tillsammans med Programblad och recept

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "tillsammans med Programblad och recept"

Transkript

1 tillsammans med Programblad och recept

2 Välkommen till Gamlegården Gamlegården är Kristianstads största bostadsområde och ett av de grönaste och finaste. Med lummiga gårdar, park med damm och vattenspel, friluftsbad, idrotts anläggning med tennis-, boule-, basket-, innebandy- och fotbollsplaner, odlingslotter, lekplatser och mycket mer. För den som är naturintresserad ligger natur- och ströv området Näsby fält med Araslövssjön precis intill bostadsområdet. Intresserad av att flytta hit? Lediga bostäder på Gamlegården publiceras på abk.se. TVEDEGÅRDSVÄGEN GAMLEGÅRDEN Gamlegården, med bostäder, byggdes av ABK På området ligger Gamlegårdens centrum med bland annat livsmedelsbutik, bibliotek, orientalisk livsmedelsbutik, fritidsgård, öppen förskola, café och grekiska Gamle gårdens restaurang. I anslutning till området finns odlingslotter, vårdcentral, tandvårds central, urban hembygdsgård, resebyrå, två permanenta lopp marknader (Näsby IF/Grönevi och LP) och en slaktare.

3 NÄSBYCHAUSSÉN Gamlegårdens centrum BJÄREGATAN BATALJONSVÄGEN

4 Välkommen till ABK:s Kulturdag ett av Kristianstads största gratis evenemang för hela familjen! På scen står Panetoz, Simone Moreno, lokala barnfavoriten Pidde Pannkaka och boende på Gamlegården! I Världens Mat i det stora mattältet finns varma rätter som samosas, falafel och kubbe, men också bakelser och kakor och allt säljs som smakportioner för 20 kronor! I år är det 13:e året som ABK anordnar Kulturdagen. En uthyrare och två fastighetsskötare på ABK tog initiativ till en festival med och för de boende, och det som började i liten skala lockar nu drygt besökare årligen till Gamlegården! Program 12:00 Konferencier Magnus Thomson välkomnar Chris Daquini akustisk gitarr och sång Khora indiepopband Susan Söderberg orientalisk magdans Tance Mohamed Demiri 14:00 Pidde Pannkaka Fredrik Löfqvist rock och punk Somalisk folkdans 15:00 Panetoz Ardhmeria albansk folkdans Ukulelegruppen 17:00 Simone Moreno Ivan Stevceski musik från Balkan Screw This punk Palestinsk folkdans 19:30 Jay Samson Konferencier Magnus Thomson Magnus Thomson är stadsutvecklare, talare och komiker. Han gör uppdrag som talare, konferencier, komiker och moderator och leder kreativa idéverkstäder. Magnus var tidigare verksam i humorgruppen Varanteatern, som gjorde Varan-TV för SVT utsågs han till årets centrum utvecklare i Sverige. Magnus gör humorkaraktären Morris Isfeldt, trendguru.

5 Världens Mat Världens Mat är större än någonsin, nu med ett trettiotal matstånd! I det stora mattältet finns varma rätter som samosas, falafel och kubbe, men också bakelser och kakor och allt säljs som smakportioner för 20 kronor. Boende och kulturföreningar från området serverar mat från Syrien, Afghanistan, Pakistan, Yemen, Turkiet, Bosnien, Ungern, Sverige, Kurdistan, Palestina, Makedonien, Irak, Libanon, Somalia, Etiopien, Nigeria och Polen. Vilken blir din favorit? Mat från hela världen, smakportioner á 20 kr. ABK:s tipsrunda Passa på att besöka Gamlegårdens gröna gårdar och ta samtidigt chansen att vinna kronor på ett Presentkort Kristianstad (gäller i mer än 60 butiker i Kristianstad). Tipsrundelappar och pennor hämtas och lämnas i ABK-tältet, sista inlämning Prisutdelning på scenen. Barnens dag Bouleturnering På Bouleplanen på andra sidan Gamlegårdsbadet arrangerar Skånes Horn av Afrika bouleturnering med fina priser. Välkommen att delta! Hela dagen Vi bjuder på ansiktsmålning, hoppborgar och underhållning från Barnens Salonger under dagen, och många av utställarna har egna barnaktiviteter! Och du missar väl inte Pidde Pannkaka?! Ponnyridning Gratis ponnyridning tillsammans med Kristianstad Ridklubb. Missa inte heller den 4 oktober, då är det ABK-dag på Kristianstads ridklubb! Då bjuder ridklubben och ABK på prova på-lektioner för vuxna och barn från 6 år samt ponnyridning för barn mellan 2 och 12 år! Alla ABK-hyresgäster är välkomna mellan och och adressen är Hammarspyntsvägen 62 i Hammarslund. Ett bra tillfälle för dig som vill prova på ridning, och för dig som är intresserad av att börja rida kan ridklubbens personal berätta mer.

6 Simone Moreno 17:00 Simone Moreno är jazzig bubbelsamba, reggaegung, funkig pop och sensuell soul. För när Simone Moreno gör sin egen mix av brasilianska, västafrikanska, karibiska och afroamerikanska ingredienser med energin från Morenos hemstad Salvador de Bahia glömmer vi vad musiken kallas, vi bara älskar den. Under ledning av sångaren och pianisten Anders von Hofsten, ger bandet Simone all den energi hon behöver för att ta med publiken till himmelska höjder. Att det är äkta känslor tvivlar ingen som upplevt skilsmässoduetten För alltid, där Simone och Anders, till ett tungt sambabatteri, sträcker sig mot varandra som över ett fruset hav. Hon har etablerat sig som välkänd artist i det nya hemlandet. Hon har även deltagit i melodifestivalen, framträtt med Gilberto Gil vid Polarprisceremonin i Konserthuset och sjungit för Paul Simon i samma sammanhang. Hon var även med i filmen Känn ingen sorg, byggd på Håkan Hellströms texter. Simone Moreno och bandet Os Lourinhos (medlemmar från Calle Real, Sofia Karlsson, Robyn, Blacknuss) har spelat mycket i Skandinavien och Europa och fått finfin kritik för skivan Planetas (bl.a. 5/5 i DN), som är en resa runt jorden i känslor och musikstilar där reggae möter afro, soul, samba och t.o.m. lite svenskt vemod. Hennes första platta i Sverige, Samba Makossa från 2005, var en glittrande djupdykning i brasilianska poptraditioner, med Timbuktu-duetten Vi drar till Malmö som största hit. Nu medverkar Timbuktu igen på brassereggaen Hundliv där en släpig malmöitisk dysterhet möter en smattrande brasiliansk eufori. Simone Moreno (f. 1969) hade redan en etablerad karriär i hemlandet Brasilien, när hon 2001, flyttade till Sverige. I Brasilien hade hon då sedan tonåren framträtt med olika grupper i El Salvador och släppt flera framgångsrika soloskivor i eget namn. Den självbetitlade debuten från 1994 togs väl emot och med låten Eh moça fick hon en landsomfattande hit, med turnér i USA, Japan och Europa.

7 Panetoz 15:00 Panetoz raderar alla fördomar du haft om hur hiphop ska låta och hur man ska bete sig som förortskid från söder om Stockholm, världen. Ett sammansvetsat gäng som drivs av vänskap, glädjen i musiken och viljan att göra skillnad. De är så långt från gangstarap, taskiga attityder, blingbling, och fördomar du kan komma. Bandet bildades 1997 i Jordbro, och de tre grundande medlemmarna (Pa Modou, Nebeyu och Tobias) gav gruppen sitt namn. Spelningarna började trilla in, medlemmar tillkom och soundet började ta form. De var förortskids, men blev förortsidoler och förebilder för andra unga i området. Ändå fortsatte de oförtrutet sin resa för att förändra och inpräntade vart än de kom vikten i att skaffa sig en utbildning, att värna om sina rötter, att vara sig själva inga påklistrade manér eller uppblåsta attityder startade Panetoz den ideella föreningen Vägen Ut med syftet att skapa en musikstudio där ungdomarna kunde komma och spela in sin musik. Succén var ett faktum och inte bara har konceptet spridit sig till flera kommuner runtom Stockholm, man har dessutom fått kommunpris för sitt engagemang. Panetoz motto är Skapa kaos fast ett kreativt, positivt kaos. Skapa kaos så att folk blir glada! Vänd upp och ner på fördomarna och kom ut som en bättre människa. Innan Dansa pausa släppts gick de in i en tunnelbanevagn för att skapa kaos på sitt eget sätt resultatet ses här. I maj 2012 gjorde de sitt första större TV-framträdande; mindre än en månad senare firade de Sveriges Nationaldag på Skansen i direktsändning inför kungafamiljen. kultur I SAMARBETE MED: fritid KRISTIANSTADS KOM MUN

8 Jay Samson 19:30 Sångaren och R&B-artisten från Kristianstad, som kom på trettondeplats i Idol 2011, har de senaste åren dragit storpublik till ABK:s Kulturdag. Jay har hållit på med musik och dans sedan han var 3 år och 2014 släppte han debutsingeln Show Off.

9 Pidde Pannkaka 14:00 Pidde Pannkaka är barnens vän och beskyddare, en artist vars musik och uppenbarelse kan beskrivas som en blandning av Mora Träsk och Sean Banan! I bältet hänger vispen, redo att när som helst blanda ihop en pannkakssmet, men lika ofta till att agera mikrofon när andan faller på. Pidde Pannkaka vänder sig till de lite mindre barnen, till barnen mellan ett och sju år passar han allra bäst, men även äldre barn och inte minst de vuxna har svårt att inte ryckas med av musiken och de tillhörande rörelserna. Pidde är den självklara arvtagaren till Mora Träsk och är redan helt etablerad i de södra delarna av landet där förskolor och eventansvariga ringer varje dag och vill att Pidde ska komma och sjunga och spela. I år har Pidde Pannkaka släppt sitt självbetitlade debutalbum, med hits som Oh ah pannkaka, Upp i min näsa (Upp och gräva runt), Höger är hit, vänster är dit och Näsan sitter fram men rumpan är där bak.

10

11 MATRÄTT FRÅN NIGERIA FRITERAT RIS SMAKMÅNAD KRISTIANSTAD 750 g långkornigt parboiled ris 750 g vegetabilisk olja 1 hel kyckling eller flera kycklingklubbor 100 g kolever KAN ERSÄTTAS MED NÖTKÖTT 1 msk gult currypulver FÖR FÄRGSÄTTNING, EJ MED CHILI En handfull gröna bönor 5 medelstora morötter 3 medelstora lökar 3 grönsaksbuljongtärningar 1 tsk timjan Salt 1. Skölj alla grönsaker och skär dem. Skala och skär morötterna i små kuber. Skär de gröna bönorna i små bitar, ca 0,7 cm långa. Blötlägg morötter och bönor för sig i varmt vatten i ca 5 minuter och sila av. Hacka en av lökarna. 2. Förbered levern och kycklingen. Koka levern tills den är färdig och skär i mindre bitar. Skär kycklingen i bitar och koka med buljongen, timjan och 2 hackade lökar. När du är klar, grilla kycklingen i ugn eller fritera i olja. 3. Koka riset, skölj det och sila ur vattnet. Sila buljongen från kycklingkoket, koka upp och tillsätt riset, currypulver och salt efter smak. Vattennivån bör vara något mindre än nivån på riset. Rör om innehållet, täck grytan och koka på medelvärme. När vattnet har torkat upp, kontrollera att riset är kokt. För över riset till en gryta eller kastrull för att kyla ner det snabbt, viktigt att inte kornen klibbar fast i varandra. Dela upp riset i så många delar som du kan steka åt gången. Dela upp grönsakerna och levern i lika många delar. 4. Värm en liten mängd olja i en stekpanna. När oljan är varm, tillsätt en del av tärnad lök och rör om i 10 sekunder, följt av en del lever, en del var och en av de tärnade grönsakerna och därefter en del kokt ris. Tillsätt salt och curry efter behov. Rör tills alla ingredienser har blandats väl och överför till en torr skål. Servera med den stekta eller friterade kycklingen, coleslaw, Moi Moi eller nigeriansk sallad. Riset äts direkt efter tillagning. Kan sparas 48 timmar i kylskåp om man kyler den direkt efter tillagning.

12 PIROGER FRÅN SOMALIA SAMOSA ANTAL: 10 ST Deg 4,7 dl mjöl ½ tsk salt 4 msk olja 6 msk vatten Fyllning 5 medelstora skalade potatisar, kokade och kalla 4 msk matolja 1 finhackad lök 2,5 dl gröna ärtor 1 msk riven ingefära 1 finhackad grön chili 3 msk hackad koriander 1,5 tsk salt 1 tsk korianderpulver 1 tsk garam masala 1 tsk malda spiskumminfrön Olja för fritering 1. Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt matoljan och arbeta tills degen ser ut som brödsmulor. Tillsätt vattnet försiktigt och arbeta degen i 10 minuter. Olja degen, täck den och låt vila minst 30 minuter. 2. Dela potatisarna i halvcentimeter stora bitar. Hetta upp matolja i en wok eller stekpanna. Sänk värmen något och bryn löken tills den är gyllenbrun. Tillsätt ärtor, ingefära, chili och färsk koriander. Blanda i potatisar, salt och kryddor. Mixa och koka på låg värme i 3 4 minuter, rör om hela tiden. Vill man kan man tillsätta köttfärs, tonfisk eller annat protein till fyllningen. 3. Knåda degen, dela den i 10 delar och kavla ut varje del till en rund, slät platta. Dela på mitten. Gör den ena delen konliknande med hjälp av vatten som lim. Fyll konerna med ca 2,5 matskedar av potatisfyllningen och limma ihop bottnarna av konerna med lite vatten. Hetta upp ca 5 cm olja i en wok eller stekpanna. Vänd försiktigt ner så många samosas som ryms. Se till att de friteras jämnt tills de är gyllenbruna och krispiga, vänd dem då och då. Lägg dem på hushållspapper för att få bort den överflödiga oljan. De vegetariska pirogerna är perfekta som mellanmål eller kanske som förrätt. Servera dem varma!

13 LIBANESISK RÄTT PIROGER med köttfärs- eller spenatfyllning ANTAL: CA 30 ST Deg 500 g vetemjöl 1 msk smör 1 msk socker 1,5 msk salt 3 dl vatten 0,5 dl mjölk 1 ägg FÖR PENSLING 25 g jäst Köttfärsfyllning 250 g nötfärs 1 gul lök 0,5 krm peppar 0,5 krm salt Olja till stekning 1. Blanda degen och dela i smådelar, ca 60 gram, och forma till bullar. Täck över med bakduk och jäs till dubbel storlek eller 30 minuter. 2. Till köttfärsfyllningen fräser du lök och färs i olja, småkokar i 10 minuter och smakar av med salt och peppar innan du låter svalna. Till spenatfyllningen finhackar du lök, tomat och spenat och blandar med övriga ingredienser i en bunke. 3. Kavla ut bullarna, ca 3 mm tjocka och 8 cm i diameter. Lägg en tesked fyllning mitt på och vik upp kanterna. Till köttfärsfyllningen ska pirogen bli kvadratisk, med en liten öppning i mitten, och till spenatfyllningen ska den vara trekantig och helt stängd. Kläm ihop kanterna noga. Lägg pirogerna på en smord plåt och täck dem. Pensla med uppvispat ägg, lägg dem på en plåt och låt jäsa 20 minuter innan du gräddar dem mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter. Spenatfyllning 1 gul lök 300 gram fryst spenat 3 tomater 1 msk färskpressad citronsaft 1 tsk sumak Salt Olja

14 MATRÄTT FRÅN SVERIGE STEKT STRÖMMING 4 PORTIONER 8 strömmingfiléer Kavring ELLER ANNAT GROVT BRÖD Vetemjöl Ägg Ströbröd Salt Lök 1. Rör ihop såsen väl, såsen görs med fördel dagen innan servering. 2. Salta filéerna. Vänd dem i vetemjöl, sen i lätt uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Stek dem gyllenbruna i hälften smör och hälften rapsolja. Servera med ett par filéer på en kavringskiva, med sås och fint strimlad lök på toppen. Kall sås 100 g strösocker 2/3 dl matolja 2/3 matsked vitvinsvinäger 1 msk vatten Frusen dill 1,5 krm salt 0,5 krm vitpeppar

15 BAKVERK FRÅN TURKIET OCH IRAK BAKLAVA ANTAL: 30 ST 2 msk rapsolja 150 g smält smör ark färsk eller tinad yufkadeg ALTERNATIVT FILODEG Fyllning 300 g skalad och hackad sötmandel 3 msk smält smör 2 msk socker 0,5 tsk kanel KAN UTESLUTAS Sockerlag 2 dl socker 2 dl vatten 2 dl flytande honung 0,75 dl färskpressad citronsaft 1. Mät upp socker, kanel, smör och ca hälften av mandeln i matberedare till fyllningen och blanda. Blanda i resterande mandlar för hand. 2. Pensla en ugnssäker form med lite smält smör blandat med olja. Pensla sedan fem ark deg med smör- och oljeblandningen. Varva försiktigt i formen och fördela hälften av fyllningen över arken. Lägg på ytterligare fem degark med smör- och oljeblandningen mellan varven. Täck med resten av fyllningen och till sist ett nytt lager av fem degark. Ställ formen svalt ca 1 timme. 3. Sätt ugnen på 175 grader och skär degen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. 4. Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Värm under omrörning och låt koka 1-2 min. Skeda den varma lagen över de gräddade kakorna så att den rinner mellan dem. Sätt in i ugnen ytterligare fem minuter. Låt kakorna kallna innan de lossas från formen.

16 MATRÄTT FRÅN SYRIEN OCH IRAK KUBBE Deg 5 dl kokt kallt ris, gärna jasmin- eller basmatiris, alternativt bulgur 1 kokt kall potatis Salt Gurkmeja Fyllning 400 g köttfärs 1 2 finhackade gula lökar 0,5 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 0,5 tsk allkrydda 0,5 tsk sjukryddor 0,5 tsk kanel Hackad persilja Rostade pinjenötter, rostad grovhackad mandel eller pistagenötter Russin 1. Blanda ris, mosad potatis och kryddor i mixer tills konsistensen och färgen blir jämn. Låt degen vila i kylskåp i ca 15 minuter. 2. Bryn köttfärs och lök i olja i tio minuter, tillsätt kryddor och stek i fem minuter till. Tillsätt russin, nötter och persilja och låt fyllningen svalna. 3. Fukta handflatan med vatten. Ta en matsked av degen och platta ut den i handflatan. Ta 2 teskedar fyllning och vik ihop degen runt fyllningen. Detta kräver lite träning, men börja med att lossa degen försiktigt från handflatan och kläm ihop den. Se till att degen inte brister någonstans. När kubben är tillsluten kan du forma den så som du vill, exempelvis platta eller ovala bollar. 4. Lägg de färdiga kubbarna på en bricka, inte för tätt så att de fastnar i varandra. Fritera dem i olja tills de är gyllenbruna på alla sidor. Låt rinna av på hushållspapper. Kubbe går bra att frysa in otillagade, lätta att ta fram och fritera vid behov.

17 EFTERRÄTT FRÅN SVERIGE FRASVÅFFLOR TID: 30 MINUTER ANTAL: CA 6 10 ST 100 g smör ELLER 50 G SMÖR OCH 0,5 DL OVISPAD VISPGRÄDDE 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm salt 4 dl mjölk Utrustning Våffeljärn 1. Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken, det smälta smöret och eventuellt grädden. 2. Hetta upp våffeljärnet och pensla innan första våfflan med lite smör. För varje våffla vispar du runt i smeten så att inte mjölet sjunker. Häll på så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna gyllenbruna, ca 1 2 minuter. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga så behåller de sin frasighet. Servera våfflorna nygräddade, gärna med vispad grädde, sylt eller färska bär som blåbär och hallon.

18 BAKVERK FRÅN JEMEN KUNAFA 1 paket Kunafadeg Sockerlag 4,5 dl socker 2,5 dl vatten Fyllning 150 g smör 1 msk rosenvatten 3 dl grädde 2,5 dl mjölk 3 msk maizenamjöl 1 paket färskost Hackade nötter till dekoration 1. Koka sockerlagen tills den blir tjock. 2. Smält smöret, fördela det i degen och lägg hälften av degen i en ugnsform. 3. Koka fyllningen tills den tjocknat. 4. Grädda hälften av degen i 200 grader tills den får lätt färg. Lägg på fyllningen och det sista av Kunafadegen. Grädda tills den får fin färg, ca 20 minuter.

19 MATRÄTT FRÅN PALESTINA FALAFEL TID: 30 MIN 4 PORTIONER 300 g torkade kikärter ELLER 8 DL KOKTA KIKÄRTOR 3 klyftor vitlök 1 tsk salt 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl 1 tsk sesampasta (tahini) 4 msk hackad bladpersilja 1 gul hackad lök 3 tsk spiskummin 0,5 tsk cayennepeppar Vitpeppar efter smak 1 2 liter vegetabilisk olja, som majsolja eller solrosolja 1. Lägg torkade kikärter i blöt över natten, koka dem därefter mjuka i en timme och låt svalna. Använder du kikärter från burk är det viktigt att skölja dem noggrant i ett durkslag. 2. Blanda kikärter, salt och pressad vitlök och mixa till en jämn deg. Blanda i mjöl tills degen är tillräckligt tjock för att forma till fasta bullar. Blanda i lök, persilja, spiskummin, cayennepeppar, sesampasta, salt och vitpeppar. Forma degen till bollar stora som golfbollar, rulla i ströbröd och lägg upp på en bricka. 3. Värm oljan till 180 grader. Prova att fritera en liten bit falafeldeg. När den blir brun på någon minut är oljan varm. Fritera fem sex bullar i taget i cirka 3 4 minuter, ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper på en bricka. 1 dl ströbröd

20 Nära centrum och närmare till naturen Från Gamlegården når du centrala Kristianstad med cykel på 10 minuter, det finns också mycket goda kommunikationer med buss. Precis vid Gamlegården ligger Näsby fält, som tillsammans med Lillö, Härlövs ängar och Tivoliparken bildar ett sammanhängande natur- och strövområde mångdubbelt större än de största stadsparkerna i Sverige och dubbelt så stort som Central Park i New York! 500 m 0 m m LINGENÄS ET ARASLÖ VSSJÖN GAMLEGÅ RDEN VINNÖ NOSABY GAMLA NÄSBY MÖLLEBAC NÄSBY FÄLT SOMMARLUST KRIS TIAN STA D LILLÖ ÖSTERÄNG EGNA HEM LYCKANS HÖJD ÖSTERMALM CENTRUM HAMMAR HÄRLÖVS ÄNGAR TIVOLIPARKEN SÖDER ODAL CHARLOTTESBORG VILAN HÄRLÖV LÅNGEBRO