Hejsan! ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hejsan! 2011-04-11 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!"

Transkript

1 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk. Bildtexter och bildkällor medföljer. ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! Nu har det blivit ännu enklare att köpa redaktionellt material från Phillips Media. Så här går det till: 1. Vi skickar varje månad ut en pdf-länk med vårt nya material. En artikelbank med befintliga artiklar är också under uppbyggnad på vår hemsida. 2. Ni mailar oss om vilka artiklar ni vill ha och vi levererar omgående genom nedladdningslänkar. 3. Ni faktureras enligt följande prislista: VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta och redigera materialet. - Material levereras i kompimerade mappar med Wordoch jpg-filer. - Artiklar kan publiceras i max tre tidningar inom samma företag. - Betalning sker mot faktura. - Moms tillkommer. - Vi innehar f-skattsedal. Simon och Tove Phillips Media ps. berätta gärna om ni har några konkurrerade tidningar i området, så att det inte blir några krockar... 1 artikel 450 kr/st 2 artiklar 400 kr/st 3 artiklar 350 kr/st 4 artiklar 300 kr/st 5 eller fler 250 kr/st 4. Priserna gäller för varje beställningstillfälle. 5. Vill ni göra det bekvämt för er och få material levererat automatiskt varje månad så sätter vi gärna ihop ett skräddarsytt paket för prenumeration. Prenumerationspriserna är samma som priserna ovan och det finns ingen uppsägningstid.

2 Friggebod för gäster och förvaring Börjar det bli för trångt med alla trädgårdsredskap i garaget? Har ni fått tillökning och behöver extra gästrum? Vill tonåringen flytta hemifrån utan att behöva komma allför långt ifrån mamma och pappa? Då kanske det är läge att se om det finns plats på tomten för en friggebod. Reglerna Sedan 2008 är det tillåtet att bygga friggebod på upp till 15 m2 utan att man behöver ansöka om bygglov. Det finns dock några krav som måste uppfyllas för att bygget ska godkännas enligt Plan- och bygglagen: Det är tillåtet att bygga flera bodar på tomten, men det är den sammanlagda byggnadsarean som räknas. Alltså kan man bygga en friggebod på 15 m2 eller två på exempelvis 9 respektive 6 m2. Det är bodarnas utvändiga area som räknas. Friggeboden får inte vara högre än 3 meter från mark till taknock. Användbara tips Om du vill installera en kamin med skorsten, ventilation, vatten eller avlopp, så behöver du förmodligen ansöka om bygglov kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller. Har boden altan med tak räknas även altanen med i byggarean. Vill du utnyttja arean totalt så är det därför smartare att sätta ett parasoll på altanen. Om du älskar knuttimrade friggebodar så ska du vara medveten om att de är mycket svårare att isolera. Även om du inte vill isolera just nu, så kanske det är ett behov som uppkommer i framtiden. Jämför priser noggrant. Vissa bodar ser billiga ut, men kräver mycket jobb och extramaterial. Notera alltså vad som ingår i priset innan du stirrar dig blind på summorna. Om du vill bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från grannarna. Säger grannen nej måste du söka bygglov från kommunen. Om friggeboden är över 10 m2 måste Boverkets regler för brandsäkerhet vara uppfyllda. Boden måste passa in i omgivningen med hänsyn till arkitektur och färg. Bygga själv eller köpa färdigt? Idag finns det ett otroligt stort utbud av friggebodar och utbud allt ifrån enkla redskapsskjul till lyxiga lusthus och miniatyrvillor. Graden av färdighet varierar också. Den som gillar att snickra köper en ritning och införskaffar och sågar allt virke själv och bygger hela boden från grunden. Har man inte alls tid eller lust att tillbringa sommaren med att snickra så anlitar man en byggfirma eller får en färdigbyggd bod levererad på plats. Annars är det vanligt att köpa byggsatser med sektioner som inte är alltför svåra att montera. Priserna varierar stort beroende på utförande och tillval. Vissa tillverkare satsar på enkla, billiga basmodeller medan andra erbjuder ett mer avancerat sortiment samt att man själv kan rita ihop sin egen drömstuga med eget val av design, fasad, fönster och inredning.

3 Romantiska rosbågar Det finns knappt något vackrare och mer romantiskt än en trädgård fylld av doftande rosor. Ett sätt att snabbt skapa ljuv rosenromantik är att bygga en eller flera rosbågar i trädgården rosbågar som ingångar till trädgårdens olika rum, som välkomnande portal över grinden eller som skyddande tak över trädgårdsbänken. En rosbåge kan konstrueras på många olika sätt. Det finns färdiga modeller i trä eller metall som är lätta att sätta ihop själv. Vissa av dem är enkla, på gränsen till rangliga, medan andra är stabila och hållbara konstruktioner. För finsmakaren finns det fantastiskt vackra snirkliga bågar i smide som för tankarna till svunna tider. Sedan finns alltid alternativet att konstruera en egen. Med tryckimpregnerade stolpar spikar man ganska snabbt ihop en enkel båge med platt eller spetsigt tak. För bästa stabilitet kan stolparna gjutas fast i marken eller fästas med praktiska stolphållare. Det finns också andra kreativa och mer okonventionella varianter som att placera två gamla järnstegar med ett armeringsjärn som överliggare eller att bocka en tillklippt bit armeringsnät till en bågform. Sedan till det roliga rosorna. Det finns ett stort utbud av klängrosor som trivs toppen med att klättra uppför rosbågar. Här är några: Rosa Helenae/Honungsros mycket starkväxande och frisk gammaldags sort. Mängder av gräddvita små blommor som doftar underbart i juni. Blir upp till sex meter lång och är härdig till zon 5. New Dawn klassisk starkväxande sort som blommar med vackra ljusrosa blommor hela sommaren, även i viss skugga. Blir upp till tre meter och klarar sig till zon 5. Coral Dawn syster till New Dawn, fast med djuprosa till korallrosa blommor som blommar hela sommaren. Blir upp till tre meter och är härdig till zon 4. Venusta Pendula starkväxande, mycket gammal sort som blommar med mängder av vitrosa blommor i juni-juli. Frisk och snabbväxande, kan bli upp till sex meter lång. Zon 5. Polstjärnan en av de allra härdigaste klätterrosorna som klarar sig ända till zon 7. Starkväxande, frisk och mycket rikblommande med vita blommor i juni-juli. Kan bli sex meter lång. Flammentanz klassisk röd klängros som är frisk och starkväxande och blommar under en lång period. Blir upp till fyra meter och klarar sig till zon 6. Alchymist frisk och härdig klängros med vackra och ovanliga blommor i rosa, gult och orange. Blir upptill tre meter lång och är härdig till zon 4. Plantera en eller två rosor på vardera sida av rosbågen, gärna olika sorter med olika blomningstid, så att du alltid har vackra rosor i bågen. Plantera i djupa gropar och med ockuleringsstället minst tio centimeter under markytan. Fyll på med näringsrik jord och massor av vatten. Trampa ner försiktigt runt rosen för att få den på plats.

4 Trädgårdsmöbler förnya med färg Om du är ägare till en småtråkig och småsliten trädgårdsgrupp i trä så ska du inte kasta avundsjuka blickar på grannens nyinskaffade soffgrupp i konstrotting. Du ska istället skatta dig lycklig för att du har möjlighet att måla om dina trädgårdsmöbler. I precis vilken färg du vill! Faktum är att trämöbler passar väldigt bra på verandan och i trädgården, hur tråkiga och traditionella de än kan kännas. Ett naturligare material än trä får man leta efter och det smälter så bra in i utomhusmiljön. Det betyder inte att trä måste vara träfärgat. Tvärtom! Trädgårdsmöbler kan med fördel målas och kulören väljer du själv fräscht och traditionellt i vitt, matchande husets fasad eller glatt och småtokigt med flera olika färger. Inte gör det någonting om du tröttnar heller trämöbler kan målas om många gånger! Så här gör du: 1. Tvätta möblerna ordentligt, gärna med fasadtvätt 2. Skrapa bort gammal, löst sittande färg med en färgskrapa. 3. Slipa möblerna med sandpapper. 4. Fyll eventuellt igen hål och sprickor med träspackel och slipa sedan igen. 5. Grundmåla med en strykning trägrundfärd. 6. Färdigstryk två gånger med träfärg för fasad, fönster eller utomhussnickerier. Nya, obehandlade trämöbler ska först behandlas med impregneringsolja. Låt oljan torka i ett dygn innan grundmålning. Även metallmöbler kan målas. Tvätta, skrapa och borsta bort all eventuell rost med en stålborste. Slipa med sandpapper och måla med rostskyddsfärg. Grundmåla med metallgrundfärg förzinkat och galvaniserat järn kan behöva särskilda grundfärger och färdigstryk med metallfärg för utomhusbruk.

5 Köpa begagnad motorcykel? När vårsolen börjar värma är det många som längtar efter motorcykel. Om det är den här våren som drömmen kommer att gå i uppfyllelse för dig så har vi samlat några tips om sådant som kan vara bra att tänka på inför köpet. Handlare eller privat Som alltid när man köper begagnat så blir det ofta lite enklare att köpa av en handlare. Man får reda på sådant som man kanske inte kunnat se själv och får ofta med en garanti på sex månader. Köper man av en privatperson löper man något större risk att köpa grisen i säcken, i synnerhet om man är okunnig. Å andra sidan är det billigare. Första kontakten Ta reda på hur långt cykeln har gått, när senaste besiktningen gjordes och vad resultatet var. Fråga om fordonets skick och orsaken till försäljning samt om motorcykeln servats regelbundet och om servicen finns dokumenterad. Fordonsupplysning Ta reda på mer om fordonet genom att kontrollera Transportstyrelsens fordonsupplysning på www. transportstyrelsen.se. Genom att fylla i registreringsnummer får du bland annat reda på antal ägare, senast godkända kontrollbesiktning och betald fordonsskatt. Allmänt skick När du åker för att titta på cykeln ska du först rikta uppmärksamheten på det allmänna skickat. Är den välskött till det yttre, så är chanserna goda att ägaren också tagit hand om resten. En sliten och skiten motorcykel med repor, rost och hängig kedja kan också vara misskött rent allmänt. Detaljer Gå igenom fordonet och kontrollera de olika delarna. Kolla motorn efter oljeläckage. Känn efter så att fjädringarna inte känns glappiga eller tröga. Granska kedja och drev kedjan ska sitta lagom spänt och drevets tänder ska inte vara för toppiga. Om det går att lyfta kedjan mer än ett par millimeter från drevet så kan det vara läge för byte. Kolla bromsskivor och bromsbelägg. Skivorna ska vara plana och hyfsat släta och friktionsmaterialet på bromsbelägget ska vara minst en millimeter tjockt. Se till att bromsslangarna inte läcker. Kontrollera däckens mönsterdjup det ska vara minst en millimeter. Se också över belysning, signalhorn och annan elektronik. Provkör När du provkör ska du vara uppmärksam på missljud från motorn, onormal lukt eller rök. Kör en runda med varierande hastighet, så att du får testa alla växlar och känna på fjädringen. Testbromsa i olika lägen. Utrustning Glöm inte utrustningen! Skyddskläder för motorcykel kan kosta en hel del, men även dessa kan köpas begagnat. Det är lag på att såväl förare som passagerare ska ha hjälm, så skaffa gärna två hjälmar om du tänkt ha sällskap bakpå cykeln. Försäkring Det kan finnas stora variationer i försäkringspremier, så det är värt att fiska runt lite. Använd registreringsnumret för att ta reda på vad försäkringen kostar hos olika bolag. Sist men inte minst kör försiktigt!

6 Pollensäsongen är här Varje vår drabbas mängder av människor av pollenallergi. Man tror att cirka 1,5 miljoner svenskar är allergiska mot pollen. Det är framför allt pollen från lövträd som björk, al och hassel som orsakar allergiska reaktioner, men också gräs och gråbo. Tonåringar är de som drabbas värst av pollenallergi och besvären brukar avta i övre medelåldern. Symptom Första gången man drabbas är det lätt att missta besvären för en vanlig förkylning, eftersom symptomen framför allt kommer i näsan och i ögonen. Den stora skillnaden mot förkylning är att ögonen brukar bli röda och klia. Snuvan är inte tjock, som den ofta blir vid förkylning, utan rinnande hela tiden. Nästäppa är vanligt, men allergi ger inte feber. Däremot kan man bli trött och få huvudvärk. Misstänker du pollenallergi så kan du göra ett allergitest på din vårdcentral. Vad kan man göra själv? Ha koll på pollenprognoserna och håll dig inomhus de dagar då pollennivåerna är höga. Pollenprognoser finns bland annat på SMHI:s hemsida Undvik öppna fönster när du sover och veva upp rutorna när du åker bil. Sitt inte i gräs om du är allergisk mot det och låt bli att gosa med djur som sprungit runt i gräs och buskar. Häng inte tvätt på tork utomhus och skölj gärna av håret innan du lägger dig. Undvik att röka eller att vistas i rökiga miljöer. Behandling Räcker inte egenvården så finns det allergimediciner. Tabletter har en förebyggande verkan och kan med fördel tas regelbundet eller inför utomhusaktiviteter. De hjälper bra mot nysningar, snuva och ögonproblem, men tar inte bort nästäppan. Ögondroppar är bra att ha till hands när besvären redan uppstått. Ögondroppar med antihistamin ger snabb lindring mot rinnande, kliande ögon. Olika typer av nässpray kan lindra symptomen från näsan. Antihistaminspray lugnar ner den allergiska reaktionen. Kromoglikatspray förebygger symptom och kan användas regelbundet. Kortisonspray är den som är mest effektiv mot täppt näsa. Vanligt förkylningsnässpray ska absolut inte användas under längre perioder. Det finns också receptbelagda läkemedel som ger god effekt mot pollenallergi. Om man har kraftiga besvär eller om inga andra läkemedel hjälper, kan man bli vaccinerad. Då får man regelbundet sprutor med små mängder av det allergiframkallande ämnet. Vaccinationsbehandling pågår ofta i drygt tre år.

7 GI-rullar med två fyllningar GI-dieten har varit populär under flera år inte bara för att den ger en effektiv viktminskning, utan för att den får många att må bra. Med ett jämnare blodsocker blir humöret bättre samtidigt som magen har det bra och man blir allmänt piggare. Att äta GI-mat handlar om att äta mest av sådan mat som har ett lågt glykemiskt index, samtidigt som man håller nere med mat med högt GI, såsom vitt bröd, socker, ris, potatis och andra livsmedel med snabba kolhydrater. De här recepten passar lika bra för den som äter GIkost som för den som inte gör det. De canneloni-inspirerade rullarna kan formas av röd- eller vitkålsblad, skivad aubergine eller squash och fyllas med i princip vad som helst. Här ger vi två tips. Auberginerullar med bacon, svamp, feta och oliver Squashrullar med lax- och räkröra 2 stora squash 300 g skalade räkor 150 g rökt lax 1 dl creme fraiche ½ dl finhackad dill 1 msk finhackad kapris 3 dl grädde 1 dl ajvar relish salt och peppar Skär squashen på längden i mycket tunna skivor. Skär laxen i bitar och blanda med räkorna och creme fraiche. Smaksätt med dill, kapris, salt och peppar. Rulla in fyllningen i squashskivorna och lägg i en form. Rör ihop en sås av grädde och ajvar relish och smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över rullarna och gratinera i 200 grader i cirka 20 minuter. 3 stora auberginer 200 g bacontärningar 200 g blandad svamp 1 vitlöksklyfta 1 dl skivade oliver ½ dl skivade soltorkade tomater i olja 1 dl fetaost i tärningar. ½ dl finhackad persilja Salt och peppar Skär auberginerna på längden i mycket tunna skivor. Stek bacon, svamp och vitlök och rör försiktigt ihop med oliver, soltorkade tomater, feta och persilja. Vrid några varv med pepparkvarnen och rulla in fyllningen i aubergineskivorna. Placera i en form, pensla med olivolja och strö över lite flingsalt. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.

8 Skogsskolan Vi här i Sverige är lyckligt lottade som har sådan rik tillgång på skog som vi har. Skogen är en fantastisk naturmiljö som inte bara är full av virke och råvaror. Den är världens lungor som förser oss med syre och en vacker miljö för fritid, avkoppling och återhämtning. Vi är många som söker oss till skogen när vi vill känna oss som ett med naturen. Djurens ljud och växternas dofter skapar harmoni och välmående. Skogen är dessutom en fantastisk lektionssal där vi kan lära oss själva och våra barn om hur naturen omkring oss fungerar. Våren är en perfekt tid för utflykter, så ta med dig familjen ut i skogen, packa en matsäck och slå läger i en trivsam glänta. Ta gärna också med dig lite kunskaper att dela med dig av. Med en bok om flora och fauna eller något läromedel i utomhuspedagogik kan man lära mycket under en trevlig picknick. Visste du förresten det här om skogen: Av Sveriges areal på cirka 41 miljoner hektar består cirka 23 miljoner hektar av skog. Detta gör Sverige till ett av världens mest skogrika länder, sett till förhållandet mellan skogsareal och invånarantal. De svenska skogarna består av 42 procent gran, 39 procent tall och 12 procent björk. Enligt Skogsstatisktisk årsbok 2010 är det totala svenska virkesförrådet nästan tre miljarder skogskubikmeter. Skogskubikmetern anger volymen av trädets stam med bark. 50 procent av de svenska skogarna tillhör privata skogsägare. 40 procent ägs av privatägda eller statsägda aktiebolag. År 2009 fanns det skogsägare i Sverige, varav 62 procent var män. För att kallas skogsägare ska man äga minst en hektar skog. Ungefär hälften av den skog som avverkas i Sverige går till sågverken där den blir brädor och plank. 40 procent går till pappersmassaindustrin och 8 procent går till vedeldning i småhus. I norra Sverige avverkas träden vanligtvis när de är mellan 90 och 120 år gamla. I södra Sverige ligger avverkningsåldern på 70 till 90 år. Större delen av svensk skog har avverkats och återplanterats under de senaste hundra åren, så de riktigt gamla skogarna finns framför allt sparade i nationalparker och naturreservat. Världens högsta träd är en 112 meter hög amerikans sekvoja (cypressträd) som växer i Kalifornien, USA. Trädet kallas Howard Libby Tree. Bland de högsta träden i Sverige finns framför allt gran och bok, men man vet inte exakt var det högsta trädet finns. År 2003 fälldes en 48 meter hög gran i Värmland. Sveriges äldsta träd finns i Dalarna. Det är en gran som är cirka 9550 år gammal. Rumskullaeken i Småland är cirka 1000 år gammal. För 5000 år sedan var större delen av Sverige täckt av lövskogar. Idag har stora delar av lövskogen ersatts av barrskog.

9 Vårfisketips Nu är isfiskesäsongen över i större delen av landet och det börjar bli dags att dra på sig fiskestövlar, sjösätta båtar och rensa draglådan. Här bjuder vi på några tips inför vårfiske av gädda, abborre och öring. Vårgädda med jigg Att använda jigg är ett effektivt sätt att ta stora vårgäddor. Tänk på att fiska i grunda vikar där vattnet hunnit bli några grader varmare än i sjöns djupare delar. En klassisk shadjigg på centimeter fungerar bra, men eftersom det ibland kan vara svårt att få den sluga gäddan att fastna kan det vara bra att rigga jiggen med extra krok. Det kan man bland annat göra genom att trä en lekande med en trekrok i jiggens enkelkrok och sätta ett litet gummiband som stopp så att den inte åker av. Det finns olika sätt att fiska med jigg. Ett är att låta jiggen gå i botten, rulla upp till ytan, låta den gå till botten igen och dra in hela vägen till båten. Ett annat är att kasta ut jiggen, rulla in slaklinan, rulla in några tag, släppa ner till botten, rulla in lite mer, släpp till botten ända tills den är framme vid båten. Man kan också rulla in/släppa ner med längre avstånd. Avsluta alltid indragningen med att dra jiggen ett varv runt båten och rulla upp. Meta abborre Abborre är en riktig allroundfisk som kan fiskas på många olika sätt, bland annat genom mete. När isen försvinner från sjöarna börjar abborren leka. Den leker senare i Östersjön än i insjöarna. Eftersom abborren gärna leker nära strandkanten på grunda vatten är det perfekt läge för vårmete från strandkanten. Helst leker den där det finns gott om vass, grenar och andra gömställen. Mask, räkor, mört eller strömming är bra beten för vårabborren antingen med bottenmete eller med flötmete. Öring Öring är en god släkting till laxen som finns i stort sett i hela landet. Den lever i havet, i insjöar och i åar, bäckar och andra vattendrag. Är man ute efter havsöring så är det framför allt i stora grunda områden i varma vikar med sand, lera, tång och sten man ska leta. Vinden får gärna ligga in mot land. Sedan är det bara att vada ut och ställa sig någonstans där man kan kasta ut och prova olika områden. När vattnet är kallt är det bra med färgglada beten och när det blir varmare kan man gå över till mer neutrala färger. Havsöringen kan vara lite långsam på våren, så tänk på att ge dem tid att nappa. Öring i insjö håller gärna till på botten under den kalla vintern och den varma sommaren. Då kan man gärna fiska bottenmete med exempelvis mask, räka eller maggot. På våren och hösten söker sig öringen upp mot ytan för att fånga flugor då passar det bättre att fiska med fluga eller drag som wobbler och spinnare. Tänk på att öringen är fredad i vissa områden, så kolla först upp vad som gäller i ditt område.

10 Visste du att om våren Enligt traditionell kalenderindelning brukar våren omfatta mars, april och maj. Enligt SMHI:s definition är det vår när dygnsmedeltemperaturen legat över 0 i minst sju dagar, men bara om det inträffar efter den 15 februari. Eftersom vi bor i ett avlångt land varierar vårens ankomst mycket mellan söder och norr. I Malmö brukar våren normalt inträffa runt den 22 februari, i Stockholm den 16 mars, i Östersund den 11 april och i Kiruna den 1 maj. Vårdagjämningen är den tidpunkt då solskivans centrum passerar gränsen mellan norra och södra himmelshalvan (himmelsekvatorn). I år inträffade detta den 21 mars klockan Det tillfälle då dag och natt är lika långa sker dock något dygn tidigare. Våren är den årstid som inom många kulturer har störst symboliskt värde. Den symboliserar pånyttfödelse, fruktbarhet, kärlek och hopp. Tanken om förnyelse visar sig också traditionen att vårstäda Klassiska vårtecken är ankomst av flyttfåglar, islossning, snösmältning, uppkomst av snödroppar och tussilago, vårfloder, koltrastens sång, motorcyklar, deklarationer och pollenallergi.