PROTOKOLL 1 (46)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (46)"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (46) Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan , Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Thomas Lindahl, förhandlare, kommunledningskontoret, kl Justerare Robert Ignberg och Ulrika Hjonequist Paragrafer 1-31 Ersättare Caroline Cercio och Catharina Falk Underskrifter.. Tomas Marklund, ordförande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare.. Robert Ignberg, justerare Ulrika Hjonequist, justerare BEVIS OM ANSLAG Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdatum Anslaget har satts upp Anslaget tas ner efter Förvaringsplats för protokollet Kommunledningskontoret/sekretariatet Underskrift. Åsa Lundmark

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 2 Beslutande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Förhindrad ledamot Inkallad ersättare Daniel Enwall (S), närv t o m Peter Stensmar (S), närv kl kl 16.45, , tjg fr o m kl 16.45, 18 Evelina Fahlesson (S) Börje Lindström (S) Markus Lindgren (C) Håkan Andersson (C) Ida Lindh (FP), närv t o m Birgitta Burström, närv kl kl 15.30, , tjg fr om kl 15.30, 8 Carina Lundmark (S), närv Agneta Burman-Ljungblad (S), närv t o m kl 15.30, 7 kl , tjg fr o m kl 15.30, 8 Hans-Eric Wallin (V) Weidan Gong (V) Jens Wennberg (FP) Stina Engström (FP) Rune Wästerby (MP) Daniela D Angelo Wikström Daniel Öhgren (C) Kjell Bergmark (C) Roland Östlund (SD) Per Olofsson (SD)

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 1 Dnr KS Extra ärenden Ordföranden anmäler följande extra ärenden att behandlas efter ärende 23: - Avsägelse från Catharina Falk (FP) av uppdrag som ledamot i nämnden för support och lokaler och eventuellt fyllnadsval - Avsägelse från Ida Lindh (FP) av uppdraget som ersättare i kommunstyrelsen och eventuellt fyllnadsval Ordföranden anmäler följande extra ärenden att behandlas efter ärende 24: - Ändring av val till Norrbotniabanan AB De extra ärendena får behandlas.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 2 Dnr KS Fråga av Bertil Almgren (S) om Skellefteå busstation Kommunfullmäktigeledamoten Bertil Almgren (S) har till kommunstyrelsens ordförande ställt följande fråga: Frågan om Skellefteå busstation med tillhörande väntsal har varit en lång följetong i Skellefteå kommun och även här i kommunfullmäktige. Att standarden är under all kritik alltifrån öppettider i vänthallen till information om Skellefteå kommun med mera är känt. I och med den kalla årstiden blir det fler reaktioner från resande till och från Skellefteå. Det måste vara få här i kommunfullmäktige som inte fått reaktioner om att någonting måste göras. Nu är vi i ett läge där till och med klockan på Skellefteå busstation stannat, vilket måste ses som ett tecken på att något måste göras. Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande blir därför: - Hur ser du på situationen kring Skellefteå busstation, både ur ett resandeperspektiv och arbetet som pågår om vi ska bli innevånare 2030? - Anser du att kommunen måste göra något åt Skellefteå busstation innan det blir tal om ett nytt resecentrum med den standard vi kan förvänta oss på det? Med kommunfullmäktiges medgivande besvarar kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) frågan. Sedan Bertil Almgren (S) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 3 Dnr KS Fråga av Andreas Westerberg (FP) om hur demokratiprisets jury ska vara sammansatt Kommunfullmäktigeledamoten Andreas Westerberg (FP) har till kommunstyrelsens ordförande ställt följande fråga: Det finns ett förslag om att införa ett demokratipris i Skellefteå. Vid kommunstyrelsens möte den 7 januari var tanken att dessa planer skulle bekräftas för att läggas fram till fullmäktige för beslut. Så blev dock inte fallet. Ärendet återremitterades till förvaltningen eftersom majoriteten dels ansåg att det fanns oklarheter kring hur detta pris skiljer sig från andra utmärkelser som kommunen delar ut, dels för att majoriteten inte var nöjd med förslaget kring hur juryn skulle vara utformad. Förslaget gick ut på att kommunens demokratiberedning skulle utgöra jury när pristagare ska utses. Socialdemokraterna är inte bekväma med den lösningen eftersom att de inte har majoritet i demokratiberedningen. De menar alltså att detta pris ska vara färgat av partipolitiska överväganden och att värdiga pristagare i någon mån måste dra åt samma håll som det socialdemokratiska partiet. Socialdemokraternas hållning angående juryns sammansättning väcker många frågor. Tänker de sig att demokrati endast inryms i aktiviteter och åsikter som det socialdemokratiska partiet företräder? Menar de att en politisk motståndare till Socialdemokraterna på förhand ska vara utesluten från att kunna vinna denna utmärkelse? Betraktar Socialdemokraterna detta pris som en belöning för sakpolitiskt engagemang inom arbetarrörelsens egen sfär? Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman: Hur tänker du dig att en opolitisk sammansättning av demokratiprisets jury ska se ut, så att det inte blir ett verktyg för att endast belöna personer eller föreningar som är lojala gentemot det socialdemokratiska partiet? Med kommunfullmäktiges medgivande besvarar kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) frågan. Sedan Andreas Westerberg (FP) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 4 Dnr KS Interpellation av Andreas Westerberg (FP) om meddelarfriheten inom äldreomsorgen (25/14) Kommunfullmäktigeledamoten Andreas Westerberg (FP) har till socialnämndens ordförande ställt följande interpellation: I Norran den 28 november 2014 rapporteras det om personal som larmar om problem vid ett av kommunens äldreboenden. Tidningen beskriver hur personalen upplever att arbetsgivaren har för höga förväntningar på hur de ska kunna serva enskilda boende. Trots återkommande diskussioner med sin arbetsledare anser personalen att de inte möter förståelse för det som de upplever som brister på arbetsplatsen. Bland annat uppger personalen att de fått veta att vi måste acceptera att kränkas, att det ingår i jobbet när det gäller äldre med vissa diagnoser. I samband med denna rapportering uttrycker äldreomsorgens förvaltningschef besvikelse över att personalen vänts sig till media med problemet. Rapporteringen om detta aktualiserar dels frågan om arbetsbelastningen inom äldreomsorgen, dels frågor om huruvida det finns adekvat arbetsledning på alla boenden och om hur äldreomsorgen agerar när personal slår larm om brister. Men rapporteringen väcker också frågor kring personalens meddelarfrihet. Grunden för den svenska meddelarfriheten stadgas i tryckfrihetsförordningen 1 kap. 1 3 st. Det är denna rätt som personalen har använt sig av när de informerat media om de problem som de upplever på sitt boende. Att förvaltningschefen blir ledsen av att personalen utnyttjar denna rätt är förvånande då det snarast finns goda skäl för kommunen att se med tillförsikt på denna typ av säkerhetsventil inom demokratin. I detta fall hade bristerna först meddelats till arbetsledningen, men när detta inte ledde till meningsfulla åtgärder meddelade personalen media. Med anledning av detta vill jag fråga socialnämndens ordförande: I vilken typ av fall är socialnämnden beredd att välkomna att personal inom socialnämndens verksamheter nyttjar sin meddelarfrihet? Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) lämnar följande svar: Meddelarfriheten är en trygghetsfaktor för personalen och möjliggör ett ständigt förbättrings- och kvalitetsarbete inom all verksamhet. Alltid och i alla typer av fall kan personalen använda sin meddelarfrihet.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 Sedan Andreas Westerberg (FP), Kenneth Fahlesson (S), Stina Engström (FP), Andreas Löwenhöök (M), Hans Brettschneider (MP), Jeanette Velander (V) och Gunilla Hedlund (C) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 5 Dnr KS Interpellation av Carina Sundbom (C) om bra vägbelysning i hela kommunen (26/14) Kommunfullmäktigeledamoten Carina Sundbom (C) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande interpellation: Vår kommuns geografiska läge gör att vi har stort behov av belysning under en stor del av året. God belysning är en förutsättning för att kvinnor och män, flickor och pojkar ska trivas och känna trygghet. Det påverkar hur attraktiv vår kommuns livsmiljö är. Det handlar om att göra det säkert och tryggt i våra byar, i stadens gångtunnlar och längs efter våra gång- och cykelbanor. Men det handlar även om att med ljusets hjälpa skapa vackra och spännande miljöer där människor vill vistas även när mörkret tränger sig på. Det har under de senaste åren varit mycket diskussioner kring hur belysningen fungerar i vår kommun. Kanske främst i samband med planerna på nedsläckning av vägbelysning på landsbygden, men även i stan är belysning en het fråga. För Centerpartiet är belysningsfrågan av ovanstående skäl väldigt viktig och jag vill därför ställa följande frågor till tekniska nämndens ordförande: - Det pågår ett arbete med att ta fram nya riktlinjer för vägbelysning på landsbygden. Hur går det arbetet? - Vilka riktlinjer finns det för belysning i stadsplanerat område? Är det aktuellt att se över dessa? Tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S) lämnar följande svar: I Skellefteå kommun har vi sedan kommunsammanläggningarna i slutet på 60-talet och början av 70-talet ett bidragssystem för bidrag till belysningsföreningar. Bidraget är ett frivilligt åtagande som är betydligt generösare än de flesta andra kommuner i Sverige. Bidraget kom till för att öka trivseln på landsbygden. Bidraget betalas ut till en belysningsförening som svarar för att bygga anläggningen efter bestämda regler. När anläggningen är klar tar kommunen över och driver den. I regelverket fanns redan från början inskrivet att en belysningsanläggning kunde läggas ned eller återlämnas till föreningen. Dock fanns en otydlighet under vilka former detta kunde ske. För att få klarhet i detta gick tekniska nämnden med ett ärende till kommunfullmäktige.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 Efter fullmäktiges beslut har tekniska kontoret (numera samhällsbyggnad) haft uppdraget att verkställa beslutet. Detta ledde till en stor diskussion med stundtals upprörda känslor. Tekniska nämnden konstaterade då att det gamla regelverket hade sådana brister att det borde ses över. Till en början handlade detta om att göra justeringar i befintligt regelverk som efter en tid enbart visade på nya tolkningsproblem. Efter detta startade vi om med att försöka ta fram ett helt nytt och enkelt regelverk utan för mycket detaljer. Det nya innebär i korthet att vi inte kommer att se lika hårt på t ex. 200 m-regeln och att varje bebodd fastighet generar en ljuspunkt. Placeringen av dessa ljuspunkter sker i samråd med de boende. Det finns ytterligare en del detaljer i detta som jag inte går in på vid detta tillfälle. Under hösten 2014 har det nya regelverket testats med ett gott resultat. Regelverket är inte färdigt än och för mig har det varit viktigt att komma fram till ett beslut som vi kan bli politiskt eniga om. Den andra frågan avser belysning inom detaljplanerat område och där kommunen har skyldighet att svara för belysning. Här finns regler och anvisningar i bl.a. Boverkets författning och Argus (allmänna råd får gators utformning och standard). Dessutom finns en antagen belysningspolicy. Några ytterligare riktlinjer känns inte särskilt angelägna utan här förs ständiga diskussioner mellan ansvarig nämnd och förvaltning om val av armaturtyper med hållbarhetsperspektivet i focus. Den tekniska utvecklingen går dessutom så snabbt mot t.ex. LED-armaturer att det kan finnas risk att detaljerade riktlinjer kan fördröja bra åtgärder. Sedan Carina Sundbom (S), Ola Burström (S), Andreas Westerberg (FP), Filip Palukka (V), Lennart Hägglund (KD), Agneta Hansson (V), Gunilla Hedlund (C), Kenneth Fahlesson (S), Hans Brettschneider (MP), Andreas Löwenhöök (M), Weidan Gong (V) och Peter Lindkvist (SD) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 10 6 Dnr KS Motion av Ida Lindh (FP) och Håkan Lindh (FP) om alla barns rätt till förskola (14/13) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamöterna Håkan Lindh (FP) och Ida Lindh (FP) föreslår i en motion att berörda nämnder i sin planering av förskolan tar hänsyn till att den lagstadgade rätten till förskola kan öka från 15 till 30 timmar per vecka. Denna rätt gäller bland annat för barn till arbetslösa eller föräldralediga. Barn- och grundskolenämnden anför att ett av målen i deras långsiktiga handlingsplan är att utöka vistelsetiden från 15 timmar till 30 för alla barn. I dag finns 94 % av alla 1-5-åringar i förskoleverksamhet i kommunen. Att bereda plats till alla barn skulle innebära en utökning med cirka 12 avdelningar, men att öka vistelsetiden från 15 till 30 timmar ryms inom befintlig verksamhet men inte inom nuvarande budgetram. Barn- och grundskolenämnden har beviljats medel ur sociala investeringsfonden för ett projekt vilket bland annat innebär att alla barn på Anderstorp som har 15 timmar eller mindre kommer att erbjudas 20 timmar i veckan. Om projektet faller väl ut kan detta vara ett första steg till att utöka antalet timmar för alla barn. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att återremittera motionen till barn- och grundskolenämnden med uppdrag att ge en tydligare motivering till varför de föreslog avslag. Barn- och grundskolenämnden föreslår att motionen avslås eftersom de inte prioriterar utökning av antalet timmar i förskolan. Motionen avslås i avvaktan på utökning av antalet timmar i förskolan. Reservation Samtliga ledamöter tillhörande Centerpartiets fullmäktigegrupp reserverar sig mot beslutet. Inlägg Ida Lindh (FP), Håkan Lindh (FP), Maria Marklund (S), Agneta Hansson (V), Lennart Hägglund (KD), Micaela Molin (M), Joakim Wallström (V), Hans Brettschneider (MP), Carina Sundbom (C), Ann Åström (S), Lorents Burman (S), Jeanette Velander (V), Andreas Löwenhöök (M), Kamel Mnad (S), Lenita Hellman (M) och Kristin Fungdal Öhman (MP) yttrar sig.

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 11 Yrkande Lorents Burman (S) föreslår att motionen ska avslås i avvaktan på utökning av antalet timmar i förskolan. Ida Lindh (FP) yrkar att en plan tas fram för en stegvis utökning av antalet timmar i förskolan i enlighet med barn- och grundskolenämndens långsiktiga mål och motionen. Beslutsgång Ordförande ställer Lorents Burmans och Ida Lindhs yrkanden var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit Lorents Burmans yrkande. Votering begärs och verkställs med följande godkända voteringsproposition: Den som stöder Lorents Burmans yrkande röstar ja. Den som stöder Ida Lindhs yrkande röstar nej. Omröstningsresultat Vid uppropet avges 41 ja-röster och 23 nej-röster. 1 ledamot avstår från att rösta. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 1 Barn- och grundskolenämndens protokoll , 176 Skol- och kulturkontorets tjänsteskrivelse Kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll , 464 Barn- och grundskolenämndens protokoll , 190 Skol- och kulturkontorets tjänsteskrivelse Motion (14/13) Beslutet sänds till: Motionärerna Barn- och grundskolenämnden

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 12 7 Dnr KS Motion av Carina Sundbom (C) om att göra Skellefteå till en cykelstad (28/14) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamoten Carina Sundbom (C) anför i en motion bland annat att Centerpartiet vill göra Skellefteå till en cykelstad. Eftersom Centerpartiet vill öka cyklandet i Skellefteå för miljön, jämställdhet, folkhälsa och oberoende, vill de att det snarast satsas mer resurser på bättre cykelinfrastruktur. Detta för att fler tjejer och killar, kvinnor och män ska vilja och våga cykla i Skellefteå. Centerpartiet vill snarast ha satsningar på ett cykelnät som gynnar flera målgrupper. Det finns en cykelplan i kommunen från 2011 men den planen är fram till år 2030 det är 16 år till dess I kommunens Cykelplan 2011 finns många av Centerpartiets förslag men utbyggnaden går alldeles för sakta. Skellefteborna har många önskemål om bättre cykelmöjligheter, se bara på inkomna medborgarförslag, motioner, insändare, med mera. Nu är det dags att bygga ut cykelinfrastrukturen! Motionären framför att Centerpartiet vill att - arbete påbörjas snarast med mer skyltning av befintliga cykelbanor och tydligare överfartsmarkeringar på gatorna - takten på byggandet av separata cykelbanor och markerade cykelstråk med 30 km hastighet vid blandtrafikgator ökar - det snarast ordnas fler cykelparkeringar i anslutning till publika platser - det ordnas cykelparkeringshusplatser för vintercyklande inför vintern. Tekniska nämnden anför att cykelplanen som antogs 2011 ska fungera som ett hjälpmedel för att långsiktigt kunna öka cyklandet. Förbättring och utökning av cykelbanor samt information om fördelar med att välja cykeln ska ligga till grund för ett ökat cyklande. Tekniska nämnden kommer att inleda ett arbete med att identifiera vilka cykelpassager som ska göras om till cykelöverfarter. Ett tydligt krav är att trafikmiljön är säkrad så att fordon inte kan köra fortare än 30 km/tim. Nybyggnation av gång- och cykelbanor görs efter den planering som finns. Takten på utbyggnaden styrs av budgeten. Utmed statliga vägar är det länstransportplanen som styr utbyggnadstakten. Angående hastigheter på gator hänvisar tekniska nämnden till resultatet av den hastighetsöversyn som nu görs och som beräknas vara färdig under 2015.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 13 Det finns i dag i centrala Skellefteå 1215 cykelparkeringsplatser vilket är en ökning från 2012 då det fanns 988 cykelparkeringsplatser. Det finns fortfarande planer på ytterligare utökning av antalet platser. Särskilt anordnade cykelparkeringshus finns inte i Skellefteå i dag, men tekniska nämnden ser möjligheten för cykelparkeringshus när resecentrum planeras. 1. Motionen avslås. 2. Notera att tekniska nämnden arbetar med ett kontinuerligt underhåll av skyltning, att nybyggnad och förbättringar av gång- och cykelvägnätet görs inom ramen för nämndens budget och att cykelplanens planering för cykelparkeringsplatser följs. Reservation Samtliga ledamöter tillhörande Centerpartiets, Vänsterpartiets och Kristdemokraternas fullmäktigegrupper samt Hans Brettschneider (MP) reserverar sig mot beslutet. Inlägg Carina Sundbom (C), Agneta Hansson (V), Andreas Westerberg (FP), Ola Burström (S), Charlotta Enqvist (KD), Daniela D Angelo Wikström (MP) och Peter Lindkvist (SD) yttrar sig. Yrkande Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås och att notera att tekniska nämnden arbetar med ett kontinuerligt underhåll av skyltning, att nybyggnad och förbättringar av gång- och cykelvägnätet görs inom ramen för nämndens budget och att cykelplanens planering för cykelparkeringsplatser följs. Carina Sundbom (C) yrkar att motionen bifalls. Beslutsgång Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Carina Sundboms yrkande var för sig under proposition och finner att kommunstyrelsen bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Carina Sundboms yrkande röstar nej. Omröstningsresultat Vid uppropet avges 37 ja-röster och 28 nej-röster. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista.

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 14 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 3 Tekniska nämndens protokoll , 266 Tekniska kontorets tjänsteskrivelse Motion (28/14) Beslutet sänds till: Motionären Tekniska nämnden

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 15 8 Dnr KS Motion av Birgitta Burström (FP), Ida Lindh (FP) och Lars Åhman (FP) om matgaranti på äldreboenden (42/14) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamöterna Birgitta Burström (FP), Ida Lindh (FP) och Lars Åman (FP) föreslår i en motion att fullmäktige fattar beslut om att inget kommunalt äldreboende ska ha mer än 11 timmar mellan kvällsmål och frukost, som ett sätt att bekämpa undernäringen bland äldre. De föreslår också att som en viktig punkt vid eventuell framtida upphandling lyfta att det inte ska vara längre än 11 timmar mellan kvällsmål och frukost. Socialnämnden anför att ett kostpolitiskt program finns redan framtaget och är beslutat av kommunfullmäktige. I det är det bland annat beskrivet att nattfastan inte ska överstiga 11 timmar. Äldreomsorgen har haft en dialog med motionärerna för att få ett förtydligande vad som avses med upphandling. Med en upphandling avses att om det blir aktuellt med upphandling av extern utförare så ska det i kravspecifikationen ingå att nattfastan inte ska vara längre än 11 timmar. 1. Motionen avslås. 2. En uppföljning ska göras av hur kommunen uppfyller det kostpolitiska programmet avseende nattfasta. Inlägg Birgitta Burström (FP), Agneta Hansson (V), Gunilla Lundström (S), Kenneth Fahlesson (S), Andreas Westerberg (FP) och Gunilla Hedlund (C) yttrar sig. Yrkande 1 Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås. Birgitta Burström(FP) yrkar bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag och Birgitta Burströms yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder Kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Birgitta Burströms yrkande röstar nej.

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 16 Omröstningsresultat Vid uppropet avges 52 ja-röster och 11 nej-röster. Två ledamöter avstår från att rösta. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Yrkande Birgitta Burström(FP) yrkar att en uppföljning görs av hur kommunen uppfyller det kostpolitiska programmet avseende nattfasta. Beslutsgång Ordförande ställer bifall respektive avslag till Birgitta Burströms yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit yrkandet. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 35 Socialnämndens protokoll , 152 Socialkontorets tjänsteskrivelse Socialkontorets svar Motion (42/14) Rapport Matfest 2.0 även för våra barn och årsrika Beslutet sänds till: Motionärerna Socialnämnden

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 17 9 Dnr KS Motion av Birgitta Burström (FP) och Lars Åhman (FP) om färdtjänst för alla över 85 år (45/14) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamöterna Birgitta Burström (FP) och Lars Åhman (FP) har i en motion bland annat föreslagit att alla årsrika som fyllt 85 år och önskar det, utan utredning ska få 30 enkelresor med färdtjänst per år i en form av klippkort. Detta för att underlätta för den enskilde individen och även minska administrationen i kommunen. Nuvarande reglemente kring taxa, hur beställningen görs och resan genomförs ska gälla. Behöver personen fler resor bedömer motionärerna att en särskild ansökan ska göras precis som i dag. Socialnämnden har uppdragits att besvara motionen och har undersökt om motionsförslaget är förenligt med tillämpligt lagrum. Rätten till färdtjänst regleras i lag (1997:736) om färdtjänst och för att säkra en korrekt tolkning av lagtext har kontakt tagits med avdelningen för juridik vid Sveriges kommuner och landsting (SKL). I 7 lagen om färdtjänst anges vilka som har rätt till ett sådant tillstånd, det vill säga den enskilde måste på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, ha väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Därför kan det inte anses vara förenligt med lagen att per automatik bevilja personer över en viss ålder färdtjänst, utan att göra en individuell bedömning i det enskilda fallet. Stöd i att göra en ansökan om färdtjänst finns i dag för den som vill ha det. Ansökningsprocessen i sig ska inte utgöra ett hinder för den enskilde. Kommunen har fattat ett inriktningsbeslut om att minska färdtjänsten genom att satsa på avgiftsfri stadstrafik för färdtjänstberättigade. Egenmakten stärks för individen då den färdtjänstberättigade personen kan välja att antingen åka avgiftsfri kollektivtrafik eller betala egenavgift och åka färdtjänst. Avgiftsfri stadstrafik för färdtjänstberättigade tillsammans med en utbyggd stadstrafik i Skellefteå kan på sikt också minska socialnämndens kostnader för verksamheten. Motionen avslås eftersom förslaget inte är förenligt med gällande lagstiftning.

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 18 Inlägg Birgitta Burström (FP), Kenneth Fahlesson (S) och Jeanette Velander (V) yttrar sig. Yrkande Birgitta Burström (FP) yrkar att en utredning görs om det går att göra en förenklad biståndsbedömning för färdtjänst. Kenneth Fahlesson (S) yrkar avslag på detta. Beslutsgång Ordförande ställer Birgitta Burströms yrkande och Kenneth Fahlessons förslag om avslag på yrkandet var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige avslagit yrkandet. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 36 Socialnämndens protokoll , 151 Socialkontorets tjänsteskrivelse Motion (45/14) Beslutet sänds till: Motionärerna Socialnämnden

19 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Dnr KS Dnr KS Kommunägda bolagens budgetar avseende år 2015 Sammanfattning Kommunstyrelsen har tagit del av de kommunägda bolagens årsbudgetar avseende år Budget för Skellefteå stadshus AB fastställs med undantag av de delar som avser Skelleftebostäder AB. 2. Budget för Skellefteå museum AB fastställs. 3. Budget för Västerbottensteatern AB fastställs. Inlägg Johans Söderberg (M) yttrar sig Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 54 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Budgethandling Skellefteå stadshus AB Budgethandling Skellefteå museum AB Budgethandling Västerbottensteatern AB Beslutet sänds till: Skellefteå stadshus AB Skellefteå museum AB Västerbottensteatern Region Västerbotten Budget och bokslut Kulturnämnden

20 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Omföring av rambudget mellan nämnder 2015, lönecenter Sammanfattning Kommunens lönecenter startades upp i november 2014 och finansieras innevarande år genom interna debiteringar. Från och med den 1 januari 2015 ska finansiering ske genom flytt av rambudget från övriga förvaltningar enligt tabell nedan. Summan är beräknad utifrån antalet löner per förvaltning. Support och lokalers egen rambudget för att hantera löner och lönesystem flyttas även till lönecenter. Viss budgetram och kostnader för systemförvaltning och lönesystem ligger i dag även mot Gemensam nämnd för personalsystem och flytt av ram till nämnden för support och lokaler för dessa delar kommer att göras i separat ärende efter grundligare genomgång av kostnader och ansvar. Nämnd Budgetram att flytta Gymnasienämnden Barn och grundskolenämnden Kulturnämnden Socialnämnden Bygg och miljönämnden Fritidsnämnden Personalnämnden (kommunhälsan) Kommunstyrelsen Tekniska nämnden + taxefinansierat varav tekniska kontoret varav räddningstjänsten ökning av OH till support och lokaler Summa Omföringen av rambudget godkänns. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 11 Nämnden för support och lokalers protokoll , 106 Support och lokalers tjänsteskrivelse Beslutet sänds till: Budget och bokslut Berörda nämnder

21 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Överföring av rambudget för drift av reservkraftsaggregatet i Stadshuset Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade om en överföring av funktionen som säkerhetssamordnare från kommunledningskontoret till support och lokaler. Support och lokaler har nu tillsatt tjänsten med start 1 januari Till funktionen hör även investeringen av reservkraftsaggregatet i Stadshuset. Kommunstyrelsen har tidigare blivit tilldelad en rambudget på kronor för driften av detta aggregat. Kommunledningskontoret föreslår att denna rambudget överförs till nämnden för support och lokaler i 2015 års budget. I övrigt finansieras tjänsten som säkerhetssamordnare helt av bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Överföring av kronor av rambudget 2015 från kommunstyrelsen till nämnden för support och lokaler för drift av reservkraftsaggregatet i Stadshuset godkänns. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 34 Support och lokalers tjänsteskrivelse Kommunstyrelsens protokoll , 269 Beslutet sänds till: Budget och bokslut Nämnden för support och lokaler

22 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Förändring av egenvård och egenavgifter för hjälpmedel, socialnämnden Sammanfattning Socialnämnden anför att efter kommunaliseringen av hemsjukvården i Västerbotten ansvarar kommunerna för rehabiliterande insatser i hemmet inklusive hjälpmedelförskrivning. Det är första gången som kommunen tar helt ansvar för avgifter för hjälpmedel, tidigare var det handikappnämndens ansvar. En samordning med rekommendationer om enhetliga avgifter i länet bör tas fram. Hjälpmedel Västerbotten har därför tagit fram ett underlag och förslag på egenavgifter på hjälpmedel och förslag på produkter som i dag tillhandahålls men som kan övergå till ett egenansvar. Förändring av ändrade egenavgifter på hjälpmedel och överföring av vissa hjälpmedel till egenansvar godkänns. Inlägg Jeanette Velander (V), Jonna Lundgren (S), Kenneth Fahlesson (S) och Gunilla Hedlund (C) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 37 Socialnämndens protokoll , 153 Socialkontorets tjänsteskrivelse Förslag till ändrade egenavgifter på hjälpmedel och överföring av vissa hjälpmedel till egenansvar, Hjälpmedel Västerbotten Beslutet sänds till: Socialnämnden

23 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Justering av taxor och avgifter biblioteksenheten 2015 Sammanfattning Kulturnämndens taxor och avgifter fastställs årligen och beslut om 2015 års avgifter togs i samband med årsbudget 2015 inklusive taxor och avgifter I 2014 års versionsuppdatering av bibliotekssystem tillförs ett systemstöd i form av automatiskt borttag av spärr vilket innebär möjlighet att ta bort administrativ avgift helt för alla låntagare. Med anledning av detta vill biblioteksenheten justera de taxor och avgifter för 2015 som inte längre fyller sin funktion. Samtidigt justeras även Campusbibliotekets taxor och avgifter för Justerade taxor och avgifter för biblioteksenheten 2015 fastställs med ändringen att övertidsavgifter inte ska tas ut för barn upp till 18 år. 2. Taxor och avgifter gäller från Inlägg Agneta Hansson (V) och Emilia Hallin (S) yttrar sig. Yrkande Emilia Hallin (S) yrkar att övertidsavgifter inte ska tas ut för barn upp till 18 år. Beslutsgång Ordförande ställer bifall respektive avslag till Emilia Hallins yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit yrkandet. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 7 Kulturnämndens protokoll , 101 Skol- och kulturkontorets tjänsteskrivelse Bilaga med taxor och avgifter 2015 Beslutet sänds till: Kulturnämnden

24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Revidering av omställningsprogram vid generationsväxling Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade om ett omställningsprogram som tillämpats från och med Syftet med omställningsprogrammet är att trygga anställningen för de tillsvidareanställda i kommunen, trygga kommunens framtida rekryteringsbehov, bevara och utveckla den kompetens som finns hos redan anställda samt öka rörligheten bland medarbetarna. En åtgärd är generationsväxling som ger en anställd möjlighet att vara partiellt tjänstledig upp till 30 % med bibehållen tjänstepensionsavsättning från 61 års ålder fram till 65 års ålder. En anställd har rätt att arbeta till och med den månad man fyller 67 år i enlighet med lagen om anställningsskydd och för att även fortsättningsvis uppmuntra partiella tjänstledigheter föreslår personalnämnden att gränsen för partiell tjänstledighet upp till 30 % med bibehållen tjänstepensionsavsättning gäller till och med den månad man fyller 67 år. 1. Partiell tjänstledighet upp till 30 % med bibehållen tjänstepensionsavsättning gäller från och med 61 års ålder till och med den månad den anställde fyller 67 år. 2. Revidering av omställningsprogram delegeras till personalnämnden. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 12 Personalnämndens protokoll , 146 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Kommunfullmäktiges protokoll , 249 Beslutet sänds till: Personalnämnden

25 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Bolagsbildning, bolagsordning, ägardirektiv och aktieägaravtal Science City AB Skellefteå Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade i februari 2014 om projektfinansiering med 2,1 miljoner kronor januari-augusti 2014 för etablering av Science City Skellefteå. Syftet med Science City är främst att attrahera kompetens och kapital till Skellefteå, stimulera start av nya innovativa företag, och bidra till utveckling av innovativa idéer hos redan etablerade företag. I juni 2014 tog kommunstyrelsen ett villkorat beslut om fortsatt finansiering där Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft AB och Region Västerbotten skulle ingå som finansiärer. Frågan om fortsatt driftsform skulle behandlas i separat ärende senare. I denna skrivelse föreslås att Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft AB finansierar fortsatt drift för Science City i enlighet med tidigare planerad omfattning samt bildar ett aktiebolag som fortsatt driftsform. Region Västerbotten föreslås istället bidra med medfinansiering i en strukturfondsansökan för att stärka budgeten med projektmedel. 1. Skellefteå kommun, tillsammans med Skellefteå kraft AB, bildar aktiebolaget Science City AB Skellefteå. Kommunen kommer att äga 51 % och Skellefteå kraft 49 % av bolaget. 2. Bolagsordning, ägardirektiv och aktieägaravtal för Science City AB Skellefteå godkänns. 3. Till ägarombud utses Lorents Burman med Agneta Hansson som ersättare för perioden till och med årsstämman Monica Widman Lundmark, tillika ordförande, Erik Bergqvist, Hans Kreisel, Ann-Christin Schmidt, Erik Höglund, Linn Anderson och David Eriksson utses till styrelseledamöter i bolaget för perioden till och med årsstämman kronor tillskjuts i aktiekapital samt 1,5 miljoner kronor per år under åren i driftbidrag. 6. Finansiering sker ur medel till kommunstyrelsens förfogande under respektive år. 7. Driftbidraget från kommunen förutsätter motsvarande driftbidrag från Skellefteå kraft AB under samma tidsperiod. 8. Detta beslut ersätter tidigare beslut om finansiering.

26 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dick Hellman utses till lekmannarevisor och Jan-Anders Melander som ersättare för perioden till och med årsstämman Samtliga ovanstående punkter gäller under förutsättning att Skellefteå kraft går in som delägare i bolaget. Reservation Samtliga ledamöter tillhörande Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp reserverar sig mot beslutet. Inlägg Filip Palukka (V), Andreas Löwenhöök (M), Lorents Burman (S), Peter Lindkvist (SD) och Hans Brettschneider (MP) yttrar sig. Yrkande 1 Kommunstyrelsen föreslår att 1. Skellefteå kommun, tillsammans med Skellefteå kraft AB, bildar aktiebolaget Science City AB Skellefteå. Kommunen kommer att äga 51 % och Skellefteå kraft 49 % av bolaget. 2. Bolagsordning, ägardirektiv och aktieägaravtal för Science City AB Skellefteå godkänns. 3. Till ägarombud utses Lorents Burman med Agneta Hansson som ersättare för perioden till och med årsstämman Monica Widman Lundmark, tillika ordförande, Erik Bergqvist, Hans Kreisel, Ann-Christin Schmidt, Erik Höglund, Linn Anderson och David Eriksson utses till styrelseledamöter i bolaget för perioden till och med årsstämman kronor tillskjuts i aktiekapital samt 1,5 miljoner kronor per år under åren i driftbidrag. 6. Finansiering sker ur medel till kommunstyrelsens förfogande under respektive år. 7. Driftbidraget från kommunen förutsätter motsvarande driftbidrag från Skellefteå kraft AB under samma tidsperiod. 8. Detta beslut ersätter tidigare beslut om finansiering. 9. Dick Hellman utses till lekmannarevisor och Jan-Anders Melander som ersättare för perioden till och med årsstämman Peter Lindkvist (SD) yrkar avslag på samtliga punkter.

27 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 27 Beslutsgång Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag och Peter Lindkvists yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Peter Lindkvists yrkande röstar nej. Omröstningsresultat Vid uppropet avges 63 ja-röster och 2 nej-röster. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Yrkande 2 Lorents Burman (S) yrkar att ovanstående sker under förutsättning att Skellefteå Kraft AB går in om delägare. Beslutsgång Ordförande ställer bifall respektive avslag till Lorents Burmans yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit yrkandet. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 41 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Aktieägaravtal Science City AB Skellefteå Bolagsordning Science City AB Skellefteå Ägardirektiv Science City AB Skellefteå Kommunstyrelsens protokoll , 290 Kommunstyrelsens protokoll , 125 Beslutet sänds till: De valda Skellefteå kraft AB Science City AB Budget och bokslut

28 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Ändring i fritidsnämndens reglemente Sammanfattning I fritidsnämndens reglemente står det i 1, punkt 8: Främja, stimulera och efter behov anordna ungdomsledarkurser av allmänt intresse för, i kommunen, verksamma ungdomsorganisationer. Här bör ordet ungdomsledar strykas så att punkten 8 fortsättningsvis lyder: Främja, stimulera och efter behov anordna kurser av allmänt intresse för, i kommunen, verksamma ungdomsorganisationer. Under punkt 12 står följande: Svara för samordning av folkhälsoarbetet i kommunen riktat både till kommuninnevånarna och anställda inom kommunen. Här bör ordet både strykas samt orden och anställda inom kommunen så att punkten 12 fortsättningsvis lyder: Svara för samordning av folkhälsoarbetet i kommunen riktat till kommuninnevånarna. I fritidsnämndens reglemente står det i 2, punkt 1: Uthyrning, upplåtelse, utarrendering av nämndens lokaler samt fastställa regler för dessa. Här bör ordet nämndens strykas så att punkten 1 fortsättningsvis lyder: Uthyrning, upplåtelse, utarrendering av lokaler samt fastställa regler för dessa. Ändringar i fritidsnämndens reglemente godkänns. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 9 Fritidsnämndens protokoll , 205 Fritidskontorets tjänsteskrivelse Reglemente för fritidsnämnden Beslutet sänds till: Fritidsnämnden

29 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Rätt för nämnden för support och lokaler att driva elevcafé i gymnasieskolan Sammanfattning Gymnasienämnden har föreslagit att måltidsenheten inom support och lokaler ska få möjlighet att driva cafeteria i gymnasieskolan. En sådan lösning bedöms i dagsläget inte vara möjlig utifrån gällande reglemente. Kommunledningskontoret föreslår att kommunfullmäktige beslutar att nämnden för support och lokaler får rätt att driva elevcaféer i gymnasieskolan, men att det ska finnas en öppenhet för att denna verksamhet i framtiden ska kunna konkurrensutsättas. När det gäller nämndens reglemente, och andra nämnders reglementen, så finns anledning till en översyn och den frågan bör väckas i särskild ordning. 1. Nämnden för support och lokaler får rätt att driva cafeteria i gymnasieskolorna. 2. Frågan om konkurrensutsättning prövas löpande. 3. Källsortering ska ske vid cafeteriorna. Inlägg Filip Palukka (V), Kristin Fungdal Öhman (MP), Tomas Teglund (S), Andreas Löwenhöök (M), Andreas Westerberg (FP), Hans Brettschneider (MP), Bertil Almgren (S), Carina Sundbom (C), Anette Lindgren (M), Lorents Burman (S), Henry Andersson (M), Agneta Hansson (V) och Daniel Ådin (S) yttrar sig. Yrkande Hans Brettschneider (MP) yrkar att cafeteriornas verksamhet ska präglas av det kostpolitiska programmet. Beslutsgång Ordförande ställer bifall respektive avslag till Hans Brettschneiders yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige avslagit yrkandet. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 6 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Gymnasienämndens protokoll , 117 Gymnasiekontorets tjänsteskrivelse

30 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 30 Beslutet sänds till: Gymnasienämnden Nämnden för support och lokaler Kommunledningskontoret/staben

31 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Rapport om ej verkställda beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), kvartal 3/2014, barn - och grundskolenämnden Sammanfattning Sveriges kommuner har en skyldighet att rapportera gynnande beslut enligt LSS som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Rapporteringen görs varje kvartal till Socialstyrelsen på individnivå samt till kommunfullmäktige och kommunens revisorer i avidentifierad form. Under kvartal 3 fanns det åtta beslut som inte verkställts inom tre månader. Besluten gäller ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice, korttidsvistelse och korttidstillsyn. Rapporten godkänns. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 2 Barn- och grundskolenämndens protokoll , 174 Skol- och kulturkontorets tjänsteskrivelse Beslutet sänds till: Barn- och grundskolenämnden

32 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Rapport om ej verkställda beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), kvartal 3/2014, socialnämnden Sammanfattning Kommunerna har en skyldighet att rapportera ej verkställda gynnande beslut enligt LSS som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Rapportering görs varje kvartal av respektive avdelning på individnivå och av socialnämnden till Inspektionen för vård och omsorg samt till fullmäktige och kommunens revisorer i avidentifierad form av socialnämnden. Socialnämnden rapporterar att under 2014 kvartal 3 fanns det tjugotvå beslut, varav sexton berör män och sex kvinnor, som inte verkställts inom tre månader, en minskning med tre från föregående kvartal. Två personer har blivit erbjudna boende och tackat ja och verkställighet sker i början på oktober. Gällande boende har några särskilda önskemål om bostadsområde som försvårar möjligheterna att kunna erbjuda bostad. Antalet förhandsbesked har minskat inom alla insatser, ett förhandsbesked gäller enligt lag i sex månader. Kommunen har inte rätt att ompröva insatsen under dessa sex månader även om personen tackar nej upprepade gånger. En person som fått förhandsbesked om en lägenhet och erbjudits verkställighet men tackat nej har i sex månader förtur om en annan lägenhet blir ledig. I de fall man endast har en lägenhet att erbjuda under de sex månaderna har man inte rätt att erbjuda den till annan sökande. Rapporten godkänns. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 4 Socialnämndens protokoll , 130 Socialkontorets tjänsteskrivelse Bilaga Beslutet sänds till: Socialnämnden

33 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Rapport om ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL), kvartal 3/2014 Sammanfattning Kommunerna har skyldighet enligt socialtjänstlagen att en gång per kvartal rapportera in gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Rapportering görs av respektive avdelning på individnivå samt av socialkontoret till Inspektionen för vård och omsorg och i avidentifierad form av socialnämnden till fullmäktige och kommunens revisorer. Socialnämnden rapporterar att under 2014 kvartal 3 fanns det sextiosju beslut som inte verkställts inom tre månader vilket är en ökning med arton mot föregående kvartal. Inom äldreomsorgen har fem av ärendena planerad verkställighet i början på kvartal fyra och i två ärenden planerar man verkställighet, en väntar man svar ifrån efter erbjudande. Fyra får erbjudande i mitten av oktober och en har avlidit. Femtiofem beslut gäller äldreomsorgen, ett beslut gäller Stöd och service samt elva beslut för individ- och familjeomsorgen. Rapporten godkänns. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 5 Socialnämndens protokoll , 131 Socialkontorets tjänsteskrivelse Beslutet sänds till: Socialnämnden

34 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Årsredovisning 2013/2014 för Stiftelsen Skeriafonden Sammanfattning Årsredovisning har upprättats för Stiftelsen Skeriafonden för tiden Stiftelsens revisor tillstyrker att årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och att styrelsens ledamöter inte handlat i strid med stiftelselagen eller stiftelseförordnandet. 1. Resultat- och balansräkning för Stiftelsen Skeriafonden godkänns. 2. Styrelsen för Stiftelsen Skeriafonden beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2013/2014. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 10 Support och lokalers tjänsteskrivelse Årsbokslut för Stiftelsen Skeriafonden Beslutet sänds till: Stiftelsen Skeriafonden

35 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Avsägelse från Daniel Öhgren (C) av uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige Sammanfattning Daniel Öhgren (C) har avsagt sig uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige. 1. Daniel Öhgren (C) befrias från uppdraget. 2. Ordföranden får i uppdrag att hos länsstyrelsen begära ny sammanräkning för att utse efterträdare. Beslutsunderlag Skrivelse från Daniel Öhgren (C) Beslutet sänds till: Daniel Öhgren Länsstyrelsen Kommunledningskontoret/sekretariatet Support och lokaler/lönecentrat

36 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Avsägelse från Catharina Falk (FP) av uppdrag som ledamot i nämnden för support och lokaler och eventuellt fyllnadsval Sammanfattning Catharina Falk (FP) har avsagt sig uppdraget som ledamot i nämnden för support och lokaler. 1. Catharina Falk (FP) befrias från uppdraget. 2. Anita Lundgren (FP) utses till ny ledamot i nämnden för support och lokaler för tiden till Beslutsunderlag Skrivelse från Catharina Falk Beslutet sänds till: Catharina Falk Anita Lundgren Kommunledningskontoret/sekretariatet Support och lokaler/lönecentrat

37 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Avsägelse från Ida Lindh (FP) av uppdraget som ersättare i kommunstyrelsen och eventuellt fyllnadsval Sammanfattning Ida Lindh (FP) har avsagt sig uppdraget som ersättare i kommunstyrelsen. 1. Ida Lindh (FP) befrias från uppdraget. 2. Catharina Falk (FP) utses till ny ersättare i kommunstyrelsen för tiden till Beslutsunderlag Skrivelse från Ida Lindh Beslutet sänds till: Ida Lindh Catharina Falk Kommunledningskontoret/sekretariatet Support och lokaler/lönecentrat

38 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Val till Stiftelsen Finnfors kraftverksmuseum Sammanfattning Enligt av kommunfullmäktige , 333, antagna stadgar består styrelsen av fem ledamöter och fem personliga ersättare. Tre ledamöter jämte personliga ersättare utses av kommunfullmäktige på förslag av kraftverksstyrelsen. En ledamot ska vara museichefen vid Skellefteå museum. Personlig ersättare för denne utses av styrelsen för Stiftelsen Skellefteå museum. En ledamot jämte personlig ersättare tillsätts av Tekniska museet i Stockholm. Styrelsen utser inom sig ordförande och vice ordförande. För granskning av styrelsens förvaltning och stiftelsens räkenskaper ska kommunfullmäktige och Stiftelsen Skellefteå Museum vardera för en tid av fyra år utse revisor jämte personlig ersättare. Följande personer utses till styrelseledamöter och personliga ersättare i Stiftelsen Finnfors kraftverksmuseum för tiden : Ledamöter Personliga ersättare Alf Marklund (S) Conny Sandström (C) Hans-Bertil Bergqvist (-) Anders Järvelä (-) Rolf Rönnmark (-) Staffan Wahlberg (-) Beslutet sänds till: De valda Stiftelsen Finnfors kraftverksmuseum

39 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Ändring av val till Norrbotniabanan AB Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade , 300, att utse Bert Öhlund (S) som ledamot i Norrbotniabanan AB. Efter valet har den valde meddelat att han inte önskar fortsätta som ledamot den här mandatperioden. Lorents Burman (S) utses till ny ledamot i Norrbotniabanan AB för tiden Beslutet sänds till: Bert Öhlund Lorents Burman Kommunledningskontoret/sekretariatet Support och lokaler/lönecentrat

40 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Beredning av medborgarförslag Dnr Medborgarförslag Fler fritidsledare till Björnåkerskolan (174/14) Kommunfullmäktige beslutade , 302, att överlämna medborgarförslaget till barn- och grundskolenämnden för beslut. Skol- och kulturkontoret har efter det meddelat att fritidsledare för ungdomsgårdarna lyder under fritidskontoret. Medborgarförslaget överlämnas till fritidsnämnden för beslut. Dnr Medborgarförslag Parkering för pendlare vid busstationen i Burträsk (200/14) Medborgarförslaget överlämnas till tekniska nämnden för beslut. Dnr Medborgarförslag Sätt upp fler gatunamnskyltar (201/14) Medborgarförslaget överlämnas till tekniska nämnden för beslut.

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2015-04-21 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare Hans

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2013-04-24 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-18.50 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19)

PROTOKOLL 1 (19) PROTOKOLL 1 (19) 2016-04-26 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.15-18.35. Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 10.00-11.15 Beslutande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lennart Hägglund (KD) Rose-Marie Johansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

12. Fråga av Andreas Westerberg (L) om mängden personal för de äldre som nyttjar hemtjänst eller annan äldreomsorg

12. Fråga av Andreas Westerberg (L) om mängden personal för de äldre som nyttjar hemtjänst eller annan äldreomsorg Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 13 september 2016, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Teckenspråkstolkning av punkterna 40-41 med början cirka klockan 13.30 Ärende

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-05-23 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-05-23 kl. 08.45 10.30, 11.00 11.30 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund

Läs mer

11. Interpellation av Micaela Löwenhöök (M) om kommunen kan garantera högsta kvalitet inom äldreomsorgen (29/17)

11. Interpellation av Micaela Löwenhöök (M) om kommunen kan garantera högsta kvalitet inom äldreomsorgen (29/17) Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Måndag 11 september 2017, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Klockan 10.00-11.00 Information från Northvolt (teckenspråkstolkas) Teckenspråkstolkning

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2012-11-06 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.25, 13.25-18.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

Utredning av Mobackenskolan och område väst

Utredning av Mobackenskolan och område väst SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 531 Dnr KS 2015-000831 291 Utredning av Mobackenskolan och område väst Sammanfattning Nämnden för support och lokalers arbetsutskott anför att i samband med att inomhusmiljöproblemen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2010-02-16 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 8.00-8.40 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lena Håkansson (S)

Läs mer

8. Interpellation av Carina Sundbom (C) om testanläggning för spårbunden teknik inom Skellefteå kommun (22/15)

8. Interpellation av Carina Sundbom (C) om testanläggning för spårbunden teknik inom Skellefteå kommun (22/15) Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 15 september 2015, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Klockan 10.00-10.30 Gunnar Landsell, Luleå tekniska universitet, berättar

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2012-10-23 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 13.00-16.05 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Rose-Marie Johansson (S) Håkan Lindh

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-20.55 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Agneta Hansson och Karl-Erik

Läs mer

PROTOKOLL 1 (93)

PROTOKOLL 1 (93) PROTOKOLL 1 (93) 2015-01-07 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum klockan 08.00-18.00 Beslutande Lorents Burman, (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M) Andreas

Läs mer

Tid och plats för Tisdag 13 november 2018, klockan sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå

Tid och plats för Tisdag 13 november 2018, klockan sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 13 november 2018, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Skellefteå kommuns medverkan i val av ombud till Sveriges kommuner och landstings

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7) Stadshuset, rum E3

PROTOKOLL 1 (7) Stadshuset, rum E3 PROTOKOLL 1 (7) Stadshuset, rum Plats och tid 2016-05-10 kl 14.00-16.00 Deltagare Tomas Marklund (S), ordförande Sture Andersson (C) Kjell Bergmark (C) Caroline Cercio (S) Daniela D Angelo Wikström (MP)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00-11.10 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M) Övriga

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2018-10-04 Nämnden för support och lokaler Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Guldrummet. Klockan 10.00 12.00 Beslutande Tomas Teglund (S), ordförande Hans Brettschneider (MP), vice

Läs mer

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (8) För- och grundskolenämnden 2016-09-20 Plats och tid Stadshuset, kl. 13.00-13.45 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Mari-Louise Larsson (S) Kamel Mnad (S) Jan Lundgren (S) Lena Nyström

Läs mer

Tid och plats för Tisdag kl sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3

Tid och plats för Tisdag kl sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Kommunstyrelsen Kallelse/Underrättelse Tid och plats för Tisdag 2017-05-23 kl. 09.00 sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Ärende 42 (En sammanhållen kulturskola) kl.

Läs mer

sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3

sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Kommunstyrelsen Kallelse/Underrättelse Tid och plats för sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 2015-03-24, klockan 11.00 OBS! Tiden EU-utbildning kl 11-12 Gruppmöte inkl

Läs mer

PROTOKOLL 1 (83)

PROTOKOLL 1 (83) PROTOKOLL 1 (83) 2017-03-14 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30 18.00. Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Dick Hellman,

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 15.00-15.10 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Bert Öhlund och Hans-Eric Wallin

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Kommunstyrelsen

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Kommunstyrelsen SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 13.00-15.30 Beslutande Bert Öhlund, ordförande Rickard Carstedt Harriet Classon Lena Håkansson Anders Hård Heléna Lindahl

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

PROTOKOLL 1 (36)

PROTOKOLL 1 (36) PROTOKOLL 1 (36) 2014-11-18 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.30-12.30, 13.30-17.25 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2017-02-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshotellet, konferensrum Boviken, kl. 8.30-11.15 Beslutande Siv Brännström Lidman (S), ordförande Agneta Hansson (V) tom kl 9.50,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13

PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13 PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-16.35 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Alf Granström, ordförande Skelleftebostäder

Läs mer

PROTOKOLL 1 (47) 2015-03-17

PROTOKOLL 1 (47) 2015-03-17 PROTOKOLL 1 (47) 2015-03-17 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00 12.40, 13.30-16.45 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Francesca

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll arbetsutskott 44-52 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-15:45 Paragrafer 44-52 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Pär-Göran Björkman (S) v ordf Ingela

Läs mer

Tid och plats för , kl sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3

Tid och plats för , kl sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Kommunstyrelsen Kallelse/Underrättelse Tid och plats för 2016-03-22, kl. 09.00 sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Skellefteå kommuns årsredovisning 2015 samt nämndernas

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2013-03-25 KOMMUNSTYRELSEN

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2013-03-25 KOMMUNSTYRELSEN STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 18:00 18:15 Plats Ledamöter Kulturhuset Fregatten Se närvarolista Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson administrativ chef Agneta Dejenfelt kommunsekreterare

Läs mer

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C)

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C) Tid och plats Paragrafer Utses att justera Beslutande Ledamöter 5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 14-20 Erik Kolm Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 Personalnämnden Plats och tid Sammanträdesrum 104, kl. 8.00-12.00 Beslutande Monica Widman Lundmark (S), ordförande Tomas Andersson (S) Annika Nyman (S) Peder Zingmark (V) Tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.15-8.30, 11.00 12.00, 13.00-14.55 Beslutande Kenneth Fahlesson (S), ordförande Torgny Lind (S), vice ordförande Ulla-Britt Kulin

Läs mer

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG Kommunfullmäktige 2014-10-14 232 Dnr KS 2014-000480 101 Riktlinjer för en utvecklad invånardialog Sammanfattning Skellefteå kommun har arbetat med invånardialoger under

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2019-04-16 Demokratiberedningen Plats och tid 2019-04-16 kl. 14.00-16.10, stadshuset Deltagare Tomas Marklund (S), ordförande Anette Lindgren (M) Shervin Ahmadzadeh (L) Charlotta Enqvist

Läs mer

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 273 Dnr KS 2013-000764 214 Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (19) Barn- och grundskolenämnden 2016-05-25 Plats och tid Stadshuset, kl. 08.15-11.10,13.30-14.30 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Mari-Louise Larsson

Läs mer

Lennart Burvall, justerare BEVIS OM ANSLAG. Justering av personalnämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla

Lennart Burvall, justerare BEVIS OM ANSLAG. Justering av personalnämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla PROTOKOLL 1 (25) 2009-12-10 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset, kl 13.00-17.00 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Alf Marklund (S) Lennart Burvall (S) Åsa Gustafsson (FP) Caroline Larsson Stålbert

Läs mer

PROTOKOLL 1 (89)

PROTOKOLL 1 (89) PROTOKOLL 1 (89) 2018-09-25 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00 12.35, 13.30 15.40 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Justerare

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

PROTOKOLL 1 (49)

PROTOKOLL 1 (49) PROTOKOLL 1 (49) 2016-11-15 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, tisdag 2016-11-15 kl. 10.00 12.15, 13.15 14.40 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16) 2014-02-03

PROTOKOLL 1 (16) 2014-02-03 PROTOKOLL 1 (16) 2014-02-03 Personalnämnden Plats och tid Skellefteå hamn och Nyponet klockan 8.15-12.00, 12.45-14:45 Beslutande Harriet Classon (S), ordförande Lennart Burwall (S) Monica Grape (M) Tomas

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2010-05-10 Personalnämnden Plats och tid Medelfors kl 08.00 17.15 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Alf Marklund (S) 14.35 Lennart Burvall (S) Åsa Gustafsson (FP) Stig Stefansson (C)

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2016-04-27 Gymnasienämnden Plats och tid Odenrummet, samhällsbyggnadskontoret, kl 08.00 15.45 ande Bertil Almgren (S), ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Daniela D Angelo

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats Beslutande Ledamöter Tisdagen den 21 juni 2011, kl. 15.00-15.10 i Debatten, kommunhuset Peter Carpelan (M) ordf. Lennart Nilsson (M) Jan Runesten (M) Lena Gerby (M) Jan-Eric

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Personalnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Personalnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Campus, kl 08.00-15.55 Beslutande Övriga deltagande Harriet Classon, ordf Lennart Burvall Åsa Gustafsson Caroline Larsson Stålbert Annika Nyman, tjg ers

Läs mer

Tid och plats för , kl sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3

Tid och plats för , kl sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Kommunstyrelsen Kallelse/Underrättelse Tid och plats för 2016-05-31, kl. 09.00 sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Skellefteå kommuns arbetsmiljö och sjukskrivningsläge

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum E1, stadshuset Skellefteå. Klockan 11.00 13.00 Beslutande Stefan Bergman (s), Skellefteå kommun, ordförande Leif Holmqvist

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats 15 november 2018, kl. 13:00-14:30 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp Paragrafer 98-102 Utses att justera Agnetha Andersson (V) Beslutande Ledamöter Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2012-12-17 Tekniska nämnden Plats och tid Tekniska kontoret, Odenrummet, kl. 13:15 15:30 Beslutande Ola Burström (S), ordförande Lasse Johansson (MP) Christer Granström (S) Mikael Bystedt

Läs mer

PROTOKOLL 1 (74)

PROTOKOLL 1 (74) PROTOKOLL 1 (74) 2017-02-14 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30 16.50 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20

PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20 PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 13.30-19.30 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Jan-Anders Melander, vice ordförande i kommunrevisionen,

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13)

PROTOKOLL 1 (13) PROTOKOLL 1 (13) 2018-10-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshuset rum 104, kl. 8.15-11.40 Beslutande Tobias Wass (S), ordförande Per-Ivar Skogqvist (KD), vice ordförande Agneta Hansson (V)

Läs mer

Tid och plats för Onsdag kl sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3

Tid och plats för Onsdag kl sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Kommunstyrelsen Kallelse/Underrättelse Tid och plats för Onsdag 2016-11-23 kl. 09.00 sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Ärende 9 (rapport från ferieverksamheten 2016)

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, 14.15 16.10 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Tomtlund Torbjörn (M) Grahn Gunnar (S) Svensson Carl-Johan (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG. Justering av för- och grundskolenämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla

BEVIS OM ANSLAG. Justering av för- och grundskolenämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla PROTOKOLL 1 (11) För- och grundskolenämnden 2019-01-17 Plats och tid Stadshuset, kl. 15.00-15.25 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Maria Granskär (S) Kamel Mnad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

... Helena Rehn. ... Rolf Nersing (S) ... Kaj Bergenhill (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

... Helena Rehn. ... Rolf Nersing (S) ... Kaj Bergenhill (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Gemaket, 23-02-2016 15:00-17:00 Ajournering Beslutande Ledamöter Rolf Nersing, (S) ordförande Lisa Edwards, (C) 1:a vice ordförande Kaj Bergenhill, (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) 2014-05-07

PROTOKOLL 1 (14) 2014-05-07 PROTOKOLL 1 (14) 2014-05-07 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset rum 104, kl. 13.00-15.55 Beslutande Harriet Classon (S), ordförande Lennart Burwall (S) Monica Grape (M) Tomas Teglund (S) Tjänstgörande

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl. 14.30-14.45 Beslutande Anita Hultgren (S), Ordförande Göte Pettersson (M) 1:e vice ordförande Lena Fyhr (V) 2:e

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stora Vänortsrummet 17 september 2015 klockan 13:30-14:20 Beslutande Bertil Carlsson (S) ordförande Sarah Andersson (S) vice ordförande Patrik Jonsson (S) Karin Vistmyr (S) Torbjörn Nyholm

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2019-02-11 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Skellefteå lasarett, lokal Lingonet vid Arom restaurang. Kl 13.00-15.30 Beslutande Tomas Teglund (S), ordförande Janeth Lundberg (S), vice

Läs mer

Kommunfullmäktige 2011-02-10. Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv. Tid: 2011-02-21 kl. 18:00

Kommunfullmäktige 2011-02-10. Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv. Tid: 2011-02-21 kl. 18:00 Kungörelse Kommunfullmäktige 2011-02-10 Plats: Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2011-02-21 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Tryffeln Paragrafer 457-461 kl. 09:00-12:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Eva-Lotta Pamp (M) (ordförande) Britt-Marie Kuylenstierna (MP) (vice

Läs mer

PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24

PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24 PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.20, 13.20-15.30 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2012-10-15 Gymnasienämnden Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset, kl 08:00 15.15 ande Bertil Almgren (S) ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Hans Ericsson

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2014-01-15

PROTOKOLL 1 (15) 2014-01-15 PROTOKOLL 1 (15) 2014-01-15 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 13.00-16.10 Beslutande Harriet Classon (S), ordförande Lennart Burvall (S) Monica Grape (M) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD)

Läs mer

Magnus Nordström, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anneli Johansson Göran Lundström

Magnus Nordström, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anneli Johansson Göran Lundström PROTOKOLL 1(13) Tid: Kl 13:00-14:50 Plats: Forsen Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Magnus Nordström, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2018-12-17 Paragrafer:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015 06 24 1 av 7 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 24 juni, kl. 17.00 17.35 i Astrakanen. Bo Wendt (BP), Ordförande Gösta Gebauer (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-12-11 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Stadshuset, Kommunstyrelsens sammanträdesrum. Klockan 14.00-15.00 ande Tomas Teglund (S), ordförande Janeth Lundberg (S), vice ordförande

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida * Medborgarförslag angående nedläggning av Västbygdens skola och finansiering av skolans driftkostnader, 108...2-3 * Medborgarförslag angående nedläggning av

Läs mer

Ajournering

Ajournering 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Roten, Kommunhuset, Svalöv, kl 16.30-17.15 Ajournering 16.50-16.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S), ordförande Fredrik Jönsson

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2016-12-14 Konsumentnämnden Plats och tid Samhällsbyggnad Ugglan kl. 10:00 11:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Ersättare

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(8) 2015-09-28 Datum Fredag 28 september 2015 Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00 Beslutande Monica Vidman-Lundmark ordf. Kommunstyrelsen Gunilla

Läs mer

PROTOKOLL 1 (135)

PROTOKOLL 1 (135) PROTOKOLL 1 (135) 2017-09-11 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 11.00 11.30, 12.35 15.15, 15.45 20.20 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare

Läs mer