GU HOLDINGS NYHETSBREV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GU HOLDINGS NYHETSBREV"

Transkript

1 GU HOLDINGS NYHETSBREV Bästa mottagare, Maj 2009 Här följer ett axplock av nyheter inom GU Holding-gruppen: juni inbjuder GU Holding till inspirationslunch där 3 forskare berättar om sina uppfinningar och hur dessa nyttiggörs 2. GU Holding stärks med en Rådgivande Grupp 3. GU Holding har beviljats 4,8 mkr i EU-medel för att göra fler affärer 4. MIVAC Development AB attraherar miljoner och ny styrelse 5. GU Holding bildar Biomatcell AB och tillsätter ny styrelse Har du problem att läsa nyheterna, se bifogad PDF-fil. Om Du inte vill få detta nyhetsbrev, svara till information@holding.gu.se. 1. GU Holding inbjuder till inspirationslunch Kom och inspireras av forskare på Göteborgs universitet som berättar om deras resa från forskningsresultat till affär! Eller hur man kan nyttigöra sina forskningsresultat. Nästa inspirationslunch är torsdagen den 11 juni. Då möter vi tre forskare som tagit steget att arbeta med kommersialisering av forskningsresultat: Dr Lena Mårtensson Lindblad är sedan 2006 docent vid Göteborgs universitet. Hon är en av initiativtagana till forskningsprogrammet Marine Paint. En av många upphovsmän till medetomidinkonceptet och medgrundare av I-Tech AB, som utvecklar morgondagens bottenfärg för att förhindra påväxt av djur och växter på båtar. Dr Lisa Buvall och Docent Jenny Nyström vid institutionen för njurmedicin vid Sahlgrenska akademin, ingår i projektet NC001 där man kan ha upptäckt ett potentiellt nytt sätt att bota njurcancer. Tillsammans berättar de om den resa som just har börjat ta fart genom NC001. Tid: torsdag 11 juni, kl Plats: Konferenscentrum Wallenberg, sal Ljusvågen Anmälan till: Isabel Fernandes; tel alt. isabel.fernandes@holding.gu.se OSA: senast 9 juni Vi bjuder på dryck och matiga mackor!

2 2. GU Holding har stärkts med en Rådgivande Grupp GU Holding har förstärkt sin organisation i april med en Rådgivande Grupp som kommer arbeta nära holdingbolaget och dess styrelse med strategiska frågor. GU Holding har knutit en Rådgivande grupp till sig som ska verka för utveckling av Holdingbolaget och dess ägare, Göteborgs universitets roll som en motor i tillväxtfrågor och då särskilt i Västra Götalandsregionen. Detta är ytterligare ett steg i vår strävan att som universitet bli mycket framgångsrika inom innovationsoch entreprenörskapsområdet, säger Margareta Wallin Peterson, styrelseordförande för GU Holding och tillika prorektor vid Göteborgs universitet. Den Rådgivande Gruppen består av: Lena Apler, grundare och VD för Collector AB Eva Halvarsson, VD för Andra AP-fonden Bert-Inge Hogsved, grundare och VD för Hogia-gruppen Anders Marsk, klinisk prövningsledare på AstraZeneca AB, samt Björn Österlund, senior investment manager på SEB Venture Capital. Gruppen är sammansatt för att kunna bistå med kunskap, erfarenhet och kontakter i olika branscher när det gäller investeringar, företagsförvärv, företagsutveckling och entreprenörskap. Vår rådgivande grupp är ett viktigt bollplank för oss och vi hoppas att de också ska fungera som ambassadörer för vår verksamhet. Det ska bli stimulerande att få arbeta med Lena, Eva, Bert-Inge, Anders och Björn som alla har mycket att dela med sig av och vill, liksom vi, arbeta för att förbättra arbetet med nyttiggörande av forskningsresultat genom affärer, säger verkställande direktören Klementina Österberg. För mer information: Margareta Wallin Peterson, styrelseordförande, margareta.wallin@gu.se; eller Klementina Österberg, , klementina@holding.gu.se 3. GU Holding har beviljats 4,8 mkr i EU-medel för att göra fler affärer GU Holding har beviljats medel ur EUs Regionala strukturfondsprogram för att utveckla tvärvetenskapliga plattformar där samarbeten mellan innovativa forskningsmiljöer inom Göteborgs universitet, bolag i GU Holding-gruppen och industrin nyttiggörs. Det övergripande syftet med projektet är att stärka regionens, Göteborgs universitets och GU Holdings portföljbolags internationella konkurrenskraft. Det konkreta arbetet kommer ske genom aktiviteter i tre utvalda branschområden; hälsa & läkemedel, fordon & transport och miljö & energi. Vi ser att goda idéer skapas i tvärvetenskapliga forskningssamarbeten där forskare, småföretag och industri möter varandra. Projektet har lyckats attrahera resurser att starta upp dessa samarbeten där vi kan bidra med vår ägarkompetens, och därigenom kan medverka till att fler innovationer skapas utifrån forskningsresultat., förklarar Klementina Österberg. Projektet löper under två år och medfinansieras av Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet. Satsningen innebär att GU Holding kommer att rekrytera nya medarbetare. Resultat som ska levereras består av samarbeten, innovationer och affärer i form av licenser och avyttringar.

3 För mer information: Andreas Albertsson, Information Manager, , 4. MIVAC Development AB attraherar miljoner och ny styrelse För ett år sedan startades MIVAC Development AB med syfte att skapa en professionell exploateringsplattform för forskningsprogrammet MIVAC inom Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet. Allt enligt en vision hos Professor Nils Lycke. Nu är det mesta på plats! Bolaget har sedan starten utvecklat sin verksamhetsplan för utvärdering, verifiering och kommersialisering av forskningsresultat inom vaccinforskning. Avsikten är att resultaten skall vidareutvecklas inom MIVAC Development för att så småningom avyttras till lämpliga industriella tagare eller knoppas av. Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) har just beviljat ytterligare 3 mkr till kommersialiseringsarbetet inom MIVAC., VINNOVA har dessutom beviljat ca 2 mkr till ett av projekten. MIVAC Development AB ägs idag av 23 forskare, GU Holding och forskningsprogrammet MIVAC. Dessa ägare har rekryterat en styrelse som består av följande personer: Elisabet Litsmark-Nordenstam, egenföretagare, styrgruppsordförande för forskningsprogrammet MIVAC. Ola Rönn, egenföretagare, fd Vice President och chef för terapiområdet mage/tarm på AstraZeneca. Anders Waas, VD för Tikomed, fd Vice President Business Development för ActoGeniX i Belgien, samt detsamma för CV Therapeutics i USA. Johan Westman, VD för Nanoxis och Navigart, fd Vice President Marketing inom Millipore i USA, samt VD för NovAseptic. Mary Jo Wick, professor och forskare i forskningsprogrammet MIVAC. Klementina Österberg, VD för GU Holding. För tillfället bedrivs utveckling av två separata projekt baserade på forskningsresultat från MIVAC-forskare. Resultat kan redan skönjas i form av patentutveckling, lokal- och maskinparksanskaffning, projektarbetsresultat, samt beviljad finansiering. Det har varit ett hektiskt men givande år när vi har etablerat en bra plattform för de kommande årens verifieringsarbete. Vi vill tacka regionala aktörer så som GU Holding, Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska Science Park, GoINN, GöteborgBIO såväl som nationella stiftelser som Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) och VINNOVA för visat förtroende. Vi kommer även fortsättningsvis få arbeta mycket med finansieringsfrågor med förhoppningar om fortsatt stöd för att verifiera och marknadsföra våra projekt, säger Anna Sjöblom Hallén, VD för MIVAC Development AB. För mer information: Anna Sjöblom-Hallén på eller anna.sjoblom-hallen@mivac.se. 5. GU Holding samlar IPR i Biomatcell AB och tillsätter ny styrelse För två år sedan formades den starka forskningsmiljön Biomatcell under ledning av Prof. Peter Thomsen och nu har de första uppfinningarna börjat ta form. Dessa samlar GU Holding i Biomatcell AB och utser en första styrelse.

4 Biomatcell är ett forskningsprogram som bedriver behovsmotiverad, tvärvetenskaplig forskning kring biomaterial och cellterapi som skall leda till bl.a. nya implantatmaterial och behandlingar baserade på regenerativ medicin. Det är ett av 19 nya kompetenscentra inom VINNOVAs satsning VINN Excellence Centres. Centret är ett samarbete mellan Göteborgs universitet (värdhögskola), Arcam AB, Bactiguard AB, Cellartis AB, Integrum AB, GU Holding AB, Sandvik AB, St Jude Medical AB, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, TATAA Biocenter AB, samt Västra Götalandsregionen (VGR). Chalmers och Uppsala Universitet (UU) är associerade partners. - Ett partneravtal utgör basen i upplägget. Det har tagits fram av affärsjuristerna på Forsknings- och innovationsservice vid Göteborgs universitet och VINNOVA samt förhandlats med industrin och forskarna. Där beskrivs hur forskningsresultaten kommer att gemensamt ägas av involverade uppfinnare, såsom forskarna och industripartners som deltar i forskningen, berättar Prof. Peter Thomsen. Därefter tecknades även ett avtal mellan GU Holding och programledningen för forskningsprogrammet Biomatcell, som beskriver kommersialiseringsgången inom forskningsprogrammet. Avtalet klargör hur forskningsresultat, som GU, UU, Chalmers, VGR och SP-forskare har medverkat till, ska inrapporteras, vidareutvecklas och fördelas i programmet. Detta reglerar även fördelning av överskott mellan uppfinnarna, deras huvudmän och GU Holding, även om GU Holding äger IPR och ska ta ansvar och risk för att kommersialisera dessa. - Kommersialiseringsfrågorna inom de starka forskningsmiljöerna utgör en betydelsefull och strategisk angelägenhet för Göteborgs universitet och därmed för GU Holding som universitetets ägarverktyg. För att kunna hantera dessa frågor proaktivt har GU Holding fått i uppdrag från universitetet att ta ett ansvar för dessa processer och för de forskningsresultat som kan kommersialiseras, berättar Klementina Österberg. För ändamålet har GU Holding startat upp Biomatcell AB som ägs till 100% av GU Holding. GU Holding har rekryterat en styrelse till bolaget i maj och som utgörs av följande personer: Agneta Edberg, COO vid LinkMed AB och tillika styrgruppsledamot i forskningsprogrammet Biomatcell Marie Ivarsson, Västra Götalandsregionen och tillika styrgruppsledamot i forskn.prog. Biomatcell Prof. Peter Thomsen, forskare vid Göteborgs universitet och programledare för forskn.prog. Biomatcell Jukka Lausmaa, forskare vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och vice programledare för forskn.- prog. Biomatcell Håkan Engqvist, forskare vid Uppsala universitet inom forskn.prog. Biomatcell Klementina Österberg, VD för GU Holding. Dessa ledamöter har valts ut för att representera de parter som GU Holding är tänkt att hålla IPR för, samt de som är intresserade parter för att göra affärer med industriparterna i forskningsprogrammet Biomatcell. - Med denna styrelse och med stöd av BDG-gruppen, kommer vi att fokusera på att Biomatcell AB blir ett framgångsrikt bolag som kan knoppa av innovationer på lämpligt sätt, menar Jan Rundqvist, nytillträdd tf. VD för bolaget, som är tillika investment manager på GU Holding på deltid. Business Development Group (BDG) har sedan två år verkat som en rådgivande grupp till forskningsprogrammet och till GU Holding om hur GU Holding ska utveckla och förvalta den kommersialiseringsbara IPR:n åt forskningsprogrammet. För mer information: Jan Rundqvist på eller jan.rundqvist@holding.gu.se. KONTAKT & BESKRIVNING AV GU HOLDING

5 Holdingbolaget vid Göteborgs universitet AB Erik Dahlbergsgatan 11A, våning GÖTEBORG Tel: , Fax: E-post: information@holding.gu.se Hemsida: GU Holding är helägt av Göteborgs universitet och tillhandahåller start- och utvecklingskapital samt affärskompetens till nya innovativa forskningsbaserade företag sprungna ur Göteborgs universitet. GU Holding har sedan starten 1996 finansierat ca 45 nya affärsidéer, som i 38 aktiebolag sysselsätter 200 personer och omsätter 400 MSEK. GU Holding har investerat 60 MSEK totalt och har framgångsrikt tagit hem sitt kapital genom avyttringar på 44 MSEK. GU Holdings portföljbolag har attraherat ytterligare riskkapital för fortsatt expansion som motsvarar nio gånger GU Holdings egen investering, dvs 500 MSEK. Det finns ett fortsatt stort värde i portföljen. Verksamheten finansieras främst av egna tjänsteintäkter, Västra Götalandsregionen och EUs strukturfondsprogram, VINNOVA och Innovationsbron. Investeringskassan finansieras av försäljningar av vårt aktieinnehav i våra portföljbolag samt av kapital från Innovationsbron och Västra Götalandsregionen. GU Holding har blivit utsett till ett av Sveriges aktivaste Holdingbolag vid en utvärdering gjord på uppdrag av Sveriges regering.

GU HOLDINGS NYHETSBREV

GU HOLDINGS NYHETSBREV GU HOLDINGS NYHETSBREV Bästa mottagare, Juli 2009 GU Holding önskar alla nyhetsbrevsläsare en riktigt skön sommar! Här följer ett axplock av händelser som skett under juni inom GU Holding-gruppen: 1. GU

Läs mer

Kallelse till Årsstämma

Kallelse till Årsstämma Kallelse till Årsstämma Aktieägarna i Toleranzia AB (med org. nr. 556877-2866) kallas härmed till Årsstämma torsdag den 11 juni, 2015, kl. 12.00 13.00. Lunch serveras. Plats: Universitetets huvudbyggnad

Läs mer

GU HOLDINGS NYHETSBREV

GU HOLDINGS NYHETSBREV GU HOLDINGS NYHETSBREV Bästa mottagare, Januari 2009 Här följer ett axplock av nyheter inom GU Holding-gruppen. Har du problem att läsa nyheterna, se bifogad PDF-fil. Om Du inte vill få detta nyhetsbrev,

Läs mer

Your Business Partner in Innovation Kommersialisering - så mycket mer än monetär avkastning

Your Business Partner in Innovation Kommersialisering - så mycket mer än monetär avkastning Your Business Partner in Innovation Kommersialisering - så mycket mer än monetär avkastning Klementina Österberg, GU Holding, 2013-09-03 Innehåll Inledning Bakgrundsbeskrivning vice Genomgång av nyckeltal

Läs mer

Göteborgs universitet ser universitetsforskning och utbildning som en motor förf förnyelse och tillväxt

Göteborgs universitet ser universitetsforskning och utbildning som en motor förf förnyelse och tillväxt En regions och en nations långsiktiga l utveckling avgörs av förmf rmågan att attrahera, behålla och utveckla människor. Göteborgs universitet ser universitetsforskning och utbildning som en motor förf

Läs mer

Nyckelaktörsprogrammet

Nyckelaktörsprogrammet Nyckelaktörsprogrammet Nr 1, Sept 2008 VINNOVA lanserade Nyckelaktörsprogrammet 2006. Programmet syftar till att stärka högskolans roll som motor för förnyelse och utveckling av näringsliv och samhälle

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Innovationsbron SiSP 17/11

Innovationsbron SiSP 17/11 Innovationsbron SiSP 17/11 Katarina Segerborg Vision Innovationsbron medverkar till att Sverige är internationellt ledande i att omsätta forskning och innovation till framgångsrika och hållbara affärer

Läs mer

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014 Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 21 Inkubatorer har etablerats över hela världen som ett viktigt verktyg för att utveckla nya innovativa tillväxtföretag. Det totala antalet inkubatorer i

Läs mer

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2013

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2013 Almis rapportserie om inkubation helår 2013 Almi satsar på Sveriges inkubatorer Almis program Business Incubation for Growth Sweden, BIG Sweden, riktar sig till inkubatorer som arbetar med utveckling av

Läs mer

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2014

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2014 Almis rapportserie om inkubation helår 2014 Almi satsar på Sveriges inkubatorer Almis program Business Incubation for Growth Sweden, BIG Sweden, riktade sig till inkubatorer som arbetar med utveckling

Läs mer

SWElife SIO Folksjukdomar. Finansieringslösningar Sammanställning av några bilder från rapport 12 maj 2015 Jonas Gallon och Lars H.

SWElife SIO Folksjukdomar. Finansieringslösningar Sammanställning av några bilder från rapport 12 maj 2015 Jonas Gallon och Lars H. SWElife SIO Folksjukdomar Finansieringslösningar Sammanställning av några bilder från rapport 12 maj 2015 Jonas Gallon och Lars H. Bruzelius Uppdraget 1. Identifiera lösning som väsentligt ökar möjligheterna

Läs mer

Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland

Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland Västerås Science Parks finansieringsdag Västerås Science Park verkar för att ge företagare och entreprenörer i Västmanland inblick i vilka finansieringsalternativ

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Utveckla din ide. Utveckla ditt foretag. Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286.

Utveckla din ide. Utveckla ditt foretag. Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286. Utveckla din ide Utveckla ditt foretag Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286. Har du en idé eller vill utveckla ditt företag? Hos oss får du hjälp på vägen med att förverkliga dina planer. Oavsett

Läs mer

Hur ser en investerares perspektiv ut på MedTech? Claes Post, ALMI INVEST AB och InnovationskontorETT/Linköpings universitet

Hur ser en investerares perspektiv ut på MedTech? Claes Post, ALMI INVEST AB och InnovationskontorETT/Linköpings universitet Riskkapital Hur ser en investerares perspektiv ut på MedTech? Claes Post, ALMI INVEST AB och InnovationskontorETT/Linköpings universitet Lite om ALMI INVEST Vårt investeringsfokus Life Science, varför

Läs mer

En kunskapsdriven regional utveckling. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör

En kunskapsdriven regional utveckling. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör En kunskapsdriven regional utveckling Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör Vision Västra Götaland Ett livskraftigt och hållbart näringsliv Västra Götalands utveckling beror i hög grad av utvecklingskraften

Läs mer

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1)

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012 STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) VERKSAMHETSPLAN FÖR STUNS 2012 STUNS roll i Uppsalaregionen Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle STUNS

Läs mer

Årsberättelse 2009 1

Årsberättelse 2009 1 Årsberättelse 2009 1 Innehåll 4 VD har ordet 4 Om GU Holding 6 Idéflödet 7 Attityden till innovationer 8 Sju nyinvesteringar 11 Två nya satsningar för tidigt såddkapital 12 Sju följdinvesteringar 13 Vågkraften

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Direktör, avdelningschef Bild 2 Sveriges innovationsmyndighet Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

Innovationsbron AB Anders Nilsson, manager Incubation development www.innovationsbron.se 2012 INNOVATIONSBRON

Innovationsbron AB Anders Nilsson, manager Incubation development www.innovationsbron.se 2012 INNOVATIONSBRON Innovationsbron AB Anders Nilsson, manager Incubation development www.innovationsbron.se 2012 INNOVATIONSBRON Vår vision Sverige är internationellt ledande på att omsätta forskning & innovation till framgångsrika

Läs mer

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning Innehåll 1 Bakgrund... 1 2 Inledning... 1 3 Mission... 2 4 Vision... 2 5 ICT Swedens värdegrund... 3 6 Aktiviteter... 3 7 ICT Swedens verksamhet och ledning... 4 8 Budget... 5 9 Uppföljning och utvärdering...

Läs mer

Smartster accelerar och inbjuder till investerarträffar

Smartster accelerar och inbjuder till investerarträffar Smartster accelerar och inbjuder till investerarträffar Smartster Smartster Group AB (publ), - inbjuder till investerarträffar, genomför en företrädesemission om 4,1 mkr och välkomnar nya investerare att

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (4) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (4) Rektorssammanträde Sammanträde 2007: GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (4) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:20 2007-11-12 Tid och plats kl. 13.05 14.05, förvaltningschefens tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman

Läs mer

Från forskning till företag

Från forskning till företag Från forskning till företag LUIS Lunds Universitets innovationssystem Vi skapar tillväxt av forskning LUIS är navet för innovation och kommersialisering vid Lunds universitet. Med vår hjälp omvandlas värdefull

Läs mer

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Vi är en ideell organisation, som stöder start ups och SME-företag i tillväxtfas. Vi stöds och finansieras av det lokala Näringslivet, VGR, Tillväxtverket,

Läs mer

Det västsvenska innovationssystemet - En plattform för EU-samarbete

Det västsvenska innovationssystemet - En plattform för EU-samarbete Det västsvenska innovationssystemet - En plattform för EU-samarbete Regionutvecklingssekretariatet Västra Götalandsregionen Hållpunkter Regionala prioriteringar och arbetssätt Operationellt program Mål

Läs mer

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne Regionstyrelsen Lennart Svensson Strateg 0768-870445 lennart.r.svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601956 1 (6) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Stöd till utvecklingsprojekt i akademiska forskningsmiljöer innan företag bildas Tema

Stöd till utvecklingsprojekt i akademiska forskningsmiljöer innan företag bildas Tema Bilaga 1 Stöd till utvecklingsprojekt i akademiska forskningsmiljöer innan företag bildas Tema Läkemedel, bioteknik och medicinsk teknik Syfte Att förstärka det nationella systemet för verifieringsstöd

Läs mer

Styrdokument för Produktion2030

Styrdokument för Produktion2030 Styrdokument för Produktion2030 Bild 1. Organisation för styrning och ledning av Produktion2030 1. Teknikföretagen Teknikföretagen är huvudman för innovationsprogrammet Produktion2030 och ansvarar därmed

Läs mer

Ärende 16 Ansökan om medfinansiering för Inkubera i Örebro AB enligt avtal för år 2016

Ärende 16 Ansökan om medfinansiering för Inkubera i Örebro AB enligt avtal för år 2016 Ärende 16 Ansökan om medfinansiering för Inkubera i Örebro AB enligt avtal för år 2016 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-23 KS 2015.0316 Handläggare Karin Björkman, GP Kommunstyrelsen Ansökan om medfinansiering

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Stockholm, 2015-02-1617 Bokslutskommuniké 2014 Hållbart värdeskapande i tillväxtbolag Avyttring av LeanNova Engineering i Trollhättan Viktiga händelser under helåret 2014 och fjärde kvartalet Fouriertransform

Läs mer

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH. Strategisk mobilitet. Bidrag för utbyte mellan industri och akademi

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH. Strategisk mobilitet. Bidrag för utbyte mellan industri och akademi STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING 1 SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH Bidrag för utbyte mellan industri och akademi 2 Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, finansierar forskning inom naturvetenskap,

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Strategiska innovationsområden

Strategiska innovationsområden Strategiska innovationsområden 5 mars 2013 Bild 1 Program 10.00 11.00 Presentation 11.00 12.00 Öppna frågor Bild 2 1 SIO syftet med satsningen Utlysning SIOprogram Utlysning nya agendor inom SIO Vad vi

Läs mer

Nima Sanandaji

Nima Sanandaji Innovationsskatten Nima Sanandaji 2011-11-26 Att främja innovationer En central politisk ambition Regeringen verkar för vision om ett Sverige år 2020 där innovation ger framgångsrika företag, fler jobb

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Stiftelsen för Strategisk Forskning

Stiftelsen för Strategisk Forskning Stiftelsen för Strategisk Forskning Forskning som formar vår framtid Presentation för styrelsen Lars Rask 2008-02-08 1 Stiftelsen för Strategisk Forskning Bildades 1994 Regeringen utarbetade dess stadga,

Läs mer

I rätt miljö och med rätt affärscoachning utvecklas företagen mycket snabbare

I rätt miljö och med rätt affärscoachning utvecklas företagen mycket snabbare www.movexum.se Gävleborgs innovationsaktörer satsar på en gemensam företagsinkubator för tillväxtföretag I rätt miljö och med rätt affärscoachning utvecklas företagen mycket snabbare - kompetens - kontakter

Läs mer

En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov

En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov 2013-04-09 Utlysning En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov Projektform B: Utveckling och realisering En utlysning inom forskningsprogrammet TvärLivs. 1 Inledning Livsmedelsbranschens

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:2

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:2 GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats kl. 13.00-14.40, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Västra Götalandsregionens arbete med internationella FoIsamarbeten.

Västra Götalandsregionens arbete med internationella FoIsamarbeten. Västra Götalandsregionens arbete med internationella FoIsamarbeten En ledande industriregion Ett uttalat politiskt mål att Västra Götaland är och fortsatt ska vara en ledande industriregion Industrin har

Läs mer

MISTRA INVESTERAR I FORSKNING SOM LÖSER MORGONDAGENS MILJÖPROBLEM

MISTRA INVESTERAR I FORSKNING SOM LÖSER MORGONDAGENS MILJÖPROBLEM MISTRA INVESTERAR I FORSKNING SOM LÖSER MORGONDAGENS MILJÖPROBLEM STORA OCH SMÅ RESULTAT NÅGRA EXEMPEL Utveckling av en ny giftfri båtbottenfärg Bättre skördar med hjälp av mikroorganismer Fokus på etik-

Läs mer

VD presentation. Årsstämma 2012

VD presentation. Årsstämma 2012 VD presentation Årsstämma 2012 Agenda Introduktion Portföljens utveckling 2011 Första kvartalet 2012 Summering Bure affärsidé Bures affärsidé är att förvärva, utveckla och avyttra rörelsedrivande verksamheter

Läs mer

Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation

Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation v Innovationsklimatet i Sverige Sverige hamnar ofta högt på rankingar Innovation Scoreboard Anses svaga på Kommersialisering. Har bra infrastruktur och resurser

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

Stockholm Business Alliance, underlag för avtalsbeslut KS-2010/303. att ingå ny avtalsperiod med Stockholm Business Alliance åren

Stockholm Business Alliance, underlag för avtalsbeslut KS-2010/303. att ingå ny avtalsperiod med Stockholm Business Alliance åren Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-30 Kommunstyrelsen Stockholm Business Alliance, underlag för avtalsbeslut 2011-2015 KS-2010/303 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhusets bidrag till Life Scienceutvecklingen i Västsverige

Sahlgrenska Universitetssjukhusets bidrag till Life Scienceutvecklingen i Västsverige Sahlgrenska Universitetssjukhusets bidrag till Life Scienceutvecklingen i Västsverige Förslag i nio punkter 1. Linjestruktur för FoUI 2. Innovations- och utvecklingsplattform på SU 3. Utveckla Gothia Forum

Läs mer

ALMI INVEST. Kompetens och kapital för tillväxt i bolag

ALMI INVEST. Kompetens och kapital för tillväxt i bolag ALMI INVEST Kompetens och kapital för tillväxt i bolag Pär Nordström Investerings ansvarig Såddkapital Almi-koncernen i siffor Kontor på 40 orter Över 500 medarbetare. Drygt 350 portföljbolag 3 331 lån

Läs mer

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Sammanfattning Sammanfattning av rapporten Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Förord Tillväxtverket arbetar

Läs mer

Utlysning av Berzelius Center 2005

Utlysning av Berzelius Center 2005 Utlysning av Berzelius Center 2005 Ett samarbete mellan och 2005-06-21 1. Inledning... 2 2. Utlysningen... 2 2.1 BAKGRUND TILL UTLYSNINGEN... 2 2.2 UTLYSNINGENS MÅL OCH BUDGET... 2 2.3 UTLYSNINGENS INRIKTNING...

Läs mer

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 Program 10.00 Välkomna Ingrid Petersson, Formas generaldirektör och Inger Andersson, ordförande i Nationella kommittén för livsmedelsforskning

Läs mer

Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen

Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen YTTRANDE. 2011-12-14 U2011/776/UH Utbildningsminister Jan Björklund Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Anastasia Krivoruchko och Florian David, några av delägarna i Biopetrolia. Utvecklingsbolaget Biopetrolia använder jästceller för att utveckla

Läs mer

Na ringsdepartementets remiss: En fondstruktur fo r innovation och tillva xt

Na ringsdepartementets remiss: En fondstruktur fo r innovation och tillva xt N2015/4705/KF C 2015-1127 SC 2015-0085 Regeringskansliet Näringsdepartementet Na ringsdepartementets remiss: En fondstruktur fo r innovation och tillva xt SOU 2015:64 Chalmers tekniska högskola 412 96

Läs mer

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 250 år av erfarenhet Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 2005 För tio år sedan iphone finns inte Spotify finns inte YouTube finns inte World of Warcraft finns inte Fler känner till

Läs mer

UTVECKLA DIN IDE UTVECKLA DITT FORETAG

UTVECKLA DIN IDE UTVECKLA DITT FORETAG UTVECKLA DIN IDE UTVECKLA DITT FORETAG Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286. HAR DU EN IDÉ ELLER VILL UTVECKLA DITT FÖRETAG? I Uppsala är vi många företagsfrämjande aktörer som kan hjälpa dig vidare

Läs mer

Detta händer framöver Affärsplan Sverige Johan Carlstedt huvudprojektledare. Moderator: Camilla Koebe. Välkommen Lena Treschow Torell, IVAs preses

Detta händer framöver Affärsplan Sverige Johan Carlstedt huvudprojektledare. Moderator: Camilla Koebe. Välkommen Lena Treschow Torell, IVAs preses Moderator: Camilla Koebe Välkommen Lena Treschow Torell, IVAs preses Projektet Innovation för tillväxt Björn O. Nilsson, vd IVA Förslag från arbetsgrupperna Innovationsupphandling Arvid Söderhäll projektledare

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Välkommen att växa med oss!

Välkommen att växa med oss! Välkommen att växa med oss! Vi växer i Flemingsberg One giant leap for Här skapar vi en miljö där idéer kan växa till innovativa företag. health technology Den närmaste femårsperioden investeras cirka

Läs mer

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon 072-516 38 04 fisnik.nepola@almi.se Om Almi Uppdrag att utveckla och finansiera små och medelstora företag och därigenom bidra till hållbar tillväxt.

Läs mer

Internationella förebilder - så här bör Sverige organisera det statliga riskkapitalet

Internationella förebilder - så här bör Sverige organisera det statliga riskkapitalet Internationella förebilder - så här bör Sverige organisera det statliga riskkapitalet SWElifes förslag till finansiering av utveckling av LS bolag i tidig fas 12 maj 2015 Jonas Gallon och Lars H. Bruzelius

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport KTH Holding AB, inkl. dotterbolag. Verksamhetsåret 2014

Bolagsstyrningsrapport KTH Holding AB, inkl. dotterbolag. Verksamhetsåret 2014 Bolagsstyrningsrapport KTH Holding AB, inkl. dotterbolag Verksamhetsåret 2014 Innehåll 1 Om bolagsstyrningsrapporten... 1 2 Tillämpning av Koden... 1 3 KTH Holding AB... 1 3.1 Bolagsordning... 1 3.2 Exekutiva

Läs mer

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Nu har du möjlighet att bli delägare i landets främsta utvecklingsarena för det gröna näringslivet Hos oss får företag inom världens viktigaste

Läs mer

CERA medlemsbrev oktober 2017

CERA medlemsbrev oktober 2017 CERA medlemsbrev oktober 2017 Den 22 september arrangerades ett forskarmingel för CERA medlemmar och andra intresserade. Varmt tack till er alla som kom och bidrog till en kreativ och stimulerande diskussion

Läs mer

Hållbart värdeskapande genom aktivt ägande

Hållbart värdeskapande genom aktivt ägande Hållbart värdeskapande genom aktivt ägande Smögen 23 juni 2015 FTABs uppdrag enligt bolagsordning Fouriertransform ABs FTAB s uppdrag enligt bolagsordning Föremålet för bolagets verksamhet ska vara att

Läs mer

Finansiering forskning och innovation. Johan Stenberg

Finansiering forskning och innovation. Johan Stenberg Finansiering forskning och innovation Johan Stenberg Vinnova driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Huvudinriktningar: strategiskt viktiga områden innovationsförmåga hos specifika

Läs mer

HELIX-dagen. Inbjudan till en konferensdag om

HELIX-dagen. Inbjudan till en konferensdag om Inbjudan till en konferensdag om Rörlighet i arbetslivet: lärande - hälsa välfärd - innovationer Ett samarrangemang mellan HELIX VINN Excellence Centre, Linköpings universitet och Äldrecentrum Östergötland

Läs mer

- Strategiska satsningar för innovationskraft

- Strategiska satsningar för innovationskraft - Strategiska satsningar för innovationskraft Innovationskraftsseminarium Göteborg 26 oktober 2010 1 Helena L Nilsson Enhetschef Forskning och utveckling Regional utveckling, Västra Götalandsregionen 2

Läs mer

ÄGARDIREKTIV. HÖGSKOLANS I HALMSTAD UTVECKLINGS AB Org. nr för perioden

ÄGARDIREKTIV. HÖGSKOLANS I HALMSTAD UTVECKLINGS AB Org. nr för perioden Dnr: S 2017/223 ÄGARDIREKTIV HÖGSKOLANS I HALMSTAD UTVECKLINGS AB Org. nr 556502-5888 för perioden 2018 2019 FASTSTÄLLD AV HÖGSKOLESTYRELSEN FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD den 12 december 2017 Högskolan i Halmstad

Läs mer

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige Regeringen Proj. n r VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM A k 2017-05- 1 2 Regeringsbeslut I 3 2017-05-04 N2017/03280/IFK Näringsdepartementet D/Dnr 2QIT-02nt-l Verket för innovationssystem 101 58 Stockholm Uppdrag

Läs mer

Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017

Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017 Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017 Denna plan ska ha som syfte att beskriva de insatser som görs inom BRS AB alternativt som samordnas av BRS AB under verksamhetsåret 2017 och reflekteras i

Läs mer

IFG. unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

IFG. unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien IFG Ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) Mer än 45 år av ledarskapsutveckling ifg består av 15 exklusivt utvalda medlemmar, alla rekommenderade av IVAs

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013

VERKSAMHETSPLAN 2013 VERKSAMHETSPLAN 2013 STUNS Verksamhetsplan 2013 1(6) VERKSAMHETSPLAN FÖR STUNS 2013 1. STUNS roll i Uppsalaregionen Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle STUNS

Läs mer

Nyskapande mellan industri och akademi

Nyskapande mellan industri och akademi Nyskapande mellan industri och akademi Olle Stenberg, ISEA Erik Gallneby, Triathlon Consulting Ekmandagarna 2015 2015-01-27, Stockholm -1 - Syfte Hur sker nyskapande in anslutning till akademin idag? Reflektioner

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Giltighetstid: Tillsvidare Dnr: FS 1.1-1968-17 Beslutsdatum Sid 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Föredragande Biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson Sammanfattning Ägardirektiven

Läs mer

tema: havsmiljö INBJUDAN till MIA-dagen 15 november 2011 Ge dina idéer luft under vingarna!

tema: havsmiljö INBJUDAN till MIA-dagen 15 november 2011 Ge dina idéer luft under vingarna! tema: havsmiljö INBJUDAN till MIA-dagen 15 november 2011 Ge dina idéer luft under vingarna! får vi fresta med en forskare Har du idéer eller utvecklingsplaner för dina produkter eller tjänster, men kommer

Läs mer

Tillväxt och innovation? Avancerade material

Tillväxt och innovation? Avancerade material Tillväxt och innovation? Avancerade material Peter Region Larsson Östergötland Prioriteringar i det regionala tillväxtarbetet Principer för prioriteringar: - Utveckling och förnyelse - Koppling till forskning

Läs mer

Beskrivning av parter som förvärvat apotekskluster

Beskrivning av parter som förvärvat apotekskluster Pressinformation Den 9 november 2009 Beskrivning av parter som förvärvat apotekskluster Nedanstående parter har ingått aktieöverlåtelseavtal avseende förvärv av apotekskluster. Affärerna är villkorade

Läs mer

Information om ledamöter som föreslås av Investors valberedning till Investor ABs styrelse 2006

Information om ledamöter som föreslås av Investors valberedning till Investor ABs styrelse 2006 Information om ledamöter som föreslås av Investors valberedning till Investor ABs styrelse 2006 Ordförande sedan 2005 Vice ordförande sedan 1999 sedan 1998 Vice ordförande i Atlas Copco AB, SAS AB och

Läs mer

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland Västra Götaland 2020 Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland 2014-2020 Västra Götaland 2020 Ett verktyg för att genomföra den gemensamma visionen om Det goda livet En gemensam vägvisare för

Läs mer

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader Innehåll: sid: Visionen om det goda livet är vår ledstjärna 5 Globala företag i världens region 7 Näringslivets utvecklingskraft en nyckel till framtiden 9 Kompetens- och kunskapsutveckling viktiga frågor

Läs mer

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan!

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan! Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013 Tack för din medverkan! Jan Björklund, vice statsminister, utbildningsminister, FP Sjukvårdens effektivitetskrav gör att forskningen ofta kommer på undantag, och det

Läs mer

Innovation enligt vår definition. Ny kunskap blir till nytta och handling

Innovation enligt vår definition. Ny kunskap blir till nytta och handling Innovation enligt vår definition Ny kunskap blir till nytta och handling Ett framstående universitet med ämnesmässig bredd, mod att ompröva och förmåga att utveckla Samverkan Vi har som mål att genom bred

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning 24 mars 2015 Rebecka Engström Lars-Gunnar Larsson VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Koppla

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga Regeringsbeslut II:8 2009-02-19 U2009/973/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att utarbeta strategier för innovationskontor 1 bilaga Regeringen uppdrar åt Uppsala universitet, Lunds universitet,

Läs mer

Valberedningens förslag till årsstämman i Elos Medtech AB (publ) den 26 april 2016

Valberedningens förslag till årsstämman i Elos Medtech AB (publ) den 26 april 2016 Valberedningens förslag till årsstämman i Elos Medtech AB (publ) den 26 april 2016 Inför årsstämman 2016 består valberedningen, i enlighet med beslut vid Elos Medtech ABs årsstämma 2015, av följande representanter

Läs mer

IFG. unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

IFG. unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien IFG Ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) Mer än 45 år av ledarskapsutveckling ifg består av 15 exklusivt utvalda medlemmar, alla rekommenderade av IVAs

Läs mer