Sundsbro PASSIVHUS. Välkommen till ett av Sveriges energisnålaste och miljövänligaste flerfamiljshus. 24 lägenheter med guldvittring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sundsbro PASSIVHUS. Välkommen till ett av Sveriges energisnålaste och miljövänligaste flerfamiljshus. 24 lägenheter med guldvittring"

Transkript

1 Sundsbro PASSIVHUS 24 lägenheter med guldvittring Välkommen till ett av Sveriges energisnålaste och miljövänligaste flerfamiljshus

2 SUNDSBRO Välkommen till vårt första passivhus. Ett sju våningar högt hus med totalt 24 hyresrätter. Vi är glada att kunna kunna erbjuda nyproducerade miljö- och klimatvänliga boenden i ett centralt läge. Även om passivhusen sparar energi och värmekostnader så gör de definitivt ingen besparing på komforten. Tack vare den goda isoleringen är ytterväggar och golv lika varma som de byggnadsdelar som inte angränsar till uteluften. Detta skapar ett behagligt klimat utan drag och kallras och med jämn temperatur. Uppvärmningen sker i huvudsak genom instrålad solenergi, värme från männinskor (de boende), belysning, hushållsmaskiner och hemelektronik. Den minimala tillskottsenergi som behövs tillgodoses med värmeslingor i golven kopplade till fjärrvärme. Vi satsar på miljöbyggnad Guld! För information: Elinor Uppgren Tfn: Lena Wexén Tfn: Projektledare: Ulf Linde Tfn:

3

4 VI SATSAR PÅ Guld Vårt mål är att kunna uppnå miljöbyggnad Guld. Klassningen är den högsta miljöklassningen som ställer krav både på energianvändning, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Som exempel kan nämnas att hyresgästernas upplevelse av klimat, dagsljus, ljud, fukt och ventilation är en av indikatorerna för guldklassningen. En viktig del för miljöklassningen är inomhusklimatet både sommar och vinter. Huset har fönster med bra prestanda som innebär att de såväl skyddar från solvärme som kyla. Fasta solavskärmningar mot söder och rörliga mot väster och öster bidrar till en behaglig komfort med jämn temperatur i lägenheten. Den totala energiförbrukningen väntas bli under 45 kwh/m² jämfört med bygglagstiftningens krav på 110 kwh/m² Miljöbyggnad är ett svenskt miljöklassningssystem som bygger på svenska förutsättningar och krav. Med Miljöbyggnad får du ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material. Vi satsar på Guld som är den högsta certifieringen. Vinkeln på skärmen och placeringen är avpassad för att minska solinstrålningen när solen står som högst på sommaren. Ljuset strilar in via ett utskuret mönster inspirerat av Delsbosöm som avtecknar sig som en lövskugga i lägenheterna. Vissa fönster har även rörliga solavskärmningar som består av en vertikal markis som ligger utanpå fönstret för att ta bort värmen. De styrs enkelt med en knapptryckning inifrån.

5 KORT BYGGNADSBESKRIVNING Grundläggning Betongplatta med spetsburna betongpålar. Lägenhetsdörrar Målade säkerhetsdörrar med stålkarm och ektröskel. Elinstallationer Lägenheterna har jordfelsbrytare och brandvarnare. Bärande konstruktioner Betongbjälklag, lägenhetsskiljande väggar i betong, stålpelare i yttervägg. Fasader Puts. Yttertak Takpapp, skiffergrå och bandtäckt plåt. Inredning Skåpstommar och luckor typ Myresjökök. Bänkskiva i laminat, framkant i ek. Innerdörrar släta. Värme, ventilation Fjärrvärme i golvvärmeslingor vid ytterväggar. Mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning. Tele och multimedia Lägenheterna är anslutna till ett separat multimedianät, vilket ger bredband, telefoni och tv i ett och samma uttag, med möjlighet att välja leverantörer. Kabel-TV kan också fås via separat nät. Övrigt Porttelefon med kommunikation från lägenheten. Hiss. Ett passivhus är ett extra välisolerat hus som inte behöver ett traditionellt uppvärmningssystem. Extra tjock isolering och täta väggar eliminerar värmeförlusterna och minskar behovet av tillskottsenergi. Den kubiska formen på huskroppen lämpar sig mycket bra som passivhus eftersom klimatskalets yta i förhållande till golvytan blir så liten som möjligt. Uppvärmningen sker i huvudsak genom återvinning av spillvärmen från elektriska apparater och belysning samt från de människor som vistas i huset. Solpaneler monterade på hustaket värmer varmvattnet i huset. De kallaste dagarna kommer tillskottsvärmen från fjärrvärme som distribueras via golvvärmeslingor.

6 PLANLÖSNINGAR ENTRÉ TV Spegelvänd lägenhet: ROK 63 m² Lägenhet: 1002 * Ej skala, ungefärliga mått Teckenförklaringar G ST GF L Garderob Städskåp Garderobsfront Linneskåp K/F DM TM TT Kyl/Frys Diskmaskin Tvättmaskin Torktumlare

7 PLANLÖSNINGAR VÅN ROK 71 m² Lägenhet: 2005, 3009, , ROK 79 m² Lägenhet: 2006, 3010, , 6022

8 PLANLÖSNINGAR VÅN ROK 87 m² Lägenhet: 2003, 3007, , ROK 63 m² Lägenhet: 2004, 3008, , 6020

9 PLANLÖSNINGAR VÅN 7 Spegelvänd lägenhet: ROK 109 m² Lägenhet: 7023

10 KORT RUMSBESKRIVNING Vardagsrum Golv - Lamellparkett, ek Sockel - Trä Väggar - Tapet Tak - Målade Hall Golv - Lamellparkett, ek Sockel - Trä Väggar - Tapet Tak - Målade Klädkammare Golv - Lamellparkett, ek Sockel - Trä Väggar - Målade Tak - Målade Sovrum Golv - Lamellparkett, ek Sockel - Trä Väggar - Tapet Tak - Målade Badrum Golv - Klinker Väggar - Kakel Tak - Målade Övrigt - Handdukstork - Dusch med glasdörrar - Tvättmaskin - Torktumlare Kök Golv - Lamellparkett, ek Sockel - Trä Väggar - Tapet Tak - Målade Övrigt - Spis med keramikhäll - Hylla förberett för micro i lämplig höjd - Redskapsstång - Separat kyl och frys - 2 rok har kyl/frys - Diskmaskin - Fönsterbänk av natursten Förråd Till samtliga lägenheter hör ett förråd i entréplanet. Titta in i en lägenhet i 3D-miljö! Besök vår hemsida och upplev hur en trea på 79 m² ser ut.

11 Rum för utveckling Lägenheterna varierar mellan två till fyra rum och kök har öppna planlösningar. Genomgående hög standard, ekparkett i samtliga rum och kök med modern design. Badrummen är kaklade och klinker på golven. Eftersom det inte är radiatorer på väggarna blir rummen lättmöblerade. På de ställen där väggarna är tjockare än normalt är det djupa fönsternischer med gott om utrymme. Samtliga lägenheter förutom de två högst upp har inglasade balkonger med utsikt över sjön Varpen. Lägenheterna som ligger mot nordväst får dessutom ytterligare en oglasad balkong. De två största lägenheterna högst upp skiljer sig från de övriga, då de får två stora terrasser vardera med magnifik utsikt.

12 Box 194, Bollnäs Telefon: