ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mia Gombor Rättsavdelningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mia Gombor Rättsavdelningen"

Transkript

1 Remissammanställning 1(8) ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mia Gombor Rättsavdelningen DATUM VÅR REFERENS 14 mars Sammanställning av remissvar angående Post- och telestyrelsens förslag till allmänna råd om god funktion och teknisk säkerhet samt uthållighet och tillgänglighet vid extraordinära händelser i fredstid 1. Inledning Post- och telestyrelsen (PTS) har den 15 december 2006 remitterat förslag till allmänna råd angående god funktion och teknisk säkerhet samt uthållighet och tillgänglighet vid extraordinära händelser i fredstid till samtliga anmälda företag hos PTS samt till myndigheter och andra som har bedömts vara berörda av förslaget, sammanlagt 536 instanser. Svar har inkommit till myndigheten från 23 remissinstanser samt en privatperson. De remissinstanser som har svarat är Arjeplogs kommun, Com Hem AB (Com Hem), Försvarets materielverk (FMV), Försvarets radioanstalt (FRA), Handikappombudsmannen, Krisberedskapsmyndigheten (KBM), Konsumentverket, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Länsstyrelsen i Skåne län, Länsstyrelsen Värmland, Länsstyrelsen Norrbotten, Rikspolisstyrelsen, Stiftelsen för Internet infrastruktur (.SE), Stokab, Sjöfartsverket, Säkerhetspolisen (Säpo), Svenska Kraftnät, Sveriges Kommuner och Landsting, Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf), SOS Alarm AB (SOS Alarm), TeliaSonera Sverige AB (TeliaSonera), Verket för förvaltningsutveckling (Verva) och Verket för näringslivsutveckling (NUTEK). 2. Yttranden 2.1 Synpunkter i stort FRA, LRF, Rikspolisstyrelsen, SSNf och Sveriges Kommuner och Landsting tillstyrker eller stöder förslaget.

2 2 KBM, Sjöfartsverket, Svenska Kraftnät, Säpo och Verva är positiva till PTS förslag till allmänna råd och lämnar vissa förslag och synpunkter. FMV, Handikappombudsmannen, Konsumentverket, Länsstyrelsen i Skåne län, Länsstyrelsen Värmland, NUTEK och Stokab har inga synpunkter eller invändningar mot förslaget. Arjeplogs kommun framför att kommunen avstår från att yttra sig. 2.2 Synpunkter särskilt på konsekvensutredningen Allmänna synpunkter.se framför att stiftelsen i allt väsentligt instämmer i PTS konsekvensutredning. NUTEK, som särskilt har granskat PTS konsekvensutredning, framför att konsekvenserna för de berörda beskrivs på ett mycket bra sätt Marknadsbestämd säkerhet för elektroniska kommunikationer.se anser att det som anförs om marknadsbestämd säkerhet för elektroniska funktioner förutsätter att användarna har en beställarkompetens som.se betvivlar att de lever upp till. Eftersom kraven på tillhandahållarna inte är tydligt och starkt formulerade, enligt.se, upplever dessa förmodligen inte heller något tryck på att öka säkerheten i sina tjänster och nät. Säkerheten är enligt stiftelsen (ännu) inte ett försäljningsargument. SOS Alarm instämmer i uppfattningen att konsumenterna delvis själva genom efterfrågan på tjänster utifrån kvalitetsaspekter har möjlighet att påverka tillhandahållandet av kommunikationstjänster. Bolaget anser att PTS förslag till allmänna råd om information om tjänstekvalitet är positivt och bör underlätta för konsumenten att själv välja fördelaktigaste tjänst Problem- och behovsanalys Säpo menar att den analys som legat bakom PTS bedömning avseende möjligheten att slå ut knutpunkter m.m. närmare borde redovisats i avsnittet om problem- och behovsanalys. KBM anser att PTS borde pröva om det kan finnas varianter av krav på 6 timmars elförsörjning som inte ger lika omfattande kostnader för aktörerna.

3 Övergångsbestämmelser LRF delar PTS bedömning att det inte behövs särskilda övergångsregler för små företag. SSN framför att stadsnäten måste ges tid och stöd för att genomföra rutinerna i de allmänna råden. 2.3 Synpunkter särskilt på förslaget till allmänna råd Allmänna synpunkter LRF framhåller att systematiskt säkerhetsarbete är en förutsättning för att uppnå säkra elektroniska kommunikationer. Förbundet delar PTS uppfattning att behovet av tillförlitliga och säkra elektroniska kommunikationer ökar i samhället samt att väl fungerande och driftsäkra kommunikationer har en avgörande betydelse vid extraordinära händelser. Säpo konstaterar att det remitterade förslaget är väl utformat och att det i huvudsak innehåller de allmänna krav som kan ställas på ett systematiskt säkerhetsarbete. Sjöfartsverket finner förslaget till allmänna råd väl lämpat för att säkerställa att systemen har erforderlig teknisk säkerhet, uthållighet och tillgänglighet även vid extraordinära händelser i fredstid Riskanalyser och riskhantering FRA anser det önskvärt att det av de allmänna råden framgår att tillhandahållarnas personal skall ges utbildning så att riskanalyser och riskhantering genomförs med tillräcklig kvalitet. Myndigheten anser även att det av de allmänna råden skall framgå att upprättade rutiner och handlingsplaner med åtgärder återkommande skall övas, dels för att personal skall ha nödvändig kunskap och erfarenhet, dels för att planernas hållbarhet skall prövas. TeliaSonera delar PTS uppfattning att ett systematiskt säkerhetsarbete omfattar de delmoment som beskrivs i PTS förslag. TeliaSonera förutsätter att varje operatör kan tillämpa råden utifrån operatörens egna förutsättningar. Bolaget menar exempelvis att riskanalys inte behöver genomföras med viss tidsmässig regelbundenhet utan snarare bör initieras med anledning av ändrade förutsättningar, såsom exempelvis vid införande av nya nätelement eller ändring av affärsmässiga krav..se framhåller att säkerhet måste få kosta och att den måste ses som en viktig investering, på samma sätt som snabb hårdvara och effektiva applikationer. Säkerhetsåtgärderna måste dock enligt stiftelsen bygga på en balanserad riskanalys

4 4 och beräkning av kvarstående risk. Målet kan enligt.se inte vara konkurrens till varje pris, i vart fall inte till priset av bristande säkerhet, tillgänglighet och robusthet. Stiftelsen anser även att de allmänna råden bör kompletteras med en klar och tydlig deklaration om målsättningen att varje tillhandahållare skall införa ett ledningssystem för informationssäkerhet som lever upp till kraven i standarden för ledningssystem för informationssäkerhet. Råden kan enligt.se även innehålla en nyansering med innebörden att kraven i standarden bör appliceras i den mån de kan anses relevanta och rimliga med avseende på tillhandahållarens organisation och verksamhet. Tillhandahållarna bör dock kunna motivera för PTS vid en tillsyn om de valt att inte följa delar av de allmänna råden. SOS Alarm anser att ett strukturerat förberedande säkerhetsarbete kan effektiviseras om PTS lämnar ut råd om hur en risk- och konsekvensanalys bör genomföras Rutiner vid avbrott och störningar i elförsörjning Com Hem framhåller att de krav som PTS ställer på tillhandahållarna bör anpassas till vad som är rimligt med beaktande av de tekniska och ekonomiska förutsättningar som gäller för olika typer av aktörer och nät. PTS måste enligt bolaget i sin bedömning av vilka krav som är rimliga även ta hänsyn till bl.a. vilka risker som finns för avbrott och skador på olika typer av nät. Com Hem vill som exempel uppmärksamma PTS på att ett krav på investeringar i reservsystem för elförsörjning av alternativa accessnät skulle innebära stora kostnader för tillhandahållarna. Mot denna bakgrund förefaller det enligt Com Hems mening mer ändamålsenligt att överväga vilka krav som skall ställas på elleverantörerna när det gäller rutiner och handlingsplaner för att undvika avbrott och störningar i elförsörjningen. SOS Alarm uttrycker tveksamhet över lösningar med mobila reservkraftaggregat. Erfarenheterna från de senaste ovädren som svept fram över Sverige är att icke farbara vägar begränsar möjlighet till leverans, service och underhåll av dessa mobila enheter Skälighetsbedömning och tillsyn Com Hem framför att PTS bedömning av vad som utgör rimliga krav för olika tillhandahållare kommer att spela en central roll i PTS tillsyn. Bolaget anser därför att det är särskilt angeläget att PTS i sin tillämpning av 5 kap. 6a EkomL och de allmänna råden tar hänsyn till de individuella tillhandahållarnas verksamhet och förutsättningar. Com Hem anser att det är viktigt att det skapas hållbara alternativ till det traditionella accessnätet. Investeringar i alternativ infrastruktur och infrastrukturbaserad konkurrens bör därför inte motverkas utan uppmuntras.

5 5 För att det skall finnas ekonomiska förutsättningar för de berörda operatörerna att fortsätta investera i alternativ infrastruktur måste även de krav som ställs i reglering vara rimliga. TeliaSonera framhåller att det är viktigt att PTS tillsyn bedrivs på ett sätt som tillförsäkrar konkurrensneutralitet mellan mindre och större tillhandahållare. Säpo delar inte PTS uppfattning att det i samband med skälighetsbedömningen bör tas särskild hänsyn till att ett företag är nyetablerat. Myndigheten anser att sådana hänsyn skulle kunna leda till en generellt sänkt kvalitetsnivå i säkerhetsarbetet Säkerhetsnivåer och måttbestämda mål KBM bedömer att förslagen till allmänna råd innebär ett steg i rätt riktning för att lägga fast grundläggande säkerhetsnivåer/grundläggande säkerhetskrav för elektroniska kommunikationer. FMV bedömer att det skulle vara värdefullt för många avnämare om PTS definierade några säkerhetsnivåer och vad som krävs för att ett elektroniskt kommunikationsnät skall uppfylla kraven för en viss nivå. Tillhandahållarna av sådana nät skulle sedan enligt myndigheten kunna få någon utomstående att certifiera säkerheten, alternativt själva garantera att alla krav för en viss säkerhetsnivå är uppfyllda. FRA framför att det, om så är önskvärt, skulle kunna vara möjligt att uttrycka måttbestämda målformuleringar genom att i de allmänna råden använda begrepp som MTTR (Mean time to repair), MTBF (Mean time between failure) och krav på tillgänglighet angivet i procentenheter..se anser att det kan finnas skäl att formulera nyckeltal för sårbarheter i infrastrukturen. Exempel på sådana tal kan vara maximalt antal abonnenter som får vara beroende av samma accessledning utan att denna behöver kompletteras med redundans eller maximalt antal timmars otillgänglighet som anses acceptabelt innan extraordinära insatser krävs för att återställa funktionaliteten. De allmänna råden bör även innehålla rekommendationer om upprättandet av mål för arbetet, mätningar mot uppställda mål och om korrigerande och förebyggande åtgärder i syfte att uppnå ständig förbättring Definitioner och formuleringar KBM anser att PTS borde överväga att i de allmänna råden definiera begreppet extraordinära händelser i enlighet med begreppets definition i 1 kap. 4 lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.

6 6 Säpo anser att begreppet extraordinära händelser bör definieras. FRA föreslår att rubriken Planering för avbrott och störningar i förslaget ersätts med Planering för kontinuitet Information och kommunikation Länsstyrelsen Norrbotten uppger att den enligt 7 förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap har ett geografiskt områdesansvar för att inom länet vara en sammanhållande funktion mellan lokala och nationella aktörer på marknaden. Länsstyrelsen skall bl.a. verka för att regionala risk- och sårbarhetsanalyser sammanställs. En förutsättning för ett sådant sammanställande avseende elektroniska kommunikationer är att den rapportering som infordras av PTS från marknaden delges länsstyrelsen. En regional sammanställning förutsätter även att analyserna verkligen lämnas i mesta möjliga utsträckning av tillhandahållare inom regionen till den centrala myndigheten. Länsstyrelsen vill därför mot bakgrund av erfarenheter inom det egna ansvarsområdet erinra om betydelsen av bestämmelser för rutinmässig infordran av handlingar, t ex via föreskrifter. Länsstyrelsen Värmland anser att de föreslagna allmänna råden skulle kunna kompletteras med en rekommendation om att berörd länsstyrelse skall informeras om avbrott eller större störning samt upprättade riskanalyser, eftersom länsstyrelsen har en samordnande och rådgivande roll i samband med olika krislägen. Länsstyrelsen har att göra en sammanfattande och heltäckande risk- och sårbarhetsanalys för hela länet. Säpo anser att PTS borde belyst hur förslaget ställer sig till möjligheterna att underlätta centrala myndigheters kommunikation vid exempelvis terroristattacker eller katastrofsituationer. Verva delar PTS syn på vikten av uppföljning av inträffade avbrott och störningar, men föreslår att avsnittet kompletteras med ett påpekande om att det är väsentligt att även tillhandahållarens ledning nås av denna rapportering Dokumentation SOS Alarm anser att de allmänna råden bör kompletteras med krav på god beskrivande dokumentation av bl.a. nätstruktur och händelseloggar för uppföljning och utvärdering av störningar.

7 7 2.4 Övriga synpunkter Lokala backuporganisationer LRF föreslår att operatörer även bör upprätta väldimensionerade backuporganisationer vid strategiskt utvalda master och telestationer för att hantera kraftiga oväder och strömavbrott. Operatörerna skulle enligt förbundet kunna upphandla denna tjänst av lokala organisationer, då dessa har bättre förutsättningar att agera direkt utan större fördröjning, vilket är avgörande för att minimera avbrott och störningar Avbrottsersättning LRF anser att kraftfullare styrmedel än de allmänna råden behövs för att säkra de elektroniska kommunikationerna även i kristid. Förbundet ifrågasätter om inte avbrottsbrottsersättning kan övervägas att införas även avseende exempelvis mobiltelefoni..se föreslår att PTS utreder konsekvenserna av att införa motsvarande krav på tillhandahållare av elektroniska kommunikationer som de som sedan den 1 januari 2006 gäller för elnäten, med bl.a. en schablonersättning till drabbade kunder Roaming SOS Alarm framhåller att det mobila kommunikationsnätet får allt större betydelse för den enskilde och att närmare 70 procent av anropen till nödnummer 112 utgörs av mobila anrop. Den möjlighet som finns för en operatör i dag att, i fall av avsaknad av täckning i det egna nätet, använda en annan operatörs nät, s.k. roaming, är mycket viktig, men fungerar inte alltid enligt bolaget. Roamingfunktionen, som är särskilt viktig för små företag, bör genomlysas för att skapa förutsättningar för säkrare drift Konsekvenser för möjligheterna att alarmera via 112 SOS Alarm anser att de allmänna råden bör kompletteras med en bestämmelse om att samtliga aktörer som omfattas av råden särskilt skall redovisa konsekvenserna utifrån möjligheten att kunna alarmera via 112. Ifråga om nödtrafiken måste staten enligt bolaget ställa tydliga krav på nätoperatörer eller finansiera den överkapacitet som behövs vid extraordinära händelser, eftersom det på dagens konkurrensutsatta marknad inte finns någon tjänsteleverantör som ensam är beredd att stå för denna överkapacitet Samråd Sveriges Kommuner och Landsting anser att de föreslagna åtgärderna överensstämmer med de riktlinjer som finns i krisberedskapssystemet. Förbunden

8 8 välkomnar en dialog med PTS för att definiera leveranssäkring, diskutera rimliga krav och acceptabla avbrott ur ett kommunalt perspektiv. Kommuners och landstings behovsbild bör i större utsträckning tas med för att kunna ställa rimliga krav på god funktion i upphandlingssituationer och i investeringsbeslut Sekretess- och säkerhetsperspektiv Säpo påpekar att det är viktigt att information i rutiner och handlingsplaner bedöms utifrån ett sekretess- och säkerhetsperspektiv samt att informationen hanteras och skyddas utifrån resultatet av denna informationsklassning. Säpo påpekar även att det är angeläget att PTS som tillsynsmyndighet även överväger vilka ytterligare åtgärder som är nödvändiga för säkerhetsskyddet hos operatörer. Säpo saknar en analys avseende kontroll av anställda, då dessa har möjlighet att kontrollera och manipulera Internettrafiken, samt en analys av den eventuella hotbild som kan finnas mot personer som genom sin kännedom om driftledningssystemen har nyckelkompetens inom området.

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mia Gombor Rättsavdelningen

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mia Gombor Rättsavdelningen PROMEMORIA 1(10) ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mia Gombor Rättsavdelningen 08-678 57 59 mia.gombor@pts.se DATUM VÅR REFERENS 21 mars 2007 06-14569 Post- och telestyrelsens kommentarer

Läs mer

Bilaga 3 Säkerhet. Bilaga 3 Säkerhet. Dnr 93-25-09 Kommunikation som tjänst - A

Bilaga 3 Säkerhet. Bilaga 3 Säkerhet. Dnr 93-25-09 Kommunikation som tjänst - A 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt 3 2 4 2.1 Administrativa säkerhetskrav 4 2.2 Allmänna tekniska säkerhetskrav 7 3 (8) 1 Allmänt 4 (8) 2 Tele2 bedriver en verksamhet vars produktion till största delen

Läs mer

Bilaga 3 till F:203. Säkerhet. Dnr 93-25-09 Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C. Bilaga 3. Säkerhet

Bilaga 3 till F:203. Säkerhet. Dnr 93-25-09 Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C. Bilaga 3. Säkerhet Bilaga 3 Säkerhet Säkerhet 2 (8) Innehållsförteckning Bilaga 3 Säkerhet 1 Allmänt 3 2 Säkerhet 4 2.1 Administrativa säkerhetskrav 4 2.1.1 Basnivå för informationssäkerhet 4 2.1.2 Uppföljning och kontroll

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Driftsäkerhet. Ett utbildningsmaterial för god funktion och säkerhet i stadsnäten

Driftsäkerhet. Ett utbildningsmaterial för god funktion och säkerhet i stadsnäten Ett utbildningsmaterial för god funktion och säkerhet i stadsnäten Utbildningsmaterialet fokuserar på de mjuka faktorerna som t.ex. personal, kompetens, rutiner och processer. Dessa är minst lika viktiga

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm mars 2010 Syfte med seminariet är att:

Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm mars 2010 Syfte med seminariet är att: Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm 10-11 mars 2010 Syfte med seminariet är att: 1. Utveckla förståelsen mellan teleoperatörer, elnätsägare och områdesansvariga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande.

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande. PM 2014: RI (Dnr 307-877/2014) Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Remiss från Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Före. 25 oktober 2005

Före. 25 oktober 2005 Före. ..och efter Gudrun! Ibland händer det oförutsedda Erfarenheter från stormen Post- och telestyrelsen, PTS Gudrun och övning Samvete 2005 Avdelningen för nätsäkerhet Robusthet i elektroniska kommunikationer

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-08-12 Dnr: 15-2012 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-678 55 29 Peder.cristvall@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik 123 86 Farsta Att: Per Hemrin

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-2574 Nätsäkerhetsavdelningen Mikael Ejner 08-678 57 21 mikael.ejner@pts.se Com Hem AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

Tele2 och Telenorbolagen stödjer PTS förslag i stort men har synpunkter på formuleringar, ändringar och önskar vidare förtydliganden av förslaget.

Tele2 och Telenorbolagen stödjer PTS förslag i stort men har synpunkter på formuleringar, ändringar och önskar vidare förtydliganden av förslaget. REMISSAMMANSTÄLLNING Datum Vår referens Sida 2009-11-25 Dnr: 09-6502 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Camilla Grimelund Thomsen 08-678 56 87 camilla.grimelund-thomsen@pts.se Sammanställning av remissvar angående

Läs mer

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och Bandstings risk- och sårbarhetsanalyser

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och Bandstings risk- och sårbarhetsanalyser ^MWK Myndigheten för 4ffflgf»y samhällsskydd PM 1(6) JySBlMy och beredskap Datum 2010-04-21 Diarienr 2010-3699 ROS-PAS Jonas Eriksson jonas.erikssonomsb.se Bilaga Konsekvensutredning för föreskrift om

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Lantbrukarnas Riksförbund, Handikappförbundens samarbetsorgan, Konsumentverket och Krisberedskapsmyndigheten tillstyrker eller stöder förslaget.

Lantbrukarnas Riksförbund, Handikappförbundens samarbetsorgan, Konsumentverket och Krisberedskapsmyndigheten tillstyrker eller stöder förslaget. Remissammanställning 1(9) DATUM VÅR REFERENS 26 januari 2007 06/16034-23 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM REMISSÄRENDETS NUMMER Eva Hallén Rättsavdelningen 08-678 5786 eva.hallen@pts.se

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap; SFS 2008:1003 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1282 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-678 55 41 anders.lindell@pts.se Hi3G Access AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

Avbrott i bredbandstelefonitjänst

Avbrott i bredbandstelefonitjänst BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-10-17 Dnr: 12-9626 37 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 073-644 56 04 karin.lodin@pts.se Avbrott i bredbandstelefonitjänst Saken Tillsyn enligt 7 kap. 1

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 2010:77 RI (Dnr 001-962/2010) Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Remiss från Justitiedepartementet

Anmälan om svar på remiss Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Remiss från Justitiedepartementet PM 2017: RI (Dnr 110-793/2017) Anmälan om svar på remiss Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ivar Rönnbäck Avdelningschef Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ett år med MSB Varför MSB? Att bilda en ny myndighet Vad blev nytt? Var står vi nu? MSB vision och verksamhetsidé Vision Ett

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar

Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2017-02-01 Dnr: 16-6142 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Hi3G Access AB Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum

Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum PROMEMORIA Datum Vår referens 2014-06-03 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum 2014-05-07 Alla hälsades välkomna. Därefter följde en kort presentation av alla deltagare.

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster

Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-06-10 Dnr: 13-9577 24 Nätsäkerhetsavdelningen Björn Scharin 08-678 55 98 bjorn.scharin@pts.se Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster

Läs mer

(5)

(5) TILLSYNSPLAN Datum Vår referens Sida 2019-01-15 19-352 1(5) PTS tillsynsplan 2019-2020 för säkra kommunikationsnät och -tjänster Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet över sektorn elektronisk

Läs mer

Tillsyn om störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och - tjänster

Tillsyn om störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och - tjänster AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-02-10 Dnr: 14-9556 17 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-6785541 anders.lindell@pts.se TeliaSonera Sverige AB Tillsyn om störningar och

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2015-06-16 Dnr: 15-1621 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter

Läs mer

Internetdagarna 2003-10-07--08. Staffan Karlsson. Informationssäkerhetsenheten. Enhetschef

Internetdagarna 2003-10-07--08. Staffan Karlsson. Informationssäkerhetsenheten. Enhetschef Internetdagarna 2003-10-07--08 Staffan Karlsson Enhetschef Informationssäkerhetsenheten Bakgrund Sårbarhets- och säkerhetsutredningen 2001 Fortsatt förnyelse av totalförsvaret Prop. 2001/02:10 Samhällets

Läs mer

Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation

Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation SFS nr: 2003:396 Departement/myndighet: Näringsdepartementet Utfärdad: 2003-06-12 Ändrad: t.o.m. SFS 2011:592 Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm 2015-09-14 Justitiedepartementet 10333 Stockholm justitiedepartementet.registrator @regeringskansliet.se yttrande över SOU 2015:23 Information- och cybersäkerhet i Sverige Utredningens förslag innebär

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Underrättelse avseende krav om god funktion och teknisk säkerhet Telia Fastmobil

Underrättelse avseende krav om god funktion och teknisk säkerhet Telia Fastmobil Datum Vår referens Sida 2008-03-19 Dnr: 08-562 1(6) Ert datum Er referens Nätsäkerhetsavdelningen Per Bergstrand 08-678 57 08 per.bergstrand@pts.se TeliaSonera AB Att: Per Hemrin Stab juridik, regulatoriska

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställd av Säkerhetschefen 2016-04-26 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar...

Läs mer

Särskild förmågebedömning 2011

Särskild förmågebedömning 2011 Särskild förmågebedömning 2011 1. Generell förmågebedömning 2. Störningar i elförsörjningen 3. Kärnteknisk olycka Sektorns förmåga Svar på vissa av de indikatorer som är i stort sett oberoende av händelse

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar... 4 3 Ledarskap... 5 4 Planering...

Läs mer

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen.

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen. Sid 1 (6) Yttrande Dnr 2007-10-08 Er ref N2007/6036/IR Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010-2019 (N2007/6036/IR) Regeringen

Läs mer

Sårbarhetsanalyser. för kommuner. - numera en nödvändighet

Sårbarhetsanalyser. för kommuner. - numera en nödvändighet Sårbarhetsanalyser för kommuner - numera en nödvändighet Inledning Detta informationsblad ger matnyttig information kring de krav som ställs på kommuner i och med den nya dataskyddsförordning (GDPR), NIS,

Läs mer

Säkrare kommunikation för alla

Säkrare kommunikation för alla Säkrare kommunikation för alla 2 Säkrare kommunikation för alla Vi använder allt mer elektronisk kommunikation. Med hjälp av telefoner och datorer håller vi kontakten med våra vänner, tar del av vad som

Läs mer

Läget för telekommunikationerna den 17 januari 2005 med anledning av stormen den 8 och 9 januari 2005

Läget för telekommunikationerna den 17 januari 2005 med anledning av stormen den 8 och 9 januari 2005 PROMEMORIA DATUM VÅR REFERENS 17 januari 2005 05-000379 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Roland Svahn Avdelningen för nätsäkerhet 08-678 55 47 roland.svahn@pts.se Läget för telekommunikationerna

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Post- och telestyrelsen

Post- och telestyrelsen Post- och telestyrelsen Joakim Aspengren Nätsäkerhetsavdelningen Post- och telestyrelsen Saker du kanske inte visste om PTS våra brevdetektiver hittar avsändare eller adressat till 70 000 brev per år som

Läs mer

Vilken säkerhet i stadsnäten?

Vilken säkerhet i stadsnäten? Vilken säkerhet i stadsnäten? Ove Landberg Enhetschef, Nätsäkerhetsavdelningen Post- och telestyrelsen Därför finns PTS En väl fungerande telekommarknad Alla ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

Bilaga Från standard till komponent

Bilaga Från standard till komponent Bilaga Från standard till komponent TYP REFERENS ÅR Riskhantering ISO 31000 Riskhantering Principer och riktlinjer innehåller principer och generella riktlinjer för riskhantering och kan användas av offentliga,

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Vervas föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert elektroniskt informationsutbyte. Wiggo Öberg, tidigare Verva nu KBM,

Vervas föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert elektroniskt informationsutbyte. Wiggo Öberg, tidigare Verva nu KBM, Vervas föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert elektroniskt informationsutbyte Wiggo Öberg, tidigare Verva nu KBM, 2008-11-19 Vervas regeringsuppdrag Utveckla säkert elektroniskt informationsutbyte

Läs mer

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-13 Dnr: 17-2485 1(5) Administrativa avdelningen Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen Bakgrund Den 1 juli 2016 trädde lagen (2016:534) om

Läs mer

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang Datum Vår referens 2016-09-21 Dnr: 16-3881 1(5) Ert datum Er referens Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang 08 678 56 18 emma.hagmanrang@pts.se Stockholms läns landsting Samråd om nästa regionala

Läs mer

Bilaga 3 till F:203. Säkerhet. Dnr Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C. Bilaga 3. Säkerhet

Bilaga 3 till F:203. Säkerhet. Dnr Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C. Bilaga 3. Säkerhet Bilaga 3 Säkerhet Säkerhet samt transmission -C 2 (7) Innehåll 1 Allmänt 3 2 Säkerhet 4 2.1 Administrativa säkerhetskrav 4 2.2 Allmänna tekniska säkerhetskrav 6 3 (7) 1 Allmänt Borderlight har styrdokument

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Mål... 4 Omfattning... 4 Innebörd... 4 Ansvar... 6 Uppföljning och revidering... 7 LS 1112-1733 Beslutad

Läs mer

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket 15-12-07 1/6 Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller bestämmelser om myndigheternas arbete med informationssäkerhet och deras tillämpning av standarder i sådant arbete. 2 Författningen gäller

Läs mer

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014 Verksamhetsrapport Kommunens säkerhetsarbete 2014 1 1. Inledning...1 2. Säkerhetsgruppens arbete...2 2.1. Skydd mot olyckor...2 2.1.1. Uppföljning och utvärdering handlingsprogram...2 2.1.2. Kampanjer

Läs mer

Sårbarhetsanalyser. för kommuner. - numera en nödvändighet

Sårbarhetsanalyser. för kommuner. - numera en nödvändighet Sårbarhetsanalyser för kommuner - numera en nödvändighet Inledning Detta informationsblad ger matnyttig information kring de krav som ställs på kommuner i och med den nya dataskyddsförordning (GDPR), MSB:s

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap 2016-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Styrdokument för krisberedskap Riktlinjer 2016-02-15 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 Inledning Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Konsekvensutredning avseende ändringar i Post- och telestyrelsens föreskrifter och allmänna råd (PTSFS 2013:3) om innehåll i avtal

Konsekvensutredning avseende ändringar i Post- och telestyrelsens föreskrifter och allmänna råd (PTSFS 2013:3) om innehåll i avtal KONSEKVENSUTREDNING Datum Vår referens Sida 2017-10-06 Dnr: 17-8934 1(14) Avdelningen för samhällstjänster Catharina Hjelmqvist 08 678 57 76 catharina.hjelmqvist@pts.se Konsekvensutredning avseende ändringar

Läs mer

Tio år efter stormen Gudrun erfarenheter, utveckling och framtid

Tio år efter stormen Gudrun erfarenheter, utveckling och framtid PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2014-12-08 1(11) Nätsäkerhetsavdelningen Konsumentmarknadsavdelningen Tio år efter stormen Gudrun erfarenheter, utveckling och framtid Sammanfattning Stormen Gudrun ledde

Läs mer

Våra roller vid en kris

Våra roller vid en kris Våra roller vid en kris Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Krisberedskap bygger på samarbete Vi lever i ett sårbart samhälle, i en tid då hot och risker inte känner några nationsgränser. Allvarliga

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003.

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003. Förhandlingar med Svenska Promemoria Kommunförbundet 2003-08-26 Landshövding Sven Lindgren 1 Förslag till överenskommelse mellan staten och Svenska Kommunförbundet. Denna promemoria innehåller ett förslag

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap 1 (7) Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap Med extraordinär händelse avses sådan händelse, som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk

Läs mer

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSB-151.2 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Jonas Eriksson ROS-SSV Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser 1 Problemet

Läs mer

SISG STADSNÄTENS INFRASTRUKTURSAMVERKANSGRUPP

SISG STADSNÄTENS INFRASTRUKTURSAMVERKANSGRUPP SISG STADSNÄTENS INFRASTRUKTURSAMVERKANSGRUPP Nytt säkerhetsläge Vi har ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i vår region, inte minst med tanke på det som händer i Ukraina. I det läget måste vi se till

Läs mer

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Promemoria 2017-07-24 Statsrådsberedningen Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information 1. Regeringen avser att sätta en gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Enligt Säkerhetspolisen

Läs mer

Kommissionens förordning (EU) nr 611/2013 av den 24 juni 2013 om åtgärder tillämpliga på anmälan av personuppgiftsbrott.

Kommissionens förordning (EU) nr 611/2013 av den 24 juni 2013 om åtgärder tillämpliga på anmälan av personuppgiftsbrott. AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-06-24 19-1561 8 Avdelningen för säker kommunikation Telenor Sverige AB Beslut årlig tillsyn Saken Tillsyn enligt 7 kap. 1 första stycket lagen

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013. Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013

Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013. Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013 Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013 Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013 Information från kansliet Att bidra till stärkt dialog och samverkan mellan berörda aktörer. Att gemensamt

Läs mer

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (51) 2016-10-31 Kf Ks 339 10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/149-160 Västerviks kommun ska vara den tryggaste

Läs mer

Info från Rakel och MSB. Energibranschens Rakelforum

Info från Rakel och MSB. Energibranschens Rakelforum Info från Rakel och MSB Energibranschens Rakelforum 2017-11-14 Regeringsuppdrag, säker mobil LTE för samhällsviktig verksamhet Här Samhällsviktig en användarbild säker, från Rakel till LTE robust och tillgänglig

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet samhällsskydd och beredskap REMISS 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet Ert datum Er referens Helena Andersson 073-026

Läs mer

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport.

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport. 1(5) KS 2008/0177 Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport Bakgrund Under det gångna året har inträffat ett antal driftstopp inom IT och telefoni som fått allvarliga konsekvenser genom att för verksamheten

Läs mer

Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet. En modern säkerhetsskyddslag 1

Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet. En modern säkerhetsskyddslag 1 Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet Under denna gransknings gång har två pågående utredningar haft i uppdrag att hantera mer övergripande frågor som

Läs mer

Driftsäkerhetsforum. 26 november 2014. Post- och telestyrelsen

Driftsäkerhetsforum. 26 november 2014. Post- och telestyrelsen Driftsäkerhetsforum 26 november 2014 Post- och telestyrelsen Agenda ENISA Utredning om försörjningstunnlar Föreskrifter driftsäkerhet Fika ca 10.45 Kommande tillsyn Telö15 Övriga frågor Nästa möte Föreskrifter

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1327 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Telia Company AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och

Läs mer

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) 2017-08-08 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet

Läs mer

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Remissvar Datum Vår referens Sida 2013-07-02 Dnr: 13-4788 1(8) Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Den 25 april 2013 gick PTS ut med en remiss till marknaden

Läs mer

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Överenskommelsen, MSB SKL Uppgifter enligt LEH Risk- och sårbarhetsanalyser (RSA) Planering inför extraordinära händelser Geografiskt områdesansvar Utbildning

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade incidenter

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade incidenter BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-06-25 Dnr: 15-4419 2 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-678 58 98 jeanette.kronwall@pts.se Telenor Sverige AB Årlig tillsyn rörande incidentrapportering

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS UNDERRÄTTELSE DATUM VÅR REFERENS 14 mars 2007 07-585 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Anna-Karin Falkenstrand Enhet för Tillsyn 08-678 56 03 anna-karin.falkenstrand@pts.se

Läs mer

Förändringar i nya LEK

Förändringar i nya LEK Förändringar i nya LEK Informationsmöte 6 september 2011 Staffan Lindmark Bo Martinsson Nätsäkerhetsavdelningen Vi kommer att beskriva förändringar inom följande områden Driftssäkerhet och informationssäkerhet.

Läs mer

Klicka här för att ändra

Klicka här för att ändra Klicka här för att ändra Post- och telestyrelsen Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten Helén Lindqvist Nivå Avdelningen två för nätsäkerhet Nivå tre helen.lindqvist@pts.se Nivå fyra» Nivå

Läs mer

Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering. Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket

Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering. Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket Informationssäkerhet en utmaning eller ett stöd i digitaliseringsarbetet? ESV-dagen

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Post- och telestyrelsen Varför är bredband viktigt för kommunen? Bredband behövs för företagande, arbete, utbildning och

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Internetdagarna 1-2 november 2004

Internetdagarna 1-2 november 2004 Internetdagarna 1-2 november 2004 obusta fysiska nät Behöver vi göra något? Jonny Nilsson Post- och telestyrelsen, PTS Internet Som bärare av samhällsviktiga till vardags och i kris Ur ett infrastruktursperspektiv

Läs mer