Entréprojektet Hamra nationalpark

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Entréprojektet Hamra nationalpark"

Transkript

1 PROJEKTPLAN 1 (13) Naturförvaltningsenheten Rie Stagegaard O Rie.Stagegaard@x.lst.se Entréprojektet Hamra nationalpark

2 PROJEKTPLAN 2 (13) Innehåll 1. BAKGRUND OCH SYFTE Bakgrund Syfte 4 2. PROJEKTMÅL Omfattning och resultat Avgränsning Underlag och förutsättningar Berörda intressenter och verksamhetsområden Omvärldsanalys/förstudie 6 3. GENOMFÖRANDE 6 4. TIDPLAN 7 5. ORGANISATION OCH BEMANNING Styrgrupp Projektledare Projektarbetsgruppen Övriga personer som skall göra arbetsinsatser i projektet EKONOMI OCH BUDGET Finansiering Budget 9 7. FÖRANKRING OCH SAMORDNING Förankring RAPPORTERING OCH KOMMUNIKATION/INFORMATION ANALYS AV RISKER/MÖJLIGHETER BESTÄLLARENS UNDERTECKNING 13 Tidsplan BILAGA 1 Organisation entréprojektet BILAGA 2 Reviderad tidsplan BILAGA 3

3 PROJEKTPLAN 3 (13) 1. Bakgrund och syfte 1.1. Bakgrund Nationalparkerna spelar en viktig roll som representanter för all skyddad natur och för svenskt naturvårdsarbete. Denna funktion är viktig att tydliggöra. Friluftslivet är en central del av nationalparkernas syfte, de ska erbjuda möjligheter till rekreation och upplevelser. För att ett besök ska upplevas som lyckat är det av grundläggande betydelse att parken har fungerande entréer, d v s. platser dit man hittar lätt och som utgör utgångspunkten för besöket. Upplevelsen av ett område påverkas starkt av det första intrycket som fås vid ankomsten. En väl utformad entré ger positiva förväntningar och ökar utbytet av besöket. En av målsättningarna i Naturvårdsverkets rapport 5410 Värna -Vårda Visa är att skapa bra entréer för samtliga nationalparker senast Som ett led i det arbetet startade Naturvårdsverket 2007 tillsammans med 5 länsstyrelser och stiftelsen Tyrestaskogen ett projekt för att genomföra entréupprustningar i 6 nationalparker, däribland Hamra nationalpark i Gävleborgs län. Hamra nationalpark kan fira 100 år som nationalpark år En utvidgning av parken från idag 28 ha till ha föreslås i remissversionen av Naturvårdsvekets nationalparksplan. Målsättningen är att utvidgningen skall vara genomförd till 100-års jubileet. Utvidgningen ställer stora krav på satsningar inte bara på nya entréer men även på nya friluftsanordningar och informationssatsningar om Hamra nationalpark. Det verkar väsentligt och naturligt att ta ett helhetsgrepp i planeringen och utförandet av dessa tre delar (entré, friluftanordningar och informationssatsningar). Denna projektplan anger hur länsstyrelsen Gävleborg planerar att genomföra arbetet för upprustning och anläggning av entréplatser i Hamra nationalpark. Planen vänder sig i första hand till de som kommer att delta i planeringen av entréprojektet på Naturvårdsverket, länsstyrelsen, Ljusdals kommun och anlitade konsulter. Dessutom finns en samordnad projektplan som beskriver genomförandet av entréprojektet samt friluftanordningar och informationsmaterial för Hamra nationalpark. Denna samordnade projektplan vänder sig till de som deltar i planeringen av förvaltningsfrågor, friluftsanordningar och information samt utvidgningen av Hamra nationalpark. Det gäller både tjänstemän på länsstyrelsen likväl som inhyrda konsulter.

4 PROJEKTPLAN 4 (13) 1.2. Syfte Entréprojektet syftar till att ge Hamra nationalpark entréplatser av mycket hög kvalité i såväl utformning som funktion. 2. Projektmål 2.1. Omfattning och resultat Projektmål: Hamra nationalpark ska ha väl fungerande nationalparksentréer som uppfyller de nationella riktlinjerna senast till invigningen av den nya utvidgade nationalparken år Aktivitetsmål: 1. Skapa en projektorganisation och skriva projektplan för Hamra nationalpark. 2. Upphandla konsult för inventering, analys, programskrivning och förslagshandling av entréplatser. 2. Genomföra inventering, analys och program för nya entréplatser. 3. Ta fram förslagshandling för upprustning/anläggning av entréplatser. 4. Projektera entréer. 5. Upphandla byggentreprenörer. 6. Genomföra upprustning/anläggning av entréer. 6. Inviga de nya entréerna Avgränsning I entréprojektet ingår bara de anläggningar som bygger upp de fysiska entréplatserna till Hamra nationalpark. Andra anläggningar som planeras t ex stigar, spänger, utsiktstorn, information/naturvägledning, vägvisning mm utanför entréområden omfattas inte av entréprojektet. Emellertid är entréprojektet starkt samordnat med projekten för friluftanordningar och informations satsningar Underlag och förutsättningar I regeringens naturvårdsskrivelse betonas vikten av att områden för friluftsliv har en god mottagningsapparat, d.v.s. bra entréer, leder, målpunkter och information för att besökare ska få en bra upplevelse. I Värna-Vårda-Visa Ett program för bättre förvaltning och nyttjande av naturskyddade områden har Naturvårdsverket formulerat målet att samtliga nationalparker och särskilt besöksintressanta naturreservat bör ha entréer med hög kvalité senast Vidare sägs att fem entréer ska vara åtgärdade senast Hamra nationalpark har valts som en av dessa.

5 PROJEKTPLAN 5 (13) Vid upprustningen av Hamras entré tillämpas Naturvårdsverkets riktlinjer (rapport 5633) och checklista som anger principer för hur entréer bör utformas. Riktlinjerna har tagits fram som ett hjälpmedel för att få så bra entréer som möjligt, såväl när det gäller arkitektur, funktion och kvalité. Projektplanen är upprättad med Naturvårdsverkets projektmall som grund Berörda intressenter och verksamhetsområden Entréprojektet för Hamra nationalpark involverar Naturvårdsverket, länsstyrelsen, Ljusdals kommun, konsulter, byggentreprenörer och flera lokala intressenter. Naturvårdsverket har det övergripande ansvaret, leder och samordnar projektet på riksplanet. Detta sker via en projektarbetsgrupp där förutom representanter för Naturvårdsverket också förvaltare för de 6 nationalparker vars entréer först ska rustas finns representerade. Projektarbetsgruppen har också en viktig roll för råd, stöd och erfarenhetsutbyte mellan de 6 olika första entréprojekten. Projektet för utvidgningen av Hamra nationalpark, där naturvårdsverket är projektägare och Rolf Löfgren (Naturvårdsverket) projektledare, löper parallellt med entréprojektet Länsstyrelsen ansvarar för att entréprojektet för Hamra genomförs i enlighet med naturvårdsverkets riktlinjer. På länsstyrelsen engageras naturförvaltningsenheten och enheten för skydd av natur. Projektet samordnas med ett större projekt där förutom entréprojektet också ingår att: genomföra en utvidgning av nationalparken, från 28 ha till ha, markåtkomst samt beslut och skötselplan (enh för skydd av natur) planera och anlägga service- och friluftsanordningar utanför entréområdet (naturförvaltningsenheten), planera och producera nytt informationsmaterial för nationalparken, (naturförvaltningsenheten), restaurera vattendrag i nationalparken, (enh för skydd av natur) restaurera våtmarker i nationalparken, (enh för skydd av natur) planera och genomföra naturvårdsbränning i nationalparken (naturförvaltningsenheten), kulturminnesinventering, (enh. för kulturmiljö), kommunicera och förankra arbetet med Hamra NP med berörda intressenter, (båda enheterna). Ljusdals kommun engageras dels genom medverkan i en arbetsgrupp för utvidgningen av Hamra nationalpark och dels via sin koppling till turist- och besöksnäringen samt eventuella bygglovsfrågor.

6 PROJEKTPLAN 6 (13) Länsstyrelsens naturbevakare deltar med synpunkter under planeringsarbetet och blir sannolikt också engagerad i den framtida förvaltningen av nationalparkens anläggningar och driften. Lokala intressenter som t ex turistanläggningen Hamra vildmarkscamp och ortsbefolkningen deltar med synpunkter under planeringsarbetet dels via intervjuer och dels genom planerade informationsmöten. Några representanter kommer att ingå i arbetsgruppen för utvidgningen av Hamra nationalpark. Efter projektet avslutats ansvarar naturförvaltningsenheten på länsstyrelsen för den fortsatta förvaltningen med skötsel av nationalparken och de anläggningar som ingår i projektet Omvärldsanalys/förstudie I Skuleskogens nationalpark har naturvårdsverkets riktlinjer och checklista testats i ett pilotprojekt. Erfarenheterna från detta kommer att tas tillvara via information inom Naturvårdsverkets projektarbetsgrupp. Erfarenheter från andra större entréprojekt kommer att fångas upp via besök i Fulufjällets och/eller Söderåsens nationalpark. Innan projektering av den nya entrén kommer de specifika förutsättningarna i och vid Hamra nationalpark att inventeras och analyseras. Detta arbete resulterar i ett program som beskriver vad som ska göras och var. Sedan utarbetas ett förslag som visar hur programmet kan lösas. 3. Genomförande 1. Länsstyrelsen tar fram ett första förslag till platser som är lämpliga som besöksobjekt och en grov idé om vilka arrangemang för besökare som skulle behövas. Förslaget användas som underlag för det vidare arbetet. 2. Länsstyrelsens projektledare för entréprojektet ansvarar för att upphandla (förenklad) kompetenta konsulter t ex. arkitekter eller landskapsarkitekter, som ska genomföra; 1) inventering och analys av befintliga förhållanden 2) skriva program för vad som ska göras 3) göra förslagshandlingar på hur det ska göras 4) göra projektering (detaljerade bygghandlingar som kan användas som underlag för upphandling av byggentreprenörer). 3. Inventering, analys och programskrivning genomförs av konsulter i nära samarbete med projektledaren för entréprojektet.

7 PROJEKTPLAN 7 (13) 4. Förslagshandlingarna tas fram av konsult i nära samarbete med projektledaren och i samråd med Naturvårdsverket och styrgruppen för Hamraprojektet. 5. Förslagshandlingar stäms av och godkänns i arbetsgruppen för utvidgningen av Hamra nationalpark samt av entréstyrgruppen på Naturvårdsverket. 6. Efter godkännande av förslagshandlingarna genomförs projektering för entréplatserna. 7. Länsstyrelsens projektledare ansvarar för att upphandla byggentreprenörer, byggledare och att ev. byggnadslov söks. 8. Byggnation av entréer. 9. Invigning av entréplatserna i samband med invigning av den utvidgade nationalparken. 4. Tidplan 2007 Juli augusti September Oktober November - December 2008 Januari februari Mars maj Juni augusti September Oktober - november December 2009 Januari mars April juli Sommer/höst : Projektorganisation och projektplan : Förslag till målpunkter : FFU för upphandling av arkitekt : Upphandlingsprocess : Inventering, analys och programskrivning : Förslagshandlingar : Projektering : FFU för upphandling av byggarbeten : Upphandling byggarbeten : Byggstart : Transport av byggmaterial : Byggnation : Invigning (FFU = Förfrågningsunderlag) Se ev. bilaga 1 för tidsplan. Se bilaga 3 för reviderad tidsplan

8 PROJEKTPLAN 8 (13) 5. Organisation och bemanning Entréprojektet för Hamra nationalpark ingår i Naturvårdsverkets entréprojekt. (Se bilaga 2 för organisation). En styrgrupp är upprättat för det stora Hamra Projektet inklusive entréprojektet på Länsstyrelsen. 5.1 Styrgrupp för samtliga Hamra frågor Mats Hindström, avd. chef, avd för natur och kultur (Ordförande). Kalle Gullberg, enh. chef, naturförvaltningsenheten. Ann Gudhén, enh. chef, enheten för skydd av natur. Stefan Henriksson, enheten för skydd av natur, projektledare stora Hamra projekt. Rie Stagegaard, naturförvaltningsenheten, projektledare för entréprojektet, friluftsanläggningar och informationsmaterial. Jonas Lundin, naturförvaltningsenheten, representant för skötselfunktionen. Styrgruppens uppgift är att säkerställa att projektet genomförs i enlighet med projektplanen och Naturvårdsverkets riktlinjer. Styrgruppen fastställer projektplanen, följer och stödjer arbetet samt återför och förankrar beslut i projektet för den övriga verksamheten på enheterna. 5.2 Projektledare Projektledare för Naturvårdsverkets entréprojekt är Camilla Persson, Naturvårdsverket. Projektledare för entréprojektet, friluftsanordningar och informationsmaterial på Länsstyrelsen är Rie Stagegaard, naturförvaltningsenheten, Länsstyrelsen. Projektledaren ansvarar för att ta fram en projektplan och har det operativa ansvaret för att projektet genomförs i enlighet med projektplanen. Projektledaren arbetar i nära samverkan med anlitade konsulter och är föredragande i styrgruppen. Projektledaren ansvarar även för intern och extern information och utvärdering, liksom för att för att länets entréprojekt kommuniceras i Naturvårdsverkets projektarbetsgrupp och samordnas med de andra delprojekten inom det stora Hamra projektet. 5.3 Projektarbetsgrupp Entréprojektarbetsgruppen består av representanter för Naturvårdsverket och förvaltare för de 6 nationalparker som igår i entréprojektet. Se bilaga 2.

9 PROJEKTPLAN 9 (13) Projektarbetsgruppen har en viktig roll för råd, stöd och erfarenhetsutbyte mellan de 6 olika första entréprojekten. 5.4 Övriga personer som skall göra arbetsinsatser i projektet. Jan Hedman, Länsstyrelsens naturbevakare, Sara Sundin, Naturförvaltningsenheten, Länsstyrelsen, bränning, Peter Ståhl, enheten för skydd av natur, Länsstyrelsen, våtmarksrestaurering. 6. Ekonomi och budget 6.1. Finansiering Länsstyrelsens projektledning av entréprojektet finansieras varje helår med SEK av Naturvårdsverket. Konsult och entreprenörsarbete som ingår i entréprojektet finansieras via medel från Naturvårdsverket Budget 2007 Moment Utförare Arbetsdagar Finansiering Projektledning (projektplan, upphandling, uppföljning av konsulter) LST X SEK NV 2008 Moment Utförare Arbetsdagar Finansiering Projektledning (uppföljning av konsulter, upphandling av entreprenörer) LST X SEK NV Inventering/analys Programskrivning Förslagshandling Arkitektkontor? SEK NV Projektering Arkitektkontor? NV

10 PROJEKTPLAN 10 (13) 2009 Moment Utförare Arbetsdagar/ Finansiering Projektledning (uppföljning av LST X 30 ca SEK NV entreprenörer) Byggnation Entreprenörer? NV Invigning NV och LST X? NV LST X = Länsstyrelsen i Gävleborg NV = Naturvårdsverket? = Arbetsdagar oklar. 7. Förankring och samordning 7.1. Förankring Länsstyrelsens projektledare koordinerar delprojekten i det stora Hamraprojektet inom Länsstyrelsen. Samordning av delprojekten sker via arbetsgruppsmöten. Arbetsgruppen träffas vid behov. Beslut förankras vid arbetsgruppsmöten med representanter från Ljusdals kommun, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och lokala intressenter. Länsstyrelsens styrgrupp för Hamraprojektet träffas varannan månad då delprojektledaren avlägger lägesrapport. Här ingår alltid uppföljning av tidsplan och budget. Styrgruppen återför och förankrar beslut i projektet i den övriga verksamheten på länsstyrelsen. Entréprojektet samordnas och förankras fortlöpande gentemot Naturvårdsverket. Detta sker genom att projektplan, förslagshandlingar och kostnadskalkyl presenteras för Naturvårdverkets projektarbetsgrupp och godkänns av Naturvårdsverkets entréstyrgrupp för entréprojektet.

11 PROJEKTPLAN 11 (13) 8. Rapportering och kommunikation/information Rapportering Projektplanen för Hamra entréprojektet lämnas till projektledaren för Naturvårdsverket för godkännande. Dessutom ska alla förslagshandlingar för Hamra entréprojektet delges Naturvårdsverket projektledare och presenteras för Naturvårdverkets entréstyrgrupp för godkännande innan projektering. Inom Länsstyrelsen ges muntliga lägesrapporter av projektledare till styrgruppen för Hamraprojektet på möten som förekommer cirka varannan månad. Intern kommunikation Målgrupp Mål Aktivitet, tidpunkt Uppföljning LST styrelse Länsstyrelsens styrelse ska känna till att projektet pågår Studiebesök i Hamra. Entréprojektledaren eller styrgruppens ordf. informerar styrelsen minst en gång per år. Ingen uppföljning görs Länsstyrelsens personal Naturförvaltningsenheten och enheten för skydd av natur Styrgruppen Naturbevakaren Länsstyrelsens anställda ska ha möjlighet att känna till att projektet pågår Enheterna ska känna till projektet, dess syften och mål och ha färsk kunskap om läget i projektet Ska vara uppdaterad om vad som händer i projektet. Ska vara uppdaterad om läget i projektet.. Entréprojektledaren ger information på intranätet när projektet startar och uppdaterar info regelbundet Entréprojektledaren informerar på enhets- och naturvårdsmöten under projektets gång. Entréprojektledare avlägger lägesrapport på styrgruppsmöten som hålls cirka varannan månad. Entréprojektledare delger naturbevakaren referat från styrgruppsmöten. Möten och löpande telefon kontakt Ingen uppföljning görs Ingen uppföljning görs Ingen uppföljning görs Ingen uppföljning görs

12 PROJEKTPLAN 12 (13) Extern kommunikation Målgrupp Mål Aktivitet, tidpunkt Uppföljning Naturvårdsverkets Entréprojektledare, projektarbetsgrupp samt entréstyrgrupp Ljusdals kommun / arbetsgrupp Konsulter/byggentreprenörer Lokala intressenter/allmänheten NV:s entréprojektledare ska vara uppdaterad kring läget i Hamra och vidareförmedla info till sin styrgrupp Berörda personer ska känna till projektet och ska ha möjlighet att påverka och få färsk kunskap om läget i projektet Inblandade konsulenter ska vara uppdaterade om läget i projektet. Intresserade ska ha möjlighet att känna till att projektet pågår och få uppdaterad information. Lst x entréprojektledare delger NV projektledare info dels via telefonkontakt dels via möten i entréarbetsgruppen som hålls minst två gånga per år. Arbetsgruppsmöten med representanter från Naturvårdsverket, kommunen, Länsstyrelsen och lokala intressenter. Via regelbundna projektmöten och kontakter delger entréprojektledaren aktuell info. Konsulter ska även delta vid några styrgruppsmöten. Entréprojektledaren ger info via lst s webbplats och skickar pressmeddelande t ex när projektet startar. Info ska uppdateras regelbundet och koordineras med stora Hamraprojektet. Entréprojektledaren ska genomföra minimum två informationsmöten lokalt. Projektplanen för Hamra entréprojekt delges NV projektledare. NV projektledare skriver lägesrapport för nationella entréprojektet Arbetsgruppsmöten Ingen uppföljning görs Ingen uppföljning görs 9. Analys av möjligheter och risker Möjligheter Entréprojektet kommer att bidra till att ge Hamra NP en tydligare identitet hos allmänheten. Parken kommer att bli mer attraktiv och lättillgänglig för besökare. Detta bidrar till att höja nationalparkens status hos allmänheten. Redan nu är Hamra ett välbesökt turistmål med många såväl svenska som utländska besökare. Med

13 PROJEKTPLAN 13 (13) den statushöjning som entréprojektet för Hamra förväntas medföra ökar möjligheterna för en positiv utveckling av såväl turism som lokalt entreprenörskap i området. Risker Tidsbrist är en tänkbar risk i projektet. Entréupprustningen ska samordnas med de andra delprojekten för utvidgningen av nationalparken och framför allt med delprojekten för friluftanordningar och informationssatsningar. Det finns en risk att den relativt korta tid som är tillgänglig fram till den planerade invigningen 2009 är för kort i förhållande till de resurser som kommer att vara tillgängliga. För att minimera denna risk kommer en diskussion kring prioritering och ansvarsfördelning av de olika delprojekten att föras mellan Naturvårdsverket och Länsstyrelsen under hösten Beställarens underteckning Denna projektplan har upprättats i två likalydande exemplar, varav parterna tagit var sitt Ort och datum Ort och datum Naturvårdsverket Naturvårdsverket Namnunderskrift Namnunderskrift

14 Tidsplan entréprojektet för Hamra nationalpark 2007 juli 2008 aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj jun juli aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj jun juli 2009 Material transport Byggnation Projektplan Projektorg. Förslag FFU Arkitekt Upphandling arkitektkontor Inventering Analys Program Förslagshandlingar Projektering FFU Bygg Upphandling bygg Byggnation Invigning Entrémöte 13 sep Göteborg Oktober Första arbetsmöte m kommunen Entrémöte 11 dec Östersund Maj Gemensam Symbol Grafiskprofil Skyltar/skyltställ NP markör FFU = Förfrågningsunderlag Bilaga 1

15 Bilaga 2 Upprustning av Sveriges nationalparksentréer Entréprojekt -07 Organisation Entréprojekt Tiveden Beställare: Björn Risinger Entréstyrgrupp: Anna von Sydow Bo Lundin John Granbo Entréprojektledare: Camilla Persson. Ansvarig för dragning/förankring/informationsflöde inför entréstyrgrupp. Styrgrupp Hamra: Mats Hindström, Lst x Kalle Gullberg, Lst x Ann Gudhén, Lst x Stefan Henriksson, Lst x Rie Stagegaard, Lst x Jonas Lundin, Lst x Entréprojektarbetsgrupp Camilla Persson Anders Bergquist Amanda Palmstierna Rolf Löfgren Gisela Norberg Arne Andersson Erik Eriksson Magnus Eklund Lena Tingström Per Wallsten Rie Stagegaard Referensgrupp referensgrupp Projektarbetsgrupp Delprojekt Hamra: Projektledare Tiveden: Rie Stagegaard, Lst x Projektledare Delprojekt är ansvarig för att förankra till Styrgrupp Delprojekt, samt mot Projektledare Upprustningsprojekt -07 Projektarbetsgrupp Hamra: Rie Stagegaard, Lst x Steefan Henriksson, Lst x Sara Sundin, Lst x Peter Sthål, Lst x Föredragning/förankring/hållpunkter: Projektplan: Godkänns av entréstyrgrupp Inventering/analys: Gisela Norberg eller Camilla Persson delaktiga vid startmöte/genomgång av park. Projektledare Delprojekt ansvarig för att meddela datum. Förslagshandling: o Konsult: Utkast av förslagshandling Camilla Persson delges förslaget. Förslaget bearbetas av Projektledare Delprojekt och av Naturvårdsverksrepresentanter som deltar i bearbetning av förslaget. Entréprojektledare delger Entréstyrgrupp om förslaget. o Tävling: Naturvårdsverksrepresentant ingå i juryn. Samt vid bearbetning av vinnande o förslag. Vinnande förslaget delges Entréstyrgruppen. Förslag med kostnadskalkyl presenteras av Projektledare Delprojekt tillsammans med konsult/landskapsarkitekt och Entréprojektledare för Entréstyrgrupp. Innan projektering: Finansieringsdiskussion om Delprojektförslaget/förslagen. Entréprojektledaren tillsammans med Bo Lundin, Anna von Sydow, Bo Nilsson godkänner. Entréprojektledare dragning för Björn Risinger -beslut

16 1. Tidplan 2007 Juli augusti September Oktober - December : Projektorganisation och projektplan : Förslag till målpunkter : FFU för upphandling av arkitekt 2008 Januari februari Mars - april Maj augusti Sep. oktober : Annonsering av förfrågan : Utvärdering av anbud : Inventering och analys programskrivning : Förslagshandlingar 2009 Januari februari : Projektering Mars - april : FFU för upphandling av byggarbeten Maj augusti : Upphandling byggarbeten Sep. oktober : Byggstart Nov Dec : 2010 Januari mars April juli Sommer/höst : Transport av byggmaterial : Byggnation : Invigning (FFU = Förfrågningsunderlag) Se ev. bilaga 1 för tidsplan.

Projektplan för. Naturum Kosterhavet

Projektplan för. Naturum Kosterhavet Projektplan för Naturum Kosterhavet Fastställd 2006-02-20 Naturvårdsverkets dnr. 190-1263-06 Ns Länsstyrelsens dnr. 511-11537-2006 Inledning Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Västra Götalands län har

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017

MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017 MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017 Christina Frimodig Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-10-21 1 Vad vill vi uppnå? Driva naturvårdsarbetet framåt Samla och lyfta arbetet

Läs mer

Projektplan för bildande av nationalpark vid Åsnen

Projektplan för bildande av nationalpark vid Åsnen 1 (11) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY PROJEKTPLAN 2012-02-24 Ärendenr: NV-10872-11 Projektplan för bildande av nationalpark vid Åsnen NATURVÅRDSVERKET 2 (11) Innehåll 1. BAKGRUND OCH SYFTE 3 1.1.

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund Projekt Flytt Rosenlund Projektledare Version Datum Christer Johanson 1.0 2015-07-06 Beställare Göteborgs universitet, områdena för Administrativt stöd och Verksamhetsstöd 2015-06-18 Sida 2 av 8 Innehåll

Läs mer

Arbetsgång. Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd. Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12

Arbetsgång. Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd. Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12 Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12 1 Innehållsförteckning Projektorganisation... 3 Projektägare... 3 Styrgrupp... 3 Projektledaren...

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget.

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.6.-456-2016 Sida 1 (9) Reviderat 2017-03-27 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 033 79 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark

Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark Jessica Ewald, David Lalloo / 040-252057/252056 Jessica.bernfreedewald@lansstyrelsen.se David.lalloo@lansstyrelsen.se Datum 2010-05-30 1. Problembeskrivning

Läs mer

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag 2018-11-09 Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige. Inför 2018 års verksamhetsplanering kom ett förslag från Camilla

Läs mer

Besökarundersökningar ett strategiskt arbete för att skapa ett system för att samla in värdefulla kunskaper om besökare

Besökarundersökningar ett strategiskt arbete för att skapa ett system för att samla in värdefulla kunskaper om besökare 1(14) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY ARBETSPLAN 2016-05-18 Nr: Besökarundersökningar ett strategiskt arbete för att skapa ett system för att samla in värdefulla kunskaper om besökare BESÖK: STOCKHOLM

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Projektplan för Stärkt grön tillsyn II nationella tillsynsinsatser inom naturskyddade områden

Projektplan för Stärkt grön tillsyn II nationella tillsynsinsatser inom naturskyddade områden 2018-02-21 Projektplan för Stärkt grön tillsyn II nationella tillsynsinsatser inom naturskyddade områden Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och

Läs mer

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Innehållsförteckning Projektorganisation... 2 Projektägare... 2 Styrgrupp... 2 Projektledaren...

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer

Länsplan Västmanland. Presentation för VKL s utökade presidium 2011-11-03

Länsplan Västmanland. Presentation för VKL s utökade presidium 2011-11-03 Länsplan Västmanland Presentation för VKL s utökade presidium 2011-11-03 Projektorganisation Projektägare Kommunerna, Landstinget, VKL och Länsstyrelsen Styrgrupp (VKL:s utökade presidium och Länsledningen)

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

PM - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr KS14/

PM - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr KS14/ 2014-12-19 Malin Attlin Avfallsingenjör 08-560 39 392 Malin.Attlin@ekero.se - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr S14/314-309 1. Inledning 1.1 Behov av revidering Enligt 80 Avfallsförordningen

Läs mer

257 Samarbetsavtal samt projektplan med Riksbyggen gällande kollektiva hyresrätter

257 Samarbetsavtal samt projektplan med Riksbyggen gällande kollektiva hyresrätter PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-08-29 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/416 257 Samarbetsavtal samt projektplan med Riksbyggen gällande kollektiva hyresrätter Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan 2017-04-16 1 1 (10) Stödstrukturer Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg Dokumentmall från ProjektStegen 2017-04-16 1 2 (10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och beställare... 3 1.1 Bakgrund till

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år 216, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna 16-64 år Öppet arbetslösa i GR (16-64år) Göteborg Totalt Göteborg Totalt jan 328 514 13 351 418 743 372 351 169 762 422 31 155 93 17 988 jan 342

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Resultatuppföljning på alla nivåer (delprojekt inom Ett lärande Väsby) Projektledare: Daniel Santesson, Strategisk Controller Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen

Läs mer

Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND

Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND 2012-02-16 PRESENTATION! Program Inledning och syfte med dagen 9.00-9.15 Lägesrapporter från delprojekt 9.15-10.15 Paus med kaffe och frukt 10.15-10.30 Genomgång

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 5 965,4 5 706,5 5 382,4 1 213,7 872,3 1 200,3 902,0 681,7 611,8 6 374,9 5 876,2 6 247,9 4 875,8 3 487,7 3 395,2 529,2 496,2 557,8

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik)

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) Datum 2012-11-05 Projektplan Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) 2012 2 Projektplan Lupp 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Uppdragsgivare och uppdragstagare 3 2. Inledning och

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

Projektplan. Av projektledaren: Rowan Wright Miljöstrategiska enheten

Projektplan. Av projektledaren: Rowan Wright Miljöstrategiska enheten Projektplan Av projektledaren: Rowan Wright Miljöstrategiska enheten Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 2 2. UPPDRAGET... 3 3. SYFTE... 3 4. MÅL... 3 5. TIDPLAN... 4 6. PROJEKTSTRUKTUR... 4 6.1 ADMINISTRATION...

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824 Kommunkontoret Projektplan 1 (8) Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Anna-Karin Poussart 046-359 42 37 anna-karin.poussart@lund.se Kommunstyrelsens miljö- och häsloutskott Förslag till

Läs mer

Diarienr KFN 2013.0096 Version 1.0. Fö rstudie E-Arkiv. Pröjektplan

Diarienr KFN 2013.0096 Version 1.0. Fö rstudie E-Arkiv. Pröjektplan Fördjupad förstudie 1 Fö rstudie E-Arkiv Pröjektplan Ett samarbetspröjekt mellan Kumla Kömmun, Askersunds Kömmun, Laxa Kömmun, Lekebergs Kömmun, Hallsbergs Kömmun öch Karlsköga Kömmun Fördjupad förstudie

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC STATUSRAPPORT 3 ESA Titel: Statusrapport 3 Projekt: ESA- Entreprenörskap Skola Arbetsliv Idnr: Siffor Beställare: Kommunförbundet västernorrland/skolcheferna i länet Version: 1.0 Skriven av: Malin Heimer

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

VEAF Verksamhets- och affärskompetens 4 KY-poäng

VEAF Verksamhets- och affärskompetens 4 KY-poäng Innehåll I huvudmomentet ingår: Affärsformer, affärsjuridik, etik, affärsnytta, ledarskap och personaljuridik. Marknaden och de faktorer som styr och påverkar verksamheten. Upphandling av entreprenader,

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 12 1(5) Datum -11-05 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 5 november klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Ersättningsmodeller (delprojekt i Ett lärande i Väsby) Projektledare:, ekonomistrateg Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp,

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

BAKGRUNDEN TILL VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER

BAKGRUNDEN TILL VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER BAKGRUNDEN TILL VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER Syftet med Sveriges nationalparker är att bevara våra olika landskapstyper i sitt naturliga tillstånd. Naturen ska vara bevarad och opåverkad av människan

Läs mer

Bergslagens digitala agenda! Bilaga 4. Projektplansmall

Bergslagens digitala agenda! Bilaga 4. Projektplansmall FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Projekt: Dataskyddsförordningen

Projekt: Dataskyddsförordningen Sid 1(13) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-01-17 Stefan Johannesen, 054-540 12 60, 070-0016428 stefan.johannesen@karlstad.se Projektspecifikation Beskrivning av projektets krav, mål och omfattning,

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Hur är det ställt med bredbandsnätet i länet?

Hur är det ställt med bredbandsnätet i länet? Hur är det ställt med bredbandsnätet i länet? IT Västerbotten Programledning Roland Lundqvist Eva-Marie Marklund Fokusområden IT-infrastruktur IT-kompetensutveckling IT-tjänster Intressenter Landsting

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären 2018-11-01-2020-10-31 1 PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären Innehåll PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären... 1 1.0 Beskrivning:

Läs mer

HÅLLBAR TURISM I SKYDDADE OMRÅDEN

HÅLLBAR TURISM I SKYDDADE OMRÅDEN HÅLLBAR TURISM I SKYDDADE OMRÅDEN Förvaltarträff 2018 Skåne, 4 oktober Foto: Michael Engman / Engmanbild. Jenny Lindman-Komstedt, Camilla Näsström, Naturvårdsverket 2018-10-08 Naturvårdsverket Swedish

Läs mer

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken Uppdrag 2019-01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

LIFE Reclaim, vad är det?

LIFE Reclaim, vad är det? LIFE Reclaim, vad är det? Hur påverkas boende och entreprenörer kring Venakärret och Tysslingen en socio-ekonomisk uppföljning av LIFE-projektet Reclaim Länsstyrelsen i Örebro län har genomfört en undersökning

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Projektplan för Stärkt grön tillsyn

Projektplan för Stärkt grön tillsyn uppdaterad 2016-08-25 Projektplan för Stärkt grön tillsyn Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Länsstyrelsen Östergötland -Prioritering av elanvändare vid elbrist Styrel 2 nov 2010

Länsstyrelsen Östergötland -Prioritering av elanvändare vid elbrist Styrel 2 nov 2010 Länsstyrelsen Östergötland -Prioritering av elanvändare vid elbrist Styrel 2 nov 2010 Projektorganisation i länet Projektledare Länsstyrelsen - Jenny Knuthammar (Eva Kihlkrans, Fredrik Holmgren) Referensgrupp-

Läs mer

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Projektorganisation Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Tillsammans blir vi starka. När samhället skakas av kriser sluter

Läs mer

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp Gatukontoret Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektägare - sid 6-9 3. Styrgruppsmedlem - sid 10-13 4. Referensgrupp

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt 13379 Stockholm 2017-03-17 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund Granskning av ritningar är ett omfattande arbete i branschen som många parter

Läs mer

Projektplan Utsläpp av växthusgaser

Projektplan Utsläpp av växthusgaser 1(5) Vår referens Göran Jansson Bo Persson Projektplan Utsläpp av växthusgaser 1. Bakgrund I verksamhetsplanen för Miljösamverkan Skåne 2005-2007 anges att ett delprojekt Utsläpp av växthusgaser skall

Läs mer

Plan för kommunikation

Plan för kommunikation Bilaga 2 Sida 1 (9) Dokumentnamn P0-SD-5011 Ansvarig part Konstruktör Eva Rosman Version 1.0 Versionsdatum 2016-02-29 Plan för kommunikation Projektledning/Kommunikation Fördjupande dokument GODKÄND 2016-02-29

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

3.2. Övergripande mål med projekt Biosfärkandidat Voxnadalen

3.2. Övergripande mål med projekt Biosfärkandidat Voxnadalen Projektbeskrivning Projektnamn Biosfärkandidat Voxnadalen Projektägare Ovanåkers kommun Projektperiod 2014-2017 Reviderad 2015-01-29 1. Bakgrund Ovanåkers kommun har sedan 1990-talet ökat intensiteten

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 0,0 0,0 0,0 1 213,7 872,3 1 200,3 0,0 0,0 0,0 6 374,9 5 876,2 6 247,9 0,0 0,0 0,0 529,2 496,2 557,8 0,0 0,0 0,0 5,5 4,3 6,3 0,0 0,0

Läs mer

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Agenda Målsättningar och övergripande planering för samlad färdplan 2017 Hur kommer vi nå

Läs mer

Projektbeskrivning Hållbart resande

Projektbeskrivning Hållbart resande Projektbeskrivning Hållbart resande Vår referens / tel.nr e-post Datum 2009-04-01 1. Problembeskrivning En stor del av klimatförändringarna har en koppling till bl.a. transporter. Det finns ett behov att

Läs mer

Projekt i hierarki. Tieto PPS AH135, 2.2.0, Sida 1

Projekt i hierarki. Tieto PPS AH135, 2.2.0, Sida 1 Sida 1 , syfte Koordinera och styra när projekt ingår i projekt Hantera samband mellan beslutspunkter styrdokument roller T Ä N K P Å Skilj på mega-projekt och program Sida 2 Identifiera en projekthierarki

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen.

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Systemtänkande för kvalitetssäkring. Vi har ett antal BESÖKSMÅL i området och dessa kan föranleda Vandringsturism. Vandringen går på LEDEN och den som

Läs mer

Projektstyrningsprocessen i VärNa

Projektstyrningsprocessen i VärNa 1 Ver 1 Projektstyrningsprocessen i VärNa 2. FÖRDJUPADE ANALYSER Orsaksanalys Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 1. PROBLEM- INVENTERING Scanning Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 3. FÖRÄNDRINGS-

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Årsprocess e-förvaltning

Årsprocess e-förvaltning Inledning Detta dokument beskriver årsprocessen för e-förvaltning inom Uppsala universitet. Planeringsprocessen är synkroniserat med den ordinarie processen för verksamhetsplanering och budget som råder

Läs mer

Styrgrupp, projekt. Tieto PPS AH018, 7.4.1, Sida 1

Styrgrupp, projekt. Tieto PPS AH018, 7.4.1, Sida 1 Sida 1 Om styrgrupp projekt Styrgruppen är ansvarig för att säkerställa att projektet lyckas, dvs säkerställa projektets bidrag till beställarens effektmål. Styrgruppen är den beslutande instans dit projektledningen

Läs mer

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Projektplan - Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet 1. Bakgrund Kalmar kommun och Linnéuniversitetet har sedan 2009 arbetat

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(5) Projektnamn: Ledningsstöd för skolledare och förskolechefer Projektledare: Malin Danielsson och Gunilla Ericsson Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp,

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Årsprocess e-förvaltning

Årsprocess e-förvaltning Inledning Detta dokument beskriver årsprocessen för e-förvaltning inom Uppsala universitet. Planeringsprocessen är synkroniserat med den ordinarie processen för verksamhetsplanering och budget som råder

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Bilaga Datum 2009-01-22 1(6) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Process Faktaägare Godkänd av Upprättad av [Process] Om- och tillbyggnadsprojektet Sunderby sjukhus

Process Faktaägare Godkänd av Upprättad av [Process] Om- och tillbyggnadsprojektet Sunderby sjukhus 2014-11-19 1(8) PROJEKTPLAN Om- och tillbyggnadsprojektet 2014-11-19 2(8) Innehållsförteckning 1. Grundläggande information... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Verksamhetsstrategi... 3 2. Mål och Verksamhetsnytta...

Läs mer

Intressent och kommunikationsplan

Intressent och kommunikationsplan Intressent och splan Innehåll 1 Grundläggande information... 5 2 Syfte splan... 5 3 Mål splan... 5 4 Ansvar och fördelning... 5 5 Avgränsningar... 5 6 Kostnadskalkyl för saktiviteter... 5 Datum 2016-02-09

Läs mer

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Läs mer