REVISIONSPLAN Stadsrevisionen. Beslutad av revisorskollegiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSPLAN Stadsrevisionen. Beslutad av revisorskollegiet"

Transkript

1 REVISIONSPLAN 2017 Stadsrevisionen Beslutad av revisorskollegiet

2 1. Uppdrag Mål Arbetssätt Samverkan kommunfullmäktige revisorskollegiet Inriktning Analys av väsentlighet och risk Väsentliga utgångspunkter/riskområden Årlig granskning Granskning delårsbokslut per 30 april och 31 augusti Granskning av bokslut per 30 april 2017 för avslutade nämnder Årsbokslut per 31 december Årsrapport Fördjupade granskningar Löpande granskning Lekmannarevision mm Stadsrevisionens organisation De förtroendevalda revisorerna Styrgrupperna och bemanning till och med Revisionskontoret Information Kommunikation Revisionsplan 2017 KOLL (10)

3 1. UPPDRAG De förtroendevalda revisorerna och lekmannarevisorerna för bolagen har kommunfullmäktiges uppdrag att granska och pröva om verksamheten bedrivs på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt räkenskaperna är rättvisande den interna kontrollen som görs är tillräcklig Arbetssättet ska vara framåtriktat och stödjande till verksamheterna. Det yttersta syftet med granskningen är att ge kommunfullmäktige underlag för den årliga ansvarsprövningen. Granskningen sker i enlighet med kommunallagen, aktiebolagslagen, stiftelselagen, redovisningslagen och Malmö stads revisionsreglemente. De förtroendevalda revisorerna och lekmannarevisorerna granskar årligen i den omfattning som följer av lag och god revisionssed hela den kommunala verksamheten inklusive bolag och stiftelser. Verksamheten i Malmö består till och med av 19 nämnder, kommunstyrelsen, ett helägt kommunalt bolag som är moderbolag till sex helägda dotterbolag, ett antal delägda bolag med dotterbolag, kommunalförbund samt ett antal stiftelser. Från och med är det 16 istället för 19 nämnder. Den årliga granskningen redovisas i de förtroendevalda revisorernas revisionsberättelse till fullmäktige och i lekmannarevisorernas granskningsrapport till respektive bolagsstämma samt i årsredogörelsen. 2. MÅL Revisorerna arbetar för en oberoende revision som verkar för att fullmäktiges mål och uppdrag genomförs och följs upp att främja fullmäktiges styrning och beslutsfattande genom att tillse att kommunstyrelsen och nämnderna lämnar en rättvisande redovisning av ekonomi och verksamhet att nämnder/styrelser tar ett aktivt ansvar för styrning, uppföljning och kontroll av ekonomi, verksamhet och rutiner att granskningen sker stödjande och förebyggande och ger ett mervärde i verksamheten Revisionsplan 2017 KOLL (10)

4 3. ARBETSSÄTT Revisionen skall kännetecknas av saklighet, integritet samt ett effektivt och stödjande arbetssätt mycket goda kunskaper om den miljö och de förutsättningar som stadens nämnder/styrelser verkar i en helhetssyn på kommunens verksamhet en öppen och aktiv dialog mellan revisionen och stadens nämnder/styrelser en inriktning och omfattning som baseras på en bedömning av väsentlighet och risk 4. SAMVERKAN KOMMUNFULLMÄKTIGE REVISORS- KOLLEGIET I en gemensam strävan att upprätthålla en konstruktiv dialog träffas kommunfullmäktiges och revisorskollegiets presidier minst två gånger per år. Höstmötet har som utgångspunkt att informera om årets iakttagelser och bedömning av delårsrapporten samt planeringen inför kommande revisionsår. Vid mötet i mars behandlas slutrevisionen samt revisorernas budgetförslag för nästkommande år. Kommunfullmäktige får löpande under året Stadsrevisionen informerar. I denna informeras kortfattat om revisorernas genomförda granskningar. 5. INRIKTNING Revisionen indelas i årlig nämnds- och bolagsgranskning och fördjupad granskning (projekt). Den årliga granskningen syftar till att uppfylla det lagstadgade kravet på att all verksamhet skall granskas varje år. Den ger också underlag för den analys av väsentlighet och risk som ligger till grund för att bestämma inriktning och omfattning av den fördjupade granskningen. Revisionen har traditionellt delats upp i förvaltningsrevision och redovisningsrevision. I båda ingår också intern kontroll. Vägledande för granskningen är god revisionssed som sammanställs och dokumenteras av Sveriges kommuner och landsting (SKL). Förvaltningsrevision syftar till att granska om verksamheten bedrivs i enlighet med uppställda mål och på ett från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. I förvaltningsrevision ingår också att granska om styrning, uppföljning och utvärdering är tillräcklig. Revisionsplan 2017 KOLL (10)

5 Redovisningsrevisionen syftar till att granska om redovisningen utförts enligt god redovisningssed. I detta ingår att undersöka om de löpande och årliga räkenskaperna är rättvisande och om nämndernas kontroll av bl a räkenskaper och rutiner är tillräcklig. Ansvar för den interna kontrollen har respektive nämnd/bolag. Revisorerna granskar och bedömer om den är ändamålsenlig och tillräcklig. Redovisnings- och förvaltningsrevisionen samordnas och integreras i allt större utsträckning. 6. ANALYS AV VÄSENTLIGHET OCH RISK Revisorerna granskar årligen, i den omfattning som följer av god revisionssed, all verksamhet som bedrivs inom nämndernas verksamhetsområden. För att klara detta uppdrag och kunna uttala sig i ansvarsfrågan måste revisorerna prioritera och planera sina insatser utifrån en analys av väsentlighet och risk. Den grundläggande granskningens djup och bredd är den första viktiga prioriteringen och beslut om fördjupade granskningar nästa. Revisorerna gör därför aktiva val i sin granskning, val som baseras på inhämtad kunskap och bedömning av risk och väsentlighet. Det är grundläggande för revisorerna att bedöma stadens riskhantering och interna kontroll. Inför 2017 har ansvarig nämndsrevisor upprättat en risk och väsentlighetsanalys för respektive nämnd. Utgångspunkten är att utifrån den kunskap och erfarenhet som finns om nämnden identifiera risker i verksamhet och ekonomi. De identifierade riskerna har sedan bedömts efter konsekvenser för verksamhet, ekonomi och politik/ förtroende. När nämndens interna kontroll bedömts kan det finnas kvarstående risker som då kan utgöra underlag för kommande granskningsinsatser. Revisorerna bedömer alltså vilka hinder, hot eller risker som finns i verksamheten hur betydande dessa är och hur sannolikt det är att de existerar eller kommer att inträffa. Utifrån erfarenheter från tidigare granskningsinsatser, bedömning av stadens riskhantering och intern kontroll samt en fortlöpande dialog och kunskapsinhämtning har revisorerna beslutat om inriktning och omfattning av granskningen under år VÄSENTLIGA UTGÅNGSPUNKTER/RISKOMRÅDEN Utgångspunkter för analysen av väsentlighet och risk har varit: Kommunfullmäktiges beslut och direktiv, ex budget år 2017 Kommunfullmäktiges mål för 2017 Förutsättningarna för nämnderna att fullgöra sina uppgifter Demografiska förändringar Omvärldsförändringar, (ekonomisk utveckling, utredningar, lagar mm) Erfarenhet från innevarande och tidigare års granskningar Väsentliga nyckeltal för verksamheterna Revisionsplan 2017 KOLL (10)

6 8. ÅRLIG GRANSKNING Revisorernas uppdrag är att granska all verksamhet årligen för att få underlag till den slutliga prövningen av ansvar för verksamhet, ekonomi och kontroll. Den årliga granskningen består av: granskning av delårsboksluten och årsbokslutet löpande granskning fördjupade granskningar Den årliga granskningen utmynnar i revisionsberättelsen. Utifrån gjord risk- och väsentlighetsanalys har de förtroendevalda revisorerna beslutat om ett antal revisionsprojekt som ska genomföras under Projekten är indelade i löpande granskningar och fördjupade granskningar. Löpande granskning innebär att revisionen löpande följer en viss nämnd, verksamhet eller ett visst projekt samt det systematiska arbetsmiljöarbetet, miljöarbetet i Malmö stad och det integrerade jämställdhetsarbetet. Fördjupade granskningar innebär tidskrävande granskningsinsatser och resulterar i en granskningsrapport vid avslutad granskning. 8.1 Granskning delårsbokslut per 30 april och 31 augusti 2017 Översiktlig granskning sker både av delårsbokslut per 30 april 2017 och av delårsbokslut per 31 augusti Granskningen av delårsbokslut per 31 augusti är mer omfattande och sker med utgångspunkt från kommunallagens god ekonomisk hushållning. Granskningen ska kunna ligga till grund för revisorernas bedömning om resultatet i delårsrapporten är förenligt med målen för den ekonomiska förvaltningen, samt om krav kan ställas på stadens nämnder och styrelse så att åtgärder kan vidtas innan årets slut för att tillrättalägga felaktigheter. Vid delårsbokslutet sker en uppföljning av nämndernas och styrelsens målstyrning, ekonomiska styrning och interna kontrollarbete. Rapport redovisas för ansvarig styrgrupp i samband med delårsboksluten. Revisionsrapport avseende delårsbokslut per 31 augusti utgör dessutom underlag för höstens presidiemöten. 8.2 Granskning av bokslut per 30 april 2017 för avslutade nämnder Enligt beslut i kommunfullmäktige kommer stadsområdesnämnderna samt sociala resursnämnden att upphöra per Nya facknämnder tar över de avslutade nämnderna. Bokslutsgranskning kommer att genomföras av de avslutade nämnderna i juni månad för avlämnande av revisionsrapport i kommunfullmäktige den 31 augusti En revisionsrapport skiljer sig från en revisionsberättelse bland annat genom att ansvarsfrågan inte behandlas. Ansvarsfrågan för nämndsledamöterna behandlas först i revisionsberättelsen för 2017 då all verksamhet i Malmö stad granskats för hela Revisionsplan 2017 KOLL (10)

7 8.3 Årsbokslut per 31 december 2017 Revision sker av Malmö stads årsbokslut och sammanställd redovisning. Målet med granskning av årsbokslutet är att få en grund för revisorernas uttalande om årsredovisningen i revisionsberättelsen och ansvarsprövningen av nämnder och styrelse. Utförandet av granskningen sker under februari-april Avrapportering sker under mars och aprils sammanträden Avrapportering sker till kommunfullmäktige i slutet av april Årsrapport Resultaten från den årliga granskningen redovisas i årsrapporter för respektive nämnd och styrelse. 8.5 Fördjupade granskningar Under året kommer följande fördjupade granskningar att genomföras: 1. Markföroreningar, asbest & ROT 2. Bekämpande av barnfattigdom 3. Hemtjänsten 4. Upphandling 5. Vårdplanering inom äldrevård 6. Uppföljning och kontroll privat utförd verksamhet 7. Miljöarbetet i Malmö stad 8. Trafiksäkerhet 9. Pensionskostnader & lönerutiner 10. Tillsyn fristående förskolor 11. God man-verksamheten 12. Kompetensförsörjning 13. Barns lekytor 14. Räkenskapsgranskning 8.6 Löpande granskning Under året bedrivs löpande granskning vilket innebär bland annat läsning av protokoll, uppföljning av tidigare genomförda granskningar, rådgivning, deltagande i seminarier och information till stadens förvaltningar. Löpande granskningar sker också avseende vissa specifika områden som i revisionsplaneringen identifierats ha lägre risk/konsekvens än de områden som valts som fördjupade granskningar. 9. LEKMANNAREVISION MM En stor del av de förtroendevalda revisorerna har uppdrag som lekmannarevisor i ett eller flera kommunala bolag och eller revisor i stiftelser eller kommunalförbund. Revisionskontorets uppgift är att biträda lekmannarevisorerna i deras revision av bolagen. Revisionsplan 2017 KOLL (10)

8 Revisionskontoret ska i sin uppgift att biträda lekmannarevisorerna: Ta fram förslag till revisionsplan avseende bolagen Planera och kalla till möten med lekmannarevisorer och auktoriserade revisorer Genomföra och rapportera beslutad granskning och löpande granskning i en årsrapport Delta vid möten med bolagsrepresentanter och auktoriserade revisorer Följa upp att kommunfullmäktige- och kommunstyrelsebeslut som berör bolagen efterlevs Under september oktober träffas lekmannarevisorerna och berörda sakkunniga för att diskutera kommande års granskning. Därefter diskuteras avgränsningarna i uppdragen samt årets planerade granskningsinsatser med den auktoriserade revisorn. Lekmannarevisorn har överläggningar med representanter för bolagen under hösten samt i samband med årsbokslutet. Följande granskningar kommer att göras i nedanstående bolag: Bolag Malmö Stadshus AB MKB Fastighets AB Malmö kommuns parkeringsaktiebolag Parkeringsövervakning i Malmö AB Boplats Syd AB Vagnparken i Skåne AB (VISAB) Minc i Sverige AB Malmö Stadsteater AB Malmö Live Konserthus AB Sydskånes avfallsaktiebolag (SYSAV) Medeon AB Sydvatten AB Granskning samt skattepliktiga förmåner samt skattepliktiga förmåner samt inom ramen för denna uppföljning av direktupphandling samt uppföljning om beslut fattats om policy och riktlinjer för förtroende känsliga områden. Målstyrning och ägarstyrning Löpande granskning Målstyrning och ägarstyrning 10. STADSREVISIONENS ORGANISATION 10.1 De förtroendevalda revisorerna Kommunfullmäktige har utsett 13 förtroendevalda revisorer. Varje ordinarie revisor utför sitt uppdrag självständigt i förhållande till övriga revisorer. All granskning sker dock normalt genom gemensamma granskningar och överläggningar inom revisorskollegiet. Revisionsplan 2017 KOLL (10)

9 Revisorskollegiet är i egentlig mening ingen nämnd förutom när den behandlar förvaltningsadministrativa ärenden ex budget, årsredovisning etc. För att underlätta revisorernas arbete är samtliga revisorer indelade i 5 styrgrupper. Deras uppgift är att fortlöpande under året följa vissa specifika verksamhetsområden (nämnder/styrelsen) samt bereda granskningsärenden till kollegiet Styrgrupperna och bemanning till och med Nämnd/styrelse KS Kommunstyrelsen Valnämnden Förtroendenämnden Överförmyndarnämnden TSM Tekniska nämnden, Fk Tekniska nämnden, Gk Stadsbyggnadsnämnden Miljönämnden SKOLA Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Grundskolenämnden Förskolenämnden SERVICE Servicenämnden Kulturnämnden Fritidsnämnden STADSOMRÅDEN Stadsområdesnämnden Norr Stadsområdesnämnden Öster Stadsområdesnämnden Söder Stadsområdesnämnden Väster Stadsområdesnämnden Innerstaden Sociala resursnämnden Styrgrupp Sten Dahlvid (S) Åke Christiansson (M) Per Lilja (M) Berit Söderholm (S) Sten Dahlvid (S) Rune Andersson (FP) Åke Christiansson (M) Göran Hellberg (V) Andreas Holmgren (MP) Ulf Hägg (SD) Robabeh Taeri (S) Per Lilja (M) Claes Carlsson (S) Göran Hellberg (V) Berit Sjövall (M) Kurt Halvardsson (SD) Pia Landgren (S) Rune Andersson (FP) Ulf Hägg (SD) Berit Sjövall (M) Robabeh Taeri (S) Berit Söderholm (S) Claes Carlsson (S) Göran Hellberg (V) Andreas Holmgren (MP) Per Lilja (M) Berit Sjövall (M) Kurt Halvardsson (SD) Malmö stads organisation ändras den 1 maj De fem stadsområdena och sociala resursnämnden samt arbetsmarknadsområdet inom arbetsmarknads- gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden kommer att bilda tre nya facknämnder. Dessa är arbetsmarknads- och socialnämnden, funktionsstödsnämnden, vård- och omsorgsnämnden. Det får konsekvenser för revisorskollegiets styrgrupper. Revisionsplan 2017 KOLL (10)

10 10.2 Revisionskontoret Revisionskontoret består av 11 medarbetare (1 revisionsdirektör, 1 administrativ sekreterare och 9 yrkesrevisorer). Det pågår rekrytering av ytterligare en revisionsmedarbetare våren 2017, vilket betyder att revisionskontoret kommer att bestå av totalt 12 medarbetare. Yrkesrevisorerna arbetar med inriktning på specifika nämnder/styrelser samt ansvarar därutöver för kommunövergripande eller nämndspecifika granskningar. De biträder också styrgrupperna i deras arbete. Under granskningsåret finns också utrymme för att köpa in revisionsuppdrag från utomstående revisionskonsulter. Under året fortsätter tillämpningen av Hogias revisionsstöd som ett led i att digitalisera revisionen. 11. INFORMATION KOMMUNIKATION Revisionskontoret har utarbetat modeller för genomförande och kommunikation av granskningsresultatet. Under året upprättas och informeras om granskningsresultatet på följande sätt: Dokument Revisionsberättelse Synpunkter och iakttagelser Granskningsrapport Årsredogörelse Årsrapport Projekt/granskningsrapport Skrivelse/PM Information/innehåll Upprättas till kommunfullmäktige och omfattar kommunens samlade verksamhet. Revisionsberättelsen innehåller förslag i ansvarfrågan samt uttalande om stadens redovisning kan godkännas. Undertecknas av samtliga förtroendevalda revisorer. Upprättas till kommunfullmäktige och omfattar synpunkter och iakttagelser från årets granskning som revisorerna vill fästa kommunfullmäktiges uppmärksamhet på. Upprättas av bolagens lekmannarevisorer till bolagsstyrelsen/bolagsstämman och kommunfullmäktige. I granskningsrapporten uttalar sig lekmannarevisorn om anmärkning skall riktas mot styrelse eller VD. Upprättas till kommunfullmäktige och omfattar en beskrivning och sammanfattning av den genomförda granskningen under året. Upprättas av yrkesrevisorer för samtliga nämnder och styrelser. Årsrapporten är en nämndsövergripande sammanfattning av den årliga granskningen. I årsrapporten görs en samlad bedömning av stadsrevisionens iakttagelser. Upprättas av yrkesrevisorer. Resultatet av en fördjupad granskning, löpande granskning eller annan specifik granskning redovisas i en projektrapport. Kortfattad information om olika granskningsiakttagelser eller synpunkter inom specifika områden. Målgruppen är kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, nämnder, förvaltningar och allmänheten. Utöver sedvanlig kommunikation av rapporterna är de normalt tillgängliga i kortfattad form i Stadsrevisionen informerar och på Revisionsplan 2017 KOLL (10)

REVISIONSPLAN Stadsrevisionen. Samverkad Beslutad av revisorskollegiet

REVISIONSPLAN Stadsrevisionen. Samverkad Beslutad av revisorskollegiet REVISIONSPLAN 2018 Stadsrevisionen Samverkad 2017-12-05 Beslutad av revisorskollegiet 2017-12-13 1. Uppdrag... 3 2. Mål... 3 3. Arbetssätt... 4 4. Samverkan kommunfullmäktige revisorskollegiet... 4 5.

Läs mer

REVISIONSPLAN Beslutad av revisorerna Kommunrevisionen

REVISIONSPLAN Beslutad av revisorerna Kommunrevisionen REVISIONSPLAN 2018 Beslutad av revisorerna 2018-04-18 Kommunrevisionen 1. Uppdrag... 3 2. Mål... 3 3. Arbetssätt... 4 4. Samverkan kommunfullmäktige revisorskollegiet... 4 5. Inriktning... 4 6. Analys

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Jan-Åke Troedsson Samtliga sakkunniga. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande...

Protokoll. George Smidlund. Jan-Åke Troedsson Samtliga sakkunniga. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-03-30 kl. 13:00 Sluttid: 17:30 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Sten Dahlvid

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid onsdag 24 januari 2018 16:00 Plats Möllevången 2-4 Ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Ulf Axel Olof Hägg (SD), Revisor

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid onsdag 15 juni 2016 16:00 Plats Triangeln 1-2 Ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice ordförande Berit

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid 2018-09-26 16:00-18:00 Plats Triangeln 1-2 Ordförande Ledamöter Sten Dahlvid (S) Per Lilja (M), Vice ordförande Berit Söderholm

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Nina Hellström, Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande...

Protokoll. George Smidlund. Nina Hellström, Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2017-04-26 kl. 17:00 Sluttid: 18:20 Plats Möllevången 2-4 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Sten Dahlvid

Läs mer

Smidlund George revisionsdirektör Christin Menander sekreterare Ida Brorsson EY, tom 95 Fia Lindher sakkunnig, tom 96 Per Nilsson sakkunnig, tom 96

Smidlund George revisionsdirektör Christin Menander sekreterare Ida Brorsson EY, tom 95 Fia Lindher sakkunnig, tom 96 Per Nilsson sakkunnig, tom 96 Malmö stad Revisorskollegiet 2010-2014 1 (6) Protokoll Sammanträdestid 2014-11-26 klockan 16.00 18.05 Plats Stadshuset, konferenscenter Triangeln 1-2 Paragrafer 93-102 Ledamöter Övriga deltagare Ej närvarande

Läs mer

PROTOKOLL. Stadshuset, Triangeln 1-2

PROTOKOLL. Stadshuset, Triangeln 1-2 Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-21 Kl Kl 16.00 18.10 Plats Stadshuset, Triangeln 1-2 Paragrafnr 107 125 Närvarande Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Protokoll. Pelarrummet

Protokoll. Pelarrummet Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-08-30 kl. 15:00 Sluttid: 17:30 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Pelarrummet Sten Dahlvid

Läs mer

George Smidlund. Nina Hellström, Malin Jönsson, Richard Magnusson, Anneli Larsson, Förvaltningschef, 84.

George Smidlund. Nina Hellström, Malin Jönsson, Richard Magnusson, Anneli Larsson, Förvaltningschef, 84. Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2017-08-23 kl. 16:00 Sluttid: 18:10 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Sten Dahlvid

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Revisionsplan Fastställd

Revisionsplan Fastställd Revisionsplan 2018 Fastställd 2018 01 16 Innehåll 1. UPPDRAG... 1 2. MÅL... 2 3. ARBETSSÄTT... 2 4. REGIONFULLMÄKTIGE REVISORERNA... 2 5. INRIKTNING... 3 6. ANALYS AV VÄSENTLIGHET OCH RISK... 3 7. VÄSENTLIGA

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid 2019-04-24 10:00-11:45 Plats Möllevången 3-4 Ordförande Ledamöter Kent Andersson (S) Per Lilja (M), Vice ordförande Pia Landgren

Läs mer

REVISIONSPLAN Stadsrevisionen. Beslutad av revisorskollegiet

REVISIONSPLAN Stadsrevisionen. Beslutad av revisorskollegiet REVISIONSPLAN 2015 Stadsrevisionen Beslutad av revisorskollegiet 2015-01-28 1. Uppdrag... 3 2. Mål... 3 3. Arbetssätt... 4 4. Samverkan kommunfullmäktige revisorskollegiet... 4 5. Inriktning... 4 6. Analys

Läs mer

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Rev Revisionsplan 2014 Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Revisionens övergripande inriktning och arbetssätt I vårt arbete strävar vi efter effektivitet och mervärde. Revisionens arbete fokuserar

Läs mer

Lekmannarevision The Capit al o al f Sca ca dinavia

Lekmannarevision The Capit al o al f Sca ca dinavia Lekmannarevision The Capital of Scandinavia Lekmannarevisor Lekmannarevisor är ett bolagsorgan, reglerat i Aktiebolagslagen 10 kap. Lekmannarevisorer är obligatoriska i helägda kommunala bolag enligt Kommunallagen

Läs mer

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna SOLNA STAD Revisorerna Solna stad Revisorerna Revisionsplan 2009 Innehållsförteckning REVISIONENS ÖVERGRIPANDE INRIKTNING OCH ARBETSSÄTT...3 UTGÅNGSPUNKTER...3 REVISIONSUPPGIFTEN...3 REVISIONSPROCESSEN...4

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Per Nilsson, Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid. Justerande... Per Lilja.

Protokoll. George Smidlund. Per Nilsson, Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid. Justerande... Per Lilja. Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-02-17 kl. 16:00 Sluttid: 17:00 Plats Möllevången 2-4 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Sten Dahlvid

Läs mer

Revisionens roll. Revisionens uppgift

Revisionens roll. Revisionens uppgift 1 Reglemente för Malmö Stadsrevision ant av kf 17 18/12 1991, 304, bih 208. Ändr 25/5 2000, 99, bih 50, 1/11 2002, 200, bih 99, 15/5 2003, 105, bih 54, 1/11 2006, 230, bih 145, 29/11 2006, 247, bih 148,

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Per Nilsson, 66. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid. Justerande... Per Lilja.

Protokoll. George Smidlund. Per Nilsson, 66. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid. Justerande... Per Lilja. Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-05-18 kl. 16:00 Sluttid: 17:05 Plats Stadshusets KC Möllevången 2-4 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera

Läs mer

Protokoll. Ann-Mari Ek (revisionsdirektör) Christin Menander (nämndsekreterare) Per Lilja (M) Sekreterare... Christin Menander

Protokoll. Ann-Mari Ek (revisionsdirektör) Christin Menander (nämndsekreterare) Per Lilja (M) Sekreterare... Christin Menander Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2019-03-20 kl. 14:30-16:15 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kent Andersson (S) (Ordförande) Per Lilja (M)

Läs mer

Protokoll. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter. Malmö stad Revisorskollegiet

Protokoll. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter. Malmö stad Revisorskollegiet Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2018-01-24 kl. 16:00 Sluttid: 18:30 Plats Möllevången 2-4 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Sten Dahlvid

Läs mer

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen Revisorerna Revisionsstrategi 2017 2018 Antagen 2017-06-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige... 3 1.2 Skillnader mellan privat och kommunal

Läs mer

Protokoll. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter. Malmö stad Revisorskollegiet

Protokoll. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter. Malmö stad Revisorskollegiet Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-12-14 kl. 16:00 Sluttid: 18:45 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice

Läs mer

Kommunrevisorerna Revisionsplan 2017

Kommunrevisorerna Revisionsplan 2017 Kommunrevisorerna Kommunrevisorernas uppgifter följer av kommunallag, revisionsreglemente och god revisionssed i kommunal verksamhet. Revisionen syftar ytterst till att ge kommunfullmäktige underlag till

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid tisdag 26 maj 2015 15:00 Plats Stadshusets KC, Möllevången 2-4 Ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice

Läs mer

19 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

19 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-02-29 Närvarande Kl Kl 15.00 18.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, Triangeln 1-2 19-35 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Revisorerna i Nacka kommun

Revisorerna i Nacka kommun Revisorerna i Nacka kommun När en verksamhet bedrivs för medborgarnas räkning och med deras medel finns behov av och krav på att kunna kontrollera och säkerställa att uppdraget utförs i enlighet med fullmäktiges/medborgarnas

Läs mer

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16 Revisionsstrategi Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Revisionens uppdrag... 2 3 Revisionens strategier... 3 3.1 Ansvarsprövning... 3 3.1.1 Planering... 3 3.1.2 Granskning... 3 3.1.3 Prövning... 5

Läs mer

Protokoll. Per Lilja (M) Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Kent Andersson (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter

Protokoll. Per Lilja (M) Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Kent Andersson (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2019-06-17 kl. 14:30-16:50 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kent Andersson (S) (Ordförande) Per Lilja (M)

Läs mer

Revisionsstrategi

Revisionsstrategi 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsstrategi 2011 2014 Fastställd 2011-04-27 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige...

Läs mer

Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund

Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Den här bildserien informerar om vad den kommunala revisionen är och hur den fungerar. Bilderna kan

Läs mer

Revisionsplan Uppdrag. Öckerö Kommun REVISORERNA

Revisionsplan Uppdrag. Öckerö Kommun REVISORERNA Revisionsplan 2014 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till kommunstyrelsen och nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning av styrelser och nämnder. Enligt

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I TJÖRNS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige , 127

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I TJÖRNS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige , 127 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I TJÖRNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-09, 127 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna, i bolagen, (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas

Läs mer

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011.

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglemente 2010-12-20 Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglementet ersätter det reglemente som beslutades av kommunfullmäktige den 16

Läs mer

Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN. Antagen

Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN. Antagen Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN Antagen 2016-04-11 Revisionsplan 2016 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionen Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016 goteborg.se/stadsrevisionen 2 K O M M U N S T Y R E L S E N Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionens uppdrag är att granska och pröva om kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun Kommunal revision Utbildning Uddevalla kommun 2019 01 23 Agenda Varför kommunal revision? Den kommunala revisionens uppdrag Revisionsprocessen Ett revisionsår Frågor? Sida 2 Varför kommunal revision? The

Läs mer

Protokoll. Per Lilja (M) Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Kent Andersson (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter

Protokoll. Per Lilja (M) Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Kent Andersson (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2019-04-24 kl. 10:00-11:45 Plats Möllevången 3-4 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kent Andersson (S) (Ordförande) Per Lilja (M)

Läs mer

Revisionsstrategi Beslutad:

Revisionsstrategi Beslutad: Kommunrevisionen Revisionsstrategi Beslutad: 2017-12-04 Inledning Revisorernas granskningsuppdrag regleras i kommunallagen som fastställer att granskningen ska ske årligen och i den omfattning som följer

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter

Protokoll. George Smidlund. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2015-12-16 kl. 15:30 Sluttid: 17:15 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice ordförande Rune Andersson

Läs mer

Reglemente för Umeå kommuns revisorer

Reglemente för Umeå kommuns revisorer Reglemente för Umeå kommuns revisorer Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00834 Revisionens roll Revisorerna

Läs mer

Protokoll. Per Lilja (M) Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter

Protokoll. Per Lilja (M) Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2018-11-28 kl. 16:00-18:15 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Sten Dahlvid (S) (Ordförande) Per Lilja (M) (Vice

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA Blad 1 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA Beslutat av kommunfullmäktige 10 december 2014, 232 och gäller fr.o.m. 2015-01-01 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och

Läs mer

Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun

Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-12-16 112 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Revisionens formella reglering... 3 Revisorernas antal och organisation... 3

Läs mer

Kommunrevisionen. Revisionsplan Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017

Kommunrevisionen. Revisionsplan Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017 Revisionsplan 2017 Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017 MÅL Ambitioner Att göra risk- och väsentlighetsanalyser före revisionsplanering Att visa på goda exempel, som kan vara till gagn för utvecklingen

Läs mer

Revisorerna i Falkenberg

Revisorerna i Falkenberg Revisorerna i Falkenberg Vilka är revisorerna? Gösta Svensson (ordförande) Jan Johansson (vice ordförande) Hans Bertilsson Ulf Johansson Carina Ejdestig Håkan Jeppsson Kjell Birgersson Nils-Erik Johansson

Läs mer

KOMMUNREVISIONEN REVISIONSPLAN 2015-2016

KOMMUNREVISIONEN REVISIONSPLAN 2015-2016 REVISIONSPLAN 2015-2016 INNEHÅLL Sid Revisionens uppgift enligt lagstiftningen... 3 Öppenhet och kommunikation... 3 Revisionsprocessen... 4 Revisionsobjekt... 5 Finansiell revision... 5 Grundläggande granskning

Läs mer

Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisionens formella reglering 2

Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisionens formella reglering 2 Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av den verksamhet som

Läs mer

Ann-Mari Ek (revisionsdirektör) Christin Menander (sekreterare) Per Nilsson (sakkunnig revisor) 27. Sekreterare...

Ann-Mari Ek (revisionsdirektör) Christin Menander (sekreterare) Per Nilsson (sakkunnig revisor) 27. Sekreterare... Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2019-02-20 kl. 14:30-16:00 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kent Andersson (S) (Ordförande) Per Lilja (M)

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57,

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, Datum Diarienummer 2010-04-29 KS-2009/1033 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, 2010-04-29 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun I anslutning till allt som

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige den 7 februari 2007, 5. I ärenden som berör revision har revisorerna rätt att yttra sig.

Antaget av kommunfullmäktige den 7 februari 2007, 5. I ärenden som berör revision har revisorerna rätt att yttra sig. 1 Revisionsreglemente Ersätter reglemente enligt fullmäktiges beslut 2001-01-09, som dock gäller för 2006 års revisorer tills revisionsberättelse 2006 behandlats i fullmäktige. Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Härnösandsmodellen. en effektiv kommunal revision

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Härnösandsmodellen. en effektiv kommunal revision HÄRNÖSANDS KOMMUN Härnösandsmodellen en effektiv kommunal revision Revisorernas granskning ska utgå från de mål och riktlinjer som fullmäktige har fastställt för den verksamhet som styrelse och nämnder

Läs mer

Regler. Revisionsreglemente

Regler. Revisionsreglemente Regler Revisionsreglemente 1 Styrdokument Handlingstyp: 2006-12-11 Diarienummer: KS/2006:313 Beslutas av: Fastställelsedatum: 2006-12-11 Dokumentansvarig: Revideras: Minst vart 4:e år Följs upp av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för kommunrevisionen

Reglemente för kommunrevisionen Styrande dokument Senast ändrad 2017-06-13 Reglemente för kommunrevisionen Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Reglemente för kommunrevisionen Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 227 2017-06-13

Läs mer

Revisions- reglemente

Revisions- reglemente Revisions- reglemente Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-21 145 Innehållsförteckning Revisionens roll... 1 Revisionsuppgiften... 1 Formell reglering för revisionsverksamheten... 1 Organisation... 2 Uppdragstid...

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 Kf 19/2006 Dnr Ks 2012/135 Dnr Ks/K 2006.10322 REVISIONSREGLEMENTE Gäller från den 1 januari 2007. Revisorernas roll 1 Revisorernas uppgift är att

Läs mer

För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunala företag.

För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunala företag. Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2008-09-22 87 Ansvarig: Ekonomichef Revideras: Valår Följas upp: REVISIONSREGLEMENTE FÖR SVENLJUNGA KOMMUN Revisionens

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER Författning 1.6 Antagen av kommunstyrelsen 6/17 REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD den 18 september 2014 Ersätter reglemente enligt fullmäktiges beslut den 8 november 2006, 216. Utöver det som föreskrivs i kommunallagen, andra lagar, kommungemensamt

Läs mer

Revisorskollegiet Protokoll Underskrifter

Revisorskollegiet Protokoll Underskrifter Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2017-09-27 kl. 16:00 Sluttid: 18:15 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Hylte kommun

Reglemente för revisorerna i Hylte kommun Reglemente för revisorerna i Hylte kommun Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Hylte kommun

Reglemente för revisorerna i Hylte kommun Reglemente för revisorerna i Hylte kommun Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för att granska och kontrollera

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer 2015-05-25 REVISIONSSTRATEGI För Region Värmlands revisorer Revisionsstrategi Vår övergripande strategi är att utvecklas i takt med Region Värmland och den goda seden. Revisorerna arbetar långsiktigt,

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: Reviderad senast: FÖRFATTNINGSSAMLING. Revisionsreglemente

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: Reviderad senast: FÖRFATTNINGSSAMLING. Revisionsreglemente Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: 2006-11-27 Reviderad senast: 2016-10-31 FÖRFATTNINGSSAMLING Revisionsreglemente 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionens roll...

Läs mer

Reglemente för Borås Stadsrevision

Reglemente för Borås Stadsrevision Reglemente för Stadsrevisionen 068:1 Reglemente för Borås Stadsrevision Antaget av Kommunfullmäktige 2010-11-18 Gäller från 2011-01-01 Inledande bestämmelser l Borås Stadsrevision utgörs av de av fullmäktige

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.7

Laholms kommuns författningssamling 3.7 Laholms kommuns författningssamling 3.7 Reglemente för revisorerna i Laholms kommun; antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2006, 135 1, med ändring den 16 december 2014, 201 2. Revisionens roll 1

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND REVISIOSSTRATEGI LADSTIGET HALLAD 2002-08-23 2 (10) IEHÅLLSFÖRTECKIG REVISIO I KOMMUER OCH LADSTIG 3 Lagstiftning och God revisionssed 3 Utgångspunkt för kommunal revision 3 AMBITIOE MED REVISIOSSTRATEGI

Läs mer

Revisorerna , 76 Rev , 71

Revisorerna , 76 Rev , 71 1 ÅNGE KOMMUN Antaget av fullmäktige Revisorerna 2006-11-27, 76 Rev 2010-12-20, 71 REVISIONSREGLEMENTE Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

REGLEMENTE REVISIONEN

REGLEMENTE REVISIONEN 1 REGLEMENTE REVISIONEN Antaget av Kommunfullmäktige 2010-11-24 Vårgårda kommun 447 80 VÅRGÅRDA Tel.vx: 0322-600 600 Telefax: 0322-600 960 PG: 99 33-3 Besöksadress: Kungsgatan 45 E-post: kommunen@vargarda.se

Läs mer

Revisionsplan Kommunens Revisorer. Fastställd den 15 maj Linköpings kommun linkoping.se

Revisionsplan Kommunens Revisorer. Fastställd den 15 maj Linköpings kommun linkoping.se Revisionsplan 2017 Kommunens Revisorer Fastställd den 15 maj 2017 Linköpings kommun linkoping.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING REVISIONENS UPPDRAG... 2 REVISIONENS RESURSER... 3 REVISIONENS ARBETSSÄTT... 4 REVISIONSARBETET

Läs mer

Årsredovisning Kommunens revisorer. Årsredovisning 2018, Kommunens revisorer, tertial 3 1(5)

Årsredovisning Kommunens revisorer. Årsredovisning 2018, Kommunens revisorer, tertial 3 1(5) Årsredovisning Kommunens revisorer Innehållsförteckning 1 Årsredovisningen i sammanfattning... 3 Beskrivning och analys av utfall... 3 Analys av resultat- och måluppfyllelse... 4 1 Årsredovisningen i sammanfattning

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Vansbro kommun Vansbro kommun, Kommunfullmäktige, 64, KS 2013/241

Reglemente för revisorerna i Vansbro kommun Vansbro kommun, Kommunfullmäktige, 64, KS 2013/241 Reglemente för revisorerna i Vansbro kommun 2013-09-16 Vansbro kommun, Kommunfullmäktige, 64, KS 2013/241 Revisionens roll... 2 Revisionens formella reglering... 2 Revisorernas antal... 3 Uppdragstid...

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER 1 (5) FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER Bilaga Revisionen 9/12 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

Revisionsplan 2018 UDDEVALLA KOMMUN

Revisionsplan 2018 UDDEVALLA KOMMUN Revisionsplan 2018 UDDEVALLA KOMMUN 2018-06-20 1 Revisionsplan 2018 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det

Läs mer

Revisionsplan 2014 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser

Revisionsplan 2014 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser Revisionsplan 2014 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning

Läs mer

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga.

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. 2017-01-19 Kommunfullmäktige Årsredovisning 2016 Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. Beslut Revisorskollegiet fastställer upprättad Årsredovisning

Läs mer

Kommunal författningssamling för. Östra Göinge kommun

Kommunal författningssamling för. Östra Göinge kommun Kommunal författningssamling för Östra Göinge kommun Nr 58 Dnr KL 2006/273.003 Antaget av KF 2006-11-16, 6 REVISIONSREGLEMENTE Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges

Läs mer

Reglemente för kommunens revisorer

Reglemente för kommunens revisorer Styrande dokument Senast ändrad 2018-10-16 Reglemente för kommunens revisorer Dokumenttyp Reglemente Dokumentnamn Reglemente för kommuns revisorer Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 263 2018-10-16

Läs mer

Revisionsreglemente. Antaget av kommunfullmäktige , 119 Reviderat av kommunfullmäktige , 102

Revisionsreglemente. Antaget av kommunfullmäktige , 119 Reviderat av kommunfullmäktige , 102 Revisionsreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11, 119 Reviderat av kommunfullmäktige 2011-09-26, 102 Reglemente för Revisionen i Ödeshögs kommun Revisionens roll 1 Den övergripande revisionsuppgiften

Läs mer

Revisionsreglemente för Marks kommun

Revisionsreglemente för Marks kommun Revisionsreglemente för Marks kommun Revisionens roll och uppdrag 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och

Läs mer

FvFF. Marks kommun Valda revisorer. Revisionsstrategi Fastställd

FvFF. Marks kommun Valda revisorer. Revisionsstrategi Fastställd FvFF Marks kommun Valda revisorer Revisionsstrategi 2015-2018 Fastställd 2015-04-14 Innehållsförteckning Inledning... 2 1. Revisorernas uppgifter enligt lagstiftningen... 3 2.1 Kommunallagen och redovisningslagen

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun 2007-04-16 1(6) Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2007-01-31 18 och gäller från och med 2007-02-01. Ersätter Kommunfullmäktige beslut 2003-03-26 106. Revisionens

Läs mer

Reglemente för Helsingborgs stads revisorer

Reglemente för Helsingborgs stads revisorer SID 1(6) Reglemente för Helsingborgs stads revisorer Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Kommunfullmäktige har beslutat om

Läs mer

Arbetsordning. Södertälje kommuns revisorer

Arbetsordning. Södertälje kommuns revisorer Södertälje kommuns revisorer Arbetsordning Antagen av kommunens revisorer 2012-05-31 och uppdaterade och kompletterad 2013-10-03 med en särskild arbetsordning för lekmannarevisorerna. 1 Inledning Revisorernas

Läs mer

För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för landstingets företag.

För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för landstingets företag. Landstinget i Kalmar Län Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll

Läs mer

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN 1 REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN KF 2006-12-18 196 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Andreas Holmgren (MP)

Andreas Holmgren (MP) Malmö stad Revisorskollegiet 1 (7) Protokoll Sammanträdestid 2014-01-22 Plats Stadshuset Triangeln 1-2 klockan 16.00-18.10 Paragrafer 1-17 Ledamöter Övriga deltagare Sten Dahlvid (S), ordförande Per Lilja

Läs mer

Arbetsordning

Arbetsordning Arbetsordning 2015-2018 för Linköpings Kommuns Revisorer Fastställd 14 december 2015 2 ARBETSORDNINGEN OMFATTAR FÖLJANDE AVSNITT INLEDNING... 3 ORDFÖRANDENS ARBETSFORMER... 3 REVISORERNAS ARBETSFORMER...

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer

Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer Kommunstyrelsen 2018-10-29 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2018:378 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (2) Kommunstyrelsen Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer

Läs mer

Involvera fullmäktige i revisionens riskanalys

Involvera fullmäktige i revisionens riskanalys Involvera fullmäktige i revisionens riskanalys Involvera fullmäktige i revisionens riskanalys Varför riskanalys? Fullmäktige och revisorerna Exempel från Krokoms kommun Hur använda resultatet? Varför riskanalys?

Läs mer

Revisionsreglemente Tyresö kommun

Revisionsreglemente Tyresö kommun Datum 2006-08-09 Kommunkansliet Antagen av kommunfullmäktige 06-10-12 57 Revisionsreglemente Tyresö kommun Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst

Läs mer

Revisionsplan Uppdrag

Revisionsplan Uppdrag Revisionsplan 2015 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till kommunstyrelsen och nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning av styrelser och nämnder. Enligt

Läs mer

Reglemente för revisionen

Reglemente för revisionen Reglemente för revisionen Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-11-23 Ansvarig för revidering: Kommunfullmäktige Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: KS 15-648 Regler 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer

Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer REVISIONSREGLEMENTE FÖR FALKENBERGS KOMMUNS REVISORER fastställt av kommunfullmäktige 200 6-11-30 154 Gäller fr o m 2007-01-01 Dnr: 2006:294 Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer Revisionens

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN 1 (5) Kommunal författningssamling Revisionsreglemente. Revisionens roll

LUDVIKA KOMMUN 1 (5) Kommunal författningssamling Revisionsreglemente. Revisionens roll LUDVIKA KOMMUN 1 (5) Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer