Civilförsvarsförbundet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Civilförsvarsförbundet"

Transkript

1 Handbok för Civilförsvarsförbundet Utgivningsår 2011 Redaktör: Cecilia Burman

2 1. Inledning Ingen kan göra allt Människan är en samhällsvarelse sa filosofen Aristoteles redan för år sedan. Han menade att det är en naturlig drift hos människan att vilja vara en del av samhället, och då är det viktigt att man kan vara med och påverka sin situation. För att känna sig trygg. Trygghet uppnår man främst med kunskap. Det civila samhället består av en massa människor med kunskap, det gäller bara att lokalisera och utnyttja den! Vi vet att de flesta människor vill och kan ta eget ansvar, även i utsatta situationer. Oavsett var du är hemma, i naturen eller staden, är det du som har störst möjligheter att hjälpa dig själv och dem runtomkring, i en nödsituation. Civilförsvarsförbundet ger dig kunskapen om hur du gör det på bästa sätt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Som medlem i Civilförsvarsförbundet bidrar du till att stärka ditt och svenska folkets säkerhet, skydd och överlevnadsmöjligheter. Alla är en del av civilsamhället.

3 2. Verksamhetsidé Ett säkrare liv hela livet även i utsatta lägen Vision Sveriges Civilförsvarsförbund är en ideell, demokratisk och rikstäckande frivilligorganisation. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. Förbundets mål är säkerhetsmedvetna människor, som genom sitt agerande stöder såväl individen som samhället. Förbundet verkar för att stärka demokratin och människovärdet samt bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Verksamhet Förbundet är verksamt inom områdena trygghet, säkerhet och överlevnad utifrån den enskilda människans behov och förutsättningar. Förbundets verksamhet omfattar: Opinionsbildning för ett tryggt och säkert samhälle. Information och utbildning för att stärka människornas förmåga att förebygga och hantera utsatta lägen. Insatser i samband med olyckor och kriser i samhället. Uppdragsverksamhet som främjar förbundets ändamål. Historia Civilförsvarsförbundet har utvecklats ur Luftskyddsförbundet, som grundades 1937, vilka utbildade frivilliga om luftskydd och hemskydd inför ett stundande världskrig. Tack vare fredstider har verksamheten omformats till att främst gälla det så kallade självskyddsbegreppet: Den enskilda människan ska lära sig att skydda sig själv och andra i krissituationer men också förebygga olyckor och katastrofer, med hjälp av utbildning och i samarbete med samhällets försvar och räddningstjänster.

4 3. Verksamheten Vad gör Civilförsvarsförbundet? Vi utbildar, informerar och hjälper. Hjärtat är verksamheten och det är viktigt att den engagerar alla från stödmedlemmar och aktiva medlemmar till instruktörer, verksamhetsledare, ledamöter och styrelser. Vi lär människor hur de klarar olyckor och krislägen, såsom längre elavbrott, förorenat dricksvatten, isolering och nödsituationer utomhus. Vi lär barn att klara sig i skogen när de gått vilse och ungdomar att campa säkert i naturen. Vi ger råd om säkerhet till vardags. Allt från hur du hanterar skadade eller gör ditt hem med brand- och olyckssäkert. Vi informerar också om energilösningar, i situationer när kyl, frys, spis och mikro slutar fungera eller när det inte kommer vatten ur kranen. Vid stora kriser och olyckor i samhället kan det behövas extra hjälp från civila personer med kriskunskap. Då finns Frivilliga resursgrupper (FRG) till för kommunerna att använda som extra resurs. I FRG ingår personer från olika frivilligorganisationer, vilka Civilförsvarsförbundet utbildar. Läs mer om FRG i kapitel 7. Våra uppdrag får vi från de myndigheter som arbetar med samhällets säkerhet och beredskap, men även privatpersoner eller mindre grupper som vill lära sig mer kan boka en kostnadsfri kurs med Civilförsvarsförbundet. Ju mer vi är förberedda och ju mer vi kan om säkerhet, desto bättre klarar vi oss - både som individer och tillsammans.

5 4.1. Organisationens ledning Laguppställning! Civilförsvarsförbundet är en idéburen organisation och styrs av demokratiska värderingar. I juridisk mening är förbundet en egen juridisk person men kärnan är medlemmarnas gemensamma intresse. Det finns inget vi och dem Civilförsvarsförbundet är likt ett fotbollslag beroende av alla spelare för att vinna matchen. Förbund, distrikt och förening Precis som svenska staten har Civilförsvarsförbundet tre beslutande och operativa nivåer; förbundet, distrikten och föreningarna kan man säga motsvarar regering, landsting och kommun. Förbundsstämman samlar lagets representanter Det högsta beslutande organet är förbundsstämman (jämför med riksdagen som är landets högsta beslutande organ). De som beslutar på förbundsstämman är ombud som nominerats av Civilförsvarsförbundets lokalföreningar (civilförsvarsföreningarna) och valts av distriktsstämman. Varje distrikt utser två ombud. Utöver dem fördelas 75 ombud på distrikten baserat på lokalföreningarnas medlemsantal. För att beslut ska gå igenom måste fler än häften av ombuden vara närvarande. Alla medlemmar har rätt att närvara vid förbundsstämman men endast närvarande ombud har rösträtt. Förbundsstämman hålls vartannat år senast den 15 oktober. Liksom för ett årsmöte gäller även för en förbundsstämma att de ärenden som tas upp ska vara kända innan mötet. En kallelse med ärendelista och beslutsunderlag går därför ut till ombuden, distrikten och föreningarna i förväg. I stadgarna * finns regler för när kallelse till ordinarie respektive extra förbundsstämma ska skickas ut. Efter förbundsstämman skickas protokollet ut till distrikt och lokalföreningar och finns sedan tillgängligt på webbplatsen öppet för alla att läsa. Transparensen är viktig i en demokratisk organisation. * Stadgarna i sin helhet finns på Civilförsvarsförbundets webbplats

6 Förbundsstyrelsen coachar på högsta nivå Förbundsstyrelsen är förbundets högsta verkställande organ och kan liknas vid Sveriges regering. Där fattas långtgående beslut för driften och färdriktningen för förbundet. Förbundsstyrelsen beslutar om vilka ärenden som ska tas upp på förbundsstämman och lämnar också förslag på beslut till de motioner som lämnas in till förbundsstämman av medlemmar, föreningar och distrikt. Förbundsstyrelsen kan också lämna egna förslag till förbundsstämman (jämför med när regeringen lämnar propositioner till riksdagen). Förbundsstyrelsen består av ordförande, förste och andre vice ordförande samt ytterligare minst fyra och högst åtta ledamöter. Dessa väljs vid förbundsstämman på mandatperioder om två år (de kan omväljas). Förbundsstyrelsen ansvarar för förbundets tillgångar, leder utvecklingen inom förbundet, beslutar om ekonomiskt stöd till distrikt och föreningar och anställer personal som behövs. Generalsekreterare Generalsekreteraren är förbundets högste tjänsteman. Generalsekreteraren har närvaro- och yttranderätt vid förbundsstämmans samt närvaro-, yttrande- och förslagsrätt vid förbundsstyrelsens sammanträden. Generalsekreteraren verkställer i praktiken majoriteten av de beslut som förbundsstyrelsen eller förbundsstämman fattar och kan jämföras med en verkställande direktör. Distrikt Distriktsstämman består av ombud från samtliga lokalföreningar i distriktet. De är lagets länk till coachen, till förbundsstyrelsen via förbundsstämman. Fördelningen av ombud beror på medlemsantal. En förening med upp till 50 medlemmar har rätt att utse ett ombud, föreningar med medlemmar utser två ombud och föreningar med medlemmar tre ombud. De med 301 till 500 medlemmar väljer fyra ombud och därefter väljs ett ombud för varje påbörjat 300- tal medlemmar. Distriktsstämman har i övrigt samma regler som förbundsstämman och sammanträder minst vartannat år, utifrån distriktens val.

7 Ett distrikt leds av en styrelse och verkar genom en verksamhetsledare och de instruktörer som finns i distriktet. Verksamhetsledaren ska under distriktsstyrelsens ledning stödja föreningarna och verka för genomförande av förbundets uppgifter och mål. Distriktsstyrelsen kan till exempel anordna utbildnings- och informationskonferenser för föreningarna. Saknas det en förening i en kommun ansvarar distriktet på lämpligt sätt för verksamheten. Distrikten har en egen ekonomi. Läs mer om distriktsverksamheten i följande kapitel Organisationen på fältet! Förening Till skillnad från distrikts och förbundsstämman utses inga ombud inom föreningarna, utan föreningsstämman (årsmöte) består av närvarande medlemmar och varje närvarande medlem har en röst. För att sköta den operativa verksamheten väljer man en styrelse, med ordförande och ledamöter. Föreningsstämma har man varje år. Läs mer om föreningsliv i kapitel 6!

8 4.2 Organisationen på fältet Utbildning och nätverkande Verksamhetsledare Det finns en verksamhetsledare i nästan alla distrikt, som är anställd av förbundet i samråd mellan generalsekreteraren och distriktsstyrelsen. Verksamhetsledarens uppgift är att under distriktsstyrelsen och tillsammans med förbundets övriga anställda vara ett stöd till föreningarna. Verksamhetsledarna är tjänstemän som verkställer det som distriktsstyrelsen och förbundet beslutar om. De huvudsakliga arbetsområdena är: Information och marknadsföring Informationsutbyte över föreningsgränserna har ett stort mervärde för medlemmarna. En tidning eller informationsblad kan till exempel ges ut till alla medlemmar i distriktet med tips om utbildningar, artiklar från aktiviteter och eventuell information från förbundet. Uppdragsverksamhet Utbildningsverksamheten är uppdelad i två områden; den kostnadsfria och den kommersiella. Den kostnadsfria är för individen i samhället, såsom ideella organisationer (scout-, idrott-, friluftsföreningar till exempel) med syftet att göra allmänheten mer krismedveten. Denna utbildning bekostas genom statsbidrag från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) genom ett avtal med förbundet. Övriga kurser är betalkurser för företag, myndigheter och kommuner med flera. Verksamhetsledaren är spindeln i nätet som fördelar uppdragen till distriktets instruktörer och ser till att instruktörer utbildas och fortbildas. Till uppgifterna hör också att redovisa uppdragsverksamheten till förbundet samt betala ut lön till instruktörer. Nätverkande Verksamhetsledaren har kontakt med andra idéburna organisationer, kommuner, landsting och regionala myndigheter för att på bästa sätt samarbeta när det gäller

9 utbildningar, insatser och informationsspridning. Instruktör Instruktören är förbundets förlängda arm till allmänheten genom kurser och utbildningar i allt från Hjärt- och lungräddning (HLR) och säkerhet i vardag och kris till barnsäkerhet och energiinformation. Som instruktör träffar du individer som vill höja sitt säkerhetstänkande och det är viktigt att utbildningen är spännande och intressant! Det finns flera instruktörer med olika inriktningar i varje distrikt, som i samråd med verksamhetsledaren håller utbildningar för medlemmar, organisationer, myndigheter och företag. Instruktören kan själv boka utbildningar och får betalt per timme, vilket redovisas till verksamhetsledaren i distriktet och utbetalas efter avslutad kurs. Du som vill utbilda dig till instruktör i Civilförsvarsförbundet behöver ha både intresse och fallenhet för uppgiften. Det krävs också att du är medlem i en civilförsvarsförening eller i Civilförsvarsförbundet och har gått instruktörsutbildningen. Intervju med en instruktör Namn: Ewa Lindfors, instruktör i Gävles distrikt Medlemsstatus: Ewa har varit medlem i Civilförsvarsförbundet sedan 1995 och håller kurser i bland annat hemsäkerhet och barnsäkerhet efter avtal med BVC (Barnavårdscentralen) i Gästrikland. Varför blev du instruktör? Jag var egenföretagare inom turism och skulle boka en buss, med ansvar för uppåt 60 personer och en tanke slog mig: tänk om det händer något, vad gör jag då? Civilförsvarförbundet erbjöd kurser i första hjälpen i Borlänge som jag hoppade på. I och med att jag tycker om att jobba med människor fick jag en förfrågan om jag ville gå instruktörsutbildningen. Vilka kurser är du instruktör i?

10 Jag har utbildning i alla kurser, men kör mycket hemsäkerhet riktat till barn och föräldrar. Som förstagångsförälder vet man kanske inte vad man ska göra vid ett olycksfall när barn är inblandade. Jag känner att jag kan förmedla kunskap som gör att man kan undvika olyckor hemma. En gång i veckan har jag utbildning med BVC, men det kan också vara en PRO- förening som kontaktar mig eller en förskola som vill ha en Hitta Vilse - kurs. Vad är viktigt att tänka på som instruktör? Att brinna för det man gör och vara flexibel och lyhörd. Du ska kunna ta människor och göra en utbildning attraktiv och anpassad till dem du har framför dig. Vad betyder instruktörsjobbet för dig? Jag tycker det är roligt. Det är ett enmansjobb, men man får ju kontakt med dem man jobbar mot och de har mycket kunskap som jag kan ha nytta av i det här jobbet. Man lär sig mycket av andra.

11 5. Medlem Medlemmarna är stommen Alla kan bli medlemmar i Civilförsvarsförbundets lokalföreningar. Inga förkunskaper eller särskilda erfarenheter krävs men dina personliga färdigheter kan komma till nytta i det gemensamma lagspelet. Medlem i en lokalförening Genom ditt medlemskap i en av Civilförsvarsförbundets lokalföreningar (civilförsvarsförening) skapar du tillsammans med ditt lokala nätverk ett säkrare samhälle. I lokalföreningen har du möjlighet att påverka förbundet; du har rösträtt i föreningen och kan därmed utöva inflytande över vilka som utses till ledamöter till distriktsstämman. Medlemsavgiften fastställs lokalt utifrån lokalföreningens behov, förutsättningar och aktiviteter. Du får tillgång till alla Civilförsvarsförbundets kurser, de flesta utan kostnad och du och din familj får inbjudningar till aktiviteter som anordnas av föreningen. Exempel på aktiviteter som en förening kan erbjuda: Studiebesök hos räddningstjänst, vatten- eller värmekraftverk och polisen. Föredrag med intressanta människor (kanske någon i din omgivning som vill dela med sig av spännande erfarenheter från en resa) hemvärnet, kommunpolitiker eller andra frivilligorganisationer. Kompletterande utbildning som till exempel kriskommunikation och skogsbrandsbekämpning. Sociala aktiviteter som besök i naturreservat, korvgrillning, familjedagar och tipspromenader. Anordnande av Hitta Vilse- stigar Temakvällar med erfarenhetsutbyte Medlem i Civilförsvarsförbundet Du kan vara medlem direkt i förbundet utan att vara med i en lokalförening. Det kan vara så att det inte finns någon lokal förening i närheten där du bor, eller att du inte är

12 intresserad av föreningslivet som sådant. Som medlem i förbundet har du mindre påverkansmöjligheter, men ditt medlemskap stödjer förbundets arbete för en säkrare vardag för alla. Du kan delta i våra medlemskurser och får hem ett elektroniskt nyhetsbrev samt tidningen Civil. Alla medlemmar får tidningen Civil som utkommer med flera utgåvor per år. Tidningen rapporterar om aktiviteter i lokalföreningarna men bjuder också på aktuell information om säkerhet, överlevnad och krishantering. Medlemsförmåner erbjuds alla medlemmar och varierar i omfattning. Aktuella medlemsförmåner presenteras på webbplatsen och i förekommande fall även i medlemstidningen Civil. Utvecklas! Som medlem har du stora möjligheter att utvecklas. Du kan gå från stödjande medlem till aktiv förtroendevald, eller gå en instruktörskurs och själv bli en del av Civilförsvarsförbundets verksamhet. Du kan också välja att engagera dig i lokala aktiviteter som att bidra till fler hjärtstartare i ditt samhälle. Alla som vill har möjlighet att växa inom förbundet. Civilförsvarsförbundet är beroende av medlemmarnas engagemang därför att Civilförsvarsförbundet är medlemmarna. Frivilliga Resursgrupper (FRG) är ett annat exempel på hur man gör sig tillgänglig för samhället och samtidigt får något tillbaka. Att hjälpa till och känna sig nyttig för andra ger både självförtroende och en hälsosam kick. Läs mer om FRG i kapitel 7!

13 6. Föreningsliv och distrikt Engagemang och ansvar hand i hand Är du ny i föreningslivet kan teknikaliteterna verka besvärliga, men det är i regel intresset det hänger på om en förening är aktiv eller ej. I det här kapitlet guidar vi dig igenom grunderna för ett fungerande föreningsliv. En förening är beroende av ett genuint intresse och engagemang. En person kan vara en god initiativtagare, men det krävs en grupp människor för att driva en förening. Dessa bör kunna engagera och mobilisera andra människor. Det blir mycket bättre och roligare när man hjälps åt! Starta en lokalförening Steg 1 Den som vill bilda en lokalförening (juridiskt kallad civilförsvarsförening) måste vara medlem och ha ett lokalt medlemsunderlag. Gå samman med andra intresserade och skapa en tillfällig styrelse. Steg 2 Skriv till förbundsstyrelsen och motivera föreningen. Förbundsstyrelsen beslutar om starttillstånd om det finns en tillräckligt bra grund för föreningen. Steg 3 När föreningen fått starttillstånd kallar den tillfälliga föreningen de som vill bli medlemmar till ett möte och utser ordförande och de befattningar ni anser behövs (till exempel sekreterare och kassör). Precis som vid uppstarten av en lokalförening krävs förbundsstyrelsens beslut för att avveckla en förening, om den situationen skulle uppstå. Krav och målsättning Det viktigaste i en lokalförening är inte strukturen, utan att det finns ett syfte och ett mål. Det är därför bra att förbereda frågor innan föreningsmötet, att vara insatt i vad som är sagt och beslutat inom såväl förbundet som föreningen. I stadgarna finns Civilförsvarsförbundets riktlinjer, på hemsidan ligger protokoll om beslut som fattats.

14 Andra viktiga dokument är värdegrunden och verksamhetsplanen, dokument som också finns på Nyheter förmedlas också via medlemstidningen Civil och genom föreningsutskick. Föreningsutskick går till den postmottagare föreningen utsett men finns också att läsa digitalt på hemsidan. Det finns tre krav på föreningarna: 1. Att föreningen har medlemmar 2. Att föreningen upprättar bokslut 3. Att föreningen anordnar minst en aktivitet under året inom Civilförsvarförbundets verksamhetsområde För att få en hälsosam åldersnivå, bra dynamik och en långsiktigt aktiv förening är det bra med medlemmar från alla åldersgrupper och kön. Föreningens förtroendevalda vem gör vad? Styrelsen väljs av medlemmarna för att sköta den operativa verksamheten. Ledamöterna har samma rösträtt vid föreningsstämman men är utsedda att leda verksamheten resten av året. Ordföranden är den förtroendevalda lagkaptenen som håller samman föreningen. Ordföranden föreslår dagordningen på möten, leder diskussioner och ser till att alla vet vad de ska göra och att alla gör vad de ska göra. Sekreteraren antecknar vad som sägs och beslutas under mötena och sammanställer detta i ett protokoll. Protokollet skrivs under av sekreteraren och ordförande samt en eller två justerare. Kassören sköter föreningens ekonomi och håller koll på att det finns pengar till föreslagna aktiviteter. Lokalföreningar och distrikt kan få verksamhetsbidrag från förbundet (utbetalas efter att årsredovisningen, se nedan, lämnats in till förbundet), men varje förening disponerar sina medlemsavgifter valfritt. Ansökan om extra, ekonomiskt stöd för oförutsedda projekt kan sökas kan hos förbundsstyrelsen

15 (förfrågan skickas till generalsekreteraren). Stöd kan ges i undantagsfall. Därför är det viktigt att hålla sig till föreningens egen budget och de medel som eventuellt finns sparade lokalt. Årsredovisning Förbundet vill varje år ha in en redovisning av distriktens och föreningarnas ekonomi. För föreningar räcker det med en förmögenhetsredovisning (sammanställd av kassören), det vill säga hur mycket pengar föreningen eventuellt har kvar på bankboken när alla räkningar är betalda för året. Distrikten måste göra en mer omfattande årsredovisning som redogör för alla kostnader och intäkter under året samt saldot på balanskontona. Skälet till detta är att Civilförsvarsförbundet har en levande verksamhet och det krävs en heltäckande bild av det ekonomiska läget för att vi ska kunna planera verksamheten för kommande år. Förbundets mål är att alla föreningar och distrikt ska kunna ha en bra verksamhet. Krav på protokoll och beslut gäller förening, distrikt och förbund Varje möte bör dokumenteras i ett protokoll. Minimikrav på protokollet är följande: Vilket beslutsforum det är (förening, styrelse eller stämma) Datum för sammanträdet Vilka som fattat beslutet Vad man beslutat om Protokollet ska ha underskrift från sekreterare, ordförande och protokolljusterare. Genom sin namnteckning intygar de att protokollet ger en korrekt bild av besluten som fattades vid mötet. De som skriver under protokollet bör också sätta sin signatur på varje sida om protokollet är på mer än en sida. Beslut är alltid transparanta. I en förening ska nya beslut kommuniceras till alla föreningsmedlemmar. Ett beslut fattat i en lokalförening kräver inte godkännande från distrikt eller förbund för att gälla, så länge det endast rör föreningen (med undantag för

16 sammanslagning eller nedläggning av lokalförening, som kräver förbundsstyrelsens beslut). Övrig information till föreningen/distriktet som inte tas upp under mötet skickas ut via andra kommunikationsvägar, till exempel e- post eller brev. Valberedning Ett av föreningsstämmans viktigaste uppdrag är att utse en valberedningsgrupp i föreningen. Valberedningen består av två eller fler medlemmar. En valberedning mobiliserar personer som är intresserade och passande för förtroendeuppdrag som att vara ledamot på distriktsstämman till exempel. Det handlar om att se medlemmar som vill engagera sig mer eller som på sikt kan växa till för förtroendeuppdrag. Valberedningen ska vara lyhörd och ta reda på vilka personer som finns i föreningen, och uppmuntra nya förmågor lika väl som att respektera gamla ledamöter. Det är förstås bra att eftersträva en dynamisk förening med skiftande ledamöter, så att valen sker på kompetensbasis och inte slentrianmässigt.

17 7. Samverkan: lokalt, nationellt och internationellt När samhället behöver dig Ett väl fungerande samhälle behöver allas engagemang. Därför är samarbetet mellan privatpersoner, organisationer och myndigheter alltid betydelsefullt. Civilförsvarsförbundet arbetar tillsammans med andra idéburna organisationer, kommuner, landsting och myndigheter. Frivilliga Resursgrupper (FRG) En frivillig resursgrupp består av civila människor som kallas in på begäran av kommunen i utsatta lägen, till exempel vid en större olycka eller när något annat extraordinärt inträffar. Ibland räcker inte ordinarie resurser till, och då kan en resursgrupp till exempel hjälpa till med avlastning, administration och andra praktiska uppgifter. Information och medmänskligt stöd är viktiga uppgifter för FRG. FRG-medlemmarna är vardagshjältar! Att det finns vanliga människor som ställer upp i krissituationer är en ovärderlig tillgång för samhället. FRG:s medlemmar kommer från olika frivilligorganisationer, vilket har en viktig poäng, då det sammanför människor med olika bakgrunder och kunskaper. Civilförsvarsförbundet har utbildnings- och utvecklingsansvaret för FRG. Men för att gå en FRG- utbildning går det lika bra att vara medlem i Civilförsvarsförbundet som i en annan frivillig försvarsorganisation. Det krävs förstås att personerna bedöms lämpliga för uppgiften. De som rekryteras till FRG ska ha erfarenhet, utbildning och personliga förutsättningar för att klara de arbetsuppgifter som gruppen kan ställas inför. Att hjälpa andra stärker inte bara säkerheten i samhället, utan också den egna personen. I Civilförsvarsförbundets resursregister MAX går det att se vilka som ingår i en FRG och på så sätt lokalisera hjälpen när den behövs. Kommuner och landsting samt myndigheter kan få tillgång till uppgifter om var FRG finns genom att kontakta Civilförsvarsförbundet lokalt. Läs mer om MAX i kapitel 9.

18 Internationellt samarbete Över landsgränserna Frivilliga resurser behövs i alla samhällen, i alla länder och kulturer. Visst är det skillnad på att släcka en brand i ökenhetta i Förenade Arabemiraten och att fixa vatten när ledningarna frusit i Norrland men behovet av kunskap, samarbete och trygghet i krisartade lägen är lika stort oavsett vart man är i världen. Civilförsvarsförbundet har sedan många år tillbaka varit aktiva utomlands i olika projekt i exempelvis länder som Norge, Estland, Ryssland, Litauen, Ukraina, Polen och Förenade Arabemiraten. Internationellt samarbete ger Civilförsvarsförbundet nya och stimulerande utmaningar. Uppdragen liknar de som vi har i Sverige där fokus ligger på att utbilda människor i första omsorgen och krishantering i hemmamiljöer, skolor, organisationer och offentliga arrangemang. Vi anpassar oss till de behov som vår utländska samarbetspartner har och skräddarsyr lösningar för varje uppdrag. Vi ser till att ta vara på de personella resurser som finns i hela Civilförsvarsförbundet. Oftast leds verksamheten från Sverige och genomförs på plats under tillfälliga besök tillsammans med lokala organisationer, myndigheter och frivilliga. Tanken är att alla de länder som Civilförsvarsförbundet genomfört verksamhet i ska ha egen kapacitet att fortsätta utvecklingen av det säkerhetskoncept som vi erbjudit dem. Utbytet är en ömsesidig win- win- situation för alla inblandade och inte bara ett ensidigt givande av information från vår sida. Våra instruktörer lär sig mycket av värdländernas pedagoger och får många bra tips och idéer till vår egen verksamhet. Internationellt arbete är dock ingen reguljär verksamhet i Civilförsvarsförbundet. Omfattningen avgörs av efterfrågan, finansieringsmöjligheter och tillgången på lämpliga funktionärer i Civilförsvarsförbundet. Generalsekreteraren är huvudansvarig för det internationella samarbetet, men operativt är det oftast den som är ansvarig för Civilförsvarsförbundets utbildningsverksamhet som ser till att överenskomna insatser genomförs med hjälp av utvalda funktionärer.

19 8. Ungdomsverksamheten Ungdomen är framtiden! Engagemang är nyckeln till en lyckad organisation. Därför ligger ansvaret hos ungdomarna själva att engagera sig och väcka intresset hos andra. Som ung medlem inte bara deltar du, utan påverkar förbundet via ungdomsrådet. Unga med eget ansvar! När Civilförsvarsförbundets ungdomsråd öppnas är det ont om grånande flintar på plats. Det är ungdomarna själva som styr mötet. Ordförande håller i klubban och har koll på dagordningen, sekreteraren antecknar och ledamöterna (de förtroendevalda) för fram ungdomarnas önskemål utifrån landet. Man diskuterar idéer inför kommande år, vad som kan förbättras på lägren, hur man värvar nya medlemmar och hur mycket pengar man behöver inför planerade aktiviteter. Vi erbjuder kunskap om hur DU klarar dig i en krissituation och alla möjliga lägen. Vi har olika läger där ungdomar får utföra praktiska övningar i olika svårighetsgrader beroende på vilka tidigare kunskaper man har och ålder Herman Björksved 22 år, ordförande från Visby Så påverkar du Ungdomsrådet utses av Dig som ungdomsmedlem. Ordförande röstas fram i ungdomsrådet och är verksam i 2 år, tills nästa riksstämma. Ledamöterna väljs av ungdomsmedlemmarna och är deras röst i rådet och kanalen till förbundet. Sekreterare och kassör utses liksom ordförande inom ungdomsrådet. Ungdomsverksamheten betyder mycket för mig då jag har lärt mig att ta hand om mig själv mer. Inte bara i vardagen utan även när det till exempel är strömavbrott, när man är vilse eller när någon har skadat sig. Jag har blivit en mycket mer tuffare människa efter åren i Civilförsvarsförbundet Laura Hoffmann 17 år, ledamot från Värmland

20 Så värvar du nya medlemmar tips! Starta en Facebook- grupp och informera om Civilförsvarsförbundets aktiviteter! Hjälp till att informera ungdomar där förbundet syns, t.ex. mässor, festivaler, marknader. Berätta för vänner om läger du deltagit på. Eller: Skicka e- post till ungdomsrådet och tipsa om din idé, alla förslag är välkomna!

21 9. Medlems och resursregistret MAX Vad är MAX? MAX är Civilförsvarsförbundets webbaserade medlemsregister. Här finns alla medlemmar registrerade med namn, kontaktuppgifter, förenings- och distriktstillhörighet, eventuella förtroendeuppdrag och vilka av förbundets kurser medlemmen deltagit i. Genom att information läggs in om vem som kan vad, exempelvis utbildningar inom FRG eller andra färdigheter, fungerar MAX även som ett resursregister. Läs mer om Samverkan och FRG i kapitel 7. Registreringansvarig För att få medlemstidningen Civil i brevlådan samt utskick om utbildningar och för att medlemsaviseringen ska fungera är det viktigt att uppgifterna i MAX är aktuella. Det är upp till varje förening och distrikt att registrera nya medlemmar samt att uppdatera uppgifter. Därför bör föreningarna och distrikten utse en registreringsansvarig, som får användaruppgifter till MAX från förbundskansliet. För att administrera uppgifter i MAX loggar du med behörighet in via hemsidan Obs! Förbundskansliet lägger in de medlemmar i MAX som anmält sitt medlemskap via Behörighet Beroende på behörighet finns olika möjligheter att nyttja registret. En registreringsansvarig i en förening har till exempel tillgång till föreningens medlemmar, medan motsvarande i ett distrikt har tillgång till alla medlemmar i distriktet. Förbundskansliet har tillgång till alla medlemmars uppgifter. MAX vet var hjälpen finns I grunden är MAX Civilförsvarsförbundets eget kurs- och kompetensregister, men i MAX kan även personer som inte är medlemmar i Civilförsvarsförbund registreras. Det gäller de som har gått FRG- utbildning. Kunskapen är värdefull för exempelvis de frivilliga resursgrupperna ute i kommunerna. Medlemmarna i en FRG kommer inte bara från

22 Civilförsvarsförbundet utan även från andra organisationer. Likaså kan information om utrustning läggas in vilka personer som kan ställa upp med motorsågar, fyrhjulingar eller kraftverk när behov uppkommer. Personliga kompetenser kan registreras så att man enkelt kan hitta frivilliga som särskilt behövs i en krissituation, som de med sjukvårds- eller språkkunskaper. Det ska vara lätt att hitta frivilliga! Genom avtal med Civilförsvarsförbundet kan uppgifter i MAX om frivilligresurser göras tillgängliga. Detta gäller för kommuner, landsting, myndigheter eller andra samhällsaktörer med behov av att mobilisera frivilliga. Uppdragsgivaren tar kontakt med FRG- företrädare som tar från MAX fram de kompetenser beställaren begärt och som behövs för den aktuella insatsen.

23 10. Civil AB Stöd till Civilförsvarsförbundets verksamhet Civil AB är ett av Civilförsvarsförbundet helägt bolag för den del av förbundets verksamhet som bedrivs på kommersiell grund. Vinst i Civil AB återförs till den idéburna verksamheten i Civilförsvarsförbundet. Syftet med Civil AB är att minska beroendet av statliga bidrag och ersättningar och därmed öka Civilförsvarsförbundets självständighet. All verksamhet bedrivs under Civilförsvarsförbundet inarbetade varumärke. De delar av verksamheten som sker på kommersiell grund administreras och faktureras via Civil AB. För att skapa bästa möjliga förutsättningar för Civil AB att bidra sköts följande betalutbildningar inom hela Civilförsvarsförbundet av Civil AB: HLR/D- HLR, samtliga kurser och varianter. Självskyddskonceptet Säkerhet till vardags och vid kris och motsvarande, samtliga kurser och varianter. Övriga kurskoncept med varianter som utvecklats av och för förbundet. Civil AB driver även Civilförsvarsförbundets butik på Butiken erbjuder produkter och informationsmaterial som har koppling till vår verksamhet och inriktning. Civil AB:s kunder är vanligtvis företag, organisationer, myndigheter, kommuner och landsting som vill fortbilda sin personal inom olika säkerhetsområden.

24 11. Civil punkt se Kommunicera mera! Civilförsvarsförbundets webb är en mötesplats för både allmänheten och medlemmarna. Här finns nyheter, tips och råd med mera som gäller hela Civilförsvarsförbundet men också lokala hemsidor för distrikt och föreningar. Observera att civil.se är ett verktyg som är under ständig utveckling och nya funktioner som inte finns beskrivna vid denna handboks tryckning kan därför ha tillkommit. Förstasidan Förstasidan på civil.se vänder sig till såväl allmänheten som alla medlemmar. Här publiceras nyheter som har allmänt intresse. Här finns också en kalender med aktuella aktiviteter runt om i landet. Informationen kommer från de lokala sidorna. I bloggen visas de senaste inläggen från alla bloggar på civil.se. För medlemmar Fliken För medlemmar på förstasidan leder till en sida främst för medlemmar. Där har vi bland annat en anslagstavla, mediaklipp och länkar till alla distrikt och föreningars hemsidor. Här hittar du även svar på praktiska frågor som rör till exempel adressändring, blanketter, logotyper, föreningsutskick i digital form, medlemsförmåner samt information om förbundsstämman, protokoll från förbundsstyrelsen, stadgar och verksamhetsplan. Kurser Du hittar alla våra kurser, utbildningar och läger samt datum för nästa kurstillfälle på hemsidan. En del utbildningar går att anmäla sig till direkt på webben, men man kan också ladda ner kursanmälan och skriva ut hemma. Barn, unga Under fliken Barn, unga finns information om barnsäkerhet men också länkar till Civilförsvarsförbundets nationella ungdomsråd och regionala ungdomsråd.

25 Det gör vi Civilförsvarsförbundet har en bred verksamhet men den röda tråden genom allt är samhällets krisberedskap. Under fliken Det gör vi får du en övergripande bild av verksamheten. Tips & Råd Behöver du snabbt ta reda på ett larmnummer eller vilka datum som VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) testar signalen? Vill du få tips om säkrare resande eller tips för att klara ett elavbrott? Vi har samlat våra erfarenheter under olika kategorier på webbplatsen under fliken Tips & Råd på förstasidan. Du får snabbt information om det mesta som rör säkerhet till vardags och vid kris. Kontakt Under fliken Kontakt lägger vi upp kontaktuppgifter till våra verksamhetsledare, instruktörer samt förbundsstyrelsen och förbundskansliet. Föreningarnas och distriktens kontaktuppgifter hittar du på deras respektive hemsida. Mer på civil.se Några andra länkar som kan vara intressanta är Media där senaste numret av medlemstidningen Civil läggs upp och finns för läsning direkt efter att du laddat ned den. Butiken är länken till Civilförsvarsförbundets egen butik på nätet. Via den går det att beställa profilkläder, profilsaker, informationsbroschyrer och liknande samt utbildningsmaterial. Under fliken Om oss finns bland annat statistik och allmän information om Civilförsvarsförbundet. Logga in länkar till inloggning bland annat på civil.se, resurs- och medlemsregistret MAX samt till webbmejlen. Möjligheter för distrikt och lokalföreningar Föreningarnas hemsidor Vi har skapat en möjlighet för alla distrikt och föreningar att ha en egen hemsida på domänen civil.se. På så vis håller vi en enhetlig profil och har gemensam tillgång till

26 föreningarnas kalendrar och kontaktuppgifter. Förbundet står för tekniken och distrikt och lokalföreningar för innehållet. Arbetet ute i landet underlättas genom att distrikt och föreningar utser egna webbansvariga. Webbsupport på kansliet kan hjälpa till vid behov med råd och tips. Länkar till föreningarna och distrikten hittar du på förstasidan. Hur ska hemsidorna se ut? Menyn för de lokala sidorna har tre låsta menypunkter, men det går att lägga till ytterligare menyer vid behov. Sidinnehållet redigeras fritt, men själva mallarna för sidorna är låsta då tanken är att utseendet ska vara enhetligt. Det är viktigt att kontaktuppgifter till föreningens och distriktet och dess förtroendevalda och instruktörer uppdateras löpande och är aktuella. Policy och manual för hemsidor hittar du på hemsidan under fliken För medlemmar och Hemsidor. Nyheter Nyheter kan läggas upp direkt på distriktets eller lokalföreningens startsida eller genom att skapa nya sidor om ett speciellt evenemang. Nyheter kan vara planerade eller genomförda aktiviteter eller inbjudan till årsmöte, för att nämna några exempel. Kalender I kalendern går det att lägga in föreningens eller distriktets planerade aktiviteter. Förutom att informationen visas på den egna sidan visas den även automatiskt på civil.se:s förstasida tillsammans med aktiviteter från övriga distrikt och lokalföreningar. Blogg En bloggfunktion finns på alla hemsidor. En blogg är ett forum där man kan yttra tankar och idéer eller dela med sig av sådant som händer i föreningen och distriktet. Bloggen är en mindre formell kommunikationsform än till exempel en verksamhetsberättelse eller ett föreningsutskick. Bloggposterna ligger i anslutning till föreningarnas och distriktens hemsidor. Det är den webbansvarige i föreningen som uppdaterar bloggen. De senaste bloggposterna publiceras dessutom på civil.se:s förstasida.

27 Tanken är att bloggen ska skapa kontakt mellan medlemmar och ge en levande bild av vad det innebär att vara med i Civilförsvarsförbundet både för icke- medlemmar och medlemmar som läser den. Support Civilförsvarsförbundets webbredaktör jobbar på kansliet och ser till att hemsidan fungerar som den ska. För support som rör hemsidan, e- post och blogg men även nyheter som måste komma ut snabbt, kan du kontakta webbredaktören under kontorstid på webbred@civil.se. Tips och idéer om förbättringar på hemsidan är också välkomna! Skaffa en e-post@dress Alla föreningar kan få en egen e- postadress via civil.se. Det finns två alternativ för hur man når sin e- post: genom att upprätta en webbmail eller genom vidarebefordran till sin privata e- post. Inloggning till webbmailen sker via under Logga in och E- post (i webbläsarens adressfält ser du adressen som du även kan lägga upp som bokmärke/favorit). Det finns olika varianter av e- postadresser. Förtroendevalda medlemmar kan få en e- postadress i enlighet med sitt uppdrag, till exempel ordforande.hornefors@civil2.se. Föreningen kan också ha en gemensam e- post, exempelvis hornefors@civil2.se. Förtroendevalda liksom instruktörer kan få en personlig e- postadress med fornamn.efternamn@civil2.se. Endast verksamhetsledarna, kansliet och förbundsstyrelsen har e- postadress som slutar med civil.se. Anledningen är att varje enskild civil.se- adress är förenad med en licensavgift. Fördelen med civil2.se är att de adresserna upprättas via ett webbhotell som erbjuder ett stort antal e- postadresser mot en mindre årsavgift som förbundet betalar. civil.se eller civil2.se- adressen går att koppla till det e- postprogram som man har på sin dator, till exempel Outlook eller Thunderbird. Det finns en guide för hur man gör på hemsidan, under fliken För medlemmar Förmåner Förmåner för föreningar E-post. För att beställa en civil2.se- adress kontakta webbredaktören på webbred@civil.se.

28 12. Tidningen Civil Håll dig uppdaterad! Tidningen Civil är vår medlemstidning. Den publiceras även i sin helhet på vår webbplats Alla medlemmar får tidningen hem i sina postlådor. Om du vill prenumerera utan att bli medlem eller ge bort en prenumeration går det bra. Kontakta oss på info@civil.se eller via postadressen Box 2034, Solna. Telefon (växel). Aktuellt prenumerationspris hittar du på webbplatsen. Rapport från fältet! I tidningen Civil blandar vi nyheter från förbundet med reportage från fältet och omvärldsbevakning som har med Civilförsvarsförbundets verksamhet att göra. Innehållet varierar beroende på vad som är aktuellt. Vill du tipsa om något som borde bevakas, såsom mässor, aktivitetsdagar, ungdomsläger eller utbildningar tar tidningen tacksamt emot förslag! Text- och bildbidrag mottages också tacksamt. Mejla redaktionen på red@civil.se Tips om bilder Tänk på att försöka ta bilder när och där det händer något och där allmänheten finns med, om det är en publik aktivitet. Exempelvis att en funktionär visar hur man gör kompressioner för åskådarna eller barn som går en Hitta Vilse- stig. Undvik bilder när människor står uppställda på rad som vid ett klassfoto. Läsarna vill kunna känna delaktighet i det texten handlar om och vill se bilder som visar vad som verkligen hände. Om du skickar bilder så är vi tacksamma för att få råfilen som finns på minneskortet i din kamera. Det händer nämligen att en del bildprogram minskar filstorleken när du hämtar in bilderna till datorn. Det gör att bilderna kanske blir så små att de inte lämpar sig för tryck (tryckning kräver bilder med högre upplösning än vad webben gör). Mejla bilder eller dina frågor till red@civil.se Annonsera Det går även bra att annonsera i Civil. Mejla din förfrågan om annons till annons@civil.se. Utgivningsplan och materialdagar

29 Utgivningsplanen med materialdagar för text och bild finns på För boknings- och materialdagar för annonser ber vi dig mejla Äldre nummer Lokalföreningar som har behov av tidningar för utdelning i samband med publika aktiviteter kan utan kostnad (frakt tillkommer) beställa dessa direkt från redaktionen. Ange vilket antal ni behöver och om det är något eller några nummer ni är speciellt intresserade av. Leverans sker i mån av tillgång. Var gärna ute i god tid. Mejla till red@civil.se Övrigt Tidningen Civil ansvarar inte för insänt ej beställt material. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta i och redigera insänt material. Allt material kan också komma att publiceras elektroniskt.

30 13. Ekonomi Hur finansieras Civilförsvarförbundet? Civilförsvarförbundet är ett förbund med en ekonomi som sköts på tre nivåer. Förbundets viktigaste intäktskälla är ett statligt organisationsstöd. Utöver detta är den näst viktigaste intäktskällan de statliga uppdragsutbildningarna Civilförsvarsförbundet utför åt staten. Några exempel är självskydd (Säkerhet till vardags och vid kris), olika FRG- utbildningar och energiutbildningen Blackout. Uppdragsgivare är då olika myndigheter, men framförallt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB. Civilförsvarsförbundet måste ansöka om uppdragsmedlen så beloppen varierar över tid. Intäkter kommer också från de betalkurser som ges runt om i landet av Civilförsvarsförbundets utbildningar. Alla betalutbildningar går då genom det helägda bolaget Civil AB. Distrikten får aktivitetsstöd från förbundet, som är en del av organisationsstödet. Distrikten får också ersättning från förbundet för uppdragsutbildningarna. Betalningen sker efter att utgifterna redovisats. Föreningarna får in medlemsavgifter (alla medlemsavgifter går ograverat till den lokala verksamheten). Medlemsavgifterna används lokalt efter eget behov. Föreningarna får liksom distrikten ersättning från förbundet för de uppdragsutbildningar de anordnar. Särskilt utvecklingsstöd kan sökas av både föreningar och distrikt från förbundet för någon speciell aktivitet som inte täcks av den planerade budgeten. Om en sådan önskan uppstår krävs en klar och tydlig motivering samt en budget för aktiviteten. Tips till kassören! Bokför ofta! Kolla intäkter och utgifter för varje projekt eller utbildning så upptäcker ni direkt om någon summa inte överensstämmer. En genomgång av verksamheten visar också vilka kurser som är efterfrågade. Den informationen är bra att ha med i bagaget inför att nästa års budget ska upprättas.

31 14. Adress & Kontakt Var finns Civilförsvarsförbundet? Civilförsvarsförbundet finns över hela landet. Besök vår webbplats för aktuella kontaktuppgifter. Där finns en karta över alla distrikt och lokala föreningar. På respektive förenings och distrikts hemsida hittar du aktuella kontaktuppgifter till förtroendevalda samt verksamhetsledare och instruktörer. Förbundskansliet Civilförsvarsförbundets verkställande ledning arbetar på förbundskansliet som är beläget i Stockholm. Här arbetar vår personal med verksamhetsstöd, utbildning och information, under ledning av generalsekreteraren. Kontakta förbundskansliet Post: Box 2034, Solna Besök: Ekensbergsvägen 128, Sundbyberg Telefon, växel: info@civil.se Fax:

Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen Copyright Sveriges Civilförsvarsförbund

Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen Copyright Sveriges Civilförsvarsförbund Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #6 (utgivningsdag fredag 19 november 2014) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund. Förbund, distrikt och föreningar

Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund. Förbund, distrikt och föreningar Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund Förbund, distrikt och föreningar Antagna av förbundsstämman den 26 mars 2010 Reviderade av förbundsstämman den 12-13 oktober 2013 Sidan 1 av 14 Gemensamma stadgar

Läs mer

Vision för år 2015 och inriktningsplan för

Vision för år 2015 och inriktningsplan för Antagen av förbundsstämman den 8 oktober 2011 Vision för år 2015 och inriktningsplan för 2012 2013 Vision År 2015 är Civilförsvarsförbundet en väl känd kompetensutvecklare och samordnare av frivilligt

Läs mer

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening STOCKHOLMS IDROTTSFÖRVALTNING STABEN FÖR IDROTT OCH FOLKHÄLSA VI BILDAR EN FÖRENING VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening Varför ska vi gå samman i en förening?

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31 1.1 Inledning En stor del av föreningens styrelsearbete har inriktats mot att fortbilda och kompetensutbilda

Läs mer

Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål

Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål Kommunikationsplan INNEHÅLL Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål 2015 Civilförsvarsförbundet Adress:

Läs mer

Vision för år 2015 och inriktningsplan för 2013

Vision för år 2015 och inriktningsplan för 2013 Vision för år 2015 och inriktningsplan för 2013 Civilförsvarsförbundet i Jönköpings län Innehållsförteckning Självskyddsutbildning sid. 3 Frivilliga resursgrupper sid. 4 Energiinformation sid. 5 Medlemsvård,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Södermanland

Verksamhetsplan 2015 Södermanland Datum 150422 Verksamhetsplan 2015 Södermanland MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 2 Frivilliga resursgrupper sid. 2 Medlemsvård, information

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 Civilförsvarsförbundet Gävleborg Verksamhetsplan 2011 Vision Säkerhetsmedvetna människor som genom sitt agerande tryggar såväl individen som samhället. 1 Utbildning och information MÅL Minst 2% av Gävleborgs

Läs mer

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening VOOV, Veterinär Omtanke om Våldsutsatta, är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden förening i Sverige. 1 Förening, namn och säte Veterinär

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2013 38-50. Best Western Plus, Bromma flygplats

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2013 38-50. Best Western Plus, Bromma flygplats 2013-09-05-05 1 (8) Tid Kl 10:30-14:00 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Best Western Plus, Bromma flygplats Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Proposition nr P 3 om stöd för utvecklingen av Civilförsvarsförbundets organisation

Proposition nr P 3 om stöd för utvecklingen av Civilförsvarsförbundets organisation Proposition nr P 3 om stöd för utvecklingen av Civilförsvarsförbundets organisation Civilförsvarsförbundet består av lokalföreningar, distrikt och förbundsstyrelse med förbundskansli. Medlemskapet har

Läs mer

Villkor för betalkurser anordnade av Civilförsvarsförbundet

Villkor för betalkurser anordnade av Civilförsvarsförbundet Civil AB 2015/1 Villkor för betalkurser anordnade av Civilförsvarsförbundet fr o m 2015-04-01 Obs! Gällande priser är alltid de priser som framgår av prislistan. Priser anges exklusive moms. Fakturering

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Nästan lika lätt som att räkna till tre.

Nästan lika lätt som att räkna till tre. Nästan lika lätt som att räkna till tre. 1 Håll ett första årsmöte. Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte där ni bildar förening, ett så kallat konstituerande möte. UNGiKÖR kan

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2010 1 11. Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Förbundskansliet, Sundbyberg

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2010 1 11. Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Förbundskansliet, Sundbyberg Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Tid 09.30 13.30 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Förbundskansliet, Sundbyberg Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

Stadgar för Lymf Sverige

Stadgar för Lymf Sverige Stadgar för Lymf Sverige 1. Vision och mål Organisationens namn är Lymf Sverige. Organisationen är ett samarbete mellan förbundet som arbetar med intressepolitiska frågor nationellt och dess självständiga

Läs mer

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning STADGAR FÖR FUB föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Dessa stadgar gäller från och med 31 augusti 2013 och ersätter tidigare stadgar STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET Riksförbundet för barn,

Läs mer

Där människor är. Möjliggör möten och egenorganisering.

Där människor är. Möjliggör möten och egenorganisering. Där människor är. Möjliggör möten och egenorganisering. STADGAR Antagna 2015-12-18 En demokrati kräver aktiva medborgare som är fria, tänker och handlar självständigt. Svenska Settlementförbundet möjliggör

Läs mer

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning STADGAR FÖR FUB föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Dessa stadgar gäller från och med 31 augusti 2013 och ersätter tidigare stadgar STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET Riksförbundet för barn,

Läs mer

Innehållsförteckning extrainsatt sommarnummer

Innehållsförteckning extrainsatt sommarnummer Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #3.5 (utgivningsdag lördag 20 juni 2015) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Stadgar. Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall. e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com. Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr. 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70

Stadgar. Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall. e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com. Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr. 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70 Stadgar Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70 Org. Nr. 889201-0466 Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com Stadgar för lokalföreningar antagna

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRBUNDET SKOG OCH UNGDOM

STADGAR FÖR FÖRBUNDET SKOG OCH UNGDOM STADGAR FÖR FÖRBUNDET SKOG OCH UNGDOM Normalstadgar reviderade i en andra läsning 2018-10-20 i Katrineholm. Förbundet Skog och Ungdom Är en ideell, demokratisk, barn och ungdomsorganisation som är religiöst

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden. STADGAR för CISV Umeå 1 Ändamål CISV-Umeå är en ideell fredsförening med uppgift att: a) Utbilda unga människor för fred oberoende av ras, religion eller politisk uppfattning b) utveckla unga människors

Läs mer

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige Normalstadgar För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige September 2010 Normalstadgar för Djurskyddet Sveriges föreningar antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Centralstyrelsen föreslår Riksstämman att avslå motionen med motivering att: För närvarande har vi inga problem att rekrytera deltagare till grundkurs 1. Syftet

Läs mer

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund , 1 Hjärt- och Lungsjukas lokalförening i Uppsala Hjärt- och Lungsjukas förening i Uppsala är en lokalförening inom Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund. Lokalföreningen är en egen juridisk person och dess

Läs mer

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Reviderade av årsstämman 23 maj 2015 1 Föreningens namn och syfte Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL, är en ideell förening. Föreningen

Läs mer

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun VI BILDAR EN FÖRENING Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun SAMMANSTÄLLNING I KORTHET ÖVER VAD SOM SKALL GÖRAS NÄR EN FÖRENING BILDAS - Inbjud de som är intresserade - Besluta om att bilda

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

5 MEDLEMSAVGIFT Föreningens årsmöte ger förslag till förbundsstyrelsen om kommande års medlemsavgift.

5 MEDLEMSAVGIFT Föreningens årsmöte ger förslag till förbundsstyrelsen om kommande års medlemsavgift. Stadgar för Länsföreningen Parkinson Jönköping En förening inom ParkinsonFörbundet 1. FÖRENINGEN Föreningens namn är: Parkinson Jönköping och är en förening inom ParkinsonFörbundet, som är en ideell och

Läs mer

Stadgar för FRO Stockholm

Stadgar för FRO Stockholm Bilaga 1 till Proposition 2 Förb.stadgar2011mmm 110130 Stadgar för FRO Stockholm 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 FRO Stockholm (ett förbund inom Frivilliga Radioorganisationen FRO) är en sammanslutning av

Läs mer

STADGAR. Antagna Reviderade En demokrati kräver aktiva medborgare som är fria, tänker och handlar självständigt.

STADGAR. Antagna Reviderade En demokrati kräver aktiva medborgare som är fria, tänker och handlar självständigt. DÄR MÄNNISKOR ÄR. MÖJLIGGÖR MÖTEN OCH EGENORGANISERING. STADGAR Antagna 2017-05-13 Reviderade 2018-10-21 En demokrati kräver aktiva medborgare som är fria, tänker och handlar självständigt. Svenska Settlementförbundet

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter Stadgar för Sveriges Fotterapeuter 1 Förbundets namn Förbundets namn är Sveriges Fotterapeuter. Organisationsnummer 802407-9090 Kansliet har sitt säte i Stockholm. Förbundets ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Dagordningspunkt 11 Riksstämma 2010 Bilaga 1 Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade

Läs mer

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006)

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006) NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den 20-22 oktober 2006) 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i Södertälje/Nykvarn och föreningen är ansluten till

Läs mer

STADGAR. Rationals användarförening i Norden

STADGAR. Rationals användarförening i Norden STADGAR Nedanstående stadgar 1-26 antogs 1998-02-20 på föreningens konstituerande årsmöte. 27 adderades vid föreningens ordinarie årsmöte 1999-02-25. 19 ändrades vid årsmötet 2002-02- 28. 1 - Firma (Föreningens

Läs mer

Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige

Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i. och ansluten till läns-/regionföreningen i.. län/region och därigenom är den

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Stockholm i januari 2015 Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Vid SPFs kongress 11-14 juni 2014 togs beslut om ändrade stadgar för förbundet samt förändring av normalstadgar för

Läs mer

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Förbundsstadgar Innehåll 1 Förbundet, dess namn och säte... 2 2 Förbundets ändamål...

Läs mer

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är:

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är: Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. Stadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgarna antagna vid årsmöte 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vi årsmöte

Läs mer

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping 1 (5) Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköpings stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna ska säkerställa medlemmarnas

Läs mer

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. FÖRENINGSSTADGAR 1. 1 Namn och säte Föreningens namn är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Syfte och målsättning Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Läs mer

Manual till Max medlemsregister

Manual till Max medlemsregister 2012-08-31 Manual till Max medlemsregister Du loggar in i systemet genom att i gå in på Civilförsvarsförbundets hemsida www.civil.se och hålla muspekaren på Logga in längst uppe till höger i huvudribban

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället.

1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället. STADGAR FÖR Riksförbundet Svenska Prematurförbundet 1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. 2. Syften öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället. bevaka

Läs mer

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma 2017-05-23 1 NAMN Föreningens namn är Realstars ideell förening Sverige (nedan Realstars eller föreningen ). Realstars är en

Läs mer

Hur man bildar en förening

Hur man bildar en förening Handläggare Datum Lars Louthander 2011-01-03 Hur man bildar en förening Varför skall vi gå samman i en förening? Genom att bilda föreningar har människor skapat en fastare gemenskap kring sina intressen.

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R för... Försvarsutbildningsungdomsförening Föreningen bildad den..... Stadgarna antagna vid.. Försvarsutbildningsungdomsförenings stämma och godkända av...

Läs mer

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d 1 Syfte och verksamhet 1.1 Syfte Norsälvens vattenråd utgör ett organ för samverkan och delaktighet inom vattenförvaltningen. En grundförutsättning för rådets funktion

Läs mer

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar i förbundet är njursjuka, njurdonatorer,

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 vid förbundsstämman 14 april 2007 vid förbundsstämman

Läs mer

Stadgar för Hovenäsets Intresseförening

Stadgar för Hovenäsets Intresseförening 1 Allmänna bestämmelser Stadgar för Hovenäsets Intresseförening 1. Föreningens namn Föreningens namn är Hovenäsets Intresseförening 2. Föreningens ändamål Föreningens ändamål är att verka för åretrunt-

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Här hittar du information om hur man startar en förening och om vilka uppgifter styrelsen och styrelsens ledamöter har. Förberedelser För att kunna bilda en förening måste det finnas

Läs mer

Stadgar. för regionförening inom Brottsofferjouren. Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för regionförening inom Brottsofferjouren. Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för regionförening inom Brottsofferjouren Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Regionstadgar Innehåll 1 Föreningens namn, säte och organisation... 2 2

Läs mer

Föreningen Ordfront.

Föreningen Ordfront. Stadgar Stadgar först antagna 2006, inklusive ändringar antagna vid s ordinarie stämma den 28 maj 2016 i första läsningen och vid s extra stämma den 26 november 2016 i andra läsningen. 1 a) Föreningens

Läs mer

PROPOSITIONER. Riksstämma 2015 Gävle

PROPOSITIONER. Riksstämma 2015 Gävle PROPOSITIONER Riksstämma 2015 Gävle Centralstyrelsen Proposition 1 Centralstyrelsens proposition 1 till 2015 års Riksstämma Ändring av Svenska Blå Stjärnans stadgar antagna 2013 1A) Stadgar Blå Stjärnan

Läs mer

Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening

Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening 1. Namn Föreningens namn är Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening 2. Verksamhetsområde Föreningens verksamhetsområde är Övre Norrland, med

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

Innehåll 1 Organisation Mål och uppgift Medlemskap Medlemsavgift Medlemsregister Åligganden för Styrelse...

Innehåll 1 Organisation Mål och uppgift Medlemskap Medlemsavgift Medlemsregister Åligganden för Styrelse... STADGAR 2018-04-21 Innehåll 1 Organisation... 3 2 Mål och uppgift... 5 3 Medlemskap... 6 4 Medlemsavgift... 7 5 Medlemsregister... 7 6 Åligganden för Styrelse... 8 7 Räkenskaper och revision... 11 8 Årsmöte/stämma...

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 samt vid förbundsstämman 14 april 2007 samt vid

Läs mer

SPF Jarlabanke i Täby Stadgar årsmötet 2015 Sidan 1 av 5 STADGAR. När medlem flyttar till en annan förening ska överföring ske senast den 1 december.

SPF Jarlabanke i Täby Stadgar årsmötet 2015 Sidan 1 av 5 STADGAR. När medlem flyttar till en annan förening ska överföring ske senast den 1 december. Sidan 1 av 5 STADGAR 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Jarlabanke Täby inom Stockholmsdistriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är 816000-2807. Föreningen är ideell och partipolitiskt

Läs mer

BILDA FÖRENING en handledning

BILDA FÖRENING en handledning BILDA FÖRENING en handledning Att bilda en förening 1. Ta fram förslag till: namn på föreningen personer som kan sitta i styrelsen stadgar (förslag till stadgar finns på sidan 3) revisorer kanske också

Läs mer

STADGAR för Brännöföreningen, org.nr

STADGAR för Brännöföreningen, org.nr Förslag till revidering av stadgar inför årsmötet 2016-03-06 Revideringsförslaget innehåller en översyn av samtliga stadgar och syftar till att förtydliga och förändra delar av stadgarna så att de på ett

Läs mer

Stadgar för Föreningen Emmaus Björkå

Stadgar för Föreningen Emmaus Björkå Stadgar för Föreningen Emmaus Björkå 1 Föreningen Emmaus Björkå Föreningens namn är Föreningen Emmaus Björkå. Emmaus Björkå är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar på socialistisk

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV

Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV Antagna av riksförbundets årsmöte 2015-05- 10 VOOV, Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH)

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Förslag till stadgar antogs av SULF/KTH:s årsmöte 2013-11-05 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX. Allmänna bestämmelser

Läs mer

STADGAR för Destination Åsnen

STADGAR för Destination Åsnen STADGAR för Destination Åsnen 1 Föreningens firma är Destination Åsnen, ideell förening 2 Föreningen skall verka för utveckling av besöksnäringen i Åsnenområdet och för att området ska vara en attraktiv

Läs mer

STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF)

STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF) - 1 - STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF) 1. FIRMA Förbundets firma är Jordbrukare-Ungdomens Förbund (JUF). 2. SYFTE Förbundet, som är partipolitiskt och religiöst obundet, har som syfte att

Läs mer

Bilda förening. så funkar det

Bilda förening. så funkar det Bilda förening så funkar det Vad är en förening? En förening kan startas av ett antal personer som har samma intresse och vill göra något tillsammans. En förening är demokratisk. Det betyder att du som

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

Att bilda förening 2 (7)

Att bilda förening 2 (7) Att bilda förening 2 (7) Att bilda förening 3 (7) 1. Att bilda förening I Sverige råder organisationsfrihet, vilket innebär att vem som helst har rätt att bilda förening och kring vad som helst. En förening

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association vid Internationella Engelska Skolan i Hässelby Strand (PTA IESH)

Stadgar för Parent Teacher Association vid Internationella Engelska Skolan i Hässelby Strand (PTA IESH) Stadgar för Parent Teacher Association vid Internationella Engelska Skolan i Hässelby Strand (PTA IESH) 1 Föreningens firma Föreningens firma är Parent Teacher Association vid Internationella Engelska

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGEN CRADLE NET S T A D G A R 2014-06-13

IDEELLA FÖRENINGEN CRADLE NET S T A D G A R 2014-06-13 IDEELLA FÖRENINGEN CRADLE NET S T A D G A R 2014-06-13 1 Föreningens namn, säte och ändamål 1.1 Namn Cradle Net ( Föreningen ). 1.2 Säte Föreningen har sitt säte i Stockholm. 1.3 Vision och Syfte Föreningens

Läs mer

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ.

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ. Stadga för FÖRSVARSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR Denna stadga antogs första gången 31 januari 2008. Stadgan reviderades en första gång 3 mars 2010. Denna version av stadga gäller från och med 1 juli 2010. ÄNDAMÅL

Läs mer

Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet

Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet 2016-01-26 Ladyfest Göteborg är en partipolitiskt- och religiöst obunden feministisk ideell förening med säte i Göteborg. Ladyfest Göteborg arbetar för

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 Civilförsvarsförbundet Dalarna Verksamhetsplan 2011 Vision Säkerhetsmedvetna människor som genom sitt agerande tryggar såväl individen som samhället. 1 Utbildning och information MÅL Minst 2% av Dalarnas

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 /

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / Förbundsstyrelsen 2016-03-14 1 (5) Tid Klockan 10:00 14:05 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Stockholm Sven Lindgren, förbundsordförande Anna-Lena Sörenson, förste vice förbundsordförande

Läs mer

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund 0 Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund (baserade på Förbundets Normalstadga för förening) Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post

Läs mer

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden.

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden. STADGAR 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Mälarhöjden - Hägersten inom Stockholms distrikt av SPF Seniorerna. Föreningen har nummer 149 inom SPF Seniorerna Föreningens organisationsnummer är 802402-1514.

Läs mer

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16)

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) Stadgar Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) INNEHÅLL 1 NTF:s Ändamål 1 2 Föreningens säte 1 3 Organisatorisk uppbyggnad 1 4 Medlemskap 1 5 Medlemsavgifter

Läs mer

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING 1 Ändamål Föreningen, vars namn är Vallda Toråsskolans Föräldraförening (VTFF) har till uppgift inom Toråsskolan och dess förskolor stödja hemmen och skolan

Läs mer