Centret för språk och kommunikation i Åbo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Centret för språk och kommunikation i Åbo"

Transkript

1 Centret för språk och kommunikation i Åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), Åbo, tfn , fax Kanslitid: må to 9 12, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Direktör: Jylhä, Jan, PM, FM. Mottagning ti och to 10 12, tfn , NSA , Arken B201, jan.jylha@abo.fi Avdelningssekreterare: Huttunen, Jaana. Mottagning må to 9 12, tfn , Arken B202 A, jaana.huttunen@abo.fi Läs vår webbplats! På vår webbplats hittar du examenskraven för olika institutioner och utbildningsprogram, tillvägagångssätt för språkgranskning, testning, tillgodoräknande av prestationer osv. För information om eventuella förändringar i undervisningen, för nya kurser och övrig aktuell information hänvisar vi likaså till vår webbplats: Datum under läsåret Period Period Period Period Perioderna kan avslutas med några dagars självstudietid och tid för tentamina. Anmälan till kurser Med undantag för kurserna i svenska och finska som främmande språk, nivå 1, och engelska för utbytesstuderande ska alla anmäla sig till språkcentrets kurser via MinPlan. fall en kurs går i flera parallella grupper (=versioner) på olika tider måste du på förhand bestämma vilken version du vill anmäla dig till.

2 Observera att nedanstående information gäller anmälan till kurser. Anmälan till språkprov, slutförhör och omtentamen görs på andra sätt. Logga in i MinPlan Klicka på Mina anmälningar Om kursen och den version du vill anmäla dig till finns i listan: klicka på [Visa uppgifter] för kursen för att se att den inte redan är fullbokad.* klicka på [Anmäl] eller Om kursen du vill anmäla dig till inte syns ska du: klicka på Lägg till kurs (i menyn till vänster) leta fram den kurs och den version du vill anmäla dig till (sök t.ex. på kursnamn eller kurskod och år Obs. Om du använder för många sökkriterier hittar du inte kursen. klicka i rutan Välj och klicka sedan på knappen Lägg till klicka på [Visa uppgifter] för kursen för att se att den inte redan är fullbokad.* klicka på [Anmäl] följande text dyker upp uppe till höger: [meddelande] : Kursanmälan lyckades. * fall du märker att en kurs redan är fullbokad kan du trots allt anmäla dig, ifall det inte finns andra kursversioner som passar in i din kalender och som inte är fullbokade. Du läggs i så fall på reservlistan. Genast i början av den första lektionen fastställs deltagarlistan enligt hur många som faktiskt är på plats. Då tas personer från reservlistan med i mån av möjlighet. första hand hoppas vi att du anmäler dig till en kursversion där det finns lediga platser. Kontrollera alltid att kurstiderna passar in i din kalender och anmäl dig inte till flera versioner för säkerhets skull! Deltagarna till kurserna tas ut i anmälningsordning bland dem som är närvarande på den första lektionen. En förutsättning för att få börja på en kurs är att du, förutom att du är

3 anmäld till kursen, även kommer i tid till den första lektionen eller till det möte som är utannonserat i undervisningsprogrammet. Meddela läraren eller kansliet (cskkansli@abo.fi, ) på förhand om du av tvingande skäl, t.ex. sjukdomsfall, inte kan delta första gången. annat fall går din plats till någon på reservlistan. Anmälningstider för läsåret Period : Period : Period : Period : Man ska anmäla sig inom utsatt anmälningstid till alla kurser. Slutförhör, omtentamen och nivåtest Efter kurserna ordnas slutförhör. Tid och plats bestäms av kursens lärare. Efter detta slutförhör ordnas dessutom en omtentamen för dem som inte klarat slutförhöret eller vill höja vitsordet. Tentamensrätten upphör 15 månader efter att kursen avslutats. Hösten 2012 Kom i god tid till omtentamina helst tio minuter på förhand! Ta med identitetsbevis! fr 31.8 Omtentamen kl i B301 (Panorama). Tentamensanmälan på språkcentrets anmälningskuvert ska lämnas till språkcentrets kansli senast kl fr 31.8 Nivåtest i tyska kl i B301 (Panorama). ngen förhandsanmälan krävs. Alla som har förkunskaper i tyska ska delta i detta nivåtest. Det gäller såväl allmänna kurser som kurserna för ekonomutbildningen. Resultatet från ett nivåtest är giltigt i högst två år. Våren 2013 Kom i god tid till omtentamina - helst tio minuter på förhand! Ta med identitetsbevis!

4 to 3.1 Omtentamen kl i Armfelt. Tentamensanmälan på språkcentrets anmälningskuvert ska lämnas till språkcentrets kansli senast kl to 3.1 Nivåtest i tyska kl i Armfelt. ngen förhandsanmälan krävs. Alla som har förkunskaper i tyska ska delta i detta nivåtest. Det gäller såväl allmänna kurser som kurserna för ekonomutbildningen. Resultatet från ett nivåtest är giltigt i högst två år. må 25.3 Omtentamen kl i Armfelt. Tentamensanmälan på språkcentrets anmälningskuvert ska lämnas till språkcentrets kansli senast kl fr 24.5 Omtentamen kl i Armfelt. Tentamensanmälan på språkcentrets anmälningskuvert ska lämnas till språkcentrets kansli senast kl Ytterligare ett omtentamenstillfälle ordnas i slutet av augusti nformation om tid och plats läggs på webben under våren Språkprov i finska läsåret Observera att det från och med läsåret är möjligt att avlägga samtliga delar av språkprovet (Hörförståelse, Muntlig framställning, Läsförståelse, Skriftlig framställning) inom den frivilliga kursen, utan att delta i språkprovstillfället! Studerande med vaga kunskaper rekommenderas varmt att ta kursen. Språkproven har en egen portal på webben där du anmäler dig och får mer information: Provet börjar med hörförståelsedelen och följs av proven i skriftlig framställning och textförståelse. Reservera minst 3 timmar för provet om du tar alla tre delproven. Delprovet i muntlig framställning ordnas separat (individuella intervjutillfällen) och kan tas antingen före eller efter språkprovet. Boka tid via portalen. Nya tider läggs till hela tiden efter behov. Under sommaren (v ) ordnas inte prov i muntlig framställning. Det är möjligt att anmäla sig till enskilda delprov för att försöka höja vitsordet.

5 Dag Tid Målgrupp Plats Anmälningstid Hösten 2012 Torsdag 20.9 kl Handelshögskolan och informationssystem, Armfelt. Anmälning (Ali- Laurila) Torsdag kl HF, TF, psykologi och logopedi, Armfelt. Anmälning (Ali-Laurila) Onsdag kl PK- och RN-examen, Armfelt. Anmälning (Nummela) Onsdag kl Biovetenskaper, informationsteknologi (ej informationssystem), kemiteknik, naturvetenskaper, Armfelt. Anmälning (Nummela) ngen akademisk kvart! Kom i god tid till språkprovet helst en halv timme på förhand! Ta med identitetsbevis! Våren 2013 Torsdag 14.2 kl Handelshögskolan och informationssystem, Armfelt. Anmälning (Ali-Laurila) Onsdag 6.3 kl Biovetenskaper, informationsteknologi (ej informationssystem), kemiteknik, naturvetenskaper Armfelt. Anmälning (Nummela) Torsdag 7.3 kl PK- och RN-examen Armfelt. Anmälning (Pesonen) Torsdag 25.4 kl HF, TF, psykologi och logopedi Armfelt. Anmälning (Ali-laurila) ngen akademisk kvart! Kom i god tid till språkprovet helst en halv timme på förhand! Ta med identitetsbevis!

6 Ersättande prov i svenska (5 sp) Obs! Man får delta i provet en gång. Provet är avsett för studerande med finska som skolutbildningsspråk och har som har mycket goda kunskaper i svenska. Provet anordnas måndagen den 3 september 2012 kl i Arken A 203 (Parnassos). Godkänt prov ersätter kurserna: Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutbildningsspråk finska), 2 sp och Muntlig och skriftlig kommunikation (skolutb.språk finska), 3 sp Språkprovet består av såväl grammatik- och språkriktighetsuppgifter som hörförståelseuppgifter och skriftlig återgivning av dessa. Ersättande språkprov i engelska / HF, psykologi och logopedi (5 sp) Obs! Man får delta i provet en gång. Provet ordnas en gång per år och är avsett för studerande vid HF samt i psykologi och logopedi med mycket goda kunskaper i engelska. Godkänt prov ersätter kurserna Engelska/HF ( ) eller Engelska/psykologi och logopedi ( ). För att kunna delta i testet ska man uppfylla något av följande kriterier: 1) Minst vitsordet eximia i lång engelska i studentexamen, 2) B- eller EB-examen, 3) 20 sp studier vid ämnet engelska, 4) Högskolestudier på engelska utomlands. Det ersättande språkprovet i engelska anordnas fredagen den 12 oktober 2012 kl i aud. Armfelt. Den som önskar delta i provet ska lämna in en kopia av studentexamensbetyget eller ett studieregisterutdrag till språkcentrets kansli i god tid (observera öppethållningstiderna), dock senast kl Kansliet meddelar per e-post huruvida kriterierna för deltagande är uppfyllda.

7 Tillgodoräknande av tidigare språkstudier Studerande som har språkstudier från ett annat universitet, en annan högskola eller yrkeshögskola enligt motsvarande krav som gäller vid Åbo Akademi kan anhålla om att få räkna dessa studier till godo. En skriftlig anhållan kompletterad med intyg lämnas till språkcentrets kansli. Kurser kan godkännas helt eller delvis, och ibland krävs kompletterande tentamen eller en annan prestation. En blankett för anhållan finns på vår webbplats. Samma förfarande gäller om en studerande av något godtagbart skäl önskar avlägga kursen utanför den normala undervisningen. Skrivhandledning Under arbetet med din kandidat- eller magisteravhandling kan du få individuell skrivhandledning. Skrivhandledaren kan svara på dina språkfrågor och ge skrivråd som kan underlätta skrivprocessen. Språkcentret erbjuder skrivhandledning på svenska och engelska. Mera information finns på vår webbplats Språkintyg Om du har deltagit i en kurs vid Centret för språk och kommunikation kan du få ett kostnadsfritt intyg. Detta ska beställas från kansliet (csk-kansli@abo.fi) minst en vecka på förhand. Om du inte har deltagit i någon kurs hos oss men vill ha ett språkintyg för t.ex. studier eller arbete utomlands, kan test ordnas i de språk som undervisas vid Centret för språk och kommunikation. Testet tillsammans med intyget kostar 35 (inkl. 23 % moms). Anmälan till test görs minst två veckor på förhand. Om du har avlagt flera nivåer av ett främmande språk vid Centret för språk och kommunikation kan du anhålla om ett separat intyg över dina språkstudier. På intyget anges vilka delkurser du har avlagt, omfattningen i studiepoäng, vitsordet och datum för delkurserna. Vidare anges nivån enligt den europeiska referensramen för språk (CEFR). Sänd din anhållan per e-post till csk-kansli@abo.fi. Språkintyget kostar 12 (inkl. 23 % moms).

8 Undervisning Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar Kurser i svenska och finska Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutbildningsspråk finska) (2 sp) 1 Södergård må, to B Södergård ti, to B Muntlig och skriftlig kommunikation (skolutb.språk finska) (3 sp) 1 Södergård må, on B301, B Södergård må, ti B205, B Södergård ti, to B Kurs i finska/hf, TF, psykologi och logopedi 1 Pesonen må, on B Pesonen ti, to B Kurs i finska/pk- och RN-examen 1 Ali-Laurila må, on B , Kurs i finska/naturvetenskap och teknik 1 Nummela ti, to B Preparationskurs i finska (3 sp)

9 Kod 29.0 Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 1 Nummela ti, to M Enge lska Vetenskapligt skrivande på engelska Akademiska färdigheter i engelska för magisterstuderande (3 sp) 1 Gattoni ti, to B Gattoni ti, to B Akademiska färdigheter i engelska för magisterstuderande (3 sp) 1 Gattoni ti, to B V 3 Gattoni ti, to B Ämnesområdesinriktade kurser i engelska Engelska/farmaci (4 sp) 1 Phillips ti, to B Phillips ti, to M Engelska/biovetenskaper (4 sp)

10 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 1 NN må, on M Phillips må, on B Engelska/naturvetenskaper (4 sp) 1 Barclay ti, to B Engelska/TF (5 sp) 1 Barclay ti, to B301, B Engelska/PK- och RN-examen (5 sp) 1 Barclay må, on B Barclay må, on B Barclay ti, to B301, B Engelska/kemiteknik (5 sp) 1 NN ti, to M 225, B NN ti, to B Engelska/informationsteknologi (5 sp) 1 NN må, on B NN må, on B

11 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Engelska/HF (5 sp) Veckor Börjar 1 Ahlbäck må, on B Barclay må, on B Barclay ti, to B NN ti, to B Engelska/psykologi och logopedi (5 sp) 1 Ahlbäck ti, to B Främmande språk Tyska 1 (5 sp) 1 Häggvik må, on B302, B Häggvik må, on B306, B Häggvik ti, to B306, B Häggvik ti, to M227, B Tyska 1, repetition (3 sp) 1 NN ti, to M227, B Tyska 2 (5 sp)

12 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 1 NN må, on M233, B Johansson må, on B Tyska 3 (5 sp) 1 Häggvik ti, to B Häggvik ti, to B Tyska 4 (5 sp). 1 Häggvik må, on M Tiderna kan justeras enligt diskussion vid första lektionen Franska 1 (5 sp) 1 Panisse må, on B306, M Panisse må , on , fr M227, B306, B Obs: snabbare kurs för falska nybörjare, endast period. 3 Panisse ti, to M227, B Franska 2 (5 sp) 1 Panisse ti, to M227, B

13 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum 2 Panisse må , on , fr Obs: Endast period 3, snabbare kurs. Veckor Börjar M227 M227 B Franska 3 (5 sp) 1 Panisse ti, to M Panisse ti, to M Franska 4 (5 sp) Panisse må , 1 on M Ryska 1, introduktion (2 sp) 1 Salminen Se Ryska 1, v. 1 och Salminen Se Ryska 1, v Ryska 1 (5 sp) 1 Salminen må, on B Salminen må, on B Salminen må, on B Ryska 2 (5 sp)

14 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 1 Salminen ti, to M Ryska 3 (5 sp) 1 Salminen ti, to M Ryska 4 (5 sp) 1 Salminen ti, to M talienska 1 (5 sp) 1 Meurman må, on B302, M Tiderna kan flyttas om alla är överens 2 Meurman ti, to B306, M Tiderna kan flyttas om alla är överens talienska 2 (5 sp) 1 Meurman ti, to B306, B Tiderna kan flyttas om alla är överens. 2 Meurman ti, to B306, M Tiderna kan flyttas om alla är överens talienska 3 (5 sp)

15 Kod 00.0 Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 1 Meurman må, on M Tiderna kan flyttas om alla är överens Spanska 1 (5 sp) 1 Laaksonen må, on B Laaksonen ti, to B Laaksonen må, on B306, B Spanska 2 (5 sp) 1 Laaksonen må, on B302, M Laaksonen må, on B306, M Laaksonen ti, to B302, B Version 3 företrädesvis för ekonomutbildningen. Ekonomstuderande utför extra uppgifter för 6 sp ( ) Spanska 3 (5 sp) 1 Berber to , B fr Laaksonen ti, to B Spanska 4 (5 sp)

16 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum 1 Berber to , fr Veckor Börjar M Latin 1 (5 sp) 1 Laato ti, to B Laato, nätkurs nledande möte 12.9 kl , B Laato må, on B Latin, introduktion (2 sp) 1 Laato må, on B205, M Latin 2 (5 sp) 1 Laato ti, to B Latin 4 (3 sp) 1 Laato Tiderna bestäms på det inledande mötet. 9.1: B302, kl Kontakta läraren i förväg om du inte kan närvara Japanska grundkurs (4 sp) Preliminärt: ti, to , anmälning senast Helle Se webben för bekräftad information

17 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Japanska grundkurs (4 sp) 1 Helle Se webben eller kontakta kansliet för information. Veckor Börjar Japanska fortsättningskurs (4 sp) Preliminärt: ti, to , anmälning senast Helle Se webben för bekräftad information Kinesiska grundkurs (4 sp) Anmälning senast Zhu må, on Juslenia (TY): K136, Studio 4 2 Zhu ti, to Juslenia (TY): K136, Studio Kontakta kansliet när du har anmält dig, och berätta vilken grupp du vill delta i Kinesiska grundkurs (4 sp) 1 Zhu Se webben eller kontakta kansliet för information Kinesiska fortsättningskurs (4 sp) Anmälning senast Zhu må, on Juslenia (TY): K136, Studio Språkkurser för ekonomutbildningen Kommunikation/ekonomutbildningen (5 sp)

18 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 1 Sandberg Christina må B Palmberg ti B Sandberg Christina on B Palmberg to B Svenska, affärskommunikation (skolutbildningsspråk finska) (2 sp) 1 Sandberg Christina må B Palmberg ti B Sandberg Christina on B Palmberg to B Vetenskapligt skrivande/ekonomie kandidatutbildningen (2 sp) 1 Palmberg må B Palmberg on B Sandberg, Christina to B Vetenskapligt skrivande för magisterstuderande (3 sp) 1 Vidjeskog ti B Vidjeskog to B Sandberg Christina to B Finska/ekonomutbildningen (skolutbildningsspråk svenska) 1 Ali-Laurila må, on B ,

19 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar Finska/ekonomutbildningen (skolutbildningsspråk finska) (4 sp) 1 Ali-Laurila ti, to B Engelska/ekonomutbildningen (6 sp) 1 Gattoni må, on B Gattoni on, fr B Gattoni on , fr B Tyska/ekonomutbildningen, nivå 2 (6 sp) 1 Johansson ti, to B306, M Johansson ti, to B306, M Tyska/ekonomutbildningen, nivå 3 (5 / 6 sp) 1 Johansson må, on M Tyska/ekonomutbildningen, nivå 4 (5 / 6 sp) 1 Johansson må, on B306, M Spanska 1 (företrädesvis för ekonomutbildningen) (5 sp)

20 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 2 Laaksonen ti, to B (se ovan för version 1) Spanska 2 (företrädesvis för ekonomutbildningen) (5/6 sp) 3 Laaksonen ti, to B302, B Ekonomstuderande utför extra uppgifter för att få 6 sp ( ) Se ovan för versionerna 1 och 2 Språkkurser för utländska studerande Svenska som främmande språk, nivå 1 (5 sp) 1 Sandberg, Charlotta må, on B306, B Sandberg, Charlotta må, on B301, M Wingren ti, to B302, B Wingren ti, to B302, B Wingren må, on B302, B Sandberg, Charlotta ti, to B307, B Sandberg, Charlotta ti, to B306, M Svenska som främmande språk, nivå 2 (5 sp) 1 Wingren må, on B307, B Sandberg, Charlotta må, on B301, B

21 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 3 Wingren on, fr B Svenska som främmande språk, nivå 3 (5 sp) 1 Sandberg, Charlotta ti, to M Svenska som främmande språk, nivå 4 (5 sp) 1 Sandberg, Charlotta må, on M227, M Finska som främmande språk, introduktion (2 sp) 1 Pesonen/Nummela Se Finska som främmande språk, nivå 1, v. 1 och 2 3 Nummela Se Finska som främmande språk, nivå 1, v Finska som främmande språk, nivå 1 (5 sp) 1 Pesonen ti, to B307, B Nummela ti, to B307, B Nummela ti, to B205, B Finska som främmande språk, nivå 2 (5 sp) 1 Nummela ti, to B301, B

22 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Advanced English for Exchange Students (3 sp) Veckor Börjar 1 Gattoni ti, to B Gattoni ti, to B Gattoni ti, to B V 4 Gattoni ti, to B Kommunikation, vetenskapligt skrivande Kommunikationsprocesser/HF (3 sp) 1 Palmberg må, on B205, B Palmberg ti, to B Sandberg Christina ti, to B Palmberg må, on B Wingren må, on B Palmberg ti, to B205, B Kommunikationsprocesser/psykologi och logopedi (3 sp) Palmberg må, on B Vetenskapligt skrivande/hf (2 sp) 1 Vidjeskog ti B Palmberg ti B

23 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 3 Palmberg on B Vetenskapligt skrivande/psykologi och logopedi (2 sp) 1 Sandberg Christina on C Kommunikationsfärdigheter /TF (2 sp) 1 Sandberg Christina &al må B Kommunikation/PK- och RN-examen (5 sp) 1 Vidjeskog on B Sandberg Christina to B V 3 Sandberg, Christina må M Kommunikation/NaK- och farmaceutexamen (3 sp) 1 Södergård må B Södergård on B Södergård on B Södergård må B Södergård ti B Kommunikation/datateknik och kemiteknik (3 sp)

24 Kod Kurs Period Version Lärare Dag, tid Rum Veckor Börjar 1 Södergård to B Södergård on B Södergård on B

25 Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn , rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi Byråsekreterare: Strandberg, Nina. Tfn , rum B 204, e-post: nina.strandberg@abo.fi Läs våra webbsidor! Där hittas examenskraven för olika institutioner och utbildningsprogram, tillvägagångssätt för språkgranskning, testning, tillgodoräknande av prestationer osv. För information om eventuella förändringar i undervisningen, för nya kurser samt övrig aktuell information hänvisar vi också till våra webbsidor: Datum under läsåret Period v Period v Period v Period v Perioderna kan avslutas med några dagars självstudietid och tid för tentamina. Anmälning till kurser Alla bör anmäla sig till språkcentrets kurser via MinPlan. fall en kurs går i flera parallella grupper (=versioner) på olika tider måste du på förhand ha klart för dig till vilken version du vill anmäla dig.

26 Observera att nedanstående information gäller anmälan till kurser. Anmälan till språkprov, slutförhör och omtentamen görs på andra sätt. Logga in i MinPlan Klicka på Mina anmälningar Om kursen och den version du vill anmäla dig till finns i listan: klicka på [Visa uppgifter] för kursen för att se att den inte redan är fullbokad.* klicka på [Anmäl] eller Om kursen du vill anmäla dig till inte syns ska du: klicka på Lägg till kurs (i menyn till vänster) leta fram den kurs och den version du vill anmäla dig till (sök t.ex. på kursnamn eller kurskod och år OBS: om du använder för många sökkriterier hittar du inte kursen klicka i rutan Välj och klicka sedan på knappen Lägg till klicka på [Visa uppgifter] för kursen för att se att den inte redan är fullbokad.* klicka på [Anmäl] följande text dyker upp uppe till höger: [meddelande] : Kursanmälan lyckades. * fall du märker att en kurs redan är fullbokad kan du trots allt anmäla dig, ifall det inte finns andra kursversioner som passar in i din kalender och som inte är fullbokade. Du läggs i så fall på reservlistan. Genast i början av den första lektionen fastställs deltagarlistan enligt hur många som faktiskt är på plats. Då tas personer från reservlistan med i mån av möjlighet. första hand hoppas vi att du anmäler dig till en kursversion där det finns lediga platser. Kontrollera alltid att kurstiderna passar in i din kalender och anmäl dig inte till flera versioner för säkerhets skull! Deltagarna till kurserna tas ut i anmälningsordning bland dem som är närvarande på den första lektionen. En förutsättning för att få börja på en kurs är att du, förutom att du är anmäld till kursen, även infinner dig till den första lektionen eller till det möte som är utannonserat i undervisningsprogrammet. Meddela läraren eller kansliet (csk-vasa@abo.fi, ) på

27 förhand om du av tvingande skäl, t.ex. sjukdomsfall, inte kan delta första gången. annat fall går din plats till någon på reservlistan. Man ska anmäla sig inom utsatt anmälningstid till alla kurser. Slutförhör och omtentamen Efter kurserna ordnas slutförhör. Tid och plats bestäms av kursens lärare. Efter detta slutförhör ordnas dessutom en omtentamen för dem som inte klarat slutförhöret. Tentamensrätten upphör 15 månader efter att kursen avslutats. ALLMÄNNA TENTAMENSTLLFÄLLEN: kl C kl C kl kl kl kl Anmälan minst sju dagar före tentamen. SPRÅKPROV FNSKA LÄSÅRET Observera att det från och med läsåret är möjligt att avlägga samtliga delar av språkprovet (hörförståelse, muntlig framställning, läsförståelse, skriftlig framställning) inom den frivilliga kursen, utan att delta i språkprovstillfället! Studerande med svaga kunskaper rekommenderas varmt att ta kursen. Språkproven har en egen portal på webben där du anmäler dig och får mer information: Provet börjar med hörförståelsedelen och följs av proven i skriftlig framställning och textförståelse. Reservera minst 3 timmar för provet om du tar alla tre delproven. Delprovet i muntlig framställning ordnas separat (individuella intervjutillfällen) och kan tas antingen före eller efter språkprovet. Boka tid via portalen. Nya tider läggs till hela tiden enligt behov. Under sommaren ordnas inte prov i muntlig framställning. Det är möjligt att anmäla sig till enskilda delprov för att försöka höja vitsordet.

28 Dag Tid Målgrupp Plats Hösten PF Akademisalen Social- och statsvetenskaper Bruhnauditoriet Övriga tentamenstillfällen meddelas på våra hemsidor och i anmälningsdatabasen. SVENSKA FÖR FNSKSPRÅKGA (5 sp) Kursen är obligatorisk för alla studerande med finska som skolutbildningsspråk som ej genom separat prov befriats från deltagande. Kursen inleds med ett nivåtest som ordnas torsdagen den 20 september kl i rum C214. Kursinnehållet planeras enligt studenternas individuella behov. Lärare: Barbro Wiik. Förhandsanmälan till csk-vasa@abo.fi. ERSÄTTANDE SPRÅKPROV ENGELSKA FÖR PF (5 sp) OBS! Man får delta i provet en gång. Provet är avsett för studerande vid pedagogiska fakulteten med mycket goda kunskaper i engelska. Godkänt prov ersätter kursen Engelska för PF ( ). För att kunna delta i testet bör man uppfylla något av följande kriterier: 1) Minst vitsordet eximia i lång engelska i studentexamen, 2) B- eller EB-examen, 3) 20 sp studier vid ämnet engelska, 4) Högskolestudier på engelska utomlands. Den som önskar delta i provet bör hämta en kopia av studentexamensbetyget eller ett studieregisterutdrag till språkcentrets kansli i god tid, dock senast 14 oktober. Kansliet meddelar per e-post vecka 43 huruvida kriterierna för deltagande är uppfyllda. Det ersättande språkprovet i engelska anordnas torsdagen den 22 november kl i auditorium Bruhn.

29 ERSÄTTANDE SPRÅKPROV ENGELSKA FÖR SOCALVETENSKAPLGA OCH STATSVETENSKAPLGA NSTTUTONERNA Provet är avsett för studerande vid socialvetenskapliga och statsvetenskapliga institutionerna med mycket goda kunskaper i engelska. Godkänt prov ersätter kursen Engelska/Social- och statsvetenskaper ( ). För att kunna delta i testet bör man uppfylla något av följande kriterier: 1) B- eller EB-examen, 2) 20 sp studier vid ämnet engelska, 3) Högskolestudier på engelska utomlands. Den som önskar delta i provet bör hämta en kopia av studentexamensbetyget eller ett studieregisterutdrag till språkcentrets kansli i god tid, dock senast 14 oktober. Kansliet meddelar per e-post vecka 43 huruvida kriterierna för deltagande är uppfyllda. Det ersättande språkprovet i engelska anordnas torsdagen den 22 november kl i auditorium Bruhn. NÅTEST TYSKA Alla som har förkunskaper i tyska och som kommer att delta i kurser i tyska under läsåret deltar i nivåtest. nformation om testdatum på vår hemsida. Anmälan till csk-vasa@abo.fi TLLGODORÄKNANDE AV TDGARE SPRÅKSTUDER Om en studerande har bedrivit språkstudier vid något annat universitet, högskola eller yrkeshögskola enligt motsvarande krav som gäller vid Åbo Akademi kan man anhålla om att få räkna dessa studier till godo. En skriftlig motiverad anhållan kompletterad med intyg inlämnas till Centret för språk och kommunikation i Vasa. Kurser kan godkännas helt eller delvis, ibland krävs kompletterande tentamen eller annan prestation. Blankett för anhållan finns på våra webbsidor. Samma förfarande gäller om en studerande av något godtagbart skäl önskar avlägga kursen utanför den normala undervisningen. Anhållan inlämnas senast den 16 september 2012 eller 31 januari Kompletterande tentamina/alternativ till normalt kursdeltagande anordnas endast vid ett tillfälle på hösten och ett tillfälle på våren och då endast på skriftlig anhållan före de datum som nämns ovan.

30 SKRHANDLEDNNG Under arbetet med din kandidat- eller magisteravhandling kan du få individuell skrivhandledning. Skrivhandledaren kan svara på dina språkfrågor och ge skrivråd som kan underlätta skrivprocessen. Språkcentret erbjuder skrivhandledning på svenska och engelska. Mera information finns på våra hemsidor SPRÅKNTYG Om du har deltagit i kurser vid Centret för språk och kommunikation kan du få ett gratis intyg. Detta skall beställas från kansliet (csk-vasa@abo.fi) minst en vecka på förhand. Om du inte har deltagit i någon kurs hos oss men vill ha ett språkintyg för t.ex. studier eller arbete utomlands, kan test ordnas i de språk som undervisas vid Centret för språk och kommunikation i Vasa. ntyget kostar 35 euro (inkl. 23 % moms). Anmälan till test minst två veckor på förhand. Om du avlagt flera nivåer av ett främmande språk vid Centret för språk och kommunikation kan du anhålla om ett separat intyg över dina språkstudier. På intyget anges vilka delkurser du har avlagt, omfattningen i sp, vitsordet och datum för delkurserna. Vidare anges nivån enligt den europeiska referensramen för språk (CEFR). Sänd din anhållan per e-post till csk-vasa@abo.fi. Språkintyget kostar 12 euro (inkl. 23 % moms). UNDERVSNNG Kod Kurs Lärare Period Rum Veckor Börjar PEDAGOGSKA FAKULTETEN Klasslärare, första studieåret Finska som andra inhemska språk, tentamen (5 sp) West-Sjöholm Finska som andra inhemska språk, kurs West-Sjöholm Akademisalen 10.9 kl

31 Klasslärare, andra studieåret Skriftlig kommunikation del 1 (2 sp) NN Tal och samtal (4 sp) Snickars Klasslärare, tredje studieåret Engelska för PF (5 sp) Liljeström Klasslärare, fjärde studieåret Skriftlig kommunikation del 2 (2 sp) Wiik Speciallärare, första studieåret Finska som andra inhemska språk, tentamen (5 sp) West-Sjöholm Tal och samtal (4 sp) Akademisalen 10.9 kl Snickars Finska som andra inhemska språk, kurs Ylimartamo Speciallärare, andra studieåret Skriftlig kommunikation del 1 (2 sp) Uppgård Speciallärare, tredje studieåret Engelska för PF (5 sp) Speciallärare, fjärde studieåret Liljeström Skriftlig kommunikation del 2 (2 sp)

32 Wiik Ämneslärare i huslig ekonomi, andra studieåret Skriftlig kommunikation del 1 (2 sp) NN Ämneslärare i slöjdarterna, andra studieåret Skriftlig kommunikation del 1 (2 sp) Uppgård Engelska för PF (5 sp) Söderback Ämneslärare i slöjdarterna, fjärde studieåret Tal och samtal (4 sp) Snickars Allmän pedagogik och vuxenpedagogik, första studieåret Finska som andra inhemska språk, tentamen (5 sp) West-Sjöholm Finska som andra inhemska språk, kurs Akademisalen 10.9 kl Ylimartamo Skriftlig kommunikation del 1 (2 sp) Westerlund Allmän pedagogik och vuxenpedagogik, andra studieåret Engelska för PF (5 sp) Söderback Tal och samtal (4 sp) Snickars Allmän pedagogik och vuxenpedagogik, fjärde studieåret Skriftlig kommunikation del 2 (3 sp)

33 Wiik Barnpedagogik, första studieåret Tal och samtal (4 sp) Tjäru, Nybacka Barnpedagogik, andra studieåret Finska som andra inhemska språk, tentamen (5 sp) West-Sjöholm 10.9 kl Finska som andra inhemska språk, kurs West-Sjöholm Skriftlig kommunikation del 1 (2 sp) Huldén Barnpedagogik, tredje studieåret Engelska för PF (5 sp) Stenmark- Hannus STATSVETENSKAPLGA NSTTUTONEN/VASA SOCALVETENSKAPLGA NSTTUTONEN/VASA Första studieåret Finska som andra inhemska språk, tentamen (5 sp) Finska som andra inhemska språk, kurs Andra studieåret West-Sjöholm Bruhn 1.10 kl West-Sjöholm

34 Engelska /Social- och statsvetenskaper (5 sp) 1. Utvecklingspsykologer, vårdvetare, socialpolitiker Liljeström C215, Bruhn B Statskunskap och socialpolitiker Liljeström C215, Bruhn, B429 v. 36: kl C215, Bruhn, 6.9 kl.9 12 B624, v ti, to kl B624, tent 1.11 kl Bruhn v. 36: kl C215, 5.9 kl C215, 7.9 kl B429, v må, ons kl B429, tent 1.11 kl Bruhn Kommunikation/Social- och statsvetenskaper (5 sp) 1 Wiik C214, (8.10 B429) v : må kl , tenttillfälle kl C215, tenttillfälle kl C215 2 Wiik C214 v : ons kl , tenttillfälle kl C215, tenttillfälle kl

35 9 13 C215 Magisternivån/socialpolitik, vårdvetenskap Vetenskapligt skrivande (3 sp) FRLLGA, VALBARA SPRÅKSTUDER Preparationskurs i finska (3 sp) Franska 3 (5 sp) Franska 1 (5 sp) Grundkurs i svenska (2 sp) Svenska 1 (5 sp) Wiik C kl , 8.3 kl West-Sjöholm B624, C214 v. 36: må 16 18, on B624, to C214 v må 16 18, on B624 v 42 må B624 on C214 v 43 må 16 18, on 15 17, to B Granstedt-Ketola kl i C214 Granstedt-Ketola Granstedt-Ketola

36 Granstedt-Ketola v , 10.9 må, ons Tyska 1 (5 sp) Söderback Tyska 2 (5 sp) Björkstrand Tyska 3 (5 sp) Björkstrand

37 ÅBO AKADEMS BBLOTEK Presentation av bibliotekets service och rundvandringar i biblioteksenheterna ingår i studieorienteringen v KURSER NFORMATONSSÖKNNG FÖR NYA STUDERANDE ÅBO Obligatoriska kurser i systematisk informationssökning arrangeras för första årets studerande inom följande fakultetsområden och studiehelheter: Fakultetsområdet för humaniora, pedagogik och teologi Humanistiska fakulteten och nstitutionen för psykologi och logopedi Måndag 1.10, kl. 8:30-10, i Helikon (engelska, tyska, franska, ryska, finska, psykologi, logopedi) eller Onsdag 7.10, kl. 15:00-17, i Helikon (etnologi, historia, folkloristik, filosofi, konstvetenskap, religionsvetenskap, svenska, litteraturvetenskap, musikvetenskap) Lärare: Bibliotekarie Eva Costiander-Huldén Teologiska fakulteten Fredag kl. 9-11, fredag kl Plats: Gripens datorklass Lärare: Bibliotekarie Eva Costiander-Huldén Ersättande nätkurser Arrangeras i samråd med Lärcentret Akademiska studiefärdigheter (ASF). Målgrupp: Alla som i sina studier eller i sin forskning behöver söka vetenskaplig information. Kurserna omfattar 1 sp. ASF 3: Grundkurs i informationssökning (nätkurs) Hösten 2012: eller Våren 2013: Lärare: Bibliotekarie Eva Costiander-Huldén ASF 4: Fortsättningskurs i informationssökning, referenshantering med RefWorksprogrammet (nätkurs) Hösten 2012: Våren 2013: Lärare: Biblioteksamanuens Jessica Signell

38 Samhällsvetenskapliga fakultetsområdet EK och EM-studerande Kursen startar v. 42. PK- och PM-studerande, grundkurs 1 sp Kurs i informationssökning inklusive övningar Grupp måndag 29.10, måndag kl , aud. Stansen, ASA B121 Grupp tisdag 30.10, tisdag kl , aud. Stansen, ASA B121 Grupp torsdag 1.11, torsdag kl , aud. Stansen, ASA B121 + nätuppgifter Lärare: Bibliotekarie Christel Lindfors, biblioteksamanuens Ellinor Hjerpe Fakultetsområdet för naturvetenskap och teknik De flesta institutioner har inte obligatoriska kurser i informationssökning, men studenterna rekommenderas delta i Akademiska studiefärdigheter (ASF) del 3, grundkurs i informationssökning, 1 sp. Se ovan för mer information under rubriken Ersättande kurser. Obligatorisk kurs för cellbiologistuderande, grundkurs 1 sp Kurs i informationssökning inklusive övningar Närstudieträffar i datorklass: Onsdag kl , Biokemins datasal, Biocity Onsdag 7.11 kl , Biokemins datasal, Biocity Lärare: Bibliotekarie Eva Höglund SYSTEMATSK NFORMATONSSÖKNNG FÖR LÄNGRE HUNNA STUDERANDE PK- och PM-studerande, fortsättningskurs 1 sp Kursstart: Måndag kursen ingår 4 h övningar i datorklass och nätuppgifter. Kursen avslutas Övningar i datorklass Stansen: Grupp 1: 5.11 kl Grupp 2: 5.11 kl Grupp 1: kl Grupp 2: kl Lärare: Bibliotekarie Disa Svenskberg, bibliotekarie Eva Höglund och biblioteksamanuens Jessica Signell.

39 Övrig gruppundervisning i systematisk informationssökning för studerande på ämnesstudie- eller fördjupad nivå och för lärare arrangeras i samråd med campusbiblioteken. Kontaktuppgifter: se bibliotekets hemsida Tillsammans med Lärcentret arrangeras även två nätkurser för längre hunna studerande, ASF 4: ASF 4: nformationskompetens, fortsättningskurs se nedan under Nätkurser. ÖVRGA KURSER Följande kurser arrangeras under läsåret: Workshops i informationshantering läsåret Plats: Stansen kl Höstterminen 2012 Målgrupp: Alla som i sina studier eller i sin forskning behöver söka vetenskaplig information och /eller hantera referenser. Demonstrationer och övningar i datorklass. Tisdag 25.9 nformationssökning i Nelli-portalen. Lärare: Eva Costiander-Huldén Tisdag 2.10 Referenshantering med RefWorks-programmet. Lärare: Eva Höglund Tuesday nformation seeking in the Alma database and the Nelli portal. Teacher: Jessica Signell. Obs! Kl Tuesday To gather and edit references with the RefWorks programme. Teacher: Eva Höglund Tisdag nformationssökning i Nelli-portalen. Lärare: Eva Costiander-Huldén Måndag Referenshantering med RefWorks-programmet. Lärare: Ellinor Hjerpe Utöver dessa arrangerar Lärcentret en kand-graduskrivarkurs, i vilken ingår Word, Nelli och RefWorks (med samma deltagare från början av kursen till slutet). Datum meddelas senare. Målgrupp: För forskare och forskarstuderande Tisdag kl Presentation av Forskarens verktygslåda och Nelli-portalen. Lärare: Maria Lassén-Seger och Eva Costiander-Huldén. Vårterminen 2013 Målgrupp: Målgrupp: Alla som i sina studier eller i sin forskning behöver söka vetenskaplig information och /eller hantera referenser Tisdag 19.2 nformationssökning i Nelli-portalen. Lärare: Jessica Signell Tisdag 26.2 Referenshantering med RefWorks-programmet. Lärare: Eva Höglund Tisdag 12.3 nformation seeking in the Alma database and the Nelli portal. Teacher: Jessica Signell Tisdag 19.3 To gather and edit references with the RefWorks programme. Teacher: Eva Höglund Tisdag 16.4 nformationssökning i Nelli-portalen. Lärare: Eva Costiander-Huldén Tisdag 23.4 Referenshantering med RefWorks-programmet. Lärare: Ellinor Hjerpe

40 Nätkurser Målgrupp: Alla som i sina studier eller i sin forskning behöver söka vetenskaplig information. Kurserna omfattar 1 sp. ASF 3: Grundkurs i informationssökning Hösten 2012: eller Våren 2013: Lärare: Bibliotekarie Eva Costiander-Huldén ASF 4: Fortsättningskurs i informationssökning, referenshantering med RefWorksprogrammet Hösten 2012: eller Våren 2013: Lärare: Biblioteksamanuens Jessica Signell Library orientation in English Exchange students: Friday Venue: Auditorium Armfelt, Fabriksgatan 2 Degree students: Monday 2.9. Venue: Gadolinia A. Morde details TBO. För mer information om kurserna se bibliotekets hemsida eller kontakta bibliotekets koordinator i användarutbildning, bibliotekarie Eva Costiander-Huldén, e-post ecostian@abo.fi

41 TRTONA Tritonia är ett gemensamt bibliotek samt en undervisningspedagogisk och KT-stödenhet (EduLab) för Åbo Akademis enheter i Vasa och Jakobstad, för Yrkeshögskolan Novias och Svenska handelshögskolans Vasa-enheter samt för Vasa universitet och Vasa yrkeshögskola. För närmare uppgifter se Tritonias hemsida KURSER NFORMATONSSÖKNNG FÖR NYA STUDERANDE VASA OCH JAKOBSTAD Obligatoriska kurser i systematisk informationssökning arrangeras för första årets studerande inom Pedagogiska fakulteten och Samhällsvetenskapliga fakultetsområdet i Vasa. Tidpunkter framgår ur Min Plan. Koordinator: bibliotekarie Essi Ravimo eller Linda-Marie Evertson (från ), tfn (06) Kontakt per e-post: infokomp@tritonia.fi KURSER NFORMATONSSÖKNNG FÖR LÄNGRE HUNNA STUDERANDE VASA OCH JAKOBSTAD Gruppundervisning och kurser i informationskompetens för studerande på ämnesstudie- eller fördjupad nivå arrangeras i samråd med ämnena. Kontaktpersoner/lärare: Fakultetsområdet för humaniora, pedagogik och teologi Pedagogiska fakulteten: bibliotekarie bibliotekarie Essi Ravimo eller Linda-Marie Evertson (från ), tfn (06) Kontakt per e-post: infokomp@tritonia.fi Pedagogiska fakulteten, barnpedagogik Jakobstad: bibliotekarie Linda Träisk-McGowan, tfn (06) Kontakt per e-post: linda.traisk-mcgowan@tritonia.fi Samhällsvetenskapliga fakultetsområdet vårdvetenskap: bibliotekarie Sari Seitamaa-Svenns, tfn (06) utvecklingspsykologi: bibliotekarie Linda-Marie Evertson, tfn (06) statskunskap, socialpolitik, demografi o. landsbygdsforskning: biblioteksamanuens Carina Engblom, tfn (06) Kontakt per e-post: infokomp@tritonia.fi KORTKURSER i aktuella teman arrangeras varje termin och kan också beställas för studerandegrupper.

42 NDDUELL HANDLEDNNG i informationssökning kan bokas via Tritonias hemsida, Boka tid för handledning. För närmare uppgifter se UTBLDNNG OCH VERKSAMHET FÖR LÄRARE OCH ANNAN PERSONAL: Tritonia EduLab - LN (Lärande i nätverk)-utbildningar (Lin 1-3) - Kortkurser och skräddarsydd utbildning för undervisande personal - EduKlinik individuell pedagogisk och/eller teknisk handledning - EduTechLab produktion av digitalt material - nformationskompetens för personalen Kontakperson: Pedagog Maria Byholm, tfn (06) , e-post: maria.byholm@tritonia.fi

43 ALLMÄNNA STUDEFÄRDGHETER Kurserna i allmänna studiefärdigheter är öppna för alla studerande vid Åbo Akademi. De arrangeras av Lärcentret, Arbetsforum och nternationella enheten. Många av kurserna är helt nätbaserade och/eller kan avläggas med flexibel tidtabell. Närmare beskrivningar på kursinnehåll, lärandemål samt arbets- och examinationsformer hittas i MinPlan; enklast hittas infon genom att söka på respektive kurskod. Notera att vissa av kurserna kräver kursanmälning i MinPlan (sista anmälningsdag angiven nedan). Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium Period 1 ANDRA STUDER ASF6: T-basfärdigheter, grundkurs 1 sp Quiroz- Schauman Må Anm. i MinPlan ASF3: nformationskompetens, grundkurs 1 sp Costiander- Huldén Anm. i MinPlan nterkulturell kännedom 4 sp Klåvus nterkulturell kännedom 8 sp Klåvus Period 2 ANDRA STUDER ASF6: T-basfärdigheter, grundkurs 1 sp Quiroz- Schauman Må Anm. i MinPlan ASF4: nformationskompetens, fortsättningskurs ASF8: Allmänna kandidatfärdigheter 1 sp Costiander- Huldén 1 sp Quiroz- Schauman Anm. i MinPlan Anm. i MinPlan Arbetslivskompetens 2 sp Sundman Kraufvelin En kurs i Åbo, en kurs i Vasa Exakt tidtabell ges

44 i september 2012 nterkulturell kännedom 4 sp Klåvus nterkulturell kännedom 8 sp Klåvus Period 3 ANDRA STUDER ASF1: Akademiska studier 1 sp Hedenborg 3-6 Anm. i MinPlan ASF7: T-basfärdigheter, fortsättningskurs 1 sp Quiroz- Schauman 4-9 To Anm. i MinPlan ASF2: Studieteknik 1 sp Hedenborg 7-10 Anm. i MinPlan ASF8: Allmänna kandidatfärdigheter 1 sp Quiroz- Schauman Anm. i MinPlan nterkulturell kännedom 4 sp Klåvus nterkulturell kännedom 8 sp Klåvus Period 4 ANDRA STUDER ASF3: nformationskompetens, grundkurs ASF4: nformationskompetens, fortsättningskurs 1 sp Costiander- Huldén 1 sp Costiander- Huldén Anm. i MinPlan Anm. i MinPlan ASF5: Kvalitet 1 sp Hedenborg Anm. i MinPlan Arbetslivskompetens 2 sp Sundman Kraufvelin nterkulturell kännedom 4 sp Klåvus En kurs i Åbo, en kurs i Vasa Exakt tidtabell ges i januari 2013 nterkulturell kännedom 8 sp Klåvus

45 REGLER OCH RÅD FÖR STUDERANDE Här hittar du nyttig information i förkortad form. Mera info finns på Åbo Akademis hemsida, nformation för studerande, Du kan alltid vända dej till studentexpeditionen om du behöver praktiska råd och om du vill ha studierådgivning kan du vända dej till studiekansliet. Åbo finns vardera i Gripen på Tavastgatan 13 och i Vasa i Academill på Strandgatan 2. Om du studerar i Jakobstad eller i Helsingfors får du hjälp via kansliet. Om du har frågor kan du också ta kontakt via e-post till studinfo@abo.fi. Läsåret Läsåret börjar den 1 augusti, pågår till den 31 juli och delas in i fyra undervisningsperioder. Perioderna avslutas med några dagars självstudietid och tid för tentamina. Period : 8 v Period : 8 v Period : 10 v Period : 11 v Undervisningstiderna finns i undervisningsprogrammet. För examensstuderande nskrivning Första årets studerande inleder studierna v. 35 med studieorientering och inskrivningen sker nskrivning sker på följande ställen; i Åbo, studentexpeditionen i Gripen, Tavastgatan 13. i Vasa, studentexpeditionen i Kvarnen, Strandgatan 2. i Jakobstad, utbildningsenhetens kansli nskrivningen görs personligen och närmare anvisningar ges i antagningsbrevet. Terminsanmälan Tidigare inskrivna grundexamensstuderande Redan inskrivna grundexamensstuderande gör sin terminsanmälan under tiden

46 Terminsanmälan För att bli närvaroanmäld måste du betala kåravgiften. slutet av juli får alla som har varit anmälda under läsåret ett brev med bankgiroblankett och utdrag ur studieregistret STURE. På bankgiroblanketten finns ett personligt referensnummer, som du ska använda då du betalar kåravgiften. Läs anvisningarna i brevet och följ dem! Anmälan om utbytesstudier Den som studerar utomlands inom ramen för ett utbytesavtal ska anmäla sig som utbytesstuderande genom att returnera anmälningsblanketten med anteckning om detta. Utländska utbytesstuderande som studerar vid Åbo Akademi har rätt att vara medlemmar i studentkåren. Om du väljer att vara medlem ska du uppvisa kvitto över betald kåravgift. Forskarstuderande Om du bedriver postgraduala studier ska du också anmäla dig varje läsår under samma tider som grundexamensstuderande. Återinföring i studentmatrikeln Den som inte har närvaro- eller frånvaroanmält sig inom utsatt tid måste anhålla om återinföring i matrikeln för att kunna återuppta sina studier. Blankett för ändamålet finns på och på studentexpeditionerna. Begränsad studietid De som har inlett sina studier hösten 2005 eller senare ska beakta att studietiden enligt universitetslagen är begränsad. För mera information, se Kåravgiften För att vara närvaroanmäld, dvs. bedriva studier och få studieprestationer registrerade, måste du betala kåravgiften. Se för tilläggsinformation. Byte av utbildning Byte av huvudämne sker i allmänhet via den gemensamma antagningen. Byte av huvudämne inom den egna institutionen är i vissa fall möjligt utanför denna antagning. Studiekansliet ger mera information. Om du har avlagt kandidatexamen och vill byta studieinriktning ska du ansöka om studierätt för magisterexamen inom Åbo Akademis gemensamma magisterantagning. Följ med antagningsinformationen på Studier inom samarbetsavtal mellan olika universitet JOO studier Universiteten och vissa yrkeshögskolor i Finland har ingått avtal för att ge sina studerande större möjlighet att bygga upp examina enligt egna önskemål. Närmare information och ansökningsblankett finns på Här finns också närmare instruktioner och studiekansliets personal hjälper vid behov. Studerande som har

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Uppdaterad 20.6.2013 Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365, fax 215 4807. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Direktör: Jylhä, Jan, PM,

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Utbildningschef: NN. Mottagning

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Utbildningschef: Jylhä, Jan,

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-utbildningschef@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Utbildningschef: Maria

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12 csk-utbildningschef@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Utbildningschef: Maria Nyman. Mottagning

Läs mer

UTBILDNINGSLINJEN FÖR SPRÅK

UTBILDNINGSLINJEN FÖR SPRÅK UTBILDNINGSLINJEN FÖR SPRÅK Gemensamma studier Första studieåret De gemensamma studierna under första studieåret är obligatoriska för alla studenter. Inskrivning sker 24.8-4.9.2015 Studieorienteringsvecka

Läs mer

Studieorientering för nya studerande TkK-examen

Studieorientering för nya studerande TkK-examen Studieorientering för nya studerande TkK-examen Centret för språk och kommunikation Direktör Jan Jylhä 29.8.2013 29.8.2013 Centret för språk och kommunikation - Fabriksgatan 2, Arken 1 Centret för språk

Läs mer

Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL

Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL Centret för språk och kommunikation Direktör Jan Jylhä 29.8.2013 29.8.2013 Centret för språk och kommunikation - Fabriksgatan 2, Arken 1 Centret för

Läs mer

KURSER I INFORMATIONSSÖKNING FÖR NYA STUDERANDE I ÅBO

KURSER I INFORMATIONSSÖKNING FÖR NYA STUDERANDE I ÅBO Uppdaterat 19.6.2014 Presentation av bibliotekets service ingår i studieorienteringen v. 35-36. Rundvandringar på biblioteksenheterna arrangeras i samråd med studiebyrån och tutorerna, som ger information

Läs mer

Undervisning. Fakultetens gemensamma studier i det nya systemet

Undervisning. Fakultetens gemensamma studier i det nya systemet Undervisning Obs! Under studieorienteringsveckan kommer samtliga studenter att i samråd med representanter från sitt huvudämne, lärcentret och fakultetskansliet göra upp en individuell studieplan. Fakultetens

Läs mer

Personal som handhar studieärenden, se

Personal som handhar studieärenden, se Arken, Fabriksgatan 2, 20500 Åbo Personal som handhar studieärenden, se http://www.abo.fi/institution/hfvemfraga Personal vid institutionerna (anträffbara i Arken) Teknisk amanuens: Henning Grönroos, tfn

Läs mer

Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci

Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci Centret för språk och kommunikation utbildningschef Jan Jylhä tf. avdelningsföreståndare Marjaana Laaksonen 27.8.2015 Informationen kan läsas

Läs mer

Gemensamma och språkstudier -

Gemensamma och språkstudier - Innehållsförteckning 1 Språkkrav i examen... 2 2 Gemensamma och språkstudier för kandidatexamen... 2 3 Gemensamma och språkstudier för magisterexamen... 6 1 1 Språkkrav i examen Alla finländska studerande

Läs mer

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola 31.8.2018 http://www.abo.fi/csk Centret för språk och kommunikation (CSK, Språkcentret) Språkcentret

Läs mer

Gemensamma och språkstudier -

Gemensamma och språkstudier - Innehållsförteckning 1 Språkkrav i examen... 2 2 Gemensamma och språkstudier för kandidatexamen... 2 1 1 Språkkrav i examen Alla finländska studerande skall för en lägre eller högre högskoleexamen visa

Läs mer

Oral Finnish/Fac. of Arts, Theology, Psychology and Logopedics

Oral Finnish/Fac. of Arts, Theology, Psychology and Logopedics 912730.1 (2011-2012 Muntlig förmåga i finska/hf, TF, psykologi och logopedi (2 sp) version 1) Oral Finnish/Fac. of Arts, Theology, Psychology and Logopedics Målsättningar och innehåll Studerande vars skolutbildningsspråk

Läs mer

PM: PLANERINGSMÖTE CSK-FSE

PM: PLANERINGSMÖTE CSK-FSE Centret för språk och kommunikation PM: PLANERINGSMÖTE CSK-FSE 8.2.2016 Närvarande: Joanna Anckar, Tom Björkfors, Tua Henriksson, Malin Johansson, Icca Krook, Minna Lostedt, Sonja Vidjeskog Allmänna riktlinjer

Läs mer

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan ett studieplaneringsverktyg Alla studerande vid ÅA ska göra en personlig studieplan MinPlan: ett verktyg som underlättar planeringen Studiechef

Läs mer

Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret)

Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret) Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret) Information för nya studerande i barnpedagogik Kristina Granstedt-Ketola 4.9.2017 Jakobstad www.abo.fi/csk Åbo Akademi Strandgatan 2 65101 Vasa 5.9.2017

Läs mer

FINSKA ( version 1) Finska för HF, TF (5 sp)

FINSKA ( version 1) Finska för HF, TF (5 sp) FINSKA 902730.0 (2007-2008 Finska för HF, TF (5 sp) Finnish: Faculties of Arts and Theology Studerande vars skolutbildningsspråk är svenska skall visa att de förvärvat sådana kunskaper i finska 1. som

Läs mer

Centret för språk och kommunikation - studieorientering i Vasa. Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola

Centret för språk och kommunikation - studieorientering i Vasa. Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola Centret för språk och kommunikation - studieorientering i Vasa Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola 1.9.2017 http://www.abo.fi/csk Föreläsningens disposition Allmän information om CSK Information

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013. Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013. Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten Innehåll Genomgång av examensstrukturen Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013 Ämnen Linjer Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år 1 Studierådgivare Sabina Ringvall 1 Åbo Akademi Domkyrkotorget

Läs mer

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 1 SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 901020.0 Kommunikationsfärdigheter II/TF (2 sp) Communication skills II: Faculty of Theology På kursen synliggörs olika kommunikationsprocesser för att göra studerandena mera

Läs mer

Logopedins examensstruktur för Logo16

Logopedins examensstruktur för Logo16 Logopedins examensstruktur för Logo16 Yasmin Nyqvist, studierådgivare yasmin.nyqvist@abo.fi Professor i logopedi, Pirkko Rautakoski pirkko.rautakoski@abo.fi Annette Nylund, egenlärare för Logo16 annette.nylund@abo.fi

Läs mer

Studierna och studieplanering

Studierna och studieplanering Samhällsvetenskapliga fakultetsområdet Studierna och studieplanering Studierådgivare Anna Buss Onsdag 28 augusti 2013 kl. 10.15 Auditorium Bruhn Åbo Akademi Strandgatan 2 65101 Vasa 29.8.2013 1 Dagens

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, tyska och ryska Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, tyska och ryska Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten Genomgång av examensstrukturen Engelska, franska, tyska och ryska 28.8.2012 Innehåll Ämnen Linjer Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år 1 Studierådgivare Sabina Ringvall 1 Åbo Akademi Domkyrkotorget

Läs mer

Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken

Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken 2017-2018 Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation Examensstruktur Studieschema för kandidatexamen Studiehelheter 2017-2018

Läs mer

Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn

Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn 215 3540 it-studieradgivare@abo.fi Mottagning enligt överenskommelse Fakultetsområdet i naturvetenskaper och teknik

Läs mer

Välkommana till Fakulteten för naturvetenskap och teknik (FNT)

Välkommana till Fakulteten för naturvetenskap och teknik (FNT) Välkommana till Fakulteten för naturvetenskap och teknik (FNT) Studieorientering 24.8.2015 Ulla Bäckström Studieorientering Kort presentation av Fakulteten Denna veckas program Var få information om studierna

Läs mer

STUDERA VID ÅBO AKADEMI. Ett universitet med många möjligheter!

STUDERA VID ÅBO AKADEMI. Ett universitet med många möjligheter! STUDERA VID ÅBO AKADEMI Ett universitet med många möjligheter! SVENSKSPRÅKIGT UNIVERSITET Grundat 1918 5 500 grundexamensstuderande 1 050 utländska studerande från 80 länder 4 fakultet 20 utbildningar

Läs mer

Undervisningsprogram Uppdaterat Matematik

Undervisningsprogram Uppdaterat Matematik Undervisningsprogram 2017-2018 Uppdaterat 29.06.2017 Matematik Tutorer: Jessica Heinonen och Jenni Salomäki Föreläsningstider: 8-10 = kl. 8.15-9.45, 10-12 = kl. 10.15-11.45, 13-15 = kl. 13.30-15.00, 15-17

Läs mer

Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor

Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor Vad är dubbelbehörighetsprojektet? Dubbelbehörighet betyder att en ämneslärare har

Läs mer

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION ( Kommunikationsfärdigheter I (3 sp)

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION ( Kommunikationsfärdigheter I (3 sp) SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 582000.0 (2013-2014 Kommunikationsfärdigheter I (3 sp) Communication Skills I Målsättningar och innehåll Målet är att den studerande tillägnar sig grundläggande färdigheter att

Läs mer

MinPlan: Att komma igång och hitta information

MinPlan: Att komma igång och hitta information MinPlan: Att komma igång och hitta information 28.8.2012 Monica Nerdrum Åbo Akademi Lärcentret Fänriksgatan 3 B 28.8.2012 1 Lärandemål för denna kurs Efter godkänd kurs förväntas deltagaren kunna: Använda

Läs mer

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan ett studieplaneringsverktyg Alla studerande vid ÅA ska göra en personlig studieplan MinPlan: ett verktyg Studiechef Sanna Westerlund Studierådgivare

Läs mer

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION ( Kommunikationsfärdigheter I (3 sp)

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION ( Kommunikationsfärdigheter I (3 sp) SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 582000.0 (2013-2014 Kommunikationsfärdigheter I (3 sp) Communication Skills I Målsättningar och innehåll Målet är att den studerande tillägnar sig grundläggande färdigheter att

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Historia, filosofi och litteraturvetenskap Ämnen vid fakulteten. Innehåll.

Genomgång av examensstrukturen. Historia, filosofi och litteraturvetenskap Ämnen vid fakulteten. Innehåll. Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi och litteraturvetenskap 28.8.2012 Studiechef Sanna Westerlund Ämnen vid fakulteten Språk - engelska - finska - franska - ryska - svenska - tyska HF Kultur

Läs mer

Undervisningsprogram 2015-2016 Uppdaterat 30.12.2015. Matematik

Undervisningsprogram 2015-2016 Uppdaterat 30.12.2015. Matematik Undervisningsprogram 2015-2016 Uppdaterat 30.12.2015 Matematik Notera att utbildningen är planerad enligt ingången matematik/fysik. Se närmare information i studiehandboken. Tutorer: Oscar Granlund och

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR STUDERANDE 2007-2008

ANVISNINGAR FÖR STUDERANDE 2007-2008 172 ANVISNINGAR FÖR STUDERANDE 2007-2008 1. Läsåret Läsåret börjar den 1 augusti och pågår till den 31 juli. Undervisningen pågår under de tider som anges i undervisningsplanen. Läsåret är indelat i två

Läs mer

ÅRSKURS 1 Period 1 v

ÅRSKURS 1 Period 1 v Information för nybörjare (åk 1) i matematik och statistik ges den 29.8.2013 kl. 14.15-16 i, ASA B, Fänriksg.3, III vån. Tutorer: Jenni Hakala och Jennifer Lindholm Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och utbildningslinjen för rättsnotarie! Johnny Nykvist studierådgivare Välkommen till utbildningslinjen för rättsnotarie vid

Läs mer

Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner

Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner Humanistinen tiedekunta 8.11.2018 1 Innehåll Varför ska man avlägga valfria studier? Vilka, och hur mycket, valfria studier kan man avlägga?

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi, litteraturvetenskap och religionsvetenskap Studierådgivare Elin Fellman-Suominen

Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi, litteraturvetenskap och religionsvetenskap Studierådgivare Elin Fellman-Suominen Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi, litteraturvetenskap och religionsvetenskap 28.8.2018 Studierådgivare Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 29.8.2018 1 Innehåll

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen

Genomgång av examensstrukturen Genomgång av examensstrukturen Kulturanalys, genusvetenskap, konstvetenskap och musikvetenskap 28.8.2018 Studierådgivare Pia-Maria Gardberg Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 29.8.2018 1 Innehåll

Läs mer

8. Informationssystem

8. Informationssystem 8. Informationssystem Informationssystem utgör en betydande del av infrastrukturen i dagens företag och erbjuder ett gemensamt arbetsredskap för såväl företagsledare som företagets intressenter. Utbildningen

Läs mer

STUDERA VID ÅBO AKADEMI. Ett universitet med många möjligheter!

STUDERA VID ÅBO AKADEMI. Ett universitet med många möjligheter! STUDERA VID ÅBO AKADEMI Ett universitet med många möjligheter! SVENSKSPRÅKIGT UNIVERSITET Grundat 1918 5 500 grundexamensstuderande 1 050 utländska studerande från 80 länder 4 fakultet 20 utbildningar

Läs mer

Kandidatarbete med seminarium (10 sp) Valfria studier (15-25 sp)

Kandidatarbete med seminarium (10 sp) Valfria studier (15-25 sp) Först avlägger man teknologie kandidatexamen på 3 år (180 studiepoäng) och därefter diplomingenjörsexamen på 2 år (120 studiepoäng), dvs. sammanlagt 5 år. Teknologie kandidatexamen omfattar 180 studiepoäng

Läs mer

Kandidatarbete med seminarium (10 sp) Valfria studier (15-25 sp)

Kandidatarbete med seminarium (10 sp) Valfria studier (15-25 sp) 14 6 Utbildningslinjen för kemiteknik Först avlägger man teknologie kandidatexamen på 3 år (180 studiepoäng) och därefter diplomingenjörsexamen på 2 år (120 studiepoäng), dvs. sammanlagt 5 år. 6.1 Teknologie

Läs mer

Pedagogiska fakulteten

Pedagogiska fakulteten 54 Pedagogiska fakulteten Examina Vid Pedagogiska fakulteten kan man avlägga pedagogie magisterexamen omfattande 160 sv samt pedagogie kandidatexamen omfattande 120 sv. Läsåret 2004-2005 antas studerande

Läs mer

Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium

Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium Information om studieorienteringsveckan hittas på http://www.abo.fi/student/studieorientering Tutorer: Joni Järvinen och Karin Karppi Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium ÅRSKURS 1 Studieorientering

Läs mer

Uppläggning av examensplan för magisterexamen

Uppläggning av examensplan för magisterexamen Uppläggning av examensplan för magisterexamen 16.10.2012 Studiechef Sanna Westerlund Studierådgivare Sabina Ringvall Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 18.10.2012 1 Innehåll Examensplan för magisterexamen

Läs mer

Dagens program. Egenlärar- och tutorträff för BioVet 26.8.2013. Aktuellt från studiekansliet. Antagningen 2013. Inskrivningen

Dagens program. Egenlärar- och tutorträff för BioVet 26.8.2013. Aktuellt från studiekansliet. Antagningen 2013. Inskrivningen Dagens program Egenlärar- och tutorträff för BioVet 26.8.2013 Heidi Karlsson & Tove Forslund Dagens material kommer in på www.abo.fi/stodenhet/arkiv_egenlarfortb Aktuellt från institutionerna Rådgivning

Läs mer

ALLMÄNNA STUDIER. Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) 9102 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ALLMÄNNA STUDIER 1

ALLMÄNNA STUDIER. Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) 9102 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ALLMÄNNA STUDIER 1 ALLMÄNNA STUDIER 1 ALLMÄNNA STUDIER E826 Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) Att studeranden skall tillägna sig grundläggande färdigheter att på ett framgångsrikt sätt studera vid fakulteten och tillägna

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och utbildningslinjen för rättsnotarie! Minna Lostedt studierådgivare minna.lostedt@abo.fi Välkommen till utbildningslinjen

Läs mer

Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium. Propedeutisk fysik 5 sp Lindén/ NN Ons Lindman Fre 15-17

Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium. Propedeutisk fysik 5 sp Lindén/ NN Ons Lindman Fre 15-17 Information om studieorienteringsveckan hittas på http://www.abo.fi/student/studieorientering Tutorer: Johan Frisk och Calle Wikman Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium ÅRSKURS 1 Period 1 v. 36-43

Läs mer

EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum

EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum [ES] 6 OCH 7 KAPITLENA 6 kap: Undervisnings- och examinationsspråket Sammanfattas i ES bilaga 2 Behandlas av styrelsen

Läs mer

Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers)

Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) 902501.0 (2011-2012 version 1) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll Målet är att göra de studerande

Läs mer

Serviceguide. Stödtjänster för studerande 2013

Serviceguide. Stödtjänster för studerande 2013 S e r v i c e g ui de S t ödt j ä ns t e rf örs t ude r a nde ÅBO AKADEMI Utgivare: Lärcentret 2013 Redaktör: Mnica Nerdrum Pärm ch bilder: Maria Sundström 2 Innehåll 1. Studierientering... 6 1.1. Första

Läs mer

Undervisningsprogram Uppdaterat Geologi och mineralogi

Undervisningsprogram Uppdaterat Geologi och mineralogi Undervisningsprogram 2017-2018 Uppdaterat 22.08.2017 Geologi och mineralogi Tutor: Daniel Bergman Föreläsningstider: 8-10 = kl. 8.15-9.45, 10-12 = kl. 10.15-11.45, 13-15 = kl. 13.30-15.00, 15-17 = kl.

Läs mer

Studieguide och användarhandbok för Moodle2

Studieguide och användarhandbok för Moodle2 Uppdaterad i maj 2012/NKallio Studieguide och användarhandbok för Moodle2 för kursen PF:s studieorientering, 2 sp 1. Introduktion till kursen Studieperioden PF:s studieorientering (2 sp) är en obligatorisk

Läs mer

Logopedins examensstruktur för Logo17

Logopedins examensstruktur för Logo17 Logopedins examensstruktur för Logo17 Elin Fellman-Suominen, studierådgivare elin.fellman-suominen@abo.fi Pirkko Rautakoski, professor i logopedi pirkko.rautakoski@abo.fi Innehåll Centrala begrepp Examensstruktur

Läs mer

SAMARBETSGUIDE för rekommendationer i anslutning till kurser inom Åbo Akademis öppna universitet

SAMARBETSGUIDE för rekommendationer i anslutning till kurser inom Åbo Akademis öppna universitet SAMARBETSGUIDE för 2011-2012 rekommendationer i anslutning till kurser inom Åbo Akademis öppna universitet KONTAKTUPPGIFTER / www.abo.fi/opu CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE VID ÅBO AKADEMI OCH YRKESHÖGSKOLAN

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall Genomgång av examensstrukturen Språk 28.8.2018 Studierådgivare Sabina Ringvall Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 29.8.2018 1 Innehåll Centrala begrepp Inriktningar Examensstrukturer Studier första

Läs mer

Individuell studieplan (ISP): Instruktioner

Individuell studieplan (ISP): Instruktioner Individuell studieplan (ISP): Instruktioner Innehåll Individuell studieplan (ISP): Instruktioner... 1 Individuell studieplan (ISP)... 2 ISP:n för kandidatexamen... 2 Steg för steg anvisningar för ifyllande

Läs mer

Öppna universitetet. Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309

Öppna universitetet. Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309 Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309 Allmän information» Inga formella krav på tidigare utbildning» Undervisningen motsvarar Hankens examensfordringar, det är dock inte möjligt

Läs mer

1. Definitioner av begrepp inom examination Mata in information om tentamina Skapa en allmän tentamen... 6

1. Definitioner av begrepp inom examination Mata in information om tentamina Skapa en allmän tentamen... 6 Innehåll 1. Definitioner av begrepp inom examination... 5 2. Mata in information om tentamina... 6 2.1. Skapa en allmän tentamen... 6 2.1.1. Boka utrymme i resursbokningen, namnge tentamen och förflytta

Läs mer

8. Informationssystem

8. Informationssystem 35 8. Informationssystem Strukturen i detta kapitel gäller studerande som inlett sina studier 2005 eller senare. Studerande som inlett sina studier tidigare har rätt att övergå att studera enligt denna

Läs mer

Latin 1 (5 sp) Latin 1. Latin 1 (5 sp) Latin ( version 1) Målsättningar och innehåll. Lärandemål

Latin 1 (5 sp) Latin 1. Latin 1 (5 sp) Latin ( version 1) Målsättningar och innehåll. Lärandemål 907910.0 (2011-2012 version 1) (5 sp) västerländska språk. Efter avslutad kurs har den studerande en kännedom om Kontaktundervisning och hemarbete. På kursen behandlas latinets formlära och syntaxens elementa.

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo!

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo! VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo! Johnny Nykvist studierådgivare Välkommen till magisterstudier

Läs mer

Öppna universitetet vid Åbo Akademi. Åbo Akademi Domkyrkotorget Åbo

Öppna universitetet vid Åbo Akademi. Åbo Akademi Domkyrkotorget Åbo Öppna universitetet vid Åbo Akademi 11.5.2018 1 Grundades 1918 Åbo Akademi kort information om universitetet 5500 grundexamensstuderande och 780 forskarstuderande Examina under 2017 500 magistrar och 66

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall Genomgång av examensstrukturen Språk 30.8.2016 Studierådgivare Sabina Ringvall Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 30.8.2016 1 Innehåll Inriktningar Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Tvåspråkiga fristående pedagogiska studier för

Läs mer

Utbildningslinjen för psykologi Studiehandboken Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation

Utbildningslinjen för psykologi Studiehandboken Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation Utbildningslinjen för psykologi Studiehandboken 2017-2018 Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation Examensstruktur Studieschema för kandidatexamen Studiehelheter 2017-2018

Läs mer

Utbildningslinjen för teologi. Examensstrukturer och det första studieåret Studierådgivare Pia-Maria Gardberg

Utbildningslinjen för teologi. Examensstrukturer och det första studieåret Studierådgivare Pia-Maria Gardberg Utbildningslinjen för teologi Examensstrukturer och det första studieåret Studierådgivare Pia-Maria Gardberg Innehåll Examen och inriktningar Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år 1 Åbo Akademi

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen

Genomgång av examensstrukturen Genomgång av examensstrukturen Kulturanalys, genusvetenskap, konstvetenskap och musikvetenskap 29.8.2017 Studierådgivare Pia-Maria Gardberg Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-2000 Åbo 31.8.2017 1 Innehåll

Läs mer

Kandidatarbetets startseminarium Kerstin Fagerström

Kandidatarbetets startseminarium Kerstin Fagerström Kandidatarbetets startseminarium 18.1.2016 Kerstin Fagerström Studierådgivare Kerstin Fagerström Rum 365, Axelia I (3 vån) tfn 215 3321 fnt-studieradgivare@abo.fi Mottagning enligt överenskommelse 19.1.2016

Läs mer

Undervisningsprogram Uppdaterat Farmaci

Undervisningsprogram Uppdaterat Farmaci Undervisningsprogram 2016-2017 Uppdaterat 15.11.2016 Farmaci Tutorer: Aamu Melkas, Jonas Österlund och Milla Jalonen Föreläsningstider: 8-10 = kl. 8.15-9.45, 10-12 = kl. 10.15-11.45, 13-15 = kl. 13.30-15.00,

Läs mer

Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen

Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen Studiebyrån Snart kandidat?» Då du avlagt alla kurser som krävs för kandidatexamen ska du ansöka om kandidatbetyg.»

Läs mer

VÄLKOMMEN! Tutorutbildning, del I Vasa Åbo Tutorkoordinator Johanna Quiroz-Schauman

VÄLKOMMEN! Tutorutbildning, del I Vasa Åbo Tutorkoordinator Johanna Quiroz-Schauman VÄLKOMMEN! Tutorutbildning, del I Vasa 27.5.2016 Åbo 4.5.2016 Tutorkoordinator Johanna Quiroz-Schauman DAGENS PROGRAM Tutorrollen och tutorgruppen Att leda en grupp med nya studerande Tutorn som stöd för

Läs mer

INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN TVÅSPRÅKIGA ÄMNESLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2017

INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN TVÅSPRÅKIGA ÄMNESLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2017 1(5) INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN TVÅSPRÅKIGA ÄMNESLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2017 Välkommen till ämneslärarutbildningen! De pedagogiska studierna för lärare (60 sp) utgör en del

Läs mer

MinPlan - kurs- och tentamensanmälan v. 1.2 ( )

MinPlan - kurs- och tentamensanmälan v. 1.2 ( ) MinPlan - kurs- och tentamensanmälan v. 1.2 (19.2.2007) 1. Kursanmälan 1 1.1 Kursanmälan öppen 1 1.2 Anmälan till kurs 1 1.3 Anmälan till kurser utanför studieplanen 1 1.4 Återta anmälan 2 1.5 Bekräftan

Läs mer

Studieklimatundersökningen

Studieklimatundersökningen Studieklimatundersökningen Ole Karlsson Veronica Hielm 19.9.2016 Åbo Akademi Domkyrkotorget 3 20500 Åbo 19.9.2016 1 Användarundersökningar (utbildning) ÅA:s egna enkäter för utbildning Kursutvärdering

Läs mer

Att lära sig självständigt analysera och översätta nytestamentliga texter från grekiska till svenska. Målgrupp

Att lära sig självständigt analysera och översätta nytestamentliga texter från grekiska till svenska. Målgrupp 583100.0 (2013-2014 Grundkurs i nytestamentlig grekiska (10 sp) Introductory Course in New Testament Greek Målsättningar och innehåll Analys och översättning av nytestamentliga texter från grekiska till

Läs mer

( version 1) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers)

( version 1) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) 902501.0 (2012-2013 version 1) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll Målet är att göra de studerande

Läs mer

Välkommen till 16.11.2015 1

Välkommen till 16.11.2015 1 Välkommen till 16.11.2015 1 Öppna universitet vid ÅA Grundat 1981 Målet är utbildningsmässig och regional jämlikhet 2014 3062 studerande 26779 avlagda studiepoäng 300 arrangerade kurser varav 33 % nätkurser

Läs mer

Kursnamn Omf Kod Lärare Vecka Tid Auditorium. Biokemi I 5 sp Mattjus M, Ti, To 10-12

Kursnamn Omf Kod Lärare Vecka Tid Auditorium. Biokemi I 5 sp Mattjus M, Ti, To 10-12 Biokemi Information för nybörjare (åk 1) i biokemi ges torsdag den 29.8 kl. 9.15-11 i aud. Biokemi, Biocity, Artillerig. 6, III vån. Tutorer: Linus Lindholm och Emilia Lönnqvist Kursnamn Omf Kod Lärare

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018-2019 svenskspråkig utbildning vid Helsingfors universitet Viktigt! Guiden är menad för examensstuderande som har inlett sina studier 1.8.2017 eller senare, eller har

Läs mer

Egenlärar- och tutorträff för IT

Egenlärar- och tutorträff för IT Egenlärar- och tutorträff för IT 25.8.2014 Heidi Karlsson & Tove Forslund Dagens material kommer in på www.abo.fi/stodenhet/arkiv_egenlarfortb Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 25.8.2014 1 Dagens

Läs mer

Kandidat- och magisterexamina som kan avläggas vid fakulteten

Kandidat- och magisterexamina som kan avläggas vid fakulteten HELSINGFORS UNIVERSITET Beteendevetenskapliga fakulteten Fakultetsrådets beslut 11.9.2012 PERMANENTA FÖRESKRIFTER FÖR EXAMINA OCH STUDIER VID BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN, GÄLLER FRÅN 11.9.2012 I fråga

Läs mer

Undervisningsprogram Uppdaterad Uppdatering 15.11: Träff för Kandidatavhandling i biovetenskaper flyttad till v.

Undervisningsprogram Uppdaterad Uppdatering 15.11: Träff för Kandidatavhandling i biovetenskaper flyttad till v. Undervisningsprogram 2017-2018 Uppdaterad 28.06.2017 Uppdatering 15.11: Träff för 282900 Kandidatavhandling i biovetenskaper flyttad till v. 48 Miljö- och marinbiologi (M&M) Tutorer för utbildningslinjen

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen

Genomgång av examensstrukturen Genomgång av examensstrukturen Logopedi 29.8.2018 Elin Fellman-Suominen, studierådgivare Pirkko Rautakoski, professor i logopedi Innehåll Centrala begrepp Inriktningar Examensstruktur Studier första året

Läs mer

Undervisningsprogram 2014-2015 Uppdaterat 18.6.2014. Cellbiologi

Undervisningsprogram 2014-2015 Uppdaterat 18.6.2014. Cellbiologi Undervisningsprogram 2014-2015 Uppdaterat 18.6.2014 Cellbiologi Information för nybörjare (åk 1) i cellbiologi ges torsdag den 28.8. kl. 13-15 i aud. Wikgren, Biocity, Artillerig.6, gatuplan. Tutorer:

Läs mer

ALLMÄNNA STUDIER SPRÅKSTUDIER FÖR TEOLOGER. Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) 9102 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ALLMÄNNA STUDIER 1

ALLMÄNNA STUDIER SPRÅKSTUDIER FÖR TEOLOGER. Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) 9102 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ALLMÄNNA STUDIER 1 ALLMÄNNA STUDIER 1 ALLMÄNNA STUDIER E826 Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) Att studeranden skall tillägna sig grundläggande färdigheter att på ett framgångsrikt sätt studera vid fakulteten och tillägna

Läs mer

SVENSKA ( Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp)

SVENSKA ( Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) SVENSKA version 1) 902501.0 (2009-2010 version 4) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Övriga anmärkningar Förfrågningar och anmälningar kan riktas direkt till lokalarrangören:

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik!

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! 29.8.2016 Utbildningslinjen för biovetenskaper Utbildningslinjen för farmaci Studierådgivare Heidi Karlsson Personal och enheter Dekanus Prof.

Läs mer

Informationssystem

Informationssystem Informationssystem 2014-2015 Informationssystem utgör en betydande del av infrastrukturen i dagens företag och erbjuder ett gemensamt arbetsredskap för såväl företagsledare som företagets intressenter.

Läs mer

6 Utbildningsprogrammet i kemiteknik

6 Utbildningsprogrammet i kemiteknik 6 Utbildningsprogrammet i kemiteknik Studierna inom utbildningsprogrammet ändrades hösten 2005 så att man först avlägger teknologie kandidatexamen på 3 år (180 studiepoäng) och därefter diplomingenjörsexamen

Läs mer