Hoppet lever mitt i fattigdomen s. 6 7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hoppet lever mitt i fattigdomen s. 6 7"

Transkript

1 VINTER / 2010 Länge leve barnen s. 2 3 Nyheter världen runt s. 4 5 SIERRA LEONE: Hoppet lever mitt i fattigdomen s. 6 7

2 2 PATRIK JANSSON Länge leve BARNEN GENERALSEKRETERARE PENTTI KOTOARO: Nästan 9 miljoner onödiga dödsfall Varför tillåter politikerna att miljontals under femåriga barn dör trots att de känner till orsakerna bakom och knepen för hur man kunde minska på dödsfallen? De stänger sina ögon för det som de lovat när de godkänt och ratificerat barnkonventionen. När de undertecknade konventionen förband de ju sig till varje barns rätt till liv och de garanterade att förutsättningarna för barnens överlevnad och utveckling skulle vara de bästa möjliga. De höga barndödlighetssiffrorna får inte bortförklaras med problem i statsekonomin. Det är fråga om hur man prioriterar. Ekonomiska problem har bara sådana fattiga familjer som behöver hjälp med att ge sina barn tillräckligt med mat, vacciner och rent vatten. Det är glädjande att barndödligheten äntligen börjat sjunka. Dödsfallen har minskat speciellt i de länder där man genomfört stora förbättringar inom hälsovården. Vi lovar att fortsätta ruska om de politiska ledarna för att sakernas prioritetsordning ska förändras. Vi lovar också att arbeta ihärdigt för att barnen ska överleva och för att de ska få växa upp och utvecklas friska. Tack för ditt stöd under det gångna året. Jag litar på din hjälp också nu under det nya årtiondet. Skulle vi redan kunna börja fokusera våra tankar på barnens överlevnad istället för barndödligheten? Statistiskt sett ja: Ifjol dog mindre än nio miljoner barn under fem år. Trots att talet ännu är för högt är det en stor prestation. Sedan år 1990 har antalet dödsfall minskat med 28 procent. Minskningen är ännu mer anmärknings - värd med tanke på att världens befolkning fortsatt växa under tiden. Trots att arbetet gett fint resultat finns det mycket kvar att göra. Varje dag dör barn under fem år. Varje barn är en tragedi och varje barn är för mycket. Utgivare: Finlands UNICEF rf Ansvarig redaktör: Liisa Susiluoto Arbetsgrupp: Minna Karvinen, Sari Saraste, Eija Oksanen, Sanna Meriläinen Layout: Point Panic Oy Tryckeri: Laine Direct Oy KANSIKUVA UNICEF/BANA /Shehzad Noorani BANGLADESH: En glad flicka sitter på marken i staden Chittagong. UNICEF understöder bl a förskoleverksamheten och vaccinerar under femåriga barn mot polio och mässling på området. Tillverkat av papper, som har beviljats EU:s miljömärke reg.nr FI/11/1, levererat av UPM Finlands UNICEF, Bertasvägen 6, Helsingfors tfn (09) , fax (09) information@unicef.fi Mässlingsvaccineringarna har räddat ca 4,3 miljoner barn under de tio senaste åren.

3 3 UNICEF/NYHQ /THIERRY DELVIGNE-JEAN UNICEF strävar efter att alla barn skall ha tillgång till hälsovård och rådgivningsservice. Det krävs inte stora investeringar för att rädda liv Största delen av dödsfallen bland barn under fem år kan förhindras med enkla knep. Amnings- och vaccinationsprogram, A-vitamintillskott, myggnät som förebygger malaria och förebyggande arbete och medicinering av hivaids har visat sig vara effektiva sätt. I stater där man satsat på hälsovård och informationsspridning har man nått goda resultat. T ex i Bolivia och Nepal har barndödligheten minskat med 4,5 procent redan under flera år. I Malawi har barndödligheten minskat med två tredjedelar sedan år År 2000 sov bara tre procent av de under fem åriga barnen i Malawi under ett myggnät, medan 25 procent hade ett myggnät som skydd sex år senare. Det krävs inte stora summor för att rädda ett barnaliv. T ex ett myggnät kostar under fem euro och ett mässlings vaccin bara 21 cent. När barndödligheten sjunker minskar också befolkningstillväxten I många Afrikanska länder ökar befolkningen p g a den korta medellivslängden. Med den stora barnmängden förbereder man sig på att en del av barnen kommer att omkomma. När barndödligheten minskar sker det först en tillfällig topp i befolkningstillväxten. Men på längre sikt minskar antalet barn. Utvecklingsförloppet är bekant från västvärlden, också Finland. Barnens överlevnad har betydelse för hela befolkningen. När familjestorlekarna är mindre, sjunker också mödradödligheten. Barnens chanser att få börja skolan ökar. Detta i sin tur förstärker befolkningstillväxtens avmattning, eftersom utbildade flickor med största sannolikhet får mindre barn. När barndödligheten minskar är det möjligt för samhället att utvecklas på andra områden. Den minskade barndödligheten visar oss att vi är på rätt väg. Det slutliga målet är ändå inte att minska barndödligheten utan att helt eliminera den. Visste du att... fem sjukdomar förorsakar hälften av alla dödsfall bland barn under fem år: lunginflammation diarré malaria mässling aids Största delen av dessa dödsfall kunde lätt förhindras. Förmånliga och effektiva metoder, som vaccineringar och rent vatten, rådgivningstjänster och amningsinformation samt myggnät som förebygger malaria bör bli tillgängliga för alla barn och familjer. Läs mera om Länge leve barnen kampanjen på finska :

4 4 Nyheter vär UNICEF arbetar öv Här följer några exempel på vå Allt det här och mycket me tack vare vå COLOMBIA: UNICEFs personal förbereder sig tillsammans med stadens socialarbetare på att leta efter barn som behöver hjälp på gatorna i staden Medellin. De kontinuerliga väpnade konflikterna har tvingat miljoner mänskor lämna sina hem. En stor del av dem är barn. Barnen som bor på gatan riskerar bli utanför samhället och råka ut för utnyttjande. Med hjälp av UNICEF får barnen mat, tak över huvudet och en möjlighet att börja skolan igen. UNICEF/NYHQ /KATE HOLT, SUDAN, 2009 UNICEF/NYHQ /CHRISTINE NESBITT, ZAMBIA, 2009 UNICEF/NYHQ /SUSAN MARKISZ, COLOMBIA, 2009 SUDAN: Mamman deltar tillsammans med sitt barn i ett diskussionstillfälle om att sluta omskära kvinnorna i byn Arder Al Hajar. I norra Sudan är 89 procent av kvinnorna i åldern omskurna. UNICEF understöder en kampanj som regeringen i Sudan startat för att utrota seden. På kvinnomötet diskuterar man bl a hälsoproblem som har med omskärning att göra samt om kvinnornas och flickornas rätt att leva oskadda. ZAMBIA: En hiv-positiv kvinna besöker en hälsoklinik tillsammans med sitt tio månader gamla barn. Mamman har fått medicin mot hiv-smittan under sina graviditeter och hennes barn har fötts friska. En viktig del av UNICEFs arbete mot hivaids också i Zambia, där epidemin är vitt utspridd, är att förhindra att smittan förs över från mamma till barn.

5 5 lden runt erallt i världen. rt arbete för världens barn. r gott har vi kunnat göra ra givare. UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY THAILAND, 2009 THAILAND: Flickorna ler mot kameran i en skola i Krabiprovinsen. Skolans vatten- och sanitetsservice förbättrades efter tsunamin med hjälp av UNICEF. UNICEFs vatten- och sanitetsprogram (WASH) har påverkat skolan så att man nu också undervisar i hur viktigt det är med hygien. På väggen hänger elevernas handhanddukar och muggar. UNICEF/NYHQ /MANOOCHER DEGHATI, SOMALIA, 2009 UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY, INDONESIA, 2009 INDONESIEN: Barnen ritar på lektionen i Banda Aceh, huvudstaden i Aceh-regionen. Skolan är en av de 291 skolor som UNICEF byggde för barn i Aceh efter tsunamin. Dessa barnvänliga skolor har byggts för att hålla vid jordbävningar och de har rent vatten samt latriner för flickorna och pojkarna. SOMALIA: Ett undernärt barn i staden Bosaso äter energirik jordnötspasta som innehåller viktiga näringsämnen. En femtedel av barnen i Somalia är undernärda och över 40 procent av befolkningen är beroende av mat-hjälp. UNICEF hjälper de undernärda barnen genom att distribuera terapeutisk mat till hälsoklinikerna samt genom att följa med de undernärda barnens tillstånd.

6 6 KAROLINA ROIHA Hälsningar från Sierra Leone! Hoppet lever mitt i fattigdomen När jag på hösten blev tillfrågad om jag skulle kunna åka till Sierra Leone på ett jobbuppdrag blev jag förskräckt. Trots min bakgrund inom utvecklingssamarbetet associerade jag Sierra Leone främst med ett rått inbördeskrig, bloddiamanter och barnsoldater. Efter en stunds tvekan sa jag i alla fall ja och sedan dess har jag inte ångrat mitt beslut. Statistiskt sett är Sierra Leone ett av de minst utvecklade länderna i världen. Redan under flera år har landet varit bland de sämsta mätt med FN:s välfärdsindex HDI (Human Development Index). Den största orsaken till fattigdomen är det exceptionellt blodiga inbördeskriget som slutade i början av årtusendet. Kriget totalförstörde infrastukturen i det redan fattiga landet. Det råder skriande brist på vatten och elektricitet och vägarna är i dåligt skick. Hälsovården är i uselt skick. Tillgången till hälsovård är begränsad och vården dyr. Utöver vatten och elektricitet råder det brist på instrument och personal. Kriget drev hundratals utbildade proffs, t ex läkare, hälsovårdare och barnmorskor, ut ur landet. För tillfället finns det t ex endast en barnläkare i landet. Det finns nästan tre miljoner barn i landet. P g a problemen inom hälsovården blir sjukdomar som lätt kunde förhindras, exempelvis malaria, mässling och undernäring, varje år ödesdigra för tusentals barn. Vart femte barn i Sierra Leone omkommer innan sin femårs födelsedag. Det är lätt att bli deprimerad framför statis- Det sker en kedjereaktion i utvecklingen tiken. Kasta in handduken och blunda. Förlora hoppet och optimismen. Något i Sierra Leone får en i alla fall oundvikligen att tro på en bättre morgondag. Det finns mycket potential i detta bildsköna land som är rikt på naturtillgångar. Just nu är betydelsefulla förnyelser under utveckling. En av dessa är initiativet som presidenten lanserade ifjol om kostnadsfri bashälsovård för gravida och ammande kvinnor samt för under femåriga barn. UNICEF har en ledande roll i expertgruppen som bildats för att se till att initiativet verkställs i praktiken. Utöver UNICEF består gruppen av företrädare för ministeriet, de övriga FN-organisationerna samt medborgarorganisationerna. Uppgiften är verkligen inte lätt. Utmaningarna på vägen är många: Varifrån ska vi få tillräckligt med personal? Hur mycket mediciner och vacciner behövs det? Hur ska vi ordna distributionen och förvaringen av dem? Och framför allt, hur försäkrar vi att alla mänskor, också i de mest avlägsna byarna, får information om att de har rätt till kostnadsfri hälsovård? Frågorna kan låta enkla i finländska öron. Men när man tar i beaktande att landets läskunnighetsprocent är 35 och att bara 10 procent av hälsocentralerna har tillräckligt med elektricitet och vatten till sitt förfogande, blir det mer krävande att hitta svaren. Det är utmanande, men inte omöjligt, att förverkliga hälsovårdsreformen. När den förverkligas kommer den att påverka kvinnornas och barnens hälsotillstånd anmärknings-

7 KAROLINA ROIHA 7 värt mycket och mödra- och barndödligheten kommer att sjunka. När hälsotillståndet förbättras påverkas också andra saker en frisk mammas friska barn kan t ex lättare gå i skola och lära sig. Den kostnadsfria hälsovården startar alltså en kedjereaktion som påverkar utvecklingen i hela landet. Utöver den politiska viljan ger också de lokala mänskornas otroliga förmåga att stiga över svårigheterna en tro på en bättre morgondag. Mest imponerad är jag av barnen. En av dem, 13-åriga Mohammed, en målmedveten ung man, meddelade att han tänker bli läkare när han blir stor: Då kan jag vårda mänskor gratis. Inte får man lämna mänskorna att dö för att de inte har pengar. När jag i morse åkte till jobbet gick en liten pojke i förskoleålder på vägrenen. Pojken hade en prydlig skoluniform på sig och benen som stack fram under den var pinnsmala. På ryggen hade han en ryggsäck där det stod : Lucky Child. Ironiskt, tänkte jag. Men en dag tror jag också att det kommer att vara sant. Karolina Roiha arbetar som konsult för medelanskaffningen i UNICEF Sierra Leone. Hon är tjänstledig från Finlands UNICEF. Sierra Leone Statsskick: republik Yta: km² Folkmängd: 5,8 miljoner (48 % barn) Huvudstad: Freetown Språk: engelska, krio, lokalspråk BNI/invånare: 260 USD Medellivslängd: 42 år Läskunnighetsgrad: 35 % Grannländer: Liberia ia och Guinea Källa: UNICEF Sierra Leone ATLANTISKA OCEANEN Sierra Leone Mauritanien Guinea Liberia Elfenbenskusten Mali Burkina Faso UNICEF har funnits i Sierra Leone sedan år Återuppbyggandet efter kriget har bytts ut till långsiktig utvecklingshjälp. Tyngdpunktsområdena är den tidiga barndomen, utbildningen och barnskyddet. UNICEF samarbetar nära med landets regering och de övriga organisationerna. Målet är att få till stånd permanenta förbättringar i barnens förhållanden.

8 Suomen UNICEF/ ESLH:n keräyslupa OKH652A/ / / koko maa. UNICEF käyttää varat maailmanlaajuiseen työhönsä lasten auttamiseksi. Finlands UNICEF/ Insamlingstillstånd OKH652A/ / / hela landet, beviljat av Länsstyrelsen i Södra Finlands län. UNICEF använder medlen för sitt globala arbete till förmån för barn. Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) asiakaspalvelu@unicef.fi web: LAHJOITA: Verkossa: Soita: (15,11 / puhelu + pvm) Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

unicef info allt fler barn överlever UNICEFs arbete ger resultat - s.2-3 Hiv-aids: UNICEF lämnar inte barnen ensamma s.6-7 Nyheter världen runt s.

unicef info allt fler barn överlever UNICEFs arbete ger resultat - s.2-3 Hiv-aids: UNICEF lämnar inte barnen ensamma s.6-7 Nyheter världen runt s. unicef info HÖSTEN / 2007 Hiv-aids: UNICEF lämnar inte barnen ensamma s.6-7 Nyheter världen runt s.4-5 UNICEFs arbete ger resultat - allt fler barn överlever s.2-3 För alla barn Hälsa, utbildning, rättvisa,

Läs mer

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Barnkonventionen - med Mattecentrum Uppdrag 3 Introduktion I Mattecentrums sista uppdrag om barnkonventionen får eleverna fördjupa sig i barnkonventionens artikel 6 som handlar om barns rätt till liv,

Läs mer

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF/Estey LIVET är en GÅVA som du kan ge vidare Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn. En värld där alla barn i alla

Läs mer

Varför ger sig flickor ut i krig? s. 6 7

Varför ger sig flickor ut i krig? s. 6 7 HÖST / 2009 Nyheter världen runt s. 4 5 Rena händer räddar s. 2 3 NEPAL: Varför ger sig flickor ut i krig? s. 6 7 2 PATRIK JANSSON GENERALSEKRETERARE PENTTI KOTOARO:: Rent vatten för små och stora behov

Läs mer

Haitis nya era s. 2 3

Haitis nya era s. 2 3 VÅR 2010 Haitis nya era s. 2 3 Nyheter världen runt s. 4 5 En månadsgivares reseerfarenheter från Kenya s. 6-7 2 VILLE JUURIKKALA GENERALSEKRETERARE PENTTI KOTOARO: Uppmuntrande omsorg Jag diskuterade

Läs mer

fattigdom en rättighetsfråga

fattigdom en rättighetsfråga fattigdom en rättighetsfråga amnesty.se/nuvetdu Var 8:e kvinna riskerar att dö Visste du att risken att dö i samband med graviditet och förlossning är större i Sierra Leone än i nästan alla andra länder

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram

Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram Nioåriga Alladin samlar tomhylsor vid frontlinjen som han sedan säljer på metallmarknaden. Foto: Niclas Hammarström.

Läs mer

Senegal Tambacounda. Återrapport november Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT NOVEMBER 2018 SENEGAL TAMBACOUNDA

Senegal Tambacounda. Återrapport november Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT NOVEMBER 2018 SENEGAL TAMBACOUNDA Senegal Tambacounda Återrapport november 2018 Varmt tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! Även om Senegal har upplevt en relativt lång period av politisk stabilitet är arbetslösheten fortsatt

Läs mer

En mer barnvänlig värld. Om barnens förbättrade situation i världen och i Sverige

En mer barnvänlig värld. Om barnens förbättrade situation i världen och i Sverige En mer barnvänlig värld Om barnens förbättrade situation i världen och i Sverige Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Forskning och utveckling Kartläggningar och utvärderingar Böcker,

Läs mer

unicef info UNICEF hjälper Goda nyheter runt världen s. 4-5 Hälsningar från Nepal s. 7 f.d. barnsoldater s. 2-3 SOMMAREN / 2007

unicef info UNICEF hjälper Goda nyheter runt världen s. 4-5 Hälsningar från Nepal s. 7 f.d. barnsoldater s. 2-3 SOMMAREN / 2007 unicef info SOMMAREN / 2007 UNICEF hjälper f.d. barnsoldater s. 2-3 Goda nyheter runt världen s. 4-5 Hälsningar från Nepal s. 7 För alla barn Hälsa, utbildning, rättvisa, skydd GÖR VÄRLDEN BÄTTRE För alla

Läs mer

unicef info aids Också barn kan få UNICEF hjälper barnen i nödens stund VÅREN / 2007

unicef info aids Också barn kan få UNICEF hjälper barnen i nödens stund VÅREN / 2007 unicef info VÅREN / 2007 Också barn kan få aids UNICEF hjälper barnen i nödens stund För alla barn Hälsa, utbildning, rättvisa, skydd GÖR VÄRLDEN BÄTTRE 2 GENERALSEKRETERARE PENTTI KOTOARO: UNICEF finns

Läs mer

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA 10 GLOBALA FAKTA OM I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö A B C D E F G H 1. Det finns ungefär 800 miljoner vuxna som inte kan läsa i världen 1 KÖNSFÖRDELNINGEN BLAND VUXNA ANALFABETER ANDELEN ANALFABETER

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER

VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER FN har som mål att halvera fattigdomen i världen till år 2015. Det innebär att hundratals miljoner människor får ett rikare liv. BÄTTRE HÄLSA GÖR VÄRLDEN

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut foto: Pernilla Norström Ett tryggt barn blir en trygg vuxen och en trygg förälder. Utbildning ger barn möjligheten att utvecklas och ta kontroll

Läs mer

temarapport minioritet

temarapport minioritet för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Dennis Sabangan 2016 temarapport minioritet Tillsammans gör vi skillnad! Mangyan och Moken är namnen på två av minoritetsbefolkningarna

Läs mer

Punkt för cancer. Tack till donatorerna 2015

Punkt för cancer. Tack till donatorerna 2015 Punkt för cancer. Tack till donatorerna 2015 1 2 Stipendierna från Cancerstiftelsen har stor betydelse för forskarna i nuläget Cancerstiftelsen har gjort ett långsiktigt arbete med goda resultat för att

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

20091027 Birgitta Dahl

20091027 Birgitta Dahl 20091027 Birgitta Dahl FNs Barnkonvention fyller 20 år. Anförande av Birgitta Dahl, ordförande i Unicef Sverige, Den 11 november 2009, kl. 18.30, Tankarnas Trädgård, Stadsbiblioteket, Örebro. Ärade åhörare,

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

unicef info HÖSTEN 2005

unicef info HÖSTEN 2005 unicef info HÖSTEN 2005 HIV-aids HAR ET BARNS ANSIKTE För alla barn Hälsa, utbildning, rättvisa, skydd GÖR VÄRLDEN BÄTTRE 2 GENERALSEKRETERARE PENTTI KOTOARO: Mammorna lär sig AIDS-kunskap I SEPTEMBER

Läs mer

LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD

LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD I Afrika finns det miljontals människor som saknar det kapital de behöver för att utveckla sina företag och därmed bidra till den lokala ekonomiska utvecklingen. Mer än 15 procent

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange FLICKA FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Alla flickor har rätt att få gå i skolan, ha tillgång till

Läs mer

UTE I VÄRLDEN. Finlands Röda Kors katastroffonds informationsblad

UTE I VÄRLDEN. Finlands Röda Kors katastroffonds informationsblad UTE I VÄRLDEN Finlands Röda Kors katastroffonds informationsblad 1 2015 Ledare TILLSAMMANS ÄR VI STÖRST I VÄRLDEN Röda Korsets nätverk ser till att hjälper når fram. UNIVERSALITET ÄR en av Röda Korsets

Läs mer

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum!

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! 1 UNICEF/Nepal/2012 tillsammans skapar vi en bättre värld Från och med nu genomförs Operation Dagsverke i samarbete med UNICEF. Tillsammans

Läs mer

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sociala frågor och miljö 2 oktober 2003 ARBETSDOKUMENT om fattigdomsrelaterade sjukdomar och reproduktiv hälsa i AVS-länderna inom ramen för

Läs mer

Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé?

Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé? Presentation av SOS Barnbyar/Skolpresentation manus 2015-03-11 Presentation Presentera dig/er Vad tänker ni när ni hör SOS Barnbyar? Inled med en film Ex Filmen om Leon (Skoljoggen) Centralafrikanska republiken

Läs mer

UNICEF SVERIGE 2014. Effektrapport. UNICEF Effektrapport 1

UNICEF SVERIGE 2014. Effektrapport. UNICEF Effektrapport 1 UNICEF SVERIGE 2014 Effektrapport UNICEF Effektrapport 1 TILLSAMMANS RÄDDAR VI BARNS LIV INNEHÅLL INLEDNING 3 RESULTAT FÖR BARNEN 2014 4 Fokusområde 1: Hälsa 6 Fokusområde 2: Hiv och aids 8 Fokusområde

Läs mer

DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss.

DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss. FOTO: ActionAid DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss. Nya läromedel i San Carlos Alzatate, Guatemala. Du kan ge fler flickor en framtid Majoriteten av världens fattiga är kvinnor eller flickor.

Läs mer

Vi skapar en bättre värld för alla barn

Vi skapar en bättre värld för alla barn Vi skapar en bättre värld för alla barn Det går att förändra världen När UNICEF bildades 1946 var tanken att göra en kortvarig insats för att hjälpa krigsdrabbade barn efter andra världskriget. Men det

Läs mer

HUNGERPROJEKTET NäRiNG OcH Hälsa RaPPORT 2014

HUNGERPROJEKTET NäRiNG OcH Hälsa RaPPORT 2014 HUNGERPROJEKTET Näring och Hälsa RAPPORT 2014 Inledning Näring och hälsa är ett av de områden som prioriteras högt på den kommande universella hållbarhetsagendan. Tillgång till rent vatten, sanitet och

Läs mer

Du och ditt fadderbarn

Du och ditt fadderbarn Du och ditt fadderbarn 1 Fadderskap innebär att man genom ögonen på ett barn kan följa med hur ett samhälle förändras och på det sättet vara en del av en världsomfattande förändring. Sirpa Solehmainen,

Läs mer

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1 Manus Världskoll-presentation Svenska FN-förbundet Uppdaterad 2014-02-04 Bild 1 65 %, en klar majoritet, av alla svenskar tror att mindre än hälften av världens befolkning har tillgång till rent vatten.

Läs mer

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Stöd Flickaprojektet! Sms:a Flicka till 72909 så bidrar du med 50 kr. Du kan också swisha valfri gåva till 1239000795 eller besöka fn.se. Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander FLICKA UTSTÄLLNING

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

unicef info rädslans GREPP UNICEFs nödhjälp i Afrikas horn Goda nyheter från Afrika! s.6-7 UGANDA: LIV I VÅREN 2006

unicef info rädslans GREPP UNICEFs nödhjälp i Afrikas horn Goda nyheter från Afrika! s.6-7 UGANDA: LIV I VÅREN 2006 unicef info VÅREN 2006 UGANDA: LIV I rädslans GREPP UNICEFs nödhjälp i Afrikas horn Goda nyheter från Afrika! s.6-7 1 9 4 6-2 0 0 6 1 9 4 6-2 0 0 6 För alla barn Hälsa, utbildning, rättvisa, skydd GÖR

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

RÄTTIGHETER FÖR VARENDA UNGE!

RÄTTIGHETER FÖR VARENDA UNGE! RÄTTIGHETER FÖR VARENDA UNGE! Ett skolmaterial om barnets rättigheter Källor: INNEHÅLL Rättigheter för varenda unge är baserat på UNICEF Finlands skolmaterial Dags för rättigheter. www.unicef.se Illustrationer:

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

unicef info Skolgång är roligt! s. 6 7 Nyheter världen runt s. 4 5 MYANMAR återhämtar sig från cyklonen s. 2 3 LAOS: SOMMAR / 2009

unicef info Skolgång är roligt! s. 6 7 Nyheter världen runt s. 4 5 MYANMAR återhämtar sig från cyklonen s. 2 3 LAOS: SOMMAR / 2009 unicef info SOMMAR / 2009 Nyheter världen runt s. 4 5 MYANMAR återhämtar sig från cyklonen s. 2 3 LAOS: Skolgång är roligt! s. 6 7 2 PATRIK JANSSON GENERALSEKRETERARE PENTTI KOTOARO:: När den tanzanianska

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.5.2014 COM(2014) 319 final ANNEXES 1 to 7 BILAGOR till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om förhindrande av att handeln med vissa viktiga mediciner

Läs mer

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013 HUNGERPROJEKTET Ghana 2013 Inledning Hungerprojektet tackar alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat vårt arbete i Ghana. Med rapporten vill vi ge er kunskap,

Läs mer

INNER WHEEL och UNICEF

INNER WHEEL och UNICEF Från Flickorna i Madagaskars Regnskogar till Flickorna bland Bolivias Bergsindianer INNER WHEEL och UNICEF Tillsammans igen 2009-2012 för Flickors Utbildning MÅL: Att öka möjligheterna till en god grundskoleutbildning

Läs mer

VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM. av Joy Slatford

VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM. av Joy Slatford VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM av Joy Slatford VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM av Joy Slatford 2 Alla blir sjuka någon gång. I skolan var Lotta förkyld förra veckan. Adam bröt benet i somras. 3

Läs mer

Noaks Ark Nyhetsbrev nr 1/2006: statistik över 2005

Noaks Ark Nyhetsbrev nr 1/2006: statistik över 2005 Hiv/Aids 2005 Antalet hivsmittade i världen är nu 40,3 miljoner. Endast under 2005 har 4,9 miljoner vuxna och barn smittats med viruset. Trots att andelen hivsmittade har minskat i vissa länder, så fortsätter

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

Elimination of New Pediatric HIV Infection & Prevention and Response to Survivors of Domestic and Gender Based Violence in Rwanda

Elimination of New Pediatric HIV Infection & Prevention and Response to Survivors of Domestic and Gender Based Violence in Rwanda Elimination of New Pediatric HIV Infection & Prevention and Response to Survivors of Domestic and Gender Based Violence in Rwanda Rwanda Republik i östra Centralafrika, huvudstad Kigali Etniska grupper:

Läs mer

Humanitära kriser och katastrofer

Humanitära kriser och katastrofer Humanitära kriser och katastrofer Läget (2015) Trenden En rad stora samtida humanitära kriser har drivit fler människor på flykt från sina hem än någon period sedan andra världskriget. De flesta av dessa

Läs mer

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv.

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. AUGUSTI - SEPTEMBER 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. Sasha och Masha, våra små vänner i barnhemmet i Jekaterinburg IGNAT

Läs mer

Barn och aids. Farmor Esnaro Kunika tar hand om tio av sina barnbarn efter att de förlorat sina föräldrar på grund av aids. Giacomo Pirozzi/UNICEF

Barn och aids. Farmor Esnaro Kunika tar hand om tio av sina barnbarn efter att de förlorat sina föräldrar på grund av aids. Giacomo Pirozzi/UNICEF Barn och aids Varje år smittas hundratusentals barn av hiv och ännu fler förlorar sina föräldrar i aids På många håll i världen ses inte hiv och aids enbart som en hälsofråga, utan som ett hot mot hela

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Bangladesh Landinfo 2017 Om Bangladesh Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder med mer än 1 000 invånare per kvadratkilometer. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap

Läs mer

Katastroffadder Katastroffadder Plans arbete Projektexempel

Katastroffadder Katastroffadder Plans arbete Projektexempel Katastroffadder 2014 Katastroffadder Plans arbete Projektexempel Katastroffadder Tack för ditt stöd som Katastroffadder! Tyfoner, översvämningar, jordbävningar och andra naturkatastrofer drabbar varje

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

SOS Barnbyar Kina. Landinfo 2018

SOS Barnbyar Kina. Landinfo 2018 SOS Barnbyar Kina Landinfo 2018 Om Kina Den 1 oktober 1949 utropades Folkrepubliken Kina och landet stöptes om efter socialistisk modell, efter kommunisternas seger i inbördeskriget som då pågått under

Läs mer

Tillhör du en riskgrupp?

Tillhör du en riskgrupp? Tillhör du en riskgrupp? Vaccinera dig gratis mot årets influensa Vaccinet gör gott Varför ska jag vaccinera mig? Cirka 100 000 personer i Stockholms län smittas årligen av säsongsinfluensa. Influensan

Läs mer

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor.

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontär i Kenya Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontärarbete är ett unikt sätt att upptäcka ett land och dess kultur på ett meningsfullt sätt. Du måste vara minst

Läs mer

Europarådet. pass. till dina rättigheter

Europarådet. pass. till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter 1 Välkommen med på en resa Livet är en fantastisk resa. Vi har många reskamrater på färden, och vi vill alla få en så säker,

Läs mer

Provlektion Klassiska sagor

Provlektion Klassiska sagor Provlektion Klassiska sagor Denna lektion är hämtad ur Klassiska sagor av Lena Johansson, lärare i svenska som andraspråk i Alby i Botkyrka. Klassiska sagor som världens barn har hört är ett kopieringsunderlag

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport skola Alla barn har rätt att gå i skolan. Det står inskrivet i barnkonventionen. För många barn

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Artikel 24: Du har rätt till sjukvård. Tillbehör:

Artikel 24: Du har rätt till sjukvård. Tillbehör: RÄTT 5 TILL HÄLSOVÅRD Artikel 24: Du har rätt till sjukvård. SYFTE: Att diskutera vilken typ av hälsovård ett barn behöver. Vi lär oss att vaccinationer är den viktigaste förutsättningen för oss att hålla

Läs mer

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter 1 Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter Det finns över 60 miljoner människor i världen som varit tvugna att lämna sina hem för att söka skydd. Ca 80% av

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer FEBRUARI - MARS 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Taggtråden som avbildades i Mission Possibles gamla logga är idag bruten. Idag kan vi verka fritt i länder som för 40

Läs mer

Barn ska inte jobba hårt. Barn som krossar sten Jobbet på ett stenkrosseri är farligt för barn. Läs vad Ravina vet om det på sidan 4.

Barn ska inte jobba hårt. Barn som krossar sten Jobbet på ett stenkrosseri är farligt för barn. Läs vad Ravina vet om det på sidan 4. Barns rätt att skyddas från skadligt arbete Artikel 32 Temahäfte Barnkonventionen Kasajja i Uganda Barn ska inte jobba hårt Kasajja är bara 13 år men har redan haft många olika jobb. Måste man jobba mycket

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

BARNHEMMET I MUANG MAI

BARNHEMMET I MUANG MAI BARNHEMMET I MUANG MAI torsdag 17 mars - lördag 26 mars De här tio dagarna har bestått av mycket besök av folk som vill hjälpa till på ett eller annat sätt. De har även bestått av besvikelser på svenska

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv Ett av de mest grundläggande dokumenten för allt som berör barn och unga är FN:s konvention om barnets rättigheter. Detta gäller allt från lagstiftning,

Läs mer

ELLEN, DELLEN, DU. UTE SKA DU VARA NU! Barnets röst 2015 -enkätundersökning om barns upplevelser av fattigdom och deltagande

ELLEN, DELLEN, DU. UTE SKA DU VARA NU! Barnets röst 2015 -enkätundersökning om barns upplevelser av fattigdom och deltagande ELLEN, DELLEN, DU. UTE SKA DU VARA NU! Barnets röst 2015 -enkätundersökning om barns upplevelser av fattigdom och deltagande Sammanfattning av resultaten Av de barn som svarade på enkäten upplevde 11 %

Läs mer

VEM ÄR JAG. Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs

VEM ÄR JAG. Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs VEM ÄR JAG Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs biståndsverksamhet men också som journalist och anställd av FN. Har också arbetat

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Lions Club Löddeköpinge Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Vi har den senaste

Läs mer

En bättre värld i arv. Information om testamentsdonation

En bättre värld i arv. Information om testamentsdonation En bättre värld i arv Information om testamentsdonation En hälsning från direktorn 3 Hoppet om något bättre blir verklighet Någon dag, någonstans i världen, kan ett barn som lever i extrem fattigdom få

Läs mer

Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia!

Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia! Nyhetsbrev Nr 7 2013 Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia! Kära syskon, Hälsningar i Jesu Namn! I detta nyhetsbrev vill jag dela från våra kampanjer som hölls

Läs mer

Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future.

Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future. Rewrite the Future Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future. Här följer en presentation som i korthet beskriver projektet och hur er gåva kommer till nytta i år. Rewrite

Läs mer

Ekologiskt fotavtryck

Ekologiskt fotavtryck -, Ekologiskt fotavtryck Jordens människor använder mer natur än någonsin tidigare. Man kan beskriva det som att vårt sätt att leva lämnar olika stora avtryck i naturen. För att få ett ungefärligt mått

Läs mer

FÖRSKOLA CLOWNER UTAN GRÄNSER

FÖRSKOLA CLOWNER UTAN GRÄNSER ÅRETS 2016 FÖRSKOLA CLOWNER UTAN GRÄNSER påminner barn i utsatta miljöer om att de är vanliga barn och att det finns andra utanför som ser dem. Att möta barn i lust, lek och glädje är Clowner utan gränsers

Läs mer

Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda. 6 juli 2018

Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda. 6 juli 2018 Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda 6 juli 2018 För att ge barn möjlighet att göra sina röster hörda av beslutsfattare, civilsamhällesorganisationer och andra vuxna har Sverige samarbetat

Läs mer

Mjukdjur för utbildning 2015

Mjukdjur för utbildning 2015 PRESSMATERIAL OKTOBER 2015 PRESSFRÅGOR: PRESS.STO@IKEA.COM Mjukdjur för utbildning 2015 23 oktober - 27 december 2015 Barn som designar för ett gott syfte IKEA har drivit välgörenhetskampanjen Mjukdjur

Läs mer

Landskort. Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien

Landskort. Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien VÄRLDSSPELET LÄNDER SOM INGÅR I SPELET Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien Landskort I-LAND ELLER U-LAND? Human

Läs mer

Material för gymnasiet

Material för gymnasiet Material för ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi. Med detta skolmaterial

Läs mer

Bild: Skolflickor i Afghanistan. Utbildning för flickor har varit prioritet för det svenska biståndet till Afghanistan under de senaste tio åren.

Bild: Skolflickor i Afghanistan. Utbildning för flickor har varit prioritet för det svenska biståndet till Afghanistan under de senaste tio åren. Bild: Skolflickor i Afghanistan. Utbildning för flickor har varit prioritet för det svenska biståndet till Afghanistan under de senaste tio åren. Bilden är tagen av Lotta Westerberg, Sidas handläggare

Läs mer

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede.

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin Karolinska Institutet, Stockholm Stockholms

Läs mer

Material för årskurs 4-6

Material för årskurs 4-6 Material för årskurs 4-6 ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi.

Läs mer

Vi kan skapa en bättre värld för alla barn

Vi kan skapa en bättre värld för alla barn Vi kan skapa en bättre värld för alla barn Det finns de som tror att det är omöjligt att förändra världen. Vi vet att det går och vi vet hur man gör. Över hela världen kämpar vi i regeringskorridorer,

Läs mer

Beskrivning av spelet och manus till ledaren/läraren

Beskrivning av spelet och manus till ledaren/läraren Beskrivning av spelet och manus till ledaren/läraren Här kommer ett unikt redskap att använda i skolans undervisning om FN:s barnkonvention och millenniemål som passar hela grundskolan! Genom att spela

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

Hungerdagen Bry dig. Delta. Hjälp. Marjaana Malkamäki

Hungerdagen Bry dig. Delta. Hjälp. Marjaana Malkamäki Hungerdagen 26 28.9 Bry dig. Delta. Hjälp. Marjaana Malkamäki Hungerdagen ordnas med gemensamma krafter Hungerdagen är en nationell insamling som genomförs med frivilliga krafter. Bössinsamlare spelar

Läs mer

Internationell Utveckling - Studiematerial Samling 2 Frälsningsarmén och fattigdomsbekämpning

Internationell Utveckling - Studiematerial Samling 2 Frälsningsarmén och fattigdomsbekämpning Internationell Utveckling - Studiematerial Samling 2 Frälsningsarmén och fattigdomsbekämpning : Fråga deltagarna vad de kommer ihåg från förra gången. Repetera kort för de som inte kommer ihåg och för

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY Just nu kan ingen undgå att höra det rop som kommer från de många människor som tvingas fly i världen. Vi på Diakonia är övertygade om att människor kan tvingas lämna hem,

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer