Hejsan! ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hejsan! 2011-04-11 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!"

Transkript

1 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk. Bildtexter och bildkällor medföljer. ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! Nu har det blivit ännu enklare att köpa redaktionellt material från Phillips Media. Så här går det till: 1. Vi skickar varje månad ut en pdf-länk med vårt nya material. En artikelbank med befintliga artiklar är också under uppbyggnad på vår hemsida. 2. Ni mailar oss om vilka artiklar ni vill ha och vi levererar omgående genom nedladdningslänkar. 3. Ni faktureras enligt följande prislista: VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta och redigera materialet. - Material levereras i kompimerade mappar med Wordoch jpg-filer. - Artiklar kan publiceras i max tre tidningar inom samma företag. - Betalning sker mot faktura. - Moms tillkommer. - Vi innehar f-skattsedal. Simon och Tove Phillips Media ps. berätta gärna om ni har några konkurrerade tidningar i området, så att det inte blir några krockar... 1 artikel 450 kr/st 2 artiklar 400 kr/st 3 artiklar 350 kr/st 4 artiklar 300 kr/st 5 eller fler 250 kr/st 4. Priserna gäller för varje beställningstillfälle. 5. Vill ni göra det bekvämt för er och få material levererat automatiskt varje månad så sätter vi gärna ihop ett skräddarsytt paket för prenumeration. Prenumerationspriserna är samma som priserna ovan och det finns ingen uppsägningstid.

2 Friggebod för gäster och förvaring Börjar det bli för trångt med alla trädgårdsredskap i garaget? Har ni fått tillökning och behöver extra gästrum? Vill tonåringen flytta hemifrån utan att behöva komma allför långt ifrån mamma och pappa? Då kanske det är läge att se om det finns plats på tomten för en friggebod. Reglerna Sedan 2008 är det tillåtet att bygga friggebod på upp till 15 m2 utan att man behöver ansöka om bygglov. Det finns dock några krav som måste uppfyllas för att bygget ska godkännas enligt Plan- och bygglagen: Det är tillåtet att bygga flera bodar på tomten, men det är den sammanlagda byggnadsarean som räknas. Alltså kan man bygga en friggebod på 15 m2 eller två på exempelvis 9 respektive 6 m2. Det är bodarnas utvändiga area som räknas. Friggeboden får inte vara högre än 3 meter från mark till taknock. Användbara tips Om du vill installera en kamin med skorsten, ventilation, vatten eller avlopp, så behöver du förmodligen ansöka om bygglov kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller. Har boden altan med tak räknas även altanen med i byggarean. Vill du utnyttja arean totalt så är det därför smartare att sätta ett parasoll på altanen. Om du älskar knuttimrade friggebodar så ska du vara medveten om att de är mycket svårare att isolera. Även om du inte vill isolera just nu, så kanske det är ett behov som uppkommer i framtiden. Jämför priser noggrant. Vissa bodar ser billiga ut, men kräver mycket jobb och extramaterial. Notera alltså vad som ingår i priset innan du stirrar dig blind på summorna. Om du vill bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från grannarna. Säger grannen nej måste du söka bygglov från kommunen. Om friggeboden är över 10 m2 måste Boverkets regler för brandsäkerhet vara uppfyllda. Boden måste passa in i omgivningen med hänsyn till arkitektur och färg. Bygga själv eller köpa färdigt? Idag finns det ett otroligt stort utbud av friggebodar och utbud allt ifrån enkla redskapsskjul till lyxiga lusthus och miniatyrvillor. Graden av färdighet varierar också. Den som gillar att snickra köper en ritning och införskaffar och sågar allt virke själv och bygger hela boden från grunden. Har man inte alls tid eller lust att tillbringa sommaren med att snickra så anlitar man en byggfirma eller får en färdigbyggd bod levererad på plats. Annars är det vanligt att köpa byggsatser med sektioner som inte är alltför svåra att montera. Priserna varierar stort beroende på utförande och tillval. Vissa tillverkare satsar på enkla, billiga basmodeller medan andra erbjuder ett mer avancerat sortiment samt att man själv kan rita ihop sin egen drömstuga med eget val av design, fasad, fönster och inredning.

3 Romantiska rosbågar Det finns knappt något vackrare och mer romantiskt än en trädgård fylld av doftande rosor. Ett sätt att snabbt skapa ljuv rosenromantik är att bygga en eller flera rosbågar i trädgården rosbågar som ingångar till trädgårdens olika rum, som välkomnande portal över grinden eller som skyddande tak över trädgårdsbänken. En rosbåge kan konstrueras på många olika sätt. Det finns färdiga modeller i trä eller metall som är lätta att sätta ihop själv. Vissa av dem är enkla, på gränsen till rangliga, medan andra är stabila och hållbara konstruktioner. För finsmakaren finns det fantastiskt vackra snirkliga bågar i smide som för tankarna till svunna tider. Sedan finns alltid alternativet att konstruera en egen. Med tryckimpregnerade stolpar spikar man ganska snabbt ihop en enkel båge med platt eller spetsigt tak. För bästa stabilitet kan stolparna gjutas fast i marken eller fästas med praktiska stolphållare. Det finns också andra kreativa och mer okonventionella varianter som att placera två gamla järnstegar med ett armeringsjärn som överliggare eller att bocka en tillklippt bit armeringsnät till en bågform. Sedan till det roliga rosorna. Det finns ett stort utbud av klängrosor som trivs toppen med att klättra uppför rosbågar. Här är några: Rosa Helenae/Honungsros mycket starkväxande och frisk gammaldags sort. Mängder av gräddvita små blommor som doftar underbart i juni. Blir upp till sex meter lång och är härdig till zon 5. New Dawn klassisk starkväxande sort som blommar med vackra ljusrosa blommor hela sommaren, även i viss skugga. Blir upp till tre meter och klarar sig till zon 5. Coral Dawn syster till New Dawn, fast med djuprosa till korallrosa blommor som blommar hela sommaren. Blir upp till tre meter och är härdig till zon 4. Venusta Pendula starkväxande, mycket gammal sort som blommar med mängder av vitrosa blommor i juni-juli. Frisk och snabbväxande, kan bli upp till sex meter lång. Zon 5. Polstjärnan en av de allra härdigaste klätterrosorna som klarar sig ända till zon 7. Starkväxande, frisk och mycket rikblommande med vita blommor i juni-juli. Kan bli sex meter lång. Flammentanz klassisk röd klängros som är frisk och starkväxande och blommar under en lång period. Blir upp till fyra meter och klarar sig till zon 6. Alchymist frisk och härdig klängros med vackra och ovanliga blommor i rosa, gult och orange. Blir upptill tre meter lång och är härdig till zon 4. Plantera en eller två rosor på vardera sida av rosbågen, gärna olika sorter med olika blomningstid, så att du alltid har vackra rosor i bågen. Plantera i djupa gropar och med ockuleringsstället minst tio centimeter under markytan. Fyll på med näringsrik jord och massor av vatten. Trampa ner försiktigt runt rosen för att få den på plats.

4 Trädgårdsmöbler förnya med färg Om du är ägare till en småtråkig och småsliten trädgårdsgrupp i trä så ska du inte kasta avundsjuka blickar på grannens nyinskaffade soffgrupp i konstrotting. Du ska istället skatta dig lycklig för att du har möjlighet att måla om dina trädgårdsmöbler. I precis vilken färg du vill! Faktum är att trämöbler passar väldigt bra på verandan och i trädgården, hur tråkiga och traditionella de än kan kännas. Ett naturligare material än trä får man leta efter och det smälter så bra in i utomhusmiljön. Det betyder inte att trä måste vara träfärgat. Tvärtom! Trädgårdsmöbler kan med fördel målas och kulören väljer du själv fräscht och traditionellt i vitt, matchande husets fasad eller glatt och småtokigt med flera olika färger. Inte gör det någonting om du tröttnar heller trämöbler kan målas om många gånger! Så här gör du: 1. Tvätta möblerna ordentligt, gärna med fasadtvätt 2. Skrapa bort gammal, löst sittande färg med en färgskrapa. 3. Slipa möblerna med sandpapper. 4. Fyll eventuellt igen hål och sprickor med träspackel och slipa sedan igen. 5. Grundmåla med en strykning trägrundfärd. 6. Färdigstryk två gånger med träfärg för fasad, fönster eller utomhussnickerier. Nya, obehandlade trämöbler ska först behandlas med impregneringsolja. Låt oljan torka i ett dygn innan grundmålning. Även metallmöbler kan målas. Tvätta, skrapa och borsta bort all eventuell rost med en stålborste. Slipa med sandpapper och måla med rostskyddsfärg. Grundmåla med metallgrundfärg förzinkat och galvaniserat järn kan behöva särskilda grundfärger och färdigstryk med metallfärg för utomhusbruk.

5 Köpa begagnad motorcykel? När vårsolen börjar värma är det många som längtar efter motorcykel. Om det är den här våren som drömmen kommer att gå i uppfyllelse för dig så har vi samlat några tips om sådant som kan vara bra att tänka på inför köpet. Handlare eller privat Som alltid när man köper begagnat så blir det ofta lite enklare att köpa av en handlare. Man får reda på sådant som man kanske inte kunnat se själv och får ofta med en garanti på sex månader. Köper man av en privatperson löper man något större risk att köpa grisen i säcken, i synnerhet om man är okunnig. Å andra sidan är det billigare. Första kontakten Ta reda på hur långt cykeln har gått, när senaste besiktningen gjordes och vad resultatet var. Fråga om fordonets skick och orsaken till försäljning samt om motorcykeln servats regelbundet och om servicen finns dokumenterad. Fordonsupplysning Ta reda på mer om fordonet genom att kontrollera Transportstyrelsens fordonsupplysning på www. transportstyrelsen.se. Genom att fylla i registreringsnummer får du bland annat reda på antal ägare, senast godkända kontrollbesiktning och betald fordonsskatt. Allmänt skick När du åker för att titta på cykeln ska du först rikta uppmärksamheten på det allmänna skickat. Är den välskött till det yttre, så är chanserna goda att ägaren också tagit hand om resten. En sliten och skiten motorcykel med repor, rost och hängig kedja kan också vara misskött rent allmänt. Detaljer Gå igenom fordonet och kontrollera de olika delarna. Kolla motorn efter oljeläckage. Känn efter så att fjädringarna inte känns glappiga eller tröga. Granska kedja och drev kedjan ska sitta lagom spänt och drevets tänder ska inte vara för toppiga. Om det går att lyfta kedjan mer än ett par millimeter från drevet så kan det vara läge för byte. Kolla bromsskivor och bromsbelägg. Skivorna ska vara plana och hyfsat släta och friktionsmaterialet på bromsbelägget ska vara minst en millimeter tjockt. Se till att bromsslangarna inte läcker. Kontrollera däckens mönsterdjup det ska vara minst en millimeter. Se också över belysning, signalhorn och annan elektronik. Provkör När du provkör ska du vara uppmärksam på missljud från motorn, onormal lukt eller rök. Kör en runda med varierande hastighet, så att du får testa alla växlar och känna på fjädringen. Testbromsa i olika lägen. Utrustning Glöm inte utrustningen! Skyddskläder för motorcykel kan kosta en hel del, men även dessa kan köpas begagnat. Det är lag på att såväl förare som passagerare ska ha hjälm, så skaffa gärna två hjälmar om du tänkt ha sällskap bakpå cykeln. Försäkring Det kan finnas stora variationer i försäkringspremier, så det är värt att fiska runt lite. Använd registreringsnumret för att ta reda på vad försäkringen kostar hos olika bolag. Sist men inte minst kör försiktigt!

6 Pollensäsongen är här Varje vår drabbas mängder av människor av pollenallergi. Man tror att cirka 1,5 miljoner svenskar är allergiska mot pollen. Det är framför allt pollen från lövträd som björk, al och hassel som orsakar allergiska reaktioner, men också gräs och gråbo. Tonåringar är de som drabbas värst av pollenallergi och besvären brukar avta i övre medelåldern. Symptom Första gången man drabbas är det lätt att missta besvären för en vanlig förkylning, eftersom symptomen framför allt kommer i näsan och i ögonen. Den stora skillnaden mot förkylning är att ögonen brukar bli röda och klia. Snuvan är inte tjock, som den ofta blir vid förkylning, utan rinnande hela tiden. Nästäppa är vanligt, men allergi ger inte feber. Däremot kan man bli trött och få huvudvärk. Misstänker du pollenallergi så kan du göra ett allergitest på din vårdcentral. Vad kan man göra själv? Ha koll på pollenprognoserna och håll dig inomhus de dagar då pollennivåerna är höga. Pollenprognoser finns bland annat på SMHI:s hemsida Undvik öppna fönster när du sover och veva upp rutorna när du åker bil. Sitt inte i gräs om du är allergisk mot det och låt bli att gosa med djur som sprungit runt i gräs och buskar. Häng inte tvätt på tork utomhus och skölj gärna av håret innan du lägger dig. Undvik att röka eller att vistas i rökiga miljöer. Behandling Räcker inte egenvården så finns det allergimediciner. Tabletter har en förebyggande verkan och kan med fördel tas regelbundet eller inför utomhusaktiviteter. De hjälper bra mot nysningar, snuva och ögonproblem, men tar inte bort nästäppan. Ögondroppar är bra att ha till hands när besvären redan uppstått. Ögondroppar med antihistamin ger snabb lindring mot rinnande, kliande ögon. Olika typer av nässpray kan lindra symptomen från näsan. Antihistaminspray lugnar ner den allergiska reaktionen. Kromoglikatspray förebygger symptom och kan användas regelbundet. Kortisonspray är den som är mest effektiv mot täppt näsa. Vanligt förkylningsnässpray ska absolut inte användas under längre perioder. Det finns också receptbelagda läkemedel som ger god effekt mot pollenallergi. Om man har kraftiga besvär eller om inga andra läkemedel hjälper, kan man bli vaccinerad. Då får man regelbundet sprutor med små mängder av det allergiframkallande ämnet. Vaccinationsbehandling pågår ofta i drygt tre år.

7 GI-rullar med två fyllningar GI-dieten har varit populär under flera år inte bara för att den ger en effektiv viktminskning, utan för att den får många att må bra. Med ett jämnare blodsocker blir humöret bättre samtidigt som magen har det bra och man blir allmänt piggare. Att äta GI-mat handlar om att äta mest av sådan mat som har ett lågt glykemiskt index, samtidigt som man håller nere med mat med högt GI, såsom vitt bröd, socker, ris, potatis och andra livsmedel med snabba kolhydrater. De här recepten passar lika bra för den som äter GIkost som för den som inte gör det. De canneloni-inspirerade rullarna kan formas av röd- eller vitkålsblad, skivad aubergine eller squash och fyllas med i princip vad som helst. Här ger vi två tips. Auberginerullar med bacon, svamp, feta och oliver Squashrullar med lax- och räkröra 2 stora squash 300 g skalade räkor 150 g rökt lax 1 dl creme fraiche ½ dl finhackad dill 1 msk finhackad kapris 3 dl grädde 1 dl ajvar relish salt och peppar Skär squashen på längden i mycket tunna skivor. Skär laxen i bitar och blanda med räkorna och creme fraiche. Smaksätt med dill, kapris, salt och peppar. Rulla in fyllningen i squashskivorna och lägg i en form. Rör ihop en sås av grädde och ajvar relish och smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över rullarna och gratinera i 200 grader i cirka 20 minuter. 3 stora auberginer 200 g bacontärningar 200 g blandad svamp 1 vitlöksklyfta 1 dl skivade oliver ½ dl skivade soltorkade tomater i olja 1 dl fetaost i tärningar. ½ dl finhackad persilja Salt och peppar Skär auberginerna på längden i mycket tunna skivor. Stek bacon, svamp och vitlök och rör försiktigt ihop med oliver, soltorkade tomater, feta och persilja. Vrid några varv med pepparkvarnen och rulla in fyllningen i aubergineskivorna. Placera i en form, pensla med olivolja och strö över lite flingsalt. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.

8 Skogsskolan Vi här i Sverige är lyckligt lottade som har sådan rik tillgång på skog som vi har. Skogen är en fantastisk naturmiljö som inte bara är full av virke och råvaror. Den är världens lungor som förser oss med syre och en vacker miljö för fritid, avkoppling och återhämtning. Vi är många som söker oss till skogen när vi vill känna oss som ett med naturen. Djurens ljud och växternas dofter skapar harmoni och välmående. Skogen är dessutom en fantastisk lektionssal där vi kan lära oss själva och våra barn om hur naturen omkring oss fungerar. Våren är en perfekt tid för utflykter, så ta med dig familjen ut i skogen, packa en matsäck och slå läger i en trivsam glänta. Ta gärna också med dig lite kunskaper att dela med dig av. Med en bok om flora och fauna eller något läromedel i utomhuspedagogik kan man lära mycket under en trevlig picknick. Visste du förresten det här om skogen: Av Sveriges areal på cirka 41 miljoner hektar består cirka 23 miljoner hektar av skog. Detta gör Sverige till ett av världens mest skogrika länder, sett till förhållandet mellan skogsareal och invånarantal. De svenska skogarna består av 42 procent gran, 39 procent tall och 12 procent björk. Enligt Skogsstatisktisk årsbok 2010 är det totala svenska virkesförrådet nästan tre miljarder skogskubikmeter. Skogskubikmetern anger volymen av trädets stam med bark. 50 procent av de svenska skogarna tillhör privata skogsägare. 40 procent ägs av privatägda eller statsägda aktiebolag. År 2009 fanns det skogsägare i Sverige, varav 62 procent var män. För att kallas skogsägare ska man äga minst en hektar skog. Ungefär hälften av den skog som avverkas i Sverige går till sågverken där den blir brädor och plank. 40 procent går till pappersmassaindustrin och 8 procent går till vedeldning i småhus. I norra Sverige avverkas träden vanligtvis när de är mellan 90 och 120 år gamla. I södra Sverige ligger avverkningsåldern på 70 till 90 år. Större delen av svensk skog har avverkats och återplanterats under de senaste hundra åren, så de riktigt gamla skogarna finns framför allt sparade i nationalparker och naturreservat. Världens högsta träd är en 112 meter hög amerikans sekvoja (cypressträd) som växer i Kalifornien, USA. Trädet kallas Howard Libby Tree. Bland de högsta träden i Sverige finns framför allt gran och bok, men man vet inte exakt var det högsta trädet finns. År 2003 fälldes en 48 meter hög gran i Värmland. Sveriges äldsta träd finns i Dalarna. Det är en gran som är cirka 9550 år gammal. Rumskullaeken i Småland är cirka 1000 år gammal. För 5000 år sedan var större delen av Sverige täckt av lövskogar. Idag har stora delar av lövskogen ersatts av barrskog.

9 Vårfisketips Nu är isfiskesäsongen över i större delen av landet och det börjar bli dags att dra på sig fiskestövlar, sjösätta båtar och rensa draglådan. Här bjuder vi på några tips inför vårfiske av gädda, abborre och öring. Vårgädda med jigg Att använda jigg är ett effektivt sätt att ta stora vårgäddor. Tänk på att fiska i grunda vikar där vattnet hunnit bli några grader varmare än i sjöns djupare delar. En klassisk shadjigg på centimeter fungerar bra, men eftersom det ibland kan vara svårt att få den sluga gäddan att fastna kan det vara bra att rigga jiggen med extra krok. Det kan man bland annat göra genom att trä en lekande med en trekrok i jiggens enkelkrok och sätta ett litet gummiband som stopp så att den inte åker av. Det finns olika sätt att fiska med jigg. Ett är att låta jiggen gå i botten, rulla upp till ytan, låta den gå till botten igen och dra in hela vägen till båten. Ett annat är att kasta ut jiggen, rulla in slaklinan, rulla in några tag, släppa ner till botten, rulla in lite mer, släpp till botten ända tills den är framme vid båten. Man kan också rulla in/släppa ner med längre avstånd. Avsluta alltid indragningen med att dra jiggen ett varv runt båten och rulla upp. Meta abborre Abborre är en riktig allroundfisk som kan fiskas på många olika sätt, bland annat genom mete. När isen försvinner från sjöarna börjar abborren leka. Den leker senare i Östersjön än i insjöarna. Eftersom abborren gärna leker nära strandkanten på grunda vatten är det perfekt läge för vårmete från strandkanten. Helst leker den där det finns gott om vass, grenar och andra gömställen. Mask, räkor, mört eller strömming är bra beten för vårabborren antingen med bottenmete eller med flötmete. Öring Öring är en god släkting till laxen som finns i stort sett i hela landet. Den lever i havet, i insjöar och i åar, bäckar och andra vattendrag. Är man ute efter havsöring så är det framför allt i stora grunda områden i varma vikar med sand, lera, tång och sten man ska leta. Vinden får gärna ligga in mot land. Sedan är det bara att vada ut och ställa sig någonstans där man kan kasta ut och prova olika områden. När vattnet är kallt är det bra med färgglada beten och när det blir varmare kan man gå över till mer neutrala färger. Havsöringen kan vara lite långsam på våren, så tänk på att ge dem tid att nappa. Öring i insjö håller gärna till på botten under den kalla vintern och den varma sommaren. Då kan man gärna fiska bottenmete med exempelvis mask, räka eller maggot. På våren och hösten söker sig öringen upp mot ytan för att fånga flugor då passar det bättre att fiska med fluga eller drag som wobbler och spinnare. Tänk på att öringen är fredad i vissa områden, så kolla först upp vad som gäller i ditt område.

10 Visste du att om våren Enligt traditionell kalenderindelning brukar våren omfatta mars, april och maj. Enligt SMHI:s definition är det vår när dygnsmedeltemperaturen legat över 0 i minst sju dagar, men bara om det inträffar efter den 15 februari. Eftersom vi bor i ett avlångt land varierar vårens ankomst mycket mellan söder och norr. I Malmö brukar våren normalt inträffa runt den 22 februari, i Stockholm den 16 mars, i Östersund den 11 april och i Kiruna den 1 maj. Vårdagjämningen är den tidpunkt då solskivans centrum passerar gränsen mellan norra och södra himmelshalvan (himmelsekvatorn). I år inträffade detta den 21 mars klockan Det tillfälle då dag och natt är lika långa sker dock något dygn tidigare. Våren är den årstid som inom många kulturer har störst symboliskt värde. Den symboliserar pånyttfödelse, fruktbarhet, kärlek och hopp. Tanken om förnyelse visar sig också traditionen att vårstäda Klassiska vårtecken är ankomst av flyttfåglar, islossning, snösmältning, uppkomst av snödroppar och tussilago, vårfloder, koltrastens sång, motorcyklar, deklarationer och pollenallergi.

Hejsan! 2011-06-30 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Hejsan! 2011-06-30 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! 2011-06-30 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Apotekets råd om. Allergi

Apotekets råd om. Allergi Apotekets råd om Allergi Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar mot ett visst ämne. Då släpper vissa celler ifrån sig ett ämne som heter histamin. Det startar i sin tur en kedjereaktion

Läs mer

Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... 2011-03-17

Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... 2011-03-17 2011-03-17 Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta

Läs mer

Täppt i näsan? Kliande ögon? Det kan vara allergi!

Täppt i näsan? Kliande ögon? Det kan vara allergi! Täppt i näsan? Kliande ögon? Det kan vara allergi! Trött på att snyta dig? Kanske blir du emellanåt täppt i näsan, får rinnsnuva eller kliande och rödsprängda ögon? Om det är en förkylning brukar symtomen

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR Ett nytt skräddarsytt hus med charmen hos ett gammalt. Det var Ann-Sofie och Johan Lyckows önskemål när familjen växte. När de gick på visningar föll valet snabbt på Trivselhus.

Läs mer

Linssallad med halstrad lax. Krämig rotfruktssoppa. Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger. Kikärtsbiffar

Linssallad med halstrad lax. Krämig rotfruktssoppa. Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger. Kikärtsbiffar Vecka 35 Linssallad med halstrad lax Krämig rotfruktssoppa Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger Kikärtsbiffar Jag gillar verkligen lax. Det är gott med bara lite flingsalt på men går dessutom att

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad Arbetsråd utomhus, konsument Hur gör man? Måla träfasad Så målar du träfasad 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Att måla om en träfasad är ett projekt som består av flera delmoment. Tvätten är kanske det allra viktigaste,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska.

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. Det franska köket förknippas ofta med tidskrävande metoder och svårfunna råvaror. Så behöver det inte alls vara. På bistron och brasseriet i Frankrike serveras ofta

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 46 a Baconpasta med paprika b Halstrad tonfisk med vitlökssås c Kyckling i hoisinsås ica.se/matkasse a3dagar 6 Personer familj Enkelt,

Läs mer

Evigheten En friggebodsdröm

Evigheten En friggebodsdröm Evigheten En friggebodsdröm Att bygga Evigheten fordrar en viss kunskapsnivå. Den här inspirationsbroschyren beskriver på ett övergripande sätt hur en variant av Evigheten kan muras, och kan med fördel

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt Köttfärspiroger Pirogdeg 50 g matfett ¾ dl mjölk ¼ pkt jäst 1 krm salt 1 äggvita 2 ½ dl vetemjöl Fyllning ½ gul lök 150 g nötfärs 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta ½ dl svamp

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner)

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner) Moussaka (4 portioner) 2 st auberginer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gr köttfärs eller kycklingfärs 4 msk smör 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde Svartpeppar Örtsalt SÅS 2 tsk kanel 2 dl grädde

Läs mer

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Innehåller recept A.Vogels värld av örter! Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Ny förpackningsdesign under 2005 Ett axplock ur A. Vogels sortiment Välkommen att kontakta

Läs mer

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51 Pappardelle med rostbiff och basilika vecka 51 inspiration Pappardelle med rostbiff och basilika För att få den något höstiga känslan och smaken i denna rätt steks köttet tillsammans med svamp och purjolök.

Läs mer

Vecka 43. Simmande Jakob. Wok med biff och sweet chili. Zucchinilasagne med skinka och ost. Grönsaksbolognese

Vecka 43. Simmande Jakob. Wok med biff och sweet chili. Zucchinilasagne med skinka och ost. Grönsaksbolognese Vecka 43 Simmande Jakob Wok med biff och sweet chili Zucchinilasagne med skinka och ost Grönsaksbolognese Ekologiska kassen är för dig som känner precis som jag, att det är viktigt med smak, gärna i en

Läs mer

Rostade kikärtor med halloumioch bulgursallad. vecka 12

Rostade kikärtor med halloumioch bulgursallad. vecka 12 Rostade kikärtor med halloumioch bulgursallad vecka 12 inspiration Rostade kikärtor med halloumi- och bulgursallad En rätt inspirerad av det nordafrikanska köket. Bulgurn blandas med spenat och hyvlad

Läs mer

Tomatgulasch med kolbázs

Tomatgulasch med kolbázs Tomatgulasch med kolbázs Varje år åker jag, min fru Marie och en hel del andra underbara familjemedlemmar norrut i vårt avlånga land för en helg fylld med skidåkning, utsökt mat, vin, pilsner och sällskapsspel.

Läs mer

Vecka 1,4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma!

Vecka 1,4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! Vecka,4 port Ingredienser Kött/fisk 400 g lammfärs pkt bacon bit kassler, ca 600 g 400 g torskfilé burk räkor Potatis/ris/pasta mm bröd pkt rigatoni Monikas dagarskasse! Välkomna till en vecka som är fylld

Läs mer

Kallt och gott på buffén. (5 recept).

Kallt och gott på buffén. (5 recept). 1 Kallt och gott på buffén. (5 recept). Sill, sikröra och lax i alla former går bra att förbereda till festen. Matjes i glas Ingredienser 8 personer 2 burk hela matjesfiléer, (200 g) 8 st potatisar, kokta

Läs mer

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering.

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering. 1 Vardagslyxa med lax Lax är lättlagat och ändå lite festligt. Prova våra enkla recept! 5 Recept Farfalle med lax och rosésallad Ingredienser 4 portioner 400 g pastafjärilar 400 g kallrökt lax, i bit 1

Läs mer

Catering med Mats Wallenius

Catering med Mats Wallenius Catering med Mats Wallenius Lönkan, 3.3 2010 Innehållsförteckning Rotfruktssoppa...3 Laxtartar...4 Nizzasallad...5 Asiatisk nudelsallad...6 Couscous sallad...7 Italiensk pastasallad...9 Gurksallad...10

Läs mer

familj Stekt fi sk med citronsås Järpar med tzatziki BBQ-kyckling med rostad majskolv Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie

familj Stekt fi sk med citronsås Järpar med tzatziki BBQ-kyckling med rostad majskolv Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 24 Stekt fi sk med citronsås a b Järpar med tzatziki c BBQ-kyckling med

Läs mer

Buon appetito! Enkla rätter på italienska.

Buon appetito! Enkla rätter på italienska. Buon appetito! Enkla rätter på italienska. I Italien vet man hur man njuter av livet. Och det behöver inte innebära en fyrarätters middag på lyxkrogen. På tratterior från norr till söder bjuds enkla och

Läs mer

Måla med linoljefärg. Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä.

Måla med linoljefärg. Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä. Måla med linoljefärg Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä. Alcro har färg för traditionellt måleri. Samtidigt som vi har utvecklat nya färger har vi alltid värnat om att behålla den fina, svenska målningstraditionen.

Läs mer

mangosmoothie med lime & ingefära

mangosmoothie med lime & ingefära Näringsvärde per portion: Energi: 118 kcal Fett: 1,7 g Mättat fett: 0,2 g Kolhydrater: 23 g Protein: 1 g Kalcium: 158 g D-vitamin: 2 μg Järn: 0,4 mg C-vitamin: 18,8 mg ekv: 0,056 kg mangosmoothie med lime

Läs mer

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

Öppna upp och läs om vårt världsberömda bacon och få inspiration till läckra baconrätter!

Öppna upp och läs om vårt världsberömda bacon och få inspiration till läckra baconrätter! RÖKT ÖVER BOKSPÅN BACONSPECIALISTEN SEDAN 1912 Öppna upp och läs om vårt världsberömda bacon och få inspiration till läckra baconrätter! RÖKT ÖVER BOKSPÅN Rökprocessen är avgörande för den perfekta smaken...

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS PRODUKTER DU BEHÖVER FÖR ATT MÅLA FÖNSTER OCH SNICKERIER Perfekt Grundolja Perfekt Trägrund Perfekt Fönsterfärg Beckers Fönsterkitt Beckers

Läs mer

Sommarbuffé på nolltid

Sommarbuffé på nolltid 1 Sommarbuffé på nolltid Smarta lösningar för den som inte vill stå i köket hela dagen 8 Recept Foto: Ulf Svensson Midsommarmatjes med pepparrot Ingredienser 4 personer 1 st matjessill, ask, hela filéer

Läs mer

Grillmackor. den perfektasommarmaten

Grillmackor. den perfektasommarmaten Grillmackor den perfektasommarmaten tio recept på nöjda gäster Det är så mycket som är bra med grillmackor! De är tacksamma att förbereda. När du gjort mackorna klara för grillning är det bara att låta

Läs mer

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill A Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill Genom att koka kycklingen i buljong får den mycket smak. En skvätt av buljongen blir också en bra bas till den krämiga

Läs mer

Stunder med fiskrätter...

Stunder med fiskrätter... Stunder med fiskrätter... Recept av Michael Björklund och Markku Luola www.prokala.fi Vitt är rött Recept : Michael Björklund Lutfisk-rödbetssallad och fetaostsås 0,8 kg Lutfisk 1 tsk Salt Ugnsrödbetor:

Läs mer

Vecka 10. Pasta rigatoni med kallrökt lax

Vecka 10. Pasta rigatoni med kallrökt lax Snabba rätten A Vecka 10 Pasta rigatoni med kallrökt lax Pasta rigatoni med kallrökt lax En himmelsk laxpasta gjord på kallrökt lax. Den gräddiga såsen får smak av buljong och citron, en skvätt vitt vin

Läs mer

Krämig sallad på färskpotatis

Krämig sallad på färskpotatis Krämig sallad på färskpotatis Gör en god dressing till färskpotatisen - här är sju tips! 1 Recept Foto: Ulf Svensson Fransk potatissallad Ingredienser 6 personer 1 kg kokt potatis 1 st rödlök 2 msk kapris

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 37. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 37. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 37. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 37. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 7 Recept Potatis/ris/pasta förp quinoa sötpotatis Hej! Hösten är på ingång och även vår matkasse bjuder på smaker från denna härliga årstid. Svamp är något som verkligen andas höst och på menyn

Läs mer

Emmas Grand Finale Meny

Emmas Grand Finale Meny Emmas Grand Finale Meny En meny som tar gästerna genom smaker från zucchini, getost, citron, olivolja, havsabborre, rosmarin, lagerblad, fänkål, vitt vin, potatis, morötter, jordgubbar, apelsin, rött vin

Läs mer

Bluetop FROX - diskret och praktisk förvaring för ditt utomhusliv

Bluetop FROX - diskret och praktisk förvaring för ditt utomhusliv Bluetop FROX - diskret och praktisk förvaring för ditt utomhusliv Design och funktion Med systemet Bluetop Frox får du ordning utomhus. Du kan gömma undan saker som stör ögat, slipper ha prylar liggande

Läs mer

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally Syfte: Skapa intresse och förståelse för olika småkryp. Visa att insekterna fyller flera viktiga funktioner och är avgörande för att våra ekosystem ska fungera och vi människor få mat. Mål: Att skapa fler

Läs mer

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm RÖDING REGNBÅGE umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm Varsågod! Umlax vill tillsammans med kocken Markus Löfgren ge dig en god och enkel anledning att tillaga och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Variation på lammsadel

Variation på lammsadel Variation på lammsadel Örtmarinerad lammytterfilé, lättrökt lamminnerfilé och variant på kålpudding med endive, potatis- och sparrisrulle, persiljerotspuré, samt sparrissallad med brynt smörvinägrett,

Läs mer

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42 Lammkorv med linser och rostad potatis vecka 42 familj Lammkorv med linser och rostad potatis cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2527 kj/ 606 kcal. Protein 25,6 g. Fett 28,1 g. Kolhydrater

Läs mer

Pasta med rökt lax och salladsärter. vecka 40

Pasta med rökt lax och salladsärter. vecka 40 Pasta med rökt lax och salladsärter vecka 40 familj Pasta med rökt lax och salladsärter cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2503 kj/ 599 kcal. Protein 27,1 g. Fett 28,6 g. Kolhydrater 55,3

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 3 Recept Kött/fisk 600 gram kycklingfilé pkt bratwurst 500 gram laxfilé 1 3 Potatis/ris/pasta 1 förp risoni Hej! Vi inleder denna augustivecka med en riktigt lättlagad och god middag.

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017 Eskilstuna har under inomhussäsongen höst/vår 2016/2017 ägnat oss åt att renovera hela vårt bestånd av 3D djur, vi har lagat över 60 djur, vissa djur på båda sidorna. Vi har samlat på oss massor av erfarenheter

Läs mer

Biff med rödvinssås och duchessepotatis

Biff med rödvinssås och duchessepotatis Biff med rödvinssås och duchessepotatis 500 gram ryggbiff 2 msk smör Sås: 2 tsk socker 2 dl rödvin 0,5 tsk timjan 0,5 tsk rosmarin 0,5 dl vatten 2 msk smör 2 tsk tomatpuré Salt Duchessepotatis: 2 dl mellanmjölk

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

familj Hot tuna pasta Buffalo drumsticks med coleslaw Texas chili med tortillachips Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie

familj Hot tuna pasta Buffalo drumsticks med coleslaw Texas chili med tortillachips Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 45 a Hot tuna pasta b Buffalo drumsticks med coleslaw c Texas chili med

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA MÖBLER OCH SNICKERIER INOMHUS Med Beckers Elegant Aqua Lackfärg kan du måla det mesta i snickeriväg inomhus. Med snickerier menas fönster,

Läs mer

Halloumisallad, 2-4 portioner

Halloumisallad, 2-4 portioner vego l l i t t e vin HALLOUMI SALLAD! Halloumisallad, 2-4 portioner 200 g halloumi 1/2 citron 1 paket romansallad 1/2 rödlök 1 st pitabröd 2 tomater 1 knippe färsk bladpersilja 1/2 zucchini 1 gul paprika

Läs mer

BRAXENRIBS BRAXENFRESTELSE KNAPRIG BRAXEN

BRAXENRIBS BRAXENFRESTELSE KNAPRIG BRAXEN Recept på Smartfisk BRAXENRIBS 2 BRAXENFRESTELSE 2 KNAPRIG BRAXEN 2 CEVICHE 3 CITRONMARINERAD GÄDDA 4 GÄDDA 4 FÄRSBIFFAR 4 GRAVAD MÖRT/ID/BRAXEN 5 LINGONGRAVAD ID 6 INLAGD MÖRT 6 STEKT NORS ELLER FRITERAD

Läs mer

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI GURKKIMCHI KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT SHIKUMCHIGUK SPENAT OCH KYCKLINGSOPPA SAEUTIGIM FRITERADE TIGERRÄKOR YANYUMJANG DOPPSÅS

Läs mer

Biffcurry med lime och cashewnötter. vecka 15

Biffcurry med lime och cashewnötter. vecka 15 Biffcurry med lime och cashewnötter vecka 15 inspiration Biffcurry med lime och cashewnötter En lätt måltid att tillaga, som för smaklökarna till Asien, där ingefära, currypasta och kokosmjölk bidrar till

Läs mer

Tikka masala meatballs. vecka 5

Tikka masala meatballs. vecka 5 Tikka masala meatballs vecka 5 familj Tikka masala meatballs cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2381 kj/568 kcal. Protein 35,6 g. Fett 16,7 g. Kolhydrater 65,6 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

demidekk Färgkarta utomhus Terrasslasyr Bli en Demidekkare du också

demidekk Färgkarta utomhus Terrasslasyr Bli en Demidekkare du också demidekk Färgkarta utomhus Terrasslasyr Bli en Demidekkare du också Lisbeth Larsen, Jotuns kulörchef Demidekk Terrasslasyr - kulörer för helhet, lugn och harmoni UTOMHUSGLÄDJE Den optimala uteplatsen är

Läs mer

Grekiskt. Jukka Karhunen & Co

Grekiskt. Jukka Karhunen & Co Grekiskt Jukka Karhunen & Co Steinerskolan, 8.11.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grekisk torsk allt-i-ett... 3 Fylld gratinerad aubergine... 4 Ugnsbakad fetaost med oregano, citron och tomat... 5 Tomatsoppa

Läs mer

Broccolipestopasta. vecka 22

Broccolipestopasta. vecka 22 Broccolipestopasta vecka 22 inspiration Broccolipestopasta En färgsprakande grön broccolipesto med pasta står för smakerna i denna måltid. Peston tillreds då broccoli mixas med parmesan, mandel och olivolja.

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

En Lättare Vecka.

En Lättare Vecka. En Lättare Vecka Måndag: Fylld ugnsbakad måltidskorv Tisdag: Fiskgratäng a la Winther Onsdag: Kycklingwok Torsdag: Spenatsoppa med ägghalva Fredag: Fettucine med ajvar kyckling Lördag: Tacogratäng med

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram fläskkotlett Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Stekta lax med het majs- och zucchinisallad får

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by TUSENÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Grekisk Afton Norsen, 16.2 2011 med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Innehållsförteckning Moussaka...3 Bechamel -sås...5 Tzatziki...6 Grekisk sallad...7 Souzoukakia...8 Grekisk lammlägg à la Kimon...9

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

Kallrökt laxpasta med pepparrot och fänkålssallad. vecka 4

Kallrökt laxpasta med pepparrot och fänkålssallad. vecka 4 Kallrökt laxpasta med pepparrot och fänkålssallad vecka 4 inspiration Kallrökt laxpasta med pepparrot och fänkålssallad En explosion av smaker och härliga dofter. Den apelsinmarinerade morotssalladen tillför

Läs mer

Våra finaste delikatesser

Våra finaste delikatesser Våra finaste delikatesser Sortimentslista hos Martin Olsson Cashar April 2015 Våra finaste delikatesser heter nu MARTIN OLSSON KAFFE Kaffe kommer från ett träd som beskärs till en buske. Det är de två

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

Grillad fläskkotlett med currywok

Grillad fläskkotlett med currywok Grillad fläskkotlett med currywok 4 fläskkotletter Olivolja Salt Chiliflagor 8 skivor Halloumi 2 tomater ½ blomkål ½ zucchini 1 lök 1 paprika 1 äpple ¼ purjo 4 dl grädde 2 dl crème fraiche 4 msk japansk

Läs mer

Jordärtskockssoppa med mozzarellatoast

Jordärtskockssoppa med mozzarellatoast a3dagar 4 Personer Vego Gröna och sköna maträtter lagade från grunden Vecka 51 a Jordärtskockssoppa med mozzarellatoast b Tomat- och auberginepasta med rosmarin c Kikärtsgryta med dragon ica.se/matkasse

Läs mer

Tomat- och bresaolapasta med mandel. vecka 37

Tomat- och bresaolapasta med mandel. vecka 37 Tomat- och bresaolapasta med mandel vecka 37 inspiration Tomat- och bresaolapasta med mandel Superenkelt recept som är försvinnande gott. Aubergine och lök steks i olivolja innan pressad vitlök blandas

Läs mer

7 enkla pastasallader

7 enkla pastasallader 1 7 enkla pastasallader Pastasallad som går snabbt att göra och är lätt att ta med sig. Här hittar du sju goda varianter. 7 Recept Foto: Ingvar Eriksson Marias pasta med pesto och halloumi 300 g pasta

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR MATGLÄDJE MED ABROTOS RECEPT FINA FISKEN 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR ABROTOS KOOPERATIV EKONOMISK FÖRENING UPPLANDS VÄSBY Sötpotatischips med Pilgrimsmussla

Läs mer

Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat

Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat Örtolja Plocka bladen av en basilika (ca 3 dl), lägg dem i en matberedare eller i en skål som passar till en mixerstav. Tillsätt 1 tsk salt och 2

Läs mer

Insektshotell - guide

Insektshotell - guide Insektshotell - guide Vill du bidra mer? gå till: villbidra.wordpress.com Insektshotellets konstruktion Konstruktionen bör ha en bakvägg, sidoväggar och ett skyddande tak. En bra idé är att bygga hotellet

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

Pigg utan kaffe? Grönsaker till maten

Pigg utan kaffe? Grönsaker till maten Pigg utan kaffe? Jag är inte förvånad att träning hamnar i toppen på tipsen som gör dig pigg utan kaffe. Det finns inget bättre sätt att låta huvudet koppla av för en studn coh istället trötta ut kroppen.

Läs mer

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr:

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: CHECKLISTA Kontaktperson: Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: Kundbeskrivning Familjemedlemmar (inklusive husdjur) Namn Ålder Intressen Förväntningar Stil, karaktär, stämning och personlighet

Läs mer

Om våra paneler för väggar och tak.

Om våra paneler för väggar och tak. Om våra paneler för väggar och tak. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste som du behöver veta om panelerna från Norrlands trä, grundat

Läs mer

Bjud på läckra sommartapas

Bjud på läckra sommartapas 1 Bjud på läckra sommartapas Piffig plockmat och smårätter med doft av medelhavet. Foto: Susanne Almers Spansk tortilla med heta vitlöksräkor Ingredienser 4 personer 8 st potatisar, fasta 1 st lök, stor,

Läs mer

Inspirerande recept med ekologisk kyckling

Inspirerande recept med ekologisk kyckling Inspirerande recept med ekologisk kyckling SVENSK EKOLOGISK KYCKLING Kronfågel Bosarpkyckling Svensk KRAV-märkt & EU-ekologisk kyckling En utomhuskyckling från våra svenska, ekologiska gårdar. Den äter

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer