BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND"

Transkript

1 BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND Den här informationen vänder sig till dig som ska opereras på kirurgiska kliniken i Lund. Var inte rädd för att fråga om du undrar något som du inte får svar på här. Inför operationen I samband med det första läkarbesöket får du information om vilken dag du ska opereras. Inför operationen behöver vi veta mer om dig, för att kunna genomföra operationen så säkert som möjligt. Därför kommer vi att ställa frågor och göra undersökningar. Vi kommer att behöva ta blodprover. Du kan lämna blodproverna på din vårdcentral eller på provtagningen på entréplanet i sjukhuset. Om du använder blodförtunnande medicin (t.ex. Waran eller Trombyl) så ska du berätta det för din läkare direkt. Om du har någon hjärtsjukdom så kommer vi att undersöka ditt hjärta med EKG. Det sker på Fysiologiska kliniken, Hisshall A, plan 2. Kvällen före operation Kvällen före operationsdagen ska du duscha och tvätta dig med bakteriedödande tvättsvampar. Dem får du av oss. Undvik att få in tvål i ögon och öron. Använd ditt eget schampo för att tvätta håret. Ta bort eventuellt nagellack. Efter helkroppstvätten, ta på dig rena kläder och sov i en renbäddad säng. Du får inte äta eller dricka efter klockan och du bör även undvika att röka, snusa och tugga tuggummi. Operationsdagen Börja dagen med att duscha på samma sätt som kvällen före. Ta på dig rena kläder. Använd inte smink eller nagellack. Lämna smycken och piercing hemma. Alla dessa åtgärder syftar till att minska risken för sårinfektioner. Observera också att du inte får äta någon frukost. Om du ska göra lymfkörtelundersökningen portvaktskörtel/sentinel node kommer du att börja med den. I så fall får du separat information om tid och plats.

2 När du kommer till oss på avdelningen får du en sängplats. Sjuksköterskan kommer att kontrollera din identitet, så ta med legitimation. Om du får du vänta på operationen kommer du att få ett dropp med sockerlösning för att du inte ska bli så hungrig eller törstig. Vi låser ni dina värdesaker i ett skåp och du får med dig nyckeln till operationen på ett armband. Undvik ändå att ta med saker av större värde. Innan operationen får du träffa kirurgen som kontrollerar att allt är klart. Han eller hon markerar operationsområdet med en tuschpenna och bekräftar därmed till narkospersonalen att du är klar för att sövas. Du går själv eller åker i en säng till operationsavdelningen. På operationsavdelningen På operationsavdelningen får du lägga dig på en smal säng, en så kallad operationsbrits, och träffa narkospersonal som förbereder dig inför sövning och operation. När operationen är färdig flyttas du till din vanliga säng och får ligga någon timme på uppvakningsavdelningen. Där kontrollerar vi din puls och andning, och ser till att operationssåret ser bra ut. När du är ordentligt vaken får du komma tillbaka till avdelningen. Efter operationen På avdelningen får du äta och dricka något lätt. Det är viktigt att du kommer upp och rör på dig samma dag, det minskar risken för komplikationer som blodpropp. Personalen hjälper dig att komma ur sängen första gången eftersom du kan känna dig yr. Om du har ont får du smärtstillande medicin. Har du fått en dränageslang kan du känna stickningar i såret. Dränageslangen avleder sårvätska och lymfvätska efter operationen, och man kan ta med den hem. Den tas bort när det kommer mindre än 50 ml per dygn, eller efter 5 dygn oberoende av mängden. När du kommer hem När man kommer hem drabbas många av trötthet. Detta är ofta en reaktion på allt man har gått igenom och fullständigt naturligt. Passa på att vila och måna om dig själv! Om du blir orolig så ring till din kontaktsjuksköterska. Under flera veckor efter operationen kan operationsområdet kännas konstigt. Det kan göra ont, hugga, sticka, bränna, krypa o.s.v. Det är normalt och en del i sårläkningsprocessen som kan vara i upp till ett år. Vid operationssåret kan man få en bula, ett serom, som består av en ansamling av sårvätska. Det är ofarligt men kan vara obekvämt och spänna, och vi kan därför tömma ut vätskan. Ring kontaktsjuksköterskan om du behöver göra det. Det kan behöva upprepas några gånger.

3 Om man har tagit bort flera lymfkörtlar kan man få problem med långvarig svullnad, så kallat lymfödem, i armen eller benet. Det är ovanligt och kan förebyggas och behandlas med sjukgymnastik och stödstrumpa. Om vi tror att du riskerar att få en sådan svullnad så kommer vi att kalla dig till sjukgymnasten på Lymfödem-mottagningen på sjukhuset efter operationen. Du kan också ringa dit själv på , eller ringa till din kontaktsjuksköterska. När man har opererat bort flera lymfkörtlar kan överarmen eller lårets insida kännas bedövat och ibland bränna vid rörelse. Det beror på att vissa hudnerver har skadats eller delats vid operationen. Det är inte farligt och i de flesta fall återkommer känseln, även om det inte blir precis som före operationen. Skötsel av såret När det har gått 24 timmar efter operationen kan du duscha som vanligt, men förbandet ska sitta kvar. Det har en plastad yta som hindrar vatten att tränga in till såret. Blir förbandet ändå vått bör du byta det. Efter 3 4 dygn går det bra att duscha utan plastförband och låta den innersta tejpen lufttorka. Om tejpen skulle lossna, sätt på ny. Var uppmärksam på hur såret utvecklas så att du upptäcker en eventuell infektion tidigt. Du kan ha fått en infektion om du blir röd och svullen runt såret, om du får feber eller om såret börjar göra ont på ett nytt sätt. Då ska du kontakta vår Bröstoch Melanommottagning eller Distriktssköterskan. Du som är nyopererad kan komma till oss för att få hjälp att sköta såret. Mottagningen är öppen för obokade besök mellan 8 och 9 på vardagar, men du kan också ringa och boka en tid. Ofta syr vi ihop såret med stygn som sitter under huden och då behöver stygnen inte tas bort. Om du har stygn som sitter ovanpå huden tar vi bort dem efter cirka 14 dagar. I så fall får du en remiss till distriktsköterskan redan i samband med operationen. Om du har behandlats med hudtransplantation får du speciella instruktioner av kirurgen efter operationen. Då kommer du att få komma till mottagningen 4 7 dagar efter operationen för omläggning. Uppföljning efter operationen Vid operationen tar vi bort hud och andra vävnader. Allt detta skickar vi sedan iväg för analys. När analysen är klar diskuterar vi resultaten på ett möte där flera specialister bidrar med sina synpunkter. Med på mötet är alltid en röntgenolog, en patolog, en onkolog, en kirurg och en sjuksköterska. Mötet enas om en behandlingsrekommendation som du sedan får vid ett återbesök med kirurgen. I samband med det kontrollerar vi också såret och kommer överens om hur vi ska gå vidare. Det mötet sker normalt 3 4 veckor efter operationen. De flesta som opereras för malignt melanom blir helt friska. Ju tidigare man hittar tumören desto bättre är prognosen.

4 Forskning Skånes Universitetssjukhus erbjuder många patienter att vara med i olika undersökningar och studier. Det är alltid frivilligt att vara med. Syftet med studierna är att vi ska lära oss mer om hur vi ska bekämpa sjukdomen. Samtliga studier är godkända av en etisk kommitté. Checklista för operationsdagen Ät eller drick inget efter midnatt. Undvik snus, cigaretter och tuggummi efter midnatt. Tvätta dig med våra tvättsvampar på kvällen och morgonen. Använd inte smink eller nagellack. Använd inte smycken eller piercingar. Lämna värdesaker hemma. Ta med legitimation.

5 VAD ÄR HUDCANCER OCH VARFÖR FÅR MAN DET? Det finns tre typer av hudcancer Basalcellscancer, eller basaliom, är den vanligaste formen av hudtumör. Den drabbar mest äldre personer. Basaliom sprider sig inte med dottertumörer, utan växer bara lokalt. Bästa behandlingen är därför att operera bort hela tumören. Skivepitelcancer liknar basaliom på många sätt. Den drabbar ofta äldre personer som har vistats långa tider i solen och den sprider sig sällan vidare i kroppen. Därför behandlas den också på samma sätt. Malignt melanom är den tredje hudcancern. Den utgår från melanocyterna, alltså de celler i huden som producerar pigment, det färgämne som hjälper till att skydda huden mot sol. När melanocyterna klumpar ihop sig bildas födelsemärken. Melanocyterna kan skadas av t.ex. solljus. Om dessa skador inte repareras av cellen själv kan cellen börja dela sig okontrollerat och ge upphov till en hudtumör, ett melanom. Skadade celler kan också lossna från melanomet och följa med blodet eller lymfan till andra ställen i kroppen och bilda dottertumörer, så kallade metastaser. Melanomets tjocklek visar vilket stadium tumören är i, det vill säga hur långt ner i hudlagren den har växt. Det i sin tur är avgörande för vilken behandling som är lämplig. Storleken på tumörens yta är mindre viktig. Alla bortopererade hudbitar och tumörer undersöks i mikroskop för diagnos och stadieindelning. Sol och ärftlighet orsakar hudcancer Solljuset har stor betydelse för vilka som får hudcancer. De tre tumörtyperna skiljer sig dock åt. För basalcells- och skivepitelcancer tror man att det är den totala samlade solbestrålningen under livet som har betydelse. Melanom orsakas snarare av akuta brännskador (t.ex. om man får en kraftig rodnad och fjällar när man är på utlandssemester). Även solning i solarium ger ökad risk för melanom. Man har större risk för att få melanom om man har rött hår och ljus hy med lite pigment. Även personer med många födelsemärken har en ökad risk för melanom. Vissa familjer har en ärftlig benägenhet att utveckla melanom och därför frågar läkaren alltid om detta. Man kan skydda sig mot solen Man ska vara försiktig i solen och se till att inte bränna sig. Det är särskilt viktigt under barn- och ungdomen. Solkrämer skyddar inte så väl mot melanom. Det kan bero på att krämerna skyddar mot det UV-ljus som gör att man blir röd och bränd, men inte mot det UV-ljus som ger melanom. Solkrämerna gör alltså att man kan vara ute längre i solen utan

6 att bränna sig. Därmed ökar man den totala soldosen och även risken för att få melanom. UV-strålningen är starkast mellan 11 och 15 och på öppna områden, som stranden. Skydda dig från den med kläder och sitt i skuggan. Är du tunnhårig bör du skydda huvudet med en keps el dyl. Sola inte solarium! Upptäck hudcancer i tid Inspektera hudförändringar på kroppen regelbundet. Kontrollera om dina födelsemärken ändrar sig i form, färg eller storlek. Var också uppmärksam på hudförändringar med rodnader, sår eller klåda. Många melanom utvecklas från ett födelsemärke som man har haft i flera år och som plötsligt ändrar färg eller form, eller som bara växer. Kontakta vårdcentralen eller en hudläkare om du hittar en förändring. Malignt melanom behandlas med kirurgi Malignt melanom behandlas i första hand med kirurgi, där man tar bort hela tumören och lite hud runtomkring. I samband med operationen tar man ibland bort en eller flera lymfkörtlar från armhålan eller ljumsken för att undersöka om tumören har spridit sig till dem. Behandlingen är noggrant reglerad i ett vårdprogram. Läs mer Om du vill läsa mer så rekommenderar vi de här källorna: Boken Melanom sol, skugga och vår hud av Brandberg, Hansson, Ingvar, Kiessling, Månsson-Brahme, Wennberg, Wiman. Sjukvårdsupplysningen: Sök på ordet hudcancer. Cancerfonden: sök på ordet hudcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten: Sök under rubriken Sol och solarier.

7 Information om din operation: Läkaren som opererade: Datum för operation: Typ av tumör: Förstadium (in situ-tumör) Malignt melanom (invasivt) Tumörtjocklek mätt i mm: Operation av portvaktskörtel: Ja Nej Spridning till portvaktskörtel: Ja Nej Kontaktsjuksköterska: Namn: Telefonnummer: Telefontid: kl Egna anteckningar och frågor: Maria Lithner, Christian Ingvar, Kirurgiska kliniken, SUS Lund

8 BILAGA 2 RÅD TILL PATIENT, EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN I LUND RÅD TILL DIG SOM HAR HAFT MALIGNT MELANOM Varje år får cirka svenskar malignt melanom. Prognosen för dem som drabbas blir allt bättre, och det beror troligen på att fler söker i tid medan melanomet fortfarande är ytligt. Risken för att ett sådant ytligt melanom ska sprida sig är liten och det är därför enklare att behandla. Söker du sjukvård av andra orsaker så är det viktigt att alltid berätta att du har opererats för malignt melanom, även om det har gått många år. Minska risken för att få nya melanom Du som redan har haft ett melanom löper en lite större risk än andra att få ytterligare ett melanom. Risken ökar om du bränner dig i solen, och därför bör du skydda dig mot den. Solen är starkast mellan klockan 11 och 15. Skydda dig med skugga och kläder. Är du tunnhårig bör du skydda huvudet med en keps el dyl. Solkrämer skyddar inte mot melanom! Sola inte solarium! Hitta nya melanom snabbt Ta för vana att undersöka dig själv ordentligt en gång per månad: Inspektera operationsärret och omgivande hud för att se om det har kommit några nya pigmentförändringar, knutor eller sår. Leta efter förstorade lymfkörtlar i armhålor och ljumskar. Det gör du lättast när du tvålar in dig. Jämför vänster och höger sida. Inspektera hudförändringar på kroppen som ändrar sig i form, färg eller storlek. Sök också efter hudförändringar med rodnader, sår eller klåda. Om du hittar något som gör dig osäker, ring din kontaktsjuksköterska! Vill du läsa mer? Om du vill läsa mer så rekommenderar vi de här källorna: Boken Melanom sol, skugga och vår hud av Brandberg, Hansson, Ingvar, Kiessling, Månsson-Brahme, Wennberg, Wiman. Sjukvårdsupplysningen: Sök på ordet hudcancer. Cancerfonden: sök på ordet hudcancer.

9 Strålsäkerhetsmyndigheten: Sök under rubriken Sol och solarier. Maria Lithner, Christian Ingvar, Kirurgiska kliniken, SUS Lund

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

PICC-line, perifert inlagd central venkateter

PICC-line, perifert inlagd central venkateter PICC-line, perifert inlagd central venkateter Om du ska få läkemedel som dropp i blodet kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner,

Läs mer

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1 FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på Ortopedmottagningen Doknr 2845 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren finner du information om hur du

Läs mer

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Denna broschyr innehåller viktig information inför och efter din operation. Välkommen till Verksamhetsområde

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Ärrbråck. Ärrbråck. Information inför operation av ärrbråck. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona

Ärrbråck. Ärrbråck. Information inför operation av ärrbråck. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona Ärrbråck Ärrbråck Information inför operation av ärrbråck Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning, PatientForum

Läs mer

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin Din Operationsdag I Hemmet DESCUTANTVÄTT, FASTA, LÄKEMEDEL Det är viktigt att du läser igenom dokumentet Förberedelser inför din operation och att du följt

Läs mer

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 När jag skulle operera mitt öga fick jag komma till sjukhuset tidigt på morgonen. Jag fick inte äta eller dricka något innan jag åkte hemifrån.

Läs mer

Malignt melanom. Nils Hamnerius överläkare Skånes universitetssjukhus Hudkliniken Malmö

Malignt melanom. Nils Hamnerius överläkare Skånes universitetssjukhus Hudkliniken Malmö Malignt melanom Nils Hamnerius överläkare Skånes universitetssjukhus Hudkliniken Malmö Är melanom farligt? 1960-talet - ca 50 % överlevde idag överlever ca 80-90 % Är melanom farligt? avgörande är att

Läs mer

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad Förberedelser inför operation För information inför operation besök eller ring oss några

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med titthålsmetoden

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med titthålsmetoden Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med titthålsmetoden Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

CANCER I ÖRONSPOTTKÖRTELN (PAROTIS)

CANCER I ÖRONSPOTTKÖRTELN (PAROTIS) CANCER I ÖRONSPOTTKÖRTELN (PAROTIS) Varje år drabbas cirka 100 personer i Sverige av spottkörtelcancer. Den vanligaste lokalisationen är i öronspottkörteln, därefter i någon av de större spottkörtlarna

Läs mer

Information från Hudkliniken i Östergötland

Information från Hudkliniken i Östergötland Information från Hudkliniken i Östergötland Information från Hudkliniken i Östergötland Om du önskar mer information om malignt melanom så kan du följa någon av de rekommenderade länkarna på slutet. 1.

Läs mer

Information från Ortopedkliniken

Information från Ortopedkliniken Knäprotes Information från Ortopedkliniken Mars 2010 Information inför planerad knäprotesoperation. Informationen vänder sig främst till dig som står på väntelista för att en läkare skall bedöma om du

Läs mer

till dig som ska opereras för Gallsten

till dig som ska opereras för Gallsten till dig som ska opereras för Gallsten Information till dig som ska opereras för gallsten Varför bildas gallsten? Gallan bildas i levern och når via den djupa gallgången sin lagringsplats, gallblåsan,

Läs mer

Till dig som ska opereras på centraloperation

Till dig som ska opereras på centraloperation FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på centraloperation Hem samma dag (dagkirurgi) Stanna över natt Doknr 2839 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren

Läs mer

Matstrupsbråck. Matstrupsbråck. Information inför operation av matstrupsbråck med titthålsmetoden

Matstrupsbråck. Matstrupsbråck. Information inför operation av matstrupsbråck med titthålsmetoden Matstrupsbråck Matstrupsbråck Information inför operation av matstrupsbråck med titthålsmetoden Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta

Läs mer

Robotassisterad radikal prostatektomi

Robotassisterad radikal prostatektomi Robotassisterad radikal prostatektomi Inskrivningsdagen Under dagen träffar du: Samordnaren som tar emot på avdelningen Sjuksköterskan som informerar dig om vad som ska ske under vårdtiden. Avdelningsläkaren

Läs mer

TILL DIG MED HUDMELANOM

TILL DIG MED HUDMELANOM TILL DIG MED HUDMELANOM Hudmelanom är en typ av hudcancer Hudmelanom, basalcellscancer och skivepitelcancer är tre olika typer av hudtumörer. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomarna är nu bland

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Navelbråck. Navelbråck. Information inför operation av navelbråck. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona

Navelbråck. Navelbråck. Information inför operation av navelbråck. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona Navelbråck Navelbråck Information inför operation av navelbråck Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning, PatientForum

Läs mer

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Välkommen till den dagkirurgiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset På dagkirurgiska operationsavdelningen görs operationer som inte

Läs mer

Bukväggsbråck. Bukväggsbråck. Information inför operation av bukväggsbråck

Bukväggsbråck. Bukväggsbråck. Information inför operation av bukväggsbråck Bukväggsbråck Bukväggsbråck Information inför operation av bukväggsbråck Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning,

Läs mer

Kirurgiska kliniken. Information till dig som ska göra en diagnostisk operation i bröstet

Kirurgiska kliniken. Information till dig som ska göra en diagnostisk operation i bröstet Kirurgiska kliniken Information till dig som ska göra en diagnostisk operation i bröstet 1 2 Viktiga telefonnummer Bröstsjuksköterska: Universitetssjukhuset i Linköping, Anna Carlsson, Pernilla Gunnarsson

Läs mer

till dig som ska opereras för Bråck

till dig som ska opereras för Bråck till dig som ska opereras för Bråck Information till dig som ska opereras för bråck Varför bildas bråck? Bråck bildas när en liten säck av bukhinnan glider ut genom ett svagt ställe i bukväggen. Orsaken

Läs mer

Till dig som behandlas för bröstcancer. Bröstcentrum Kirurgkliniken

Till dig som behandlas för bröstcancer. Bröstcentrum Kirurgkliniken Till dig som behandlas för bröstcancer Bröstcentrum Kirurgkliniken Till dig som fått diagnosen bröstcancer Att drabbas av bröstcancer väcker i sig oro hos de flesta, men det finns en väg ut ur detta. Vi

Läs mer

Till dig som ska opereras för malignt melanom

Till dig som ska opereras för malignt melanom Dagoperation Till dig som ska opereras för malignt melanom Till dig som fått diagnosen malignt melanom Att drabbas av malignt melanom väcker i sig oro hos de flesta, men det finns en väg ut ur detta. Vi

Läs mer

Information till dig som ska opereras

Information till dig som ska opereras Information till dig som ska opereras Välkommen till dagkirurgiska enhetens mottagning i Ljungby Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför, under och efter din operation. Din

Läs mer

Viktigaste e för oss det är du förstås

Viktigaste e för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR BRÖSTOPERATIONER Innehållsförteckning Operation av förändring i bröst med fryssnitt...2 Bröstbevarande operation med undersökning av lymfkörtel...4 Bröstbevarande operation med avlägsnande

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten!

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste vardagen före din operationsdag för att få den tid du skall

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik)

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning i

Läs mer

Till dig som patient. Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer

Till dig som patient. Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer Till dig som patient Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer Med ett besked om misstänkt eller konstaterad cancer kommer oftast en rad olika frågor, tankar och känslor. I denna folder

Läs mer

Allmän information till dig som skall göra pacemakerbyte

Allmän information till dig som skall göra pacemakerbyte Kardiologiklinik Patientinformation Allmän information till dig som skall göra pacemakerbyte. VÄLKOMMEN TILL HJÄRTMOTTAGNINGEN NÄL Att opereras dagkirurgiskt innebär att du åker hem samma dag som Du opereras.

Läs mer

Axelledsprotes. Region Skåne. Patientinformation. Axelledsprotes

Axelledsprotes. Region Skåne. Patientinformation. Axelledsprotes Axelledsprotes Patientinformation Region Skåne Axelledsprotes 1 Denna broschyr är framtagen av Ortopediska kliniken, Skånes universitetssjukhus 2 Axelledsprotes Innehåll Inledning... 4 Före operationen...

Läs mer

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats.

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Vad var det som gjorde ont i buken? Hur såg blindtarmen ut? Behöver jag äta antibiotika efter operationen?

Läs mer

Återbesök Inget återbesök planeras. Frågor dagen efter Ring till dagkirurgen på telefonnummer

Återbesök Inget återbesök planeras. Frågor dagen efter Ring till dagkirurgen på telefonnummer Komplikationer Var uppmärksam på feber, rodnad kring såret eller förvärrad smärta. Bandaget klämmer eller känns för trångt. Om det uppstår ska du kontakta ortopedmottagningen. Återbesök Inget återbesök

Läs mer

Förberedelser inför din operation

Förberedelser inför din operation Förberedelser inför din operation För att vi skall kunna ge dig en säker och effektiv behandling är det viktigt att du fyllt i din hälsodeklaration korrekt. Vi rekommenderar att du noggrant läser igenom

Läs mer

Information om operation av barnbråck hos flickor och pojkar Mer information: Sök http://www.usorebro.se/sv/videoarkiv/ under patientinformation

Information om operation av barnbråck hos flickor och pojkar Mer information: Sök http://www.usorebro.se/sv/videoarkiv/ under patientinformation Kirurgiska kliniken, L-G Larsson, överläkare Reviderat 2014-01-24 Information om operation av barnbråck hos flickor och pojkar Mer information: Sök http://www.usorebro.se/sv/videoarkiv/ under patientinformation

Läs mer

Stygn Stygnen eller metallklamrarna ska tas bort efter 14 dagar hos din distriktssköterska. Boka själv tid för detta.

Stygn Stygnen eller metallklamrarna ska tas bort efter 14 dagar hos din distriktssköterska. Boka själv tid för detta. Förband Du kommer att få ett förband över såret. Detta är plastat så att du kan duscha, det ska inte bytas utan ska sitta kvar till du ska ta bort dina stygn alt staples (metallklamrar). Stygn Stygnen

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Hudcancer: Basalcellscancer

Hudcancer: Basalcellscancer Hudcancer: Basalcellscancer Basalcellscancer, även kallat basaliom, är den vanligaste formen av hudcancer. Tumören förmodas utgå från de celler som finns längst ner i överhuden, basalcellerna. Den växer

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation.

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste

Läs mer

tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet.

tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet. tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet. Om knät blir rött, varmt, mycket svullet eller om du får feber bör du omgående ta

Läs mer

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN Välkommen till Urologiska kliniken Förbesök på sjukhuset inför operationen Inför de flesta operationer blir man först kallad till ett

Läs mer

ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER

ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER Actinica Lotion skyddar huden mot UV-strålning och förebygger vissa former av hudcancer 2 Vad är hudcancer? Hudcancer är den vanligaste typen av cancer.

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få behandling...

Läs mer

Mastektomi med direktrekonstruktion

Mastektomi med direktrekonstruktion Patientinformation Mastektomi med direktrekonstruktion Borttagande av bröstkörtel med samtidig bröstrekonstruktion Den här informationen vänder sig till Dig som har en ökad risk för bröstcancer efter genetisk

Läs mer

opereras för förträngning i halspulsådern

opereras för förträngning i halspulsådern Till dig som skall opereras för förträngning i halspulsådern Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

VID DAGKIRURGISKT CENTRUM

VID DAGKIRURGISKT CENTRUM VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN UROLOGISK OPERATION VID DAGKIRURGISKT CENTRUM och få eftervård på avdelning 65 2 Välkommen till Urologiska kliniken och Dagkirurgiskt Centrum Vid de flesta

Läs mer

BRÄNN NU, BETALA SEN! ETT SKOLMATERIAL OM SOL OCH HUDCANCER

BRÄNN NU, BETALA SEN! ETT SKOLMATERIAL OM SOL OCH HUDCANCER BRÄ U, BETALA SE! ETT SKOLMATERIAL OM SOL OCH HUDCACER Antalet hudcancerfall i Jönköpings län har ökat med 44 procent mellan 2000 och 2008. Allt fler yngre drabbas. Hudcancer är den snabbast ökande cancerformen

Läs mer

Sommartider hej, hej!

Sommartider hej, hej! Sommartider hej, hej! Äntligen dax för semester! En del har säkert redan dragit från stan medan andra får hålla ut några veckor till. "Den som spar han har" har alltid varit mitt motto på sommaren när

Läs mer

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Till dig som skall Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Dagkirurgisk ryggoperaton

Dagkirurgisk ryggoperaton Dagkirurgisk ryggoperaton Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping Denna broschyr skall läsas inför och tas med till inskrivningsbesöket och operation. Diskbråck... 3 Diskbråcksoperation...

Läs mer

till dig som har en Överarmsfraktur

till dig som har en Överarmsfraktur till dig som har en Överarmsfraktur Överarmsfraktur Fraktur (benbrott) på överarmen. Behandlingsmetod bestäms utifrån frakturens läge och utseende. Behandlingsmetod Armen i mitella eller slynga. Axellås

Läs mer

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Lite bra att veta.. 1 Beskrivning av avdelningen Avdelning 12-25 har 33 vårdplatser och därtill tillkommer 3 vårdplatser på

Läs mer

Information till dig som ska opereras för hydrocefalus

Information till dig som ska opereras för hydrocefalus Information till dig som ska opereras för hydrocefalus Information inför förestående operation för hydrocefalus Du har nu fått diagnosen hydrocefalus och ska opereras med inläggning av en shunt. Du kommer

Läs mer

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning INFORMATION INFÖR OPERATIONER Innehållsförteckning Information till dig som ska opereras för sjukdom i binjuren.... 2 Information till dig som ska operera ljumskbråck... 3 Information till dig som ska

Läs mer

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Information inför planerat kejsarsnitt Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Inskrivningsdagen Din partner eller annan anhörig är varmt välkommen att vara med vid inskrivningen som sker några

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att

Läs mer

Välkommen. till specialisttandvården och operationsavdelningen Lasarettet Trelleborg. Patientinformation Tandbehandling för vuxna under narkos

Välkommen. till specialisttandvården och operationsavdelningen Lasarettet Trelleborg. Patientinformation Tandbehandling för vuxna under narkos Välkommen till specialisttandvården och operationsavdelningen Lasarettet Trelleborg Patientinformation Tandbehandling för vuxna under narkos Operationsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation

Läs mer

Det här händer på operationsavdelningen

Det här händer på operationsavdelningen Det här händer på operationsavdelningen Välkommen till oss på operationsavdelningen! Den här broschyren är tänkt att ge dig en kortfattad information om vad som kommer att ske under din vistelse hos oss.

Läs mer

Patientinformation. Bröstrekonstruktion. Information till dig som ej har erhållit strålbehandling

Patientinformation. Bröstrekonstruktion. Information till dig som ej har erhållit strålbehandling Patientinformation Bröstrekonstruktion Information till dig som ej har erhållit strålbehandling Information för dig som ej erhållit strålbehandling Den här informationen vänder sig till Dig som funderar

Läs mer

Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår mission är att ge bättre

Läs mer

kärlröntgenundersökning

kärlröntgenundersökning Till dig som skall genomgå en kärlröntgenundersökning Information till patient & närstående Denna information avser kärlröntgenundersökning vid Kärlkirurgisk vårdavdelning 18, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos

Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos Ögonmelanom 1 Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos barn. I Sverige drabbas sjuttio till åttio

Läs mer

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus.

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. SUT20140120PSE02 Njurcancer Bakgrund

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

Miljökontoret informerar om. Solarium

Miljökontoret informerar om. Solarium Miljökontoret informerar om Solarium Våren 2009 Inledning Den som avser att driva en solarieverksamhet är skyldig att anmäla detta till miljökontoret innan lokalen tas i bruk, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet BAKGRUND I Sverige diagnostiseras 1 300 1 400 personer per år med tumör i centrala nervsystemet (CNS). Centrala nervsystemet är samlingsnamnet

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Senskada i axeln. Rotatorcuffskada

Senskada i axeln. Rotatorcuffskada Senskada i axeln Rotatorcuffskada Operation Senskada i axeln är ett relativt vanligt problem och kan inträffa akut efter fall eller ryck i armen eller vara en följd av långvarig överbelastning på rotarocuffens

Läs mer

Patientinformation Pacemaker

Patientinformation Pacemaker Medicinsk Patientinformation patientinformation Hjärtrytmrubbningsprocessen Utgåva 2. Fastställandedatum 2019-03-26. Dokument-id 39729 Sammanfattning Pacemaker är en behandling som erbjuds patienter med

Läs mer

kärlopereras i ljumske/ ben

kärlopereras i ljumske/ ben Till dig som skall kärlopereras i ljumske/ ben Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska

Läs mer

Hudcancer hos organtransplanterade

Hudcancer hos organtransplanterade Hudcancer hos organtransplanterade Faktagranskad av överläkare Mikael Tarstedt, Hudmottagningen, Karlskoga lasarett. 2 Organtransplanterade löper upp till 100 gånger större risk att utveckla hudcancer

Läs mer

Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes

Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes Medicinsk Patientinformation patientinformation Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes Efter fraktur genom lårbenshalsen. Höftfrakturprocessen SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum 2018-10-09.

Läs mer

Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: Information till dig som ska få en knäledsprotes.

Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: Information till dig som ska få en knäledsprotes. Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: 2016-08-22 Information till dig som ska få en knäledsprotes. Den nya knäleden 2 Operation: Vid en knäledsplastik ersätts

Läs mer

Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan.

Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan. Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan. Målet är att du ska kunna använda armen som innan operationen. Daglig rörelseträning

Läs mer

PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus

PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus Allmän information regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd

Läs mer

TILL DIG SOM SKA. Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS

TILL DIG SOM SKA. Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS TILL DIG SOM SKA Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS TILL DIG SOM SKA OPERERAS OCH STANNA KVAR PÅ SJUKHUSET NÅGON DAG Före din operation kommer du till preoperativa mottagningen. Du får en kallelse hemskickad

Läs mer

Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck

Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck 1 Text Överläkare Dan Sevonius Illustrationer www.johanliljeros.com Lund, januari 2016 2 Allmänt Ljumskbråck hos vuxna beror på att bukväggen i ljumskregionen

Läs mer

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet. En höftfraktur orsakas oftast av att man faller mot denna del av

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Till dig som skall genomgå en bukplastikoperation på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en bukplastikoperation på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en bukplastikoperation på lasarettet i Motala Tag med dig broschyren till vårdavdelningen inför din operation. Operationsdag: Klockslag: Övrigt: 1 2016-08-10 Ann Persson Inför

Läs mer

Diskbråck/spinal stenos

Diskbråck/spinal stenos PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras för Diskbråck/spinal stenos regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad.

Läs mer

INFORMATION INFÖR ÖGONOPERATION

INFORMATION INFÖR ÖGONOPERATION 1(5) INFORMATION INFÖR ÖGONOPERATION För er har reserverats tid för starroperation enligt bifogat tidbeställningsbrev till Vasa Centralsjukhus ögonenhet som finns i A-flygeln, 6:e våningen (A6). Telefonintervju

Läs mer

Aktinisk keratos /solkeratos. Patientinformation

Aktinisk keratos /solkeratos. Patientinformation Aktinisk keratos /solkeratos Patientinformation Vad betyder aktinisk keratos? Aktinisk betyder orsakad av solen. Keratos kommer av ordet keratin, som betyder horn. Det rör sig alltså om en förtjockning

Läs mer

Nyckelben Skulderblad. Överarmsben

Nyckelben Skulderblad. Överarmsben Axelledsplastik Axelleden Axelleden är en så kallad kulled där skulderbladets ledskål ledar mot överarmsbenets huvud. Leden är den mest flexibla av kroppens leder och stabiliseras främst av fyra korta

Läs mer

Artroskopisk rotatorkuffsutur

Artroskopisk rotatorkuffsutur Artroskopisk rotatorkuffsutur Axelleden Axelleden är en så kallad kulled där skulderbladets ledskål ledar mot överarmsbenets huvud. Leden är den mest flexibla av kroppens leder och stabiliseras främst

Läs mer

Patientinformation. Bröstrekonstruktion. Information till dig som har erhållit strålbehandling

Patientinformation. Bröstrekonstruktion. Information till dig som har erhållit strålbehandling Patientinformation Bröstrekonstruktion Information till dig som har erhållit strålbehandling Information för dig som erhållit strålbehandling Den här informationen vänder sig till Dig som funderar på att

Läs mer

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara Hur verkar Fludara En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal There s more to life with Fludara Innehåll Sidan Introduktion 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 Hur verkar Fludara?

Läs mer

OPERATION AV LÄNDRYGGS- DISKBRÅCK

OPERATION AV LÄNDRYGGS- DISKBRÅCK OPERATION AV LÄNDRYGGS- DISKBRÅCK Vad innebär Diskbråck Diskbråck är en utbuktning (bråck) i en mellankotskiva (disk). Det uppstår i en disk som genomgått någon grad av åldersförändring, så att det finns

Läs mer