REUMATIKERBLADET Hösten 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REUMATIKERBLADET Hösten 2014"

Transkript

1 B Porto betalt Sverige REUMATIKERBLADET Hösten 2014 Innehåller viktig information om fonder och stiftelser REUMATIKERFÖRENINGEN KUNGSBACKA Industrigatan 2C Kungsbacka e-post: https://kungsbacka.reumatikerforbundet.org

2 NYHET! Vi välkomnar våra Unga Reumatiker hösten 2014 till träffar! Mer information på sidan 9 Detta händer hösten och 4 september Chi Ball startar 3 och 5 september - Bassängträning startar 4 september Deltar på Kungsbacka marknad 8 september Måla dig frisk startar 11 september Alla bär på en historia skriva för livet 29 september aktiviteter Unga Reumatiker startar 26 oktober Jazzkonsert Alla anmälningar är bindande och avbokas senast 2 veckor före start. För att delta i våra aktiviteter, måste medlemsavgiften vara betald! Detta för att försäkringen skall gälla. (OBS! Tänk på våra allergiker använd inga starka dofter)

3 Capio Movement bedriver reumatologi i Halland VIKTIGT! Vi hoppas att alla, som varit patienter på Spenshult har fått brev med förfrågan om tillåtelse för Capio Movement att läsa journalerna. Om inte hör av er till Capio Movement, Från och med juni 2014 flyttas patienter successivt från Spenshult till Capio Movement. Mottagningen i Varberg planerar att öppnas 11 augusti. Uppdraget omfattar reumatologisk vård för befolkningen i Halland. Capio Movement kommer att erbjuda reumatologisk öppen-, dag- och slutenvård, samt rehabilitering och reumaortopedi i lokaler i centrala Halmstad. Capio Movement kommer även att öppna en klinik i Varberg i augusti i samarbete med Comwell Varbergs Kurort med reumatologisk öppenvårdsverksamhet, inklusive rehabilitering. Capio Movement är ett modernt specialistsjukhus i Halmstad som erbjuder kvalificerad vård och rehabilitering för patienter med skador och besvär i leder, muskler och skelett. För ytterligare information vänligen kontakta: Hjalmar Thorsteinsson, VD/verksamhetschef Capio Movement, telefon: Martin Engström, Affärsområdeschef Capio Specialistkliniker telefon: Hör gärna av dig till någon av oss eller på telefon eller om du undrar över något! Detta får du för ditt medlemskap: Information om reumatiska sjukdomar Delta i våra aktiviteter och arrangemang Medlemsrabatter/förmåner Reumatikervärlden 6 gånger per år Olycksfallsförsäkring vid våra arrangemang samt vid resorna till och från dessa Söka ekonomisk bidrag från olika fonder ALLA VÅRA AKTIVITETER ÄR SUBVENTIONERADE

4 Det råder ett smärtsamt tillstånd i primärvården Utveckling av primärvården. Viktiga frågor är smärta i rörelseorganen, tid till diagnos, rehabilitering och patienten i centrum Förbättringsområden Vård och behandling för dem med artros Behandling av smärtpatienter Kunskap om de reumatiska sjukdomarna Primärvården måste ta till sig ny kunskap Följa nationella riktlinjer Rapportera till kvalitetsregister Inför valet kommer vi att försöka träffa politiker, tjänstemän och allmänheten och försöka sprida budskapet i media och hos opinionsbildare. Gå gärna in på Reumatikerförbundets hemsida och läs om inom vilka områden vi är engagerade; https://reumatikerforbundet.org/om-oss/vad-vi-tycker/, Reumatikerförbundet reagerar och agerar. Det finns ett 80-tal olika reumatiska diagnoser med olika symptom och olika sjukdomsbilder. Samtidigt är det mycket som förenar. Till exempel: trötthet, smärta och att hantera sjukdomen under många, många år. Diagnoskunskap innehåller många aspekter: att klara av vardagen och leva med en sjukdom, träning, kost, den mentala biten, medicin, behandling och vad som faktiskt händer i kroppen. Att lära sig mer om sin diagnos är viktigt för våra medlemmar, för den som lever med en reumatisk sjukdom och för anhöriga. Kunskap kring de olika diagnoserna är av vikt för dem som arbetar med frågorna inom vården, inom forskning och även politiskt. Reumatiska sjukdomar är olika men lika. Det är viktigt att vi ser det som är gemensamt samtidigt som alla har sina specifika behov av kunskap kring sin sjukdom/diagnos. Alla som berörs sätter sitt hopp till god vård, rehabilitering och forskning Har du tips och idéer om något som skulle kunna bli bättre i vår region och eller kommun, hör av dig! Vi vill tydliggöra att vi vet hur det är att leva med reumatisk sjukdom och att vi som organisation ger ökad kunskap för ett bättre liv.

5 Chi Ball TRÄNING ChiBall är baserat på traditionell kinesisk medicin och nnehåller en blandning av både äldre och moderna träningsformer vars filosofi är att stärka välmående ur ett helhetsperspektiv TaiChi & Qigong, ChiBall Dance, Yoga, Pilates, Feldenkrais och meditation. Rörelserna och meditationerna hjälper Dig att balansera både kropp och själ. Fördelarna med att utöva de olika träningsformerna inom ChiBall är många: Du får en starkare, smidigare kropp Du stärker Ditt kardiovaskulära system. Du ökar Din kroppsmedvetenhet. Du får bättre hållning. Du stärker Ditt immunförsvar. Du lär Dig att hantera stress och spänningar bättre. Du får bättre balans i både kropp och själ. Prova-på! Du som inte har tränat med oss tidigare, men kanske har funderat på det har nu chansen att prova 5 gånger till en reducerad kostnad. Kontakta kansliet för mer information. Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att få delta! Detta för att försäkringen skall gälla. Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret. Start tisdagar: 2 september - 9 december Start torsdagar: 4 september- 11 december Plats: Smörhålevägen 5 C Ledare: Pia Melin , Jessica Nordlund Kostnad: 500 kronor Betalas senast: 30 september till bankgiro Ange namn på deltagare och kod CH3070 Anmäl intresse till eller Är du gammal deltagare men inte vill fortsätta, glöm inte att anmäla detta till din ledare senast 2 veckor före start, om du inte gör detta måste du ändå betala avgiften! Vid anmälan av frånvaro skicka gärna ett sms till någon av ledarna! Vid oanmäld frånvaro vid 4 tillfällen förlorar du din plats i gruppen!

6 VARMBASSÄNGTRÄNING Det finns platser i de flesta grupperna Bassängträning gör det möjligt för dig att träna på ett avlastat sätt eftersom vattnets bärkraft verkar avlastande på kroppen. Det är lättare att förflytta sig i vatten än på land, rörelser kräver mindre muskelarbete och lederna avlastas. Vattenmotståndet kan i sin tur ha liknande funktion som ett träningsredskap. Bassängträningen kan också vara ett mjukare sätt att påbörja en träning som sedan kan göras tyngre. Prova på! Du som inte har tränat i bassäng med oss tidigare men kanske har funderat på det har nu chansen att prova 5 gånger till en reducerad kostnad. Kontakta kansliet för mer information. Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att få delta! Detta för att försäkringen skall gälla. Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret. Start onsdagsgrupperna: 3 september - 10 december Start fredagsgrupperna: 5 september - 12 december Plats: Kungsbacka Närsjukhus Kostnad: 550 kronor Betalas senast: 30 september till bankgiro Ange namn på deltagare och kod BA3130 Vi har fyra grupper på onsdagar med starttider och ledare Stina Andersson Marie-Louice Persson Skicka gärna sms vid frånvaro Carina Idehn Skicka gärna sms vid frånvaro Susanne Olsson Skicka gärna sms vid frånvaro samt två grupper på fredagar med starttider och ledare Lars-Åke Carlsson Stina Kristiansen Skicka gärna sms vid frånvaro Är du gammal deltagare men inte vill fortsätta, glöm inte att anmäla detta senast 2 veckor före start till din ledare. Om du inte gör detta måste du ändå betala avgiften! Har du inte varit med i någon grupp men nu gärna vill delta måste du anmäla ditt intresse till kansliet, eller Vid oanmäld frånvaro vid 4 tillfällen förlorar du din plats i gruppen!

7 Du kanske inte vill binda upp dig för en hel termin? Kontakta oss, för mer information om du vill träna enstaka gånger eller prova på. Allmän information: För dig som arbetar och kan få friskvårdsbidrag skicka din kvittobegäran till: eller ring oss på Viktigt också med tanke på medlemmar som väntar på en plats. Har du inte varit med i någon grupp men nu gärna vill delta måste du anmäla ditt intresse till kansliet, eller Vid oanmäld frånvaro vid 4 tillfällen förlorar du din plats i gruppen! Boule Under sommaren gör vi uppehåll med boule. Från 25 augusti startar vi igen på utomhusbanorna. tisdagar kl under förutsättning att vi får fler intresserade Från 1 oktober spelar vi inomhus torsdagar kl under förutsättning att vi får fler som är intresserade än nu Att spela boule ger motion och umgänge och ger lagom utlopp för tävlingslusten på skoj! Vill du vara med hör av dig på telefon: eller maila till Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att få delta! Detta för att försäkringen skall gälla. Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret. Medicinsk Yoga Medicinsk yoga är en yogaform som erbjuder skonsam, lugn och behaglig yoga som ger din kropp möjlighet till återhämtning och läkning. Den medicinska yogan kommer ur den klassiska Kundaliniyogan som är en ursprunglig yogaform med rötter inom den tantriska traditionen, det äldsta yogasystem människan känner till. Vill du veta mer om medicinsk yoga kan du kolla in följande hemsida Vi har inte längre denna träningsform men är ni intresserade, kontakta Eha Maiste för vidare information.

8 HÖSTENS ÖVRIGA AKTIVITETER 4 september Kungsbacka marknad Vi kommer att finnas på Kungsbacka marknad och dela ut information och även lyfta upp våra frågor för politiker då det är valår. Informationsblad kommer att finnas om de olika diagnoserna samt mycket mer. Välkomna! Måla dig frisk start 8 september Måla dig gladare och friskare. I vår kan vi erbjuda måla för livet till fortsatt subventionerat pris! Mia Lundqvist är konstnären som hjälper dig att måla dig gladare och friskare. Begränsat antal platser. Du behöver inga förkunskaper. Du hittar lugn och fokus. Du hittar glädje i gemenskap med andra. Vi kommer att ha två grupper, en eftermiddagsgrupp och en kvällsgrupp följande måndagar: Datum och tider: v.37 8/9 kl och v.39 22/9 kl och v.41 6/10 kl och v.43 20/10 kl och v.45 3/11 kl och Plats: ABF, Verkstadsgatan 14 Kostnad: 750 kronor (för 5 gånger) Bindande anmälan senast 30 augusti till eller (telefonsvarare lägg inte på för snabbt!) Betalas senast: 30 september till bankgiro Ange namn på deltagare och kod AKVARELL OBS! Du måste anmäla vilken grupp du vill gå, eftermiddag eller kväll. Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att få delta! Detta för att försäkringen skall gälla. Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret.

9 Alla bär på en historia! start 11 september Nu erbjuder vi Skriva för livet Vad gör vi? Vi sätter ord på minnen och tankar. Vi skriver egna och gemensamma dikter Vi läser våra texter för varandra. Vi letar i minnets gömmor: minns du din första skoldag, din första kärlek? Varför ska vi skriva? Genom att samtala och skriva tillsammans får vi bekräftelse på att våra ord är viktiga. Vi lär känna varandra bättre. Vi skrattar tillsammans Vi växer tillsammans På så sätt mår vi bättre Skrivledare Mymmel Blomberg: pedagog, skribent, fotograf. Har arbetat som skrivpedagog i ett tjugotal år. Max 7 deltagare Datum: 11/9, 25/9 och ytterligare 3 gånger Tid: kl Plats: Föreningskansliet, Elektronen, Industrigatan 2C, Kungsbacka Kostnad: 450 kronor Bindande anmälan senast 1 september till eller (telefonsvarare lägg inte på för snabbt!) Betalas senast: 1 september till bankgiro Ange namn på deltagare och kod SKRIV Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att få delta! Detta för att försäkringen skall gälla. Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret. Föreläsning smärta Under hösten kommen en föreläsning tillsammans med Folkuniversitetet om smärta. Så snart vi vet när och med vem, kommer vi att annonserna, publicera på hemsidan, bloggen, och maila de medlemmar vi har mailadresser till och vår sida på Facebook Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att få delta! Detta för att försäkringen skall gälla. Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret.

10 Information från Region Halland och Capio Movement Under oktober månad hoppas vi få till ett tillfälle att ordna en träff med Region Halland och Capio Movement. Vi vill erbjuda de berörda av reumatikervårdens flytt från Spenshult till Capio Movement en möjlighet att ställa frågor och få reda på mera kring omständigheterna kring bytet. Information kommer att finnas på hemsidan, facebook, mail till de som har och under det händer i pressen. 26 oktober - Jazzkonsert med klassisk jazz i toppklass För tolfte året arrangerar vi konsert tillsammans med vårt husband Sir Bourbon Dixieland Band, som presenterar de dubbla svenska mästarna i klassisk jazz, Swing Brothers. Swing Brothers är ett av Sveriges mest välrenommerade band inom den klassiska jazzen. Så här lät juryns motivering då bandet för andra gången blev svenska mästare i klassisk jazz 2011: Mystos Jazzorkester vann välförtjänt jazztävlingen Sex år senare, under det nya namnet SWING BROTHERS, är bandet ännu bättre, med täta välarrangerade ensembler, lyhört samspel, en utmärkt rytmsektion, solister av hög klass, en intressant repertoar, avspänt sväng och en trevlig presentation. Sir Bourbon Dixieland Band, vårt husband sedan starten, är från Göteborg och spelar en härlig Happy Jazz med mycket Swing i. Bandet, nu 32 år, är välkända för jazzpubliken i Kungsbacka, men också från klubbar och festivaler både i Sverige och utomlands. Ett av Sveriges bästa dixieband. Hela överskottet från denna konsert går till reumatologisk forskning. Datum: 26 oktober Tid: Plats: Kungsbacka Teater Kostnad:130 kronor för medlemmar och 180 kronor för icke medlemmar Bindande anmälan senast 1 oktober till eller (telefonsvarare lägg inte på för snabbt!) Betalas senast: 1 oktober till bankgiro Ange namn på deltagare och kod JA Biljetterna lämnas ut på plats! Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att få delta! Detta för att försäkringen skall gälla. Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret.

11 Dina kontaktpersoner I Reumatikerföreningen Kungsbacka har vi ett antal engagerade personer, som har åtagit sig uppgiften att ge våra medlemmar information om de olika sjukdomsgrupperna. De kan tala om sina egna erfarenheter av sjukdomen och ge dig goda råd och tips. De står gärna till tjänst när du har frågor eller problem, om du vill diskutera med någon som själv är reumatiker. Reumatoid artrit (ledgångsreumatism): Lena Gabrielsson Psoriasisartrit: Ingela Kanflo Artros/Spondylos: Ingela Kanflo Fibromyalgi och smärta: Jessika Vujic Reuma Direkt Reuma Direkt är en frågelinje för dig som har eller misstänker att du har en reumatisk sjukdom. Hit ringer du med dina funderingar och frågor. Du får utan kostnad prata direkt med kompetent och engagerad vårdpersonal. Frågelinjen drivs av Reumatikerförbundet och FoU-centrum, Bäckagårds Vårdcentral, Halmstad. Telefon öppettider: måndag tisdag torsdag På tider utanför öppettider kan du lämna meddelande via telefonsvararen. Du kan även ställa dina frågor via e-post: Ange telefonnummer där du är anträffbar. Vi ringer upp dig under våra öppettider. Vem kan ringa? Personer med reumatisk sjukdom eller misstänkt reumatisk diagnos Närstående/anhöriga Studenter Sjukvårdspersonal Vad handlar frågorna om? Det är stor variation på frågorna! Symtom, orsak till sjukdom och sjukdomsutveckling. Olika behandlingsmetoder. Var kan jag söka hjälp inom exempelvis vård och patientföreningar? Ibland kan man behöva någon som lyssnar och ger stöd. Frågelinjen bemannas av erfaren sjukvårdspersonal som har: Tystnadsplikt. Fokus på den som ringer. Eftersträvar att se helheten runt den som frågar eller behöver stöd. Frågeställaren kan vara anonym.

12 Träffar Unga Reumatiker hösten 2014 Vi välkomnar våra Unga reumatiker med föräldrar och under hösten träffas vi enligt nedan: Golfsimulator Datum: 29 september Tid: Plats: Bowlinghallen Kungsbacka, Smörhålevägen 1 Bindande anmälan senast 15 september till eller telefon (telefonsvarare lägg inte på för snabbt!) Kostnad:100 kronor för medlem och en ledsagare Betalas senast: 15 september till bankgiro Ange namn på deltagare och kod UR Målning och pyssel Datum: 13 oktober Tid: Plats: Elektronen Industrigatan 2 C Bindande anmälan senast 22 september till eller telefon (telefonsvarare lägg inte på för snabbt!) Kostnad:100 kronor för medlem och en ledsagare Betalas senast: 22 september till bankgiro Ange namn på deltagare och kod UR Marsipanfigurer Datum: 24 november Tid: Plats: ABF, Verkstadsgatan 14 med temat marsipantillverkning. Pia Melin leder oss i de olika teknikerna. Kostnad:100 kronor för medlem och en ledsagare Bindande anmälan senast 1 november till eller (telefonsvarare lägg inte på för snabbt!) Betalas senast: 1 november till bankgiro Ange namn på deltagare och kod UR Vi hoppas att många av er kommer Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att få delta! Detta för att försäkringen skall gälla. Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret.

13 Praktiska tips om ledsagare Våra unga reumatiker tipsade oss om ledsagare vid ett möte och det är vi så tacksamma för. Nu vill vi dela informationen vidare till er alla. Fantastiskt bra att kunna delta i aktiviteter och att det underlättar för den drabbade med reumatisk diagnos att slippa stå i t. ex långa köer. Man kan även få ha med sig en ledsagare som är med om hjälp skulle behövas. Detta är tydligen praxis på de flesta nöjesparkerna: Liseberg, Skara sommarland med flera. Glöm inte att fråga på plats! För vidare! Tipsa oss gärna om du känner till fler praktiska saker som kan underlätta i reumatikers vardag så ser vi till att sprida informationen! Kommer att ligga återkommande under rubriken Praktiska tips. Ung reumatiker eller förälder till ett barn med reumatisk sjukdom. Det finns en föräldraförening, Föräldraföreningen Unga Reumatiker Göteborgsregionen (FURG) Vill du komma i kontakt med andra föräldrar till barn med reumatisk sjukdom, kan du kontakta oss på eller Vi ombesörjer kontakten Unga Reumatiker Riksorganisationen Unga Reumatiker skall bl. a verka för att fungera som en mötesplats för barn och ungdomar med en reumatisk sjukdom. Vill du virka åt Unga Reumatiker, kan du ringa eller maila kansliet, så får du mönster och material. När du sedan skickat tillbaka de färdiga sköldpaddorna, ser vi till att de delas ut till en ung reumatiker som behöver lite extra gos och närhet.

14 Språkresurser Reumatikerförbundet har som mål att skapa en samhällsutveckling som ger alla reumatiker full delaktighet och jämlikhet inom alla samhällsområden. Som invandrare med en reumatisk diagnos kan detta vara svårt. Därför tillhanda håller Reumatikerförbundet språkresurser. De kan på ditt språk ge dig information om vart du kan vända dig med dina frågor om reumatism. https://reumatikerforbundet.org/om-oss/sprakresurser/ Vi ser gärna att fler kan tänka sig att vara språkresurser. Kontakta oss på eller om ni inte redan finns representerade. Tänk på att det kanske finns personer i er närhet som kan ha nytta av detta! Patientskola för dig med artros/smärta Patientskolan är en mötesplats där primärvården och lokala reumatikerföreningar underlättar för människor med artros och/eller långvarig smärta/fibromyalgi. Vi har en informatör på plats. Om du är intresserad av att gå en patientskola, kontakta: Lyra Rehab, tel eller maila till som finns hos Capio Husläkarna på Nygatan 10 D, Kungsbacka och Vårdcentralen Stenblomman på Teknikgatan 18, Kungsbacka. Lyra har även en välsorterad butik med hjälpmedel. Kungsbacka sjukhus erbjuder också patienskolor för artrospatienter. Du kan ringa till dit kan alla nya patienter höra av sig Man genomför 9 skolor per år. Sommaruppehåll! Nästa skola startar i augusti. Du kan även gå in via länk för ytterligare information: Sjukgymnastik Det är remissfrihet till samtliga sjukgymnaster. Detta betyder att du kan välja vem du vill vända dig till. Det behöver inte vara sjukgymnastiken på den vårdcentral där du är listad. Hos Capio Husläkarna på Nygatan 10 D, Kungsbacka finns en mycket välutrustad träningshall, där man kan köpa ett klippkort med 12 gånger för 300 kronor, ett mycket bra pris. Är du intresserad kontakta sjukgymnastiken. Till alla ledare i föreningen Vi vill tacka alla ledare, som ställer upp ideellt för allt engagemang ni lägger ner!

15 Praktisk och viktig information Alla anmälningar görs antingen till där du möts av en telefonsvarare (lägg inte på för snabbt!) eller via e-post Ange alltid vilken aktivitet det gäller, hur många platser du vill ha och givetvis ditt namn. Skulle aktiviteten redan vara fullbokad meddelar vi dig detta omgående. Hör du inget från oss är plats reserverad enligt dina önskemål. ANMÄLAN ÄR BINDANDE! BETALNING AV AKTIVITETER OCH TRÄNING Så här vill vi att bankgiroblanketten skall fyllas i. Den kod som gäller hittar du i informationsrutan för respektive aktivitet. För dig som betalar på internet, skriv deltagarens namn och koden för aktiviteten i rutan meddelande! Som du säkert förstår innebär det en hel del arbete att arrangera våra aktiviteter. Alla kan göra jobbet lättare för de inblandade genom att göra sina betalningar i tid. Det är väldigt tidskrävande och frustrerande att behöva påminna om betalning. Självklart betalar de flesta i tid men vi skulle gärna vilja att alla gör det. Respektera alltså det sista betalningsdatum som gäller för de olika aktiviteterna. Medlemsavgiften till Reumatikerförbundet måste vara betalad för 2014 för att man skall kunna delta! Vi förbehåller oss rätten att begära kvittot för betalad avgift om vi inte kan se registreringen i medlemsregistret. Medlem i 2 föreningar Om du vill vara medlem i 2 föreningar, betalar du bara föreningsavgiften (98 kronor) i den andra föreningen. Kontakta Reumatikerförbundet! Din diagnos För att vi skall kunna ge dig bästa information är det viktigt att du informerar oss om din diagnos. Den informationen stannar naturligtvis hos oss.

16 Reumatikerföreningens hemsida Självklart har vi en egen hemsida, https://kungsbacka.reumatikerforbundet.org/ där du alltid hittar aktuell information om våra aktiviteter. Vi kommer också att lägga in vårt medlemsblad som en PDF-fil på hemsidan. På vår hemsida längst upp till höger står det logga in. Alla medlemmar kan logga in med sitt personnummer och medlemsnummer. Finns mycket information som bara medlemmar kan läsa. Det går också att lägga in vilka nyheter man vill ha, t ex diagnoser, träning och mycket mer. Reumatikerförbundets hemsida På förbundets hemsida, https://reumatikerforbundet.org/ hittar du mängder av information om reumatiska sjukdomar, om förbundets verksamhet och om nyheter som gäller behandling, forskning med mera. Där finns också ett Forum för diskussion med andra medlemmar om frågor som du vill ha belysta. Facebook Givetvis finns vi nu på Facebook. Gå in på Reumatiker i Kungsbacka där vi lägger upp nyheter, tips och idéer. Även på Reumatikerförbundet, Spenshult och Leder i rörelses sidor hittar du en hel del tips och/eller en grupp som gäller dig! Det finns även filmer med tips på bra och enkla rörelser. Reumatikervärlden på webben och i mobilen! Som medlem får du tidningen direkt hem i brevlådan. Du kan ta del av tidningen på webben - en möjlighet för dig som föredrar att läsa på skärmen - via https://reumatikerforbundet.org/ om oss/ reumatikervarlden/ Tidningen är även tillgänglig i mobil och på läsplatta! Här får du veta hur du gör! https://reumatikerforbundet.org/ om oss/ reumatikervarlden/ reumatikervarldens-gratis-app-i-mobilen/ Reumatikerfonden är den enskilt största finansiären av icke statliga bidrag till reumatologisk forskning. Trots att Reumatikerfonden årligen betalar ut ca 10 miljoner kronor till olika forskningsprojekt så behövs mycket mer pengar. Fler bidrag ger i slutändan bättre vård och behandling till fler reumatiker. Vill du skänka en minnesgåva, gratulation eller bara stödja forskningen, skickas pengar till bankgiro plusgiro Om du vill att gåvan ska gå till forskning måste detta stå som text: Till forskning.

17 FONDER OCH STIFTELSER Som medlem i Reumatikerförbundet kan du söka bidrag från olika fonder och stiftelser. Norrbacka-Eugeniastiftelsen Återkommer varje år. Stiftelsen beviljar bidrag för att underlätta boende, fritidsaktiviteter och social delaktighet till personer som har en varaktig rörelsenedsättning som inte beror på normalt åldrande. Bidrag kan sökas för ändamål som inte bekostas av stat, landsting eller kommun, t ex till fordon, körkortsutbildning, hushållsmaskiner, datorer, hjälpmedel, anpassade möbler, fritids- och sportredskap samt merkostnader för studier. Sista ansökningsdag är den 31 mars varje år. Ansökningsblankett och närmare upplysningar kan hämtas på stiftelsens hemsida. Ragnhild och Sture Karlfeldts Minne Återkommer varje år. Barn och ungdomar med reumatiska besvär har möjlighet att ansöka om bidrag till ändamål som utbildning, rekreation, rehabilitering med mera och som inte bekostas av samhället. Sista ansökningsdag är den 31 oktober varje år. Ansökningsblankett och närmare upplysningar kan hämtas på stiftelsens hemsida. Stiftelsen Svenska Kommittén för Rehabilitering (SVCR Återkommer varje år. Stiftelsen tar emot ansökningar om bidrag till rörelsehindrade, döva, hörsel- och synskadade. Bidrag kan endast utgå till insatser som berör det aktuella funktionshindret, är avsedda att täcka merkostnader till följd av funktionshindret, samt underlättar att leva ett normalt liv. Sista ansökningsdag är den 1 september varje år. Ansökningsblankett och närmare upplysningar kan hämtas på stiftelsens hemsida Länkar till andra stiftelser hittar du under fliken Andra bidragsmöjligheter på SVCR:s hemsida

18 TRÄNINGSKORTSSTIPENDIUM Stipendiet är till för enskilda medlemmar som vill införskaffa ett träningskort/badkort under Bidraget är inkomstbeprövat och utgår med högst 1500 kronor. Ansökningsdatumet för 2014 har gått ut men tänk på det för 2015, sista januari var sista ansökningsdagen. Regler för ansökan om bidrag till träningskort för år 2014 såg ut på följande sätt (vi har inte de nya uppgifterna för 2015 ännu då Reumatikerförbundet inte bestämt de ännu): 1. Sökande skall vara medlem i Reumatikerförbundet vid ansökningsdatumet. 2. Bidrag utgår med högst 1500Kr per medlem och kalenderår. 3. Sökande skall ej ha erhållit något annat bidrag från Reumatikerförbundet under samma kalenderår. 4. Bidraget är inkomstprövat. För att komma ifråga för bidraget får den taxerade inkomsten år 2013 ej överstiga 4 prisbasbelopp ( Kr). Till ansökan skall därför bifogas ett utdrag ur taxeringsuppgiftsregistret enligt 2013 års taxering (som avser 2012). 5. Läkarintyg skall medsändas (behöver inte vara helt nytt). 6. Har sökande beviljats bidrag för träningskort, kan sökande ej erhålla något annat bidrag från Reumatikerförbundet under samma kalenderår. 7. Beviljat bidrag skall redovisas med kvitto på inköpt träningskort. 8. Reumati kerförbundet betalar ej bidrag i efterskott. Om summan av de sökta bidragen överstiger tillgängliga medel, fördelas bidragen i första hand genom lottning eller till sökanden som tidigare aldrig beviljats det ovan nämnda bidraget. Reumatikerförbundet, Att: Tidiane Diao, Box , Stockholm Direktlänk https://reumatikerforbundet.org/bli-medlem/att-soka-bidrag-fran-vara-fonder/ För dig som inte använder dig av dator Du är välkommen att kontakta Tidiane Diao tel eller Peder Walraamoen

19 Vi måste bli fler som arbetar aktivt för att kunna fortsätta med alla olika träningsmöjligheter och andra aktiviteter Valberedningen: Lars-Åke Carlsson och Jessica Nordlund. Jessica Nordlund är sammankallande i valberedningen. Valberedningen är viktig för föreningens fortlevnad och vi vill gärna se att man är fler. Kontakta Jessica eller någon annan i styrelsen! Din insats kan bestå av att vara med och hjälpa till vid olika arrangemang, vara ledare eller ta plats i styrelsen. Som styrelseledamot får du möjlighet att påverka vad som händer i föreningen, kan utveckla din kompetens genom bland annat utbildningar och dela med dig av dina egna erfarenheter. Du kan anpassa ditt engagemang utifrån dina egna möjligheter. Ta chansen och gör något kul tillsammans med oss! Har du en e-postadress? Naturligtvis är vi medvetna om att inte alla har tillgång till e-post men vi är ganska säkra på att långt fler har det än vad vi har adresser till. Om vi har tillgång till din e-postadress kan vi enklare, snabbare och billigare skicka ut information till dig. Till exempel skulle vi kunna skicka det här bladet till dig med e-post. Vi skulle vara tacksamma om du vill meddelas oss din adress. Skicka bara ett mail till Vårdguiden lanserar ny tjänst för att hitta och jämföra hjälpmedel 1177 Vårdguiden lanserar nu Tema Hjälpmedel som ett webbaserat stöd för dig som använder eller tror dig behöva använda hjälpmedel. Stödet är också till för anhöriga och har formen av en sökbar katalog med över hjälpmedel. Du får en samlad information om de olika produkterna, information om hur det går till att få ett hjälpmedel och kontaktuppgifter om vart du ska vända dig med frågor där du bor. Syftet med den nya tjänsten är att stärka hjälpmedelsanvändaren och anhöriga genom ökad information, ökad delaktighet och inflytandet i samband med val av hjälpmedel samt att

20 Tillsammans är vi: Kunskap inspiration trovärdighet gemenskap och engagemang Grafisk formgivning Anna Martin

B Porto betalt Sverige

B Porto betalt Sverige B Porto betalt Sverige Reumatikerföreningen KUNGSBACKA REUMATIKERBLADET Våren 2015 REUMATIKERFÖRENINGEN KUNGSBACKA Industrigatan 2C 43432 Kungsbacka 0300 70228 e-post: r.kungsbacka@gmail.com https://kungsbacka.reumatikerforbundet.org

Läs mer

B Porto betalt Sverige

B Porto betalt Sverige B Porto betalt Sverige Reumatikerföreningen KUNGSBACKA REUMATIKERBLADET Hösten 2015 REUMATIKERFÖRENINGEN KUNGSBACKA Industrigatan 2C 43432 Kungsbacka 0300 70228 e-post: r.kungsbacka@gmail.com https://kungsbacka.reumatikerforbundet.org

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Reumatikerföreningen PITEÅ. Piteå:s

Reumatikerföreningen PITEÅ. Piteå:s Reumatikerföreningen PITEÅ Piteå:s Nr 1 2014 Januari ReumatikerNytt(a) Välkommen till ett nytt nummer av ReumatikerNytt(a) Något ur innehållet Ordförande har ordet Nya kurser på gång Ny grupp i hand-fotgympa

Läs mer

Bra att veta - en sammanställning om mycket som är bra att veta för en reumatiker. Reumatikerförbundet

Bra att veta - en sammanställning om mycket som är bra att veta för en reumatiker. Reumatikerförbundet Reumatikerförbundets Bra att veta - en sammanställning om mycket som är bra att veta för en reumatiker Reumatikerförbundet Stöd och ersättningar Rehabilitering Skola - Utbildning Vårdsverige 2008 Vårdsverige

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Augusti 2010 Nr 3 Årgång 1

Augusti 2010 Nr 3 Årgång 1 Augusti 2010 Nr 3 Årgång 1 Nu har Du fått tidning nr tre i lådan. I detta nummer presenterar vi hösten 2010, vi berättar om träffar och aktiviteter som kommer att genomföras under hösten. Framsidan speglar

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

synapsen Hanne från Norge på inspirationsturné Nr 4 2011 Årgång 30 Epilepsiföreningens medlemstidning

synapsen Hanne från Norge på inspirationsturné Nr 4 2011 Årgång 30 Epilepsiföreningens medlemstidning synapsen Epilepsiföreningens medlemstidning Nr 4 2011 Årgång 30 Hanne från Norge på inspirationsturné Tänk om vi kunde ta vara på erfarenheter från öst och väst, säger Christina Doctare. Överförmyndarnämnd

Läs mer

KONTAKTEN. Storföreläsning 8 okt om farmakogenetik. Internationella Reumatikerdagen 12 okt. Storföreläsning 25 nov. Arbetsmarknadsdebatt 3 dec

KONTAKTEN. Storföreläsning 8 okt om farmakogenetik. Internationella Reumatikerdagen 12 okt. Storföreläsning 25 nov. Arbetsmarknadsdebatt 3 dec REUMATIKER KONTAKTEN Nr 4, Årgång 35, 2013 Storföreläsning 8 okt om farmakogenetik Internationella Reumatikerdagen 12 okt Storföreläsning 25 nov om sambandet mellan reumatism och hjärt- och kärlsjukdomar

Läs mer

ÖSTGÖTAKANALEN Mag- och tarmföreningen i Östergötland

ÖSTGÖTAKANALEN Mag- och tarmföreningen i Östergötland ÖSTGÖTAKANALEN Mag- och tarmföreningen i Östergötland Medlemstidning nr 2 2012 Återskapar livskvalité Ordföranden har ordet Årsmötet, ökat medlemsantal Lördag den 20 mars höll vi årsmöte i Visualiseringscenter

Läs mer

Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013

Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013 NYTT Medlemsblad! Nu finns Infor mation och Aktiviteter i samma tidning... Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013 Ett liv som räddas ska också levas! Tfn: 08-447 45 31 Mail: Hemsida: www.sthlm.hjarnkraft.nu

Läs mer

Medlemsbladet. Januari-Mars 2014. OBS! Läs om kansliets förändrade öppettider under januari på sidan 8!

Medlemsbladet. Januari-Mars 2014. OBS! Läs om kansliets förändrade öppettider under januari på sidan 8! Medlemsbladet Januari-Mars 2014 OBS! Läs om kansliets förändrade öppettider under januari på sidan 8! Tfn: 08-447 45 31 Mail: kansli@sthlm.hjarnkraft.se Hemsida: www.sthlm.hjarnkraft.se Utbildningsdagen

Läs mer

Rödakorsbladet. Informationsblad för och av dem som arbetar inom Röda Korset i Sverige nr 3/09 - Region Stockholm

Rödakorsbladet. Informationsblad för och av dem som arbetar inom Röda Korset i Sverige nr 3/09 - Region Stockholm Rödakorsbladet Informationsblad för och av dem som arbetar inom Röda Korset i Sverige nr 3/09 - Region Stockholm Innehåll Misstänkt bedrägeri... 2 Medlemsnytt... 3 Nytt kring utbildningar... 4-5 Valberedningens

Läs mer

Sammanställning av projektet Hallands bygdegårdar

Sammanställning av projektet Hallands bygdegårdar Sammanställning av projektet Hallands bygdegårdar Lisa Johannesson MP06G fre 20 mars Genomfört av klass MP06g och MP06j Sturegymnasiet våren 2009 Handledare: Elisabet Klingmyr och Mia Pettersson Innehållsförteckning

Läs mer

SYNAPSEN. Epilepsiföreningens medlemstidning. Överkörd av färdtjänsten. Fortsättning följer om Britta. Ali blev tagen för buse

SYNAPSEN. Epilepsiföreningens medlemstidning. Överkörd av färdtjänsten. Fortsättning följer om Britta. Ali blev tagen för buse Epilepsiföreningens medlemstidning SYNAPSEN 2006 nr 1 Årgång 25 Överkörd av färdtjänsten Läs mer sid 4 6 Fortsättning följer om Britta Läs mer sid 7 Ali blev tagen för buse Läs mer sid 12 13 Mötesplats

Läs mer

Rädda Livet 20 år! Rädda Livet. Tema: Patienter och anhöriga. Det kostar på att mogna En forskare blir aldrig färdig

Rädda Livet 20 år! Rädda Livet. Tema: Patienter och anhöriga. Det kostar på att mogna En forskare blir aldrig färdig Rädda Livet E N T I D N I N G U T G I V E N A V C A N C E R F O N D E N N R 1 / 2 0 0 7 Rädda Livet 20 år! Tema: Patienter och anhöriga Det kostar på att mogna En forskare blir aldrig färdig E N T I D

Läs mer

synapsen Jeppe har hittat rätt skola Nr 4 2013 Årgång 32 Epilepsiföreningens medlemstidning

synapsen Jeppe har hittat rätt skola Nr 4 2013 Årgång 32 Epilepsiföreningens medlemstidning synapsen Epilepsiföreningens medlemstidning Nr 4 2013 Årgång 32 Jeppe har hittat rätt skola Krister skrev till Livsbild. Trots allt svårt som hänt så har mitt liv blivit så bra. Kurshelg för unga om att

Läs mer

- Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för ordförandemöte på Almåsa

- Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för ordförandemöte på Almåsa Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 37 Februari 2014 Nr 1 FSDB:s förbundsordförande Pontus Degsell i Torsdagsaktionen - Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för

Läs mer

Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsalas. Föreningshandbok

Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsalas. Föreningshandbok Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsalas Föreningshandbok Innehållsförteckning Del 1: Hur Röda Korsets Ungdomsförbund funkar s. 2 Del 2: Lokaler och bokning av dem s. 5 Del 3: Kommunikation s. 9 Del 4: Ekonomi

Läs mer

- LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i Härnösand

- LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i Härnösand Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 36 Februari 2013 Nr 1 Linda Eriksson, Maria Larsson och Håkan Thomsson Foto: Åsa Nilsson - LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i

Läs mer

Inför Egenvårdsveckan. Livet som nybliven mamma med typ 1 diabetes Läs mer på sid 14-15. Notera Alla hjärtans dag 14 februari

Inför Egenvårdsveckan. Livet som nybliven mamma med typ 1 diabetes Läs mer på sid 14-15. Notera Alla hjärtans dag 14 februari G ö t e b o r g s D i a b e t e s f ö r e n i n g D iabetes B ladet Nr 1 2013 Årgång 15 Livet som nybliven mamma med typ 1 diabetes Läs mer på sid 14-15 Inför Egenvårdsveckan 2013 Läs mer på sid 18-19

Läs mer

NÄRHET, RELATION och KÄRLEK. Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema

NÄRHET, RELATION och KÄRLEK. Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema NÄRHET, RELATION och KÄRLEK Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema M ånga cirkelledare och andra intresserade av temat; Närhet, Relation och Kärlek har hört av sig

Läs mer

» Jag älskar att stå på scen «Filippa spelar trumpet i en fullsatt skolmatsal

» Jag älskar att stå på scen «Filippa spelar trumpet i en fullsatt skolmatsal 3:2010 Tidningen för dig som är medlem i RBU RBU:s årsrapport har tillgänglighet i fokus NY DESIGN! Forskning vill visa hur män osynliggörs Johan får ingen sysselsättning Den nationella handlingsplanen

Läs mer

Att vara ambassadör för Äldrekontakt

Att vara ambassadör för Äldrekontakt Att vara ambassadör för Äldrekontakt Manual för Äldrekontakts volontärer Detta är en manual som riktar sig till dig som har åtagit dig att vara volontär i en Äldrekontakt- grupp. Den är ett stöd vi erbjuder

Läs mer

Verksamhetsberättelse med Årsredovisning 2011

Verksamhetsberättelse med Årsredovisning 2011 Verksamhetsberättelse med Årsredovisning 2011 Reumatikerförbundet Kontaktuppgifter Adress: Reumatikerförbundet, Box 12851, 112 98 Stockholm Organisationsnummer: 802002-7838 Besöksadress: Alströmergatan

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Arrangemangsledarinstruktion

Arrangemangsledarinstruktion Arrangemangsledarinstruktion Höst 2014 25 september 2014 Scouterna Box 420 34 Telefon: +46 8-555 065 00 Webb: www.scouterna.se 126 12 Stockholm Fax: +46 8-555 065 99 E-post: info@scouterna.se Innehållsförteckning

Läs mer

Lokalavdelningar och intresseföreningar

Lokalavdelningar och intresseföreningar Lokalavdelningar och intresseföreningar Unga Hörselskadade är en riksorganisation och själva stommen i Unga Hörselskadade är organisationens föreningar. Det finns tre typer av föreningar inom Unga Hörselskadade;

Läs mer