Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Rönnängs förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Rönnängs förskola"

Transkript

1 Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Rönnängs förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Marianne Mårtensson, Pia Johnsson, Ann-Kristin Eriksson Tjörn Möjligheternas ö

2

3 Innehåll 1 Enhetens namn Enheten ansvarar för följande områden Enhetens organisation Beskrivning av er organisation Antal barn i olika åldrar Avdelning/hus Arbetslagens organisation Antal pedagogisk personal Antal övrig personal Antal årsarbetare Andel högskoleutbildade förskollärare/fritidspedagoger/lärare Ledning Övrigt Förskolechefens prioriterade mål samt åtgärder för utveckling 7 3 Redovisning till nämnden Reflektion utifrån resultat av uppföljning av likabehandlingsplanen och jämställd medborgarservice Reflektion utifrån resultat av arbetet med barnkonventionen Reflektion utifrån resultat av samverkan med Kultur och Fritid Reflektion utifrån arbetet att höja kvaliteten Reflektion utifrån arbetet med samverkan kring utsatta barn Reflektion utifrån resultat av genomförda enkäter Reflektion utifrån It-satsningen med ökad tillgång på digitala verktyg Kortfattad summering av årets verksamhet samt förskolechefs analys och bedömning av årets resultat 11 5 Åtgärder för utveckling inför nästa läsår 15 6 Nyckeltal Fel! Bokmärket är inte definierat. Sida 3 (15)

4 1 Enhetens namn Rönnängs förskola 1.1 Enheten ansvarar för följande områden Förskoleverksamhet Enhetens organisation Beskrivning av er organisation Förskoleverksamhet i stora byggnaden Rönnängs förskola Äventyrsgruppen och Jollen yngrebarn i Jollen huset mellan Rönnängs förskola och Rönnängs skola Vintergatan i modul bredvid Rönnängs förskola Antal barn i olika åldrar Månen 1: 15 Månen 2: 13 Stjärnan 1: 17 Stjärnan 2: 17 Solen 1: 18 Solen 2: 22 Äventyrsgruppen: 22 Jollen yngrebarn: 10 Vintergatan: Avdelning/hus 3 hus Arbetslagens organisation Rönnängs förskola består av fyra och en halv hemvist. I stora byggnaden finns tre hemvister, Jollen-huset motsvarar en hemvist och Vintergatan motsvarar en halv hemvist. Varje hemvist i stora huset, är uppdelad i två sidor. På varje sida arbetar ett statiskt arbetslag som följer barnen i takt med stigande ålder och byte av sidor. Barnen är indelade i ålder på varje Sida 4 (15)

5 sida. Äventyrsgruppen och Jollen yngrebarn är belägna i Jollen-huset på Rönnängs skolas område. Jollen yngrebarn startades upp i oktober 2015 eftersom behov av förskoleplatser i Rönnängsområdet var stort. Äventyrgruppen utgör ett arbetslag, Jollen yngrebarn utgör ett arbetslag. Vintergatan startade upp verksamhet i modul i mars 2016 eftersom behovet av förskoleplatser fortfarande var stort. Vintergatan utgör ett arbetslag. Vi benämner varje hemvist i stora huset, som ett storarbetslag då arbetslagen på respektive sida möts i den pedagogiska uppdraget. I Jollen-huset möts de två arbetslagen inte i det pedagogiska uppdraget Antal pedagogisk personal 16 förskolelärare 6 jobbar 100%, 6 jobbar 80%, 3 jobbar 70%, 1 jobbar st Barnskötare 1 jobbar 100%, 2 jobbar 80%, 1 jobbar 70% Antal övrig personal 6 personal är outbildad 3 jobbar 100%, 3 jobbar 80% Antal årsarbetare Andel högskoleutbildade förskollärare/fritidspedagoger/lärare Ledning 1 tf förskolechef 50 tjänst. 1 tf biträdande förskolechef 40 tjänst Övrigt Viktigaste lagar, förordningar och styrande dokument Skollagen Sida 5 (15)

6 Skolförordningar Läroplaner Övriga allmänna lagar och förordningar Barn och Utbildningsnämndens prioriterade mål Mål från likabehandlingsplanen Mål för arbetet med barnkonventionen Mål för samverkan Kultur och Fritid Mål för att höja kvaliteten Mål för samverkan kring utsatta barn och ungdomar Mål att genomföra enkäter Mål utifrån IT-satsningen Sida 6 (15)

7 2 Förskolechefens prioriterade mål samt åtgärder för utveckling Utveckla husets organisation med delade sidor då vi erfarit att reflektionsarbete missgynnas av organisationen med delade sidor. Fördjupa arbetet med pedagogisk dokumentation och barns lärprocesser. Utveckla Pedagogisk idé och vision för Rönnängs förskola. Utveckla miljö på förskolans torg till att fungera dels vid måltid, dels som utmanande lärmiljö. Fortsätta det påbörjade arbetet med förskolans utemiljö. Sida 7 (15)

8 3 Redovisning till nämnden 3.1 Reflektion utifrån resultat av uppföljning av likabehandlingsplanen och jämställd medborgarservice Förskolan har en en Likabehandlingsplan. Läsårets målområde har handlat om barns inflytande. Barnintervjuer och föräldraenkäter har använts i detta arbete. Vårt arbetssätt speglar målen från barnkonventionen, t ex - måltider serveras som buffé - småmöten med barnen med diskussion kring dagens upplägg - genom samtal respekterar varje barns tankar och uppfattningar - barnens funderingar och görande utgör grund för de projekt som arbetas med. - våra miljöer innebär olika mötesplatser för barnen. Vi arbetar med jämställdhet genom observation, kartläggning och granskning av vårt arbetssätt/förhållningssätt i det pedagogiska uppdraget. Det är viktigt att vi som personal ständigt reflekterar utifrån ett jämställdhetsperspektiv för att inte fastna i ev. invanda könsmönster. 3.2 Reflektion utifrån resultat av arbetet med barnkonventionen Barnkonventionen ligger till grund för vårt Likabehandlingsplansarbete. 3.3 Reflektion utifrån resultat av samverkan med Kultur och Fritid Tillgång till att kunna åka kollektivt med buss, har gett hemvist Solen möjlighet att åka på till Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn och Molekylverksta n i Stenungsund. Detta har varit två riktade samarbetsprojekt, vilket har inneburit ett positivt samarbete mellan förskola och annan verksamhet. Kulturbussen har använts. Det är mycket viktigt att barngrupperna kan komma utanför förskolan för att få tillgång till kultur! Sida 8 (15)

9 Samarbete med bibliotek och dess system med boklådor fungerar mycket bra. Kultur-och fritid har under läsåret genomfört ett arbete med att arrangera work-shops för, av och med pedagoger i förskolan. Personal från Kulturoch fritid har också hållit i work-shops. Förskolans pedagoger har getts möjlighet till delaktighet i innehåll på dessa work-shops. 3.4 Reflektion utifrån arbetet att höja kvaliteten Genom utveckling av vårt kvalitetsarbete, d.v.s. reflektion, utvärdering och analys av verksamheten, höjer vi vår kvalitet. Genom vår struktur på måndagar, reflektionsmåndag, skapas möjlighet till olika möten pedagoger emellan. Förskolechefer arbetar tillsammans med pedagoger för att reflektionstid ska utnyttjas på bästa sätt och fyllas med angeläget innehåll utifrån verksamhetens behov och vardag. Genom att utnyttja de kompetenser som finns bland pedagoger, kan kvalité höjas. Sådana kompetenser som finns är ateljérista, pedagogista, schema-tekniskt kunnande, IT-kompetens, utbildning i Äventyrspedagogik, utbildning inom Förskolelyftet. 3.5 Reflektion utifrån arbetet med samverkan kring utsatta barn Vi arbetar med BIF, barnet i fokus, kring utsatta barn, vilket innebär samverkan mellan förskola, Resurscentrum, Socialförvaltningen och BVC. Vi har även kontakt med Livbojen. 3.6 Reflektion utifrån resultat av genomförda enkäter Utifrån den enkät vi gjort i Likabehandlingsplansarbetet, tycker de flesta barn att det är roligt på förskolan. Den största skillnaden på svar gäller det med att få vara för sig själv på förskolan. En grupp barn uttrycker att gården är tråkig. Vi har gjort en föräldra-enkät bland de yngre barnens föräldrar, den visar på god nöjdhet hos dessa föräldrar. Sida 9 (15)

10 3.7 Reflektion utifrån It-satsningen med ökad tillgång på digitala verktyg Pedagogernas arbete med att använda Ipads i det pedagogiska arbetet har fortsatt och utvecklats. Ipads är uppdaterade så att det är möjligt att ha tillgång till mail. Detta underlättar mycket både vad gäller informationssammanhang och i den pedagogiska dokumentationen. Våra Ipads är dock fortfarande inte kompatibla med skrivare, vilket kan fördröja dokumentationsarbetet på ett onödigt sätt. IT-information är sedan detta läsår, en stående punkt på dagordning vid APT. Sida 10 (15)

11 4 Kortfattad summering av årets verksamhet samt förskolechefs analys och bedömning av årets resultat Rönnängs förskola har under detta läsår utökat sin verksamhet med barn och personal. De nya verksamheterna har bakats in i befintlig organisation vad gäller viktiga faktorer såsom organisation av reflektionstid och arbetsschema. Varje hemvist i det stora huset, är i uppdelad i sidor, barnen är åldersindelade på varje sida. Varje sida har ett statiskt arbetslag som följer barnen i takt med växande ålder och byte av sida. Varje sidas arbetslag ansvarar för planering, dokumentation och uppföljning av sin sidas arbete. Varje sida möts i det pedagogiska uppdraget på respektive hemvist, varav vi benämner varje hemvist som ett storarbetslag. Den nya verksamheten Jollen yngrebarn, som startade upp i Jollen-huset i oktober 2015, samarbetar nära med Äventyrsgruppen vilken också är belägen i Jollen-huset. Dessa två arbetslag möts inte i det pedagogiska uppdraget, endast i praktiska göranden i det huset såsom schema-teknik och måltider. Den andra nya verksamheten, Vintergatan, startades upp i modul i mars Detta arbetslag är nära knutet till Månen, då Vintergatans personal är outbildade för sitt uppdrag. Vi arbetar utifrån vår grundstruktur på måndagar, reflektionsmåndag, vilket möjliggör möten mellan pedagoger. Varje hemvist möts 1,5 tim/v i reflektion, varje pedagog-par möts i reflektion 1 tim/v tisdag, onsdag eller torsdag. En timma varje måndag träffas pedagoger från varje hemvist i särskilda pedagog-grupper med särskilt syfte och innehåll. Grupperna leds av utvecklingspedagog, och planeras tillsammans med förskolechef. En av dessa pedagog-grupper kallas utvecklingsgrupp, och är särskilt inriktad på utvecklingsfrågor, och har mandat att besluta kring utvecklingsfrågor. Denna struktur har frångåtts under vårterminen på grund av vår växande organisation med fler arbetslag som har reflektionstid. Det arbete som under halva läsåret skett i pedagog-grupp och utvecklingsgrupp har inriktats på: Estetiska lärprocesser Pedagogisk dokumentation Den pedagogiska miljön Det pedagogiska arbetet i verksamheten kännetecknas av projekt utifrån barnens utforskande och intresse, under tema Närmiljö. Projekten har i stort skett på och inom respektive sida. Sida 11 (15)

12 Månen: projekt utifrån skapande med naturmaterial, utforskande i skogen utifrån sinnesupplevelser. Dans och rörelse i olika aktiviteter, smartboarden använts återkommande. Barnens aktivitet i lek och samspel med varandra, har medfört ett kontinuerligt arbete med att skapa ändamålsenliga lekmiljöer såsom hinderbana, sandbord, miljöer för olika rollek. Barnen har utmanats i olika färdigheter i dessa miljöer såsom turtagande och samspel, de har utmanats att själva driva lek framåt. Stjärnan: arbete utifrån materialet START (från specialpedagog) där olika känslor är i fokus i olika övningar och aktiviteter. En mängd kreativa uttrycksformer för detta har använts, liksom forumteater baserad på för barnen kända vardagssituationer. Olika levande figurer har använts i olika roller för att utmana barnens intresse för språk och matematik. Olika kompisfigurer har använts som förstärkning till arbetet kring känslor som glädje, ilska, samarbete etc.. Solen: projekt kring återvinning och återbruk där återvinningsmaterial varit en central del i skapande aktiviteter. Arbete kring kretsloppet och sopsortering, har inspirerat ett miljöintresse. Föräldradelaktighet i detta. Barnens aktivitet kring pärlor har inneburit ett utvecklat skapande kring räknemönster och att tillverka egna mönster. Bokstavsintresset har utmanats i bl a tillverkning av skrivböcker och namnlappar, samt inspirerat i lekmiljön. ( kontoret ) Samarbete med Nordiska Akvarellmuséet och Molekylverksta n. Äventyr: projekt kring hållbar utveckling genom aktiviteter kring sortering av olika skräpmaterial. Genom lek och experiment har årstidernas växlingar följts, och arbetas vidare med i olika sammanhang. Att uppleva med alla sinnen, är en utgångspunkt i arbetet i Äventyrsgruppen. Arbete kring vandringar av olika slag beroende på väder och årstid. Gruppens arbete sker utanför förskolans område tisdag, onsdag och torsdag. Ett Äventyrshus finns att tillgå. Samarbete med Nordiska Akvarellmuséet och Molekylverksta n. Jollen yngrebarn: verksamheten startade oktober Arbete har genomförts för att skapa rutiner i den nya verksamheten för att möta barn och föräldrar på bästa sätt. Barnen har erbjudits olika aktiviteter för att på så sätt bli medvetna om vilka möjligheter som finns på förskolan. Utifrån det har barnen getts möjlighet att komma med idéer och önskemål om innehåll. Samlingar ger barnen möjligheter att se varandra och skapa sammanhang kring gemensamma roliga upplevelser. Sida 12 (15)

13 Vintergatan: verksamheten startade mars Arbete har genomförts för att skapa rutiner i den nya verksamheten för att möta barn och föräldrar på bästa sätt. Verksamheten har varit nära knuten till Månen, och därmed deltagit i Månens arbete utifrån förutsättningar och behov. Genom vår reflektionsmåndag, uppföljningar och utvärderingar har vi använt oss av kompetenser i huset, vilket har inneburit utveckling av vår verksamhet. Genom att förlägga AF-tid tisdag-torsdag har vi haft större möjlighet till den reflektionstid vi kallar pedagogparstid, än föregående år. Vår växande enhet har dock inneburit att vissa pedagogiska forum fått utgå för att prioritera arbetslagens reflektion. Alla pedagoger har i och med den växande organisationen, inte haft möjlighet att mötas i par. Detta tar vi med oss inför nästa läsår, och vi arbetar för en förändring av detta till det bättre. Under hösten reviderades dokumentet Pedagogisk idé och vision för Rönnängs förskola av en grupp pedagoger och förskolechef. Detta dokument har delgetts alla medarbetare, och använts vid t ex föräldramöte och politikermöte. Pedagoger och förskolechef genomförde ett Pedagogiskt halvårshjul inför vårterminen, ett dokument som stöd i det systematiska kvalitetsarbetet. Ett arbete har genomförts med att utveckla miljön på förskolans torg till att fungera dels vid måltid, dels som utmanande lärmiljö. Arbetet fortgår. Föräldrarådet har nystartats, nu med förälder som ordförande. Vårt arbete med att utveckla lärmiljöer inne har utvecklats under året, då organisationen med delade sidor medfört ett aktivt miljöarbete för att tillgodose behov och utmaningar hos barnen på respektive sida. Hemvisterna med yngrebarn har haft intensiva inskolningsperioder beroende på olika faktorer såsom täta gruppinskolningar, föräldrars specifika önskemål, personalbyten. Jollen-huset har haft en särskild situation utifrån att verksamheten startas upp för att bemöta efterfrågan på förskoleplatser i kommunen. Barn har börjat på Jollen yngre för att kort därefter sluta för förskoleplats närmre hemmet. Arbetet med personalbemanning i stora huset har påverkat Jollen yngre med personalbyte. Hela Jollen-huset har också under en längre period arbetat med dubbel bemanning av ordinarie personal pga hotbild kring enskilt barn. Extra personal anställdes oktober 2015 på Stjärnan för att bemöta ett ökat personalbehov. Arbete med särskilda anpassningar för barn i gruppen, har intensifierats under vårterminen på Stjärnan. Under läsåret har arbete med specialpedagog genomförts. Pedagoger får handledning, specialpedagog är med vid utvecklingssamtal med berörda Sida 13 (15)

14 föräldrar. Handlingsplaner skrivs och är underlag för samtal och i ett senare skede, resurstilldelning. Vår växande enhet har inneburit att vi är en större arbetsplats än tidigare, med fler personer utan pedagogisk utbildning. Sida 14 (15)

15 5 Åtgärder för utveckling inför nästa läsår Utveckla husets organisation så att reflektionstid och pedagogpars-tid gynnar det pedagogiska arbetet i vår växande enhet. Ta tillvara på olika personalkategorier på bästa sätt. Fördjupa arbetet kring att arbeta utifrån ett Reggio Emilia inspirerat arbetssätt ( Pedagogisk idé och vision för Rönnängs förskola ) Fördjupa arbetet med pedagogisk dokumentation och barns lärprocesser. Utveckla det påbörjade arbetet med förskolans torg. Påbörja arbetet med matematiklyftet. Sida 15 (15)

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Rönnängs förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Rönnängs förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Rönnängs förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Pia Johnsson 2015-06-10 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn

Läs mer

Kållekärr och Långekärrs förskolor

Kållekärr och Långekärrs förskolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Barn- och utbildningsförvaltningen Marianne Mårtensson, Pia Johnsson, Ann-Kristin Eriksson

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2016 juni 2017 Förskola. Rönnängs förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2016 juni 2017 Förskola. Rönnängs förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2016 juni 2017 Förskola Rönnängs förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Marianne Mårtensson 2017-06-01 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens

Läs mer

Kvalitetsrapport Rönnängs Förskola 2017/18

Kvalitetsrapport Rönnängs Förskola 2017/18 Kvalitetsrapport Rönnängs Förskola 2017/18 Barn och utbildningsförvaltningen Rönnängs förskola Marianne Mårtensson 1 2018-06-15 Innehåll 1 Enhet 4 2 Normer och värden 6 2.1 Likabehandling... 6 2.2 Trygghet

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni Skärhamns Förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni Skärhamns Förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Skärhamns Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig förskolechef Mona Johansson 2015-07-27 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Kållekärr och Långekärrs förskolor

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Kållekärr och Långekärrs förskolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig förskolchef Pia Johnsson Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskola Långekärrs

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Tångeröd Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus förskolechef 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola 2017/18 Kållekärrs förskola

Kvalitetsrapport Förskola 2017/18 Kållekärrs förskola Kvalitetsrapport Förskola 2017/18 Kållekärrs förskola Barn och utbildningsförvaltningen Pia Johnsson 2018-06-20 Innehåll 1 Enhet 5 2 Normer och värden 7 2.2 Likabehandling... 7 2.3 Trygghet och förhindra

Läs mer

Arbetsplan augusti 2011 juni Skärhamns Förskola

Arbetsplan augusti 2011 juni Skärhamns Förskola Arbetsplan augusti 2011 juni 2012 Skärhamns Förskola Ansvarig förskolechef Namn Mona Johansson Datum 2011-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns Förskola Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Tjörn Möjligheternas ö

Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 150708 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni Förskola Myggenäs

Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni Förskola Myggenäs Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Ansvarig rektor/förskolechef Namn Linda Markus Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Sida! (! ) 2 8 Enhetens namn Myggenäs förskola

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Rönnängs Förskola Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Rönnängs förskola Enhetens organisation Förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Kållekärrs och Långekärrs skolor

Kållekärrs och Långekärrs skolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Kållekärrs och Långekärrs skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor Hans Persson 150814 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Jan Wallin Ann-Sofi Karlsson Mona

Läs mer

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014.

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. Orminge skolenhet 2014-03-12 Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. 1 Orminge skolenhets organisation. Orminge skolenhet består av F- 6 skola, Myrans heldagskola och Östbacka

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR 2015-12-15 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2015-2016 Vår vision: Att förskolan är en plats där både barn och vuxna känner sig trygga, kan mötas

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Sädesärlan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Verksamhetsplan Färentuna förskola

Verksamhetsplan Färentuna förskola Verksamhetsplan 2014-15 Färentuna förskola 2014-08-05 Färentuna förskola Hanna Eriksson, bitr rektor Datum 140805 Verksamhetsplan för Färentuna förskola 2014-15 Mitt namn: Hanna Eriksson Min titel: Bitr

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet 2013 Enhetens namn: Ugglan Förskoleverksamheten

Sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet 2013 Enhetens namn: Ugglan Förskoleverksamheten 1 Sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet 2013 Enhetens namn: Ugglan Förskoleverksamheten Inledning Enhetens allmänna förutsättningar Barnantal: 157 st Avdelningar, barngruppernas storlek och

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

för 2012-13 KÄLLGATANS OLA

för 2012-13 KÄLLGATANS OLA för 2012-13 13 KÄLLGATANS FÖRSKOL OLA Värdegrund och genus Vi har kommit olika långt i vårt arbete med kompissolen. Vi diskuterar genusperspektivet kontinuerligt och inser svårigheten då vi alla är präglade

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning

Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning 1 Förskolan Regattans pedagogiska grund Barn visar vägen Förskolan vilar på demokratins grund. (Lpfö -98) På Regattan innebär det att barnen ska vara delaktiga

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan Mål & Aktivitetsplan 2017 2018 Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang- Kompetens- Arbetsglädje Målområde Vad/hur När Uppföljning/Utvärdering

Läs mer

Akvarellens förskola Helsingborg 110909

Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Systematiskt kvalitetsarbete 2010-2011 Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2010/2011 Akvarellens förskola Styrelse och verksamhetsansvariga: Elisabeth

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Mätbandet 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017 Verksamhetsbeskrivning Väsby förskola hösten 2016- våren 2017 På Väsby förskola arbetar vi inspirerade av Reggio Emilias pedagogiska filosofi. Vår verksamhet bedrivs i demokratiska former som lägger grunden

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lodet 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Årsberättelse. Läsåret 14/15. Nordöstra förskoleområdet. Agneta Lindbergh. Ingeborg Bergvall Sofia Olsson Marie Hultin Jonsson Lena Hornéy

Årsberättelse. Läsåret 14/15. Nordöstra förskoleområdet. Agneta Lindbergh. Ingeborg Bergvall Sofia Olsson Marie Hultin Jonsson Lena Hornéy UTBILDNING GÄVLE Årsberättelse Läsåret 14/15 Nordöstra förskoleområdet Agneta Lindbergh Förskolechef Biträdande förskolechefer: Ingeborg Bergvall Sofia Olsson Marie Hultin Jonsson Lena Hornéy Gävle kommun

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013

Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013 Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013 1 Innehållsförteckning Vår gemensamma grund 1 Gubbabackens förskola 2 Förskolans uppdrag 3 Värdegrunden 4 Barns inflytande 5 Utveckling och lärande 6 Våra traditioner

Läs mer

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan. Lokal arbetsplan verksamhetsåret 2015 2016 151118 Förskolan Regnbågen avdelning Solen, Månen, Stjärnan 1 Vår förskola Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Verksamhetsplan. Kumlasjo ns fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Kumlasjo ns fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Kumlasjo ns fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning

Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning 1 Regattans normer och värden Vi pedagoger på förskolan Regattan arbetar utifrån fyra ledord som speglar vår syn på normer och värden. Den här synen ska alltid

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret

Kvalitetsredovisning Läsåret Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012 Soltunets förskola Nora kommun Innehållsförteckning Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 0 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 0 Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SKATTKAMMARENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Inlämnad av Eva Hoffström 1 Inledning Som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 2017-06-30 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2017-2018 Vår vision och verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé bygger på demokratiska värden, där pedagogens

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Möckelns Förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1(9) Utbildningsförvaltningen

Möckelns Förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1(9) Utbildningsförvaltningen 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Möckelns Förskola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1 2(9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Christina Petersson Maria Nyberg Vår vision På vår förskola

Läs mer