått: H 65xB 55xD 71 cm erforderlig golvyta* 55x110 cm Kapacitet: 4-6 personer i fritidsbruk, 4 personer vid permanent bruk Max effekt: 355 W Mått: H 66xB 65xD 81 cm erforderlig golvyta* 65x135 cm

6 NATURENS LAGAR: Mulltoa fungerar enligt naturens lagar. I MullToa bryter naturens mikroorganismer ner avfallet och förvandlar det till mull. Det är precis samma process som gör att löv och växter multnar ute i naturen. Värme tillförs för att avdunsta överskottsvätska och för att ge mikroorganismerna rätt temperatur. Syre tillförs genom att fläkten cirkulerar luften samtidigt som omrörningen luckrar upp komposten i toaletten. Specialmull tillförs för att ge bättre uppsugning av urin och en porösare kompost. Fukthalt får man genom tillförsel av urin. Med termostaten anpassar man värmen för att få rätt fuktighet i komposten. Kompostering är en biologisk process där mikroorganismer omvandlar organiskt material (som t ex fekalier och papper) till kompost, koldioxid, vatten och värme med hjälp av lufttillförsel. Komposten bör vara porös nog för att suga åt sig vatten som skall avdunsta. Tillförsel av Specialmull och automatisk omrörning bidrar dessutom till en porös kompost. MullToa är en av de bästa investeringar du kan göra. MullToa har många fördelar jämfört med andra lösningar. Genom att dessutom välja en miljömärkt toalett tillgodoser man kommunernas krav på en godkänd lösning och riskerar inte att behöva byta system om några år. I andra lösningar finns redan idag en hel del krav på hur man får hantera t ex urin. Och dessa krav skärps hela tiden för att skydda naturen från utsläpp. Här finns inget latrinkärl som måste tömmas. Du slipper besvär och i de flesta fall latrinhämtningsavgiften, vilken kan vara nog så betungande. Du slipper ta vara på, blanda upp och sprida ut urinen på gräsmattan med risk för övergödning och lukt. I en MullToa avdunstar urinen. I en MullToa sker dessutom förmultningen i själva toaletten, vilket innebär att det du bär ut ryms i en liten låda; det är då nedbrutet till färdigt jordförbättringsmedel. Med tanke på att livslängden på en MullToa ofta är år, ibland längre, så är det en mycket god investering. Räknar man på investeringskostnaden och ställer denna mot vad tömningskostnaden är idag, så inser man snart att toaletten ganska snabbt har betalat sig. De flesta som köper en MullToa installerar den själva. Du får en utförlig installationsanvisning med leveransen. Ändrade regler i kommunerna angående latrinhämtning. På allt organiskt avfall (latrin räknas in i detta) råder från och med 2005 totalt deponeringsförbud. Detta innebär att man kommer bli tvungen att hitta andra lösningar då kommunen får svårt att ta tillvara avfallet. MullToa är därför en mycket bra lösning då man inte får några restprodukter som kommunen behöver ta hand om. På sikt är därför en miljögodkänd produkt en bra investering då man kan förmoda att kravet från kommunerna kommer att skärpas ytterligare.

7 ENKEL INSTALLATION: Så här enkelt är det att få MullToa på plats: Ta upp hål för ventilationsröret i inner- och yttertak. Trä ytterröret över ventilationsröret. Montera takstosen. Täta med asfaltklister mellan stos och tak. Isolera ventilationsröret i utrymmet mellan inner- och yttertak. Häll i Specialmull. Sätt i stickkontakten. Toaletten är klar att användas! Utförlig installations- och skötselanvisning medföljer alla leveranser! MIN. 0,5 m 18 C NÄTHUV REDUCERINGSMUFF YTTERRÖR 25 mm ISOLERING TAKSTOS 25 mm TILLÄGGSISOLERING VENTILATIONSRÖR VENTIL VÄRME- ELEMENT Till MullToa 10, 20, 45 och 60 behöver man oftast komplettera med en ventilationssats som innehåller: 4x1,1 m ventilationsrör 1,0 m ytterrör med reduceringsmuff 2x1 m isolering 1 st takstos 1 st näthuv. Extra tillbehör: 30 och 45 rörböjar, isolering, raka rör och startmull. När MullToa är rätt installerad förekommer ingen som helst lukt inomhus. Detta beror på att det hela tiden är luftdrag genom toalettöppningen. När ventilationsröret är rätt installerat, isolerat och går över taknock, blir det normalt inte någon lukt på marknivån utomhus. Vid användning i fritidshus räcker det oftast att tömma mullådan en gång per säsong. Detta gör man innan säsongen börjar när toaletten stått oanvänd en tid. Slutprodukten är då färdig att blandas med jorden i blomsterlandet eller läggas i komposten. Det är 2 års garanti på elkomponenter och 5 år på övrigt material (ej arbete). Vi förbehåller oss rätten till produkt- och konstruktionsförändringar.

8 Det finns bara en riktig MullToa. Den heter MullToa! Telefon Telefax Naturligt... vis

3 NYA MODELLER. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull.

3 NYA MODELLER. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull. KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD 3 NYA MODELLER FOTO: Per Magnus Persson/Johnér Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull. TESTAD OCH MILJÖGODKÄND. Mulltoa är den

Läs mer

Lite rundare. Lite vänligare.

Lite rundare. Lite vänligare. Lite rundare. Lite vänligare. En toa med mull... Är toaletten en hjärtesak i fritidshuset? Med MullToa får ni en snygg och lättskött biologisk toalett till fritidshuset, med slutet system, utan avlopp.

Läs mer

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat.

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. Lite rundare. Lite vänligare. Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. En riktig MullToa är den enda biologiska

Läs mer

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat.

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat. Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat. En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som producerar

Läs mer

Praktiska tips: Problem med lukt inne?

Praktiska tips: Problem med lukt inne? Praktiska tips: När komposten är för torr Komposten är för torr när det bildas klumpar eller när toalettpapper blir liggande ovanpå och inte blötes upp eller blandas ned vid omrörning. Sänk värmen till

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Med MullToa får ni en snygg och lättskött. Den är svensktillverkad och en sann miljövän. Inga. Det speciella med MullToa är att den biologiska

Med MullToa får ni en snygg och lättskött. Den är svensktillverkad och en sann miljövän. Inga. Det speciella med MullToa är att den biologiska En toa med mull... Är toaletten en hjärtesak i fritidshuset? Med MullToa får ni en snygg och lättskött biologisk toalett till fritidshuset, utan avlopp. Den är svensktillverkad och en sann miljövän. Inga

Läs mer

En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som

En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som producerar mull direkt på plats. Utan separering av det

Läs mer

Bruksanvisning för MullToa 10 och 25

Bruksanvisning för MullToa 10 och 25 Bruksanvisning för MullToa 10 och 25 Bruksanvisning för MullToa 10 och 25 Grattis till valet av en MullToa! Din biologiska toalett är svensktillverkad och av märket MullToa. Det innebär att den producerar

Läs mer

Bruksanvisning för Separera 30

Bruksanvisning för Separera 30 Bruksanvisning för Separera 30 Bruksanvisning för Separera 30 Grattis till valet av en Separera! När du står inför en installation av din nya Separera, ber vi dig läsa igenom denna instruktion i sin helhet

Läs mer

Bruksanvisning för MullToa 55 och 65

Bruksanvisning för MullToa 55 och 65 Bruksanvisning för MullToa 55 och 65 Lite rundare. Lite vänligare. Bruksanvisning för MullToa 55 och 65 Grattis till valet av en MullToa! Din biologiska toalett är svensktillverkad och av märket MullToa.

Läs mer

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Rostfria Plåtarbeten Luxgatan 1 3 112 62 Stockholm Tel/fax 08-656 28 30 info@rostfriaarbeten.se 1 2 Markera toalettstolens plats i toalettutrymmet, i förhållande

Läs mer

Bruksanvisning för MullToa

Bruksanvisning för MullToa Bruksanvisning för MullToa Bruksanvisning för MullToa Grattis till valet av en MullToa! Din biologiska toalett är svensktillverkad och av märket MullToa. Det innebär att den producerar naturlig mull direkt

Läs mer

Bruksanvisning för Separera 40

Bruksanvisning för Separera 40 Bruksanvisning för Separera 40 Bruksanvisning för Separera 40 Grattis till valet av en Separera! När du står inför en installation av din nya Separera, ber vi dig läsa igenom denna instruktion i sin helhet

Läs mer

Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter

Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter Läs igenom anvisningarna innan ni börjar monteringsarbetet och följ skötselinstruktionen. Den bästa temperaturen för processen är +18

Läs mer

Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush

Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush Swedish Ecology AB Klippan 1J S-414 51 Göteborg Sweden Tel: +46 31 42 29 30 Fax: +46 31 42 49 08 info@mulltoa.com www.mulltoa.com Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush Grattis till valet

Läs mer

FÖRBRÄNNINGSTOALETT. Ny generation. One Touch Enkel användning. Hög kapacitet

FÖRBRÄNNINGSTOALETT. Ny generation. One Touch Enkel användning. Hög kapacitet Ny generation FÖRBRÄNNINGSTOALETT One Touch Enkel användning Hög kapacitet Ny revolutionerande förbränningstoalett induktionsteknik 60% lägre energiförbrukning Nya generationens med induktionsteknik Många

Läs mer

Nya modeller! Bäst i test igen. t e. l i g e n t. Den enda Svanenmärkta toaletten på marknaden

Nya modeller! Bäst i test igen. t e. l i g e n t. Den enda Svanenmärkta toaletten på marknaden ain t e Nya modeller! l i g e n t Den enda Svanenmärkta toaletten på marknaden Bäst i test igen. Det enkla är Med MullToa får ni en snygg, lättskött och lyxig biologisk toalett till fritidshuset, utan

Läs mer

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits:

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits: MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

2010-04-05 SE. för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T

2010-04-05 SE. för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T 2010-04-05 SE för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T Ditt bästa val av toalett! Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett som är framtagen specifikt för Dig som har fritidshus

Läs mer

Fritidshus toaletter N-2014:1

Fritidshus toaletter N-2014:1 Fritidshus toaletter N-2014:1 Förbränningstoaett Toamoa Förbränning Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Energisnål Två program Säker Lätt installerad Miljövänlig Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett

Läs mer

NYA. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095

NYA. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095 NYA Fritidshus toaletter Art nr. 1095 Förbränningstoalett 26.495 SEK Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt installerad Toamoa är en

Läs mer

Nya. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095

Nya. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095 Nya Fritidshus toaletter Art nr. 1095 Förbränningstoalett 26.495 SEK Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt installerad Toamoa är en

Läs mer

Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten

Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten Hur funkar det? Pacto fungerar som en vanlig toalett fast utan vatten. Spolningen sker istället med hjälp av en tunn folie som täcker toalettskålen. Vid varje

Läs mer

Nya modeller! Bäst i test igen. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat.

Nya modeller! Bäst i test igen. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. Nya modeller! En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. En riktig MullToa är en biologisk toalett som producerar mull direkt på plats. Mullen går tillbaka

Läs mer

LATRIN 2013. Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. www.rambo.se 0523-66 77 00.

LATRIN 2013. Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. www.rambo.se 0523-66 77 00. LATRIN 2013 Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. Version Juni 2013 www.rambo.se 0523-66 77 00 Tips och Råd När du själv ska ta hand om toalettavfallet I denna folder

Läs mer

Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush

Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush Grattis till valet av en MullToa BioFlush! Med en MullToa BioFlush får du en riktig vattentoalett till bråkdelen av kostnaden av att anlägga ett minireningsverk

Läs mer

Information om torra toalettsystem och latrinkompostering

Information om torra toalettsystem och latrinkompostering Information om torra toalettsystem och latrinkompostering Latrinkompost och toalettavfall Toalettsystem som rekommenderas av miljö- och hälsoskyddsenheten Allt sedan vattentoaletten gjorde sitt intåg i

Läs mer

EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL

EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL Torr toalettlösning/latrinkompost vid fritidsboende Miljö- och byggkontoret 2008-12-01 Tillstånd krävs för eget omhändertagande av toalettavfall 1 Planerar ni torr

Läs mer

Sievert ECC 230. En unik toalett där avfall blir till aska Så enkel att installera, använda och sköta om

Sievert ECC 230. En unik toalett där avfall blir till aska Så enkel att installera, använda och sköta om En unik toalett där avfall blir till aska Så enkel att installera, använda och sköta om Vattenfri Allt avfall samlas i en miljöpåse som förbränns till aska Patenterad förbränningskammare Snabb ekonomisk

Läs mer

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera.

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera. Johannas Lilla Gröna En handbok i konsten att kompostera. Innehåll: Det uthålliga kretsloppssamhället...3 Detta är Gröna Johanna...4 Varför kompostera?...6 Källsorteringen börjar under diskbänken...7 Så

Läs mer

Antal personer: Vid fritidshus, hur många dagar per år används huset?

Antal personer: Vid fritidshus, hur många dagar per år används huset? Förnamn: Org.-/personnummer: Efternamn: Telefonnummer: Utdelningsadress: Postnummer: Postort: Fastighetsbeteckning: Fastigheten används som: Permanentbostad Storlek på tomten: Fritidsbostad Fastighetens

Läs mer

Inbyggd behandling så fungerar det

Inbyggd behandling så fungerar det Välj rätt toalett Välj rätt och spara pengar Vid fritidshus förekommer det fortfarande torrdass med latrinbehållare som kommunen hämtar. Systemet med insamling och behandling av latrin är dock varken miljömässigt

Läs mer

HALLSBERGS KOMMUN. Information om latrinhantering. HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd

HALLSBERGS KOMMUN. Information om latrinhantering. HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd HALLSBERGS KOMMUN Information om latrinhantering HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd Tekniska avdelningen Avfallsenheten WC I kommunens fritidshusområden är det tillåtet

Läs mer

PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER

PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER Återförsäljare: Biolan Oy PB 2, FI-27501 Kauttua Tel: 02-5491600 Den nya eco-modellen av Biolan Snabbkompostor 220 tillverkas på en fabrik, där energin produceras med vindkraft.

Läs mer

Nitor Natur är de perfekta produkterna för bl.a. sommarstället, husvagnen och den egna komposten. Utedasset blir trivsammare, kattlådan

Nitor Natur är de perfekta produkterna för bl.a. sommarstället, husvagnen och den egna komposten. Utedasset blir trivsammare, kattlådan Att vi ska vara rädda om vår miljö blir allt mer självklart. Vi kan alla bidra till att förbättra miljön genom att köpa rätt produkter där miljötanken står i fokus. Natur är en produktserie som värnar

Läs mer

ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN

ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN 1(5) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN Sökande Förnamn: Org.-/personnummer: Efternamn:

Läs mer

Faktablad Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering

Faktablad Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Ta hand om avfallet själv och få fin mull till din trädgård Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att installera någon typ av torr toalettlösning

Läs mer

Nya. Fritidshustoaletter. Art nr. 1223

Nya. Fritidshustoaletter. Art nr. 1223 Nya Fritidshustoaletter Art nr. 1223 Förbränningstoalett Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt att installera Toamoa är en elektrisk

Läs mer

Hasselfors Garden kompostbehållare och ekotoaletter

Hasselfors Garden kompostbehållare och ekotoaletter kompostbehållare och ekotoaletter Med Hasselfors Gardens kompostbehållare och ekotoaletter hanterar du smidigt och hygieniskt nedbrytbart avfall från hem, trädgård och fritidshus. Med våra snygga och praktiska

Läs mer

Ta hand. Tips. och få fin mull till din trädgård. på torrtoaletter och latrinkompostering. För en värld som räcker längre

Ta hand. Tips. och få fin mull till din trädgård. på torrtoaletter och latrinkompostering. För en värld som räcker längre Ta hand om toalettavfallet själv och få fin mull till din trädgård Tips på torrtoaletter och latrinkompostering För en värld som räcker längre 1 2 Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att

Läs mer

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall.

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering av matavfall Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering är en naturlig nedbrytning av organiskt material Kompostering är en gammal metod att ta tillvara mat- och trädgårdsavfall.

Läs mer

Förbränningstoaletter för alla behov

Förbränningstoaletter för alla behov Förbränningstoaletter för alla behov www.fritidstoa.se Marknadsledande! Cinderella toalettsystem är marknadsledande i Europa och produceras i Norge. Med över 200 återförsäljare (ÅF) över hela Sverige har

Läs mer

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp MEDDELANDE 1 (5) Miljöskyddsenheten Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall Kompostering av trädgårdsavfall och liknande, så kallad kallkompostering, får ske utan anmälan till miljö och

Läs mer

Låt komposten vara din vän!

Låt komposten vara din vän! Låt komposten vara din vän! Det finns många fördelar med att kompostera! Mängden avfall från ditt hushåll minskar med 30-50%! Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får ett utmärkt jordförbättringsmedel

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen November 2013 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 3. INSTALLATION OCH PLACERING...

Läs mer

Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering

Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Ta hand om avfallet själv och få fin mull till din trädgård Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att installera någon typ av torrtoalett

Läs mer

Bruksanvisning. Wood s avfuktare WP-200AP

Bruksanvisning. Wood s avfuktare WP-200AP Bruksanvisning Wood s avfuktare WP-200AP Tack Tack för att du valt en Wood s avfuktare. Du är en av mer än 300.000 människor som har valt Wood s avfuktare för att förebygga skador orsakade av fukt och

Läs mer

ecoteco - det kompletta utedasset

ecoteco - det kompletta utedasset Komposterande utedass Utvecklad i Finland för finska förhållanden. Ett utedass vars element är lätta att bygga upp tillsammans med en sammanhörande komposterande toalett. Dasset behövar varken vatten eller

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hållbarhetsenheten Februari 2016 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 3. INSTALLATION OCH PLACERING...

Läs mer

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Ta chansen och ta hand om ditt avfall samtidigt som du gör något nyttigt av det! Genom att kompostera ditt eget köks- och trädgårdsavfall skapar du själv ett

Läs mer

MUGGE Användarhandbok

MUGGE Användarhandbok Rengöring Vid större rengöring lösgör slangen från överdelens urinavskiljare. Nu kan du enkelt lyfta ut överstycket och skölja av det, samtidigt som du lätt kommer åt hela toaletten invändigt. Observera

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL

Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL INSTALLATIONSGUIDE för montering av Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL Carat Opal 2000SL Emaljerad varmvattenberedare Carat Opal 2000SL passar för Fritidshuset Villan Det mindre boendet Carat Opal 2000SL

Läs mer

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2 Komposten Innehåll Trädgårdskomposten... 1 Kompostbehållaren... 1 Kompostera så här... 1 Livet i komposten... 2 När det inte fungerar... 2 Hushållskomposten... 2 Problem med hushållskomposten... 4 Varmbänk

Läs mer

Bäst i test igen. Komposteringstoaletter Vattentoaletter Separationstoaletter Reningsverk för gråvatten Avfallskvarnar

Bäst i test igen. Komposteringstoaletter Vattentoaletter Separationstoaletter Reningsverk för gråvatten Avfallskvarnar Komposteringstoaletter Vattentoaletter Separationstoaletter Reningsverk för gråvatten Avfallskvarnar Bäst i test igen. Den enda Svanenmärkta toaletten på marknaden Det enkla är Med MullToa får ni en snygg,

Läs mer

Se till att underlaget till poolen är stadigt och plant, med grus, marksten eller gjuten platta undertill.

Se till att underlaget till poolen är stadigt och plant, med grus, marksten eller gjuten platta undertill. Terasspool skapa en egen oas Vill du ha en badpool hemlevererad, redo att byggas in på din uteplats eller terass? Då är en terasspool att rekommendera. Här får hela familjen och vännerna plats, för att

Läs mer

Vad händer i komposten

Vad händer i komposten Ungefär hälften av avfallet i en vanlig soppåse är komposterbart. Med en kompost kan man alltså halvera mängden avfall som annars måste skickas med sopbilen. Belastningen på våra soptippar och sopförbränningsanläggningar

Läs mer

Miljö- och Hälsoskyddskontoret. Ekerö kommun informerar om kompostering

Miljö- och Hälsoskyddskontoret. Ekerö kommun informerar om kompostering Miljö- och Hälsoskyddskontoret Ekerö kommun informerar om kompostering Kompostera är miljövård Allt fler innevånare i Ekerö kommun vill idag kompostera sitt organiska avfall från hushållet. Det är en stor

Läs mer

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8 Innehåll Förord 3 Regler för kompostering 4 Komposteringens grunder 5 Villkor för kompostering 5-6 Det här behövs 7-8 Olika sorters kompostbehållare 9 Så här gör man 10 Det här kan komposteras 11 Det här

Läs mer

Ventilationsanvisning. för Klädskåp

Ventilationsanvisning. för Klädskåp Ventilationsanvisning för Klädskåp Torra kläder och frisk luft. Glöm alla problem med fuktiga kläder som inte torkar och dålig lukt i omklädningsrummet. Välj istället något av våra tre olika ventilations

Läs mer

NYHET NYHET 34T/35T 2009

NYHET NYHET 34T/35T 2009 NYHET NYHET 2009 34T/35T NYHET NYHET Eldstäder på hög nivå Handöl 34T och 35T är två täljstenskaminer med synligare brasa, bättre värmelagring och en ny, hög, slank form. Eldstaden sitter högre upp och

Läs mer

Raita C ORIGINAL ENVIRONMENT

Raita C ORIGINAL ENVIRONMENT MILJÖTEKNIK Raita C ORIGINAL ENVIRONMENT +46 (8) 559 24605 info@raita.com www.raita.com EV ekotoaletter AQ biologisk toalett Broschyren innehåller beskrivningar för produktgrupperna ovan. Mera information

Läs mer

Installation & underhåll EvoDry PD-serien INSTALLATION SERVICE

Installation & underhåll EvoDry PD-serien INSTALLATION SERVICE Installation & underhåll EvoDry PD-serien INSTALLATION SERVICE 1 INSTALLATIONS- ANVISNING Att installera en avfuktare i EvoDry PD-serien är enkelt om du följer denna anvisning steg för steg. KOMPONENTER

Läs mer

Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt

Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt Badrumsfläktar Kanalfläktar Värmeflyttare FOR EN SUND INNEMILJÖ Moderna och effektiva badrumsfläktar Flexit badrumsfläktar avlägsnar fukt

Läs mer

Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem

Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem Tack för att Du valde Modulex T250 Denna monteringsinstruktion är sk tillhörandehandling för besiktningsmannen och skall finnas tillgänglig på arbetsplatsen.

Läs mer

VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET

VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET !! VÄRME Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute ju varmare blir vattnet som skickas till elementen.

Läs mer

Bruksanvisning. Elektronisk förbränningstoalett för modern, enkel och miljövänlig livsstil. Sievert ECC 230 501001

Bruksanvisning. Elektronisk förbränningstoalett för modern, enkel och miljövänlig livsstil. Sievert ECC 230 501001 Bruksanvisning Elektronisk förbränningstoalett för modern, enkel och miljövänlig livsstil Sievert ECC 230 501001 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Produktbeskrivning......2 Kontrollera varan....2 Detta ingår vid köp

Läs mer

Anvisningar om utsortering av matavfall

Anvisningar om utsortering av matavfall Anvisningar om utsortering av matavfall Gäller från den 10 juni 2008 Kommunalförbundet Avfallshantering Östra Skaraborg Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda Matavfallsanvisningar till föreskrifter

Läs mer

Sidorna 4-5 Sidorna 2-3

Sidorna 4-5 Sidorna 2-3 KOMPOSTERING: Roterande komposter för hotell, kurscentra och små tätorter Komposter för fritidsbostäder, småhus och radhuslängor Sexansvägen 25 01380 Vanda tfn 09 857 1187 fax 09 857 1258 Sidorna 4-5 Sidorna

Läs mer

Jag gjorde en radonmätning 2007 (2 månaders) några år efter att ha flyttat in på Astrakangatan med följande resultat:

Jag gjorde en radonmätning 2007 (2 månaders) några år efter att ha flyttat in på Astrakangatan med följande resultat: Radonsanering Astrakangatan Ursprungligt årsmedelvärde Jag gjorde en radonmätning 2007 (2 månaders) några år efter att ha flyttat in på Astrakangatan med följande resultat: Radongashalt:410 Bq/m3 (Becquerel

Läs mer

Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016

Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016 Bruksanvisning Art.: 9027791 Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016 Cirkulerande varmvattensystem Aqualine Art.: 9027791 Cirkulerande varmvattensystem för frostskydd av vattenkoppar

Läs mer

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT. PTC 04

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT.   PTC 04 Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT PTC 04 www.gelia.se 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan fläkten används. 2. Kontrollera att nätspänningen har samma värde som anges på typskylten

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning EL KONTROLLERA Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare. KARTONGENS INNEHÅLL I leveransen av

Läs mer

Flyttbar Luftkonditionerare

Flyttbar Luftkonditionerare Flyttbar Luftkonditionerare Bruksanvisning * Läs igen den här bruksanvisningen och spara den inför framtida bruk. Teknisk data: Attack 47 Kyleffekt 2637 W Strömkälla 230 V, 1-fas Effektförbrukning 830

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 1 Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga

Läs mer

MONTERING & INSTALLATION

MONTERING & INSTALLATION REC EASY Systemskorsten utan klämband och pannkitt MONTERING & INSTALLATION För fastbränsle Inga klämband eller pannkitt Schaktfri även i halvisolerat utförande Snabb och enkel montering Säker inga värmebryggor

Läs mer

CLASSIC BRUKSANVISNING

CLASSIC BRUKSANVISNING CLASSIC BRUKSANVISNING 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KARTONGENS INNEHÅLL 3 KONSTRUKTION 3 INSTALLATION / VENTILATION 4 ANVÄNDNING 5 TÖMNING 6 UNDERHÅLL 7 SÄKERHETSFUNKTIONER 8 INDIKERING OCH 8 FELMEDDELANDEN

Läs mer

Material. Jord (utifrån) Påsjord är ofta steriliserad och innehåller inget liv.

Material. Jord (utifrån) Påsjord är ofta steriliserad och innehåller inget liv. Ekoflaskan Ekoflaskan är som ett jordklot i miniatyr där glaset och gaserna inuti är atmosfären. Den är en utmärkt modell när man vill arbeta med frågor och observationer om hur livet på jorden fungerar.

Läs mer

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning SolarMagic placerings- och monteringsanvisning September 2015 www.solarmagic.fi Den här monteringsanvisningen visar olika alternativa sätt att montera SolarMagic för att få ut största möjliga effekt. Enda

Läs mer

Användarmanual för kyl och frys aggregat

Användarmanual för kyl och frys aggregat 2013-02-27 Användarmanual för kyl och frys aggregat Instruktions manual för kommersiella aggregat För ett korrekt användande av aggregat fyllda med köldmedium måste denna manual läsas igenom ordentligt

Läs mer

Matala Bio filter 10

Matala Bio filter 10 Matala Bio filter 10 Installations- och underhållsmanual Matala Bio Filter 10 är ett enkelt och smidigt biologisk gråvattenfilter till sommarstugor och gästhus där vattenförbrukningen är under 300 l/dygn.

Läs mer

Jorakomposten Ert eget ekologiska kretslopp

Jorakomposten Ert eget ekologiska kretslopp Jorakomposten Ert eget ekologiska kretslopp +46 72 361 44 53 info@joraform.se Index 1, Introduktion 2, Vad kan jag kompostera? 3, Tre enkla steg för att starta upp din kompost 4, Vad ska man inte göra?

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

ETL FROSTGUARD ETT ENKELT SÄTT ATT FROSTSKYDDA VATTENLEDNINGEN

ETL FROSTGUARD ETT ENKELT SÄTT ATT FROSTSKYDDA VATTENLEDNINGEN ETL FROSTGUARD ETT ENKELT SÄTT ATT FROSTSKYDDA VATTENLEDNINGEN Enkel och säker installation Självbegränsande värmekabel i komplett paket Utanpåliggande eller invändigt montage EN VÄRMEKABEL KLARAR FROSTSKYDDET

Läs mer

Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet

Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet Handbok för kompostering med Ag Bag-systemet! En lyckad kompostering kräver att ingående material är anpassat för kompostering innan

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare 1 VÄLJ RÄTT AVFUKTARE Välj den avfuktare som passar ditt behov bäst. Här får du råd på vägen. Du kan också alltid kontakta oss så hjälper vi dig. KRYPGRUND

Läs mer

Bruksanvisning. AQUA LINE Typ: AQ V 3000W Art.:

Bruksanvisning. AQUA LINE Typ: AQ V 3000W Art.: Bruksanvisning AQUA LINE Typ: AQ340 230V 3000W Art.: 90 27 791 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg!

Läs mer

Ordning på matresterna

Ordning på matresterna Spara gärna detta häfte! Sorteringsanvisningar Ordning på matresterna tips på hur du sorterar matavfall 2 Tack! Du bidrar till en bättre miljö Matavfall kan rötas till energirik biogas och användas som

Läs mer

Installationsanvisning. Diskmaskiner

Installationsanvisning. Diskmaskiner Installationsanvisning Diskmaskiner MONTERING AV TRÄLUCKA - FULLINTEGRERAD OBS! Träluckan får ej täcka fläktutblåset 2 FÖLJANDE MEDFÖLJER MASKINEN 4 st distansbrickor plast (C) 4 st skruv 4,2 x 38 mm (F)

Läs mer

Badtunna Instruktionsmanual

Badtunna Instruktionsmanual Badtunna Instruktionsmanual Monterings- och bruksanvisning Bästa kund! Tack för att du har valt en badtunna från DenForm. Denna monterings- och bruksanvisning är utformad för att du ska få största möjliga

Läs mer

Instruktionsbok DeLaval propellerfläkt PFE

Instruktionsbok DeLaval propellerfläkt PFE Bruksanvisning i orginal Instruktionsbok DeLaval propellerfläkt PFE - 0906 - Innehållsförteckning DeLaval propellerfläkt PFE... 3 Allmän beskrivning... 3 Ventilationsfläktar för alla behov... 3 Aerodynamiskt

Läs mer

!" # $ %&%%'% &%&(%%

! # $ %&%%'% &%&(%% !"#$%&%%'% &%&(%% &)*+,-+./-010/*+223 *+223... 3 ()21442... 3 2.1 ANSLUTNINGAR:... 3 2.2 RÖRLEDNINGAR:... 3 2.3 UPPACKNING:... 3 2.4 INSTALLATIONSPLATS:... 3 2.5 FYLLNING OCH START AV UTRUSTNINGEN... 4

Läs mer

ETL FrostGuard. Ett enkelt sätt att frostskydda vattenledningen

ETL FrostGuard. Ett enkelt sätt att frostskydda vattenledningen ETL FrostGuard Ett enkelt sätt att frostskydda vattenledningen Enkel och säker installation Självbegränsande värmekabel i komplett paket Utanpåliggande eller invändigt montage En värmekabel klarar frostskyddet

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK. 2-vägs ventilsats/3-vägs ventilsats för fläktkonvektorer EKMV2C09B7 EKMV3C09B7

INSTALLATIONSHANDBOK. 2-vägs ventilsats/3-vägs ventilsats för fläktkonvektorer EKMV2C09B7 EKMV3C09B7 INSTALLATIONSHANDBOK -vägs ventilsats/-vägs ventilsats för fläktkonvektorer EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 -vägs ventilsats/-vägs ventilsats för fläktkonvektorer Läs igenom denna handbok noggrant

Läs mer

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin BRUKSANVISNING SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bruksanvisning - SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 B. KOMPONENTBESKRIVNING 2 C. FÖRE ANVÄNDNING 3 Packa upp maskinen 3

Läs mer