Reserapport av Lars Johanssons från en resa i Somalia den 28/10 6/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reserapport av Lars Johanssons från en resa i Somalia den 28/10 6/11 2005."

Transkript

1 Reserapport av Lars Johanssons från en resa i Somalia den 28/10 6/ Min resa till Somalia var planerad tillsammans med Göteborgs-Initiativet (GI), en förening som är inriktad på integration och mångfaldsfrågor, frivillig återvandring samt bistånds och återuppbyggnadsprojekt i flyktingsgruppers hemländer. I dag finns GI förutom i Göteborg i länder som Bosnien och Hercegovina, Somalia och Irak. Den klart största biståndsverksamheten bedrivs i Somalia av främst Somaliska återvändare. Se vidare hemsidan: Resan genomfördes tillsammans med sjukhusdirektören Ingela Tuvegran. Vårt syfte var att följa Göteborgs-Initiativets olika projekt på plats samtidigt som vi också undersökte förutsättningarna av att starta projekt för att utveckla Somalisk sjukvård i samarbete med Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS). Många frågor kom också att handla om den politiska utvecklingen landet. Min resa finansierades via riksdagens resebidrag och Ingelas resa betalades av GI. Barnmorskan Anab Farah och Ingela Tuvegran på Dr Magans klinik i Hergeisa. Elever till vänster och läraren Badria Hassan vid Göteborgs-Initiativets verkstadsskola i Galkayo. Lars och vice utrikesminister Hassan Ahmed Jama Dafedo.

2 2 Nairobi 28/10 Vi anlände till Nairobi den 28/10 och mötes av Mohamed Abshir med smeknamnet Waldo. Waldo är GI:s konsult i Nairobi och är den som har kontakter med olika internationella organisationer som på olika sätt stödjer fredsoch demokratiprocessen i Somalia. Hargeisa 29/10 Nästa dag reste vi med Echo-flyg till Hargeisa som är huvudort i Somaliland. Vi var tre passagerare och två piloter. Planet är dessutom fullt med varor från UN Environment Aid. Resan tog 3 timmar och 30 minuter. I Hargeisa tar Anab Ahmed Farah emot. Anab är anställd av GI på Dr Magans klinik i Hargeisa. Vi besöker kliniken och träffar hennes volontärer. Kliniken upplåter också ett mottagningsrum för Dr Soleiman, ögondoktor, som här på lediga stunder har mottagning utan att ta betalt. Anab är barnmorska, hon tvingades fly från Hargeisa och kliniken Bodde sedan i Sverige med sin familj till för några år sedan. Efter kontakt med GI kunde vi tillsammans med SIDA skapa ett arbete för Anab. I dag omfattar det tre projekt på kliniken. A) förlossningsverksamhet, hon förlöser Ingela och Anab framför Dr Magans klinik kvinnor i månaden B) driver olika upplysningsaktiviteter mot kvinnlig könsstympning C) leder ett informationsarbete kring HIV/AIDS (Somalia har hittills en liten spridning av denna farsot. Därför kan en bra informationsinsatts bli framgångsrik). Därefter besöker vi FEDHA, Organisationen representerades av Amina Hafi Ibrahim, ordförande i Female Haeded Households Development Association och Huda Guled, Senior Programme Officer/Executive Director (fedhangoo@yahoo.com). Det är en paraplyorganisation för 32 lokala Amina Hafi Ibrahim, ordförande för organisationen Fedha i Hergeisa.

3 intresseorganisationer, som har till uppgift att stödja förbättringsarbeten som riktar sig till kvinnor. Både män och kvinnor är medlemmar i dessa organisationer. Organisationerna stödjer även Anabs arbete på orten. 3 Arbetet består främst av att upplysa om hälsofrågor, såsom näringsintag, vikten av näringsriktig föda. De bedriver kurser i bl.a. matlagning och inköp. En annan viktig uppgift för organisationen är att bedriva opinionsbildning mot kvinnlig könsstympning. De försöker främst påverka äldreråden i byarna och männen i omgivningen. De ser att de har framgång. Förra året fullföljde 300 kvinnor utbildning i näringslära och matlagning i Hargeisa. På en direkt fråga om hur läget är i omgivningen beträffande könsstympningen, säger de att de i dag bedömer att ca 75 % av flickorna genomgår denna stympning. De ser att de hela tiden kan driva utvecklingen åt rätt håll, men att de har en lång väg att gå. De jobbar mest genom att försöka få männen att förstå det vidriga i denna hantering. De kan också se påtagliga resultat av sin näringsinformation, det föds allt färre barn som väger under 2.5 kg, detta är ett resultat av en bättre kosthållning under graviditeten. Men än idag bedömer de att mortaliteten för mödrarna ligger på ca 12 % i Somalia och att barnadödligheten fortfarande ligger på dryga 20 % för hela landet. Nu var solen på väg ner så nu gällde det att komma till Hotell Ambassador fort så att Anab och chauffören kan börja äta och dricka. Det är ramadan! Nästa dag besöker vi Edna Adan Maternital Hospital in Hargeisa. Ett non-profit charity sjukhus som samtidigt är utbildningssjukhus. Nybyggt, 2002 ett fantastiskt fint sjukhus. Vackert, rent och med stolt personal, hela 70 anställda och därtill sjuksköterskor och barnmorskor under utbildning (29 just nu). Sjukhuset var mycket modernt, de hade fungerande kuvösvård, ultraljud, mm. Vi fick en verksamhetsrapport med fullvärdig info om sjukhuset. Värd för vårt besök var administrative chefen för sjukhuset och tillika vice director. Hennes namn var Maryann (sjuksköterska). Hon berättar bl. a att en förlossning kostar $ 30 oavsett om den är normal Besök på Edna Aden hospital i Hergeisa. Sjukhusets administrativa chef, sjuksköterskan Maryann tillsammans med Lars och Anab.

4 4 eller med komplikationer. Mödrarna stannar i allmänhet kvar 24 timmar efter förlossningen, de som fått kejsarsnitt i ca 6 dagar. De som är fattiga och inte kan betala nekas inte vård pga. detta. Alla som söker tills sjukhuset får vård, enl. Maryann. Sjukhuset har en ambulans och två minibussar med två chaufförer som hämtar och lämnar personalen så att de kommer i tid, de kan inte lita på de allmänna kommunikationerna. Maryann visade oss också hur de samlar data för att kartlägga könsstympningen omfattning, hur den sker och vad mödrarna anser om detta fenomen. Resultaten hittills visar att ca 75 % av flickorna i dagens Somalia könsstympas än idag, även om omfattningen är under nedgång. Det finns också ett tydligt samband mellan utbildning och könsstympning, de med ingen eller ringa utbildning stympar i betydligt större utsträckning. Deras insamlade data som de hämtar från de patienter som söker sjukhuset visar att i 80 % av fallen har mödrarna ingen eller ringa utbildning. 40 % av alla tillfrågade mödrar säger att de inte vill könsstympa sina döttrar. Så de är på god väg. Efter detta besök åkte vi till en annan del av staden där vi träffade Amina Mohamud Warsame som är vice ordförande för Justice Welfare Party (UCID), de har 21 av 82 mandat i Somalilands parlament efter senaste valet. Hon var en av sju kvinnor som kandiderade till valet senast, varav två kvinnor blev invalda (inte hon). Hon har varit flykting i Sverige från 1989 till Då var hon boende i Stockholm, där för övrigt hennes man fortfarande bor, han är hemspråkslärare där. Hennes båda döttrar är boende i London, varav en är gift sedan i somras. På eftermiddagen besöker vi Norsk Flyktinghjälp (NRC), som i likhet med Danmark har kontor i Hargeisa. Vi träffar Astrid Eik, Country Director in Somalia. Vi möter henne i hennes hem, som låg strax intill vårt hotell. Vi fick ett samtal på ett par timmar. Astrid har varit placerad under ca 20 år i olika afrikanska länder. Här har hon varit i ett år nu. Om ett halvår skall hon tillbaka till sin tjänst på UD. Hon berättade om de fyra programområden som de har. Husbyggnad för de hemlösa, utbildade somaliska lärare i barns rättigheter västerländsk syn på könsstympning, könsskillnader osv., secondary school för barn över 10 år som inte fått lov att fortsätta i skolan, de får kompletterande utbildning genom deras försorg. Den danska och norska flyktinghjälpen kompletterar varandra mycket bra, hon uttryckte också belåtenhet över GI:s yrkesutbildning i Galkayo. En vy över Hergeisa, med de välkända kullarna i bakgrunden.

5 På morgonen den 31/10 lämnade Anab besked om att det är klart med Echo-flights flyg till Garowe och att det inte skall vara någon risk för skottlossning på flygplatsen Conoco. Till frukost fick vi sällskap av Astrid Eik från NRC, som berättade att de har tankar om att etablera sig i Bosasso. Det kan bli aktuellt att fundera vidare på om GI skulle kunna vara med och hjälpa till eftersom vi har bra kontakter i Puntland. Lars nämnde GI: s fiskeprojekt, Astrid berättade att hon hade kontakt med en somalier som återvänt från Norge till hamnstaden Berbera. Han kör ut och säljer fisk, Astrid förmedlar gärna denna kontakt. 5 Flygare utan gränser, EU:s flyg för humanitära organisationer. Garowe 31/10 Kl lyfte planet till Conoco, flygtid ca 1.5 timme, flygplatsen i Garowe består av ett trätorn i rött (stort som en utsiktstorn för jakt i Sverige), en statlig immigrationskontrollant, det var allt. Vi möts av två jeepar med säkerhetspoliser som chaufförer och en vakt i varje med var sin kalochnikova. Puntlands talman Osman Dahir var där också och tog emot oss, samt Gert Bohlin och Abdulaziz Nuhr Guled som är GI:s personal i Galkayo. Guled är en återvändare från Göteborg som nu är lärare på GI: s skola i Galkayo. Guled ansvarar för vårt program samtidigt som han är vår tolk. Vi åker direkt till Diakonia och äter lunch. Därifrån går resan vidare i jeeparna i mycket hög fart till Galkayo, restid ca 3.5 timmar. I Galkayo mottogs vi av GI:s personal, ett långbord är dukat på gården till det bostadshus som GI hyr, vi får en generöst tilltagen och smakfull middag. Takterrassen blir senare på kvällen vår tillflykt i värmen, där sitter vi och beundrar stjärnbaneret och avlyssnar bönerna i minareterna. Galkayo 1/11 Frukost kl 07.30, avresa till ett möte med Shiek Dahir Guvernör för Mudug, en av fem regioner i Puntland. Mötet ägde rum mitt i Galkayo på Guvernörens kontor. Lars berättade om varför vi är Guvernören i Mudug, Sheik Dahir.

6 6 Det allmänna sjukhuset i Galkayo. i Galkayo och om den nya breda utbildningen som VTC har planer på att utveckla inom vård och omsorg. Lars överlämnade också en klocka från Riksdagen. Sheik tackade väldigt mycket för vår hjälp och stöd och påtalade att det behövs mer hjälp. Tillsammans med en av tjänstemännen hos guvernören åkte vi till det allmänna sjukhuset i Galkayo, vi möter sjukhusledningen och får en rundvandring. Ingela tar här tydligt över diskussionen och har många frågor kring hur sjukhuset sköts. Stor misär, men man räddar liv trots allt. Det liknar mest ett fältsjukhus. Den dåliga hygienen är oerhört påtaglig. Beträffande ev. samarbete står det klart att det handlar om kunskapsstöd, inte material. Vi ber sjukhusledningen skriva ner vad de vill ha för stöd. De lovar att översända detta per mail. Vi gjorde också en snabb visit på den norska kliniken som drivs av en norsk läkare, dr Abdullahi Jama Noor. Såg mycket välskött ut. Det var 4 läkare på plats. Patientavgiften är $ 2. Därefter gjorde vi även ett snabbt besök på Dr. Jamas klinik i utkanten av Galkayo, det besöket kändes märkligt eftersom kliniken nästan var tom på aktivitet. Detta trots att den hade mycket utrustning. Förklaringen vi fick av Jama var att det är en klinik som är enbart privatfinansierad. Läkare från bl a Italien kommer hit under kortare perioder och bedriver privat vård. Enligt Waldo senare, så är det ett stort patienttryck de dagar som kliniken är bemannad med läkare från utlandet, ca per dag. På sjukhusbesök. Dr Jama till höger på bilden i blå skjurta. I bakgrunden, också i blått, Abdulaziz Guled, lärare vid GI:s skolor i Galkayo.

7 7 Verkstadsskolan i Galkayo som ursprungligen byggdes av Islamiska Banken. GI övertog skolan Vi fortsatte sedan till GI: s skola. Vi blev visade runt och såg de olika verkstadsrummen där eleverna i grupper av tre gjorde olika övningar vid maskinerna. Våra 31 elever är uppdelade i två grupper. En teorigrupp och en för praktiska övningar som i sin tur är indelade i tre mindre grupper för övningar vid maskinerna. Eleverna, lärare och övrig personal från GI deltog i den invigning som Lars höll för uppstarten av den nya yrkesutbildningen VTC som nu skall starta. Under diskussionen som följde efter inledningen tog flera elever upp frågan om att man vill ha fortsatt utbildning med flera nya steg. Gert och Lars svarade med att vi nu i första hand kommer att prioritera breddutbildning som ger fler möjlighet till kunskap men att det kanske kan gå att enskilt läsa vidare. Då frågade man om det finns fler böcker som skolan kan hjälpa till med. Gert lovade att se över den frågan och återkomma. Gert Bohlin och Badria Hassan, lärare på skolan, visar upp några av elevernas produkter.

8 8 Finansministern i Puntland, Mohamed Ali Yusuf Gagab, med familj. Puntlands finansminister Mohamed Ali Yusuf, kallad Gagaab, bjöd oss på lunch i sitt hem som ligger 50 m från GI: s hus, ett trevligt samtal med Gagaab som berättar att Puntlandregionen har en budget per månad på 1,7 miljoner dollar. 80 % går till att betala armen på man resten går till polisen och fängelser. Gagaab vill avrusta militären och enbart satsa på polisen.vid kaffet ringde Gagaab upp Abdullahi Yusuf som jag och Ingela fick tala med och framföra våra gratulationer till posten som president i Somalias transaktionsregeringen (Transitional Government, TNG). Yusuf mindes mig väl från vårt möte i Garowe för två år sedan. Han var glad över att jag var i Galkayo och att jag hörde av mig. Han tycker det nu är viktigt att stödet från Sverige är starkt så att fredsprocessen kan fortgå. Efter siestan besökte vi läkare utan gränser MSF. Dr. Salah Ibrahim tog emot oss tillsammans med en annan läkare och berättade om situationen. MSF betalar 80 anställda på det allmänna sjukhuset, dvs. så gott som alla, de skulle annars inte ha någon lön över huvud taget. Av de 80 är ett tiotal läkare, ca 20 sjuksköterskor som har utbildning. De försörjer hela sjukhuset med läkemedel och förbrukningsmaterial. De beskriver hur de genom att gå bredvid personalen försöker få dem att göra så rätt som det någonsin går under dessa omständigheter. Ingela frågade vad de tror att vi som sjukhus i Sverige kan bistå med. De bekräftar att utbildning av sjukvårdspersonal är en bra åtgärd, de påtalar också betydelsen av att få ledningen att förstå vad som behövs för att driva ett sjukhus. De behöver mycket kunskap för att kunna stötta personalen på rätt sätt. Under vårt samtal på MSF:s kontor på sjukhusområdet hör vi skottlossning, Dr Salah reser sig och packar ihop, beredd att ta skydd, Guled lugnar och tycker vi kan sitta kvar. Han säger att han tror att det är en provskjutning. Detta visar sig senare inte stämma, när vi skall lämna sjukhuset kommer vi nästan inte ut ur porten, så många bilar och personer har strömmat till och vakten vid sjukhusporten har ett stickvapen (spetsig kniv) i handen. Senare får vi veta att minst en person blivit skjuten och transporterad till sjukhuset för vård. Garowe 2/11 Kl påbörjar vi resan tillbaka till Garowe, som tar 3.5 timma utan uppehåll. I Garowe tar vi in på Diakonia, byter om och beger oss till Puntlands parlament och tas emot av talmannen Osman Dahir, vice talmannen Hared med medarbetare, samt tidigare stockholmaren Muhammed Mahdi Arale, som är ledare för den internationella delegationen. Arale tolkade under mötet.

9 9 Lars Johansson överlämnar en inbjudan till Osman Dahir, talmann i Puntlands parlament, att komma till Sverige, och besöka Västra Götalands-regionen. Bl a överlämnade Lars en skriftlig inbjudan till talmannen. Inbjudan är ett uttryck för GI:s fortsatta stöd för demokratiseringsprocessen i Puntland. Inbjudan omfattar ett 10-tal personer från Puntlands parlament, som erbjuds komma till Sverige och Västra Götalands Regionen under en vecka nästa år. Vår kontaktman kommer att vara Ali Suleiman. Inbjudan mottogs väl och talmannen underströk betydelsen av ett fortsatt samarbete. På kvällen hos Diakonia kommer Guled med ett utdrag från Puntlands externa webb, som år en tvåsidig artikel om vårt besök i Galkayo. Till saken hör att det även var radiosändningar lokalt i Galkayo från vårt besök på både sjukhuset och skolan. Vi startar dagen med frukost på stan. Vällagad omelett och tonfisk. Nu var Ramadan över och staden flödade av lediga och propert klädda invånare. Vi tar en tur på stan och beser Diakonias omfattande investering i skolbyggnader och barnhem för föräldralösa (500 barn mellan 5 och 16 år). Även en lärarhögskola har Diakonia byggt upp. Detta har kunnat ske genom att Diakonias Elsa, som bott i staden under fyra år och med järnhand lett arbetet med att få dessa investeringar genomförda. Imponerande och tydliggörande av att det fordras såväl tålamod som organisationsförmåga för att nå bestående resultat. En tidig frukost i Garove, regional huvudstad i Puntland/Somalia.

10 10 Mottagning hos vicepresident Hassan Dahir. Kl beger vi oss till presidentens högkvarter, som ligger mitt emot parlamentet. Här blir vi storligen mottagna i samma hus som Lars för två år sedan höll sitt föredrag om Sveriges demokratiska historia och utveckling till ett välfärdsland. Presidenten är inte hemma, varför vi tas emot av vice presidenten Hassan Dahir och av inrikesministern. Talmannen medverkar också. Det blev ett kärt återseende och Hassan återknyter till Lars tidigare besök när han var vice talman. Han påminner om den present (en klocka) som Lars lämnade över vid förra besöket och lyser som en sol. I rummet finns över 30 personer utöver oss. Vi bjuds på dryck och snacks och stämningen är mycket god. Även BBC:s nyhetsredaktion deltog vid mötet. Hassan och Lars talade om GI: s olika aktiviteter i Puntland och i Somaliland. Hasan betonade betydelsen av att en delegation från parlamentet kan komma till Sverige. Hassan sa vidare att det är bra om GI har projekt även i Somaliland men underströk samtidigt att det är transaktionsregeringens uppgift att förmå Somaliland att ingå i Somalia. Lars instämde i detta. Hassan påpekade dessutom att det inte finns något historiskt stöd för ett självständigt Somaliland. Somalia består av sex klanområden som var och en kan ha ett regionalt styre, med parlament. Att som Somaliland bygga en nationell självständighet på en klan är inte möjligt, eftersom den uppdelningen egentligen bygger på den som britterna och italienarna en gång gjorde före självständigheten Rastpaus under bilresa, Lars tillsammans med GI:s representant i Galkayo Abdulaziz Guled Nugal.

11 Puntland planerar att genomföra val till det regionala parlamentet Detta möte blev vår avslutning i Puntland, Somalia för denna gången. Bilresa till flygplatsen Conoco, för vidare färd med Echo-flight (Aviation sans frontiers) till Nairobi. Värt att notera är hur flygplatsen ser ut. Landningsbanan består av ökensand som är tillhyvlad, inga markeringar i övrigt, vilket betyder att endast dagflyg kan ske. Ett vakttorn där vaktens uppgift är att se till att det inte finns några vilda djur på landningsbanan vid start och landning. Beväpnad militär med tillgång till tält finns samt en hydda och ett vattenmagasin, för dem som arbetar med viseringen och bevakningen. I hyddan finns en säng, när vi kommer läser vakten i en läsebok, han lär sig helt enkelt läsa. Planet avgår enligt tidtabell och vi är de enda resenärerna. Vi tar ett varmt farväl av alla som gjort vår resa möjlig, även våra beväpnade vakter får en kram (dom har mjuknat upp efter hand). Viseringsavgiften $ 20 var och vi tackar EU för det. I Nairobi tar vi in på Hotel Silverspring, där Waldo tar emot och vi äter middag på hotellet. Vi hade förväntat oss att träffa representanter från den Svenska Ambassaden vid något tillfälle under våra dagar i Nairobi. Tyvärr fick vi av Tomas Magnusson på GI i Göteborg besked om att personalen på ambassaden var förhindrade av andra engagemang. Nairobi 4/11 Fredag kl kommer Waldo till hotellet. Vi talas vid under ca en timma sedan ger Waldo oss en som han kallar politisk guidning av staden. Han tar oss till city och sedan vidare till fattigkvarteren och slummen, sedan vidare upp till de områden där överklassen i Nairobi bor. Enligt Waldo bor det ca 6 miljoner i Nairobi, den officiella siffran är 3 miljoner. Waldo säger att av dessa 6 miljoner är 5 miljoner fattiga eller lever i slumområdena. Det är inte förvånande att kriminaliteten frodas i en sådan stad. Här åker man med låsta bildörrar och går inte på gatorna när det är mörkt. Omkring Somalier bor som flyktingar i Nairobi. Under lördagen ordnar Waldo ett möte mellan kl och på den Somaliska övergångsregeringens kontor i Nairobi. Följande personer tar emot: Hassan Ahmed Jama, deputy Minister of Foreign Affairs Dr Daniel Bourzat, special Counsellor to the Prime Minister Mohamed Ali Nur (Americo), Coordinator of the Somalia Affairs Finance & Administration Manager, Ahmed Farah, special Adviser to the Prime Minister, Ms Ebyan Salah, Gender Adviser to the Prime Minister. Daniel Bourzats, speciell rådgivare till premiärministern i Somalia. Mötets leds av fransmannen Dr Bourzat. Var och en av de närvarande gör sin deklaration. Hassan berättar att det i parlamentet finns sex svenska medborgare bland de 275. Tre av de svenska medborgarna är med i regeringen, varav han är en. Han uttryckte stort missnöje med att FN, EU inkl Sverige idag inte ger ett ordentligt politiskt stöd till övergångsregeringen. Det är visserligen sant att det behövs såväl humanitärt stöd som utvecklingsprogram för Somalia, men först måste läget stabiliseras i landet. Därför är det viktigt att vi får stöd till den stabiliseringsprocess som just nu pågår. Han vill gärna

12 att Sveriges utrikesminister Laila Freivalds träffar företrädare för övergångsregeringen, gärna under medverkan av de i regeringen som är svenska medborgare. 12 De övriga tre närvarande Somalierna understök det som Hassan gett uttryck för. Tilläggas kan att Ahmed Farah påtalade de inre problemen som blir följden av den nuvarande situationen, ex v beroendet till privata finansiärer för uppbyggandet av regeringens säkerhetsstyrka i Mogadishuområdet. Den är för närvarande 5000 man, men de gör bedömningen att den behöver fördubblas. Man ser risker med att det här kan leda till framtida korruption. Uppbyggandet av säkerhetsstyrkan bedöms av alla närvarande som en absolut nödvändighet för att få kontroll över situationen i området. Ahmed beskriver att situationen i Mogadishuområdet för närvarande kännetecknas av två mycket oroande fenomen. Det ena gäller den fundamentalistiska gruppering som har ett starkt fäste i området, finansierade genom bl. a islamiskt kapital, oftast från arabstaterna. Det andra fenomenet gäller den allt mera utbredda illegala droghandeln. Den består idag inte bara av ett distributionssystem utan omfattar även produktion av droger, enligt Ahmed. Vidare nämner Ahmed att den rapport som FN nyligen lämnat inte ger en korrekt beskrivning av situationen, vilket han tycker är allvarligt. Dr Bourzat tar därefter till orda genom att inleda med att presentera sin roll vid bordet som ett externt vittne på det som händer i området. Först av allt uttrycker han sin stora beundran och respekt för Presidenten Abdullahi Yusuf. Han beskriver honom som en samlande kraft i regeringsarbetet. Enligt dr Bourzat så fungerade inte regeringen under den tidigare ledaren, det fanns inget samarbete och man förmådde inte därför att ta erforderliga beslut. Idag är läget helt annorlunda. Yusuf har fått till stånd ett samarbetsklimat och arbetet går du framåt för varje dag. Yusuf har förmåga att ta små steg i rätt riktning och bygger arbetet på samförstånd och handlingskraft. Även premiärministern Ali Mohamed Ghedi får höga betyg av Dr Bourzat. Han beskriver premiärministern som ytterst begåvad och omdömesgill. Dr Bourzats kommentarer ger i alla avseenden en lika bild av läget som de tidigare inläggen vittnat om. Även han understryker betydelsen av att nu se till att säkerhetsstyrkan kommer på plats, men att det fordras stöd, såväl politiskt som ekonomiskt om det skall lyckas. Just nu tränas en styrka på 5000 man, detta kan ske genom att militärerna får mat och husrum genom privat stöd lokalt, uniformer från Jemen och vapen från lokala polisen. Man bedömer att man behöver ca 10 miljoner Euro för att klara att bygga upp en styrka omfattande Ahmed Farah och Ebyah Salah, två av premiärminister Gedis rådgivare.

13 Regeringens samordnaren för finans och administration Mohamed Ali Nur tillsammans med GI:s representant i Nairobi Mohamed Abshir Waldo. 13 Mötet avslutades efter ca 1.5 timma och då begavs sig de tre rådgivarna till flygplatsen för att resa till Mogadishu och för att träffa president Abdulla Yusuf. Fransmannen säger innan han går att de lever under mycket primitiva omständigheter i orten Jowhar, 90 km norr om Mogadishu. I bilen tillbaka till hotellet så tar Hassan ånyo upp den prioritering han vill se skall bli verklighet: Först av allt, säkerheten i Mogadishuområdet måste säkras, för det behöver vi politiskt stöd och ekonomiskt stöd. Detta är A och O. Sedan kommer humanitärt stöd och först i tredje hand ett Development program. Han framför återigen sin önskan om ett direkt sammanträffande med Sveriges utrikesminister! I kväll är vi inviterade till Waldos hem på middag, till middagen kommer även Hassan. Under middagen tar Hassan upp behovet av snabb hjälp från Sverige. Vi behöver t ex 300 tält. Vi ber honom göra en lista på saker som de finner angelägnast som jag kan få via mail. Vi fortsätter att diskutera situationen i landet och hotet från krigsherrarna, kriminella grupper och islamistiska fundamentalister. Passar också på att överlämna ett antal informationsskrifter om den Svenska Riksdagen till Hassan och Waldo (på engelska). Denna skrift är en bra genomgång om vårt parlaments demokratiska arbetsformer. Hemresa 6/11 Reser på söndag från Nairobi tillbaka till Göteborg med många nya intryck som vi nu bär med oss. Vårt uppdrag blir nu att förmedla denna nya kunskap om Somalia till andra som vill ge det Somaliska folket en ny möjlighet till en demokratisk stat. Göteborgs-Initiativets arbete är ett exempel på vad som går att göra och borde därför få många efterföljare. Den Svenska regeringen har också en stor möjlighet att öka stödet och hjälpen till övergångsregeringen i Mogadishu. Inte minst skulle en ökad insatts från svensk sida uppskattas av alla de Somalier som bor i Sverige. Stockholm den 16 november 2005 Lars Johansson Ingela Tuvegran

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande Kursresa till Zanzibar Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande 15-22 juni 2016 Privat tillägg: Safari i Masai Mara 21-28 juni Resprogram Håkmark 213 905 91 UMEÅ SWEDEN tel. +46(0)90-383

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Studieresa Till EU-parlamentet

Studieresa Till EU-parlamentet Studieresa Till EU-parlamentet När våren fortfarande var i full blom gjorde DHR i Borås en studieresa till Bryssel. Man fick träffa politiker och på plats studera hur man arbetar för tillgänglighet. Med

Läs mer

Nyhetsbrev # 1. 2013. Stockholm Sverige 20 Mars

Nyhetsbrev # 1. 2013. Stockholm Sverige 20 Mars Nyhetsbrev # 1. 2013 Stockholm Sverige 20 Mars Kära medlemmar, månadsgivare och samarbetspartners! Nytt år, nya utmaningar och möjligheter! Vi är glada att ni vill fortsätta att stödja och följa oss i

Läs mer

Kundutvärdering (Marie-Louise Borger) Avresedatum: 2015-06-13 Destination: Kroatien, Split - Krka långritt Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? mottagen vid ankomsten? Hur var boendet

Läs mer

Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och. Period: 1 9:e september 2012. Fredrik Egerstrand, filmregissör.

Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och. Period: 1 9:e september 2012. Fredrik Egerstrand, filmregissör. Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och Period: 1 9:e september 2012 Fredrik Egerstrand, filmregissör. Göteborg Fredrik Egerstrand 20121002 Göteborg Reseberättelse. Göteborg-Erbil-Diyarbakir-Istanbul-Doyran

Läs mer

Till: Styrelsen 4s, Registergruppen, Styrgruppen och föreningens medlemmar. Rapporten finns utlagd på hemsidan http://www.4s.nu/kongressrapporter2.

Till: Styrelsen 4s, Registergruppen, Styrgruppen och föreningens medlemmar. Rapporten finns utlagd på hemsidan http://www.4s.nu/kongressrapporter2. 1 120302 Peter Fritzell Till: Styrelsen 4s, Registergruppen, Styrgruppen och föreningens medlemmar. Rapporten finns utlagd på hemsidan http://www.4s.nu/kongressrapporter2.asp Gäller: Reserapport. Lansering

Läs mer

Resebrev från Prima Donna

Resebrev från Prima Donna Resebrev 1 2016 från Prima Donna Marmaris den 30 maj Hej på Er Alla Välkomna till en ny segelsäsong med Prima Donna. Vår segelsäsong 2016 ser dock inte ut att bli som planerat. Tanken har varit att segla

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Projekt i North Pokot

Projekt i North Pokot Kacheliba North Pokot är ett sub-county i West Pokot som är ett county i Kenya. Rotary Doctors kommer att jobba i North Pokot med the Health Management Team of North Pokot. Projekt i North Pokot Rotary

Läs mer

Jag kan vad jag har fått lära!

Jag kan vad jag har fått lära! Jag kan vad jag har fått lära! (Saga från Danmark) Det var en gång en man och kvinna som hade tre döttrar. Döttrarna var alla tre gifta med troll som bodde under marken. En dag tänkte mannen att han skulle

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Utsikt över Europapark från ett torn.

Utsikt över Europapark från ett torn. DE SISTA DAGARNA I fredags morgon packade alla sina väskor och steg på bussen för att åka till Europapark! Bussresan gick ganska snabbt och väl framme fanns det massvis med olika attraktioner, allt från

Läs mer

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 SPANIEN 2012 OM SANTA ELENA CLINIC Santa Elena Clinic är uppriktad 1970. Sjukhuset ligger i Los Alamos, mellan Malaga och Torremolinos. Sedan dess har

Läs mer

YOUNG RIDER RESA Ungdomsresa Italien - Långritt i Toscana Specialresa 12-19/7-2014 En unik sommarresa för ungdom mellan 16-22 år

YOUNG RIDER RESA Ungdomsresa Italien - Långritt i Toscana Specialresa 12-19/7-2014 En unik sommarresa för ungdom mellan 16-22 år YOUNG RIDER RESA Ungdomsresa Italien - Långritt i Toscana Specialresa 12-19/7-2014 En unik sommarresa för ungdom mellan 16-22 år Denna högklassiga ridanläggning med westerninriktning ligger vackert inbäddad

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

Detta är en liten rapport över en studie och uppföljningsresa av ett projekt som SRF Blekinge och SRF Kalmar bedrivit på Masaka Center för synskadade

Detta är en liten rapport över en studie och uppföljningsresa av ett projekt som SRF Blekinge och SRF Kalmar bedrivit på Masaka Center för synskadade Detta är en liten rapport över en studie och uppföljningsresa av ett projekt som SRF Blekinge och SRF Kalmar bedrivit på Masaka Center för synskadade utanför Kigali i Rwanda sedan 2000 detta tillsammans

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Botswana en framgångssaga

Botswana en framgångssaga Botswana en framgångssaga Senioruniversitetet 5 mars 2015 Julia Majaha-Järtby Per Järtby Botswana Översikt Land, befolkning, språk, klimat Historisk återblick Utveckling Framgångar och möjliga förklaringar

Läs mer

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Jag, Jenny Adhikari, min man MadhuSudan, samt vår halvåriga dotter Agnes i sällskap med två svenska kvinnor vid namn Isabella och Veronique,

Läs mer

Rapport 2015-04-25. Laga-matgaranti

Rapport 2015-04-25. Laga-matgaranti Rapport 2015-04-25 Laga-matgaranti Laga-mat-garanti Alla människor är olika, också när vi blir äldre. Varje människa ska bli bemött utifrån den hon är, och inte utifrån sitt födelseår. Att öka äldres självbestämmande

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint.

Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint. Anders A Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint. Så kom vi då till Karin Blixens hem, som ju blev världsberömt när den här filmen kom. Detta är verkligen

Läs mer

Sparringseminarium i Norge

Sparringseminarium i Norge Sparringseminarium i Norge Trondheim, 24-26 februari 2006 Text: Swavek Dydiszko På en personlig inbjudan från Master Per Andresen åkte jag till Norge för att träna med den norska organisationen NTNs bästa

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor ACP-UE/101.261/B 5.9.2012 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om utmaningar för EU och AVS-gruppen med avseende på den politiska och humanitära

Läs mer

Resultat av SBFs kundundersökning 2013

Resultat av SBFs kundundersökning 2013 Resultat av SBFs kundundersökning 2013 Vår auktorisation genom Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) innebär bland annat att vi ska genomföra regelbundna kundundersökningar. Nedan kan ni läsa svaren

Läs mer

Någon hade lag upp min hårborste på handfatet (2005-03-28) Åter i Thailand

Någon hade lag upp min hårborste på handfatet (2005-03-28) Åter i Thailand Någon hade lag upp min hårborste på handfatet (2005-03-28) Åter i Thailand 1 Onsdag 23 mars, ankomst På väg från flygplatsen ser vi det som är verkligt farligt med Thailand: Trafiken. På en timmes färd

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

En sann Taekwon-Do mästare

En sann Taekwon-Do mästare En sann Taekwon-Do mästare Master Per Andresen, 7 Dan Pionjär av TKD ITF i Europa. Ledare för en av världens största ITF organisationer, National Taekwon-Do Norway med drygt 6000 medlemmar. Huvudinstruktör

Läs mer

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship Fotoalbum Englandsresa 15--19 All England Veteran Championship Resan startade på Säve pytte-flygplats. Där intogs Staropramen & Ahlgrens bilar (som synes) Gunnel & Jeanette Gunnel Deltagare från Sverige

Läs mer

Artister som medverkar

Artister som medverkar Somaliska kultur- och litteraturdagar Datum: 4-5 december 2015 Tid: fredag 09:00-16.00 på svenska fredag: 16:00-20:30 på somaliska Lördag: 09.00 20.00 på somaliska Plats: Kista Träff Huvudarrangör: Kista

Läs mer

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP RESA LOFOTEN MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP Lofoten är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna Lofoten har en total landyta på 1227 km² och en befolkning på cirka är Austvågøy, Gimsøy,

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 25 juli - söndag 14 augusti

barnhemmet i muang mai måndag 25 juli - söndag 14 augusti barnhemmet i muang mai måndag 25 juli - söndag 14 augusti Tre veckor har gått sedan vi skickade förra veckobrevet. Detta för att vi tog oss några dagar ledigt och för att Sussi sedan gick och blev sjuk.

Läs mer

Åter i Thailand. Någon hade lag upp min hårborste på handfatet (2005-03-28)

Åter i Thailand. Någon hade lag upp min hårborste på handfatet (2005-03-28) Åter i Thailand Någon hade lag upp min hårborste på handfatet (2005-03-28) 1 På internetcaféet fyller jag mitt avlånga computer pad office-block med namn på flygbolag och volontärcenter, kollar väder och

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: - Namn: Peggy norman Resa: Transylvanien Datum: 7 juli 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

BARNHEMMET I MUANG MAI

BARNHEMMET I MUANG MAI BARNHEMMET I MUANG MAI torsdag 17 mars - lördag 26 mars De här tio dagarna har bestått av mycket besök av folk som vill hjälpa till på ett eller annat sätt. De har även bestått av besvikelser på svenska

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Somaliska kultur- och litteraturdagar Stockholm den 4-5 december 2015

Somaliska kultur- och litteraturdagar Stockholm den 4-5 december 2015 Somaliska kultur- och litteraturdagar Stockholm den 4-5 december 2015 Fredag 4 december (på svenska och engelska till kl 16:00) Dagens programledare är Mustafa Ahmed 08.30 Insläpp och kaffe 09.00 Inledning

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Fantastiskt! Vi behövde verkligen inte ga hungriga :)

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Fantastiskt! Vi behövde verkligen inte ga hungriga :) Namn: Malin Mauritsen Resa: Portugal - Atlantkusten langritt Datum: 26.4-3.5 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Enda var en missuppfattning om upphämtningstid

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 Återhämtningsresa med Lise och Anna en härlig och inspirerande resa som passar både vana yogautövare och nybörjare. Tillsammans med Anna Hallén och Lise

Läs mer

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg)

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Avresedatum: 2016 10 30 Destination: USA Arizona Cowboy i Vilda västern Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten?

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Över all förväntningar, fantastisk inblick i det ungerska köket

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Över all förväntningar, fantastisk inblick i det ungerska köket Namn: Katarina Höök Resa: Långritt Pustan Datum: 2 aug 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Människor som hjälper människor

Människor som hjälper människor Människor som hjälper människor Falck Ambulans människor som hjälper människor Falck Ambulans är det ledande ambulansföretaget i Sverige. Det gemensamma hos alla som arbetar hos oss är viljan att hjälpa

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Somalia 2005

Mänskliga rättigheter i Somalia 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Somalia 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Situationen i Somalia är fortsatt mycket allvarlig. Politiskt våld och utbredd kriminalitet

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange FLICKA FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Alla flickor har rätt att få gå i skolan, ha tillgång till

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05

TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05 TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05 Bilder från tiden 10 augusti t o m 6 oktober, 2009. Torbjörn efter hemkomsten från sin långa vistelse hos Jan. Bilden tagen ett par veckor efter Jans begravning. Torbjörn

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Följ med BTF till London 25 28 september 2015

Följ med BTF till London 25 28 september 2015 Följ med BTF till London 25 28 september 2015 L O N D O N CALLLING Det finns många olika skäl att åka till Englands huvudstad. På den här resan är vårt mål att gästa ett av världens mest intressanta arkitektkontor

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

Res med ZASP. Vill du bidra till något bra genom att resa och uppleva? Nu har du chansen!

Res med ZASP. Vill du bidra till något bra genom att resa och uppleva? Nu har du chansen! Res med ZASP Vill du bidra till något bra genom att resa och uppleva? Nu har du chansen! Om du reser med ZASP får du se lejon och elefanter på spännande safari, lära känna bybor, möta zambisk kultur i

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

JANUARI 2013. Hemma igen. den 29 januari 2013. Vacker vy över skidskyttestadion i Sochi!

JANUARI 2013. Hemma igen. den 29 januari 2013. Vacker vy över skidskyttestadion i Sochi! JANUARI 2013 Hemma igen den 29 januari 2013 Så var jag äntligen hemma i lägenheten i Östersund igen, uttrycket "borta bra men hemma bäst" gör sig verkligen bra ibland.. Har varit lite drygt två veckor

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Resa til Sri Lanka med tidningen nära med vistelse på Ayurvedisk klinik 11 nov Avresa 12 nov Framme på Sri Lanka (m)

Resa til Sri Lanka med tidningen nära med vistelse på Ayurvedisk klinik 11 nov Avresa 12 nov Framme på Sri Lanka (m) Resa till Sri Lanka med tidningen nära med vistelse på Ayurvedisk klinik 11 nov Avresa Flygtider Arlanda: Avresa med Qatar från Stockholm kl. 21.30. Flygtider Göteborg: Avresa med SAS kl. 18.50 och ankomst

Läs mer

5. Hur blev du omhändertagen?: mycket bra Kommentar omhändertagande: Både Dagmar och Mike trevliga och hjälpsamma.

5. Hur blev du omhändertagen?: mycket bra Kommentar omhändertagande: Både Dagmar och Mike trevliga och hjälpsamma. Namn: Ingrid Fransson Resa: Hathayoga i franska Pyrenéerna Datum: 5-12 juli 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: Fint och fräscht rum. Bra kök och gott om fina uteplatser att sitta på. Kommentar

Läs mer

Resa Island 22-26 augusti 2012

Resa Island 22-26 augusti 2012 Resa Island 22-26 augusti 2012 Här kommer ett kortfattat program om vår Islands resa. Detta är en kursresa där vi lyckats att få Islands mest eftertraktade föreläsare Bjarni Pjetursson att hålla en exklusive

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika?

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Tema Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Uppstart: VI inleder med en diskussion i klassen. Klassen delas in i grupper om 4-5 elever (grupperna ska bestå under arbetets gång). Som vanligt när

Läs mer

Polen runt - 8 dagar 12 augusti

Polen runt - 8 dagar 12 augusti 2018 Polen runt - 8 dagar 12 augusti Warszawa Välkommen med på vår sommarresa 2018. Vi väljer att resa till Polen och till huvudstaden Warszawa. Vi hinner även med ett besök i staden Krakow. Polen har

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011 Reserapport Namibia Johanna, ssk, ht 2011 1. Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet i Linköping. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till University of

Läs mer

Bjuder på några bilder av de vuxna också.

Bjuder på några bilder av de vuxna också. Efter en busstur till havsnära Löderups strandbad startade dagen på bästa sätt nämligen med fika! Det är nog aldrig fel med fika om du frågar ungdomarna i. Efter fikastunden var det sedan dags att få sig

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku!

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku! Kryssning i Amazonas 6 Dagars expedition Munduruku! Det är ett oslagbart äventyr att på en flodkryssning upptäcka det mytomspunna och mystiska Amazonas! Amazonas är världens största regnskog, nära sex

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh

Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh Club Eriks noga utvalda upplevelser Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh Karaktäristiska whiskydestillerier i vackra miljöer Följ med Club Eriks på vår välkomponerade whiskyresa

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Oron i vård- och omsorgsföretagen. Rapport från undersökning i Vårdföretagarpanelen 25 maj-3 juni 2015

Oron i vård- och omsorgsföretagen. Rapport från undersökning i Vårdföretagarpanelen 25 maj-3 juni 2015 Oron i vård- och omsorgsföretagen Rapport från undersökning i Vårdföretagarpanelen 25 maj-3 juni 2015 Fakta om undersökningen Undersökningen genomfördes som en webbenkät den 25 maj-3 juni 2015 av Hero

Läs mer