INTRODUKTION TILL WSJT. Låt oss åka och fiska! Du vet aldrig vad du kommer att fånga.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INTRODUKTION TILL WSJT. Låt oss åka och fiska! Du vet aldrig vad du kommer att fånga."

Transkript

1 INTRODUKTION TILL WSJT Låt oss åka och fiska! Du vet aldrig vad du kommer att fånga.

2 DU VET ALDRIG VAD DU KOMMER ATT FÅNGA Amatörradio i sitt ursprung handlar om radio och vågutbredning. Många av oss började med denna hobby för fascinationen av radio och vågutredning. De oförutsägbara egenskaperna för vågutbredningen håller intresset uppe. Man slutar aldrig att lära sig. Dessa egenskapar är som att fiska. Du vet aldrig I förväg vad du kommer att fånga. Om du fick en stor fisk varje gång du kastade i linan så skulle det inte vara så roligt, eller?

3 WSJT SOFTWARE av K1JT WSJT är namnet på programmet. Namnet står för Weak Signal communications by K1JT. WSJT har fyra trafikmoder för VHF, UHF och SHF. K1JT tillhandahåller programmet kostnadsfritt! Källkoden finns också tillgänglig kostnadsfritt! Programmet finns tillgängligt på webben på

4 JOE TAYLOR K1JT Joe Taylor K1JT är upphovsmannen till WSJT. Joe delar uppenbarligen fascinationen av radio som de flesta amatörer gör. K1JT är Nobelpristagare i astronomi. Väl kvalificerad att skriva programvara som WSJT. K1JT s kunskaper i att detektera extremt svaga radiosignaler är uppenbara i funktionerna och prestandan I WSJT. Joe är själv en aktiv radioamatör och flitig användare av WSJT på VHF och uppåt.

5 WSJT s FYRA MODER FSK441 För VHF kommunikation via meteor scatter. Nyttjar reflektionerna från mycket små meteorer. Det är inte nödvändigt med meteorskurur, det fungerar alltid dygnet runt. JT6M Samma användning som FSK441 men är optimerad för 6 meter. Långsammare men med 10 db bättre känslighet. JT65 För kommunikation med mycket svaga signaler med någorlunda konstant styrka. Används för Troposcatter och Earth-Moon-Earth (EME) kommunikation på VHF, UHF och SHF. JT65 används numera även på kortvåg! EME Echo Testar stationens prestanda genom att detektera och mäta EME ekon, brus och path kalkylering.

6 FSK441 FSK441 är utvecklad för kommunikation med hög hastighet på VHF. Använder mycket korta ping av signaler som reflekteras från mycket små meteorer, i storlekar mellan damm och sandkorn. Meteorerna joniserar E skiktet kring 100 km höjd och möjliggör kommunikation från 600 till 2400 km. Små meteorer finns närvarande 365 dagar per år. QSO kan alltid genomföras dygnet runt. Det krävs inga stora meteorskurar för att genomföra ett QSO! En bra 100 ms reflektion avkodar ett komplett call! Ett 20 ms ping hinner avkoda 3 tecken.

7 JT6M JT6M används också för high speed meteor scatter men är optimerat för 6 m bandet. Reflektionerna på 6 m är kraftigare och längre än på 144 och 432 MHz. JT6M är långsammare, men nyttjar fördelen av de längre reflektionerna. Detta ger ca 10 db bättre känslighet än FSK441. JT6M lämpar sig inte för användning över 50 MHz, FSK441 är betydligt bättre på 144 och 432 MHz.

8 JT65 JT65 används för extremt svaga och sakta varierande signaler såsom EME (Earth-Moon-Earth) och Troposcatter. JT65 kan tillhandahålla 15 db förbättring jämfört med en skicklig EME operatör på telegrafi (CW)! 15 db förbättring är som att ha minst sexton antenner i stället för en eller 1 kw istället för 30 W. JT65 möjliggör EME trafik med en liten station, för operatörer som inte är klarar att hantera CW. WSJT utför INTE allt jobb åt dig. EME trafik är fortfarande en riktig utmaning!

9 EME ECHO EME Echo - Utan denna programvara är svårt om man bara skall använda sin hörsel. WSJT tillhandahåller ett kvalitativt sätt att mäta din anläggnings prestanda. När WSJT används i EME Echo mode så mäts bruset från solen och andra källor. EME Echo är enklare än de andra sätt som finns att utföra brus och störningsmätningar. Denna testmöjlighet tillåter en operatör med svaga signaler att mäta upp ett standardvärde för prestanda och sedan utvärdera förändringar.

10 LÅT OSS BÖRJA FISKA! Du äger förmodligen redan de dyrbara delarna, en transceiver och en dator. Du behöver mer än bara lådan med drag. Du kan inte fiska utan spö! Du behöver en Antenn.

11 pings hörs hos K1UHF WSJT FSK441 MODE Sänd CQ Sänd Multi Ton 73s Sänd Single Ton 73s

12 FISKESPÖ FÖR ATT FÅNGA METEORER? Du behöver inte mycket aluminium. Med en loopantenn eller en 3 element beam och endast 25 Watt kan du köra de stora stationerna km FSK441 signaler har hörts med en vertikal! Från Connecticut har K1UFH kört fem stationer väst om Missisippi som hade mindre än 25 Watt och 3 el beamar eller mindre. Störst är inte alltid bäst. Meteorer sveper fram över himlen. En antenn med en smal horisontell lob hjälper inte alla gånger.

13 ÖVRIG FISKEUTRUSTNING? En 6 eller 2 meters multimode (USB) transceiver. En dator med Windows Ett lämpligt interface för ljudkortet. Mikrofon framför högtalarna kan duga för en nybörjare. Gratisprogrammet WSJT. Noggrann frekvenskalibrering, Hz. Exakt datortid, synka med SNTP (Windows time)?

14 FISKETEKNIK Du kan få kontakt dygnet runt med FSK441 MS Det finns nästan alltid tillräckligt med fina meteorer för ett sked under en halvtimme. Sen kväll till mitt på dagen är bäst tidpunkten. Det är föga troligt att du rattar runt och hittar någon som ropar CQ på MS.

15 FISKETEKNIK Det vanligaste är nog att kontakterna genomförs genom skeds som man kommit överens om. Inom Europa används ON4KST chat för att planera dessa skeds. Random kontakt kan fås med WSJT under en contest eller under en mindre skur. CQ sker i Europa på anropsfrekvenserna MHz och MHz. Vid stora skurar skall man köra split vid CQ på MHz. T.ex. CQ 363 SK2AT

16 ON4KST

17 FISKETEKNIK Konfigurera programmet WSJT med din signal, lokator och PTT användning. Ställ in en ledig frekvens, klicka på monitor vänta några sekunder, tryck på stop för att mäta och ställa in mottagande ljudnivå för WSJT. Gå till Ping Jockeys webbsida, hitta skeds i progress to monitor (receive). Ställ in din USB mottagare till sked frekvensen och håll koll på DF. Du kommer att höra pings. Vänta en stund, WSJT kommer att börja avkoda signalen.

18 DIN FÖRSTA FÅNGST För lyssning av andra QSO var beredd att lyssna på stationer 800 till 1600 km bort. Skriv motstationens signal i To radio: rutan och klicka på Lookup, WSJT kommer att visa riktning och avstånd. Du har hittat fisken! Ta honom nu, bestäm sked. Men först: läs WSJT manualen och hjälpfilerna. För ditt första sked, hitta en stark station. Skriv på ON4KST chat att du önskar ditt första sked.

19 DIN FÖRSTA FÅNGST Koordinera tid, frekvens och sändperioder. Sändperioder är 30 sek vid FSK441 och JT6M Om man riktar mot syd eller väst kör man 1:st vid CQ. Rikning norr eller öst så används 2:nd vid CQ. Skriv in motstationens signal, rikta in antennen. Välj TX First eller inte och ST Msg eller inte. Tryck på Tune knappen och kolla att ljudnivån till sändaren är korrekt inställd. Ändra Auto ON så startar WSJT sändning- och mottagningsekvens.

20 DIN FÖRSTA FÅNGST Koppla nu av och lyssna efter ett meteor ping. Om du hör ping av en tydlig meteor skall WSJT avkoda detta vid nästa växling. Om du får bra läsbarhet under sekvensen GLÖM INTE ATT ÄNDRA din sändande text till nästa meddelande. Du kan faktiskt ändra meddelandet redan under sändning.

21 NJUT AV FÅNGSTEN Utväxla anropssignaler, signalrapporter, rogers och 73, du har nu genomfört ditt första QSO. Logga QSO et! Gratulerar! Du vet aldrig vad du kommer att fånga. Du är nu själv troligen fast i kroken Du kan nu spendera de kommande åren med att köra stationer inom MS området. Men hur vore det med lite längre kontakter?

22 DEN STORA FÅNGSTEN JT65 EME kräver ett större fiskespö och bättre bete (mer effekt) än FSK441 MS. EME är det ultimata DX:et. Tro inte att det är enkelt. EME kräver att din station fungerar perfekt! JT65 EME kontakter kräver inte alls lika mycket som en CW station men du behöver bra utrustning. JT65 EME fullbordar prestationen. Det är möjligt att köra en annan 2 meter station om båda stationer har en långyagi och 100 Watt.

23 WSJT JT65 AH6LE on JT44 Calling AH6LE Sending rogers

24 DEN STORA FÅNGSTEN Sätt in en bra GaAS FET preamp vid antennen. Använd lågförlust coax, speciellt från preampen. Du kan använda en enkel antennuppsättning nära marken. Manuell rotering i azimut och elevering mot månen är ett billigt men effektivt sätt. Har du redan en stor antenn uppsatt med rotering utan elevering blir du begränsad till EME körning vid månens upp och nedgång i horisonten. När Du tror att allting är korrekt uppsatt så använd WSJT Echo Mode och kolla dina ekon.

25 DEN STORA FÅNGSTEN Du kanske inte hittar dina egna ekon med WSJT men du bör ha möjlighet att köra större stationer. Gå till ON4KST chat och monitorera några skeds, välj de stora stationerna först. Håll din antenn riktad mot månen som rör sig. Se till att din tid och frekvens är inställd så noggrannt som möjligt. Om du med framgång kan avkoda signaler så skall du vara klar att prova på ett sked.

26 DEN STORA FÅNGSTEN Bestäm sked på ON4KST chat sida. Se till att detaljerna om era stationer blir korrekta. Ifall båda stationer sänder och mottar under samma sekvens så kommer det inte att fungera. Stationen som har månens uppgång sänder först Man kanske bara får kommunikation en väg, månens kratrar kan ställa till det. Det beror på fenomenet Faraday rotation. Fullmåne är alltid bättre, då är det mer reflekterande yta, rätt eller...?

27 DEN STORA FÅNGSTEN Blev det ingen kontakt? Det är svårt! Solbrus och annat noise ställer till det. Det är bättre att vara aktiv under en EME weekend när månen är i perigee och förhållandena är bättre. JT65 har message averaging. Det låter dig bestämma ifall du vill Include Exclude eller Fold meddelanden. JT65 message averaging kan göra stor skillnad om det används rätt. När du väl genomfört första kontakten, tänker du att det var värt det, ett DX på 800,000 km! QSO med en liten station är svårt. Men när du fångats av flugan så kommer du att sätta upp den stora stationen.

28 WSJT NÅGRA WEBB LÄNKAR K1JT s WSJT page: K1JT s WSJT Users guide and reference manual: DK5YA VHF Page World DX above 50 MHz: DK5YA MeteorScatter HowTo pdf: ON4KST The 50 MHz Web Pages: WA5UFH s meteor scatter etiquette page: WB5APD s JT44 EME tips page: WEST MOUNTAIN RADIO, RIGblaster sound card interface page:

6 Meter / 50 MHz. Det Mystiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D. Översatt av SM2DCU Olof Lööf & SM0TSC Johan Hansson

6 Meter / 50 MHz. Det Mystiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D. Översatt av SM2DCU Olof Lööf & SM0TSC Johan Hansson 6 Meter / 50 MHz Det Mystiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D. Översatt av SM2DCU Olof Lööf & SM0TSC Johan Hansson 6 Meter - Retorik versus Realitet Ingen är aktiv på 6 meter N4UFP har genomfört

Läs mer

Digitala trafiksätt på HF

Digitala trafiksätt på HF Digitala trafiksätt på HF En presentation av PSK31 och JT65/9 av Anders Rhodin, SM7VRZ SSA SM7-möte, Karlshamn 15/11 2014 Innehåll Digitala trafiksätt, modulationer och bandbredd Presentation av BPSK Presentation

Läs mer

Mer om WSPR - kolla konditioner och antenner

Mer om WSPR - kolla konditioner och antenner Mer om WSPR - kolla konditioner och antenner I denna artikel följer SA7CND / Poul upp digitalredaktörens Anders WSPR-artikel i förra numret med några tips om användning av WSPR (Weak Signal Propagation

Läs mer

Digital kommunikation med WSJT, JT65 Deep Search

Digital kommunikation med WSJT, JT65 Deep Search Digital kommunikation med WSJT, JT65 Deep Search Artikeln ger en översiktlig beskrivning av K1JT s koncept Deep Search, en programmodul som skapats för att minimera mängden överförd information vid ett

Läs mer

Fjärrstyrning av mikrovågsstation SM7LCB

Fjärrstyrning av mikrovågsstation SM7LCB Fjärrstyrning av mikrovågsstation SM7LCB Egenutvecklad fjärrstyrning av radiostation! Vad behövs för fjärrstyrning! Fjärrstyrning av radiostation: - Styrning av radio. - Överföring av ljud. - Styrning

Läs mer

6 Meter / 50 MHz. Det Mystiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D.

6 Meter / 50 MHz. Det Mystiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D. 6 Meter / 50 MHz Det Mystiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D. 6 Meter - Retorik versus Realitet Ingen är aktiv på 6 meter N4UFP har genomfört över 1500 QSO på 6 m sedan 1992 Det finns inga DX på

Läs mer

Hur man kan köra digital HF med WebSDR och FLDIGI

Hur man kan köra digital HF med WebSDR och FLDIGI TIPS om digitala moder med t.ex FLDIGI Hur man kan köra digital HF med WebSDR och FLDIGI Ibland har man nytta av en HF-mottagare på annan plats för att köra trafik hemifrån. I mitt fall var vi flera i

Läs mer

v.2.1 Sida 1 av 8 Nedan fokuserar jag på begreppet markvåg eftersom det är detta som denna artikel behandlar.

v.2.1 Sida 1 av 8 Nedan fokuserar jag på begreppet markvåg eftersom det är detta som denna artikel behandlar. v.2.1 Sida 1 av 8 16. MARKVÅG Författare Bertil Lindqvist, SM6ENG Denna myt handlar om att många sändareamatörer ofta tillmäter markvågen större betydelse än vad den har. Vidare så behandlar den en del

Läs mer

SK7HW QSL-hantering. Vad är ett QSL-kort?

SK7HW QSL-hantering. Vad är ett QSL-kort? Vad är ett QSL-kort? QSL är telegrafistens förkortning för Jag kvitterar Ett QSL-kort är en skriftlig bekräftelse på en radiokontakt men kan också vara ett tack för en korrekt lyssnarrapport Varför utväxlar

Läs mer

MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5

MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5 MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5 Förslag till nationell frekvensallokering i 70cm bandet till : Repeaterlänkar, Crossbandslänkar, Extra repeater mottagare ( ej att förväxla med repeaters / reläsändare)

Läs mer

A WORLD OF LISTENING DPR-2. FM RDS/DAB Digital Radio. - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången -

A WORLD OF LISTENING DPR-2. FM RDS/DAB Digital Radio. - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången - A WORLD OF LISTENING DPR-2 FM RDS/DAB Digital Radio - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången - Innehåll Knappar & exteriör 1 Återställa radion 8 Batteridrift 2 Hörlursuttag 8

Läs mer

Köra radio på distans!

Köra radio på distans! Köra radio på distans! Egenutvecklad fjärrstyrning av radiostation! Historia om SM7LCB fjärrstryning! - Första undersökningen av möjligheterna i början av 1990-talet. - Med ICOM IC-706 startade utvecklingen

Läs mer

Bekanta dig med digitala moder på HF

Bekanta dig med digitala moder på HF Bekanta dig med digitala moder på HF Det händer mycket inom radioamatörernas kommunikationssätt på HF. Chatt via datorn till transceivern ökar i popularitet och de nya protokollen är markant effektivare

Läs mer

Hur göra i LOGGER. Ursprungligen skriven av Tommy/SM7NZB. Redigerad och uppdaterad av Ulf/SM0LCB.

Hur göra i LOGGER. Ursprungligen skriven av Tommy/SM7NZB. Redigerad och uppdaterad av Ulf/SM0LCB. Sida 1 av 5 Hur göra i LOGGER Ursprungligen skriven av Tommy/SM7NZB. Redigerad och uppdaterad av Ulf/SM0LCB. Fortsätta med samma test, dubbelklicka på logger igen. Välj "LAST.. contest" + ENTER Fortsätt

Läs mer

Trettiosju kom-ihåg-tips inför SSB-SAC 2013 nu till helgen

Trettiosju kom-ihåg-tips inför SSB-SAC 2013 nu till helgen Ingemar SM5AJV, redaktör för contestspalten i QTC, SAC CC Team Leader Upprop inför Scandinavian Activity Contest Trettiosju kom-ihåg-tips inför SSB-SAC 2013 nu till helgen Publicerat 2013-10-10 Kommande

Läs mer

!!! ÅRSMÖTE I NSA 17 februari 2014!!!!

!!! ÅRSMÖTE I NSA 17 februari 2014!!!! Medlemsbladet BREAK-IN Nyköpings Sändareamatörer ------------------ Vinternumret 2014 Årgång 55 ------------------- I REDAKTIONEN: Redaktör: SM5KNV Leif 0155-24 02 11 e-mail red.: sm5knv#telia.com Ansvarig

Läs mer

Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska

Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska There`s a new kid in town. Det kommer mycket mer från Lenco. www.stl.nl hittar du ytterligare produkter. Lenco SCR-81 Radio kassett

Läs mer

Registreringsfönstret flytta mellan multipler raderar flyttar mellan fälten ändra skalan på bandmappen N?MM ändra transceiverns frekvens

Registreringsfönstret flytta mellan multipler raderar flyttar mellan fälten ändra skalan på bandmappen N?MM ändra transceiverns frekvens 2009-10-01 1 Registreringsfönstret Med Wipe raderar du alla fält. Du flyttar mellan fälten med tab eller med mellanslag. Mellanslag flyttar markören till nästa tomma fält. Tab flyttar till nästa fält.

Läs mer

Frimodigare på telegrafi

Frimodigare på telegrafi Frimodigare på telegrafi Tar det emot att köra CW på HF? Känner du, liksom jag, att lite mer träning behövs nog innan jag sätter igång på banden? Hur fort behöver man kunna köra? Låt oss titta mer på träning

Läs mer

Bruksanvisning TP329

Bruksanvisning TP329 Bruksanvisning TP329 1 2 BRUKSANVISNING TP-329 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 INTRODUKTION...1 HUVUDFUNKTIONER...1 SÄKERHET OCH UNDERHÅLL...3 Säkerhetsinformation...3 Vård av denna Produkt...3

Läs mer

Bruksanvisning DAB One

Bruksanvisning DAB One Bruksanvisning DAB One Var snäll läs igenom denna bruksanvisning, innan ni börjar använda er DAB One. Grattis till ditt val av DAB/FM mottagare. Vi hoppas att du kommer att ha många trevliga stunder framför

Läs mer

Zodiac Me2You Privat Mobil Radio. Användarhandbok

Zodiac Me2You Privat Mobil Radio. Användarhandbok Zodiac Me2You Privat Mobil Radio Användarhandbok Introduktion Privat mobil radio(pmr) låter dig prata med så många människor du vill, så ofta du vill, utan licens eller samtalsavgifter. Den är väldigt

Läs mer

Scanning (Kanalpassning)... 7 Smygläge (Whispering)... 8

Scanning (Kanalpassning)... 7 Smygläge (Whispering)... 8 Innehållsförteckning Inledning... 2 Viktig information... 3 Användbara funktioner.... 3 I förpackningen skall följande finnas.... 3 Tillbehörssortiment... 3 Radio.... 4 Display... 4 Drifttagning... 5 Antenn...

Läs mer

Installation/start av LOGGER

Installation/start av LOGGER Sida 1 av 7 Installation/start av LOGGER Ursprungligen skriven av Tommy/SM7NZB. Redigerad och uppdaterad av Ulf/SM0LCB. Gå till http://welcome.to/logger. Klicka på logxxx.exe (xxx anger versionsnummret

Läs mer

Teknikdebatt Weak Signal Communications Av SM5BSZ, Leif Åsbrink

Teknikdebatt Weak Signal Communications Av SM5BSZ, Leif Åsbrink Weak Signal Communications Av SM5BSZ, Leif Åsbrink Prova rubriken som fras i Yahoo. Det blir ett par tusen träffar och allt gäller amatörradio. Exkluderar man JT65, WSJT och K1JT sjunker antalet träffar

Läs mer

Radio. Odense AR 28. Bruksanvisning. FM-T 1-5 ARI lo-m

Radio. Odense AR 28. Bruksanvisning. FM-T 1-5 ARI lo-m Radio Odense AR 28 CONVENIENCE CONTROL ODENSE AR 28 CONVENIENCE CONTROL Bruksanvisning VOLUME TONE FM-T 1-5 ARI lo-m lo m 1 2 CONVENIENCE CONTROL ODENSE AR 28 CONVENIENCE CONTROL VOLUME TONE FM-T 1-5 ARI

Läs mer

Aktiv DVB-T Inomhus Antenn SRT ANT 12

Aktiv DVB-T Inomhus Antenn SRT ANT 12 Aktiv DVB-T Inomhus Antenn SRT ANT 12 Användarmanual 1.0 Introduktion Tack för att du väljer STRONG SRT ANT 12 DVB-T antennen. Denna antenn är speciellt designad till användning för mottagning av digital

Läs mer

Contest & DX & SK0MT april Thomas Carlsson SM0CXU/SM2U, etc.

Contest & DX & SK0MT april Thomas Carlsson SM0CXU/SM2U, etc. Contest & DX & SK0MT 27-28 april 2019 Thomas Carlsson SM0CXU/SM2U, etc. VARNING! The process of running pile-ups is certainly addictive. Beweare anyone who exposes himself to this adrenaline-rush. -- you

Läs mer

Aalto-Universitetet Högskolan för ingenjörsvetenskaper. KON-C3004 Maskin- och byggnadsteknikens laboratoriearbeten DOPPLEREFFEKTEN.

Aalto-Universitetet Högskolan för ingenjörsvetenskaper. KON-C3004 Maskin- och byggnadsteknikens laboratoriearbeten DOPPLEREFFEKTEN. Aalto-Universitetet Högskolan för ingenjörsvetenskaper KON-C3004 Maskin- och byggnadsteknikens laboratoriearbeten DOPPLEREFFEKTEN Försöksplan Grupp 8 Malin Emet, 525048 Vivi Dahlberg, 528524 Petter Selänniemi,

Läs mer

TERTEC Evolution. Den perfekta High-tech Antenn Högsta kvalitet mottagning Extrem väderbeständig Perfekt för svåra mottagningssituationer

TERTEC Evolution. Den perfekta High-tech Antenn Högsta kvalitet mottagning Extrem väderbeständig Perfekt för svåra mottagningssituationer Den perfekta High-tech Antenn Högsta kvalitet mottagning Extrem väderbeständig Perfekt för svåra mottagningssituationer Hus antenn är speciellt utformad för hemmabruk. Den uppfyller alla krav för optimal

Läs mer

Trådlösa mikrofonsystem (Andreas Troedsson/Ludvig Blomgren - Grupp 6/5)

Trådlösa mikrofonsystem (Andreas Troedsson/Ludvig Blomgren - Grupp 6/5) Trådlösa mikrofonsystem (Andreas Troedsson/Ludvig Blomgren - Grupp 6/5) För att undvika onödigt trassel med diverse kablage som normalt kan uppstå vid olika live-sammanhang har det blivit en standard att

Läs mer

Håkan Tillander - Telenor, Networks/Radio

Håkan Tillander - Telenor, Networks/Radio Störningar i 700-bandet från -sändare i Norge och Danmark 2015-09-24 Håkan Tillander - Telenor, Networks/Radio Status för 700-bandet i Norden Sverige och Finland Planerar att tilldela 700-bandet för mobila

Läs mer

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte Ljud Låt det svänga Arbetshäfte Ljud När ljudvågorna träffar örat börjar trumhinnan svänga i takt vi hör ett ljud! Trumhinnan Ljud är en svängningsrörelse. När ett föremål börjar vibrera packas luftens

Läs mer

Hur man använder radion

Hur man använder radion Hur man använder radion Egenskaper för mottagning av FM Vanligtvis har FM mycket bättre ljudkvalitet än AM. FM och FM-stereo kan dock stöta på karakteristiska mottagningsproblem som inte finns vid mottagning

Läs mer

BRUKSANVISNING SVENSKA

BRUKSANVISNING SVENSKA INNEHÅLL Generellt... 2 BRUKSANVISNING SVENSKA I kartongen skall det finnas 3 Batterivård. 3 Installation. 4 Översikt. 5 Funktioner. 6 Övriga funktioner.. 8 Snabbguide för att komma igång.. 9 Skötsel och

Läs mer

Tema - Digitala trafiksätt

Tema - Digitala trafiksätt Tema - Digitala trafiksätt En presentation om digitala trafiksätt på kortvåg samt FT8 Anders Rhodin, SM7VRZ 2018-04-18 Föreläsaren Anders Rhodin, SM7VRZ Licensierad sedan 1996. Medlem i SK7JC, VBSA. Fartygsinspektör

Läs mer

HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska

HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska Funktioner: 1. Antenn 2. Display, visar aktuell kanal, och andra aktuella funktioner. 3. Pil upp, tryck för att justera ner ljudet, och byta kanal. 4. Pil

Läs mer

BRUKSANVISNING SVENSKA

BRUKSANVISNING SVENSKA INNEHÅLL Generellt... 2 I kartongen skall det finnas 3 BRUKSANVISNING SVENSKA Batterivård. 3 Installation. 4 Översikt. 5 Funktioner. 6 Övriga funktioner.. 8 Snabbguide för att komma igång.. 9 Skötsel och

Läs mer

MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM. BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning

MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM. BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning Viktig säkerhetsinformation - läs noga och spara för framtida referens. För att minska risken för brand eller el-shock, utsätt

Läs mer

Bedömning av påverkan på ATG radiokommunikationer från. Tvärbanan Kistagrenen. Saab AB

Bedömning av påverkan på ATG radiokommunikationer från. Tvärbanan Kistagrenen. Saab AB RAPPORT 1 (6) Bedömning av påverkan på ATG radiokommunikationer från Tvärbanan Kistagrenen Saab AB RAPPORT 2 (6) Ändringsförteckning Utgåva Datum Ändrad av Ändringsbeskrivning 01 2014-04-29 OFTSBA/Alf

Läs mer

Snabbmanual IC-PCR100.

Snabbmanual IC-PCR100. SÅ / SRSAB / 011116 Snabbmanual IC-PCR100. Allmänt om denna snabbmanual: Styrprogrammet till IC-PCR100 använder höger och vänster musknapp för att vrida på rattar i multifunktionsskärmen, och för att visa

Läs mer

MINIX NEO A2 Användarguide

MINIX NEO A2 Användarguide MINIX NEO A2 Användarguide Produkt Information Tack för att du köpt en MINIX NEO A2. MINIX NEO A2 är en trådlös air mouse + dubbelsidigt tangentbord med inbyggd mikrofon och högtalare. MINIX NEO A2 utnyttjar

Läs mer

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7 AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A Bruksanvisning S PR-D7 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15

Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15 Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15 Användarmanual 1.0 Introduktion Tack för att du väljer Strong SRT ANT 15 DVB-T antenn. Denna antenn har speciellt designats till användning för att mottaga jordiska

Läs mer

MANUAL V-COM V20 ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG

MANUAL V-COM V20 ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG MANUAL V-COM V20 SE ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG Innehållsförteckning Översikt, delar och funktioner 4 Installera och avlägsna batteriet 5 Installera batteriet 5 Avlägsna batteriet

Läs mer

Bruksanvisning ACR 3231

Bruksanvisning ACR 3231 Bruksanvisning ACR 3231 1 2 3 4 10 9 8 7 6 5 3 Innehåll Viktig information... 30 Trafiksäkerhet... 30 Montering/inkoppling... 30 Radiomottagning... 30 Val av våglängdsområde... 30 Automatsökning... 30

Läs mer

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk generalagent www.moon.se 2009 11 22 HN Tack för att du just köpt en produkt från Lenco. Lenco har tillverkat och marknadsfört högkvalitativa ljud och

Läs mer

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator.

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator. Navirad User Tool 3,7 Manual för GPS 1 Easy, GPS 2, GPS 4 samt Navirad Elite. Du kan ladda ner programmet från följande websida: Leta upp fliken Download och följ instruktionerna. http://www.tmobilteknik.com

Läs mer

FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning

FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning S 381Q413-A Innehåll VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 2 Kontrollernas placering... 3-4 Batteridrift (Alkaliska)... 5 Batteridrift (Laddningsbara)...5-6 Nätdrift...6

Läs mer

INTELLIGENS TAGEN TILL SIN GRÄNS

INTELLIGENS TAGEN TILL SIN GRÄNS INTELLIGENS TAGEN TILL SIN GRÄNS eliminerar störningar, även inom TV-bandets gränser Lucas Vázquez Fotbollsspelare i Real Madrid C.F. och Spaniens landslag Ett nytt koncept för TV-antenn som eliminerar

Läs mer

K I F D G E L H C J. Sätt i batterierna Rörelsesensorn (G) tänds

K I F D G E L H C J. Sätt i batterierna Rörelsesensorn (G) tänds MI-4500X Wireless Optical Mouse Produktinformation A B K I F D G E L H C J Musen A: Rullhjul och tredje knapp Batteriindikatorlampa (blinkar) B: Höger knapp C: Vänster knapp D: Bläddra bakåt-knapp E: Bläddra

Läs mer

Månstuds (EME) på 144 MHz SM4GGC Stig Larsson www.sm4ggc.se/eme144.pdf

Månstuds (EME) på 144 MHz SM4GGC Stig Larsson www.sm4ggc.se/eme144.pdf Månstuds (EME) på 144 MHz SM4GGC Stig Larsson www.sm4ggc.se/eme144.pdf Agenda Historia Introduktion WSJT Weak Signal Joe Taylor (K1JT) MAP65 EME Software Defined Receiver (K1JT) EME setup Antenner för

Läs mer

Peltor Intercom. Robust och driftsäker teknik Ger total rörelsefrihet Flexibel integrering Säker, trådlös kommunikation

Peltor Intercom. Robust och driftsäker teknik Ger total rörelsefrihet Flexibel integrering Säker, trådlös kommunikation Peltor Intercom Peltor är ett intercom system som ger full rörelsefrihet på båten och i land. Det består av ett antal trådlösa headset med tillhörande central station och bärbara stationer. Två olika system

Läs mer

Digitala moderna JT65 och JT9 är fantastiska

Digitala moderna JT65 och JT9 är fantastiska Digitala moderna JT65 och JT9 är fantastiska Har du inte provat än är det dags nu Av SM0JZT, Tilman D. Thulesius K1JT Joe Taylor (bild 1) är inte bara radioamatör. Han fick även 1993 års Nobelpris i Fysik,

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV5120 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer

PROJEKT LJUD. KOPIERINGSUNDERLAG Martin Blom Skavnes, Staffan Melin och Natur & Kultur Programmera i teknik ISBN

PROJEKT LJUD. KOPIERINGSUNDERLAG Martin Blom Skavnes, Staffan Melin och Natur & Kultur Programmera i teknik ISBN PROJEKT LJUD PROJEKT LJUD s 1 I det här projektet ska du koppla en krets som innehåller en högtalare och skriva ett program som får högtalaren att spela toner och melodier. Materiel Arduino dator kopplingsdäck

Läs mer

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. Bra konverteringsgrad är det superlim som binder ihop alla parter i en lönsam affär. Annonsörer som kan räkna hem sina kampanjer, återförsäljare

Läs mer

DENVER SC-2. Trådlös Baby Alarm, 2,4 GHz. Bruksanvisning ALL RIGHTS RESERVED COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS A/S. www.denver.electronics.

DENVER SC-2. Trådlös Baby Alarm, 2,4 GHz. Bruksanvisning ALL RIGHTS RESERVED COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS A/S. www.denver.electronics. DENVER SC-2 Trådlös Baby Alarm, 2,4 GHz Bruksanvisning ALL RIGHTS RESERVED COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS A/S www.denver.electronics.com VIKTIGASÄKERHETSÅTGÄDER FÖRE INSTALLATION 1 Gratulerar till din nya

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

Lathund i GMDSS. Sandor Kiss Johan Stillman. sk3kisa@chl.chalmers.se johan@stillman.nu

Lathund i GMDSS. Sandor Kiss Johan Stillman. sk3kisa@chl.chalmers.se johan@stillman.nu Sandor Kiss Johan Stillman sk3kisa@chl.chalmers.se johan@stillman.nu Sjöfart och marin teknik CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA Göteborg, Sverige 2005 VHF radiotelefoni Fungerar endast inom radio horisont (2,2*(

Läs mer

Jamboree On The Air 2003 Information nr. 2.

Jamboree On The Air 2003 Information nr. 2. Sidan 1 av 4 Jamboree On The Air 2003 Information nr. 2. Vi hälsar Er välkomna till 2003 års Jamboree on the air, som är den 46:e i ordningen. Följande information är ett komplement till den information

Läs mer

Bruksanvisning ComMaster CM3170 (31MHz)

Bruksanvisning ComMaster CM3170 (31MHz) Bruksanvisning ComMaster CM3170 (31MHz) Innehållsförteckning Inledning... 2 Viktig information angående skötsel och råd... 2 I förpackningen skall det finnas... 2 Radio... 2 Display... 3 Komma igång...

Läs mer

Medlemsblad för NORRKÖPINGS RADIOKLUBB December 2007. Web-QRZ nummer 12

Medlemsblad för NORRKÖPINGS RADIOKLUBB December 2007. Web-QRZ nummer 12 QRZ Medlemsblad för NORRKÖPINGS RADIOKLUBB December 2007. Web-QRZ nummer 12 KLUBBINFORMATION Norrköpings Radioklubb, Nelinsgatan 24 KV. 603 55 Norrköping Besöksadress: Nelinsgatan 24, kv. Plusgirokonto

Läs mer

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out Bruksanvisning ELKO Bluetooth / DAB + / DAB / FM-radio i en apparatdosa och högtalare. Tack för att du köpt denna produkt, läs denna manual noga innan du använder enheten, och håller den för framtida referens.

Läs mer

SmartCat Pejlare S300

SmartCat Pejlare S300 1. Introduktion SmartCat Pejlare S300 Pejlare S300 har en räckvidd på upp till 300 meter vid fri sikt. Det medföljer en halsbandsficka som skyddar sändaren mot väta och slitage, samt gör att det går att

Läs mer

Interactive Getting Started Guide

Interactive Getting Started Guide Artikelnummer: 50508, 51502, 51504, 51508 Interactive Getting Started Guide Denna svenska startguide ska ses som ett komplement till originalet som medföljer i paketet. Det finns fyra delar du bör känna

Läs mer

Lafayette Smart Manual

Lafayette Smart Manual Lafayette Smart Manual DC-31/70/155 Kontakt: 031-840430 Info@lafayette.se www.lafayette.eu Lafayette AB 2017 1 Innehållsförteckning Start s.3 Normalläget s.4 Kanalläget s.5 Snabbval/Favoriter förvalda

Läs mer

Register your product and get support at SDV5118/12. SV Användarhandbok

Register your product and get support at  SDV5118/12. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118/12 Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV5118 5 Översikt 5 3 Komma igång 6

Läs mer

Teknisk presentation av VDL Mode 4 för allmänflyg

Teknisk presentation av VDL Mode 4 för allmänflyg Teknisk presentation av VDL Mode 4 för allmänflyg EGOA Enhanced General Aviation Operation by ADS-B Disposition Tjänster ADS-B FIS-B Datalänk VDL Mode 4 Utrustning Transponder/Com-radio Cockpitdisplay

Läs mer

Medlemsblad för NORRKÖPINGS RADIOKLUBB Juli-augusti 2006. Web-QRZ nummer 7-8

Medlemsblad för NORRKÖPINGS RADIOKLUBB Juli-augusti 2006. Web-QRZ nummer 7-8 QRZ Medlemsblad för NORRKÖPINGS RADIOKLUBB Juli-augusti 2006. Web-QRZ nummer 7-8 KLUBBINFORMATION Norrköpings Radioklubb, Nelinsgatan 24 KV. 603 55 Norrköping Besöksadress: Nelinsgatan 24, kv. Postgirokonto

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV5121 5 Översikt 5 3 Komma igång

Läs mer

Materialet hämtat från ON4PN dstarvlaanderen.be Förkortad och bearbetat av SM3GDT

Materialet hämtat från ON4PN dstarvlaanderen.be Förkortad och bearbetat av SM3GDT Materialet hämtat från ON4PN dstarvlaanderen.be Förkortad och bearbetat av SM3GDT D-Star är ett protokoll för kommunikation med röst och data. Ett protokoll är en beskrivning av hur det ska gå till. D-Star

Läs mer

Radio/Cassette. Lyon CC 28 LYON CC 28. Bruksanvisning FM-T 1-5 M -L

Radio/Cassette. Lyon CC 28 LYON CC 28. Bruksanvisning FM-T 1-5 M -L Radio/Cassette Lyon CC 28 CONVENIENCE CONTROL FF EJECT VOLUME LYON CC 28 Bruksanvisning TONE FM-T 1-5 M -L lo-m lo m 1 2 3 4 CONVENIENCE CONTROL FF EJECT VOLUME LYON CC 28 TONE FM-T 1-5 M -L lo-m lo m

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6222/12 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV6222 5 Översikt 5 3 Komma igång

Läs mer

... Svensk Bruksanvisning

... Svensk Bruksanvisning ... Svensk Bruksanvisning Innehållsförteckning Allmänt... 1 Viktigt... 1 Skötselråd för din radio... 1 I förpackningen skall det finnas... 1 Batterier... 1 Tips vid användning av laddningsbara batterier...

Läs mer

Hörselskydd med Bluetooth

Hörselskydd med Bluetooth Bruksanvisning Art. 9055888 Hörselskydd POP@Work med Bluetooth Hörselskydd - Art. 9055888 Beskrivning: Modellen pop@work BT är ett hörselskydd som kan motta DAB, DAB+, FMradio, den har Bluetooth och mikrofon.

Läs mer

Introduktion. Temperatursändarens finesser

Introduktion. Temperatursändarens finesser Introduktion Gratulerar till köpet av denna fjärrstyrda temperaturstation med radio-kontrollerad tid. Att använda denna produkt är enkelt och okomplicerat, men var vänlig och läs denna bruksanvisning så

Läs mer

ALC ( Automatisk Ljudnivåkontroll ). Sändaren justerar automatiskt volymen till ljudsignalen. Detta ger en jämn signal och därmed pålitlig sändning.

ALC ( Automatisk Ljudnivåkontroll ). Sändaren justerar automatiskt volymen till ljudsignalen. Detta ger en jämn signal och därmed pålitlig sändning. ANVÄNDARMANUAL Användarinstruktioner TACK FÖR ATT DU VALT SENNHEISER! EGENSKAPER IS 380 infrarött stereosystem, bestående av TI 380 infraröd sändare och HDI 380 infraröd hörlursmottagare är utvecklad för

Läs mer

Kortfattad Bruksanvisning

Kortfattad Bruksanvisning Kortfattad Bruksanvisning IC-F4SR Apparatens framsida AV/PÅ, volymvred PTT- (sändnings-) tangent UPP/NER tangenter för byte av selektivton (även val av öppen trafik) Tangentbordslås Tangent för Monitor

Läs mer

Digital Active Outdoor DVB-T/T2 Antenna SRT ANT 15 ECO

Digital Active Outdoor DVB-T/T2 Antenna SRT ANT 15 ECO Digital Active Outdoor DVB-T/T2 Antenna SRT ANT 15 ECO User Manual Manuel d utilisateur Bedienungsanleitung Istruzioni d uso Manual de usuario Manual do Usuário Használati útmutató Návod k obsluze Bruksanvisning

Läs mer

Trådlösa mikrofonsystem - Hanna Diaz Ljungvall (Grupp 4) och Sara Lindqvist (Grupp 11)

Trådlösa mikrofonsystem - Hanna Diaz Ljungvall (Grupp 4) och Sara Lindqvist (Grupp 11) Trådlösa mikrofonsystem - Hanna Diaz Ljungvall (Grupp 4) och Sara Lindqvist (Grupp 11) Trådlösa mikrofonsystem Användningsområden Det finns olika typer av trådlösa mikrofoner. Beroende på i vilket syfte

Läs mer

QSP. Karlskoga Radioklubb. Nr 4 April 2013

QSP. Karlskoga Radioklubb. Nr 4 April 2013 QSP Karlskoga Radioklubb Nr 4 April 2013 QSP är medlemsblad för Karlskoga Radioklubb, SK4KR. Notiser och meddelanden mottages tacksamt till nedanstående adress: Red. c/o Öman, Valåsen Gamla Jägmästargården

Läs mer

ECO 600 H. Bruksanvisning. NEDO GmbH & Co. KG. Hochgerichtstraße D Dornstetten. Tel.: Fax:

ECO 600 H. Bruksanvisning. NEDO GmbH & Co. KG. Hochgerichtstraße D Dornstetten. Tel.: Fax: SE Bruksanvisning ECO 600 H NEDO GmbH & Co. KG Hochgerichtstraße 39-43 D-72280 Dornstetten Tel.: +49 7443 2401 0 Fax: +49 7443 2401 45 www.nedo.com info@nedo.com 061084 22.08.2011 Allmän information DE

Läs mer

CoaxData a step into a digital world KONTROLL AV KABEL-TV-NÄT OCH INSTALLATIONSTIPS

CoaxData a step into a digital world KONTROLL AV KABEL-TV-NÄT OCH INSTALLATIONSTIPS ...a step into a digital world 160503 50195 CoaxData KONTROLL AV KABEL-TV-NÄT OCH INSTALLATIONSTIPS Vid installation av ett CoaxData-system, som är ett enkelt system att snabbt skapa ett datanät via koaxialkabel.

Läs mer

Klubbledarpärm. 5. Spektrumövervakning vid större meeting och tävlingar. 6. Sändarinlämning vid större meeting och tävlingar

Klubbledarpärm. 5. Spektrumövervakning vid större meeting och tävlingar. 6. Sändarinlämning vid större meeting och tävlingar 20. Radiosäkerhet 1. Frekvensband 2. Moduleringsprinciper 3. Vågutbredning 4. Störningar 5. Spektrumövervakning vid större meeting och tävlingar 6. Sändarinlämning vid större meeting och tävlingar 1 1.

Läs mer

Antenner. Mobila GP-antenn (vertikaler) Wireantenn.

Antenner. Mobila GP-antenn (vertikaler) Wireantenn. Sida 1 av 5 Antenner. Mobila GP-antenn (vertikaler) Wireantenn. Antennen är radions känselspröt mot etervågorna, den tar urskillningslöst emot alla elektromagnetiska signaler som når den. Det går att designa

Läs mer

Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2

Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2 Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2 1.1 Uppstart Om du väljer att använda det medföljande refillkortet o Ladda med valfritt belopp o OBS! Glöm inte att ladda ditt kort minst en gång om

Läs mer

Ubiquiti M5-16 Snabbstart

Ubiquiti M5-16 Snabbstart Ubiquiti M5-16 Snabbstart 1004-12 Se www.axema.se för de senaste manualerna. Snabbstart Ubiquiti M5 Dessa instruktioner är enbart ett exempel på hur man kan använda Ubiquiti Nanobeam i stället för en kabel

Läs mer

ATS-505. Svensk Bruksanvisning

ATS-505. Svensk Bruksanvisning ATS-505 Svensk Bruksanvisning 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Kontrollernas Placering POWER / SLEEP Strömbrytare-På/av och insomningsfunktion Display, växlar mellan radiofrkvensvisning

Läs mer

e-sense move dali Manual

e-sense move dali Manual e-sense move dali Manual Innehåll Moves grundläggande funktionssätt...4 5 Programmera RF-signalen...6 7 Ta bort RF-signalen...8 Förinställda scenarion...9 Alternativ för mottagande av RF-signaler...10

Läs mer

Svensk bruksanvisning K-200. FM / AM / AUX-In Digital Klockradio 3A81TT

Svensk bruksanvisning K-200. FM / AM / AUX-In Digital Klockradio 3A81TT K-200 Svensk bruksanvisning S FM / AM / AUX-In Digital Klockradio 3A81TT1500000 Innehållsregister Säkerhetsföreskrifter... 2 Introduktion... 2 Kontroller och anslutningar... 3-6 Displayens symboler...

Läs mer

Hörlursuttag För att ansluta hörlurar (ej inkl) till Metall Detektorn.

Hörlursuttag För att ansluta hörlurar (ej inkl) till Metall Detektorn. Funktioner Med er Velleman Discriminator Metall Detektor kan du söka efter mynt, reliker, juveler, guld och silver i princip varsomhelst. Metal Detektorn har många användningsområden och är enkel att använda.

Läs mer

C = Carlos Cano Viktorsson T = Thomas Engström

C = Carlos Cano Viktorsson T = Thomas Engström Intervju med Thomas Engström, Stockholm 2012 01 23 Engström är ordförande för Amatör & Privatradioföreningen Pristo Stockholm SKØMG. Plats: Klubb Amatör & Privatradioföreningen Pristo Stockholm SKØMG,

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A Bruksanvisning S RCR-22 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

6 Meter / 50 MHz. Det magiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D. Översatt av SM2DCU Olof Lööf

6 Meter / 50 MHz. Det magiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D. Översatt av SM2DCU Olof Lööf 6 Meter / 50 MHz Det magiska bandet! av N4UFP Marc C. Tarplee, Ph.D. Översatt av SM2DCU Olof Lööf 6 Meter - Retorik versus Realitet Ingen är aktiv på 6 meter N4UFP har genomfört över 1500 QSO på 6 m sedan

Läs mer

Jamboree On The Air 2010

Jamboree On The Air 2010 Jamboree On The Air 2010 Vi hälsar Er välkomna till 2010 års Jamboree on the air, som är den 53:e i ordningen. Följande information är ett komplement till den information som har funnits i QTC och på Internet.

Läs mer

8137-Twintalker 3000 ZW.fm Page 1 Thursday, June 27, 2002 4:26 PM. Bruksanvisning U8003010/8

8137-Twintalker 3000 ZW.fm Page 1 Thursday, June 27, 2002 4:26 PM. Bruksanvisning U8003010/8 8137-Twintalker 3000 ZW.fm Page 1 Thursday, June 27, 2002 4:26 PM Bruksanvisning U8003010/8 8137-Twintalker 3000 ZW.fm Page 2 Thursday, June 27, 2002 4:26 PM 1. BESKRIVNING (se etuiets framsida) 1. Mikrofon

Läs mer

Lektion 6. Radioamatörens hederskod

Lektion 6. Radioamatörens hederskod Lektion 6 Claes SM0MPV 2016-12-22 Radioamatörens hederskod Radioamatören är HÄNSYNSFULL... Han agerar aldrig medvetet på ett sätt som minskar nöjet för andra. LOJAL... Han erbjuder lojalitet, uppmuntran

Läs mer

Hörselskydd

Hörselskydd Bruksanvisning Art. 9055887 Hörselskydd POP@Work Hörselskydd - Art. 9055887 Beskrivelse: Modellen pop@work är ett hörselskydd som kan motta DAB, DAB+, FMradio, den har Bluetooth och mikrofon. Med LCD-skärm,

Läs mer

EV3 Roboten. Sida 1 av 13

EV3 Roboten. Sida 1 av 13 EV3 Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer