SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL"

Transkript

1 Innehållsförteckning Ärende 63 Godkännande av dagordning Uppföljning av miljöprogrammet Ekonomisk uppföljning för tertial Budgetramar Svar på motion om bostadsbyggande i Habo kommun med särskild hänsyn till behov av bostäder för nyanlända Svar på motion om att organisera bort parkeringskaoset i Habo Svar på motion om gratis halkskydd Årsredovisning för samordningsförbundet Södra Vätterbygden Tillsättande av parlamentarisk arbetsgrupp Motion om trygghetsboende Motion om att sätta en politiker i Gyllene Stolen Motion om ökad trygghet i Habo kommun Medborgarförslag: Bevara miljön runt Gröne vägens skola

2 Plats och tid Kammarsalen i Habo kommunhus, torsdagen den 16 juni 2016, kl ande David Svensson (S) Thomas Werthén (M) Åke Lundgren (KD) Morgan Malmborg (SD) Viveca Rydberg (S) Lars Elwing (M), ordförande Susanne Wahlström (M) Jarl Karlsson (S) Anders Rickman (L) Hans Jarstig (KD) ej 70 p.g.a. jäv Olle Moln Teike (SD) Sven-Anders Nyström (M) Hanna Englund (C) Kent Bjärkhed (S) Margareta Fick (MP) Rolf Westmar (M) Nicklas Gustavsson (S) Marie Lindholm (KD) Lennart Karlsson (SD) Carina Gröndahl Sjöö (S) Maria Alsén (L) Simon Svensson (KD) Ulf Bertills (C) Joakim Lindblom (SD) kl Monica Haraldsson (S) Lotta Hoffback Kaljo (M) Gunnar Pettersson (S) Victor Davidsson (KD) Elisabeth Malmborg (SD) Christina Källström (MP) Ewa Wettebring (S) Bengt Stensmo (M) Magnus Lind (S) Ej tjänstgörande ersättare och övriga närvarande Jan Sundman, kommunchef Frida Wahlund, sekreterare Caroline Eliasson, miljöstrateg 64 Johan Bokinge, ekonomichef Birger Lindström (C), ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Viveca Rydberg och Maria Alsén Paragrafer: Ordförande Justerande Sekreterare ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Protokollet förvaras på Kommunledningskontoret Underskrift

3 Godkännande av dagordning Dagordningen godkänns med nedan gjorda ändringar. Dagordningen är beslutad av ordföranden och utsänd med kallelsen. Inför dagens sammanträde har ett antal extraärenden tillkommit: Motion om trygghetsboende Motion om gyllene stolen Motion om ökad trygghet i Habo kommun Medborgarförslag om att bevara miljön kring Gröne vägens skola Interpellation till socialnämndens ordförande ekonomisk analysfrågeställning utifrån årsredovisning, ramar, revision angående besparing/investering. Ordförande anser inte att interpellationen är av sådant slag att den ska få ställas. Orsaken är att det är allt för många olikartade frågeställningar i en och samma interpellation. Ordföranden ställer därför proposition på om interpellationen ska få ställas eller inte, och finner att kommunfullmäktige beslutar att den inte ska få ställas. Dagordningen fastställs därmed med de tillkommande motionerna och medborgarförslaget.

4 Dnr KS16/ Uppföljning av miljöprogrammet Uppföljningen godkänns. Miljöstrateg Caroline Eliasson har gjort en uppföljning av miljöprogrammet. Miljöprogrammet antogs 2014 och sträcker sig fram till Programmet är uppbyggt av mål och åtgärder för kommande års arbete med strategiskt miljöarbete. Detta är den första uppföljningen som görs av programmet. Uppföljningen visar att hälften av åtgärderna har genomförts helt eller till hälften. När det gäller de åtgärder som inte genomförts så handlar det ofta om åtgärder som har med någon form av kompetensutbildning att göra.

5 Dnr KS16/ Ekonomisk uppföljning för tertial godkänner uppföljningen för tertial Ekonomichef Johan Bokinge redovisar en ekonomisk uppföljning för första tertialet Underlaget grundas på förbrukningen till och med april månad och prognosen för helåret baseras på utfallet till och med april och respektive förvaltningslednings bedömning av utfallet för perioden maj till och med december. Prognosen för helåret visar på ett positivt resultat om 15,4 miljoner kronor vilket är 5,2 miljoner kronor bättre än budget. Socialnämndens nettokostnader exklusive flyktingverksamhet förväntas överstiga budgeten med ca 2,5 miljoner kronor. Underskottet är koncentrerat till äldreomsorgen där ett förbättringsarbete pågår i enlighet med framtagen handlingsplan. Kommunstyrelsen följer löpande utfallet av de åtgärder som vidtas. Socialnämndens flyktingverksamhet beräknas ge ett överskott på ca 4,7 miljoner kronor.

6 Dnr KS16/ Budgetramar Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att kommunens nettokostnader för verksamheten 2017 ska uppgå till kronor, för år 2018 till kronor samt för år 2019 till kronor, att kommunens totala nettoinvesteringar för 2017 ska uppgå till kronor, för år 2018 till kronor samt för år 2019 till kronor, samt att det budgeterade resultatet för 2017 ska uppgå till 22,4 miljoner kronor, för 2018 till 25 miljoner kronor och för 2019 till 34,5 miljoner kronor. Reservation Thomas Werthén (M), Susanne Wahlström (M), Lars Elwing (M), Sven- Anders Nyström (M), Rolf Westmar (M), Lotta Hoffback Kaljo (M), Bengt Stensmo (M) Maria Alsén (L) och Anders Rickman (L) reserverar sig mot beslutet. Nämnderna har lämnat förslag på resursförändringar för åren Budgetberedningen har träffat nämnderna för genomgång av inlämnade förslag. Budgetberedningen har därefter ytterligare bearbetat de inlämnade förslagen. Kommunstyrelsen beslutade den att föreslå kommunfullmäktige besluta enligt budgetberedningens förslag. s behandling David Svensson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Thomas Werthén (M) tillstyrker större delen av kommunstyrelsens förslag, men yrkar att skolan ska tillföras 5 miljoner kronor extra, vilket skulle reducera resultatet i motsvarande omfattning. Thomas Werthén säger också att även om bostadsmodulerna till nyanlända behövs så anser inte Moderaterna att det är en kommunal angelägenhet att bygga bostäder. Det är istället en uppgift för bostadsbolaget eller den privata marknaden. Thomas Werthén yrkar därför på att investeringsvolymen inte ska överstiga 50 miljoner kronor, exklusive avgiftsfinansierade investeringar. Olle Moln Teike (SD) tillstyrker kommunstyrelsens förslag i stort, men yrkar avslag på investeringen om 14 miljoner kronor för bostadsmoduler för nyanlända. Morgan Malmborg (SD) yrkar bifall till Olle Moln Teikes förslag.

7 Forts 66 Hans Jarstig (KD), Ulf Bertills (C) Åke Lundgren (KD) och Jarl Karlsson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Anders Rickman (L), Maria Alsén (L) och Susanne Wahlström (M) yrkar bifall till Thomas Werthéns förslag. sgång Ordföranden finner att det finns tre förslag, dels kommunstyrelsens förslag, dels Thomas Werthéns förslag och dels Olle Moln Teikes förslag. Ordföranden ställer proposition på de tre förslagen och finner att kommunfullmäktige beslutar enligt Thomas Werthéns förslag. Omröstning begärs. Ordföranden utser Thomas Werthéns förslag till huvudförslag. För att avgöra vilket som blir motförslag ställer han kommunstyrelsens förslag mot Olle Moln Teikes förslag och finner att kommunfullmäktige utser kommunstyrelsens förslag till motförslag. Omröstning begärs. Omröstningsresultat gällande motförslag Följande propositionsordning godkänns: Den som vill att kommunstyrelsens förslag ska vara motförslag röstar ja, den som vill att Olle Moln Teikes förslag ska vara motförslag röstar nej. Vid omröstningen avges 28 ja-röster och 5 nej-röster, 2 ledamöter är frånvarande. Se bilaga 1a. Kommunstyrelsens förslag är därmed utsett till motförslag. Omröstning i ärendet Följande propositionsordning godkänns: Den som röstar på Thomas Werthéns förslag röstar ja, den som röstar på kommunstyrelsens förslag röstar nej. Vinner nej har kommunfullmäktige beslutat enligt kommunstyrelsens förslag. Omröstningsresultat Vid omröstningen avges 9 ja-röster och 19 nej-röster. 5 ledamöter avstår från att rösta och 2 ledamöter är frånvarande. Se bilaga 1b. har således beslutat enligt kommunstyrelsens förslag.

8 Dnr KS15/ Svar på motion om bostadsbyggande i Habo kommun med särskild hänsyn till behov av bostäder för nyanlända beslutar att avslå motionen. Terese Svensson, Hans Jarstig och Marie Lindholm från Kristdemokraterna inkom den 20 oktober 2015 med en motion angående bostadsbyggande i Habo kommun, med särskild hänsyn till behov av bostäder för nyanlända. Motionärerna framhåller att Habo kommun står inför utmaningen att snabbt få fram lämpliga bostäder till ett överkomligt pris, som innebär ett effektivt användande av de pengar vi har tillgång till. De föreslår därför att kommunen ska erbjuda kostnadsfria lån till villaägare som vill bygga Attefallshus eller inreda en extra lägenhet i den egna bostaden, mot villkoret att kommunen får inkvartera flyktingfamiljer där till dess lånet har betalat sig. Motionärerna framhåller också att denna idé kan varieras genom exempelvis möjligheten för kommunen att sluta avtal med privata fastighetsägare även utan det kostnadsfria lånet. En fastighetsägare som själv vill stå för kostnaden för bygget skulle kunna teckna ett kortare kontrakt med kommunen och ha tryggheten att kommunen garanterar hyresgäster för en angiven tid. Motionen har remitterats till byggnadsnämnden som varken tillstyrker eller avstyrker motionen, men däremot poängterar att om kommunen ska låna ut pengar till privata intressenter så bör det från början tydligt klargöras vem som ska stå för ansökan om bygglov respektive anmälan till byggnadsnämnden och vem som ska stå för kostnaden för byggnadsnämndens prövning, med mera (BN ) Kommunchef Jan Sundman skriver den 19 februari 2016 att den kommunala verksamheten styrs av väldigt många olika lagar och förordningar. Av kommunallagen (1991:900) framgår i enlighet med kapitel 2 7 att: Kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget. Exempel på sådan verksamhet är bostadsföretag, el- gas- och värme, avfallshantering samt fritidsanläggningar. Kommuner får inte syssla med det som hör till det egentliga näringslivet, exempelvis detaljhandel, bank och tillverkningsindustri. Detta framgår även av konkurrenslagens (2008:579) regler om offentlig säljverksamhet.

9 Forts 67 Jan Sundman konstaterar i sin skrivelse att erbjuda kostnadsfria villkorade lån till enskilda inte torde anses falla inom den kommunala kompetensen.

10 Dnr KS16/93 68 Svar på motion om att organisera bort parkeringskaoset i Habo beslutar att anse motionen vara besvarad. Niklas Fungbrandt (M) och Anders Rickman (L) har inkommit med en motion i vilken de föreslår att kommunen omprioriterar i investeringsbudgeten för att tidigarelägga byggnation av pendelparkering sydväst om stationsområdet, och att cykel- och mopedställ byggs i anslutning till stationsområdet. Kommunstyrelsen beslutade ( 64) att omfördela kronor för byggnation av pendelparkering. Teknisk chef Svante Modén skriver den 11 maj 2016 att tekniska förvaltningen kommer, i samband med genomförande av pendelparkeringen, att uppföra uppställningsplatser för cyklar och mopeder i anslutning av stationsområdet.

11 Dnr KS16/18 69 Svar på motion om gratis halkskydd beslutar att bifalla motionen. Olle Moln Teike och Morgan Malmborg från Sverigedemokraterna har lämnat in en motion i vilken de föreslår att broddar kostnadsfritt erbjuds till alla personer som är 65 år eller äldre. Motionen har remitterats till socialnämnden som ger följande svar: Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sker de allra flesta fallolyckor bland äldre i det egna hemmet. För att stödja den enskilde individen att ta ansvar för och förebygga fallolyckor både inom- och utomhus kan kommunen sprida kunskap om olika förebyggande åtgärder och hjälpmedel som syftar till att undvika fallolyckor. Förvaltningen har nyligen haft en utställning om olika typer av hjälpmedel som finns för att minska risken för fallolyckor i och utanför hemmet. Socialnämnden anser att användande av halkskydd är ett personligt ansvar. Halkskydd är inte särskilt dyrt. Nämnden anser inte att kommunen ska utrusta kommuninvånare med personlig skyddsutrustning såsom broddar, cykelhjälmar, reflexvästar och liknande. Kommunens resurser bör användas på det mest effektiva sättet. Kommunen arbetar förebyggande genom snöröjning och halkbekämpning för att samtliga kommuninvånare, oavsett ålder inte ska halka utomhus vintertid. Det bör även beaktas att om ett projekt påbörjas med att dela ut halkskydd behöver detta fortgå från år till år. Det kan vara svårt att avsluta ett sådant projekt utan att det upplevs som något negativt (SN ). Kommunstyrelsen beslutade den 1 juni 2016 att tvärtemot socialnämndens förslag föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen (KS ). s behandling Olle Moln Teike (SD) tackar för behandlingen av motionen och yrkar bifall till den. Jarl Karlsson (S) yrkar bifall till motionen. Maria Alsén (L) säger att det inte är säkert att den som har fyllt 65 år som har störst behov av halkskydd. Hon tycker det är ett bra förslag att halkskydden ska vara gratis, men anser att behovet ska vara biståndsbedömt och yrkar därför avslag på motionen.

12 Forts 69 Susanne Wahlström (M) menar också att halkolyckor inte behöver vara åldersrelaterade och yrkar också avslag. Hanna Englund (C) menar att en stor del av fallolyckorna trots allt sker utomhus vintertid och yrkar bifall till motionen. Ewa Wettebring (S) och Margareta Fick (MP) yrkar också bifall. sgång Ordföranden finner att det finns två förslag, dels kommunstyrelsens förslag om att bifalla motionen, dels Maria Alséns och Susanne Wahlströms avslagsyrkande. Ordföranden ställer proposition på de båda förslagen och finner att kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

13 Årsredovisning för samordningsförbundet Södra Vätterbygden beslutar att bevilja ansvarsfrihet för styrelsen för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden gällande verksamhetsåret Hans Jarstig (KD) anmäler jäv och deltar ej i beslutet. År 2007 bildades Samordningsförbundet Jönköping av Jönköpings kommun, Landstinget i Jönköpings län, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Dnr KS16/145 Från 2011 ingår även kommunerna Habo, Mullsjö och Vaggeryd i förbundet som bytte namn till Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Syftet är att samordna stöd till personer i utanförskap för att underlätta en effektiv resursanvändning. Resurserna ska användas för insatser som syftar till att den enskilde ska uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvsarbete. Målgruppen är personer i förvärvsaktiv ålder som är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser och som uppbär offentlig försörjning. Prioriterad grupp är unga (18-29 år) med diffus eller komplex problematik. Årsredovisning 2015 har tillsammans med revisionsberättelse och tillhörande granskningsrapport översänts till respektive huvudman som var för sig ska pröva frågan om ansvarsfrihet för styrelsen för verksamhetsåret. Ärendet har behandlats av socialnämnden och kommunstyrelsen som föreslår kommunfullmäktige att bevilja ansvarsfrihet för styrelsen för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden gällande verksamhetsåret 2015.

14 Dnr KS16/ Tillsättande av parlamentarisk arbetsgrupp beslutar att tillsätta en parlamentarisk arbetsgrupp. Gruppen ska i god tid innan nästa mandatperiod framlägga förslag inom följande områden: - politisk organisation - översyn av arvodesfrågor - klargörande av politiska pensionsbestämmelser - formerna för utskick av kallelser och handlingar - övriga frågor som har med det politiska arbetet att göra Gruppens arbete när det gäller nästa mandatperiod ska vara klart för beslut i fullmäktige senast den 31 augusti beslutar också att utse följande ledamöter och ersättare: Ledamöter Jarl Karlsson (S), Johan Wållgren (KD), Ulf Bertills (C), Niklas Fungbrandt (M), Anders Rickman (L), Morgan Malmborg (SD), Kerstin Klasson (MP). Ersättare Viveca Rydberg (S), Åke Lundgren (KD), Hanna Englund (C), Lars Elwing (M), Maria Alsén (L), Olle Moln Teike (SD), Christina Källström (MP). Till ordförande utses Jarl Karlsson och till vice ordförande utses Niklas Fungbrandt. Frågan har uppkommit om att inför nästa mandatperiod tillsätta en parlamentarisk arbetsgrupp. Kommunstyrelsen har föreslagit att de i fullmäktige representerade partierna ska utse en ordinarie och en ersättare att ingå i gruppen, att ärendet ska tas upp vid dagens sammanträde med kommunfullmäktige och att man samtidigt utser en ordförande och en vice ordförande att leda gruppen.

15 Dnr KS16/ Motion om trygghetsboende Motionen remitteras till kommunstyrelsen. Morgan Malmborg och Olle Moln Teike från Sverigedemokraterna har lämnat in en motion med förslag om att Habo kommun utreder kostanden för att bygga ett trygghetsboende och att byggnation av trygghetsboende tas med i budgeten, se bilaga 2. s behandling Olle Moln Teike (SD) kommenterar motionen med att säga att det ligger i tiden att skapa ett trygghetsboende och han hoppas att alla partier kan ställa sig bakom detta.

16 Motion om att sätta en politiker i Gyllene Stolen Motionen remitteras till kommunstyrelsen. Dnr KS16/166 Morgan Malmborg och Olle Moln Teike från Sverigedemokraterna har lämnat in en motion med förslag om att allmänheten ska kunna ställa en fråga till en utvald politiker som besvaras på nästkommande fullmäktigesammanträde, se bilaga 3. s behandling Olle Moln Teike kommenterar motionen med att säga att den är till för att främja demokratin i Habo kommun.

17 Dnr KS16/ Motion om ökad trygghet i Habo kommun Motionen remitteras till kommunstyrelsen. Susanne Wahlström och Thomas Werthén från Moderaterna har lämnat in en motion i vilken de föreslår att kommunen anordnar en trygghetsdag och att ett antal organisationer bjuds in till denna dag för att medverka till att öka tryggheten i Habo kommun, se bilaga 4. Motionärerna skriver att det är viktigt för Moderaterna att alla invånare i samhället känner sig trygga. De skriver att Habo kommun redan är en av landets tryggaste kommuner men att vi kan mer. Som ett led i att öka tryggheten föreslås en Trygghetsdag en aktivitetsdag för alla invånare i Habo kommun. Under trygghetssdagen ska man få tal del av olika tips, råd samt prova-på-aktiviteter för att bli ännu tryggare i sin vardag. Organisationer att bjuda in kan vara till exempel Polisen, 1177, SOS Alarm, Kvinnojouren, Röda korsets första hjälpen-grupp, Brottsofferjouren med flera. s behandling Susanne Wahlström (M) kommenterar motionen med att säga att trygghetsdagen ska vända sig till alla, även till barn. Ett exempel skulle kunna vara ett en teater visas om hur man ska bete sig om man går vilse i skogen.

18 Dnr KS16/ 75 Medborgarförslag: Bevara miljön runt Gröne vägens skola överlämnar medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Ett medborgarförslag har lämnats in med förslag om Att Gröne vägens skola bevaras för framtiden och att rivningsbeslut inte fattas. Att tomten där skolan ligger omvandlas till bostäder i tidstypisk stil. Att uppdraget att genomföra detta görs genom en öppen förfrågan till flera aktörer. Att fastighetens inre miljö under tiden underhålls för att inte irreparabla skador ska inträffa.

19 Omröstning avseende paragraf nr 66 a b BESLUTANDE Ja Nej Ja Nej Ja Nej Ja Nej David Svensson S X X Thomas Werthén M X X Lars Davidsson Åke Lundgren KD X X Morgan Malmborg SD X - - Viveca Rydberg S X X Lars Elwing M X X Susanne Wahlström M X X Jarl Karlsson S X X Anders Rickman FP X X Hans Jarstig KD X X Olle Moln Teike SD X - - Fredrik Wärnbring Sven-Anders Nyström M X X Hanna Englund C X X Mary Eklund Kent Bjärkhed S X X Margareta Fick MP X X Maritha Josefsson Rolf Westmar M X X Nicklas Gustavsson S X X Marie Lindholm KD X X Lennart Karlsson SD X - - Nils-Inge Carlsson Carina Gröndahl Sjöö S X X Maria Alsén FP X X Terése Svensson Simon Svensson KD X X Niklas Fungbrandt M Ulf Bertills C X X Joakim Lindblom SD X - - Monica Haraldson S X X Lotta Hoffback Kaljo M X X Gunnar Pettersson S X X Victor Davidsson KD X X Agneta Karlsson Elisabeth Malmborg SD X - - Kerstin Klasson Christina Källström MP X X Ewa Wettebring S X X Bengt Stensmo M X X Lars-Åke Johansson S Thomas Gustafsson Magnus Lind S X X Summa: Bilaga 1

20 Bilaga 2

21 Bilaga 3

22 Bilaga 4

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-10-18 0 Innehållsförteckning Ärende 101 Val av valberedning... 179 102 Val av ordföranden och vice ordförande i valberedningen... 181 2018-10-18 178 Plats och tid Kammarsalen, Habo kommunhus, torsdagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-01-08 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Val av överförmyndare... 2 2 Val av gode män vid lantmäteriförrättningar... 3 3 Val av representation i styrelsen för kommunalförbundet Mediacenter Jönköpings

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-05-26 0 Innehållsförteckning Ärende 53 Information om socialnämndens handlingsplan... 87 54 Information om sluttäckning av Sibbabo deponi... 88 55 Granskning av ansökan om ersättning för kostnader

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Affärsplan besöksnäring... 2 2 Svar på motion om ensamkommande flyktingbarn... 4 3 Kostpolitiskt program... 6 4 Vårdnadsbidrag förslag om utökning... 8 1 Plats och tid: Kammarsalen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-08-28 0 Innehållsförteckning Ärende 58 Information Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 97 59 Årsredovisning 2013 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 98 60 Förbud mot rökning i Habo

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2014-09-15 09-24 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: HABO Plats: Landstatshuset Dnr: 201-6467-2014 Rösträkningen och fördelningen av mandaten

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 63 Besöksmål Vätterbäckar och industrihistoriskt museum -en förstudie information... 103 64 Parkeringsplatser vid Kärrsgårdens äldreboende och Habo Vårdcentrum... 104 65 Alléskolan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2013-03-21 0 Innehållsförteckning 24 Regionbildning för Jönköpings län... 37 25 Närtrafik - uppföljning... 38 26 Redovisning av fastighetsköp på exekutiv auktion... 39 27 Köp av fastigheter i centrumnära

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-06-01 0 Innehållsförteckning Ärende 94 Information från Smålands Turism AB... 114 95 Information om turismen i Habo... 115 96 Redovisning av utredning om gruppbostad... 116 97 Svar på motion om att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-29 0 Innehållsförteckning Ärende 91 Information om räddningstjänstens verksamhet... 130 92 Ekonomisk uppföljning för tertial 2 2015... 131 93 Bostäder för nyanlända och ungdomar... 132 94 Tillsyn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-08-25 0 Innehållsförteckning Ärende 76 Godkännande av dagordning... 121 77 Information om socialnämndens handlingsplan... 122 78 Framställan om tilläggsanslag för projektet arbetsglädje ger bra arbetsmiljö...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-12-14 0 Innehållsförteckning Ärende 151 Tillskjutande av medel för ombyggnad av före detta HVB-hem i Västerkärr... 253 152 Svar på motion om förbättrad matservering... 255 153 Svar på motion om kött

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2017-02-23 0 Innehållsförteckning Ärende 12 Begäran om utökad kommunal borgen, Habo Bostäder AB... 20 13 Gemensamt ägardirektiv, bolagsspecifika ägardirektiv samt bolagsordningar för bolag ägda av Habo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-09-28 0 Innehållsförteckning Ärende 110 Information om kommunledningsförvaltningen... 178 111 Lösen av revers avseende Habo Energi AB... 179 112 Gemensamt kommunikationsoperatörsbolag mellan Habo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-29 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Projektdirektiv för revidering av miljöprogrammet och energi- och klimatstrategin... 88 73 Upphandling av entreprenad för tillbyggnad av Alléskolan... 89 74

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2014-03-27 0 Innehållsförteckning 14 Folkhälsoplan 2014-2015... 23 15 Hastighetsplan - information... 24 16 Slutredovisning av investeringsprojekt... 25 17 Hagabodaskolan-tillbyggnad av hus 7 ( Hagenskolan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2014-11-26 0 Innehållsförteckning Ärende 154 Ekonomisk uppföljning... 185 155 VA-plan, revidering... 186 156 Kommunalt flyktingmottagande i Habo... 187 157 Medborgarskapsceremoni... 188 158 Referensgrupp

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2015-05-28 0 Innehållsförteckning Ärende 41 Information om fritids- och kulturförvaltningens verksamhet... 48 42 Svar på motion om överlåtelse av Munkskogsgården till Munkaskogsföreningen... 49 43 Svar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-06-04 1 Innehållsförteckning Ärende 54 Redovisning av delegationsärenden... 4 55 Besök av Förbundschef Peter Hedfors från Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 5 56 Information från Medicinskt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-09-07 1 Innehållsförteckning Ärende 94 Godkännande av dagordning... 3 95 Avgifter... 4 96 Budget 2018-2019 samt budgetram 2020... 5 2017-09-07 2 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2016-08-24 1 Innehållsförteckning Ärende 81 Information om projekt arbetsglädje ger bra arbetsmiljö... 3 82 Månadsuppföljning juli... 4 83 Avgifter... 5 84 Budget 2017... 6 85 Informationsärenden... 8

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2015-03-26 0 Innehållsförteckning Ärende 19 Information om barn-och utbildningsförvaltningens verksamhet... 35 20 Policy för tätortsnära skogar... 36 21 Svar på motion rörande kommunala p-platser för samåkare

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 63 Information om Räddningstjänsten... 107 64 Kommuninvest-avtal om regress m.m.... 108 65 Svar på betänkadet Likvärdiga förutsättningar översyn av den kommunala utjämningen... 109

Läs mer

152 Svar på motion om förbättrad matservering

152 Svar på motion om förbättrad matservering 2017-12-14 255 Dnr KS17/91 152 Svar på motion om förbättrad matservering Beslut beslutar att anse att-satserna 1, 4 och 5 vara besvarade och att motionens övriga delar avslås. Reservationer Olle Moln Teike

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2019-08-29 0 Innehållsförteckning Ärende 89 Information om fritids- och kulturnämndens verksamhet... 143 90 Förslag till budget för Mediacenter Jönköpings län 2020... 144 91 Beviljande av ansvarsfrihet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-08-15 0 Innehållsförteckning Ärende 93 Framtagande av nytt styrdokument för det strategiska miljöarbetet i Habo och Mullsjö kommuner - projektdirektiv... 123 94 Ekonomisk uppföljning... 124 95 Redovisning

Läs mer

Kristina Lundgren, kommunchef Ulf Jansson, ekonomichef Josefin Karlsson, kommunsekreterare. Sekreterare Paragrafer

Kristina Lundgren, kommunchef Ulf Jansson, ekonomichef Josefin Karlsson, kommunsekreterare. Sekreterare Paragrafer Plats och tid Inredia, måndagen den 26 september 2016 kl 18:00-19.05 Beslutande Se närvarolista på sida 2 Övriga deltagande Kristina Lundgren, kommunchef Ulf Jansson, ekonomichef Josefin Karlsson, kommunsekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-25 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Granskning av internkontroll vid överförmyndaren... 2 2 Svar på motion om detaljplan/strandskydd i Furusjö... 3 3 Svar på motion om att minska matsvinnet... 5

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2012-05-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 43 Granskning av donationsfonder - revisionsrapport... 74 44 Miljöprogram och energi-och klimatstrategi uppföljning... 75 45 Medborgardialog redovisning från fullmäktigeberedning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-02-11 0 Innehållsförteckning Ärende 35 Byggnation av bostäder vid Gröne vägen... 40 36 Preliminärt bokslutsresultat för 2014... 41 37 Svar på revisionsrapporten Granskning av kommunens arbete med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2014-11-27 0 Innehållsförteckning Ärende 87 Dagcentral för äldre vid Blå torget... 145 88 Budget 2015... 147 89 Svar på motion om vad Spinnet har kostat skattebetalarna... 155 90 Svar på motion om gång-och

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-01-17 Innehållsförteckning Ärende 1 Ansökan om bidrag för integrationsverksamhet 2017... 2 2 Motion om familjepark... 3 3 Remiss handlingsplan - Barn som anhöriga... 4 4 Medborgarförslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2017-04-05 1 Innehållsförteckning Ärende 36 Godkännande av dagordning... 3 37 Presentation av fältsekreterare... 4 38 Information om patientnämnden... 5 39 Information om IBIC - Individens behov i centrum...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 105 Äldreomsorgsplan... 174 106 Detaljplan för Västerkärr 1:64 m.fl.... 177 107 Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa..178 108 Attestreglemente... 180 109 Parlamentarisk

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-11-24 0 Innehållsförteckning Ärende 120 Reviderade taxor för miljönämndens verksamhet... 187 121 Avgifter för bistånd till äldre och funktionsnedsatta... 189 122 Avgift för servicetjänster... 192

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2017-08-31 0 Innehållsförteckning Ärende 96 Uppföljning av miljöprogrammet... 152 97 Information från tekniska förvaltningen... 153 98 Kemikalieplan antagande... 154 99 Riktlinjer för bostadsförsörjning...

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2015-04-23 0 Innehållsförteckning Ärende 29 Information om miljöförvaltningens verksamhet... 48 30 Årsredovisning 2014... 49 31 Revisionsberättelse 2014... 51 32 Förfrågan om markförvärv från fristående

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2018-09-12 09-20 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2018-09-09 Kommun: HABO Plats: Landstatshuset Dnr: 201-7202-2018 Rösträkningen och fördelningen av mandaten

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (7)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (7) Sida 1 (7) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, kl. 19:00-19:40 Beslutande Ulrika Winblad (S) Ersättare för Miguel Odhner (S) Maria Kjellberg (MP) Anders Holmensköld (M) Charlotta Windeman (M) Ersättare

Läs mer

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-09:15 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-09-19 1 Innehållsförteckning Ärende 79 Redovisning av elev- och föräldraenkät... 3 80 Tertial 2 med delårsbokslut... 4 81 Uppdrag från budgetberedningen på ytterligare besparingar 2018-2019... 5 82

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-04-12 1 Innehållsförteckning Ärende 25 Godkännande av dagordning... 3 26 Redovisning av individärende från biståndsenheten... 4 27 Månadsuppföljning mars... 5 28 Sammanställning av skyddsronder 2017...

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2012-06-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 53 Ekonomisk rapport tertial 1... 86 54 Budgetramar 2013-2015... 88 55 Kommunalisering av hemsjukvården avtal med landstinget och patientavgift... 92 56 Avsägelse... 94

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-03-30 0 Innehållsförteckning Ärende 22 Information från miljöförvaltningen... 20 23 Avgifter för bistånd... 22 24 Avtal om finansiering och genomförande av åtgärder i infrastruktur med anledning av

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2 2006-12-29 1 (11) Plats och tid Rådhuset, kl 08.30-09.20 Beslutande Enligt särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2019-03-28 0 Innehållsförteckning Ärende 37 Information om projekt Smart City Habo... 59 38 Information om barn- och utbildningsnämndens verksamhet... 60 39 Omfördelning av budgetmedel... 61 40 Arbetsuppgifter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-08-30 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Framtagande av nytt styrdokument för det strategiska miljöarbetet i Habo och Mullsjö kommuner - projektdirektiv... 129 73 Begäran om tilläggsanslag från barn-

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2019-08-14 Innehållsförteckning Ärende 119 Information från konsumentrådgivningen... 142 120 Ekonomisk uppföljning... 143 121 Uppföljning av aktuella miljöåtgärder i kommunstyrelsens verksamheter... 144

Läs mer

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S)

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S) 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Lokal: Gnosjösalen, kl. 18.30-19.40 Beslutande Ledamöter Sture Jonsson (M), ordf Lizbeth Johansson (C), 1:e vice ordf Stig Axelsson (S), 2:e vice ordf Ingmar Johansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS Plats och tid Kulturrummet, Kulturhuset 19:00 19.49 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Se bifogad närvarolista Se bifogad närvarolista Johanna Harling, kommunsekreterare,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-05-27 0 Innehållsförteckning Ärende 109 Besök av Teknikcollege... 131 110 Socialnämndens handlingsplan för budgetanpassning... 132 111 Ekonomisk uppföljning: Tertial 1... 133 112 Budgetramar 2016-2018...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 103 Politisk vision och mål 2012-2015... 166 104 Budget 2012... 172 105 Kommunalisering av hemsjukvården... 178 106 Nya motioner... 179 107 Avsägelse... 180 108 Information om rapportering

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C)

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C) 1(6) Plats och tid Rådhussalen, Rådhuset, kl. 08:30-10:50 Beslutande Ledamöter Fredrik Nordström (S), Ordförande Håkan Ehn (S), 1:e vice ordförande Ylva Pettersson (M), 2:e vice ordförande Martin Johansson

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2011-04-28 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 33Miljöprogram och klimat-och energistrategier-uppföljning 2010... 56 34 Årsredovisning 2010... 57 35 Revisionsberättelse för 2010... 59 36 Svar på motion om utredning rörande

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 194 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.00 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Christer Rube och Birger Svensson

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 35 Besök i Förrskolan på Spinnet... 39 36 Budgetramar 2012-2014... 40 37 Mål och satsningar 2011-2014... 41 38 Remiss utredning om alternativ till lösning av allaktivitetshus Träffpunkt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2019-01-22 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Arvoden och ersättningar till förtroendevalda... 3 2 Praktisk information för förtroendevalda... 4 3 Val av ersättare till presidiet... 5 4 Ekonomisk uppföljning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-08-12 0 Innehållsförteckning Ärende 124 Presentation av ny kommunchef... 148 125 Information om miljöprogrammet... 149 126 Socialnämndens handlingsplan för budgetanpassning... 150 127 Ekonomisk uppföljning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-06 0 Innehållsförteckning Ärende 28 Energinyckeltal... 33 29 Ekonomisk uppföljning... 34 30 Redovisning av fastighetsköp på exekutiv auktion... 35 31 Köp av fastighet i centrumnära lägen - delegation...

Läs mer

PROTOKOLL Kommunfullmäktige

PROTOKOLL Kommunfullmäktige PROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2016-10-25 Sida 1 (13) Paragrafer 85-92 Plats och tid Musikskolans lokaler, Storgatan 9, Klippan, tisdag 25 oktober 2016 kl.19.00-20.20 Beslutande Enligt till

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

Regionfullmäktige 69-83

Regionfullmäktige 69-83 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum, Jönköping Närvarande: Se 70 69 Öppnande Ordföranden hälsar samtliga ledamöter välkomna och förklarar sammanträdet för öppnat. 70 Upprop

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-20 Innehållsförteckning Ärende 1 Val av ersättare i presidiet... 2 2 Val av ledamot och ersättare i kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-06-14 0 Innehållsförteckning Ärende 56 Information från Science Park... 103 57 Gemensam värdegrund för alla anställda i Habo kommun... 104 58 Ekonomisk uppföljning för tertial 1 2018... 106 59 Ansökan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-12-19 1 Innehållsförteckning Ärende 109 Uppföljning av nämndens riktlinjer för uppdrag hos enskild brukare... 3 110 Information om aktiviteter i äldrevisionens handlingsplan... 4 111 Månadsuppföljning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-05-04 1 Innehållsförteckning Ärende 52 Presentation av ny enhetschef... 3 53 Handlingsplan våld i nära relationer... 4 54 Remiss - Departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning... 5 55 Lex

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 (14) Plats och tid Inredia, måndagen den 20 maj 2019 kl 18:00-19:10 Beslutande Se närvarolista på sida 2 Övriga deltagande Josefin Karlsson, kommunsekreterare Jan Malmgren, förbundsdirektör Skaraborgs

Läs mer

SAMMANTRÄDEPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Innehåll

SAMMANTRÄDEPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Innehåll Innehåll 49 Godkännande av ärendelista 90 50 Årsredovisning, revisionsberättelse för år 2015 samt hemställan om ansvarsfrihet, avseende Kommunalförbundet Mediacenter önköpings län 91 51 Köp av socialjour

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-18 Innehållsförteckning Ärende 23 Uppdrag från Kf om utredning av lokal för teknikintresserade ungdomar... 28 24 Bidrag till verksamhet för funktionshindrade 2017... 29 25

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Miljöpris-utdelning... 2 2 Information om miljöförvaltningens verksamhet... 3 3 Landskapsanalys och känslighetsanalys... 4 4 Strategi för e-samhället... 6 5 Slutredovisning av personaladministrativt

Läs mer

Plats och tid Parken, Trelleborgssalen kl

Plats och tid Parken, Trelleborgssalen kl Protokoll 1 (7) Plats och tid Parken, Trelleborgssalen kl. 16.00 16.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Mikael Rubin (M), Ordförande Göran Gärtner (M) Erik Lundström (KD), Vice ordförande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 109 Avfallsplan och Renhållningsordning... 186 110 Svar på motion om bevarande av vårt industriella kulturarv (S)... 188 111 Svar på motion om att öka transparensen i Habo kommunfullmäktige

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-09-0 Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen Meddelande 2 Ägardirektiv för Vårgårda bostäder AB 3 Svar på motion, besparingsåtgärder avseende förtroendevaldas

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden 2017-11-21 Innehållsförteckning Ärende 54 Ungdomsledarstipendium 2017... 64 55 Val av ersättare i presidiet... 65 56 Föreningsdialog 2017... 66 57 Prenumerationer 2018 för fritids- och kulturnämnden...

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen 2 vån, Rådhuset, Trelleborg kl. 09.00. Beslutande Anitha Lata (S) Catherine Persson (S) Helmuth Petersén (SD) Ina Liljeberg (M) Lars Mikkelä (M) Nils-Gunnar

Läs mer