Kom igång med Provectus Groupware

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kom igång med Provectus Groupware"

Transkript

1 Kom igång med Provectus Groupware Provectus Groupware är en sammarbetsplattform för arbetsgrupper som innehåller alla de funktioner som en modern Microsoft Exchange lösning gör så som e-post, kalender, kontakter, uppgifter, delade mappar osv. Denna guide är utformad för att snabbt komma igång med systemet. En mer fullständig manual går att ta del av via vår hemsida. Flera ingångar till samma information En stor fördel med ett centralt lokaliserat system är att samma information går att nå på olika sätt. Det vanligaste är att Microsoft Outlook används på datorn och datasynkronisering sker mot mobiltelefonen. Övriga ingångar så som webmail används vid de tillfällen man behöver komma åt informationen från en dator man normalt inte brukar befinna sig vid. Microsoft Outlook Microsoft Outlook är nog en av de mest kända och använda applikationer för arbetsgrupper. Med hjälp av avancerad cachningsfunktioner, så är det fullt möjligt att arbeta i applikationen även vid de tillfällen en Intenetförbindelse saknas vilket är mycket populärt för användare av bärbara datorer. Det är mycket enkelt att konfigurera Outlook till att använda Provectus Groupware och större utrullningar kan även konfigureras via inloggningsscript. Data synkronisering med mobil enhet Provectus Groupware stödjer data synkronisering med mobila enheter via Active Sync protokollet. Mobiltelefonen håller sig hela tiden synkroniserad med epost, kontakter, kalender osv direkt över mobilnätet. Ingen synkronisering med kabel till datorn är nödvändig. Datasynkroniseringen stöds av de flesta moderna mobila enheter (så kallade smart phones). Webmail, Webmail mini och Webmail på mobil enhet Webmailen är ett tryggt och enkelt sätt att komma åt och använda sig av funktionerna när man inte har tillgång till sin egna dator. Den fulla versionen har stöd för de flesta moderna webbläsare. Vid tillfällen då man inte har tillgång till höghastighets Internet eller då webbläsaren är av äldre modell, så kan man använda Webmail mini. Alla funktionerna är givetvis tillgängliga precis som vanligt, men med ett lite enklare användargränssnitt. Webmailen kan även användas i de lite enklare webbläsare som finns i dagens mobiltelefoner. Systemet känner själv av vilken typ av mobil enhet man har och anpassar sig efter den. På de lite mer avancerade mobila enheterna rekommenderar vi att datasynkronisering används istället för webmail då detta är betydligt mer användarvänligt.

2 Microsoft Outlook För att dra nytta av all funktionalitet i Provectus Groupware via Microsoft Outlook, så behöver man installera en tilläggskomponent. En av fördelarna med detta är bland annat att e-posten kommer att vara tillgänglig även vid de tillfällen en Internetanslutning saknas genom så kallad offline cachning, något som är mycket uppskattat av laptop användare. 1. Surfa till 2. Skriv in din mailadress i fältet för användarnamn och ditt lösenord i lösenordsfältet. 3. Klicka på Logga in.

3 4. Klicka på Inställningar och välj Integrering med Windows. 5. Klicka på Ladda ner Kerio Outlook Connector.

4 6. Klicka på Run och komponenten börjar laddas ner. 7. När Outlook Connectorn är nerladdad, så visas ett varningsmeddelande. Klicka på Run och följ installationsanvisningarna på skärmen.

5 8. Klicka på Klicka här för autokonfigurering av Kerio Outlook Connector. Klicka på Run. Konfigurering av Microsoft Outlook sker.

6 9. Outlook startar om och en dialogruta med uppmaning om att skiva in lösenordet visas. Skriv in ditt lösenord och klicka på Ok. 10. Microsoft Outlook är nu konfigurerat och söker kontakt med servern för att utföra första synkroniseringen. Beroende på hur mycket mail du har i mailboxen, så tar detta en stund.

7 Data synkronisering med mobil enhet Provectus Groupware använder sig av Active Sync för att synkronisera kontakter, kalender, epost osv direkt över mobilnätet och är ett mycket populärt sätt för affärsfolk att på fältet hålla sig uppdaterad med den senaste informationen. Med hjälp av pushmail så trycks meddelandet ut till telefonen när det har inkommit. Har man otur och råkar tappa telefonen så kan Provectus på distans rensa telefonen på den synkroniserade datan. Telefoner konfigureras på lite olika sätta beroende på telefonmodell och tillverkare. Se din telefons manual för hur du ansluter till Microsoft Exchange. Nedan beskrivning är för telefoner som baseras på Windows Mobile 6. Active Sync applikationen ingår i Windows mobile, så det är inte nödvändigt att installera något. 1. På din telefon - gå till Start -> Programs och klicka på Active Sync ikonen. 2. Klicka på Menu och välj Add server source. 3. Skriv in webmail.intena.net i fältet Server address. Se till att rutan This server requires an encrypted (SSL) connection är makerad. Klicka på Next.

8 4. Skriv in första delen av din epostadress som användarnamn, lösenord och domän. Kryssa i rutan Save password. Klicka på Next. 5. Se till att alla rutor är ikryssade. Klicka sedan på Finish. 6. Nu startar den första synkroniseringen. Om nedan meddelande kommer upp, så klicka på Ok.

9 Webmail, Webmail mini och Webmail på mobil enhet Det är mycket enkelt att koppla upp sig mot webmailen. Starta en webbläsare och surfa till Normalt brukar vi även peka om ditt företags domännamn, så ni får en egen länk till webmailen om så önskas. 1. Surfa till 2. Skriv in din mailadress i fältet för användarnamn och ditt lösenord i lösenordsfältet. 3. Fullständigt användargränssnitt är förvalt. Sitter du på en dator som har långsam Internetförbindelse, så kan du prova att makera Förenklat istället. 4. Klicka på Logga in. Webmail på en mobiltelefon fungerar på samma sätt som på en stationär dator. Användargränssnittet är dock något förenklat och anpassat för de små skärmarna. Om du har tillgång till en modern mobiltelefon, så rekommenderar vi datasynkronisering istället för att öka användarupplevelsen.