Vad vill du bli? eusid/eusid. Vi har en ingång för samhällsvetare!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad vill du bli? www.excellenceranking.org/ eusid/eusid. Vi har en ingång för samhällsvetare!"

Transkript

1 Vad vill du bli? eusid/eusid Vi har en ingång för samhällsvetare!

2 kanske vill du jobba som: utbildare miljösamordnare lärare informatör infektionsbiolog forskare labbansvarig miljöinspektör projektledare kommunekolog bioinformatiker naturvårdare vill du jobba för: läkemedelsföretag konsultföretag konsult Havs- och vattenmyndigheten Naturskyddsföreningen Smittskyddsinstitutet biotekföretag skolor Livsmedelsverket länsstyrelser Jordbruksverket växtförädlare molekylärbiolog forskningsinstitut dig själv Sida universitet kommuner WWF Om du läser biologi eller bioteknik/bioinformatik vid Uppsala universitet får du en bra naturvetenskaplig eller teknisk grund. Du har sedan en bra utgångspunkt för att jobba med varierande arbetsuppgifter inom många områden. Förutom ämneskunskaperna får du också specialanpassad muntlig och skriftlig träning hos oss, något som efterfrågas av arbetsgivare. Alla våra kurser genomsyras av det vetenskapliga arbetssättet och utvecklar ditt kritiska tänkande. Vi ser också till att du får koppling till arbetslivet genom seminarier, studiebesök m.m. Personerna till höger har alla pluggat på Institutionen för biologisk grundutbildning i Uppsala. Möt några av dem här i foldern och läs mer om dem och andra på Som student i Uppsala kan du välja mellan många olika kurser och utbildningar. Att livet utanför studierna har mycket att erbjuda känner du säkert redan till. Men visste du att det finns 13 nationer med olika inriktningar och ett rikt utbud av restauranger, fik, pubar, klubbar, föreningar för sång, musik, teater, media och så vidare? Läs mer om livet som student på

3 VD, Sara: biolog, Drivhuset Emma: biolog, Naturvårdsverket Oloph: biolog, informatör Elvira: biolog, Janssen-Cilag ärare il Per : biolog Oscar : biolog, labbchef i Norge Daniel: bio in Livsmede formatiker, lsverket Mårten: biotekniker, egen företagare Carolin: bioteknike r, forskare i USA Några av oss kan du läsa mer om här. Resten och många fler hittar du på

4 Hon engagerade sig i studentlivet och fick jobb Sara Arons började läsa biologi och nu är hon nu VD för Drivhuset i Uppsala. Enligt henne är det kontakter och bananskal som har format karriären. Jobbet på Drivhuset innebär bland annat att hon hjälper studenter att starta egna företag. Det som kvalificerade Sara för jobbet var framförallt hennes vana av att leda projekt. Under sin studietid engagerade hon sig både inom biologisektionen och nationen. Jag har alltid tyckt om att skapa föreningar och genom föra projekt, men ingen berättade någonsin för mig att det är det som är entreprenörskap. Det finns många människor därute som är entreprenörer utan att veta om det. Nu hjälper Sara studenter att själva förverkliga sina e ntreprenörsdrömmar. Om hon ska ge ett råd till dagens studenter, så är det att engagera sig i andra saker vid sidan om studierna. Gör saker, led saker, passa på. Det finns otroligt många tillfällen till det inom universitetet. Saras biologikompetens kan du få om du väljer det treåriga Kandidat programmet i biologi/molekylärbiologi. Programmet ger en bred utbildning inom hela biologiområdet och fördjupning inom den del av biologin som du själv är mest intresserad av. Du kan även läsa valfria kurser ur Uppsala universitets mycket stora kursutbud. Behörighet: biologi: Grundläggande behörighet + Biologi B + Kemi B + Fysik A + Matematik D (områdesbehörighet 14). biologi, ingång för samhällsvetare: Grundläggande behörighet + Matematik C + Nk B (områdesbehörighet 3). Tekniskt/naturvetenskapligt basår: Grundläggande behörighet + Ma B alt. C + Nk A. Läs mer på Studera vidare efter kandidatprogrammet?

5 Biotekniker som blev egen företagare direkt efter examen Som civilingenjör är Mårten Hellberg eftertraktad på arbetsmarknaden. Men han valde att starta eget företag. Det var under mitt exjobb som jag kom i kontakt med de forskare som nu är mina kollegor och partners. Så man kan säga att slumpen var början på vårt bioteknik företag. Vad gäller min utbildning är den en perfekt grund till det jag gör nu, även om mitt examensarbete inte alls handlade om samma saker som jag nu jobbar med. Vattentätt papper och jeans som lyser i mörker? Mårtens företag utvecklar och säljer nya material till bland annat förpackningsindustrin. Jag och mina kollegor ser en stor efterfrågan och vårt företag har växt. Det är verkligen mycket lättare att starta eget företag är vad jag trodde förut! Mårten har gått Molekylär bioteknik, ett femårigt civilingenjörsprogram. Inom prog rammet finns utrymme att läsa kurser utanför bioteknikområdet, t.ex. företags ekonomi, juridik och språk. Behörighet: Civilingenjörsprogrammet Molekylär bio teknik: Grundläggande behörighet + Kemi A + Fysik B + Matematik E (områdes behörighet 9). Jag är supernöjd med min utbildning och har aldrig ångrat att jag läste till civilingenjör med inriktning mot molekylär bioteknik.

6 Läkemedelssäkerhet blev valet för fritänkande biolog Tänk, jag som trodde att jag bara skulle läsa om växter på biologiprogrammet. Men jag valde helt olika kurser som alla intresserade mig. Det ledde i sin tur till att jag nu jobbar med läkemedelssäkerhet där jag möter nya utmaningar varje dag, säger Elvira Santic. Från början var jag inte säker på vad eller var jag skulle plugga. Uppsala universitet har bra rykte, så jag satt och tittade i katalogen på utbildningar i biologi och gick sedan in på webbplatsen för Institutionen för biologisk grundutbildning. Där blev jag fast, det fanns så mycket information! Elvira är en stockholmska med rötter i Bosnien. Nu jobbar hon som reklamationsansvarig på läkemedels företaget Janssen-Cilag. Jag trivs verkligen med mitt jobb och skulle vilja klättra inom företaget. Vi är ett dotterbolag till Johnson & Johnson så karriärmöjligheter saknas inte. Jag har ett tips till blivande studenter: välj ett bra program, tänk sedan fritt och välj kurser efter fantasi och intresse! Vill du gå samma utbildning som Elvira? Sök in på Kandidat programmet i biologi/molekylärbiologi och specialisera dig sedan mot det du är intresserad av.vår studievägledare hjälper dig i dina val mot en yrkeskarriär. Behörighet: biologi: Grundläggande behörighet + Biologi B + Kemi B + Fysik A + Matematik D (områdesbehörighet 14). biologi, ingång för samhällsvetare: Grundläggande behörighet + Matematik C + Nk B (områdesbehörighet 3). Tekniskt/naturvetenskapligt basår: Grundläggande behörighet + Ma B alt. C + Nk A. Läs mer på Studera vidare efter kandidatprogrammet?

7 Civilingenjör som forskar på mikroorganismer på land och i havet i Kalifornien Carolin Frank gick en av de första årskullarna på civilingenjörs programmet i molekylär bioteknik. Hon fastnade för molekylär genetik och läste även franska under ett år. Kombinationen av franska och biologi ledde till möjligheten att göra examensarbetet i Lyon. Där analyserade jag bakteriegenom med hjälp av datorprogram. En dag tog jag bussen till ett universitet som jag hade fått tips om. Mannen som öppnade dörren erbjöd mig ett exjobb som verkade jätteroligt. Mycket av det jag gör specifikt i min forskning nu vid UC Merced fanns inte ens när jag började på min utbildning så jag hade omöjligen kunnat lära mig det där. Ändå känner jag att utbildningen förberedde mig väl för det jag gör nu. Efter examen började Carolin som doktorand i Uppsala och nu forskar hon i samarbete med ekologer på mikroorganismer på land och i havsmiljöer för att förstå hur de samverkar med andra organismer. Ett av målen är att rädda koraller från utrotning p.g.a. klimatförändringar. Carolin har gått Molekylär bioteknik, ett femårigt civilingenjörsprogram. Inom programmet finns stor frihet att läsa kurser ur universitetets mycket stora kursutbud. Behörighet: Civilingenjörsprogrammet Molekylär bio teknik: Grundläggande behörighet + Kemi A + Fysik B + Matematik E (områdes behörighet 9). Fundera ordentligt på vad som intresserar dig mest. Det är jättebra att göra forsknings- eller yrkespraktik några gånger innan man gör sitt exjobb tror jag, så att man vet mer om vilka möjligheter som finns, och vad man tycker om att göra.

8 Rätt kombination av studier gav jobb på Naturvårdsverket En vecka efter att Emma Colleen var klar med sina studier fick hon sitt första jobb. Som biolog med inriktning ekotoxikologi/miljötoxikologi fick hon en tjänst på Naturvårdsverkets miljörättsavdelning. Jag hade tur och fick jobb direkt, dessutom ett väldigt stimulerande och kul jobb. Allt gick väldigt fort jag var på intervju på torsdagen, fick jobbet på fredagen och började måndagen därpå! Det var en tidigare student som tipsade om jobbet, ett vikariat som jag fick i konkurrens med många andra. Emma jobbar som handläggare på Miljörättsavdelningen. Bland annat utreder jag ärenden enligt Miljöbalken, främst sånt som rör dumpning av förorenade massor i vatten. Det är spännande att jobba i händelsernas centrum! Nästan allt som skrivs i media om miljöfrågor känner jag till innan det trycks. Behörighet: biologi: Grundläggande behörighet + Biologi B + Kemi B + Fysik A + Matematik D (områdesbehörighet 14). biologi, ingång för samhällsvetare: Grundläggande behörighet + Matematik C + Nk B (områdesbehörighet 3). Tekniskt/naturvetenskapligt basår: Grundläggande behörighet + Ma B alt. C + Nk A. Läs mer på Studera vidare efter kandidatprogrammet? Vill du gå samma väg som Emma ska du välja biologi och specialisera dig mot ekotoxikologi.

9 Daniel hittar nålen i höstacken med bioinformatiska metoder Daniel Soeria-Atmadja trivs med sitt jobb på Livs medelsverket. Som bioinformatiker har han fullt upp. En generell uppgift är att utveckla och förbättra den bio logiska och medicinska forskningen genom att använda datorbaserad metodik. Som bioinformatiker gäller det att sortera fram de mest intressanta bitarna data ur en enorm mängd komplicerade data. Just nu bygger jag metoder för risk värdering för proteiner. Tänk dig en ny genmodifierad gröda, den skulle kunna innehålla ett protein som framkallar allergi. Vi utvecklar system som ska upptäcka var sådana proteiner finns. Bioinformatiker är en relativt ny yrkesroll. Men nu märks det att industrin behöver vår kompetens! Exempelvis så är jag del i ett projekt för ett läkemedelsföretag. Det handlar om allergi och hur man ska kunna mäta antikroppar för att bevisa allergier för livsmedel. Daniel har tidigare bott i Uppsala, men nu bor han i Stockholm och pendlar till Uppsala. Han är född och uppvuxen i Sollentuna med rötter i Indonesien. För att få samma utbildning som Daniel ska du välja Molekylär bioteknik, ett femårigt civilingenjörsprogram. Inom programmet kan man inrikta sig mot bioinformatik och även läsa kurser i t.ex. språk, humaniora och företagsekonomi. Du kan också läsa ett masterprogram i bioinformatik om du redan har läst ett kandidatprogram med rätt kurs kombinationer. Läs mer på webben. Behörighet: Civilingenjörsprogrammet Molekylär bio teknik: Grundläggande behörighet + Kemi A + Fysik B + Matematik E (områdes behörighet 9).

10 Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik Programmet Molekylär bioteknik passar dig som vill jobba med utveckling och forskning inom läkemedel, biomedicin eller bioteknik. Programmet har ett gott rykte både i Sverige och internationellt, mycket tack vare tidigare studenter som blivit framgångsrika! De tre första åren pluggar du klassiska civilingenjörskurser i matematik, fysik och programmering varvat med kurser i bioteknik, biologi och kemi. Du kan även välja att göra en forskningspraktikkurs för att prova på forskning och utveckling på universitet och företag i Sverige eller utomlands. Tredje året avslutas med kursen självständigt arbete där du lär dig hur man arbetar i projekt på företag. Inför fjärde året väljer du inriktning mot molekylär bioteknik eller bio informatik. Väljer du molekylär bioteknik så fortsätter du med fördjupnings kurser i bl.a. genombiologi, immunologi och mikrobiologi. Väljer du bioin formatik så fortsätter du med fördjupningskurser i bl.a. databasteknik och programmeringsteknik varvat med kurser i t.ex. molekylärbiologi och genetik. Under de två sista åren kan du välja kurser utanför programmet om du vill. Du kan byta ut några kurser mot till exempel företagsekonomi eller språk. Sista terminen i årskurs fem gör du ett examensarbete, inom universitetet eller ute i näringslivet. Läs mer på Bli lärare i biologi/naturvetenskap Funderar du på lärarprogrammet? Uppsala har examensrätt för att utbilda lärare i bl.a. biologi, naturkunskap och teknik. Om du inte är helt säker nu, kan du läsa Kandidatprogrammet i biologi/ molekylärbiologi först och bygga på med lärar utbildning e fteråt. Då finns Ämneslärarprogrammet 90 hp där du bygger på dina tidigare ämneskunskaper så att du kan undervisa i ämnet/ämnena. Läs mer på Har du inte bestämt dig? Läs en kvällskurs med allmän behörighet och bli bra på lite av varje. Lär dig om kost, hälsa, klimat och mycket mer. Läs mer på

11 En biologiexamen från Uppsala universitet öppnar många dörrar. Kandidat utbildningen erbjuder stor bredd och valfrihet. Undervisningen sker alltid nära aktuell forskning. Det innebär att din utbildning hela tiden utvecklas, så att du alltid lär dig det senaste. Sedan kan du jobba med allt från miljöskydd till media. De två första åren består av grundkurser som ger dig bra kunskap och inblick i biologins alla fält. Då läser du bland annat cellbiologi, organismbiologi, genetik, ekologi och fysiologi. Men också kemi, matematik och statistik ämnen som är viktiga verktyg för en biolog. Tredje året inriktar du dig mot något biologiskt område, som till exempel naturvård eller molekylärbiologi, genom att läsa fördjupningskurser och att göra ett självständigt projektarbete. Detta år kan du också bredda dig genom att läsa kurser inom något helt annat ämnesområde Efter Kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi kan du välja en kom pletterande masterutbildning. Läs mer på Ingång för samhällsvetare, kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi En termin är allt som krävs, sedan kan du som samhällsvetare fortsätta plugga kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi. Snabbare än basåret alltså! Du börjar med kursen Biovetenskap som är specialgjord för samhällsvetare. Den ger dig de kunskaper i biologi, kemi, fysik och matte som behövs för att fortsätta programmet. Kursen ingår i din examen och därmed får du bara en fördjupningskurs inom programmet. Du får läsa fler av våra intressanta fördjupningskurser om du fortsätter med masterprogrammet. Läs mer på Visste du att du har många olika valmöjligheter när du pluggar hos oss. Du kan kombinera programmen med andra ämnen än de som ingår, exempelvis media och kommunikation, språk eller ekonomi. Du kan också bygga på din examen inom områden som eko toxikologi, sötvattens biologi (limnologi), media och kommunikation, lärarutbildning eller entreprenörskap. Och sist men inte minst: du kan läsa en del av din utbildning utomlands. Uppsala uni versitet har utbyten med drygt 300 universitet i ett 40-tal länder. Produktion: Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala universitet. Layout: Elisabeth Långström. Text: Anja Dahlin Price, Elisabeth Långström, Sara Engström. Illustrationer: Ola Lundström, Pehr Andersson. Foto: Martin Ceije, Carlis Fridlund, Alex Giacomini, Markus Marcetic, Cecilia Mellberg, Tommy Westberg, istockphoto, PhotoDisc. Tryck: DanagårdLiTHO AB Kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi

12 Visste du att du kan bli det här?

Vad vill du bli? Biologi Bioinformatik Bioteknik Miljövetenskap

Vad vill du bli? Biologi Bioinformatik Bioteknik Miljövetenskap Vad vill du bli? Biologi Bioinformatik Bioteknik Miljövetenskap www.excellenceranking.org/ eusid/eusid Vi har en ingång för samhällsvetare! lärare miljösamordnare projektledare kommunekolog naturvårdare

Läs mer

Vad vill du bli? Biologi Bioinformatik Bioteknik Miljövetenskap

Vad vill du bli? Biologi Bioinformatik Bioteknik Miljövetenskap Vad vill du bli? Biologi Bioinformatik Bioteknik Miljövetenskap Vi har en ingång för samhällsvetare! lärare miljösamordnare projektledare kommunekolog naturvårdare bioinformatiker läkemedelsföretag Vill

Läs mer

Masterprogram i biologi 2015/2016

Masterprogram i biologi 2015/2016 Masterprogram i biologi 2015/2016 120 HP UPPSALA CAMPUS 100% På masterprogrammet i biologi får du en förstklassig utbildning med stor valfrihet att skapa din egen profil. Genom det stora kursutbudet inom

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i Biologi, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogram i Biologi, 120 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakulteten Utbildningsplan för Masterprogram i Biologi, 120 högskolepoäng Master s programme in Biology 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för, masterprogrammet

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Masterprogram i biologi 2016/2017

Masterprogram i biologi 2016/2017 Masterprogram i biologi 2016/2017 120 HP UPPSALA CAMPUS 100% På masterprogrammet i biologi får du en förstklassig utbildning med stor valfrihet att skapa din egen profil. Genom det stora kursutbudet inom

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som ska omfatta, Ett ämne

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Biologiprogrammet NGBIO. Biologiprogrammet. 180 högskolepoäng/ects

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Biologiprogrammet NGBIO. Biologiprogrammet. 180 högskolepoäng/ects Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Biologiprogrammet Programkod: Programmets benämning: NGBIO Biologiprogrammet Biology programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Högskola/universitet

Högskola/universitet Högskola/universitet Vem kan läsa på högskolan? Måste jag vara smart? Måste jag ha gott om pengar? Måste jag börja läsa direkt efter gymnasiet? Hur fungerar det om jag har ett funktionshinder? februari

Läs mer

NABIO, Masterprogram i biologi, 120 högskolepoäng Master Programme in Biology, 120 credits

NABIO, Masterprogram i biologi, 120 högskolepoäng Master Programme in Biology, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NABIO, Masterprogram i biologi, 120 högskolepoäng Master Programme in Biology, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Vad gör en naturvetare?

Vad gör en naturvetare? Vad gör en naturvetare? HÖGSKOLAN I Halmstad 035-16 71 00 www.hh.se/set FÖRVERKLIGA DINA DRÖMMAR PÅ HÖGSKOLAN I HALMSTAD Med en akademisk examen i bagaget ökar dina valmöjligheter och din trygghet på

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för biologi och miljövetenskap kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Biology and Environmental Science Bachelor's programme, 180 credits BESLUT Programkod:

Läs mer

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i biomedicin 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VABME Programbeskrivning Masterprogrammet utgörs av kurser inom huvudområdet biomedicin. Programmet har en

Läs mer

Behörighetskrav för Kompletterande pedagogisk utbildning för ämneslärarexamen i matematik, naturvetenskap och teknik, KPU, 90 hp

Behörighetskrav för Kompletterande pedagogisk utbildning för ämneslärarexamen i matematik, naturvetenskap och teknik, KPU, 90 hp 1 (5) 2018-12-11 Behörighetskrav för Kompletterande pedagogisk utbildning för ämneslärarexamen i matematik, naturvetenskap och teknik, KPU, 90 hp Den kompletterande pedagogiska utbildningen bygger på att

Läs mer

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-274/2005 Sida 1 (5) BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Biology, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades den 7 juni 2001 av

Läs mer

Ämneskombinationer inom ämneslärarprogrammet årskurs 7-9, 270 hp

Ämneskombinationer inom ämneslärarprogrammet årskurs 7-9, 270 hp 1 Ämneskombinationer inom ämneslärarprogrammet årskurs 7-9, 270 hp Karlstads universitet Ämneslärare med inriktning mot grundskolan årskurs 7-9 läser tre ämnen, 90 högskolepoäng i ingångsämnet och sedan

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång 2017-09-18 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Alumnstudie biologi. Med ett examensarbete från IBG:

Alumnstudie biologi. Med ett examensarbete från IBG: Med ett examensarbete från IBG: Alumnstudie biologi En enkätundersökning riktad till före detta studenter med ett godkänt examensarbete från institutionen för biologisk grundutbildning under åren 2004-

Läs mer

Kandidatprogram grundnivå 180 hp: Marin vetenskap Ett integrerat undervisningsprogram i Marina Vetenskaper

Kandidatprogram grundnivå 180 hp: Marin vetenskap Ett integrerat undervisningsprogram i Marina Vetenskaper Kandidatprogram grundnivå 180 hp: Marin vetenskap Ett integrerat undervisningsprogram i Marina Vetenskaper Masterprogram avancerad nivå 120 hp: Marina vetenskaper Fysisk oceanografi Institutionen för marina

Läs mer

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Ämneslärare undervisar i två eller tre ämnen i grundskolans årskurs 7 9 alternativt i ett eller två ämnen i gymnasieskolan. Med ditt engagemang som lärare kommer du att vara med och

Läs mer

Vad blir jag? Tidigare studenter på Högskolans miljö- och naturprogram berättar om arbetslivet efter examen

Vad blir jag? Tidigare studenter på Högskolans miljö- och naturprogram berättar om arbetslivet efter examen Vad blir jag? Tidigare studenter på Högskolans miljö- och naturprogram berättar om arbetslivet efter examen FÖRVERKLIGA DINA DRÖMMAR PÅ HÖGSKOLAN I HALMSTAD Med en akademisk examen i bagaget ökar dina

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

Ekonomie kandidatprogrammet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Ekonomie kandidatprogrammet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Programöversikt Uppdaterad: 2010-10-25 Tre års studier på heltid, 180 högskolepoäng (hp) Start både höst- och vårtermin Om du startar programmet på hösten börjar

Läs mer

Utbildningsplan. Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng.

Utbildningsplan. Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng. Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19. Utbildningens mål Programmet ska

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Dnr: G 2014/182 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse

Läs mer

Stockholms universitet Bilaga punkt 8

Stockholms universitet Bilaga punkt 8 Stockholms universitet 2010-03-17 Bilaga punkt 8 Lärarutbildningskansliet Lärarutbildningsnämnden Kristina Öberg Lars-Erik Olofsson 2010-03-10 Ämnen som kan ingå i en lärarexamen mot grundskolans senare

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Vad gör du efter gymnasiet? Information om studier och arbete. Ht-2015

Vad gör du efter gymnasiet? Information om studier och arbete. Ht-2015 Vad gör du efter gymnasiet? Information om studier och arbete Ht-2015 1 2 2016-06-14 Att söka till högskolan 2015-2016 - För dig som har eller som kommer att ta en gymnasieexamen Vilka förkunskaper som

Läs mer

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin - 1 Medicinska fakultetstyrelsen Masterprogram i biomedicin 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VABME Programbeskrivning Masterprogrammet utgörs av kurser inom huvudområdet biomedicin. Programmet har en

Läs mer

vad är det? Att forma, utveckla och leda moderna företag och organisationer med IT

vad är det? Att forma, utveckla och leda moderna företag och organisationer med IT Kandidatprogram i vad är det? Det här hittar du på webben Finns det något mer du vill veta? Läs vidare En bra start i arbetslivet Programmet är ett samarbete mellan Företagsekonomi (FEK) och Data- och

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd

Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 Dnr 514-1081-07 Datum 2012-03-23 Sid 1 (7) Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd Bachelor of Science Programme

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

Examen!!! Grundnivå. OBS för Filosofie kandidatexamen 180 hp behövs inte andra naturämnen utan endast 90 hp i huvudämnet inkl exjobb + 90 hp valfritt.

Examen!!! Grundnivå. OBS för Filosofie kandidatexamen 180 hp behövs inte andra naturämnen utan endast 90 hp i huvudämnet inkl exjobb + 90 hp valfritt. Kursval 2014 Examen!!! Grundnivå Naturvetenskaplig kandidatexamen i biologi eller geovetenskap 180 hp minst 90 hp ska tillhöra samma huvudområde. minst 15 hp examensarbete. utöver examensarbetet måste

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

HMU1K, Kandidatprogram i musikvetenskap, 180 hp

HMU1K, Kandidatprogram i musikvetenskap, 180 hp Programtillfälle Uttagen: 2016-09-29 Kommentar: Berätta gärna mer Om undervisningen. Vad händer på programmet? Är undervisningen kopplad till forskningen. Är lärarna forskare? Hur kommer det musikaliska

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

Masterprogram i kemi 2015/2016

Masterprogram i kemi 2015/2016 Masterprogram i kemi 2015/2016 120 HP UPPSALA CAMPUS 100% Uppsala universitet erbjuder en högklassig utbildning i kemi på avancerad nivå, nära kopplad till världsledande forskning. Tack vare denna forskningsanknytning

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Original 2018-06-26, senast reviderad 2019-03-14/GJP UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har två ingångar

Läs mer

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling Samhällsvetenskapliga fakulteten A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling (Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning) Omfattning: 180

Läs mer

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera..

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. ALLTID MÖJLIGHET TILL SÄRSKILD HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! TE

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Examen!!! Grundnivå. OBS för Filosofie kandidatexamen 180 hp behövs inte andra naturämnen utan endast 90 hp i huvudämnet inkl exjobb + 90 hp valfritt.

Examen!!! Grundnivå. OBS för Filosofie kandidatexamen 180 hp behövs inte andra naturämnen utan endast 90 hp i huvudämnet inkl exjobb + 90 hp valfritt. Kursval 2013 Examen!!! Grundnivå Naturvetenskaplig kandidatexamen i biologi eller geovetenskap 180 hp minst 90 hp ska tillhöra samma huvudområde. minst 15 hp examensarbete. utöver examensarbetet måste

Läs mer

Biologiprogrammet. Biology programme

Biologiprogrammet. Biology programme Dnr: HNT 2014/438 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Biologiprogrammet Programkod: Programmets benämning: NGBIO Biologiprogrammet Biology programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Biologiprogrammet. Biology programme

Biologiprogrammet. Biology programme Dnr: HNT 2017/114 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Biologiprogrammet Programkod: Programmets benämning: NGBIO Biologiprogrammet Högskolepoäng: 180 Biology programme Beslut

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Original 2018-06-26, senast reviderad 2019-04-02/GJP UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har två ingångar

Läs mer

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora

Läs mer

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6)

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6) Utbildningsplan Dnr 52-179/2006 Sida 1 (6) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Miljövetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: XGMVE Miljövetarprogrammet Environmental Science Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Att bygga en generell examen

Att bygga en generell examen Att bygga en generell examen - TANKAR OM HUR EN GENERELL EXAMEN FÅR RÄTT INNEHÅLL Anna Selfvén Allmän studievägledare, Lunds universitet Allmän studievägledning LU -Vad kan jag välja utifrån mina intressen?

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

Utbildningar i biologi

Utbildningar i biologi Ett naturligt val för framtiden Utbildningar i biologi vid Stockholms universitet 2015-03-11 Innehållsförteckning Bli naturvetare! 2 Vad är biologi? 3 Vad är molekylärbiologi? 3 Om utbildningsvägarna 4

Läs mer

Datavetenskap/IT. vid Uppsala universitet

Datavetenskap/IT. vid Uppsala universitet Datavetenskap/IT vid Uppsala universitet "Misstag gör vi alla, men för att verkligen ställa till det krävs en dator! (och det blir ännu roligare om den är uppkopplad) Olle Gällmo Institutionen för informationsteknologi

Läs mer

Utbildningsplan för kandidatprogrammet i biomedicin

Utbildningsplan för kandidatprogrammet i biomedicin Utbildningsplan för kandidatprogrammet i biomedicin 1BI14 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2013-11-07 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2015-06-08

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

EXAMENSBESKRIVNING FÖR CIVILINGENJÖRSEXAMEN I TEKNISK BIOLOGI VID UMEÅ UNIVERSITET

EXAMENSBESKRIVNING FÖR CIVILINGENJÖRSEXAMEN I TEKNISK BIOLOGI VID UMEÅ UNIVERSITET 1 Dnr 540-820-97 EXAMENSBESKRIVNING FÖR CIVILINGENJÖRSEXAMEN I TEKNISK BIOLOGI VID UMEÅ UNIVERSITET 1. Fastställande Denna examensbeskrivning för civilingenjörsexamen i Teknisk biologi vid Umeå universitet

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen

Läs mer

djupa kunskaper inom matematik och naturvetenskap samt teknik inom en vald teknikinriktning (avancerad nivå).

djupa kunskaper inom matematik och naturvetenskap samt teknik inom en vald teknikinriktning (avancerad nivå). Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16. Utbildningens mål Programmet ska

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics

Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics Dnr: HS 2014/248 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: SACEK 14 4. -04- Programmets benämning: Civilekonomprogrammet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning:

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning: Dnr: Dnr:5.2-896/06 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Biomedicinsk analytikerexamen samt filosofie kandidatexamen med huvudområdet

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 2 PROGRAM ÖPPET HUS 2014 Utbildningsmässa STORA SALEN, 1 trappa upp 10:00-15:00 Träffa studenter och studievägledare som berättar om våra cirka 290 program och 2

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Ämneslärarprogrammet HT 2018 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Innehållsförteckning Inriktningar och innehåll... 3 Programansvariga institutioner... 4 Antagning och behörighet...

Läs mer

Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU

Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU ÅTTA FAKULTETER Och mer än 30 världsledande forskningsområden Åtta fakulteter på tre campus Ekonomihögskolan Humanistiska och teologiska fakulteterna

Läs mer

Examen!!! Grundnivå. OBS för Filosofie kandidatexamen 180 hp behövs inte andra naturämnen utan endast 90 hp i huvudämnet inkl exjobb + 90 hp valfritt.

Examen!!! Grundnivå. OBS för Filosofie kandidatexamen 180 hp behövs inte andra naturämnen utan endast 90 hp i huvudämnet inkl exjobb + 90 hp valfritt. Kursval 2012 Examen!!! Grundnivå Naturvetenskaplig kandidatexamen i biologi eller geovetenskap 180 hp minst 90 hp ska tillhöra samma huvudområde. minst 15 hp examensarbete. utöver examensarbetet måste

Läs mer

TGE1K BIKG, Kandidatprogram i geovetenskap Ingång för samhällsvetare, 180 hp

TGE1K BIKG, Kandidatprogram i geovetenskap Ingång för samhällsvetare, 180 hp TGE1K BIKG, Kandidatprogram i geovetenskap Ingång för samhällsvetare, 180 hp TGE1K BIKG, Bachelor Programme in Earth Science, 180 hp Anmälningskod: P1255 Starttermin: H17 Programtakt: 100% Undervisningsform:

Läs mer

TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT

TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT EN DEL TROR ATT FARMACEUTER BARA FINNS PÅ APOTEK. DET ÄR FEL. VAD ÄR EN FARMACEUT? Läkemedel hjälper många till ett bättre, friskare och mer funktionellt liv. Många använder

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan för biomedicinprogrammet

Utbildningsplan för biomedicinprogrammet Utbildningsplan för biomedicinprogrammet 1BI13 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2012-11-16 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 1BI13 1.2. Programmets

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande

Läs mer

KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER

KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER Kompetenskontraktet är ett sätt att skapa långsiktigt samarbete mellan Mittuniversitetet och regionens

Läs mer

Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin och experimentell medicin.

Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin och experimentell medicin. 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin och experimentell medicin. 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VABIM Programbeskrivning Masterprogrammet innehåller

Läs mer

Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Environmental Science Environment, Health and Working life, 180 Credits Denna utbildningsplan

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsprogrammet inrättades den 31 november 2001 av fakultetsnämnden för

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng. Biomedical Scientist Programme, 180 Higher Education Credits MÅL

UTBILDNINGSPLAN. Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng. Biomedical Scientist Programme, 180 Higher Education Credits MÅL UTBILDNINGSPLAN Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 Biomedical Scientist Programme, 180 Higher Education Credits Programkod: VBA1Y Utbildningsnivå: Grundnivå Inrättat: 2010-06-08 (dnr 52-315/2010)

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer

Civilekonomprogrammet

Civilekonomprogrammet Dnr HS 2018/64 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: SACEK Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 240 Beslut om fastställande: Civilekonomprogrammet

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics Dnr FAK1 2012/15 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: SACEK Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Högskolepoäng/ECTS: 240 Beslut om inrättande:

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Masterprogram, medicinsk bioteknologi Master's Programme, Medical Biotechnology, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, medicinsk bioteknologi Master's Programme, Medical Biotechnology, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, medicinsk bioteknologi Master's Programme, Medical Biotechnology, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens mål Kunskap

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Utbildningsplan. Civilingenjörsutbildning i bioteknik Degree Programme in Biotechnology 270,0 högskolepoäng. Utbildningens mål

Utbildningsplan. Civilingenjörsutbildning i bioteknik Degree Programme in Biotechnology 270,0 högskolepoäng. Utbildningens mål Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i bioteknik Degree Programme in Biotechnology 270,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT06. Utbildningens mål Kunskap och förståelse Färdigheter

Läs mer

Tyresö Enskilda Gymnasium

Tyresö Enskilda Gymnasium När valet mellan utbildning och elitidrott inte är ett alternativ Ta chansen att optimera dina förutsättningar på alla plan. På ENGY Tyresö enskilda gymnasium ges du möjlighet att satsa på din idrott fullt

Läs mer

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 Programkatalog 2019 Öppet hus Torsdag 8 november GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 EKONOMI SAMHÄLL Ekonomi Medier, information & kommunikation Världen utanför skolan är ditt klassrum. Mitt i stan öppnar

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr GU 2019/1736 Matematikprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Mathematics, 180 credits Programkod: N1MAT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Ingå ngså mne Biologi

Ingå ngså mne Biologi 1 Ämneskombinationer inom ämneslärarprogrammet Gymnasieskolan 300/330 hp Karlstads universitet Ämneslärare med inriktning mot gymnasieskolan läser två ämnen, 120 högskolepoäng respektive 90 högskolepoäng.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer