Hagfors & Munkfors. Hur vill vi ha det? Heta fakta En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hagfors & Munkfors. Hur vill vi ha det? Heta fakta En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors"

Transkript

1 Hagfors & Munkfors 1 Hur vill vi ha det? En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors

2 2 Hur vill vi ha det? Strategisk kompetensförsörjning Fastställa organisation och finansiering Implementering av kompetensförsörjningsmodellen Kompetensutveckling i nätverk Raketen - aktivt samarbete skola - arbetsliv Spridning av arbetsformen - koordinatorer i flera kommuner 2003 Test och verifiering av modellen Struktur och helhetssyn för att säkra kompetensförsörjningen för tillväxt och framgång Skapa infrastruktur och förbereda för skarpt läge Inventering och förslag på samarbetsmodell Av alla kommuner i Värmland har Hagfors den högsta andelen personer som går i pension. Av dem som arbetade 1996 kommer 44% ha lämnat sin arbetsplats Siffran för Munkfors är 43%.

3 Hagfors & Munkfors 3 Organisationen Processledaren fungerar som koordinator. Den primära uppgiften är att genom goda relationer och dialog med olika intressenter hålla sig informerad om nuläge och önskat läge. Kunskapen bidrar till samordning, planering och genomförande av aktiviteter som alla syftar till strategisk kompetensförsörjning. Inom tillverkningsindustrin beräknas 47% av de yrkesverksamma 1996 ha gått i pension Motsvarande siffra för Munkfors är 42%.

4 4 Hur vill vi ha det? Återväxt Ökat samarbete mellan skola-arbetsliv En modell som underlättar samarbetet mellan skola och arbetslivet har utarbetats. En arbetsgrupp bestående av koordinator, studie- och yrkesvägledare och rektorer har etablerats. Gruppen är skolforms- och kommunöverskridande. Elever och skolpersonal ska ha kännedom om lokala arbetsgivare och verksamheter och därmed ett gott underlag för val och vägledning inför gymnasieskolan. Syftet är att hålla den röda vägledningstråden från lågstadiet till eftergymnasial utbildning. Målet är att ungdomar tar beslut med hänsyn till arbetsmarknadsutsikter, fullföljer sina studier och ökar sin anställningsbarhet. Verktyget är samarbete mellan skolformerna och samarbete mellan skola och arbetsliv. Raketen, stödmaterialet, bestående av lathundar, tips och uppslag finns tillgänglig via Uvåns Näringslivscenters hemsida, 80-talisterna är den minsta generationen i modern historia. De kommer att ge sig ut på arbetsmarknaden samtidigt som 40-talisterna, den största generationen i modern historia, går i pension.

5 Hagfors & Munkfors 5 Det innebär att 80-talisterna kommer att bli eftertraktade som arbetskraft. Det är därför viktigt för arbetsgivare att förstå vad som krävs för att locka dem.

6 6 Hur vill vi ha det? Kompetensutveckling Framgångsrik kompetensutveckling genom samverkan mellan arbetsplatser, koordinator och utbildningsanordnare Konkurrerande verksamheter har i stort sett liknande tekniska förutsättningar. Detta gäller både inom privat och offentlig sektor. För nöjda kunder och brukare krävs en utveckling av verksamheten. Det som skiljer företag/organisationer åt är hur. Verksamhets- och kompetensanalysen är ett verktyg för att arbeta fram en handlingsplan för en positiv utveckling. Man analyserar läget idag och framtidens krav på förändringar. Mål och visioner tydliggörs liksom de utvecklingsbehov som föreligger för att nå målen. En utvecklingsstrategi är avgörande för att kunna möta en allt mer konkurrensutsatt marknad. Detta gäller alla typer av verksamhet, företag som skolor. Verksamhets- och kompetensanalyser Under året har verksamhets- och kompetensanalyser genomförts. Mål och visioner har formulerats och utbildningsbehov har konkretiserats. Koordinator har upprättat dialog med olika utbildningsanordnare. Handlingsplanerna som framställts under analyserna ligger till grund för de kompetensutvecklingsinsatser som genomförs i samverkan under Kompetensutveckling kan ske på många olika sätt. Seminarieåret inleddes med Den goda arbetsplatsen och avrundas med Marknadsekonomiskt tänk i skolan. Högskole- och universitetskurser anordnas på distans i samverkan mellan Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner via LärCenter. Knappt 3000 kurser är tillgängliga för alla utan kostnad. Exempel på kurser är juridik, pedagogik, ekonomi och projektledning.

7 Hagfors & Munkfors 7 Rekrytering Tillgång till kvalificerad arbetskraft genom ökad attraktionskraft HotSpot - arbetsmarknadsdagar på Karlstads universitet Hagfors och Munkfors kommuner delade monter med Uvåns Näringslivscenter i april Hundratals studenter besökte montern, pratade med företrädare för förvaltningar och näringsliv. En del av dem har vi fortfarande kontakt med. Examensarbeten Genom samarbete med Vägvalet (Karlstads universitets arbetslivscenter) har examensarbeten tagits fram. Vägvalet förmedlar kontakter mellan studenter, näringsliv och offentlig förvaltning. Koordinator bistår med att matcha uppdragsgivare och studenter i Hagfors och Munkfors. Praktikplatser Genom samarbete med Arbetsförmedlingen har arbetssökande akademiker från regionen erhållit praktikplatser i linje med utbildning och intresse. Kom hem - allt är förlåtet! Genom sidan Ung på Uvåns hemsida kan avgångselever från den lokala gymnasieskolan hålla sig uppdaterade om vad som händer här hemma. Vi vill hålla kontakt med de ungdomar som lämnar regionen för studier eller arbete - de kommer att behövas här hemma. Uvåns nya hemsida syftar till både information och kommunikation. Målet är relation. Genom en väg in kan inflyttade/hemflyttade/medflyttande snabbt få kontakt. Karlstads universitet har studenter. Hälften är värmlänningar. En mycket stor andel upplever stora svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden efter avslutade studier. Många väljer att lämna Värmland.

8 8 Hur vill vi ha det? Att vara behövd Regina Larsson Efter fyra års studier i Linköping kände jag mig färdig med den stora staden och beredd att återvända till hembygden i Hagfors. Att som nyutbildad skaffa arbetslivserfarenhet i Sverige är generellt sett inte enkelt idag. Ofta krävs högskoleutbildning och flera års kvalificerad arbetslivserfarenhet för att få jobb, något som gör det speciellt svårt för nyutexaminerade. Glesbygden sägs ofta lida brist på utbildad arbetskraft och en debatt förs hur det ska vara möjligt att attrahera unga att flytta tillbaka till hemtrakten efter sina studier. Med det i bakhuvudet fanns hos mig en förhoppning om att det skulle finnas möjlighet till ett arbete i Hagforstrakten. Samtidigt var det ju där mina rötter fanns och där jag ville bo. Efter att ha avslutat ett sommarvikariat blev jag arbetslös. Att vara hemma och inte få jobba fast jag så hemskt gärna ville gjorde mig rastlös. Kanske också vetskapen om att ha inhämtat massor av kunskap, men inte få användning för den, bidrog till känslan av att inte känna sig behövd. Om det nu dessutom stämde att Hagforsregionen led brist på utbildad arbetskraft kändes det ännu värre att jag satt hemma utan möjlighet till användning av min kunskap. Efter att ha sökt många jobb och tagit kontakt med företag och organisationer i regionen utan att få napp kom jag i kontakt med Uvåns Näringslivscenter. Genom samarbete mellan Uvåns Näringslivscenter och Arbetsförmedlingen fick jag då möjlighet till en praktikplats på Hagfors Kommun. Något som kändes enormt kul! Att ha ett jobb att gå till där jag kan använda mina kunskaper och göra något meningsfullt har stärkt min självkänsla mycket. En positiv bieffekt är också att jag genom min praktik får en del av den hett eftertraktade arbetslivserfarenheten. För även om jag inte skulle få något arbete här efter min praktikperiod har jag förbättrat mitt läge när jag ska söka jobb i framtiden. De flesta högutbildade inom teknik, särskilt civilingenjörer och medicin, har försvunnit från länet efter examen.

9 Hagfors & Munkfors 9 Hur ska vi motivera våra ungdomar att satsa på en krävande utbildning om vi inte erbjuder dem en möjlighet att försörja sig själva när dom har sin examen?

10 10 Hur vill vi ha det? Beskrivning av processen Mer än hälften av företagarna i Värmlands län anser att det egna företaget har goda utsikter att växa. Bristen på lämplig arbetskraft och bristande efterfrågan är de största hoten mot tillväxt.

11 Hagfors & Munkfors 11 Det Tekniska Operatörsprogrammet (TOP) är ett exempel på vad som kan åstadkommas i samarbete mellan skola och näringsliv. Den arbetsplatsförlagda utbildningen (APU) och kontakten med vuxna i arbetslivet är en avgörande positiv faktor. Vi behöver fler engagerade människor som kan ta emot barn och ungdomar. Vill du bli en av dom?

12 12 Hur vill vi ha det? Denna broschyr redovisar ett delresultat av arbetet med projektet Strategisk kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors. Kom gärna med frågor eller tips. Du kan följa arbetet via vår webbsajt Tillsammans ska vi skapa en bra framtid i Hagfors och Munkfors. Besök Uddeholmsvägen 8, Hagfors Tel Fax E-post Internet Projektet är initierat av Region Värmland som också är finansiär tillsammans med Länsstyrelsen och Sparbanksstiftelsen Alfa

Att profilera sig som statlig arbetsgivare

Att profilera sig som statlig arbetsgivare Att profilera sig som statlig arbetsgivare Utgiven av Arbetsgivarverket 2009 Text: Linus Holmgren & Annika Lagerhorn, Talent talk Redaktör: Lars Andrén, Arbetsgivarverket Produktion & grafisk form: Arbetsgivarverket

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Foto: Urban Orzolek Arbetsmiljöverket har arbetat med ett mål- och visionsprojektet mellan februari och augusti 2008.

Läs mer

Teknikcollege. Där alla är vinnare

Teknikcollege. Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare förord Teknikcollege skapar bra förutsättningar Ägare av varumärket Teknikcollege är Industrirådet som består av ledande företrädare

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Visa lärare. Uppföljning av pilotprojektet. Vetenskap i Skolan. Visa lärare 1

Visa lärare. Uppföljning av pilotprojektet. Vetenskap i Skolan. Visa lärare 1 Visa lärare Uppföljning av pilotprojektet Vetenskap i Skolan Visa lärare 1 Förord Kommunförbundet Skåne har skapat en regional samverkansorganisation, FoU Skola, som innebär att 32 kommuner samarbetar

Läs mer

FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010

FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 Innehåll VÄLKOMMEN TILL VITTRAGYMNASIET FRAM I ÄNGELHOLM...

Läs mer

karriärvägledning.se.nu

karriärvägledning.se.nu karriärvägledning.se.nu Sammanfattning & goda exempel Utbildningsdepartementet SOU 2001:46 Sammanfattning Sammanfattning av huvudbetänkandet karriärvägledning.se.nu (SOU 2001:45) Samhällets syn på kvalifikation,

Läs mer

Fler drömjobb i staten! Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! Ungas krav STs förslag SEMINARIEUPPLAGA. Fackförbundet ST 2008-04-09. Referens: Inger Ehn Knobblock, utredare: 070-663 51 44 inger@st.org Roger Syrén, utredare: 070-600 51 24 roger.syren@st.org

Läs mer

Mellan fastställda principer och individuella behov

Mellan fastställda principer och individuella behov FoU-Södertörns skriftserie nr 67/08 Mellan fastställda principer och individuella behov Erfarenheter av samverkan kring arbetslivsinriktad rehabilitering Författare: Åsa Bringlöv Mellan fastställda principer

Läs mer

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 DRÖMMEN OM ETT BÄTTRE LIV 1 Förord För att vi ska kunna utveckla verksamheten tillsammans är det viktigt att det finns en tydlig färdriktning. Med det här dokumentet

Läs mer

Kunskap - Kompetens - Arbete En programhandling för Östra Göinge kommuns arbetsmarknadsinsatser

Kunskap - Kompetens - Arbete En programhandling för Östra Göinge kommuns arbetsmarknadsinsatser Kunskap - Kompetens - Arbete En programhandling för Östra Göinge kommuns arbetsmarknadsinsatser Beredningen för Tillväxt och Samhällsbyggnad Innehållsförteckning Kunskap - kompetens - arbete 1 1 Förord

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Sverige behöver fler lärare

Sverige behöver fler lärare Sverige behöver fler lärare Perspektiv på läraryrket LÄRARBRIST Kunskap kommer inte av sig själv Om kunskap kom av sig själv skulle lärarbristen inte vara ett problem. Men nu är det inte riktigt så. Saknas

Läs mer

EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE

EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE INTRODUKTION Den Europeiska socialfonden i Sverige, ESF, har fem nationella temagrupper, vars uppdrag är att samla, analysera och systematisera erfarenheter

Läs mer

Daglig verksamhet för personer med högfungerande autism

Daglig verksamhet för personer med högfungerande autism Daglig verksamhet för personer med högfungerande autism UTVÄRDERING AV EU-PROJEKTET BLACK & WHITE I SKÖVDE RAPPORT 2013:1 SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND FoU INNEHÅLL Förord... 4 Sammanfattning... 5 Bakgrund...

Läs mer

EN SKRIFT OM COACHNING TILL STUDIER

EN SKRIFT OM COACHNING TILL STUDIER stöd konsultation motivera riktlinjer frivillighet nätverk utbildning arbetslivserfarenhet planera rådgivning kartlägga vägledning mentorskap optimism TID FÖR COACHNING EN SKRIFT OM COACHNING TILL STUDIER

Läs mer

Så möter vi rekryteringsutmaningarna

Så möter vi rekryteringsutmaningarna SVERIGES VIKTIGASTE JOBB Så möter vi rekryteringsutmaningarna i vården och omsorgen Så möter vi rekryteringsutmaningarna i vården och omsorgen 1 Så möter vi rekryteringsutmaningarna i vården och omsorgen

Läs mer

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen Yrkeshögskolan Uppdragsutbildning Yrkesvux utbildning i svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning särskild utbildning för vuxna VUXENUTBILDNING Träffsäker utbildning!

Läs mer

Lärande och utveckling i vardagen. förutsättningar och verktyg

Lärande och utveckling i vardagen. förutsättningar och verktyg Lärande och utveckling i vardagen förutsättningar och verktyg Om Carpe - bakgrund I detta material nämns Carpe som en enhet. Fram till och med 30 juni 2014 består Carpe av två delar, Forum Carpe och projekt

Läs mer

VAN Verktyg för anställning

VAN Verktyg för anställning VAN Verktyg för anställning Utvärdering av samverkansprojektet VAN för ungas ökade konkurrenskraft och etablering i arbetslivet, ett projekt med stöd från Europeiska socialfonden Ove Svensson, fil dr Wigforssgruppen

Läs mer

Jag har lärt mig mycket om allt, inklusive om mig själv

Jag har lärt mig mycket om allt, inklusive om mig själv Jag har lärt mig mycket om allt, inklusive om mig själv Effekter av internationella ungdomsprojekt inom Ung och Aktiv i Europa på unga och ungdomsledare Jag har lärt mig mycket om allt, inklusive om mig

Läs mer

Utbildningens användbarhet. Sveriges förenade studentkårer om syftet med högre utbildning. Kvalitet ur ett. studentperspektiv

Utbildningens användbarhet. Sveriges förenade studentkårer om syftet med högre utbildning. Kvalitet ur ett. studentperspektiv Utbildningens användbarhet Sveriges förenade studentkårer om syftet med högre utbildning Kvalitet ur ett studentperspektiv Utbildningens användbarhet. Sveriges förenade studentkårer om syftet med högre

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik 1 Personalpolitisk handlingsplan attraktiv arbetsgivare Ronneby kommun står för stora utmaningar i framtiden. Omvärlden förändras, våra förutsättningar påverkas av många

Läs mer

Verksam. Systematisk process för att mäta och utveckla effektiva samverkanssystem

Verksam. Systematisk process för att mäta och utveckla effektiva samverkanssystem Verksam Systematisk process för att mäta och utveckla effektiva samverkanssystem Sammanfattning Verksam är en guide för att utveckla effektiva samverkanssystem baserat på verktyget System Quality and Performance

Läs mer

Nio områden där politiker och tjänstemän kan göra skillnad för långtidsarbetslösa

Nio områden där politiker och tjänstemän kan göra skillnad för långtidsarbetslösa Nio områden där politiker och tjänstemän kan göra skillnad för långtidsarbetslösa Företagande som verktyg mot arbetslöshet, med fokus på arbetsintegrerande sociala företag Rapport 0130 En rapport från

Läs mer

Chefen & Utvecklingssamtalen

Chefen & Utvecklingssamtalen Chefen & Utvecklingssamtalen INNEHÅLL Delat ansvar 4 Utvecklingssamtalet 5 Innan samtalet 6 Under samtalet 8 Utvecklingssamtal i grupp 15 Källor & Boktips 18 Ledarna maj 2011 2 På nästan alla arbetsplatser

Läs mer

Att lära av mirakel. Att vända arbetslöshet till hållbart företagande. En antologi om arbetsintegrerande socialt företagande.

Att lära av mirakel. Att vända arbetslöshet till hållbart företagande. En antologi om arbetsintegrerande socialt företagande. Att lära av mirakel Att vända arbetslöshet till hållbart företagande. En antologi om arbetsintegrerande socialt företagande. Att lära av mirakel Att vända arbetslöshet till hållbart företagande. En antologi

Läs mer

Daglig verksamhet är en LSS- insats, en rättighet. Målsättningen är. Att leva som andra och att insatsen ger möjligheter till ett gott liv.

Daglig verksamhet är en LSS- insats, en rättighet. Målsättningen är. Att leva som andra och att insatsen ger möjligheter till ett gott liv. Jag ska prata om Daglig verksamhet för personer som JAGs vuxna medlemmar personer med flera stora funktionsnedsättningar, varav en är nedsättning av den intellektuella förmågan. Historiskt startade daglig

Läs mer

FINNS ARBETSPLATSLÄRANDE I SOCIALFONDEN?

FINNS ARBETSPLATSLÄRANDE I SOCIALFONDEN? FINNS ARBETSPLATSLÄRANDE I SOCIALFONDEN? FÖRDJUPNINGSSTUDIE AV METODER I ÅTTA PROJEKT Helen Uliczka, Anna Berg Jansson och Malin Ljungzell En studie utförd i samverkan mellan Apel FoU och Luleå tekniska

Läs mer

Skolbibliotek, det var en bra fråga!

Skolbibliotek, det var en bra fråga! Skolbibliotek, det var en bra fråga! Rapport från intervjuer med nio skolledare och chefer inom ESFprojektet Skolbibliotekarielyftet Nov 2012 Pia Holgersson, Velopia lärande utvärderare, Skolbibliotekarielyftet

Läs mer