tillsammans med Programblad och recept

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "tillsammans med Programblad och recept"

Transkript

1 tillsammans med Programblad och recept

2 Välkommen till Gamlegården Gamlegården är Kristianstads största bostadsområde och ett av de grönaste och finaste. Med lummiga gårdar, park med damm och vattenspel, friluftsbad, idrotts anläggning med tennis-, boule-, basket-, innebandy- och fotbollsplaner, odlingslotter, lekplatser och mycket mer. För den som är naturintresserad ligger natur- och ströv området Näsby fält med Araslövssjön precis intill bostadsområdet. Intresserad av att flytta hit? Lediga bostäder på Gamlegården publiceras på abk.se. TVEDEGÅRDSVÄGEN GAMLEGÅRDEN Gamlegården, med bostäder, byggdes av ABK På området ligger Gamlegårdens centrum med bland annat livsmedelsbutik, bibliotek, orientalisk livsmedelsbutik, fritidsgård, öppen förskola, café och grekiska Gamle gårdens restaurang. I anslutning till området finns odlingslotter, vårdcentral, tandvårds central, urban hembygdsgård, resebyrå, två permanenta lopp marknader (Näsby IF/Grönevi och LP) och en slaktare.

3 NÄSBYCHAUSSÉN Gamlegårdens centrum BJÄREGATAN BATALJONSVÄGEN

4 Välkommen till ABK:s Kulturdag ett av Kristianstads största gratis evenemang för hela familjen! På scen står Panetoz, Simone Moreno, lokala barnfavoriten Pidde Pannkaka och boende på Gamlegården! I Världens Mat i det stora mattältet finns varma rätter som samosas, falafel och kubbe, men också bakelser och kakor och allt säljs som smakportioner för 20 kronor! I år är det 13:e året som ABK anordnar Kulturdagen. En uthyrare och två fastighetsskötare på ABK tog initiativ till en festival med och för de boende, och det som började i liten skala lockar nu drygt besökare årligen till Gamlegården! Program 12:00 Konferencier Magnus Thomson välkomnar Chris Daquini akustisk gitarr och sång Khora indiepopband Susan Söderberg orientalisk magdans Tance Mohamed Demiri 14:00 Pidde Pannkaka Fredrik Löfqvist rock och punk Somalisk folkdans 15:00 Panetoz Ardhmeria albansk folkdans Ukulelegruppen 17:00 Simone Moreno Ivan Stevceski musik från Balkan Screw This punk Palestinsk folkdans 19:30 Jay Samson Konferencier Magnus Thomson Magnus Thomson är stadsutvecklare, talare och komiker. Han gör uppdrag som talare, konferencier, komiker och moderator och leder kreativa idéverkstäder. Magnus var tidigare verksam i humorgruppen Varanteatern, som gjorde Varan-TV för SVT utsågs han till årets centrum utvecklare i Sverige. Magnus gör humorkaraktären Morris Isfeldt, trendguru.

5 Världens Mat Världens Mat är större än någonsin, nu med ett trettiotal matstånd! I det stora mattältet finns varma rätter som samosas, falafel och kubbe, men också bakelser och kakor och allt säljs som smakportioner för 20 kronor. Boende och kulturföreningar från området serverar mat från Syrien, Afghanistan, Pakistan, Yemen, Turkiet, Bosnien, Ungern, Sverige, Kurdistan, Palestina, Makedonien, Irak, Libanon, Somalia, Etiopien, Nigeria och Polen. Vilken blir din favorit? Mat från hela världen, smakportioner á 20 kr. ABK:s tipsrunda Passa på att besöka Gamlegårdens gröna gårdar och ta samtidigt chansen att vinna kronor på ett Presentkort Kristianstad (gäller i mer än 60 butiker i Kristianstad). Tipsrundelappar och pennor hämtas och lämnas i ABK-tältet, sista inlämning Prisutdelning på scenen. Barnens dag Bouleturnering På Bouleplanen på andra sidan Gamlegårdsbadet arrangerar Skånes Horn av Afrika bouleturnering med fina priser. Välkommen att delta! Hela dagen Vi bjuder på ansiktsmålning, hoppborgar och underhållning från Barnens Salonger under dagen, och många av utställarna har egna barnaktiviteter! Och du missar väl inte Pidde Pannkaka?! Ponnyridning Gratis ponnyridning tillsammans med Kristianstad Ridklubb. Missa inte heller den 4 oktober, då är det ABK-dag på Kristianstads ridklubb! Då bjuder ridklubben och ABK på prova på-lektioner för vuxna och barn från 6 år samt ponnyridning för barn mellan 2 och 12 år! Alla ABK-hyresgäster är välkomna mellan och och adressen är Hammarspyntsvägen 62 i Hammarslund. Ett bra tillfälle för dig som vill prova på ridning, och för dig som är intresserad av att börja rida kan ridklubbens personal berätta mer.

6 Simone Moreno 17:00 Simone Moreno är jazzig bubbelsamba, reggaegung, funkig pop och sensuell soul. För när Simone Moreno gör sin egen mix av brasilianska, västafrikanska, karibiska och afroamerikanska ingredienser med energin från Morenos hemstad Salvador de Bahia glömmer vi vad musiken kallas, vi bara älskar den. Under ledning av sångaren och pianisten Anders von Hofsten, ger bandet Simone all den energi hon behöver för att ta med publiken till himmelska höjder. Att det är äkta känslor tvivlar ingen som upplevt skilsmässoduetten För alltid, där Simone och Anders, till ett tungt sambabatteri, sträcker sig mot varandra som över ett fruset hav. Hon har etablerat sig som välkänd artist i det nya hemlandet. Hon har även deltagit i melodifestivalen, framträtt med Gilberto Gil vid Polarprisceremonin i Konserthuset och sjungit för Paul Simon i samma sammanhang. Hon var även med i filmen Känn ingen sorg, byggd på Håkan Hellströms texter. Simone Moreno och bandet Os Lourinhos (medlemmar från Calle Real, Sofia Karlsson, Robyn, Blacknuss) har spelat mycket i Skandinavien och Europa och fått finfin kritik för skivan Planetas (bl.a. 5/5 i DN), som är en resa runt jorden i känslor och musikstilar där reggae möter afro, soul, samba och t.o.m. lite svenskt vemod. Hennes första platta i Sverige, Samba Makossa från 2005, var en glittrande djupdykning i brasilianska poptraditioner, med Timbuktu-duetten Vi drar till Malmö som största hit. Nu medverkar Timbuktu igen på brassereggaen Hundliv där en släpig malmöitisk dysterhet möter en smattrande brasiliansk eufori. Simone Moreno (f. 1969) hade redan en etablerad karriär i hemlandet Brasilien, när hon 2001, flyttade till Sverige. I Brasilien hade hon då sedan tonåren framträtt med olika grupper i El Salvador och släppt flera framgångsrika soloskivor i eget namn. Den självbetitlade debuten från 1994 togs väl emot och med låten Eh moça fick hon en landsomfattande hit, med turnér i USA, Japan och Europa.

7 Panetoz 15:00 Panetoz raderar alla fördomar du haft om hur hiphop ska låta och hur man ska bete sig som förortskid från söder om Stockholm, världen. Ett sammansvetsat gäng som drivs av vänskap, glädjen i musiken och viljan att göra skillnad. De är så långt från gangstarap, taskiga attityder, blingbling, och fördomar du kan komma. Bandet bildades 1997 i Jordbro, och de tre grundande medlemmarna (Pa Modou, Nebeyu och Tobias) gav gruppen sitt namn. Spelningarna började trilla in, medlemmar tillkom och soundet började ta form. De var förortskids, men blev förortsidoler och förebilder för andra unga i området. Ändå fortsatte de oförtrutet sin resa för att förändra och inpräntade vart än de kom vikten i att skaffa sig en utbildning, att värna om sina rötter, att vara sig själva inga påklistrade manér eller uppblåsta attityder startade Panetoz den ideella föreningen Vägen Ut med syftet att skapa en musikstudio där ungdomarna kunde komma och spela in sin musik. Succén var ett faktum och inte bara har konceptet spridit sig till flera kommuner runtom Stockholm, man har dessutom fått kommunpris för sitt engagemang. Panetoz motto är Skapa kaos fast ett kreativt, positivt kaos. Skapa kaos så att folk blir glada! Vänd upp och ner på fördomarna och kom ut som en bättre människa. Innan Dansa pausa släppts gick de in i en tunnelbanevagn för att skapa kaos på sitt eget sätt resultatet ses här. I maj 2012 gjorde de sitt första större TV-framträdande; mindre än en månad senare firade de Sveriges Nationaldag på Skansen i direktsändning inför kungafamiljen. kultur I SAMARBETE MED: fritid KRISTIANSTADS KOM MUN

8 Jay Samson 19:30 Sångaren och R&B-artisten från Kristianstad, som kom på trettondeplats i Idol 2011, har de senaste åren dragit storpublik till ABK:s Kulturdag. Jay har hållit på med musik och dans sedan han var 3 år och 2014 släppte han debutsingeln Show Off.

9 Pidde Pannkaka 14:00 Pidde Pannkaka är barnens vän och beskyddare, en artist vars musik och uppenbarelse kan beskrivas som en blandning av Mora Träsk och Sean Banan! I bältet hänger vispen, redo att när som helst blanda ihop en pannkakssmet, men lika ofta till att agera mikrofon när andan faller på. Pidde Pannkaka vänder sig till de lite mindre barnen, till barnen mellan ett och sju år passar han allra bäst, men även äldre barn och inte minst de vuxna har svårt att inte ryckas med av musiken och de tillhörande rörelserna. Pidde är den självklara arvtagaren till Mora Träsk och är redan helt etablerad i de södra delarna av landet där förskolor och eventansvariga ringer varje dag och vill att Pidde ska komma och sjunga och spela. I år har Pidde Pannkaka släppt sitt självbetitlade debutalbum, med hits som Oh ah pannkaka, Upp i min näsa (Upp och gräva runt), Höger är hit, vänster är dit och Näsan sitter fram men rumpan är där bak.

10

11 MATRÄTT FRÅN NIGERIA FRITERAT RIS SMAKMÅNAD KRISTIANSTAD 750 g långkornigt parboiled ris 750 g vegetabilisk olja 1 hel kyckling eller flera kycklingklubbor 100 g kolever KAN ERSÄTTAS MED NÖTKÖTT 1 msk gult currypulver FÖR FÄRGSÄTTNING, EJ MED CHILI En handfull gröna bönor 5 medelstora morötter 3 medelstora lökar 3 grönsaksbuljongtärningar 1 tsk timjan Salt 1. Skölj alla grönsaker och skär dem. Skala och skär morötterna i små kuber. Skär de gröna bönorna i små bitar, ca 0,7 cm långa. Blötlägg morötter och bönor för sig i varmt vatten i ca 5 minuter och sila av. Hacka en av lökarna. 2. Förbered levern och kycklingen. Koka levern tills den är färdig och skär i mindre bitar. Skär kycklingen i bitar och koka med buljongen, timjan och 2 hackade lökar. När du är klar, grilla kycklingen i ugn eller fritera i olja. 3. Koka riset, skölj det och sila ur vattnet. Sila buljongen från kycklingkoket, koka upp och tillsätt riset, currypulver och salt efter smak. Vattennivån bör vara något mindre än nivån på riset. Rör om innehållet, täck grytan och koka på medelvärme. När vattnet har torkat upp, kontrollera att riset är kokt. För över riset till en gryta eller kastrull för att kyla ner det snabbt, viktigt att inte kornen klibbar fast i varandra. Dela upp riset i så många delar som du kan steka åt gången. Dela upp grönsakerna och levern i lika många delar. 4. Värm en liten mängd olja i en stekpanna. När oljan är varm, tillsätt en del av tärnad lök och rör om i 10 sekunder, följt av en del lever, en del var och en av de tärnade grönsakerna och därefter en del kokt ris. Tillsätt salt och curry efter behov. Rör tills alla ingredienser har blandats väl och överför till en torr skål. Servera med den stekta eller friterade kycklingen, coleslaw, Moi Moi eller nigeriansk sallad. Riset äts direkt efter tillagning. Kan sparas 48 timmar i kylskåp om man kyler den direkt efter tillagning.

12 PIROGER FRÅN SOMALIA SAMOSA ANTAL: 10 ST Deg 4,7 dl mjöl ½ tsk salt 4 msk olja 6 msk vatten Fyllning 5 medelstora skalade potatisar, kokade och kalla 4 msk matolja 1 finhackad lök 2,5 dl gröna ärtor 1 msk riven ingefära 1 finhackad grön chili 3 msk hackad koriander 1,5 tsk salt 1 tsk korianderpulver 1 tsk garam masala 1 tsk malda spiskumminfrön Olja för fritering 1. Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt matoljan och arbeta tills degen ser ut som brödsmulor. Tillsätt vattnet försiktigt och arbeta degen i 10 minuter. Olja degen, täck den och låt vila minst 30 minuter. 2. Dela potatisarna i halvcentimeter stora bitar. Hetta upp matolja i en wok eller stekpanna. Sänk värmen något och bryn löken tills den är gyllenbrun. Tillsätt ärtor, ingefära, chili och färsk koriander. Blanda i potatisar, salt och kryddor. Mixa och koka på låg värme i 3 4 minuter, rör om hela tiden. Vill man kan man tillsätta köttfärs, tonfisk eller annat protein till fyllningen. 3. Knåda degen, dela den i 10 delar och kavla ut varje del till en rund, slät platta. Dela på mitten. Gör den ena delen konliknande med hjälp av vatten som lim. Fyll konerna med ca 2,5 matskedar av potatisfyllningen och limma ihop bottnarna av konerna med lite vatten. Hetta upp ca 5 cm olja i en wok eller stekpanna. Vänd försiktigt ner så många samosas som ryms. Se till att de friteras jämnt tills de är gyllenbruna och krispiga, vänd dem då och då. Lägg dem på hushållspapper för att få bort den överflödiga oljan. De vegetariska pirogerna är perfekta som mellanmål eller kanske som förrätt. Servera dem varma!

13 LIBANESISK RÄTT PIROGER med köttfärs- eller spenatfyllning ANTAL: CA 30 ST Deg 500 g vetemjöl 1 msk smör 1 msk socker 1,5 msk salt 3 dl vatten 0,5 dl mjölk 1 ägg FÖR PENSLING 25 g jäst Köttfärsfyllning 250 g nötfärs 1 gul lök 0,5 krm peppar 0,5 krm salt Olja till stekning 1. Blanda degen och dela i smådelar, ca 60 gram, och forma till bullar. Täck över med bakduk och jäs till dubbel storlek eller 30 minuter. 2. Till köttfärsfyllningen fräser du lök och färs i olja, småkokar i 10 minuter och smakar av med salt och peppar innan du låter svalna. Till spenatfyllningen finhackar du lök, tomat och spenat och blandar med övriga ingredienser i en bunke. 3. Kavla ut bullarna, ca 3 mm tjocka och 8 cm i diameter. Lägg en tesked fyllning mitt på och vik upp kanterna. Till köttfärsfyllningen ska pirogen bli kvadratisk, med en liten öppning i mitten, och till spenatfyllningen ska den vara trekantig och helt stängd. Kläm ihop kanterna noga. Lägg pirogerna på en smord plåt och täck dem. Pensla med uppvispat ägg, lägg dem på en plåt och låt jäsa 20 minuter innan du gräddar dem mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter. Spenatfyllning 1 gul lök 300 gram fryst spenat 3 tomater 1 msk färskpressad citronsaft 1 tsk sumak Salt Olja

14 MATRÄTT FRÅN SVERIGE STEKT STRÖMMING 4 PORTIONER 8 strömmingfiléer Kavring ELLER ANNAT GROVT BRÖD Vetemjöl Ägg Ströbröd Salt Lök 1. Rör ihop såsen väl, såsen görs med fördel dagen innan servering. 2. Salta filéerna. Vänd dem i vetemjöl, sen i lätt uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Stek dem gyllenbruna i hälften smör och hälften rapsolja. Servera med ett par filéer på en kavringskiva, med sås och fint strimlad lök på toppen. Kall sås 100 g strösocker 2/3 dl matolja 2/3 matsked vitvinsvinäger 1 msk vatten Frusen dill 1,5 krm salt 0,5 krm vitpeppar

15 BAKVERK FRÅN TURKIET OCH IRAK BAKLAVA ANTAL: 30 ST 2 msk rapsolja 150 g smält smör ark färsk eller tinad yufkadeg ALTERNATIVT FILODEG Fyllning 300 g skalad och hackad sötmandel 3 msk smält smör 2 msk socker 0,5 tsk kanel KAN UTESLUTAS Sockerlag 2 dl socker 2 dl vatten 2 dl flytande honung 0,75 dl färskpressad citronsaft 1. Mät upp socker, kanel, smör och ca hälften av mandeln i matberedare till fyllningen och blanda. Blanda i resterande mandlar för hand. 2. Pensla en ugnssäker form med lite smält smör blandat med olja. Pensla sedan fem ark deg med smör- och oljeblandningen. Varva försiktigt i formen och fördela hälften av fyllningen över arken. Lägg på ytterligare fem degark med smör- och oljeblandningen mellan varven. Täck med resten av fyllningen och till sist ett nytt lager av fem degark. Ställ formen svalt ca 1 timme. 3. Sätt ugnen på 175 grader och skär degen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. 4. Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Värm under omrörning och låt koka 1-2 min. Skeda den varma lagen över de gräddade kakorna så att den rinner mellan dem. Sätt in i ugnen ytterligare fem minuter. Låt kakorna kallna innan de lossas från formen.

16 MATRÄTT FRÅN SYRIEN OCH IRAK KUBBE Deg 5 dl kokt kallt ris, gärna jasmin- eller basmatiris, alternativt bulgur 1 kokt kall potatis Salt Gurkmeja Fyllning 400 g köttfärs 1 2 finhackade gula lökar 0,5 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 0,5 tsk allkrydda 0,5 tsk sjukryddor 0,5 tsk kanel Hackad persilja Rostade pinjenötter, rostad grovhackad mandel eller pistagenötter Russin 1. Blanda ris, mosad potatis och kryddor i mixer tills konsistensen och färgen blir jämn. Låt degen vila i kylskåp i ca 15 minuter. 2. Bryn köttfärs och lök i olja i tio minuter, tillsätt kryddor och stek i fem minuter till. Tillsätt russin, nötter och persilja och låt fyllningen svalna. 3. Fukta handflatan med vatten. Ta en matsked av degen och platta ut den i handflatan. Ta 2 teskedar fyllning och vik ihop degen runt fyllningen. Detta kräver lite träning, men börja med att lossa degen försiktigt från handflatan och kläm ihop den. Se till att degen inte brister någonstans. När kubben är tillsluten kan du forma den så som du vill, exempelvis platta eller ovala bollar. 4. Lägg de färdiga kubbarna på en bricka, inte för tätt så att de fastnar i varandra. Fritera dem i olja tills de är gyllenbruna på alla sidor. Låt rinna av på hushållspapper. Kubbe går bra att frysa in otillagade, lätta att ta fram och fritera vid behov.

17 EFTERRÄTT FRÅN SVERIGE FRASVÅFFLOR TID: 30 MINUTER ANTAL: CA 6 10 ST 100 g smör ELLER 50 G SMÖR OCH 0,5 DL OVISPAD VISPGRÄDDE 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm salt 4 dl mjölk Utrustning Våffeljärn 1. Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken, det smälta smöret och eventuellt grädden. 2. Hetta upp våffeljärnet och pensla innan första våfflan med lite smör. För varje våffla vispar du runt i smeten så att inte mjölet sjunker. Häll på så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna gyllenbruna, ca 1 2 minuter. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga så behåller de sin frasighet. Servera våfflorna nygräddade, gärna med vispad grädde, sylt eller färska bär som blåbär och hallon.

18 BAKVERK FRÅN JEMEN KUNAFA 1 paket Kunafadeg Sockerlag 4,5 dl socker 2,5 dl vatten Fyllning 150 g smör 1 msk rosenvatten 3 dl grädde 2,5 dl mjölk 3 msk maizenamjöl 1 paket färskost Hackade nötter till dekoration 1. Koka sockerlagen tills den blir tjock. 2. Smält smöret, fördela det i degen och lägg hälften av degen i en ugnsform. 3. Koka fyllningen tills den tjocknat. 4. Grädda hälften av degen i 200 grader tills den får lätt färg. Lägg på fyllningen och det sista av Kunafadegen. Grädda tills den får fin färg, ca 20 minuter.

19 MATRÄTT FRÅN PALESTINA FALAFEL TID: 30 MIN 4 PORTIONER 300 g torkade kikärter ELLER 8 DL KOKTA KIKÄRTOR 3 klyftor vitlök 1 tsk salt 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl 1 tsk sesampasta (tahini) 4 msk hackad bladpersilja 1 gul hackad lök 3 tsk spiskummin 0,5 tsk cayennepeppar Vitpeppar efter smak 1 2 liter vegetabilisk olja, som majsolja eller solrosolja 1. Lägg torkade kikärter i blöt över natten, koka dem därefter mjuka i en timme och låt svalna. Använder du kikärter från burk är det viktigt att skölja dem noggrant i ett durkslag. 2. Blanda kikärter, salt och pressad vitlök och mixa till en jämn deg. Blanda i mjöl tills degen är tillräckligt tjock för att forma till fasta bullar. Blanda i lök, persilja, spiskummin, cayennepeppar, sesampasta, salt och vitpeppar. Forma degen till bollar stora som golfbollar, rulla i ströbröd och lägg upp på en bricka. 3. Värm oljan till 180 grader. Prova att fritera en liten bit falafeldeg. När den blir brun på någon minut är oljan varm. Fritera fem sex bullar i taget i cirka 3 4 minuter, ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper på en bricka. 1 dl ströbröd

20 Nära centrum och närmare till naturen Från Gamlegården når du centrala Kristianstad med cykel på 10 minuter, det finns också mycket goda kommunikationer med buss. Precis vid Gamlegården ligger Näsby fält, som tillsammans med Lillö, Härlövs ängar och Tivoliparken bildar ett sammanhängande natur- och strövområde mångdubbelt större än de största stadsparkerna i Sverige och dubbelt så stort som Central Park i New York! 500 m 0 m m LINGENÄS ET ARASLÖ VSSJÖN GAMLEGÅ RDEN VINNÖ NOSABY GAMLA NÄSBY MÖLLEBAC NÄSBY FÄLT SOMMARLUST KRIS TIAN STA D LILLÖ ÖSTERÄNG EGNA HEM LYCKANS HÖJD ÖSTERMALM CENTRUM HAMMAR HÄRLÖVS ÄNGAR TIVOLIPARKEN SÖDER ODAL CHARLOTTESBORG VILAN HÄRLÖV LÅNGEBRO

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT Tema: Vegetariskt TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT POTATISSKAL 200-300 g potatisskal Olja till fritering Salt Skiva potatisen tunt och lägg i ljummet vatten och salt ca 5 minuter.

Läs mer

Vecka 7. Paprika med bön- och champinjonfyllning och kryddig tomatsås

Vecka 7. Paprika med bön- och champinjonfyllning och kryddig tomatsås Paprika med bön- och champinjonfyllning och kryddig tomatsås 6 medelstora gula lökar, finhackade 250 g hackade champinjoner 1,5 l grönsaksbuljong 4 st finhackade vitlöksklyftor 4 dl fullkornsris ( helst

Läs mer

Deg: 4 dl vetemjöl 2 krm salt 1 msk olja 2 dl ljummet vatten

Deg: 4 dl vetemjöl 2 krm salt 1 msk olja 2 dl ljummet vatten Somalia Att konvertera de somaliska recepten till europeiska varianter kräver både fantasi och kunskap. Efter lite letande och provsmakande lyckas dock Sahra och Halima att skriva ner recepten, anpassade

Läs mer

Ingredienser. Gör så här

Ingredienser. Gör så här Banan- och currysoppa 10 g lök 20 g purjolök 1 msk solrosolja 100 g (ca 1 st) banan 30 g ananas på burk 100 ml köttbuljong 50 g (ca 1 st) potatis 10 g (1 msk) mandlar 2 msk mellangrädde salt, curry, vitpeppar

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag!

Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag! Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag! Nygårdsskolan, Askim, juni 2011 Buffé: Vegetarisk chili med smak från Indien Quorn Stroganoff med senap från Dijón Marinerade kikärtor med apelsin,

Läs mer

müsli Müsli är jättegott och superlätt att göra. Ta en plåt och ha i massa havregryn (7-8dl kanske), typ 1,5 dl rapsolja, 2 dl socker, och 3 dl

müsli Müsli är jättegott och superlätt att göra. Ta en plåt och ha i massa havregryn (7-8dl kanske), typ 1,5 dl rapsolja, 2 dl socker, och 3 dl Vi börjar med att förberedda inför veckan med att göra bröd och müsli. Brödet slänger vi in i frysen när det är klart, så håller det sig fräscht och gott hela veckan. fantastiskt bröd Ta en bunke och blanda

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay)

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Meny Aperitif Förrätt Varmrätt Efterrätt Kaffe: Mumsbitar Dryck: Cordon Negro Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Zucchinipiccata med paprikaris Bröd med tomat och timjan Dryck:

Läs mer

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt Köttfärspiroger Pirogdeg 50 g matfett ¾ dl mjölk ¼ pkt jäst 1 krm salt 1 äggvita 2 ½ dl vetemjöl Fyllning ½ gul lök 150 g nötfärs 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta ½ dl svamp

Läs mer

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Blädderex saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Här har vi samlat några av våra favoritrecept till dig. De är både läckra och hälsosamma men framförallt goda

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 40 MÅNDAG Kycklingklubba

Läs mer

Halloumisallad, 2-4 portioner

Halloumisallad, 2-4 portioner vego l l i t t e vin HALLOUMI SALLAD! Halloumisallad, 2-4 portioner 200 g halloumi 1/2 citron 1 paket romansallad 1/2 rödlök 1 st pitabröd 2 tomater 1 knippe färsk bladpersilja 1/2 zucchini 1 gul paprika

Läs mer

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs Pannkaka i ugn med örtig chilifärs 2 msk smör bakplåtspapper 6 dl mjölk 4 dl mjöl 5 ägg 1 tsk salt ca 600 g köttfärs 0,25 vitlök 1 msk olja 0,5 tsk svartpeppar 1 pkt krossad tomat med chili 1 msk tomatpure

Läs mer

Grekiskt. Jukka Karhunen & Co

Grekiskt. Jukka Karhunen & Co Grekiskt Jukka Karhunen & Co Steinerskolan, 8.11.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grekisk torsk allt-i-ett... 3 Fylld gratinerad aubergine... 4 Ugnsbakad fetaost med oregano, citron och tomat... 5 Tomatsoppa

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

Receptkompendium till deltagardriven studiecirkel

Receptkompendium till deltagardriven studiecirkel 2015-03-03 Receptkompendium till deltagardriven studiecirkel Träff 2 Biffar, bollar, burgare eller rullar Kendra Arlestrand, 076-1086276, kendra@klimatmat.se 1 Tanken bakom menyn Andra träffen med temat

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 88-95 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 NICECREAM Ingredienser (2 portioner) 50 g FITNESS Original 2 frysta bananer 150 g jordgubbar En handfull basilikablad 1 lime En handfull babyspenat Extra: 1 tesked

Läs mer

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996 Meny Aperitif: Förrätt: Varmrätt: Efterrätt: Kaffe: Små goda snittar (recept saknas) Dryck: vinbål Svensk tallrik Dryck: Öl och Absolut Vodka Citron Saltimbocca, ris Dryck: Rött vin Ingefärspäron och yoghurtglass

Läs mer

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ).

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). 1 Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). Barnsligt goda och lättlagade rätter som passar hela familjen. Foto: Ulrika Pousette Kycklingburgare med chilimajonnäs Ingredienser 4 personer 6 st skivor bacon

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

Inbjudan till Indienkväll

Inbjudan till Indienkväll Gourmet 2005-10-01 kl 18:00 Inbjudan till Indienkväll Meny Raita med mini-papadam Bhajias med grönsaker och Tamarind-chutney Mangalore Red Chicken Curry Sylhet med Basmati-ris och Papadums Mango Malai

Läs mer

Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl

Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl. 18.00 Starter Ost- och pepparkaksstubbe med glögg Förrätt Jordärtskockssoppa med grissini Huvudrätt Marinerad älgstek med rotfruktspaj

Läs mer

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross.

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross. Fullkornsbröd Gott, grovt bröd som inte behöver jäsa! Bara att röra ihop och grädda. 1 bröd 8 dl rågsikt 2 dl rågkross 1 dl havre- eller vetekli 1 dl linfrö 1 tsk salt 1 msk bikarbonat 1 dl lingonsylt

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning Pastasnäckor med kryddig färsfyllning 12 stora pastasnäckor 2 dl krossade tomater ½ gul lök 1/4 dl parmesan 1 bit kryddstark korv Salt och peppar 2 msk olivolja 2 msk finhackad basilika 100 g nötfärs 1.

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Laga mat med Mille: Muffins med vit choklad och majs. Så här gör du: Du behöver: (ca. 9-10 muffins)

Laga mat med Mille: Muffins med vit choklad och majs. Så här gör du: Du behöver: (ca. 9-10 muffins) Muffins med vit choklad och majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smör 75 g socker 2 ägg 1 dl yoghurt, t.ex. grekisk Rivet skal från 1 obesprutad apelsin 180 g vetemjöl 1½ tsk bakpulver 50 g hackad vit choklad

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

Vintermeny med vårsmak

Vintermeny med vårsmak Ryds Vin- och Gourmetklubb Vintermeny med vårsmak 2013-02-02 Starter: Förrätt: Varmrätt: Dessert: Spröda knäckepinnar Wontonknyten med krabba Lamm med salt och örtblandning Fruktfinal Välkomna på efterträff

Läs mer

VEGOKASSE. 3 dagar. Ingredienser v 29. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 29. Köp gärna med fler matvaror!

VEGOKASSE. 3 dagar. Ingredienser v 29. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 29. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp ris förp lasagneplattor, Hej! Denna vecka bjuder matkassen på tre smarriga vegetariska rätter. Först ut så har vi en härlig currygryta med blomkål och

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Vegetarisk Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35 Saffransgryta med räkor och dill vecka 35 familj Saffransgryta med räkor och dill cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2910 kj/ 697 kcal. Protein 34,1 g. Fett 36,5 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser:

Läs mer

1 litet paket digestivkex och 4-5 pepparkakor smulas tillsammans. ca 100 gr smält margarin 3 msk socker Blanda ihop detta och tryck ut på en bricka

1 litet paket digestivkex och 4-5 pepparkakor smulas tillsammans. ca 100 gr smält margarin 3 msk socker Blanda ihop detta och tryck ut på en bricka Smått och gott! Barnbackens familjecentrals sommarpaj 1 litet paket digestivkex och 4-5 pepparkakor smulas tillsammans. ca 100 gr smält margarin 3 msk socker Blanda ihop detta och tryck ut på en bricka

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Vispa samman ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min. Överbliven Lutfisk Ingredienser Ca 5 dl lutfisk, kokt benfri 7-8 potatisar, skivade 1 lök, strimlad 2 ägg 3 dl mjölk Salt Vitpeppar Bacon Gröna ärter Sallad Smör Gör så här Varva benfri, kokt lutfisk skuren

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen;

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen; Recept med MCT-olja Introduktion Med den här skriften vill vi ge lite tips och råd hur MCT olja kan användas. Vi hoppas det ska vara till hjälp och inspiration för att hitta egna lösningar och användningsområden.

Läs mer

Vårmeny. Lördagen den 13 mars 2004.

Vårmeny. Lördagen den 13 mars 2004. Vårmeny Vårmeny Lördagen den 13 mars 2004. Paté med rökt kött, oliver och lingon- och äppelsås, kuvertbröd Vegetariskt alternativ: Grönsakspaté med prickig sås, kuvertbröd Ruccolasallad med valnötskärnor

Läs mer

Daal-soppa på gula ärtor

Daal-soppa på gula ärtor Daal-soppa på gula ärtor 4 6 portioner 300 g gula delade ärtor 9 vitlöksklyftor, skalade 1 stor gul lök, skalad och grovt 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme, skalad och grovt 1 tsk garam masala 1

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 5 Recept Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé Ca 600 gram kycklingfilé pkt salami Potatis/ris/pasta kg potatis förp quinoa Hej! Vi har en helt fantastisk vecka framför oss med otroligt mycket goda smaker

Läs mer

Recept. Ingredienser v.17. Hej! Bra att ha hemma v.17. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.17. Hej! Bra att ha hemma v.17. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.17 Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 700 gram kycklinginnerfilé Ca 800 gram torskfilé Ca 00-600 gram chorizokorv Recept 1 2 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis 1,2,4 Hej! Förra veckan hade vi glädjen att

Läs mer

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar.

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. Fruktsallad 1 äpple 10 vindruvor 1 banan ½ apelsin ½ dl krossad ananas 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. 2. Skölj och dela druvorna, ta bort kärnorna. 3. Skala bananen och apelsinen, skär dem i skivor.

Läs mer

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Grekisk Afton Norsen, 16.2 2011 med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Innehållsförteckning Moussaka...3 Bechamel -sås...5 Tzatziki...6 Grekisk sallad...7 Souzoukakia...8 Grekisk lammlägg à la Kimon...9

Läs mer

Enchilada med tomatsalsa. Vecka 12

Enchilada med tomatsalsa. Vecka 12 Enchilada med tomatsalsa A Vecka 12 Enchilada med tomatsalsa Enchilada med tomatsalsa är ett smarrigt och mättande texmex-recept där du fyller färska tortillabröd med rivig köttfärssås, kokta svarta bönor

Läs mer

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33 Varmrökt lax med ljummen potatissallad vecka 33 inspiration Varmrökt lax med ljummen potatissallad Potatissalladen får smak av saften och skalet från citron och pepparrot. Det syrliga möter det riviga

Läs mer

Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015. med Hencca Vilén och Anders Mattas

Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015. med Hencca Vilén och Anders Mattas Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015 med Hencca Vilén och Anders Mattas Innehållsförteckning Stekt Gås med gräddsås och äppelhalvor...3 Gräddsås...4 Rödkål...5 Rösti potatis...6 Flygande Jakob...7

Läs mer

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Skala löken, skär den i skivor och fräs den i stekpanna

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner)

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner) Moussaka (4 portioner) 2 st auberginer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gr köttfärs eller kycklingfärs 4 msk smör 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde Svartpeppar Örtsalt SÅS 2 tsk kanel 2 dl grädde

Läs mer

Vår-Medley. Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18. Starter Fikon med ost. Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör

Vår-Medley. Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18. Starter Fikon med ost. Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör Vår-Medley Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18 Starter Fikon med ost Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör Huvudrätt Svampspäckad oxfilé med pommes Anna fänkål och oliver i rödvinssås haricots vertes

Läs mer

Recept NORSK FJORDÖRRET

Recept NORSK FJORDÖRRET Recept Carpaccio av med äggsås Prova detta recept på carpaccio där tunna skivor fjordörret kryddat med salt, peppar och körvel serveras med äggsås, citrongelé och knäckebröd. En perfekt förrätt. Dela fjordörretfilén

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 41 MÅNDAG Panerad

Läs mer

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR MATGLÄDJE MED ABROTOS RECEPT FINA FISKEN 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR ABROTOS KOOPERATIV EKONOMISK FÖRENING UPPLANDS VÄSBY Sötpotatischips med Pilgrimsmussla

Läs mer

Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé

Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé Foto: Arne Adler 8 portioner 1 kg nötinnanlår 2 vitlöksklyftor,

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Fiskkakor med krassesås. vecka 33

Fiskkakor med krassesås. vecka 33 Fiskkakor med krassesås vecka 33 familj Fiskkakor med krassesås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2444 kj/ 584 kcal. Protein 30,8 g. Fett 26,4 g. Kolhydrater 54,3 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram fläskkotlett Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Stekta lax med het majs- och zucchinisallad får

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 8 MÅNDAG Fyllda

Läs mer

Hallands kulturhistoriska museum

Hallands kulturhistoriska museum Hallands kulturhistoriska museum Alla recepten nedan förutom konfekten kommer från Anna Weckers kokbok som ursprungligen publicerades på tyska 1597. Boken publicerades även på danska, delar av den 1616

Läs mer

Sydamerikanskt Lönkan, 12.03 2014

Sydamerikanskt Lönkan, 12.03 2014 Sydamerikanskt Lönkan, 12.03 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sydamerikansk mat... 3 Mördeg... 4 Majstunnbröd... 5 Empanada... 6 Chimichurri... 8 Stekta filebiffar... 9 Feijoada, brasiliansk gryta på kött och

Läs mer

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering.

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering. 1 Vardagslyxa med lax Lax är lättlagat och ändå lite festligt. Prova våra enkla recept! 5 Recept Farfalle med lax och rosésallad Ingredienser 4 portioner 400 g pastafjärilar 400 g kallrökt lax, i bit 1

Läs mer

Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012

Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012 Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012 Innehållsförteckning Kräftströmming... 3 Chevice på sik... 4 Jordärtskockssoppa... 5 Beef Wellington... 6 Duxelles... 7 Rödvinssås... 8 Grönsaker... 9 Stuvad potatis...

Läs mer

en liten receptsamling för bagarfolk. Sammanställd av Vaste Winsth

en liten receptsamling för bagarfolk. Sammanställd av Vaste Winsth en liten receptsamling för bagarfolk. Sammanställd av Vaste Winsth FIKONKAKA En saftig och god fruktkaka som bara blir godare efter några dagar. Den går också bra att frysa. GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka fikonen

Läs mer

grillbuffé 12 juni 2014

grillbuffé 12 juni 2014 Matglädje MED ABROTOS RECEPT grillbuffé 12 juni 2014 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening UPPLANDS VÄSBY Thaimarinerat Fisk- och Skaldjursspett

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 3 MÅNDAG Fiskpaket

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 53. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 53. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 53. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 53. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp bulgur förp glasnudlar Hej! Vi har en smakrik vecka framför oss med rätter från världens olika hörn. Vad sägs om en klassisk bulgursallad med soltorkad

Läs mer

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/ En Lättare Vecka Måndag: Majsplättar med halloumichampinjoner Tisdag: Kycklingstroganoff Onsdag: Lax med potatis och broccolimos Torsdag: Linssoppa Fredag: Pasta Calypso Lördag: Ugnsstekt kycklingfilé

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

Sunt och gott hela veckan

Sunt och gott hela veckan 1 Sunt och gott hela veckan MÅNDAG Fiskpinnar i tunnbrödrulle 400 gram fiskpinnar 100 gram salladskål 200 gram morötter i stavar 250 gram cocktailtomater i halvor 150 gram gurka i stavar 2 dl matlagningsyoghurt,

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Thaigryta

Läs mer

Recept. Ingredienser v.16. Hej! Bra att ha hemma v.16. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.16. Hej! Bra att ha hemma v.16. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.6 Kött/fisk Ca 400-500 gram kalvfärs/ nötfärs Ca 600 gram bjärekyckling Ca 600-800 gram torskfilé Recept Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta Grönsaker gul lök rödlök citron vitlök tomater avokado

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Centrala Barnhälsovården Södra Bohuslän & Göteborg mars 2011 7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Recepten är beräknade för familjen med 2 barn i åldrarna 1-6 år (familjens mat från cirka

Läs mer

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI GURKKIMCHI KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT SHIKUMCHIGUK SPENAT OCH KYCKLINGSOPPA SAEUTIGIM FRITERADE TIGERRÄKOR YANYUMJANG DOPPSÅS

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta förp quinoa Hej! Broccoligratäng med fejkon får inleda denna vintervecka. Fejkon är ett vegetariskt alternativ till bacon och passar prefekt i

Läs mer

vego Gröna och sköna maträtter lagade från grunden Vecka 20 Kikärtscurry med tofu och mynta Ärtpannkakor med tomatoch mozzarellassallad

vego Gröna och sköna maträtter lagade från grunden Vecka 20 Kikärtscurry med tofu och mynta Ärtpannkakor med tomatoch mozzarellassallad a3dagar 4 Personer vego Gröna och sköna maträtter lagade från grunden Vecka 20 a Kikärtscurry med tofu och mynta b Ärtpannkakor med tomatoch mozzarellassallad c Vegetariska piroger med fänkålsslaw Veckans

Läs mer

KORTA VÄGENS KOKBOK. KV3-16 Uppsala ACADEMICUM

KORTA VÄGENS KOKBOK. KV3-16 Uppsala ACADEMICUM KORTA VÄGENS KOKBOK KV3-16 Uppsala ACADEMICUM Innehåll Ferini... 3 Kadayif... 4 Kycklingpaj... 5 Kyckling- och havresoppa... 6 Käserösti... 7 Lobia Polo... 8 Maklobe... 9 Manakish... 10 Nougatrullar...

Läs mer