PROGNOS ARBETSMARKNAD SJÖFART

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROGNOS ARBETSMARKNAD SJÖFART"

Transkript

1 PROGNOS ARBETSMARKNAD SJÖFART 28 29

2 Innehållsförteckning Bakgrund...2 Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling...2 Svenska handelsflottan... 3 Tillskott till handelsflottan... 4 Arbetskraftsbrist... 5 Sysselsättning... 6 Nyanmälda platser... 7 Utbudet av arbetskraft...8 Personaltillskott... 9 Könsfördelning... 1 Arbetslöshet och programinsatser...11 Regional utveckling och branschspecifika frågor...12 Infrastruktur och investeringar Ren och säker sjöfart Politik och beslut Fakta om prognosen Arbetsförmedlingen gör två prognoser per år. De arbetsställen som intervjuas utgör ett slumpmässigt urval från SCB:s företagsregister och avser arbetsställen med minst en anställd. Urvalet är stratifierat utifrån bransch, arbetsställenas storlek samt län. Resultatet av den genomförda intervjuundersökningen utgör basen för prognosbedömningarna. En sannolikhetsbedömning och analys av svaren görs dock på grundval av annan statistik och kriterier som påverkar arbetsmarknaden. De prognossiffror som presenteras är således Arbetsförmedlingens egna slutsatser angående den förväntade utvecklingen på arbetsmarknaden.

3 2 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart Bakgrund Sveriges geografiska läge och vårt stora handelsutbyte gör att sjöfarten har en avgörande roll i den svenska utrikeshandeln då drygt 8 procent av allt gods till och från Sverige går på fartyg. Godsomsättningen i de svenska hamnarna domineras av energiråvaror på importsidan och tunga svenska exportvaror som mineraler, stålprodukter, timmer och pappersvaror på exportsidan. Under senare år har volymen av sjötransporter ökat snabbare än någonsin tidigare. Ökningen av den internationella handeln mellan Asien, USA och Europa har fått genomslag i Sverige i form av ökad efterfrågan på våra traditionella exportprodukter, vilka huvudsakligen transporteras till sjöss. 14 november 28 fanns företag registrerade inom branschen sjötransport. Sjöfarten genererar ett bidrag till handelsbalansen i storleksordningen 19 miljarder per år. Det betyder att de sjöfartsanställda per capita lämnar större bidrag till BNP än några andra anställda. Sjöfarten genererar ungefär 3 procent av Sveriges exportvärde. Den omfattande hantering som sker i hamnarna kan omsättas i enklare jämförelsetal enligt: - Nästan personer sysselsätts i sjöfartsklustret. - Det omsätts över 18 ton gods per svensk och år. - Under 27 passerade motsvarande över tre gånger hela Sveriges befolkning genom en hamn. - Antalet personbilar som transporteras med färjor på svenska hamnar motsvarar antalet bilar i landet. Även om det nu sker en avmattning i världsekonomin förblir transportbehovet stort. För detta talar också fartygsbeställningar och planer på ny- och ombyggnation i hamnarna. Framtidstron är stark. Sysselsättningen håller sig kvar på en hög nivå. Arbetslösheten kommer troligtvis att öka på grund av inkomna varsel men det är troligt att de som då blir arbetslösa kommer att sugas upp dels av den nationella dels av den internationella marknaden. Efterfrågan på arbetskraft, sysselsättning Den globala konjunkturnedgången har självfallet också påverkat sjöfarten. Minskad efterfrågan betyder mindre behov av sjötransporter. Unikt för denna konjunktursvängning är dock att utskrotningen inte har kommit igång och anledningen är att upphuggningsvarven framförallt i Indien och Bangladesh inte lyckas finansiera köpen av skrotkandidaterna. Att marknaden som är på väg in i vad som ser ut som en djup lågkonjunktur skulle kunna absorbera alla beställda nya fartyg är osannolikt. Det finns 1 Detta innefattar sjöfolk ombord, rederipersonal, stödtjänster i hamnarna, de närliggande omgivningsnäringarna (branscher relaterade till varu- och persontransporter), samt de kringliggande omgivningsnäringarna (insatsleverantörer och kunskapslevererande branscher).

4 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart 3 dock ljuspunkter. Alla beställningar kommer inte att bli verklighet som det är tänkt, det finns en hel del spekulationsorder och nybyggen beställda av redare som inte kommer att lyckas hitta finansiering för sina fartyg. Det finns också varv som sannolikt aldrig kommer att se dagens ljus. Resultatet blir avbeställningar, förseningar och vidareförsäljningar av fartyg. För en del kassastinna rederier innebär detta tider med nya affärsmöjligheter. Det kan innebära inköp av fartyg på en andrahandsmarknad med sjunkande priser. Ungefär 9 procent av den sjöburna världshandeln finansieras genom krediter och som alla vet är krediter svårt att få del av just nu. Detta kommer självfallet att ändras. Världshandeln kommer att fortsätta utvecklas och sjötransporter är då en grundläggande förutsättning. Men i det korta perspektivet kommer vi att se företag som försvinner såsom rederier, varv och underleverantörer till dessa. Det här kommer också att påverka en av sjöfartens viktigaste framtidsfrågor rekryteringen. Vi kommer med stor sannolikhet att uppleva en situation som närmast kan beskrivas som att näringen för fram dubbla budskap, rekryteringsbehovet är stort långsiktigt men i ett kort perspektiv kan det komma att finnas få nya jobb. Det här är varken nytt eller konstigt. Minskar behovet av fartyg, så minskar behovet av bemanning. Nu gäller det dock att lära sig av tidigare erfarenheter. Då har lågkonjunkturer betytt att man blivit väldigt restriktiv med att anställa nybörjare och att nya fartyg byggs utan kapacitet att ta emot elever och praktikanter. Det här har man sedan fått betala för i goda tider. Behovet av nytt folk långsiktigt ligger dock fast och numera finns inga möjligheter att bristmönstra sjöfolk, att till exempel befordra en motorman till obehörig maskinist när konjunkturen vänder och behovet uppstår. Idag tar det minimum fyra år att få fram en juniormaskinist och ytterligare minst tre år att få fram ett seniorbefäl. Vi har ett stort rekryteringsbehov framöver för att täcka pensionsavgångar Världshandeln kommer att öka igen och världshandelsflottan kommer att växa. För det senare finns inte minst miljöskäl. Om en svensk tillväxt sedan sker under svensk eller utländsk flagg får bara framtiden utvisa, men behovet av välutbildat sjöfolk, också svenskar, kommer ändå att vara stort framöver. Därför krävs långsiktighet även i dåliga tider. Svenska handelsflottan Svensk rederinäring är väletablerad på den internationella transportmarknaden. Den svenskkontrollerade handelsflottan består av totalt 635 fartyg. Den samlade svenska handelsflottan utgör just över 1 procent av världshandelsflottan.

5 4 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart Svenskkontrollerade handelsflottan 1 juni Utländsk flagg Svensk flagg 5 Bulkfartyg Container Torrlast Offshore Passagerar/Färja Kylfartyg Roro Tankfartyg Bogserbåtar Isbrytare Skolfartyg Segelfartyg Diverse Handelsflottans utveckling (3GT och över) Utländsk flagg Svensk flagg (juni) En större svenskflaggad handelsflotta ger Sverige helt andra förutsättningar för att kunna påverka i olika internationella fora och skapa förutsättningar för ett framgångsrikt internationellt sjösäkerhets- och miljöarbete inom sektorn. Tillskott till handelsflottan För svenska rederiers räkning fanns det i oktober fartyg över 3 bruttoton i bekräftade beställningar för leverans fram till 212. Dessa har ett värde av cirka 4 miljarder kronor vilket gör branschen till en av Sveriges mest investeringstunga. Man beräknar att en fjärdedel av de beställda fartygen kommer att få svensk flagg.

6 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart Svenska rederiers nybyggnadsprogram (oktober) Internationellt ligger närmare 9 fartyg i beställning hos olika varv världen över. Arbetskraftsbrist Enligt ett norskt bemanningsbolag står sjöfarten inför en brist på 9 sjöbefäl till år 212. Denna siffra är ett maxantal och det finns en hel del reservationer. Det beror i första hand på huruvida de planerade nybyggena verkligen byggs, att pensionsavgångarna sker de år de är beräknade för, att personal söker sig bort från sjöfarten i samma utsträckning som tidigare, att arbetskraft som har gått i land ej kommer tillbaka till sjöfarten etc. Andel företag med arbetskraftsbrist 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Ingen brist Brist Höst '4 Vår '5 Höst '5 Vår '6 Höst '6 Vår '7 Höst '7 Vår '8 Höst '8

7 6 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart Bristyrken och antal Höst '6 Vår '7 Höst '7 Vår '8 Höst ' Maskinbefäl Fartygsbefäl 5122/ Kock/Kallskänka/ Mässman Motorman Matros Efterfrågan/Nettotal Höst '4 Vår '5 Sysselsättning Höst '5 Vår '6 Höst '6 Vår '7 Höst '7 Vår '8 Höst '8 Senaste 6 månaderna Kommande 6 månaderna 6-12 månader framöver Antalet aktiva sjömän på svenska fartyg har hållit sig på en stadigt hög nivå de senaste åren. Det antal som under år 27 hade full sysselsättning som sjömän var drygt 15. Av dessa är cirka 6 procent så kallade TAP 2 -anställda. 2 = Tillfälligt Anställd Personal. TAP-avtalen innebär att en viss del av bemanningen ombord på lastfartyg i internationell fart kan bestå av utländska medborgare enligt särskilda kollektivavtal. I Sveriges fall är dessa uteslutande av filippinsk nationalitet.

8 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart 7 Aktiva sjömän på svenska fartyg Kvinnor Män Ombordanställda i svenska rederier Kvinnor Män Befälhavare Styrmän Däckspersonal Maskinbefäl Maskinpersonal Ekonomiföreståndare Övrig ekonomipersonal Antalet nyanmälda platser (exkl. ferieplatser) hos Af Sjöfart

9 8 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart Utbudet av arbetskraft Under senare år har svenska rederier haft svårigheter att rekrytera svenskt befäl. Regeringen har bl.a. därmed beslutat att ge Sjöfartsverket i uppdrag att tillkalla en särskild expertgrupp med uppgift att verka för ökad rekrytering av personal till sjöfartssektorn. Sjöfartsverket ska vara sammankallande och till gruppen bjuda in representanter från sjöfartsnäringen, utbildningsanordnare, statliga myndigheter, bransch- och intresseorganisationer samt berörda arbetstagarorganisationer. Förhoppningen är bland annat att se över förutsättningarna för intresserade att under en period pröva på olika yrken inom sjöfartssektorn. En annan viktig åtgärd är att se till att det finns tillräckligt med utbildnings- och praktikplatser ombord på fartyg, så att elever och studenter kan genomföra och avsluta de praktiska delarna i sin utbildning. Sjöfartsutbildningar ger allmänt en mycket bred kompetens inom en sektor med goda framtidsmöjligheter. De kunskaper och erfarenheter man får inom sjöfarten är efterfrågade och respekterade i land. Trots detta är svårigheten med rekrytering speciellt till de tekniska utbildningarna inte bara ett svenskt problem utan också ett internationellt problem. Sjöfarten har både i Sverige och internationellt många anställda som närmar sig pensionsåldern, vilket ytterligare ökar efterfrågan på arbetskraft. Men det har visat sig vara svårt att rekrytera i den omfattningen som behövs. Särskilt många avgångar är att väntas de närmaste tio åren. Åldersstruktur bland aktiva sjömän på svenska fartyg < >7 Bland olika yrkeskategorier är bristen på maskinbefäl allvarligast, vilket indirekt kan komma att begränsa redares vilja att flagga in fartyg till svensk flagg. Återigen är inte detta enbart en svensk fråga, eftersom bristen är internationell, men bristen i Sverige är extra tydlig. I de mest kvalificerade kategorierna är det också ett problem att det svenska löneläget släpar efter jämfört med vad som betalas internationellt. Som en följd av detta har det under lång tid konstant skett en viss avtappning av svenskar till internationella bolag. Sjöfartssektorn har traditionellt varit kraftigt mansdominerad och varit dålig på att attrahera kvinnor. Även om det

10 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart 9 numera finns kvinnor på närmast alla nivåer och inom alla utbildningsgrenar förblir den manliga dominansen mycket tydlig. Det är dock av vikt att Sverige har representanter även i den internationella sjöfarten då de verkar som ambassadörer och har både direkt och indirekt en möjlighet att öka försäljningen av svenska varor och tjänster i utlandet. Personalen - den viktigaste resursen Personalbrist har blivit ett problem under de senaste åren då konjunkturen har varit god och det har byggts många nya fartyg. Som sjöanställd är man hemifrån under halva året och det ses kanske som en större nackdel än att man faktiskt är hemma med betald ledighet under resten av året. Allt fler fartyg installerar bredband ombord, vilket underlättar för de anställda att hålla kontakt med vänner och familj. Även arbetstillfällena iland ökar, varför många nu lämnar yrket i förtid. Man räknar att den genomsnittliga anställningstiden är cirka 12 år i dagsläget men denna siffra tenderar att minska. Personaltillskott Manskap Matroser och motormän utbildas inom ramen för gymnasieskolans treåriga energiprogram på den sjöfartstekniska utbildningen. Utbildningen ges vid gymnasieskolor i Härnösand, Stockholm, Visby, Karlskrona, Göteborg (ger dubbla behörigheter), Skärhamn samt på Komvux i Helsingborg. Under 28 utexaminerades 81 matroser samt 65 3 motormän. Nytillskottet av matroser från sjömansskolorna bedöms vara tillräckligt med reservation för att det kan vara besvärligt att rekrytera till sommarhalvårets skärgårdstrafik. Behovet av motormän har ökat kraftigt och Arbetsförmedlingen anordnar en årlig 4-veckors arbetsmarknadsutbildning för att lindra denna brist. Tyvärr har det bitvis varit svårt att rekrytera intresserade studenter till denna. Totalt antal manskapselever Christopher Polhemsgymnasiet, Visby Härnösands gymnasium Rönnowska skolan, Helsingborg Sjöfartsgymnasiet UCT, Tjörn Sjömansskolan, Stockholm Törnströmska gymnasiet, Karlskrona YTC Lindholmen Öckerö gymnasieskola 3 Detta inkluderar även elever från Arbetsförmedlingens utbildning

11 1 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart Sjöbefäl Grundutbildningen för sjöbefäl ges på Sjöfartshögskolorna vid Högskolan i Kalmar och vid Chalmers i Göteborg. Utbildningen som leder till högre befälsbehörigheter varierar i längd mellan två till fyra år beroende på nivå och om praktiken varvas i utbildningen eller om praktiken fullförs före och/eller efter studierna. Våren 28 utexaminerades 16 sjökaptener med fartygsbefälsbehörighet klass V (romersk femma). Siffrorna för sjöingenjörer med maskinbefälsbehörighet klass V (romersk femma) var 61 stycken. Totalt antal studenter på sjöbefälsutbildningarna Sjökapten totalt Sjöingenjör totalt Sjökapten i Göteborg Sjöingenjör i Göteborg Sjökapten i Kalmar Sjöingenjör i Kalmar Då intresset för att studera till sjöingenjör inte ens täcker antalet lediga platser i dagsläget startade ett antal intressenter ett elevfartyg hösten 27 med syfte att elever skulle kunna få prova på delar av en sjöingenjörsutbildning. Utbildningen pågår i 16 veckor varav fem veckor är till sjöss. När kursen är klar garanteras eleverna plats på sjöingenjörsprogrammet. Utbildningarna har visat sig vara väldigt populära och man räknar med att ungefär hälften kommer att fortsätta vidare på sjöingenjörsutbildningen. Nästa utbildning börjar i januari 29. En annan anledning att intresset för att söka sig vidare till maskinsidan är att den tekniska och arbetsmiljömässiga utvecklingen i maskinrummen inte har hängt med i samma utsträckning som övriga avdelningar ombord. Könsfördelning I det svenska sjömansregistret finns endast 13 procent kvinnliga sjömän. De är inte bara få, de är dessutom överrepresenterade i färjetrafiken, där 3 4 procent av de ombordanställda är kvinnor. Hos de konventionella rederierna är andelen kvinnliga sjömän bara 5 procent och nästan ingen är anställd i maskin. Andelen kvinnor i olika utbildningar tycks vara i ökande. Alla i branschen är idag överens om att kön saknar betydelse och att ingen redare skulle ha något emot att anställa en kvinna lika gärna som en man. Det kan också vara värt att notera att det aldrig funnits någon debatt om löneskillnader eller lönediskriminering inom sjöfarten.

12 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart 11 På sjökaptenslinjen är andelen kvinnor 15 procent samt 7 procent för sjöingenjörslinjen. På manskapssidan är siffran 11 procent. Arbetslöshet och programinsatser Arbetslösheten under sommaren är i stort sett obefintlig för att under senare delen av hösten fram till första månaderna på våren öka. Många sjömän har alternativt arbete under vintern. Arbetsförmedlingen Sjöfart I dagsläget har Arbetsförmedlingen Sjöfart 33 inskrivna. Vi har även kontinuerlig kontakt med sjösökande inskrivna på de lokala Af-kontoren. Dessa uppgår i dagsläget till 546 stycken. Det totala antalet inskrivna sjösökande uppgår alltså i dagsläget till 849. Antal inskrivna yrken Övriga Af Af Sjöfart 5 Maskinbefäl, fartyg Maskinpersonal, fartyg Fartygselektriker Fartygsbefäl Däckspersonal, sjöfart Kocksteward Mässman Kock, fartyg Kallskänka, fartyg Ekonomibiträde, fartyg Servitris, fartyg Intendenturpersonal Det är troligt att siffrorna på antalet inskrivna sökande, både på Arbetsförmedlingen Sjöfart samt de med sjöyrken på de lokala arbetsförmedlingarna, kommer att öka i antal de nästkommande månaderna för att åter sjunka under våren/sommaren.

13 12 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart Antal arbetssökande* Sedan 22 anger siffrorna enbart personer som aktivt söker arbete inom sjöfart som huvudyrke och som varit verksamma i yrket någon gång de senaste två åren (apr) Antal arbetslösa sjömän inskrivna på Af Sjöfart november 28 Däcksbefäl Maskinbefäl Däcksmanskap Maskinmanskap Programinsatser De senaste fyra åren har Arbetsförmedlingen Sjöfart anordnat en arbetsmarknadsutbildning för motormän. Då den stora bristen på motormän har lindrats något är det i dagsläget ej bestämt huruvida ytterligare utbildningar kommer att startas. Diskussioner finns även om en eventuell utbildning till matros. Intresse undersöks för närvarande hos de olika rederierna. Om någon utbildning kommer att startas är det troligt att rekrytering kommer att ske från de varslade grupperna. Regional utveckling & branschspecifika frågor Sjöfartsyrkena är till allra största del totalt oberoende av vart i landet man bor. Man kan alltså bo kvar på sin hemort trots att respektive rederi har sina fartyg i helt andra delar av landet. Infrastruktur och investeringar De svenska fartygen finns registrerade i 9 olika hemmahamnar. De tio största hamnarna svarar dock för 96 procent av tonnaget.

14 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart 13 Svenska fartygs hemmahamn Göteborg Stockholm Malmö Donsö Skärhamn Helsingborg Trelleborg Visby Lidköping Husum Övriga Transportpolitiken både i Sverige och EU handlar om att bygga långsiktigt hållbara transportsystem. Det innebär att mer gods förs över från väg till järnväg och sjöfart. Det finns indikationer på att den internationella sjöfarten på Sverige håller på att växa ur vissa av farlederna. Många hamnar riskerar att inte kunna bevara sin relativa konkurrensposition i denna situation och de svenska hamnarnas krav på att Sjöfartsverket anpassar farlederna till de nya förutsättningarna växer. Men också landinfrastrukturen måste bli mer effektiv. Hamnanläggningarna och de viktiga godsstråken på väg- och järnvägssidan behöver förbättras och förnyas för att effektivisera hela transportkedjan. Den svenska (kust)sjöfarten betalar själv sin infrastruktur via diverse olika avgifter såsom hamnavgifter, farledskostnader, kostnad för lotsar mm. Ren och säker sjöfart Svensk sjöfart handlar uteslutande om kvalitetssjöfart och säkerheten på svenska fartyg är bland de allra bästa i världen. Sjöfart är energieffektivt och har stor potential att avlasta landinfrastrukturen från säkerhets- och miljöproblem. Ett fartyg förbrukar förhållandevis lite energi. Avgasutsläppen är därför små och relativt lätta att rena. Alternativa bränslen är realistiska även på kort sikt, då fartygen inte på samma sätt som bilen kräver omfattande investeringar i infrastruktur för bränsledistribution. Fartyget belastar under normala driftförhållanden i liten grad miljön med buller, gift eller andra störningar. Sjötransporter har en stor potential i arbetet internationellt för ett mer miljöanpassat samhälle.

15 14 Arbetsmarknadsutsikter för Arbetsförmedlingen Sjöfart Politik och beslut Andra halvåret 29 är det Sverige som svingar ordförandeklubban i EU. Då kommer med all sannolikhet hav och miljö att komma högt upp på agendan. Frågan om den europeiska sjöfartens framtida utveckling kommer att få en tyngd som sällan förr. Skall Sverige då kunna leda utvecklingsarbetet på ett trovärdigt sätt måste vi konkret visa ett aktivt stöd för en långsiktig hållbar utveckling av vår egen sjöfartsnäring. Det som kan orsaka hinder på vägen är: Sjöfarten har redan idag relativt stora rekryteringsproblem och måste öka ansträngningarna på detta område. Detta problem leder i sin tur till högre kostnader för löner då rederierna driver upp löneläget för att få tag på kompetent personal. Varven i fjärran östern börjar bli överbelastade på grund av det stora antalet nybeställningar. Svensk sjöfart har en mycket god möjlighet att fortsättningsvis delta i den positiva tillväxten. Rederierna anser dock att förutsättningen för detta är att sjöfarten får näringsvillkor som är i nivå med vad som gäller i första hand den europeiska unionen. På grund av att införandet av tonnageskatten har dragit ut på tiden finns det risk för att nya svenskägda skepp inte får svensk flagg. Konsekvensen kan bli att många framtida svenska arbetstillfällen går förlorade. Infrastrukturen i land bör effektiviseras för att på så sätt tillåta sjöfarten att expandera på ett tillfredsställande sätt. Det är i dag relativt oklart vilken påverkan det ekonomiska läget i omvärlden kommer att ha på sjöfarten, både på kort och på lång sikt. Källor: Lighthouse Svensk Sjöfarts tidning/scandinavian Shipping Gazette Sveriges Redareförening Sjöfartsverket Lars Telestam, SUI SIKA Regeringskansliet Arbetsförmedlingens höstprognos SAI SCB Mikael Huss, Ledarna/SMBF

prognos arbetsmarknad Sjöfart 2009/2010

prognos arbetsmarknad Sjöfart 2009/2010 prognos arbetsmarknad 29/21 1 Innehållsförteckning Bakgrund 2 Efterfrågan på arbetskraft 3 Svenska handelsflottan 3 Tillskott till handelsflottan 4 Antalet anmälda platser hos Arbetsförmedlingen 5 Arbetskraftsbrist

Läs mer

Prognos våren 2011. Arbetsmarknadsutsikter. Sjöfart

Prognos våren 2011. Arbetsmarknadsutsikter. Sjöfart Prognos våren 211 Arbetsmarknadsutsikter 212 Innehållsförteckning Bakgrund 2 Efterfrågan på arbetskraft 3 Svenska handelsflottan 3 Tillskott till handelsflottan 4 Antalet anmälda platser hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2015 2016

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2015 2016 Arbetsmarknadsutsikterna våren 215 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 215 216 Text: Carina Jonsson Arbetsförmedlingen Sjöfart Telefon: 1 486 49 31 Eftertryck tillåtet med angivande av källa 215 6 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Prognos hösten 2010. Arbetsmarknadsutsikter. Sjöfart

Prognos hösten 2010. Arbetsmarknadsutsikter. Sjöfart Prognos hösten 21 Arbetsmarknadsutsikter Sjöfart 211 Innehållsförteckning Bakgrund 2 Efterfrågan på arbetskraft 3 Svenska handelsflottan 3 Tillskott till handelsflottan 4 Antalet anmälda platser hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 213 Sjöfart Prognos för arbetsmarknaden 214 Text Carina Jonsson, Arbetsförmedlingen Sjöfart Arbetsmarknadsutsikter för sjöfarten hösten 213 3 Innehållsförteckning Bakgrund

Läs mer

Sjöfart. Nyckeltal juli Metodutveckling finns beskriven i rapporten Svensk Sjöfart Nyckeltal utgiven

Sjöfart. Nyckeltal juli Metodutveckling finns beskriven i rapporten Svensk Sjöfart Nyckeltal utgiven Svensk Sjöfart Nyckeltal juli 2008 Metodutveckling finns beskriven i rapporten Svensk Sjöfart Nyckeltal utgiven 2008-07-01 Tabell 1. Svenska handelsflottans utveckling (300GT och över)* Handelsflottan

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 214 SJÖFART Prognos för arbetsmarknaden 215 Text Carina Jonsson, Arbetsförmedlingen Sjöfart Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Svenska fartyg 3 Branschorganisationer

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2014

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2014 Arbetsmarknadsutsikterna våren 214 Sjöfart Prognos för arbetsmarknaden 214 215 Text Carina Jonsson, Arbetsförmedlingen Sjöfart Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Översikt 3 Svenska fartyg 5 Branschorganisationer

Läs mer

INFORMATION om SJÖFART 2011 och 2012

INFORMATION om SJÖFART 2011 och 2012 INFORMATION om SJÖFART 211 och 212 Text Carina Z Jonsson Text- och bildredigering Kjell Ljung 1 Innehållsförteckning Bakgrund 2 Efterfrågan på arbetskraft 3 Svenska handelsflottan 3 Tillskott till handelsflottan

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Sjöfart Information om sjöfarten 2012-2013 Text Carina Jonsson, Arbetsförmedlingen Sjöfart Innehållsförteckning Bakgrund 2 Efterfrågan på arbetskraft 4 Svenska handelsflottan

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2016

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2016 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 215 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 216 Text: Carina Jonsson, 1 486 49 31 Arbetsförmedlingen Sjöfart Eftertryck tillåtet med angivande av källa 215 12 9 Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text, Arbetsförmedlingen 1 Innehållsförteckning Bakgrund 2 Efterfrågan på arbetskraft 4 Svenska handelsflottan 4 Tillskott till

Läs mer

Svensk sjöfart: nyckeltal 2016

Svensk sjöfart: nyckeltal 2016 Svensk sjöfart: nyckeltal 2016 Detta PM innehåller statistiska uppgifter gällande svensk sjöfart och det är en publikation som Svensk Sjöfart tar fram årligen. Det finns också en betydligt fylligare rapport

Läs mer

Svensk sjöfart: nyckeltal 2015*

Svensk sjöfart: nyckeltal 2015* Svensk sjöfart: nyckeltal 2015* Tabell 1a. Svenska handelsflottan ( 300 GT). 2005-2015 Handelsflottan totalt Svensk flagg Utländsk flagg År (1 jan) fartyg GT fartyg GT fartyg GT 2005 456 6 433 101 252

Läs mer

framtida möjligheter och utmaningar

framtida möjligheter och utmaningar ens framtida möjligheter och utmaningar Presentation av Tillväxtanalys uppdrag, Näringsdepartementet, 21 juni 2010 Maria Lindqvist, projektledare Regeringsuppdraget En beskrivning och analys av klustrets

Läs mer

Arbetsmarknad Stockholms län

Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS FÖR LÄNET LÄNETS UTMANINGAR BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Stockholms län 1 Antalet som arbetar i länet ökar med 10 000

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något fler nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknad Gotlands län

Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Gotlands län 1 Försiktiga framtisbedömningar Efterfrågan på arbetskraft har ökat

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2012-2013 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 17 sep-19 okt Prognosen

Läs mer

Arbetsmarknadspolitiska prognoser. Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser?

Arbetsmarknadspolitiska prognoser. Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser? Arbetsmarknadspolitiska prognoser Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser? Nej! Det är väl det enklaste svaret för både er och mig Men självklart kan vi det Fyra frågor kan vara värda att besvaras Vad gör

Läs mer

Sveriges Redareförening. Forskningspolicy

Sveriges Redareförening. Forskningspolicy Sveriges Redareförening Forskningspolicy Forskningspolicy Sjötransporter är ett säkert och miljövänligt transportslag. Det godstransportarbete som sjöfarten utför kopplat till vår import och export är

Läs mer

Tempen på sjöfartsbranschen. Riksrapport 2019

Tempen på sjöfartsbranschen. Riksrapport 2019 Tempen på sjöfartsbranschen Riksrapport 2019 Utmanande personalbrist i sjöfartsbranschen Fyra procent av de anställda inom yrkena matros, motorman samt tekniskt- och nautiskt befäl är kvinnor. 4 % Kvinnor

Läs mer

Med världen som arbetsplats

Med världen som arbetsplats Foto: Wallenius Marine Med världen som arbetsplats Vill du jobba i en internationell miljö? Tycker du om att samarbeta? Är du beredd att ta ansvar? I så fall är sjöfartsnäringen branschen för dig. Sjöfarten

Läs mer

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014 Sammanfattning Sida: 1 av 7 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Jämtlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Sammanfattning I Jämtlands län har arbetsmarknaden fortsatt att återhämta sig under

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 11 mars-17 april Prognosen

Läs mer

KOMPETENSBEHOV. TYAs Trendindikator. En undersökning om rekryteringsbehovet och andra. frågor som berör åkeriföretagen

KOMPETENSBEHOV. TYAs Trendindikator. En undersökning om rekryteringsbehovet och andra. frågor som berör åkeriföretagen En enkätundersökning från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Augusti 218 TYAs Trendindikator KOMPETENSBEHOV En undersökning om rekryteringsbehovet och andra frågor som berör åkeriföretagen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2017 Prognos för arbetsmarknaden 2017 2019 Text Annelie Almérus Håkan Gustavsson Torbjörn Israelsson Andreas Mångs Petra Nyberg Text- och bildredigering Marcus Löwing Avstämningsdag

Läs mer

UTBILDNING 1. Utbildning

UTBILDNING 1. Utbildning UTBILDNING 1 Utbildning 2 UTBILDNING UTBILDNING 3 Behörigheter Den 25 juni 2010 klubbade IMO igenom en reviderad upplaga av STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers 1978,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö augusti månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län augusti 2013 8 412 (11,3 %) 3 809 kvinnor (10,9 %) 4 503 män (11,7

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 12 maj 2016 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län april 2016: 10 798 (6,3%) 5 899 män (6,6%) 4

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-10-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under september månad 2017 påbörjade 580 personer

Läs mer

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 På mycket kort tid vände en stark optimism om en fortsatt ökad efterfrågan på varor och tjänster till lågt ställda förväntningar på

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-09-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under augusti månad 2017 påbörjade 600 personer (270

Läs mer

Arbetsmarknad Värmlands län

Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING LÄNETS UTMANINGAR YRKESKOMPASSEN DÄMPAD EFTERFRÅGAN PÅ VAROR OCH TJÄNSTER Konjunkturuppgången som började i slutet av 2009 pågick

Läs mer

Matros, Motorman eller Sjöbefäl

Matros, Motorman eller Sjöbefäl Sjökaptensprogrammet Kalmar Maritime Academy Matros, Motorman eller Sjöbefäl En kvantitativ undersökning, om sjömanselevers framtidsplaner efter gymnasiet. Författare: Fredrik Reis Examensarbete, 7.5 ETC

Läs mer

SJÖFARTSVERKET. Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

SJÖFARTSVERKET. Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 1 (3) SJÖFARTSVERKET Generaldirektören 2000-06-05 0402-0005033 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Sjöfartsverket har regeringens uppdrag att följa upp och redovisa utvecklingen av den svenska sjöfartsnäringens

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län 1 PROGNOSEN Ökad framtidstro bland gotländska företagare Efterfrågan på arbetskraft har ökat under senare delen av 2013 och bedöms fortsätta öka under både

Läs mer

Jens Sandahl, januari i fjol. för arbete. Arbetsförmedlingen

Jens Sandahl, januari i fjol. för arbete. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 februari 2014 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösaa i Västra Götalands län januari 2014: 65 906 (8,2%) 36 976

Läs mer

Komplettering 23 juni 2008 Anmälan av gymnasieutbildning till samverkansavtalet

Komplettering 23 juni 2008 Anmälan av gymnasieutbildning till samverkansavtalet Komplettering 23 juni 2008 Anmälan av gymnasieutbildning till samverkansavtalet 1. Inledning 1.1 Bakgrund Inom sjönäringen är behovet av utbildade motormän för tillfället starkt ökande. Detta har lett

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av augusti 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av augusti 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 12 september 2012 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län augusti 2012 63 951 (8,1%) 34 197

Läs mer

Nytillskott och rekryteringsbehov

Nytillskott och rekryteringsbehov Nytillskott och rekryteringsbehov Resultat på övergripande nivå Under de goda tillväxtåren i slutet av 199-talet och början av 2-talet ökade tillskottet av arbetskraft och alltfler rekryterades. Det innebar

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Riksrapport 2018

Tempen på bussbranschen. Riksrapport 2018 Tempen på bussbranschen Riksrapport 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Behovet av bussförare de kommande tre åren ökar nu kraftigt. Sedan 2016 har behovet ökat med 74 %. 6 av 10 Samtidigt som

Läs mer

Arbetsmarknadsprognos, Våren 2009

Arbetsmarknadsprognos, Våren 2009 Arbetsmarknadsprognos, Våren 009 Arbetsförmedlingen gör två prognoser per år. Arbetsställen som intervjuas utgör ett slumpmässigt urval från SCB: s företagsregister. Urvalet är stratifierat utifrån bransch,

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft?

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Konjunkturläget december 2 87 FÖRDJUPNING Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Diagram 14 Brist på arbetskraft i näringslivet Andel ja-svar, säsongsrensade kvartalsvärden 5 5 Sysselsättningen

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 FAKTAUNDERLAG Jönköpings län 2017-04-10 Ida Karlsson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 Färre personer går till arbete Av samtliga sökande på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län påbörjade

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län juli 2016: 17 860 (8,4%) 9 907 män (8,9%) 7 953 kvinnor (7,9%)

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 12 maj 2016 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län april 2016: 54 139 (6,7%) 23 670 kvinnor

Läs mer

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012 Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012 Fortsatt stark efterfrågan 2011 och 2012 POSITIV FRAMTIDSTRO BLAND FÖRETAG I KALMAR LÄN Svensk ekonomi är inne i en period av stark tillväxt.

Läs mer

Prognos Presskonferens Arbetsmarknadsstyrelsen Tisdag 5 december 2006

Prognos Presskonferens Arbetsmarknadsstyrelsen Tisdag 5 december 2006 1 Prognos 2007 Presskonferens Arbetsmarknadsstyrelsen Tisdag 5 december 2006 Prognosantaganden 2 Att den globala ekonomin växer med drygt 5 procent 2006 och med knappt 4,5 procent 2007 Att oljepriset uppgår

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö september månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län september 2013 8 387 (11,3 %) 3 836 kvinnor (11 %) 4 551 män (11,6

Läs mer

Med världen som arbetsplats

Med världen som arbetsplats Foto: Wallenius Marine Med världen som arbetsplats Vill du jobba i en internationell miljö? Tycker du om att samarbeta? Är du beredd att ta ansvar? I så fall är sjöfartsnäringen branschen för dig. Sjöfarten

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Välj sjöfarten med hela världen som arbetsplats

Välj sjöfarten med hela världen som arbetsplats Välj sjöfarten med hela världen som arbetsplats Att arbeta till sjöss innebär att ständigt vara på väg någonstans, att få se världen och samtidigt vara nära naturen och elementen. Sjöfarten är livsviktig

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, juli månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län juli 2014 9 285 (5,5

Läs mer

Med världen som arbetsplats

Med världen som arbetsplats Foto: Wallenius Marine Med världen som arbetsplats Vill du jobba i en internationell miljö? Tycker du om att samarbeta? Är du beredd att ta ansvar? I så fall är sjöfartsnäringen branschen för dig. Sjöfarten

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014. Prognos för arbetsmarknaden 2014-2015. Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014. Prognos för arbetsmarknaden 2014-2015. Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden 2014-2015 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) 498 privata arbetsställen i Kalmar län, svarsfrekvens

Läs mer

Påverkar bostadsbristen arbetsgivares rekryteringsmöjligheter? 1 (9)

Påverkar bostadsbristen arbetsgivares rekryteringsmöjligheter? 1 (9) Påverkar bostadsbristen arbetsgivares rekryteringsmöjligheter? 1 (9) 2 (9) Sammanfattning Undersökningsföretaget SKOP har på uppdrag av Hyresgästföreningen frågat ansvariga på 50 av de 100 största arbetsplatserna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län i slutet av februari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län i slutet av februari månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jönköping, 14 mars 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköping län februari 2012 12 148 (7,2%) 5 730 kvinnor

Läs mer

Pressmeddelande. Sammanfattning av arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars Efterfrågan på arbetskraft

Pressmeddelande. Sammanfattning av arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars Efterfrågan på arbetskraft Pressmeddelande Sida: 1 av 5 Sammanfattning av arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars 2010 Efterfrågan på arbetskraft Stockholms län står för en betydande del av den förbättring som syns på arbetsmarknaden.

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö 11 september 2014 Victor Tanaka Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län Augusti 2014 7 650 (10,4 %) 3 330 kvinnor (9,6 %) 4 300 män (11,2

Läs mer

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 oktober 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län september 2012 9 683 (6,5%) 4 816 kvinnor

Läs mer

ANTALET SYSSELSATTA ÖKADE MEN MINSKAR

ANTALET SYSSELSATTA ÖKADE MEN MINSKAR Prognos 2012 Västmanlands län: Återhämtningen bryts - arbetsmarknaden försämras Efter en god utveckling på arbetsmarknaden under 2010 och första hälften av 2011 väntas återhämtningen på arbetsmarknaden

Läs mer

ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN

ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN U T R E D N I N G S T J Ä N S T E N Ellinor Fridh Tfn: 08-786 44 15 PM 2011-06-13 Dnr 2011:745 ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN Hur många av de arbetslösa som är registrerade hos

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Västernorrlands län 1 PROGNOSEN Fortsatt försvagning på länets arbetsmarknad Arbetsförmedlingens konjunkturbarometer visar en tydlig fortsatt nedgång på arbetsmarknaden i Västernorrlands

Läs mer

Arbetsmarknad Dalarnas län

Arbetsmarknad Dalarnas län PROGNOS 2014 Arbetsmarknad Dalarnas län 1 Dalarnas län.indd 1 2014-01-08 17:16:07 prognosen Svag tillväxt, men stor efterfrågan på arbetskraft Arbetsmarknaden i Dalarna kännetecknas av en svag tillväxt,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, september månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län augusti 2014

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2018

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2018 FAKTAUNDERLAG Västra Götalands län Göteborg, 12 februari 2018 Sarah Nilsson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2018 Till arbete 5 753 inskrivna arbetssökande påbörjade någon form av arbete

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av september 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av september 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 10 oktober 2014 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län september 2014: 59 126 (7,4%) 32 741

Läs mer

Pedagogik för jämställd IT. 5% av Sveriges nya civilingenjörer inom datateknik är kvinnor. Har vi råd med det?

Pedagogik för jämställd IT. 5% av Sveriges nya civilingenjörer inom datateknik är kvinnor. Har vi råd med det? Pedagogik för jämställd IT 5% av Sveriges nya civilingenjörer inom datateknik är kvinnor. Har vi råd med det? Sammanfattning Gymnasiets program med inriktning mot data attraherar få unga kvinnor. I arbetslivet

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 13 januari 2016 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län december 2015: 57 825 (7,2%) 32 513

Läs mer

om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter

om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Omremiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

RIKET 2015 TEMPEN PÅ MOTORBRANSCHEN. Företagen saknar kompetent personal samtidigt som färre studerar på gymnasiets fordons- och transportprogram

RIKET 2015 TEMPEN PÅ MOTORBRANSCHEN. Företagen saknar kompetent personal samtidigt som färre studerar på gymnasiets fordons- och transportprogram TEMPEN PÅ MOTORBRANSCHEN RIKET 2015 Företagen saknar kompetent personal samtidigt som färre studerar på gymnasiets fordons- och transportprogram En rapport framtagen av Motorbranschens- och Lackerarnas

Läs mer

1. Varselvågen i Kalmar län

1. Varselvågen i Kalmar län 1. Varselvågen i Kalmar län -Så drabbade varselvågen Kalmar län Januari 2013 Innehåll Inledning... 2 Varselvågen augusti - december 2012... 3 Varselsituationen i Kalmar län i ett 8-års perspektiv... 4

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september 2011 Blekinge, 13 oktober 2011 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september 2011 Andelen öppet arbetslösa och/eller deltagare i program med aktivitetsstöd anges fortsättningsvis

Läs mer

Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter

Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter Innehåll Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter 2 Bostadsbristen i siffror 2 Läget i dag 2 Läget för studenter 3 Vad har byggts? 4 Varför just nu?

Läs mer

Länsfakta Arbetsmarknadsläge och prognos

Länsfakta Arbetsmarknadsläge och prognos 1 (12) 2011-01-05 Länsstyrelsen Gävleborg Landshövdingens stab L Jansson Vecka 1, 2011-01-05 Länsfakta Arbetsmarknadsläge och prognos Inkommande varsel om uppsägningar i Gävleborg på låg nivå trots säsongsmässig

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2015 Erik uldt & Julia Asplund Analysavdelningen 2014-12-09 Arbetsförmedlingens intervjuundersökning hösten 2014 I Stockholms

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 1998:129) Svensk sjöfartsnäring - hot och möjligheter

Yttrande över betänkandet (SOU 1998:129) Svensk sjöfartsnäring - hot och möjligheter 1 (6) Stab Närings- och Sjöfartspolitik Lars Vieweg, 011-19 15 50 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet (SOU 1998:129) Svensk sjöfartsnäring - hot och möjligheter Sammanfattning

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 februari 2015 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län januari 2015: 61 625 (7,7%) 35 344

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, december månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län december 2013 8 751 (11,7 %) 3 867 kvinnor (11 %) 4 884 män (12,3

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 12 december 2014 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län november 2014: 59 644 (7,4%) 33 577

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsmarknadsutsikter Arbetsmarknadsutsikter Dalarnas län, våren 2018 2018-06-13 Jan Sundqvist öjdpunkterna i vårens prognos ögkonjunkturen biter sig fast o men allt fler tecken på avmattning. Stark global handel gynnar tillväxten

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016 Arbetslösheten i Jönköpings län fortsatte att sjunka under oktober månad om än bara

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Dalarnas län

PROGNOS Arbetsmarknad Dalarnas län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Dalarnas län 1 PROGNOSEN Starkare arbetsmarknad Dalarna, liksom en stor del av resten av världen, dras med efterverkningarna av en seg lågkonjunktur. Ekonomin i USA och

Läs mer

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 Kortversion av arbetsmarknadsprognos för Uppsala län 2009/2010 Prognosen i sin helhet finns att läsa på arbetsformedlingen.se/rapporter PROGNOSEN KRAFTIGT MINSKANDE

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Blekinge län 2018

Tempen på bussbranschen. Blekinge län 2018 Tempen på bussbranschen Blekinge län 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Riket Blekinge län 6 av 10 118 Samtidigt som behovet av bussförare ökar uppger 6 av 10 företag med rekryteringsbehov att

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Östergötlands län 2018

Tempen på bussbranschen. Östergötlands län 2018 Tempen på bussbranschen Östergötlands län 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Riket Östergötlands län Behovet av bussförare de kommande tre åren ökar nu kraftigt. Sedan 2016 har behovet ökat med

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865 ungdomar 18-24 år (12,8 %)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865 ungdomar 18-24 år (12,8 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 9 maj 2014 Andreas Mångs, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 10 september 2015 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län augusti 2015: 56 965 (7,1%) 25

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 13 januari 2015 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län december 2014: 61 052 (7,6%) 34 837

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län Göteborg, 11 maj 2017 Jens Sandahl Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 Till arbete Under april 2017 påbörjade 620 personer (221 kvinnor och 399 män) av de inskrivna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 september 2014 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län augusti 2014: 59 629 (7,4%) 33 027

Läs mer

PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad

PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad DÄMPADE FÖRVÄNTNINGAR På mycket kort tid vände en stark optimism om en fortsatt ökning av efterfrågan på varor

Läs mer