PROJEKTORGANISATION. Vattenfall Eldistribution AB Trollhättan. Projektledare: Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Pöyry Sweden AB.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTORGANISATION. Vattenfall Eldistribution AB Trollhättan. Projektledare: Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Pöyry Sweden AB."

Transkript

1

2 PROJEKTORGANISATION Vattenfall Eldistribution AB Trollhättan Projektledare: Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Pöyry Sweden AB Box Göteborg Uppdragsledare: Handläggare GIS: Handläggare MKB: Kvalitetsgranskare: 2 (34)

3 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Befintlig 45 kv luftledning mellan transformatorstationerna Sköldinge och Björkvik i Katrineholms och Flens kommuner, Södermanlands län. Icke teknisk sammanfattning Bakgrund För att bygga och nyttja elektriska starkströmsanläggningar i Sverige krävs att nätägaren har ett särskilt tillstånd, nätkoncession för linje, vilken prövas av Energimarknadsinspektionen (Ei). Vattenfall Eldistribution AB (nedan kallat Vattenfall) har haft nätkoncession för linje för den befintliga luftledningen ML124 mellan MT12 Sköldinge och MT1241 Björkvik i Katrineholms och Flens kommuner, Södermanlands län, med giltighetstid till och med Ledningen utgör en viktig del av matningen till Björkvik och dess omgivningar. Syftet med koncessionen är att möjliggöra fortsatt drift av elförsörjningen i området. Vattenfall avser att fortsätta med verksamheten och ansöker därför om tillstånd för ledningen. Denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB) bifogas Vattenfalls ansökan om förlängning av nätkoncession för linje. MKB:n ger en samlad bedömning av effekterna på människors hälsa och miljön vid bibehållen drift av ledningen. Beskrivning av verksamheten Ledningen Den aktuella ledningen är en ca 20 km lång 45 kv-ledning, ML124, mellan stationerna MT12 Sköldinge och MT1241 Björkvik i Katrineholms och Flens kommuner, Södermanlands län. Ledningen är uppförd som luftledning. Drift och underhåll Drift och underhåll omfattar besiktning av ledningen med helikopter varje år, manuell avsyning vart åttonde år samt röjning av ledningsgatan ungefär vart åttonde år. Det kan också innebära byte av stolpar, linor och andra komponenter. Planförhållanden Ledningen bedöms vara förenlig med gällande planer. Förutsedd miljöpåverkan Landskapsbild Luftledningen är belägen/går i ett landskap med omväxlande skogsbruk, åker- eller hagmark samt mindre sjöar, vattendrag och våtmarker. På vissa ställen kommer ledningen vara mer synlig än på andra ställen. Eftersom ledningen funnits under en lång tid kan den ses som en del i landskapet. Inverkan på landskapsbilden av att låta ledningen vara kvar i befintlig utformning och sträckning bedöms därvid som liten. Naturmiljö Ledningssträckningen berör inget Natura 2000-område men passerar i närheten av naturreservatet Tolmon. Tolmon är dessutom Riksintresse för Naturvård, NRO Tolmon Åkforsån. Längs sträckningen finns flera naturintressen. Vid underhållsarbeten kommer hänsyn att tas till känsliga områden. 3 (34)

4 Konsekvenserna för naturmiljöer som ledningen passerar bedöms vara mycket liten. Kulturmiljö Ledningen tangerar ett riksintresse för kulturmiljövård. Utmed sträckningen har flera lämningar identifierats. Att behålla ledningen i befintlig sträckning bedöms inte innebära några negativa konsekvenser för kulturmiljön. Friluftsliv Ledningen berör inte något riksintresse för friluftsliv eller annat område av uttalad betydelse för friluftslivet varför ledningen inte bedöms ha några konsekvenser för friluftslivet. Infrastruktur Det aktuella ledningsstråket korsar väg 52 som utgör riksintressen för kommunikationer Ledningen utgör inte något hinder för infrastrukturen i kommunen. Bebyggelse Närmaste bostadshuset ligger ca 50 meter från den befintliga ledningssträckningen. Sammantagen bedömning är att ingen påverkan sker på någon bebyggelse. Hälsa och säkerhet Elektromagnetiska fält En beräkning av det magnetiska fältet för ML124 har genomförts. Påverkan på människor som bor eller vistas i ledningens närhet bedöms vara mycket liten. Säkerhet Då besiktning, underhåll och reparationer utförs i enlighet med lagar, regler och etablerade rutiner så bedöms konsekvenserna av den befintliga ledningen vara små. Ljudeffekter De ljud som kan alstras från en strömförande ledning är låga. Ljud som uppkommer i samband med besiktning med helikopter och under röjning av ledningsgatan är av tillfällig art och med långa tidsintervall. Konsekvenserna för miljö och hälsa av buller bedöms bli små. Sammanfattad konsekvensbedömning Den totala bedömningen är att endast små eller inga negativa miljökonsekvenser uppstår genom att bibehålla ledningen i befintlig sträckning och utförande. Länsstyrelsen i Södermanlands län har beslutat att fortsatt drift av ledningen inte innebär någon betydande miljöpåverkan. Ledningen bedöms vara förenlig med gällande planer. Den aktuella ledningen utgör inga hinder för infrastrukturen i kommunen. Luftledning ML 124 går i närheten av ett fåtal bostäder, den närmaste finns på ett avstånd av 50 meter. Sammantagen bedömning är att ingen påverkan sker på någon bebyggelse. Ledningen berör inte något riksintresse för friluftsliv eller annat område av uttalad betydelse för friluftslivet. Sträckningen påverkar i sin nuvarande sträckning inga höga natur- eller kulturvärden, vilket skulle kunna bli fallet vid en alternativ sträckning. Alternativa sträckningar och utförande anses medföra större miljökonsekvenser än att bibehålla kraftledningen enligt nuvarande sträckning och utförande. Några alternativ har därför inte utretts. Länsstyrelsen i Södermanlands län har bedömt den befintliga 45 kv luftledningen inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 6 kap 5 miljöbalken 4 (34)

5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING Sökanden Bakgrund och förutsättningar Syfte med ledningen och MKB:n Gällande tillstånd Gällande lagstiftning Företagets miljöarbete ALTERNATIV Nollalternativ Alternativa sträckningar SAMRÅDSREDOGÖRELSE Genomförda samråd Länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan BESKRIVNING AV DEN AKTUELLA LEDNINGEN Lokalisering och sträckning Översiktlig landskapsbeskrivning Ledningens utförande Markbehov Drift och underhåll PLANFÖRHÅLLANDEN Flens kommun ÖP FÖRUTSEDD MILJÖPÅVERKAN Landskapsbild Naturmiljö Kulturmiljö Friluftsliv Infrastruktur Bebyggelse HÄLSA OCH SÄKERHET Elektriska och magnetiska fält (EMF) Säkerhet Ljudeffekter BESTÄMMELSER ENLIGT MILJÖBALKEN Miljökvalitetsnormer JÄMFÖRELSE MED MILJÖMÅL JÄMFÖRELSE MED ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER (34)

6 11 SAMLAD BEDÖMNING Sammanfattning av konsekvenser Jämförelse med nollalternativ REFERENSER Bilagor M1 M2 M3 Kartor över ledningssträckningen och beskrivna intressen Samrådsredogörelse Beslut om betydande miljöpåverkan 6 (34)

7 1 INLEDNING 1.1 Sökanden Vattenfall Eldistribution AB (nedan kallat Vattenfall) äger och bygger lokalnät och regionnät som används för distribution av elektricitet samt svarar för nätens drift, underhåll och förnyelse. 1.2 Bakgrund och förutsättningar För att bygga och nyttja elektriska starkströmsanläggningar i Sverige krävs att nätägaren har ett särskilt tillstånd, nätkoncession. Ansökan om nätkoncession för linje, såväl för nya som för förlängning av befintliga koncessioner, prövas av Energimarknadsinspektionen (Ei). Tillstånd beviljas vanligtvis tills vidare, med möjlighet till omprövning efter 40 år. Nuvarande koncession för anläggning med nummer 731ÖCÅ gällde till och med Denna MKB avser den befintliga 45 kv luftledningen, med ledningsnummer ML124, från transformatorstation MT12 Sköldinge till transformatorstation MT1241 Björkvik. Sträckan är ca 20 km och är belägen i Katrineholms och Flens kommuner, Södermanlands län. Ledningen utgör en viktig del av matningen till Björkvik och dess omgivningar. Syftet med ledningen är att möjliggöra en fortsatt drift av elförsörjningen i området. Ledningens lokalisering och sträckning framgår av Figur 1. Figur 1. Orienteringskarta med området markerat där ledningen Sköldinge - Björkvik är lokaliserad. 1.3 Syfte med ledningen och MKB:n Syftet med ledningen är att även framledes kunna förse området med el, inom ramarna för det befintliga ledningsnätet, på ett säkert och effektivt sätt. 7 (34)

8 Syftet med denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB) är att identifiera och beskriva de direkta och indirekta effekter som ledningen medför dels för människor, djur, växter, mark, vatten, luft, klimat, landskap och kulturmiljö, dels på hushållningen med mark, vatten och den fysiska miljön i övrigt, dels på annan hushållning med material, råvaror och energi. Beskrivningen ska göra det möjligt att ge en samlad bedömning av dessa effekter på människors hälsa och miljön. 1.4 Gällande tillstånd Områdeskoncession Vattenfall Eldistribution AB och Tekniska Verken Katrineholm Nät AB har nätkoncession för området för ledningar upp till 24 kv Linjekoncession Vattenfall innehade nätkoncession för linje med anläggningsnummer 731ÖCÅ med giltighetstid till Gällande lagstiftning För att bygga eller använda elektriska starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd, nätkoncession för linje, enligt Ellagen (1997:857). Enligt Ellagen ska en MKB ingå i ansökan om nätkoncession. Innan en MKB kan upprättas ställer Miljöbalken (1998:808) bl. a. krav på att den som vill bygga en ledning skall samråda med Länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. Samrådet berör verksamhetens lokalisering, omfattning, utformning och förutsedda miljöpåverkan. Ansökan inklusive MKB lämnas till Energimarknadsinspektionen som prövar om nätkoncession kan medges. Följande lagar och föreskrifter berörs eller kan komma att beröras i projektet: Ellagen (1997:857) - Bestämmelser om nätkoncession såsom när nätkoncession får meddelas, under vilka villkor samt giltighetstid. Elförordningen (2013:208) - Reglerar hur en koncessionsansökan skall se ut samt hur prövningen av koncessionsärenden skall gå till. Starkströmsförordningen (2009:22) - Innehåller regler för utförande och skötsel av starkströmsanläggningar samt vilken myndighet som utövar tillsyn över dessa anläggningar. Starkströmsföreskrifterna (ELSÄK-FS 2008:1). Miljöbalken (1998:808): 3 kap. Grundläggande bestämmelser för hushållning med mark och vattenområden. 4 kap. 5 Särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten för vissa områden. 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag. 7 kap. Tillstånd att bedriva verksamhet/vidta åtgärder inom särskilt skydds- och bevarandeområde (ex strandskydd). Förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. Kulturmiljölagen (1998:950) 2 kap. Bestämmelser om fornlämningar. Ledningsrättslagen (1973:1144). Förordning (1998:1388) om vattenverksamhet. Dispensansökningar (t ex strandskydd, biotopskydd). Även samråd med Länsstyrelsen, enligt 12 kap 6 miljöbalken, kan t. ex behövas vid underhåll eller om ledningen innebär en väsentlig ändring av områden som omfattas av Länsstyrelsens eller Skogsstyrelsens inventeringar. En prövning gjordes enligt erforderlig lagstiftning innan ledningen byggdes. 8 (34)

9 1.5.1 Markupplåtelseavtal och ledningsrätt För att få bygga ledningen krävs förutom nätkoncession, även tillträde till berörda fastigheter. Detta sker normalt genom tecknande av markupplåtelseavtal med berörda fastighetsägare avseende rätten att uppföra och bibehålla ledningen. Avtalet reglerar markägarens och ledningsägarens rättigheter och skyldigheter. Fastighetsägaren ersätts med ett engångsbelopp för det intrång som ledningen utgör. 1.6 Företagets miljöarbete Vattenfall har en miljöpolicy och en vision att vara ett av de företag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion. Vattenfall Eldistribution AB arbetar utifrån ett certifierat miljöledningssystem enligt ISO14001:2004. Bolaget verkar för en ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i sin verksamhet. Det övergripande miljömålet för Vattenfall Eldistribution AB är att arbeta för ständiga förbättringar så att vi minskar riskerna för utsläpp och läckage till luft, mark och vatten från våra anläggningar. Miljöfrågor ska ingå som en naturlig del vid utredning, projektering, arbetssätt och upphandling. 2 ALTERNATIV 2.1 Nollalternativ En miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla en beskrivning av nollalternativet d.v.s. om den planerade verksamheten inte blir av. Ledningen är viktig för elförsörjningen i området. En utebliven koncession, enligt nollalternativet, skulle innebära att elleveranserna till fördelningsstationerna, och lokalnätet i området, inte kan upprätthållas. 2.2 Alternativa sträckningar Ny ledningssträcka skulle innebära nya stora intrång i lokalmiljön jämfört med att behålla ledningen i befintlig sträckning. Sträckan är redan vid den ursprungliga prövningen utredd för att minimera intrånget och störningen i naturmiljön. Längden av ledningens totala sträcka mellan dess anslutningspunkter är så kort som möjligt, genom att i princip utgöra en rak linje, varvid även markintrånget kan anses vara minimerat. En alternativ sträckning skulle troligen även bli längre. Sammantaget bedöms det inte vara ekonomiskt försvarbart att ersätta en fungerande ledning med en ny ledning i en annan sträckning. Ledningen påverkar i sin nuvarande sträckning inga höga natur- eller kulturvärden, vilket skulle kunna bli fallet vid en alternativ sträckning. Alternativa sträckningar och utformningar anses medföra större miljökonsekvenser än att bibehålla kraftledningen enligt nuvarande sträcka och utformning. Några alternativ till befintlig ledning har således inte utretts. 3 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 3.1 Genomförda samråd Samråd inleddes genom att en inbjudan till skriftligt samråd skickades till berörda markägare, myndigheter samt företag, organisationer och föreningar. Dessutom inbjöds allmänheten till samråd? via annons i Sörmlandsbygden den Samrådet genomfördes under mars - april 2016 Inbjudan med samrådsunderlag har skickats med mail till Bergsstaten, Boverket, Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarsmakten, Flens kommun, Katrineholms kommun, Luftfartsverket (LFV), Länsstyrelsen i Södermanlands län, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), 9 (34)

10 Naturvårdsverket, Post och Telestyrelsen (PTS), Riksantikvarieämbetet (RAÄ), Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), Skogsstyrelsen, Svenska Kraftnät (SVK) och Trafikverket. Inbjudan med samrådsunderlag har också skickats med mail till Tekniska verken Katrineholm Nät AB, Friluftsfrämjandet, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Katrineholms Vingåkers Ornitologiska förening, Naturskyddsföreningen i Katrineholm och Flen samt Sörmlands Ornitologer. En samrådsredogörelse, se Bilaga M2, har sammanställts där inkomna synpunkter från samrådet finns sammanfattade tillsammans med Vattenfalls bemötanden av dessa. Samrådshandlingen som skickades med inbjudan till samråd kan ses i underbilaga S2 till Bilaga M2. Kartorna som samrådshandlingen i Bilaga S1 hänvisar till motsvaras av kartorna i Bilaga M1 till denna MKB. Samrådsredogörelsen skickades i maj till Länsstyrelsen i Södermanlands län tillsammans begäran om beslut om ledningen kan antas medföra betydande miljöpåverkan eller inte. 3.2 Länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan Länsstyrelsen i Södermanlands län meddelade i sitt beslut daterat att befintlig 45 kv luftledning, ML 124, mellan transformatorstationerna Sköldinge och Björkvik, inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 6 kap 5 miljöbalken, se bilaga M3. 10 (34)

11 4 BESKRIVNING AV DEN AKTUELLA LEDNINGEN 4.1 Lokalisering och sträckning Den aktuella ledningen ML124 går i huvudsak genom Katrineholms kommun, Södermanlands län. Under en kortare del berörs Flens kommun. Den totala ledningssträckningen är ca 20 km. Den befintliga sträckningen, vilken ansökan avser, går mellan transformatorstationerna MT12 Sköldinge och MT1241 Björkvik, se Figur 2. Från Sköldinge går ledningen söderut mot Björkvik. Längs sträckningen passerar ledningen vattendragen Fimtaån och Åkforsån, sjöarna Viksjön, Täljaren och Tolsjön, länsvägarna 645, 216, 542 och 539 samt riksväg 52. Delar av sträckningen går ledningen parallellt med andra ledningar. Området karaktäriseras av omväxlande jordbruk och skogsbruk. Figur 2. Ledningens sträckning. ML124 anges med röd färg. 4.2 Översiktlig landskapsbeskrivning Ledningen sträcker sig i en nord-sydlig riktning. Luftledningen är belägen i ett landskap med omväxlande skogsbruk, åker- eller hagmark samt mindre sjöar, vattendrag och våtmarker. Till vissa delar löper ledningen parallellt med andra ledningar. Inga samhällen eller sammanhängande bostadsområden berörs. 4.3 Ledningens utförande Ledningen är en luftledning som till största delen är uppförd i portalstolpar av trä. Stolparnas höjd beror på topografin och är huvudsakligen mellan ca 7,5 20 meter höga. Ledningens faser är placerade horisontellt. I stolparna sitter en galvad järnregel som bär upp isolatorer, som är av glas, porslin eller av kompositmaterial. Linorna består av aluminium med en järnkärna i mitten. Vid byte av stolpar eller en avveckling av ledningen skickas stolparna till energiåtervinning och stålreglar, krokar samt stålstag till metallåtervinning. Även linorna kan återvinnas. Isolatorerna kan återanvändas eller kasseras. För att säkerställa denna hantering ställs krav i avtalet med ansvariga drift- och underhållsentreprenörer. I det kontinuerliga utvecklings- och underhållsarbetet så anpassas tekniken och materialval till det som anses mest lämpligt i enlighet med rådande förhållanden vid det tillfället. Därför övervägs alltid mest lämpliga teknik och materialval vid varje tillfälle för underhåll eller byte av ingående komponenter. För att kunna verka i denna anda och göra dessa substitueringar inom ramarna för gällande koncession förutsätts att miljöprestandan i princip är oförändrad eller blir förbättrad. 11 (34)

12 4.4 Markbehov Området längs med en luftledning kallas ledningsgata. Utseendet på ledningsgatan regleras i särskilda säkerhetsföreskrifter, främst starkströmsföreskrifterna. Enligt dessa ska bland annat en kraftlednings faslinor hängas på en viss nivå ovan mark. Vidare finns det bestämmelser om minimiavstånd mellan kraftledningar och byggnader för att undvika risken för skador på ledningen vid bränder i intilliggande byggnader. Figur 3. Exempelbild på skogsgata där ledningen är uppförd i en portalstolpe. Måtten är ungefärliga. Ytan en kraftledning tar i anspråk beror på vilken typ av mark ledningen går igenom. Ledningsgatan i skogsmark består av skogsgata och sidoområden. Skogsgatan är det röjda markområde, som ligger under och bredvid kraftledningen. Ledningen är utförd i så kallat trädsäkert utförande, vilket innebär att inga högväxande träd tillåts komma upp och riskera att komma för nära fasledarna. Även vissa högväxande träd i sidoområdena kan behöva tas ned om de riskerar att skada ledningen. I Figur 3 visas ett exempel på skogsgatans bredd. Bredden på skogsgatan kan variera något beroende på vilken stolptyp som ledningen uppförs i och på topografin, dvs. hur landskapet ser ut. I åkermark utgörs markbehovet av de ytor ledningsstolparna samt eventuella stag tar i anspråk. 4.5 Drift och underhåll Starkströmsföreskrifterna ställer krav på omfattningen av ledningens underhåll. I enlighet med starkströmsföreskrifterna besiktigas ledningen en gång per år genom en s.k. driftbesiktning med därpå erforderliga åtgärder. Besiktningen görs till största delen från helikopter. Vart åttonde år görs en mer omfattande besiktning (underhållsbesiktning) från marken då linor, stag, stolpar och jordtag mm kontrolleras. Det skogliga underhållet omfattar röjning av ledningsgatan för att upprätthålla ledningens säkerhet. Röjning med tillhörande kantträdsavverkning sker med åtta års intervall. Mellan röjningarna skall en röjningsbesiktning utföras vid minst ett tillfälle. Vegetation i skogsgatan som bedöms komma inom närområdet från faslinorna innan kommande röjning sker, röjs bort. Tillfälliga skador kan uppkomma i samband med underhållsarbeten på ledningar. Sådana tillfälliga skador skall snarast åtgärdas eller värderas och ersättas av ledningsägaren. Efter att tillfälliga skador 12 (34)

13 har åtgärdats eller ersatts, inhämtas normalt en nöjdförklaring från markägaren. Liksom under byggtiden nyttjas vid besiktning och underhåll i möjligaste mån befintliga transportvägar och arbetet planeras att i första hand utföras under säsong med tjälad mark eller sommartid, då vattenföringen i vattendrag är låg. Vid byte av stolpar kan tillfälliga vägar behövas fram till vissa stolpplatser. I övrigt sker transporter i ledningsgatan. Passager över bäckar är särskilt känsliga. Vid underhåll används befintliga broar alternativt anläggs temporära broar för att möjliggöra passage utan att skada bäckmiljöerna. Skyddsmattor används vid behov vid passager av våtmarker och sumpskogar. 5 PLANFÖRHÅLLANDEN Bedömningen är att det inte finns någon konflikt mellan ledningen och de kommunala planerna, enligt nedan. 5.1 Katrineholms kommun ÖP En av strategierna i arbetet med Katrineholms översiktsplan 2030 (ÖP 2030) för landsbygden var enligt texten i ÖP att utgå från och stärka de strukturer som finns idag. Det innebär att lokalisering av ny bebyggelse i huvudsak ska ske längs stråk där det idag finns infrastruktur och service. Inom de utpekade stråk som strategin redovisar ligger tätorterna Björkvik, Forssjö, Valla, Sköldinge, Strångsjö, Bie och Äsköping, dessa bedöms därför som möjliga utvecklingsorter. Planen beskriver förutsättningarna för utveckling i de olika tätorterna, i den stadsnära landsbygden och i infrastrukturstråk. Översiktsplanen för Katrineholms stad antogs 2014 men omfattar inte någon del av den aktuella ledningen. I förslaget till ny ÖP för landsbygden finns det planer för utveckling av Sköldinge samhälle i riktning mot söder, se Figur 4. Figur 4. Samråd ny översiktsplan Katrineholms landsbygd anger planerna för utveckling av boendet i Sköldinge. 5.2 Flens kommun ÖP Översiktsplanen för Flens kommun antogs Ledningen går en kortare sträcka genom Flens kommun, se Figur 5, och passerar där ett område utmed väg 52 som i översiktsplanen utpekats som utredningsområde för ny vägsträckning. 13 (34)

14

15 6.1.3 Skadeförebyggande åtgärder Inga skadeförebyggande åtgärder föreslås. 6.2 Naturmiljö Naturmiljöer kan vara såväl skyddade områden som andra naturmiljöer vilka kan vara viktiga som ekologiska spridningskorridorer eller på annat sätt ha betydelse för det biologiska livet. Figur 6. Aktuella riksintressen i området. Figur 7. Naturmiljöer, biotoper och naturvärden Beskrivning Riksintressen, Natura 2000 samt naturreservat Områden utpekade som riksintressen, Miljöbalkens 3 kapitel 6, ska skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön. Graden av skydd är reglerat i lagstiftningen. Natura 2000 är ett nätverk av EU:s mest skyddsvärda naturområden. Nätverket skapades för att hejda utrotningen av växter och djur och för att skydda deras livsmiljöer. Natura 2000-områden kan vara skyddade enligt antingen art- och habitatdirektivet eller fågeldirektivet eller enligt båda direktiven. Natura 2000 är även upptaget i Miljöbalken 4 kapitel 1. Naturreservat är ett av de viktigaste och vanligaste sätten att skydda värdefulla naturmiljöer eller livsmiljöer för skyddsvärda arter på ett långsiktigt sätt. Naturreservat beskrivs i Miljöbalkens 7 kapitel 4-8. Bildande av naturreservat är ett av flera medel för att uppnå de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen. Även natur med särskilt stora värden för friluftslivet kan prioriteras för bildande av naturreservat. Ledningssträckningen berör inget Natura 2000 område, men passerar i närheten (ca 85 m) av naturreservatet Tolmon. Tolmon är dessutom Riksintresse för naturvård, NRO Tolmon - 15 (34)

16

17

18

19

20 som älg och rådjur utnyttjar kraftledningsgatorna som födobiotoper i mycket stor utsträckning. Då ledningen är en befintlig ledning och planeras att stå kvar i nuvarande sträckning och utförande bedöms de negativa konsekvenser för naturmiljön som uppkommer genom att ledningen finns bli små Konsekvenser för naturmiljön Sammantaget bedöms den aktuella ledningssträckningen innebära små eller inga konsekvenser för naturmiljön. Riksintressen, Natura 2000 och Naturreservat Ledningen berör inga Natura 2000-områden. Då ledningssträckningen ligger ca 85 m från Tolmon naturreservat bedöms inte reservatet påverkas negativt av ledningen. Ledningens inverkan på riksintresset Tolmon - Åkforsån bedöms medföra små konsekvenser. Naturvärde Ledningsgatan går i närheten av två områdena med naturvärden. Med hänsyn tagen till känsliga områden vid underhållsarbeten, bedöms ledningen innebära obetydlig påverkan på ovan nämnda intressen. Konsekvenserna för naturvärde bedöms därmed bli små. Våtmarker och sumpskogar Sumpskogar och våtmarkers hydrologiska funktion kan påverkas negativt då högre vegetation inom kraftledningsgatan tas bort och förändrar biotopens karaktär. Randzoner vid våtmarker och sumpskogar är biologiskt känsliga områden som kan påverkas. Här sker avverkningen med försiktighet. Lågväxande vegetation kan om möjligt sparas. Ledningen kommer att beröra en våtmarksinventering med naturvärdesklass 3 och två sumpskogar. Sumpskogar och våtmarker bedöms kunna tåla underhåll av ledningsgatan om god hänsyn tas till dessa marker med dålig bärighet. Vid passager av dessa våtmarker och sumpskogar har spannlängden anpassats så att stolpplatserna i möjligaste mån placerats på fast mark. För att minimera påverkan på känsliga områden såsom våtmarker och sumpskogar kan underhållsarbeten om möjligt ske på tjälad mark alternativt skyddsmattor läggas ut. På så sätt kan påverkan begränsas till det närmsta området kring stolpen. Ledningspassager över våtmarker och sumpskogar bedöms inte innebära några negativa konsekvenser. Naturvårdsprogram Ledningssträckningen berör två områden som ingår i Katrineholms kommuns naturvårdsprogram. Vid eventuell trädsäkring bör hänsyn tas till naturvärden som finns i och runt ovanstående områden. Ledningen bedöms inte innebära några negativa konsekvenser för naturvårdsprogram. Ängs- och betesmark Normalt sker inget återkommande underhåll i jordbruksmark. Det underhåll som kan ske i jordbruksmark är röjning av sly och buskar för att komma åt ledningen vid eventuella reparationer. Då röjning utförs motormanuellt med röjsåg innebär dessa åtgärder ingen negativ påverkan på jordbruksmarker. I jordbruksmark kan det förekomma stenmurar, småvatten och våtmark, odlingsrösen samt källor med omgivande våtmark liksom åkerholmar, pilevallar och alléer, det vill säga objekt som omfattas av det generella biotopskyddet kan skadas vid byggnation, underhållsarbete om de inte uppmärksammas. Den sammanvägda bedömningen är att konsekvenserna av underhållsarbete för jordbruksmark är små och de efterliknar de konsekvenser jordbruket ger upphov till. 20 (34)

21

22

23

24

25 6.6.1 Beskrivning Utmed sträckan från Sköldinge till Björkvik går ledningen inte genom något bostadsområde eller större samling av hus. Några byggnader som är klassade som bostadshus ligger inom ett avstånd av ca 50 meter från ledningen Konsekvenser Ledningen passerar huvudsakligen genom skogsmark och jordbruksmark. Totalt sett bedöms påverkan på bebyggelsen bli liten. Elektriska- och magnetiska fält redovisas i kapitel 7.1. I samband med underhåll uppkommer viss störning, främst genom buller för kringliggande verksamheter och närboende. Konsekvenserna av detta bedöms dock vara små eftersom påverkan är liten och arbetena sker under kort tid i anslutning till varje verksamhet, samt att underhållsarbeten sker relativt sällan. Ljud från drift av ledningen beskrivs närmare i kapitel 7.3 Sammantaget bedöms konsekvenserna för bebyggelsen bli liten Skadeförebyggande åtgärder Inga skadeförebyggande åtgärder planeras. 7 HÄLSA OCH SÄKERHET 7.1 Elektriska och magnetiska fält (EMF) Elektromagnetiska fält (EMF) används som ett samlingsnamn för elektriska och magnetiska fält. Dessa fält uppkommer t.ex. vid generering, överföring och användning av el. Fälten finns överallt i vår miljö, både ute i samhället och i våra hem, och härstammar bl.a. från kraftledningar och elapparater. För kraftledningar är det spänningsskillnaden mellan fasledare och mark som ger upphov till det elektriska fältet kring ledningen. Det elektriska fältet brukar mätas i enheten kilovolt per meter (kv/m). Elektriska fält av någon storlek finns praktiskt taget bara kring högspänningsanläggningar. Fältet avskärmas lätt av t.ex. växter och byggnadsmaterial. Av det skälet fås i princip inget elektriskt fält inomhus härstammande från elanläggningar utanför huset. Det elektriska fältet anses därför inte vara relevant att redovisa och diskutera i denna MKB. Magnetiska fält mäts i enheten mikrotesla (µt). Fälten alstras av den ström som flyter i ledningen och varierar med strömmens variation. Den resulterande fältstyrkan beror förutom på strömmens storlek även på faslinornas inbördes placering och avståndet mellan dem. Magnetfältet avtar normalt med kvadraten på avståndet till ledningen men avskärmas inte av normala byggnadsmaterial. I hus nära kraftledningar är mot den bakgrunden ofta magnetfälten högre än vad som är vanligt i övrigt. Människan är anpassad till att leva med jordens magnetfält, vilket är ett statiskt fält dvs. det varierar inte över tiden. De magnetfält som skapas kring elektriska anläggningar avsedda för växelström alstrar däremot ett fält som varierar med samma frekvens som strömmen. Så vitt man vet påverkas inte människan av statiska fält i nivå med jordens. Däremot skapar ett varierande magnetfält svaga elektriska strömmar i kroppen. I Sverige är det Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som är ansvarig myndighet för dessa frågor. På deras hemsida finns bl. a deras allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält, Trots mångårig forskning runt om i världen finns ännu inga säkra, entydiga resultat som visar om växlande magnetfält påverkar oss människor negativt. Mot bakgrund av detta bedöms inte EMF ha betydande miljöeffekt. 25 (34)

26 Det vetenskapliga underlaget anses fortfarande inte tillräckligt gediget för att man ska kunna sätta ett gränsvärde. I stället har fem myndigheter, Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten tagit fram en vägledning för beslutsfattare som rekommenderar följande: Sträva efter att utforma eller placera nya kraftledningar och andra elektriska anläggningar så att exponering för magnetfält begränsas. Undvika att placera nya bostäder, skolor och förskolor nära elanläggningar som ger förhöjda magnetfält. Sträva efter att begränsa fält som starkt avviker från vad som kan anses normalt i hem, skolor, förskolor respektive aktuella arbetsmiljöer. Vattenfall skall i sitt agerande följa denna av myndigheterna formulerade försiktighetsprincip Beskrivning av EMF från aktuell ledning Som angetts ovan beror de magnetiska fälten kring en kraftledning på faslinornas höjd och placering samt avståndet mellan linorna och strömmens storlek. För befintlig 45 kv-ledning har teoretiska magnetfältsvärden beräknats utifrån en förväntad ström genom ledningarna. Strömlasten är ett beräknat årsmedelvärde vilket kan förändras i framtiden beroende på om energibehovet i regionen förändras. Magnetfältets utbredning i sidled från centrum av 45 kv-ledningen redovisas i diagrammen nedan. Närmaste bostadshus ligger ca 50 m från ledningen och där är magnetfältet från ML124 i stort sett obefintligt. Figur 11. Beräkning av magnetfält för ML (34)

27 7.1.2 Konsekvenser av EMF Konsekvenser av EMF vid kringliggande bostäder bedöms vara mycket små Skadeförebyggande åtgärder Inga skadeförebyggande åtgärder bedöms behövas. 7.2 Säkerhet Säkerhetsbestämmelserna för kraftledningar återfinns i Ellagen (1998:857), starkströms-förordningen (2009:22) och elsäkerhetsverkets starkströmsföreskrifter (ELSÄK-FS 2008:1 och 2010:1). Av starkströmsföreskrifterna följer bland annat att det krävs ett minsta avstånd mellan byggnad och närmaste faslina vid byggnation av en luftledning. Undantag finns för vissa typer av små, icke elektrifierade byggnader. Det finns även krav på minsta höjd över trafikleder. Luftledningen är konstruerad i trädsäkert utförande, vilket innebär att avstånd till närmaste träd är tillräckligt stort för att stormfällda träd inte skall kunna falla på och skada ledningen Konsekvenser för säkerhet Inga konsekvenser för säkerhet har bedömts föreligga Skadeförebyggande åtgärder Inga skadeförebyggande åtgärder planeras utöver skötsel av ledningsgata samt besiktning och underhåll av ledning och stolpar. 7.3 Ljudeffekter Ljudeffekter från en ledning alstras av koronaurladdningar, som uppstår på fasledarna när den elektriska fältstyrkan på ledarnas yta överstiger den omgivande luftens isolationshållfasthet. På en ren och torr ledning är koronaurladdningarna mycket små och det s.k. koronaljudet är då normalt inte hörbart. När fasledarna är våta vid t.ex. dimma och regn samlas en mängd vattendroppar på ledarnas undersida. Dropparna ger upphov till en förstärkning av det elektriska fältet på ledarytorna och kan då orsaka en kraftig ökning av antalet koronaurladdningar. Vid urladdningarna uppkommer ett sprakande ljud Beskrivning av aktuell ledning Ljudeffekter uppstår främst från ledningar med hög spänningsnivå (400 kv). Vid regn kan ljudnivåerna utomhus intill en 400 kv-ledning uppgå till dba. Ljudnivån från en 45 kv-ledning ligger lägre än 40 db(a). Ljudnivån från ledningar understigande db(a) är svåra att upptäcka eftersom de vanligen maskeras av andra ljud Konsekvenser Några ljudstörningar förväntas inte uppkomma från den befintliga 45 kv-ledningen. Andra störningar som kan uppkomma sker i samband med besiktning, röjning och underhåll av ledningar och består av buller från motorsågar och fordon som nyttjas. Dessa ljud uppkommer bara under kortare tid med flera års mellanrum. Vid den återkommande årliga driftbesiktningen används helikopter. Konsekvenserna av buller för miljö och hälsa bedöms bli små, då det endast förekommer under kortare tid vid besiktning, röjning och vid eventuella reparationer Skadeförebyggande åtgärder Inget behov av skadeförebyggande åtgärder bedöms föreligga. 27 (34)

28

29

30

31 1. Begränsad klimatpåverkan 2. Frisk luft 3. Bara naturlig försurning 4. Giftfri miljö 5. Skyddande ozonskikt 6. Säker strålmiljö 7. Ingen övergödning 8. Levande sjöar och vattendrag 9. Grundvatten av god kvalitet 10. Hav i balans samt levande kust och skärgård 11. Myllrande våtmarker 12. Levande skogar 13. Ett rikt odlingslandskap 14. Storslagen fjällmiljö 15. God bebyggd miljö 16. Ett rikt växt- och djurliv De nationella miljömålen har brutits ned på läns- och kommunnivå till regionala mål respektive lokala mål. Vid driften av aktuell ledning bedöms ingen negativ påverkan ske på miljömålsarbetet på nationell, regional och lokala nivå. Genom att bibehålla ledningen i befintlig utformning och sträckning påverkas inget miljömål negativt medan flera påverkas i positiv riktning, direkt eller indirekt (förutom 10 och 14 som ej är tillämpliga). 10 JÄMFÖRELSE MED ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER I Miljöbalkens andra kapitel finns allmänna hänsynsregler som gäller vid alla åtgärder som inte är av försumbar betydelse. Dessa ska följas av alla. Sökanden är medveten om sin skyldighet att visa att Miljöbalkens allmänna hänsynsregler följs. Bestämmelserna kommer att beaktas på följande sätt: Kunskapsprincipen (MB 2 kap 2 ) Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. I miljökonsekvensbeskrivningen redovisas bedömda konsekvenser för verksamhetens påverkan på omgivningen. Genom att anlita entreprenörer för arbetet som är väl förtrogna med drift och underhåll av kraftledningar kommer sökanden att säkerställa att inga misstag sker till följd av okunskap. Försiktighetsprincipen och principen om bästa möjliga teknik (BAT) (MB 2 kap 3 ) Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. 31 (34)

32

33

34 REFERENSER Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen, Statens Strålinstitut Magnetfält och eventuella hälsorisker (ADI526). Ellagen (1997:857) Elsäkerhetsverket, Elsäk-FS 2008:1. GISdata från Länsstyrelserna i Sverige, Synpunkter på Katrineholms kommuns Översiktsplan 2030, del Landsbygd. Samrådsförslag hösten 2015 Översiktsplanen för Flen, antagen av kommunfullmäktige, Miljöbalken (1998:808) Naturvårdsverket, , Examensarbete MKB-centrum SLU Uppsala Rapport ET 87:1999, Kraftledningars påverkan på naturvärden. Riksantikvarieämbetet, FMIS, Fornsök, Skogsvårdsstyrelsen, Skogens pärlor, Socialstyrelsen, Meddelandeblad, juni 2005, Elektromagnetiska fält från kraftledningar. Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Strålsäkerhetsmyndigheten, 2009, Magnetfält och hälsorisker. Socialstyrelsen och Karolinska Institutet, 2009, ISBN , Miljöhälsorapport Strålsäkerhetsmyndigheten, Allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält, SSMFS 2008:18. Vatteninformationssystem Sverige, Data hämtat maj juni (34)

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 132 kv luftledning som utgör utledning ML86 S1 vid fördelningsstation BT34 Älberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 45 kv-luftledning mellan transformatorstationerna MT12 Sköldinge och K990 Katrineholms Energi, Katrineholms kommun, Södermanlands län

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för del av befintlig 132 kv luftledning ML87, mellan fördelningsstation BT39 Linde i Lindesberg och Koverboda, i Lindesbergs kommun, Örebro län. Ansökan

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Vattenfall Eldistribution AB Trollhättan. Projektledare: Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Pöyry Sweden AB.

PROJEKTORGANISATION. Vattenfall Eldistribution AB Trollhättan. Projektledare: Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Pöyry Sweden AB. PROJEKTORGANISATION Vattenfall Eldistribution AB 461 88 Trollhättan Projektledare: Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Pöyry Sweden AB Box 1002 405 21 Göteborg Uppdragsledare: Handläggare GIS: Handläggare

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning av nätkoncession för delsträcka

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

Samrådsredogörelse Påljungshage Dnr

Samrådsredogörelse Påljungshage Dnr 2018-01-08 Samrådsredogörelse Påljungshage Dnr. 2017-100730 Ansökan om förlängd nätkoncession för 130 kv kraftledning vid Påljungshage, Nyköpings kommun, Södermanlands län Samrådsredogörelse- Påljungshage

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Förlängd koncession för en 145 kv ledning vid Kyrkheden i Ekshärad i Hagfors kommun i Värmlands län

Förlängd koncession för en 145 kv ledning vid Kyrkheden i Ekshärad i Hagfors kommun i Värmlands län Förlängd koncession för en 145 kv ledning vid Kyrkheden i Ekshärad i Hagfors kommun i Värmlands län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om förlängd nätkoncession för linje December 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Malmö, 2017-04-10 Vår referens TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Rejlers Sverige AB handlägger på uppdrag av Trelleborgs Tekniska

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för två parallella 132 kv luftledningar, ML2 S6 och ML2 S9, mellan ledningsstolpe benämnd Kvillinge och transformatorstation MT26 Dövestad i Norrköpings

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. Samrådsunderlag Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. November 2016 Sökande Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan 60 461 88 Trollhättan Kontaktperson

Läs mer

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun)

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun) E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå

Läs mer

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan Trollhättan

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan Trollhättan Samrådsunderlag Förnyelse av nätkoncession för delar av befintlig 40 kv-kraftledning mellan Uddevalla-Edshultshall, Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Januari 2018 Sökande Vattenfall Eldistribution

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Uddevalla Energi Elnät AB Uddevalla

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Uddevalla Energi Elnät AB Uddevalla Samrådsunderlag Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-kraftledning mellan Ramseröd och Uddevalla Norra, Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Januari 2018 Sökande Uddevalla Energi Elnät AB 451

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv markkabel/luftledning mellan Nässjö och Sävsjö E med avgreningarna från Bäckafall till Hallhult och från Gödeberg

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län. Samrådsunderlag Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län. Januari 2017 INNEHÅLL 1. BAKGRUND OCH SYFTE...5 2. TILLSTÅNDSPROCESSEN...6 2.1 GÄLLANDE

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor Samrådsredogörelse Bilaga M1 b Projektorganisation Ellevio AB 115 77 Stockholm Telefonväxel: 08-606 00 00 Org.nr: 556037-7326 Samordnare tillståndsfrågor Samråd och MKB NEKTAB Sågaregatan 22 46132 Trollhättan

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje avseende 30 kv ledning, Fagersta kommun, Västmanlands län Västerbergslagens Elnät AB 2015-04-09 Vattenfall Services Nordic AB Miljö&Tillstånd

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg.

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. Från ställverket vid Skåningstorp planeras markkablarna att förläggas utanför Skövde kommuns planerade

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Juni Ansökan om nätkoncession för linje

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Juni Ansökan om nätkoncession för linje Förlängd koncession för delsträckan Kvarntorp-Kvarnberg på befintlig 145 kv ledning mellan stationerna Kilsta och Kvarnberg i Karlskoga och Degerfors kommuner, Örebro län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Samrådredogörelse

Samrådredogörelse Samrådredogörelse Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-luftledning mellan Kinna och Rydboholm, Mark kommun och Borås stad, Västra Götalands län. 2018-02-12 INNEHÅLL 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Bilaga 1 Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Luleå kommun Norrbottens län 2017-06-02

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND 2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Inbjudan till samråd Markförläggning av del av befintlig luftledning i området Näs Norrflärke -

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan Trollhättan

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan Trollhättan Samrådsunderlag Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-ledning mellan Färlev och Munkedal med avgrening till Munkedals bruk, Munkedals kommun, Västra Götalands län Februari 2018 Sökande Vattenfall

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort. enligt miljöbalken 6 kap 4. Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09

Underlag för samråd. Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort. enligt miljöbalken 6 kap 4. Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09 Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09 Administrativa uppgifter Vattenfall Eldistribution AB bedriver elnätsverksamhet

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2004-06-21

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2004-06-21 VATTENFALL ~ ~ ----~--~-{~Q~ ~ MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2004-06-21 rörande 20 kv kraftledning mellan Vigelsjö transformatorstation och gräns mellan områdeskoncessioner i Norrtälje kommun, \ Stockholms

Läs mer

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län Bilaga M2 Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund Fortum Distribution

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

Bilaga M Inledning

Bilaga M Inledning Samrådsredogörelse Kompletterande samråd 2015 Förnyelse av nätkoncession för befintlig ledning TL133 mellan Tibro och Sventorp, Tibro kommun och Skövde kommun, Västra Götalands län Bilaga M5 2016-01-27

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för del av f.d. linje 118GB, avseende en delvis luftledning, delvis markkabel på 10 kv, L60L8, vid Flatenberg i Smedjebackens kommun Bild tagen av från

Läs mer

Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Maj 2017 Ellevio AB (publ). 115

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(5) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGANDE 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps samhälle

Läs mer

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun Maj 2015 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län MKB-bilaga 2 Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje April 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM

Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM Inledning Mälarenergi Elnät AB har ansökt om koncession för

Läs mer

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk Tillståndsprocessen För att bygga och nyttja starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. Ett beslut om nätkoncession för linje innebär att den

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun September

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad. Samrådsredogörelse.

Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad. Samrådsredogörelse. Bilaga A Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad Luleå kommun, Norrbottens län 2017-08-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING DECEMBER 2012 Ledningen Hjälta - Hamra är en 400 kvledning som nu är föremål för

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje 118FP avseende 50 kv ledning, Lomberg Grängesberg (GT8 Malmen), Ludvika kommun Västerbergslagens Elnät AB 2015-06-01 Vattenfall Services Nordic

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för två 24 kv-ledningar ÖL1 och ÖL22 i Torslanda, Göteborgs kommun, Västra Götalands län Ansökan om nätkoncession för

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Underlag för samråd enligt Miljöbalken kap 6 4 15 september 2016 Ellevio AB. 115 77 Stockholm Säte Stockholm. Org nr 556037

Läs mer

YRKANDEN Vattenfall yrkar att Energimarknadsinspektionen beslutar att nätkoncessionen gäller tills vidare.

YRKANDEN Vattenfall yrkar att Energimarknadsinspektionen beslutar att nätkoncessionen gäller tills vidare. 15 januari 2016 Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 ESKILSTUNA Sökandens referens: Telefon: E-post @vattenfall.com Ansökan om nätkoncession för linje enligt ellagen (1997:857) för en ny 40 kv kraftledning

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning avseende förlängning av linjekoncession för del av 20 kv-ledning ÄL 242 mellan Vigelsjö och Åkerö

Miljökonsekvensbeskrivning avseende förlängning av linjekoncession för del av 20 kv-ledning ÄL 242 mellan Vigelsjö och Åkerö Miljökonsekvensbeskrivning avseende förlängning av linjekoncession för del av 20 kv-ledning ÄL 242 mellan Vigelsjö och Åkerö ELTEL Networks Skog och Mark Stockholm 2004-07-02 Uppdragsnummer: 60-2343 Handläggare:

Läs mer

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 1(22) Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Anslutning av vindkraftsparkerna Fjällberg, Hornmyran och Vinliden med 52 kv luftledningar och ny station vid Västermyrriset, samt ny 170 kv luftledning

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag för kompletterande avgränsningssamråd Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer