Hoppet lever mitt i fattigdomen s. 6 7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hoppet lever mitt i fattigdomen s. 6 7"

Transkript

1 VINTER / 2010 Länge leve barnen s. 2 3 Nyheter världen runt s. 4 5 SIERRA LEONE: Hoppet lever mitt i fattigdomen s. 6 7

2 2 PATRIK JANSSON Länge leve BARNEN GENERALSEKRETERARE PENTTI KOTOARO: Nästan 9 miljoner onödiga dödsfall Varför tillåter politikerna att miljontals under femåriga barn dör trots att de känner till orsakerna bakom och knepen för hur man kunde minska på dödsfallen? De stänger sina ögon för det som de lovat när de godkänt och ratificerat barnkonventionen. När de undertecknade konventionen förband de ju sig till varje barns rätt till liv och de garanterade att förutsättningarna för barnens överlevnad och utveckling skulle vara de bästa möjliga. De höga barndödlighetssiffrorna får inte bortförklaras med problem i statsekonomin. Det är fråga om hur man prioriterar. Ekonomiska problem har bara sådana fattiga familjer som behöver hjälp med att ge sina barn tillräckligt med mat, vacciner och rent vatten. Det är glädjande att barndödligheten äntligen börjat sjunka. Dödsfallen har minskat speciellt i de länder där man genomfört stora förbättringar inom hälsovården. Vi lovar att fortsätta ruska om de politiska ledarna för att sakernas prioritetsordning ska förändras. Vi lovar också att arbeta ihärdigt för att barnen ska överleva och för att de ska få växa upp och utvecklas friska. Tack för ditt stöd under det gångna året. Jag litar på din hjälp också nu under det nya årtiondet. Skulle vi redan kunna börja fokusera våra tankar på barnens överlevnad istället för barndödligheten? Statistiskt sett ja: Ifjol dog mindre än nio miljoner barn under fem år. Trots att talet ännu är för högt är det en stor prestation. Sedan år 1990 har antalet dödsfall minskat med 28 procent. Minskningen är ännu mer anmärknings - värd med tanke på att världens befolkning fortsatt växa under tiden. Trots att arbetet gett fint resultat finns det mycket kvar att göra. Varje dag dör barn under fem år. Varje barn är en tragedi och varje barn är för mycket. Utgivare: Finlands UNICEF rf Ansvarig redaktör: Liisa Susiluoto Arbetsgrupp: Minna Karvinen, Sari Saraste, Eija Oksanen, Sanna Meriläinen Layout: Point Panic Oy Tryckeri: Laine Direct Oy KANSIKUVA UNICEF/BANA /Shehzad Noorani BANGLADESH: En glad flicka sitter på marken i staden Chittagong. UNICEF understöder bl a förskoleverksamheten och vaccinerar under femåriga barn mot polio och mässling på området. Tillverkat av papper, som har beviljats EU:s miljömärke reg.nr FI/11/1, levererat av UPM Finlands UNICEF, Bertasvägen 6, Helsingfors tfn (09) , fax (09) Mässlingsvaccineringarna har räddat ca 4,3 miljoner barn under de tio senaste åren.

3 3 UNICEF/NYHQ /THIERRY DELVIGNE-JEAN UNICEF strävar efter att alla barn skall ha tillgång till hälsovård och rådgivningsservice. Det krävs inte stora investeringar för att rädda liv Största delen av dödsfallen bland barn under fem år kan förhindras med enkla knep. Amnings- och vaccinationsprogram, A-vitamintillskott, myggnät som förebygger malaria och förebyggande arbete och medicinering av hivaids har visat sig vara effektiva sätt. I stater där man satsat på hälsovård och informationsspridning har man nått goda resultat. T ex i Bolivia och Nepal har barndödligheten minskat med 4,5 procent redan under flera år. I Malawi har barndödligheten minskat med två tredjedelar sedan år År 2000 sov bara tre procent av de under fem åriga barnen i Malawi under ett myggnät, medan 25 procent hade ett myggnät som skydd sex år senare. Det krävs inte stora summor för att rädda ett barnaliv. T ex ett myggnät kostar under fem euro och ett mässlings vaccin bara 21 cent. När barndödligheten sjunker minskar också befolkningstillväxten I många Afrikanska länder ökar befolkningen p g a den korta medellivslängden. Med den stora barnmängden förbereder man sig på att en del av barnen kommer att omkomma. När barndödligheten minskar sker det först en tillfällig topp i befolkningstillväxten. Men på längre sikt minskar antalet barn. Utvecklingsförloppet är bekant från västvärlden, också Finland. Barnens överlevnad har betydelse för hela befolkningen. När familjestorlekarna är mindre, sjunker också mödradödligheten. Barnens chanser att få börja skolan ökar. Detta i sin tur förstärker befolkningstillväxtens avmattning, eftersom utbildade flickor med största sannolikhet får mindre barn. När barndödligheten minskar är det möjligt för samhället att utvecklas på andra områden. Den minskade barndödligheten visar oss att vi är på rätt väg. Det slutliga målet är ändå inte att minska barndödligheten utan att helt eliminera den. Visste du att... fem sjukdomar förorsakar hälften av alla dödsfall bland barn under fem år: lunginflammation diarré malaria mässling aids Största delen av dessa dödsfall kunde lätt förhindras. Förmånliga och effektiva metoder, som vaccineringar och rent vatten, rådgivningstjänster och amningsinformation samt myggnät som förebygger malaria bör bli tillgängliga för alla barn och familjer. Läs mera om Länge leve barnen kampanjen på finska :

4 4 Nyheter vär UNICEF arbetar öv Här följer några exempel på vå Allt det här och mycket me tack vare vå COLOMBIA: UNICEFs personal förbereder sig tillsammans med stadens socialarbetare på att leta efter barn som behöver hjälp på gatorna i staden Medellin. De kontinuerliga väpnade konflikterna har tvingat miljoner mänskor lämna sina hem. En stor del av dem är barn. Barnen som bor på gatan riskerar bli utanför samhället och råka ut för utnyttjande. Med hjälp av UNICEF får barnen mat, tak över huvudet och en möjlighet att börja skolan igen. UNICEF/NYHQ /KATE HOLT, SUDAN, 2009 UNICEF/NYHQ /CHRISTINE NESBITT, ZAMBIA, 2009 UNICEF/NYHQ /SUSAN MARKISZ, COLOMBIA, 2009 SUDAN: Mamman deltar tillsammans med sitt barn i ett diskussionstillfälle om att sluta omskära kvinnorna i byn Arder Al Hajar. I norra Sudan är 89 procent av kvinnorna i åldern omskurna. UNICEF understöder en kampanj som regeringen i Sudan startat för att utrota seden. På kvinnomötet diskuterar man bl a hälsoproblem som har med omskärning att göra samt om kvinnornas och flickornas rätt att leva oskadda. ZAMBIA: En hiv-positiv kvinna besöker en hälsoklinik tillsammans med sitt tio månader gamla barn. Mamman har fått medicin mot hiv-smittan under sina graviditeter och hennes barn har fötts friska. En viktig del av UNICEFs arbete mot hivaids också i Zambia, där epidemin är vitt utspridd, är att förhindra att smittan förs över från mamma till barn.

5 5 lden runt erallt i världen. rt arbete för världens barn. r gott har vi kunnat göra ra givare. UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY THAILAND, 2009 THAILAND: Flickorna ler mot kameran i en skola i Krabiprovinsen. Skolans vatten- och sanitetsservice förbättrades efter tsunamin med hjälp av UNICEF. UNICEFs vatten- och sanitetsprogram (WASH) har påverkat skolan så att man nu också undervisar i hur viktigt det är med hygien. På väggen hänger elevernas handhanddukar och muggar. UNICEF/NYHQ /MANOOCHER DEGHATI, SOMALIA, 2009 UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY, INDONESIA, 2009 INDONESIEN: Barnen ritar på lektionen i Banda Aceh, huvudstaden i Aceh-regionen. Skolan är en av de 291 skolor som UNICEF byggde för barn i Aceh efter tsunamin. Dessa barnvänliga skolor har byggts för att hålla vid jordbävningar och de har rent vatten samt latriner för flickorna och pojkarna. SOMALIA: Ett undernärt barn i staden Bosaso äter energirik jordnötspasta som innehåller viktiga näringsämnen. En femtedel av barnen i Somalia är undernärda och över 40 procent av befolkningen är beroende av mat-hjälp. UNICEF hjälper de undernärda barnen genom att distribuera terapeutisk mat till hälsoklinikerna samt genom att följa med de undernärda barnens tillstånd.

6 6 KAROLINA ROIHA Hälsningar från Sierra Leone! Hoppet lever mitt i fattigdomen När jag på hösten blev tillfrågad om jag skulle kunna åka till Sierra Leone på ett jobbuppdrag blev jag förskräckt. Trots min bakgrund inom utvecklingssamarbetet associerade jag Sierra Leone främst med ett rått inbördeskrig, bloddiamanter och barnsoldater. Efter en stunds tvekan sa jag i alla fall ja och sedan dess har jag inte ångrat mitt beslut. Statistiskt sett är Sierra Leone ett av de minst utvecklade länderna i världen. Redan under flera år har landet varit bland de sämsta mätt med FN:s välfärdsindex HDI (Human Development Index). Den största orsaken till fattigdomen är det exceptionellt blodiga inbördeskriget som slutade i början av årtusendet. Kriget totalförstörde infrastukturen i det redan fattiga landet. Det råder skriande brist på vatten och elektricitet och vägarna är i dåligt skick. Hälsovården är i uselt skick. Tillgången till hälsovård är begränsad och vården dyr. Utöver vatten och elektricitet råder det brist på instrument och personal. Kriget drev hundratals utbildade proffs, t ex läkare, hälsovårdare och barnmorskor, ut ur landet. För tillfället finns det t ex endast en barnläkare i landet. Det finns nästan tre miljoner barn i landet. P g a problemen inom hälsovården blir sjukdomar som lätt kunde förhindras, exempelvis malaria, mässling och undernäring, varje år ödesdigra för tusentals barn. Vart femte barn i Sierra Leone omkommer innan sin femårs födelsedag. Det är lätt att bli deprimerad framför statis- Det sker en kedjereaktion i utvecklingen tiken. Kasta in handduken och blunda. Förlora hoppet och optimismen. Något i Sierra Leone får en i alla fall oundvikligen att tro på en bättre morgondag. Det finns mycket potential i detta bildsköna land som är rikt på naturtillgångar. Just nu är betydelsefulla förnyelser under utveckling. En av dessa är initiativet som presidenten lanserade ifjol om kostnadsfri bashälsovård för gravida och ammande kvinnor samt för under femåriga barn. UNICEF har en ledande roll i expertgruppen som bildats för att se till att initiativet verkställs i praktiken. Utöver UNICEF består gruppen av företrädare för ministeriet, de övriga FN-organisationerna samt medborgarorganisationerna. Uppgiften är verkligen inte lätt. Utmaningarna på vägen är många: Varifrån ska vi få tillräckligt med personal? Hur mycket mediciner och vacciner behövs det? Hur ska vi ordna distributionen och förvaringen av dem? Och framför allt, hur försäkrar vi att alla mänskor, också i de mest avlägsna byarna, får information om att de har rätt till kostnadsfri hälsovård? Frågorna kan låta enkla i finländska öron. Men när man tar i beaktande att landets läskunnighetsprocent är 35 och att bara 10 procent av hälsocentralerna har tillräckligt med elektricitet och vatten till sitt förfogande, blir det mer krävande att hitta svaren. Det är utmanande, men inte omöjligt, att förverkliga hälsovårdsreformen. När den förverkligas kommer den att påverka kvinnornas och barnens hälsotillstånd anmärknings-

7 KAROLINA ROIHA 7 värt mycket och mödra- och barndödligheten kommer att sjunka. När hälsotillståndet förbättras påverkas också andra saker en frisk mammas friska barn kan t ex lättare gå i skola och lära sig. Den kostnadsfria hälsovården startar alltså en kedjereaktion som påverkar utvecklingen i hela landet. Utöver den politiska viljan ger också de lokala mänskornas otroliga förmåga att stiga över svårigheterna en tro på en bättre morgondag. Mest imponerad är jag av barnen. En av dem, 13-åriga Mohammed, en målmedveten ung man, meddelade att han tänker bli läkare när han blir stor: Då kan jag vårda mänskor gratis. Inte får man lämna mänskorna att dö för att de inte har pengar. När jag i morse åkte till jobbet gick en liten pojke i förskoleålder på vägrenen. Pojken hade en prydlig skoluniform på sig och benen som stack fram under den var pinnsmala. På ryggen hade han en ryggsäck där det stod : Lucky Child. Ironiskt, tänkte jag. Men en dag tror jag också att det kommer att vara sant. Karolina Roiha arbetar som konsult för medelanskaffningen i UNICEF Sierra Leone. Hon är tjänstledig från Finlands UNICEF. Sierra Leone Statsskick: republik Yta: km² Folkmängd: 5,8 miljoner (48 % barn) Huvudstad: Freetown Språk: engelska, krio, lokalspråk BNI/invånare: 260 USD Medellivslängd: 42 år Läskunnighetsgrad: 35 % Grannländer: Liberia ia och Guinea Källa: UNICEF Sierra Leone ATLANTISKA OCEANEN Sierra Leone Mauritanien Guinea Liberia Elfenbenskusten Mali Burkina Faso UNICEF har funnits i Sierra Leone sedan år Återuppbyggandet efter kriget har bytts ut till långsiktig utvecklingshjälp. Tyngdpunktsområdena är den tidiga barndomen, utbildningen och barnskyddet. UNICEF samarbetar nära med landets regering och de övriga organisationerna. Målet är att få till stånd permanenta förbättringar i barnens förhållanden.

8 Suomen UNICEF/ ESLH:n keräyslupa OKH652A/ / / koko maa. UNICEF käyttää varat maailmanlaajuiseen työhönsä lasten auttamiseksi. Finlands UNICEF/ Insamlingstillstånd OKH652A/ / / hela landet, beviljat av Länsstyrelsen i Södra Finlands län. UNICEF använder medlen för sitt globala arbete till förmån för barn. Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web: LAHJOITA: Verkossa: Soita: (15,11 / puhelu + pvm) Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia: