Synpunkter på detaljplaneförslag SDp för del av Årsta 1:1 m.fl. vid kv. Örlen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter på detaljplaneförslag SDp för del av Årsta 1:1 m.fl. vid kv. Örlen"

Transkript

1 Sida 1 av Stadsbyggnadsnämnden Synpunkter på detaljplaneförslag SDp för del av Årsta 1:1 m.fl. vid kv. Örlen Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Synpunkter och frågor om planeringsprocess Om uteblivet programsamråd och missvisande planbeskrivning Om den inledande markanvisningstävlingen och husets utformning Synpunkter och frågor rörande själva planförslaget Utsikt, grönytor och naturområden Bebyggelsens utformning och skuggeffekter Parkeringsfrågor och trafik Slutord Sammanfattning Det nu aktuella planförslaget har många brister. Vi motsätter oss det bl.a. av skäl som rör - Utelämnad information om förtätningar i Årsta och den omedelbara närheten till Årstastråket. Därmed är det risk att såväl våra synpunkter som kommande politiska beslut i planärendet kommer att bygga på delvis felaktiga förutsättningar. - Att huset planeras isolerat från den fortsatta planeringen för Årstastråket och Åsnen 2 - Värnet om ett vackert naturområde, - Att Exploateringsnämndens principbeslut om parkering under mark har ignorerats - Torftig och tendentiös presentation av den tänkta nya exploateringens påverkan på den redan existerande bebyggelsen, på invånarna och på miljön i området, - Den tänkta bebyggelsens avvikande utformning, storlek och brist på hänsyn till det redan existerande husbeståndet och dess invånare, - Oklara trafik- och parkeringslösningar. Vi menar att det enda möjliga beslutet nu bör vara att avbryta planeringen för huset vid Skagersvägen och istället bevara den fina backen som grönområde. De planerade 33 lägenheterna bör enkelt kunna inplaneras inom ramen för det kommande Årstastråket som bara kommer att ligga hundra meter från det här planförslaget! Våra synpunkter är uppdelade i två delar, dels synpunkter och frågor kring planeringsprocessen, dels synpunkter rörande själva planförslaget.

2 Sida 2 av 6 2 Synpunkter och frågor om planeringsprocess 2.1 Om uteblivet programsamråd och missvisande planbeskrivning Programsamråd bedöms uppenbarligen fortfarande som onödigt av Stadsbyggnadskontoret. Vi menar dock att det i högsta grad istället är nödvändigt med ett mellanled mellan översiktsplanen för Stockholm och det lilla konkreta planärendet. Informationen i den nya översiktsplanen (ÖP10) ger inte tillräcklig ledning för den fortsatta utvecklingen av Årsta. Att stadsdelen omfattas av den centrala stadens utvidgningsområde, illustrerad som en stor prickad yta på kartan, är knappast tillräcklig information om att även små oexploaterade ytor är hotade när samtidigt stora exploateringar planeras i närheten. Det nu aktuella planärendet tyder på att Stadsbyggnadskontoret uppenbarligen inte har planeringsinitiativet eller någon överblick över hela stadsdelen Årsta. I varje fall redovisar man inte någon sådan som sätter in det aktuella planärendet i ett större sammanhang av tidigare projekt, nya projekt, planerade projekt eller andra processer i eller angränsande till stadsdelen. Därmed är det risk att såväl våra synpunkter som kommande politiska beslut i planärendet kommer att bygga på delvis felaktiga förutsättningar. Årstastråket, Årstafältet och Globenområdet nämns särskilt i ÖP10 som utvecklingsområden. Nuvarande Årsta präglas av många redan genomförda förtätningar liksom flera pågående. I det nu aktuella planförslaget sägs i en enda mening att stadsdelen har kompletterats med ny bebyggelse. Inget sägs däremot om omfattningen av detta och inte heller antyds att det omfattande projektet Årstastråket bara ligger hundra meter från det hus som nu föreslås. Inte heller nämns att runt hörnet ligger Åsnen 2 där planeringen fortgår för ytterligare lägenheter. Vi anser att detta är att undanhålla för ärendet väsentliga fakta och därigenom omöjliggöra diskussion om alternativa lösningar. Vår karta nedan visar genomförda förtätningsprojekt i Årsta sedan slutet av 1980-talet, dagens pågående byggprojekt samt Årstastråket och Årstafältet (skuggade i nedkanten). Citat ur Översiktsplan 2010: Det är nödvändigt med ett starkt och långsiktigt lokalt utvecklingsarbete och en god dialog med dem som bor eller är verksamma i stadens olika delar. staden behöver öka sin kunskap om de lokala behoven. Är detta vad staden anser att man gjort här?

3 Sida 3 av Om den inledande markanvisningstävlingen och husets utformning När det gäller det nu aktuella förslaget vid Skagersvägen så förstår vi inte samspelet och arbetsfördelningen mellan Exploateringsnämnden och Stadsbyggnadsnämnden och inte heller hur Exploateringsnämnden kunde välja att ge markanvisning till den nu aktuella exploatören. Om vi tolkar handlingarna i ärendet rätt så har initiativet att bygga på parkmarken vid Skagersvägen kommit till genom att Exploateringskontoret initierat en markanvisningstävling (dnr E ). Förutsättningen för tävlingen var att den som kunde garantera staden den högsta avkastningen skulle få markanvisningen, under villkor att tävlingsförslaget uppfyllde övriga kvalifikationer. I tävlingsförutsättningarna stod mycket uttryckligt att Anbud som inte följer givna tävlingsförutsättningar kommer inte att beaktas. Ingenting i handlingarna kring tävlingen antyder att man försökt ta någon som helst hänsyn till arkitektoniska kvaliteter i tävlingen, förutom att föreslagen bebyggelse ska ansluta till befintlig bebyggelse i området. I övrigt har vi noterat att ett av kriterierna i tävlingen var Anbud ska lämnas med förutsättning att all parkering förläggs under mark. Av Exploateringskontorets sammanfattning framgår att man fick in 22 anbud och inget anbud verkar ha blivit bortsorterat p.g.a. bristande kvalitet eller av något annat skäl. Exploateringsnämndens beslut säger att Exploateringskontoret får i uppdrag att träffa markanvisningsavtal enligt förslag i tjänsteutlåtandet. I detta står det bland annat att parkering för bostäderna ska ske i garage under mark. När vi nu studerat handlingarna har vi insett att all parkering i själva verket är föreslaget att ske i garage i markplanet - som även är entréplan för huset. Vi kan dessutom konstatera att de arkitektoniska förutsättningarna i tävlingen inte har haft någon styrande inverkan, och att det vinnande förslaget avviker kraftigt från områdets karaktär. Mot denna bakgrund förstår vi inte hur den tilltänkta exploatören har kunnat bli utvald och hur Stadsbyggnadskontoret nu kan presentera ett planförslag som omfattar ett hus med parkering i mark- /entréplan. Vi har inte i några handlingar kunnat se att man politiskt har omprövat detta villkor inför det nu pågående planarbetet. Vi ställer oss således följande frågor: Hur kunde Exploateringsnämnden välja att ge markanvisning till den nu aktuella exploatören då dennes förslag inte uppfyller villkoren att föreslagen bebyggelse ska ansluta till befintlig bebyggelse i området och att parkeringen skall förläggas under mark? Ska inte styrande politiska beslutsformuleringar ha styrande verkan i den fortsatta processen?

4 Sida 4 av 6 3 Synpunkter och frågor rörande själva planförslaget 3.1 Utsikt, grönytor och naturområden För boende i kv. Örlen (Slätbaksvägen 44 och 46) kommer den föreslagna huskroppen att upplevas som en barriär som kraftigt förkortar synfältet och minskar dagsljuset. Det gäller även för dem som idag bor i Stockholmshems före detta barnrikehus på Skagersvägens norra sida som nu föreslås få en stor, tung, lång huskropp att stirra in i istället för utsikt mot en vacker grön sluttning i synnerhet som Stockholmshem vid sin förestående upprustning planerat att bygga balkonger på gatusidan av de gamla barnrikehusen, dvs. mot det planerade nya huset. En avsiktsförklaring vid förtätning har varit att i första hand återanvända redan ianspråktagen mark och undvika att ta naturområden i anspråk. Har denna avsiktsförklaring överhuvud taget varit föremål för övervägande i det här projektet? Här är det ett vackert naturområde fortfarande klassat som parkyta enligt 1940 års fortfarande gällande stadsplan - som föreslås bli taget i anspråk. Staden bortser från vad gröninslag och öppenhet betyder som utsikt när man klassar ytan utefter Skagersvägen som i princip värdelös. I såväl den den tidigare samrådstexten som nu i planförslaget formuleras detta som att området bedöms sakna ett större rekreationsvärde och utgör inte en viktig länk i den övergripande grönstrukturen. För de boende på Skagersvägen är den tvärtemot en mjuk och fin utsikt, eftersom den har en tilltalande topografi, innehåller vackra trädbestånd och en omväxlande flora. Bilden visar den föreslagna huskroppsvolymen markerad på den sluttning (sett från norr) som i planen föreslås bebyggas. Husvägg som utsikt istället för vacker kulle?

5 Sida 5 av Bebyggelsens utformning och skuggeffekter I det underlag som Stadsbyggnadsnämnden tog ställning till sades i beslutsunderlaget att gavlarna på huset på Skagersvägen skulle omstuderas för att ge huset ett slankare uttryck. Om man nu som lekman jämför illustrationerna från de två dokumenten kan man bara konstatera att detta har misslyckats. Huset är fortfarande lika långt, tjockt, högt och avvikande. Planförslagets beskrivning som säger att byggnaden anknyter till omgivande smalhus är enligt vår mening mycket missvisande. Det var många som i förra vårens plansamråd hade allvarliga invändningar mot husets utformning, bl.a. tunga sakkunniga instanser som Stadsmuseet och Skönhetsrådet som uppfattade huset som alltför avvikande från de befintliga smalhusen på gatan. Deras invändningar är således inte alls beaktade. Ingen har uttalat sig positivt om husets utformning, inte ens de som i princip varit positiva till bebyggelse vid Skagersvägen. Att man i gatuplanet tänker sig att ha ett parkeringsgarage för passerande fotgängare att njuta av är ju minst sagt ett avvikande inslag. Att det över huvud taget har kunnat aktualiseras förstår vi inte heller, vare sig med hänsyn till den tidigare beslutsprocessen (se kommentarer under avsnitt 2) eller som arkitektonisk lösning för ett hus som ska vara anpassat till den omgivande miljön. För den direkta solbelysningen av de befintliga husen mitt emot det tänkta på Skagersvägen har den nya bebyggelsen störst effekt på sen eftermiddag och kväll på våren och sensommar/höst. Men det värsta för de idag boende på Skagersvägen är förstås att de från sina vardagsrum och planerade balkonger - istället för att se en trevlig skogsbacke alltid kommer att se ett stort hus som helt fyller synfältet. Skuggor 1 september, sen eftermiddag

6 Sida 6 av Parkeringsfrågor och trafik Vi är mycket frågande till hur parkeringen kommer att fungera om planförslaget skulle genomföras. Det garage som planeras under det nya huset ger plats för en bil per lägenhet, dvs. 33 bilar. Samtidigt försvinner antagligen möjligheten till kantstensparkering för uppskattningsvis ett tiotal bilar längs Skagersvägen och i början av Vindomsvägen. Räknar man med att även dessa kommer att kunna rymmas i det nya garaget? Det skisserade huset kommer att kraftigt försämra sikten för trafik västerifrån på Sköntorpsvägen som ska svänga in på Skagersvägen och för trafik i korsningen Vindomsvägen/Skagersvägen. Att lägga ett hus så nära gatan vid en korsning är främmande för Årsta. När det gäller trafikvolymer så pekar prognosen enligt planförslaget på att trafiken år 2020 kommer att uppgå till 3200 bilar på Skagersvägen. Hur många bilar handlar det om idag? Vi antar att denna trafikprognos beaktar effekterna av den nya bebyggelsen som ska tillkomma bara hundra meter bort vid Bolidenplan inom ramen för projektet Årstastråket liksom av den planerade bebyggelsen på Årstafältet. Planen låtsas dock inte med ett enda ord om att Årstastråket ligger mycket nära planområdet! Att inte redovisa detta är mycket märkligt enligt vår mening. Tidvis måste man även räkna med att Skagersvägen kommer att behöva svälja tung och tät busstrafik. Den gångna vintern har exempelvis buss 160 och 164 på grund av halka och snöhinder tidvis inte kommit upp för backarna mellan Skagersvägen och Sköntorpsplan utan istället tvingats köra Skagersvägen mellan Sköntorpsvägen och Bolidenplan. För närvarande och ett halvår framåt kör buss 168 också denna väg. 4 Slutord Politiker har under senare tid sagt, apropå ändrade beslut om bebyggelse i stället för park, att man måste ha rätt att ändra sig. Det är emellertid bara relevant i en riktning! När man väl har bebyggt en grönyta kan man inte ändra sig. Det är oåterkalleligt även för denna lilla men för de närboende värdefulla skogsbacke. Vi menar att med de argument vi har framfört bör det enda möjliga beslutet nu vara att avbryta planeringen för huset vid Skagersvägen och istället bevara den fina backen som grönområde. De planerade 33 lägenheterna bör enkelt kunna inplaneras inom ramen för det kommande Årstastråket som bara kommer att ligga hundra meter från det här planförslaget! För Bostadsrättsföreningen Årstaterrassen Torbjörn Wilund, ordförande i bostadsrättsföreningen Stefan Stenberg, ledamot i arbetsgruppen för planärendet

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Sommen 9 m fl i stadsdelen Årsta (157 lgh)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Sommen 9 m fl i stadsdelen Årsta (157 lgh) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-11-22 Handläggare: Daniel Andersson Tfn 08-508 273 37 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Riksbyggens bostadsrättsförening ÅRSTATERRASSEN

Riksbyggens bostadsrättsförening ÅRSTATERRASSEN Sida 1 av 7 Riksbyggens bostadsrättsförening 2009-11-17 ÅRSTATERRASSEN Kompletterande reflexioner till brf Årstaterrassens tidigare synpunkter på den exploatering som presenterades i augusti i en startpromemoria

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder.

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder. Lizett Durgé Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-04-22 Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Årsta 1:1 vid kv Örlen i stadsdelen Årsta (33 lgh)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Årsta 1:1 vid kv Örlen i stadsdelen Årsta (33 lgh) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAV DELNINGEN SID 1 (9) 2011-08-29 Handläggare: Daniel Andersson Tfn 08-508 273 37 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Årsta

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder vid kv Månstenen i Solberga.

Markanvisningstävling för bostäder vid kv Månstenen i Solberga. MARKANVISNINGSTÄVLING E2010-513-00077 Per-Bruno Wisth / Annika Norberg 08-508 263 10, 08-508 27126 perbruno.wisth@expl.stockholm.se annika.norberg@expl.stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder vid

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Åsnen 2 i stadsdelen Årsta (154 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Åsnen 2 i stadsdelen Årsta (154 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2012-04-25 Handläggare: Lina Gregersdotter Tfn 08-508 271 10 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Åsnen 2

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Aftonen i Hökarängen. Remiss. Markanvisning för komplementbyggnad inom Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem.

Detaljplan för kvarteret Aftonen i Hökarängen. Remiss. Markanvisning för komplementbyggnad inom Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem. Kontaktperson Josefine Idbrant Ytterstad Telefon: 08-508 27146 josefine.idbrant@mk.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-01-25 Detaljplan för kvarteret Aftonen i Hökarängen. Remiss. Markanvisning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

Sammanfattning Stockholms stad ämnar att exploatera Åsnen 2, Sommen 9, del av Årsta 1:1 samt del av Enskede gård 1:1 i stadsdelen Årsta

Sammanfattning Stockholms stad ämnar att exploatera Åsnen 2, Sommen 9, del av Årsta 1:1 samt del av Enskede gård 1:1 i stadsdelen Årsta Sida 1 av 6 Invändning mot tjänsteutlåtande med DNR 2009-02450-54 angående startpromemoria för planläggning av Åsnen 2, Sommen 9, del av Årsta 1:1 samt del av Enskede gård 1:1 i stadsdelen Årsta Sammanfattning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Stenyxan 8 m.m. i stadsdelen Norra Ängby (Ca 12 radhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Stenyxan 8 m.m. i stadsdelen Norra Ängby (Ca 12 radhus) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr 2007-00566-54 Anna Gäderlund 2007-03-09 Tfn 08 508 262 69 anna.gaderlund@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-11-23 Handläggare: Agneta Larsson Tfn 08-508 265 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2011-11-24 Lisa Brattström DNR 64/2010-214 PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Malén Wasting Ytterstad Telefon: 08-508 263 52 malen.wasting@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-02-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hydrografen 1 och del av Hammarbyhöjden 1:1

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum

Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum Hanna Andersson 08-508 264 57 hanna.e.andersson@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum Exploateringskontorer bjuder in till lämnande av anbud på mark för

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Siljan 5 och Årsta 1:1 i Årsta till Besqab

Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Siljan 5 och Årsta 1:1 i Årsta till Besqab Dnr Sida 1 (7) 2015-11-10 Handläggare Hampus Olesund 08-508 266 55 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Siljan 5 och Årsta 1:1 i Årsta till Besqab Förslag

Läs mer

Synpunkter på Mark- och stadsbyggnadskontorens beskrivning av hur Lillsjöparken i Ulvsunda påverkas vid en eventuell byggnation

Synpunkter på Mark- och stadsbyggnadskontorens beskrivning av hur Lillsjöparken i Ulvsunda påverkas vid en eventuell byggnation Information från arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Synpunkter på Mark- och stadsbyggnadskontorens beskrivning av hur Lillsjöparken i Ulvsunda påverkas vid en eventuell byggnation Januari 2007 Lillsjöparken

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-08-19 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1 och Snöfallet 2 m.fl. vid kv. Kölden i stadsdelen Björkhagen

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1 och Snöfallet 2 m.fl. vid kv. Kölden i stadsdelen Björkhagen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-08-27 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-09-20 1:1 och Snöfallet

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-11-25 Normalt planförfarande Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1 vid kv Sicklingen i Gubbängen till Åke Sundvall Projekt AB.

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1 vid kv Sicklingen i Gubbängen till Åke Sundvall Projekt AB. Per Olof Jägbeck Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 275 95 peo.jagbeck@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Norra Djurgården 1:37 på Östermalm till AB Abacus Bostad.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Norra Djurgården 1:37 på Östermalm till AB Abacus Bostad. 01550 2012-01-11 DNR E2011-513- Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 270 54 sara.lunden@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-02-09 Markanvisning för bostäder inom del av

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Farsta till Byggnadsfirman Viktor Hanson AB samt AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Farsta till Byggnadsfirman Viktor Hanson AB samt AB Stockholmshem. TJÄNSTEUTLÅTANDE Victoria Zimmermann Grönros Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 58 Victoria.gronros@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-12-15 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder vid Kista Gård i Kista.

Markanvisningstävling för bostäder vid Kista Gård i Kista. Lars Svensson Avdelningen för projektutveckling 08-508 287 36 lars.svensson@expl.stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder vid Kista Gård i Kista. Exploateringskontoret bjuder härmed in till att

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov

Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov DNR E2013-513-01611 Anna Savås 08-508 265 27 anna.savas@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov Exploateringskontorer bjuder in till lämnande av anbud på mark för bostadsbebyggelse

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-07-28 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-02-13 Handläggare: Elin Lundbäck Tfn +46 08-508 27 131 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av nya bostäder för del av Årsta 1:1vid kvarteret Eknaren 4 och Långhalsen 6 i stadsdelen Årsta (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av nya bostäder för del av Årsta 1:1vid kvarteret Eknaren 4 och Långhalsen 6 i stadsdelen Årsta (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-03-25 Startpromemoria för planläggning av nya bostäder för del av Årsta 1:1vid kvarteret Eknaren 4 och Långhalsen 6 i stadsdelen Årsta

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Enskedevägen och Grycksbovägen i Svedmyra till AB Familjebostäder och JM AB.

Markanvisning för bostäder vid Enskedevägen och Grycksbovägen i Svedmyra till AB Familjebostäder och JM AB. Per Olof Jägbeck Ytterstad Telefon: 08-508 275 95 peo.jagbeck@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-12-13 Markanvisning för bostäder vid Enskedevägen och Grycksbovägen i Svedmyra till AB Familjebostäder

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Niklas Karlsson

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Niklas Karlsson Elisabeth Rosenberg Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 287 24 elisabeth.rosenberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-05-23 Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder i Snösätra i Rågsved.

Markanvisningstävling för bostäder i Snösätra i Rågsved. Katarina Johansson 08-508 264 20 Katarina.i.johansson@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder i Snösätra i Rågsved. Exploateringskontoret bjuder in till lämnande av anbud på mark för bostadsbebyggelse

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-27 Handläggare Maria Borup Telefon 08-508 27 353 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen

Läs mer

Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område vid Björketorpsvägen i stadsdelarna Norra Ängby och Beckomberga i Stockholm

Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område vid Björketorpsvägen i stadsdelarna Norra Ängby och Beckomberga i Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Arne Fredlund Tfn 08-508 282 30 SID 1 (6) 2012-09-10 Till Stadsbyggnadsnämnden Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Tempelriddarorden 10 i stadsdelen Bredäng (180 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Tempelriddarorden 10 i stadsdelen Bredäng (180 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-09-16 Handläggare: Per Anders Olsson Tfn 08-508 27 293 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Tempelriddarorden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder invid Drömsögatan i Akalla

Markanvisningstävling för bostäder invid Drömsögatan i Akalla Karl Gylje Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 82 karl.gylje@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder invid Drömsögatan i Akalla Exploateringskontoret bjuder in till lämnande av

Läs mer

Samrådssynpunkter på detaljplaneförslag SDp för Sommen 9 m.fl.

Samrådssynpunkter på detaljplaneförslag SDp för Sommen 9 m.fl. Sida 1 av 23 2010-05-03 Stadsbyggnadsnämnden Samrådssynpunkter på detaljplaneförslag SDp 2009-02450-54 för Sommen 9 m.fl. Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Synpunkter och frågor om planeringsprocessen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen Dnr Inger Elonsson Tfn Stadsbyggnadsnämnden

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen Dnr Inger Elonsson Tfn Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen 2008-09-10 Inger Elonsson Tfn 08-50827 572 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område norr om Björketorpsvägen, på del av fastigheten Grimsta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15.

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15. STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

Vita Liljans väg, del av Sätra 2:1 i Stadsdelen Bredäng

Vita Liljans väg, del av Sätra 2:1 i Stadsdelen Bredäng Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-06-01 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Vita Liljans väg, del av Sätra

Läs mer

Årstad En ny stad på Årstafältet i Stockholm

Årstad En ny stad på Årstafältet i Stockholm Årstad En ny stad på Årstafältet i Stockholm Beräkning av antal lägenheter och kommersiella ytor Redovisning av täthet och exploateringsgrad Jämförelse av skala referenser Jerker Söderlind, 070409 Mail:

Läs mer

Detaljplan för område vid Västerled

Detaljplan för område vid Västerled SIDAN 1 Detaljplan för område vid Västerled Samrådsmöte 17 maj 2011 Kvällens upplägg Presentation av stadens och byggherrarnas representanter Information om planprocessen Bromma i Stockholms nya översiktsplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Nockebyhov 1:1 vid Tyska Bottens Väg i stadsdelen Nockebyhov, Bromma (ca 45 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Nockebyhov 1:1 vid Tyska Bottens Väg i stadsdelen Nockebyhov, Bromma (ca 45 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-05-02 Handläggare: Nils Sylwan Tfn +46 08-50827253 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Nockebyhov

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p. 14 detaljplan för 2:1 i stadsdelen Hökarängen

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby (130 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby (130 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-11-15 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby

Läs mer

Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal

Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal Dnr Sida 1 (6) 2017-08-28 Handläggare Veronica Karlsson 08-508 266 93 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal

Läs mer

Förslag till beslut. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Till Exploateringsnämnden Elina Johansson Ytterstad Telefon: 08-508 262 74 elina.johansson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-09-20 Detaljplan för kv Staven mm i Aspudden. Remiss. Markanvisning för bostäder inom del

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-11-20 Handläggare Anna Lina Axelsson Telefon 08-508 27 430 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl

Läs mer

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm YIMBY Yes in my Backyard. 2009-11-04 Diarienummer: 2007-36100 2009:22 Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm - Inledning Nätverket YIMBY ser mycket positivt på en förtätning i kvarteret Tobaksmonopolet.

Läs mer

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) E2015-02231 2016-03-29 Handläggare Hanna Flygt / Niklas Karlsson 08-508 264 65 / 508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Program

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB. Lizett Durgé Ytterstad Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-11-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder Dnr Sida 1 (7) 2017-11-06 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Läs mer

Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo 5 m.fl. i stadsdelen Stureby (ca 50 lägenheter, totalt ca 100 lägenheter)

Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo 5 m.fl. i stadsdelen Stureby (ca 50 lägenheter, totalt ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-12-12 Handläggare: Linda Scherdin Tfn 08-508 27 322 Till Stadsbyggnadsnämnden Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder. Sida 1 (6) 2016-06-15 Handläggare Johan Rapping 08-508 266 98 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder. Förslag

Läs mer

Forum Finntorps synpunkter

Forum Finntorps synpunkter Till: Nacka kommun, miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kommunalråden / Oppositionsråd, Nacka kommun Fk: Nacka Värmdöposten Mitt I Nacka Forum Finntorps synpunkter - planförslag Sicklaön 125:3, Dnr KFKS 2014/905-214

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB Christopher Pleym Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 06 christopher.pleym@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Stadshagen 1:1 på Kungsholmen till Svenska Hem i Bromma Mark nr IV AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Stadshagen 1:1 på Kungsholmen till Svenska Hem i Bromma Mark nr IV AB Monica Almquist Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-03-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Stadshagen

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov.

Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov. MARKANVISNINGSTÄVLING Elisabeth Rosenberg 08-508 287 24 elisabeth.rosenberg@expl.stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov. Exploateringskontoret bjuder in till lämnande av anbud på

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Catarina Holdar Telefon 08-508 274 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-07-10 Handläggare Andreas Björklund Telefon 08-50827581 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder i Vårberg

Markanvisningstävling för bostäder i Vårberg Germund Larsson 08-508 275 21 germund.larsson@expl.stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder i Vårberg Exploateringskontorer bjuder härmed in till lämnande av anbud på mark för bostadsbebyggelse

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2019-04-25 Handläggare Daniel Sjöborg Telefon 08-508 27 171 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-05-24 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2015-02-04 Handläggare Johan Filipsson Telefon 08-508 27 252 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

KULTURSLUSSEN SLUSSBACKEN 2013 SLUSSEN ÅTERBYGGD 2014. Bilagor

KULTURSLUSSEN SLUSSBACKEN 2013 SLUSSEN ÅTERBYGGD 2014. Bilagor KULTURSLUSSEN SLUSSBACKEN 2013 SLUSSEN ÅTERBYGGD 2014 Bilagor Innehåll: ANG. SLUSSEN, NYBYGGNATION, UTSTÄLLNING sid 02 Rådet till skydd för Stockholms skönhet, 2011-06-13 REMISS AV FÖRSLAG TILL NY DETALJPLAN

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer