Remiss från Socialdepartementet - Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss från Socialdepartementet - Nya steg för en effektivare plan- och bygglag"

Transkript

1 Malmö stad Tekniska nämnden 1 (10) Datum Adress August Palms plats 1 Diarienummer TN Yttrande Till Kommunstyrelsen Remiss från Socialdepartementet - Nya steg för en effektivare plan- och bygglag STK Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande: Sammanfattning I departementsskrivelsen redovisas vilka författningsändringar som krävs om bestämmelserna i plan- och bygglagen, PBL, skulle ändras i fråga om kravet att kommunen i vissa fall alltid ska upprätta en detaljplan, behovet av följdändringar i fastighetsbildningslagen respektive lagen om färdigställandeskydd med anledning av de bestämmelser om s.k. komplementbostadshus som införts i PBL samt behovet av ytterligare ändringar i miljöbalken för att säkerställa verksamhetsutövares rättssäkerhet vid omgivningsbuller vid bostadsbyggnader. Vidare redovisas förslag till ändringar i PBL i syfte att göra lagen enklare och effektivare. Bl.a. föreslås att kommunens handläggningstid för anmälningsärenden regleras och att regler för expediering av lov och förhandsbesked justeras. I korthet kan nämndens synpunkter sammanfattas på följande sätt. Nämnden avstyrker förslaget att ersätta eller komplettera hänvisningar till detaljplanelagt område med en hänvisning till områden med samlad bebyggelse, och anser att det saknas skäl att genomföra några sådana lagändringar så länge detaljplanekravet inte ändras. Vidare borde det i lagstiftningen finnas regler som uttryckligen förhindrar möjligheten till ytterligare lovbefriade åtgärder som konsekvens av att avstyckning av fastighet med ett s.k. komplementbostadshus sker. Föreslagna förändringar för att stärka verksamhetsutövares rättssäkerhet vid omgivningsbuller vid bostadsbyggnad gör lagstiftningen konsekvent och minskar risken för tillståndspliktiga verksamheter att drabbas av ingripanden p.g.a. närliggande bostadsbebyggelse. Beträffande förslagen på åtgärder för att åstadkomma en effektivare plan- och bygglag kan i korthet sägas att förslaget avstyrks i den del det avser att reglera kommunens handläggningstid för ett anmälningsärende samt att samordna regler om redovisning av exploateringsavtal och markanvisningsavtal i detaljplaneprocessen. I övrigt ser nämnden positivt på föreslagna förändringar, dock med de påpekanden som framgår i nedanstående yttrande.

2 Yttrandet följer dispositionen i den översända remissen. 2 (10) Yttrande A. Minskade krav på detaljplan förutsätter följdändringar i flera lagar (kap 4) Begreppet samlad bebyggelse definieras i PBL som sammanhållen bebyggelse där bygglov behövs med hänsyn till omfattningen av byggnader i bebyggelsen och kommunen ska i översiktsplanen ska redovisa vilka områden som utgör samlad bebyggelse. Vissa bestämmelser i ordningslagen, miljöbalken och lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning ändras så att de ska gälla inom områden som utgör samlad bebyggelse istället för inom detaljplanerat område. Även bestämmelser i väglagen behöver ändras. Regeringen föreslog i prop. 2013/14:126, en enklare planprocess, att det s.k. detaljplanekravet i PBL skulle begränsas. Riksdagen avslog regeringens förslag i denna del, bl.a. eftersom det ansågs innebära en alltför långtgående begränsning av detaljplanekravet som kan medföra en osäkerhet om när det kommer att krävas en detaljplan. Det framfördes även under riksdagsbehandlingen att behovet av följdändringar inte utretts. Promemorian innehåller inte något nytt förslag till ändrat krav på detaljplan, men däremot redovisas vilka förändringar i PBL och andra lagar som behövs om detaljplanekravet skulle komma att begränsas. I promemorian föreslås att redan nu införa begreppet samlad bebyggelse i plan- och bygglagen och att i annan lagstiftning ersätta hänvisningar till detaljplanelagt område med hänvisning till område med samlad bebyggelse. Många lagar förutsätter att tätbebyggelse omfattas av detaljplan. I de fall lagstiftaren önskat knyta vissa bestämmelser till sammanhållen bebyggelse har dessa ofta kopplats till vad som utgör detaljplanelagt område. Följdändringarna går ut på att mer eller mindre konsekvent ersätta eller komplettera hänvisningar till detaljplanelagt område med en hänvisning till områden med samlad bebyggelse. Istället för att använda begreppet sammanhållen bebyggelse som t.ex. i PBL används för att skilja på olika omfattning av lovplikt, så för man in det nygamla samlad bebyggelse eftersom detta lättare appliceras i de andra lagarna som berörs. Nämnden har ingen invändning mot den nya definitionen på samlad bebyggelse i sig. Däremot kan uttrycket samlad bebyggelse, till skillnad från detaljplanerat område, leda till tolkningsproblem. Det finns en risk att olika kommuner gör olika tolkningar av vad som omfattas av samlad bebyggelse. Strävan att förenkla PBL kan få motsatt verkan. Kommunens översiktsplan, som ju är avsett att vara ett strategiskt och vägledande dokument, kommer indirekt att ha mer omfattande rättsverkningar och i praktiken få en avgörande roll för såväl myndigheter som enskilda vid bedömningen om viss fastighet ingår i samlad bebyggelse. Att översiktsplanen endast är vägledande och att en verklig bedömning måste göras i det enskilda fallet medför en oförutsägbarhet och osäkerhet.

3 3 (10) Genom att ha ett väl avgränsat område som omfattas av krav på detaljplan så skapas en tydlighet i lagstiftningen om vilka krav som gäller inom detta område. Genom att luckra upp detta krav och istället införa krav kopplade till samlad bebyggelse, som inte är ett väl avgränsat område, ökar otydligheten för verksamhetsutövare, allmänhet m.fl. att göra felsteg då de regler som gäller för ett specifikt område idag inte blir lika väldefinierade i framtiden, t ex beträffande miljöbalkens bestämmelser om anmälningsplikt. Malmö stad har tidigare ställt sig kritiskt till förslaget att begränsa kravet på detaljplan och vidhåller sin ståndpunkt. Det är inte lämpligt att ersätta eller komplettera hänvisningar till detaljplanelagt område med en hänvisning till områden med samlad bebyggelse. Nämnden vill i sammanhanget påpeka att det i vart fall saknas skäl att genomföra några lagändringar så länge detaljplanekravet inte ändras. Dagens detaljplanekrav bör kvarstå. Flertalet detaljplaner föregås av omfattande utredningar i form av värdeprogram, planprogram, strukturplaner, trafikutredningar, bullerutredningar, tekniska utredningar etc. för att skapa förutsättningar för att en detaljplan ska vara genomförbar ur alla aspekter. Att begränsa kravet på detaljplan vid samlad bebyggelse ställer stora krav på bygglovshanteringen och hänskjuta alla dessa överväganden och utredningar till bygglovsprocessen. Risken är stor att tidsbrist i bygglovsskedet resulterar i sämre resultat för att inblandade parter. Detta kommer att försämra förutsägbarheten vad gäller kostnader och tidsåtgång för byggherren och ger inte några bra förutsättningar för att de ska kunna och våga lägga resurser och kraft på ett projekt. Byggherrarna efterfrågar en lagakraftvunnen, juridiskt bindande, detaljplan för att säkerställa sin rätt att bygga. B. Ändringar med anledning av bestämmelserna om komplementbostadshus (kap 5) Bedömningen görs att det saknas skäl att ändra fastighetsbildningslagen och PBL till följd av risken för olämpliga avstyckningar, då nu gällande bestämmelser är tillräckliga för att hindra en olämplig bebyggelseutveckling. Däremot bör lagen om färdigställandeskydd ändras så att det inte ska krävas färdigställandeskydd för åtgärder som undantagits från kravet på bygglov enligt bestämmelserna i 9 kap 4 a 4 c PBL (s.k. Attefallsåtgärder ). Frågan om färdigställandeskydd tecknats har enligt 10 kap 23 PBL, just vad gäller åtgärder som avses i 9 kap 4 a 4 c PBL, undantagits från byggnadsnämndens prövning för utfärdande av startbesked. Sedan den 2 juli 2014 kan s.k. komplementbostadshus uppföras i omedelbar närhet av eneller tvåbostadshus även i de fall åtgärden strider mot gällande detaljplan. Redan beslutade ändringar i PBL innebär att ett komplementbostadshus utan lov kan uppföras till ett en- eller tvåbostadshus. Stadsbyggnadskontoret och andra har befarat att denna och andra lovbefriade åtgärder kan leda till oönskade effekter för bebyggelseutvecklingen.

4 Ett lovbefriat komplementbostadshus skulle kunna bli utgångspunkt för att bilda en ny fastighet, på vilken sedan nya komplementbostadshus eller andra lovbefriade åtgärder skulle kunna vidtas. 4 (10) Promemorian gör jämförelsen med de komplementbyggnader som redan tidigare har kunnat uppföras utan lov utanför sammanhållen bebyggelse och konstaterar att det inte har förekommit att ett komplementhus utgjort grund för en ny fastighet och på det sättet lett till någon dominoeffekt eller oönskad bebyggelseutveckling. Med denna jämförelse som grund drar utredningen slutsatsen att det inte heller kan förväntas finnas något intresse för denna typ av åtgärder när det är fråga om komplementbostadshus. Som följd av detta föreslår man ingen ändring i fastighetsbildningslagen som skulle sätta hinder. Jämförelsen haltar betänkligt och slutsatsen blir därför felaktig. En lovbefriad komplementbyggnad på landsbygden enligt nuvarande lagstiftning kan inte anses ha särskilt mycket att göra med de nya komplementbostadshusen. De senare kan i stor utsträckning komma att bli aktuella i städerna eller i tätbebyggda områden. Markpriser och bebyggelsetryck i övrigt innebär att avstyckningar av bebyggda fastigheter som utan lov är möjliga att bebygga ytterligare skulle vara mycket lönsamma. Det är inte relevant att jämföra detta med utvecklingen av komplementhus på landsbygden. Även om en befarad dominoeffekt bara i ett fåtal fall skulle bli aktuell, borde det i lagstiftningen finnas en spärr som uttryckligen förhindrar att möjligheten till ytterligare lovbefriade åtgärder faller ut i flera steg som konsekvens av att en första lovbefriad åtgärd vidtas. Det finns således fog för en lagändring i någon form. Föreslagen förändring av lagen om färdigställandeskydd innebär att regelverket får en konsekvent utformning och utgör därmed en välkommen förändring. C Verksamhetsutövares rättssäkerhet vid omgivningsbuller vid bostadsbyggnad (kap 6) I fråga om omgivningsbuller vid bostadsbyggnad ska tillståndsmyndigheten vid prövning av ett nytt eller ändrat tillstånd inte få besluta om villkor enligt 16 kap 2 miljöbalken som innebär strängare krav avseende sådant buller än vad som följer av beräknade bullervärden, om sådana värden anges i planbeskrivningen till den detaljplan eller i det bygglov som gäller för bostadsbyggnaden. Villkor som innebär strängare krav ska få meddelas endast om det med hänsyn till de boendes hälsa finns synnerliga skäl för det. Komplementbostadshus ska aldrig kunna föranleda villkor i fråga om omgivningsbuller. Samma princip ska gälla vad gäller möjligheten att meddela skärpta villkor i ett tillstånd med stöd av 24 kap 5 miljöbalken. Ändringarna avser att minska risken för att verksamheter drabbas av ingripanden då befintliga tillstånd omprövas, ändras eller förnyas i de fall bostadsbebyggelse har tillåtits närmare verksamheten.

5 Genom lagändringar som träder i kraft 2 januari 2015 har införts en ny bestämmelse i miljöbalken med innebörd att en tillsynsmyndighet inte får besluta om förelägganden eller förbud när det gäller omgivningsbuller vid bostadsbyggnad, om omgivningsbullret inte överstiger beräknade värden som angetts i detaljplanebeskrivning eller bygglov. 5 (10) Förslaget är en komplettering till den ändring av miljöbalken i fråga om omgivningsbuller vid bostadsbyggnader som träder i kraft den 2 januari Den nu föreslagna ändringen är konsekvent i förhållande till vad som redan beslutats och minskar risken för tillståndspliktiga verksamheter att drabbas av ingripanden p.g.a. närliggande bostadsbebyggelse. Dock kan följande påpekas. Den föreslagna förändringen ställer stora krav på kommunens stadsbyggnadsnämnd att göra korrekta bedömningar och grunda sina beslut om bygglov och detaljplaner på mycket goda bullerberäkningar. Om det beräknade bullervärdet är felaktigt kan detta få stora konsekvenser. Det kan ifrågasättas hur stor rättsäkerheten för verksamhetsutövaren egentligen är, då tillsynsmyndigheten kan ställa krav om det visar sig att beräknade bullervärden överskrids. Även om det anges i planen vilka befintliga nivåer som det finns avseende omgivningsbuller så bör risken vara stor för att det kommer att medföra begränsningar för befintlig industri att expandera om ny bebyggelse kryper närmare befintlig industri. Om nivåerna på omgivningsbullret ökar jämfört med vad som anges i planen kan det riskera att påverka möjligheten för industrin att få tillåtlighet till en utökning av produktionen. Det förefaller märkligt att man kraftigt begränsar möjligheten att hantera buller från befintliga verksamheter enligt miljöbalken med hänvisning till att man ska hantera dessa i planskedet samtidigt som man diskuterar att ta bort kravet på detaljplan i vissa områden. Om man regelmässigt inför bullervärden i byggloven istället så måste dessa värden vara samma för alla bygglov. Det skulle få olyckliga konsekvenser om en husägares bygglov tillåter högre bullervärden än grannens. Frågan blir då hur rättssäkert det blir för verksamhetsutövaren. I sammanhanget vill nämnden påpeka att det är viktigt att utreda kopplingen mellan föreslagna förändringar och kravet på utredning om trafikbuller och krav på åtgärder enligt förordning (2004:675) om omgivningsbuller. D Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (kap 7) I promemorian föreslås flera ändringar i PBL i syfte att göra lagen enklare och effektivare Förfarandet för att upphäva tomtindelningar m.m. bör förenklas Det förenklade förfarande som finns för att upphäva en detaljplan efter genomförandetidens slut ska även kunna tillämpas i fråga om att upphäva eller ändra tomtindelningar, fastighetsplaner och fastighetsindelningsbestämmelser. Samråd ska inte behöva ske med andra kommuner, länsstyrelsen eller sakägare utanför planområdet.

6 6 (10) Att upphäva en tomtindelning eller fastighetsplan räkans som en ändring av detaljplan med de regler som gäller för planförfarande. Ändringen är av samma karaktär som förenkling av upphävande av detaljplan som beslutats och träder i kraft den 1 januari Nämnden är positiv till att förfarandet för att upphäva tomtindelningar m.m. förenklas och håller med om att det i dessa fall ofta är fråga om beslut av rutinkaraktär och att det inte är motiverat att genomföra en fullständig planprocess med samråd och granskning Bestämmelserna om genomförandetid vid ändring av en detaljplan behöver förtydligas 4 kap 22 PBL ändras så att det tydligt framgår att om en detaljplan ändras ska planens genomförandetid gälla för de frågor som ändringen avser. Om planen vid ändringen inte innehåller någon uppgift om genomförandetid ska kommunen bestämma en särskild genomförandetid för den del av planen som ändras. I 4 kap 22 PBL står för den del som ändras medan det i den äldre plan- och bygglagen, ÄPBL, användes uttrycket för de frågor som ändringen avser. Någon ändring i sak har inte varit avsedd när PBL införds vilket innebär att uttrycket den del som ändras alltjämt syftar på de frågor som ändringen avser. Mot bakgrund av att PBL blivit otydlig finns skäl för ändring för att underlätta förståelsen. Nämnden ser positivt på förtydligandet av bestämmelsen Kommunens handläggningstid för ett anmälningsärende bör regleras I promemorian föreslås att regeringen ska ges möjlighet att meddela föreskrifter om tidsfrist för beslut om startbesked efter anmälan till byggnadsnämnden. I förordning bör anges en hänvisning till att mottagningsbevis ska skickas till anmälaren enligt bestämmelser i lagen om tjänster på den inre marknaden. Antalet åtgärder som behöver anmälas ökar samtidigt som antalet som kräver bygglov minskar (genom att s.k. Attefallsåtgärder bygglovsbefriats). Enligt promemorian kan ändringen antas medföra att allmänhetens intresse av att anmälningsärenden ska handläggas så snabbt och enkelt som möjligt antas öka. Nämnden avstyrker förslaget att reglera tiden för handläggning av ett anmälningsärende till tre veckor och anser att de regler om skyndsamhet i handläggningen som finns i 10 kap PBL samt i 7 förvaltningslagen är tillräckliga för att säkerställa att handläggning sker i rimlig tid.

7 I vart fall är tre veckor en alltför snäv tidsfrist. Skälen till nämndens ställningstagande följer nedan. 7 (10) Införandet av en tidsfrist är särskilt olämplig av det skälet att byggnadsnämnden under det tekniska skedet inte ensam styr över handläggningstiden utan är beroende av motparten i ärendet, d.v.s. sökanden/anmälaren som efter att anmälan kommit in t.ex. har att inkomma med förslag till kontrollplan eller i övrigt redovisa hur tekniska egenskapskrav ska uppfyllas. Anmälningsärenden är dessutom av mycket olika omfattning. Att handlägga ett anmälningspliktigt ärende kan komma att kräva praktiskt taget samma arbetsinsats som ett bygglovsärende vad avser den bedömning som normalt görs inför beslut om bygglov. I det tekniska skedet kan byggnadsnämnden ha att ta ställning till komplicerade frågor som kräver utredning och mot den bakgrunden är en tidsfrist om tre veckor alltför snäv. Vidare skulle krav på mottagningsbevis till anmälaren leda till ökad administration för byggnadsnämnden. Att detta skulle medföra sådan nytta för anmälaren att det uppväger kostnaderna för det administrativa förfarandet är högst tveksamt. I promemorian föreslås flera andra ändringar just för att lagstiftningen ska bli mer genomarbetad och konsekvent. I det sammanhanget ter det sig märkligt att reglera handläggningstiden fram till beslut om startbesked just beträffande anmälningsärenden, men inte avseende bygglovsärenden. Detta kan medföra att byggnadsnämnderna tvingas prioritera anmälningsärenden, där startbesked måste lämnas inom en viss angiven tid, på bekostnad av bygglovsärenden där någon motsvarande tidsfrist fram till beslut om startbesked inte finns, och där en snabb process många gånger är av större betydelse ur såväl allmän som enskild synpunkt. Detta kan knappast vara en önskad effekt. Även för bygglovsärenden är det klart olämpligt att ha en tidsfrist för beslut om startbesked, av samma skäl som beträffande anmälningsärenden Vem som kan överklaga ett beslut angående startbesked behöver ses över Även sökanden i ett ärende om rivningslov, marklov eller anmälan ska få överklaga byggnadsnämndens beslut i fråga om startbesked. Enligt nu gällande lagtext (13 kap 15 PBL) får ett beslut om startbesked överklagas endast av sökanden i bygglovsärendet. Bestämmelsen bygger på tanken att grannar m.fl., inte ska kunna överklaga beslut om startbesked. Bestämmelsen har inte fått den utformning som varit avsedd. Från rättssäkerhetssynpunkt framstår det som angeläget att även sökanden i rivnings- eller marklovsärende eller i ett anmälningsärende ska kunna överklaga byggnadsnämndens beslut i fråga om startbesked. Nämnden välkomnar den föreslagna justeringen. Det är en självklarhet att även sökanden i ett rivningslovs- marklovs- eller anmälningsärende ska ha möjlighet att överklaga byggnadsnämndens beslut i fråga om startbesked. Ändringen är att betrakta som en rättelse av en felaktigt formulerad bestämmelse.

8 8 (10) 7.5. Lantmäterimyndigheten bör ingå i den obligatoriska samrådskretsen vid förlängning av genomförandetid Samråd ska ske med lantmäterimyndigheten i de fall som en detaljplans genomförandetid förlängs med stöd av det förenklade förfarandet. Riksdagen har beslutat att ändra PBL så att det ska bli enklare att förlänga genomförandetiden. Reglerna träder i kraft 1 januari Lagändringarna innebär att vid förlängning av genomförandetiden begränsas kravet på samråd och det kommer att var möjligt att förlänga genomförandetiden utan föregående samråd med t.ex. länsstyrelsen och lantmäterimyndigheten. Lantmäteriet har farmfört att lantmäterimyndigheten bör ingå som obligatorisk samrådspart, åtminstone i de fall planen innehåller fastighetsindelningsbestämmelser. Nämnden har inte någon invändning mot förslaget Reglerna om markanvisningsavtal och exploateringsavtal behöver samordnas En överenskommelse om markanvisning ska redovisas på samma sätt som ett exploateringsavtal i planbeskrivningen och vid samråd om ett förslag till detaljplan. När det gäller exploateringsavtal har vissa regler införts i PBL med koppling till detaljplaneprocessen. Bland annat ska berörda parter, i samband med arbetet att ta fram en detaljplan, informeras om kommunens avsikt att ingå exploateringsavtal, dessa avtals huvudsakliga innehåll och konsekvenserna av att planen helt eller delvis genomförs med stöd av ett eller flera sådana avtal. Informationen ska lämnas i detaljplanens planbeskrivning och i en redovisning under samrådet. Motsvarande förfaranderegler har inte införts när det gäller överenskommelser om markanvisningar. Utredningen föreslår nu att samma krav ska ställas på markanvisningsavtal. Förfarandereglerna kring exploateringsavtalen motiverades bl.a. av att offentlighet, insyn och delaktighet är viktiga delar för detaljplaneprocessen. Att blanda ihop exploateringsavtal med markanvisningsavtal och låta samma förfaranderegler som för exploateringsavtal även omfatta markanvisningsfallen är dock inte lämpligt av skäl som anges nedan. Det är viktigt att betona att markanvisningsavtal inte alltid fullföljs genom en överenskommelse om överlåtelse av mark. Det är en väsentlig skillnad mellan en markanvisning och ett exploateringsavtal. En kommunal markanvisning är en möjlighet att i framtiden och under en begränsad tid få möjlighet att förvärva eller få upplåtet ett specifikt område som ägs av kommunen. Exploatören kan när som helst avsluta markanvisningen. Exploateringsavtalet är ett avtal som har rättsverkningar på annans mark och som inte ägs av kommunen. Således

9 används inte exploateringsavtalen och överenskommelser om markanvisningar för likartade ändamål. Markanvisningen är en möjlighet. Det finns inget som säger att markanvisningen genomförs och det finns alltid en möjlighet för båda parter att hoppa av utan risk för skadestånd. Kommunen kan då ersätta avtalet med en överenskommelse med en annan part, ibland med nya villkor eller andra former för markupplåtelsen. 9 (10) Om man trots allt genomför krav på att markanvisningsavtal ska redovisas i planprocessen bör det tydligt framgå att genomförandet kan komma att ske på annat sätt än i enlighet med detta avtal Reglerna för att expediera lov och förhandsbesked behöver justeras Endast beslut som innebär att lov eller positivt förhandsbesked ges ska behöva kungöras. Meddelande om kungörelse av beslut behöver inte skickas till ägare till tomt eller fastighet som gränsar till den tomt eller fastighet som lovet avser eller som skiljs åt från denna endast av en väg eller gata, och inte heller angår andra kända sakägare om dessa uppenbarligen inte berörs av beslutet. Beslut om lov m.m. behöver inte delges sakägare m.fl. om det är uppenbart obehövligt. Departementet menar att nuvarande lagstiftning innebär att även beslut att avslå ansökningar om lov m.m. måste kungöras i Post- och Inrikes tidningar samt måste delges sakägare som haft invändningar i ärendet. Att man enligt nuvarande lagstiftning måste skicka meddelande till s.k. rågrannar om kungörelse av beslut kan leda till orimliga resultat, t.ex. när lov beviljas på en gatufastighet som omfattas gatorna i en hel stadsdel. Oavsett att stadsbyggnadsnämnden redan i nuläget tolkat lagstiftningen så att endast positiva beslut om lov och förhandsbesked behöver kungöras m.m. är ett klargörande av 9 kap 41 a PBL i detta avseende positivt. Däremot kan man befara att den föreslagna lydelsen av 9 kap 41 snarare kommer att leda till förvirring då bestämmelsen skulle kunna tolkas som att man i vissa fall kan underlåta att delge sakägare m.fl. som lämnat synpunkter i ärendet beslut att bevilja lov eller lämna ett positivt förhandsbesked. Bestämmelsen bör omarbetas för att det tydligt ska framgå att de fall då det är uppenbart obehövligt att delge den som anges i 25 och lämnat synpunkter i ärendet endast är de fall då lov eller förhandsbesked nekats. Nämnden välkomnar förändringen att meddelande om kungörelse inte ska behöva skickas till sakägare om det är uppenbart obehövligt. Nödvändigheten av denna förändring har tidigare påpekats från kommunhåll och det är glädjande att man nu tagit till sig synpunkterna Regleringen av takkupor bör förenklas Det bör i förordning regleras att anmälan ska krävas i fråga om sådana takkupor som är undantagna från krav på bygglov. Tekniskt samråd ska inte behövas för sådana takkupor om byggnadsnämnden inte beslutar annat. Den bedömning som byggnadsnämnden ska göra i

10 10 (10) fråga om startbesked ska endast avse om den aktuella åtgärden kan antas komma att uppfylla de krav som gäller enligt plan- och bygglagen eller föreskrifter som meddelats med stöd av plan- och bygglagen. Sedan den 2 juli 2014 krävs det inte bygglov för att i fall som anges i 9 kap 4 b punkten 2 uppföra takkupor på bostadshus. Att bygga sådan takkupa är inte uttryckligen förenat med krav på anmälan. Däremot finns andra bestämmelser i PBF som i vissa fall kan medföra att det krävs en anmälan. Nu gällande regler medför att det kan krävas relativt kvalificerade byggtekniska bedömningar för att avgöra om det krävs en anmälan för att bygga en takkupa. Det är olämpligt att en enskild fastighetsägare ska behöva göra sådana bedömningar, med risk att i efterhand drabbas av sanktionsavgifter vid en felbedömning. Nämnden stödjer förslaget att införa generell anmälningsplikt för uppförande av bygglovsbefriade takkupor. Ordförande [Förnamn Efternamn] [Fyll i titel] [Förnamn Efternamn] [Här anger du om det finns reservationer/särskilda yttranden]

Yttrande över Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Yttrande över Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Yttrande Datum 2014-11-25 Diarienummer s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.se 20140-3268/2014 Ert diarienummer S2014/6634/PBB

Läs mer

Remiss: Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31) yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31) yttrande till kommunstyrelsen 29 september 2014 SB 2014/999.109 1 (6) HANDLÄGGARE Stefan Törnqvist 08-535 364 14 stefan.tornqvist@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Läs mer

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag Bilaga Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag,,dillj' REGERIN!ANSLlET Socialdepartementet 1 I denna promemoria redovisas huvudsakligen följande. A. Vilka författningsändringar som krävs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2015:668 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Yttrande över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (DS 2014:31)

Yttrande över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (DS 2014:31) Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-07 LS 1409-0992 Handläggare: Kim Örtenblad Landstingsstyrelsens tillväxt- och

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar

Läs mer

Yttrande över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (DS 2014:31)

Yttrande över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (DS 2014:31) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-12 LS 1409-0992 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (DS 2014:31) Föredragande

Läs mer

PBL OCH MILJÖBALKEN TOLKNINGAR, RÄTTSFALL OCH PRAXIS

PBL OCH MILJÖBALKEN TOLKNINGAR, RÄTTSFALL OCH PRAXIS PBL OCH MILJÖBALKEN TOLKNINGAR, RÄTTSFALL OCH PRAXIS Den 17 mars 2016 Caterina Carreman Foyen Advokatfirma PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) PBL i kraft sedan 2 maj 2011 Ökad effektivitet i byggandet Förutsägbarhet

Läs mer

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken 2016-03-15 Åsa Borgardt, länsjurist God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam

Läs mer

Förslag till bygg- och miljönämndens beslut 1. Miljö- och samhällsförvaltningens förslag till yttrande tillstyrks.

Förslag till bygg- och miljönämndens beslut 1. Miljö- och samhällsförvaltningens förslag till yttrande tillstyrks. Tjänsteskrivelse 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Louise Holm 2017-03-08 Dnr BMN 2017-65 Dnr KS 2017-132 Promemorian Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m m, Begränsad

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M 1 Lagar, förordningar m m Källa: God inomhusmiljö- en handbok för fastighetsägare : 2 Lagar, förordningar, föreskrifter, ex Miljöbalken (1998:808) Avfallsförordningen NVFS =

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress: Fritzes kundtjänst, 106 47 Stockholm Ordertelefon: 08-598

Läs mer

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress: Fritzes kundtjänst, 106 47 Stockholm Ordertelefon: 08-598

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2017:424 Utkom från trycket den 31 maj 2017 utfärdad den 18 maj 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M.

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. 23 JANUARI 2019 Pia Pehrson Advokat/Partner Foyen Advokatfirma FÖRTYDLIGANDE AV PBL GÄLLANDE KRAVEN PÅ DETALJPLAN Proposition 2017/18:167 Ett tydligare

Läs mer

Regeringens proposition 2014/15:122

Regeringens proposition 2014/15:122 Regeringens proposition 2014/15:122 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag och ökad rättssäkerhet för verksamhetsutövare vid omgivningsbuller Prop. 2014/15:122 Regeringen överlämnar denna proposition

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Remissyttrande över Boverkets rapport 2018:17 avseende lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Remissyttrande över Boverkets rapport 2018:17 avseende lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag Näringsdepartementet Sollentuna 2018-09-26 103 33 Stockholm Handläggare: Tomas Söderblom Regeringskansliets diarienr. N2018/02780/SPN Remissyttrande över Boverkets rapport 2018:17 avseende lovbefriade

Läs mer

Har PBL-förändringarna haft någon effekt? CMB 5 februari 2016 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg

Har PBL-förändringarna haft någon effekt? CMB 5 februari 2016 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Har PBL-förändringarna haft någon effekt? CMB 5 februari 2016 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Har PBL-förändringarna haft någon effekt? Lagändringar Förändringar av praxis Pågående utredningar

Läs mer

Remissvar över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31)

Remissvar över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31) YTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31) Regeringskansliets dnr S2014/6634/PBB

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Bilaga 2 till tjänsteskrivelse Politisk beslutsprocess för detaljplaner, dnr KSM 0190

Bilaga 2 till tjänsteskrivelse Politisk beslutsprocess för detaljplaner, dnr KSM 0190 Bilaga 2 till tjänsteskrivelse Politisk beslutsprocess för detaljplaner, dnr. 2015 KSM 0190 Plan- och bygglovsförändringar som trätt i kraft Lagändringar 1 och 2 januari 2015 Den 1 och 2 januari 2015 träder

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

Praktisk miljöbedömning

Praktisk miljöbedömning Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (6) Datum 2016-10-24 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2016-861 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet - Promemorian

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

LÄR DIG MER OM NYA PLAN- OCH BYGGLAGEN. Välkommen!

LÄR DIG MER OM NYA PLAN- OCH BYGGLAGEN. Välkommen! LÄR DIG MER OM NYA PLAN- OCH BYGGLAGEN Välkommen! Orienteringskurs för ledning Tydliga ledningsfrågor i PBL 2011 Strategiska frågor för kommunen planering för framtiden långsiktiga processer Frågor om

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag och ökad rättssäkerhet för verksamhetsutövare vid omgivningsbuller

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag och ökad rättssäkerhet för verksamhetsutövare vid omgivningsbuller Civilutskottets betänkande Nya steg för en effektivare plan- och bygglag och ökad rättssäkerhet för verksamhetsutövare vid omgivningsbuller Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-08-31 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Peter Kalliopuro Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen

Läs mer

Processen för detaljplan från 1 januari 2015 Planbestämmelser AR DPB. Klara Falk

Processen för detaljplan från 1 januari 2015 Planbestämmelser AR DPB. Klara Falk Processen för detaljplan från 1 januari 2015 Planbestämmelser AR DPB Klara Falk Prop. 2013/14:126, En enklare planprocess Detaljplanekravet begränsas 1/7-2015 Ökad betydelse för ÖP Byggnadsnämnden kan

Läs mer

Regeringens förslag till ändringar i PBL

Regeringens förslag till ändringar i PBL Regeringens förslag till ändringar i PBL Kerstin Åkerwall Kerstin.akerwall@boverket.se Proposition om studentbostäder Prop. 2013/14:59 Prop. 17/12-13 Gäller från 1/7-14 Beslut 10/4-14 Proposition om studentbostäder

Läs mer

Nya PBL: s uppbyggnad

Nya PBL: s uppbyggnad Nya PBL: s uppbyggnad 2010-08-09 Den nya plan- och bygglagen har delvis fått en ny struktur där bestämmelserna delas in i sexton kapitel. 1 kap. Syfte, innehåll och definitioner Ingen kommentar. 2 kap.

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

webbseminarium LOVPRÖVNING Yvonne Svensson Rättschef 19 april 2012

webbseminarium LOVPRÖVNING Yvonne Svensson Rättschef 19 april 2012 webbseminarium LOVPRÖVNING Yvonne Svensson Rättschef 19 april 2012 I detta avsnitt behandlas: a. Förhandsbesked / Villkorsbesked b. Lov utanför detaljplan / 2 kap c. Sammanhållen bebyggelse / ändring d.

Läs mer

Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015. Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu)

Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015. Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu) Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu) Boverkets informationspaket 2014-2016 Andreas Lidholm Länsarkitekt/funktionschef

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Boverkets rapport Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Boverkets rapport Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se Boverkets rapport Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2017: RII (Dnr 110-251/2017) Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m. m. Boverkets rapport (2016:26) - Begränsad skyldighet att underrätta och rätt att överklaga enligt plan-

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Den 2 maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag i kraft som kanske berör dig...

Den 2 maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag i kraft som kanske berör dig... Den 2 maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag i kraft som kanske berör dig... Från den 2 maj gäller nya regler för byggande: Bygglovsansökan ska innehålla nya uppgifter Vissa arbeten kräver att det görs

Läs mer

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-16 BN 2017-08-29 Diarienummer 0451/17 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95 E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Remissvar - Boverkets utvärdering

Läs mer

Yttrande över delbetänkande av Översiktsplaneutredningen, Detaljplanekravet, SOU 2017:64

Yttrande över delbetänkande av Översiktsplaneutredningen, Detaljplanekravet, SOU 2017:64 Boverket Myndigheten för sacnhatlsplaner,ng, byggaode ocr' boende Yttrande Datum 2017-10-24 3.1.2 Regeringskansl iet N äringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer 333012017 Ert diarienummer N2017/04517/PBB

Läs mer

Höstkonferens Planprocessen

Höstkonferens Planprocessen Höstkonferens 2014 Planprocessen Standardförfarande Normalfallet Utökat förfarande Kriterier Inte förenlig med översiktsplanen eller Länsstyrelsens granskningsyttrande (krävs dock inte uttalat stöd i ÖP)

Läs mer

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande Processen för detaljplan från 1 januari 2015 - Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande 2013/14:CU31 Detaljplaneprocessen enligt 5 kap. PBL från

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med planbeskrivning

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med planbeskrivning YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Love Edenborg Boverket Remiss Remiss Box 534 371 23 Karlskrona Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med

Läs mer

Prövning av bygglovet

Prövning av bygglovet Detta händer när bygglovsansökan eller anmälan har lämnats in Om åtgärden kräver lov prövas lovet innan den tekniska prövningen tar vid. Prövning av bygglovet Granskning Granskningen utförs av handläggare

Läs mer

Bygga utan bygglov. Till dig som planerar att bygga. Bilaga 1 Riktlinjer

Bygga utan bygglov. Till dig som planerar att bygga. Bilaga 1 Riktlinjer Bygga utan bygglov Till dig som planerar att bygga Bilaga 1 Riktlinjer 151130 Viktigt för dig som vill utföra bygglovsbefriade åtgärder! Från och med 2 juli 2014 gäller förändringar i plan- och bygglagen

Läs mer

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31) svar på remiss från socialdepartementet

Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31) svar på remiss från socialdepartementet KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-10-27 KS-2014/1185.109 1 (3) HANDLÄGGARE Enquist, Maud 08-535 313 74 Maud.Enquist@huddinge.se Kommunstyrelsen Nya steg för en effektivare

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL är en politiskt styrd arbetsgivar- och medlemsorganisation för landets kommuner, landsting och regioner SKL arbetar med intressebevakning, verksamhetsutveckling,

Läs mer

PM 2012:156 RIII (Dnr /2012)

PM 2012:156 RIII (Dnr /2012) PM 2012:156 RIII (Dnr 001-1270/2012) Förslag till ändringar i plan- och bygglagen (2010:900) samt plan- och byggförordningen (2011:338) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 december 2012 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL Kommunstyrelsen 2018-01-24 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2017:589 Malai Bierfeldt 016-710 10 18 1 (2) Kommunstyrelsen Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Antagandehandling 2019-06-05 Dnr:2018:370 Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Ändring av Stadsplan Norrahammarsvägen del av Jönköping Planbeskrivning Innehåll Bakgrund, syfte och

Läs mer

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du söka bygglov hos stadsbyggnadskontoret. Vid vissa andra ändringar

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir. 2012:114 Beslut vid regeringssammanträde den 15 november 2012 Utvidgning av

Läs mer

Uppdrag att överväga ytterligare åtgärder som kan undantas från kravet på bygglov

Uppdrag att överväga ytterligare åtgärder som kan undantas från kravet på bygglov PM 2015:62 RII (Dnr 110-258/2015) Uppdrag att överväga ytterligare åtgärder som kan undantas från kravet på bygglov Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 11 maj 2015 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Frågor inkommit via chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 II

Frågor inkommit via chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 II Datum 2014-07-11 Diarienummer 1(13) Frågor inkommit via chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 II Fråga 1 Får man ha källare på Attefallshus? Svar 1 Boverket: Ja Fråga 2 Kan man bygga takkupor

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen Dnr: 2017.374.214 PLANBESKRIVNING Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen SAMRÅDSHANDLING Upprättad augusti 2018 Laga kraft 2019-XX-XX Bilden på omslagssidan visar tomtindelningsplanen över kvarteret

Läs mer

Information från Boverket. Josefin Hane

Information från Boverket. Josefin Hane Information från Boverket Josefin Hane Regeringsuppdrag Uppdrag att utreda ytterligare undantag från krav på bygglov samt se över kraven på anmälan Del 1 rapporterades 30 oktober 2017 Utreda förutsättningarna

Läs mer

Planeringsförenklande åtgärder

Planeringsförenklande åtgärder Planeringsförenklande åtgärder Kerstin Åkerwall (uppdragsansvarig) Kerstin.akerwall@boverket.se Yvonne Svensson, Maria Rydqvist, Jonas Fränne och Agneta Gardar Uppdraget Av regeringsuppdraget framgår att:

Läs mer

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg 1 (3) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014 06 10 Dnr Sbn Samhällsbyggnadsnämnden Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg Länk till planddokumenten: http://www.linkoping.se/bygga-bo/planer-och-projekt/oversiktlig-

Läs mer

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109)

Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Göran Carlén Datum 2016-03-07 Diarienummer KSN-2015-1466 Kommunstyrelsen Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109)

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun

Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun Bakgrund Plan- och bygglagen (PBL) har i uppgift att dels se till den enskildes rätt till största möjliga frihet och initiativmöjlighet, dels grannars rätt till skydd

Läs mer

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef Kommande regeländringar Yvonne Svensson Rättschef Fem aktuella lagändringar och lagförslag Avskaffande av den obligatoriska byggfelsförsäkringen och ny lag om färdigställandeskydd Fler bostäder åt unga

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m.m.

Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m.m. Promemoria Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m.m. Promemorians huvudsakliga innehåll I denna promemoria föreslås att det i plan- och bygglagen införs bestämmelser om att ett

Läs mer

Remissvar. Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering Del 1 och 2

Remissvar. Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering Del 1 och 2 1 Stadsarkitekt Ark. SAR/MSA Tomas Johnsson 0280-181 69 YTTRANDE 2018-10-16 Dnr Näringsdepartementet Enheten för samhällsplanering 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Stadsbyggnadsnämnden 2016-08-04 Planavdelning SBN/2015:328 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Förslag till beslut Förslag till ändring

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-11452-575 Sida 1 (4) Brf Karlavagnen 34 Stockholm Lars Filipsson Upplandsgatan 34 113 28 STOCKHOLM Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt

Läs mer

ÄLVSALA 1:1, : Rivningslov för transformatorstation och nybyggnad av transformatorstation med startbesked

ÄLVSALA 1:1, : Rivningslov för transformatorstation och nybyggnad av transformatorstation med startbesked Datum Dnr 2015-10-20 BYGG.2015.3930 76 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare Vattenfall Eldistribution AB ID: 214835 Vattenfall Services Nordic AB, Frida Abrahamsson 169 92 Stockholm

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19849-575 Sida 1 (4) Brf Oporto 1 Danko Melchior Sandhamnsgatan 13 115 40 Stockholm Stadsbyggnadskontoret Fleminggatan 4 Box 8314 104 20 Stockholm Telefon 08-508 27 300 stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

Läs mer

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS 1 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS Antaget av kommunfullmäktige 2008-06-18, 16 2009-09-23 69 1 2 Allmänt Utöver det som föreskrivs i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet samt annan lagstiftning

Läs mer

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Nätverksträff plan 27 november 2017 Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Allmän info Landshövding Länsöverdirektör Enheten för samhällsplanering Enhetschef Vad händer hos

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När

Läs mer

Verkställbarhet av beslut om lov (SOU 2018:86), remissvar

Verkställbarhet av beslut om lov (SOU 2018:86), remissvar 1/5 MSN 30 Dnr MSN/2019:136-032 Verkställbarhet av beslut om lov (SOU 2018:86), remissvar Beslut beslutar uttala att nämnden delar uppfattningen om: att omedelbart verkställande är det bästa sättet att

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-26

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-26 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-26 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. En enklare planprocess Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen L A N T M Ä T E R I E T 1 (7) YTTRANDE 2010-12-14 Dnr 102-2010/2675 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Regeringskansliets dnr

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-05-17 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Anita Saldén Enérus och Svante O. Johansson. Miljöbedömningar Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-01-24 21 KS 445/17 Ändring av detaljplan 14-MÖL-3005 för Färgaren 33, 34 och 35, Alfhöjdsgatan Mölndal - godkännande inför antagande Beslut

Läs mer