nära Vitaby och Vitemölla

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "nära Vitaby och Vitemölla"

Transkript

1 Lödahus nära Vitaby och Vitemölla

2 Sinnebilden av den skånska gården. Dold för världens blickar. Ett smycke infattat i gröna fält. Innergården omsluten av gårdens tre längor. Trädgårdens intima slutenhet ger kontrast åt markernas och landskapets vidd. Den trelängade gården på backarna har harmoniska proportioner. I snart tjugo år har den befunnit sig i vasstaksläggaren och krukmakarens goda och kunniga händer. Sedan århundraden i familjen Pipers ägo, har det varit en del av den långa historien kring Christinehof och Torup. Trä och tegel. Gråsten och kalkbruk. Linoljefärg och rödfärg. Huset är inrett med naturmaterial. Det är restaurerat med stor kunskap och respekt för byggnadstradition och med sinne för och omsorg om varje detalj.överallt finns sunda, beprövade och tåliga material vilka fodrar ett minimum av underhåll. Lödahus erbjuder något av ett privat retreat. Luften är klar och frisk. Det är en sällsam plats där tystnaden är öronbedövande och nätterna mörka och stjärnklara. Naturen leder tanken till John Bauers och Elsa Beskows förtrollade världar

3 Vad man än önskar sig av sin blivande tillvaro på gården i Lödahus, skulle man kunna säga: Här får man nästan hela önskelistan! En ömsint restaurerad, klassisk skånegård. En historisk terräng som det tar ett, kanske två, liv att utforska. Närhet till havet och Vitemöllas stränder. Privilegiet att somna och vakna i naturens rogivande vagga. På samma gång är den trelängade gården ett stycke levande historia. Under den omsorgsfullt genomförda renoveringen har man varit dåtiden trogen vad gäller materialval och skapat en atmosfär som för besökaren flera hundra år bakåt i tiden. Samtidigt finns moderna inslag som svarar mot våra nutida krav på bekvämlighet. Med största sannolikhet har det funnits bebyggelse på platsen långt före 1750, vilket är året då gården omnämns för första gången. Lödahus har med kärleksfulla händer och utvecklat sinne för det vackra och stämningsfulla, kommit att bli en helgjuten plats, både utomhus och invändigt! När ägaren fann gården för snart tjugo år sedan, var renoveringsbehoven omfattande. Men tack vare det undersköna läget i avskildhet, med den vilda naturen praktiskt taget invid husknuten, var man beredd att satsa både tid, kraft och pengar för att sätta den gamla gården i stånd.

4 Innergården famnar södersol. Kullerstensgården hölls i gångna tider fri från ogräs och sopades precis som golven inomhus. Bikupor stod ofta mot längans södersida. Har Du gröna fingrar och längtar efter lite jord under naglarna kanske det kan vara mödan värt att anlägga en riktig gammaldags allmogeträdgård, med välklippta buxbomskvarter och grusade gångar och alla kära gammaldags blomster? Orangeriet medger både oliver och citroner! Trivs Du bättre i vildare miljö finns ett virrvarr av stigar och småvägar, där man kan vandra eller rida i underskön natur - utan att möta en enda människa!

5 Den gamla korsvirkeslängan har tillsammans med det forna stallet blivit en rymlig bostad med all tänkbar bekvämlighet. Utan att snegla på rådande trender har ägaren skapat ett avslappnat, generöst hem, där moderna standard samsas fint med ålderdomlig atmosfär. Det är en klassisk, stilren länga med parvis placerade fönster, fina proportioner och genomlysta rum. En fridsam atmosfär präglar boningslängan. Det känns att det bott människor här som varit tillfreds med sina liv...

6 Vilsamt. Tidlöst. Enkelt. Respekt för gammal klok tradition. Enkla, tillgängliga material åldras vackert och värdigt, ger känslan av hållbarhet och obruten tradition sedan hundratals år. Varje detalj berörd av människohand. Restaurerad i långsam takt med en medvetenhet som kommer inifrån. Livskvalitet med eftertanke. Ett omsorgsfullt hantverk. Precis som keramiken och vasstaken, skapade av samma händer.

7 Naturen och tystnaden härskar över människan. Överröstar världens brus. Ingen trafik. Bara människor som vandrar. Kor som betar. Någon som kommer till häst. Atmosfären är informell, otvungen och avslappnad. Bekvämt och lätt att leva med. Materialen tål att nötas.

8 Klammers bäck vindlar och porlar vid östra och norra tomtgränsen. Bortom bäckens mossbelupna stenar finns ljusluckra skogsbackar. Åt väster och söder öppen mark med kullar och älvdans på ängen. John Bauer skulle finna sin plats med alla naturväsen så tätt inpå Enkelt och ärligt motstår tidens tand och modets nycker. Rummen genomlysta. Ljuset silas mjukt.

9 I vår överstimulerande värld, ge dig tid att sitta alldeles stilla på en stubbe i skogen. Studera en myra som bär ett strå till sin stack. Gläds och förundras inför livets storhet och mysterium. Ögonblick blir till luckor i tiden, till nödutgångar för en stressad själ.

10 En smal markväg med gräs i mitten. Kulturlandskap under himlens kupa. En tupp gal i ottan. Ett rådjur på lätta fötter. Natur- och kulturupplevelserna kan radas upp som smultron på ett strå.småvägar leder till kritvita stränder och fiskelägen. Vi känner inte gårdens historia i detalj. Men för den med öppet sinne och en gnutta kunskaper är ett gammalt hus som en uppslagsbok. Gårdens placering antyder att den också i gången tid varit betydande. För varje form av utåtriktad verksamhet är det tillgängliga läget perfekt. Ändå bjuder både hus och trädgård på platser i ro och avskildhet.

11 Sunt och jordnära i samklang med sin omgivning. Tradition i självklar symbios med ekologi. Sinne för detaljer.

12 Boningslängan är lång och slank, byggd av korsvirke och lersten. Delvis är den panelklädd eller linad som vi säger, med nätta locklister. Den grova, breda panelen, vare sig den är liggande eller stående, har ingen hävd i Skåne. Och den röda slamfärgen kom oftare från Andrarums alunbruk än Falun! Logbyggnaden skriver sin historia från tidigt 1900-tal. Här ryms keramikverkstaden. Här förvaras vassbuntarna. Men för den som önskar kan en gästbostad inredas!

13 Minns Du vårarna därhemma, vår tysta stig längs gårdens vång, vindens sus i vallens pilar, jordens doft och rymdens sång... Minns Du almarna i knoppning eller längans vita vårsolsdröm, minns du glittret mellan alarna ifrån bäckens vårflodsström... Minns Du ängens blomsterrike som bortom hagen mot oss log, minns du åkerns blanka mylla eller skimret ifrån vårens plog. Minns Du åsens gullvivssaga eller mossens gyllne sälg... Minns du gärdets söta körvel som vi plockade till påskens hälg... Minns du, minns du hemmets vårar, kommer du ej än en gång, med mig såsom fordom, på vår tysta stig längs gårdens vång? Skribenten och hembygdsskalden Theodor Tufvesson fångar som ingen annan landskapets och de gamla gårdarnas stämning och själ

14 Solkatter leker på brädgolv och tegelgolv. Dörrar knarrar. Fotogenlampa när det skymmer.

15 Rödvin i glasen. Samtal och skratt. Orangeriet är en älskad plats.

16 Vägen till Lödahus... Som så många gånger förr lånar vi, som avslutning, några känsligt komponerade rader ur Tomas Löfströms läsvärda bok På Österlen. Vägarna söker sig mot öster, och slätten sluttar mot stranden. Där, i sanden, välkomnar landet vågorna, de frasande bränningarna, de dånande dyningarna långt bortifrån. Det är en brusande, blånande dialektik. Och havet som ger och tar, det väldiga havet som älskar Österlen, sjunger om det avlägsna och främmande, det som här vid denna kust inte är skrämmande utan lockande, det som är hemligheten men också tillhörigheten, det som är hembygden och mysteriet. Ty Österlen fortsätter dit ut. Det har ingen gräns åt det hållet. Där ute öppnar sig havets landskap mot himlen och världen. Den längtan som är Österlen når bortom horisonten. Och måhända ger fjärrsikt också tanken flykt?

17

18 Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: U-formad skånegård med friliggande orangeri och butik. Byggnadsår/renoveringsår: Bostad troligen uppförd på 1750-talet och logen ca Genomgripande renoverad från år 1995 och framåt. Storlek: Bostad ca 125 kvm. Keramik- & vassverkstad ca 215 kvm. Butik & orangeri ca 75 kvm. Konstruktion: Skånsk grund i tre av bostadens rum, gjuten betongplatta på mark i övriga rum. Grundmur av natursten. Korsvirkesstomme av tegel och lersten med innervägg av lättklinkerblock. Putsad fasad, delvis locklistpanel. Bjälklag av trä. Tak på bostad av vass, eternit/vass på orangeri, och pannplåt på loge. Självdragsventilation. Frånluftsfläkt i badrum och kök. Inredning & utrustning: Kök från år 2013 med spis, fläkt, kyl, frys och mikrovågsugn. Ekbänkskivor. Tvättstuga med tvättmaskin och vaskskåp. Helkaklat badrum med toa, handfat och duschhörna. Vattenburen golvvärme. Gästtoalett i keramikverkstad med handfat. Golv: I kök och hall linoljevaxat tegelgolv. Tvättstuga, vardagsrum och sovrum med oljad Höganäsklinker. Gästrum, kontor och Tv- rum med såpskurat trägolv. Uppvärmning: Jordvärme från år 2013 via vattenburen golvvärme i kök, tvättstuga, badrum och hall, via radiatorer i gästrum och kontor. Fläktelement från jordvärmen i verkstad. Direktverkande el via golvvärme i vardagsrum och sovrum. Luft/ luftvärmepump i vardagsrum från år Morsö gjutjärnskamin, Husqvarna vedspis, Morsö kamin, samt pelletskamin. Vatten & avlopp: Vatten från egen grävd brunn. Avlopp till trekammarbrunn. Inget föreläggande från kommunen. Pris: :- eller bästa bud. Fastighetsbeteckning: Simrishamn Torup 1:5, Torup Lödahus 1, Vitaby Areal: kvm Taxeringsvärde: :- varav byggnad :- Taxeringskod: helårsbostad Pantbrev: 2 st om totalt :- Försäkring: Länsförsäkringar Servitut: Förmån: 1 Officialservitut Väg. (In och utfart på väg.) Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19 Uppvik & döttrar på landet! Månstorp Smedstorp

19 Simrishamn Torup 1:5 Torup Lödahus Vitaby Vy från höjden ovanför Lödahus. Text & layout: Gabrielle Malmberg Foto: Lotta Nordstedt

20 Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning Till innehållet Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning Bra för fastighetsmäklare att veta om Budgivning Mäklarens skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress eller telefonnummer) samt bud med tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella villkor om t.ex. lån eller besiktning. Om bud lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts. Om uppdraget slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren överlämna förteckningen till uppdragsgivaren. Mäklarens information om budgivningen Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren för försäljningen. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om buden inte lämnats på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden gäller till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart säljaren som kan bedöma om ett bud är intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter. Krav på tydlighet vid budgivningen Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljas en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke. Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter om budgivningen eller annat som gäller förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed. Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information om skriftlighetskravet vid köp av fastighet och bostadsrätt. Mäklaren bör framhålla att köpet är bindande först då både köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. I samband med att överenskommelse om tid för kontraktskrivning träffas kan det finnas anledning att påminna om mäklarens skyldighet att vidarebefordra alla bud till säljaren. Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har tillsyn över dessa samt informerar om god fastighetsmäklarsed. Myndigheten ger ut faktablad som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. Faktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. POSTADRESS Box 17174, Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan 6 TELEFON VX TELEFAX E-POST WEBBPLATS Sida 1 av 1

21 Vår filosofi är ganska enkel. Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i. Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget Men, det ska erkännas - udda hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig! För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Fotograf Peter Carlsson Gabrielle Malmberg VD/reg. fastighetsmäklare Text, foto & layout, (nås bäst via sms) Lotta Nordstedt Fastighetsmäklare Grafisk form, foto & web Andreas Johansson Visningar, koordinator & foto Elisabeth Wretsell Fastighetsmäklare Ansvarig för Uppvik VÄST Lasse Mangs Text, foto & layout

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas hus. Elliotts hus. Emma efter kvinnan som levde här under större delen av förra seklet. Elliott efter ägarparets Lagottohund som fått leka

Läs mer

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen NÄRA GYLLEBOSJÖN Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen var på lite bushumör dagen då detta område kom till. Vill man på österlen ha

Läs mer

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt KVERRESTAD Lantligt & romantiskt f r i t t. Slingrande vägar genom öppet landskap. Rapsgula fält och gröna åkrar. Långt borta en skimrande horisontlinje. Gårdar och hus utspridda som slumpvis strödda över

Läs mer

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen...

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... A ttusa Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... Allévägen mellan Fågeltofta och St Olof löper förbi Kronovalls slott, vindlar och svänger, upp och ned, förbi gårdar och längor, stengärdsgårdar

Läs mer

Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP

Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP Platsen har varit bebodd i nästan tusen år. I fjärran medeltid var Tumathorp en betydelsefull stad i danska Skåne. Ett ryktbart världsligt och andligt centrum vid Tommarpsån

Läs mer

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus NYEHUSEN Sandskog. Solgass. Havsbrus Inga måsten. De tar obönhörligen slut i höjd med landsvägen som svänger ner mot Yngsjös milslånga stränder. På sanddynerna, bland sandskogens mjuka tallar och på kullarna

Läs mer

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE MATROSSTRÄDDET SKILLINGE Himmel och jord. Hav och land. Öppna fält. Solglitter över silvrigt hav. Vita segel. Hallasten och släta, badvänliga klippor. Grönskande strandängar där betesdjur håller markerna

Läs mer

s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad.

s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad. s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad. Modernt boende. Lantlig stämning. Generösa ytor. Närhet till kommunikation. En modern planlösning på gjutna, gråmålade betonggolv där kök och matsal är ett.

Läs mer

Margaretetorp. Södra Lökaröd

Margaretetorp. Södra Lökaröd Margaretetorp Södra Lökaröd Brösarps norra backar. Den sandiga marken är mörklila av blommande ljung. Vyerna över vidsträckt hed är storslagna. Landskapet bär en ålderdomlig prägel. Det är vandrarnas och

Läs mer

Sandby no. 2. nära Sandhammaren

Sandby no. 2. nära Sandhammaren Sandby no. 2 nära Sandhammaren Vidsträckta vyer, där årstidernas skiftningar ger livet rytm. I skrivande stund spirar redan höstsåddens gröna, och lovar en framtid av frodiga fält av raps och säd och betor.

Läs mer

HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA

HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA - 1 - Ovanför det branta backafallet ligger Furet. Solvarm, doftande furuskog. Ljusrosa trift och backtimjan i skyar över hela Marknadsfältet, som en gång om året byter stämning

Läs mer

Ett rött torp med vita knutar

Ett rött torp med vita knutar Ett rött torp med vita knutar g u s s a r ö d s f r i t i d s b y En förborgad hemlighet, nästan, är Gussaröds fritidshusområde, inne i trollskogen strax norr om Brösarps by. De boende pratar själva om

Läs mer

RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus.

RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus. RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus. Landskapet veckar sig i kullar och dalar kring Rörums kyrkby. Kulturbygden bär spår av fjärran stenålder och i skrifter från 1100-talet nämns byn för första gången. Prägeln

Läs mer

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD Karl Johansgården Trelängad skånegård i HÖRRÖD En kultiverad oas! Mängder av rosor som doftar, klättrar och klänger. Å ena sidan mjuka, gröna gräsmattor för bara fötter i daggvåt gryningstimme. Å andra,

Läs mer

VITABY P ILOSVÄG - 1 -

VITABY P ILOSVÄG - 1 - VITABY P ILOSVÄG - 1 - FJÄRILARNAS HUS Trädgården full av fjärilar! Vitaby en levande och trivsam liten by på höjderna ovanför Kiviks fiskeläge. Lugna smågator längs prunkande trädgårdar av den nätta sorten.

Läs mer

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD GAMLA SKOLAN I SILLARÖD Lite hemligt, men bara ett stycke från lilla Sillaröds by, ligger den gamla skolbyggnaden. Fridfullt, men utan att kännas ensamt hus och torp kantar vägen med jämna mellanrum. Fram

Läs mer

HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD. i Gropahålets naturreservat

HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD. i Gropahålets naturreservat HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD i Gropahålets naturreservat Viker av från kustvägen som förbinder Maglehem med Friseboda, Rigeleje med Nyehusen och som fortsätter längs kusten mot Österlens norra

Läs mer

ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 -

ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 - ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 - I byns gamla skola råder ett milt och mycket trivsamt kaos. De mäktiga byggnaderna hyser en stor familj med ett innehållsrikt liv. Maria, Janne, sönerna, hundarna

Läs mer

Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet. Med storslagna vyer över vidsträckt hed

Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet. Med storslagna vyer över vidsträckt hed Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet Med storslagna vyer över vidsträckt hed Färden går på slingrande grusväg över bron vid Verkeån och genom vinodlingar innan jag lämnar bebyggelse och civilisation och

Läs mer

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN Längorna skimrar kritvita i morgonljuset. Den soldränkta gården är ettt vardagsrum vars hela golv är stensatt, suddar gränsen mellan inne och ute. Trädgårdsmöbeln under parasollen

Läs mer

SKÅNE TRANÅS. LesLavandes

SKÅNE TRANÅS. LesLavandes SKÅNE TRANÅS LesLavandes När man lämnat lilla kyrkbyn Skåne Tranås tar det nästan ingen stund alls innan man är framme vid den trelängade gården. Det faluröda planket mot den smala och ganska kurviga landsvägen

Läs mer

EN MODERN KLASSIKER LUND

EN MODERN KLASSIKER LUND EN MODERN KLASSIKER LUND Historia och framtid. Tradition och innovation. Forskning och entreprenörsskap. Anno 1953 i kvarteret invid Stadsparken. Åkerlund & Rausing grundades 1929. Verksamheten bedrevs

Läs mer

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster T r i l l a b a k k a g å r d nära Övedskloster Smältande sol, ljusblå himmel. Vida åkrar utsträckta över kuperat landskap. Axen fullmogen, nickar och vajar i knappt märkbar bris. Under de höga trädens

Läs mer

Rävåkra. säng & frukost. Ett personligt B&B mitt på Österlen

Rävåkra. säng & frukost. Ett personligt B&B mitt på Österlen Rävåkra säng & frukost Ett personligt B&B mitt på Österlen Solgläntan Himmelriket Kärnhuset Rosenrummet Hönshuset Svalboet Alla har de egna namn, rummen som gästerna återvänt till år efter år. Ett Bed

Läs mer

Högt över havet, med utsikt över Hanöbukt och Blekingekust, ja praktiskt. taget ända till Kungsholmen utanför Karlskrona, finns en fristad så inbäddad

Högt över havet, med utsikt över Hanöbukt och Blekingekust, ja praktiskt. taget ända till Kungsholmen utanför Karlskrona, finns en fristad så inbäddad Tegelhuset på sin platå av bastanta stenar i grunden har legat med vy över dalen och Svinabergas böljande landskap sedan början av 1900-talet. Fyra generationer senare har huset genomgått en fullständig

Läs mer

S i m r e m a r k e n. Ett modernt strandhus på sydkusten

S i m r e m a r k e n. Ett modernt strandhus på sydkusten S i m r e m a r k e n Ett modernt strandhus på sydkusten Ett hus vid havet. Vyer över obruten horisont, där hav och himmel möts. Solen gassar. Vågorna glittrar. Rufsiga moln seglar över himlen. En kort

Läs mer

Det som från begynnelsen var ett paradis att befolka mest om sommaren, byggdes i udda, originell stil i samråd med den (för de arkitekturhistoriskt

Det som från begynnelsen var ett paradis att befolka mest om sommaren, byggdes i udda, originell stil i samråd med den (för de arkitekturhistoriskt PÅ STENSHUVUD Inte bara den yppiga grönskan och det branta fallet mot ett vatten som skiftar i turkos och akvamarin, för mina tankar mot medelhavskust. Capri är ett av min längtans mål. Och utan att ha

Läs mer

I fridfulla kvarter...

I fridfulla kvarter... Hammenhög Ett resligt, klassiskt gatuhus anno 1930. Fridfulla kvarter med liknande hus uppförda vid ungefär samma tid, men alla med egen karaktär. Putsade i gult, grått, vitt. Röda tegelhus, s n. Huskroppen

Läs mer

Barnmorskehuset i ELJARÖD

Barnmorskehuset i ELJARÖD Barnmorskehuset i ELJARÖD - 1 - Ett rött hus med vita knutar. Sikten över åker och äng sträcker sig långt ut i alla väderstreck. Runtom ligger gårdar, utströdda i landskapet. Härliga promenadvägar bland

Läs mer

Bögerups Gård Stockamöllan

Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups gård i försommarskrud. Här gick Magnus Stenbocks svenska armé över ån på väg till det avgörande slaget mot danskarna i Helsingborg i februari 1710. Vid Stockamölla har

Läs mer