Från Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen (HSN 11) Ordförande Mariella Olsson (FP) Förste vice ordförande Erland Lundell (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen (HSN 11) Ordförande Mariella Olsson (FP) Förste vice ordförande Erland Lundell (M)"

Transkript

1 ANTECKNINGAR 1 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar, Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, den 7 oktober 2010, klockan i lokal Fullriggaren, Lillhagsparken 5. NÄRVARANDE Från Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen (HSN 11) Ordförande Mariella Olsson (FP) Förste vice ordförande Erland Lundell (M) Från handikapp- och patientföreningarna Karl-Gustav Rosborg DHR/Kärra-Rödbo Tuve-Säve Mona Karlsson HSO-Diab. Tuve-Säve Ingo Janeck Hjärt- och lungsjukasförening Kjell Gustafsson Psoriasisförbundet Stor Göteborgs lokalförening Margaretha Andersson NHR Göteborg, HSO Ulla Adolfsson Föreningen Autism distrikt Göteborg, HSO Barbro Wenström NHR Övriga närvarande Jon Öhman Gabriel Livian Ingegerd Svensson Annika Wahlstedt Per-Olof Olofsson Sophie Nygren Folktandvården Folktandvården Nämndsamordnare Ekonom Planeringsledare Nämndsekreterare 1. Mötets öppnande Ordförande Mariella Olsson (FP) hälsar alla välkomna till dagens möte. 2. Information om Tandvårdsförsäkringen Jon Öhman och Gabriel Livian från Folktandvården informerar. Se bilaga 1 för mer information. Fri barn- och ungdomstandvård Den fria tandvården gäller alla barn och ungdomar fram till och med 21 år och innebär att de kostnadsfritt kan vända sig till en valfri tandläkare i Västra Götaland, oavsett om det handlar om folktandvården eller en privat klinik.

2 ANTECKNINGAR 2 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Tandvårdsförsäkringen Den nya tandvårdsförsäkringen började gälla den 1 juli 2008 och omfattar alla vuxna från 20 år. Det är Försäkringskassan som sköter det praktiska arbetet. Försäkringen är uppdelad i tre trappsteg. Kostnader upp till 3000 kr betalas av patienten, men för de kostnader som är mellan 3001 kr och kr betalar försäkringskassan ut en ersättning på 50 procent och för de kostnader som överstiger kr stiger ersättningen till 85 procent baserat på ett referenspris. Detta innebär att du själv bara betalar kr för en behandling som kostar kr. Alla patienter får dessutom en tandvårdscheck på 150 kr per år. För personer mellan år samt över 75 år har checken dubbelt värde, dvs 300 kr per år. Checken kan användas att delbetala till exempel undersökning och kan sparas i upp till två år. Särskilt tandvårdsstöd Den som har ett bestående behov av omfattande vård och omsorg eller lider av vissa sjukdomar kan ha rätt till Särskilt Tandvårdsstöd. Det innebär att patienten får tandvård för samma kostnad som för övrig sjukvård med samma rätt till frikort efter 900 kronor i betalade patientavgifter. I det Särskilda tandvårdsstödet ingår munhälsobedömning, nödvändig tandvård och tandvård som led i sjukdomsbehandling. Skiljer sig referenspriset och regionens prislista åt? Ja, priserna skiljer sig åt. Referensprislistan har inte ändrats sedan införandet Vem utfärdar det gröna kortet? Det gröna kortet utfärdades tidigare av den Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskan, men arbetsuppgiften utförs nu av biståndsbedömmare, LSS personal och sjuksköterskor. Kan en person med nödvändig prövning få tandvård för mer än kr? Ja, men då måste en förhandsprövning göras. Hur ser regelverket ut för personer med sömnapne som behöver bettskena? En person med sömnapne får bettskena för 200 kr. Är hemlösa personer med psykisktsjukdom berättigade till Särskilt tandvårdsstöd? Ja, det är de. Svårigheten med dessa är att de ofta inte kommer på utsatt tid. Det finns en enhet på Olskroken som tar emot hemlösa. Barn och ungdomar med funktionshinder var hamnar de? Alla barn och ungdomar får fri tandvård oavsett diagnos.

3 ANTECKNINGAR 3 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, VG Primärvård Planeringsledare Per-Olof Olofsson presenterar den senaste statistiken över patienternas listningar inom VG Primärvård på Hisingen. Se bilaga 2 för mer information. Den 1 oktober öppnar det en ny vårdcentral på Eriksberg som kommer att fokusera på kvinnors hälsa. Per-Olof informerar också om att Krav- och kvalitetsboken har reviderats inför Hur kommer det sig att det är fler listade patienter på Hisingen nu än vid starten förra året? Erland: Det beror både på befolkningstillväxt och att fler personer som tidigare inte varit listade på Hisingen har valt att lista sig här. Hur ser det ut med tillgången till beteendevetare? Mariella: I Krav- och kvalitetsboken står det att det ska finnas tillgång till beteendevetare. Det behöver inte betyda att det finns en beteendevetare stationerad på varje vårdcentral, men de måste ha tillgång till den kompetensen. Hur ser regelverket ut för att få ta del av medicinsk fotvård? Det har framkommit att patienter blivit nekade medicinsk fotvård för att de har fel diagnos. Ingegerd: De som av medicinska skäl behöver fotvård ska få det, i Krav- och kvalitetsboken är det inga diagnosgrupper specificerade. Mariella: Vi tar med frågan. 4. Budgetförutsättningar för Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Ekonom Annika Wahlstedt informerar om förutsättningarna för budgeten Verksamheten finansieras främst av regionbidrag vilket ligger på 2 411,7 Mkr. Trots att nämnden inte har någon budgeterad buffert hamnar budgeten på 23,0 mkr. Utöver detta tillkommer det kostnader som nämnden ska finansiera. Beslut om överenskommelser och avtal inför 2011 kommer att tas på decembernämnderna. För mer information, se bilaga 3. På vilket sätt kan nämnderna påverka besparingarna på SU? Mariella: Diskussioner pågår med SU som behöver mer pengar. Men hur mycket får förhandlingarna avgöra.

4 ANTECKNINGAR 4 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Aktuella handikappfrågor Nämndsamordnare Ingegerd Svensson informerar om att Hälso- och sjukvårdsnämnd Göteborg, Hisingen tillsammans med Hälso- och sjukvårdsnämnd Sjuhärad har svarat på en remiss från Regionstyrelsen angående fritt val av hjälpmedel skriven av Magnus Berntsson (KD). Fritt val av hjälpmedel innebär att förskrivaren bedömer hjälpmedelsbehovet och fattar ett egenvårdsbeslut. Om förskrivaren bedömer att patienten kan ta ansvar för val av produkt själv kan hon eller han få en rekvisition och handla hjälpmedel i valfri affär. Modellen har prövats som försöksverksamhet i landstingen Kronoberg, Stockholm och Sörmland under åren Landstingen i Stockholm och Kronoberg valde att fortsätta med Fritt val av hjälpmedel efter det att försöksverksamheten avslutats. I remissvaret redovisades flera aspekter på Fritt val av hjälpmedel. En aspekt som redovisades är att hjälpmedelsförskrivning är en del av vård och behandling vilket ställer stora krav på hjälpmedlens kvalitet och säkerhet, med större valfrihet möjliggörs det för patienten att även välja hjälpmedel som inte är evidensbaserade. Många praktiska frågor behöver också lösas inom Fritt val, ex. ansvar för reparation, rekvisitionens giltighetstid och när patienten kan få lov att byta hjälpmedel. Ett annat problem är att det i dag finns ett avtal mellan alla 49 kommuner och Västra Götalandsregionen, vid ett nytt fritt hjälpmedel måste alla 50 parter vara ense. Som svar på remissen föreslog nämnderna att ytterligare utredning görs för att undersöka möjliga alternativ som ökar patientens valmöjligheter av hjälpmedel utan att öka kostnaderna eller att riskera samarbetet med länets kommuner. 6. Övriga frågor NHR-Göteborg påtalar försämringar inom neurosjukvården då en specialistläkare på Neuromuskulärt Centrum slutar. Se bilaga 4. Mariella: Nämnden beställer inte vård på specialist nivå. Gentemot Sahlgrenska Universitetssjukhuset görs en stor beställning och sedan ansvarar sjukhuset för utformningen av vården. Men det är viktigt att patienterna blir omhändertagna på ett bra sätt. Kansliet tar med sig frågan. Hjärt- och lungsjukas förening förespråkar användandet av KOL kvalitetsregistret, vilket skulle leda till större patientsäkerhet. Mariella: HSU tar hand om frågan tillsammans med sektorsrådet. Per-Olof tar med sig frågan för att ta reda på man arbetar med kvalitetsregister i VG Primärvård. Autism & Aspergerföreningen anmärker på vården av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Se bilaga 5.

5 ANTECKNINGAR 5 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Mariella: Kunskapen kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är otillräcklig, men SU har börjat se över frågan. Alla vårdcentraler inom VG Primärvård har möjlighet att konsultera specialister på SU. Ingegerd: Vuxenhabiliteringen har traditionellt sett inte haft egna läkare. Vid behov av läkare ska man vända sig till den vanliga vården. Utgångspunkten är att VG Primärvård är till för alla människor. Mariella: Det finns ingen bra organisation för övergången för barn- och ungdomar till vuxensjukvården. Barn- och ungdomssjukvården och vuxensjukvården är inte organiserade på samma sätt. Vuxensjukvården är väldigt specialiserad och har inget helhetsgrepp. 7. Mötet avslutas Mariella tackar deltagarna för en givande dialog. De frågor som tagits upp tar politiken med sig i sitt framtida arbete. Frågor inför kommande möten skickas i god tid till: Sophie Nygren Telefon; Hälso- och sjukvårdskansliet sophie.nygren@vgregion.se Regionens Hus Göteborg Vid anteckningarna: Sophie Nygren

6 Det särskilda Tandvådsstödet I Särskilt Tandvårdsstöd ingår: Munhälsobedömning Nödvändig Tandvård Tandvård som Led i sjukdomsbehandling 1

7 Tandvårdsstödet är till för dig som har ett bestående och stort omsorgsbehov och behöver Munhälsobedömning och Nödvändig Tandvård. Det är också till för dig som behöver Tandvård som Led i Sjukdomsbehandling under begränsad tid. Du ska vara folkbokförd i Västra Götaland 2

8 Intyg om Nödvändig Tandvård ger dig rätt till en undersökning per år samt förebyggande och nödvändig tandvård hos valfri tandläkare. Intyg utfärdas av: Biståndsbedömare Sjukskötterska LSS-handlägare I speciella fall av bedömningstandläkare på Tandvårdsenheten 3

9 Tandvård som LED I SJUKDOMSBEHANDLING under begränsad tid: S1 Medfödd missbildning i käke eller ansikte S 2 Defekt i käkområde på grund av sjukdom S 3 Epilepsi som orsakat tandskada i samband med anfall S 4 Infektionssanering inför operation där infektionsfrihet är ett medicinskt krav S 5 Förändringar i munslemhinnan på grund av sjukdom, medicinering eller nedsatt immunförsvar 4

10 S 6 Allvarlig infektion i munhåla som påverkar allmäntillstånd eller grundsjukdom S 7 Inför strålbehandling mot huvud- och halsregion eller behandling av malign blodsjukdom S 8 Svåra smärtor i käke eller ansikte under lång tid endast utredning S 9 Sömnapné allvarlig S 10 Extrem tandvårdsrädsla endast behandling av fobin S 11 Byte av tandfyllning avvikande reaktion mot dentala material S 12 Byte av tandfyllning led i en medicinsk behandling S 13 Sjögrens syndrom S 14 Efter strålbehandling mot huvud eller halsregion S 15 Hjälpmedel S 20 Medicinsk behandling av systemsjukdom eller viss rehabilitering efter allvarlig sjukdom 5

11 Info om VG-Primärvård Dialogmöte HSN Resultat Listning HSN 11 - augusti 2010 Vårdcentralnamn Diff Backa Läkarhus Capio Citykliniken Amhult Capio Citykliniken Lundby sjukhus Friskväderstorget Familjeläkare och BVC Selmas Läkarhus Torslanda Läkarhus Vårdcentralen Backa Vårdcentralen Biskopsgården Vårdcentralen Bjurslätt Vårdcentralen Brämaregården Vårdcentralen Kyrkbyn Vårdcentralen Kärra Vårdcentralen Torslanda Vårdcentralen Tuve Summa

12 Samtliga besök jan jun 2010 från listade vid VGPV-enheter på Hisingen Vårdenhet Egen VE Jour mott Annan enhet Totalt Backa Läkarhus Capio Citykliniken Amhult Capio Citykliniken Lundby sjukhus Friskväderstorget Familjeläkare och BVC Selmas Läkarhus Torslanda Läkarhus Vårdcentralen Backa Vårdcentralen Biskopsgården Vårdcentralen Bjurslätt Vårdcentralen Brämaregården Vårdcentralen Kyrkbyn Vårdcentralen Kärra Vårdcentralen Torslanda Vårdcentralen Tuve Summa Samtl besök jan jun 2010 från listade vid VGPV-enheter på Hisingen i % Vårdenhet Egen VE Jour mott Annan enhet Totalt Backa Läkarhus 68% 24% 7% Capio Citykliniken Amhult 89% 3% 8% Capio Citykliniken Lundby sjukhus 79% 9% 12% Friskväderstorget Familjeläkare och BVC 77% 9% 14% Selmas Läkarhus 83% 7% 10% Torslanda Läkarhus 89% 5% Vårdcentralen Backa 8 7% 7% Vårdcentralen Biskopsgården 84% 9% 7% Vårdcentralen Bjurslätt 8 5% 9% Vårdcentralen Brämaregården 83% 11% Vårdcentralen Kyrkbyn 8 8% Vårdcentralen Kärra 8 8% Vårdcentralen Torslanda 85% 10% Vårdcentralen Tuve 89% Summa 83% 10% 8%

13 Listade på Hisingen fördelade på åldersgrupp juli 2010 Antal list 0-19 år år år 80 år - Backa Läkarhus Capio Citykliniken Amhult Capio Citykliniken Lundby sjukhus Friskväderstorget Familjeläk och BVC Selmas Läkarhus Torslanda Läkarhus Vårdcentralen Backa Vårdcentralen Biskopsgården Vårdcentralen Bjurslätt Vårdcentralen Brämaregården Vårdcentralen Kyrkbyn Vårdcentralen Kärra Vårdcentralen Torslanda Vårdcentralen Tuve Summa Listade på Hisingen fördelade på åldersgrupp juli 2010 i % Antal list 0-19 år år år 80 år - Backa Läkarhus % 68% 8% 3% Capio Citykliniken Amhult % 13% 3% Capio Citykliniken Lundby sjukhus % 72% 13% 3% Friskväderstorget Familjeläkare och BVC % 2% Selmas Läkarhus % 60% 14% Torslanda Läkarhus % 57% 7% 1% Vårdcentralen Backa % 59% 13% Vårdcentralen Biskopsgården % 61% 9% Vårdcentralen Bjurslätt % 60% 13% Vårdcentralen Brämaregården % 65% 10% 7% Vårdcentralen Kyrkbyn % 67% 11% 5% Vårdcentralen Kärra % 5 11% 4% Vårdcentralen Torslanda % 55% 10% 4% Vårdcentralen Tuve % 55% 14% Summa % 62% 11% 4%

14 Ny vårdcentral på Hisingen 1 oktober 2010 Vårdcentralen Eriksberg - Primärvården Göteborg Invigning - 24 september Driftstart 1 oktober 2010 Reviderad Krav- och kvalitetsbok 2011 Läkarmedverkan i den kommunala hälso- och sjukvården. Förtydligande Barnhälsovård. Tillägg. Familjecentral. Förtydligande. Uppföljning redigerat i sin helhet Ersättningsmodell översyn och vissa justeringar Webbtidbok underlätta för sjukvårdsrådgivningen Mina vårdkontakter för medborgarna

15 HSN 11 budget 2011 Regionbidrag 2011 (Mkr) Regionbidrag ,3 Uppräkning 1,4 % (LPI) + 33,3 Effektiviseringskrav 1 % (ej läkemedel) - 20,8 Återföring riskfond VGPV +12,6 Del av tillfälligt statsbidrag (rev budget) - 12,6 Nivåhöjning +23,5 Resursfördelningen ( ,3) -4,4 Reducering finansierig AT-block - 3,2 (kostnadsneutralt) Summa förändring intäkter +28,4

16 Summa Regionbidrag ,7 Av RS finansierad verksamhet +13,9 (ortopediplan mm) Riskfond VGPV, Rehabgaranti, kompl budget 0,0 Kostnader bas prognos (aug) + kända förändringar Sjukhusen enl konsumtion 2009 Kostnadsuppräkning enligt planeringsdirektiv sjukhus +1,60-1 = +0,60% primärvård +1,19-1 = +0,19% övrig verksamhet +1,45-1 = +0,45% Ingen buffert Budget HSN - 23,0 Mkr Tillkommer kostnader för ordnat införande mm

17 De fem GBG nämnderna Sammantaget ca -20 Mkr SU Behov av tillskott SU effektivisering SUs åsikt om finansiering från nämnderna HSN åsikt om finansiering fr nämnderna Finansieringsproblem Ekonomisk diskrepans SU-HSN 315 Mkr 155 Mkr 160 Mkr 64 Mkr 96 Mkr Beslut om avtal och överenskommelser samt budget 2011 senarelagt

18 Fråga från NHR Göteborg Det har kommit till vår kännedom att det kan komma att bli förändringar inom en stor del av neurosjukvården. Sedan ett år är det anställningsstopp inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Detta har till följd att de som är kvar får arbeta mera. De väl fungerande teamen inom bl.a neurosjukvården kan komma att drabbas av förändringar. Nu har vi fått veta att den ende specialistläkaren på Muskelsjukdomar på Neuromuskulärt Centrum, SU, lämnar teamet för att arbeta på annan avdelning. Vad vi vet idag, 27/9, finns ingen efterträdare. Hur detta kan ske förstår vi inte. 800 patienter från VG regionen står fr.o.m årsskiftet utan tillgång till den specialistläkare som kan alla muskelsjukdomar, ca 600 st. Många av dessa sjukdomar ger stora funktionshinder. Tack vare specialistläkarens kunskap känner alla en stor trygghet och en stor livskvalitet. De praktiska konsekvenserna av detta har vi redan märkt, intyg försenas, uppföljningsbesök försenas och hänvisas till annan mottagning, längre väntetider för nybesök och provtagning, läkemedel skrivs inte ut för dessa finns inte med i FASS. Inom den övriga sjukvården finns en mycket stor kunskap men inte den specialistkunskap som krävs för att ta hand personer med svåra neurologisk och neuromuskulära sjukdomstillstånd. Personer hänvisas tillbaka till specialistmottagningen. Allt detta medför högre kostnader för individen och merkostnader för samhället. NHR har vid flera tillfällen påtalat vikten av att neurosjukvården ges tillräckliga resurser.

19 Frågor från Autism & Aspergerföreningen Distrikt Göteborg 1. Vuxna personer med autism och utvecklingsstörning. Idag saknas autismspecifik kunskap inom primärvården för att kunna möta och förstå patienten. Hur tänker man att patienter med autism och utvecklingsstörning ska få adekvat vård även vid somatiska bekymmer? 2. Läkare inom vuxenhabiliteringen. Inom Habiliteringen saknas läkare för vuxna med kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättnigar. Inte heller inom vuxenpsykiatrin finns tillräckliga möjlighet till läkarkontakter för den som är i behov av ex medicinering, behandling eller i behov av att få ett läkarintyg utskrivet. Återigen kan vi konstatera att personer hamnar mellan stolarna. 3. Övergång från barn- och ungdom till vuxen. Inom psykiatrin och inom Habiliteringen upplever många stora problem vid övergång till vuxenvård. Man upplever att det blir klara försämringar bl a svårighet att få läkarkontakt, brist på stöd samt kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Ulla Adolfsson Föreningskonsulent Autism & Aspergerföreningen Distrikt Göteborg Lindhultsgatan GÖTEBORG ulla.adolfsson@autism.se

1. Välkommen Frank hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs.

1. Välkommen Frank hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs. ANTECKNINGAR 1 (6) Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5, torsdagen den 11 november juni 2010, klockan 13.00 15.30 Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg.

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Tandvårdstöd genom hela livet

Tandvårdstöd genom hela livet Tandvårdstöd genom hela livet Alla tandvårdsstöd i Sverige och i Västra Götaland Statligt tandvårdsstöd som administreras av Försäkringskassan K B Fri tandvård för barn och ungdomar och för unga vuxna

Läs mer

Tandvårdstöd genom hela livet

Tandvårdstöd genom hela livet Tandvårdstöd genom hela livet Alla tandvårdsstöd i Sverige och i Västra Götaland ATB B Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Fri tandvård för barn och ungdomar och för unga vuxna Särskilt tandvårdsbidrag

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Maria Fäldt Ta hand om din mun En god munhälsa är viktigt för att må

Läs mer

Vad kostar det hos tandläkaren. Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI

Vad kostar det hos tandläkaren. Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI Vad kostar det hos tandläkaren Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI Barntandvård Barn och ungdom upp till och med 19 års ålder har fri tandvård och vården betalas av landstinget.

Läs mer

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Petra Isaksson Ta hand om din mun En god munhälsa är viktig för att må bra och det höjer livskvaliteten.

Läs mer

Landstingets tandvårsstöd

Landstingets tandvårsstöd Landstingets tandvårsstöd Annika Lindqvist Bedömningstandläkare, Beställarenheten Regelverk Tandvårdslagen SFS 1985:125, SFS 1998:554 Tandvårdsförordningen 1998:1338 Cirkulär 1998:209 SKL Allmänna råd

Läs mer

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner Sveriges Tandvårdsstöd 2014 Inger Wårdh, ötdl och docent i Gerodonti vid institutionen för odontologi, Karolinska institutet Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med

Läs mer

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 23 år. Stödet administreras av Försäkringskassan. Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Maria Holmgren 2016-01-14 Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Regionens tandvårdsstöd regleras av: Tandvårdslagen(1985:125)

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd

Landstingets tandvårdsstöd Landstingets tandvårdsstöd Beställarenheten för tandvård Camilla Ohlsson 0480-841 81 camilla.ohlsson@ltkalmar.se Det särskilda tandvårdsstödet F tandvård vid vissa långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättning

Läs mer

Tandvårdshjälpen. Vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. Vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen Vilket stöd har jag rätt till? Fri tandvård för barn och unga I Sverige får alla barn och unga (från det år de fyller 3 till och med det år de fyller 22 år 2018 och 23 år 2019) kostnadsfri

Läs mer

Tandvård med landstingsansvar

Tandvård med landstingsansvar Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM FLIK 24 Avgiftshandboken 2008-07-01 Tandvård med landstingsansvar Innehåll Allmänt sidan 2 Personkrets för det särskilda tandvårdsstödet sidan 2 Intyg för

Läs mer

Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar, Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, den 31 mars 2010, klockan 13.00 i lokal Barken, Lillhagsparken 5.

Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar, Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, den 31 mars 2010, klockan 13.00 i lokal Barken, Lillhagsparken 5. ANTECKNINGAR 1 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, 031-63 07 58 2010-03-31 Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar, Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, den 31 mars 2010, klockan 13.00 i lokal

Läs mer

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet Ansvarig för riktlinje Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) Sara Olander MAS 2014-11-05 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp Dnr Process: HSL Giltig till och med:

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01 Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Version 2013 01 01 Utdrag gällande F-tandvård Landstingets tandvårdsstöd, anvisningar, 2013 1 Allmänt 4 Vuxentandvård som finansieras av landstinget

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Rapport Dnr 2006/1488 1(9) Maj 06 Avd för vård och omsorg Bertil Koch Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Tandvård under 20 år Barn och ungdomar har rätt till avgiftsfri tandvård till och med sista december det år de fyller 19 år. Första besöket på en tandvårdsmottagning

Läs mer

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare.

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare. MUNHÄLSOBEDÖMNINGEN Du som har intyg om N-tandvård nödvändig tandvård blir varje år erbjuden en gratis munhälsobedömning i din egen bostad. Det är en tandhygienist som gör en enklare kontroll av dina tänder

Läs mer

Dnr 09/ (9)

Dnr 09/ (9) 2009-09-21 Dnr 09/3962 1 (9) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Bertil Koch, konsult Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

Sammanfattning. Vårt dnr: 12/4247 1 (11) 2012-10-23. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren

Sammanfattning. Vårt dnr: 12/4247 1 (11) 2012-10-23. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren 2012-10-23 Vårt dnr: 1 (11) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

Drygt personer fick nödvändig tandvård och knappt personer fick tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling.

Drygt personer fick nödvändig tandvård och knappt personer fick tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling. DNR 11/5168 2011-12-05 1 (11) Avdelningen för vård och omsorg Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i sjukdomsbehandling

Läs mer

1. Välkommen Frank Andersson hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs.

1. Välkommen Frank Andersson hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs. ANTECKNINGAR 1 (5) Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5, torsdagen den 03 juni 2010, klockan 13.00-16.00, Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg. NÄRVARANDE

Läs mer

Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen

Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen Information: Frida Lundgren, Tel 075-247 34 24, frida.lundgren@sociastyrelsen.se

Läs mer

Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - Region Östergötlands pensionärsråd. 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg

Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - Region Östergötlands pensionärsråd. 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - s pensionärsråd 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg Tandvård 2017-11-29 Tandvårdsenheten Beställare av tandvård Behovsbedömningar, planering och uppföljning

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling 2010-11-29 Dnr 10/5467 1 (11) Avd för Vård och Omsorg Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (5 Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Uppsökande verksamhet... 3 Tandvårdsstöd... 4 Nödvändig tandvård, N-tandvård...

Läs mer

FaR. Innehåll. Verksamhets- berättelse. på Hisingen. Statistik. Vuxna. Barn och unga. Aktiviteter

FaR. Innehåll. Verksamhets- berättelse. på Hisingen. Statistik. Vuxna. Barn och unga. Aktiviteter FaR på Hisingen Innehåll Statistik Vuxna Barn och unga Verksamhets- berättelse 21 Aktiviteter Av FaR -samordnare Anders Esko, Camilla Söderlindh, Karin Valle Bordes 211-6-1 Verksamhetsberättelse 21 FaR

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Tandvårdsstöden. Tandvårdsenheten

Tandvårdsstöden. Tandvårdsenheten Tandvårdsstöden Tandvårdsenheten www.regionostergotland.se/tandvard Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Stödet administreras av Försäkringskassan

Läs mer

Beställarenheten för tandvård. Uppdragsbeskrivning

Beställarenheten för tandvård. Uppdragsbeskrivning Planeringsenheten/Beställarenheten för tandvård Beställarenheten för tandvård Uppdragsbeskrivning Ansvarig för dokumentet Beställarenheten för tandvård Revideras och följs upp Vid behov Fastställd Beslutat

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Stödet administreras av Försäkringskassan (gula pusselbitarna).

Läs mer

ASTA-dagarna Astma-allergi-KOL 2019 Emma Ekenstråle Övertandläkare Orofacial medicin- och sjukhustandvård/östra/kungälvs sjukhus

ASTA-dagarna Astma-allergi-KOL 2019 Emma Ekenstråle Övertandläkare Orofacial medicin- och sjukhustandvård/östra/kungälvs sjukhus ASTA-dagarna Astma-allergi-KOL 2019 Emma Ekenstråle Övertandläkare Orofacial medicin- och sjukhustandvård/östra/kungälvs sjukhus Orala biverkningar av mediciner: Muntorrhet Karies/hål i tänderna Svampinfektion

Läs mer

Tandvård. till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder

Tandvård. till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder Tandvård till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder Landstinget ansvarar för att personer med stort omvårdnadsbehov till följd av sjukdom och/eller funktionshinder erbjuds råd och hjälp

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 1 Februari 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Nyheter från landstinget kan vara så mycket. Det kan vara ett reportage i Tebladet eller en

Läs mer

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Reviderad 20120102 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Introduktion och innehåll

Introduktion och innehåll UPPLAGA 3/2012 Vårdgaranti vad handlar det om egentligen? Detta är en utbildning som riktar sig till dig som är vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen och som dagligen möter patienter i ditt arbete.

Läs mer

Tandvårdsstöd för patienter med diabetes

Tandvårdsstöd för patienter med diabetes Tandvårdsstöd för patienter med diabetes Annika Lindqvist Bedömningstandläkare, Beställarenheten Sjukhustandläkare, Tandvårdscentralen Uppsökande munhälsobedömning Högkostnadsskydd Tandvård som led i en

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Välkommen till Försäkringskassan Den här broschyren tar kortfattat upp vilka förmåner som finns från socialförsäkringen när det gäller tandvård. Bland annat kan du läsa om tandvårdsbidragen,

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som bor eller arbetar i Sverige. Den ger

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017 Särskilt tandvårdsstöd Augusti 217 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Regionens särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Regionens särskilda tandvårdsstödtandvårdsstöd omfattar tre olika delar; Tandvård till personer

Läs mer

Riktlinje för tandvårdsreformen

Riktlinje för tandvårdsreformen SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson annika.nilsson@kil.se 2013-02-25 Riktlinje för tandvårdsreformen BAKGRUND 1999 infördes ett nytt tandvårdsstöd som vänder sig till funktionshindrade

Läs mer

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA Information för kommuner Informationen riktar sig till medicinskt ansvariga sjuksköterskor, biståndsbedömare, LSS-handläggare, enhetschefer, sjuksköterskor och omvårdnadspersonal

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Det tredje steget i tandvårdsreformen Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Nytt tandvårdsstöd för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar Bakgrund

Läs mer

Datum 2010-04-19 Dnr 0902202. Sjukvårdande behandling utomlands. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden föreslår Hälso- och sjukvårdsnämnden

Datum 2010-04-19 Dnr 0902202. Sjukvårdande behandling utomlands. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden föreslår Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ulla Mårtensson 044-309 41 21 ulla.martensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-04-19 Dnr 0902202 1 (4) Sjukvårdande behandling utomlands Ordförandens förslag föreslår

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Information till dig som arbetar inom vården Särskilt tandvårdsbidrag (STB) För vem? För den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Komplettering till ansökan Rehabteam Hjälbo HSNG 2015-00529 Marika Fixell HSN 2015-05-25 Begäran om komplettering till tidigare ansökan

Läs mer

Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2017

Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2017 PM 2018-08-13 Vårt dnr: 18/03638 1 (27) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Tommy Johansson Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2017 Sammanfattning Vid

Läs mer

Regelverket för tandvården

Regelverket för tandvården Regelverket för tandvården Det finns flera olika tandvårdsstöd Högkostnadsskyddet för tandvård För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen i högkostnadsskyddet

Läs mer

Lättläst. Om du behöver tandvård

Lättläst. Om du behöver tandvård Lättläst Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

Beställarenheten för tandvård

Beställarenheten för tandvård Beställarenheten för tandvård Landstingets organisation Beställartand vården Ltkalmar.se 2015-04-01 2 Planeringsenheten Christina Edward enhetschef Beställarenheten för tandvård: Camilla Ohlsson handläggare

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 juni 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 juni 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 juni 2016 Plats: Lokal Aulan, Plan 1, Regionens Hus, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 16:00 (fika från

Läs mer

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder från Barn- och ungdomshabiliteringen till primärvård och specialiserad sjukvård för vuxna inom Riktlinjer för utförare av hälso- och

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Frisk i munnen hela livet

Frisk i munnen hela livet Frisk i munnen hela livet Tandvårdsstöd Tandvårdsstöd - översikt Försäkringskassan Enhet tandvård VGR Tandvårdsstödet från staten Landstingen/Regionen Försäkringskassan Försäkringskassans stöd ATB Högkostnadsskydd

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Fredrik Johansson Nämndsekreterare 044-309 31 13 Fredrik.A.Johansson@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2018-06-07 Dnr 1704049 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Laga de största

Läs mer

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. Version 2015-01-01

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. Version 2015-01-01 LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för sjukvården Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. 2(10) Anvisningarna riktar

Läs mer

Innehåll. Verksamhetsberättelse. Mottagna recept. Vanligaste diagnosen. Framgångsfaktorer. Aktivitetskatalogen

Innehåll. Verksamhetsberättelse. Mottagna recept. Vanligaste diagnosen. Framgångsfaktorer. Aktivitetskatalogen FaR på Hisingen Fysisk aktivitet på Recept Innehåll Mottagna recept Vanligaste diagnosen Verksamhetsberättelse 27 Framgångsfaktorer Aktivitetskatalogen Av FaR -samordnare Anders Esko, Camilla Söderlindh,

Läs mer

I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg

I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg Landstingsfinansierade tandvårdsstöd och särskilt tandvårdsbidrag (STB) Elisabeth Wärnberg Gerdin 2017-02-07 Landstingsfinansierade tandvårdsstöd

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Folktandvården Gotland. Vi presenterade vår verksamhet i nämnden för nästan precis ett år sedan. 10/5 04

Folktandvården Gotland. Vi presenterade vår verksamhet i nämnden för nästan precis ett år sedan. 10/5 04 Folktandvården Gotland Vi presenterade vår verksamhet i nämnden för nästan precis ett år sedan. 10/5 04 Folktandvård Visby Mun- och Käkcentrum Korpen Gråbo 30 km Klintehamn Burgsvik 50 km 25 km 35 km Lärbro

Läs mer

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2018-1241 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1241 Hälso-

Läs mer

16 vpl Specialiserade palliativa vårdplatser Vanligaste diagnoser: cancer, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt, KOL

16 vpl Specialiserade palliativa vårdplatser Vanligaste diagnoser: cancer, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt, KOL enheter i VGR och år 2015 Uppdaterad 150922 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Högsbo - avdelning 604 Kompetenscentrum / Utvecklingsenheten för palliativ vård SU/Högsbo ASIH-team Område Väster Område Öster

Läs mer

Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19) Sundbyberg 2007-06-25 Vår referens: Karin Sandström Diarienummer 07-153 Ange diarienummer vid all korrespondens Socialdepartementet 103 33 Stockholm Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tredje steget i tandvårdsreformen Patient- och Medborgarservice/Tandvård cheftandläkare Tandvårdsstöden Gäller från 2013 Alla som bor i Sverige har rätt till ett

Läs mer

Enhetstaxa inom vården

Enhetstaxa inom vården BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kada Karlsson 2016-10-03 Dnr: RS 2016-694 Regionstyrelsen Enhetstaxa inom vården Bakgrund Enhetstaxa praktiseras redan idag av flera landsting och regioner, exempelvis Kalmar, Värmland

Läs mer

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 1A Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser Svar: Att korta köerna och ge patienterna vård i rätt tid. Syftet är också att öka patientsäkerheten

Läs mer

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder från Barn- och ungdomshabiliteringen till primärvård och specialiserad sjukvård för vuxna inom Riktlinjer för utförare av hälso- och

Läs mer

Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 15 mars 2016

Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 15 mars 2016 1 (8) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 15 mars 2016 Tid: 16:55-17:07 Plats: Stenungsbaden, Stenungsund Närvarande Beslutande Johan Fält, ordförande

Läs mer

Vårdcentral / Hälsocentral

Vårdcentral / Hälsocentral Vårdcentral / Hälsocentral Frågetext VÄLJ LÄN: Välj kommun där personen är skriven: Intervjun genomförs av person vid: Vård- / Hälsocentral Kommunal Vård & Omsorg Korttidsenhet Ålder Kön Man Kvinna Hur

Läs mer

Tandvård. Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård

Tandvård. Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård Tandvård Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Sundbyberg 2017-06-27 Vår referens: Sofia Karlsson Er referens: Anna Hedin anna.hedin@regeringskan sliet.se Inspel till direktiv till utredning om framtidens tandvårdssystem? Regeringen

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade PARTER: Stockholms läns landsting genom Hälso- och

Läs mer

Tandvårdsenheten Landstingets resurs i tandvårdsfrågor ur ett länsperspektiv Administration och bedömningshandläggning av det reformerade tandvårdsstödet Administration av barn- och ungdomstandvård Landstingets

Läs mer

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42 Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte.

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. 1 (5) Protokoll Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. Kallade: Ledamöter: Ulla Adolfsson, HSO/ Autism & Aspergerföreningen Distrikt

Läs mer

Högkostnadsskydd för tandvård

Högkostnadsskydd för tandvård Högkostnadsskydd för tandvård Alla som bor i Sverige omfattas av ett tandvårdsstöd. I tandvårdsstödet finns ett högkostnadsskydd som gör att du vid större behandlingar bara behöver betala en del av kostnaden

Läs mer

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177. Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.se/tander Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2018-01-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2018-01-29

Läs mer

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN MAS riktlinjer för hälso- och 9ukvård Detta styrdokument beslutades av Finansierlngsnämnden för äldreomsorg 2011 09 07 63 Dnr 11 FNÄ/131 MAS riktlinje Munhälsa oc tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:83 LS 0906-0522 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:18 av Tove Sander m.fl. (S) om personer med utvecklingsstörning och deras behov av hälso- och sjukvård Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting Cirkulärnr: 07:39 Diarienr: 07/2235 Handläggare: Håkan Vestergren Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Hälsa och jämställdhet Datum: 2007-09-03 Mottagare: Kommunernas socialnämnder/äldreomsorgsnämnder

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal mars 2009 2 (10) Innehåll

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer