Internationell feriepraktik, 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Internationell feriepraktik, 2012"

Transkript

1 Internationell feriepraktik, 2012 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER I sammanfattning har resan varit en tre veckor lång lektion i livet, där jag har lärt mig språk, ansvar, sociala färdigheter och haft väldigt roligt under tiden. (Vasaelev som tillbringat tre veckor i Frankrike som internationell feriepraktikant under sommaren 2012) A R B E T S M A R K N A D S E N H E T E N Adress Arbetsmarknadsenheten, Gävle Kommun, Gävle Tfn , Fax

2 Sid 2 (13) Personlig utveckling, stärkt självkänsla & nyttig arbetslivserfarenhet Jag känner framför allt att jag blivit mycket mer självständig efter den här resan och jag är inte rädd för någonting längre. Jag har fått lösa problem på egenhand på ett främmande språk och även om det varit en utmaning så har det varit riktigt roligt och lärorikt. Jag har växt otroligt mycket som person under de här veckorna och jag är verkligen glad att jag åkte. Speciellt nu när jag är tillbaka så förstår jag hur fantastiskt det var (jag förstod det inte riktigt när jag var där då jag hade hemlängtan ibland och arbetet var då tufft). (Belgien) Jag är jätteglad att jag fick den här möjligheten och det har varit väldigt lärorikt. Inte minst på det personliga planet då jag själv inte visste hur jag skulle klara av tre veckor hemifrån utan familjen. Det visade sig att det skulle gå väldigt bra och det ger mig mersmak att ge mig ut och resa/jobba utomlands efter skolan! (Italien) I sammanfattning har resan varit en tre veckor lång lektion i livet, där jag har lärt mig språk, ansvar, sociala färdigheter och haft väldigt roligt under tiden. (Frankrike) Jag trodde innan jag åkte att det svåraste skulle vara att klara mig utan mina föräldrar i en främmande stad, att behöva lösa att problem själv. Jag tyckte att den delen flöt på så bra att det inte kändes nytt eller ovant. Jag är van att lösa problem hemma och ofta behövs inte föräldrarnas hjälp. Men det jag kommer ta med mig från denna upplevelse är vetskapen om att jag klarar mig själv. Jag kan resa från Sverige till Italien och bo där i tre veckor utan att behöva någons hjälp. Det hjälper självförtroendet att veta att man kan klara något på egen hand. Jag har varit hemma så pass kort tid än för att veta, men kanske är jag inte längre lika blyg och tillbakadragen. Jag kanske har förändrats lite ändå. Förutom ökat självförtroende är detta en erfarenhet att skriva in i cv:t. Jag kommer att bära med mig den genom hela livet, både i arbetslivet och privat. Så får man chansen att åka iväg dessa 3 veckor, ska man ta den. Det är en ovärderlig erfarenhet för resten av livet. (Italien) Nu har jag goda möjligheter att kanske få komma tillbaka dit och jobba om jag skulle vilja det, vilket känns roligt. Det har ju definitivt öppnat fler dörrar för mig. (Slovenien)

3 Sid 3 (13) Denna resa har gett mig massor av erfarenhet, då man i princip får klara sig helt själv i ett främmande land som jag inte skulle kunnat ha fått på något annat sätt. Och nu har jag ett kvitto på att jag klarar av en sådan situation helt själv. Det är en stor upplevelse att få göra en sådan här sak som också förändrar en personligen, man mognar som person. Jag är väldigt glad att jag tog denna möjlighet, för det är verkligen en möjlighet. Det är en upplevelse för livet. (Spanien) Jag lärde mig mycket om mig själv, t.ex. att jag är väldigt anpassningsbar, att jag klarar att vara hemifrån länge utan att längta hem, jag ser positivt på det mesta och jag försöker oftast att hitta lösningar istället för att se hinder. Detta har även gjort att jag är ännu mer inne på att plugga vidare utomlands efter gymnasiet, jag fick det bekräftat att jag verkligen kan resa och klara mig själv. (Slovenien) Men slutligen, jag tror det är en otroligt bra erfarenhet att ha med sig i framtiden, inte bara i jobbsammanhang. Som person har jag klarat av många påfrestningar och andra faktorer som gör mig starkare idag. (Spanien) Det var en jätterolig resa och verkligen något jag kan rekommendera till andra man får nya minnen och nya vänner och upptäcker saker om sig själv om hur man fungerar i att ständigt ha folk runt sig. Man lär sig hålla humöret uppe. (Frankrike) Kort sagt var det hårt arbete och underbar fritid. Det finns många detaljer jag skulle kunna berätta om men då skulle jag kunna skriva hur långt som helst så jag nöjer mig med den beskrivningen. Hela resan är och kommer att vara en bra erfarenhet att ha med sig i framtida arbeten och resor. Jag har lärt mig mycket och känner mig framför allt mycket tryggare att arbeta och bo utomlands efter detta! (Spanien) Jag vet inte riktigt på vilket sätt men jag känner mig lite som en ny människa med tusen nya erfarenheter efter resan. Jag har lärt mig att klara mig själv mer, att stå på egna ben och veta att jag klarar av det. Det var en så skön känsla att känna att man klarar sig själv och få uppleva ett helt nytt land och en helt ny kultur vilket var precis det jag ville så jag är verkligen mer än nöjd med den här feriepraktiken. Jag skulle nog kunna skriva en hel bok om vad vi gjort och lärt oss där borta i Italien. (Italien)

4 Sid 4 (13) Förbättrade språkkunskaper & ny motivation för språkstudier Jag har verkligen fått chansen att öva på min franska eftersom man var tvungen att prata franska konstant då många var väldigt dåliga på engelska. (Frankrike) Språket! Jag känner att jag verkligen vill lära mig att kunna kommunicera på spanska nu. Jag förstår spanskan jättebra men när jag ska prata känns det som en ända stor gröt i hjärnan. Det är något jag tycker att jag har förbättrat något, även om det är svårt att prata så vågar jag mer nu. (Spanien) En annan fantastisk erfarenhet var att få både lära sig mer och att använda franskan på ett sätt jag aldrig har gjort tidigare. Det känns som att jag efter några dagars inledande förvirring faktiskt både förstod och pratade bättre än vad jag trodde var möjligt. Framförallt kom jag över en viktig barriär i att inte fundera så mycket utan att bara babbla på. (Belgien) På restauranger och i andra sociala sammanhang tycktes det som om det var uppskattat att vi talade någorlunda bra spanska. Att höra, tala och läsa spanska överallt gjorde att jag fick en mycket bättre inblick i hur spanskan är sammankopplad med spanjorerna, människorna bakom språket, och deras kultur. Jag lärde mig att uppträda efter spanjorernas oskrivna sociala regler och hur viktig spanskan är för att bli del av deras gemenskap. Vilken avgörande roll språket spelar. Men också vilken skillnad det är att få använda sig av sina språkkunskaper ute i verkligheten istället för att bara lära sig tomma glosor och grammatik i skolan utan att kunna använda sig av det. Jag önskar att alla som ville skulle kunna få prova på det. För mig har det inneburit att jag fått ett annat förhållningssätt till spanskan och lärt mig att uppskatta det jag kan och får lära mig. Samt att jag lär mig snabbt och att det faktiskt inte är så svårt att prata på spanska om jag anstränger mig. (Spanien) Trots att jag ganska nyligen börjat läsa italienska så har det fungerat över förväntan. Jag har försökt att kommunicera så långt det går och alla har varit väldigt tålmodiga och försökt förstå, vilket lett till ett förbättrat språk och en ny villighet att tala hos mig. (Italien) I Nice talade de bara franska för att de inte kunde engelska alls, men där glömde de ofta bort att vi inte var så bra på franska, för de talade väldigt fort. Dock blev det inga större missförstånd i arbetet, och man får snabbt

5 Sid 5 (13) in rutinerna på vad som behövs göras och hur man gör det den första arbetsdagen, så egentligen hade vi inte ens behövt kunna franska för att arbeta där. Dock var det en väldigt stor trygghet att kunna grunderna, och jag hade aldrig använt franskan utanför lektionerna innan jag åkte till Nice, så jag lärde mig mycket franska och även hur mycket franska jag egentligen kan, vilket givetvis var mer än jag trodde! (Frankrike) Ovana sysslor och omständigheter I början hjälpte jag en städerska under en del språkliga missförstånd för att sedan efter tre dagar få helt eget ansvar över ett ökande antal rum samt en del extrauppgifter. Det var slitigt, lite enformigt och oväntat stressigt men väldigt lärorikt. Mycket lyft och ovana arbetsställningar gav både ryggont och trasig hud, vilket gjorde oss till storkonsumenter av Ice Power och Voltaren. Jag känner både en ökad förståelse för alla viktiga lokalvårdare, tacksamhet för en möjlighet att tjäna pengar under studier och inte minst en ökad motivation att studera. (Belgien) Min första reaktion när vi klev av planet, och det kommande dygnet, var hur skulle vi klara värmen? Vi plågade oss igenom hela första natten och kände att tre veckor skulle bli en evighet. Hur vi dessutom skulle klara att jobba i hettan hade vi ingen plan för, och en god natts sömn kändes avlägset. Nu, cirka tre veckor senare har jag fått en helt ny syn på värme och på Italien! (Italien) Det var en utmaning att bo tio stycken tätt in på varandra i 21 dygn. Någon ensamtid fanns inte. Ändå är det denna närhet till kompisarna, min tillfälliga familj, som jag saknar mest. Mitt mål med resan var att växa, inte bara i språket utan som person, och det gjorde jag. Det tycker jag att alla tio har gjort under resan. Man får lära sig så mycket genom att ta ansvar själv. (Spanien) Att känna sig så självständig och vuxen och erfaren som jag gjorde när det fruktade besöket i tvättomaten inte resulterade i några förstörda kläder, när jag lyckades tillaga en billig och nyttig maträtt på den oberäkneliga gasspisen eller när man efter någon vecka började känna igen folk som åkte till jobbet samtidigt med tunnelbanan. Det gav mig helt enkelt en försmak på hur vuxenlivet kommer att bli. (Belgien)

6 Sid 6 (13) Jag måste erkänna att jag blev ganska nervös över allt prat om ficktjuvar, smådjur etc. som vi fick på mötena och det förbättrades inte av att vi, när vi kom fram till vårt boende, hade fått en myrinvasion som till och med fick en av de arbetande att rygga tillbaka men till slut fick vi bort de flesta myror och då var det inte så stort problem. Till slut försvann min rädsla för smådjur nästan helt och jag stod och dammade spindlar på jobbet. (Italien) Under denna resa har jag lärt mig att inte alla jobb är så glamorösa som man nu tror och även om man nu får göra ett riktigt jobbigt jobb så är det bara att bita ihop och göra det som behövs. (Spanien) Jag ska inte sticka under stol med att den första jobbdagen var både läskig och jobbig. Det var stressigt och vi visste inte hur till exempel tapasrätterna skulle stå på bordet eller vilka sallader som skulle serveras med sked och inte. Även personalen var stressad och eftersom att de ofta pratade fort med varandra kunde man inte uppfatta vad de sa och vi oroade sig att de pratade om oss. Men vad de än sade så försvann hetsen när gästerna minskade och vi började upptäcka vilken underbar skara med människor vi hamnat hos. Så kärleksfulla personer som jobbade där har jag aldrig träffat i Sverige. (Spanien) Möten med nya människor & knutna vänskapsband Det som jag kommer att sakna mest från denna resa är möjligheten att träffa andra människor och knyta band över hela världen. Jag har träffat flera spännande människor från andra delar utav världen som jag hoppas kunna hålla kontakten med. Den stora världen har krympt, men min värld har blivit större. (Frankrike) Vi var en bra grupp som drog iväg, alla pratade med alla och var öppna, men det var en jättebra, tajt, familj som kom tillbaka. (Spanien) Speciellt lärorikt har nog mötena med alla nya människor varit; vi har hela tiden mött nya härliga människor som varit lika nyfikna på Sverige som vi är på deras land. Jag tror att man som person utvecklas mer än man själv inser i mötet med nya personer, kanske inte bara på en språklig nivå. Det jag tar med mig till framtiden efter den här resan är inte bara en massa härliga minnen, utan också en insikt om att jag verkligen vill flytta till Italien så småningom. Jag har lärt mig att inte vara rädd för att fråga

7 Sid 7 (13) om saker och att det mesta löser sig även om språket försvårar knepiga situationer. (Italien) Samtidigt när man åker på en sån här resa, alla människor man får träffa. Gruppen man åker med och alla man träffar när man jobbar och när man är ute. Jag är så fruktansvärt glad över vi tjejer som åkte tillsammans. Nu kände jag 2 av dem redan, men de andra 3 jag lärde känna var verkligen hur roligt som helst. Det är kul när jag tänker efter på hur vi var när vi satt på tåget mot Arlanda första dagen. Alla kände inte varandra och det var lite stelt. Men sen efter 3 veckor och man hade träffats då och då. Sen på tåget hem mot Gävle från Arlanda så var vi som en tjejgrupp som hade känt varandra hur länge som helst. (Frankrike) Att dessutom kunna leva med människor du aldrig träffat förut och skapa gemenskap med var även det helt nytt, och något av det bästa av hela resan. Min lilla familj som det blev tillslut, är människor som jag aldrig kommer glömma. Det var själva gruppen som gjorde hela resan komplett utan allihopa skulle det inte alls varit lika roligt och bra. (Spanien) Vi var 9 tjejer som åkte tillsammans och vi har hållit kontakten och träffat alla och blivit mycket bra kompisar. Det är roligt att fått uppleva det här med dem och vi planerar att ha en återträff snart och prata minnen och så. (Italien) Jag har också utvecklats som människa och umgåtts med människor som jag annars inte hade träffats om jag inte hade åkt till Frankrike. Så jag har träffat mycket trevligt folk under dessa tre veckor vilket har varit både roligt och utvecklande! På fritiden umgicks vi inte bara med de andra som också var på feriepraktik utan vi var även tillsammans med personalen och även med gästerna. (Frankrike) Det som jag tyckte var roligast med att arbeta på vandrarhemmen dessa 3 veckor var att man träffade så mycket folk från olika länder! Jag har fått många nya vänner och kontakter, som verkligen har inspirerat till att livet och världen har så mycket att erbjuda! (Frankrike) Jag kände att jag verkligen kom jättenära människorna jag jobbade med, kanske för att de var väldigt öppna och det blev min lilla familj i Spanien. Jag hoppas verkligen att jag har turen att träffa dessa personer igen. (Spanien)

8 Sid 8 (13) Till sist utvecklades jag mycket som person genom att prata och diskutera med alla människor jag stötte på under dagarna på vandrarhemmet. Att jag skulle möta människor från Brasilien, USA, Kanada, Storbritannien, Ungern, Italien, Sydafrika, Kazakstan, Australien och Nya Zeeland under ett och samma tak hade jag aldrig trott. Genom att dem delade med sig av sina historier, erfarenheter, deras misstag och deras lycka gör att jag nu känner mig mer säker när det kommer till mig egen framtid och mitt eget liv på den här planeten som vi förövrigt kunde fasställa är mycket mindre än vad vi tror. (Frankrike) Flera av de jag träffade, vet jag att jag kommer att hålla kontakten med och träffa igen, antingen i Spanien eller i Sverige. (Spanien) Jag är överlycklig att jag åkte på den här resan för jag har fått vänner för livet där nere. Så nu har jag goda möjligheter att kanske få komma tillbaka dit och jobba om jag skulle vilja det, vilket känns roligt. Det har ju definitivt öppnat fler dörrar för mig. (Slovenien) Kulturkrockar & andra sätt än våra att göra saker på Vår första dag var väldigt lättsam och välkomnande av våra handledare. Jag hade sen tidigare alltid vetat om att Italienare var väldigt öppna och sociala, vilket jag fick ta del av, mer eller mindre, på gott och ont under hela resan. Ibland var det svårt att hantera denna socialitet Italienarna hade eftersom vi i Sverige är uppfostrade att inte vara allt för utåt, vi svenska är tråkiga helt enkelt! (Italien) När jag kom till t ex jobbet hälsade man på de som jobbade där genom att pussa varandra en gång på kinden. Vi i Sverige är vana vid att man skakar hand eller kramas när man träffas. Jag tror att många kan tycka att det är lite jobbigt med just sådan närkontakt, jag hade inga problem med det men det kan vara någonting man kan nämna om andra ska åka dit. Man måste respektera varandras kulturer och kompromissa om man skulle se något problem med det. Jag kände dock en uppskattning av den lilla gesten när man pussar varandra på kinden. (Belgien) Kunskapsnivån i engelska var väldigt annorlunda om man jämför med Sverige. I Sverige kan många vuxna engelska, i Spanien var det inte många vuxna som behärskade språket. Även om de jobbade på restau-

9 Sid 9 (13) ranger och affärer kring turistområden kunde de inte bra engelska, vilket jag tyckte var konstigt då det skulle vara en självklarhet i Sverige att kunna engelska för gästernas skull. Dock kunde de flesta ungdomar i Spanien engelska och var villiga till att lära sig mer av språket. Alla spanjorer jag har pratat med har uppskattat när man pratat spanska med dem. Jag har fått en massa beröm om min spanska när jag pratat med dem, vilket var mycket kul. Jag fick även en helt annan relation till personerna jag pratat med när jag pratade spanska med dem, de öppnade sig mer och blev trevligare. Vilket jag tror tyder på att de är stolta över sitt språk, något som jag tycker att vi svenskar ska ta efter mer. (Spanien) I jämförelse med det svenska systemet var det väldigt roligt att få uppleva hur man gör saker och ting i Italien. Det allra första jag antecknat i min dagbok är ordet avslappnat, och otroligt charmigt (i lagom dos, dvs. tre veckor räckte av denna charm sen ville man hem till ordningen). Ett exempel är att i stort sätt hela tiden kom vår arbetsgivare försent. Från början trodde vi att vi hade ställt oss på fel upphämtningsplats eftersom han aldrig dök upp, men oftast kom han ungefär 40 minuter sent. (Italien) Stora skillnader gentemot svenska arbetsplatser var till exempel avsaknaden av fikarum och kaffeautomater (!), de sjaskiga korridorerna för de som arbetade där och framför allt de stora svårigheterna att få sjukledigt en dag. (Belgien) Jag har lärt mig mycket om mig själv som person, men också om hur man ska leva med andra personer. Jag har lärt mig att det är viktigt med en bra inställning när man gör någonting jobbigt, eftersom en negativ attityd kan tynga ner en hel grupp. (Spanien) Och självklart var alla så himla trevliga. London. England. En stad och ett land som kryllar av översnälla människor. Nuddar man någon med lillfingret när man passerar varandra på gatan säger de varenda en, sorry sorry sorry tusentals gånger om. (England) Att kunna säga, redan första dagen man kommit hem att man vill tillbaka och återuppleva allt igen är bara det en bekräftelse på hur mycket jag uppskattar att jag åkte iväg på feriepraktik. Det är något som sätter spår i ens liv och något man tar med erfarenheter av till framtiden just för att det är

10 Sid 10 (13) en resa som verkligen har allt och ger en så mycket mer än bara lärdomar. (Spanien) Rent kulturellt sett så har vi märkt några små skillnader mellan länderna, främst i den italienska öppenheten. Flera gånger blev vi bjudna in i sammanhang som man i Sverige troligtvis hade valt att utesluta främmande människor ur (t ex 50årskalas). En annan skillnad är att italienare väldigt gärna vill bjuda på saker och verkligen ser till att man har allt man behöver, medan normalsvensken kanske skulle ha ryckt på axlarna och bett en klara sig själv. Också samhörigheten i byarna var starkare än i Sverige, det fanns en vi-känsla i grunden som skapade en trygghet även för oss som besökare. Ytterligare en sak som jag noterade är deras öppna kärlek och värme till alla bekanta, alla som kommer förbi uppmärksammas verkligen. Likheterna är nog också många, men är svårare att lägga märke till. I stort sett är länderna lika, men Sveriges bussar är lite mer logiska och Italiens invånare lite mer sociala. (Italien) Att saker och ting är sena är något man måste vänja sig med väldigt fort, likväl frånvaron av organisation. Redan första morgonen hade vi ett möte inplanerat med Chaoki (handledaren) där han anlände 30 min för sent. Det bästa sättet att hantera det här är att helt enkelt inte bry sig. Det är ju lite dumt att bli upprörd när man sitter under solen i Cote d Azur och det regnar i Sverige, även om man måste vänta lite. (Frankrike) Redan då fick vi smak på den Italienska matkulturen. Nämligen att man gärna sitter och äter i flera, flera timmar och beställer in flera olika maträtter. Att man dricker mycket vin är något vi lärde oss på en gång också. Det var även denna första kväll som vi fick känna på deras lite galna körsätt, man satt i princip och bara hoppades att man inte skulle dö, speciellt då föraren hade tagit sig något glas. (Italien) Något vi ganska snabbt kunde konstatera var att vi i Sverige har det väldigt bra med våra arbetsvillkor. (Belgien) Redan när arbetarna skulle dela in vem som skulle arbeta med vilken såg man att könsskillnaderna inte är detsamma som i Sverige. Vi tre killar från gruppen fick arbeta med Julio för att göra det som klassades för det tyngsta arbetet och tjejerna fördelades till de kvinnliga arbetarna. (Spanien)

11 Sid 11 (13) En stor skillnad där som vi inte har i Sverige är att där så röker människorna över allt. Till och med i stallet rökte dem även fast det fanns skyltar som visade rökförbud. För mig som inte röker var det jobbigt till en början för det var som att gå in i en rökvägg men även det vande jag mig vid, till slut tänkte man knappt på det längre. (Slovenien) Ingenting på jobbet var anpassat för att underlätta för oss arbetare. Arbetsställningar var helt klart inte anpassade som här i Sverige, man kunde få jobba på markhöjd och huka sig i timmar eller så kunde man få jobba med växterna i taket och stå stäckt på tå. (Spanien) Något jag lade märke till var att familjer ofta hjälpte till på varandras jobb, inte bara på min turistshop utan även på restauranger m.m. Det är en skillnad från Sverige, då man oftast söker egna jobb och jobbar på olika ställen. Det verkar alltså vanligare med familjeföretag i Porto Colom. (Spanien) Hos min arbetsgivare var den lägsta lönen ca 75 kronor + dricks, och den högsta lönen hos den anställda var cirka 200 kronor + dricks. Visst kan det låta mycket, men det som är viktigt att observera är att de anställda får dagslön, och inte timlön som i Sverige! Nar jag räknade ut hur mycket jag tjänade i Sverige fick jag lite ångest. Villkoren är sjӓlvklart annorlunda, men inte tillräckligt annorlunda för att göra dem acceptabla. (Turkiet) Den stora skillnaden mellan svenska och Österrikiska skolor, som jag märkte, är nog hur man tilltalar sina lärare. I Österrike så måste man kalla vuxna för herr eller frau och med deras tilltals titel, alltså professor om det är en lärare. (Österrike) Råd till nästa års praktikanter & fler bra citat Det är det som jag vill föra vidare till de som åker nästa år. Alla hinder kan lösas och man ska inte vara rädd att göra bort sig, eftersom man lär sig av det. Missa inte den här chansen för den är verkligen ett minne för livet. Jag skulle behöva er än 100 sidor för att ha någon som helst att kunna beskriva allt jag har varit med om. Så jag kan bara säga att det här har varit de tre bästa veckorna i mitt liv och jag kommer absolut att rekommendera andra att göra detsamma! (Italien)

12 Sid 12 (13) Jag tycker att resan var underbar och ville absolut inte åka hem när den dagen kom och jag vet att jag någon gång kommer att åka tillbaka. Jag skulle göra om det alla dagar i veckan. (Italien) Sammanfattningsvis har den här månaden inte bara gett mig viktig arbetslivserfarenhet utan även ett ökat självförtroende till både mitt fortsatta liv och franskan, för att inte tala om minnen för livet och en andra hemstad. (Frankrike) Så till alla dem där ute som tvekar på huruvida de ska åka på en feriepraktik eller inte, ÅÅÅÅÅÅÅÅÅK!!!! Det spelar egentligen ingen roll vart, när och med vem man hamnar. Inte ens jobbet spelar någon roll. Jag kan garantera att man kommer få en fantastisk upplevelse för livet. Resan blir vad man gör det till. Så för guds skull, åk! Ni kommer inte att ångra er!!! (Italien) När jag nu tänker tillbaka på tiden i Trieste så vill jag inte annat än åka tillbaka, och jag har många gånger känt mig tacksam över att ha fått den här chansen. Visst var arbetet ibland ansträngande och värmen lite för mycket men i slutändan så har resan lett till många nya bekantskaper, förbättrat språk och massor av fina minnen. (Italien) Jobbet på gården var ganska slitsamt och lite jobbigt. Eftersom det inte gick en buss ända fram fick vi gå de sista 3 km till gården och sedan var det dags att jobba. Men eftersom jag var så inne att jobba och att vår relation till de andra på gården var så bra, så flöt allt på hur bra som helst. Såklart tänkte man ibland, varför gör jag det här och hur kommer jag att överleva alla dessa dagar, men man kämpade på och vi fick så mycket tillbaka av familjen. Jag tänker absolut åka tillbaka dit och vi håller kontakten med familjen för vi ska försöka få dem att komma till Sverige så att vi kan få visa dem vårt land. (Italien) Att få vara hemifrån i 21 dagar i ett annat land är någonting som jag inte skulle haft råd att göra på min egen hand, så att kommunen ger oss denna möjlighet är toppen. Att få djupare förståelse för andra kulturer, att lära sig kommunicera utanför språkets räckvidd, att stå ut med min bästa vän dygnet runt i tre veckor, få saker att fungera för att saker måste fungera, jag kan knappt räkna upp allt som denna resa har givit mig. Detta samarbete måste fortsätta, yngre elever på Vasaskolan, och de andra kommunala gymnasieskolorna i Gävle också för den delen, kommer nog uppskatta

13 Sid 13 (13) detta lika mycket som vi har gjort. Vill tacka, tacka så otroligt mycket, för den här upplevelsen och möjligheten. (Frankrike) Jag skulle vilja sammanfatta min tid i Slovenien som en blandning av jobb och semester. Det har varit slitigt, smutsigt och svettigt samtidigt som det varit fantastiskt, avslappnande och otroligt roligt (för att inte nämna lärorikt!). Det var knappt att vi ville åka hem när den dagen var kommen, men hemma är alltid hemma och det var skönt att få träffa mina nära och kära. (Slovenien)

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Falköpings kommun Feriepraktik 2015. Enkät ungdomar period 1, 2 och 3

Falköpings kommun Feriepraktik 2015. Enkät ungdomar period 1, 2 och 3 Falköpings kommun Feriepraktik 2015 Enkät ungdomar period 1, 2 och 3 Total Period 1 Period 2 Period 3 Kille 42% 37,7% 41,4% 50% Tjej 58% 62,3% 58,6% 50% Svarande 138 69 29 40 Total Period 1 Period 2 Period

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

ITALIEN Reggio Emilia

ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin OP2A ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin op2a Jag har varit i 3 Italien i veckor och haft praktik och det har varit jätte bra! Jag skulle rekommendera alla elever som får möjligheten att åka

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Ett förslag till de som ska åka till Spanien i framtiden är att inte försöka kommunicera på engelska... bara slöseri på tid.

Ett förslag till de som ska åka till Spanien i framtiden är att inte försöka kommunicera på engelska... bara slöseri på tid. Internationell Feriepraktik 2007 sid 1 Här följer några citat från reflektioner ungdomarna gjort i sina skriftliga rapporter från sommaren 2007. Språkmässigt Jag tror inte att jag har lärt mig så mycket

Läs mer

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Att våga tala - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Vad jag tänkte prata om... Vem är jag? Vad gör jag här? min bakgrund som talare Går det att lära sig att våga nåt?

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014.

Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014. Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014. Vården i Kina skiljer sig på olika sätt från Sveriges sjukvård. Det finns vård som vi inte använder i Sverige och tvärtom. Vi har märkt

Läs mer

Utvärdering av projektet Flodagruppen

Utvärdering av projektet Flodagruppen Utvärdering Flodagruppen 1 Utvärdering av projektet Flodagruppen Elever och föräldrar Johan Heintz Handledare: Annika Hall Sveagatan 15 Kurator vid Dergårdens gymnasium, 413 14 Göteborg Lerum e-mail: johan.heintz@kulturverkstan.net

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund UTMANING SOM METOD En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun Motala Vadstena Samordningsförbund Vad är MODD? MODD är ett projekt som med stöd av medel från Europeiska Socialfonden (ESF) drivs

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Citat ur elevrapporter Internationell Feriepraktik 2011 sid 1 Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport 2011

Citat ur elevrapporter Internationell Feriepraktik 2011 sid 1 Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport 2011 Internationell Feriepraktik 2011 sid 1 Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport 2011 Språkmässigt att det viktigaste språket är kroppsspråket med hjälp av det kan man nå ut till många

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012

Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012 Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012 Vilket program läser du på? Arbetsterapeutprogrammet Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till Hogeschool

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan

Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan Emma Olsson Ida Persson Samhällsvetarprogrammet för lärande, utveckling och kommunikation 2008-06-02 Inledning När

Läs mer

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Antal Poäng 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 14/14 52/70 2. Jag har fått fler

Läs mer

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket Efter semestern Hej Mikaela! Hej Joanna! Hur har du haft det på din semester? Vi har haft det jättebra! Var var ni nånstans? Vi var i Turkiet. Ja, just det, du berättade ju. Och du var lite orolig för

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2016 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Efter feriearbetet sommaren 2016 gjorde vi en enkätundersökning bland ungdomarna. Vi ville ta reda

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ DET HÄR MED KLASS INNAN JAG BÖRJADE PLUGGA OM MEDELKLASSNORMER I UNIVERSITETSMILJÖN Lena Sohl Doktorand Sociologiska institutionen, Uppsala Universitet JENNYS BERÄTTELSE Ja, jag

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Lägerutvärdering VETTRA 2016

Lägerutvärdering VETTRA 2016 Lägerutvärdering VETTRA 2016 26 juni-4 augusti 2016 Utvärdering 7-dagars läger (läger 1,3 och 4), Vettra 2016 Förmågor: (Före och efter lägret, skalan 1-5 där 1=lägst, 5=högst) Tänka positivt Före 3,40

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2014

Internationell feriepraktik, 2014 Internationell feriepraktik, 2014 UTDRAG UR ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Jag skulle vilja tacka er enormt som gav mig denna möjlighet att upptäcka ett helt nytt land, en ny kultur och att vässa min spanska.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 23 34,8 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/flag_of_iran.svg/2000px- Flag_of_Iran.svg.png Mitt nya liv i Iran

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/flag_of_iran.svg/2000px- Flag_of_Iran.svg.png Mitt nya liv i Iran https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/flag_of_iran.svg/2000px- Flag_of_Iran.svg.png Mitt nya liv i Iran 31 Hej! Jag heter Akram och jag är 14 år. Nu har jag bott Iran i cirka ett år.

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Jag var i Italien i nästan 3 veckor, i en stad som heter Reggio Emilia som ligger i Norra Italien. Jag bodde hos Francesca och hennes familj som bor i en liten stad som

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören HÄR OCH NU! Tiden går fort, även om den under tiden kan gå väldigt långsamt. Det är mycket jag vill här i livet, men livet tar sån tid på sig. Fast jag vet att det är nog jag som behöver tiden för att

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Citat ur elevrapporter Bilaga 5 Internationell Feriepraktik 2009 sid 1. Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport från 2009.

Citat ur elevrapporter Bilaga 5 Internationell Feriepraktik 2009 sid 1. Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport från 2009. Internationell Feriepraktik 2009 sid 1 Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport från 2009. Språkmässigt... min tyska har förbättrats enormt och jag känner att jag vågar prata mer, vågar

Läs mer

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man?

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Välbefinnande inifrån och ut Du är själv portvakten som har nyckeln till medvetandets dörr och dina obegränsade möjligheter Annika Karlsson Hälsoinspiratör

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport Feriepraktik 2014 Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun Standardrapport Procent Antal Kille 48,1% 38 Tjej 51,9% 41 Svarande 79 Procent Antal 1996 43,8% 32 1997 56,2% 41 Svarande 73 Procent Antal Barn-

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport från 2010.

Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport från 2010. Citat från ungdomarnas reflektioner i sin skriftliga rapport från 2010. Språkmässigt ju längre tiden gick ju mer förstod man. mina franska kunskaper sköt i höjden blivit säkrare när det gäller att prata

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Våren 2004 fick jag per e-mail Spaniens jaktprovsprogram för stående fågelhundar. Till min förtjusning fick jag se att det arrrangerades

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist 1 Vero hit & dit Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist Vero kommer ny en dag till Markus klass. Hon verkar så säker på sig själv och kan en massa saker som han inte har en aning om. Hur kan

Läs mer