Boendeparkering. LTF eller dispens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boendeparkering. LTF eller dispens"

Transkript

1 Boendeparkering LTF eller dispens Borlänge i februari 2004 Bengt Wilde

2 1. Sammanfattning Från formell synpunkt bör det vara närmast självklart att boendeparkering - i den omfattning den tillämpas i Göteborg - skall lösas med lokal trafikföreskrift (LTF) och inte med dispens. Skälet är främst att boendeparkeringen avser en stor grupp trafikanter. Med hänvisning särskilt till innehållet i 10 kap. 2 trafikförordningen (1998:1276) (TrF), bör LTF meddelas med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 13. och 3 TrF. Mot detta kan naturligtvis anföras vad som anges i 13 kap. 3 andra stycket TrF om bland annat möjligheten till generella undantag/ dispenser från LTF. Detta senare får dock anses avse situationer som inte kan lösas med LTF på ett enkelt, naturligt sätt. Lagen (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, m.m. (KAL) ger ingen vägledning. 2 andra stycket KAL anger endast möjlighet till undantag från den kommunala likställighetsprincipen. Om utmärkningen kan anföras att det inte finns någon reglering i vägmärkesförordningen (1978:1001) (VMF) som anger hur boendeparkering skall, bör eller får märkas ut. Nuvarande blå/vit utmärkning är dock mest korrekt med hänvisning till att den är ett parkeringsvillkor enligt LTF. (En tilläggstavla till vägmärke Parkering). Något hinder att använda den utmärkningen vid en eventuell övergång till en dispensvariant är svårt att se. (Utmärkningen blir i det fallet en upplysning om ett visst förhållande. "En viss dispens gäller på en viss plats". Jämför exempelvis blå/vitt anslag "Vinterväghålles ej" som tillägg till vägmärke Påbjuden gångbana). 2. Vad är boendeparkering Uttrycket Boendeparkering finns inte i TrF och fanns inte i dåvarande vägtrafikkungörelsen (1972:603) (VTK). Uttrycket kan sägas myntat i slutbetänkandet av tomtmarks-parkeringsutredningen, Ds K 1984:1, Boendeparkering på gatumark. Utredningen hade till uppgift att utvärdera den försöksverksamhet som pågått sedan 1980 med regeringens tillstånd. Utredningen (tillsammans med dåvarande trafiksäkerhetsverkets (TSV) utvärdering av så kallad nyttoparkering) låg till grund för regeringens proposition 1984/85:14 om boende- och nyttoparkering på gatumark. I propositionen finns följande "definition". Med boendeparkering menas att de som bor i ett område får rätt att parkera på gatumark inom området på mer förmånliga villkor än andra. 3. Utformning av boendeparkering - LTF eller dispens I propositionen, sidan 15 längst ned och fortsättning framåt, anges följande. Tomtparkeringsutredningen konstaterar att boendeparkering kan införas antingen genom lokala trafikföreskrifter eller genom att individuella undantag beviljas från föreskrifterna. Utredningen anför att konstruktionen med undantag var lämplig i försöksverksamheten. Med ett mer permanent system, där boendeparkering i vissa större städer snarare kommer att bli regel än undantag, menar utredningen att regleringen bör ske genom lokala trafikföreskrifter.

3 Stockholms och Solna kommuner invände mot detta (sidan 16) och menade att kommunerna inte gör någon administrativ vinst genom att fatta beslut i form av en lokal trafikföreskrift, eftersom det individuella fallet ändå måste prövas. Vidare befarade kommunerna ökade kostnader eftersom lokala trafikföreskrifter enligt gällande bestämmelser måste utmärkas med vägmärken. Departementschefen anförde (sidan 16) följande. För egen del anser jag att så goda skäl talar för båda lösningarna att kommunerna även när det gäller det praktiska tillvägagångssättet vid utformningen av boende- och nyttoparkering bör ha valfrihet. Om en kommun avser att reservera platser för de boende måste det emellertid ske genom lokala trafikföreskrifter. Med anledning av påpekandet om kostnaderna för utmärkning av lokala trafikföreskrifter vill jag framhålla att det - oavsett vilken beslutsform en kommun väljer - är nödvändigt med tydlig och klar information till trafikanterna. Den vanligaste formen av boendeparkering numera är att boende inom området utrustas med ett behörighetsbevis och får parkera längre tid än som annars gäller och till lägre taxa än vad som gäller för övriga genom att trycka på en särskild knapp på biljettautomaten. För det fallet bör LTF-modellen egentligen vara given och hanteringen med behörighetsbevis underlättas. Dispensmodellen borde bara vara tillämplig när någon form av engångsavgift eller motsvarande tas ut av boendeparkeraren. Alltså att vederbörande skall slippa erlägga avgift vid varje parkeringstillfälle. (Jämför nyttokort). Hanteringen kring behörighetsbeviset (dispensen) blir i det fallet sannolikt omständligare/dyrare. 4. Formella förutsättningar för boendeparkering Nämnda utredningar och angiven proposition ledde till att KAL och lag (1978:324) om trafiknämnd ändrades i enlighet med förslagen med ikraftträdande 1 januari På motsvarande sätt kom det formella klarläggandet om kommunernas möjlighet att införa boende- och nyttoparkering genom ändringar i 1986 i dåvarande vägtrafikkungörelsen. Dessa bestämmelser återfinns numera i trafikförordningen (1998:1276) (TrF) och är översiktligt följande. 10 kap. 1 andra stycket 13.. eller andra villkor för parkering, 10 kap. 2 första stycket 1. en viss trafikantgrupp, 10 kap. 2 tredje stycket "boendeparkering", 13 kap undantag från bland annat 10 kap. andra stycket 13., 13 kap. 3 andra stycket "generellt undantag från LTF om parkering", 13 kap. 4 andra stycket "generella undantag endast för boende- och nyttoparkering" och 15 kap och 2. "beslut om boende- och nyttoparkering får inte överklagas".

4 Det är uppenbart att kommunerna skall ha en långt gående frihet att efter sina respektive förutsättningar utforma boendeparkering. Ovan angivna bestämmelser tydliggör detta och särskilt 15 kap. 1. och 2. TrF. Detta kan sägas vara en följd av vad departementschefen anförde i propositionen (sidan 16 längst ned). För egen del vill jag anföra följande. Som framgår av vad jag har anfört tidigare bör kommunerna lämnas en stor frihet att - med utgångspunkt i de lokala förhållandena - själva bestämma hur boende- och nyttoparkeringssystemen skall vara uppbyggda. Det är inte lämpligt att statliga myndigheter överprövar dessa beslut. Jag anser därför inte att det skall vara möjligt att överklaga i dispens- och behörighetsärenden. Departementschefen underströk också kommunernas frihet vid utformningen genom att i propositionen (sidan 11 näst sista stycket) ange att det är inte nödvändigt att centralt ge närmare föreskrifter för hur och när boendeoch/eller nyttoparkering skall utformas. Den analys som utredningen gjort bör kunna ge god ledning för kommunernas handlande. Självfallet kan berörda verk också - om kommunerna så önskar - biträda med rådgivning inom sina kompetensområden. Detta kan kanske ses som ett svar på Statens planverks (numera Boverket) remissvar att det behövdes statliga allmänna råd om boendeparkering. (Sidan 11 och 33 i propositionen). I sammanhanget kan det vara intressant att ta del av vad departementschefen rent allmänt anför i propositionen om boendeparkering, nämligen sammanfattningsvis följande. - huvudprincipen (enligt plan- och bygglagen) att parkering skall ske på tomtmark skall gälla och utbyggnad av sådan parkering prioriteras (sidan 9), - den redan knappa tillgången på parkeringsplatser minskar ytterligare (sidan 10), - parkeringsbestämmelserna kompliceras också genom flera bestämmelser (sidan 10) och - en kommun bör undantagsvis kunna reservera parkeringsutrymme för samtliga boende inom ett visst område (sidan 15). 5. Utmärkning av boendeparkering Utmärkning av var boendeparkering får tillämpas är i princip ofrånkomligt. (Jämför ovan under 3. Utformning av boendeparkering vad departementschefen anförde om utmärkning i propositionen (sidan 16) om boendeparkering). Oavsett om en LTF- eller dispensmodell väljs så måste utmärkningen vara tydlig. Med LTF-modellen kan anföras att den bör vara mer strikt, blå/vit tilläggstavla till vägmärke Parkering enligt vägmärkesförordningen, medan en friare färgsättning kan väljas vid dispensmodellen med hänvisning till att det är en allmän information. Jämför i det senare fallet exempelvis upplysning om olika taxor. Med hänvisning till kravet på tydlighet borde det inte bli någon skillnad i kostnad för utmärkningen.

5 6. Formalia kring boendeparkering som dispens Enligt min uppfattning är ett beslut av fullmäktige enligt 2 KAL (1957:259) ofrånkomligt. Det handlar om en taxa/avgift - utgår jag från - som avviker från den kommunala likställighetsprincipen. Fullmäktige skall alltid fastställa taxor och i detta fall finns stöd för särbehandling i KAL. Med en sådan utgångspunkt ser jag det som naturligt att det i fullmäktiges beslutsunderlag finns uppräknat eller på annat sätt beskrivet inom vilka områden, vilka platser etcetera som tillämpningen av boendeparkering skall gälla för. Med hänvisning till detaljeringsgraden är det kanske naturligt att fullmäktige anger ramarna/priciperna och - enligt gällande delegeringsordning? - låter trafikkontoret dra de exakta områdesgränserna och peka ut vilka platser/sträckor som skall innefattas. En sådan ordning är som jag ser det ingen LTF eller dispens med stöd av TrF, utan ett beslut av fullmäktige som sedan skall tillämpas i vidare handläggning och annan ärendehantering. Val av områdesgränser, platser etcetera är myndighetsutövning och skall därför handläggas som vilket sådant ärende som helst. Beslut, registrering, arkivering och motsvarande enligt de rutiner som gäller för kommunen. (Uppföljning av/hänvisning till fullmäktiges beslut). Fullmäktiges beslut och uppföljningen av det genom en eventuell delegering kan överklagas. Dock enbart av lagligheten och enligt kommunallagen till länsrätten. Tillämpningen av de principer fullmäktige med eller utan delegation beslutat, alltså utfärdandet av dispensen, blir myndighetsutövning mot enskild och stödet finns i 13 kap. 3 första stycket (och kanske 4 andra stycket) TrF. Det innebär alltså att det fattas ett beslut i det enskilda fallet, sökanden får ett beslut, ärendet registreras, arkiveras etcetera. Alltså ingen skillnad mot vad som normalt gäller vid myndighetsutövning mot enskild. Möjligen att dispensinnehavaren måste ha sitt tillstånd i fordonet och visa upp det vid nyttjandet. En boendeparkeringsdispens blir en form av generellt undantag (jämför 13 kap. 4 andra stycket TrF) och inte ett undantag för ett visst ändamål. Enligt 15 kap. 2 första stycket 2. får ett sådant beslut då inte överklagas. I lagen (1978:234) om nämnder för vissa trafikfrågor (4 ) ges kommunen möjlighet att ta betalt av en sökande för en dispens. Även om det blir ett avslag. Denna handläggningskostnad skall inte blandas samman med den ersättning som begärs för uteblivna intäkter i parkeringsautomaterna och som normalt är priset på boendeparkeringstillstånd när dispensmodellen tillämpas. Avslutningsvis vill jag bara erinra om att boendeparkering är en undantagsmodell, inget trafikregleringsinstrument. Samhällsplaneringsprincipen, att parkering skall ske på kvartersmark och de allmänna platserna, gatorna, vara till för den rörliga trafiken, gäller.

Vad är boendeparkering?

Vad är boendeparkering? Boendeparkering Vad är boendeparkering? Plan- och bygglag (2010:900) Enligt PBL ska kommunen klargöra i översiktsplaner och detaljplaner hur trafikfrågor ska hanteras med hänsyn till säkerhet, miljö, skönhet

Läs mer

Om överklagande (Bengt Wilde maj 2011)

Om överklagande (Bengt Wilde maj 2011) Om överklagande (Bengt Wilde maj 2011) 1. Allmänt om överklagande Enligt svensk rättstradition ska alla myndighetsbeslut kunna överprövas. Detta för att säkerställa den enskildes intressen och rättssäkerhet.

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid 25 januari 2006

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid 25 januari 2006 Bilaga 2:5 till kommunstyrelsens protokoll den 25 januari 2006, 15 PM 2006 RIII (Dnr 314-4097/2005) Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid

Läs mer

Förslag på åtgärder som kan stimulera användandet av miljöbilar enligt definitionen

Förslag på åtgärder som kan stimulera användandet av miljöbilar enligt definitionen GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-05-18 Handläggare: Hans-Olov Blom Parkeringsavdelningen Dispens Tel: 508 287 33 hansolov.blom@gfk.stockholm.se Dnr 00-341-2280:7 2004-05-12 Till Gatu-

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr T2016-03245 Sida 1 (6) 2016-11-15 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING

Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING 1 (6) Godkänd av tekniska nämnden TN 101, 2003-09-17 Fastställd av kommunfullmäktige KF 239, 2003-10-20 Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING i Strängnäs och Mariefreds centrum Enligt MFN 2007-03-13

Läs mer

Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped klass I

Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped klass I Dnr Sida 1 (7) 2016-05-18 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-06-16 Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped

Läs mer

Boendeparkering inom området VEGAGATAN i Lund

Boendeparkering inom området VEGAGATAN i Lund Boendeparkering inom området VEGAGATAN i Lund Det område som omfattas av boendeparkering består av följande kvarter: POLSTJÄRNAN, SIRIUS, MERKURIUS, VENUS, REGULUS, CASTOR, TELLUS, POLLUX OCH MARS. Boendeparkering

Läs mer

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C. Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C. Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018 12 17, 54 att gälla från 1 januari

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering 4 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Julin Jenny Datum 2016-04-05 Diarienummer GSN-2016-0775 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

Parkering på enskild mark

Parkering på enskild mark INFORMERAR RÅDGIVNINGSAVDELNINGEN INFORMERAR OM Parkering på enskild mark Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

Läs mer

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Kort presentation av vilka möjligheter vägföreningar m fl har och inte har att reglera trafiken på sina vägar. Ytterligare information : malin.klasson@vellinge.se

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar PROMEMORIA 1(11) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar 1. Sammanfattning Transportstyrelsen har efter beslut av regeringen den 18 februari 2010 fått i uppdrag att lämna förslag

Läs mer

Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Taxa för kommunal parkeringsövervakning STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-15, 57 Gällande från 2018-11-01 Ansvarig handläggare: Emil Wissman Diarienummer: MBN 2018/00064-315 KS 2018/00238-315 Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Läs mer

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1)

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Utlåtande 2003:31 RIII (Dnr 325-224/2002) Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR Information om och villkor för parkeringstillstånd för rörelsehindrade 2 (5) Allmänt Ansökan kan göras av personer med omfattade

Läs mer

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade.

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-07 Handläggare Jarina Edlund 08-508 26 094 Till Trafiknämnden 2018-05-24 Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Förslag till beslut

Läs mer

Aktuellt från Transportstyrelsen

Aktuellt från Transportstyrelsen SKL:s Trafik- och Gatu - dagar 2014 Aktuellt från Transportstyrelsen Per Öhgren 1 Trafik- och Gatu - dagar 2014 Aktuellt från Transportstyrelsen Lägesrapport översyn VMF/TrF Lägesrapport översyn föreskrifter

Läs mer

2014-10-05 Lars A. Gångfartsgator

2014-10-05 Lars A. Gångfartsgator Gångfartsgator Gångfartsgator Förutsättningar enligt Trafikförordningen - Gångfart - Väjningsplikt mot gående - P-förbud Gångfartsområde Gågata - krav på utformning - inget krav på utformning - genomfartstrafik

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet PM 2010: RII (Dnr 001-1303/2010) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1.

Läs mer

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR 1 Information om och villkor för parkeringstillstånd för rörelsehindrade Allmänt Ansökan kan göras av personer med omfattade

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden åberopar och överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på JO, Riksdagens ombudsmäns begäran om yttrande.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden åberopar och överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på JO, Riksdagens ombudsmäns begäran om yttrande. Dnr Sida 1 (5) 2015-08-26 Handläggare Helena Bergh 08-508 285 58 Till Trafiknämnden 2015-09-24 Trafikkontorets handläggning av överklagande av beslut om parkeringsbestämmelser på Konvaljestigen och Kaktusvägen.

Läs mer

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken 7 Anvisningsmärken 7.1 Allmänt Anvisningsmärken är, som namnet antyder, märken som ger anvisningar till trafikanterna. Anvisningar som ges med anvisningsmärken har oftast en direkt eller indirekt tvingande

Läs mer

Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L)

Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L) Utlåtande 2016:150 RVII (Dnr 106-1349-2016) Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:58)

Läs mer

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-22 Samhällsbyggnadsnämnden 126 Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun Dnr SBN 2019/0734 Handlingar Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 5 augusti 2019

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 04 DOM 2017-04-13 Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) Mål nr 4350-16 KLAGANDE A MOTPART Stockholms kommun 105 35 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms dom den 27 maj 2016

Läs mer

Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats

Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Taxa

Läs mer

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD 1(5) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd.

Läs mer

För att styrka din ansökan krävs ett ifyllt läkarintyg, se bilaga sidan 2. (Gäller även vid förlängning)

För att styrka din ansökan krävs ett ifyllt läkarintyg, se bilaga sidan 2. (Gäller även vid förlängning) 1/7 ANSÖKAN Plats för stämpel OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD Parkeringstillstånd kan endast sökas i den kommun där du är folkbokförd. För att styrka din ansökan krävs ett ifyllt läkarintyg,

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Sidan 1 av 7 ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att kunna behandla ansökan fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 2, nytt läkarintyg skall lämnas med 2-5 års mellanrum

Läs mer

Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m

Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m Gällande lokala trafikföreskrifter den 12 januari 2015. I Svensk trafikföreskriftsamling, www.stfs.se, finns

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av natur- och trafiknämnden 2019-01-16 5 Sida 1 av 18 Innehållsförteckning... 1 Förutsättningar för delegering... 3 Lagregler om delegering... 3 Vid jäv eller annat förfall för delegat... 4 Vid

Läs mer

Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun

Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Tekniska nämnden Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun Ärende Tekniska kontoret har fått i uppdrag från tekniska nämnden (TN 2019-05-08

Läs mer

Valnämndens delegeringsordning

Valnämndens delegeringsordning SID 1(6) Valnämndens delegeringsordning Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(6) Innehållsförteckning 1 Principer för beslut med stöd av delegeringsbestämmelser...3

Läs mer

Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende fördelar med elbilar i Malmö stad STK-2015-204

Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende fördelar med elbilar i Malmö stad STK-2015-204 SIGNERAD 2015-08-05 Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-08-05 Vår referens Anders Spjuth Utredare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 18 augusti 2017 T 3174-16 KLAGANDE CGN MOTPART Borås kommuns parkeringsaktiebolag, 556062-1640 Stora Kyrkogatan 12 503 31 Borås Ombud: Stadsjurist

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN ANSÖKAN Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För parkeringstillståndet fordras ett välliknande foto och namnteckning, se bilaga. Jag

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Kommunledningsförvaltn/kansli Box 500, 833 24 Strömsund ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Undantag från lokala trafikföreskrifter om parkering som ger tillstånd att parkera enligt inramad

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Sidan 1 av 8 Delegationsordning för kommunstyrelsen www.osthammar.se Kommunledningskontoret 2015-08-20, revidering Sidan 2 av 8 2 (8) Delegering Delegering från styrelse och nämnd I kommunallagen (KL)

Läs mer

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF)

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Handläggare: Hans Magnusson Tel. 031-368 25 84 2017-08-31 Dnr 2231/17 Näringsdepartementet Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Sammanfattning Göteborgs stad ställer sig i huvudsak

Läs mer

Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet (även riktnr)

Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet (även riktnr) 1(5) ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD SOM ÄR FOLKBOKFÖRD I ÅTVIDABERGS KOMMUN Sökande Namn Personnummer Bostadsadress Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet

Läs mer

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 delegeringsordning Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 PRINCIPER FÖR BESLUT MED STÖD AV DELEGERINGSBESTÄMMELSER Innebörd Att fatta beslut med stöd av delegeringsbestämmelser

Läs mer

ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad För att kunna behandla ansökan behövs att en legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 2 samt att ett foto i passfotoformat samt namnteckning bifogas

Läs mer

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om.

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. 1 Trafikreglering är ett vitt begrepp. Den vanligaste definitionen av trafikreglering är att reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. De allmänna trafikreglerna finns

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-02-15 TN 2008/7-315 Tekniska Nämnden Parkeringsutredning, Sickla Strand och Atlasvägen Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden beslutar att särskild boendeparkering eller avgiftsbelagd

Läs mer

Delegationsordning. Antagen i Tekniska nämnden , 65

Delegationsordning. Antagen i Tekniska nämnden , 65 Delegationsordning Antagen i Tekniska nämnden 2018-09-18, 65 Allmänna bestämmelser Förslaget till sregler gäller med de förbehåll som anges i 6 kap 34 kommunallagen, och annan lagstiftning. Delegationen

Läs mer

Nya bestämmelser gällande avgift för boendeparkering (KSN )

Nya bestämmelser gällande avgift för boendeparkering (KSN ) KF 99 13 JUNI 2016 Kommunfullmäktige Nya bestämmelser gällande avgift för boendeparkering (KSN-2016-1106) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa högsta avgift

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS 1 (8) meddelat i Stockholm den 19 juni 2019 KLAGANDE Halmstads kommun Ombud: Kommunjurist Mats Wallmark Halmstads kommun Box 153 301 05 Halmstad MOTPARTER 1. AA 2. BB 3. CC

Läs mer

Delegationsordning för

Delegationsordning för Sidan 1 av 9 Delegationsordning för Kommunstyrelsen Östhammars kommun www.osthammar.se Sidan 2 av 9 Delegering Delegering från styrelse och nämnd I kommunallagen (KL) 6:33 stadgas att en nämnd får uppdra

Läs mer

Tn 10/12. Delegeringsordning. För Tekniska nämnden. Beslut i Tekniska nämnden , 45

Tn 10/12. Delegeringsordning. För Tekniska nämnden. Beslut i Tekniska nämnden , 45 Dnr Tn 10/12 Delegeringsordning För Tekniska nämnden Beslut i Tekniska nämnden, 45 Innehåll: 1 VAD GÄLLER ALLA NÄMNDER 1.1 KOMMUNALLAGENS BESTÄMMELSER 1.2 ANDRA BEGRÄNSNINGAR I DELEGERINGSRÄTTEN 1.3 SYFTE

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad INFORMATION OM PERSONUPPGIFTSBEHANDLING De uppgifter du/ni har lämnat behandlar vi i enlighet med gällande lag för behandling av personuppgifter. Uppgifterna

Läs mer

Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun

Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun Service- och tekniknämndens handling nr 11/2018 Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun Senast reviderad av Service- och tekniknämnden 63 Dnr: STN/2018:121-002 Beslutshistorik

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd.

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att kunna behandla ansökan ska en legitimerad läkare fylla i läkarintyget på sidan 2 och ett välliknande foto (högst 2 år gammalt) i passfotoformat

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att ansökan ska behandlas bör legitimerad läkare fyllt i läkarintyget. För parkeringstillstånd fodras ett välliknande foto och namnteckning, se bilaga

Läs mer

Bestämmelser avseende boendeparkeringstillstånd

Bestämmelser avseende boendeparkeringstillstånd Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-10-08 ö< u. AU 8:20 Dnr. KS 2014/0281-513 Bestämmelser avseende boendeparkeringstillstånd Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Reglemente. Tekniska nämnden. Mariestad Töreboda Gullspång. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-05-28 Töreboda 2007-05-28 Gullspång 2007-05-28

Reglemente. Tekniska nämnden. Mariestad Töreboda Gullspång. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-05-28 Töreboda 2007-05-28 Gullspång 2007-05-28 Reglemente Tekniska nämnden Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-05-28 Töreboda 2007-05-28 Gullspång 2007-05-28 Datum: 2012-01-13 Dnr: TN2007/0261 Sida: 2 (9) Reglemente

Läs mer

Historik Kommunala trafikliggare

Historik Kommunala trafikliggare Historik Kommunala trafikliggare Borlänge maj 2000/Bengt Wilde 0. Inledning För att undvika onödigt arbete och kunna driva en idé/ett projekt Vägmärket gäller på ett rationellt sätt, är det närmast nödvändigt

Läs mer

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-16 BN 2017-08-29 Diarienummer 0451/17 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95 E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Remissvar - Boverkets utvärdering

Läs mer

Make/maka Förälder Barn Sammanboende Annan person

Make/maka Förälder Barn Sammanboende Annan person 2017-09-26 Sänds till Leksands kommun Trafikenheten 793 80 Leksand Ansökan om parkeringstillstånd för. Undantag från Lokala Trafikföreskrifter om parkering som ger tillstånd att parkera enligt bilaga 1.

Läs mer

(6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun

(6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 1 (6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 2 (6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun Detta reglemente är fastställt av Vellinge kommunfullmäktige 2018-12-12

Läs mer

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning Promemoria 2011-01-20 Näringsdepartementet Kontroll av alkolås och tillsyn 1 Inledning I propositionen Alkolås efter rattfylleri, prop. 2010/11:26, har regeringen lämnat förslag som behandlar ett permanent

Läs mer

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef Dnr Sida 1 (8) 2018-12-20 Handläggare Jacob Jonsson 08-508 26 325 Till Trafiknämnden 2019-02-14 Ändring av parkeringsavgifter för MC och moped klass 1 samt ändring av reducerad avgift för parkering med

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelsen, socialnämnd eller motsvarande, förvaltningschefer med ansvar för individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och/eller äldreomsorg, kommunens revisorer, länsstyrelser,

Läs mer

Rådgivningsavdelningen informerar om

Rådgivningsavdelningen informerar om Rådgivningsavdelningen informerar om Parkering på enskild mark Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje

Läs mer

Information. Parkeringstillstånd. för. rörelsehindrade

Information. Parkeringstillstånd. för. rörelsehindrade Information om Parkeringstillstånd för rörelsehindrade 1 Denna information är en kortfattad information om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Kontakta oss gärna om ni har ytterligare frågor. Kontaktinformation

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Miljö- och stadsbyggnadskontoret Planenheten Box 205 178 23 Ekerö Ekerö direkt 08-124 57 100 Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad som är folkbokförd inom Ekerö kommun Ansöker för första gången

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:22 Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en mer cirkulär ekonomi

Betänkandet SOU 2017:22 Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en mer cirkulär ekonomi Remissvar 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-04-10 M2017/00779/Ke Betänkandet SOU 2017:22 Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en mer cirkulär ekonomi Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun

Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun Service- och tekniknämndens handling nr 5/2018 Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun Senast reviderad av Service- och tekniknämnden 23 Dnr: STN/2018:67-002 Beslutshistorik

Läs mer

Hur hanterar man övergivna fordon?

Hur hanterar man övergivna fordon? Hur hanterar man övergivna fordon? Oktober 2014 Parkeringsproblem och övergivna fordon Vad kan styrelsen för en samfällighetsförening göra för att lösa parkeringsproblem på föreningens vägar och hur gör

Läs mer

Kommunstyrelsen Tekniska nämnden

Kommunstyrelsen Tekniska nämnden c^v ' -s GOTLANDS -i KOMMUN Gotlands kommuns revisorer REVISIONSSKRIVELSE 2010-10-29 Kommunstyrelsen Tekniska nämnden Tekniska nämndens beslut avseende parkeringsavgifter Komrev inom PwC har på vårt uppdrag

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd.

Läs mer

Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen

Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen Niclas Nilsson, utredare sektion vägtrafik, väg- och järnvägsavdelningen, Transportstyrelsen 1 Disposition Lagstiftning Trafikregler, vägmärken Lokala trafikföreskrifter

Läs mer

Parkeringsplatser som har reserverats för beskickningsbilar Remiss från Näringsdepartementet

Parkeringsplatser som har reserverats för beskickningsbilar Remiss från Näringsdepartementet PM 2008:195 RII (Dnr 314-1595/2008) Parkeringsplatser som har reserverats för beskickningsbilar Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar

Läs mer

Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria om förbud mot och begränsningar för terrängkörning i en kommun

Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria om förbud mot och begränsningar för terrängkörning i en kommun Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-11-23 M2017/02880/R m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria

Läs mer

INFORMATION OM BOENDEPARKERING I NORA CENTRUM

INFORMATION OM BOENDEPARKERING I NORA CENTRUM INFORMATION OM BOENDEPARKERING I NORA CENTRUM I centrala Nora tillåts parkering på gatumark normalt i högst 2 tim under dagtid vardagar. För boende inom området kan i vissa fall behov uppstå att kunna

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden. Tekniska nämndens verksamhetsområde. Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende

Reglemente för tekniska nämnden. Tekniska nämndens verksamhetsområde. Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende Styrdokument Dokumenttyp Reglemente för tekniska nämnden Diarienr 2014/KS0372 Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-10 121 Rev KF 2015-06-17 43 Gäller fr o m 2015-01-01 Ansvarig Kanslichefen Följs upp

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Samhällsbyggnad Medborgarhuset 780 50 VANSBRO Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För att kunna behandla ansökan fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sid 2 samt att ett

Läs mer

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämndens

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämndens 2015-03-10 ionsordning för samhällsbyggnadsnämndens verksamheter Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-05-14, 71. Reviderad av samhällsbyggnadsnämnden 2015-03-10, 66 Se även kommunstyrelsens delegationsordning

Läs mer

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 PM 2003 RIII (Dnr 329-3086/2003) Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Projektdirektiv Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Projektdirektiv Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Trafikkontoret Bilaga1, Projektdirektiv Dnr T2012-310-02254 Sida 1 (7) 2015-11-25 Projektdirektiv Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Författare: Jan Prestberg, Daniel Firth Version

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Jag ansöker om förlängning av tidigare beviljat parkeringstillstånd.

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Jag ansöker om förlängning av tidigare beviljat parkeringstillstånd. Sidan 1 av 7 ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att kunna behandla ansökan fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 2, nytt läkarintyg skall lämnas med 2-3 års mellanrum

Läs mer

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2014-02-18 N2014/850/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden beslutar att som svar på remissen överlämna kontorets tjänsteutlåtande till Transportstyrelsen

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden beslutar att som svar på remissen överlämna kontorets tjänsteutlåtande till Transportstyrelsen Dnr Sida 1 (7) 2015-12-10 Handläggare Måns Magnusson 08-508 260 05 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Förslag till föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:73)

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Parkeringstillstånd för rörelsehindrad är ett undantag från lokala trafikföreskrifter om parkering på allmän plats i hela Sverige. Tillståndet syftar till att göra

Läs mer

Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred. Ulla Nilsson Sekreterare. 2 Lokal trafikföreskrift om parkering spå Sjövägen i Hultsfred

Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred. Ulla Nilsson Sekreterare. 2 Lokal trafikföreskrift om parkering spå Sjövägen i Hultsfred Kallelse 1 (1) Ersättarna för kännedom Trafiknämnd Hultsfred 2017-02-20 Tid för sammanträde måndagen den 27 februari 2017 kl. 08:00 Lokal Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred Åke Nilsson Ordförande Ulla

Läs mer

Förslag om att ta bort parkeringstillstånd för miljöfordon i Linköpings kommun

Förslag om att ta bort parkeringstillstånd för miljöfordon i Linköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (5) 2015-04-07 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr Sbn 2014-491 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Anna Wallroth Samhällsbyggnadsnämnden Förslag om att ta bort parkeringstillstånd

Läs mer

Revidering av delegationsordning för tekniska nämnden

Revidering av delegationsordning för tekniska nämnden Tjänsteskrivelse 1(2) 2016-09-27 Dnr: TN 2016/226 Tekniska nämnden Revidering av delegationsordning för tekniska nämnden Förslag till beslut Tekniska nämndens beslut Tekniska nämnden godkänner ny delegationsordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1998:1256 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Delegationsordning. Delegat. Ärenden där beslutanderätt delegeras. Bilaga 1 TN sid 1(6)

Delegationsordning. Delegat. Ärenden där beslutanderätt delegeras. Bilaga 1 TN sid 1(6) sid 1(6) ionsordning Trafiknämnden delegerar rätten att fatta beslut på nämndens vägnar i nedan förtecknade ärenden. ionsrätten avser i förekommande fall såväl bifall som avslag om inte annat anges. Trafikdirektören

Läs mer

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

Märke H23 förberedande upplysning om vägnära service

Märke H23 förberedande upplysning om vägnära service RIKTLINJE 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:84 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Catrine Carlsson, csk 2011-02-09 1.0

Läs mer

Parkeringsavgifter för rörelsehindrade. Svar på skrivelse från Patrik Silverudd (L)

Parkeringsavgifter för rörelsehindrade. Svar på skrivelse från Patrik Silverudd (L) Dnr Sida 1 (6) 2016-10-12 Handläggare Jarina Edlund 08-508 260 94 Till Trafiknämnden 2016-11-10 Parkeringsavgifter för rörelsehindrade. Svar på skrivelse från Patrik Silverudd (L) Förslag till beslut 1.

Läs mer

Trafikkontoret. Snabbguide trafikreglering på enskild väg.

Trafikkontoret. Snabbguide trafikreglering på enskild väg. Trafikkontoret Snabbguide trafikreglering på enskild väg www.goteborg.se Här får du svar på de vanligaste funderingarna om hur trafik på enskild väg kan regleras: Enskild väg som begrepp i trafiklagstiftningen

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 Delegationsordning Nämnden för service och teknik Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänna förutsättningar sidan Vad innebär delegering?

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Innehåll P-tillståndet är till för dig... 3 Var kan jag parkera?... 3 Tid och avgift... 4 Användning

Läs mer

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon Eva Sunnerstedt Stockholms Stad eva.sunnerstedt@stockholm.se Antalet eldrivna bilar ökar i Sverige! 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 2008 2009 2010

Läs mer