En kväll med OS-skytten Nathalie Larsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En kväll med OS-skytten Nathalie Larsson"

Transkript

1 Lokal information till skogsägare i Uppland Avs.: Korsnäs AB, Karl Kihlboms väg 11, Östebybruk En kväll med OS-skytten Nathalie Larsson Ett 30-tal skogsägare kom och lyssnade på Nathalie Larsson när hon berättade om sina år som skytt. Kvällen började med att Nathalie berättade om vägen fram till OS-uttagningen. Intresset för skytte började med jakt med pappa Stefan i unga år. Lokala tävlingar i Lövstabruk, ledde senare till stortävlingar i Sverige som slutligen ledde till internationella tävlingar. Bildvisningen från OS-tävlingen i Peking uppskattades av kvällens deltagare med många fina bilder från anläggningarna och deltagarna. Allt kryddades med Nathalies berättelser om kulturkrockar och andra intressanta iakttagelser. Frågor och svar En stor del av kvällen ägnades åt frågor från deltagarna. Bland annat berättade Nathalie om att hon skjuter cirka skott under ett år. En annan intressant fråga var varför vissa har glasögon under skjutmomentet. Det är två anledningar. En är att det flyger en del flisor från träffade lerduvor. Men den största anledningen är att skytten vill få rätt kontrast mellan bakgrunden och lerduvan. Deltagarna fick även reda på att förutom att vara en god skytt måste man ha god kondition och vara psykiskt stark. Är Kvällen avslutades med en del tips om hur man kan träna hemma i bostaden man van att träna i kyla och regn så är man bättre rustad inför en tävling än de som enbart tränar när vädret är bra. Nathalie avslutade med några tips om hur man kan träna hemma i bostaden. Ett tips är att öva svingen genom att följa taklisten. Gimo Henrik Larsson Skärplinge Olov Hasselberg Bra planering Vi kan nog konstatera att det gäller samma regler på skjutbanan som i skogen. Den som är bäst förberedd gör bästa resultatet i längden. Bra planering, bra kontakter och rätt utrustning är ett vinnande koncept. En bra kväll innehåller en trevlig fikapaus Deltagarna fick prova anläggning om de ville.

2 Lokal information till skogsägare i Gästrikland Avs.: Korsnäs, Gävle Gallring på skogens villkor Gävle Sandviken Valbo Årsunda Ockelbo Hedesunda Österfärnebo Östervåla Heby Möklinta Owe Eriksson Sonny Kvist Från vänster Stefan Lindfors, Fredrik Persson, Bengt Persson och Erik Engstrand. När Korsnäs gallrar, anpassar vi naturligtvis utförandet efter skogsägarens önskemål. Utgångspunkten är dock alltid låggallring i enlighet med Korsnäs tradition. Vi påstår inte att vi är bäst, men det är få som gör det bättre! säger Ola Jansson, produktionsledare i Gävle. En förutsättning för ett bra resultat är kompetenta entreprenörer. Här presenterar vi en av Korsnäs fasta gallringsgrupper. Hedesunda skogsgallring AB, ägs och drivs av Erik Engstrand och Bengt Persson. Deras samarbete började år 2000, när Korsnäs gick från att ha anställda i skogsmaskinerna, till att anlita entreprenörer. Idag har Erik och Bengt två skördare och en skotare. Gallringsgruppen har lång erfarenhet och stor kunskap om skogen i allmänhet och om Gästrikesko- garna i synnerhet. De är, av förklarliga skäl, mycket efterfrågade. Vi har ett bra samarbete med Korsnäs. Att vi har samma syn på skogsbruk är en förutsättning för att det ska bli så bra som möjligt i skogen säger Erik. Studiebesök med föreläsning Ovansjö Hofors Torsåker Hedemora Avesta Johanna Ydringer Fredagen den 17 april bjuder Korsnäs, i samarbete med Setra och VMF Qbera, in till studiebesök på Kastets sågverk och den gemensamma, nya mätstationen. Det blir även diskussioner och föreläsning om aptering och virkesmätning. Vi träffas klockan 09.00, vid ingången till Kastets sågverk i Bomhus. Vi bjuder på fika och lunch. Dagen avslutas vid 15 tiden. Ring och meddela någon av oss, senast 3 april, om du vill komma. Välkommen!

3 Lokal information till skogsägare i Hälsingland Avs.: Korsnäs, Box 25, Alfta Återväxten i skogen Hälsingland (kontor i Alfta) Kjell-Åke Hammar Anders Lundberg Hälsingland och Härjedalen (kontor i Ljusdal) Från vänster Per Rudman, Ann-Maj Hjalmarsson, Mats Erlandsson och Kjell- Åke Hammar, Korsnäs i Alfta. Det skrivs ofta om att det är svårt med återväxten och föryngringen av utbildad personal inom skogsbruket och i stora delar stämmer nog detta. Men vi har ett exempel på återväxt inom vår region som vi gärna vill lyfta fram. Ann-Maj Majsan Hjalmarsson från Eskilstuna och Emil Perjans från Alfta är elever vid Alfta skogstekniska där de går en ettårig KY-utbildning för att bli skogsmaskinförare. Båda har tidigare gått gymnasiets fordonstekniska program med inriktning skogsmaskinteknik. I utbildningen ingår det en 10 veckors praktik ute i den verkliga driften och den praktiken gör de hos två av Korsnäs entreprenörer. Emil är hos Per-Hans skogsentreprenad som kör gallring. Majsan är hos Rudmans skogstjänst som går i slutavverkning. Emil Perjans och Jocke Larsson, Per-Hans skogsentreprenad (till höger). Bo Uddh

4 Lokal information till skogsägare i Östra Dalarna Avs.: Korsnäs, Box 103, Orsa Region Dalarna Mora Älvdalen Mora Sollerön Södra Venjan Bo Kånåhols Orsa Ore Våmhus Staffan Jutterström Orsa Mora Östra Bakre raden fr.v. Jan-Olov Larsson, planering Bergvik Malung, Bosse Kånåhols, virkesköpare Mora, Staffan Jutterström, virkesköpare Mora, Per Nordahl, avverkning Orsa, Sören Nygårds, virkesköpare Lima, Tomas Blom, regionchef Orsa, Lenitha Liljeberg, virkesköpare Orsa. Främre raden fr.v. Dan Flykt, virkesköpare Orsa, Mats Karlsson, planering Bergvik Orsa, Peter Dahlbom, skogsvård Orsa, Fredrik Eriksson, avverkning Malung, Kalle Göransson, virkesköpare Malung. Lenitha Liljeberg Dan Flykt En del skogsägare har undrat över hur arbetet är organiserat inom Korsnäs Region Dalarna. För att beskriva detta ber vi regionchef Tomas Blom förklara hur det är. Verksamheten på Region Dalarna sträcker sig från höjdlägena norr om Orsa till söder om Rättvik, därutöver Västerdalarna från Vansbro och norrut samt Särna, Idre och Lofsdalen. Regionkontoret ligger i Orsa, men det finns också kontor för virkesköp i Mora, Malung och Lima. Som en del av Korsnäs Skog är vi ansvariga för att, tillsammans med övriga regioner, försörja industrierna i Gävle och Frövi med råvara. Detta gör vi dels genom att förvalta och köpa virke från Bergvik Skogs innehav och dels genom att köpa skog av privata skogsägare i området. Som skogsägare har man alltid kontakt med Korsnäs genom sin lokala virkesköpare. När man kommit överens om vilka åtgärder som ska utföras på fastigheten kommer dock fler personer på regionen in. Vad gäller inplanering av maskiner och logistik vid avverkningen är det Per Nordahl som är ansvarig inom östra Dalarna. Den skogsvård som sedan ofta ska utföras efter en avverkning koordineras och samordnas av Peter Dahlbom. Med vår samlade kompetens och långa erfarenhet av skogsskötsel i dalaskogarna erbjuder vi skogsägare rätt planerade och utförda åtgärder i skogen.

5 Lokal information till skogsägare i Västra Dalarna Avs.: Korsnäs, PL 2050, Malung Avverkning på skogens villkor Malung Vansbro Lima Transtrand Särna Idre Venjan Personerna på bilden är från vänster maskinförare Markus Johansson, Korsnäs virkesköpare Sören Nygårds, ägare Mats Johansson, maskinförare Kjell Holmberg och Korsnäs planerare Fredrik Eriksson. Kalle Göransson Sören Nygårds När Korsnäs gallrar, anpassar vi naturligtvis utförandet efter skogsägarens önskemål. Utgångspunkten är dock alltid låggallring i enlighet med Korsnäs tradition. Vi påstår inte att vi är bäst, men det är få som gör det bättre! säger Sören Nygårds, virkesköpare i Lima. En förut- sättning för ett bra resultat är kompetenta entreprenörer. Här presenterar vi en av Korsnäs fasta avverkningsgrupper. West valley Logging AB, som ägs och drivs av Mats Johansson, är relativt nystartat och är kontrakterad som entreprenör åt Korsnäs. Rutin saknas dock inte i det här gänget. Gruppen har lång erfarenhet och stor kunskap och är, av förklarliga skäl, mycket efterfrågad. Företaget har Eco log 590D skördare, Timberjack 1710 D skotare samt Vesslan som används för trampning och plogning av vintervägar. Här tar man ut ca 5500 m 3 fub som inte går att ta ut på annat sätt än trampning av vägar över myrar som lastbilarna sen kör på.

6 Lokal information till skogsägare i Örebro län Avs.: Korsnäs Frövi Skog, Frövi Jonas Kling in på livet Regionchef Övergripande virkesköp Ljusnarsberg Ramsberg Guldsmedshyttan Fellingsbro fg Jag heter Jonas Kling och har nu arbetat som virkesköpare åt Korsnäs i Frövi sedan i augusti förra året. Tidigare har jag arbetat åt Skogsstyrelsen i Lindesberg samt som virkesköpare åt företaget Jonasson Skog i Köping. Är bosatt i Gusselby strax norr om Lindesberg. På en mindre gård driver vi inom familjen ett hobbyjordbruk med bl.a. en mindre besättning får och detta upptar en stor del av min fritid. Jag är natur- och friluftsintresserad och tar gärna upp någon matfisk ibland. Som virkesköpare och rådgivare försöker jag sätta mig in i skogsägarens situation och önskemål. Vill gärna fungera som diskussionspartner för att utveckla fas tighetens alla värden nu och i framtiden. Jag tror på idén att sätta upp långsiktiga mål och att noggrant tänka igenom vilket syfte de enskilda skogsbruksåtgärderna har. Trivs väldigt bra i kontakterna med skogsägare och hoppas på många trevliga och inspirerande möten framöver. Håkan Pettersson Regionchef Hällefors Nora Lindesberg Degerfors Karlskoga Axberg fg Frövi Göran Bergkvist Virkesköpare Örebro Kumla Hallsberg Lekeberg Askersund Karlskoga Jonas Kling Virkesköpare Fredrik Ryd Virkesköpare