Genombrottsmetoden. - En metod för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus/ demenshandikapp och kvinnor och mäns olika behov.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Genombrottsmetoden. - En metod för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus/ demenshandikapp och kvinnor och mäns olika behov."

Transkript

1 Genombrottsmetoden - En metod för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus/ demenshandikapp och kvinnor och mäns olika behov.

2 Bakgrund Falköpings kommun har blivit beviljade stimulansmedel för att öka kvaliten i äldreomsorgen. De projekt som under 2007 påbörjades var rehabilitering och kost/nutrition. Under 2008 startade ett socialt/kulturellt projekt och ett demensprojekt. Med fortsatta beviljade stimulansmedel kommer genombrottsmetoden att implanteras i Falköpings kommun som en arbetsmetod. I demensprojektet anställdes en projektledare som tillsammans med utvalda verksamheter genomförde ett förbättrings/kvalitetsutvecklande arbete. Styrgruppen (bestående av bitr. socialchef och områdescheferna för östra och västra äldreomsorgsområdet och gemensamma området äldre-och handikappomsorg) hade genom SKL:s hemsida (Sveriges Kommuner och Landsting) läst om en metod för att göra små förändringar i vardagen, som heter Genombrottsmetoden. Styrgruppen ansåg att denna metod verkade vara ett bra redskap för att kunna driva ett utvecklingsarbete i de olika verksamheterna och öka livskvaliten hos de äldre med ett demenshandikapp. Runt om i landet har det genomförts ett antal projekt där Genombrottsmetoden har varit utgångspunkt för ett förändringsarbete. Vi har varit i kontakt med Göteborg och Borås. I Göteborgs Stad har man bedrivit Genombrottsprojekt sedan Några av projekten har handlat om t.ex. fallprevention, tidig diagnostik av demenssjukdomar samt arbetslagsutveckling. Även ett projekt med fokus på Demenshandikapp, Fallprevention och Mat & hälsa har genomförts. De verksamheter som har deltagit i projektet är hemtjänst, äldreboende och demensboende. Varför vi inte enbart har valt att koncentrera projektet på demensboende är det flera skäl till. Det första är att det finns många personer med demenshandikapp i hemtjänsten och på äldreboendena. Det andra skälet är att vi skall öka samarbetet mellan kommunens olika verksamheter och ta del av varandras erfarenheter. Ett av huvudsyftena med Genombrottsprojektet var att nå ett tvärprofessionellt samarbete. Detta innebär att man är fler yrkesgrupper som samverkar kring den enskilda individen. När man sätter personer med demens och närstående i centrum skapas förutsättningarna för ett tvärprofessionellt arbetssätt. Kunskap och förhållningssätt inom vård och omsorg är en färskvara som ständigt måste underhållas. En bra dag måste skapas dag för dag om och om igen. I detta ligger det svåra och det kompetenskrävade men samtidigt en stimulerande utmaning. Genombrottsmetoden ger förutsättningarna för att personalen får de redskap som behövs för att höja livskvaliten i vården för den enskilde individen. Livskvalitet är ett begrepp med många innebörder som för de flesta ger positiva associationer. Livskvalitet handlar om det värde vi människor upplever att tillvaron kan ge oss. Det kan förknippas med fysiskt och psykiskt välbefinnande. Livskvalitet kanske framför allt handlar om en inre upplevelse av mening och livsglädje.

3 Syfte - Att öka livskvaliteten för de äldre i hemtjänst, äldreboende och demens boende med fokus på demenshandikapp. Särskild vikt ska läggas vid kvinnors och mäns olika behov. - Att personalen från verksamheter som berörs ska få ökad metodkunskap om förbättringsarbete men även ökad kunskap om demenshandikapp. Tidigare erfarenheter och arbete som påbörjat skall också tas tillvara. - Att metodkunskapen ska implementeras inom kommunens äldreomsorg. Mål Att ca.80% av deltagande team ska nå minst ett av sina angivna mål. Målet ska vara uppnått senast den 31 mars 2010 Att ca.80% av deltagande team ska vid lärandeseminarie tre ange att de befinner sig på 4 eller högre på IHI s* självskattningsskala. Mått och mätmetod - Antal team som nått minst ett av sina formulerade mål - IHI s självskattningsskala* *IHI s (Instituete for Healthcare Impovment) självskattningsskala är en självvärderingsskala som hör ihop med Genombrottsmetoden. Det är en femgradig skala som teamen själva värderar var de befinner sig efter varje lärandeseminarie, där 1 innebär att det inte har hänt något i teamet och 5 då är man världsbäst. Utvärderingen sker vid varje lärandeseminarie. Målgrupp 7 team kommer att deltaga. Varje team består av 3-5 deltagare. Av dessa team representerar 2 team hemtjänst, Grönelund/Hjorten och Gudhem/Torbjörntorp, 3 team representerar äldreboende, Ranliden avd.8, S:t Olofsgatan 11 och Trädgårdsgatan 21B, 2 team representerar demensboende, Katarinagården avd.2 och Trädgårdsgatan 21A. En viktig förutsättning för att delta är att det finns ett stort engagemang och förändringsvilja på enhetschefs- och områdeschefsnivå, men naturligtvis även hos personalen. Arbetsperiod

4 Metod Genombrottsmetoden Den grundläggande idén är att det i en arbetsgrupp finns många erfarenheter och stor kunskap som inte tas tillvara eller tillåts komma fram. Genombrottsmetoden ska tydliggöra bryggan mellan forskning och praktik. - Vad är genombrottsmetoden? Genombrott är en metod för kontinuerligt, lärandestyrt förbättringsarbete som skall underlätta och påskynda införandet av nya välfungerande sätt att arbeta. Metoden har sin förebild i Breakthrough series utarbetat vi The Institute for Healthcare Improvement (IHI), i Boston, USA. Metoden har bearbetats för att passa svenska förhållanden och introducerades av Landstingsförbundet Metoden har använts på mer än 200 enheter i Sverige och även i Norge, England och Holland. Den kan tillämpas inom många olika områden. Metoden bygger på att medarbetarna inom en organisation tar sig an ett problem. När de har identifierat det som behövs förändras görs förbättringstester i liten skala utifrån dels evidensbaserad kunskap och del utifrån tankar och idéer som anställda tror kan leda till förbättringar för vårdtagarna. När testerna är genomförda analyseras dessa. Om testen/testerna visar sig vara effektiva provas de i större skala inom hela organisationen. Detta leder till att gapet mellan det vi vet och det vi gör minskas. Läs mer på - Vad kännetecknar metoden? Genom att fastställa tydliga mål utifrån ett visst område, använda enkla nått och mätmetoder samt systematiskt testa förändringar i liten skala sker ett lärande av vilka förändringar som leder till förbättringar. Man kan också uttrycka det som så att gapet mellan kunskap och praxis minskar mellan det vi vet och det vi gör. Programuppläggning Programmet består av tre seminarier, så kallade lärandeseminarier, varvat med hemarbete på den lokala arbetsplatsen. Innan det första lärandeseminariet har de deltagande teamen träffats för en första information. Deltagande arbetsgrupper har även varit med vid inspirationskonferensen i maj Under åtta månaders tid varvas hemarbete med gemensamma lärandeseminarier. Ett antal stödpersoner från tidigare team i genombrottsmetodiken kommer att vägleda, informera och stödja teamen i deras arbete.

5 Kommunikation Kommunikationen mellan deltagande team, arbetsgrupp och stödpersoner kommer att ske på flera olika sätt. Fysiska möten på arbetsplatsen Lärandeseminareier Arbetsyta på Internet Det krävs att en eller flera i teamet har tillgång till data och har datavana. Se bilaga 1 Teamen får en gemensam webbaserad arbetsplats där teamens alla resultat redovisas. Stor del av kommunikationen och informationen mellan team förs på denna arbetsyta mellan lärandeseminarierna. Detta krav är därför att teamen har tillgång till e-post och Internet. Om behov finns kommer det att ordnas med utbildning för den webbaserade arbetsytan. Under hela programmet erbjuds stöd och hjälp av arbetsgrupp/genombrott och stödpersoner. Tidsåtgång Att delta som team i ett Genombrottsarbete tar tid och det måste få lov att ta tid att bedriva förbättringsarbete. Med Inspirationskonferensen är det fem heldagar som teamet är borta från verksamheten. Mellan de tre lärandeseminarierna samt innan slutkonferensen krävs det tid för teamet att planera och sammanställa sitt arbete. I början krävs det oftast att man avsätter mer tid än längre fram. Det är då det behövs tid för planering och dokumentation av teamets förbättringsarbete. Viktigt att diskussion runt tidsåtgången förs på de arbetsplatser som deltar. Arbetsgång Genombrottsarbetet är uppdelat i tre lärandeseminarier där samtliga team träffas för lärande och erfarenhetsutbyte och mellanliggande arbetsperioder. Detta illustreras i figuren på nästa sida.

6 Styrgruppen ger kontinuerligt stöd till team och ledare Identifiera deltagare Arbetsperiod 1 Arbetsperiod 2 Förarbete LS1 LS2 LS3 Inspirations Konferens 2010 Figur 1. Illustration av arbetsgång Tvärprofessionella team Hela gruppen som engageras i utvecklingsarbete är deltagande och aktiva på arbetsplatsen. En mindre grupp, ett team, får särskild utbildning och deltar i lärandeseminarium där team från alla deltagande arbetsplatser ingår. Varje team skall utse en kontaktperson som har till uppgift att se till att teamen träffas på hemmaplan, har kontakt med stödpersonen och arbetsgruppen och se till att rapporterna kommer in i rätt tid. Idékläckandet och genomförande av förändringar görs på arbetsplatsen mellan de tre lärandeseminarierna. Teamens sammansättning är viktig. Det ska helst vara ett tvärprofessionellt sammansatt team ex (undersköterska, sjuksköterska, biståndsbedömare, kökspersonal enhetschef, sjukgymnast, arbetsterapeut, anhörig.). Finns det ingen i teamet med bra datakunskap ska man knyta en sådan person till teamet. Chefsspår Cheferna kommer att delta vid lärandeseminarierna. På detta sätt skapas ett forum där cheferna kan skapa nya nätverk, aktivt delta i ett nytt lärande och metodkunskap och ge tillfälle för erfarenhetsutbyte. Ekonomi Kostnader för lärandeseminarier, studiematerial och utbildningstimmar bekostas av stimulansmedel.

7 Styrgrupp Projektansvarig, uppdragsgivare: Bitr. socialchef Områdeschef/Östra Områdeschef/Västra Områdeschef/Gemensamma Gunilla Balutia Monica Ohlsson Marie Gustafson Gunilla Hård Arbetsgrupp: Enhetschef Anetthe Jovanovic, Karlsson Ranliden Äldreboende Enhetschef Vartofta Hemtjänst/Demensboende Enhetschef Bergsliden Demens Enhetschef Floby Hemtjänst/demensboende Diana Lod Eva Printzell Heléne Andersson Tidsplan: Uppstart 8 juni 2009 Lärandeseminarium september 2009 Lärandeseminarium 2 3 november 2009 Lärandeseminarium 3 23 februari 2010 Inspirationskonferens 20 maj 2010

8 Minimikunskaper i dataanvändande vid deltagande i Genombrottsarbete Det första är att kunna sätta på och stänga av en dator, samt logga in om det behövs. Bra om man kan skapa ny mapp i mina dokument och döpa den så att man lätt hittar sina dokument alternativt spara dokumenten på ett så kallat USB-minne. För övrigt bör man ha följande kunskaper: Word: Excel Internet: Öppna nytt eller redan befintligt worddokument Skriva löpande text i word Skriva punkt- respektive sifferlista Klippa ut text Kopiera text Klistra in kopierad/utklippt text på annat ställe i dokumentet eller i ett nytt dokument Spara och döpa färdigskrivet dokument Skriva ut dokument Öppna nytt eller redan befintligt exceldokument Kunskap om hur man lägger till nya rader, kolumner samt skapar nya blad Kunskap om hur man ändrar bredden på en kolumn så att den räcker till för den text man skriver Hur man ger bladen ett specifikt namn så att det blir lättare att hitta Autofylla rader/kolumner med exv. dagar, månader etc. Hur man autosummerar Formel för att räkna % (= antal/totala antalet *100 samt enter) Hur man enkelt kan göra ett linjediagram med hjälp av diagramguiden Klippa ut text Kopiera text Klistra in kopierad/utklippt text på annat ställe i dokumentet eller i ett nytt dokument Spara och döpa färdigskrivet dokument Skriva ut dokument Surfa på Internet och hitta rätt hemsida Logga in på hemsidan/arbetsytan Hitta på de olika sidorna på arbetsytan Skriva i diskussionsforumet Gå mellan olika mappar i dokumentarkivet för att hitta det man söker Lägga upp nya dokument på arbetsytan i rätt mapp

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden.

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden. Inledning Kunskap och förhållningssätt inom vård och omsorg är en färskvara som ständigt måste underhållas. En bra dag måste skapas dag för dag om och om igen. I detta ligger det svåra och det kompetenskrävande

Läs mer

Inledning. Syftet för projektet

Inledning. Syftet för projektet Inledning De verksamheter som har deltagit i projektet är hemtjänst, äldreboende och demensboende. Varför vi inte enbart valde att koncentrera projektet på demensboende är det flera skäl till. Det första

Läs mer

Livskvalitet i vardagen 2010. Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp

Livskvalitet i vardagen 2010. Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp Livskvalitet i vardagen 2010 Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2010 Foto och text: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart Design & Illustration

Läs mer

Presentationsmaterial från osteoporoskonferens i Rydal, mars 2007 Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 28/ Nationell satsn

Presentationsmaterial från osteoporoskonferens i Rydal, mars 2007 Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 28/ Nationell satsn Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 8/ 007 Nationell satsning över tre år 006-008 Borås stad erhöll, miljoner Fördelat på 0 olika projekt aktivitet - fallprevention Hela ben Förarbete

Läs mer

Livskvalitet i vardagen. Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp

Livskvalitet i vardagen. Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp Livskvalitet i vardagen Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2009 Projektledare: Anette Lidskog Foto: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart

Läs mer

Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009

Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009 Halmstad 100216 Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009 Processgruppen Johan Andersson Roger Kindberg Eva C Persson Eva M Persson Maria Stjernström-Öberg

Läs mer

Att vara handledare i förbättringsarbete

Att vara handledare i förbättringsarbete Att vara handledare i förbättringsarbete Förbättringsledarutbildning 8 LS 3 Höör 13 oktober 2010 Marie Johnsson Programledare Programdesign Handledare/Medledare Programadministratör Kontaktperson i teamet

Läs mer

Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre

Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre SÄLMA Ⅱ Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre Kommuner, landsting och offentligt finansierade privata vårdgivare inbjuds att delta i ett nationellt förbättringsprojekt 2007. Gemensam

Läs mer

Rapport Genombrottsmetoden 2010

Rapport Genombrottsmetoden 2010 HEMVÅRDS FÖRVALTNINGEN Planerat startdatum: 2004 Planerat slutdatum: Beställare: Anneli Bjärnhag, enhetschef, förebyggande verksamhet Uppdragstagare: Eva Persson, demensundersköterska, demensteamet Rapport

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter, klagomål och förbättringsförslag under 2006

Sammanställning av inkomna synpunkter, klagomål och förbättringsförslag under 2006 27-2-19 Sammanställning av inkomna synpunkter, klagomål och förbättringsförslag under 26 Inkomna synpunkter 24-26 Det är fyra år sedan som en särskild rutin infördes för inhämtande av synpunkter och klagomål

Läs mer

Projekt Pinocchio. Genombrottsprojekt. För att förbättra arbetet kring barn upp till 12 år som riskerar utveckla ett varaktigt normbrytande beteende

Projekt Pinocchio. Genombrottsprojekt. För att förbättra arbetet kring barn upp till 12 år som riskerar utveckla ett varaktigt normbrytande beteende Projekt Pinocchio Genombrottsprojekt För att förbättra arbetet kring barn upp till 12 år som riskerar utveckla ett varaktigt normbrytande beteende Bakgrund Projekt Pinocchio Kunskap fanns.. Institutet

Läs mer

Livskvalitet i vardagen 2011. Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen

Livskvalitet i vardagen 2011. Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen Livskvalitet i vardagen 2011 Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen 1 Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2011 Foto och text: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart Design

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1( 6) 2009-03-20 Handläggare: Kjell O Jansson Telefon: 08-508 14 542 Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet Idealt Genombrott i Örebro läns landsting I Örebro läns landsting har vi jobbat med Idealt Genombrott

Läs mer

Optimal habilitering

Optimal habilitering REGISTERCENTRUM SYDOST, REGION JÖNKÖPINGS LÄN/QULTURUM, RC NORR OCH HABQ Optimal habilitering Maj 2015 Mars 2016 2016-10-26 Författare: Peter Kammerlind, Maria Johansson RCSO/Qulturum, Region Jönköpings

Läs mer

Bättre flöde i vården Ett nationellt projekt för ökad tillgänglighet, patientsäkerhet, vårdkvalitet och effektivitet

Bättre flöde i vården Ett nationellt projekt för ökad tillgänglighet, patientsäkerhet, vårdkvalitet och effektivitet Information om Bättre flöde i vården Ett nationellt projekt för ökad tillgänglighet, patientsäkerhet, vårdkvalitet och effektivitet Varför ett nationellt projekt? Det finns många goda skäl att tillsammans

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Bättre flöde i vården Ett nationellt projekt för ökad tillgänglighet, patientsäkerhet, vårdkvalitet och effektivitet

Bättre flöde i vården Ett nationellt projekt för ökad tillgänglighet, patientsäkerhet, vårdkvalitet och effektivitet Välkommen till Bättre flöde i vården Ett nationellt projekt för ökad tillgänglighet, patientsäkerhet, vårdkvalitet och effektivitet Ditt landsting har anmält intresse att delta i det nationella projektet

Läs mer

Mål: Målet är att tydliggöra, förbättra, utveckla och kvalitetssäkra den palliativa vården i livets slutskede.

Mål: Målet är att tydliggöra, förbättra, utveckla och kvalitetssäkra den palliativa vården i livets slutskede. Palliativt Kompetenscentrum i Östergötland () 2012-0-05 Till Palliativa ombud, i särskilda boenden i kommunerna, kan sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster utses. Funktionsbeskrivning för Palliativa

Läs mer

Projektplan. Barnets rättigheter i vårdnadstvister

Projektplan. Barnets rättigheter i vårdnadstvister Projektplan Barnets rättigheter i vårdnadstvister Stiftelsen Allmänna Barnhuset planerar att tillsammans med Socialstyrelsen, FoU i Väst/GR och region Örebro starta ett utvecklingsprojekt kring barn som

Läs mer

Triangelrevision. Tvärprofessionella team utvärderar varandras strokeenheter utifrån tio regionala kriterier för strokeenhetsvård.

Triangelrevision. Tvärprofessionella team utvärderar varandras strokeenheter utifrån tio regionala kriterier för strokeenhetsvård. Triangelrevision Tvärprofessionella team utvärderar varandras strokeenheter utifrån tio regionala kriterier för strokeenhetsvård. strokenhet Tvärprofessionella team utvärderar varandras strokeenheter utifrån

Läs mer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer Stimulansmedel till kommuner och landsting för r insatser inom vård v och omsorg om äldre personer Stimulansmedel på p 1,35 mdr kr för f r att utveckla äldreomsorgens kvalitet Med fokus på : - att förbättra

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Internationell utblick när kan metoden användas? Eva Westerling Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting

Internationell utblick när kan metoden användas? Eva Westerling Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting Internationell utblick när kan metoden användas? Eva Westerling Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting Genombrott.. Syftar till att göra verksamheten effektivare genom att pröva nya sätt att arbeta

Läs mer

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Britt-Louise Thorberg, utvecklingsledare 0171-525 56 britt-louise.thorberg@habo.se Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Genombrottet. VC Gibraltargatan. Primärvården Göteborg. Genombrott III 05-10-13 06-09-15. Projekttid. CVU Rapportserie 2006:2

Genombrottet. VC Gibraltargatan. Primärvården Göteborg. Genombrott III 05-10-13 06-09-15. Projekttid. CVU Rapportserie 2006:2 Genombrottet VC Gibraltargatan Primärvården Göteborg Projekttid 05-10-13 06-09-15 Teammedlemmar: Christina Håkansson Calmerklint, Verksamhetschef Jones Zaeri, Läkare Lena Glennsten Dolfe, Distriktssköterska

Läs mer

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma teamet Teamet ska ge dig förutsättningar att så långt det är möjligt få komma tillbaka till din invanda

Läs mer

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun PROJEKTPLAN Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun Titel: PROJEKTPLAN kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundsvalls kommun Projekt: Stimulansmedel Idnr:

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Slutrapport 2009-01-09 Hans Stavrot Hans Stavrot arbetade vid tidpunkten för projektet som regionchef på Omsorgshuset i Älvsjö stadsdel. Projektet handleddes

Läs mer

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver a er Utvecklt utifrån he verksam behov! s n e r a använd Anmäl er till SKL:s utvecklingsprogram! Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Idag bygger ofta utveckling på antaganden

Läs mer

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Utveckla er verksamhet utifrån användarens behov. Anmäl er till SKL:s utvecklingsprogram! Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Idag bygger ofta utveckling på antaganden

Läs mer

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE Slutrapport för förbättringsarbete Sammanhållen vård och omsorg Härjedalen 2013-10-01 Bakgrund/problembeskrivning

Läs mer

Värdeforum. Programkatalog Värdeforum Våren 2014

Värdeforum. Programkatalog Värdeforum Våren 2014 Programkatalog Värdeforum Våren 2014 Utvecklingsprogram för kvalitet och ledarskap Famnas Värdeforum är ett utvecklingsprogram för bättre vård och social omsorg som syftar till att skapa en kultur av ständiga

Läs mer

Genombrott. - Effekter av projektledarutbildningen Hinder och stöd

Genombrott. - Effekter av projektledarutbildningen Hinder och stöd Genombrott - Effekter av projektledarutbildningen Hinder och stöd Genombrott - Effekter av projektledarutbildningen Hinder och stöd Eventuella frågor om rapporten kan ställas till Eva Westerling 08-452

Läs mer

Kontaktpersonalen har en central funktion i kvalitetssäkring för hyresgästens/kundens vård och omsorg.

Kontaktpersonalen har en central funktion i kvalitetssäkring för hyresgästens/kundens vård och omsorg. Inom hemtjänsten Inom äldreomsorgen i Grästorps kommun arbetar vi enligt modellen att varje hyresgäst/kund skall ha en egen kontaktpersonal en person som känner hyresgästen/kunden lite mer. Kontaktpersonalen

Läs mer

Förbättringsresan Slutrapport

Förbättringsresan Slutrapport Datum 2015-03-04 Förbättringsresan Slutrapport Ulrika Ribbholm 2014-11-06 Datum 2015-03-04 Sammanfattning Under perioden januari till december 2014 genomfördes projektet Förbättringsresan av kommunerna

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa

Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa Piteå 2012-08-14 Till Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa Bakgrund Organisation Piteå kommuns socialtjänst är organisatoriskt uppdelad

Läs mer

Kontaktman inom äldreomsorg

Kontaktman inom äldreomsorg Kontaktman inom äldreomsorg Oktober 2004 Christina Julin Elizabeth Kisch Juvall 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. Sammanfattning 3 2. Process kontaktmannaskap 3 3. Syfte 3 4. Metod 3 5. Resultat av enkätundersökning

Läs mer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer Mall inklusive anvisningar 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer 2. Godkännande Undertecknad av GD, datum Namnförtydligande 3. Bakgrund och nulägesbeskrivning

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer

Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer Centrum för Verksamhetsutveckling Tel: 031-7051674 Besöksadress: 1 Bakgrund Stora satsningar görs för närvarande inom Västra Götalandsregionen för

Läs mer

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret Avsnitt 1 Vilken roll & betydelse har chefen i ett förbättringsarbete? Att leda ett arbete är ingen enkel

Läs mer

Inkomna synpunkter 2010 Socialförvaltningen

Inkomna synpunkter 2010 Socialförvaltningen Inkomna synpunkter Socialförvaltningen Sammanställning av inkomna synpunkter, klagomål och förbättringsförslag under Inkomna synpunkter Antal inkomna synpunkter fördelat på beröm, klagomål, förbättringsförslag

Läs mer

IT-stöd vid kommunikation och informationsspridning i Genombrottsprojekt

IT-stöd vid kommunikation och informationsspridning i Genombrottsprojekt KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för Lärande, Informatik, Management och Etik Medical Management Centrum Programmet för Medicinsk informatik Vårdens organisation och ekonomi i ett IT-perspektiv, 4p

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg 1 Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Föreningen Blomsterfonden Org.nr: 802005-1465 ÅR 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Redovisning av 2007-2010 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg av äldre personer

Redovisning av 2007-2010 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg av äldre personer BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Ä LD RE OM SO RG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 109-11-2.1. SID 1 (7) 2011-03-22 SDN 2011-04-14 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 08-508 06 333 Till Bromma

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsområde Myndighet Diarienummer: VON 2014/1037-2 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 2015-03-15 Vård- och omsorgskontoret 2 (11)

Läs mer

Checklista - förbättringsarbete

Checklista - förbättringsarbete Checklista - förbättringsarbete Jag har tidigare varit med i ett Genombrottsprogram Använder PDSA-hjulet Använder fiskben som metod Har tillgång till utvecklingsledare eller motsvarande På min arbetsplats

Läs mer

Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland. Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland

Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland. Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland Samverkansprojekt Annas led 2011-2012 Annas led är ett samverkansprojekt

Läs mer

Bild 1. Presentation SVPL-teamet projekt 4 juni

Bild 1. Presentation SVPL-teamet projekt 4 juni Bild 1. Presentation SVPL-teamet projekt 4 juni Vi kommer från Äldreomsorgen i Härryda kommun och jag heter Ann Bergström och arbetar som arbetsterapeut och jag heter Karina Gustafsson och arbetar som

Läs mer

PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering

PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering Titel: PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering Projekt: Stimulansmedel Idnr: Siffor Delprojekt: Samordnad rehabilitering Idnr: 17735 Beställare: Socialtjänsten Håkan Littzell

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Stimulansmedel inom demensområdet

Stimulansmedel inom demensområdet VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stefan Ivarsson Projektledare Rapport Stimulansmedel 1 (6) Stimulansmedel inom demensområdet Katrineholms kommun 2 (6) Sammanfattning Demens är en av de vanligaste folksjukdomarna

Läs mer

Dokumentation inom äldreomsorgen redovisning av strategi för hur bristerna i dokumentation ska åtgärdas

Dokumentation inom äldreomsorgen redovisning av strategi för hur bristerna i dokumentation ska åtgärdas ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-04-30 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 1, 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av

Läs mer

Uppföljning av kontaktpersonskapet inom hemtjänst och äldreboende i Falköping

Uppföljning av kontaktpersonskapet inom hemtjänst och äldreboende i Falköping Uppföljning av kontaktpersonskapet inom hemtjänst och äldreboende i Falköping Ett samarbetsprojekt mellan Lidköpings och Falköpings kommun 2008 Innehållsförteckning Sid Inledning...1 Bakgrund...1 Syfte...1

Läs mer

Ansökan om medel för. kompetensutveckling Bilaga 8. kompetensutveckling

Ansökan om medel för. kompetensutveckling Bilaga 8. kompetensutveckling om medel för kompetensutveckling 2017 Bilaga 8 om medel för kompetensutveckling Bromma stadsdelsförvaltning 2017 Sida 1 (3) 2016-08-25 Fylls i av stadsledningskontoret: Ankomstdatum: Diarienummer: 210-1196/2016

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011-2014 Vår vision Köpings kommuns insatser inom vård och omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Det ska kännas

Läs mer

Uppföljning av två Genombrottsprojekt

Uppföljning av två Genombrottsprojekt Uppföljning av två Genombrottsprojekt 1 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Bättre flyt i vården I och II 2 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Upplysningar om rapportens innehåll lämnas av projektledare

Läs mer

Palliativ vård och omsorg på Tre Stiftelsers boenden

Palliativ vård och omsorg på Tre Stiftelsers boenden Palliativ vård och omsorg på Tre Stiftelsers boenden tema Håkan Johansson 1 Maria Engman 2 1 Enhetschef samt ledare för det Palliativa rådet på Tre Stiftelser. E-post: hakan.johansson@ trestiftelser.se.

Läs mer

Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens BPSD

Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens BPSD BPSD-registret Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens BPSD Lennart Minthon Professor, överläkare, registerhållare http://www.bpsd.se/ 11/28/2014 Det finns 160 000 personer med demenssjukdom i Sverige

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Pernilla Edström, Göteborgsregionen Helena Mårdstam, Göteborgsregionen Anders Paulin, Fyrbodal Kerstin Sjöström, Skaraborg Yvonne Skogh

Läs mer

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården Balanserat styrkort Vår verksamhetsidé ska stärka samverkan mellan primärvård, privat vård, kommunal vård och sjukhusvård för att försäkra vårdtagaren till en god och säker vård. Syftet med ett balanserat

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Kompetensutvecklingsplan. för medarbetare inom äldreomsorgen

Kompetensutvecklingsplan. för medarbetare inom äldreomsorgen Kompetensutvecklingsplan för medarbetare inom äldreomsorgen Kompetensutvecklingsplan för: Namn Arbetsplats och enhet Enhetschef Datum KRAVMÄRKT YRKESROLL, Layout och produktion Birgitta Klingsäter, birgitta@klingsater.se,

Läs mer

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Upplands Väsby Kommun Arthur Henningson och Mikael Eriksson 2012-12-31 ATK, CONSIDER & PARTNERS INNEHÅLL Verksamhet & Hälsa i Upplands Väsby kommun... 2 Medarbetarnas

Läs mer

Handlingsplan. För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum

Handlingsplan. För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum 2015-11-11 Handlingsplan För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum Stadsdelsförvaltningen Centrum Sektor äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Box 5051 402

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Orrekullens gruppbostads Verksamhetsplan 2012 Orrekullen är ett särskilt boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun 2016-2017 Kumla kommun har som ambition att stärka hälsan hos sina invånare. Som en del i arbetet beslutades

Läs mer

Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad

Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad Annika Kragh Lisbeth Karlsson Lena Arvidsson Datum 2015-01-30 Version Dnr 1 (5) Slutrapport Sammanhållen vård och omsorg Prestationsmedel äldre

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Foto: Ola Torkelsson. Förbättringsarbete i Helsingborg

Foto: Ola Torkelsson. Förbättringsarbete i Helsingborg Foto: Ola Torkelsson Förbättringsarbete i Helsingborg Vi har en vision Vi ska skapa en omsorg som alla helsingborgare är trygga med, förstår och är stolta över. För att uppnå detta behövs kreativitet och

Läs mer

Ansökan 2 Prestationsersättning till kommuner för utformande av minst tre värdighetsgarantier 2012.

Ansökan 2 Prestationsersättning till kommuner för utformande av minst tre värdighetsgarantier 2012. Ansökan 2 Prestationsersättning till kommuner för utformande av minst tre värdighetsgarantier 2012. Så här använder du den elektroniska blanketten 1. Spara blanketten i din dator. Döp den exempelvis till

Läs mer

Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre

Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom PROJEKTPLAN Utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom Bakgrund I Södertälje kommun finns tre dagverksamheter

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET?

ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET? 1 2 ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET? 2.1 Kunskap, engagemang och lust Kunskap, engagemang och lust är viktiga drivkrafter för alla former av förändringsarbete. Arbetet med kvalitetsutveckling

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

För bästa omhändertagande av sårbara äldre med behov av vård och omsorg. Projekt Vårdkedja Anne-Charlotte Larsson

För bästa omhändertagande av sårbara äldre med behov av vård och omsorg. Projekt Vårdkedja Anne-Charlotte Larsson För bästa omhändertagande av sårbara äldre med behov av vård och omsorg Känd problematik det saknas kontinuitet, överblick och samverkan i vård och omsorg för äldre sårbara personer Ålder = riskfaktor

Läs mer

Rapport. Verksamhetsuppföljning, Särskilt boende Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2015

Rapport. Verksamhetsuppföljning, Särskilt boende Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2015 Rapport Verksamhetsuppföljning, Särskilt boende Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2015 Alingsås 2015-05 -01 Christine Sjökvist Kristina Bornhall 1 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Sammanfattning...3

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

JÄMLIK STROKEVÅRD JÄMLIK STROKEVÅRD. Boka in. Det här utvecklingsarbetet är så oerhört viktigt när det gäller den fortsatta strokevårdskedjan.

JÄMLIK STROKEVÅRD JÄMLIK STROKEVÅRD. Boka in. Det här utvecklingsarbetet är så oerhört viktigt när det gäller den fortsatta strokevårdskedjan. JÄMLIK STROKEVÅRD FYRBODAL OKTOBER 2016 JÄMLIK STROKEVÅRD Alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till bästa möjliga strokevård i en sammanhållen vårdkedja oavsett, ålder, kön, utbildning, etnicitet,

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Samhället står inför omfattande förändringar i den äldre befolkningen. Detta ställer stora krav på kommunernas förmåga att anpassa sina verksamheter efter förändrade

Läs mer

Utarbetad av Åsa Gustavsson Skapat datum

Utarbetad av Åsa Gustavsson Skapat datum Socialförvaltningen Dokumentnamn Rehabiliterande förhållningssätt arbetsmetod Fastställt av Martina Nordin Regelverk SOL Verksamhet Hemtjänst Utarbetad av Åsa Gustavsson Skapat datum 100311 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Färre hjärtsviktspatienter i sjukvården

Färre hjärtsviktspatienter i sjukvården REGISTERCENTRUM SYDOST, LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN/QULTURUM, UPPSALA CLINICAL RESEARCH CENTER OCH RIKSSVIKT Färre hjärtsviktspatienter i sjukvården bättre hälsa hemma Maj 2013 november 2014 2014-12-03

Läs mer

Startskott för Skaraborg

Startskott för Skaraborg jämlik strokevård Sammanhållen vård, stöd, information och rehabilitering Nyhetsbrev Nr 1, Januari 2015 Lärandeseminarium 1 Skaraborg Startskott för Skaraborg Alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång

Läs mer

Förstärkt rehabilitering. Projektplan. Upprättad

Förstärkt rehabilitering. Projektplan. Upprättad Förstärkt rehabilitering Upprättad stärkt rehabilitering20071126.doc Ansvarig: Krister Nerman Förvaltning: Södra Innerstaden stadsdelsförvaltning Enhet: Vård och omsorg för Innehållsförteckning 1. Bakgrund...

Läs mer

Förbättringsresa i god palliativ vård dokumenterad munhälsobedömning-

Förbättringsresa i god palliativ vård dokumenterad munhälsobedömning- Förbättringsresa i god palliativ vård dokumenterad munhälsobedömning- Redovisning av ett förbättringsarbete FoU Fyrbodal 2014: 1 Ewa Lidman NU sjukvården Gunnel Svensson, Solveig Nyberg & Ingela Edvardsson

Läs mer

Slutrapport 2010. Samtalsledare och reflektionsgrupper. Siv Tagesson

Slutrapport 2010. Samtalsledare och reflektionsgrupper. Siv Tagesson Slutrapport 2010 Samtalsledare och reflektionsgrupper Delprojektet har utbildat samtalsledare och startat upp reflektionsgrupper på kommunens gruppboenden för personer med en demenssjukdom. Satsningen

Läs mer

Yrkeskrav inom funktionshinderområdet (dock ej socialpsykiatrin)

Yrkeskrav inom funktionshinderområdet (dock ej socialpsykiatrin) Yrkeskrav inom funktionshinderområdet (dock ej socialpsykiatrin) Syftet med formulerade Yrkeskrav - att kvalitetssäkra kompetensutvecklingsinsatser - att använda i det strategiska arbetet för att tydliggöra

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5

Läs mer

Tillgänglighet. Kungshöjds Vårdcentral. Primärvården Göteborg

Tillgänglighet. Kungshöjds Vårdcentral. Primärvården Göteborg Tillgänglighet Kungshöjds Vårdcentral Primärvården Göteborg Projekttid 05-10-13 06-09-15 Teammedlemmar: Anette Eklind Darberg Distriktssköterska Anita Olofsson Undersköterska Karin Meuller Distriktsläkare

Läs mer

BRA MOTTAGNING. Nulägesrapport

BRA MOTTAGNING. Nulägesrapport BRA MOTTAGNING Nulägesrapport Arbetsgruppen, Bra Mottagning Februari 2004 Bra mottagning inom Landstinget i Kalmar län Bra mottagning inom Landstinget i Kalmar län startade på allvar i samband med att

Läs mer

Agenda. Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen

Agenda. Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen Agenda Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen Terminologi - Vad är e-hälsa användning av informations- och kommunikationsteknologi

Läs mer

INBJUDAN. Innovationsstafetten LÖS VARDAGSPROBLEM SKAPA SAMHÄLLSLÖSNINGAR

INBJUDAN. Innovationsstafetten LÖS VARDAGSPROBLEM SKAPA SAMHÄLLSLÖSNINGAR INBJUDAN Innovationsstafetten LÖS VARDAGSPROBLEM SKAPA SAMHÄLLSLÖSNINGAR SKL erbjuder Dig och Din kommun att delta i Innovationsstafetten ett initiativ för att stödja innovationskraften i våra kommunala

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer