Reserapport av Lars Johanssons från en resa i Somalia den 28/10 6/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reserapport av Lars Johanssons från en resa i Somalia den 28/10 6/11 2005."

Transkript

1 Reserapport av Lars Johanssons från en resa i Somalia den 28/10 6/ Min resa till Somalia var planerad tillsammans med Göteborgs-Initiativet (GI), en förening som är inriktad på integration och mångfaldsfrågor, frivillig återvandring samt bistånds och återuppbyggnadsprojekt i flyktingsgruppers hemländer. I dag finns GI förutom i Göteborg i länder som Bosnien och Hercegovina, Somalia och Irak. Den klart största biståndsverksamheten bedrivs i Somalia av främst Somaliska återvändare. Se vidare hemsidan: Resan genomfördes tillsammans med sjukhusdirektören Ingela Tuvegran. Vårt syfte var att följa Göteborgs-Initiativets olika projekt på plats samtidigt som vi också undersökte förutsättningarna av att starta projekt för att utveckla Somalisk sjukvård i samarbete med Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS). Många frågor kom också att handla om den politiska utvecklingen landet. Min resa finansierades via riksdagens resebidrag och Ingelas resa betalades av GI. Barnmorskan Anab Farah och Ingela Tuvegran på Dr Magans klinik i Hergeisa. Elever till vänster och läraren Badria Hassan vid Göteborgs-Initiativets verkstadsskola i Galkayo. Lars och vice utrikesminister Hassan Ahmed Jama Dafedo.

2 2 Nairobi 28/10 Vi anlände till Nairobi den 28/10 och mötes av Mohamed Abshir med smeknamnet Waldo. Waldo är GI:s konsult i Nairobi och är den som har kontakter med olika internationella organisationer som på olika sätt stödjer fredsoch demokratiprocessen i Somalia. Hargeisa 29/10 Nästa dag reste vi med Echo-flyg till Hargeisa som är huvudort i Somaliland. Vi var tre passagerare och två piloter. Planet är dessutom fullt med varor från UN Environment Aid. Resan tog 3 timmar och 30 minuter. I Hargeisa tar Anab Ahmed Farah emot. Anab är anställd av GI på Dr Magans klinik i Hargeisa. Vi besöker kliniken och träffar hennes volontärer. Kliniken upplåter också ett mottagningsrum för Dr Soleiman, ögondoktor, som här på lediga stunder har mottagning utan att ta betalt. Anab är barnmorska, hon tvingades fly från Hargeisa och kliniken Bodde sedan i Sverige med sin familj till för några år sedan. Efter kontakt med GI kunde vi tillsammans med SIDA skapa ett arbete för Anab. I dag omfattar det tre projekt på kliniken. A) förlossningsverksamhet, hon förlöser Ingela och Anab framför Dr Magans klinik kvinnor i månaden B) driver olika upplysningsaktiviteter mot kvinnlig könsstympning C) leder ett informationsarbete kring HIV/AIDS (Somalia har hittills en liten spridning av denna farsot. Därför kan en bra informationsinsatts bli framgångsrik). Därefter besöker vi FEDHA, Organisationen representerades av Amina Hafi Ibrahim, ordförande i Female Haeded Households Development Association och Huda Guled, Senior Programme Officer/Executive Director Det är en paraplyorganisation för 32 lokala Amina Hafi Ibrahim, ordförande för organisationen Fedha i Hergeisa.

3 intresseorganisationer, som har till uppgift att stödja förbättringsarbeten som riktar sig till kvinnor. Både män och kvinnor är medlemmar i dessa organisationer. Organisationerna stödjer även Anabs arbete på orten. 3 Arbetet består främst av att upplysa om hälsofrågor, såsom näringsintag, vikten av näringsriktig föda. De bedriver kurser i bl.a. matlagning och inköp. En annan viktig uppgift för organisationen är att bedriva opinionsbildning mot kvinnlig könsstympning. De försöker främst påverka äldreråden i byarna och männen i omgivningen. De ser att de har framgång. Förra året fullföljde 300 kvinnor utbildning i näringslära och matlagning i Hargeisa. På en direkt fråga om hur läget är i omgivningen beträffande könsstympningen, säger de att de i dag bedömer att ca 75 % av flickorna genomgår denna stympning. De ser att de hela tiden kan driva utvecklingen åt rätt håll, men att de har en lång väg att gå. De jobbar mest genom att försöka få männen att förstå det vidriga i denna hantering. De kan också se påtagliga resultat av sin näringsinformation, det föds allt färre barn som väger under 2.5 kg, detta är ett resultat av en bättre kosthållning under graviditeten. Men än idag bedömer de att mortaliteten för mödrarna ligger på ca 12 % i Somalia och att barnadödligheten fortfarande ligger på dryga 20 % för hela landet. Nu var solen på väg ner så nu gällde det att komma till Hotell Ambassador fort så att Anab och chauffören kan börja äta och dricka. Det är ramadan! Nästa dag besöker vi Edna Adan Maternital Hospital in Hargeisa. Ett non-profit charity sjukhus som samtidigt är utbildningssjukhus. Nybyggt, 2002 ett fantastiskt fint sjukhus. Vackert, rent och med stolt personal, hela 70 anställda och därtill sjuksköterskor och barnmorskor under utbildning (29 just nu). Sjukhuset var mycket modernt, de hade fungerande kuvösvård, ultraljud, mm. Vi fick en verksamhetsrapport med fullvärdig info om sjukhuset. Värd för vårt besök var administrative chefen för sjukhuset och tillika vice director. Hennes namn var Maryann (sjuksköterska). Hon berättar bl. a att en förlossning kostar $ 30 oavsett om den är normal Besök på Edna Aden hospital i Hergeisa. Sjukhusets administrativa chef, sjuksköterskan Maryann tillsammans med Lars och Anab.

4 4 eller med komplikationer. Mödrarna stannar i allmänhet kvar 24 timmar efter förlossningen, de som fått kejsarsnitt i ca 6 dagar. De som är fattiga och inte kan betala nekas inte vård pga. detta. Alla som söker tills sjukhuset får vård, enl. Maryann. Sjukhuset har en ambulans och två minibussar med två chaufförer som hämtar och lämnar personalen så att de kommer i tid, de kan inte lita på de allmänna kommunikationerna. Maryann visade oss också hur de samlar data för att kartlägga könsstympningen omfattning, hur den sker och vad mödrarna anser om detta fenomen. Resultaten hittills visar att ca 75 % av flickorna i dagens Somalia könsstympas än idag, även om omfattningen är under nedgång. Det finns också ett tydligt samband mellan utbildning och könsstympning, de med ingen eller ringa utbildning stympar i betydligt större utsträckning. Deras insamlade data som de hämtar från de patienter som söker sjukhuset visar att i 80 % av fallen har mödrarna ingen eller ringa utbildning. 40 % av alla tillfrågade mödrar säger att de inte vill könsstympa sina döttrar. Så de är på god väg. Efter detta besök åkte vi till en annan del av staden där vi träffade Amina Mohamud Warsame som är vice ordförande för Justice Welfare Party (UCID), de har 21 av 82 mandat i Somalilands parlament efter senaste valet. Hon var en av sju kvinnor som kandiderade till valet senast, varav två kvinnor blev invalda (inte hon). Hon har varit flykting i Sverige från 1989 till Då var hon boende i Stockholm, där för övrigt hennes man fortfarande bor, han är hemspråkslärare där. Hennes båda döttrar är boende i London, varav en är gift sedan i somras. På eftermiddagen besöker vi Norsk Flyktinghjälp (NRC), som i likhet med Danmark har kontor i Hargeisa. Vi träffar Astrid Eik, Country Director in Somalia. Vi möter henne i hennes hem, som låg strax intill vårt hotell. Vi fick ett samtal på ett par timmar. Astrid har varit placerad under ca 20 år i olika afrikanska länder. Här har hon varit i ett år nu. Om ett halvår skall hon tillbaka till sin tjänst på UD. Hon berättade om de fyra programområden som de har. Husbyggnad för de hemlösa, utbildade somaliska lärare i barns rättigheter västerländsk syn på könsstympning, könsskillnader osv., secondary school för barn över 10 år som inte fått lov att fortsätta i skolan, de får kompletterande utbildning genom deras försorg. Den danska och norska flyktinghjälpen kompletterar varandra mycket bra, hon uttryckte också belåtenhet över GI:s yrkesutbildning i Galkayo. En vy över Hergeisa, med de välkända kullarna i bakgrunden.

5 På morgonen den 31/10 lämnade Anab besked om att det är klart med Echo-flights flyg till Garowe och att det inte skall vara någon risk för skottlossning på flygplatsen Conoco. Till frukost fick vi sällskap av Astrid Eik från NRC, som berättade att de har tankar om att etablera sig i Bosasso. Det kan bli aktuellt att fundera vidare på om GI skulle kunna vara med och hjälpa till eftersom vi har bra kontakter i Puntland. Lars nämnde GI: s fiskeprojekt, Astrid berättade att hon hade kontakt med en somalier som återvänt från Norge till hamnstaden Berbera. Han kör ut och säljer fisk, Astrid förmedlar gärna denna kontakt. 5 Flygare utan gränser, EU:s flyg för humanitära organisationer. Garowe 31/10 Kl lyfte planet till Conoco, flygtid ca 1.5 timme, flygplatsen i Garowe består av ett trätorn i rött (stort som en utsiktstorn för jakt i Sverige), en statlig immigrationskontrollant, det var allt. Vi möts av två jeepar med säkerhetspoliser som chaufförer och en vakt i varje med var sin kalochnikova. Puntlands talman Osman Dahir var där också och tog emot oss, samt Gert Bohlin och Abdulaziz Nuhr Guled som är GI:s personal i Galkayo. Guled är en återvändare från Göteborg som nu är lärare på GI: s skola i Galkayo. Guled ansvarar för vårt program samtidigt som han är vår tolk. Vi åker direkt till Diakonia och äter lunch. Därifrån går resan vidare i jeeparna i mycket hög fart till Galkayo, restid ca 3.5 timmar. I Galkayo mottogs vi av GI:s personal, ett långbord är dukat på gården till det bostadshus som GI hyr, vi får en generöst tilltagen och smakfull middag. Takterrassen blir senare på kvällen vår tillflykt i värmen, där sitter vi och beundrar stjärnbaneret och avlyssnar bönerna i minareterna. Galkayo 1/11 Frukost kl 07.30, avresa till ett möte med Shiek Dahir Guvernör för Mudug, en av fem regioner i Puntland. Mötet ägde rum mitt i Galkayo på Guvernörens kontor. Lars berättade om varför vi är Guvernören i Mudug, Sheik Dahir.

6 6 Det allmänna sjukhuset i Galkayo. i Galkayo och om den nya breda utbildningen som VTC har planer på att utveckla inom vård och omsorg. Lars överlämnade också en klocka från Riksdagen. Sheik tackade väldigt mycket för vår hjälp och stöd och påtalade att det behövs mer hjälp. Tillsammans med en av tjänstemännen hos guvernören åkte vi till det allmänna sjukhuset i Galkayo, vi möter sjukhusledningen och får en rundvandring. Ingela tar här tydligt över diskussionen och har många frågor kring hur sjukhuset sköts. Stor misär, men man räddar liv trots allt. Det liknar mest ett fältsjukhus. Den dåliga hygienen är oerhört påtaglig. Beträffande ev. samarbete står det klart att det handlar om kunskapsstöd, inte material. Vi ber sjukhusledningen skriva ner vad de vill ha för stöd. De lovar att översända detta per mail. Vi gjorde också en snabb visit på den norska kliniken som drivs av en norsk läkare, dr Abdullahi Jama Noor. Såg mycket välskött ut. Det var 4 läkare på plats. Patientavgiften är $ 2. Därefter gjorde vi även ett snabbt besök på Dr. Jamas klinik i utkanten av Galkayo, det besöket kändes märkligt eftersom kliniken nästan var tom på aktivitet. Detta trots att den hade mycket utrustning. Förklaringen vi fick av Jama var att det är en klinik som är enbart privatfinansierad. Läkare från bl a Italien kommer hit under kortare perioder och bedriver privat vård. Enligt Waldo senare, så är det ett stort patienttryck de dagar som kliniken är bemannad med läkare från utlandet, ca per dag. På sjukhusbesök. Dr Jama till höger på bilden i blå skjurta. I bakgrunden, också i blått, Abdulaziz Guled, lärare vid GI:s skolor i Galkayo.

7 7 Verkstadsskolan i Galkayo som ursprungligen byggdes av Islamiska Banken. GI övertog skolan Vi fortsatte sedan till GI: s skola. Vi blev visade runt och såg de olika verkstadsrummen där eleverna i grupper av tre gjorde olika övningar vid maskinerna. Våra 31 elever är uppdelade i två grupper. En teorigrupp och en för praktiska övningar som i sin tur är indelade i tre mindre grupper för övningar vid maskinerna. Eleverna, lärare och övrig personal från GI deltog i den invigning som Lars höll för uppstarten av den nya yrkesutbildningen VTC som nu skall starta. Under diskussionen som följde efter inledningen tog flera elever upp frågan om att man vill ha fortsatt utbildning med flera nya steg. Gert och Lars svarade med att vi nu i första hand kommer att prioritera breddutbildning som ger fler möjlighet till kunskap men att det kanske kan gå att enskilt läsa vidare. Då frågade man om det finns fler böcker som skolan kan hjälpa till med. Gert lovade att se över den frågan och återkomma. Gert Bohlin och Badria Hassan, lärare på skolan, visar upp några av elevernas produkter.

8 8 Finansministern i Puntland, Mohamed Ali Yusuf Gagab, med familj. Puntlands finansminister Mohamed Ali Yusuf, kallad Gagaab, bjöd oss på lunch i sitt hem som ligger 50 m från GI: s hus, ett trevligt samtal med Gagaab som berättar att Puntlandregionen har en budget per månad på 1,7 miljoner dollar. 80 % går till att betala armen på man resten går till polisen och fängelser. Gagaab vill avrusta militären och enbart satsa på polisen.vid kaffet ringde Gagaab upp Abdullahi Yusuf som jag och Ingela fick tala med och framföra våra gratulationer till posten som president i Somalias transaktionsregeringen (Transitional Government, TNG). Yusuf mindes mig väl från vårt möte i Garowe för två år sedan. Han var glad över att jag var i Galkayo och att jag hörde av mig. Han tycker det nu är viktigt att stödet från Sverige är starkt så att fredsprocessen kan fortgå. Efter siestan besökte vi läkare utan gränser MSF. Dr. Salah Ibrahim tog emot oss tillsammans med en annan läkare och berättade om situationen. MSF betalar 80 anställda på det allmänna sjukhuset, dvs. så gott som alla, de skulle annars inte ha någon lön över huvud taget. Av de 80 är ett tiotal läkare, ca 20 sjuksköterskor som har utbildning. De försörjer hela sjukhuset med läkemedel och förbrukningsmaterial. De beskriver hur de genom att gå bredvid personalen försöker få dem att göra så rätt som det någonsin går under dessa omständigheter. Ingela frågade vad de tror att vi som sjukhus i Sverige kan bistå med. De bekräftar att utbildning av sjukvårdspersonal är en bra åtgärd, de påtalar också betydelsen av att få ledningen att förstå vad som behövs för att driva ett sjukhus. De behöver mycket kunskap för att kunna stötta personalen på rätt sätt. Under vårt samtal på MSF:s kontor på sjukhusområdet hör vi skottlossning, Dr Salah reser sig och packar ihop, beredd att ta skydd, Guled lugnar och tycker vi kan sitta kvar. Han säger att han tror att det är en provskjutning. Detta visar sig senare inte stämma, när vi skall lämna sjukhuset kommer vi nästan inte ut ur porten, så många bilar och personer har strömmat till och vakten vid sjukhusporten har ett stickvapen (spetsig kniv) i handen. Senare får vi veta att minst en person blivit skjuten och transporterad till sjukhuset för vård. Garowe 2/11 Kl påbörjar vi resan tillbaka till Garowe, som tar 3.5 timma utan uppehåll. I Garowe tar vi in på Diakonia, byter om och beger oss till Puntlands parlament och tas emot av talmannen Osman Dahir, vice talmannen Hared med medarbetare, samt tidigare stockholmaren Muhammed Mahdi Arale, som är ledare för den internationella delegationen. Arale tolkade under mötet.

9 9 Lars Johansson överlämnar en inbjudan till Osman Dahir, talmann i Puntlands parlament, att komma till Sverige, och besöka Västra Götalands-regionen. Bl a överlämnade Lars en skriftlig inbjudan till talmannen. Inbjudan är ett uttryck för GI:s fortsatta stöd för demokratiseringsprocessen i Puntland. Inbjudan omfattar ett 10-tal personer från Puntlands parlament, som erbjuds komma till Sverige och Västra Götalands Regionen under en vecka nästa år. Vår kontaktman kommer att vara Ali Suleiman. Inbjudan mottogs väl och talmannen underströk betydelsen av ett fortsatt samarbete. På kvällen hos Diakonia kommer Guled med ett utdrag från Puntlands externa webb, som år en tvåsidig artikel om vårt besök i Galkayo. Till saken hör att det även var radiosändningar lokalt i Galkayo från vårt besök på både sjukhuset och skolan. Vi startar dagen med frukost på stan. Vällagad omelett och tonfisk. Nu var Ramadan över och staden flödade av lediga och propert klädda invånare. Vi tar en tur på stan och beser Diakonias omfattande investering i skolbyggnader och barnhem för föräldralösa (500 barn mellan 5 och 16 år). Även en lärarhögskola har Diakonia byggt upp. Detta har kunnat ske genom att Diakonias Elsa, som bott i staden under fyra år och med järnhand lett arbetet med att få dessa investeringar genomförda. Imponerande och tydliggörande av att det fordras såväl tålamod som organisationsförmåga för att nå bestående resultat. En tidig frukost i Garove, regional huvudstad i Puntland/Somalia.

10 10 Mottagning hos vicepresident Hassan Dahir. Kl beger vi oss till presidentens högkvarter, som ligger mitt emot parlamentet. Här blir vi storligen mottagna i samma hus som Lars för två år sedan höll sitt föredrag om Sveriges demokratiska historia och utveckling till ett välfärdsland. Presidenten är inte hemma, varför vi tas emot av vice presidenten Hassan Dahir och av inrikesministern. Talmannen medverkar också. Det blev ett kärt återseende och Hassan återknyter till Lars tidigare besök när han var vice talman. Han påminner om den present (en klocka) som Lars lämnade över vid förra besöket och lyser som en sol. I rummet finns över 30 personer utöver oss. Vi bjuds på dryck och snacks och stämningen är mycket god. Även BBC:s nyhetsredaktion deltog vid mötet. Hassan och Lars talade om GI: s olika aktiviteter i Puntland och i Somaliland. Hasan betonade betydelsen av att en delegation från parlamentet kan komma till Sverige. Hassan sa vidare att det är bra om GI har projekt även i Somaliland men underströk samtidigt att det är transaktionsregeringens uppgift att förmå Somaliland att ingå i Somalia. Lars instämde i detta. Hassan påpekade dessutom att det inte finns något historiskt stöd för ett självständigt Somaliland. Somalia består av sex klanområden som var och en kan ha ett regionalt styre, med parlament. Att som Somaliland bygga en nationell självständighet på en klan är inte möjligt, eftersom den uppdelningen egentligen bygger på den som britterna och italienarna en gång gjorde före självständigheten Rastpaus under bilresa, Lars tillsammans med GI:s representant i Galkayo Abdulaziz Guled Nugal.

11 Puntland planerar att genomföra val till det regionala parlamentet Detta möte blev vår avslutning i Puntland, Somalia för denna gången. Bilresa till flygplatsen Conoco, för vidare färd med Echo-flight (Aviation sans frontiers) till Nairobi. Värt att notera är hur flygplatsen ser ut. Landningsbanan består av ökensand som är tillhyvlad, inga markeringar i övrigt, vilket betyder att endast dagflyg kan ske. Ett vakttorn där vaktens uppgift är att se till att det inte finns några vilda djur på landningsbanan vid start och landning. Beväpnad militär med tillgång till tält finns samt en hydda och ett vattenmagasin, för dem som arbetar med viseringen och bevakningen. I hyddan finns en säng, när vi kommer läser vakten i en läsebok, han lär sig helt enkelt läsa. Planet avgår enligt tidtabell och vi är de enda resenärerna. Vi tar ett varmt farväl av alla som gjort vår resa möjlig, även våra beväpnade vakter får en kram (dom har mjuknat upp efter hand). Viseringsavgiften $ 20 var och vi tackar EU för det. I Nairobi tar vi in på Hotel Silverspring, där Waldo tar emot och vi äter middag på hotellet. Vi hade förväntat oss att träffa representanter från den Svenska Ambassaden vid något tillfälle under våra dagar i Nairobi. Tyvärr fick vi av Tomas Magnusson på GI i Göteborg besked om att personalen på ambassaden var förhindrade av andra engagemang. Nairobi 4/11 Fredag kl kommer Waldo till hotellet. Vi talas vid under ca en timma sedan ger Waldo oss en som han kallar politisk guidning av staden. Han tar oss till city och sedan vidare till fattigkvarteren och slummen, sedan vidare upp till de områden där överklassen i Nairobi bor. Enligt Waldo bor det ca 6 miljoner i Nairobi, den officiella siffran är 3 miljoner. Waldo säger att av dessa 6 miljoner är 5 miljoner fattiga eller lever i slumområdena. Det är inte förvånande att kriminaliteten frodas i en sådan stad. Här åker man med låsta bildörrar och går inte på gatorna när det är mörkt. Omkring Somalier bor som flyktingar i Nairobi. Under lördagen ordnar Waldo ett möte mellan kl och på den Somaliska övergångsregeringens kontor i Nairobi. Följande personer tar emot: Hassan Ahmed Jama, deputy Minister of Foreign Affairs Dr Daniel Bourzat, special Counsellor to the Prime Minister Mohamed Ali Nur (Americo), Coordinator of the Somalia Affairs Finance & Administration Manager, Ahmed Farah, special Adviser to the Prime Minister, Ms Ebyan Salah, Gender Adviser to the Prime Minister. Daniel Bourzats, speciell rådgivare till premiärministern i Somalia. Mötets leds av fransmannen Dr Bourzat. Var och en av de närvarande gör sin deklaration. Hassan berättar att det i parlamentet finns sex svenska medborgare bland de 275. Tre av de svenska medborgarna är med i regeringen, varav han är en. Han uttryckte stort missnöje med att FN, EU inkl Sverige idag inte ger ett ordentligt politiskt stöd till övergångsregeringen. Det är visserligen sant att det behövs såväl humanitärt stöd som utvecklingsprogram för Somalia, men först måste läget stabiliseras i landet. Därför är det viktigt att vi får stöd till den stabiliseringsprocess som just nu pågår. Han vill gärna

12 att Sveriges utrikesminister Laila Freivalds träffar företrädare för övergångsregeringen, gärna under medverkan av de i regeringen som är svenska medborgare. 12 De övriga tre närvarande Somalierna understök det som Hassan gett uttryck för. Tilläggas kan att Ahmed Farah påtalade de inre problemen som blir följden av den nuvarande situationen, ex v beroendet till privata finansiärer för uppbyggandet av regeringens säkerhetsstyrka i Mogadishuområdet. Den är för närvarande 5000 man, men de gör bedömningen att den behöver fördubblas. Man ser risker med att det här kan leda till framtida korruption. Uppbyggandet av säkerhetsstyrkan bedöms av alla närvarande som en absolut nödvändighet för att få kontroll över situationen i området. Ahmed beskriver att situationen i Mogadishuområdet för närvarande kännetecknas av två mycket oroande fenomen. Det ena gäller den fundamentalistiska gruppering som har ett starkt fäste i området, finansierade genom bl. a islamiskt kapital, oftast från arabstaterna. Det andra fenomenet gäller den allt mera utbredda illegala droghandeln. Den består idag inte bara av ett distributionssystem utan omfattar även produktion av droger, enligt Ahmed. Vidare nämner Ahmed att den rapport som FN nyligen lämnat inte ger en korrekt beskrivning av situationen, vilket han tycker är allvarligt. Dr Bourzat tar därefter till orda genom att inleda med att presentera sin roll vid bordet som ett externt vittne på det som händer i området. Först av allt uttrycker han sin stora beundran och respekt för Presidenten Abdullahi Yusuf. Han beskriver honom som en samlande kraft i regeringsarbetet. Enligt dr Bourzat så fungerade inte regeringen under den tidigare ledaren, det fanns inget samarbete och man förmådde inte därför att ta erforderliga beslut. Idag är läget helt annorlunda. Yusuf har fått till stånd ett samarbetsklimat och arbetet går du framåt för varje dag. Yusuf har förmåga att ta små steg i rätt riktning och bygger arbetet på samförstånd och handlingskraft. Även premiärministern Ali Mohamed Ghedi får höga betyg av Dr Bourzat. Han beskriver premiärministern som ytterst begåvad och omdömesgill. Dr Bourzats kommentarer ger i alla avseenden en lika bild av läget som de tidigare inläggen vittnat om. Även han understryker betydelsen av att nu se till att säkerhetsstyrkan kommer på plats, men att det fordras stöd, såväl politiskt som ekonomiskt om det skall lyckas. Just nu tränas en styrka på 5000 man, detta kan ske genom att militärerna får mat och husrum genom privat stöd lokalt, uniformer från Jemen och vapen från lokala polisen. Man bedömer att man behöver ca 10 miljoner Euro för att klara att bygga upp en styrka omfattande Ahmed Farah och Ebyah Salah, två av premiärminister Gedis rådgivare.

13 Regeringens samordnaren för finans och administration Mohamed Ali Nur tillsammans med GI:s representant i Nairobi Mohamed Abshir Waldo. 13 Mötet avslutades efter ca 1.5 timma och då begavs sig de tre rådgivarna till flygplatsen för att resa till Mogadishu och för att träffa president Abdulla Yusuf. Fransmannen säger innan han går att de lever under mycket primitiva omständigheter i orten Jowhar, 90 km norr om Mogadishu. I bilen tillbaka till hotellet så tar Hassan ånyo upp den prioritering han vill se skall bli verklighet: Först av allt, säkerheten i Mogadishuområdet måste säkras, för det behöver vi politiskt stöd och ekonomiskt stöd. Detta är A och O. Sedan kommer humanitärt stöd och först i tredje hand ett Development program. Han framför återigen sin önskan om ett direkt sammanträffande med Sveriges utrikesminister! I kväll är vi inviterade till Waldos hem på middag, till middagen kommer även Hassan. Under middagen tar Hassan upp behovet av snabb hjälp från Sverige. Vi behöver t ex 300 tält. Vi ber honom göra en lista på saker som de finner angelägnast som jag kan få via mail. Vi fortsätter att diskutera situationen i landet och hotet från krigsherrarna, kriminella grupper och islamistiska fundamentalister. Passar också på att överlämna ett antal informationsskrifter om den Svenska Riksdagen till Hassan och Waldo (på engelska). Denna skrift är en bra genomgång om vårt parlaments demokratiska arbetsformer. Hemresa 6/11 Reser på söndag från Nairobi tillbaka till Göteborg med många nya intryck som vi nu bär med oss. Vårt uppdrag blir nu att förmedla denna nya kunskap om Somalia till andra som vill ge det Somaliska folket en ny möjlighet till en demokratisk stat. Göteborgs-Initiativets arbete är ett exempel på vad som går att göra och borde därför få många efterföljare. Den Svenska regeringen har också en stor möjlighet att öka stödet och hjälpen till övergångsregeringen i Mogadishu. Inte minst skulle en ökad insatts från svensk sida uppskattas av alla de Somalier som bor i Sverige. Stockholm den 16 november 2005 Lars Johansson Ingela Tuvegran

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande Kursresa till Zanzibar Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande 15-22 juni 2016 Privat tillägg: Safari i Masai Mara 21-28 juni Resprogram Håkmark 213 905 91 UMEÅ SWEDEN tel. +46(0)90-383

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

YOUNG RIDER RESA Ungdomsresa Italien - Långritt i Toscana Specialresa 12-19/7-2014 En unik sommarresa för ungdom mellan 16-22 år

YOUNG RIDER RESA Ungdomsresa Italien - Långritt i Toscana Specialresa 12-19/7-2014 En unik sommarresa för ungdom mellan 16-22 år YOUNG RIDER RESA Ungdomsresa Italien - Långritt i Toscana Specialresa 12-19/7-2014 En unik sommarresa för ungdom mellan 16-22 år Denna högklassiga ridanläggning med westerninriktning ligger vackert inbäddad

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och. Period: 1 9:e september 2012. Fredrik Egerstrand, filmregissör.

Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och. Period: 1 9:e september 2012. Fredrik Egerstrand, filmregissör. Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och Period: 1 9:e september 2012 Fredrik Egerstrand, filmregissör. Göteborg Fredrik Egerstrand 20121002 Göteborg Reseberättelse. Göteborg-Erbil-Diyarbakir-Istanbul-Doyran

Läs mer

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i Kina med Kultur, teknik och shopping 28 oktober - 4 november 2007 Inbjudan Tema Resa Kina Kultur, teknik och shopping Alla pratar om Kina

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Studieresa Till EU-parlamentet

Studieresa Till EU-parlamentet Studieresa Till EU-parlamentet När våren fortfarande var i full blom gjorde DHR i Borås en studieresa till Bryssel. Man fick träffa politiker och på plats studera hur man arbetar för tillgänglighet. Med

Läs mer

Nyhetsbrev # 1. 2013. Stockholm Sverige 20 Mars

Nyhetsbrev # 1. 2013. Stockholm Sverige 20 Mars Nyhetsbrev # 1. 2013 Stockholm Sverige 20 Mars Kära medlemmar, månadsgivare och samarbetspartners! Nytt år, nya utmaningar och möjligheter! Vi är glada att ni vill fortsätta att stödja och följa oss i

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP RESA LOFOTEN MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP Lofoten är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna Lofoten har en total landyta på 1227 km² och en befolkning på cirka är Austvågøy, Gimsøy,

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

New Jersey San Jose NY Rangers Boston. Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes

New Jersey San Jose NY Rangers Boston. Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes Resa 1 27 Februari Matcher: NY Rangers Chicago New Jersey San Jose NY Rangers Boston Resa 2 21 Mars Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

HÄR FÅR HANDIKAPPADE

HÄR FÅR HANDIKAPPADE HÄR FÅR HANDIKAPPADE Organisationen Maisha Kara Trust arbetar för att funktionshindrade barn i Kenya ska få bättre livsvillkor. Ett viktigt arbete är stödgruppernas hjälp till föräldrar att inse barnens

Läs mer

BARNHEMMET I MUANG MAI

BARNHEMMET I MUANG MAI BARNHEMMET I MUANG MAI torsdag 17 mars - lördag 26 mars De här tio dagarna har bestått av mycket besök av folk som vill hjälpa till på ett eller annat sätt. De har även bestått av besvikelser på svenska

Läs mer

Marockos kungliga städer

Marockos kungliga städer . Resefakta Var: Marrakech, Casablanca, Fes, Meknes, Rabat När: Året runt Längd: 7 nätter/8 dagar Visum krävs: Nej Pris från: 8590 SEK per person i delat dubbelrum. Marockos kungliga städer Om resan Marrakech,

Läs mer

!!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013

!!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013 !!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013 Att förstå vad som händer i vår värld blir allt mer angeläget i takt med att konkurrensen ökar och nya ekonomier växer fram. Att läsa

Läs mer

Följ med BTF till London 25 28 september 2015

Följ med BTF till London 25 28 september 2015 Följ med BTF till London 25 28 september 2015 L O N D O N CALLLING Det finns många olika skäl att åka till Englands huvudstad. På den här resan är vårt mål att gästa ett av världens mest intressanta arkitektkontor

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: - Namn: Peggy norman Resa: Transylvanien Datum: 7 juli 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2

ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2 ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2 BAKGRUND Vi som ska åka är 12 elever och 2 handledare från samhällsprogrammet åk 2, men inriktning ekonomi. Vi vill göra en

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Traditionell medicin och odontologi

Traditionell medicin och odontologi Traditionell medicin och odontologi Kursresa till Mongoliet 20-29 augusti 2012 Privat tilläggsresa: Vandring med kameler i Gobi 17-22 augusti 2012 Resplan Resan kan kombineras med FDI-kongressen i Hongkong

Läs mer

Res med ZASP. Vill du bidra till något bra genom att resa och uppleva? Nu har du chansen!

Res med ZASP. Vill du bidra till något bra genom att resa och uppleva? Nu har du chansen! Res med ZASP Vill du bidra till något bra genom att resa och uppleva? Nu har du chansen! Om du reser med ZASP får du se lejon och elefanter på spännande safari, lära känna bybor, möta zambisk kultur i

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

Utsikt över Europapark från ett torn.

Utsikt över Europapark från ett torn. DE SISTA DAGARNA I fredags morgon packade alla sina väskor och steg på bussen för att åka till Europapark! Bussresan gick ganska snabbt och väl framme fanns det massvis med olika attraktioner, allt från

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Västerviks Flygklubbs flygrally till Estland och Lettland 2005-08-05 -- 08-07

Västerviks Flygklubbs flygrally till Estland och Lettland 2005-08-05 -- 08-07 Västerviks Flygklubbs flygrally till Estland och Lettland 2005-08-05 -- 08-07 SE-IRK klar för start 2005-08-05 Kl 10.00 på morgonen samlades vi för att påbörja årets flygrally till Baltikum. Deltagare

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier.

Reserapport efter utbytesstudier. Reserapport efter utbytesstudier. Shanghai Kina. Karl SSK hösten 2012 1) Vilket program läser du på? Jag läser till sjuksköterska på campus Norrköping och är nu inne på min femte termin. 2) Vilket universitet,

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

FEI European Championships Dressyr & Hoppning 2015, Aachen Tyskland, 11-23 augusti

FEI European Championships Dressyr & Hoppning 2015, Aachen Tyskland, 11-23 augusti FEI European Championships Dressyr & Hoppning 2015, Aachen Tyskland, 11-23 augusti Följ med Equi Tours på mästerskapsresa till Aachen, Tyskland för ett spektakulärt Europamästerskap! Här väntas fantastiska

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND Oj, vad tiden går fort! April är snart slut och sommaren närmar sig med stormsteg. Men innan sommaren kommer har vi ytterliggare en fartfylld månad att se fram emot! Vårinsamling, mångfaldsrunda, nätverksträff,

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

ROADTRIP FLORIDA. 2015-05-18 (14 dagar)

ROADTRIP FLORIDA. 2015-05-18 (14 dagar) ROADTRIP FLORIDA 2015-05-18 (14 dagar) DELSTATER: FLORIDA, GEORGIA, S och N CAROLINA, TENNESSEE, KENTUCKY, INDIANA, ILLINOIS, IOWA, WISCONSIN OCH MINNESOTA Våra tankar om resan Saxentorp Tours har arrangerat

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich 31 maj 8 juni 2014 Följ med på en fantastisk whiskyresa till Skottland. I denna underbara miljö får du prova denna ädla dryck på flera av världens mest uppskattade destillerier. Vi åker över till Islay

Läs mer

EC2EL Europaresa! Ons 13/5

EC2EL Europaresa! Ons 13/5 EC2EL Europaresa! Ons 13/5 Vi samlades på resecentrum kl 07:10 ovanför rulltrappan, för att senare när alla anlänt dela ut biljetter och pengar till mat. Kl 07:25 ankom tåget i tid och vi åkte förväntansfulla

Läs mer

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 SPANIEN 2012 OM SANTA ELENA CLINIC Santa Elena Clinic är uppriktad 1970. Sjukhuset ligger i Los Alamos, mellan Malaga och Torremolinos. Sedan dess har

Läs mer

ORDFÖRANDE HAR ORDET

ORDFÖRANDE HAR ORDET VINTER 2011 ORDFÖRANDE HAR ORDET Det gamla året är snart slut och det nya hälsar vi välkommet. Jag tackar er alla för det gångna året och för allt ni har gjort för föreningen. Jag hoppas mycket på ert

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Benessere 5-12 Oktober 2013

Benessere 5-12 Oktober 2013 Benessere 5-12 Oktober 2013 I ett arrangemang med välmående på den prestigefyllda vingården Villa Sparina i Italien, välkomnar vi Dig att boka plats till nästa resa där programmet består av avkoppling,

Läs mer

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Deltagare: Stockholmare: Göteborgare Gunnar Landborg Jan Lemos Håkan Karlsson Jukka Hämäläinen Klas Eliasson Bo Hörnquist Birger Vilhjalmsson Magnus Juthage Ingemar

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER

VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER FN har som mål att halvera fattigdomen i världen till år 2015. Det innebär att hundratals miljoner människor får ett rikare liv. BÄTTRE HÄLSA GÖR VÄRLDEN

Läs mer

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015 Inbjudan till Träningsläger Österrike Wipptal 8-16 augusti 2015 Info: Den andra veckan i augusti är det dags för årets stora klubb-händelse. Då drar nämligen OK Hammaren till Wipptal i Österrikiska alperna

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Liege 3 februari 2014. Belgian Open - Visé. 1-2 februari 2014. Belgian Open - Visé, Sida!1

Liege 3 februari 2014. Belgian Open - Visé. 1-2 februari 2014. Belgian Open - Visé, Sida!1 Liege Belgian Open - Visé 1-2 februari 2014 Belgian Open - Visé, Sida!1 Belgian Open - Visé 1-2 februari 2014 Resan började tidigt fredag morgon med att Mario och jag tog varsitt morgonflyg till Bryssel.

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika?

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Tema Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Uppstart: VI inleder med en diskussion i klassen. Klassen delas in i grupper om 4-5 elever (grupperna ska bestå under arbetets gång). Som vanligt när

Läs mer

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Ölprovning i Prag 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Vill du lära dig mer om öl? Ja, då är detta bästa resan för dig. Följ med till Tjeckien, landet

Läs mer

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF.

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF. Alla var snabbt uppe även denna morgon 07,00 för idag skulle vi lämna San Fransisco men först hade vi en hel del att göra. Vi började med frukost i vanlig ordning men det blev en ganska omtumlande frukost.

Läs mer

Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015

Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015 Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015 Reseinformation och resevillkor Flyg & Transfer: Flygbolag som flyger direkt Köpenhamn till Aten tur och

Läs mer

Nyhetsbrev oktober/november 2012

Nyhetsbrev oktober/november 2012 Nyhetsbrev oktober/november 2012 Detta nyhetsbrev skickas regelbundet till partners och andra vänner till helpforchildren.se Utökat nyhetsbrev med senaste nytt från Indien! 17 24 oktober besökte Linus

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

Resa Island 22-26 augusti 2012

Resa Island 22-26 augusti 2012 Resa Island 22-26 augusti 2012 Här kommer ett kortfattat program om vår Islands resa. Detta är en kursresa där vi lyckats att få Islands mest eftertraktade föreläsare Bjarni Pjetursson att hålla en exklusive

Läs mer

Jakten på Hillevis behandling

Jakten på Hillevis behandling Jakten på Hillevis behandling Under fyra år levde Hillevi med sin inkontinens utan att våga be om hjälp. Hon skämdes så fruktansvärt över att helt okontrollerat och utan förvarning kissa på sig flera gånger

Läs mer

Politisk orientering Somalia Maj/juni 2007 Av Mohamed Y. Abshir Waldo

Politisk orientering Somalia Maj/juni 2007 Av Mohamed Y. Abshir Waldo Politisk orientering Somalia Maj/juni 2007 Av Mohamed Y. Abshir Waldo Sammanfattning Trots att det har skett vissa framsteg för den politiska och säkerhetsmässiga situationen i alla somaliska zoner under

Läs mer

Företag X Italien 2-7 Mars 2013 Offert

Företag X Italien 2-7 Mars 2013 Offert Datum: 2013-02-05 Företag X Italien 2-7 Mars 2013 Offert Fix Travel Er resebyrå för en lyckad resa! We Fix It Företag/Kund X Kundansvarig/Projektansvarig Åsa Melander Fix Travel AB Brädgårdsvägen 28 236

Läs mer

Las Vegas med Fightplay & Ciceron

Las Vegas med Fightplay & Ciceron UFC 116 Las Vegas Las Vegas med Fightplay & Ciceron Las Vegas är en stad som måste upplevas. Ingen stad i världen erbjuder den kombination av nöje, lyx, solsemester och shopping som Vegas. På dagarna kan

Läs mer

Efterlevandepärm - Riktlinjer för efterlevandestöd

Efterlevandepärm - Riktlinjer för efterlevandestöd Efterlevandepärm - Riktlinjer för efterlevandestöd I denna pärm finns riktlinjer för omhändertagande av anhöriga i samband med dödsfall liksom för uppföljning med efterlevande via telefonsamtal. Ett bra

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND RESA MILANO VACKRA ITALIEN OCH MILANO Italien är med sina 60,6 miljoner invånare det femte mest folkrika landet i Europa. Den näst största staden är Milano, belägen i Lombardiet. Ett vackert kullandskap

Läs mer

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård!

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård! Eva Nordlunds tal vid manifestationen 19 mars 2013 Det är nog nu! Stockholms barnmorskor har fått nog! Sveriges barnmorskor har fått nog! Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER

VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER Göteborg 16-17-18 augusti 2013 Foto: Dick Gillberg/goteborg.com Foto: Dick Gillberg/goteborg.com Välkommen, alla Riksidrottens Vänner och Idrottsledarveteraner

Läs mer

2 nd CMDM Int. Conference on Global Medicine in a Changing World

2 nd CMDM Int. Conference on Global Medicine in a Changing World Konferensresa till 2 nd CMDM Int. Conference on Global Medicine in a Changing World Uganda 10 22 Oktober 2014 KursprogramUganda14 1(5) Konferensprogram 2 nd CMDM Int. Conference on Global Medicine in a

Läs mer

Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april

Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april Näsbyparks TK välkomnar Er till tennislägret i Kroatien våren 2013! Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april Med början hösten 2010 samt våren 2011-2012 arrangerade vi våra första tennisresor till Kroatien.

Läs mer

Willefonden. Wilhelm Foundation

Willefonden. Wilhelm Foundation Wilhelm Foundation Willefonden Utomlands kallar vi Willefonden för Wilhelm Foundation För att Willefonden ska kunna hjälpa barnen med odiagnostiserade hjärnsjukdomar behöver vi visa upp och berätta om

Läs mer

Människor står utklädda i 1810 års mode

Människor står utklädda i 1810 års mode Stäng annonsen Den kungliga landstigningen Människor står utklädda i 1810 års mode Helsingborg 14:27 Trots försenat flyg lyckades Victoria, Daniel och Silvia hinna med färjan till Helsingör. Efter en lunch

Läs mer

Östersjön runt Baltikum och Polen

Östersjön runt Baltikum och Polen Östersjön runt Baltikum och Polen Följ med och upptäck; Estland-Lettland-Litauen-Polen den 9 17 maj 2014 Rundresa från Öland/Kalmar via Stockholm Tallinn - Riga - Vilnius - Warmia/Mazurien- Gdansk/Gdynia

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

EU-Valet 2009. Hur går valet till?

EU-Valet 2009. Hur går valet till? EU-Valet 2009 Hur mycket vet du egentligen om Europaparlamentet och om röstningen som sker den 7 juni? Vad är en talesman, och vad gör ledamöterna för någonting? Vad innebär att Sverige skall bli ordförande

Läs mer

Las Vegas med Fightplay & Ciceron

Las Vegas med Fightplay & Ciceron UFC 116 Las Vegas Las Vegas med Fightplay & Ciceron Las Vegas är en stad som måste upplevas. Ingen stad i världen erbjuder den kombination av nöje, lyx, solsemester och shopping som Vegas. På dagarna kan

Läs mer

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi.

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi. Reserapport efter utbytesstudier 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Crete, Heraklion, Grekland 3. Vilken termin åkte du och

Läs mer

Här vankas det K(r)ubb!

Här vankas det K(r)ubb! Här vankas det K(r)ubb! Kubben går i år i natursköna Vilsta friluftsområde i utkanten av Eskilstuna. Under dagen kommer du att kunna fälla Kungen, något rojalisterna försökt med under en oherrans massa

Läs mer

SAS, San Francisco & bilhyra

SAS, San Francisco & bilhyra SAS, San Francisco & bilhyra MyPlanet har satt samman en resa till Kalifornien under sommarsemestern 2014 (juni och juli) till ett mycket attraktivt pris. Enkelt. Snabbt. Bra pris. Massor av frihet. Vi

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

Grönskande Kerala med höga berg, kryddor och långa stränder

Grönskande Kerala med höga berg, kryddor och långa stränder Grönskande Kerala med höga berg, kryddor och långa stränder 01-12 oktober 2015 Följ med till Kerala och upplev ett grönskande och prunkande Indien, som bjuder på kryddor och nyplockat te, kakao och färsk

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Jättegod mat och mycket trevligt att det ingick gott vin (på flaska).

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Jättegod mat och mycket trevligt att det ingick gott vin (på flaska). Namn: Anna Maria Lidström Resa: Alentejo - dressyr Datum: 24/4-3/5-14 Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: bra Kommentar boende: -Helt OK. Jag sov på en bäddsoffa

Läs mer

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson 24-29 oktober 2015 Längtar du efter nya intryck, tid för eftertanke och gemenskap med likasinnade? Följ med oss till Marocko i höst! Den här gången är vårt fokus

Läs mer

Strikeforce SAN JOSE

Strikeforce SAN JOSE SAN JOSE Strikeforce torsdag Flyg Stockholm San Francisco Våra värdar väntar med transfer som tar sällskapet till hotellet. Incheckning på Clift Hotel o Ett av stadens främsta och coolaste hotell. Hotellet

Läs mer

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien!

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien! Åk med på golfresa till Benidorm och Alicante i Spanien hösten 2012! (OBS: Nytt program avresa en dag senare än vad tidigare meddelats flygresenärer flyger nu med Norwegian Air Shuttle direkt Göteborg-Alicante

Läs mer

Kallelse till Förbundsmöte 2013

Kallelse till Förbundsmöte 2013 Till: Samtliga medlemsföreningar och SDF Skövde 2013-01-31 Kallelse till Förbundsmöte 2013 Härmed kallas medlemsföreningar och SDF till Förbundsmöte på Clarion Collection Hotel Kompaniet och Nyköpingshus

Läs mer