Kvalitetsbokslut 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2013"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Radiologiska kliniken MSE, KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation... 3 Faktaruta... 4 Tillgänglighet... 5 Medicinska resultat... 6 Patientsäkerhetsresultat... 7 Patienterfarenheter... 7 Förbättringsarbete... 7 Forskning och utbildning... 7 Aktiviteter Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

3 Inledning Medicinsk Radiologi har genomgått en fantastisk utveckling de senaste tre decennierna, från att ha varit ett arbete i mörker med otydliga svartvita bilder till en helt datoriserad och digital verksamhet. Visserligen är röntgen av skelett och lungor fortfarande en stor del av verksamheten men med datortomografi och magnetkamera ser man idag detaljer som tidigare var osynliga och behandling av kranskärl och aortaaneurysm "inifrån" med "stentning" under genomlysning görs dagligen. Och detta är bara början på utvecklingen - runt hörnet finns nya spännande utrustningar och metoder som kombinerar anatomi och funktion. En välfungerande Röntgen är en förutsättning för modern sjukvård. Begreppet "spindeln i nätet" har aldrig varit mer sant. Medicinsk Radiologi har en central roll i flertalet vårdprocesser, några exempel är One Stop Clinic för Bröstsjukdomar, Strokekedjan och akut PCI vid hjärtinfarkt. Verksamhetens uppdrag "Strålande service med hög diagnostisk kvalitet och god tillgänglighet". Radiologiska kliniken KSK/MSE ska förse framförallt Nordvästra sjukvårdsområdet med radiologisk basservice - Närradiologi, inkl. datortomografi - DT och ultraljud - UL. Spetskompetens och huvudansvar för länet inom magnetkamera - MR, Angiografi, PCI och Kärlintervention finns på MSE. MSE ansvarar för Mammografiverksamheten inkl screeningen för länet. Bedömt behov ca röntgenundersökningar och ca mammografiscreeningundersökningar under ett år (utfall 2013). Inga längre köer. Medicinskt prioriterade undersökningar ska hanteras i rätt tid på ett rationellt sätt integrerat i vårdflöden. Undersökningar på inneliggande patienter bör utföras inom 24 timmar. Oprioriterade undersökningar bör utföras inom en månad enl. Socialstyrelsens rekommendationer. För remitterande kliniker ska undersökningen vara av samma kvalitet oavsett undersökningsort. Kontinuerlig kompetensutveckling och utbildning, i nära samarbete med Universitetssjukhusen är en förutsättning för en högkvalitativ verksamhet. Organisation Radiologisk verksamhet bedrivs idag på två orter, Kullbergska sjukhuset, KSK, och Mälarsjukhuset, MSE, som är självständiga i daglig drift men har gemensamma rutiner och kvalitetsmål. Samarbete och kompetensutbyte på personalsidan finns och utvecklas kontinuerligt. På Radiologiska kliniken finns en verksamhetschef, fyra vårdenhetschefer samt en administrativ enhetschef. Alla chefsnivåer har ekonomi- och personalansvar. Vid frånvaro Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

4 finns det alltid en ersättare. Röntgen 1 ansvarar för planerad konventionell röntgen inkl Drop-in, hjärt och kärl verksamhet/intervention, röntgen 2 för DT, MR, UL och akutverksamheten. Mammo ansvarar för all mammoverksamhet i Sörmland, inkl screening, UL och biopsier/punktioner. I staben finns en läkare med medicinskt ledningsansvar, en kvalitetssamordnare, en teknikoch utbildningsansvarig samt lokal systemförvaltning för RIS/PACS. Kvalitetssamordnaren ansvarar för kvalitetsgrupp/system, metodbok och Synergi. I ledningsgruppen ingår verksamhetschef och enhetschefer. Övriga stabspersoner deltar vid behov. Vi har ledningsgrupp 4 gånger per termin och två dagar för verksamhetsplanering under hösten samt en dag i början av året. Veckovisa avstämningsmöten förs för den dagliga verksamheten. Samråd med fackliga representanterna hålls sex gånger per år, arbetsplatsträffar var tredje vecka och därutöver har vi kompetensindelade möten varje månad. Avdelningen inkl mammografin har digital bildhantering är och är pappersfri, Sectra PACS och RIS, infört med fokus på såväl verksamhetsutveckling, internt och externt som arbetsmiljö och bildkvalitet. Faktaruta Fakta Utfall 2013 Omsättning Antal anställda Röntgenundersökningar - antal MR undersökningar Röntgenundersökningar - antal datortomografi 227 mnkr 136 st st st Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

5 Fakta Utfall 2013 Röntgenundersökningar - antal övriga undersökningar st Tillgänglighet Bröstcentrum Radiologiska kliniken har tillsammans med Kirurgiska och Onkologiska kliniken arbetat med förbättringsarbetet Från Bra Till Bäst gällande bröstcancervårdkedjan. Vi har utvecklat ett Bröstcentrum med patienten i fokus. Med One Stop Clinic har vägen in för patienter med symtom från brösten blivit lättare, smidigare och såväl patientsäkerheten som vårdkvaliteten har höjts. Den kliniska undersökningen görs av specialutbildad bröstsjuksköterska, vilket frigör läkarresurser. Bröstsjuksköterskan som också beställer mammografi och ultraljud handlägger flertalet patienter, de maligna i samarbete med kirurg. Alla patienter får besked samma dag. Samarbetet över klinikgränserna har stärkts och bidragit till bättre samarbete. Teamworket gör det både roligare och mer givande att arbeta. One Stop Clinic har blivit en succé för både patienter och primärvården hänvisar i ökande takt patienter direkt till OSC utan att gå över remiss, vilket innebär snabbare flöde för patienterna men utebliven finansiering för OSC. MVK (Mina VårdKontakter) Mina Vårdkontakter (MVK) har införts på Mammoenheten under senare delen av Med detta av- och ombokningssystem har vi förbättrad tillgängligheten och erbjuder därmed större valmöjligheter för screeningpatienterna. Ett fortlöpande arbete med att få fler patienter att använda sig av MVK bedrivs. Akutflöden Flera projekt för snabbare patientflöden med akuten pågår. Ett är Se och Behandla spåret där en sjuksköterska på akuten skriver remiss på enklare skelettundersökningar varefter patienten går direkt till akutröntgen. Över 95% är undersökta och tillbaka på akuten inom 1 timme. Ett annat projekt som under 2013 övergått till etablerad rutin är Strokekedjan där ambulansen kör direkt till Datortomografundersökning enligt speciella kriterier. Patientgruppen DVT (Djupa Ven Tromboser) finns det också en nystartad rutin för, där remiss till ultraljud skrivs av sköterska på akuten enligt vissa kriterier. Man har på detta sätt minskat den genomsnittliga väntetiden från 10 till 3 timmar för denna patientgrupp. En ny akutsektion invigdes i oktober Sektionen ligger vägg i vägg med akuten och är utrustad med DT, skelettröntgen och ultraljud Även granskningsrum för läkarna vars tillgänglighet ökat för samarbetet med akuten. På detta sätt har akuta patienter och elektiva separerats vilket minskat väntetid och förbättrat arbetsmiljön. Det nybyggda MR-huset invigdes under sommaren 2013 och en avancerad sk 3Tesla togs i bruk. Under hösten installerades ytterligare en MR-kamera, en 1,5Tesla, varför tillgängligheten för MR-undersökningar ökat. Under 2013 togs även beslut att utrusta Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

6 Kullbergska sjukhuset med en MR kamera, planeringen för denna integreras i byggplanerna för sjukhuset. Planerad verksamhet kvällar och helger Infört under 2012 på DT, MR och Mammografiscreening och fortgår löpande. Även Drop- In servicen har ändrats med kvällsmottagning på båda sjukhusen. Medicinska resultat PCI verksamheten har successivt utvecklats från att för 15 år sedan utföras dagtid en till två dagar i veckan på utvalda patienter till att från början av 2012 vara vi dygnet runt verksamhet året runt. Det betyder att de patienter som tidigare skickades utomläns för primär PCI (dvs att så snabbt som möjligt åter öppna ett tilltäppt kranskärl genom ballongvidgning) nu kan få samma vård snabbare på MSE. Detta innebär en vinst i tillgänglighet till snabb kranskärlsintervention vid större hjärtinfarkter för hela länets invånare vilket ger en bättre vårdkvalitet och ökad patientsäkerhet. Det har redan givit goda resultat där Sörmland tidigare låg betydligt över rikssnittet gällande tider från diagnos med prehospitalt EKG till behandling ligger vi nu istället under genomsnittet gjordes primär PCI inom 90 minuter på 47% av patienterna med stor hjärtinfarkt- ST höjningsinfarkt var siffran 6,27% för hela länet och95,5% för Eskilstuna. Beredskapslinjen innebär också förbättrade möjligheter till akut pacemakerinläggning, akuta dränage av hjärtsäcken och undersökning och behandling av instabila patienter med akut coronart syndrom. Verksamheten bedrivs i gott samarbete med HIA och Medicinkliniken. Under 2013 har en disputerad läkare med specialiteten intervention anställts, varför mer avancerade interventionsbehandlingar kunnat utföras, bl a EVAR - "aortastentning". En fortsatt utveckling och samarbete med övriga kliniker har som mål att minska behovet av utomlänsremisser. Vi har påbörjat ett arbete med att minska stråldoser med DT. DT utgör ca 20% v undersökningarna på Rtg men ger 80% av stråldosen. En genomgång av rutiner vid ex DT colon och DT urografi/dt stenöversikt görs så rätt patienter undersöks med rätt metod med hänsyn till frågeställning och för undvikande av onödiga undersökningar. Vi gör alltid en sk berättigandebedömning av remissen. Med de nya bildberäkningsalgoritmerna iterativa rekonstruktioner, har medfört att dosen vid stenöversikt (njursten) halverats. Colonröntgen görs numera utslutande med DT vilket gör att man hittar betydligt mer av små polyper och dessutom i 15% signifikanta fynd utanför colon. Vi har även påbörjat nya arbetsflöden i samband med skelettscint där DT med låg stråldos och SPECT (tomograferande scint) ersätter kompletterande skelettröntgen vilket är betydligt snabbare för patienten, skapar mindre oro/ängslan i väntan på komplettering och ger avsevärt mer information, dels genom själva DT och dels genom fusionerade bilder av SPECT och DT. Ett projekt med DT angio av halskärlen i samband med strokeundersökning av hjärnan är initierad och vi kommer att ingå i en multicenterstudie för utvärdring av stenoser/dissektion av halskärlen. Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

7 Start av akutsektionen under oktober 2013, bl a för snabbare omhändertagande, har medfört att ex alla akuta och inneliggande prioriteras och undersöks inom 4 respektive 24 tim. Arbete med väntetider på MR där vi trots ökat remissinflöde på 10% lyckas följa Socialstyrelsens rekommendationer att oprioriterad bör undersökas inom en månad, max 2. Vi har under hela året legat mellan 4-8 veckor. Patientsäkerhetsresultat Rutingruppen träffas 1 gång i månaden. I gruppen ingår sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare från MSE/KSK, läkare bjuds in vid behov. Arbetet fortgår med att inventera vår metodbok samt städa, revidera och komplettera de rutiner vi samlat där. Rutingruppens tidsplan är på 1 år. Denna har förlängts ett år. Inför införandet av taligenkänning för läkarna 2014 har riskanalys genomförts. Dels konsekvenser för de medicinska sekreterarna, vars arbetsuppgifter med diktat förväntas minska drastiskt, dels även för patientsäkerheten, om remissvarens kvalitet riskerar försämras. Proaktiva aktiviteter har genomförts och en översyn gällande fördelning och överförande av arbetsuppgifter mellan olika yrkeskategorier har startats. Rutinerna kring avvikelserapportering, återföring av Lex Maria-fall följs och sköts tillfredsställande. Patienterfarenheter För att bättre ta tillvara på patienternas synpunkter har vi tagit fram en "fortlöpande patientenkät" dvs en enkel enkät som vi planerar följa flera gånger varje år. Enkäten genomfördes två gånger under 2013, i januari och oktober. Svaren har varit genomgående väldigt positiva. De fåtaliga klagomålen har inneburit förändrade rutiner. Förbättringsarbete Under 2013 påbörjades ett arbete utifrån medarbetarenkätens resultat där delaktighet och engagemang samt ett förtydligande av målen för radiologiska kliniken, var i fokus. I september arbetade hela personalgruppen med att ta fram tydliga och prioriterade delmål, vilka vi sedan har formulerat som indikatorer i verksamhetsplanen för En serie informationsträffar med fokus på omvärldskunskap genomfördes under hösten 2013 med syftet att öka förståelsen för i vilket sammanhang man som medarbetare befinner sig. Politisk styrning, tjänstemannaorganisation, divisionsindelning och ekonomiskt krav och resultat blev genomgångna. Forskning och utbildning På radiologiska kliniken finns sektionsansvariga röntgensköterskor, ett arbete att skapa metod-och organområdesansvariga läkare har initierats inte första gången kanskemen med klart mål att landa första halvåret Ett av delmålen som prioriterades 2013 var internutbildning och feedback på bildtagning, något som redan hösten 2013 genomfördes på båda sjukhusen. Radiologiska kliniken deltar i ett flertal vetenskapliga forskningsstudier tillsammans med Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

8 medicinska, kirurgiska och onkologiska klinikerna. Samarbetet har strukturerats upp under 2013 för att möjliggöra kapacitetsbedömning och kostnad för deltagandet. Utvecklingen på kliniken kan sammanfattas med god omvärldsspaning, uppstarten av MRhuset och Akutsektionen är ett led i anpassning till framtida behov, som följs noggrant via bland annat NYSAM-deltagande. Aktiviteter 2014 Aktiviteter Individuell kompetensutvecklingsplan Strukturerat förbättringsarbete Systematiskt förbättringsarbete Basala hygienrutiner Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Radiologiska kliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Radiologiska kliniken MSE, KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Radiologiska kliniken MSE, KSK Kvalitetsbokslut 2014 Radiologiska kliniken MSE, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Radiologiska kliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Radiologiska kliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Radiologiska kliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Bild- och funktionsmedicin

Bild- och funktionsmedicin Informerande dokument Information Sida 1 (5) Bild- och funktionsmedicin Division Länssjukvård Välkommen till Bild- och funktionsmedicin, Region Norrbotten 2018-08-09 Maria Bergkvist Annika Oja Sida 2 (5)

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Röntgen och Mammografi

Nyckeltal 2014. Rapport Röntgen och Mammografi Nyckeltal 214 Rapport Röntgen och Mammografi Juni 215 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Definitioner...4 3 Röntgen, länsnivå...6 4 Mammografi, läns- och kliniknivå...28 5 Röntgen, kliniknivå...43

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20-21 maj 2015 Lasarettet i Motala Motala Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Medicinsk fysik och teknik Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Laboratoriemedicin Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Från sämst till bäst i klassen

Från sämst till bäst i klassen Från sämst till bäst i klassen Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos 1 Sammanfattning Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos är en av tre pilotprocesser som

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Laboratoriemedicin Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Ögonkliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping

Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping Förslag från Moderaterna september 2018 Utveckling kräver idéer och ledarskap! I början av 2000-talet var striderna stora om Vrinnevisjukhuset framtid. Förslag om

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Röntgen och nuklearmedicin

Röntgen och nuklearmedicin Röntgen och nuklearmedicin Vad är undersökningarna bra för och är de säkra? Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar och som hjälp

Läs mer

Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB

Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB Berättigande, ska undersökningen verkligen göras? Vilken bildkvalitet/stråldos är nödvändig för den aktuella undersökningen om den skall utföras. Är undersökningen

Läs mer

Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN

Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN Vad är undersökningarna bra för och är de säkra? Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

TMC jour Remittentinfo Kalix

TMC jour Remittentinfo Kalix Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (8) TMC jour Remittentinfo Kali Bakgrund Från och med 2 februari 2018 har Bild- och funktionsmedicin ingått avtal med TeleMedicineClinic (TMC) för granskning av radiologiska

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Till Hälso och sjukvårdsnämnden

Till Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-05 HN-HOS10-123 Till Hälso och sjukvårdsnämnden RAPPORT åtgärder vidtagna i samband med Lex Maria-ärende samt beskrivning av aktuella generella åtgärder inom

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinsk fysik och teknik Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Strängnäs Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Hudkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Fysioterapeut remitterar till röntgen. Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund

Fysioterapeut remitterar till röntgen. Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund Fysioterapeut remitterar till röntgen Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund Öppen mottagning till fysioterapeut Bakgrund Rätt kompetens för varje patient. - Onödiga besök? - För lång väntetid?

Läs mer

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Kjell Norman 2014 04 23 Översyn av det akuta flödet inom Landstinget Gävleborg för att på ett patientsäkert sätt borga för att patienter får ett gott bemötande

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Bra mottagnings projekt

Bra mottagnings projekt Bra mottagnings projekt Slutrapport Hud mottagningen Sunderby sjukhus 1 Syfte med deltagandet i Genombrott: Att öka tillgängligheten och få en bättre vårdmiljö för både patient och personal Population:

Läs mer

Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset -

Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset - Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset - Uppsala Akademiska sjukhuset är en av de största arbetsplatserna

Läs mer

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Bakgrund tillsyn Nationell tillsyn av vårdgivarnas ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Bilder från CT, BoIC. Sahlgrenska sjukhuset. OMBYGGNAD FÖR BUK/KÄRL Byggnad 5028 och 5086 plan 02 FÖRSTUDIE

Bilder från CT, BoIC. Sahlgrenska sjukhuset. OMBYGGNAD FÖR BUK/KÄRL Byggnad 5028 och 5086 plan 02 FÖRSTUDIE Bilder från CT, BoIC Sahlgrenska sjukhuset OMBYGGNAD FÖR BUK/KÄRL Byggnad 5028 och 5086 plan 02 FÖRSTUDIE 2017-09-25 Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTNING... 3 2. REGIONÖVERGRIPANDE PLANERING... 3 3.

Läs mer

Enterprise Image Management i Landstinget Sörmland

Enterprise Image Management i Landstinget Sörmland Enterprise Image Management i Landstinget Sörmland Christina Österholm Applikationsansvarig för Sectra RIS, Sectra PACS och Picsara i Landstinget Sörmland Landstinget Sörmland Antal invånare per kommun

Läs mer

Samlad strålsäkerhetsvärdering efter inspektion. strålning inom Landstinget Sörmland

Samlad strålsäkerhetsvärdering efter inspektion. strålning inom Landstinget Sörmland RAPPORT 2015-03-05 Dokumentnummer: SSM2014-3072-3 Arbetsgrupp: Claes Metelius, Hanne Grinaker, Lena Thorsson, Mauricio Alvarez, Stefan Thunberg, Sven Richter och Carl Bladh-Johansson (inspektionsansvarig)

Läs mer

Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp.

Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp. Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp. År 2014 2014-02-24 Marie Johnsson Verksamhetschef Inledning De viktigaste åtgärderna för att öka patientsäkerheten är ett fortsatt arbete för att öka

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Mariefred 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare ÖNH-kliniken Till Länssjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund: Landstingsstyrelsen beslutade 2010-06-01 att Öron-, näs- och halskliniken skulle få disponera

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation

Läs mer

Brunflomodellen - och andra idéer från Jämtland och Härjedalen

Brunflomodellen - och andra idéer från Jämtland och Härjedalen Brunflomodellen - och andra idéer från Jämtland och Härjedalen Maria Larm Enhetschef Brunflo Hälsocentral och Anna Granevärn Primärvårdschef Region Jämtland Härjedalen Först lite bakgrund Primärvård i

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Förutsättningar att etablera ett Bröstcentrum med lokalisering till Karlskrona

Förutsättningar att etablera ett Bröstcentrum med lokalisering till Karlskrona Blekingesjukhuset 2014-10-09 Dnr Förvaltningsstaben Peter Pettersson Förutsättningar att etablera ett Bröstcentrum med lokalisering till Karlskrona Inledning Bröstcancer är den vanligaste tumörsjukdomen

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kliniker i Oskarshamn

Kliniker i Oskarshamn Kliniker i Oskarshamn Som AT-läkare tjänstgör du 5,5 månader på medicinkliniken och 5,5 månader på kirurgkliniken, vilket inkluderar tjänstgöring på ortopeden samt anestesi. Viss placering kan också erbjudas

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Publicerat för enhet: Ortopedklinik Version: 6

Publicerat för enhet: Ortopedklinik Version: 6 Publicerat för enhet: Ortopedklinik Version: 6 Innehållsansvarig: Arvin Yarollahi, Verksamhetschef, Område II gemensamt (arvya1) Giltig från: 2018-09-06 Godkänt av: Arvin Yarollahi, Verksamhetschef, Område

Läs mer

Lean Healthcare. Strategiska staben

Lean Healthcare. Strategiska staben Lean Healthcare Strategiska staben En dag på Universitetssjukhuset i Lund 870 inneliggande patienter 2 900 patienter besöker olika mottagningar varav 180 uppsöker akut mottagningen 710 patienter röntgas

Läs mer

RÖNTGENKLINIKEN. Medicinsk verksamhet. Patientflöden. Samarbetspartners. Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Organisation

RÖNTGENKLINIKEN. Medicinsk verksamhet. Patientflöden. Samarbetspartners. Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Organisation RÖNTGENKLINIKEN Medicinsk verksamhet Patientflöden På röntgenavdelningen utförs undersökningar inom såväl konventionell röntgen, datortomografi, magnetisk resonanstomografi, genomlysning, ultraljud samt

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva Axelsson/Donald Casteel Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen D A T U M 2017-05-08 D I A R I E N R RUTIN FÖR PROJEKT RÖNTGENREMISS SOM SKRIVS AV FYSIOTERAPEUT/SJUKGYMNAST FÖRORD Smärta och besvär från rörelseorganen är en vanlig orsak till att patienter besöker primärvården

Läs mer

BEDÖMNINGSFORMULÄR Konventionell röntgen

BEDÖMNINGSFORMULÄR Konventionell röntgen 1 BEDÖMNINSFORMLÄR Konventionell röntgen Värdering av röntgensjuksköterskestudentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Termin 4 Student Verksamhetsförlagd utbildning vid nder perioden Studenten

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda Kvalitetsbokslut 2011 VC Fröslunda Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. avseende verksamhetsår 2013 2014-02-28

Patientsäkerhetsberättelse. avseende verksamhetsår 2013 2014-02-28 Patientsäkerhetsberättelse avseende verksamhetsår 2013 2014-02-28 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 5

Läs mer

Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt!

Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt! Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt! Succé var säker på att få plats! Anmäl redan idag och ta del av boka-tidigt-erbjudande! Utveckling och nyheter gällande diagnostik och teknik Patientsäkerhet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Laboratoriemedicin i DLL

Kvalitetsbokslut 2011. Laboratoriemedicin i DLL Kvalitetsbokslut 2011 Laboratoriemedicin i DLL Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2016

Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2016 Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2016 Stockholm den 2 januari 2016 Lisa Barnekow Verksamhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2)

Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2) Svensk Förening för klinisk Fysiologi 060815 Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2) Definition av kunskapsområdet

Läs mer

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse.

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse Sammanfattning Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Det här är patientsäkerhetsberättelsen för

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Site visit Region Sjaelland 3 november, 2008. Capio S:t Görans Sjukhus

Site visit Region Sjaelland 3 november, 2008. Capio S:t Görans Sjukhus Site visit Region Sjaelland 3 november, 2008 Nyckeltal för Capio S:t Görans Sjukhus 2007 Grundat 1888, i Capios regi sedan 1999 176 200 besök varav 65 000 akutbesök, 23 000 slutenvårdstillfällen varav

Läs mer

Röntgen vid trauma Gäller för: Region Kronoberg

Röntgen vid trauma Gäller för: Region Kronoberg Gäller för: Region Kronoberg Rutin Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Röntgen Giltig fr.o.m: 2018-05-09 Faktaägare: Karin Walde, specialistläkare Röntgenenheten Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande

Läs mer

Välkommen till onkologkliniken i Jönköping. Information om onkologklinken

Välkommen till onkologkliniken i Jönköping. Information om onkologklinken Välkommen till onkologkliniken i Jönköping Information om onkologklinken Vår vision Tillsammans för god cancervård Onkologkliniken är en länsklinik och vi omsätter ca 200 milj. kr per år. Vårt huvuduppdrag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-12-18 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 11 december 2013 kl. 9.00-11.45 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Remissbedömning ortopedi, SÄS

Remissbedömning ortopedi, SÄS 2018-02-09 27047 1 (6) Sammanfattning Remiss från externa vårdgivare och egen vårdbegäran inkomna till ortopedkliniken bedöms enligt denna riktlinje. Akuta konsultremisser omhändertas av dagbakjour eller

Läs mer

Diagnostiskt centrum. Stefan Rydén Lund 2013-03-05 SR

Diagnostiskt centrum. Stefan Rydén Lund 2013-03-05 SR Diagnostiskt centrum Stefan Rydén Lund 2013-03-05 SR Diagnostiskt centrum - för tidig diagnostik av cancer eller annan allvarlig sjukdom 2013-03-05 SR Diagnostiskt centrum Mål Kortare tid från symptom

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Karin Magnusson Margaretha Larsson Mars 2012 Löpande granskning

Läs mer

Bröstcancer process Kvalitetsmått i alla ingående delar. Patientupplevda kvalitetsmått

Bröstcancer process Kvalitetsmått i alla ingående delar. Patientupplevda kvalitetsmått Bröstprocessen Lund Bröstcancer process Kvalitetsmått i alla ingående delar Patientupplevda kvalitetsmått Europeiska Riktlinjer Förbättra behandlingsresultat Mammografiscreening Multidisciplinärt arbetssätt

Läs mer

Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor

Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor Carita Gelang Verksamhetsutvecklare Ambulans och Prehospital Akutsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Presentationens namn 1 Ambulanssjukvården

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset Patientsäkerhetsberättelse Ortopediska Huset 2014 2014-09-01 Granskad och godkänd av Björn Waldebäck Verksamhetschef 1 Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9,

Läs mer

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 14 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Rydberg Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Läs mer

Version 1.1. Patientsäkerhetsberättelse 2014

Version 1.1. Patientsäkerhetsberättelse 2014 Version 1.1 Patientsäkerhetsberättelse 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Övergripande mål och strategier för patientsäkerheten under 2014...4 Hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under

Läs mer

Kvalitetsbokslut Medicinsk fysik och teknik

Kvalitetsbokslut Medicinsk fysik och teknik Kvalitetsbokslut 2011 Medicinsk fysik och teknik Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 8 Måluppfyllelse... 10 Tillgänglighet... 12 Medicinska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2018

Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2018 Patientsäkerhetsberättelse för 2018 Stockholm, 2019-02-25 Ingemar Gustafsson Verksamhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov?

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Torsdag 16 oktober 2014 Florean Pietsch Verksamhetschef Geriatrik Medicin Södertälje Sjukhus AB 2014-10-15 Din nära specialistvård

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer