Vad vill du bli? eusid/eusid. Vi har en ingång för samhällsvetare!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad vill du bli? www.excellenceranking.org/ eusid/eusid. Vi har en ingång för samhällsvetare!"

Transkript

1 Vad vill du bli? eusid/eusid Vi har en ingång för samhällsvetare!

2 kanske vill du jobba som: utbildare miljösamordnare lärare informatör infektionsbiolog forskare labbansvarig miljöinspektör projektledare kommunekolog bioinformatiker naturvårdare vill du jobba för: läkemedelsföretag konsultföretag konsult Havs- och vattenmyndigheten Naturskyddsföreningen Smittskyddsinstitutet biotekföretag skolor Livsmedelsverket länsstyrelser Jordbruksverket växtförädlare molekylärbiolog forskningsinstitut dig själv Sida universitet kommuner WWF Om du läser biologi eller bioteknik/bioinformatik vid Uppsala universitet får du en bra naturvetenskaplig eller teknisk grund. Du har sedan en bra utgångspunkt för att jobba med varierande arbetsuppgifter inom många områden. Förutom ämneskunskaperna får du också specialanpassad muntlig och skriftlig träning hos oss, något som efterfrågas av arbetsgivare. Alla våra kurser genomsyras av det vetenskapliga arbetssättet och utvecklar ditt kritiska tänkande. Vi ser också till att du får koppling till arbetslivet genom seminarier, studiebesök m.m. Personerna till höger har alla pluggat på Institutionen för biologisk grundutbildning i Uppsala. Möt några av dem här i foldern och läs mer om dem och andra på Som student i Uppsala kan du välja mellan många olika kurser och utbildningar. Att livet utanför studierna har mycket att erbjuda känner du säkert redan till. Men visste du att det finns 13 nationer med olika inriktningar och ett rikt utbud av restauranger, fik, pubar, klubbar, föreningar för sång, musik, teater, media och så vidare? Läs mer om livet som student på

3 VD, Sara: biolog, Drivhuset Emma: biolog, Naturvårdsverket Oloph: biolog, informatör Elvira: biolog, Janssen-Cilag ärare il Per : biolog Oscar : biolog, labbchef i Norge Daniel: bio in Livsmede formatiker, lsverket Mårten: biotekniker, egen företagare Carolin: bioteknike r, forskare i USA Några av oss kan du läsa mer om här. Resten och många fler hittar du på

4 Hon engagerade sig i studentlivet och fick jobb Sara Arons började läsa biologi och nu är hon nu VD för Drivhuset i Uppsala. Enligt henne är det kontakter och bananskal som har format karriären. Jobbet på Drivhuset innebär bland annat att hon hjälper studenter att starta egna företag. Det som kvalificerade Sara för jobbet var framförallt hennes vana av att leda projekt. Under sin studietid engagerade hon sig både inom biologisektionen och nationen. Jag har alltid tyckt om att skapa föreningar och genom föra projekt, men ingen berättade någonsin för mig att det är det som är entreprenörskap. Det finns många människor därute som är entreprenörer utan att veta om det. Nu hjälper Sara studenter att själva förverkliga sina e ntreprenörsdrömmar. Om hon ska ge ett råd till dagens studenter, så är det att engagera sig i andra saker vid sidan om studierna. Gör saker, led saker, passa på. Det finns otroligt många tillfällen till det inom universitetet. Saras biologikompetens kan du få om du väljer det treåriga Kandidat programmet i biologi/molekylärbiologi. Programmet ger en bred utbildning inom hela biologiområdet och fördjupning inom den del av biologin som du själv är mest intresserad av. Du kan även läsa valfria kurser ur Uppsala universitets mycket stora kursutbud. Behörighet: biologi: Grundläggande behörighet + Biologi B + Kemi B + Fysik A + Matematik D (områdesbehörighet 14). biologi, ingång för samhällsvetare: Grundläggande behörighet + Matematik C + Nk B (områdesbehörighet 3). Tekniskt/naturvetenskapligt basår: Grundläggande behörighet + Ma B alt. C + Nk A. Läs mer på Studera vidare efter kandidatprogrammet?

5 Biotekniker som blev egen företagare direkt efter examen Som civilingenjör är Mårten Hellberg eftertraktad på arbetsmarknaden. Men han valde att starta eget företag. Det var under mitt exjobb som jag kom i kontakt med de forskare som nu är mina kollegor och partners. Så man kan säga att slumpen var början på vårt bioteknik företag. Vad gäller min utbildning är den en perfekt grund till det jag gör nu, även om mitt examensarbete inte alls handlade om samma saker som jag nu jobbar med. Vattentätt papper och jeans som lyser i mörker? Mårtens företag utvecklar och säljer nya material till bland annat förpackningsindustrin. Jag och mina kollegor ser en stor efterfrågan och vårt företag har växt. Det är verkligen mycket lättare att starta eget företag är vad jag trodde förut! Mårten har gått Molekylär bioteknik, ett femårigt civilingenjörsprogram. Inom prog rammet finns utrymme att läsa kurser utanför bioteknikområdet, t.ex. företags ekonomi, juridik och språk. Behörighet: Civilingenjörsprogrammet Molekylär bio teknik: Grundläggande behörighet + Kemi A + Fysik B + Matematik E (områdes behörighet 9). Jag är supernöjd med min utbildning och har aldrig ångrat att jag läste till civilingenjör med inriktning mot molekylär bioteknik.

6 Läkemedelssäkerhet blev valet för fritänkande biolog Tänk, jag som trodde att jag bara skulle läsa om växter på biologiprogrammet. Men jag valde helt olika kurser som alla intresserade mig. Det ledde i sin tur till att jag nu jobbar med läkemedelssäkerhet där jag möter nya utmaningar varje dag, säger Elvira Santic. Från början var jag inte säker på vad eller var jag skulle plugga. Uppsala universitet har bra rykte, så jag satt och tittade i katalogen på utbildningar i biologi och gick sedan in på webbplatsen för Institutionen för biologisk grundutbildning. Där blev jag fast, det fanns så mycket information! Elvira är en stockholmska med rötter i Bosnien. Nu jobbar hon som reklamationsansvarig på läkemedels företaget Janssen-Cilag. Jag trivs verkligen med mitt jobb och skulle vilja klättra inom företaget. Vi är ett dotterbolag till Johnson & Johnson så karriärmöjligheter saknas inte. Jag har ett tips till blivande studenter: välj ett bra program, tänk sedan fritt och välj kurser efter fantasi och intresse! Vill du gå samma utbildning som Elvira? Sök in på Kandidat programmet i biologi/molekylärbiologi och specialisera dig sedan mot det du är intresserad av.vår studievägledare hjälper dig i dina val mot en yrkeskarriär. Behörighet: biologi: Grundläggande behörighet + Biologi B + Kemi B + Fysik A + Matematik D (områdesbehörighet 14). biologi, ingång för samhällsvetare: Grundläggande behörighet + Matematik C + Nk B (områdesbehörighet 3). Tekniskt/naturvetenskapligt basår: Grundläggande behörighet + Ma B alt. C + Nk A. Läs mer på Studera vidare efter kandidatprogrammet?

7 Civilingenjör som forskar på mikroorganismer på land och i havet i Kalifornien Carolin Frank gick en av de första årskullarna på civilingenjörs programmet i molekylär bioteknik. Hon fastnade för molekylär genetik och läste även franska under ett år. Kombinationen av franska och biologi ledde till möjligheten att göra examensarbetet i Lyon. Där analyserade jag bakteriegenom med hjälp av datorprogram. En dag tog jag bussen till ett universitet som jag hade fått tips om. Mannen som öppnade dörren erbjöd mig ett exjobb som verkade jätteroligt. Mycket av det jag gör specifikt i min forskning nu vid UC Merced fanns inte ens när jag började på min utbildning så jag hade omöjligen kunnat lära mig det där. Ändå känner jag att utbildningen förberedde mig väl för det jag gör nu. Efter examen började Carolin som doktorand i Uppsala och nu forskar hon i samarbete med ekologer på mikroorganismer på land och i havsmiljöer för att förstå hur de samverkar med andra organismer. Ett av målen är att rädda koraller från utrotning p.g.a. klimatförändringar. Carolin har gått Molekylär bioteknik, ett femårigt civilingenjörsprogram. Inom programmet finns stor frihet att läsa kurser ur universitetets mycket stora kursutbud. Behörighet: Civilingenjörsprogrammet Molekylär bio teknik: Grundläggande behörighet + Kemi A + Fysik B + Matematik E (områdes behörighet 9). Fundera ordentligt på vad som intresserar dig mest. Det är jättebra att göra forsknings- eller yrkespraktik några gånger innan man gör sitt exjobb tror jag, så att man vet mer om vilka möjligheter som finns, och vad man tycker om att göra.

8 Rätt kombination av studier gav jobb på Naturvårdsverket En vecka efter att Emma Colleen var klar med sina studier fick hon sitt första jobb. Som biolog med inriktning ekotoxikologi/miljötoxikologi fick hon en tjänst på Naturvårdsverkets miljörättsavdelning. Jag hade tur och fick jobb direkt, dessutom ett väldigt stimulerande och kul jobb. Allt gick väldigt fort jag var på intervju på torsdagen, fick jobbet på fredagen och började måndagen därpå! Det var en tidigare student som tipsade om jobbet, ett vikariat som jag fick i konkurrens med många andra. Emma jobbar som handläggare på Miljörättsavdelningen. Bland annat utreder jag ärenden enligt Miljöbalken, främst sånt som rör dumpning av förorenade massor i vatten. Det är spännande att jobba i händelsernas centrum! Nästan allt som skrivs i media om miljöfrågor känner jag till innan det trycks. Behörighet: biologi: Grundläggande behörighet + Biologi B + Kemi B + Fysik A + Matematik D (områdesbehörighet 14). biologi, ingång för samhällsvetare: Grundläggande behörighet + Matematik C + Nk B (områdesbehörighet 3). Tekniskt/naturvetenskapligt basår: Grundläggande behörighet + Ma B alt. C + Nk A. Läs mer på Studera vidare efter kandidatprogrammet? Vill du gå samma väg som Emma ska du välja biologi och specialisera dig mot ekotoxikologi.

9 Daniel hittar nålen i höstacken med bioinformatiska metoder Daniel Soeria-Atmadja trivs med sitt jobb på Livs medelsverket. Som bioinformatiker har han fullt upp. En generell uppgift är att utveckla och förbättra den bio logiska och medicinska forskningen genom att använda datorbaserad metodik. Som bioinformatiker gäller det att sortera fram de mest intressanta bitarna data ur en enorm mängd komplicerade data. Just nu bygger jag metoder för risk värdering för proteiner. Tänk dig en ny genmodifierad gröda, den skulle kunna innehålla ett protein som framkallar allergi. Vi utvecklar system som ska upptäcka var sådana proteiner finns. Bioinformatiker är en relativt ny yrkesroll. Men nu märks det att industrin behöver vår kompetens! Exempelvis så är jag del i ett projekt för ett läkemedelsföretag. Det handlar om allergi och hur man ska kunna mäta antikroppar för att bevisa allergier för livsmedel. Daniel har tidigare bott i Uppsala, men nu bor han i Stockholm och pendlar till Uppsala. Han är född och uppvuxen i Sollentuna med rötter i Indonesien. För att få samma utbildning som Daniel ska du välja Molekylär bioteknik, ett femårigt civilingenjörsprogram. Inom programmet kan man inrikta sig mot bioinformatik och även läsa kurser i t.ex. språk, humaniora och företagsekonomi. Du kan också läsa ett masterprogram i bioinformatik om du redan har läst ett kandidatprogram med rätt kurs kombinationer. Läs mer på webben. Behörighet: Civilingenjörsprogrammet Molekylär bio teknik: Grundläggande behörighet + Kemi A + Fysik B + Matematik E (områdes behörighet 9).

10 Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik Programmet Molekylär bioteknik passar dig som vill jobba med utveckling och forskning inom läkemedel, biomedicin eller bioteknik. Programmet har ett gott rykte både i Sverige och internationellt, mycket tack vare tidigare studenter som blivit framgångsrika! De tre första åren pluggar du klassiska civilingenjörskurser i matematik, fysik och programmering varvat med kurser i bioteknik, biologi och kemi. Du kan även välja att göra en forskningspraktikkurs för att prova på forskning och utveckling på universitet och företag i Sverige eller utomlands. Tredje året avslutas med kursen självständigt arbete där du lär dig hur man arbetar i projekt på företag. Inför fjärde året väljer du inriktning mot molekylär bioteknik eller bio informatik. Väljer du molekylär bioteknik så fortsätter du med fördjupnings kurser i bl.a. genombiologi, immunologi och mikrobiologi. Väljer du bioin formatik så fortsätter du med fördjupningskurser i bl.a. databasteknik och programmeringsteknik varvat med kurser i t.ex. molekylärbiologi och genetik. Under de två sista åren kan du välja kurser utanför programmet om du vill. Du kan byta ut några kurser mot till exempel företagsekonomi eller språk. Sista terminen i årskurs fem gör du ett examensarbete, inom universitetet eller ute i näringslivet. Läs mer på Bli lärare i biologi/naturvetenskap Funderar du på lärarprogrammet? Uppsala har examensrätt för att utbilda lärare i bl.a. biologi, naturkunskap och teknik. Om du inte är helt säker nu, kan du läsa Kandidatprogrammet i biologi/ molekylärbiologi först och bygga på med lärar utbildning e fteråt. Då finns Ämneslärarprogrammet 90 hp där du bygger på dina tidigare ämneskunskaper så att du kan undervisa i ämnet/ämnena. Läs mer på Har du inte bestämt dig? Läs en kvällskurs med allmän behörighet och bli bra på lite av varje. Lär dig om kost, hälsa, klimat och mycket mer. Läs mer på

11 En biologiexamen från Uppsala universitet öppnar många dörrar. Kandidat utbildningen erbjuder stor bredd och valfrihet. Undervisningen sker alltid nära aktuell forskning. Det innebär att din utbildning hela tiden utvecklas, så att du alltid lär dig det senaste. Sedan kan du jobba med allt från miljöskydd till media. De två första åren består av grundkurser som ger dig bra kunskap och inblick i biologins alla fält. Då läser du bland annat cellbiologi, organismbiologi, genetik, ekologi och fysiologi. Men också kemi, matematik och statistik ämnen som är viktiga verktyg för en biolog. Tredje året inriktar du dig mot något biologiskt område, som till exempel naturvård eller molekylärbiologi, genom att läsa fördjupningskurser och att göra ett självständigt projektarbete. Detta år kan du också bredda dig genom att läsa kurser inom något helt annat ämnesområde Efter Kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi kan du välja en kom pletterande masterutbildning. Läs mer på Ingång för samhällsvetare, kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi En termin är allt som krävs, sedan kan du som samhällsvetare fortsätta plugga kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi. Snabbare än basåret alltså! Du börjar med kursen Biovetenskap som är specialgjord för samhällsvetare. Den ger dig de kunskaper i biologi, kemi, fysik och matte som behövs för att fortsätta programmet. Kursen ingår i din examen och därmed får du bara en fördjupningskurs inom programmet. Du får läsa fler av våra intressanta fördjupningskurser om du fortsätter med masterprogrammet. Läs mer på Visste du att du har många olika valmöjligheter när du pluggar hos oss. Du kan kombinera programmen med andra ämnen än de som ingår, exempelvis media och kommunikation, språk eller ekonomi. Du kan också bygga på din examen inom områden som eko toxikologi, sötvattens biologi (limnologi), media och kommunikation, lärarutbildning eller entreprenörskap. Och sist men inte minst: du kan läsa en del av din utbildning utomlands. Uppsala uni versitet har utbyten med drygt 300 universitet i ett 40-tal länder. Produktion: Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala universitet. Layout: Elisabeth Långström. Text: Anja Dahlin Price, Elisabeth Långström, Sara Engström. Illustrationer: Ola Lundström, Pehr Andersson. Foto: Martin Ceije, Carlis Fridlund, Alex Giacomini, Markus Marcetic, Cecilia Mellberg, Tommy Westberg, istockphoto, PhotoDisc. Tryck: DanagårdLiTHO AB Kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi

12 Visste du att du kan bli det här?

STUDIER & STUDENTLIV # 2015/2016 PLUGGANU

STUDIER & STUDENTLIV # 2015/2016 PLUGGANU STUDIER & STUDENTLIV # 2015/2016 PLUGGANU Studera 18 utomlands Välkommen hit 4 välkommen hem Upplev studentlivet i Uppsala 11 Läs om våra utbildningsprogram 22 CAMPUS GOTLAND det bästa av två världar 12

Läs mer

inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet 2012 13

inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet 2012 13 ko oi og ko an inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet 2012 13 2 Innehåll: världen väntar...5 Mer än en handelshögskola...6 stora, lilla lund... 8 Tänk

Läs mer

VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID?

VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID? VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID? 2015 2016 REKTOR HAR ORDET Välkommen till MDH! Här börjar din resa som kommer att ge dig ny kunskap, nya vänner och många upplevelser.

Läs mer

Vad blir jag? Tidigare studenter på Högskolans miljö- och naturprogram berättar om arbetslivet efter examen

Vad blir jag? Tidigare studenter på Högskolans miljö- och naturprogram berättar om arbetslivet efter examen Vad blir jag? Tidigare studenter på Högskolans miljö- och naturprogram berättar om arbetslivet efter examen FÖRVERKLIGA DINA DRÖMMAR PÅ HÖGSKOLAN I HALMSTAD Med en akademisk examen i bagaget ökar dina

Läs mer

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

FörsäljningsAkademien

FörsäljningsAkademien Success Stories FörsäljningsAkademien FörsäljningsAkademien driver två yrkesinriktade utbildningar, som båda gör dig väl rustad för en karriär i ett yrke med stor framtidspotential. Två års studier ger

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

Behörighet i svenska och sen då?

Behörighet i svenska och sen då? 1 Behörighet i svenska och sen då? En undersökning om vad tidigare studenter på Behörighetsgivande kurs i svenska har valt att ägna sig åt efter avslutad kurs och om de anser att kursen har varit till

Läs mer

Kommer jag att få jobb? En undersökning av arbetsmarknadsrelaterad information om högskoleutbildningar

Kommer jag att få jobb? En undersökning av arbetsmarknadsrelaterad information om högskoleutbildningar En undersökning av arbetsmarknadsrelaterad information om högskoleutbildningar Innehåll Sammanfattning 3 1 Inledning 5 1.1 Motiv 5 1.2 Syfte 6 2 Genomförande 7 2.1 Första delen att söka information om

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Vad gör en kemiingenjör? KTH KEMIVETENSKAP

Vad gör en kemiingenjör? KTH KEMIVETENSKAP Vad gör en kemiingenjör? KTH KEMIVETENSKAP Innehållsförteckning ABB 3 ACO HUD Nordic 5 Akzo Nobel 9 Ecohelix 11 FOI 13 GE Healthcare 15 Holmen Paper AB 17 Innventia (och lite om Alfa Laval) 19 Metso 21

Läs mer

Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan

Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan Referens: Fackförbundet ST (2014) Inger Ehn Knobblock, utredare inger@st.org Disputerad och sen då?

Läs mer

Attityd 12 13. Attityd12 13 Studenter är framtidens entreprenörer

Attityd 12 13. Attityd12 13 Studenter är framtidens entreprenörer Attityd12 13 Studenter är framtidens entreprenörer 1 Innehållsförteckning Slutsatser... 5 Om Drivhuset... 6 Bakgrund, mål och syfte... 6 Hur undersökningen gått till... 7 Om resultaten... 8 Vem har besvarat

Läs mer

Du behövs! Vill du bygga framtidens samhälle? Som student vid någon av lantmäteriutbildningarna. tekniska och samhällsvetenskapliga

Du behövs! Vill du bygga framtidens samhälle? Som student vid någon av lantmäteriutbildningarna. tekniska och samhällsvetenskapliga 2015 Vill du bygga framtidens samhälle? Du behövs! Som student vid någon av lantmäteriutbildningarna studerar du såväl tekniska och samhällsvetenskapliga ämnen, som ekonomi och juridik. Du får en rad karriärmöjligheter.

Läs mer

guidenchefer kräv Byt jobb lite oftare Calle Leinar, VD på TRR Trygghetsrådet Kompetensutveckling

guidenchefer kräv Byt jobb lite oftare Calle Leinar, VD på TRR Trygghetsrådet Kompetensutveckling guidenchefer kräv tema: kompetensutveckling Kompetensutveckling räknas inte som en investering Christina Håkansson ekonom vid Stockholms universitet. Se sid 12 utbildning Arbetsgivare som prioriterar bort

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Vägen in. Så börjar din resa i Försvarsmakten

Vägen in. Så börjar din resa i Försvarsmakten Vägen in Så börjar din resa i Försvarsmakten Vill du göra skillnad? här börjar resan! sid 3-5 Om GMU teori och praktik sid 6-19 Vad händer efter GMU? sid 20-33 Hur och när kan jag söka? sid 34-35 2 Vill

Läs mer

Bygg din egen framtid som hälsoinriktad entreprenör

Bygg din egen framtid som hälsoinriktad entreprenör Bygg din egen framtid som hälsoinriktad entreprenör Varför har vi skapat denna kurs? Vi tror att alla människor oavsett nuvarande situation (ålder, hälsa, gener) kan förändra och förbättra sin hälsa och

Läs mer

Jobba hos oss. här hittar du möjligheterna

Jobba hos oss. här hittar du möjligheterna Jobba hos oss här hittar du möjligheterna 1 Överallt där människor arbetar och kommunicerar! För oss är det viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare som ger goda möjligheter till personlig utveckling

Läs mer

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner...

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VILL DU BLI Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET Teknisk högskola & Spelutveckling

Läs mer

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen Yrkeshögskolan Uppdragsutbildning Yrkesvux utbildning i svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning särskild utbildning för vuxna VUXENUTBILDNING Träffsäker utbildning!

Läs mer

10 viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer utbildning till Friskvårdskonsult

10 viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer utbildning till Friskvårdskonsult ! 10 viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer utbildning till Friskvårdskonsult 10 viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer utbildning till Friskvårdskonsult 1. Vilken inriktning

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

PITCHA DIG SJÄLV TILL FRAMGÅNG

PITCHA DIG SJÄLV TILL FRAMGÅNG PITCHA DIG SJÄLV TILL FRAMGÅNG KONSTEN ATT VISA VILKEN SLIPAD DIAMANT DU ÄR! AV JAN KRONKVIST, UTGIVEN AV MÖTESBRANSCHEN.SE VAD KAN DU FÖRVÄNTA DIG AV DENNA E-BOK Detta är en e-bok där du får värdefulla

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning

Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning En fallstudie av hur en lärare arbetar med mattegömmor i årskurs 3. Therese Fredriksson Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas

Läs mer

Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas.

Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas. Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas. Gillar du idrott och att röra på dig? Då är Hälsogymnasiet skolan för dig! Hälsogymnasiet ger dig en gedigen utbildning inom hälsa och kommunikation. Du

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer