AGA Gas AB Samrådsunderlag för ändrad och utökad verksamhet vid gasanläggningen i Enköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AGA Gas AB Samrådsunderlag för ändrad och utökad verksamhet vid gasanläggningen i Enköping"

Transkript

1 1 AGA Gas AB Samrådsunderlag för ändrad och utökad verksamhet vid gasanläggningen i Enköping Mars 2016

2 2 Innehåll 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER BAKGRUND VERKSAMHETEN Nuvarande verksamhet Planerad verksamhet Alternativa lokaliseringar OMRÅDESBESKRIVNING Allmänt Planförhållanden FÖRVÄNTAD MILJÖPÅVERKAN FAKTARUTA - TILLSTÅNDSPROCESSEN BILAGA Förslag till innehållsförteckning Miljökonsekvensbeskrivning

3 3 1 Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare/sökande AGA Gas AB Adress Baltzar von Platens gata Enköping Anläggning: AGA Gas AB Enköping Besöksadress anläggningen Baltzar von Platens gata Enköping Organisationsnummer Fastighetsbeteckning Hagalund 1:5 Fastighetsägare Prövningskoder, huvudbranscher Kontaktperson AGA Gas AB B Ylva Kallin Anläggningens platsnummer Telefon E-post ylva.kallin@se.aga.com Kommun Enköpings kommun Län Tillståndsgivande myndighet Tillsynsmyndighet Uppsala län MPD Länsstyrelsen i Uppsala län Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen, Enköpings kommun 2 Bakgrund AGA Gas AB har bedrivit verksamhet på fastigheten Hagalund 1:5 sedan 1992, då en fyllningsanläggning för gasol startades. I januari 2005 började koldioxid för livsmedelsindustrin fyllas på platsen och under hösten 2005 kompletterades verksamheten med en fyllningsanläggning för specialgaser. Sedan år 2000 ingår AGA Gas AB i Lindegruppen (The Linde Group). Inom Lindegruppen finns totalt cirka anställda i över 100 länder.

4 4 Verksamheten regleras i tillstånd enligt Miljöbalken. Tillståndet för anläggning finns i ett beslut från Miljöprövningsdelegationen, Länsstyrelsen Uppsala län daterat (med kompletteringar via anmälningar , , ). Ett nytt beslut om ändringstillstånd av två villkor fattades av Miljöprövningsdelegationen i Uppsala län Verksamheten har även tillstånd beträffande hantering av brandfarlig vara i ett beslut från Räddningstjänsten Enköping-Håbo daterat AGA Gas AB avser centralisera och automatisera verksamheten i Sverige och planerar därför att komplettera och förändra verksamheten vid gasanläggningen i Enköping. För att genomföra den planerade förändringen avser därför AGA Gas AB att söka tillstånd enligt miljöbalken för ändrad och utökad verksamhet vid gasanläggningen i Enköping. 3 Verksamheten 3.1 Nuvarande verksamhet Verksamheten är lokaliserad till fastigheten Hagalund 1:5, vid Baltzar von Platens gata 4-6 i Enköping, se Figur 1. Fastigheten ligger i Enköpings företagspark, som är belägen vid E18 cirka 1,5 km öster om Enköpings centrum. AGAs gasanläggning Figur 1 Placering av AGA Gas gasanläggning i Enköping ( AGA Gas AB driver en anläggning för fyllning av gasol och koldioxid samt tillverkning av specialgaser i Enköping. Dessutom köper AGA Gas in och lagrar andra farliga ämnen vid anläggningen.

5 5 Gasol- och koldioxidanläggning I anläggningen sker påfyllning av gasol och koldioxid i flaskor. Ingen framställning av gasråvara sker i anläggningen, utan råvaran transporteras med lastbil till Enköping där råvaran lagras på tankar innan fyllning till flaskor. Den maximala mängden gasol som lagras i cisterner är 400 ton, varav 100 ton i tank och 300 ton i flaskor, samt 28 ton koldioxid. Specialgasanläggning I anläggningen blandas högrena gaser och gasblandningar med höga krav på noggrannhet. Ingen framställning av gasråvara sker utan endast själva fyllningen till flaskor. Mängden gaser som lagras är max 161,3 ton (63,8 ton i flaskor och 97,5 ton i tankar). Den största mängden lagrade gaser utgörs av kondenserade gaser som förvaras i tankar på cirka 20 m 3. Dessa gaser är helium, kväve, argon, koldioxid och syre. Råvara finns även lagrad i flaskor och paket samt i vätskeform i kemikalieflaskor. Lagring/hantering Gasflaskor lagras och hanteras normalt i korgar som förlyttas med hjälp av truckar. Giftiga gaser förvaras i en avskild och låst giftbur. De mest giftiga gaserna förvaras i ytterligaren en låst bur inne i giftburen. Tomma cylindrar av de farligasate giftgaserna förvaras inlåsta i giftburen. På området finns även en bur för tomma flaskor och returflaskor. Inom specialgasanläggingen förekommer styckefyllda gasflaskor som hanteras inom anläggningen med hjälp av en sk gaskärra. Dessa flaskor lagras i bås i färdigvarulagret inne i specialgasanläggningen. Ammoniak lagras på avskild plats inne på gården. Produktionen räknat i antal fyllda flaskor var 2015 drygt flaskor, uppdelat på cirka högtrycksflaskor med industrigaser och koldioxid (varav knappt 100 flaskor giftiga gaser) samt cirka lågtrycksflaskor med gasol. Verksamhet omfattas av lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Verksamhetsområdet är inhägnat av larmat och kameraövervakat stängsel. Produktionstider är dagskift med vissa tidsförskjutningar för att få effektivt utnyttjande av anläggningen. Tiderna för större delen av anläggningen är normalt mellan kl. 7 och 18, men kan under vissa perioder i delar av anläggningen sträcka sig till kl. 20.

6 6 Figur 2 Anläggningsskiss befintlig gasanläggning i Enköping 3.2 Planerad verksamhet AGA Gas AB avser centralisera och automatisera verksamheten i Sverige genom att komplettera och förändra verksamheten vid gasanläggningen i Enköping. Bakgrunden är ökade kundkrav på högre tryck i flaskorna, minska transportarbetet, och genom automatisering av anläggningen bland annat minska gasförluster vid fyllnad, effektivisera och öka säkerheten. AGA arbetar med att öka automatiseringsgraden genom fyllningskaruseller, använda robotar och automatiska fordon samt använda byggnader för höglager. Produktionen räknat i antal fyllda flaskor i den planerade anläggningen bedöms totalt komma att vara i storleksordningen flaskor per år. Totalt kommer flaskor per år att levereras från anläggningen, inräknat flaskor som endast kommer att lastas om vid anläggningen i Enköping (i huvudsak acetylen). Den planerade produktionen kan jämföras med den 2015 som var cirka flaskor. Ökningen består till stor del av tillkommande lager och hantering av hydrogen, acetylen och oxygen samt torr-is (kolsyreis). Mängden flaskor med giftiga gaser planeras att vara i princip oförändrad. Drifttiderna kommer att öka med den planerade verksamheten till dygnet runt med treskift för delar av anläggningen och tvåskift för övriga delar. Den planerade förändringen kommer att genomföras dels genom att nya byggnader m m uppförs, dels genom förändring inom befintliga byggnader. Infarten till anläggningen kommer också att ändras. I Figur 3 redovisas planerade förändringar.

7 7 Figur 3 Planerade tillkommande byggnader m m vid AGA Gas gasanläggning i Enköping Genom de planerade nya anläggningsdelarna kommer anläggningen i Enköping att få en helt automatiserad fyllning och hantering av gascylindrar, som kommer att bli den första i sitt slag i Europa. Den planerade verksamheten innebär att AGAs anläggningar i Rotebro, Växjö, Köping, Svedala och Gävle kommer att fasas ut under en treårsperiod. Delar av produktionsverksamheten i Köpenhamn, Leirdal och Sandviken kommer också att förflyttas till Enköping. 3.3 Alternativa lokaliseringar Eftersom gasanläggningen i Enköping är den enda enheten i Sverige som hanterar den produktblandningen, bedöms det inte rimligt att utreda alternativa lokaliseringar för den befintliga verksamheten. Vid val av lokalisering av de tillkommande enheterna har olika alternativ studerats. De alternativen som studerats är de anläggningar som idag bedriver verksamheter av en den typ som är aktuell att modernisera och centralisera, Rotebro, Växjö, Köping, Svedala, Sandviken och Gävle. Lokaliseringen till Enköping har bedömts vara mest fördelaktig ur miljömässigt, ekonomiskt och tekniskt. - Enköpings geografiska placering. Vid en analys av kundmassa visar det att Enköping är den anläggning som är bäst lämpad för en centralisering. Det resulterar i en transportbesparing för AGA Sveriges verksamhet.

8 8 - Den befintliga verksamheten. Idag finns en verksamhet i Enköping som innefattar två produktgrupper, gasol och specialgas, och det finns ekonomiska fördelar att placera den nya fyllningen i anslutning till den befintliga produktionsanläggingen. Detta genom att få en mer dynamisk arbetsstyrka som ger flexibilitet, samma gemensamhetsutrymmen kan användas till flera och en mer effektiv ledningsstruktur. - Samtransport. Idag distribueras olika produktgrupper var och en för sig. Vid en gemensam anläggning kan samtransporter av produktgrupper ske, som har närliggande kunder. - AGA Gas äger marken i Enköping. Idag utnyttjas enbart cirka hälften av den mark AGA äger i Enköping. 4 Områdesbeskrivning 4.1 Allmänt Fastigheten Hagalund 1:5 gränsar till Hans Andersson Metall AB och Big Bag i nordväst. Närmaste enskilda bostad är cirka 400 meter. I Figur 4 visas placeringen av gasanläggningen med närliggande verksamheter m m. Skjutbana HA Metall Big Bag Närmaste bostad Tom lagerlokal Lappset E18 V55 Figur 4 AGA Gas gasanläggning med omgivningar

9 9 Transporter till och från anläggningen sker via E18, riksväg 55 och Baltzar von Platens väg. Dagvatten leds till kommunens dagvattennät. Vatten från byggnader inklusive sanitärt avloppsvatten leds till kommunens reningsverk. Det finns varken skyddsvärda områden eller riksintressen i närheten av anläggningen. 4.2 Planförhållanden Översiktsplan Den planerade förändringen strider inte mot översiktsplanen, Översiktsplan 2030, Enköpings kommun, antagen av kommunfullmäktige I den fördjupade översiktsplanen för Enköpings tätort, antagen 2009, pekas området för Enköpings företagspark ut som verksamhetsområde. I översiktsplanen anges bland annat följande riktlinjer för området: området är väl lämpat för verksamheter med stora transporter genom närheten till riksväg 55 och E18. Området är lämpat för verksamheter av störande karaktär med tanke på närheten till motorvägen, stenkross och skyttebana m m. Detaljplaner Fastigheten Hagalund 1:5 omfattas av detaljplanen 192, Hagalund, Hagalund 1:1 m fl, Enköping (laga kraft ). Den planerade verksamheten kommer att följa planen. En ny detaljplan har tagits fram och ersatt stora delar av detaljplan 192, dock inte för Hagalund 1:5. Detaljplan för Enköpings företagspark Hagalund 1:4 m fl, Enköpings kommun (laga kraft ). Bakgrunden till den nya planen är att utformningen av delarna i den nya planen inte längre var aktuella med hänsyn till bland annat vägdragningar och grönstrukturer. Huvudinriktningen är att etablera en företagspark med en blandning av kontor, industri och handel, med undantag från livsmedelshandel. Området nordost om AGA Gas anläggning är även detaljplanelagt, DPL 1118 (laga kraft ), detaljplan för Bårskär 1:1 m fl. Viking Motor Park. 5 Förväntad miljöpåverkan Miljöpåverkan till följd av verksamheten utgörs främst av utsläpp till luft. Dessa kommer från gasfyllningen, de transporter som verksamheten ger upphov till och gasolpanna för uppvärmning av lokaler. Det finns olycksrisker förknippade med verksamheten, som kan leda till miljö- och hälsopåverkan. En miljöriskanalys genomförs i syfte att kartlägga potentiella olyckshändelser som kan leda till skador på miljö i eller omkring anläggningen samt

10 10 även personskador för tredje man. Verksamheten omfattas av Sevesolagstiftningen. Riskanalyser för den befintliga verksamheten vid gasanläggningen i Enköping visar att olycksscenarier som innebär utsläpp av gasol, ammoniak eller klorväte kan medföra betydande påverkan på miljön, grannverksamheter eller människor som vistas utanför verksamhetsområdet. Sannolikheten för att en storskalig kemikalieolycka ska inträffa är dock mycket låg. Med den planerade förändringen av anläggningen bedöms risken för allvarliga kemikalieolyckor förändras främst genom att frekvensen för flera arbetsmoment förväntas öka vilket ökar sannolikheten för inträffad olycka. Detta motverkas av den planerade ökade automatiseringen, som minskar sannolikheten för olycka vid varje enskilt moment. Bilden för olycksscenarier bedöms oförändrad och sannolikheten för att en storskalig kemikalieolycka ska inträffa kommer även fortsättningsvis att vara låg. Tillståndsansökan kommer att innehålla en säkerhetsrapport inklusive handlingsprogram som omfattar även planerad verksamhet. I verksamheten uppkommer även buller från flaskhantering och transporter. Bullermätningar har genomförts av befintlig verksamhet och beräkningar görs för att bedöma påverkan från hela verksamheten med planerade förändringar. Buller från anläggningen med den planerade verksamheten bedöms även i fortsättningen innehålla villkor för anläggningen och gällande generella riktlinjer. Ändringen av verksamheten kommer att innebära att viss skogsklädd mark som är planerad för industriverksamhet kommer att utnyttjas. I Figur 5 illustreras den förändrade markanvändningen. Nuvarande utnyttjande av tomt Planerad utnyttjande av tomt Figur 5 Illustration av ökad användning av mark för industriverksamhet, Hagalund 1:5 Enköping Transporter till och från anläggningen i Enköping kommer att öka med den planerade verksamheten. Tunga transporter består i huvudsak av råvaror in, och gasflaskor som roterar, fyllda ut och tomma in. Dessa transporter bedöms öka från cirka 15 till cirka 35 lastbilar per dygn, räknat som medeltal över året. Bedömningen av utsläpp från transporter kommer att belysas lokalt och totalt för centraliseringen av verksamheten till Enköping. Verksamheten innebär avfallshantering och energiförbrukning. Energiförbrukningen kommer att öka med den planerade verksamheten. Den ändrade verksamheten kommer att innebära att större markområden hårdgörs och bebyggs, vilket kommer att innebära att det uppkommer en större mängd

11 11 dagvatten. En ny damm för dagvatten planeras för hela verksamhetsområdet, varifrån vattnet leds till det kommunala dagvattennätet. 6 Faktaruta - tillståndsprocessen Gasanläggningen i Enköping har tillstånd för miljöfarlig verksamhet enligt Miljöbalken, ett tillstånd som har utfärdats av Länsstyrelsen i Uppsala. För de planerade förändringarna av anläggningen krävs ett nytt tillstånd. För att få tillstånd krävs en ansökan. Ansökan föregås av en samrådsprocess för den planerade verksamheten och dess miljökonsekvenser. Det är noga reglerat vilka man ska samråda med. Ansökan ska bland annat innehålla en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Under hela samrådet, men även efter att ansökan har lämnats in till Länsstyrelsen, kommer det att ges flera tillfällen att lämna synpunkter och ställa frågor. Länsstyreslen fattar därefter beslut. Ett tillstånd innehåller villkor för verksamheten. Förutom AGAs egenkontroll kommer även tillsynsmyndigheten för gasanläggningen, som är kommunen, att fortsätta att kontrollera att villkoren följs.

12 12 Bilaga 1 Innehållsförteckning Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) förslag Icke-teknisk sammanfattning Administrativa uppgifter Inledning - Nollalternativ och planerad verksamhet - Ansökans omfattning - Systemgränser och avgränsningar Verksamhetsbeskrivning (inklusive bland annat kemikaliehantering, avfallshantering, förbrukningar av energi och vatten) Områdesbeskrivning Alternativa lokaliseringar Emissioner från anläggningen, utsläpp till luft och vatten Transporter Alternativa lösningar för att minska miljöpåverkan Lokala miljökonsekvenser - Effekter under byggtid - Luftkvalitet och uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Vattenrecipient och uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Buller - Påverkan på skyddsvärda områden inklusive riksintressen - Miljörisker med säkerhetsrapport och handlingsprogram - Påverkan på landskapsbilden Regionala miljökonsekvenser Globala miljökonsekvenser Överensstämmelse med miljömål (lokala, regionala och nationella) Bilagor till MKB - Bullerutredning - Miljöriskanalys, Säkerhetsrapport inklusive handlingsprogram - Transportutredning, frekvens och emissioner

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

Till dig som bor eller jobbar i Enköping -

Till dig som bor eller jobbar i Enköping - Till dig som bor eller jobbar i Enköping - Vistas du nära en anläggning som hanterar kemikalier? Viktig information Foto: Namn Efternamn I Enköping driver AGA Gas AB en anläggning för fyllning av gasol

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-3

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-1

Läs mer

Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden

Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden 1 Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden 6 april 2015 2 Innehåll 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 BAKGRUND... 3 3 VERKSAMHETEN... 4 3.1 Nuvarande

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 2015-07-06 Uppdragsnummer: 15091 Status: Slutversion Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Beställare www.metasphere.se Anders Dalstål Konsult Vatten & Miljöbyrån i Sverige

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

Mottagande och inblandning av kolhydratrika avfallsprodukter

Mottagande och inblandning av kolhydratrika avfallsprodukter SAMRÅDSUNDERLAG Handläggare Anitha Jacobsson Tel +46 10 505 12 04 Mobil +46705204014 Anitha.Jacobsson@afconsult.com Datum 2014-12-10 Uppdragsnummer 701011 Kund Lantmännen Agroetanol AB Mottagande och inblandning

Läs mer

Information om gällande avgifter återfinns på

Information om gällande avgifter återfinns på Sida 1 av 9 Ansökan om ny miljöfarlig verksamhet eller åtgärd som är anmälningspliktig enligt 2-32 kap i miljöprövningsförordningen (2013:251) Information Aktuella regler: Vattenområdets föreskrifter om

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet 1(9) Miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Anläggning, namn Organisations- eller personnummer KundId för kommunal

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ÅMÅLS KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Miljökontoret Anmälan enligt miljöbalken 2 förordningen (998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Verksamhetens namn

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE 2017-03-09 Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun Agenda Presentation av deltagare Presentation av utbyggnadsplanerna och tidplan (Eric) Samråds och tillståndsprocessen (Erica)

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Ansökan och miljökonsekvensbeskrivning

Ansökan och miljökonsekvensbeskrivning Ansökan och miljökonsekvensbeskrivning Innehåll och omfattning vid prövning av miljöfarliga verksamheter enligt miljöbalken MILJÖSKYDDSENHETEN Senast uppdaterad: 2009-01-20 Ansökans innehåll Ansökan om

Läs mer

Yttrande över detaljplan för kv. Söderhällby, samråd

Yttrande över detaljplan för kv. Söderhällby, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Emilia Hammer 2017-02-22 2017-000568- PL 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 1 mars 2017 Yttrande över detaljplan för kv.

Läs mer

Anmälan om etableringen eller ändring av miljöfarlig verksamhet

Anmälan om etableringen eller ändring av miljöfarlig verksamhet Miljöenheten Anmälan om etableringen eller ändring av miljöfarlig verksamhet Datum Anmälan om miljöfarlig verksamhet Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Administrativa uppgifter Bransch/verksamhet

Läs mer

Bakgrund. Martin Andersson tel ,

Bakgrund. Martin Andersson tel , 2017-07-12 Samrådsunderlag enligt 6 kap. 4 miljöbalken med anledning av ansökan om omprövning och utökad miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Marieholm, Göteborgs kommun. Bakgrund Det sker och

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet ANMÄLAN 1 (8) Om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan avser Ny verksamhet Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet Administrativa uppgifter

Läs mer

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251)

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251) Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) För behandling av ärendet kommer uppgifterna registreras i

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

Vad gör jag om larmet går?

Vad gör jag om larmet går? Vad gör jag om larmet går? Information om säkerhet och självskydd från AGA, Sandvik AB, Sandvikens kommun och Gästrike Räddningstjänst Varför har jag fått den här skriften? Sandvik AB och AGA Gas AB hanterar

Läs mer

Det kan gälla din säkerhet

Det kan gälla din säkerhet Det kan gälla din säkerhet Information till boende i Borlänge kommun Det oförutsedda kan hända Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, bland annat stora mängder kemikalier som gasol. Därmed

Läs mer

Krökesbo 1:26, Boarp 1:60, Snuggarp 2:15 resp. Karsbo 2:5 resp. Källarp 2:1 Nässjö och Jönköpings kommun Jönköping Camilla Sarin

Krökesbo 1:26, Boarp 1:60, Snuggarp 2:15 resp. Karsbo 2:5 resp. Källarp 2:1 Nässjö och Jönköpings kommun Jönköping Camilla Sarin Skanska Asfalt och Betong AB 1(5) Samrådsunderlag Samråd enligt 13 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Seveso Tre bergtäkter inom fastigheterna

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 8 Information Aktuella regler: Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken och 21 SFS 1998:899 reglerar anmälningsskyldighet för ny eller ändring av verksamhet som klassas som C-anläggning. 5 SFS 1998:899

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 1 (4) Blanketten med bilagor skickas senast sex veckor innan verksamheten startar till Älvsbyns kommun, Miljö- och byggnämnden, 942 85 ÄLVSBYN. Handläggningsavgift enligt

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1.

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1. Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport - VO Frisläppt 2015-10-16 2338313 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 NR-C Öppen STURE

Läs mer

AVGRÄNSNINGSSAMRÅD ÅRSTAFÄLTET ETAPP 3

AVGRÄNSNINGSSAMRÅD ÅRSTAFÄLTET ETAPP 3 , rev 2017-01-24 Avgränsningssamråd för upprättande av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tillhörande detaljplan Årstafältet, etapp 3. Bakgrund För Årstafältet finns ett utarbetat program för detaljplan

Läs mer

Samråd enligt Sevesolagstiftningen

Samråd enligt Sevesolagstiftningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Samråd enligt Sevesolagstiftningen Syftet med samråd enligt Sevesolagstiftningen 1 är att utreda vilka omgivningsfaktorer

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Vaggeryds kommun Programmet är utsänt på samråd under tiden 2010-06-07 t.o.m. 2010-08-27. Om ni har några synpunkter skall dessa framföras skriftligen till miljö- och byggnämnden

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Sida 1 av 5 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Ägarbyte Verksamheten namn Organisationsnummer

Läs mer

Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251) Insändes till: Miljöavdelningen Åre Kommun Box 201 837 22 Järpen *= obligatoriska uppgifter Anmälan

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter Sida 1 (6) Anmälan av miljöfarlig verksamhet med anmälningsplikt C enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan avser Ändring av befintlig anläggning Ny verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

E.ON Värme AB. Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping

E.ON Värme AB. Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping 1 E.ON Värme AB Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping April 2017 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 BAKGRUND... 3 3 PLANERAD VERKSAMHET... 5 4

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679)

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Uppgifterna som du lämnar på denna blankett kommer att användas av den personuppgiftsansvarige som är Plan- och miljönämnden, Motala kommun, 591 86

Läs mer

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll INFORMATION 1(7) Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll Definition vattenverksamhet Samtliga vattenverksamheter

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling Antagandehandling 2009-10-27 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Förskolan Vilda Tilda, del av Grössbyn 1:82 Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län Enkelt Planförfarande 1 Enkelt Planförfarande

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2 Innehåll 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1 2 Vision och syfte 2 3 Bakgrund 2 3.1 E.ONs värmeverksamhet i Stockholmsregionen 2 3.2 Ökat behov 3 4 Lokalisering 5 4.1 Alternativa lokaliseringar

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping Vårt diarienummer SPN-474/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering den 8

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. RATTEN, m.fl i Bromölla, Bromölla kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ALLMÄNT Handlingar Plankarta med förslag till planbestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Skickas till: Lidingö stad Miljö- och stadsbyggnadskontoret 181 82 Lidingö Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 10 miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251) Anmälan ska skickas in senast 6

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Sida 1 av 5 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Ägarbyte Verksamheten namn Organisationsnummer

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken

Anmälan enligt miljöbalken Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Miljöavdelningen Anmälan Datum: Anmälan enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER

FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER Dnr: LKS 2011-095 Datum: 2018-10-19 FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER Skyddszonen för Brofjordens industriområde Skyddszonen som ligger inom gränsen av riksintresse för industriell produktion pekas ut i gällande

Läs mer

1. Administrativa uppgifter

1. Administrativa uppgifter ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 9 kapitlet 6 miljöbalken (SFS 1998:808) 1. Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer: Anläggningens namn Telefon Utdelningsadress Telefax

Läs mer