Nu går vi in i nästa fas!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nu går vi in i nästa fas!"

Transkript

1 Månadsbrev Nu går vi in i nästa fas! Nu går vi in i nästa fas! Vi säger Hej till våra nya partners! Månadens mattips Guldmedlemskap lönar sig Guldtävlingar på Cykelklubben.se Energi och vätska under träning/tävling Camp Sweden Ett alternativ till förbundskaptenstjänsten? Tävlingskalendern lite nyheter! Månadens porträtt Första klubbträningen! CYKELKLUBBEN.SE MÖTESPLATSEN FÖR CYKELFANTASTER

2 Nu går vi in i nästa fas! Januari har för många varit en bra månad att fortsätta att bygga upp sin grundform inför den stundande säsongen. På många håll runt om i vårt avlånga land har det tränats för fullt. En del av oss svettas i cykelklubbars trånga lokaler på riktigt gamla testcyklar, cyklar som många gånger är både rostiga och ihop plockade av delar som för länge sedan sett sitt bäst-före datum passera. Tänk att det är dessa lokaler med sina klassiska och intervaller som skapat den moderna spinningen! Om du inte har haft förmånen att få testa denna ursprungliga råa form av spinning kan vi starkt rekommendera ett besök hos din lokala cykelklubb och insupa, i många fall, decennier av dofter och erfarenhet. Om man vill göra en liknelse så är det som att spela Guitar Hero och sedan gå ned och repa med bandet, även det oftast i en källare. Det är en upplevelse! Och visst är det våra upplevelser på cykeln som gör att vi älskar att cykla och att vi hela tiden vill ha mer! Du skall veta att jag saknar dig Det finns känslor som aldrig tar slut Du skall veta att jag inte glömt Det finns bilder som aldrig suddas ut Thomas Ledins klassiska rader från låten En del av mitt hjärta kan lika gärna handla om längtan till att få komma ut i värmen igen och uppleva de där underbara stunderna på cykeln. Vem minns inte den första vårvärmen då man för första gången kan cykla i korta cykelbyxor och kortärmad tröja? Björn minns fortfarande 16 mars 1990, det är det tidigaste som han har kört kort/ kort och den dagen glömmer han aldrig. Eller första gången som man får ta sig an en riktig klättring uppför en serpentin och sedan känslan av att, likt roadracing, susa nedför serpentinkurvorna. Eller första gången, eller bästa gången, när man hade en sådan där underbar formtopp som gjorde att man bara kunde ta i och ta i utan att bli trött och kunde pressa sig ända in på mållinjen i vetskapen om att idag fick jag verkligen ut allt ur kroppen.

3 Alla dessa upplevelser bär vi hela tiden med oss och som är så underbara att plocka fram på ett ögonblick. Det är det som är så underbart med att VARA cyklist, att man på en bråkdel av en sekund, kan plocka fram känslan av vilken cykeltur som helst, hur det kändes i backarna på 8-milarundan, när man fick se en älg passera vägen, när man hitta vattenkällan den där heta sommardagen, när kompisarna och du fick till ett sådant underbart lagtempoflyt eller doften av kaffet och de nygräddade bullarna på ens favoritcafé. Vi önskar att fler får förmånen att hitta till cykelsporten. Cykelsporten för oss kan vara att man cyklar till och från jobbet istället för att ta bilen, att man får med sig maken/ frun ut på några härliga cykelturer, att man cyklar något motionslopp eller att man satsar på att vara med och fightas in på mållinjen i en tävling. Att få uppleva en del av sitt liv på cykeln, det är alla förunnade! Vi säger Hej till våra nya partners! Innan vi går in på presentationerna av våra nya partners skulle vi vilja berätta för dig om våra olika kategorier av partners som vi har här på Cykelklubben.se. Huvudpartners Är till största delen svenska cykelgrossistföretag som stödjer oss genom att bistå med fina priser till våra on-line tävlingar. Butikspartners Precis som det låter är det cykelbutiker som ger dig som är guldmedlem presentkort som du kan använda vid ett inköp. Butikerna förser oss i vissa fall även med fina priser till våra on-line tävlingar. Klubbpartners Består av cykelklubbar som arrangerar motions- och/eller tävlingslopp och som ger dig som guldmedlem billigare startavgift på deras lopp. Premiepartners I den här kategorin partners hittar du företag som förser dig som guldmedlem med en premie i ditt medlemskuvert. Det kan vara allt ifrån presentkort för inköp av olika typer av varor till möjligheten att prova på olika aktiviteter.

4 Det här är Nishiki vår nya huvudpartner! Nishiki tillverkas på ett litet Göteborgsföretag, Unicykel, som har sin bas i Hisings Backa, Göteborg. Företaget grundades 1980 och affärsidén är att tillverka kvalitetscyklar för hand med egen design. Verksamheten drivs av Linus Lindgren och den f.d. tävlingscyklisten Rickard Ölander. Det är inte många som vet om det, men nästan all produktutveckling av Nishiki för den europeiska marknaden, sker i Skandinavien. Närmare bestämt i Hisings Backa i Göteborg. Märket har visserligen japanska rötter men modellerna som säljs här är helt och hållet framtagna för våra svenska förhållanden. Det gör att Unicykel kan kombinera det bästa av sin design med världsledande teknik från både Japan, Taiwan, USA och Europa. Nishikis finaste modeller handbyggs dessutom i Göteborg. Genom att kombinera gamla hantverkstraditioner med moderna material, nyskapande design och kompromisslös funktion bygger de cyklar som ger dig en körupplevelse utöver det vanliga. En normal arbetsdag bygger Unicykel mellan tio till femton cyklar. Utgångspunkten är en ram i aluminium eller kolfiber av mycket hög kvalitet. På denna byggs sedan cykeln upp på ett och samma ställe. Inget löpande band, ingen massproduktion, bara rent och skärt hantverk. Det här är Cykelcity! Vår första butikspartner! Att vara cykelfreaks och ha tre butiker fulla med de allra bästa och senaste nyheterna inom cykelvärlden är så bra som det kan bli. Med butiker i Lund, Göteborg och Stockholm gör Cykelcity alltid velat, nämligen servar Sveriges alla cyklister med topprodukter. Allt började på i Lund 1982 då bröderna Håkan och Anders Picco Persson gjorde verklighet av en dröm efter en framgångsrika karriärer som cyklister. Efter några år flyttade Picco till Göteborg och öppnade butik nummer två. Expansionen norrut skulle givetvis följas av en butik i Stockholm vilken öppnades i mitten av nittiotalet. Butiken i Stockholm drivs idag av Mario Toledo och Johan Ottosson.

5 Redan från början bestämde sig bröderna för att ge den svenska marknaden en så professionell verksamhet som möjligt. Proffsigt för Cykelcity innebär: Snygga, fräscha butiker i centrala citylägen. Kunnig och trevlig personal med stor kunskap om allt som rör specialcyklar. Att hela tiden vara uppdaterade på allt som rör branschen, inte minst nyheter. Brett sortiment där alla kan hitta det de söker. Hos Cykelcity finns inte som i många andra cykelbutiker bara en massa cyklar och en sorts cykelbyxor, senast de räknade hade de 16! olika typer av byxor att välja mellan... Detta är bara ett litet exempel på den bredd på sortimentet som Cykelcity har, och den har de i alla tre butikerna. Tänk om alla Svenska cykelbutiker brann för att stödja utvecklingen av cykelsporten lika mycket som Cykelcity, då skulle cykelsporten vara grymt stor i Sverige. Med viljan av att supporta lovande svenska cyklister skapades Team Cykelcity.se till säsongen Sedan dess har man dominerat den svenska herrelitcyklingen med rader av fina framgångar. Till i år kommer man även ha med Sara Mustonen i laget då hon inte tävlar i sitt proffslag. Tänk också om landets alla cykelbutiker satsade på att ha egna lopp! Det är precis vad Cykelcity har gjort när man har importerat konceptet med Gran Fondoloppen till Sverige, lopp där alla startar samtidig. Gran Fondo-loppen har kommit för att stanna, det kan vi lugnt konstatera. En av alla de positiva effekterna med loppen är att de har fått fler att prova på att gå upp ett steg för att testa på att köra riktiga tävlingar på landsväg, det behöver svensk cykelsport! Som guldmedlem får du 10% vid ett inköp, gäller även cyklar! Utnyttja ditt presentkort som du får med ditt guldkort! Under våren kommer du även ha möjligheten att få tävla om fina produkter från Cykelcity på våra on-line tävlingar! Det här är Cykelhuset Fåglum Vår andra butikspartner! Här finns det både tradition och kunnande! Cykelhuset Fåglum i Varberg startades 1977 av den yngste av bröderna Fåglum(Pettersson), Tomas, som efter en mycket framgångsrik och härlig cykelkarriär sadlade om till att bli en framgångsrik cykelhandlare. På senare år har sonen Fredric tagit över verksamheten och även utökat med en butik i Båstad. Som guldmedlem får du 10% vid ett inköp, gäller även cyklar! Utnyttja ditt presentkort som du får med ditt guldkort!

6 Det här är Racerdepån Fåglum Karlsson Vår tredje butikspartner! Racerdepån startade 1962 i Stockholm, flyttades 1975 ner till Vårgårda där bröderna Gösta och Erik Fåglum Pettersson tog över och drev den ända fram till 1999.Vid millennieskiftet tog Jan Karlsson och Sofie Karlsson Fåglum över butiken och då hade den flyttat än en gång denna gång till Falköping. Detta blev starten på en ny cykelkarriär för Janne då han precis ställt in tävlingscykeln för egen del efter en mycket framgångsrik karriär. Idag jobbar de utefter att vara en så komplett cykelbutik som möjligt med allt från trehjulingen till det värsta inom racercyklar. För racercyklisten bygger de fortfarande de flesta cyklarna efter önskemål och utmätning. Avslutningsvis hälsar vi våra guldmedlemmar välkomna till butiken i Ållebergs Center i Falköping. Där får du som guldmedlem 10% rabatt vid ett inköp, gäller även cyklar! Utnyttja ditt presentkort som du får med ditt guldkort! Det här är Mölndals Cykelklubb Vår nya klubbpartner! Att bli klubbpartner till Cykelklubben.se kostar inte en förening någonting, bara en möjlighet att kunna profilera sin verksamhet via sajten. Det var precis vad det härliga gänget i Mölndals CK valde att göra nu i inledningen av Mölndals CK är en av få föreningar i landet som dels har aktiva i alla discipliner och som har aktiva i alla åldrar och som dessutom försörjer övriga cyklister i Sverige med egna bra arrangemang. Helt enkelt precis så där som vi från Cykelklubben.se önskar att alla föreningar skulle se ut och fungera! Mölndals CK har träningar och aktiviteter nästan alla dagar i veckan. Deras ungdomsträningar leds av utbildade tränare och en av dem, Mathias Karlsson, fick även pris i kategorin Årets Ungdomsledare på Cykelgalan i fjol. De har även träningar för elit, veteran och seniorklassen samt att det givetvis även finns rena motionsgrupper som cyklar i lite lugnare tempo. Klubben startades 1922 och firar alltså i år 87 som framgångsrik klubb. I det egna klubbhuset i Lindome, som är en naturlig samlingspunkt för klubbens medlemmar och aktiviteter, finns det givetvis även testcyklar, omklädnings- och mötesrum.

7 En vanlig träningsvecka ser ut ungefär så här: Måndag MTB-träning för ungdomar (vinter testcykelträning) Tisdag LVG-träning alla (vinter testcykel eller löpning) Onsdag MTB-träning alla (vinter innebandy&gympa) Torsdag LVG-träning ungdomar (vinter testcykel eller löpning) Fredag ingen träning Lördag Snabbdistans tävlingsfria helger alla (vinter distans med MTB) Söndag Distans tävlingfria helger seniorer (vinter distans med MTB) Mer information om Mölndals CK kommer här i våra månadsblad. Vill du genast nu komma i kontakt med dem och läsa mer om deras verksamhet rekommenderar vi ett besök på Som guldmedlem får du 25% på startavgiften då du kör Mölndals CK:s deltävling i Västgötacupen den 7 juni. Månadens mattips Spar pengar och bygg muskler! Av Björn Stenberg Här kommer ett tips på hur du kan göra ditt eget smörgåspålägg Björns sojapastej! Tillhör du dem som gillar att äta smörgåsar till frukost och som mellanmål? Då kanske du har lagt märke till hur dyrt det är nu för tiden med att köpa ost och andra pålägg? Köp torkade sojaböner, cirka 400 g, i vilken vanlig affär som helst och lägg dem i blöt cirka 8-10 timmar. Därefter kokar du bönorna cirka 2 timmar på svag värme under lock med en grönsaksbuljong. Nu har du hux flux fått ungefär 1 kg ätbara sojabönor för cirka 12 kr (priset på 400 gr brukar ligga däromkring) Efter att ha hällt av vattnet häller du bönorna i en mixer. Använd knivarna i mixern. Häll i cirka 1 dl raps- eller olivolja, pressa i en eller två vitlöksklyftor och skicka på en mängd örtsalt. Sedan sätter på mixern och börjar mosa bönorna. När de är nästintill mosade och du ser att massan är lite grynig häller du på, försiktigt och lite i taget, vatten tills smeten har fått en konsistens av bredbar pastej.

8 Då är allt färdigt, häll över pastejen i förvaringsburk, skär upp en skiva nybakt bröd och njut länge! Givetvis kan du krydda pastejen efter tycke och smak, det är nästa roliga steg! Visst är det roligt att laga mat, speciellt med tanke på att du just nu fått 1 KG pålägg för 12 kronor och att du som aktiv människa får i dig rikligt med nyttigheter eller vad sägs om följande: Alla essentiella aminosyror som behövs för att bilda proteiner (som skapar dina snygga benmuskler) 30% kolhydrater 19 % nyttigt fett och 112% av ditt järnbehov om du äter 1 hg pastej om dagen. Sommarens nöjesmaskin - Merida Scultura Evo Team Carbon - Sram RED, :- Scultura Evo 907 Carbon Ultegra SL, :- Scultura Evo 904 Carbon 105, :- Road Race 904 Alu 105, :- Road Race 903 Alu Tiagra, 9 999:-

9 Guldmedlemskap lönar sig nyheter 2009 För dig som väljer att bli ny guldmedlem, eller förnya ditt guldmedlemskap, under 2009 väntar många nya spännande nyheter. Grundprincipen för att vara guldmedlem är att det ska löna sig flera gånger om. Därför kommer vi att lägga ett stort arbete på att skaffa ännu fler partners, få ännu fler lopp att lämna rabatter på startavgifterna och andra spännande förmåner. Ditt guldmedlemskap kommer att omfatta följande delar under 2009: Guldkortet Ditt personliga medlemskort. Fribiljett till Cykelmässan november Som guldmedlem går du in gratis bägge dagarna på *Cykelmässan på Elmia. Värde 175 kronor! Rabatt på galabiljett Som guldmedlem har du billigare pris på de hett eftertraktade biljetterna till Cykelgalan, årets härliga cykelfest för alla cykelintresserade. Värde 50 kronor! Har du kört 4 motionslopp i 2 län kan du vinna dubbelt upp om du är på plats på Cykelgalan. Galan anordnas den 21 november på Elmia i samband med Svenska Cykeldagarna. Rabatter på cykellopp Genom de motions- och tävlingslopp som är anslutna till Cykelklubben.se får du som guldmedlem 25 % rabatt på startavgifterna. Värde hundratals kronor per år! Rabatter i anslutna Guld-Butiker Till exempel 10% rabatt på allt i butiken vid ett tillfälle. Genom att lämna presentkortet och visa upp ditt guldkort i någon av våra anslutna butiker får du 10% rabatt på deras produkter. Värde kan bli riktigt mycket om du har spenderarbyxor på!

10 Guldtävlingar på Cykelklubben.se Under 2009 kommer vi att anordna ett stort antal tävlingar där du som guldmedlem har chansen att vinna mycket fina priser. Det kommer t.ex. att handla om allt ifrån cyklar, kläder, material till fristarter i lopp. Tävlingarna går av stapeln klockan och under vår nya rubrik Förmåner kommer du att hitta nästa tävling, framtida tävlingar och vinnare i tidigare tävlingar. Vinstvärde cykelprylar för tusentals kronor kan bli dina! Nishiki Finisher förstapris i vår onlinetävling den 1 april! Värde kr. Limited Carbon Ett tekniskt och superlätt underverk i kolfiber. Grunden i Limited Carbon är HM90-ramen. Flera nya tekniker har använts för att skapa en ram med styvhetsvärden i världsklass som samtidigt är komfortabel och ultralätt. I 2009 års ram har även sadelstolpen integrerats i ramen för att spara vikt. Bygget kompletteras med de allra finaste Litekomponenterna samt med världens mest avancerade drivlina, Shimanos Dura-Ace Di2. Rek. pris: kr Generalagent Unicykel AB, tel info@unicykel.se

11 Vill du lära dig mer om sportdryck? Passa då på att läsa Fredrik Ericssons artikel om sportdryck. Energi och vätska under träning/tävling Av Fredrik Ericsson De prestationsförbättrande egenskaperna hos sportdryck är mycket väl vetenskapligt dokumenterade och den mesta forskning på området idag går ut på att hitta olika typer av ingredienser och blandningar som är de mest optimala för olika situationer. Många ser felaktigt sportdryck som något lyxigt och som man bara har nytt av under väldigt långa träningspass eller tävlingar, vilket är fel. Olika typer av sportdrycker, salttabletter och kolhydratstillskott kan användas för att optimera prestationen inför, under och efter träning/tävling som är ca 30min eller längre. Alla fördelar med sportdrycker blir större ju varmare väder och ju fler dagar på rad som man ska prestera. Det är viktigt att förbereda sig innan hård fysisk aktivitet genom att se till att man står på startlinjen i vätskebalans och med optimala nivåer av kolhydrat i kroppen. Dricker man bara vatten inför träning/ tävling ger detta inget tillskott av kolhydrat eller salt. Detta gör att man kan stå på startlinjen med för låga kolhydratsnivåer i kroppen och i värsta fall även gjort att koncentrationen av salter i kroppsvätskorna är så låg att kroppen tror att den är överfull med vätska och kissar ut den. Salterna i sportdrycken gör alltså att du behåller vätskan i kroppen. Under aktiviteten hjälper sportdrycken till att hålla en jämn blodsockernivå samt ersätta förlorad vätska och salter. Salterna och kolhydraterna i sportdrycken gör faktiskt att kroppen tar upp vätskan mer effektivt än bara vatten om man blandar sportdrycken rätt. STATE-OF-THE-ART SHOECOVERS PRO Blaze Black PRO Raven H2O PRO Endure NPU+ PRO OPC DESIGN This revolutionary and officially registered Optimal Panel Construction design gives the rider superb fit, function and appearance. The idea was to use as few seams as possible and to take advantage of the characteristics of the materials to improve comfort and performance. Distributor:

12 Det tar ungefär min innan den vätska och kolhydrater man intar kommit ut i kroppen och kan göra nytta fullt ut. Detta gjorde att man länge ansåg att sportdryck varit onödigt för aktiviteter under 60min. Forskning de senaste 2-3 åren har dock visat att det räcker med smaken av kolhydrat i munnen för att få en prestationsförbättring, men man kan inte förklara den exakta mekanismen ännu. För uthållighetsidrotter där intag av sportdryck under loppet är besvärligt är det därför extra viktigt att dricka ca ml ungefär 5-10min innan start för att dels ha möjlighet att få nytta av den vätska och energi den ger men även de prestationshöjande mekanismer som smaken av kolhydrat har. Efter en uthållighetsprestation är återställandet av vätskeoch mineralbalans samt påfyllnad av kolhydratsdepåerna de kanske mest avgörande detaljerna för återhämtningen. Ju längre man väntar med detta desto långsammare går återhämtningsprocessen. Detta gäller särskilt i samband med tävling flera dagar på rad. Det finns idag flera sportdrycker som är speciellt framtagna för att användas efter aktiviteten (och inte under) som även innehåller andra ämnen som kan påskynda återhämtningen som t.ex. vissa vitaminer och aminosyror. KORTA FAKTA Kolhydrat Kroppen kan ta upp och använda ca 60-70g kolhydrat per timme, undantaget är när man blandar fruktos med någon annan kolhydratkälla (t.ex. glukos, maltodextrin, någon typ av polysackarider). Tack vare att fruktos har en helt unik upptagningsmekanism kan man med denna teknik ta upp och oxidera ca g kolhydrat per timme. Mineraler Den viktigaste mineralen i en sportdryck är natrium eftersom den är hjälper till att transportera kolhydraterna genom tarmväggen och har en betydande roll i kroppens vätskebalans. Mycket tyder på att även mineralerna kalium och magnesium bör ingå i en bra sportdryck. Man bör få i sig mg natrium per timme, dels via sportdryck men man kan även komplettera med salttabletter. Salterna gör även att man behåller vätskan bättre efter ansträngningen genom en lägre urinutsöndring. Vätska Smaken är viktigare än många tror eftersom om man tycker att det smakar gott ökar man sitt vätskeintag. Den vätska som man förlorar under ansträngning kommer bl.a. från blodet vilket gör att man transporterar syre sämre till musklerna och får sämre värmeavgivning.

13 Camp Sweden Ett alternativ till förbundskaptenstjänsten? Av Björn S. Innan nyår slutade Hans Falk som förbundskapten för Svenska Cykelförbundet och flyttade sin arbetsplats till Norska Cykelförbundet. Det är inte så konstigt som det låter eftersam Hampe är bosatt i Norge med sin familj sedan ett antal år tillbaka. Men hur ser då framtiden ut efter Hampe? I skrivande stund har förbundet utsett Madde Lindberg till t.f. sportchef, ett bra val med tanke på att Madde har en gedigen erfarenhet som yrkescyklist och vet vad som behövs som cyklist för att få det att fungera under loppen. Men vad har förbundet tänkt sig för framtiden? Behövs det verkligen en heltidstjänst eller borde vi lägga lönepengarna på annat? Först och främst måste man ju ställa sig frågan vad Svensk cykelsport, och framförallt dess aktiva, har för önskemål. Skall man lyckas idag, oavsett om man som ung cyklist väljer att satsa på att bli bra på landsväg, MTB, downhill, Cyclocross eller på bana, krävs det att man får komma ut i Europa redan som förstaårsjunior. Det är i Europa som motståndet finns och det är här som de viktiga kontakterna knyts med lag och lagledare. Jag skulle vilja påstå att om man verkligen vill bli en cyklist på världsnivå, krävs det att man etablerar sig i Europa. Men hur gör man det som 17-åring? Eller som nybliven U23-cyklist? Idag finns det inte många Svenska klubbar som har resurser att supporta unga cyklisters satsningar och junior- och U23 landslagsuppdragen är inte många. Mitt förslag är att SCF, inrättar ett eller flera Camp Sweden, i Europa. Det skall vara ett hus där ungdomar, år, kan bo under vår och höstterminerna för att kombinera träning/tävling i Europa samtidigt som man dels studerar på distans till ett svenskt gymnasium/högskola och dessutom studerar vid en motsvarande skola på orten för att lära sig språk och för att skapa ett socialt kontaktnät. En viktig sak med ett Camp Sweden skulle vara att det finns svenska ledare på plats som kan bistå ungdomarna i deras vardag. Tänk så många duktiga f.d. cyklister och ledare som det finns i vårt avlånga land som skulle kunna vara en viktig kugge i utvecklingen av våra svenska cyklister! Hyr in dem under perioder av året istället och lägg sparade lönemedel på att hyra en större kåk. Givetvis får killarna och tjejerna som bor där betala en slant för sig men förbundet är garanten för att ungdomarna ges de bästa förutsättningarna i sin vardag. En sådan camp skulle inte vara något unikt, redan idag finns det flera länder som insett att centrala Europa är platsen att vara på.

14 Frågan är bara vem som skall våga, både våga tänka nytt och våga prova? Har det fungerat bra med den ordning som funnits tidigare? Tja, först och främst kanske förbundet måste lyssna på cyklisterna och ha förmågan att ta till sig vad de säger och sedan omvandla det till praktisk handling. Än så länge har inte ansvariga lyckats med det sistnämnda.

15 Tävlingskalendern lite nyheter! Av Björn S. Sent skall syndarna vakna brukar det heta men den här gången blir det till fördel för de svenska landsvägscyklisterna. Falu CK hade planerat, och fått klartecken från förbundet, för att få genomföra tre tävlingar (en lagtempo- och två Kermislopp) den 8-10 maj. Den 23 februari hörde förbundet av sig och fråga Falu CK om de kunde tänka sig att flytta sina tävlingar till en annan helg. Anledningen var att Upsala CK, några månader för sent, ansökt om att få genomföra ett GP-lopp söndagen den 10 maj, dagen efter deras UCI-tävling för herrar. Det behövdes inte mycket funderande för Falu CK innan de insåg att helgen den april skulle passa alldeles utmärkt, framförallt för landets landsvägscyklister! På detta sätt kommer det att finnas lands-vägstävlingar på programmet redan från den 18 april då Östgöta-loppet drar igång. Borlänge Tour maj En annan sådan olycklig krock som det varit rabalder om under januari har fått sin lösning. Långa Billingeracet kommer att arrangeras, som det var tänkt från början, den 24 maj och Borlänge Tour kör nu istället den maj. Hurra för vad lite kommunikation kan åstadkomma! MTB-SM räddat! Bancykelklubben arrangerar SM tillsammans med Cykelklubben Sverige AB! Svenska Cykelförbundet har under en längre tid letat efter en arrangör till MTB-SM 2009 men klubbarna har visat svagt intresse, kanske för att tävlingarna ligger mitt i semestertider men kanske också, gud bevare oss, att klubbarna får allt svårare att hitta personer som vill ta ansvar för att genomföra tävlingar. Nu tar Bancykelklubben, i samarbete med Cykelklubben Sverige AB, ansvar för genomförandet av tempo, stafetter och XC-tävlingarna och dessa kommer att avgöras på Lugnet i Falun fre-sön den juli. Det här blir första tävlingen som Bancykelklubben genomför men med en mycket erfaren tävlingsledning. Ansvarig blir Björn Stenberg som genom åren hunnit med både det ena och det andra, allt ifrån att ha varit tävlingsledare för världscuptävlingen i Falun 2005 till att ha varit SM-general i fjol. Dessutom kommer både Lars-Åke Östlin, till vardags tränare och lärare vid Vansbro Cykelgymnasium och Högskolan Dalarna, och Peo Johansson, erfaren tävlingsledare och en mycket duktig speaker. Överskottet från tävlingarna kommer att gå till att bygga upp Bancykelklubbens verksamhet inför vintern 09/10 då vi tänker sig än fler träningar och tävlingar på Ballerup Super Arena. Allt för att utveckla Svensk cykelsport.

16 Månadens porträtt Av Fredrik Jansson. Lars Anders Friberg, Bitr. avdelningsföreståndare på Särskilt ungdomshem inom Statens institutions Styrelse, SiS. Vi känner honom som Lasse på Cykelklubben och han hämtar mig på järnvägsstationen i Hässleholm där han bor, med sin gråa Mondeo, precis som vi kommit överens om. Vi har träffats förr och jag får som alltid ett varmt och vänligt välkomnande. Han presenterar Hässleholm som Sveriges kanske allra tråkigaste stad, framför Eslöv som officiellt fått denna eftertraktade titel. När vi kommer innanför dörren hemma hos Lasse, åker stereon på med en skiva av Mark Knopfler och inom 2 minuter puttrar perkolatorn hemtrevligt. Det är fika på gång!

17 Hur kommer det sig att du började cykla från början? Det var 2004 och det berodde på att jag var för stor och tjock för att kunna springa. Det funkade helt enkelt inte. Jag vägde vid den tidpunkten nästan 130 kg och var tvungen att göra någonting åt min vikt. Mina blodvärden var inte bra och min kondition obefintlig. Någonting var jag tvungen att göra och det fick bli till att börja cykla. Hur kommer det sig att du fortsatte? Jag minns den 2 augusti det året speciellt, det var dagen som blev en vändpunkt i mitt liv. Det var då jag kom underfund med att cykling var inte bara bra för hälsan, utan det var dessutom fantastiskt roligt! En viktig ingrediens för att jag ska tycka att det är roligt, är att man gör framsteg. Jag märkte hur min vikt sjönk och det gav mig en kick att fortsätta. Ett annat sådant viktigt framsteg var dagen då jag för första gången körde min vanliga tur på 11 km, på under 30 minuter! Jag var så himla glad och jag minns det så väl! Då hade jag en gammal 10-växlad Crescent med växelreglagen på ramen och nödbromshandtag, du vet. Sedan köpte man en ny cykel med växlarna i bromshandtagen osv. Sådant gör ju också att man hela tiden känner att det liksom finns mer att utforska. Jag cyklade från början alltid med musik i öronen i någon form. För skulle man cykla var man ju tvungen att ha musik för det är ju så tråkigt. Det var en förutfattad mening man hade inbyggd från början. Och jag minns så väl den gången, då jag tog ut lurarna och bara cyklade utan. Det var en riktig aha-upplevelse. Det låter kanske banalt nu Men då var det en stor och speciell händelse. Jag kände verkligen att jag fick en helt ny upplevelse genom cyklingen och jag fick ju en helt annan naturupplevelse med vindens sus och fåglarnas sång. Det var en känsla av frihet! Förra året körde vi Vätternrundan tillsammans, i SUP-15 gruppen med gänget från Cykelklubben.se. I år är du själv tillförordnad kapten för gänget. Vilka tidigare erfarenheter har du från Vätternrundan? Jag körde första gången 2006 på 21 timmar och den gången gjorde jag det helt utan sällskap hela rundan. Jag till och med lade mig och sov en stund under ett träd i Karlsborg. År 2007 hittade jag någon klunga här och någon klunga där att köra med och tog mig runt på 17:45. I fjol körde vi som sagt med Cykelklubben.se och vi kom väl i mål på tiden 15:50. Hela idén med SUP-15 är ju att det inte är tiden som är det viktiga, utan allt det andra runt omkring som

18 gör cyklingen så himla rolig - umgänget, kamratandan, skratten, sammanhållningen. En sak som faktiskt förvånade mig lite, var hur snabbt vi faktiskt cyklade och att det gick utan problem. Alla hjälptes åt fantastiskt bra med klungkörningen och det fungerade hur bra som helst. Vi stannade i samtliga depåer och tog god tid på oss överallt, men när vi väl cyklade, då cyklade vi! Jag måste bara säga att Vätternrundan med SUP-15-gänget 2008, var en av mina absolut bästa cykelupplevelser hittills. Det är det roligaste jag gjort hittills när det handlar om gruppcykling. Det är nästan lite magiskt när man tänker tillbaka på det. Förra året var vi 18 personer. I år blir vi 46 st. i SUP-15-gänget och det kommer att bli en helt annan grej. 46 personer i en klunga kan vara nog så svårt när man är ensamma på vägen. Med tanke på att där kommer att vara några tusen cyklister till förutom oss får vi nog tänka igenom vårt upplägg ordentligt. Kanske blir vi tvungna att cykla i två eller tre klungor men ändå tillsammans. Det är säkert några som undrar hur du Lasse, ska klara av att leda hela den här gruppen runt Vättern och hur du ska bemästra uppgiften att se till att alla kommer i mål i samlad trupp. Hur känns det att ha den pressen på sig? Nej, den pressen känner jag inte faktiskt. Jag vet att det finns någon eller några som tror att jag tagit på mig det ansvaret men så är det ju inte. Jag har tagit emot anmälningarna till gruppen och man får gärna kontakta mig i gruppen osv. Men cykla Vätternrundan i ett gäng som det här, handlar om att det ska vara en kul grej där alla hjälps åt. Som förberedelse har vi bland annat ett eget träningsläger för SUP-15-gänget i Stora Sundby den maj och det är en av killarna som också var med förra året, Huklen, som tagit initiativet. Det ska bli jätteroligt! Jag vet att det finns plats till fler på lägret så är man intresserad så är det bara att kontakta Huklen. Om du var tvungen att ägna dig åt någonting som inte har alls med cykling att göra en dag, vad skulle det bli för aktivitet då? Träffa vänner, bara umgås, jag kanske skulle ta en sväng med motorcykeln. Ibland packas picknickkorgen och vi sticker iväg till något strövområde, ut i skogen och promenerar. Man kan väl säga att jag är lite av en utomhusmänniska, fast det ska ju vara fint väder. Men mest funderar jag på någonting som har med cykling att göra, på något vis, mest hela tiden. Det är alltid någonting som jag vill göra, någon runda att cykla, någon sak jag vill testa, någon happening jag vill arrangera eller så tänker man på kompisarna på cykelklubben.se. Man har väl fått någon slags cykelstörning!

19 Någon gång i framtiden skulle jag gärna vilja ha en cykelbutik. Det tänker jag på ofta! Den butiken kommer att ha en välkomnande fikahörna där perkolatorn alltid kommer att puttra. Du har en massa masker och grejer som se lite suspekta ut. Vad är det där för någonting? Jag fascineras av urkulturer från olika delar av världen som indiankulturer, den australiensiska urbefolkningen, Inuiterna och inte minst samekulturen. Jag vet inte vad det beror på men det är som om det väcker någonting inom i mig. Det är spännande och skapar en nyfikenhet. Första gången jag kände av detta var när jag var 11 år och såg filmen Utvandrarna. Jag kommer ihåg alla dessa indianer som blev avrättade på löpande band. Det skar långt in i själen på mig. Ett annat minne jag har är när jag som 14-åring var i Hemavan norr om Tärnaby för att fjällvandra med scouterna. Vi skulle åka båt över Över-Uman och man hade bett en same om hjälp. Jag tror vi fick plats 4-6 personer åt gången i båten och själva båtfärden tog nog inte mer än 10 minuter. Jag minns att jag inte kunde släppa blicken från hans ansikte. Det var något som fängslade mig. Jag minns hans ögon, hans händer, hans väderbitna ansikte. Flera dagar efter gick jag och tänkte på om hur mycket spännande han skulle kunna berätta. Ett ställe som jag besökt flera gånger är Arnolds Kannibalmuseum i Önneköp utanför Hörby. Denne man har besökt de flesta länder och har samlat på sig hur mycket prylar som helst. Det är oerhört spännande att höra hans berättelser om alla dessa människor han träffat genom åren. Min lilla samling är från lite olika delar av världen. De saker som betyder mest för mig är bl.a. en mandela eller en skyddssköld tillverkad i ett indianreservat i Nordamerika. Ett par didgeridooer från Arnhem land som är ett reservat för aboriginer i Australien. Dessa brukar jag gå omkring och vröla i när ingen annan är hemma. Men allra mest gillar jag min Native American flute. Det var på en Indianfestival på Ursprungskällan i skogen mellan Varberg och Falkenberg som jag hörde en indian vid namn Douglas Spotted Eagle som spelade och jag tänkte att en sådan flöjt skulle jag också vilja spela på. När jag fyllde 40 fick jag en flöjt som jag tar fram då och då och blåser lite i även om de andra familjemedlemmarna är hemma. Andra saker jag köpt på mig är drömfångare, rainstick, blåsrör, bullroarer, en liten totempåle, träskulpturer från Afrika, masker från olika delar av världen och lite annat smått och gott.

20 Tillbaka till temat cykel. Vi är många som märkt av fenomenet Videokonferensträning på Cykelklubben. Det syns på bloggen ibland och det finns en eller flera stående grupper i ämnet. Vad är det där för någonting? Efter några gånger kom man ju fram till att trainer-träning är så in-i-bomben tråkigt. Man sitter där helt själv och trampar och försöker underhålla sig på alla olika tänkbara sätt. Så den 13 januari 2008 slängde jag ut frågan på bloggen om Kollektiv trainerträning. Det började med att man först skrev en bloggning när man skulle träna och sedan kommenterade folk den och man svarade själv mellan varven medan man satt där på trainern. Detta utvecklades lite senare så att vi kom överens om att ha samma film igång när vi satt där och tränade på olika håll i landet samtidigt som man höll kontakten via bloggen och via SMS. Nu har vi kommit så långt att vi har webbkamera och videochatt igång när vi kör våra träningar och jag måste säga att det funkar jättebra och vi får verkligen en härlig gemenskapskänsla när vi tränar tillsammans. De stadiga deltagarna än så länge är förutom jag själv även Patrik, Camilla och Tomba på Cykelklubben. Vi har till och med fasta tider då vi träffas och tränar tillsammans på nätet 3 ggr i veckan. Tusen tack Lasse, för att du delat med dig och för att vi fick lära känna dig lite närmare. Vi tänkte göra det till en tradition, att den som är föremål för porträttet, får utse den som kan bli näste person att porträttera. Om du fick välja någon av de andra kompisarna på Cykelklubben som du skulle vilja veta lite mer om, vem skulle du vilja att vi frågade då? Oj, nu blev det svårt. Det finns ju så många trevliga och spännande personer på Cykelklubben. Ta till exempel Cissi, Åsa, Robban, hela familjen W, Camilla, Patrik, Bitte, Garo, Micke, Melle, alla från Ultegra Boys. Jag skulle kunna räkna upp hur många som helst, för att inte tala om alla andra människor som jag träffat under Klitterbylägren eller förra årets SUP-15. Det är ju jättesvårt att välja ut en enda... Men jag väljer Tompa!!, från Hampetorp/Örebro/Kalmar eller var han är just nu -nära dig, någonstans i Sverige. Honom vill jag veta lite mer om och det tror jag många andra också vill!

21 Första klubbträningen! Av Björn S. Redan i början av detta år var det dags för Bancykelklubbens första träningscamp på Ballerup Super Arena i Köpenhamn. Till träningen var landets åringar kallade och 15 stycken killar, tyvärr inga tjejer denna gång, från Borlänge i norr till Landskrona i söder, såg fram emot att få prova denna mycket roliga form av cykling. Dagen innan träningen var det först dags för föreningens första årsmöte och till ordförande valdes Lars-Åke Östling från Gagnef. De övriga styrelsemedlemmarna blev Peo Johansson från Tranås, Björn Stenberg från Falun, Jupp Ripfel från Värmdö(Stockholm) och Göran Nihlén från Eslöv. Det är extra kul att föreningen lyckats att få med Jupp och Göran, som bägge är erfarna bancyklister. Jupp har bl.a. ett VMbrons från 1968 då han och tre bröder Fåglum, på lånade cyklar, körde till sig ett brons i lagförföljelse. Så visst finns det både erfarenhet och tradition inom svensk cykel kring bancykling!

22 Jupp och Göran var också under första träningen ansvariga instruktörer. Här fick vi först lära oss att ta oss på och av cykeln. Det kanske låter banalt men när man inte har bromsar och fast utväxling skapar det lite andra förutsättningar. När man stannar är det bra att ha uppmärksamma kompisar som ger en stoppstöd! Nästa steg blev att ta sig upp till de olika färgade linjerna vilket alla på en gång klarade av galant. Därefter var det dags för lagtempo och det var nu som avsaknaden av frihjul och bromsar gjorde sig påmind. Så här gjorde vi när vi växlade i laget. Den som låg först när man kom fram till en av kurvorna gick upp till den blå linjen och släppte fram de andra som körde utmed den svarta linjen. När man skulle gå in på sista hjulet från den blå linjen fick man en liten nedförsbacke som gjorde att man med mindre kraft kunde ta sig in på hjul. Men det gällde att pricka in sistahjulet rätt, annars fick man försiktigt bromsa genom att hålla emot med benen eller helt enkelt styra upp till höger om siste kille, om man kom in alldeles för snabbt. Avslutningsvis körde vi 2 km individuellt förföljelselopp där alla killarna gjorde bra ifrån sig. Allting avslutades med en veterankamp mellan undertecknad och Mats Harring. Efter 1½ varv hade jag en liten ledning men sedan kom Mats ångande på sin nya bancykel, samtidigt som han plocka fram de gamla superspurtargenerna, då var jag chanslös. Ser fram emot en revansch Mats! Nästa träning blir preliminärt den 16 februari. Håll koll på bloggen i februari, vi lämnar besked om vår nya hemsida när vi har sjösatt den! Längst fram, Jupp Ripfel och Göran Nihlén

23 Sveriges första professionella team Team Cyclesport.se! Av Björn S. Säga vad man vill om Dennis Nystrand men utan hans brinnande engagemang och starka vilja hade Sverige inte till i år haft Sveriges första professionella Continental-team. Med sig på resan har laget ingen mindre än Magnus Bäckstedt, svensk cykelgigant och för alltid inskriven i historieböckerna genom sin fenomenala vinst i Paris-Roubaix 2004, som både sponsor och mentor. Killarna i laget är alla unga, lovande cyklister där Johan Nystrand är yngst med sina 19 år och Alexander Wetterhall kanske den som i fjol gjorde bäst ifrån sig på både de svenska och utländska tävlingarna. Som sagt, det Dennis, Magnus och teamets manager Martin McCrossan åstadkommit är inte snutet ur näsan hur som helst. För det första måste man ha ett förbund som engagerar sig, och helst i tid, så att alla formella handlingar kommer in till UCI i tid.

24 Sedan skall man få en bankgaranti på några hundra tusen kronor som säkerhet gentemot UCI plus ett gäng sponsorer som skjuter till många härliga tusentals kronor. Inom kort kommer du att kunna köpa Bäckstedt eget kaffe, Magnus Maximus Coffee.com, på vår sajt. Det kommer att både finnas bryggkaffe och hela bönor och du kan givetvis få det hemskickat till din brevlåda. Njut en kopp och stöd en härlig svensk cykelsatsning mot framtida segrar! Fr.v bakre raden: Daniel Patten, Marcus Johansson, Filip Rudenstam, Max Öste-MacDonald, Gunnar Grönlund, Johan Nystrand, Christoffer Grimbeck, Freddy Johansson och Niklas Gustavsson. Längst fram till vänster sitter Alexander Wetterhall och en av lagets sponsorer och mentor, Magnus Bäckstedt.

CYKELKLUBBEN.SE MÖTESPLATSEN FÖR CYKELFANTASTER

CYKELKLUBBEN.SE MÖTESPLATSEN FÖR CYKELFANTASTER Månadsbrev 0408 April, april... April månad är här och med den en ny cykelsäsong! Vi har fått ställa fram klockan och vips så har vi fått en timme extra att träna på. Förutom den inspirationskicken så

Läs mer

Mitt nya jobb. Månadsbrev

Mitt nya jobb. Månadsbrev Månadsbrev 0308 Mitt nya jobb I dag är det den 1 mars 2008 och det är en mycket stor dag för mig, Fredrik Jansson. Så länge jag kan minnas har jag drömt om att driva ett eget företag och kunna försörja

Läs mer

PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti!

PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti! PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti! Varmt välkommen till en härlig cykelvecka i Dalarna med oss på Cykelklubben.se, YA Arena, Bancykelklubben och Cykelcity! I år är vi stolta över att få ge svenska

Läs mer

Månadsbrev. Tid: tisdagen den 3 juni klockan 20.00 Plats: www.cykelklubben.se

Månadsbrev. Tid: tisdagen den 3 juni klockan 20.00 Plats: www.cykelklubben.se Månadsbrev 0608 Över 4 000 medlemmar Kan du tänka dig! Just nu är vi över fyra tusen medlemmar på Cykelklubben.se och fortfarande strömmar det in nya medlemmar varje dag. Detta ska vi fira med ett par

Läs mer

RAPPORT FRÅN Svenska Cykeldagarna

RAPPORT FRÅN Svenska Cykeldagarna Månadsbrev 1208 RAPPORT FRÅN Svenska Cykeldagarna Ett stort tack till alla utställare, mässbesökare, galagäster, tävlingsarrangörer, funktionärer och Elmia för en ny härlig helg med cykel i fokus. Här

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

CYKELKLUBBEN MÖTESPLA.SE MÖTESPLATSEN FÖR CYKELF TSEN FÖR ALLA SOM GILLAR A ANTASTER TT CYKLA

CYKELKLUBBEN MÖTESPLA.SE MÖTESPLATSEN FÖR CYKELF TSEN FÖR ALLA SOM GILLAR A ANTASTER TT CYKLA Månadsbrev 0609 Sommarerbjudande Nytt på Cykelklubben.se! Blogga med mobilen! Kommande on-line-tävlingar i sommar! Nya partners! Cykelcity Gran Fondo och Världsarvsloppet! Gemensam pastamiddag CYKELKLUBBEN.SE

Läs mer

Gott nytt cykelår och tack för 2008

Gott nytt cykelår och tack för 2008 Månadsbrev 0109 Gott nytt cykelår och tack för 2008 Guldmedlemskap lönar sig nyheter 2009 Guldloppen 2009 nya spännande tävlingar och tävlingsformer Bancykelklubben nystartad klubb Cykelkampen för en bätttre

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år

Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år jag fyllde 50. Men tiden går så fort och det blev aldrig

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Köp biljett nu. Månadsbrev 0409

Köp biljett nu. Månadsbrev 0409 Månadsbrev 0409 Sunt förnuft Anmäl dig till lopp via shopen! SverigeTrampet Vad gör man i april som cyklist? Månadens online-tävling Kalendern Svenska Cykeldagarna Köp biljett nu CYKELKLUBBEN.SE MÖTESPLATSEN

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson För att använda pulsen som en mätare behöver du veta hur snabbt ditt hjärta kan slå maximalt, med andra ord vad du har för maxpuls. Det är viktigt att notera

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013 MAJ 2013 Mallorca den 22 maj 2013 Så har vi anlänt till Mallorca och den lilla byn Soller här på ön, sist jag var här var för 2 år sedan med laget. Denna gång är det bara jag A-K och Bettan men vi har

Läs mer

Kolhydrater om man har Diabetes

Kolhydrater om man har Diabetes Kolhydrater om man har Diabetes Jag brukar köra med powerbar gel och sportdryck när jag kör långloppen. På ett långlopp så brukar jag ta 3-5 gel (ca 1 gel var 35-50min ingen första timmen) och sen 2-4

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Träningsbelastningar kan också varieras på olika sätt. Det kan handla om:

Träningsbelastningar kan också varieras på olika sätt. Det kan handla om: TRÄNINGSLÄRA Glädjefaktorn I vårt moderna samhälle har vi byggt bort de flesta möjligheter till naturlig motion. Många gör sitt bästa för att slippa anstränga sig. Vissa är så ovana vid fysisk belastning

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R N U M M E R 1 2 0 1 6 K U N G S Ö R S S K 2016-02- 21 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 3-1 4 / 3 F Ö R S Ä L J N I N G K L U B B K L Ä DER 1 9 / 3 V I N T E R S E R I E N, F I N A L K Ö P I N G 2-3

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt 1000 varma tack för den informativa, kunskapsfyllda, lättillgängliga boken Glutenfritt gott och enkelt! Alla lättbakade, goda och säkra recept kommer

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Adress postnummer, ort

Adress postnummer, ort Adress postnummer, ort VERKSAMHETSPLAN 2019 Verksamhetsplan 2019... 1 1. Allmänt... 3 2. Träning och tävling... 3 Träningar... 3 Träningsdagar/helger... 4 Läger... 4 Tävling... 4 3. Utbildning/Utveckling...

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Utvärdering COL 2013/2014

Utvärdering COL 2013/2014 Utvärdering COL 2013/2014 När är det bäst att arrangera COL-fester? Vardagar eller helger? Vardagar innebär att vissa måste gå hem tidigare, medan helger ofta krockar med tävlingar eller andra resor. Festerna

Läs mer

MÖTESPLATSEN FÖR ALLA SOM GILLAR ATT CYKLA

MÖTESPLATSEN FÖR ALLA SOM GILLAR ATT CYKLA Månadsbrev 0912 YA Arena Vi söker volontärer till bygget Svenska Cykeldagarna 2009 Cykelgalan stannar kvar i Jönköping! Nytt på Cykelklubben.se MÖTESPLATSEN FÖR ALLA SOM GILLAR CYKELKLUBBEN.SE MÖTESPLATSEN

Läs mer

http://iform.se/traning/lopning/halvmarathon/halvmaratonskolan-niva-2

http://iform.se/traning/lopning/halvmarathon/halvmaratonskolan-niva-2 Seite 1 von 17 Cookie- och Sekretesspolicy LOGGA IN BÖCKER OCH DVD BESTÄLL I FORM KUNDTJÄNST OM I FORM SÖK BLI SUPER- PEPPAD HÄR LÖPNING VIKT TRÄNING RECEPT SKÖNHET TEST HÄLSA MÄT DIN RUNDA BLOGG I FORM-LOPPET

Läs mer

Fråga expertpanelen! Brev. Bästa bidraget! Varför ens försöka? Rekordtavla

Fråga expertpanelen! Brev. Bästa bidraget! Varför ens försöka? Rekordtavla Fråga expertpanelen! Brev Bästa bidraget! mats månhav Alla typer av intervaller passar inte alla vid alla tillfällen. Men det beror inte så mycket på ålder utan på vilka mål man har med sin träning, vilka

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Kom i form med oss på Mallorca

Kom i form med oss på Mallorca Kom i form med oss på Mallorca Pernilla Lisa Vicky Välkomna att åka med oss till denna underbara plats Can Martorell 11 18 oktober 2014 Här ger vi dig ett utbud av härlig träning för både kropp och själ.

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Den magiska dörren. Tilde Buhler

Den magiska dörren. Tilde Buhler Den magiska dörren Tilde Buhler Kapitel 1 Hej, jag heter Sofia och är 10 år. Min bästis heter Thilde och vi går på Färjestad skola. En dag när vi var ute på lunchrast såg vi den nya läraren, han var jätteläskig

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Styrelsen Ordförande Kassör Sekreterare Ledamöter Suppleant Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Jan Löfgren Hans Jonsson Per-Anders Björk Birgitta Dignell (Vice ordf.) Dag

Läs mer

Cykelmysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cykelmysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cykelmysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30 3 ETT GOTT LIV Till alla anställda i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen ska skapa förutsättningar för en god hälsa och ett gott liv. Grunden för en god hälsa är en sund miljö. Den miljö

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Återhämtningsmål direkt efter träning

Återhämtningsmål direkt efter träning Återhämtningsmål direkt efter träning Återhämtning för musklerna är viktigt efter ett hårt träningspass. All träning är nämligen nedbrytande till dess att du stoppar i dig någonting, först då börjar uppbyggnaden

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R N U M M E R 1 2 0 1 3 K U N G S Ö R S S K 2013-03- 21 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 7 / 4 U P P T A K T S T R Ä F F M T B 1 4 / 4 1 : A M T B & L Ö P T R Ä N I N G E N ( P R E L. ) 4 / 5 B J Ö

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer